Rabu, 27 Ogos 2014

Sultan Selangor tetap mahu lebih dua nama calon jadi MB

KUALA LUMPUR: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam titahnya menegaskan sekali lagi, setiap parti dalam Pakatan Rakyat (PR) perlu mencadangkan lebih daripada dua nama untuk menentukan calon yang layak untuk menjadi Menteri Besar (MB) Selangor yang baharu.

Dalam surat yang ditandatangani Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Abdul Munir Bani ke ibu pejabat PKR, calon berkenaan perlu berbangsa Melayu, menganut agama Islam dan mematuhi Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor.
"Nama calon hendaklah dikemukakan pada atau sebelum 3 September ini," katanya dalam surat yang dihantar salinan kepada Astro AWANI di sini.

Surat yang dialamatkan kepada Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismai itu turut dihantar salinan kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Pada Selasa, Sultan Selangor bertitah agar keputusan perletakan jawatan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditangguh sehingga perlantikan pengganti menteri besar yang baharu ditentukan.

Azizah dicalon jadi MB Selangor atas kapasiti Presiden PKR - Anwar

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor adalah atas kapasiti isterinya itu sebagai Presiden PKR.

Anwar yang juga Ketua Umum parti itu menegaskan bahawa keputusan pencalonan Dr Wan Azizah adalah keputusan PKR dan ia harus dihormati parti lain dalam konteks semangat Pakatan Rakyat kerana kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik parti itu.

Ketika ditanya sama ada beliau bimbang PAS akan mengemukakan nama lain sebagai calon menteri besar berikutan titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam supaya PAS, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama daripada setiap parti sebagai calon menteri besar, Anwar menegaskan bahawa mereka harus menghormati keputusan yang telah dibuat.

"Kita tidak pernah mempersoalkan isu berhubung calon PAS untuk menjadi Menteri Besar Perak, Kedah atau Kelantan tetapi apa yang lebih penting dalam pemikiran saya ialah semua itu sudah dipertimbangkan sebelum mesyuarat dan diputuskan pada 17 Ogos lepas," katanya.

Anwar mengulas demikian kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Jalan Duta sebelum prosiding perbicaraan kes samannya terhadap Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Anwar berkata PAS turut serta dalam proses membuat keputusan dalam mesyuarat majlis pimpinan Pakatan Rakyat pada 17 Ogos lepas yang dihadiri timbalan presidennya, setiausaha agung, wakil Wanita serta Pemuda PAS untuk mencalonkan Dr Wan Azizah.

Pegawai Istana Selangor Dedah Tembelang Khalid Ibrahim?

Istana Selangor hari ini menghantar surat rasmi kepada parti-parti Pakatan Rakyat menitahkan mereka menghantar lebih daripada dua nama calon menteri besar sebelum 3 September depan.
Surat itu dihantar oleh pegawai Sultan Sharafuddin Idris Shah dengan tangan kepada Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya  kira-kira jam 3.15 petang.

Surat yang dialamatkan kepada Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, dengan salinan kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng turut mahukan calon yang dinamakan itu beragama Islam dan berketurunan Melayu menurut Perkara L1 (2), Undang-undang Tubuh Negeri Selangor.
Kandungan surat yang dilihat Malaysiakini itu tiada merujuk sebarang nota mengenai jantina calon menteri besar dan ini bermakna Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail masih tidak ditolak Istana.Surat itu ditandatangani Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Abdul Munir Bani itu.
Semalam, Sultan menangguh menerima peletakan jawatan Khalid sehingga penggantinya ditentukan.Munir berkata, Sultan Selangor juga menitahkan agar pemimpin PAS, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon  layak menggantikan Khalid.Ia, menurut Munir lagi, bagi memudahkan sultan menentukan dan memberi perkenannya.
Sementara itu, Malaysiakini mendapati kenyataan media dari Munir bertarikh 14 Mei tahun lalu menyatakan hanya nama Khalid yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat. Kenyataan itu merupakan kenyataan Istana mengiktiraf pelantikan semula Khalid selepas pilihan raya umum lalu.
"Ketua-ketua komponen Pakatan Rakyat iaitu PKR, PAS dan DAP telah mengemukakan hanya satu nama iaitu Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai calon menteri besar Selangor," petik kenyataan itu.Surat dari Istana bertarikh 7 Mei sebelum itu turut menjelaskan Sultan meminta empat nama daripada Pakatan Rakyat sebagai calon menteri besar.
Sementara itu Pengerusi DAP Selangor Tony Pua mendakwa Khalid 'mengarut' dan mengesahkan bahawa parti-parti Pakatan Rakyat hanya mengemukakan nama Khalid untuk jawatan menteri besar kepada istana selepas pilihan raya umum 2008 dan 2013.

Anwar sanggah Najib, yakin kemampuan Wan Azizah teraju Selangor

KUALA LUMPUR 27 OGOS: Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin calon Menteri Besar Selangor yang baharu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
mampu memacu dan mentadbir Kerajaan Selangor dengan lebih baik.
Kata Ketua Umum KEADILAN itu, pencalonan Wan Azizah berlandaskan kekuatan dan pengalaman beliau sebelum ini sebagai Ketua Pembangkang Malaysia dan kini merupakan Presiden parti.
Anwar malah menyangkal dakwaan Perdana Menteri bahawa pencalonan Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor kerana Wan Azizah adalah
isterinya.
“Saya terkejut apabila Datuk Seri Najib heret soal isteri dalam polemik politik. Saya tak mahu terbawa-bawa dengan polemik itu.
“Memadai saya katakan bahawa Wan Azizah adalah Presiden parti, pernah menjadi Ketua Pembangkang Perlimen Malaysia.
“Saya juga tak bercadang nak bawa perbincangan ini kepada pengetahuan umum.
“Pencalonan Wan Azizah ini adalah keputusan parti, bukan kerana dia adalah isteri Anwar,” kata Anwar ketika ditemui di Mahkamah
Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.
Semalam, Datuk Seri Najib Razak dilapor berkata, ‘nepotisme terbuka’ kini sedang berlaku di Selangor di mana wakil rakyat yang sihat
disuruh meletak jawatan dan digantikan dengan isteri sendiri, kemudian satu pilihan raya kecil diadakan dan selepas itu isteri sendiri dicalonkan untuk menjadi Menteri Besar.

Apakah PKR dan DAP Derhaka Kepada Sultan?

Tindakan PKR dan DAP mengumumkan secara bersama keputusan parti itu yang bertegas hanya mencalonkan Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai bakal Menteri Besar Selangor secara umumnya menimbulkan dua tanggapan umum. Pertama, mengenai PKR dan DAP yang dianggap biadap serta derhaka kepada titah Sultan Selangor yang mahukan lebih dua nama dan yang kedua, ia menunjukkan Pas sudah mula ditinggalkan dalam gabungan PR dan apakah nasib parti itu seterusnya?

Mengenai persoalan pertama, apakah benar PKR dan DAP biadap dan derhaka?

Walaupun PKR dan DAP mewajarkan tindakan mereka mencalonkan hanya nama Dr Wan Azizah dengan mengepilkan salinan surat daripada istana mengenai proses perlantikan Khalid Ibrahim pada 2013 di mana ketika itu Sultan meminta dikemukakan empat nama tetapi tetap setuju dengan pemilihan Khalid walaupun hanya satu nama yang dipersembahkan.

Maka, berdasarkan konvensi itu serta hakikat bahawa Dr Wan Azizah sudah mempunyai sokongan majorit 30 Adun, maka PKR dan DAP mengekalkan hanya nama Presiden PKR itu saja, meskipun Sultan Selangor menitahkan agar setiap prti mengemukakan dua nama bagi pertimgangan baginda.

Dari segi politik adu-domba, tentu saja tindakan PKR dan DAP itu boleh ditafsirkan sebagai biadap dan derhaka kepada Sultan tetapi berdasarkan undang-undang dan perlembagaan, Sultan juga tertakluk untuk mempersetujui mana-mana nama yang dipersembahkan oleh kumpulan yang memperolehi sokongan majoriti.

Baik dalam pemilihan Perdana Menteri atau Menteri Besar di negeri-negeri lain pun, biasanya hanya satu nama saja yang dikemukakan. Tidak pernah dua nama sekaligus dibawa untuk pertimbangan Sultan atau Raja sebelum ini untuk dipertimbangkan sebagai Menteri Besar.

Memang ada kes seperti di Perlis, Raja tidak bersetuju dengan Shahidan terus dipilih sebagai Menteri Besar dan di Terengganu pula, Sultan tidak setuju dengan Idrus Jusoh sebelum ini. Tetapi nama baru iaitu, Isa Sabu di Perlis dan Ahmad Said di Terengganu, hanya dikemukakan setelah sah adanya penolakan daripada istana. Shahidan dan Idris tersingkir hanyalah kerana UMNO pula tidak berani bertegas mempertahankan pendirian asalnya.

Bagaimanapun, UMNO pernah juga bertegas dalam dalam hal ini. Di Negeri Sembilan misalnya, Isa Samad pernah ditolak oleh Yang Dipertuan Negeri sebagai Menteri Besar tetapi ketika itu Tun Ghafar Baba segera menemui istana dan mempertahankan pencalonan Isa sambil mengingatkan bahawa dalam sistem Raja Berperlembagaan, nama yang dikemukakan oleh UMNO dan BN yang sudah memiliki majoriti tidak boleh ditolak sama-sekali.

Akhirnya Isa Samad berjaya menjadi Menteri Besar selama lebih 22 tahun di Negeri Sembilan.

Beranikah Pas ketengahkan calon MB sendiri?

Parti PAS 
KUALA LUMPUR - Titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya Pas, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama daripada sebagai calon menteri besar dilihat oleh penganalisis politik membuka peluang untuk Pas membuktikan kemampuan mereka mentadbir.

Bagaimanapun, persoalan yang berbangkit: Beranikah Pas untuk mengemukakan calon daripada parti itu untuk memegang jawatan nombor satu negeri terkaya di negara ini?

Penganalisis politik berpendapat Pas Selangor pimpinan Pesuruhjaya Iskandar Abdul Samad perlu keluar daripada 'bayang-bayang' rakan sekutunya - PKR dan DAP - selepas berdolak-dalik dalam penerimaan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar.

Dekan Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan Fakulti Ekologi Universiti Putra Malaysia Prof Madya Dr Ahmad Tarmizi Talib berkata Pas kurang cerdik jika terus bersikap 'mengikut' hanya disebabkan 'gentleman agreement' antara parti yang menyerahkan kerusi menteri besar kepada PKR.

"Jumlah kerusi Pas dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor juga lebih banyak daripada PKR, jadi mengapa masih tetap enggan menggalas tanggungjawab yang diberikan rakyat dalam pilihan raya umum lalu?

"Jika (keenganan menjadi menteri besar) disebabkan oleh gentleman agreement, Pas perlu berfikir sama ada mahu meneruskan perjanjian itu kerana Langkah Kajang untuk menyingkirkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak dipersetujui Pas" katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Dun Selangor kini terdiri daripada 15 wakil Pas, 15 DAP, 13 PKR, 12 Barisan Nasional (BN) dan 1 Bebas.

Ahmad Tarmizi menambah kata beliau tidak melihat Pas sebagai mungkir janji - jika mencalonkan wakil rakyatnya kerana Pas hanya melaksanakan titah Sultan yang mahu beberapa calon dikemukakan untuk baginda memilih calon berkelayakan bagi menerajui pentadbiran negeri.

Tinggalkan PAS sertai UMNO jika tidak setuju bersama Pakatan, kata Khalid Samad

Ahli-ahli PAS yang mahu parti Islam itu  meninggalkan gabungan Pakatan Rakyat (PR), harus meninggalkan parti itu, kata Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad hari ini.
Khalid, yang merupakan seorang anggota Jawatankuasa Pusat PAS berkata, jika ahli-ahli parti berasa parti itu lebih baik tanpa PR, maka mereka harus meninggalkannya dan menyertai Umno.
"Apabila ahli ini pergi, barulah PAS akan dapat menjadi anggota yang efektif dalam PR," kata Khalid pada sidang akhbar di pusat perkhidmatannya di Shah Alam.

"Sudah tentu, dalam PAS ada berlaku perbezaan pendapat dan pandangan alternatif," katanya, mengakui ada puak dalam PAS yang tidak bersetuju dengan PR. "Sebab itu saya katakan, mereka yang tidak bersetuju PAS tidak harus bersama dengan PR perlu meninggalkan parti dan pergi ke tempat lain."
Peranan PAS dalam Pakatan diperdebatkan beberapa kali oleh ahli dan pemimpinnya dan yang terbaru semasa isu menteri besar Selangor.
Beberapa ahli secara terbuka meminta para pemimpin PAS mengkaji semula kerjasama dengan PKR dan DAP, mendakwa parti Islam terlalu banyak berkompromi.
Bagaimanapun, Khalid tetap yakin PAS boleh menjadi ahli berkesan dalam PR dan juga menolak khabar angin parti itu mengintai jawatan menteri besar Selangor.
"Saya ingin menegaskan sekali lagi PAS tidak akan merebut jawatan menteri besar Selangor kerana calon mesti mendapat sokongan majoriti," kata Khalid.
"Terdapat banyak cara untuk menentukan siapa yang mendapat sokongan majoriti, dan ini termasuk akuan berkanun."
Beliau berkata Adun PAS Hulu Klang Saari Sungib (Hulu Klang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) memainkan peranan penting dalam isu menteri besar Selangor.

3 Sept tarikh akhir hantar nama calon MB

Istana Selangor hari ini menghantar surat rasmi kepada parti-parti Pakatan Rakyat menitahkan mereka menghantar lebih daripada dua nama calon menteri besar sebelum 3 September depan.

Surat itu dihantar oleh pegawai Sultan Sharafuddin Idris Shah dengan tangan kepada Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya  kira-kira jam 3.15 petang.

Surat yang dialamatkan kepada Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, dengan salinan kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng turut mahukan calon yang dinamakan itu beragama Islam dan berketurunan Melayu menurut Perkara L1 (2), Undang-undang Tubuh Negeri Selangor.

Kandungan surat yang dilihat Malaysiakini itu tiada merujuk sebarang nota mengenai jantina calon menteri besar dan ini bermakna Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail masih tidak ditolak Istana.

Surat itu ditandatangani Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Abdul Munir Bani itu.

Semalam, Sultan menangguh menerima peletakan jawatan Khalid sehingga penggantinya ditentukan.

Munir berkata, Sultan Selangor juga menitahkan agar pemimpin PAS, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon  layak menggantikan Khalid.

Ia, menurut Munir lagi, bagi memudahkan sultan menentukan dan memberi perkenannya.

Sementara itu, Malaysiakini mendapati kenyataan media dari Munir bertarikh 14 Mei tahun lalu menyatakan hanya nama Khalid yang dicadangkan oleh Pakatan Rakyat.

Kenyataan itu merupakan kenyataan Istana mengiktiraf pelantikan semula Khalid selepas pilihan raya umum lalu.

Pakar: Sultan tiada kuasa minta banyak nama

Pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari berkata tindakan sultan Selangor meminta lebih banyak nama untuk calon menteri besar adalah tidak mengikut perlembagaan kerana seorang calon yang mendapat sokongan majoriti sudahpun ditemui.

Katanya, mengikut sistem berparlimen, kerajaan bertanggungjawab kepada DUN dan bukannya kepada istana.

Jelasnya lagi, peranan istana hanyalah untuk melantik sesiapa sahaja yang mendapat sokongan majoriti Dewan.

“Majoriti adalah satu-satunya kriteria (pelantikan), maka sultan tiada kuasa untuk meminta lebih banyak nama memandangkan sudah ada majoriti,” katanya kepada Malaysiakini.

Istana Selangor semalam mengeluar kenyataan bahawa baginda menangguhkan peletakan jawatan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sehingga seorang menteri besar baru dilantik.

Sultan Selangor turut meminta agar setiap parti dalam Pakatan Rakyat – PKR, DAP dan PAS – masing-masing menamakan dua calon sebagai pengganti jawatan tersebut.

Pemuda PAS cadangkan Nik Nazmi calon MB Selangor...

Nik Nazmi Nik Ahmad
SHAH ALAM – Ketika Pas dilihat masih berteka-teki sama ada akan meletakkan calonnya untuk jawatan Menteri Besar Selangor, Pemuda Pas mencadangkan nama Timbalan Speaker Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dipersembahkan kepada istana.

Ketua Pemudanya, Suhaizan Kaiat berpendapat, Nik Nazmi yang juga Ketua AMK adalah calon yang sesuai bagi jawatan tersebut kerana beliau merupakan seorang calon yang muda dan mampu memimpin dengan baik.

“Beliau adalah tokoh muda yang mempunyai daya kepimpinan yang menarik dan mampu menarik sokongan anak muda Malaysia.

“Beliau pernah menjadi Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor dan mempunyai pendedahan pentadbiran negeri yang baik,” katanya.

Semalam, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menangguhkan permohonan peletakan jawatan Abdul Khalid sehingga penggantinya ditentukan.

Himpunan hentikan dagang Malaysia-Israel 29 Ogos di MITI

10612969_693988630688033_1575856522342930931_nSHAH ALAM, 27 OGOS: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) akan mengetuai penyerahan memorandum kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sebagai desakan Malaysia perlu menghentikan semua hubungan perdagangan dengan Israel
Pengerusinya, Badrul Hisham Shaharin dalam satu kenyataan berkata, SAMM secara konsisten membuat pelbagai pendedahan hubungan perdagangan Malaysia-Israel termasuh pendedahan komponen buatan Israel diimport masuk dan juga penggunaan perkhidmatan syarikat berpengkalan Israel (APCO dan EDS).
“Menghentikan hubungan dagang antara Malaysia dan negara haram Israel merupakan satu strategi yang mampu melumpuhkan kekuatan Israel khususnya apabila tiada lagi bahan sumber asli tanahair dihantar ke Israel.
“Penafian kemanusiaan buat rakyat Palestin ini juga merupakan isu yang merentasi batas kaum dan agama,” katanya menerusi satu kenyataan di laman blog chegubard.blogspot.com.
Penyerahan memorandum pejabat MITI Jalan Duta akan diadakan pada Jumaat ini, 29 Ogos 2014 dan dijangka bermula sekitar jam 2.30 petang di Masjid Wilayah Jalan Duta.
Turut dilancarkan adalah Hashtag #PagarMiTi298 bagi pengguna laman sosial.
“SAMM dan rakan sekutu juga mengalu-alukan lebih banyak penyertaan dari NGO yang bersimpati dengan nasib rakyat Palestin.
“Inilah aksi sebenar yang wajar disokong oleh semua pihak sebagai isyarat hubungan dagang antara Malaysia-Israel harus dihentikan segera,” kata beliau lagi.

Dyana Sofya: Let us be unite under Pakatan Rakyat!

Sedition: Surendran probed second time, Rayer slapped with two charges

Rafizi Ramli: Penjelasan sebab-sebab Khalid Ibrahim mesti ditukar!

Khalid Samad: DS Wan Azizah sudah ada majoriti jadi MB Selangor

Anwar: Azizah chosen not because she's my wife

Calon MB: PAS S'gor jumpa Mustafa malam ini

Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Ab Samad berkata beliau akan bermesyuarat dengan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali malam ini bagi membincangkan isu nama calon menteri besar Selangor.

Bagaimanapun beliau berkata keputusan terakhir tetap di tangan PAS pusat yang akan bermesyuarat mengenai perkara ini dalam masa terdekat.

"Perkara ini akan dibincang di peringkat pusat akan mereka akan minta pandangan dari kami (PAS Selangor).

"Kesemuanya akan ditentukan oleh PAS pusat nanti. Setakat ini mereka belum bermesyuarat," kata Iskandar dalam sidang media selepas mesyuarat Exco hari ini.

Mustafa ketika dihubungi Malaysiakini tadi berkata PAS masih belum memutuskan mengenai calon bagi jawatan tersebut.

Beliau berkata PAS perlu melihat kandungan surat itu sebelum membuat sebarang keputusan dan berpegang kepada keputusan mesyuarat lalu.

MB Khalid: Pakatan tak calonkan satu nama tahun lepas

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat tidak hanya mencalonkan satu nama, iaitu dirinya semata-mata, sebagai menteri besar Selangor kepada istana selepas pilihan raya umum tahun lalu.

Justeru, katanya, tindakan PKR dan DAP mencalonkan satu nama sahaja sebagai penggantinya, atas alasan mengambil kira konvensyen 2013, tidak tepat.

"Cerita (satu nama calon) itu tidak dilaporkan secara tepat.

"Ada pencalonan berasingan dari PKR dan PAS pada 2008 dan 2013," kata beliau dalam sidang media selepas mesyuarat Exco sebentar tadi.

Ditanya pemberita, beliau bagaimanapun tidak menjelaskan siapa lagi nama dicalonkan tahun lalu kepada istana.

Semalam, PKR dan DAP berkata hanya akan mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sahaja untuk dipersembahkan kepada sultan Selangor sebagai menteri besar Selangor yang baru.

PPS ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri secara sah yang dipilih oleh rakyat

Anwar tangkis tuduhan amal nepotisme

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan keputusan parti itu mencalonkan isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk jawatan menteri besar Selangor.

Katanya keputusan itu dibuat memandangkan Wan Azizah merupakan presiden parti dan juga bekas ketua pembangkang yang berkebolehan.

Anwar berkata beliau terkejut dengan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang membangkitkan soal nepotisme susulan pencalonan Wan Azizah.

Ketua pembangkang itu berkata, beliau tidak mahu diheret ke dalam perbincangan isu tersebut.

"Wan Azizah dicalonkan oleh parti, bukan kerana beliau isteri saya tetapi kerana beliau presiden parti dan menunjukkan prestasi yang baik sebagai ketua pembangkang di parlimen Malaysia,” jelasnya.

Akur titah Sultan, PAS hantar tak kurang dua nama kata Mustafa Ali

KUALA LUMPUR: PAS akan mempersembahkan tidak kurang dari dua nama kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj sebagai calon menteri besar yang baru.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, ianya sebagai menghormati dan menjunjung titah baginda melalui kenyataan yang dibacakan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam.

"PAS menghormati titah Tuanku dan kita akan menghantar tidak kurang dari dua nama," kata beliau kepada Harakahdaily.

Bagaimanapun menurut Mustafa, PAS masih menunggu surat pemakluman rasmi daripada Istana.

Sebarang keputusan berhubung nama calon tersebut ujarnya, akan dimuktamadkan selepas menerima surat rasmi tersebut.

"Surat tersebut biasanya ada dinyatakan deadline. Kita akan respons selepas mendapat surat tersebut.

"Saya tak fikir perlu mesyuarat (PAS Pusat) yang baru. Kita sudah ada gambaran daripada mesyuarat sebelum ini.

"Apapun perbincangan tak rasmi kita akan buat untuk mendapatkan pandangan," katanya lagi.

Beliau diminta mengulas titah baginda semalam yang mahu ketiga-tiga parti iaitu PAS, PKR dan DAP menghantar lebih dari dua nama sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru.

Ianya bagi memudahkan baginda untuk menentukan calon yang berkelayakan dan seterusnya memberi perkenan untuk melantik mana-mana calon yang difikirkan layak.

Sementara itu, PKR dan DAP dalam kenyataan bersama malam tadi menyatakan bahawa hanya akan mencalonkan satu nama sahaja, iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Menurut kenyataan itu, tindakan itu diambil sejajar dengan konvensyen pencalonan menteri besar pada 2013 dan mengambil kira titah sultan Selangor.

Mustafa: Calon MB S'gor bukan dari PAS

Ketika PKR dan DAP bertegas untuk hanya mencalonkan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk jawatan menteri besar Selangor, PAS masih belum memutuskan mengenai calon bagi jawatan tersebut.

"PAS masih belum menerima surat dari istana, saya rasa kita akan menerimanya tidak lama lagi," kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

PAS perlu melihat kandungan surat itu sebelum membuat sebarang keputusan, katanya kepada Malaysiakini.

"Pada masa ini, pendirian kami ialah (calon MB) bukan dari PAS," katanya ketika ditanya tentang kemungkinan sama ada seseorang dari PAS akan dicalonkan untuk jawatan berkenaan.

Mustafa secara peribadi berpendapat bahawa secara logiknya, PAS patut berpegang kepada keputusan parti itu pada 17 Ogos, yang mencalonkan Presiden PKR dan Timbalannya, Azmin Ali, dan tidak sepatutnya ada calon kejutan.

Katanya, PAS akan mengadakan perbincangan di kalangan kepimpinan parti itu sebelum memberi jawapan kepada pihak istana.

39 Tahun 5%: KM S'wak mahu royalti minyak lebih besar dari putrajaya

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem berkata bayaran royalti lima peratus yang diterima negeri itu dari hasil minyak dan gas sejak 39 tahun lalu tidak memadai untuk membangunkan negeri berkenaan.

"Kami tidak berpuas hati dengan lima peratus. Kami mahu royalti lebih tinggi untuk menjana pembangunan negeri bawah Rancangan Malaysia ke-12,” katanya dalam satu majlis sambutan Hari Raya di Sebuyau semalam.

Tambahnya: "Negeri ini patut mengambil bahagian dengan agresif dalam industri minyak dan gas. Kita tidak boleh hanya memandang sahaja di sisi.

"Kerajaan negeri masih berbincang dengan kerajaan persekutuan untuk meningkatkan royalti minyak dan gas,” katanya lagi.

Anwar pertahan 1 nama calon MB, minta PAS ambil pendirian sama

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan keputusan yang dicapai PKR dan DAP malam tadi untuk menghantar hanya satu nama saja untuk dilantik menjadi menteri besar Selangor dan berharap PAS juga akan berbuat demikian. "Dalam semangat Pakatan, ini adalah kerusi PKR dan keputusannya, kita perlu hormati kerjasama ini dan PAS menyertai proses membuat keputusan dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan pada 17 Ogos," katanya kepada wartawan di perkarangan mahkamah selepas perbicaraan saman fitnahnya terhadap Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur, hari ini. Anwar berkata demikian ketika mengulas keputusan PKR dan DAP semalam yang tetap mencalonkan satu nama iaitu Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor walaupun Sultan Selangor menitahkan setiap parti mencalonkan lebih dua nama.Anwar berkata, pendekatan ini yang diambil selepas pilihan raya umum tahun lalu apabila Sultan meminta 4 nama namun hanya satu nama yang dicalonkan iaitu Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Anwar berkata, PKR berhak untuk dihormati sebagaimana PKR tidak pernah mempertikaikan isu calon MB PAS di Kedah, Perak dan Kelantan.

Khalid mungkin bubar DUN jika nama MB Selangor tidak dikemuka, kata penganalisis

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim tidak menolak kemungkinan Dewan Negeri Selangor (DUN) dibubarkan jika ruang yang diberikan Sultan Selangor tidak digunakan sepenuhnya.
Dalam sidang medianya semalam, Khalid ditanya mengenai perbincangan mengenai pembubaran DUN ketika mengadap Sultan, Khalid berkata:“Tidak perlu buat masa ini, Tuanku (Sultan Selangor) memberi ruang kepada parti kemukakan nama calon.”
Sehubungan itu, penganalisis membuat andaian, pembubaran DUN mungkin berlaku jika ruang yang diberikan Sultan tidak diambil.

"Apakah tidak mungkin kenyataan Khalid ditafsirkan sebagai memberi makna pembubaran DUN boleh menjadi perlu pada masa akan datang," kata penganalisis politik, Dr Kamarul Yusof. Sementara itu, Prof Madya Mohd Izani Mohd Zain daripada Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata titah Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahukan setiap parti mencadangkan lebih dua nama hendaklah dipatuhi.
"Kita kena faham Sultan ada kuasa mutlak dalam memilih menteri besar dan sepatutnya dari dulu lagi Pakatan Rakyat (PR) memberi lebih daripada satu nama untuk memudahkan Sultan memberi perkenan.
"Jika PR ingin menyelesaikan krisis menteri besar ini dengan cepat dan tidak mahu memberi kesan yang buruk kepada rakyat Selangor, mereka perlu segera mengemukakan nama Adun mereka untuk dipilih sebagai menteri besar," katanya kepada Bernama.
Beliau berkata, PKR seharusnya tidak memuktamadkan dan hanya menetapkan nama Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal MB untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor.

Lahir di Singapura bukan penghalang jadi MB, kata pensyarah

Tiada peruntukan dalam perlembagaan negeri Selangor yang memerlukan menteri besarnya mesti lahir di Selangor atau di Malaysia, kata seorang pakar perlembagaan hari ini yang menolak cakap-cakap mengenai Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan timbalannya Mohamed Azmin Ali tidak boleh memegang jawatan itu kerana mereka dilahirkan di Singapura. Profesor Gurdial Singh Nijar, yang bertugas di fakulti undang-undang Universiti Malaya, berkata perlembagaan hanya menyatakan menteri besar tidak boleh menjadi warganegara "melalui penaturalisasi atau melalui pendaftaran di bawah Perkara 17 Perlembagaan Persekutuan". "Naturalisasi ertinya orang yang bukan warganegara, tetapi boleh memohon untuk menjadi warganegara selepas menghabiskan tempoh masa yang tertentu di negara ini," katanya kepada The Malaysian Insider.

Empat kakitangan utama projek MRT letak jawatan

Empat kakitangan utama projek MRT letak jawatan

KUALA LUMPUR: Rakan Kongsi Pelaksanaan Projek (RKPP) untuk Aliran Transit Massa Lembah Kelang bagi Laluan Sungai Buloh-Kajang (Laluan SBK) telah mengumumkan peletakan jawatan empat kakitangan utama yang bekerja untuk projek berkenaan.

MMC-Gamuda Bhd, dalam satu kenyataan hari ini berkata, Pengarah Projek RKPP (Laluan SBK), Ian Thomas telah memutuskan beliau tidak akan menyambung kontrak perkhidmatannya.

Selain itu, tiga pegawai kanan RKPP, iaitu Pengurus Projek, Ismail Hassan, Jurutera Residen Kanan Perunding Penyeliaan, AECOM, David Douglas, dan Jurutera Residen Perunding Penyeliaan, AECOM, Norrizan Ismail, juga telah meletak jawatan.

Peletakan jawatan mereka disampaikan kepada pemilik projek, MRT Corp, dalam sepucuk surat bertarikh 22 Ogos lepas.

Surat itu menyatakan satu cadangan pengganti untuk jawatan pengarah projek akan dikemukakan dalam masa terdekat, kata kenyataan berkenaan.

Hari bersejarah, rakyat Palestin rai kemenangan


GAZA: Rakyat Palestin melafaz rasa syukur di atas kemenangan pejuang Palestin khususnya Hamas sehingga memaksa Zionis untuk akur melaksanakan perjanjian damai bermula malam tadi.

Rata-rata mereka keluar berhimpun di jalan-jalan sambil melaungkan Allahuakbar dan mengibarkan bendera negara itu sejurus mendapat khabar tentang keputusan terbaru itu.
Penduduk Gaza yang berlindung di kem-kem pelarian juga telah mula kembali ke kampung halaman mereka selepas mengetahui berita gembira tersebut.

Mesir menjadi tuan rumah kepada perjanjian damai kali ini yang telah diusahakan sejak sebulan lalu.

Pengumuman rasmi tentang hasil rundingan kedua-dua pihak iaitu wakil pejuang Palestin dan regim Zionis itu diumum malam tadi.

Genjatan senjata bermula 7 malam waktu Al-Quds pada Selasa itu sekaligus menamatkan perang yang berlangsung 51 hari bermula 7 Julai lalu.

“Demi menjaga nyawa orang-orang tidak berdosa dan demi menjaga tertumpahnya darah, serta berdasarkan kepada inisiatif Mesir dan Kesefahaman Mesir tahun 2012, Mesir menyerukan kepada kedua belah pihak Palestin dan Zionis untuk menghentikan serangan menyeluruh dan timbal balik," lapor berita rasmi Mesir.

Perjanjian damai itu juga turut disertai dengan pembukaan semua pintu masuk ke Gaza bagi mempercepatkan proses bantuan kemanusiaan dan pembinaan kota Gaza.

Arak dalam MAS: Ikhlaskah Pemuda Umno?

GERAKAN Sokong Syariah (GESA) bersetuju dan memuji akhbar Sinar Harian Utara yang menyiarkan tajuk hadapannya berkaitan isu penerapa syariah dalam syarikat MAS.

Tajuk hadapan Sinar Harian Selasa 26 Ogos 2014 tertera “Henti Arak Tutup Arak” dan “Pemuda Umno minta MAS lakukan transformasi dengan terapkan elemen patuh syariah untuk tingkatkan imej penerbangan itu”.

Ini isu besar dan agenda besar semua pihak yang mengaku berjuang atas nama Islam dan syariat. Inilah obligasi yang perlu ditanggung di bahu masing-masing. Isu ini sebenarnya telah hangat dibahas sepanjang Ramadan yang lalu apabila kenyataan media Ustaz Tarmizi Sulaiman selaku Ketua Penerangan Dewan pemuda PAS Negeri Kedah dihentam dan dikritik teruk dalam Malaysiakini.

Hari ini Sinar Harian sekali lagi memetik kenyataan beliau iaitu “Menaiki pesawat MAS tidak membawa para penumpang merasai bahawa pesawat ini dikendalikan oleh sebuah negara yang saban tahun menganjurkan Musabaqah al-Quran malah menjadi johan saban tahun dalam hal taranum al-Quran”. (Malaysiakini 21 Ogos 2014)

Kenyataan beliau dikatakan tidak kena tempat dan dihentam dahsyat tanpa mengira parti. Beliau dikatakan tidak mengenal sensitiviti masyarakat walaupun beliau turut memuatkan beberapa kenyataan tokoh yang menolak arak dalam MAS seperti pandangan Dr Asri Zainul Abidin, Dr Ridwan Tee serta Allayarham Abdul Ghafar Ketua Pramugara MAS.

Kenyataan beliau kemudiannya dipopularkan juga oleh Siti Zailah Ahli Parlimen PAS Rantau Panjang yang menegur sikap kerajaan yang masih membelakangkan syariat sehingga mengundang petaka dalam syarikat berkenaan.

"Umno Celaka": Rayer dituduh dua tuduhan bawah Akta Hasutan

ADUN Seri Delima RSN Rayer dikenakan dua pertuduhan bawah Akta Hasutan kerana mengeluarkan perkataan "celaka" kepada tiga pemimpin Umno.

Rayer didakwa di sebuah mahkamah sesyen di Pulau Pinang hari ini bawah Seksyen 4(1)(b) kerana mengeluarkan perkataan itu dalam Dewan Undangan Negeri pada 9.30 pagi pada 20 Mei.

Wakil DAP turut dituduh dengan mengucapkan perkataan itu dalam satu ceramah dua hari kemudian, semasa pilihan raya kecil Bukit Gelugor.

Kes itu akan disebut semula pada 17 Oktober.

PKR dan DAP teguh hanya Wan Azizah pengganti Khalid

Memandangkan Wan Azizah sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Negeri (termasuk Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sendiri).
WAN_AZIZAHPETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP hanya akan mencalonkan satu nama sahaja iaitu Presiden PKR, Datuk Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.
Menurut kenyataan bersama kedua-dua parti itu malam tadi, tindakan itu diambil sejajar dengan konvensyen pencalonan menteri besar pada 2013 dan mengambil kira titah Sultan Selangor.
Kenyataan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua.
“PKR dan DAP merafakkan sembah menjunjung kasih dan rasa syukur dengan titah Tuanku Sultan Selangor mengenai pelantikan Menteri Besar yang baru seperti kenyataan rasmi pejabat Tuanku Sultan Selangor yang ditandatangani Datuk Mohamad Munir Bani hari ini (semalam).”
“Titah Tuanku Sultan Selangor itu adalah sejajar dengan konvensi (convention) yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Menteri Besar sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan bersama.”
Jelas Saifuddin dan Pua, PKR dan DAP menjunjung titah Tuanku Sultan Selangor dan akan mempersembahkan pencalonan Wan Azizah untuk dipertimbangkan Tuanku Sultan Selangor memandangkan Wan Azizah sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (termasuk Datuk Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail sendiri).
“PKR dan DAP merakamkan doa dan menjunjung kasih atas budi bicara ke bawah Tuanku Sultan Selangor,” katanya.

Apakah Melayu Masih Berjiwa Hamba Dan Feudalistik ?

Oleh Abu Hassan Adam
Aku kena tegaskan di sini bahawa aku ialah orang Melayu tulin. Tidak ada ‘campur-campur’. Tulin. Mungkin keturunan orang asli yang mula-mula menetap di negeri Perak di gua-gua Gunung Pondok berhampiran dengan pekan Padang Rengas yang kini telah dijadikan antara ‘quarry’ terbesar di Tanah Melayu. Oleh itu siapa aku tidak perlu dipertikaikan. Sememangnya Melayu tulin. Dan apa yang aku tulis nanti adalah mengenai ‘diri’aku juga dan keturunan aku yang dinamakan ‘orang Melayu’. Seperti kata peribahasa Melayu,’ meludah ke langit akhirnya jatuh ke muka sendiri’. Jelas.

Aku masih lagi merenung dan bermenung mengenangkan nasib orang Melayu. Dan apabila aku mengenangkan nasib bangsa Melayu, tidak pula aku marah dan benci pada kaum lain yang sama-sama tinggal di negara yang tercinta ini. Tidak pula aku mahu mengikuti jejak langkah setengah NGO Melayu yang sentiasa menyalahkan orang lain. Dan ada juga NGO yang kononnya memperjuangkan Islam, sentiasa memusuhi golongan bukan Islam atas dasar yang tidak tentu rasionalnya. Bagi aku perbuatan sedemikian semamngnya tidak ‘Islamic’. Diambang Merdeka yang ke 57, izinkanlah aku berterus terang. Sebagai ‘anak bangsa’ yang lahir sebelum Merdeka dan bersekolah pada zaman penjajahan mengikuti sistem pendidikan yang direncanakan oleh Inggeris, izinkan aku untuk menyatakan bahawa orang Melayu masih mundur, miskin dan yang paling menyedihkan ialah berjiwa hamba dan ‘feudalistic’. Maksud aku bukanlah orang Melayu tidak maju. Maju. Tetapi kemajuan orang Melayu tidak seiring dengan zaman yang dilaluinya. Maknanya orang Melayu hanya boleh menganggap dirinya maju dan berubah sekiranya dibandingkan dengan masyarakat Melayu pada zaman penjajahan atau zaman pendudukan Jepun. Tetapi sekiranya dibandingkan dengan bangsa lain yang hidup pada Kurun ke21, maka kemajuan yang dicapai oleh orang Melayu agak jauh ketinggalannya. Mungkin boleh dikatakan amat jauh ketinggalannya.
Jikalau ditinjau dari segi infrastruktur yang dibina di kampung-kampung memanglah terdapat kemajuannya. Hakikat inilah yang selalu ‘didendangkan’ oleh pemimpin-pemimpin kita ( pemimpin besar mahu pun kecil) untuk menunjukkan orang Melayu sudah maju. Semenjak pilihan raya kedua lagi, inilah isu yang diketengahkan kepada masyarakat Melayu luar bandar untuk memancing undi. Sehingga sekarang, masih lagi ‘naynyian’ yang sama. Dan yang anih dan peliknya orang Melayu kampung ( ramai juga yang bersikap begitu) masih ‘termakan’ dengan kempen sedemikian. Bagi aku itu menandakan bahawa sikap orang Melayu tidak banyak berubah berbanding dengan tahun-tahun sebelum merdeka ataupun selepas sahaja mendapat kemerdekaan.

ROS panggil Zaid Kamaruddin untuk ‘bantu siasatan’ terhadap Negara-ku


_DSC9330


KUALA LUMPUR, 26 OGOS: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Negara (ROS) memanggil Zaid Kamaruddin, Pengerusi Gerakan Rakyat Untuk Menebus Kembali Negara Malaysia (Negara-ku), ekoran satu aduan yang dibuat terhadap gerakan itu.
Pertemuan tersebut akan diadakan di ibu pejabat ROS di Kementerian Dalam Negeri, Putrajaya, 10 pagi esok.
“Saya dipanggil ROS untuk ‘membantu siasatan’ pada 26 Ogos. Namun kita telah memohon agar siasatan itu ditangguh ke esok,” jelas Zaid.
Arahan tersebut dimaklumkan melalui satu surat bertarikh 20 Ogos 2014 kepada Zaid yang juga merupakan Setiausaha Agung Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM).
Menurut surat itu, Pengarah Bahagian Penguatkuasaan ROS Akmal Yahaya menyatakan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 66 Akta Pertubuhan 1966.
Kegagalan berbuat demikian, Zaid boleh ditahan dalam jagaan dan didenda tidak lebih RM1,000 jika disabitkan seperti yang diperuntukkan Seksyen 66(5) akta tersebut, kata surat itu lagi.
Namun, surat tersebut tidak menyatakan dengan lebih lanjut tentang aduan yang dibuat terhadap Negara-ku.
Gabungan lebih 60 NGO itu ditubuhkan pada 10 Julai lalu dan bertujuan untuk melawan semua jenis diskriminasi dan semangat kebencian yang dilihat semakin berleluasa selepas Pilihanraya Umum ke-13 tahun lalu.

R desak Kelantan tolak Akta Wilayah Laut 2012


KOTA BHARU: Presiden Pertubuhan R Kelantan, Nazri Deraman berharap kerajaan Kelantan menolak Akta 750 (Akta Wilayah Laut 2012) seperti dilakukan Sabah.

Katanya, Kelantan seharusnya mengikut jejak langkah Sabah menolak akta terbabit berikutan pengkhianatan kerajaan pusat dan Petronas menafikan royalti 5 peratus.

Beliau ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra hari ini ketika dalam perjalanan menghadiri program Sidang Meja Bulat Tolak Akta 750 dan dialog royalti bersama anak-anak Kelantan di Sabah.

Turut serta Adun Tawang, Datuk Hassan Mahmood, ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Mazian Nik Muhamad, Adun Tendong, Rozi Muhammad dan aktivis R.

Sebelum ini Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman menolak Akta 750 daripada dikuatkuasakan ke atas perairan Sabah.

Ketua Menteri Sabah menjelaskan perkara itu ketika menjawab soalan bertulis Dr Edwin Bosi (DAP-Kepayan) pada persidang Dun baru-baru ini.

PRK Pengkalan Kubor: Masa terbaik tuntut janji BN

TUMPAT: Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor menjadi masa terbaik bagi penduduk di Dun terbabit menuntut kerajaan BN menunaikan janji membina tebatan banjir yang sudah diabaikan.

Setiausaha Pertubuhan R Kelantan, Muhammad Hisyamuddin Ghazali berkata, tidak lama lagi penduduk Pengkalan Kubor bakal berhadapan dengan musim tengkujuh.

Katanya, projek tebatan banjir sudah lama dijanjikan, namun sehingga sekarang tidak menjadi kenyataan.

“Sedangkan setiap kali musim tengkujuh banjir melanda Pengkalan Kubor. Sedangkan di sebelah Thailand tebatan banjir sudah lama dibina,” katanya di sini.

PRK Pengkalan Kubor diadakan berikutan kematian Adunnya, Datuk Noor Zahidi Omar ketika menjalani rawatan di China pada 20 Ogos lalu.

Hisyamuddin berkata, projek tebatan banjir juga boleh mengurangkan aktiviti penyeludupan di sempadan apabila dibangunkan secara sistematik.

Menurutnya juga Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) perlu menimbangkan semula cadangan membina jambatan menghubungkan Pengkalan Kubor dengan Tak Bai (Thailand).

Berhentilah jadi degil dan jenguk ke landasan masa depan

MSO

Para pemimpin Pakatan Rakyat amnya dan pemimpin PKR khasnya harus bijak menelah keadaan dan membuat keputusan bagi menyelesaikan kerumitan yang ada hari ini berhubung pengganti Abdul Khalid Ibrahim yang sudah mengaku untuk berundur.


Azizah: Redalah...
Tanpa kebijaksanaan dan tangkas membaca apa yang akan berlaku di muka, ia akan meletakkan Pakatan Rakyat dan PKR dalam keterjempitan. Semua pihak dalam Pakatan Rakyat harus arif membaca pergolakan angin dan laut untuk mengelakkan ditimba taufan dan bah besar.

Saya bimbang dengan cara anak-anak muda atau pun pegawai tinggi PKR berp
olitik, mengeluarkan kenyataan balas untuk mempertahankan keinginan nafsu mereka. Misalnya mereka dilihat berwiba dengan ketegasan pendirian untuk tetap mempertahankan calon MB ialah Dr Wan Azizah Wan Ismail secara tunggal. Kenapa?

Bukankah Sultan Selangor sudah menggunakan budi bicara dan hemahnya meminta parti-parti Pakatan Rakyat mengemukakan sekurang-kurang dua nama calon masing-masing untuk dinobatkan sebagai MB. Permintaan Sultan itu bukan menepati kehendak perlembagaan, tetapi adalah budibicaranya. Ia mungkin satu keadilan dan keperluan penting masa kini memandangkan Pakatan Rakyat gagal sepakat dalam soal calon MB. Tidak timbul kegagalan itu kerana apa, atau pun kerana ia satu permainan Mustapa Ali dan Abdul Hadi Awang, yang nyata tidak ada persepakatan.

Tetapi sultan telah meminta berbuat demikian. Bagi saya permintaan Sultan itu satu kemurahan daripada baginda. Bukankah dengan tidak memenuhi kehendak sutan itu ia boleh menyebabkan perbuatan itu ditafsirkan sebagai mengingkarkan kehendak istana? Dalam dunia orang Melayu, mengingkarkan kehendak sultan itu satu perbuatan yang keji kalaupun tidak sampai biadap.

Sekali lagi tidak timbul dan relevan untuk dikaitkan dengan pepatah berbunyi;  Sultan adil sulatan disembah dan sultan zalim sultan disanggah." Kisah Sultan Mahmud mangkat dijulang angkara se ulas nangka tetap relevan dan menjadi iktibar cukup penting, tetapi ada kalanya ia sukar dipraktikan. Sultan dari juring mana sekalipun ia tetap sultan dan sebagai orang Melayu yang berpegang kepada fudalisme sangat menjujung adat istiadat dan tradisinya. Pepatah kerja raja dijunjung kerja sendiri dikilek masih lekat tebal dalam kepala orang Melayu.

Jadi selagi orang Melayu belum dapat melupai tradisi dan budaya atau tabiat, mislanya menggaru kurap semasa berak, maka orang Melayu khasnya pemimpin Pakatan Rakyat dan PKR harus melayani tradisi dan budibicara itu yang dianggap usang dan tidak perlu dipatuhi lagi.

Kemenangan Hamas Hapuskan Mitos Israel Tidak Boleh Dikalahkan

Gaza. Gerakan Perlawanan Islam (Harakah Muqawamah Islamiyah/Hamas) mengumumkan kemenangannya ke atas penjajah Israel serentak dengan pengumuman kesepakatan dalam perundingan di Mesir, Selasa (26/8/2014).

Dalam sambutannya, juru bicara Hamas, Sami Abu Zuhri, mengatakan, “Berkat kemuliaan dari Allah, pengorbanan rakyat, dan kegigihan gerakan penentangan, terutama Brigade Izzudin Al-Qassam dan gerakan-gerakan yang lain, hari ini kita menyatakan kemenangan kita atas kekuatan jahat Israel.”

Zuhri menambahkan, “Kita boleh meraih kemenangan yang selama ini belum dapat diraih oleh pasukan negara-negara Arab. Hari ini, rakyat Palestin yang terkepung dan lemah boleh menang ke atas kekuatan jahat Israel. Kita dapat menghancurkan pasukan yang katanya tidak pernah kalah.”

Menurutnya, Hamas juga mengizinkan para pemukim Yahudi untuk meninggalkan tempat persembunyian dan kembali ke rumah-rumah mereka, “Sekarang kami izinkan para pemukim Yahudi, terutama yang berada di sekitar Jalur Gaza untuk kembali ke rumah-rumah mereka. Itu adalah izin dari Hamas, bukan dari perdana menteri Netanyahu.”

Zuhri mengatakan bahwa perdana menteri Netanyahu tidak akan dapat mempertahankan diri dari kekalahan menghadapi perlawanan Palestin. Perlawanan boleh mengakhiri perang dengan dahsyat, sama seperti saat memulainya.

Sementara itu, juru bicara Hamas lainnya, Fauzi Barhum, mengatakan, “Kemenangan ini membuktikan bahwa hanya penyelesaian perlawanan dan senjata yang dapat memerdekakan Palestin. Perang ini tidak akan menjadi yang terakhir. Ini hanya satu pusingan dari perang panjang untuk membebaskan Masjidil Aqsa.”

Muktamar PAS di Johor September ini dijangka panas...

Muktamar PAS yang akan diadakan buat pertama kalinya di Johor pada 18 hingga 20 September ini di jangka panas susulan krisis pelantikan menteri besar Selangor yang masih bergolak sehingga sekarang. PAS akan mengadakan muktamarnya tahun ini di Taman Sutera Utama, Skudai. Borang pendaftaran media mula diedarkan kepada wartawan pada sidang media di Pejabat Agung PAS Isnin lalu. Muktamar bagi Dewan Pemuda, Dewan Ulama dan Dewan Muslimat akan bermula 16 hingga 17 September dan ketiga-tiganya akan berlangsung di lokasi berbeza. Muktamar Dewan Muslimat akan berlangsung di tapak yang sama dengan Muktamar PAS Pusat di Taman Sutera Utama, sementara Muktamar Dewan Ulama di sebuah hotel di Kulai. Muktamar Dewan Pemuda pula akan diadakan di Dewan Chong Moi, Kota Tinggi. Sementara itu, Harakahdaily melaporkan, PAS Johor bersedia menyambut kedatangan para pemimpin, perwakilan, pemerhati dan ahli parti itu dari seluruh negara bagi menghadiri Muktamar Tahunan PAS kali ke-60. Pesuruhjaya PAS Johor Aminolhuda Hassan, berkata sebagai tuan rumah segala persiapan berkaitan muktamar yang akan berlangsung tidak lama lagi sudah siap hamper 90%. "Alhamdulillah, boleh dikatakan segala persiapan berkaitan muktamar sudah diselesaikan. Hanya tunggu hari untuk memasang khemah dan menerima tetamu dari seluruh negara saja lagi," katanya kepada Harakahdaily. Menyentuh soal tapak program dan kebenaran pihak berkaitan, Aminolhuda berkata perkara berkaitan diselesaikan dengan polis dan pihak berkuasa tempatan.

Krisis MAS: Memang senang mengkritik.....

Apa yang penting sekarang ini adalah bagaimana kita menarik rambut daripada tepung, rambut tidak terputus, tepung tidak berselerak.
MASKUALA LUMPUR: “Apa yang perlu dilakukan sekarang ialah semua pihak, tidak kira daripada peringkat atasan atau bawahan hendaklah bersama-sama berganding bahu dengan niat memulihkan semula MAS sebagai syarikat penerbangan yang unggul.
“Kalau pekerjanya tidak dapat menjayakan misi dan visi kehendak pengurusan, MAS tidak akan pergi ke mana-mana, ” kata Timbalan Pengarah Institut Pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad Universiti Utara Malaysia, Dr. Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri.
Beliau berkata dalam keadaan MAS kini dilanda kegawatan kewangan yang teruk, sekarang bukanlah masa untuk para pekerja bertanya apakah boleh dilakukan oleh syarikat untuk mereka tetapi sebaliknya.
“Sebagai pekerja, apakah sumbangan dan pengorbanan mereka untuk mengeluarkan MAS daripada belenggu masalah kewangannya,” katanya.
Dr. Ahmad Zaharuddin juga meminta para pengkritik pelan pemulihan MAS supaya sama-sama berfikir dan duduk semeja berbincang dengan pihak-pihak yang berkepentingan.
“Memang senang mengkritik tetapi apakah idea-idea yang mereka berikan itu boleh membantu ataupun menjahanamkan.

'Kami bukan jadi punca kejatuhan MAS' - AWUS & SESC

Dua kesatuan sekerja Malaysia Airlines (MAS) dari Sarawak hari ini mengecam pihak tertentu kerana membuat kenyataan negatif dan mendakwa prestasi lemah syarikat itu sekarang berpunca daripada sikap tidak sensitif kesatuan sekerjanya terhadap pelan transformsi yang diperkenalkan kerajaan.
  
Kesatuan Pekerja Penerbangan Sarawak (AWUS) dan Jawatankuasa Staf Eksekutif Sarawak (SESC) dalam satu kenyataan bersama semalam menyelar kenyataan tidak bertanggungjawab itu, yang bukan sahaja dianggap mereka sebagai tidak berasas, malah mencerminkan sikap naif dan biadab beberapa individu.
  
Kata kenyataan itu, kesatuan sekerja menyumbang kepada pelaksanaan beberapa inisiatif pengurusan seperti menyokong langkah penjimatan kos, pelanjutan rundingan perjanjian bersama (CA) mengenai perkara kewangan dan memelihara keharmoniam tenaga kerja.
  
Menurut kenyataan itu, pelbagai kesatuan sekerja yang wujud dianggotai mereka daripada pelbagai latar belakang dan bidang seperti kru teknikal, kejuruteraan dan pentadbiran, dengan anggota jawatankuasanya terdiri daripada petugas berpengalaman, yang kesetiaan dan kepatuhan mereka kepada MAS tidak boleh dipersoalkan.
    

'Nepotisme terbuka' sedang berlaku di S'gor kata Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak  meminta rakyat Selangor menilai secara rasional perkembangan politik di Selangor.
  
Najib yang juga pengerusi BN berkata 'nepotisme terbuka' sedang berlaku di negeri Selangor di mana wakil rakyat yang sihat disuruh meletak jawatan dan digantikan dengan isteri sendiri dan satu pilihan raya kecil diadakan dan selepas itu isteri sendiri dicalonkan untuk menjadi menteri besar.
  
"Cuba bayangkan, kalau dalam BN kita angkat isteri menjadi menteri besar, kita akan dituduh nepotisme terbuka tetapi ini sedang berlaku di Selangor.
  
"Ini terserah kepada rakyat Selangor cuba fikirkan apa yang baik dan patut lakukan  berasaskan pertimbangan masuk akal dan rasional dan pertimbangan ini menyelamatkan negeri dan negara kita secara keseluruhan.
  
"Pertimbangan bermotif sesuatu seperti ada udang 'galah' di sebalik batu akan merugikan rakyat," katanya di majlis mesra Aidilfitri Umno Peringkat Selangor yang dihadiri lebih 10,000 orang di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) di Dengkil malam tadi.
  
Turut hadir Pengerusi Badan Penghubungan Umno Selangor dan Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Selangor Datuk Seri Noh Omar.
  
Najib berkata kerajaan pusat melahirkan penghargaan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang bersetuju menandatangani perjanjian mengenai Projek Loji Rawatan Air Langat 2 untuk dilaksanakan bagi menjamin bekalan air berterusan kepada rakyat negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

'Bukan minta Wan Azizah jadi imam' - Timbalan Speaker Dun Selangor

Nik Nazmi Nik Ahmad
SHAH ALAM - PKR tetap konsisten mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon pilihan Menteri Besar Selangor walaupun ada pihak mempertikaikan kewibawaan Presiden PKR itu memimpin negeri ini.

Timbalan Speaker Dun Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, tiada sebab atau halangan kepada Adun Kajang itu untuk memimpin Selangor sekiranya Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor diambil kira.

“Mengapa tidak, kita bukan hendak minta Dr Wan Azizah jadi imam sembahyang, tapi kita hendak jadikan beliau sebagai pemimpin kerajaan di bawah struktur Raja Berperlembagaan.

“Jika dilihat sejarah pemimpin wanita sebelum ini pun, bukanlah sesuatu yang pelik. Pas pernah memiliki Ahli Parlimen wanita pertama iaitu Khadijah Sidek, kemudian muncul

Tan Sri Rafidah Aziz (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri) dan Marina Yusof pula pernah ditonjolkan oleh Umno sebagai bakal menjawat Perdana Menteri sebelum memasuki Semangat 46 dan PKR,” katanya.

Nik Nazmi yang juga Adun Seri Setia berkata, beliau tidak melihat ada isu dari sudut pentadbiran kerana ramai pengurus syarikat besar adalah wanita.

PKR Dan DAP Sepakat Kekalkan Wan Azizah Sebagai Calon Tunggal

Shah Alam  - PKR dan DAP kekal dengan keputusan menamakan satu sahaja nama sebagai calon menteri besar iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor.

Menurut kenyataan media bersama itu, keputusan Sultan Selangor sejajar dengan konvensyen pelantikan menteri besar pada 2013 dan pada ketika itu, PR hanya menamakan satu nama sahaja.

“…parti-parti Pakatan Rakyat telah mencalonkan satu nama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim untuk dipertimbangkan DYMM Tuanku Sultan Selangor dalam tahun 2013. Pencalonan ini diperkenankan dan diterimapakai oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor,” ujar kenyataan itu.

PKR dan DAP memutuskan hanya menamakan Wan Azizah ekoran beliau sudah mendapat sokongan majoriti sekurang-kurangnya 30 orang Adun (termasuk dirinya sendiri).

Khalid dakwa gembira lepas jawatan MB Selangor


Post Pic

SHAH ALAM: Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau merasa gembira mahu melepaskan jawatan Menteri Besar Selangor, yang disandangnya sejak 2008.
Khalid kemudiannya berkata beliau akan menolak jika kembali ditawarkan jawatan nombor satu dalam Selangor itu.
 
"Tidak... saya tidak akan terima semula, saya gembira melepaskannya," tegasnya.
 
Khalid sebentar tadi mengumumkan akan meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar Selangor.
 
Bagaimanapun Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menangguhkan peletakan jawatan itu sehingga calon pengganti Khalid dikenal pasti.
 
Baginda Sultan bagaimanapun belum menetapkan tarikh untuk PAS, DAP dan PKR menghantar senarai nama calon untuk dinilai.
 

Krisis MB: Tindakan Sultan bukti Istana tolak Azizah kata Prof Dr. Ramlah Adam


Post Pic

SHAH ALAM: Penganalisis politik, Prof Datuk Dr. Ramlah Adam menyifatkan titah Sultan Selangor yang mahu Pakatan Rakyat mengemukakan dua nama daripada setiap parti, membuktikan Tuanku menolak pencalonan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.   
 
Malah, menurut Pengarah Pusat Kajian Institut Raja Malaysia, Universiti Malaysia Perlis itu, pencalonan lebih dari satu nama itu diperlukan Tuanku bagi menilai siapakan calon yang paling layak untuk menjawat jawatan menteri besar Selangor yang baharu.
 
"Itu mungkin satu penolakan bila minta lebih, sebab kalau diterima tak adalah nak minta lebih dari satu nama.
 
"Sultan minta lebih dua nama, bermakna Baginda mahu membuat pilihan. Kita nak kata dia (Tuanku) menolak pun boleh tetapi lebih beralas mengatakan mungkin ada perkara-perkara yang mungkin pada pendapat Baginda tak sesuai atau pun boleh dapatkan calon lebih baik, calon yang lebih neutral, calon yang lebih bijaksana dan tak berada dengan parti.
 
"Ataupun yang lebih pandai menguruskan isu dalam Selangor serta yang boleh berbaik dengan Pusat separti dalam Isu air," katanya kepada Antarapos.
 
Bagaimanapun, menurut Ramlah keputusan tersebut sudah dijangkakan kerana umum sedia maklum Baginda tidak mahu terikat dengan cadangan daripada PKR dan PAS semata-mata.
 

Kerana terlalu berpencak dan berkeris, akhirnya menikam diri sendiri

Aspan Alias
 
Tindakan Tuanku Sultan untuk menolak Wan Azizah sebagai pengganti Menteri Besar Selangor sambil meminta setiap parti dalam Pakatan Rakyat mencalonkan lebih dari dua nama calon memberi makna calon kehendak Anwar tidak diterima. Tetapi DAP sudah pasti tidak berkelayakan untuk mencalonkan sesiapa dari partinya kerana DAP tidak mempunyai calon berbangsa Melayu di dalam Dewan Undangan Negeri Selangor. DAP sesungguhnya adalah parti Cina walauipun bersyarah di sana sini mengakui parti itu sebagai parti berbilang kaum.
Dalam isu ini hanya PKR dan PAS sahaja yang layak untuk mengemukakan nama-nama calon kerana kedua-dua parti ini adalah parti-parti orang Melayu. Oleh kerana PKR dan DAP masih kekal dengan satu nama, iaitu Wan Azizah sahaja, maka yang akan mengemukakan calon lain hanyalah PAS. PKR tidak mahu akur dengan titah Tuanku untuk memberikan nama yang lain dari Wan Azizah. Maka parti mana yang mahu menerima titah Tuanku itu akan dipertimbangkan untuk menjadi pengganti kepada Khalid Ibrahim.
Situasi ini sangat menarik kerana PKR tidak akan mengemukan calon pilihan selain dari Wan Azizah, maka secara langsungnya PKR tidak akan dipertimbangkan untuk sesiapa menjadi Menteri Besar, pengganti Khalid Ibrahim. Di sini adalah garis penamat kepada ‘Kajang Move’ yang dikatakan adalah buah fikiran pengarah strategik PKR, Rafizi Ramli dahulu.
Jika calon PAS tidak diterima oleh Pakatan Rakyat maka jalan terakhir ialah dengan membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor dan diadakan pilihanraya negeri yang baru. Jika ini terjadi maka PKR adalah penyebab kepada pembubaran Dewan Undangan Negeri Selangor dan tiada pilihan yang lain, melainkan DAP bertukar pendirian dan menyokong calon dari PAS. Itu sukar untuk terjadi kerana DAP lebih mendengar ‘titah’ Anwar Ibrahim yang mahukan Wan Azizah sebagai pengganti kepada Khalid bagi melangsungkan tindakan ‘Kajang Move’ tadi.
Sesungguhnya ‘Kajang Move’ itu telah mengecilkan padang permainan bagi PKR khususnya Anwar Ibrahim itu. Sekali gus keadaan ini meniruskan sokongan ramai terhadap Anwar Ibrahim, 'ibarat tali gasing, semakin ke hujung semakin menirus (kecil)'. Jika sokongan terhadap Anwar semakin kecil ia memberi makna yang Anwar semakin menghapiri hayat politiknya dan mana-mana parti atau mana-mana yang bersekongkol dengan Anwar dan hilang dalam ‘oblivion’ politik negara secara beransur-ansur.

Asyraf Wajdi minta PAS atau PR beri Umno menang percuma di Pengkalan Kubor

Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki, Senator Dewan Negara teringin menjadi calon BN di Pengkalan Kubor tetapi menyerahkan kepada pucuk pimpinan sama ada beliau tersenarai atau sebaliknya.
Beliau berkata  apa yang penting calon itu mestilah mampu membawa kemenangan kepada BN bagi meneruskan legasi perjuangan Allahyarham Datuk Noor Zahidi Omar yang meninggal dunia, Rabu lalu.
Asyraf_Dusuki“Pemimpin sebelum ini telah meletakkan asas yang amat kuat di Pengkalan Kubor.
“Mesej ini jelas bahawa kita perlu meneruskan tradisi khidmat dan bakti Umno dalam Barisan Nasional dan meneruskan legasi yang telah dibuktikan oleh Allahyarham,” katanya dipetik Bernama.
Kata beliau lagi, calon berpotensi adalah yang mempunyai latar belakang agama serta warga Tumpat.
Kalau PAS atau PKR parti bermaruah, tidak salah jika boleh memberi laluan kepada Umno dan BN untuk terus mentadbir DUN terbabit memandangkan tempoh pentadbiran yang tidak sampai tiga tahun lagi, katanya lagi.
“Atas dasar setiakawan, ia bukan sahaja dapat mengurangkan kos bahkan boleh menjadi model baru politik negara sekali gus menepis polemik tidak sihat setiap kali menjelang pilihan raya,” katanya.
Asyraf Wajdi pernah dicalonkan di Parlimen Tumpat berhadapan dengan Setiausaha Agung PAS, Datuk Kamarudin Jaafar dalam pilihan raya umum ke-12 namun tewas.

Apakah Hud-hud Yang Tidak Wala Kepada Sulaiman Maka Ia Harus Disembelih?


Dewan Ulama gesa 2 Adun dipecat

KUALA TERENGGANU - Selepas Pas Terengganu mendesak dua Adun Selangor dipecat, Dewan Ulama Pas Negeri Terengganu pula tampil mendesak tindakan sama terhadap Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnul Baharuddin.

Desakan terhadap keduanya yang dianggap membelakangi parti itu, merupakan usul dibentangkan timbalan ketuanya, Dr Abu Bakar Abdullah dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Menurutnya, siasatan perlu dijalankan dan jika didapati bersalah kedua-duanya perlu dipecat keahlian berdasarkan Perlembagaan Pas Fasal 82(6)(d).

“Dua Adun Pas (Hulu Kelang dan Morib) bertindak membelakangi keputusan parti dalam isu Menteri Besar Selangor, selain mencabar parti dengan kesediaan untuk diambil apa-apa tindakan,” katanya di Markas Tarbiah Pas Kuala Terengganu di Kuala Ibai, di sini.

Selain tindakan terhadap dua Adun terbabit, Dewan Ulama Pas negeri turut meminta tindakan tatatertib diambil terhadap beberapa pemimpin Pas lain yang membelakangi adab berjemaah terutama dalam mengeluarkan kenyataan berhubung kontroversi Menteri Besar Selangor, baru-baru ini.

Jelasnya, dalam kalangan pemimpin Pas ada yang menyanggah presiden parti dengan menganggap kenyataan presiden bukan mewakili parti sebaliknya peribadi.

“Kedua, mereka mengkritik kenyataan presiden parti secara terbuka di khalayak ramai dan melalui media dengan mencabar parti serta kesediaan mereka diambil tindakan.

"Ketiga, mempertikaikan keputusan Majlis Syura Ulama yang merupakan badan tertinggi parti,” katanya.

Beliau berkata, bagi kesalahan tersebut, mana-mana pemimpin yang didapati bersalah boleh diambil tindakan berdasarkan Perlembagaan Pas fasal 82 (6) (b) iaitu hak mereka dalam parti dilucutkan.

Usul itu kemudian, disokong dan diluluskan kesemua 64 perwakilan dari lapan kawasan Parlimen di negeri ini dalam Muktamar Dewan Ulama Pas Terengganu.

Abu Bakar berkata, tindakan seumpama itu tidak boleh dibiarkan sama sekali kerana dikhuatiri berulang dan memberi ruang kepada yang lain melakukan tindakan sama.

“Keadaan ini tentu membawa kemudaratan dan kerosakan kepada parti serta bercanggah dengan thiqah, taat dan wala’ kepada pimpinan dan parti selama mana ia tidak bercanggah dengan syarak serta Perlembagaan parti,” katanya. -SH

ULASAN GB

Kalau nak diambil tindakan disiplin kepada 2 orang ADUN dan kesemua yang berbeza pendapat dengan Presiden PAS, maka ramailah nanti yang akan dihadapkan ke Lembaga Disiplin. Kalau nak dipecat rasanya hampir tiga suku jumlah ahli PAS yang terlibat bermula dengan Timbalan presiden, lebih separuh AJK Tertinggi PAS Pusat dan tiga suku jumlah ahli biasa PAS.

Maka yang tinggal cuma geng ulama.

Sebab nak dipecat, membelakang adab jemaah, tak wala' katanya!

GB suka menjawab soal wala' ini kerana ramai yang menggunakan alasan ini untuk memecat ahli PAS.

HAMAS umum genjatan senjata

US 'Strongly Supports' Gaza Cease-fire....

Marijuana up in flames - IS fighters shown burning cannabis field

Thousands attend Yemen pro-government rally