Selasa, 29 Julai 2014

GAZA: Jet pejuang rejim Zionist bunuh 10 kanak-kanak, angka korban cecah 1,100

GazaGAZA 29 JULAI: Rejim Zionist semakin zalim membunuh kanak-kanak tidak berdosa apabila pesawat pejuang F-16 mensasarkan bom ke kawasan permainan kanak-kanak yang bermain dalam sambutan Aidilfitri.
Menurut laporan kira-kira 10 kanak-kanak terbunuh dan 40 mangsa lagi mengalami kecederaan di sebuah taman di Mukhayyam Shate’ di sini.
Dalam pada itu rejim Zionist Israel mengebom kawasan Hospital Gaza yang menyebabkan kemusnahan teruk dan ramai mangsa dipercayai mengalami kecelakaan.
Angka syahid terkini meningkat sehingga 1,095 akibat bedilan ganas Israel manakala yang cedera pula meningkat sehingga 6,500 orang.
Sumber Media Turki melaporkan negara itu sedang mempertimbangkan serta mengkaji penubuhan sebuah pasukan pesawat penerbangan udara ke Gaza bagi memberikan bantuan kemanusian dan memecahkan kepungan zalim rejim Zionist.
Tindakan itu seperti mana yang dilakukan tentera bersekutu bagi memberi bantuan kepada Berlin yang terkepung ketika perang dengan soviet union pada tahun 1948.

Wartawan saksi kekejaman Israel

Kanak-kanak saksi keganasan Israel

Kediaman pemimpin tertinggi Hamas musnah

Israel aims to neutralize Hamas tunnels

Gaza funerals: Thousands of Palestinians flood the streets after heaviest night of bombardment

Gaza's sole power plant shut down by shelling

Overnight bombardment leaves more damage in Gaza

Massive fire breaks out as Gaza's only power plant is hit by Israeli shelling

IDF aftermath: Gaza power plant ablaze, media hub destroyed

Gaza power station "hit by Israeli shelling"

Al-Qaradhawi peringat negara Arab tipu helah Yahudi

TUNIS: Pendakwah terkemuka, Syeikh Prof Dr Yusuf al-Qaradhawi mengingatkan negara-negara Arab agar sedar dan serik dengan tipu helah Yahudi terutama terhadap isu Palestin yang sudah memakan masa tempoh yang berpanjangan, begitu juga apa yang berlaku di Syria yang merupakan penjajahan Israel nombor dua.
Golongan Yahudi ini katanya, sudah menipu umat Islam khususnya rakyat Palestin kerana masih tidak mahu berganjak dari bumi Palestin sampai ke hari ini, malah menyusahkan rakyat negara itu dengan membina tembok pemisah yang disifatkan tidak sah oleh PBB dan masyarakat antarabangsa dan inilah juga tindakan yang dilakukan oleh rejim Basyar al-Assad.
Beliau bercakap dalam satu persidangan anjuran Yayasan al-Quds di Tunisia dan beliau juga merupakan pengerusinya sambil memberi teguran agar persidangan kemuncak Arab yang berlangsung di Arab Saudi barubaru ini lebih waspada agar tidak memberi kelonggaran dan bersekongkol dengan Israel dalam apa jua hubungan yang menguntungkan negara Zionis itu.
Secara tegas beliau menyebut, pihaknya tidak dapat menerima apa jua alasan terdapat negara Arab yang masih mahu berbaik-baik dengan Israel.
“Ini kerana kita tidak mahu masuk lubang biawak dua kali seperti mana yang pernah diingatkan oleh baginda Rasulullah s.a.w. menerusi hadisnya,” katanya.

Gaza seperti penjara besar di bawah penyisihan dunia

Oleh DR SUHAZELI ABDULLAH
PERJUANGAN rakyat Gaza mempunyai sejarah tersendiri. Namun, mereka semua adalah sebahagian dari kita. Perjuangan rakyat Gaza tidak ada waktu tidur, mereka terus bersiap sedia untuk membebaskan diri dari penjajahan di bumi sendiri.v Pada tanggal 15 Mei 1948, Yahudi berjaya menakluki Palestin dan menubuhkan negara haram Israel. Dunia semua menyaksikan kemelut ini, akan tetapi membisu kerana Israel telah memakan jiwa-jiwa mereka dan menusuk jarum kebencian kepada Islam.
Rentetan dari itu Segenting Gaza terbentuk. Gaza telah diserang oleh Israel pada tahun 1967 dan pernah sejak itu Israel secara haram menduduki Gaza.
Gaza dikelilingi pada tiga sempadannya oleh Israel.
Sempadannya disekat ketiga-tiga belah pihak oleh tentera Israel, tentera laut dan sebelah oleh Mesir.
Tentera Mesir bersama-sama dengan pemerhati antarabangsa dan pemantauan Israel dan PBB menghalang kemasukan mana-mana badan ke Gaza.
Jadi Gaza adalah benar-benar penjara besar di mana kapal terbang tidak boleh masuk tanpa kebenaran Israel. Kapal laut tidak dibenarkan berlabuh.
Gaza tidak mempunyai pelabuhan laut (pelabuhan nelayan ada, tetapi terhad sekitar 5 batu nautika sahaja) atau lapangan terbang atau stesen kereta api.
Penduduk Gaza tidak boleh meninggalkan Gaza kerana ramai mereka tidak mempunyai pasport. Pasport diluluskan secara terhad. Tambahan pula terdapat pusat pemeriksaan Israel di setiap sempadan.
Juga tidak ada dari manamana negara boleh memasuki Gaza tanpa kebenaran Israel.
Kebenaran memasuki Gaza terlalu ketat. Ahli politik negara-negara yang kuat pun telah dinafikan memasuki Gaza oleh Israel dan Gaza adalah suatu tempat yang benar-benar terpisah dari seluruh dunia.

Ratapan pilu anak bumi Gaza

Oleh HAZAYANI ZAKARIA
KETIKA kanak-kanak di Malaysia berlari riang bermain bunga api dan mercun di halaman rumah, kanakkanak di Gaza pula lari bercempera mendengar bunyi dentuman bom dari udara. Ketika kanak-kanak di Malaysia bermain-main di taman permainan, kanakkanak di Gaza pula bermain di celah-celah runtuhan bangunan akibat dibom tentera Israel.
Kanak-kanak di Malaysia bebas bermain bola sepak di padang atau di kawasan lapang tetapi kanak-kanak di Gaza pula sebaliknya

Menyayat hati apabila sekurang-kurangnya empat kanak-kanak Palestin mati manakala seorang lagi berada dalam keadaan kritikal selepas dibom ketika bermain bola sepak di tepi pantai. Ketika letupan pertama, mereka lari untuk menyelamatkan diri masing-masing namun letupan kedua menyebabkan mereka terkorban.
Tidak tergambar dengan kata-kata penderitaan rakyat Palestin yang setiap hari berdepan dengan maut akibat sikap tidak berperikemanusiaan rejim Israel.
Setiap hari kedengaran tangisan, rintihan dan raungan mereka yang menyaksikan ahli keluarga, jiran-jiran dan sahabat handai yang dibunuh di hadapan mata.
Gaza seolah-olah sudah lali dengan suara tangisan anak-anak yang merintih mencari ibu dan ayah yang telah mati dibunuh dalam sekelip mata.
Ayah-ayah dan ibu-ibu meratap dan memeluk anakanak yang syahid terkorban dengan harapan dapat bertemu di syurga nanti.

Hari Raya - Antara keceriaan dan kesedihan

Oleh Shahbudin Husin
Hari raya Aidilfitri adalah hari kemenangan bagi semua umat Islam dan. Ia adalah hari untuk bergembira setelah sebulan kita berpuasa, menahan diri daripada lapar dan dahaga serta mengekang nafsu daripada terus berleluasa. Di malamnya pula, kita digalakkan memenuhkan dengan pelbagai amalan yang menjanjikan limpahan pahala dan kebaikan.
Betapa pentingnya umat Islam menyambut ketibaan 1 Syawal dengan bergembira sehingga di hari kemenangan itu kita juga diharamkan daripada berpuasa.

 Maknanya, setelah sebulan di bulan Ramadan kita berpuasa, bila tiba 1 Syawal, kita tidak boleh lagi terus meneruskan amalan berpuasa. Kita diminta bergembira, mengucapkan kesyukuran dan menikmati hidangan makanan seadanya pada 1 Syawal itu. Jika ingin berpuasa, ia hanya boleh dilakukan pada 2 Syawal dan hari-hari seterusnya.
Namun bagi umat Islam di Malaysia, ketibaan hari raya tahun ini mungkin berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Meskipun setiap orang mempunyai cara sambutan yang berbeza mengikut tahap kemampuan serta kewangan masing-masing, tetapi tragedi yang melibatkan dua pesawat MAS iaitu MH 370 dan MH17 tentunya sedikit-sebanyak meninggalkan kesan kepada kita semua.
MH370 telah didapati hilang daripada ruang udara sejak 8 Mac lalu dan sehingga kini masing gagal dikesan. Tidak diketahui sama ada ia terjunam ke dalam laut, terdampar di hutan belantara, tersembunyi di ruang angkasa atau berada di mana-mana yang di luar jangkauan imaginasi manusia. Kehilangan pesawat bersama penumpangnya itu masih menjadi misteri kepada kita semua dan keluarga mangsa juga barangkali sudah kering airmata memikirkannya.
Baru-baru ini, atas sebab yang belum diketahui, sebuah lagi pesawat MAS iaitu MH17 telah ditembak jatuh di timur Ukraine dan semua penumpangnya meninggal dunia dengan ada mayat yang berkecai dan hanya tinggal cebisan-cebisan saja. Sekali lagi negara kita bagaikan dirundung malang dan keluarga mangsa seramai 298 daripada seluruh dunia jauh lebih bersedih serta menumpahkan lebih banyak airmata.
Melalui dua tragedi itu, MAS kehilangan dua pesawatnya hanya dalam tempoh 4 bulan dan mengakibatkan kehilangan nyawa hampir 600 orang. Malang yang bertimpa ini tidak pernah berlaku kepada mana-mana negara di dunia sebelum ini.

U.S. says Russia violated missile treaty

No casualties in Haniyeh house bombing

Umno Selangor sedia bincang kerjasama dengan PAS..!!!

Gaza Ceasefire Fiasco: 100 Palestinians and 5 IDF soldiers reportedly killed in overnight bloodbath

Gaza Bombing: Massive explosion as Israeli strikes hit media building

Israel strikes house of Hamas Gaza leader, digs in for long fight

IDF Reservist: 'Israeli militarized society encourages to kill more'

CNN reporter has a close call in Gaza

Muhyiddin bimbang isu tukar MB Selangor jejas rundingan penstrukturan air.....Jeng..Jeng..Jeng..!! Ada Udang Sebalik Mee.....

MUAR - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan kebimbangan isu penukaran Menteri Besar Selangor akan menjejaskan rundingan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air di negeri itu yang kini sudah di peringkat akhir.

Beliau berkata, jika Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukar, persoalan besar yang timbul ialah sama ada rundingan itu akan diteruskan atau dibatalkan.

Jika dibatalkan, katanya, ia bukan sahaja menjejaskan bekalan air kepada rakyat Selangor malah penduduk di kawasan Lembah Klang.
 
"Soal yang boleh timbul, yang rakyat Selangor harus tanya, kalau berlaku perubahan Menteri Besar, (adakah) kontrak yang telah dipersetujui ini terbatal ataupun tidak diteruskan, langkah-langkah untuk mengambil alih konsesi yang telah dirunding oleh kerajaan Selangor yang sedia ada ini juga terbatal?" katanya.

Muhyiddin, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Khas Mengenai Isu Air Selangor berkata demikian kepada pemberita semasa Majlis Ramah Mesra Aidilfitri Bersama Media di kediamannya di sini, hari ini.

Beliau berkata, Kerajaan Pusat sedang memerhati keadaan di Selangor dengan rapi kerana semua pihak, khususnya rakyat, mahu politik di negeri itu stabil dan
kerajaan pusat juga tidak mahu pelaksanaan projek Empangan Langat 2 terganggu.  
 

Jangan nilai perbualan peribadi kami, kata AJK PAS Pusat

Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad meminta akar umbi, termasuk pemimpin Pakatan Rakyat tidak menganggap serong perbualan peribadi antara kumpulannya dalam mesej 'WhatsApp' yang dibocorkan dan tersebar luas dalam media sosial. Dzulkefly berkata, pendapat Pengarah Pusat Operasi Pusat Penyelidikan PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marzuki yang mempertimbangkan supaya PAS keluar Pakatan Rakyat (PR) itu merupakan suatu pandangan peribadi dan bersifat tidak formal. Katanya, tidak adil jika menuding jari dan menyuruh AJK PAS Pusat bertanggungjawab kerana menimbulkan kontroversi PAS mahu keluar Pakatan.  "PAS sebagai sebuah parti politik lslam yang berjiwa besar meraikan perbezaan pandangan, tidak boleh dipertanggungjawabkan terhadap sebarang kenyataan serta analisis peribadi ahli-ahlinya seandainya menimbulkan kontroversi dan kegusaran umum. "Secara tegasnya, olahan perancangan senario Zuhdi tidak mewakili pendirian PAS dan tidak pula mewakili dapatan Pusat Penyelidikan PAS (PPP)," katanya. Sebelum ini, Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli berkata kenyataan Zuhdi yang mahu mempertimbangkan supaya PAS keluar Pakatan tidak boleh diterima dan mengkhianati PKR dan DAP. Katanya, cadangan Zuhdi itu melanggar pelbagai dasar, ketetapan dan perjanjian yang dibuat oleh PAS dalam Pakatan, termasuk Buku Jingga. Perbezaan pendapat memang dibenarkan di dalam mana-mana organisasi, tetapi pandangan Zuhdi itu ada unsur khianat kepada prinsip Pakatan, "walaupun PAS mendapat laba besar dari kebersamaan di dalam Pakatan," kata Rafizi. Mengulas kenyataan Rafizi yang mahu tindakan disiplin diambil atas Zuhdi, Dzulkefly berkata 'keluar Pakatan' bukan satu-satunya perancangan yang diusulkan di dalam perbincangan kumpulan mereka. Senario lain juga turut dibincangkan, termasuk kemungkinan buruk yang akan terjadi sekiranya parti Islam itu meninggalkan Pakatan. "PAS akan berpegang teguh kepada perjuangan Pakatan, membawa Dasar Bersama Pakatan Rakyat seperti yang seringkali diulang Mursyidul Am PAS Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat dan presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang)," katanya. Persoalan tentang PAS meninggalkan Pakatan timbul berikutan keengganan parti itu menerima cadangan PKR menukar Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dengan

Saya tidak sokong usul PAS keluar Pakatan, kata Dr Zuhdi

Berikutan mesej WhatsAppnya yang tersebar luas, Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS (PPP) Dr Mohd Zuhdi Marzuki menjelaskan dalam status Facebooknya yang dia tidak termasuk dalam senarai mereka yang menyokong usul PAS keluar daripada Pakatan Rakyat. "Saya menegaskan saya tidak termasuk dalam senarai mereka yang menyokong usul keluar PR itu. “Semoga dengan penjelasan ini, nama saya dapat dibersihkan daripada tanggapan buruk pelbagai golongan ekoran sikap segelintir pihak di dalam PAS yang membangkitkan fitnah yang sedang tidur."  Katanya kesyahduan hari terakhir Ramadan Ahad lalu dicemarkan oleh tindakan segelintir pihak dalam PAS yang membocorkan maklumat perbincangan yang sulit dan rahsia dalam kumpulan WhatsApp AJK PAS Pusat. Tindakan tersebut membangkitkan “fitnah yang sedang tidur” pada hari yang sepatutnya ditumpukan kepada ibadah sebagaimana nasihat Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, katanya. Zuhdi mendakwa tindakan membocorkan maklumat perbincangan itu dipercayai dilakukan oleh salah seorang ahli dalam kumpulan WhatsApp itu. "Ia dilakukan untuk memalitkan nama saya dengan gerakan untuk membawa PAS keluar dari PR, setelah saya melakukan beberapa kritikan keras ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kemelut isu menteri besar Selangor," katanya. Status WhatsApp Zuhdi yang tersebar luas berbunyi: “Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi Adun PKR+12 Umno, dah bentuk simple majoriti. Umno dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB." "Lepas ini kalau DAP, gereja dan non-Muslim melalak isu serbuan, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So mana-mana suara non-muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini.” Zuhdi sebelum ini di dalam Facebooknya mengkritik cara Anwar menguruskan PR dan menggelar Ketua Umum PKR itu “diktator”. Pada hari Ahad, dia juga menulis: "Setelah beberapa status ini, sempena Hari Raya yang mulia saya mengucapkan Eidul Fitri al-Mubarak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, maaf zahir dan batin dengan harapan tulus ikhlas 'bersaralah dari politik, dah banyak sangat rakyat Malaysia seluruh lapisan dilibatkan dengan agenda peribadi Datuk Seri'." Zuhdi menjelaskan maklumat perbincangan yang dibocorkan itu sebenarnya merupakan responnya kepada permintaan ahli kumpulan supaya mengemukakan “analisis senario” terhadap cadangan seorang pimpinan kanan PAS yang

DAP terkilan sikap rasis Dr Zuhdi, minta PAS kembali kepada persetujuan bersama

Kenyatan media Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP merangkap Ahli Parlimen Seremban Loke Siew Fook.
 
DAP menyeru pimpinan PAS pusat untuk mengambil satu pendirian yang tegas untuk menjauhkan diri dari cadangan Dr Zuhdi dan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mengembalikan keyakinan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat di seluruh negara terhadap PAS.
DAP amat terkilan dengan pendedahan mesej Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marzuki dalam “Whatsapp AJK PAS Pusat” yang berbunyi;
Kalau kita keluar PR kita boleh retain Selangor malah untuk seterusnya. Kita 15 kerusi+TSKI+seorang lagi ADUN PKR+12 UMNO, dah bentuk simple majoriti. UMNO dalam kenyataannya mutakhir ini boleh terima TSKI jadi MB.
Lepas ini kalau DAP, gereja dan non Muslim melalak isu serbuan, kalimah Allah, kita boleh jentik saja mereka. Hujung tahun ini ubah sempadan kembalikan semula kuasa politik Melayu Islam. So mana-mana suara non-muslim, gereja, kita boleh sergah macam sebelum ini”
Yang pertamanya, Dr Zuhdi tidak menafikan menulis mesej tersebut tetapi cuba mempertahankan dirinya dengan mengatakan bahawa apa yang ditulis oleh beliau adalah “analisis senario” kepada cadangan oleh seorang pemimpin kanan PAS supaya PAS keluar dari PR.
“Analisis” sebegini lebih-lebih lagi dari seorang pemimpin PAS pusat adalah sangat tidak bertanggungjawab dan ada unsur-unsur membelot kepercayaan rakyat. Walaupun cadangan untuk kekal atau keluar dari PR adalah hak pimpinan PAS, namun cadangan untuk bergabung dengan UMNO dan membentuk kerajaan negeri Selangor adalah satu pengkhianatan bukan sahaja kepada PKR dan DAP, tetapi juga kepada rakyat Selangor yang telah memberikan mandat yang jelas kepada Pakatan Rakyat dalam PRU13.
Mana-mana pemimpin yang berfikiran sebegitu dan melontarkan cadangan tersebut perlu dikutuk dengan sekeras-kerasnya Saya ingin mengingatkan Dr Zuhdi bahawa kerusi-kerusi yang dimenangi oleh PAS di Selangor adalah di bawah payung Pakatan Rakyat kerana ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP bertanding dalam PRU13 dengan manifesto bersama Pakatan Rakyat
Yang keduanya dan lebih mendukacitakan ialah seorang Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS yang sepatutnya diamanahkan sebagai “think tank” kepada PAS boleh “mengimaginasi” untuk “menjentik DAP, gereja dan non Muslim” apabila ada pandangan yang berbeza. Kemana perginya sifat keterbukaan dan toleransi dalam slogan “PAS for ALL”?

Pas jelas kontroversi Whatsapp

Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas (PPP), Dr Mohd Zuhdi Marzuki 
 Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas (PPP), Dr Mohd Zuhdi Marzuki
 
SAYA merujuk kontroversi pendapat yang dikemukakan oleh Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr Mohd Zuhdi Marzuki dalam perbincangan tidak formal  dalam kumpulan whatsapp AJK Pas Pusat yang telah dibocorkan dan kini viral dalam media sosial.

Pendapat yang dikemukakan Dr Zuhdi merupakan  suatu pandangan peribadi beliau yang dikomunikasi melalui media sosial dan bersifat informal.

Pas sebagai sebuah parti politik lslam yang berjiwa besar meraikan perbezaan pandangan, tidak boleh dipertanggungjawabkan  terhadap sebarang kenyataan serta analisis peribadi ahli-ahlinya seandainya menimbulkan kontroversi dan kegusaran umum.

Secara tegasnya olahan perancangan senario Dr Zuhdi tidak mewakili pendirian Pas dan tidak pula mewakili dapatan Pusat Penyelidikan Pas (PPP).

 Dalam konteks kontroversi perbincangan dalam kumpulan whatsapp AJK Pas Pusat berhubung kajian-ini, saya ingin jelaskan bahawa senario yang tersebar luas melalui paparan skrin tersebut bukanlah merupakan satu-satunya senario yang dibincangkan dengan kaedah 'scenario planning' beliau.

Pelbagai senario lain yang merangkumi  kemungkinan-kemungkinan termasuk yang paling buruk atau 'worst case' juga telah dibincangkan secara sumbang saran.

Pas tetap tegas serta istiqamah dengan perjuangan PR mendukungi Dasar-Dasar Bersama (Common Policy Framework) sepertimana yang telah ditegaskan berulang-kali oleh Mursyidul Am Pas, Tuan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.


Dr Dzulkefly Ahmad
Pengarah Eksekutif
Pusat Penyelidikan Pas Pusat (PPP)

Airlines assess risks above war zones

Massive Explosions From Airstrikes in Gaza

PKR tuntut Hadi jawab dua perkara

SHAH ALAM - PKR hari ini meminta Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan pendirian sama ada akan mengenakan tindakan disiplin ke atas Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan Pas, Dr Zuhdi Marzuki kerana mengutarakan cadangan yang didakwa mengkhianat PR.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan turut mempersoalan, berapa ramai lagi dari kalangan pimpinan pusat Pas yang berpandangan perkauman dan anti demokrasi seperti Dr Zuhdi supaya PR tahu pendirian mereka.

"Kita mahu tahu dan bukannya bermuka-muka di depan dan mengutarakan cadangan yang khianat kepada PR dalam perbincangan tertutup seperti ini?

"Saya yakin selama ini bahawa kebersamaan Pas di dalam PR yang membawa pendekatan melalui dakwah kepada orang bukan Islam telah banyak membantu meningkatkan syiar Islam.

"Pendekatan itu melunakkan pandangan banyak orang bukan Islam yang melihat keadilan kepada semua yang dibawa oleh Islam melalui PR, selaras dengan sifat Islam yang membawa rahmat ke seluruh alam," katanya.

Terdahulu, analisis senario politik PR di Selangor yang ditulis Dr Zuhdi di komunikasi Whatsapp grup AJK Pas Pusat bocor kepada umum.

Menurut Rafizi, antara perkara yang dinyatakan Dr Zuhdi termasuklah supaya Pas mempertimbangkan untuk keluar PR dan bersama-sama Umno dengan menyokong Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Malah, beliau mempertimbangkan juga supaya seorang Adun PKR melompat bersama-sama Pas keluar PR untuk bergabung dengan Umno demi mempertahankan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar.

Selain itu, dr Zuhdi turut didakwa menyatakan perancangan bagaimana menggunakan kuasa di Selangor hasil dari penggabungan dengan Umno dan Pas itu untuk menekan bukan Melayu.

Dr Zuhdi khianat Pakatan, kata PKR

Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki mengkhianati PKR dan DAP kerana kenyataan yang dibuatnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014. Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki mengkhianati PKR dan DAP kerana kenyataan yang dibuatnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014. Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli menganggap kenyataan Pengarah Pusat Penyelidikan Operasi PAS Pusat Dr Zuhdi Marzuki yang mempertimbangkan supaya PAS keluar Pakatan Rakyat (PR) tidak boleh diterima dan mengkhianati PKR dan DAP.
Rafizi berkata, cadangan Zuhdi itu melanggar pelbagai dasar, ketetapan dan perjanjian yang dibuat oleh PAS dalam Pakatan termasuk Buku Jingga.
"Perbezaan pendapat memang dibenarkan di dalam mana-mana organisasi.
"Namun, pendapat dan sentimen yang dizahirkan oleh seorang Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS ini yang lebih biasa kita dengar dari Perkasa dan Isma memberi gambaran bahawa masih ada unsur-unsur yang khianat kepada prinsip Pakatan Rakyat di dalam pucuk pimpinan PAS, walaupun PAS mendapat laba (keuntungan) besar dari kebersamaan di dalam Pakatan Rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini.


Gaza violence strains US-Israel relationship

16 dead and over 50 injured in new Israeli airstrike

19 TENTERA ISRAEL DIBUNUH PADA SYAWAL PERTAMA !!!

Aman Palestin

Untuk Syawal yang pertama, Laporan rasmi Briged Izzuddin Al-Qassam mengesahkan berjaya membunuh seramai 19 orang tentera penjajah Israel.

10 orang tentera penjajah dibunuh ketika misi serangan hendap di menara kawalan Nahal Oz dan baki 9 di sekitar medan pertempuran di pinggir bandar Gaza.


Butiran Misi Nahal Oz akan diterjemah sebentar sahaja lagi..

Gaza 11:57 PM Perang Hari ke-22
Sumber; Al-Qassam

Perang Hari ke-22

Sebahagian kisah di medan perang diceritakan oleh sebahagian para pejuang Palestin ketika bertempur di barisan hadapan selama 22 hari pertempuran darat.

Kisah Komando 1
Skuad khas komando Briged Izzuddin Al-Qassam ketika ditugaskan menyerang tentera penjajah Israel di pinggir Bandar Gaza, mereka menunggu masa untuk menyerang di dalam sebuah lubang, namun pintu lubang tersebut dijadikan tempat parking segerombolan kereta kebal tentera penjajah Israel(tanpa mereka sedari kewujudan pejuang di bawahnya). 4 orang komando yang terperangka berpuasa selama 10 hari tanpa minuman dan makanan serta bertahan menunggu kereta kebal tersebut beredar supaya mereka dapat keluar, akhirnya mereka berjaya keluar selepas hari yang ke 10.

Kisah Komando 2
Ketua skuad komando mengarahkan seorang ahlinya yang keletihan supaya berundur dan mencari ganti namun ditolak seraya berkata "aku tidak akan berundur kecuali aku dapat membunuh 2 orang tentera penceroboh(Israel) atau aku akan pulang setelah syahid.."

Saiful rindu kemeriahan raya Kampung Chubadak, tiada lagi kemesraan dirasa

image-1KUALA LUMPUR, 29 JULAI: Suasana hiba dan sayu menyelubungi Saiful Asyraf sekeluarga apabila terkenangkan suasana kemeriahan hari raya Aidilfitri di Kampung Chubadak Tambahan yang didiaminya sejak lahir lagi.
Lebih menyedihkan lagi pada Aidilfitri kali ini, Saiful, 27 dan keluarganya bukan sahaja kehilangan tempat berteduh, bahkan tidak dapat mengadakan persiapan hari raya seperti baju Melayu terutama buat adiknya yang masih bersekolah serta yang baru berumur empat dan dua tahun.
“Tinggal tempat baru memang menyukarkan. Dulu rumah sendiri cuma bayar bil api dan air sahaja, tak payah bayar sewa. Raya kali ini saya boleh katakan kosong. Dah tolak sewa dan bayaran lain, dalam poket tinggal kosong, jadi tiadalah duit untuk belanja raya.
“Tidak ada persiapan raya langsung. Baju raya untuk saya dan adik juga memang tiada walaupun sehelai termasuk adik bongsu yang berumur dua tahun. Rumah pun kecil.
“Aidilfitri kali ini memang sayu, terkenangkan semula rumah yang kita bina dengan titik peluh sendiri. Kenangan masa menghadapi banjir dan bermacam lagi. Ini kali kedua rumah dirobohkan DBKL tetapi kali pertama beraya tanpa rumah sendiri,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, baru-baru ini.
Saiful yang juga anak sulong itu berkata, ketika ini beliau dan keluarga terpaksa menyewa sementara di sebuah rumah di taman perumahan di Gombak dengan kadar sewa RM700 sebulan.
Saiful yang kini menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan bagi membantu menyara keluarga seramai sembilan beradik itu berkata, selain hari raya, suasana bulan puasa juga berbeza.
“Ayah dah berumur 60 tahun dan baru sahaja beransur pulih daripada penyakit angin ahmar baru-baru ini. Dia memang tak boleh buat kerja kuat dan berjalan jauh.
“Di Kampung Chubadak, kami berbalas juadah dan berbuka di surau beramai-ramai serta tarawih di surau 21 rakaat diselang-seli dengan tazkirah. Tetapi di tempat baru ini lain, jiran sibuk dengan hal masing-masing, bahkan tarawih cuma lapan rakaat sahaja dan suasana puasa di sini tiada rasa apa-apa,” katanya.

PAS DI PERSIMPANGAN...!!

Walaupun DS Anwar Ibrahim mengatakan bahawa Pakatan Rakyat masih kukuh, namun sikap yang ditunjukkan setengah pemimpin PAS menggambarkan bahawa mereka tidak melihat senario politik secara keseluruhan (the big picture) dan berkemungkinan besar akan membawa perpecahan dalam PKR sebagaimana yang dilihat oleh setengah penganalisis. Dan sekiranya keadaan demikian berlaku, maka harapan rakyat untuk melahirkan Malaysia yang maju dan sejahtera akan berkecai. Akan hancur luluhlah perasaan rakyat yang meletakkan harapan yang begitu tinggi kepada Pakatan Rakyat pada PRU 13 yang lalu.
Dalam kemelut politik di Selangor yang berlaku kini, menampakkan bahawa ada pemimpin yang sependapat bahawa TS Khalid Ibrahim tidak perlu ditukar berdasarkan perkhidmatannya yang cemerlang. Sekiranya dilihat dari satu sudut, apa yang diperkatakan oleh mereka itu ada betulnya. Namun sekiranya dilihat dari berbagai sudut lain mungkin pihak parti PKR, PAS dan DAP telah ternampak kecacatannya lantas berpandangan bahawa Selangor perlu mendapat Menteri Besar yang baru. Pertukaran tidak bermakna bahawa TS Khalid gagal dalam menjalankan tugasnya, tetapi lebih merupakan untuk memperelokkan lagi pentadbiran negeri Selangor disamping ‘mempertahankan kubu yang sentiasa diserang beberapa kali’. Jikalau adapun kecacatannya pentadbiran TS Khalid  tentulah tidak sebagaimana dan seteruk yang berlaku kepada pentadbiran setengah negeri dibawah pentadbiran Barisan Nasional. Negeri-negeri itu agak ‘selamat’ disebabkan mendapat perlindungan pusat.
Apa yang dikatakan oleh setengah pemimpin tentang TS Khalid Ibrahim itu ada yang betulnya. Tetapi apakah pandangan sebahgian besar kepimpinan PAS pusat mengenai TS Khalid Ibrahim itu salah belaka? Mengikut apa yang disuarakan oleh Dato Saifuddin Nasution, Setiausaha PKR bahawa dalam satu mesyuarat yang diadakan, seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat telah bersetuju untuk menggantikan TS Khalid dengan seorang tokoh baru. Malah mengikut DS Anwar Ibrahim bahawa TS Khalid juga sedar bahawa perkhidmatannya akan diganti dengan tokoh lain. Dan menggambarkan bahawa TS Khalid bersetuju dengan perancangan itu. Malah dalam ‘Langkah Kajang’ TS Khalid sendiri selaku pengarah PRK berkenaan.
Kepimpinan PAS tentunya dalam dilemma untuk membuat keputusan dalam soal kemelut politik di Selangor ini. Perasaan ‘malu alah’ tetap timbul di hati setengah pemimpin berkenaan terhadap kedua-dua pandangan pemimpin atasan mereka. Namun sekiranya diteliti dan diperhalusi bahawa apa yang disuarakan itu hanyalah merupakan pandangan masing-masing.

Menyahut cabaran zaman


DAP untuk Malaysia

oleh LIEW CHIN TONG

Perdebatan masih berlanjutan di kalangan penyokong tradisional DAP, sama ada keputusan meletakkan Dyana Sofia sebagai calon PRK Teluk Intan itu tepat atau tidak. Ada yang mempertikaikan daya seorang Dyana Sofia untuk mencetuskan gelombang di kalangan masyarakat Melayu, tidak kurang juga yang masih meragui latar belakangnya, misalnya Dyana berasal dari keluarga UMNO.
Saya ingin mengimbas tempoh sedekad yang lalu, untuk kita memahami konteks mengapa Dyana disarungkan jersi DAP di gelanggang PRK Teluk Intan. Dari sejarah parti, DAP menuai hasil yang agak lumayan dalam PRU pada tahun 1986 dan 1990. PRU pada tahun 1995, 1999, dan 2004 tidak memihak kepada DAP kerana Barisan Nasional berjaya menarik pengundi Cina di tengah.
Saya menyertai DAP selepas PRU pada tahun 1999, sebagai pembantu politik kepada Teresa Kok. Saya menyaksikan sendiri bagaimana DAP melalui saat-saat paling murung ketika itu – di mana kita kehilangan sokongan komuniti Cina berbahasa mandarin. Begitu yakin dan sombong MCA dan Gerakan ketika itu, kerana untuk mereka, DAP sudah hilang di dunia ini.
Teresa cuba sedaya-upaya untuk menarik sokongan komuniti Cina berbahasa Inggeris, tetapi hasilnya tidak setimpal dengan usaha yang dicurahkan. Ramai pengundi Cina dari golongan menengah menyokong Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam PRU pada tahun 2004, termasuk sesetengah anggota dan pemimpin yang menyertai DAP selepas itu.
Berulangkali saya menyebut aksi Hishammuddin Hussein menjulang keris sebagai garis pemisah dalam politik kita, menjurus kepada peralihan sokongan bukan-Melayu secara besar-besaran kepada pembangkang. Namun proses ini tidak berlaku begitu sahaja, banyak usaha yang dicurahkan pemimpin DAP ketika itu.
Misalnya, bekas ahli parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan cuba menarik anak muda Cina yang secara tradisionalnya bukan penyokong DAP (ramai profesional yang menyertai DAP selepas itu pernah menyertai jamuan malam sambil bersembang isu politik bersama Fong Po Kuan dan Anthony Loke). Generasi ini adalah golongan kolar putih yang terpengaruh dengan Wawasan 2020, terpukau untuk menyokong politik sederhana dan terbuka yang palsu oleh BN ketika itu.

Malaysia Boleh: Ibu kota 'ditakluk', warga asing naik tocang

Sempena Aidilfitri, umat Islam di warga kota di kampung halaman masing-masing dengan meninggalkan ibu kota sekali gus menyaksikan para warga asing 'menakluk' ibu kota hari ini.
Walaupun ia bukan lagi satu fenomena baharu bagi kita setiap tahun, namun kali ini kebanjiran mereka boleh dikatakan agak keterlaluan.
Tinjauan MalaysiaGazette hari ini, mendapati puluhan ribu warga asing terdiri dari Bangladesh, Pakistan, Myanmar, Nepal dan Indonesia yang tidak dapat pulang berhari raya mula menyerbu beberapa kawasan utama tumpuan ramai sempena Aidilfitri pertama hari ini.
Jalan-jalan serta beberapa lokasi tumpuan seperti, Jalan Tun Perak, Tun H.S.Lee, Lebuh Ampang, Masjid India selain pusat membeli belah Kota Raya, Sentral Market serta stesen LRT Masjid Jamek dan Pasar Seni 'diserang' puluhan ribu warga asing.
Suasana itu menyebabkan laluan di kawasan-kawasan utama itu mengalami kesesakan teruk sehingga dapat kelihatan warga asing berkumpul beramai-ramai mendominasi hampir setiap sudut di Kota Raya, selain penuh melimpah dalam setiap bas Rapid KL.
Tindakan mereka melintas jalan tanpa menghiraukan jenjantas, lampu isyarat trafik dan kenderaan di atas jalan menyebabkan pemandu khususnya teksi dan bas hilang sabar dan membunyikan hon secara berterusan dan terpaksa bergerak perlahan.

Rara to Isma: It's my right to join DAP

Hannah Yeoh: Public servants need better remuneration

Siapa biaya ISIS? - Dr Maszlee Malik

CNN reporter ducks after explosion in Gaza

Panic on the streets of Gaza

Kerry under fire in Israel

Truce hopes fade as Gaza pummelled again

Hamas, Israel trade blame for blasts.

Saya tidak mencuri duit sesiapa - Tunku Mahkota Johor

"Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT
"Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT
 
"Saya tidak mencuri duit sesiapa," tegas Tunku Mahkota Johor berikutan kritikan-kritikan yang diterimanya sejurus selepas gambar bot laju peribadinya disiarkan oleh laman web rasmi pasukan bolasepak Johor Darul Takzim baru-baru ini.
Gambar yang disiarkan oleh laman sosial terbabit menunjukkan bot laju peribadi dinamakan Tunku Ismail Sultan Ibrahim "Cigarette Racing Speedboat" dicat dengan warna rasmi merah dan biru pasukan JDT.
Menurut baginda yang juga Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ), beberapa pihak telah menanyakan isu berkenaan duit rakyat selepas gambar bot laju peribadinya disiarkan oleh laman sosial itu.
Baginda berharap dapat menjelaskan mengenai isu itu dan melenyapkan isu yang ditimbulkan oleh beberapa pihak itu.
Menurut Tunku Ismail, Kesultanan Johor pernah melanggar perlembagaan negeri pada 1899 apabila Almarhum Sultan Ibrahim pernah menolak gaji yang diterimanya daripada kerajaan negeri.
"Almarhum sebaliknya telah menyalurkan dana (gaji) kepada yayasan yang sekarang ini dikenali sebagai Yayasan Iskandar," kata baginda dan menambah, yayasan itu berfungsi untuk membantu rakyat negeri Johor yang memerlukan.
Sehingga kini dana Yayasan Iskandar menurutnya, telah digunakan untuk membiayai pembelajaran, menunaikan ibadah haji, meningkatkan kemudahan sekolah-sekolah agama dan pelbagai lagi.

No longer about Khalid but PAS U-turn from Pakatan: Snap polls in S'gor LIKELY - lawyers

KUALA LUMPUR - Selangor voters may have to face the ballot boxes again soon if the apparent deadlock in Pakatan Rakyat (PR) over Tan Sri Khalid Ibrahim’s position as mentri besar drags on, lawyers said.
The legal experts said should the embattled second-term mentri besar continue to resist his party’s attempted ouster, the only way for PKR to remove him from the coveted post is by pushing a no-confidence motion in the state assembly.
“If the motion is passed, Khalid will have to tender his resignation together with the resignation letters from his team of executive councillors,” Syahredzan Johan explained.
But, the lawyer stressed, the mentri besar could again choose to resist the move by advising the Selangor Sultan to accede to statewide elections.
Syahredzan noted, however, that pushing for a no-confidence vote against Khalid could be a risky outcome for Pakatan Rakyat (PR) and, more specifically, for PKR as the party does not command the majority in the 56-seat Selangor assembly.

Collectively, PR’s three member parties control the majority of the House with 44 seats ― 15 each for DAP and PAS, and 14 for PKR.
Unfortunately for PKR, however, its attempted ouster of Khalid has not received the blessings of all its allies in the pact. For example, a faction in PAS, led by none other than the Islamist party’s president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and several other powerful leaders, has shown strong backing for Khalid.
“There is no certainty that if they push for the vote, all from DAP or PAS would back them,” Syahredzan pointed out.
Should the Barisan Nasional (BN) coalition, which has a total of 12 seats in the House, choose to back Khalid in the vote by siding with PAS, a hung assembly could trigger in statewide polls for the country’s richest state.
BN’s main party Umno, which won all 12 of the state seats, has already indicated plans to milk the ongoing leadership crisis to its benefit, and is even eyeing the possibility of wresting Selangor back from PR should snap polls be called.
“We are ready, we have been preparing for this...this problem (MB crisis) has gone on for far too long and affected the state,” Selangor opposition leader Datuk Shamsudin Lias told the Malay Mail Online.
The Umno leader said his party will decide whether to back Khalid in a no-confidence motion after observing whether PAS splits from its PR partners in the vote.
“When the time comes, we will decide where to place our vote or support,” he said.
DAP and PKR leaders are reportedly in agreement to remove Khalid, but last Friday, Hadi questioned the move, insisting that there were no tangible reasons to replace the embattled mentri besar.
The PAS president has since earned the support of the party’s powerful ulama council, including the wing’s acting chief Datuk Ahmad Yakob and PAS spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Datuk Dr Shad Saleem Faruqi, emeritus professor of law at Universiti Teknologi MARA (UiTM), said even if Khalid’s party colleagues move the no-confidence vote against him in the assembly, the mentri besar could still curry support from BN-Umno lawmakers.
“Support may come from the unlikeliest people… BN might try to back him now that PR is looking to get rid of him,” said Shad Saleem.
The buck, however, ultimately stops with the state ruler.

Gaza: 91 Tenteranya Dibunuh - Israel Tidak Akan Mengaku!

Israeli soldiers mourn during the funeral ceremony for Israeli soldier Moshe Malko

91 Israeli soldiers killed in Gaza war: Hamas
At least 91 Israeli soldiers have been killed since the launch of a deadly Israeli offensive in the Gaza Strip, Hamas's armed wing has claimed.
In a Monday statement, the Ezzeddin al-Qassam Brigades said that its fighters had killed 91 Israeli officers and soldiers in battles in the Gaza Strip.
According to the statement, hundreds of Israeli soldiers have also been injured in the Palestinian territory.
Israeli authorities say that 43 soldiers and three civilians have been killed since July 7 when Israel launched a military offensive in the Gaza Strip with the stated aim of halting rocket fire.
At least 1035 Palestinians have been killed and more than 6000 others injured in relentless Israeli attacks since the onslaught began almost three weeks ago.
The Israeli offensive – codenamed "Protective Edge" - is the self-proclaimed Jewish state's third major offensive against the densely populated Gaza Strip - home to 1.8 million Palestinians - within the last six years.
Report by Ola Attalah for Anadolu Agency
Gambar sebahagian dari mangsa kebinatangan tentera Israel
Surat terbuka kepada pimpinan Pakatan Rakyat

Ooi Kok-Hin

Terlebih dahulu, saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakyat Malaysia sama ada yang di tanah air atau di perantauan.
Mudah-mudahan juga dalam “mood” perayaan ini, para pemimpin Pakatan Rakyat dan barisan penyokong dapat menyusun gencatan senjata dan merenung kembali perjalanan 15 tahun bersama.
Ianya bukan satu jalan yang lurus, bahkan berliku-liku. Kadang-kadang kamu berkongsi gembira, bermuzarakah dalam mesyuarat sehingga lewat malam, bersolidariti dalam demonstrasi, dan bertolak-ansur demi kepentingan yang lebih besar.
Ada kalanya pula kamu bertekak, mempertikaikan posisi dan kenyataan yang lagi satu, atau tidak mengendahkan satu sama lain. Apa pun, pahit manis diharungi bersama di bawah satu rumah sehingga sekarang.
Lima belas tahun lalu, PAS membentuk Barisan Alternatif (BA) bersama-sama Parti Keadilan Nasional, DAP dan Parti Rakyat.
Keempat-empat presiden parti, iaitu Allahyarham Ustaz Fadzil Noor, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang dan Dr Syed Husin Ali menunjukkan solidariti dengan membentuk BA dan mengeluarkan “manifesto bersama ke arah Malaysia yang adil”.
Antara fokus manifesto bersama itu adalah menentang korupsi dan percabulan hak asasi, mengukuhkan ekonomi dan mengurangkan beban rakyat, dan membina demokrasi, perpaduan nasional dan kontrak sosial yang menuju alaf baru.
Lihat sahaja isu ini masih kritikal pada masa sekarang dan ini merupakan bukti kepada satu fakta yang tidak begitu mendapat perhatian media dan disklusi politik: perjuangan belum selesai!
Benar, DAP keluar daripada BA selepas PAS tegas dengan komitmen menubuhkan Negara Islam. Saki-baki BA berpecah berikutan perundingan kerusi yang panas.
Akibatnya bukan sahaja hasrat mana-mana pihak termasuk impian Negara Islam tidak tercapai, malah Umno-Barisan Nasional menang besar dalam pilihanan raya seterusnya.
DAP tidak ke mana, Keadilan hampir pupus dan PAS kehilangan Terengganu sampai hari ini. Kegagalan politik menyediakan “check and balance” menimbulkan pelbagai isu yang melanda negara – rasuah berleluasa, pihak berkuasa angkuh, kroni semakin rakus, golongan pelampau menjadi berani dan sombong, ekonomi “stagnant” dan rakyat berpecah.
Negara semakin jauh dari semua fokus dan impian yang digariskan dalam manifesto bersama kerana ahli politik kehilangan fokus.
Fokus itu amat penting dalam kehidupan. Kita tidak boleh berlari sana sini dan mengejar segala apa benda setiap hari.
Kita tidak akan mencapai mana matlamat tanpa prioriti dan “sense of purpose”.

Maruah Khalid tercalar jika terus berkuasa, kata pemimpin DAP

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor sehingga kini dikatakan menimbulkan rasa letih dengan sikap degil beliau di kalangan pemimpin kanan DAP. – Gambar fail  The Malaysian Insider, 29 Julai, 2014.
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor sehingga kini dikatakan menimbulkan rasa letih dengan sikap degil beliau di kalangan pemimpin kanan DAP.
Beberapa pemimpin kanan DAP menyuarakan kebimbangan mengenai kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masih kekal sebagai menteri besar Selangor apabila kedegilannya berisiko menyebabkan PKR dan parti lain dalam Pakatan Rakyat hilang sokongan.
Pemimpin DAP itu yang enggan dikenali kerana tidak dibenarkan parti untuk membuat kenyataan secara umum berkata, DAP sudah muak dengan pentadbiran kuku besi Khalid dan kedegilannya untuk meneruskan khidmat walaupun sedia maklum akan digantikan sejak Mac lalu.
"Tindakannya yang berkeras untuk terus kekal walaupun hilang kepercayaan daripada parti dan rakan Pakatan adalah sangat tidak bermaruah," katanya.
Khalid yang juga bekas tokoh korporat itu menjadi menteri besar sejak enam tahun lalu apabila PKR dan sekutunya menang mengejut dengan mengalahkan Barisan Nasional (BN) semasa Pilihan Raya Umum (PRU) tahun 2008.
Katanya, kelemahan Khalid semakin terserlah selepas habis penggal pertama pentadbirannya.
Usaha untuk menegur Khalid mengenai isu tertunggak di negeri terkaya itu dilakukan sejak PRU tahun lalu, tetapi Khalid terus membuat haluannya sendiri.
"Benda sepatutnya menjadi lebih baik tetapi sebaliknya bertambah buruk.
"Beliau bukan seorang yang menepati janji," katanya.

RAMAI PENGANALISIS MENGANDAIKAN PAKATAN RAKYAT AKAN BERPECAH SELEPAS HARI RAYA AIDILFITRI


Menidakkan keputusan Timbalan Presiden PAS, Mohamad @ Mat Sabu yang sebelum ini mewakili PAS dalam Mesyuarat Pakatan Rakyat yang bersetuju dengan untuk menggantikan Khalid Ibrahim kepada Wan Azizah Wan Ismail sebaga Menteri Besar Selangor yang baharu.

Bagaimanapun keputusan Mat Sabu itu tidak sependapat dengan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang bertegas bahawa Khalid Ibrahim telah melaksanakan tugasnya dengan baik dan tidak ada sebab untuk menggantikannya dalam masa terdekat ini.

Akibat daripada ketegasan Presiden PAS itu telah menyebabkan keputusan Mesyuarat Pakatan Rakyat sebelum ini terbatal dan tidak boleh digunakan sebagai resolusi bagi membenarkan pertukaran Menteri Besar Selangor.

Tarikh 10 Ogos ini dianggap sebagai tarikh penentu terhadap masa depan Pakatan Pembangkang yang diwakili PKR, PAS dan DAP.

Ini kerana pada tarikh itu PAS akan bermesyuarat dan jika keputusannya masih sama dengan memihak kepada Khalid Ibrahim maka Pakatan Rakyat akan bercerai talak 3.

Deadly Ebola Virus Threatens West Africa

Children killed in missile attack on Gaza refugee camp

Isu MB: Hentikan perbincangan di luar mesyuarat - Mustafa Ali

KUALA TERENGGANU: Semua peringkat kepimpinan PAS diseru supaya menghentikan perbincangan mengenai kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali meminta semua pihak supaya bersabar menunggu keputusan mesyuarat PAS Pusat mengenai perkara itu pada 10 Ogos nanti.

Beliau menyatakan demikian setelah mengikuti perkembangan beberapa hari lalu berhubung isu kedudukan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor yang mendapat reaksi daripada pelbagai peringkat kepimpinan PAS dan mengeluarkan kenyataan secara terbuka.

“Sebahagian daripada reaksi tersebut telah melanggar etika berikhtilaf yang tidak selari dengan etika berbeza pendapat dalam jamaah dan ini menimbulkan persepsi yang tidak baik terhadap parti,” ujarnya kepada Harakahdaily di sini.

Kata beliau, tidak seharusnya berlaku kenyataan dalam banyak hal yang menyerang peribadi antara satu sama lain dalam kalangan pemimpin PAS.

“Kita harus kembali kepada adab berikhtilaf atau berbeza pendapat yang harus dijurus dan diuruskan mengikut tatasusila kaedah kita berjamaah,” ujar beliau lagi.

Mesej PAS bocor: Kerjasama dengan Umno di S'gor...??? Siapa yang nak khianat kini....!!!

Satu paparan skrin aplikasi kiriman mesej Whatapps yang terbocor mendedahkan pemimpin jawatankuasa PAS pusat secara aktif membincangkan mengenai kemungkinan senario parti itu meninggalkan Pakatan Rakyat.

Ini mungkin petunjuk terbesar setakat ini bahawa ancaman perpecahan Pakatan itu menjadi benar, apabila paparan skrin itu tersebar dalam Facebook yang menunjukkan ahli jawatankuasa PAS Mohd Zuhdi Marzuki sedang membincangkan bekerjasama dengan Umno.

Beliau, seorang pensyarah, menggariskan satu senario bagaimana PAS boleh keluar daripada Pakatan dan kemudian membentuk satu kerajaan dengan majoriti mudah di DUN Selangor melalui bantuan Umno, dengan mengekalkan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

Perbualan yang berlaku dalam kumpulan WhatApps melibatkan semua pemimpin jawatankuasa PAS pusat.

Seorang anggota jawatankuasa yang tidak tidak mahu dinamakan, mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa paparan skrin WhatApps itu adalah asli.

Beliau kemudiannya dalam Facebooknya tidak menafikan kandungan mesej tersebut sebaliknya menafikan beliau sebahagian daripada kumpulan itu yang membangkitkan idea meninggalkan Pakatan.

"Berikutan dengan perbincangan itu, saya mencadangkan supaya dibuat analisis senario apa yang akan berlaku jika PAS keluar PR dari segi kerajaan negeri yang PAS bersama di dalamnya, situasi penerimaan ahli-ahli dan lain-lain. Cadangan itu dialu-alukan dan mereka meminta saya mengemukakannya.

"Saya menegaskan saya tidak termasuk dalam senarai mereka yang menyokong usul keluar PR itu.

Semoga dengan penjelasan ini, nama saya dapat dibersihkan daripada tanggapan buruk pelbagai golongan ekoran sikap segelintir pihak di dalam PAS yang membangkitkan fitnah yang sedang tidur," tulisan Mohd Zuhdi dalam Facebooknya dipetik.-MKINI

Children killed in Gaza playground shelling

Pakistan mob kills woman and girls, over "blasphemous" Facebook post

An American suicide bomber in Syria

Flight data recorders help explain how MH17 went down

Over 1,100 killed, 3,500 wounded in E.Ukraine op, civilian toll climbs daily

Israel Gaza Conflict: What next?

Wolf Blitzer goes inside a Hamas tunnel

IDF offensive: Israel fires rockets, shoots in bursts towards Gaza

Flares by Israeli troops light up Gaza skyline