Sabtu, 25 Oktober 2014

Kerajaan akan pastikan peningkatan pendapatan lebih pantas berbanding harga barang..!!

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memastikan peningkatan pendapatan rakyat berlaku lebih pantas berbanding peningkatan harga barang, kata Menteri di Jabatan Perdana menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Dalam usaha mencapai matlamat tersebut, kerajaan katanya melakukan pelbagai cara termasuk pendekatan tidak popular yang dipercayai mampu membantu memperkukuh ekonomi dan kewangan negara.

Kerajaan akan terus mengambil langkah proaktif bagi memastikan pendapatan rakyat meningkat sekali gus dapat menikmati kualiti hidup yang lebih baik, katanya sambil menambah ia sejajar dengan hasrat menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Apa yang paling penting kita (kerajaan) pastikan bahawa peningkatan pendapatan (rakyat) lebih pantas berbanding peningkatan harga barang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog bertajuk 'Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera' anjuran Pertubuhan Pemikir Agenda Watan Malaysia (Pemikir) di sini, semalam.

Pemikir, sebuah badan pemikir sukarela dianggotai golongan profesional ditubuhkan antara lain bertujuan berkongsi pandangan dan idea untuk membantu menyumbang pelbagai idea kepada kerajaan.

Abdul Wahid berkata kesan kebaikan pendekatan kerajaan itu akan dapat dirasai oleh rakyat termasuk golongan berpendapatan sederhana dalam beberapa tahun terdekat ini.

Begitu juga dengan cukai barang dan perkhidmatan yang dilaksana bermula April tahun depan, rakyat akan dapat melihat manfaatnya dalam peningkatan pendapatan negara dalam tempoh dua tahun pelaksanaan, kata beliau.

Azmin Mahu Tumpu Usaha Bangunkan Selangor


SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor yang baharu, Azmin Ali berkata beliau akan memberi fokus terhadap usaha membangunkan Selangor demi kesejahteraan rakyat dan tidak mahu memikirkan tentang sebarang konspirasi politik.Azmin berkata beliau sangat gembira dengan barisan Exco Kerajaan Negeri yang baru dipilih, sambil menambah komitmen utama beliau adalah berkhidmat demi kepentingan Pakatan Rakyat serta rakyat Selangor. 
"Saya sangat gembira dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP yang memberi sokongan penuh terhadap pasukan baru ini di Selangor.

"Sekarang tiba masanya untuk bekerja dan fokus utama ialah untuk membangunkan negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dakwaan wujudnya perpecahan dalam PKR, yang mahu Azmin menggantikan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden parti.

Terdapat beberapa kain rentang di Seksyen 15 di sini, yang menggesa Azmin menggantikan Wan Azizah.

'Masa Untuk Reformasi Parti dan Kami Mahu Azmin Ganti Presiden' itulah antara tulisan yang tertera di kain rentang berkenaan.

Mengapakah kita masih cakap berlapik?

Oleh Hazlan Zakaria
Di sebalik asal-usul purbanya, teknik ‘doublespeak’ atau cakap berlapik yang hampir pupus adalah masih hidup dan digunakan di Malaysia, benteng terakhir seni perbualan yang diamalkan terutamanya oleh ahli-ahli politik, menteri-menteri dan NGO parti pemerintah.

Hampir setiap hari saya menulis tentang politik, tapi setelah saya dimasukkan ke hospital kerana tahap gula dan tekanan darah saya naik berikutan kelakuan pembangkang di Selangor, saya telah memutuskan untuk menceburi ke dalam isu-isu yang lebih santai.
Pada masa itu paras gula saya mencapai tahap 33 dan tekanan darah saya membimbangkan, 180/110.
Jadi hari ini saya telah membuat keputusan untuk menulis tentang linguistik, khususnya seni cakap berlapik.  
Seni ini secara khususnya mempunyai asal-usul dari budaya-budaya Asia yang mementingkan penampilan sopan dan "tidak menjatuhkan air muka seseorang", mengambil masa dan perbualan yang panjang semasa rundingan supaya isu-isu boleh diselesaikan tanpa disebut secara langsung.
Dengan kata lain ia adalah tentang tidak menyatakan apa yang anda maksudkan, tetapi hanya memberikan petunjuk kepadanya dan tidak mengatakan apa yang anda rasakan, tetapi rasa yang berlawanan dengan kebenarannya.
Dengan kata lain, anda belajar bercakap seperti seorang Mandarin Manchu, atau dalam istilah moden, seorang ahli politik. Di mana ya bererti tidak dan tidak bermakna ya, atau mungkin tiada apa-apa makna sekalipun.
Walaupun mereka adalah pegawai istana, Mandarin merupakan golongan yang bersaing bagi jawatan kerajaan dan bagi mengisi bidang politik.
Yang menariknya, filem-filem seram Hong Kong sebelum tahun 1999 sering menggambarkan pontianak Cina mengenakan pakaian pegawai istana yang dibenci itu. Ini merupakan bukti rasa kurang senang orang-orang Cina terhadap makhluk 'penghisap darah' ini.
Mungkin sama seperti rakan sejawat zaman moden mereka di Malaysia.
Tetapi pada hari dan zaman kita, bentuk seni perbualan ini telah digantikan dengan budaya-budaya yang cenderung berterus-terang dan kurang sabar dari Barat. 
Namun ia dipelihara di Malaysia sebagai tradisi parti politik yang membentuk pemerintah negara dan NGO-NGO satelit pengampu mereka.
Seni yang jarang berlaku dan indah ini masih dapat dilihat diamalkan di khalayak ramai oleh pengamalnya, yang boleh masuk dan keluar dari percakapan sambil menggunakan kata-kata yang yang mereka tidak maksudkan tanpa ragu-ragu.
Sebagai contoh, kenaikan gaji ahli-ahli parlimen harus disebut secara berhati-hati sebagai "penyesuaian" gaji seperti yang dijelaskan salah seorang menteri. Bukan kenaikan, bukan peningkatan, tetapi penyesuaian.
Begitu juga dalam kes pemotongan subsidi minyak, ia bukannya pengurangan subsidi tetapi tindakan rasionalisasi. Ia digambarkan sebagai satu langkah yang rasional.
Dan seperti yang dibuktikan oleh NGO yang dikaitkan dengan parti pemerintah, mereka juga pakar dalam seni ini, seperti menggesa leher dipancung, bangunan dan kitab suci dibakar. Ini semua cakap berlapik.
Penggunaan perumpamaan tersebut adalah hanya untuk membela agama dan bangsa dan kemahiran mereka ini sudah cukup untuk menyedihkan kita, apatah lagi dengan pendakwa dan menteri-menteri persekutuan memberikan pujian kepada para pahlawan ini. 
Bahkan penganjuran sebuah forum yang menuduh pengikut-pengikut agama lain cuba memurtadkan penganut Islam dengan bukti-bukti goyah oleh watak-watak yang meragukan, disifatkan sebagai sesi sumbang saran, dan bukannya isu besar.
Seperti yang dijelaskan ketua polis, apabila parti pemerintah bercakap mengenai pemansuhan sekolah-sekolah jenis kebangsaan, ia hanyalah satu cadangan, yang membuktikan kuasa cakap berlapik beliau.
Hanya pegawai-pegawai kerajaan yang seolah-olah dapat melihat dan memahami apa yang tidak dikata dan apa yang tersirat dalam kata-kata mereka yang rapat dengan mereka yang berkuasa, sedangkan kepada kita orang biasa, semuanya berbunyi seperti bahasa asing.
Pembangkang bagaimanapun seolah-olah gagal memiliki kemahiran ini kerana mereka hanya boleh membawa maksud yang berunsur hasutan ketika mereka menyifatkan sebuah parti komponen pemerintah sebagai celaka, memberi pandangan undang-undang sebagai seorang peguam dan mengatakan bahawa tidak ada orang yang lebih berkuasa daripada Tuhan.
Air mata saya berlinangan sewaktu menulis rencana ini, begitu handalnya mereka yang berkuasa dalam usaha mereka memelihara warisan budaya kita. Saya yakin ini tidak ada kena mengena dengan layanan berbeza, tetapi disebabkan kegagalan pembangkang untuk mempelajari kemahiran ini.
Kami wartawan-wartawan turut perlu diingatkan yang kami tidak pandai cakap berlapik, kerana hanya melaporkan apa yang dikatakan seseorang ada kalanya boleh menjadi tindakan hasutan. Ini tentu saja kerana kami gagal mempelajari seni ini, dan bukannya kerana undang-undang itu cacat atau buruk.
Logiknya adalah anda hanya boleh pandai cakap berlapik jika anda menyokong parti pemerintah, kalau tidak anda akan gagal dan didakwa di mahkamah dan kemudian disabitkan, didenda dan dipenjarakan.
Dan sudah pasti kita semua harus bersyukur kepada Tuhan kerana parti pemerintah ini, dan kerana kita terus berada di bawah telunjuk mereka kerana mereka adalah orang-orang bijak, manakala kita dungu.
Mungkin ada pengajaran dari semua ini, atau mungkin saya juga sedang cakap berlapik.

Kenapa Anwar wajib dipenjara.....

Oleh Hishamuddin Rais
Bacalah surah yang aku bawa ini. Surah ini bukan warita orang-orang dahulu kala - warita orang kini jua. Aku membawa surah surah songsang untuk tatapan kita semua. Tuan Pembaca yang budiman jangan terasa hati. Jangan merasa marah. Iqrak dahulu.
 

Nobat merpati di gunung.
Memberi salam nuri di pintu.
Berbeka burung di bumbungan.
Berkokok si tambang denak.
Bertitir ketitir jantan.
Berkubu balam tembaga tiga gaya'

Surah yang ditulis ini aku harapkan akan dihanyutkan air dari gunung melimpah ke sungai dari sungai mengalir ke laut. Surah ini aku harapkan akan akan diterbangkan angin naik ke awan. Jatuh di awan disambar helang dan gagak untuk disebar ke Kampung Hulu dan Kampung Hilir. Hendaknya.

Titir canang pemanggil.
Pukul tabuh larangan.
Palu gong pelaung.

Aku amat amat yakin pada Selasa 28 haribulan Oktober 2014 ini nanti Anwar Ibrahim akan dipenjara. Rayuan Anwar akan meleset dan gagal. Lima orang Tuan Hakim termasuk Ketua Hakim Negara yang akan menjadi Pengerusi Sidang Mahkamah Rayuan ini akan mendapati Anwar bersalah.

Inilah surah songsang yang aku bawa. Sabar dahulu, biar aku huraikan kenapa Si Anwar ini akan dipenjara. Kau baca dahulu apa yang aku tulis ini. Satelah selesai bacaan maka kau berbunyilah sehendaknya.

Aku berani menulis sedemikian kerana dari apa yang aku amat-amati telah jelas. Bagaikan terang lagi bersuluh. Bagaikan telefon telah berdering. Bagaikan durian sudah dapat aku ciumi. Semua babak-babak politik yang berlaku kebelakangan ini menyatakan bahawa Si Anwar ini akan masuk penjara.

Awal-awal duhulu aku memiliki pandangan bahawa 'tidak mungkin' Si Anwar ini dihantar ke Sungai Buluh atau Kajang. Kenapa aku beralih pandangan. Apakah aku telah ditumbuk rusuk hingga terbatuk-batuk? Jawabnya tidak. Realpolitik – uberpolitik kata orang German – meyakinkan aku bahawa Anwar akan dipenjara.

Awal wahid: Pada hemat aku memasukkan Anwar ke penjara ini adalah satu pelaburan Najib dan Rosmah yang paling lumayan. Umum telah mengetahui bagaimana Najib dan Rosmah bersama Saiful didakwa telah bersama merancang untuk memerangkap Anwar.

Inilah buktinya - satu pelaburan murah tetapi pulangan yang amat lumayan. Najib dan Rosmah meraih pulangan yang tidak terhingga.

Anwar akan gagal dalam rayuan dan ke penjara?

Oleh Mohd Sayuti Omar
Apa yang berada di hadapan rakyat yang mengambil berat kepada politik hari ini ialah menanti apakah keputusan rayuan Anwar Ibrahim terhadap hukuman penjara lima tahun yang dikenakan ke atasnya bersabit kes meliwat pada tahun lalu. Mahkamah Persekutuan akan bersidang pada 28 dan 29 Oktober ini untuk mendengar rayuan Anwar itu dan membuat keputusan.
Ramai orang mengira Anwar akan gagal dalam rayuan itu dan beliau akan dikirimkan ke penjara sekali lagi.

 Dengan memerhati dari senario kes itu ditangani, seperti mana dakwa Anwar ia bermotif politik, memberi induksi jelas bahawa Anwar akan direhatkan dalam penjara sekali lagi. Ada yang mengatakan lima tahun atau lebih. Pihak pendakwa telah memohon mahkamah menambah hukum ke atas Anwar. Anwar dikenakan lima tahun penjara oleh Mahkamah Rayuan pada Mac tahun lalu.

Sebelum itu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membebas dan melepaskan Anwar daripada dakwaan liwat yang dikenakan terhadapnya mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman 20 tahun penjara.

Mengenai rayuan ini, Anwar mengambil sikap optimis dan yakin dia akan bebas. Ini berdasarkan kepada fakta perbicaraan dan undang-undang tidak ada seorang pun pakar baik dalam negara maupun luar boleh pertikaikan keputusan untuk membebaskannya. Anwar begitu yakin dengan apa yang berlaku kelak. Memang seorang yang telah dijatuhi hukuman bersalah akan mempertahankan dirinya ke titik peluh terakhir. Bukan sahaja Anwar orang lain juga.

Dalam teka teki ini saya ada pandangan dan firasat tersendiri mengenai nasib Anwar Ibrahim penghujung bulan ini. Jika diperhatikan dari awal bahawa kes liwat itu sama ada berlaku atau tidak, ia adalah sebuah pelan politik yang dibuat sedemikian rupa. Sama ada benar Anwar meliwat atau beliau difitnah(?), tetapi kes itu bangun dan berkembang atas emosi dan bermotif politik. Ia satu tragedi yang diambil kesempatan baik oleh musuh politik Anwar untuk terus mengekangnya.

Beberapa persoalan disebalik kes itu boleh dipertikaikan. Nombor satunya ia dilayan demikian rupa kerana ia berlaku kepada Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang dan seorang pemimpin yang boleh menggerakkan massa melakukan perubahan politik di negara ini. Sekiranya Anwar terhindar dari sifat dan kapasiti berkenaan mungkin kes itu disenyapkan atau dibuang seperti beberapa kes lain yang lebih besar dan mendapat perhatian dunia.

Ada kes-kes seumpama seperti dituduh kepada Anwar itu, tetapi ia tidak "digeger" dan gegak gumpitakan demikian rupa. Ada beberapa keanihan yang ada kepada kes Anwar ini. Misalnya pihak pendakwa mengemukakan rayuan apabila Mahkamah Tinggi melepaskan Anwar. Tetapi ada kes berprofil tinggi seperti kes pembunuhan Altantuya, Abdul Razak Baginda salah seorang yang dituduh telah dibebaskan dan pendakwa tidak membuat rayuan.

Pencegahan Rasuah: Indonesia semakin ke depan, Malaysia mundur ke belakang

KUALA LUMPUR, 25 OKT: DAP memohon kerajaan BN mengemukakan strategi berkesan untuk menghindari ‘bencana’ didahului oleh Indonesia dalam usaha memerangi rasuah.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, sejak kebelakangan ini Indonesia dilihat begitu bersungguh-sungguh dengan beberapa langkah proaktif untuk membasmi masalah tersebut berbanding negara jiran lain, termasuk Malaysia, di Asia Tenggara.
Menurutnya, terdapat perbezaan sangat besar dalam usaha memerangi rasuah antara kedua-dua negara berdasarkan laporan media bulan lalu.
“Sebagai contoh, salah satu berita paling menarik berkenaan pembasmian rasuah di negara ini adalah ’8 pegawai kastam hadapi 28 tuduhan kes rasuah’.
“Tetapi, berita itu tidak membawa sebarang makna jika dibandingkan dengan laporan dari Indonesia seminggu sebelumnya iaitu ‘Bekas pemimpin parti pemerintah Indonesia dikenakan 8 tahun penjara akibat rasuah dan pengubahan wang haram (money laundering)’,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu menyatakan, apa yang lebih mengesankan lagi berkenaan usaha Indonesia adalah janji Presiden barunya Joko Widodo (Jokowi) untuk menggantikan lapan calon menteri berikutan cadangan dari Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK).
KPK telah mengusulkan cadangan itu selepas mendapati kelapan-lapan mereka ‘berisiko tinggi’ sebagai suspek kegiatan rasuah.
Sedangkan di Malaysia, perjuangan negara dalam mencegah kegiatan rasuah semakin merosot.
Jelas Kit Siang, sebagai contoh, laporan beberapa media 27 September lalu yang mendedahkan hasil kajian firma Ernst and Young yang menunjukkan bahawa Malaysia sebagai salah satu negara yang paling korup di dunia.

Jangan tunggu tahun baru untuk berubah - Dr Asri

KUALA LUMPUR: Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengingatkan agar jangan menunggu tahun baru untuk berubah kepada yang lebih baik.

Bekas Mufti Perlis itu juga menyeru supaya jangan menunggu tahun baru untuk meninggalkan keburukan.

"Itulah jalan hidup yang patut kita fahami dan hayati. Itu sikap golongan soleh sepanjang zaman. Mereka sentiasa memohon kebaikan dan sentiasa beristighfar kepada Allah," tulisnya menerusi facebook sebagai menjawab suatu pertanyaan bertajuk 'Bilakah Nabi berhijrah' seperti di bawah.

Soalan: Dato' Dr MAZA, menjelang bulan Muharram, kita umat Islam akan memperkatakan tentang bulan ini sebagai bulan Hijrah, di mana Nabi s.a.w berhijrah dari Mekah ke Madinah. Bolehkah Dr bincangkan hikmah Nabi s.a.w memilih bulan Muharram sebagai bulan hijrah baginda? Apakah lagi yang patut kita lakukan untuk menyambut bulan hijrah ini selain dari apa yang biasa masyarakat kita lakukan?
Nasir, Kuantan.

Jawapan Dr MAZA:

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Sebenarnya, banyak perkara dalam mengambil fakta agama dibuat secara ikutan tanpa penelitian dan semakan yang pasti. Kita sering mengikut apa yang orang lain sebut atau ungkapkan tanpa kita memastikan ketepatannya. Malang sekali, bukan sahaja berlaku dalam kalangan masyarakat awam, tetapi juga dalam kalangan mereka yang terpelajar. Untuk menjawab soalan saudara, saya ingin sentuh beberapa perkara berikut:

1. Bulan Muharram adalah bulan pertama yang dipilih oleh Saidina ‘Umar bin al-Khattab untuk kiraan bulan bagi tahun hijrah. Maksudnya, dua belas bulan dalam satu tahun, Saidina ‘Umar al-Khattab r.a. membuat keputusan untuk memilih Muharram sebagai bulan pertama bagi tahun Hijrah. Ini seperti bulan Januari bagi tahun masihi. Maka, telah berlaku salah faham sesetengah pihak lalu menganggap Nabi s.a.w berhijrah dalam bulan Muharram. Itu andaian yang tidak tepat.

2. Dahulunya, orang Arab tidak mempunyai kiraan tahun. Mereka hanya mempunyai kiraan bulan dengan nama bulan seperti yang digunakan oleh umat Islam. Nama bulan-bulan hijrah kita hari ini diambil dari nama bulan-bulan ‘Arab. Cumanya, Arab tidak mempunyai kiraan tahun seperti mana bangsa Rumawi yang mempunyai kiraan tahun masihi mereka. Di zaman Saidina Umar, umat Islam mencadangkan agar diwujudkan kiraan tahun bagi kalender umat Islam. Pelbagai cadangan diberikan termasuk dicadangkan tahun kelahiran Nabi s.a.w. untuk dijadikan tahun pertama kiraan kalendar umat Islam Namun ditolak oleh Amirul al-Mukminin Umar bin al-Khattab r.a. Beliau kemudiannya bersetuju tahun Nabi s.a.w berhijrah dijadikan tahun pertama kiraan tahun dalam kalendar umat Islam. Kemudian timbul pula persoalan bulan manakah patut dijadikan bulan pertama. Pelbagai cadangan diberikan, termasuk bulan Ramadan. Namun, Amirul Mukminin ‘Umar bin al-Khattab r.a menolaknya kemudian memilih bulan Muharram. Ini disebabkab bulan tersebut umat Islam baru sahaja menyelesaikan ibadah haji. Bukan kerana bulan tersebut Nabi s.a.w berhijrah.

Rafizi: Apa yang membezakan Malaysia dengan negara pengeluar minyak lain?

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (11)SHAH ALAM, 25 OKT: Berbeza dengan rakyat di negara pengeluar minyak lain yang menikmati harga petrol dan diesel lebih rendah, rakyat negara ini terpaksa membeli setiap liter bahan api itu pada harga tinggi.
Perbezaan itu terjadi berikutan negara lain memastikan keuntungan daripada hasil keuntungan jualan minyak mentah di pasaran antarabangsa dikongsikan dengan rakyat dalam bentuk mengurangkan harga runcit petrol dan diesel bagi pasaran tempatan.
Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli berkata, sebaliknya Malaysia pula menyalurkan keuntungan jualan minyak mentah itu kepada projek yang tidak memberi manfaat secara menyeluruh kepada rakyat.
“Keputusan soal harga minyak perlu dilihat soal keputusan Barisan Nasional (BN) menggunakan keuntungan minyak untuk projek lain dan pada masa sama memotong subsidi minyak.
“Ini berbeza dengan negara lain yang mempraktikkan kekayaan minyak adalah kekayaan rakyat bersama.
“Malaysia juga sekurang-kurangnya perlu mengekalkan prinsip kekayaan minyak milik rakyat dengan memastikan minyak kekal rendah,” kata Rafizi ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, hari ini.
Rafizi menganggap alasan kerajaan BN yang kononnya terpaksa membayar subsidi petrol dan diesel yang tinggi tidak boleh diterima serta memperbodohkan rakyat.

Anak muda beri isyarat tidak setuju naik harga minyak

MELAKA: Pemuda PAS Malaysia ‎menyifatkan kempen berterusan perlu dilakukan bagi memastikan rakyat lebih sedar tentang kesan kenaikan harga minyak.

Ketua Pemuda PAS Melaka, Jauhar Muhammad Dawi berkata, anak muda mula memberi isyarat tidak bersetuju dengan kenaikan harga minyak yang diumumkan kerajaan sebanyak 20 sen seliter sebelum ini.

‎"Hari ini kita dapat melihat anak muda mula memberi isyarat bahawa mereka juga menolak dasar kerajaan yang menekan hidup rakyat terutamanya soal kenaikan harga minyak.

"‎Anak muda semakin matang dan bakal mengubah arus politik di Melaka, tetapi kempen ini harus berterusan agar mereka akan lebih faham," katanya kepada Harakahdaily.

Tambah beliau lagi, perubahan anak muda bukan hanya setakat sambutan pada program jelajah hari ini tetapi turut berlaku pada laman sosial.

"Kesedaran secara mendadak berlaku akibat dari kenaikan harga minyak apabila mereka melihat sejak kenaikan tersebut harga barang terus mendadak naik.

Selamat di Sweden, aktivis dakwa terima ancaman gengster, kumpulan rasis Melayu

Aktivis Ali Abd Jalil, warganegara Malaysia kedua melarikan diri ke luar negara dalam beberapa minggu ini, mendedahkan melalui laman sosial Facebook miliknya hari ini yang beliau sekarang berada dalam keadaan selamat di Sweden. Menulis statusnya, beliau juga berterima kasih kepada semua pihak yang membantunya meninggalkan Malaysia.
 "Sekarang saya di Sweden, mencari suaka, kerajaan Malaysia dan Sultan melayan saya seperti sampah.  "Saya diancam kumpulan gengster dan rasis Melayu di Malaysia. Malaysia tidak selamat untuk saya, polis dan gengster mengekori saya sepanjang masa," kata Ali.
Ali juga berterima kasih kepada Amnesty International, Suaram, Antifa Malaysia, Majlis Peguam, Lawyers for Liberty, Sisters In Islam, Projek Dialog, Solidariti Mahasiswa Malaysia, rakan-rakan dan kumpulan sivil lain.
Beliau mendapat sokongan daripada rakan Facebooknya yang mengharapkan dia berada dalam keadaan baik dan mengucapkan selamat jalan.
Ali menghadapi tiga tuduhan hasutan kerana didakwa menghina kerabat diraja Johor dan Sultan Selangor dalam postingnya di Facebook. Beliau juga ditahan polis di penjara selama 22 hari sejak 8 September dan dibebaskan pada 29 September.
Amnesty International menyifatkan Ali sebagai "banduan hati nurani" sebagai usaha menghentikan apa yang mereka sifatkan "pendakwaan terpilih". Portal Rakyat Times melaporkan, Ali meninggalkan Malaysia pada 18 Oktober menuju ke Bangkok dan terbang ke Stockholm pada 21 Oktober. Di Stockholm, Ali menemui Amnesty International Sweden bagi mendapatkan nasihat mengenai prosedur memohon suaka.

Kerajaan Layan Saya Macam Sampah - Ali Abd Jalil


KUALA LUMPUR, 25 Okt — Aktivis belia, Ali Abdul Jalil, yang kini mencari perlindungan politik di Sweden bagi melepaskan diri dari akta hasutan, menuduh kerajaan Malaysia melayannya seperti 'sampah'.

Memetik dari laman Facebook miliknya, Ali berkata dia tidak lagi berasa selamat berada di negara ini terutamanya setelah menerima beberapa ancaman dari "samseng dan kumpulan rasis Melayu di Malaysia".

"Sekarang, saya di Sweden....mencari perlindungan...kerajaan Malaysia dan sultan melayan saya seperti sampah", tulisnya.

"Saya telah diancam oleh gangster dan kumpulan rasis Melayu di Malaysia.... Malaysia tidak selamat lagi bagi saya, polis dan gangster mengekori saya setiap masa", tambahnya.Ali juga mengucapkan terima kasih kepada beberapa kumpulan hak asasi manusia di atas sokongan mereka, antaranya Amnesty International, Anything But Umno, Parti Sosialis Malaysia, Suara Rakyat Malaysia, Majlis Peguam, Lawyers for Liberty, Sisters in Islam, Projek Dialog dan Solidariti Mahasiswa Malaysia.

Menurut portal berita Rakyat Times hari ini, Ali meninggalkan Malaysia pada 18 Oktober dan terbang ke Stockholm, Sweden, dari Bangkok tiga hari kemudian.

Awal pagi ini, kakak kepada Ali, Asiah mengesahkan bahawa adiknya telah pergi untuk mendapatkan perlindungan di luar negara.

Siswa ikat perut kerana kos makanan..!!

Beban kos untuk menyiapkan tugasan, penginapan dan untuk perjalanan setiap hari menyebabkan golongan siswa ini amat berkira-kira untuk berbelanja bagi makanan harian.

Ada yang terpaksa makan mi segera setiap malam demi menikmati hidangan nasi, ayam goreng dan sedikit sayur untuk makan tengahari dengan harga RM7.

Buat masa ini mereka masih mampu untuk menganggung kos makan minum namun bimbang jika harga barangan akan terus meningkat.

Pelajar tahun tiga Universiti Selangor ini berkata beliau menyaksikan harga makanan di sebuah restoran yang sering dikunjunginya di Shah Alam naik saban tahun.

"Disebabkan kenaikan harga makanan, ia menyebabkan saya terpaksa menyekat keinginan untuk berbelanja lebih,” kata siswi jurusan seni fotografi, Nur Afiqah Anissa (kiri).

Seorang lagi pelajar universiti itu berpendapat, kos untuk makan minum itu tidak akan memberi beban sekiranya mereka bijak merancang perbelanjaan.

Fitnah Video Seks: Luahan hati isteri-isteri dan anak Ustaz Azhar Idrus

 Post Pic
SHAH ALAM: Isteri-isteri dan anak kepada ustaz Azhar Idrus meluah rasa kecewa mereka di laman sosial bersabit kontroversi video seks yang melanda penceramah bebas terkenal itu.
 
Isteri pertamanya, Rogayah Sulong menerusi laman Facebook mendoakan kesejahteraan untuk keluarga mereka di samping menyatakan sokongan kepada suaminya.
 
 
Isteri keduanya, Wan Halimatun Nisa' Wan Mohd Nor mengucapkan terima kasih kepada peminat ustaz Azhar yang tidak putus-putus menyatakan semangat dan doakan kepada mereka sekeluarga.
 
 
Nisa' memberitahu program ceramah agama ustaz Azhar akan berjalan seperti biasa.
 
Beliau juga memberitahu akan sentiasa berbangga dengan suaminya walau apa tohmahan dilemparkan terhadapnya.
 
Sementara anak sulong kepada ustaz Azhar pula, Nur Madiha Asyikin berkata beliau kenal dengan susuk tubuh ayahnya dan menggangap kontroversi itu satu fitnah.

Fitnah video seks: ustaz Azhar tidak buat laporan polis


Post Pic

KUALA TERENGGANU: Tiada laporan polis akan dibuat oleh pendakwah dan penceramah terkenal, ustaz Azhar Idrus (UAI) susulan dakwaan penyebaran video lucah dan gambar lucah di laman sosial yang tersebar sejak Rabu lalu.
 
Rakaman berdurasi 38 saat itu dikatakan dikongsi melalui beberapa blog, Facebook dan WhatsApp sehingga menjadi topik hangat.
 
Menurut sumber rapat dengan UAI, penceramah itu tidak akan membuat sebarang laporan polis berhubung penyebaran video lucah itu yang dianggap hanya niat jahat pihak tertentu untuk menjatuhkan imej beliau dan golongan ulama di negara ini.
 
“Tiada laporan polis akan dibuat. Baik daripada pihak UAI sendiri atau pihak penyokong UAI,” katanya.
 
Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner Wan Abd Aziz Wan Hamzah ketika dihubungi mengesahkan tiada laporan diterima pihaknya sehingga semalam berhubung penyebaran video dan gambar lucah berkenaan.

Minum Arak mabuk tak apa asal jangan berzina! Istilah MAKSIAT baru perempuan MELAYU sekarang!

Wanita Melayu sekarang boleh posting di facebook memberitahu dia sekadar mabuk dalam hotel bersama lelaki untuk menyambut harijadi tak lebih daripada itu. Dalam tulisannya dia tak buat maksiat dan marah orang kata dia sudah rosak (berzina).

Bangga dengan arak dan anggap arak bukan maksiat itu yang boleh dikatakan daripada posting yang dibuat.

Apa nak jadi dengan anak gadis Islam sekarang susah untuk dikatakan. Mereka seoalah-olah sudah tidak ada nilai agama dan moral.

Dimana mak bapak dia orang?

Gejala maksiat dan kehidupan soaial yang terlampau jika tak dibendung sudah pasti akan menjadi kudis gatal yang akan membinasakan genarasi akan dating. Islam akan terasing dibumi umat Islam dan maksiat akan menjadi suatu kebiasaan. Ulama dan pemerintah sudah lari daripada tanggungjawab sekadar mengejar keduniaan.

Kita akan terasing bila kita nak Islam...

Ali Abdul Jalil lari ke negara Swiden minta suaka politik


Aktivis Ali Abd Jalil yang berdepan dakwaan dan tekanan pihak berkuasa Malaysia kini berada dalam keadaan selamat di luar negara dalam usahanya mendapatkan suaka politik, kata kakaknya Asiah. Beliau mengesahkan kepada The Malaysian Insider, adiknya ada membuat panggilan telefon memaklumkan dia tiba di negara tersebut Selasa lalu, tetapi Asiah enggan menyatakan negara yang dimaksudkan.
 "Saya boleh sahkan Ali selamat berada di negara tersebut bagi mendapatkan suaka politik," katanya hari ini, sambil menerangkan dia merahsiakan lokasi adiknya atas faktor keselamatan.
Asiah berkata Ali tidak memaklumkan kepada keluarganya mengenai rancangannya ke luar negara, dan mereka hanya mengetahuinya selepas Ali tiba di negara tersebut. "Pihak keluarga tidak mengetahui, kami juga terkejut dengan langkah tersebut," katanya.
Menurut Asiah, sebuah badan hak asasi manusia antarabangsa membantu proses Ali keluar dari Malaysia, tetapi enggan menyatakan secara spesifik badan tersebut. "Ali berjaya menjalani proses mendapatkan visa. Majistret negara tersebut sudah meluluskan visa.
 Kini Ali dalam proses memohon suaka politik daripada negara itu. "Tetapi, beberapa proses perlu dijalani terlebih dahulu, antaranya pengesahan yang Ali ialah warganegara Malaysia dan bentuk ancaman yang dihadapinya," katanya.
Namun Asiah berkata keluarganya menyokong penuh tindakan adiknya tersebut memandangkan tiada jaminan keselamatan buat Ali jika dia terus kekal berada di Malaysia. "Banyak ancaman dan tekanan dihadapinya, malah beliau juga menerima ancaman bunuh.
"Laporan polis sudah dibuat. Tetapi, laporan sahaja dibuat. Kita pun tahu tiada tindakan akan diambil," katanya.

Syed Azmi: "Saya tidak berniat hina Islam"

Mahasiswa @ Macai Pro-Umno Tidak Mahu Politik Dalam Kampus..!!!

Peguam: Penganjur, penyerta kempen 'sentuh anjing' diugut bunuh

Anwar: What is there to reconcile with Mahathir?

'Saya maafkan, tapi Mahathir masih ulang' - Anwar

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim percaya tiada apa dapat "mendamaikan semula" hubungan beliau dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang memecat beliau pada 1998.

"Apa lagi yang ada untuk perdamaian semula? Apa isunya? Adakah ia demokrasi, kebebasan, kebebasan kehakiman, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), hasutan?," soalnya dalam wawancara dengan Malaysiakini.

Anwar, 67, berdepan kemungkinan untuk kembali meringkuk di penjara sekiranya keputusan Mahkamah Persekutuan pada hari Selasa tidak memihak padanya.

Menurut Anwar, tiada sebab baginya untuk bertemu dengan Mahathir kerana beliau percaya bekas ketuanya itu mewakili "pemikiran kolot" era dahulu dan tidak lagi relevan.

“Saya telah memaafkan dia tetapi dia asyik mengulang (tuduhan) sama," katanya dengan sinis apabila ditanya sekiranya beliau sudahpun memaafkan Mahathir atas tindakan yang dikenakan ke atasnya.

Mahathir memecat Anwar dari jawatan timbalan perdana menteri dan juga menteri kewangan pada tahun 1998.

MP Permatang Pauh itu kemudiannya ditangkap dan dituduh atas tuduhan meliwat bekas pemandunya dan juga kes pecah amanah.

Semasa dalam tahanan, beliau diserang oleh bekas ketua polis negara Tan Sri Abdul Rahim Noor sehingga matanya lebam, dan seterusnya dipenjara enam tahun atas tuduhan pecah amanah.

Gerakan Reformasi yang digerakkan bagi menyokong Anwar dalam tempoh itu kini berkembang menjadi parti PKR, dan bergabung dengan parti pembangkang DAP serta PAS dalam Pakatan Rakyat.

Anwar juga percaya bahawa Mahathir tidak lagi mampu mempengaruhi rakyat dan pimpinannya.

"Dulu orang takut kepada beliau kerana beliau mungkin ada perkara yang dapat memalukan atau menunjukkan kesalahan orang itu," kata Anwar.

Buka pintu rundingan dengan Pasma

Salahuddin Ayub 
SHAH ALAM - Ruang diskusi antara Pas dan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) perlu dibuka bagi meleraikan kekeliruan ahli parti itu.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, perkara itu penting memandangkan masih ada percanggahan pendapat antara ahli walaupun Majlis Syura Ulama Pas telah menasihatkan ahli Pas supaya tidak menyertai Pasma.

“Setiap ahli Pas berhak untuk menyertai mana-mana pertubuhan bukan kerajaan, kita tidak boleh melarang sekiranya ada ahli mahu sertai program anjuran Pasma.

“Namun, Majlis Syura sudah keluarkan arahan atau mungkin disebut sebagai nasihat melarang untuk ahli sertainya. Maka, keadaan ini mungkin mencetuskan keraguan dan keresahan ahli-ahli Pas. Oleh itu eloklah untuk diadakan diskusi antara kedua-dua pihak bagi mencari
jalan penyelesaian,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Salahuddin, sejak daripada dahulu lagi, Pas sudah mengamalkan keterbukaan dalam pelbagai isu, jadi isu antara Pas dan Pasma juga oleh dirundingkan.

Siapa pengganti Anwar sekiranya dipenjarakan oleh Kerajaan Umno@Bn?

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membuat rayuan akhir bagi mengetepikan hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan di Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lepas.

Rayuan akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan pada 28 dan 29 Oktober ini selepas beliau didapati bersalah meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Persoalannya, siapa bakal menggantikan peranannya sebagai Ketua Pembangkang dalam Pakatan Rakyat (PR) sekiranya beliau dipenjarakan?

Menjawab kepada The Malaysian Insider (TMI) pada Sabtu, Anwar berkata perkara tersebut ada dibincangkan dalam parti sebelum ini.

"Mereka ada bincang perkara ini sebelum ini. Semuanya berbalik kepada persefahaman asal kita. Di mana mesyuarat (pimpinan PR) diadakan, ia akan dipengerusikan oleh parti yang menjadi tuan rumah.

"Jadi, kalau di PKR, Dr Wan Azizah akan pengerusikan, kalau PAS, Hadi dan begitu juga dengan DAP” katanya dalam temubual ekslusif dengan TMI di rumahnya di Bukit Segambut.

Kata Anwar, ketiga-tiga pemimpin parti mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain, khususnya dalam jawatankuasa antara parti.

"Peranan mereka tidak boleh diperkecilkan, tidak berapa betul kononnya peranan Anwar ini terlalu penting atau tiga pimpinan itu sangat utama.

Manusia makin hilang ketakwaan - TG Nik Aziz

Nik Abdul Aziz Nik Mat 
KOTA BHARU – Fitnah yang dilemparkan kepada golongan ulama sejak kebelakangan ini membuktikan manusia zaman sekarang semakin hilang ketakwaan dalam diri, kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurutnya, takwa yang menjadi aspek utama bertindak penyekat dan mengawal manusia daripada melakukan kejahatan mahupun keburukan.

“Kunci kita ialah takwa kepada ALLAH, bila negara kita ini tolak Islam, automatiknya takwa itu tidak ada, kerana takwa ini datangnya daripada Islam,” katanya selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Medan Ilmu, semalam.

Beliau diminta mengulas isu fitnah menerusi penyebaran video lucah di laman sosial yang dikaitkan dengan seseorang yang mirip pendakwah dan penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus.

Menurutnya, pemfitnah itu seharusnya memahami dan tahu apa dilakukan adalah satu kesalahan dan dosa, malah tiada siapa boleh ampunkan dosa itu kecuali mereka bertaubat.

Mengulas isu penguatkuasaan peraturan mewajibkan lelaki Islam menunaikan solat Jumaat di negeri ini, beliau berharap agar undang-undang tersebut berjaya mendidik bagi patuh pada peraturan Islam.

“Orang yang kaki solat, tidak ada masalah dengan tindakan ini, bimbang takut nanti anak-anak akan meniru. Berbeza dengan orang yang tidak solat, dia akan marahlah, sama juga macam pelaksanaan hukum hudud, yang bisingnya bukan sahaja orang Cina, tetapi orang Melayu sendiri pun ada, benda-benda pelik begini kita perlu sedar,” katanya.

Penduduk tempatan sambut setahun protes halang Empangan Baram

Tarikh akhir bagi penduduk asal yang membantah pembinaan empangan hidroelektrik Baram di Sarawak mengalihkan sekatan semalam berlalu tanpa sebarang kejadian, ketika mereka meraikan ulangtahun pertama protes mereka terhadap projek mega itu.
Sekumpulan pegawai Jabatan Perhutanan, dibantu polis bersenjata, kembali ke lokasi sekatan di Long Kesseh yang dipanggil penduduk setempat sebagai 'KM15', tetapi kemudiannya meninggalkan tempat itu tanpa membuang sekatan itu. Sekatan itu diletakkan menghalang satu-satunya jalan masuk ke cadangan tapak projek itu, di KM15 Jalan Samling, Baram.
Long Kesseh terletak kira-kira 4 jam perjalanan menggunakan kenderaan 4x4 dari Miri. Jarak ke pedalaman Sarawak tidak diukur menggunakan kilometer, tetapi berdasarkan masa yang diambil untuk sampai ke tempat itu.
Pengerusi Jaringan Selamatkan Sungai-Sungai Sarawak Peter Kallang berkata salah seorang ketua protes itu menghantar sistem pesanan ringkas kepadanya memberitahu pegawai hutan dan polis tiba di halangan tersebut pagi semalam. Jaringan itu merupakan salah satu badan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar dan hak asasi manusia yang menyokong masyarakat Kayan, Kenyah, Iban dan Penan tetrlibat yang akan dipindahkan jika empangan itu dibina.

‘I Want To Touch A Dog’: Tiada niat memesongkan akidah - Syed Azmi

Program tersebut adalah proses pembelajaran untuk menghormati makhluk Allah SWT yang kian dipandang hina dan didera oleh masyarakat kita.
syed azmiPETALING JAYA: Penganjur program ‘I Want To Touch A Dog’, Syed Azmi Alhabshi tampil beri penjelasan bahawa tujuan program tersebut hanya untuk mengatasi perasaan takut terhadap anjing, cara membantu anjing jikalau ia berada dalam kesulitan dan batasan bersama anjing dalam konteks Islam.
Menurut beliau, penganjuran program tersebut tiada niat untuk memesongkan akidah, menukar hukum-hakam agama dan mempersendakan ulama atau menggalakkan liberalisme.
“Niat saya ikhlas dan saya memohon maaf dan tiada niat menyinggung perasaan dan menimbulkan masalah kepada mana-mana pihak,” katanya dalam satu sidang media di Kelab Golf Persiaran Selangor.
Setelah hampir seminggu, Syed Azmi hari ini tampil beri penjelasan dan memohon maaf di atas sebarang perasaan tidak senang yang berbangkit disebabkan oleh program ‘I Want To Touch A Dog’.
Tegasnya, program tersebut tidak sama sekali menggalakkan anjing sebagai binatang peliharaan.
“Kenyataan ini kami telah nyatakan di dalam laman sosial program ini semenjak 11 September yang lalu.

TWO FACTORS determine Anwar's fate - both related to Umno, nothing to do with JUSTICE!

TWO FACTORS determine Anwar's fate - both related to Umno, nothing to do with JUSTICE!
Few would doubt that the outcome of the final appeal of Anwar Ibrahim on October 28 & 29 against his sodomy conviction will be decided by politics, not by law.
More specifically, the court’s verdict will likely be determined by Umno’s political considerations of the impact of such a final judgment.
Two main factors will decide Anwar’s fate. The first is Umno’s answer to this question: will the jailing of Anwar be a net gain for Umno’s political survival? The second is the outcome of the competitive influence on the judiciary between Prime Minister Najib Razak and the conservative faction led by former premier Mahathir Mohamad.
(1) Imprisoning Anwar will save Umno?
(2) Will Umno be safe after Anwar is put away to prison?
Pakatan will survive because the people want change
It is the popular belief that once Anwar is jailed, the alliance of Pakatan Rakyat will disintegrate. Many in Umno think that without the cementing factor of Anwar, DAP and PAS will part company due to their ideological differences over mainly religious issues.
Such a common notion is strengthened by the errant conduct of PAS in the recent Selangor crisis.

However, a closer look into that event will reveal that the trouble created by PAS was mainly caused by PAS President Hadi Awang and the conservative ulama, who seemed bent to go loggerhead against PKR and DAP in the choice of MB for Selangor, despite being opposed by the party’s progressive and pro-Pakatan faction. Though Hadi managed to overrule the progressives in that episode, the latter were clearly in the majority in the central committee, the party’s highest body for political decision making and implementation.
It is plain to all that Hadi’s extremist and reactionary stance on religion and politics, which has alienated both PKR and DAP and is rejected by all non-Muslims and the moderate Muslims, is sheer political suicide for his party. Unless Hadi changes his stance or is removed from power, PAS will be heading for obliteration in coming elections.
For this reason, I think even the conservatives will realise this unpalatable reality, given time and persuasion to chew over the fatal consequences of so decisively alienating such large and important sectors of the electorate; and the progressives who fervently believe and support the common cause of good governance and social justice of Pakatan Rakyat will surely prevail in the current power tussle and gain clear power by the next party election the latest.
When that happens, PAS will emerge stronger, so will Pakatan Rakyat, considering the excellent rapport existing between PAS’s progressive leaders and their counterparts in PKR and DAP.
The torch of Reformasi will be passed on
Anwar’s departure to prison will not leave a vacuum, as the Reformasi ideals are already firmly implanted in the leadership of all the component parties of Pakatan Rakyat. Neither would Anwar’s PKR party suffer a leadership deficit, as its youthful leaders are already groomed to carry on the torch of reforms without Anwar’s physical presence.
If there is any difference, Anwar in prison will only inspire and strengthen their political conviction that, come what may, they must save the country from the seemingly unending crutches of an evil regime.

To those Umno hardliners gleefully looking forward to what they think is the political annihilation of Anwar, I advise them to take a trip down memory lane.
The last time Anwar was jailed on a sodomy charge in 1998, it caused such a torrential backlash that Umno, for the only time in history, lost the support of the majority of Malays. And Barisan Nasional (BN) would have been defeated in that 1999 elections, if not for the massive and unprecedented swing of Chinese support to BN. That swing was a result of BN’s campaign of deception through a blitzkrieg on street violence against Chinese in Jakarta in the aftermath of the toppling of dictator Suharto, Mahathir’s constant warning of a May 13 style racial riot and the concocted imminence of an Islamic state under PAS.
Chinese no longer with BN due to Umno's racial politicking

Kalau berani, KPN perlu usul sendiri IPCMC – Lim Kit Siang


khalid_abu_bakar_igp


KUALA LUMPUR, 24 OKT: Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang hari ini mencabar Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar agar mengusulkan kepada kerajaan untuk menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC).
Ini berikutan kenyataan Khalid semalam, bahawa polis tidak pernah membantah penubuhan IPCMC, sebaliknya hanya tidak bersetuju dengan syarat ditetapkan, antaranya seperti tiada hak untuk merayu bagi polis yang disabit kesalahan oleh suruhanjaya itu.
“IPCMC kita tidak pernah membantah, cuma kita tidak bersetuju dengan terma yang diusulkan di mana tidak memberi hak kepada warga PDRM, seolah-olah PDRM warga kelas kedua yang tiada hak di bawah undang-undang,” kata Khalid, seperti dipetik Berita Harian semalam.
Kit Siang berkata, Khalid seperti menganggap rakyat Malaysia mudah lupa betapa kuatnya penentangan pimpinan tertinggi Polis ketika cadangan penubuhan IPCMC diajukan ketika zaman pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi dahulu.
“Adakah Khalid kini berkata yang polis akan menyokong suruhanjaya itu, jika mereka diberi hak untuk merayu? Rakyat Malaysia pasti bersetuju bahawa polis berhak mendapat hak itu.
“Maka, adakah Khalid bersedia untuk mengusulkan kepada  Menteri Dalam Negeri, Perdana Menteri dan Kabinet bahawa IPCMC, dengan hak kepada polis untuk membuat rayuan, perlu dibentangkan ke parlimen?

Najib’s good intentions derailed by ultras

The trouble with the PM is that his leadership is precarious and he has to keep looking over his shoulder.

najib mahathir300PM Najib’s programmes for inclusiveness and moderation are being sunk by ultra-right elements. They have negated the Umno President’s attempts at engaging with non-Malay communities. We all know that, but we wonder whether he cares.
Actually, only the non-Malay components of Barisan still cling to the torch of 1Malaysia, desperately wanting to believe that the flame is alive. Others long ago saw through the sham marketing.
The ultra-right sneers at and disrupts anything resembling free speech or democratic practice. They are all for religious and ethnic ascendancy, and they are ultra-royalists and traditionalists, and they refuse to see that feudalism long ago became an anachronism.
They assume the job that Umno is too embarrassed to do for itself, that is to take political expression beyond discourse and onto the streets in mob fashion.
When will the government realise that people now see through the whole charade? It’s hard pretending to be a defender of peace when people clearly see whom the promoters of chaos are linked to.
The trouble with Najib is that his leadership is precarious and he has to keep looking over his shoulder. He wasn’t confident ruling with Pak Lah’s abdicated mandate, and he called for elections only when the five-year deadline had almost expired. After obtaining his own mandate from GE13, Najib should have been emboldened, but the weakened majority has made his main concern that of convincing Umno that his every decision is solid. Nothing could be more tiring. There is no point in him attempting the BN strongman act if he is still unsure whether his role as Umno president is secure.
The ultra elements who evicted Pak Lah in 2009, forcing him to take responsibility for the loss of Perak, Kedah, Penang and Selangor, have already started on Najib. There is every reason for him to be nervous since he managed to maintain the status quo only with a reduced majority.
Cosmetic reforms
It was a mistake not to treat with urgency the issues of ethnic polarisation, corruption and cronyism after the 2008 election post-mortem came in. Umno failed to heed the pulse that was thumping for change. It did understand that a radical transformation was vital to quieten that pulse. Unfortunately, the root causes of rot were casually dismissed. Najib went for cosmetic reforms, embarking on expensive re-branding exercises and an image shift, instead of curing the disease that had been ailing the coalition.

UMNO UNDER NAJIB: Pedigree or pariah?

UMNO UNDER NAJIB: Pedigree or pariah?
Here are some reasons why UMNO, despite being the ruling party and dominant in Malaysian politics, are getting the brickbats from Malaysians as a whole.
It has nothing to do with race, religion or royalty.
Hopefully, after doing some soul-searching, UMNO leaders will realise what they have done is largely to be blamed for the people’s strong response towards the party.
Good Examples
For example, when the controversy about the ‘Pat your dog’ hit the news, it did not even concern the Chinese or the Indians. Dogs are, after all, man’s best friends.
Tracking dogs have been used by the police force to track down drug smugglers at the airports. They are also involved in emergency rescue or tracking down some criminals, especially when they have disappeared into the jungles.
Never was there an issue with the use of dogs in the police force, but why suddenly, dogs become like ‘criminals’ in this country?
One of the major critics, Harris Ibrahim, in his comments said: “…after all, this country is going to the dogs!” The remark by this founder of “Anything But UMNO” clearly shows that it is a Malay gentleman and a Muslim himself, who is condemning UMNO, although this controversy did not necessarily involve the political organisation.

Recently, another UMNO senior minister, Tengku Adnan Tengku Mansor received his brickbats from the members of the public who were opposed to his proposal to ban the Soup Kitchens.
His rationale? Simple: because these charitable groups who volunteered food for the homeless poor were the cause of a dirty city. Tengku Adnan had complained that food wrappers were thrown all over the place, after the food was consumed.
The UMNO Secretary General was lambasted by critics from all corners. He should have realised that, with or without the feed stations, illegal dumps exist almost anywhere in the city of Kuala Lumpur.
Compared to the amount of construction debris that are discarded by the roadsides, the rubbish generated by the Soup Kitchen is hardly of any significance. In fact, it can be managed easily with some verbal reminders to the street people.

Pendakwaan: Penjara Anwar 5 tahun tak cukup.!!


Pasukan pendakwaan dalam kes Liwat II berpendapat bahawa hukuman penjara lima tahun penjara yang dikenakan oleh Mahkamah Rayuan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak memadai.

Menurut dokumen yang disaksikan oleh Malaysiakini, pasukan itu memberi hujah bahawa hukuman lima tahun penjara itu tidak memenuhi keadilan dari sudut kepentingan awam.

Pasukan pendakwaan berpendapat bahawa hakim rayuan membuat kesilapan kerana hukuman penjara tidak mencerminkan tahap kesalahan itu, dan tidak menjadi teladan kepada masyarakat.

Menurut pasukan itu lagi, hukuman lima tahun penjara tidak memadai berbanding peruntukan 20 tahun penjara dan rotan dalam Seksyen 377B Kanun Keseksaan.

Perkara itu difailkan oleh pasukan pendakwaan untuk menuntut Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman lebih berat ke atas Anwar.

Perutusan Maal Hijrah Presiden KEADILAN

WAWI RayaPada setiap 1 Muharram umat Islam akan menyambut peristiwa yang paling bersejarah, iaitu sambutan Maal Hijrah, yang merupakan titik-tolak kepada mulanya Islam berkembang ke seluruh pelosok dunia.
Peristiwa Hijrah yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s.a.w merupakan suatu detik yang sangat signifikan, iaitu membebaskan diri daripada penindasan dan penghambaan sesama manusia, kepada kebebasan dan pengabdian terhadap Allah SWT.
Hijrah Rasulullah s.a.w, memberi iktibar kepada kita mengenai fungsi dan peranan umat Islam sebenar, tidak terhenti setakat ibadat khusus semata-mata. Lebih luas daripada itu peranan kita adalah sebagai khalifah Allah di muka bumi.
Nabi Muhammad s.a.w melakukan Hijrah dengan kejayaan baginda menyatupadukan kaum Ansar dan Muhajirin, serta memeterai kerjasama dengan sekelompok golongan Yahudi yang mahu bekerjasama dengan orang-orang Islam. Di mana, Rasulullah meletakkan asas keadilan dan kesaksamaan menjadi teras kepada pentadbiran beliau dalam masyarakat majmuk di Madinah.
Peristiwa hijrah juga memperlihatkan kepada kita komitmen Rasulullah sebagai seorang pemimpin dalam memastikan tertegaknya ummah yang beriman, bertaqwa, bersatu padu dan hormat menghormati, baik sesama mereka mahu pun orang bukan muslim. Inilah sikap yang perlu ada dalam diri seorang pemimpin.
Signifikan peristiwa Hijrah yang boleh kita pelajari adalah, Rasullulah sebagai pemimpin ummah telah mengenepikan sikap perkauman sempit dan asabiyah dengan meletakkan perpaduan sebagai batu asas pembinaan sebuah negara. Sifat persaudaraan tanpa mengenal batas agama dan kaum merupakan kekuatan kita untuk menggembleng tenaga ke arah sebuah bangsa yang merdeka dengan nilai-nilai keadilan.
Kita harus menyelami peristiwa ini dengan keterbukaan jiwa untuk berhijrah memerdekakan fikiran yang sempit dengan meluaskan pandangan dan cara fikir. Kita harus peduli dan menyatakan sikap terhadap isu–isu besar yang sedang melanda negara kita seperti rasuah, ketirisan dan penyalahgunaan kuasa.
Justeru, dalam konteks kehidupan masyarakat majmuk di Malaysia yang menyaksikan kewujudan pelbagai agama, kaum dan etnik, maka amat wajar umat Islam di Malaysia mempamerkan semangat toleransi dan kasih sayang selari dengan ajaran Islam yang diasaskan oleh Rasulullah, iaitu baginda amat menitik beratkan soal kerjasama, kedamaian sejagat dan kesejahteraan ummah.
Salam Maal Hijrah 1 Muharam 1436H

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN
1 Muharram 1436H
25 Oktober 2014

Bajet 2015 ‘meragukan’

Kerajaan Pusat sepatutnya memberi peruntukan yang lebih besar kepada negeri ini, berdasarkan keperluan mendesak di kawasan pedalaman Sarawak.

Budget2015KUCHING: Peruntukan untuk pembangunan kawasan luar bandar yang dibentangkan dalam Bajet 2015 baru-­baru ini, dilihat kurang berkesan untuk meningkatkan taraf ekonomi rakyat luar bandar di Sarawak.
ADUN Semop merangkap Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional Sarawak Abdullah Saidol berkata kerajaan Pusat sepatutnya memberi peruntukan yang lebih besar kepada negeri ini, berdasarkan keperluan mendesak di kawasan pedalaman Sarawak.
“Secara peribadi saya kurang berpuas hati dengan Bajet 2015 kerana jumlah yang diperuntukan untuk membangunkan kawasan luar bandar agak kecil berbanding jangkaan awal.
“Dengan Bajet 2015 yang agak sedikit dan ditambah lagi dengan pengurangan subsidi minyak petrol, kami selaku wakil rakyat luar bandar bimbang keadaan ini akan menjejaskan sokongan rakyat pada pilihan raya negeri akan datang,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Pelancaran Portal Pergerakan Wanita Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di sini, semalam.

Perjelas definisi 'golongan berpendapatan tinggi'

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu memberikan satu definisi jelas mengenai "golongan berpendapatan tinggi" sebelum melaksanakan peraturan baharu subsidi petrol RON95 bagi golongan itu.
  
Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, ini kerana definisi golongan itu kini berbeza-beza mengikut situasi dan kawasan tempat mereka berada.
  
Sambil menyifatkan pengumuman itu sebagai sesuatu yang ditunggu-tunggu, katanya golongan berada ialah mereka yang apabila berlaku kenaikan kos tidak akan mempengaruhi kehidupan mereka.
  
"Mereka yang berpendapatan RM5,000 hingga RM10,000 pun masih tertekan dengan kos sara hidup jika hidup di bandar.
  
"Pertama kerajaan kena cari golongan betul-betul tidak layak terima subsidi, kedua industri yang tidak layak mendapatnya perlu dikeluarkan, ketiga ketirisan kerajaan perlu diatasi, barulah pergi kepada pengguna domestik," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Semalam, Kementerian Kewangan mengeluarkan kenyataan bahawa harga jualan petrol RON95 bagi golongan berpendapatan tinggi adalah mengikut harga pasaran mulai Jun tahun hadapan.  
  
Dalam kenyataan tersebut,  mekanisme dan kaedah pelaksanaannya sedang diperhalusi Kementerian Kewangan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan sama ada menggunakan MyKad atau kad-kad lain.

Dr Rosli: CGT dikenakan golongan ‘berharta’, GST semua lapisan kena

GST Grafik BaruGolongan berpendapatan rendah, sederhana rendah dan masyarakat di kampung yang lazimnya tidak memiliki aset bernilai tinggi tidak dikenakan Cukai Keuntungan Modal (CGT) apabila memindah milik atau mewarisi harta daripada si mati.
Mantan Pengarah Bank Negara, Dr Rosli Yaakop berkata, sebaliknya CGT hanya mensasarkan golongan menengah yang lazimnya memiliki harta yang mencecah nilai jutaan ringgit.
“Selalunya dalam sistem percukaian ada ditentukan nilai dan di atas nilai tertentu sahaja barulah cukai dikenakan, ini termasuklah dalam hal CGT.
“Hanya pemindahan di atas had yang ditetapkan itu sahaja dikenakan, di bawah tak dikenakan,” kata Dr Rosli di sidang media selepas forum Bicara Harakah yang membincangkan tajuk ‘Bajet 2015 – Di Mana Pincangnya’ di Galeri My Harakah Bazaar, di Jalan Pahang di sini, semalam.
Ini berbeza dengan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang mengenakan cukai kepada semua lapisan masyarakat termasuk golongan berpendapatan rendah, pelajar dan penganggur.
Sebelum itu dalam forum anjuran lidah rasmi PAS, Harakah, dua panelis iaitu Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengupas Belanjawan 2015 yang dibentang baru-baru ini.
Forum yang dikendalikan moderator, Dr Rosli itu juga mengupas isu GST yang akan dilaksanakan pada April tahun hadapan.

Jurang miskin-kaya M’sia paling lebar di Asia Pasifik sebab upah rendah, dasar kerajaan

kualalumpurSatu kajian penganalisis ekonomi antarabangsa mendapati jurang taraf hidup antara miskin dan kaya di Malaysia merupakan paling lebar di rantau Asia Pasifik.
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, kajian itu menunjukkan situasi yang berlaku disebabkan antaranya dua faktor utama iaitu kadar upah rendah dan dasar kerajaan gagal membantu golongan berpendapatan rendah.
“Masalah utama di Malaysia yang harus diselesaikan adalah kesenjangan antara miskin dan kaya seperti satu kajian antarabangsa mengapa jurang kesenjangan taraf hidup melebar di Malaysia, paling tak adil di Asia Pasifik.
“28 peratus sebab gaji pekerja yang rendah dan 27 peratus disebabkan dasar kerajaan tidak menekankan bagaimana hendak mengatasi masalah meningkatkan kualiti taraf hidup rakyat,” kata Nurul Izzah,
Beliau berkata demikian ketika menjadi panelis forum Bicara Harakah yang bertajuk ‘Bajet 2015 – Di Mana Pincangnya’ di Galeri My Harakah Bazaar, Jalan Pahang di sini, semalam.
Beliau turut merujuk kajian pensyarah Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran universiti Malaya, Profesor Dr Fatimah Kari bahawa pemberian BR1M tidak akan membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan taraf ekonomi masing-masing.

Kewujudan Permata & SPAD membazir, pertindihan fungsi tak produktif

Langkah kerajaan mewujudkan beberapa agensi dengan fungsi bertindih dengan agensi sedia ada merupakan suatu pembaziran dan tidak produktif.
rosmah-permata-2Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, langkah itu juga menunjukkan pentadbiran Najib kurang yakin terhadap kemampuan pegawai kerajaan sedia ada.
Ini termasuk langkah mewujudkan Permata yang dinaungi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
“Kerajaan membayar harga tinggi untuk penasihat Jawatankuasa Pemandu adakah kerana tidak yakin tehadap pegawai-pegawai kerajaan?
“Begitu juga kita dah ada Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) tetapi mengapa perlu ada Permata,” kata Salahuddin dalam forum forum Bicara Harakah yang bertajuk ‘Bajet 2015 – Di Mana Pincangnya’ di Galeri My Harakah Bazaar, di Jalan Pahang di sini, semalam.
Kata Salahuddin kerajaan sepatutnya memperkasakan Kemas dengan program baru melalui peruntukan yang disalurkan kepada Permata.
Keadaan sama juga berlaku dengan penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedangkan negara mempunyai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang turut berfungsi mengawal pengangkutan awam darat.
Kata Salahuddin, kerajaan juga sepatutnya meningkatkan aset dan kepakaran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Polis Marin, bukan menubuhkan Jabatan Maritim untuk lakukan tugasan sama seperti TLDM dan Polis Marin.

Umno Selangor salahkan Cina kerana sokongan turun dalam kajian

Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Abdul Shukur Idrus berkata kaum Cina ekstrem dalam menyokong Pakatan Rakyat (PR). – Gambar fail The Malaysian Insider oleh 25 Oktober, 2014. Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Abdul Shukur Idrus berkata kaum Cina ekstrem dalam menyokong Pakatan Rakyat (PR). – Gambar fail The Malaysian Insider oleh 25 Oktober, 2014. Umno Selangor menyalahkan kaum Cina yang menyebabkan sokongan kepada Barisan Nasional (BN) merudum di negeri itu, mengatakan mereka di sebalik satu gerakan menyebarkan kebencian terhadap gabungan parti pemerintah itu.
Mengulas hasil kajian Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) baru-baru ini, Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Abdul Shukur Idrus berkata, kaum Cina ekstrem dalam menyokong Pakatan Rakyat (PR).
“Saya melihat satu gerakan yang dibuat mereka untuk membenci BN. Saya lihat kaum Cina begitu membenci BN.

“Keputusan dua kali PRU menunjukkan kaum Cina tidak mengundi BN. Jika kaum ini masih di takuk lama, barangkali saya setuju dengan keputusan mereka (UMcedel),” katanya kepada The Malaysian Insider.  Hasil kajian UMcedel yang diadakan tiga hari selepas Mohamed Azmin Ali mengangkat sumpah sebagai menteri besar Selangor bulan lepas menunjukkan sokongan terhadap PR di Selangor melonjak kepada 43% manakala sokongan kepada BN menjunam kepada 20%.
Sementara itu, 28% responden tidak menaruh keyakinan kepada BN dan PR manakala 9% lagi enggan menjawab soalan kajian itu.
Kajian yang dilakukan UMcedel pada Mei tahun ini pula mencatatkan sokongan PR di Selangor lebih rendah, iaitu sekadar 35% manakala sokongan BN pula mencatatkan 25%.
Shukur berkata, kaum Cina yang selama ini mahu PR mentadbir Selangor, tidak seperti kaum Melayu dan India sudah mula beransur-ansur menyokong BN.
Katanya, hasil kajian UMcedel itu lebih menggambarkan sokongan kaum Cina kepada PR di Selangor, dan ia tidak boleh diterjemahkan kepada sokongan pengundi secara umum.
“Pandangan saya, hari ini yang nyata tidak menyokong kita. Satu kaum yang begitu yakin dan sengaja, menjadikan kita bukan pilihan mereka. Kaum itu saja yang begitu ekstrem memberi sokongan kepada parti pembangkang.

Apa salahnya Fahmi sokong Anwar, soal pertubuhan mahasiswa

Sebuah pertubuhan pelajar membidas tindakan Universiti Malaya (UM) yang bakal menggantung pengajian Presiden Persatuan Mahasiswa UM (PMUM) Fahmi Zainol, gara-gara penglibatannya dalam menganjurkan program "40 Tahun: Dari Universiti Malaya ke Penjara.
” Mahasiswa Ganyang Akta Hasutan (Ganyang) menyifatkan tindakan menggantung pengajian Fahmi sangat memalukan dan sekali lagi, mencerminkan sikap kerakusan dan autoritarian pihak pengurusan UM. Penyelaras Ganyang Andrian Lim Chee En berkata, penganjuran program itu bukan satu jenayah, ia tanda solidariti terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan alumni UM yang akan menghadapi satu perbicaraan kes mahkamah.
 "Anwar merupakan seorang rakyat Malaysia, haknya sama seperti setiap rakyat Malaysia yang lain. Apa yang Fahmi tegakkan cuma hak Anwar sebagai alumni UM. Apa salahnya? "Jika orang awam dibenarkan keluar masuk daripada UM, apatah lagi seorang alumni UM?" soalnya dalam satu kenyataan. "Ganyang akan menyokong segala usaha mengembalikan kebebasan bersuara dan kebebasan akademik, termasuk program ini," katanya merujuk program yang akan diadakan pada Isnin malam di Dataran Dewan Tunku Canselor, kampus UM.

Azmin, buktikan anda macam Jokowi - Ketua Pembangkang Selangor

Azmin, buktikan anda macam Jokowi - Ketua Pembangkang Selangor
KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali diminta membuktikan hasratnya untuk melebihkan masa bersama rakyat seperti yang dilakukan Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi).

Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohd Shamsuddin Lias berkata, masih terlalu awal untuk mana-mana pihak melabel Azmin seperti Jokowi selain menilai prestasi menteri besar baru itu.

"Dia kena buktikan, itu sahaja...tunggu sahaja. Dia kata mahu ikut Jokowi, buktikanlah masa anda lebih banyak untuk rakyat.

"Dia masih baru sebulan jadi menteri besar, semangat pun kuat lagi, kita tunggu proses pentadbirannya selepas ini," katanya semasa dihubungi di sini hari ini.

Mohd Shamsuddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Burong berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Azmin yang mengakui program turun padang yang dilaksanakannya setiap minggu merupakan inspirasi daripada Jokowi.

Jika Indonesia ada Jokowi, di Malaysia ada ‘Jokomin’.....

jokominSHAH ALAM 24 OKT: Jika di Indonesia ada Joko Widodo (Jokowi) selaku Presiden republik negara itu yang berimejkan santai dan gemar berpakaian biasa ala-rakyat.
Di Malaysia, Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali digelar dengan Jokowi Malaysia atau Jokomin.
Komen itu dizahirkan ke laman sosial dan ramai yang menganggap tindakan Mohamed Azmin yang meninggalkan imej elit kepada lebih merakyat perlu diteruskan.
MB baja“Kalau di Indonesia ada Jokowi, di Malaysia ada Jokomin,” tulis Pisau Karat ditwitternya.
Mohamed Azmin mengakui program turun padang yang dilaksanakannya setiap minggu merupakan inspirasi daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi).
Katanya, tugas Jokowi yang dilihat majoritinya bersama rakyat berbanding di pejabat akan diaplikasikan di dalam corak pentadbirannya di Selangor.
“Saya kenal Bapak Jokowi dan pernah mengunjunginya tahun lalu, Jokowi kata kepada saya…Azmin, masa saya hanya 20 peratus di pejabat, selebihnya di lapangan bersama rakyat.
1925283_329041233969678_2813924606747987782_n“Ya, saya mahu tiru cara dia, kerana itu, saya komited untuk sentiasa bersama rakyat dan mendengar keluhan hati mereka,” katanya semasa majlis perhimpunan pagi penjawat awam daerah Sabak Bernam di Sungai Besar, hari ini.
Mohamed Azmin sebelum ini dilihat menyamakan tanggungjawab kerjanya sama seperti Jokowi.
Selain digambarkan melalui Tweet, Mohamed Azmin turut membayangkan kerjanya lebih kepada meninjau kesusahan rakyat negeri itu sendiri dengan turun padang merasai denyut nadi kesusahan dan kepayahan rakyat.

PAS berdepan ‘musuh dalaman’, kata penganalisis politik

Penubuhan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) dilihat menjadi antara punca perpecahan dalaman PAS iaitu antara pendukung ideologi Islam dan Anwarinas. Pensyarah Pusat Pengajian Sains Sosial Universiti Sains Malaysia Prof Dr Ahmad Atory Hussain berkata PAS kini berdepan dengan 'musuh-musuh' politik dalaman parti itu sendiri yang kini secara terbuka tidak lagi mahu patuh kepada pucuk pimpinan tertinggi parti yang dikuasai golongan ulama.
"PAS berdepan dengan musuh-musuh politik dalaman (mereka sendiri). Golongan PasMa ini, mereka tidak mahu lagi patuh kepada kepimpinan ulama yang dipimpin (presiden) Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
 "(Ia) satu lagi bentuk pecah dan perintah (yang cuba diterapkan dalam PAS). Mereka (PasMa) nak bentuk parti dalam parti, puak dalam puak dan cuba nak memecahkan tradisi kepimpinan (ulama) dalam PAS," katanya, hari ini. Akhbar hari ini melaporkan perkembangan PasMa ketika ini amat mengejutkan apabila banyak permohonan untuk menyertai badan bukan kerajaan (NGO) itu di Terengganu berbanding negeri lain.
Atory turut berpendapat penubuhan PasMa merupakan 'langkah' yang diambil PKR untuk menguasai PAS secara halus yang berselindung di sebalik anggota-anggota PAS yang kini tidak lagi sehaluan dengan ideologi Islam acuan PAS.

Krisis Selangor bukti Pakatan mampu kekal tanpa saya, kata Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Pakatan Rakyat (PR) mampu kekal walaupun beliau terpaksa ke penjara kali kedua, buktinya dapat dilihat dalam penyelesaian krisis menteri besar Selangor. Ketua Pembangkang itu mengatakan, terbukti PR masih mampu membentuk kerajaan negeri secara bersama dengan PAS, DAP dan PKR meskipun PAS dilihat berbeza pendapat sepanjang kemelut tersebut. Malah, Anwar juga gagal menggunakan keupayaannya sebagai pendamai untuk menyelesaikan perbezaa
ngan PAS, namun rakan dalam gabungan tersebut masih berjaya kekal bersatu. Meskipun ramai meramalkan dan melihat krisis berbulan-bulan tersebut akhirnya akan memecahkan Pakatan, Anwar sebaliknya berkata PR masih mampu bersatu selepas menteri besar baru dipilih oleh Sultan.
Selepas krisis Selangor, pemimpin PR termasuk PAS, duduk sekali membentangkan bajet bayangan yang didokong oleh ketiga-tiga parti tersebut. Anwar sendiri menyifatkan bajet tersebut sebagai bukti kerjasama antara rakan parti dalam PR masih utuh, semasa bercakap kepada The Malaysian Insider semalam. Katanya dengan nada sinis, keupayaan PR bersatu bukan semata-mata bergantung kepada dirinya, seperti yang diperkatakan oleh "penyokong yang mahu meningkatkan ego saya.
" Menurut Anwar, realitinya ketiga-tiga pemimpin parti mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain, khususnya dalam jawatankuasa antara parti seperti isu membabitkan pilihan raya dan bajet. "Peranan mereka tidak boleh diperkecilkan, tidak berapa betul kononnya peranan Anwar ini terlalu penting atau tiga pimpinan itu sangat utama.
"Ia (kepercayaan begitu) mungkin bagus untuk ego saya, tetapi itu tidak benar," kata Anwar dalam temubual ekslusif dengan The Malaysian Insider di rumahnya di Bukit Segambut. PR baru sahaja berdepan krisis yang mengugat persefahaman dan hubungan sesama parti, ketika Anwar bersiap-sedia menghadapi perbicaraan di Mahkamah Persekutuan yang akan menentukan sama dirinya akan ke penjara atau tidak.