Ahad, 21 Disember 2014

Siapa sebenarnya yang terancam & jadi pengemis ?


"Tiada maknanya kekayaan sumber, TANPA KRONI"


MENGAPA JADI BEGINI ??? Kerana SINGAPURA & BRUNEI TIADA UMNO !!!


'PERKASA salah rentap kain rentang Krismas' kata Zahid...!!

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi mengkritik tindakan anggota PERKASA yang merentap jatuh kain rentang ucapan Krismas dan tahun baru di hadapan ibu pejabat DAP Perak, pada Jumaat.

"Kita harus menghormati agama lain. Saya berpendapat bahawa jika kita mahu agama kita dihormati, kita juga mesti menghormati orang lain.

"Saya yakin sekiranya ada orang yang melakukan perkara itu kepada kita, kita juga akan marah," kata Zahid, seperti dilaporkan The Star.

Jumaat lalu, PERKASA mengadakan demonstrasi di hadapan pejabat DAP Perak  ekoran kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng yang berkata orang bukan Islam di Pulau Pinang boleh menggunakan kalimah ‘Allah’.

Dalam demonstrasi itu, NGO Melayu tersebut merentap jatuh kain rentang itu dan cuba menarik lengan ADUN Tebing Tinggi Ong Boon Piow.

Selain dari demonstrasi di Perak, mereka turut membuat bantahan  sama di Pulau Pinang.

Di negeri Pulau Mutiara itu, penunjuk perasaan menggelar Lim sebagai "babi hutan".

Projek Kapit: Tak puas hati sila adu pada JK khas kata SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa DAP mengemukakan bukti bagi membantu siasatan terhadap projek pembinaan jalan di Kapit, Sarawak yang penganugerahannya dipertikai.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull berkata, pihaknya cuba menghubungi Ketua DAP Sarawak Chong Chieng Jen, yang membangkitkan perkara itu.

Shukri menegaskan bahawa mereka sedia bertemu dengan Chong sendiri berhubung perkara itu.

“Justeru, SPRM mengucapkan terima kasih dan berharap YB Chong Chieng Jen (kanan) dapat mengemukakan maklumat tambahan mengenai kes ini sekiranya ada.

“SPRM ingin menekankan bahawa SPRM tidak pernah menutup atau enggan menyiasat mana-mana aduan yang ada merit untuk disiasat,” katanya.

Shukri berkata, SPRM memerlukan maklumat terperinci untuk membolehkan siasatan lanjut dijalankan apabila menerima aduan dan maklumat.

“Dalam hal ini, masyarakat perlu memahami bahawa keterangan yang diperlukan hendaklah mengenai pembabitan kedua-dua pihak yang menerima dan memberi rasuah,” katanya.

DAP cabar SPRM siasat projek jalan Kapit


Ketua DAP Sarawak Chong Chieng Jen mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat penganugerahan projek pembinaan jalan raya di Kapit, Sarawak.

Ini sebagai reaksi terhadap kenyataan seorang pengarah jabatan SPRM Mohd Jamidan Abdullah bahawa beliau tidak menemui kesalahan dalam pemberian tender untuk projek jalan Song/ Sungai Yong itu.

Chong turut menggesa agar SPRM menyelesaikan siasatan dalam tempoh tujuh hari.

Orang Sabah 'sebenar' dalam bahaya, kata Jeffrey


Ahli politik Sabah, Datuk Jeffrey Kitingan memberi amaran bahawa orang Sabah 'sebenar' dalam bahaya kerana ekonomi terancam dan warga asing yang diberikan kad pengenalan kini mengambil alih pekerjaan dan tempat tinggal mereka.

Pengerusi Parti Reformasi Negeri (Star) Sabah itu mendakwa, terdapat 229,484 rakyat asing diberikan kad pengenalan secara "meragukan" antara tahun 1996 dan 2000.

"Terdapat bukti yang meyakinkan untuk menyokong 'penemuan' bahawa kad pengenalan dikeluarkan, walaupun tidak semua, kepada warga Indonesia dan Filiphina yang tinggal (di Sabah) melebihi tempoh,” katanya yang juga ADUN Bingkor.

Bancian antara 1970 dan 2010 mendapati, tambahnya, berlaku peningkatan penduduk sebanyak 302 peratus (atau 1,918,792) di Sabah daripada 684,693 kepada 2,603,485 orang.

Sedangkan di Sarawak, menurut Jeffrey lagi, hanya berlaku peningkatan sebanyak 106 peratus (1,036,347), daripada 976,269 kepada 2,012,616 orang.

Selangor Tetap Mahu Adun BN Sebagai Pengerusi PAC NegeriSHAH ALAM: Kerajaan Selangor tetap dengan keputusannya melantik pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) daripada kalangan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) negeri ini.
Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata atas sebab itu, BN Selangor perlu mengisi kekosongan kerusi ketua pembangkang yang turut berperanan sebagai pengerusi PAC.
"Negara membangun lain di seluruh dunia sememangnya memberikan jawatan pengerusi PAC kepada ketua pembangkang supaya semakan perbelanjaan dan pengurusan kewangan kerajaan negeri dapat dibuat.
"Sepatutnya mereka mengambil peluang ini bagi membuktikan mereka bersungguh-sungguh untuk memperbetul dan memastikan demokrasi dalam Selangor benar-benar mantap," katanya kepada pemberita selepas merasmikan satu program memancing di sini, Ahad.

APA NAK HERAN.. TERKINI, Malaysia Mendahului Thailand Dalam Pelacuran Paling Ramai Di Dunia.


GST: Kenapa tak dikenakan terus 60%.. Lagi cepatlah ekonomi 'poket-poket' BN kukuh..


BR1M kan ado !!!.. boleh survive 1 tahun..


2015: Ekonomi sengsara rakyat

Muhamad Azan Safar


Tahun 2015 yang bakal menjelang tidak kurang dua minggu dari sekarang, menjengah rakyat terbanyak dalam serba wajah baru.
Pertamanya, tentulah perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 April. Walaupun kerajaan memberi jaminan dari sudut senarai barangan yang tidak dikenakan GST, namun hakikat yang tidak dapat dinafikan adalah pastinya tempias GST itu akan melata jua menjadi rantaian kepada peningkatan kos sara hidup rakyat jelata.
2015 yang kita akan sambut ini, menyediakan kita suatu ranah statistik ekonomi yang cukup menggerunkan. Alasan paling logik untuk kita cuba memahami tindakan kerajaan tergesa-gesa melaksanakan GST adalah kerana kerajaan sudah tidak berduit lagi. Kerajaan memerlukan suntikan imunisasi segera bagi memperlahankan kesan kegawatan ekonomi lantaran hutang yang begitu mencanak.

Jadinya, mereka berpaling kepada rakyat terbanyak – golongan kelas bawahan dan menengah – dan menagih setiap sen yang bersisa dalam poket untuk membantu kerajaan, atas nama melestarikan pembangunan dan kemakmuran. Hayatilah iklan-iklan GST yang bertebaran di kaca televisyen, semua nampak indah belaka. GST yang bakal kita raikan awal 2015 ini bakal melengkapkan cerita kesengsaraan hidup rakyat terbanyak. Kita tidak akan melupakan angka-angka lain yang menjadi bukti  yang 2015 tidak akan menjanjikan sebuah kemakmuran seperti dikhabarkan saban malam.
2015 disambut dengan lebih daripada 216,868 isi rumah masih berada di bawah paras kemiskinan dan hampir 90% jumlah itu adalah Bumiputera. Statistik tidak akan menipu, walaupun ia boleh juga dieksploitasi untuk menipu rakyat terbanyak.
Dalam pada berdesas desus makmurnya ekonomi apabila GST dilaksanakan, kita kena ingat lebih 50% Bumiputera masih berpendapatan di bawah RM3,000.

ANAK MUDA HARUS MEMERANGI PERASAAN TAKUT DIKALANGAN ORANG MELAYU

Kadang-kadang aku terfikir bahawa semenjak zaman berzaman orang Melayu sentiasa takut dan merupakan takut yang ‘tidak bertempat’. Maknanya sentiasa dalam ketakutan. Namun apabila dikemukakan soalan tentang apa yang ditakutinya maka jawapannya adalah berbagai-bagai. Dan kadang-kadang hampir tidak boleh diterima oleh akal dan fikrian.
Sudah agak lama aku memerhatikan keadaan orang Melayu yang sebegini. Semenjak zaman berzaman masih dalam keadaan ‘takut’. Namun tidak pula menampakkan usaha yang begitu gigih untuk mengatasi perasaan takut dikalangan orang Melayu itu malah diperkukuhkan lagi perasaan ‘takut’ dikalangan orang Melayu yang disemai dan disuburkan oleh pihak tertentu.
Aku merasakan bahawa anak muda generasi baru di Negara ini perlu mengorak lagkah melakukan sesuatu demi untuk meyakin dan melenyapkan perasaan takut dikalangan orang Melayu. Sekiranya tidak dimulakan oleh anak muda generasi baru, maka aku tidak dapat meramalkan sampai bilakah orang Melayu akan sedar dan boleh bergerak seiring dengan bangsa lain di dunia.
Aku tidak dapat menafikan tentang penampilan keyakinan diri yang sudah mula agak bertapak dilakangan orang Melayu, namun peratusnya agak kecil dan terlalu kecil. Kebanyakan orang Melayu masih lagi masih merasakan diri mereka ‘kerdil’ dan tidak berdaya apabila berhadapan dengan keadaan alam keliling yang mencabar. Yang anihnya ialah masih ramai lulusan university samada dari dalam atau dari luar Negara masih tidak menunjukkan keyakinan diri seperti kaum lain. Dengan lain perkataan orang Melayu masih dalam ‘ketakutan’.
Aku hanya berani mengemukakan andaian melalui pemerhatian dan tidak ada fakta akademik untuk menyokong apa yang aku katakan.
Aku berani mengatakan bahawa anak-anak zaman penjajahan yang belajar di sekolah Inggeris adalah merupakan ‘peneroka’ zaman yang berani dalam keadaan berbagai cabaran dan ancaman yang diterima. Bayangkanlah dalam keadaan dugaan yang berbagai-bagai anak sekolah zaman penjajahan terus berjaya melakar zaman mencapai cita-cita. Dalam keadaan yang miskin melarat, tanpa peralatan pembelajaran yang mencukupi anak-anak Melayu zaman penjajahan berjaya juga mencapai cita-cita sebagaimana yang diharapkan.

Allahyarham Tan Sri Ani Arope Dalam Kenangan

Oleh Anwar Ibrahim

Perkhabaran duka saya terima awal Subuh tadi dengan pemergian Allahyarham Tan Sri Ani Arope ke rahmatuLlah tatkala sedang dalam rawatan di hospital swasta di Subang Jaya.

Allahyarham dahulunya pegawai Kanan MARDI, Pengarah Institut Penyelidikan Getah (RRI), dan terakhir menyumbang khidmat bakti selaku Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB). Allahyarham dikenali sebagai seorang ketua yang tegas khususnya dalam kontroversi pengeluar tenaga bebas (IPP) yang menyaksikan perjanjian berat sebelah yang nyata sekali membebankan rakyat terbanyak. Asakan politik ketika itu membuatkan Allahyarham terpaksa membayar harga yang mahal: meletakkan jawatan selaku pengerusi TNB atas prinsip dan integriti.


Memoir beliau yang dilancarkan tahun lepas, meskipun ringkas tetapi padat dengan maklumat dan pendedahan yang sewajarnya membuka mata rakyat.

Kesihatan Allahyarham acapkali terganggu beberapa tahun kebelakangan berikutan kanser prostat yang beliau hidap sekian lama tetapi dikesan hanya pada tahun 2010. Azizah berkelapangan beberapa kali menziarahi Allahyarham mewakili kami sekeluarga.

Sekalung takziah buat Puan Sri Sakinah dan keluarga atas pemergian Allahyarham kembali menemui Sang Pencipta. Nyata sekali ia satu kehilangan besar buat negara khususnya atas batu tanda integriti Allahyarham yang telah dipasak dalam lembaran sejarah.

Usah Layan Serangan Rasis Tun M - Nurul Izzah

Musa Aman Digesa Jaga Politik Sendiri - Izzah

DAH LUDAH JILAT BALIK.. Itulah sifat semulajadi dlm pemimpin2 UMNO-apco.


Notis Merah: Dunia Islam digesa pertahan Al-Qaradawi

Dunia Islam digesa membantah keras tindakan Polis Antarabangsa (Interpol) mengeluarkan notis merah terhadap sarjana terkemuka Islam Dr Yusuf Al-Qaradawi yang mempunyai waran tangkap Mesir.

Yayasan Inisiatif Hal Ehwal Tadbir Urus, Hak Asasi Manusia dan Keadilan Sosial Serantau (Rights) berkata, Malaysia perlu segera mengusulkan bantahan terhadap Mesir untuk menarik balik waran itu.

“Dr Yusof Qaradawi Al merupakan simbol suara demokrasi ulung yang berusaha keras membentuk dunia yang demokratik terutama di timur tengah.

“Permintaan oleh sebuah kerajaan rejim zalim Mesir perlulah dibantah,” kata Pengerusi Rights Yusmadi Yusoff (kanan).

Yusmadi menegaskan bahawa pengerusi Majlis Ulama Sedunia yang sentiasa membawa suara kesederhanaan Islam perlu dipertahankan.

“Tuntutan ini amatlah penting di kala warga dunia kekurangan tokoh untuk berdepan dengan cabaran ekstremisme agama yang mencabar seperti IS (kumpulan bersenjata Negara Islam).

“Dr Yusof adalah suara tegas yang lantang menolak pendekatan pelampau pelampau agama,” katanya.

Suara moderat Islam

Interpol mengeluarkan waran tangkap terhadap Yusuf dikaitkan dengan kegiatan kumpulan Ikhwanul Muslimin yang diharamkan Mesir.

Menurut laman webnya, notis merah terhadap Yusuf, 88, dikeluarkan selepas dikehendaki pihak berkuasa kehakiman Mesir untuk pendakwaan dan pensabitan hukuman.

Waran tangkap Dr Yusuf Al-Qaradawi zalim

al-QaradawiSHAH ALAM 21 DIS: Tindakan Polis Antarabangsa (Interpol) mengeluarkan waran tangkap terhadap sarjana Islam Dr Yusuf Al-Qaradawi adalah zalim dan memihak kepada rejim kudeta Mesir Al-Sisi.
Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar, berkata atas sifat dendam, Kerajaan Mesir yang menuntut Interpol bertindak sedemikian-rupa.
Tindakan itu, katanya, akan menyemarakkan lagi perasaan Islamophobia di kalangan bukan Islam dan mendakwa terdapat konspirasi Barat untuk memburukkan Islam.
“Kami juga kesal akan sikap Kerajaan Malaysia yang masih berdiam-diri dalam hal ini sedangkan Syeikh Yusuf bukanlah tokoh yang asing di Malaysia ini,” kata Mahfuz dalam kenyataan media.
Malah, katanya, Kerajaan Malaysia pernah menganugerahkan beliau sebagai Tokoh Maal Hijrah pada 2009.
“Wisma Putra sewajarnya bersifat proaktif dalam hal ini untuk membela tokoh hebat yang telah menjadi mangsa teraniaya ini.

PKR bantah waran tangkap Yusuf Qaradawi

Polis Antarabangsa (Interpol) menerusi laman webnya menyenaraikan sarjana Islam terkenal, Yusuf Qaradawi sebagai orang yang dikehendaki agensi itu kerana didakwa terlibat dalam aktiviti keganasan. SHAH ALAM - PKR mengutuk sekeras-kerasnya tindakan polis antarabangsa (Interpol) yang mengeluarkan notis merah terhadap Presiden Kesatuan Ulama Sedunia, Dr Yusuf Al-Qaradawi yang didakwa terlibat dalam aktiviti keganasan.

Naib Presidennya, Nurul Izzah Anwar juga membantah tindakan tersebut yang didakwa telah bersengkongkol dengan sekutunya Mesir dalam usaha itu.

"Saya protes dan mengutuk sekeras-kerasnya pengeluaran waran tangkap Interpol buat Mesir sekutu AS untuk menangkap Sheikh Yusuf Qaradawi," katanya yang dimuat naik di akaun Facebooknya, hari ini.

Interpol mengeluarkan waran tangkap terhadap sarjana Islam terkenal itu selepas dikaitkan dengan kegiatan kumpulan Ikhwanul Muslimin yang diharamkan Mesir.

Menurut laman webnya, notis merah terhadap Yusuf, 88, dikeluarkan selepas dikehendaki pihak berkuasa kehakiman Mesir untuk pendakwaan dan pensabitan hukuman.

Antara tuduhan terhadap Yusuf ialah menghasut dan membantu pembunuhan antarabangsa, membantu banduan melepaskan diri daripada penjara serta aktviti vandalisme dan kecurian.

Palanivel 'ayahanda' samseng, kata Muneandy

Walaupun mengkritiknya, hakikatnya Presiden MIC Datuk Seri G Palanivel sendiri seorang “ayahanda samseng dan ganas” dalam parti itu, kata seorang anggota jawatankuasanya Datuk N Muneandy.

Dalam kenyataannya kerasnya hari ini, Muneandy, berkata Palanivel memberi habuan terhadap pihak yang terlibat menyingkirkan bekas presiden Datuk Seri S Samy Vellu sebelum ini.

“Palanivel menganugerahkan mereka kedudukan dan ini petunjuk jelas terhadap dukungannya terhadap amalan samseng dan ganas,” katanya anggota MIC Ampang itu.

Palanivel sebelum ini menyelar kekecohan yang berlaku dalam persidangan tergempar MIC pada Khamis sebagai “samseng dan ganas” terhadap pihak yang mahukannya berundur.

Dr Mahathir, kegagalan Umno jadikan Melayu ‘pengemis’, kata pemimpin Pakatan

Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) menafikan orang Melayu di negara ini terpaksa mengemis demi kuasa politik, sebaliknya menegaskan kenyataan yang dikeluarkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu memalukan kepimpinan negara.
Ahli Parlimen PR berpendapat, pengemis yang dimaksudkan Dr Mahathir adalah parti Melayu Umno, dan bukannya komuniti Melayu di negara ini seperti didakwa beliau.
"Umno sebenarnya yang jadi pengemis terdesak, bukan orang Melayu," kata Pembantu Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan Zairil Khir Johari (gambar) dalam kenyataannya hari ini.

"Saya amat sedih dengan hakikat seorang pemimpin terhormat seperti Dr Mahathir mampu merendahkan diri sehingga menggambarkan senario yang bukan sahaja mustahil tetapi juga tidak lebih daripada satu muslihat tipu daya," kata ahli Parlimen Bukit Bendera itu lagi. Dr Mahathir semalam dilaporkan berkata, komuniti Melayu yang membentuk sejumlah 60% daripada keseluruhan populasi di negara ini seharusnya mempunyai kuasa politik untuk memerintah, namun kuasa itu katanya kini semakin lemah.
"Sekarang Umno, PKR, dan PAS terpaksa merayu kepada DAP untuk menang pilihan raya. Apabila kita menjadi pengemis, kita tidak lagi ada kuasa," katanya ketika berucap di Program Kepimpinan Belia di Kuala Lumpur.
Beliau turut memberi amaran, walaupun Malaysia mencapai status negara maju, Melayu akan terus ketinggalan dan itulah nasib bangsa tersebut hari ini.
Zairil berkata, dominasi Melayu dalam setiap aspek masyarakat Malaysia sebenarnya berada di kemuncak terutamanya dari aspek politik apabila setiap jawatan penting kerajaan, daripada perdana menteri kerajaan Persekutuan dan 12 daripada 13 menteri besar negeri dipegang oleh orang Melayu.
"Dominasi Melayu juga sangat jelas dalam institusi-institusi negara seperti badan kehakiman, pasukan polis, perkhidmatan awam dan tentera. Jika itu tidak mencukupi, Melayu juga membentuk majoriti penduduk Malaysia, selain mencatatkan kadar kesuburan yang satu setengah kali lebih daripada orang Cina. Ini bermakna orang Cina dan kaum-kaum lain semakin mengecil dari segi populasi penduduk," katanya.
Tambahnya lagi, meskipun pemilikan ekuiti Melayu pada tahun-tahun awal Dasar Ekonomi Baru mungkin dalam digit tunggal, pemilikan ini berkembang dengan pesat sejak beberapa dekad lalu.
Menurut Bank Pembangunan Asia, ekuiti yang dimiliki syarikat berkaitan kerajaan (GLC) daripada permodalan pasaran Bursa Malaysia dan penanda aras pasaran Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) masing-masing berada pada kadar 36 % dan 54 %.

Kit Siang cabar Dr Mahathir debat dakwaan ‘Melayu terpaksa mengemis’

Kit Siang cabar Dr Mahathir debat dakwaan ‘Melayu terpaksa mengemis’Veteran DAP Lim Kit Siang hari ini melontarkan debat terbuka kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad susulan dakwaan beliau mengatakan orang Melayu kini terpaksa merayu kepada bukan Melayu untuk mengekalkan kuasa politik mereka kerana bangsa itu kini berpecah-belah.
Ketua Parlimen DAP itu dalam kenyataannya berkata, Dr Mahathir mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana khuatir elemen "Mahathirisme" yang semakin berkurangan.
"Apakah Dr Mahathir bernar-benar percaya dengan sampah seperti itu, selepas 57 tahun pemerintahan kerajaan Umno dan enam perdana menteri Umno – dengan beliau memerintah selama 22 tahun atau 39% daripada 57 tahun ini sebagai perdana menteri keempat – Melayu kehilangan kuasa politik dan tepaksa mengemis di tanah air sendiri?" kata Kit Siang, dalam kenyataannya.
"Jika benar, itu adalah alasan kukuh orang Melayu dan rakyat Malaysia untuk menyingkirkan Umno dari Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-14, supaya tiada lagi kegagalan selama 57 tahun ini," katanya.
Kit Siang berkata, beliau menantikan jawapan Dr Mahathir terhadap cabarannya itu kerana kenyataan beliau tidak selari dengan realiti hari ini.
Kit Siang dalam kenyataannya turut mengingatkan Dr Mahathir, sebagai mantan perdana menteri, beliau seharusnya memberikan pengaruh yang membina untuk kehidupan serta politik di Malaysia.
"Beliau bagaimanapun menjadi pengaruh jahat yang bukan sahaja mendakwa tidak memahami polisi 1 Malaysia Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tetapi secara terbuka menyebarkan penipuan dan kebencian," katanya.
Pemimpin DAP itu berkata, dakwaan yang dilontarkan Dr Mahathir dalam pertemuan bersama kumpulan belia semalam juga tidak berasas kerana majoriti jawatan penting dalam negara ini, termasuk pegawai tertinggi dalam kakitangan awam semuanya diisi komuniti Melayu.
"Dr Mahathir kata Melayu hilang kuasa. Adakah perdana menteri, timbalan perdana menteri, menteri Umno, ketua penjawat awam, kehakiman, ketua jabatan, naib canselor universiti menjadi boneka Cina?" soalnya.
"Orang gila sahaja yang akan bersetuju," kata Kit Siang lagi.

Nurul Izzah: Usah layan serangan rasis Tun M

Nurul Izzah 
KUALA LUMPUR - Rakyat khususnya pengundi yang menyokong PR tidak perlu melayan serangan rasis yang acap kali dilontarkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam banyak ucapannya.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mendakwa kebanyakan ucapan Dr Mahathir itu hanya boleh mengundang kebencian dan kemarahan rakyat akibat isu perkauman yang dimainkan.

"Agak ironik ianya datang daripada pemimpin yang terpaksa dan bergantung kepada undi bukan Melayu pada 1999 kerana ketika itu undi Melayu 54 peratus bersama dengan Barisan Alternatif.

"Jadi pada saya, usah kita mengendahkan naratif yang bersifat manupulatif Tun Mahathir kerana erlalu banyak kebencian disemaikan, pada kami (PKR), Pas dan DAP dalam semua perbincangan.

"Selalunya untuk memenangi naratif semua rakyat Malaysia, khususnya memberikan keyakinan kepada masyarakat Melayu," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak pembuangan sisa binaan secara tidak sah di Jalan Bukit Pantai, Bangsar, di sini, hari ini.

Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata demikian mengulas kenyataan Dr Mahathir semalam yang mengatakan Umno, PKR dan Pas terpaksa mengemis untuk mendapatkan sokongan politik daripada golongan Cina bagi memenangi pilihan raya.

Siswa soal Dr M: Surah mana halalkan rasuah?

Semalam, bekas perdana menteri Tun Dr Mahthir Mohamad berkata, al-Quran tidak menyebut bahawa mahasiswa yang memasuki universiti harus berdemonstrasi.

Hari ini, kumpulan mahasiswa membalas kembali kenyataan beliau dengan mengajukan persoalan lain.

“Di mana petikan al-Quran yang menghalalkan aktiviti pemerintah Umno dan BN yang selama ini sentiasa digelumangi aktiviti rasuah, riba, penyelewengan kuasa dan harta, penindasan terhadap masyarakat (mahasiswa) dan sebagainya?" soal aktivis mahasiswa Fahmi Zainol.

Mahathir semalam mengulas berhubung perkembangan aktivisme mahasiswa yang kini menganjurkan ceramah dan perhimpunan di pelbagai kampus seluruh negara.

Ia dicetuskan kembali selepas Fahmi, bekas presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM), dan beberapa lagi rakan-rakannya dikenakan tindakan selepas menganjurkan himpunan besar dan pidato Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di kampus.

Fahmi digantung pengajian selama dua semester dan didenda RM600.

Demo Malayan Union 1946

Sementara itu, dalam kenyataannya hari ini, Fahmi mempertikaikan kritikan Dr Mahathir kerana Umno, parti yang pernah dipimpinnya, sendiri turut berdemonstrasi menentang Malayan Union pada 1946.

'Darah Umno mengalir dalam tubuh saya' kata Khairuddin ..!!

Pemimpin akar umbi kontroversi Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan menyelar kembali gesaan Pemuda Umno Pulau Pinang supaya beliau dikenakan tindakan ekoran mengkritik kepimpinan negeri sebagai “tidur”.

Khairuddin, naib ketua Umno Batu Kawan, berkata kenyataan ketua pergerakan Pemuda negeri Rafizal Abdul Rahim terhadapnya melambangkan amalan “politik mengampu”.

Khairuddin (kanan) malah menyifatkan Rafizal sebagai “budak hingusan” dalam politik, tidak terbuka dan tidak boleh ditegur.

“Saya dilahirkan dalam keluarga Umno yang amat saya menyayangi Umno. Darah yang mengalir dalam tubuh saya adalah darah Umno.

“Siapa dia Rafizal yang nak suruh saya keluar daripada Umno,” katanya.

Utusan Online semalam melaporkan Rafizal sebagai mendesak Umno Pulau Pinang bertindak dan mengadakan mesyuarat khas membincangkan isu Khairuddin menggunakan portal “propembangkang” menyerang Umno.

“Mungkin sudah tiba masa­nya Khairuddin keluar daripada Umno dan menyertai pakatan pembangkang kerana tindakannya seolah-olah menyerang Umno dari dalam,” Rafizal dipetik sebagai berkata.

7 hari sebelum saman

Dalam kenyataannya hari ini, Khairuddin menegaskan terpaksa bercakap benar demi menjaminkan kelangsungan “ketuanan Umno” di Pulau Pinang.

Malah, jelasnya, beliau tidak pernah berkata semua pemimpin Umno negeri tidur dan hanya menyebut segelintir sahaja.

Khairuddin juga berkata akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Rafizal kerana mendakwanya tidak pernah balik menghadiri program bahagian dan negeri.

Ahli bukan Islam tetap bersama PAS di sebalik cadangan hudud

Tidak gentar dengan pelaksanaan hukum hudud oleh PAS di Kelantan, Kumutha Raman, ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yakin undang-undang syariah itu bakal menurunkan kadar jenayah di Kelantan apabila ia dilaksanakan.
Meskipun berlaku pertelagahan antara PAS dan DAP, kedua-duanya merupakan ahli pembangkang daripada Pakatan Rakyat (PR) termasuk PKR, berhubung idea PAS untuk melaksanakan hudud,
Kumutha berkata beliau bersedia menghadapi apa sahaja kemungkinan. Berusia 35 tahun, nama Kumutha mula terpapar di media apabila bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, menjadikan beliau calon wanita bukan Islam pertama yang diletakkan PAS untuk bertanding dalam pilihan raya umum.
Malah, ketika rakan sekutu bukan Islam daripada PR menolak idea PAS, Kumutha optimis undang-undang syariah itu akan memberikan kebaikan kepada negeri pantai timur itu. "Hudud hanya untuk orang Islam.
Saya melihatnya daripada perspektif perundangan. "Bagi saya, hudud akan mengurangkan kadar jenayah di Kelantan, malah terdapat syarat yang ketat perlu dipatuhi untuk melaksanakannya," katanya kepada The Malaysian Insider.

Henti fitnah Pas tak bantu mangsa banjir - Suhaizan


Ada yang kata pemimpin Pas dan kerajaan negeri hanya pandai berdoa minta mangsa banjir di negeri ini terselamat daripada segala musibah.
Kononnya tidak ada pemimpin Pas yang datang membantu jauh sekali hendak menghulur bantuan. Bagaimana boleh timbul cerita begini?
"Biarlah apa orang nak kata. Yang penting mangsa banjir tahu apa yang telah Pas dan kerajaan negeri buat sejak banjir melanda negeri ini. Ini semua permainan politik kotor yang sengaja direka untuk memburukkan nama baik kerajaan negeri dan Pas. Tak apa, kami faham permainan ini," kata Ketua Pemuda Pas Malaysia, Suhaizan Kayat ketika dihubungi MalaysiaGazette pagi tadi.
Jelas Suhaizan, Pas tidak ada masa untuk memikirkan fitnah yang dilemparkan sebaliknya mahu terus memberi perhatian dalam membantu mangsa banjir.
"Selain sumbangan daripada kerajaan negeri yang tidak putus-putus, kami turut menerima bantuan makanan dan barang keperluan lain dari pihak luar. Jadi, kalau ada yang mahu menyalurkan sumbangan atau bantuan, bolehlah menghubungi mana-mana pejabat Pas terdekat," ujar Suhaizan yang kini berada di Rantau Panjang, Kelantan.

Sokongan Cina : Kenyataan Dr M tidak tepat kata Rafizi


Barisan Nasional (BN) sewajarnya membanteras rasuah dan penyelewengan jika mahu tarik sokongan pengundi Cina
rafizi ramliSHAH ALAM : Sokongan padu pengundi Cina kepada Pakatan Rakyat (PR) adalah disebabkan dasar mereka yang memerangi rasuah dan memusuhi pembaziran, penyelewangan serta mengangkat amanah pentadbiran.
Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rafizi Ramli menegaskan sekiranya Barisan Nasional (BN) mahu menarik sokongan pengundi Cina ini, mereka sewajarnya membanteras rasuah dan penyelewengan.
“Kenyataan Tun Mahathir yang mahu mengaitkan pola sokongan rakyat itu dengan perkauman adalah tidak tepat kerana rakyat yang menyokong PR adalah berbilang bangsa.
“Tiada satu tawaran PR pun yang bertentangan dengan Perlembagaan atau menyentuh isu kedudukan istimewa orang Melayu, agama Islam, Bahasa Melayu atau kedudukan raja-raja,” lapor Sinar Harian hari ini.
Rafizi yang merupakan Naib Presiden PKR menambah, perbezaan pendekatan PR dengan BN adalah mengenai anti rasuah, tata kelola, menghormati rakyat dan melayan semua rakyat dengan adil.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed semalam yang mengatakan parti seperti UMNO, PKR dan PAS terpaksa “mengemis” untuk mendapatkan sokongan politik daripada golongan Cina.
Mahathir berkata, sepatutnya orang Melayu (UMNO) boleh memenangi pilihan raya berdasarkan 60 peratus daripada penduduk di negara ini adalah orang Melayu.
Tambahnya, apabila orang Melayu terpaksa mengemis, kaum tersebut tidak lagi berkuasa di negara ini.

Interpol keluar waran tangkap Al-Qaradawi

Polis Antarabangsa (Interpol) mengeluarkan waran tangkap terhadap sarjana Islam terkenal Dr Yusuf Al-Qaradawi selepas dikaitkan dengan kegiatan kumpulan Ikhwanul Muslimin yang diharamkan Mesir.

Menurut laman webnya, notis merah terhadap Yusuf, 88, dikeluarkan selepas dikehendaki pihak berkuasa kehakiman Mesir untuk pendakwaan dan pensabitan hukuman.

Warganegara Mesir dan Qatar itu antaranya dituduh menghasut dan membantu pembunuhan antarabangsa, membantu banduan melepaskan diri daripada penjara, serta aktiviti vendalisme dan kecurian.

Langkah itu dilihat bakal mencetuskan perasaan tidak puas hati besar-besaran di hampir kesemua dunia Islam.

Tokoh Maal Hijrah M'sia

Sementara itu, PAS menjadi pihak pertama di Malaysia membantah secara terbuka langkah Interpol terhadap presiden Kesatuan Ulama Sedunia itu dan mendakwanya sikap pilih bulu dan memihak kepada rejim kudeta Mesir Al-Sisi.

“Atas sifat dendam, kerajaan Mesir inilah yang menuntut Interpol bertindak sedemikian-rupa,” kata ketua penerangannya Datuk Mahfuz Omar (kanan).

Tindakan itu, katanya, akan menyemarakkan lagi perasaan Islamophobia di kalangan bukan Islam dan mendakwa terdapat konspirasi Barat untuk memburukkan Islam.

“Kami juga kesal akan sikap kerajaan Malaysia yang masih berdiam-diri dalam hal ini sedangkan Syeikh Yusuf bukanlah tokoh yang asing di Malaysia ini,” kata Mahfuz.

Minyak: Rakyat Pula Kena Beri Subsidi Kepada Kerajaan Umno@BN RM274 Juta

Rakyat bayar harga lebih untuk RON95

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli berkata pengguna terpaksa menanggung harga tinggi untuk petrol RON95, sedangkan harga purata bagi 15 hari pertama Disember 2014 jatuh ke paras kurang dari RM2 seliter.

Menurutnya, formula yang diumumkan oleh kerajaan BN sebelum ini menunjukkan harga RON95 kini telah jatuh ke paras RM1.98 liter tanpa subsidi.

Malah, jika subsidi 30 sen seliter dikembalikan, maka harga RON95 bagi dua minggu pertama bulan ini secara purata telah jatuh ke paras RM1.68 seliter, katanya.

"Sehingga kini, tidak ada seorang pemimpin BN pun yang berani menafikan kenyataan saya sebelum ini bahawa rakyat telah terlebih bayar harga minyak yang lebih tinggi yang dianggarkan RM274 juta dalam tempoh 45 hari sejak 1 November 2014.

"Mengikut amalan biasa, jumlah ini dikembalikan oleh syarikat-syarikat minyak kepada kerajaan sebagai cukai tersembunyi," katanya dalam satu kenyataan.

Berdasarkan pengiraan itu, beliau mendesak kerajaan BN agar tidak berdolak dalih dan menurunkan harga RON95 kepada RM1.90 serta merta.

Rafizi berkata, jika harga RON95 yang akan diumumkan pada 31 Disember ini lebih tinggi dari RM1.90 seliter, ia bermakna BN terus memanipulasi harga RON95 dan diesel untuk mendapatkan keuntungan melalui cukai minyak secara tersembunyi.

"Selagi BN tidak menafikan perkara ini dan menjelaskan mekanisme sebenar, siapa yang menyimpan jumlah RM274 juta yang dibayar lebih oleh rakyat ini, selagi itulah rakyat akan terus beranggapan bahawa mereka dicukai secara tersembunyi melalui harga RON95 dan diesel yang lebih tinggi,
" katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan dalam laporan Bernama semalam menyebut, harga runcit RON95 dan diesel dijangka diturunkan di bawah paras RM2 seliter mulai 1 Jan ini, sekiranya harga minyak dunia kekal mengalami penurunan.

Kerana takut hilang kuasa, UMNO sanggup ‘mengemis’ kepada Perkasa dan ISMA

KUALA LUMPUR, 21 DIS: DAP hari ini menyelar tuduhan jahat dan tidak masuk akal bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa masyarakat Melayu sudah hilang dominasi dan menjadi pengemis kepada kaum Cina.
Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari berkata, beliau sedih kerana Dr Mahathir sanggup menipu orang Melayu serta merendahkan martabat sendiri sehingga menggambarkan senario yang bukan sahaja mustahil, malah merupakan tipu muslihat politik zaman dahulu kala.
Menurutnya, hujah Dr Mahathir hanyalah muslihat politik kerana kuasa Melayu dalam setiap aspek masyarakat Malaysia sebenarnya berada di kemuncaknya pada masa ini, termasuk menguasai setiap jawatan penting kerajaan, daripada Perdana Menteri kepada 12 daripada 13 menteri besar negeri, semuanya dipegang oleh orang Melayu.
 Katanya, orang Melayu juga menguasai institusi-institusi negara seperti badan kehakiman, pasukan polis, perkhidmatan awam dan tentera.
Melayu juga membentuk majoriti penduduk Malaysia, selain mencatatkan kadar kesuburan yang satu setengah kali lebih daripada orang Cina. Ini bermakna bahawa orang Cina dan kaum-kaum lain semakin mengecil dari segi populasi penduduk.
 “Dari segi ekonomi, meskipun pemilikan ekuiti Melayu pada tahun-tahun awal Dasar Ekonomi Baru mungkin dalam digit tunggal, pemilikan ini telah berkembang dengan pesat sejak beberapa dekad yang lalu,” katanya dalam satu kenyataan untuk menjawab muslihat politik perkauman Dr Mahathir.
 Dr Mahathir telah dilaporkan media sebagai berkata bahawa parti-parti dominasi Melayu seperti UMNO, PKR dan PAS terpaksa meminta sokongan dari DAP untuk memenangi PRU yang disifatkannya sebagai Melayu menjadi pengemis.

Mana komputer yang dijanjikan untuk guru Pak Menteri?

Kalau tak buat janji, orang tak akan minta. Tapi janji dah dilafazkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Ahmad Shabery Chik untuk memberi setiap guru sebuah Netbook 1Malaysia pada 16 Mei lepas sempena sambutan Hari Guru.
 
Malangnya setelah tujuh bulan berlalu, berita tentang janji yang dilafazkan itu terus senyap tanpa ada sebarang perkembangan.
 
"Saya masih ingat lagi beliau menyebut sebagai permulaan, kira-kira 400,000 guru akan menerima komputer tersebut.
 
"Pemberian tersebut kata Ahmad Shabery adalah sebagai hadiah kepada guru yang dianggap sebagai tonggak kemajuan negara.
 
"Persoalannya, bila komputer yang dijanjikan itu akan sampai ke pangkuan kami? Kalau tak janji, kami pun tidak akan bertanya, apa lagi untuk menuntut," kata seorang guru sekolah rendah, Mohamad Azian Abdul Aziz.

PR Selangor komited selesai 180 projek terbengkalai, hak milik tinggalan BN

Projek-TerbengkalaiPUCHONG, 21 DIS: Pakatan Rakyat (PR) berusaha menyelesaikan 180 projek terbengkalai dan isu hak milik yang ditinggalkan Barisan Nasional (BN) sebaik sahaja mengambil alih tampuk pentadbiran Kerajaan Selangor, pada 2008.
Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, kajian Kerajaan Negeri mendapati antara punca utama masalah itu adalah disebabkan amalan kerajaan BN sebelum 2008 yang gemar menganugerahkan tanah kepada pihak tertentu dan memberikan kelulusan kebenaran merancang sebelum pemaju membayar premium ke atas tanah berkenaan.
“Maka, apa yang dilakukan pemaju adalah membangunkan tanah itu, selain mengutip bayaran penuh daripada pembeli dan selepas selesai mereka hilang. Kononnya, mereka bankrap dan gulung tikar,” katanya dalam Majlis Penyerahan Borang 5A bagi Projek Coral Land Corporation Sdn Bhd dan Penyerahan Surat Hak Milik Pembangunan Lestari Perdana di Puchong Perdana, di sini, hari ini.
Selepas mengambil alih tampuk pentadbiran pada 2008, PR giat menyelesaikan isu projek terbengkalai yang menjadikan pembeli hartanah terlibat sebagai mangsa apabila terpaksa membayar pinjaman bank untuk membeli unit terbengkalai itu.
Antara projek yang berjaya diselesaikan termasuk 1,422 unit kediaman berkembar bagi projek penempatan semula di Bukit Botak yang lebih 20 tahun terbengkalai dan melibatkan penduduk asal kawasan terbabit.

Kos hidup perhangat isu kepenggunaan

Peningkatan kos sara hidup, yang menjadi isu popular sepanjang tahun 2014, dihangatkan dengan isu-isu kepenggunaan berikutan turun naik harga barang, selain langkah kerajaan merasionalisasi
subsidi serta cadangan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Langkah mengurangkan subsidi pukal secara berperingkat berkuatkuasa pada 3 Sept 2013, umumnya bertujuan memperkukuh kedudukan ekonomi negara di samping memastikan subsidi yang diberi kerajaan itu benar-benar dinikmati oleh kumpulan sasar.

Perbelanjaan kerajaan bagi menyediakan pelbagai subsidi pada 2014 adalah sebanyak RM40.5 bilion. Daripada jumlah itu, RM21 bilion diperuntukkan untuk membiayai subsidi petrol RON95, diesal dan gas memasak LPG.

Sepanjang 2014 ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) jelas tidak menang tangan menangani pelbagai isu kepenggunaan yang timbul.

Tarif baharu

Dalam aspek peningkatan perbelanjaan isi rumah, tahun 2014 bermula dengan kadar tarif elektrik baharu berkuatkuasa 1 Jan ekoran kenaikan kos bahan api seperti gas domestik, arang batu dan gas cecair asli yang menyumbang kepada semakan tarif elektrik.

Semakan semula ke atas subsidi gas dan elektrik Tenaga Nasional Berhad, dengan kadar purata tarif elektrik di Semenanjung Malaysia dinaikkan 14.89 peratus atau 4.99 sen sekilowat sejam (KWJ) kepada 38.53 sen/KWJ. Tarif elektrik sebelum ini ialah 33.54 sen/KWJ.

Bagi Sabah dan Labuan, kadar purata tarif meningkat 5.0 sen se kWh atau 16.9 peratus kepada 34.52 sen per kWh. Kadar tarif di Sarawak tidak terjejas kerana bekalan tenaga elektrik dikendalikan oleh syarikat milik kerajaan negeri, Sarawak Engery Bhd.

Namun, 70.7 peratus atau 4.56 juta daripada keseluruhan 6.45 juta pengguna domestik di Semenanjung dan 62 peratus atau 260,000 daripada 418,000 pengguna domestik di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan yang menggunakan elektrik pada kadar 300 KWJ dan ke bawah, tidak terlibat dengan semakan itu.

Kali terakhir tarif itu disemak pada Jun 2011.

Cina sokong PR kerana bebas rasuah, penyelewengan - Rafizi

SHAH ALAM - Sokongan padu pengundi Cina kepada PR adalah kerana dasarnya yang memerangi rasuah dan memusuhi pembaziran, penyelewengan dan mengangkat amanah pentadbiran.

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menegaskan jika BN mahu menarik sokongan pengundi Cina ini, mereka perlu membanteras rasuah dan penyelewengan.

"Kenyataan Tun Mahathir yang mahu mengaitkan pola sokongan rakyat itu dengan perkauman adalah tidak tepat kerana rakyat yang menyokong PR adalah berbilang bangsa.

"Tiada satu tawaran PR pun yang bertentangan dengan Perlembagaan atau menyentuh isu kedudukan istimewa orang Melayu, agama Islam, Bahasa Melayu atau kedudukan raja-raja.

"Yang cukup berbeza di antara pendekatan PR daripada BN adalah soal anti rasuah, tata kelola, menghormati rakyat dan melayan semua rakyat dengan adil," katanya dalam satu kenyataannya, semalam.

'Kami bukan samseng, Palanivel' - T. Mohan

Bekas ketua Pemuda MIC T Mohan menafikan bahawa golongan yang berkumpul di luar ibu pejabat parti itu pada 18 Disember lalu sebagai samseng, seperti didakwa ketua parti itu G Palanivel.

Menyifatkan kenyataan Palanivel itu tidak bertanggungjawab, Mohan (kiri) berkata pihak yang berkumpul itu adalah anggota parti yang berniat baik.

Dalam kenyataanya semalam, Mohan berkata, peserta protes itu terdiri daripada anggota bahagian, Wanita dan Pemuda.

“Tiada orang luar. Kami sudah hantar surat yang memberitahu akan datang menyatakan bantahan kami.

"Kami juga maklumkan kepada polis berhubung perhimpunan itu.

“Kami hantar pesanan teks kepada semua anggota yang memberitahu tujuan kami berhimpun di ibu pejabat MIC.

Buka peluang untuk wanita bekerja tak jejas peluang lelaki

Hak kesamaan gender – Membuka ruang kerjaya kepada wanita tidak bererti menjejaskan peluang lelaki; lelaki tidak perlu takut kerana penyertaan wanita di sektor awam dan swasta akan lebih memanfaatkan negara
Tanggapan bahawa hanya kaum lelaki merupakan pencari nafkah dalam sesebuah keluarga dan peranan kaum wanita tidak lain hanya terbatas kepada penjagaan anak-anak adalah tidak relevan dalam konteks semasa dan merupakan satu diskriminasi terhadap wanita.
Bertentangan dengan apa yang dinyatakan kumpulan Islamis konservatif Isma,Malaysia tidak mungkin akan mencapai status Negara maju berpendapatan tinggi selagi isu-isu yang mencakup persoalan-persoalan seperti stereotaip gender, terutama dari segi ekonomi dan hak-hak asasi manusia, masih tidak di atasi dan dibiarkan berterusan.
Kenyataan Dr Nur Farrah Nadia Najib, ketua biro perkumpulan wanita dan masyarakat Isma, dalam kenyataannya:
“A high income nation must not rely on women as the major contributor but men should lead the workforce and put their biggest effort in shaping the nation.
Kenyataan ini sungguh pesimistik dan mengecewakan harapan wanita dalam usaha menuntut keadilan.
Usaha untuk meningkatkan status wanita dalam mendapatkan hak kesamaan dengan lelaki dalam sektor korporat adalah antara isu-isu yang diperjuangkan oleh perkumpulan-perkumpulan hak wanita. Tuntutan-tuntutan seperti ini merupakan agenda yang memerlukan sokongan padu setiap lapisan dan golongan dalam masyarakat.
Hari ini, jumlah wanita di peringkat pengajian ijazah jauh melebihi lelaki. Walaupun begitu, hakikatnya peluang kemercu kerjaya kepada wanita rata-rata amat terbatas dan pada bidang-bidang tertentu ia hamper dinafikan.
Kerajaan perlu membuka peluang untuk wanita
Walaubagaimanapun, kalau hanya sekadar menyeru wanita menyertai bidang pekerjaan ia adalah tidak mencukupi. Apa yang lebih berkesan untuk menggalak lebih ramai kaum wanita tampil menyumbang bakatdan kemahiran mereka terhadap pertumbuhan ekonomi ialah kerajaan perlu mengambil langkah-langkah pro-aktif dengan menjamin kaum wanita, yang merupakan separuh daripada jumlah penduduk Negara ini, diberikan kedudukan dan pengiktirafan yang sewajarnya.
Dengan membuka lebih ruang dan peluang kerjaya seganding kaum lelaki tidak bermakna menafi dan menjejaskan status quo kaum lelaki. Kehadiran lebih ramai wanita dalam khidmat kerjaya dalam sektor awam dan swasta akan memanfaatkan negara dan semua pihak. Kehadiran wanita akan memberi diversiti dalam perspektif dan dinamisma yang diperlukan demi memantapkan persaingan ekonomi di peringkat global.
Peluang wanita Malaysia masih terbatas

DAP kutuk samseng BN mahu musnah replika Batu Sumpah‬


batu sumpah


KOTA KINABALU, 20 DIS: DAP Sabah mengutuk tindakan politik samseng BN yang menceroboh dan cuba memusnahkan replika Batu Sumpah di negeri itu.‬
‪Naib Pengerusi DAP Negeri Chan Foong Hin berkata tindakan pengecut itu menggambarkan bahawa BN takut kepada suara rakyat dan membuktikan mereka bukan lagi entiti politik yang kuat.‬
‪‬
‪“Seorang ahli Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS, komponen BN) telah menyerang pemilik tanah, Ambalas Ambirau di mana Batu Sumpah didirikan di Kampung Mempulut.‬
‪‬
‪“Ahli PBRS bernama Sam Santiri itu bukan saja telah mengganggu kediaman Ambalas, tetapi menumbuk seorang wanita yang sedang minum bersamanya.‬
‪‬
‪“DAP Sabah mengutuk sepenuhnya gangterisme politik ini dan kita juga ingin bertanya apakah PBRS kini sudah menjadi parti ekstrimis seperti Perkasa?,” soalnya dalam satu kenyataan, hari ini.‬
‪‬
‪Pada 10 Disember lalu, satu lagi replika Batu Sumpah telah didirikan di Kampung Mempulut, Pensiangan.‬
‪‬
‪Majlis itu disaksikan oleh beberapa pimpinan DAP antaranya Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok Suh Sim, Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong dan Pengerusi DAP Sabah Jimmy Wong.‬
‪‬