Datuk Nur Jazlan Mohamed 
KUALA LUMPUR - Kerajaan disaran mengkaji prestasi syarikat berkaitan kerajaan (GLC) susulan Laporan Ketua Audit Negara yang menyatakan terdapat beberapa GLC menghadapi kelemahan pengurusan.

Menyarankan demikian, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, kelemahan pengurusan itu menyebabkan perolehan kerajaan berkurangan atau kerajaan terpaksa menanggung kerugian.

"Kita minta Kementerian Kewangan mengkaji balik GLC-GLC di negara ini, terutama berkaitan prestasi dan pengurusan selain rasional atau objektif penubuhan sesuatu GLC itu.

"Ada antara GLC-GLC ini sudah wujud dan menjalankan perniagaan sekian lama, namun kenapa masih berlaku kelemahan pengurusan," katanya.

Beliau bercakap dalam sidang media selepas taklimat Laporan Ketua Audit Negara 2013 siri 2 kepada PAC yang dibentangkan Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang, di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Nur Jazlan turut meminta kerajaan mengkaji rasional pewujudan banyak GLC hingga terdapat GLC yang menjalankan peranan dan objektif yang sama.

Katanya, keadaan ini menyebabkan kerajaan menanggung perbelanjaan yang lebih sedangkan berlaku pertindihan tanggungjawab.