Ahad, 1 Jun 2014

Ustaz Nassuruddin Daud | Kuliah Jumaat 30 Mei 2014

Ustaz Ahmad Yakob | Kuliah Jumaat 30 Mei 2014

Kenapa PAS tiada ikon orang muda?

Oleh Shahbudin Husin
Pilihanraya kecil Teluk Intan menyerlahkan pentingnya mencari ikon yang disukai dan diminati oleh golongan muda. Tindakan DAP meletakkan Dyana Sofya yang baru berusia 27 tahun dengan penampilan yang menarik dan berpendidikan telah menjadikan beliau suatu fenomena bukan saja di Teluk Intan tetapi juga di seluruh negara di mana semua orang memperkatakan tentang dirinya. 

Menyedari bahawa zaman sekarang adalah zaman orang muda, keperluan memenuhi kehendak mereka adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan. Dalam pilihanraya umum lalu, daripada lebih 11 juta pengundi, 40 peratus daripadanya adalah yang dikategorikan sebagai pengundi muda iaitu berusia 45 tahun ke bawah. Menjelang pilihanraya umum ke 14 pada tahun 2018 nanti, dijangkakan kira-kira 5 juta lagi pengundi baru yang pertama kali membuang undi akan terlibat. Ini menjadikan pilihanraya ke 14 nanti akan menjadi getir kepada mana-mana parti yang tidak dapat memenuhi selera orang muda.
Siapakah ikon orang muda? Selera pengundi muda selalunya tidak lari daripada mahukan pemimpin yang juga muda, berani, berpendidikan, bijak, ada visi dan mempunyai penampilan menarik.
Di dalam PKR misalnya, mereka telah ada Nurul Izzah, Rafizi Ramli, Nik Nazmi, Shamsul Iskandar, Chegu Bard dan beberapa yang lain. Malah Azmin Ali, Saifuddin Nasution, Tian Chua, Sim Tze Tzin dan Mustapha Kamil Ayub juga boleh dikategorikan sebagai pemimpin muda lagi. Pelapis keduanya pula ialah Adam Adli, Fahmi Fadzil, Najwan Halimi serta ramai lagi.
Secara mudahnya PKR sentiasa sarat dengan pemimpin muda yang berani dan sering ke depan menonjolkan diri.
DAP juga ramai pemimpin muda yang menjadi perhatian. Ong Kian Ming, Liew Chin Tong , Tony Pua, Zairil Khir Johari, Nga Kor Ming, Ramkarpal dan beberapa yang lain adalah pemimpin muda yang menjadi pertaruhan parti itu. Penonjolan Dyana Sofya di Teluk Intan menambahkan lagi ikon orang muda dalam DAP.
Di dalam gabungan PR, hanya PAS yang belum terlihat ada pemimpin muda yang boleh diangkat sebagai ikon. Meskipun Pas ada Nasharuddin Tantawi, Nik Abduh, Suhaizan Kayat, Mohd Khalil Abdul Hadi dan Mohd Nasaie misalnya, tetapi mereka ini tidak begitu menonjol kepada golongan muda. Mereka ini mungkin hanya dikenali di kalangan ahli Pemuda Pas saja tetapi tidak menjadi perbualan di kalangan orang muda yang tidak berparti.

'Saya bukan pengkhianat negara' - Izuan

Izuan aktif mengasah bakat pemain badminton Jepun.  
Izuan aktif mengasah bakat pemain badminton Jepun.
NAMA Mohammad Izuan Ibrahim tiba-tiba popular. Kalau bukan kerana Jepun memenangi kejuaraan Piala Thomas buat kali pertama dalam sejarah pertandingan, barangkali anak Malaysia ini tidak dikenali ramai. 

Kejayaan negara matahari terbit itu menewaskan Malaysia 3-2 dalam perlawanan akhir di Stadium Siri Fort, New Delhi, India menyebabkan negara kempunan menamatkan kejuaraan Piala Thomas selama 22 tahun.

Izuan, anak kelahiran Kelantan merupakan jurulatih mendidik pemain perseorangan kedua Jepun, Kento Momonta yang menumpaskan Chong Wei Feng 21-15 dan 21-17 sekali gus mengutip mata pendahuluan 2-1 dalam perlawanan akhir tersebut.

Namun di sebalik kejayaan tersebut, Izuan dicop sebagai pengkhianat kerana membantu Jepun menumbangkan Malaysia. Apa pun, bekas pendidik ini tetap tenang berdepan situasi itu dan tidak melatah dilabelkan sedemikian.

Wartawan Sinar Harian Kelantan, Mazram Idzam Ridzal Mahmud dan Siti Fatihah Awang berkesempatan menemui Izuan untuk wawancara eksklusif ini.

Orang tak kenal siapa Izuan Ibrahim tetapi tiba-tiba nama saudara hangat diperkatakan. Sebelum ini, saudara seorang pendidik, kemudian letak jawatan, tak pernah jadi pemain badminton kebangsaan tapi tiba-tiba jadi jurulatih badminton. Itu merupakan satu perkara menarik dan tidak diketahui ramai.

 Izuan : Saya mula mengenali badminton sejak berumur tujuh tahun. Pada usia 13 tahun, saya berlatih bersama bapa Mohd Hafiz Hashim di Kelab Suara Muda. Setahun kemudian, saya dipanggil menjalani latihan bersama skuad Projek Kelantan.

Karier sebagai pemain badminton mula serius pada 2002 apabila saya berkelana dengan menyertai Kelab Profesional Nusa Mahsuri di Kuala Lumpur. Di situlah saya serahkan jiwa dan raga pada dunia badminton dan mula pasang impian menjadi jaguh dunia.

Namun saya terpaksa lupakan impian kerana ibu bapa mahu saya menyambung pelajaran. Sikap saya, apabila berkecimpung sesuatu bidang, saya cuba memahami persekitaran untuk disesuaikan dengan kehidupan peribadi. Jadi, saya melihat pekerjaan guru mampu memberi impak kepada sukan kerana saya mengambil jurusan bidang Pendidikan Jasmani dan Kesihatan di Maktab Perguruan Ilmu Khas, Kuala Lumpur dari 2003 hingga 2005.

Justeru, saya hidupkan semula impian jadi jaguh dunia dengan  menurunkan ilmu kepada anak didik.

Izuan memilih haluan berbeza, berkelana ke Jepun. Apa dilakukan saudara setelah bermastautin di negara tersebut sejak tiga tahun lalu?  

Pertahankan Siapa.!!: Jakim sedia disaman dalam isu coklat Cadbury, kata ketua pengarah

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedia disaman dalam isu coklat Cadbury yang mengandungi DNA babi atas prinsip ketelusan, kata ketua pengarahnya.
Datuk Othman Mustapha dalam satu khidmat pesanan ringkas kepada The Malaysian Insider berkata, beliau bersetuju dengan tindakan pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) Jaringan Melayu Malaysia (JMM) yang akan memfailkan saman tersebut.
"Saya setuju, boleh mereka hendak saman, biar kita ada ketelusan," katanya kepada The Malaysian Insider.
JMM sebelum ini berkata, pihaknya menggalakkan sekiranya orang ramai ingin mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak berkuasa agama tersebut.
Pertubuhan itu dengan kerjasama Sukaguam juga sedang meneliti untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat Cadbury kerana mengeluarkan produk mengandungi DNA babi.
Presiden JMM, Azwanddin, Hamzah berkata selain permohonan maaf daripada syarikat pengeluar coklat tersebut, Cadbury Malaysia, Jakim dan KKM juga seharusnya mengemukakan permohonan maaf atas kelewatan mereka mengesan DNA babi dalam produk tersebut.
"Mungkin ada ketirisan berlaku dalam Jakim, tetapi saya tidak mahu menuduh, nanti mereka saman saya pula. Saya galakkan pengguna untuk saman Jakim," katanya.
JMM juga katanya, akan menghantar memorandum kepada Jakim dan KKM disebabkan insiden tersebut.
Ketika sidang media di Ibu Pejabat JMM di Kuala Lumpur minggu lalu, Azwanddin berkata, Cadbury Malaysia menipu umat Islam di negara ini dengan mengeluarkan produk mengandungi DNA babi kerana pasaran terbesar mereka adalah umat Islam dan komuniti Melayu.
"Ini penipuan jahat dan harus dibendung," katanya.
Sehubungan itu, katanya, pihaknya juga menerima sokongan daripada ramai individu yang sedia tampil bersama mereka untuk mengambil tindakan terhadap Cadbury Malaysia.
"Kita terima 700 emel menyatakan kerjasama mereka untuk mengambil tindakan guaman terhadap Cadbury.
"Kita juga mempunyai lebih 50 individu yang memiliki resit dan bukti pembelian dua produk coklat yang mempunyai DNA babi," katanya.

Hadiah Tahunan: Minyak, tepung kurang di pasaran, harga naik bebankan pengguna


Tepung gandum antara barangan pengguna yang kurang di Kedah menyebabkan kesukaran kepada penduduk setempat. Gambar fail.Tepung gandum antara barangan pengguna yang kurang di Kedah menyebabkan kesukaran kepada penduduk setempat. Gambar fail.Pengguna di Kedah kini berdepan masalah kekurangan bekalan minyak masak dan tepung gandum serta kenaikan harga barangan itu sejak minggu lalu.
Tinjauan harga barangan itu di Pasar Besar Alor Setar mendapati minyak masak dijual RM3.20 sekilogram berbanding RM2.50 sebelum ini manakala tepung gandum pula RM1.35 sebelum ini meningkat kepada RM1.80 sekilogram.
Seorang peniaga kuih, Mah Toh Hamid, 70, berkata kenaikan harga dua barangan penting itu membebankan pengguna terutama peniaga makanan sedangkan harga dua barangan itu bersubsidi dan tidak sepatutnya meningkat.
Katanya, kenaikan harga tepung dan minyak itu mengakibatkan mereka terpaksa menanggung kerugian selain tidak boleh menaikkan harga kuih-muih sewenang-wenangnya.
"Kami berniaga kecil-kecilan saja... untung pun sedikit sahaja. Kalau dulu minyak dan tepung harga murah kita dapat buat kuih pada harga yang murah kepada pelanggan," katanya ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar, hari ini.

Jika 400 pengundi pulang mengundi, Teluk Intan milik Dyana Sofya

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata jika pengundi luar pulang mengundi semalam, Dyana Sofya Mohd Daud sudah pasti jadi ahli Parlimen Teluk Intan. Gambar fail The Malaysian Insider.Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata jika pengundi luar pulang mengundi semalam, Dyana Sofya Mohd Daud sudah pasti jadi ahli Parlimen Teluk Intan. Gambar fail The Malaysian Insider.Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata sekiranya 400 pengundi luar di kerusi Parlimen Teluk Intan pulang untuk mengundi, kerusi Parlimen itu sudah pasti menjadi milik calon mereka Dyana Sofya Mohd Daud.
Malah, ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, keputusan sudah pasti memihak kepada Dyana Sofya jika tarikh pengundian dilakukan pada hari ini (Ahad).
"Jika 400 pengundi luar atau 1% daripada 40,236 pengundi keluar mengundi di Teluk Intan, Dyana Sofya akan menjadi ahli Parlimen Teluk Intan hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini di Kuala Lumpur.
Lim berkata, perkara itu berlaku kerana pengundi luar tidak mempunyai masa untuk pulang ke Teluk Intan kerana ia diadakan pada Sabtu.
"Jika PRK Teluk Intan diadakan hari ini, Ahad, pengundi sudah pasti boleh pulang ke Teluk Intan untuk mengundi dan keputusannya sudah pasti berbeza.
"Kita mesti belajar daripada kesilapan kita," katanya.

Pemilihan semula PKR lancar, JPP laksanakan penambahbaikan

Pemilihan 2014SHAH ALAM, 1 JUN: Pemilihan semula PKR bermula semalam berjalan lancar apabila Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) melaksanakan beberapa penambahbaikan bagi mengatasi isu berbangkit yang berlaku dalam pemilihan dibatalkan sebelum ini.
Pengerusi JPP, Datuk Johari Abdul berkata, antara penambahbaikan dilakukan, meletakkan Pegawai Pemilihan daripada PKR pusat dan petugas berkecuali cabang beberapa negeri yang tidak terlibat dengan pemilihan semula itu.
“JPP mengambil pendekatan yang boleh mengelakkan kekecohan contohnya tidak lagi membenarkan Cabang terlibat secara aktif. Kita bawa petugas dari pusat dan juga dari negeri lain. Ini membantu paling tidak mengurangkan pergeseran antara calon.
“Banyak dah kita perbaiki di samping menambah bilangan petugas, peti undi sampai jauh lebih awal, 12 jam sebelum waktu pemilihan di mana kebanyakkan tong sampai malam sebelumnya dan ini mengelakkan suasana kelam kabut untuk menyediakan tempat mengundi,” kata Johari ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.
Jelas Johari, selain bilangan petugas ditambah, JPP juga mengambil langkah dengan memilih beberapa pusat pemilihan baru yang jauh lebih selesa berbanding lokasi sebelum ini.
“Kali ini kita juga menyediakan tempat pengundian lebih selesa daripada lalu dan akhir sekali bantuan logistik dari cabang sendiri yang membolehkan proses berjalan dengan lancar berbanding yang lepas,” kata Johari lagi.

3 sebab awal kekalahan DAP di Teluk Intan

LIM GUAN ENG
DAP mengucapkan tahniah kepada UMNO sebagai pemenang sebenar Pilihan Raya Kecil Parlimen Teluk Intan. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak begitu gembira atas kemenangan yang menjadi berita "manis" kepadanya pada malam terakhir lawatan rasmi ke China.

Walaupun Presiden Gerakan, Mah Siew Keong menang dengan undi majoriti tipis, 238 undi, dan akan dilantik sebagai Menteri Kabinet, kemenangan itu adalah milik UMNO. Sama ada Mah akan menjadi Menteri "UMNO" bergantung kepada sama ada dia boleh lulus ujian pertamanya bahawa dia tidak akan menjadi Menteri "UMNO" dengan memastikan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta maaf kerana menggelar orang Cina sebagai tidak bersyukur?

Walaupun mempunyai Menteri UMNO ini bermakna lebih banyak projek pembangunan, namun projek-projek ini akan memberi lebih manfaat kepada kroni UMNO berbanding rakyat. Mah perlu membuktikan bahawa beliau boleh menunaikan janji yang dibuat kepada pengundi Teluk Intan dalam tempoh 3 tahun akan datang dan tidak hanya bergantung kepada "gula-gula 'yang diberikan kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya.

Tiga Sebab Awal Bagi Kekalahan DAP: Pembetulan Untuk Laporan Palsu Bahawa Saya Menyalahkan Dyana Sofya Atas Kehilangan Kerusi Parlimen Teluk Intan

Saya terkejut dengan laporan palsu bahawa saya telah menyalahkan pencalonan Dyana Sofya sebagai punca kehilangan kerusi Parlimen Teluk Intan yang sebelum ini milik DAP. Kenyataan tersebut jelas jauh dari kebenaran dan saya berharap pembetulan ini boleh diterbitkan.

Dalam ucapan saya malam tadi di luar Pusat Operasi Pilihan Raya Teluk Intan, saya telah menegaskan bahawa DAP tidak menyesal dalam menamakan Dyana sebagai calon DAP. Saya telah menggariskan 3 sebab untuk menamakan Dyana sebelum ini pada 17 Mei 2014. Bahawa masa telah tiba untuk kita memberi peluang kepimpinan kepada wanita dan anak muda serta melahirkan Malaysia baru yang menolak politik perkauman, supaya seorang Melayu boleh mewakili Cina atau India dan sebaliknya.

Tony: 3 faktor DAP tewas, Dyana bukan penyebab

dyana22SHAH ALAM, 1 JUN: Peratusan pengundi luar balik mengundi dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan merupakan salah satu daripada tiga faktor utama DAP tidak dapat mempertahankan kerusi yang dimenanginya.
Ketua Publisiti DAP, Tony Pua berkata, keputusan PRK Teluk Intan yang tidak akan mengubah kerajaan pusat dan tawaran Barisan Nasional meletakkan Menteri di kawasan parlimen terbabit juga merupakan faktor yang diambil kira pengundi dalam PRK kali ini.
“Pengundi melihat PRK tidak sepenting seperti mana PRU, apabila sebarang keputusan tidak akan mengubah kerajaan.
“Maka disebabkan itu peratusan pengundi luar balik kampung untuk mengundi sangat rendah.
“Pengundi juga berpendapat oleh kerana tidak boleh ubah kerajaan, jadi mereka rasa apa salahnya dapatkan seorang menteri di Teluk Intan,” kata Pua ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.
Jelas Pua lagi, kempen BN untuk melantik calon BN, Datuk Mah Siew Keong itu lebih menambat hati pengundi tua berbanding pengundi muda.
tony-puaPua juga memberitahu, kempen perkauman yang dimainkan BN juga menjadi faktor kemenangan tipis BN.
Katanya BN dalam kempen mereka turut menekankan mesej undi Cina untuk Cina yang berjaya mempengaruhi sesetengah pengundi.
Manakala ketika berkempen di kawasan majoriti Melayu, BN dilihat berjaya memesongkan kempen mereka dengan menekankan kononnya DAP sebuah parti Cina yang harus ditolak masyarakat Melayu.
“Keputusan meletakkan calon anak muda Melayu, Dyana Sofya Mohd Daud bukanlah faktor utama kekalahan DAP,” kata Pua lagi.

MB Selangor: Kecurian pasir, pemilik tanah berhadapan tanah dirampas

Curi Pasir-GrafikSHAH ALAM 1 JUN : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberi amaran keras kepada pemilik tanah supaya tidak membenarkan sebarang aktiviti kecurian pasir berlaku di mana-mana kawasan negeri itu.
Beliau berkata sekiranya berlaku, Kerajaan Negeri akan memberikan notis rampasan tanah kepada pemilik.
Katanya, pihaknya sudah memaklumkan kepada pejabat daerah akan tindakan rampasan itu dilakukan.
“Diingatkan kepada pemilik tanah, sekiranya berlaku pencerobohan atau kegiatan curi pasir atas tanah persendirian, pejabat daerah akan memberi notis rampasan tanah.
“Jadi, pemilik tanah perlu memastikan tanah mereka tidak diceroboh jika tidak mereka akan hilang tanah,” katanya dalam sidang media, di Dewan Jubli Perak, selepas merasmikan kursus perdana Skim Keselamatan Kejiranan Pangsapuri (SEROJA), di sini.

MH370: Tersepit di tengah-tengah strategi dunia baru Rusia-China?

- Ng Kee Seng
LAPORAN KHAS: Beberapa minggu sejurus selepas kehilangan MH370 secara misteri pada 8 Mac, tiga kuasa-kuasa besar dunia – Amerika Syarikat, Rusia dan China – telah terlibat dalam Perang Dingin geo-politik yang halus.

Tidak lama selepas pesawat Boeing 777 MAS dengan 239 orang di atas kapal hilang tanpa jejak hingga ke hari ini, teori-teori konspirasi telah bercambah tanpa henti di seluruh dunia.

Salah satu teori yang semakin dipercayai dengan setiap hari adalah teori yang didakwa datang dari sumber perisikan Rusia – bahawa MH370 telah dirampas (dari jauh) oleh CIA kerana membawa “kargo” sensitif.

Adakah Malaysia membenarkan MAS mengangkut apa-apa kargo "sensitif"? Percanggahan maklumat dari kerajaan Malaysia, maklumat yang terlalu berlawanan, pasti menambah minyak kepada api teori-teori konspirasi.

Perkembangan geopolitik global sejurus selepas kehilangan MH370 adalah kebetulan? Adakah anda percayakan kebetulan?

Tiga rencana theantdaily yang lalu pada 14 April dan 16 April, menekankan mengenai Perang Dingin yang semakin marak di antara Amerika Syarikat dan China bagi wilayah strategik dan kawalan ekonomi Asia.

Sekali lagi, tidak lama selepas kehilangan MH370, Rusia "menceroboh" Ukraine, wilayah strategik bagi Amerika Syarikat di Eropah. Adakah ini sebuah lagi kebetulan?

Perebutan itu kini sedang jelas menjadi pertempuran antara Amerika Syarikat dan China-Rusia.

Pada 8 Mei, sebuah rencana Reuters melaporkan Presiden Barack Obama memberi notis rasmi kepada Kongres AS bahawa beliau merancang untuk menarik Rusia dari sebuah program yang membolehkan import bebas cukai bagi barangan tertentu, yang dikenali sebagai Sistem Umum Kelebihan (GSP). Terjemahannya:
“Rumah Putih berkata bahawa program GSP ini sedang menunggu kelulusan semula kongres. Apabila ini berlaku, Amerika Syarikat tidak lagi akan membolehkan barangan dari Rusia, seperti bahan-bahan membuat keluli, tayar dan seramik, untuk memasuki negara ini bebas cukai.

Dyana Terbabit Dalam " The Clash Of Civilzation"

Oleh Abu Hassan Adam

Pengundi kawasan Teluk Intan telah memberikan ‘jawapannya’. Apakah ‘jawapan’ yang diberikan itu sama dengan ‘jawapan’ pengundi di tempat lain tentulah tidak dapat dipastikan. Mungkin boleh juga dibuatkan perbandingan antara PRK Teluk Intan dengan PRK Gelugur atau pun mungkin juga boleh dibuatkan perbandingan dengan PRK Kajang.
Daripada beberapa ‘jawapan’ yang terdedah menampakkan bahawa ‘jawapan’ yang diberikan oleh PRK Teluk Intan itu tidak sama dengan ‘jawapan’ yang diberikan oleh pengundi di kawasan PRK Gelugur atau pun pengundi PRK Kajang. Apa tidaknya. Jikalau dikatakan bahawa kekalahan Dyana di Teluk Intan disebabkan oleh ‘kulit sawo matang’nya telah menyebabkan pengundi Cina ‘lari’ dari DAP, maka tentulah keadaan sedemikian tidak berapa tepat jika ditinjau di Kajang dimana kaum Cina tetap memberikan undi kepada DS Wan Azizah. Dan begitu juga pengundi Cina telah memberikan undi yang memberangsangkan kepada Ram Karpal Singh. Oleh itu untuk dinayatakan bahawa pengundian berlandaskan kaum dan bangsa tentula tidak begitu tepat. Dan sememangnya kita tidak mahu pun ‘landasan’ itu digunapakai di Malaysia pada abad ke 21. Berasaskan kepada beberapa analisis yang telah dibuat oleh penganalisis, hujah yang boleh dikira relevan ialah apabila ada yang mengatakan bahawa ‘acuan’ yang digunakan oleh DAP di Teluk Intan ialah ‘acuan’ yang lebih kurang sama dengan ‘acuan’ yang dipakai oleh Rafizi di Pandan ataupun yang digunapakai oleh Nurul Izzah di Lembah Pantai. Jelas menunjukkan bahawa acuan sedemikian tidak boleh digunakan sepenuhnya di Teluk Intan.
Teringat aku kepada apa yang berlaku kepada Margaret Thatcher yang tewas dalam pilihan raya di Great Britiain suatu ketika dulu.
Lester Thurow dalam bukunya, “ HEAD to HEAD’ ada mengatakan, “ In the spring of 1991 British prime minister Margaret Thatcher lost her job. She had not lost an election. It was not obvious that she would. She lost her job because she insisted on palying the old twentieth-century economic game. She simply would not recognize that the world had changed and that she would have to change with it. She would not play the twenty-first century’s economic game”
Itu kata Lester Thurow. Jikalau mengikut fahaman aku pula ialah Margaret Thatcher kalah dalam pilihanraya di Great Britain kerana dia tak ikut zaman. Ketinggalan zaman. Berfikir cara lama, sedangkan dunia sudah berubah. Orang lain dah mula berfikir cara Kurun ke 21, sedangkan dia masih merangkak cara berfikir Kurun ke 20.

Pakatan perlu kerja lebih keras tembusi luar bandar, kata Anwar


Pemimpin Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (kanan) dan Ketua PKR Pulau Pinang Dr Mansor Othman di Bukit Mertajam, Pulau Pinang hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 1 Jun, 2014.  
Pemimpin Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (kanan) dan Ketua PKR Pulau Pinang Dr Mansor Othman di Bukit Mertajam, Pulau Pinang hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 1 Jun, 2014.

Kekalahan calon DAP di Teluk Intan semalam menunjukkan usaha Pakatan Rakyat menentang Barisan Nasional tidak sampai ke kawasan luar bandar, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini.
"Kami perlu mengambil pengajaran dan berusaha lebih keras untuk menembusi kawasan luar bandar," katanya.
Anwar berkata isu perkauman dan agama masih faktor dalam pilihan raya kecil Teluk Intan, yang dimenangi calon Barisan Nasional Datuk Mah Siew Keong, menewaskan Dyana Sofya Mohd Daud dengan majoriti tipis.
"Dalam erti kata lain, is kerana mereka menggunakan isu perkauman kepada orang Melayu, terutamanya kononnya DAP akan menindas, dan ini sangat berbahaya.
"Semua kumpulan pelampau Melayu terlibat di sana dan saya fikir orang Cina dan India tidak menyedari tahap perkauman dan isu agama yang dimainkan," katanya di Bukit Mertajam ketika menghadiri satu majlis perkahwinan.
Anwar berkata orang Melayu diberitahu bahawa tekanan PR menyebabkan orang Melayu menjadi lemah dan kedudukan mereka di tampuk kuasa terancam kerana DAP.
Orang Melayu, tambahnya, juga diberitahu bahawa calon bukan-Melayu seperti Mah akan berada di bawah kawalan Umno, manakala calon Melayu dari DAP dikawal Cina.
Anwar turut memuji Dyana dalam kempennya dan kepimpinan DAP kerana menunjukkan kesepaduan mereka sepanjang pilihan raya kecil itu.
Anwar juga berkata, beliau memanggil satu mesyuarat di kalangan pemimpin PR esok bagi membincangkan pilihan raya kecil itu.
Katanya, kajian corak pilihan raya kecil kebelakangan ini sejak Kajang juga akan dilakukan sebelum PR memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya.
Bercakap kepada pemberita pada majlis perkahwinan anak perempuannya di rumahnya di Cheruk Tokun, Pulau Pinang, pemimpin de facto PKR itu bersetuju bahawa pengundi lebih memilih BN kali ini juga boleh disebabkan oleh janji-janji pembangunan.
"Kami menemui orang-orang yang mengundi DAP sebelum ini mahu perubahan untuk Teluk Intan untuk mendapatkan pembangunan bernilai berjuta-juta ringgit yang dijanjikan, terutamanya selepas Mah diumumkan akan menjadi menteri.
"Itu sudah tentu boleh membuat perbezaan," kata beliau sambil menambah peratusan keluar mengundi yang rendah semalam, iaitu 66.5% juga menjejaskan prestasi PR.

Dyana ikrar akan bantu penduduk Teluk Intan

Guan Eng: Isu PRK Teluk Intan

'DAP tidak menyesal calonkan Dyana'

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng berkata parti itu tidak menyesal meletakkan calon muda Melayu bertanding di Teluk Intan.

"Kami tidak menyesal meletakkan calon muda Melayu (Dyana Sofya) di Teluk Intan kerana dia telah mempamerkan prestasi yang boleh dipuji," katanya.

Bercakap kepada pemberita di George Town, Lim berkata walaupun kalah, Dyana akan terus berjuang dan berkhidmat kepada penduduk kawasan itu.
  
Menurutnya, peratusan keluar mengundi yang rendah iaitu 66.5 peratus adalah antara punca parti itu kalah dalam pilihan raya kecil parlimen Teluk Intan semalam.
  
Lim, yang juga ketua menteri Pulau Pinang berkata berdasarkan analisis awal parti itu, DAP kalah kerana tiga sebab, termasuklah kemerosotan jumlah pemilih yang mengundi.
  
"Peratusan keluar mengundi menurun kepada kira-kira 66 peratus, iaitu kurang 7,000 hingga 8,000 pemilih berbanding kira-kira 80 peratus pada pilihan raya umum lepas," katanya.
  
Beliau berkata kebanyakan pemilih yang tidak hadir untuk mengundi adalah mereka yang propembangkang dan berada di luar kawasan.
  
Katanya dua faktor lagi yang menyebabkan kekalahan calon parti itu ialah permainan politik Umno ketika berkempen serta hakikat bahawa Dyana Sofya adalah muka baharu di kawasan itu dan tidak mempunyai cukup masa untuk membiasakan diri dengan penduduk setempat.
  
Dalam pilihan raya kecil itu, Barisan Nasional (BN) memenangi kerusi parlimen Teluk Intan apabila calonnya Datuk Mah Siew Keong, yang juga presiden Gerakan, memperoleh majoriti 238 undi setelah mendapat 20,157 undi, manakala calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud meraih 19,919 undi.
  
Lim berkata DAP akan membuat kajian terperinci tentang kekalahannya di Teluk Intan.

Sebab Utama Dyana Sofya Kalah Di PRK Teluk Intan?

1. Calon DAP telah mengguris perasaan umat Islam khususnya pengundi Islam di Teluk Intan apabila awal-awal menolak Hukum Hudud dengan tanpa berlapik malah berterus-terang. Akibatnya, kepimpinan PAS tidak dapat mempertahankan Calon DAP itu, sebaliknya kepimpinan PAS berada dalam situasi sukar. 
2. Calon DAP juga mempunyai penglibatan yang lama dengan pertubuhan PERKASA yang tidak disukai oleh pengundi Cina sama ada dalam DAP ataupun di luar DAP. Calon DAP gagal meyakinkan mereka bahawa dia benar-benar sudah putus hubungan dengan PERKASA.
3. Peristiwa sepanjang hari pengundian menunjukkan dengan jelas bahawa jentera PAS tidak bergerak sebagaimana biasa. Ramai pemerhati melihat ahli-ahli PAS di Teluk Intan memboikot calon DAP kali ini. Kenyataan kepimpinan PAS sehari dua sebelum hari pengundian yang hanya mengharapkan dapat mengekalkan undi lama PAS jelas menunjukkan ketidakyakinan dan ketidaksungguhan pasukan PAS.
4. Sebaliknya pasukan BN kelihatan bersatu hati. Baik daripada mana parti pun UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PPP dan lain-lainnya tidak ada membantah calon BN sebaliknya bekerja bersama-sama bersungguh-sungguh untuk memenangi PRK Teluk Intan. Tidak ada timbul cerita memboikot calon, malah perpaduan pasukan BN di Teluk Intan terserlah dengan jelas. Calon BN di Teluk Intan lebih berkaliber jika dilihat daripada aspek pengalaman dalam kerajaan, parti dan umur. Ianya lebih meyakinkan penduduk Teluk Intan berbanding Calon DAP.
5. Sebaliknya dalam kem DAP, diketahui dari awal adanya perasaan tidak puashati oleh pemimpin DAP tempatan yang tidak dipilih. Begitu juga komponen PR khususnya PAS berada dalam keadaan sangat sukar untuk membantu Calon DAP, malah PKR juga tidak nampak kesungguhan mereka membantu calon DAP ini. Saya melihat Calon DAP ini kelihatannya lebih bersendirian yang hanya dibantu oleh Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng anak-beranak.

Teluk Intan: Sokongan Melayu terhadap DAP meningkat 28%

dyana22SHAH ALAM 1 JUN: Sokongan pengundi Melayu dalam Pilihan Raya Kecil Teluk Intan meningkat 3 peratus daripada 25 peratus kepada 28 peratus disebalik isu perkauman yang ditimbulkan Barisan Nasional (BN).
Walaupun DAP gagal untuk mempertahankan kerusi itu, parti itu mendapat sedikit suntikan motivasi daripada pencapaian itu dalam mempertingkatkan sokongan Melayu yang berguna dalam PRU-14 kelak.
Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming berkata, enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7 peratus kepada 3.4 peratus.
“Ia suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat,” kata beliau dalam kenyataan medianya.
Kian Ming berkata beliau yakin lebih banyak kaum muda Melayu akan melihat DAP sebagai ruang untuk aktivisme politik dan lebih ramai belia akan menyokong Pakatan Rakyat dengan alasan gagasm ini bergerak jauh daripada politik berasaskan kaum.

Melayu dikejar tak dapat, Cina dikendong tercicir!

Hamri Ibrahim

 Melayu dikejar tidak dapat, Cina dikendong berciciran! Mungkin inilah pepatah yang paling sesuai menggambarkan situasi yang dihadapi oleh DAP sebaik sahaja keputusan rasmi Pilihan Raya Kecil (PRK) P76 Teluk Intan diumumkan malam tadi.
Dalam keputusan yang penuh debaran itu, Mah Siew Keong dari BN berjaya mengalahkan calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud dengan majoriti tipis 238 undi.
Mah yang juga merupakan Presiden Gerakan memperoleh 20,157 undi manakala Dyana memperoleh 19,919 undi.
Ini sekaligus membolehkan Mah menjadi ahli Parlimen Teluk Intan untuk penggal ketiga dan membuktikan yang beliau masih berbisa di kawasan ini.
Sebaliknya, kekalahan DAP menjadikan mereka parti pertama yang kalah pada PRK pasca PRU13.
Peratusan keluar mengundi yang rendah, kurang daripada 70% merupakan faktor utama yang menyebabkan kekalahan DAP di Teluk Intan. Mungkin teori pengundi beralih angin "swing votes" kurang relevan di Teluk Intan kerana Mah menerima jumlah undi hampir sama semasa beliau kalah di PRU13 yang lalu.
Jika kita menganggap orang yang sama mengundi Mah pada PRU13 tetap mengundi beliau pada PRK kali ini, maka ini bermakna lebih 7 ribu pengundi DAP tidak turun mengundi pada PRK Teluk Intan sekaligus mendorong kepada penurunan hampir 15% peratusan keluar mengundi.
Berdasarkan situasi ini, dengan pantas kita boleh membuat kesimpulan awal (tanpa meneliti borang 14) bahawa sokongan orang melayu separa umur ke atas yang menetap di Teluk Intan kukuh menyokong BN.
Sebaliknya penurunan undi DAP adalah disebabkab oleh peratusan keluar mengundi golongan muda Cina yang tinggal di luar Teluk Intan yang kurang pada PRK ini.
Selain faktor pengundi atas pagar yang cenderung mengundi BN.
Perkara ini diakui sendiri oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang menganggap penurunan sokongan daripada semua kaum kepada DAP antara punca kekalahan mereka di Teluk Intan.
Selain penurunan, undi Cina kepada DAP yang berkemungkinan besar disebabkan faktor calonnya berbangsa Melayu. Beliau juga percaya berlaku penurunan hampir 10% sokongan kepada parti itu.
Antara lain, pengundi di Teluk Intan ingin mengekalkan penguasaan wakil rakyat cina di parlimen mereka bagi menggantikan tempat Seah Leong Peng.

Sokongan pengundi Melayu naik 3% tetapi Cina India jatuh untuk DAP di Teluk Intan


Reaksi calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud dan anggota parti selepas pengumuman keputusan pilihan raya di Ibu Pejabat DAP di Teluk Intan semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014. 
Reaksi calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud dan anggota parti selepas pengumuman keputusan pilihan raya di Ibu Pejabat DAP di Teluk Intan semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014.

Walaupun gagal mengekalkan kerusi Teluk Intan, DAP mendapat rangsangan sedikit apabila sokongan Melayu kepada parti itu meningkat sebanyak 3% walaupun sokongan daripada Cina - undi tradisional parti itu - menjunam sebanyak 15% berbanding dengan pilihan raya umum tahun lepas.
Dalam penilaian awal pilihan raya kecil yang menyaksikan calon pembangkang parti Dyana Sofya Mohd Daud kehilangan oleh majoriti tipis 238 undi berbanding Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong, DAP menemui kebaikan - bahawa sokongan orang Melayu meningkat 3%, daripada 25% pada PRU13 kepada 28% pada pemilihan semalam.
"Enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7% kepada 3.4%, suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat," kata ahli strategi parti Dr Ong Kian Ming.
Walau bagaimanapun, sokongan daripada masyarakat Cina, yang secara tradisinya menyokong DAP, jatuh sebesar 15%, daripada 85% pada pemilihan kebangsaan tahun lepas kepada 70% dalam pilihan raya kecil ini, yang dipanggil Ong sebagai unjuran "yang paling pesimis".
"Ini agak mengejutkan memandangkan sambutan yang positif kempen itu daripada pengundi Cina termasuk ceramah gergasi pada hari terakhir kempen," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Sokongan India kepada DAP juga menurun sebanyak 10%, daripada 62% pada GE13 kepada 52%  semalam demi pilihan raya.
Ong berkata walaupun parti itu gagal mengekalkan kerusi separa bandar untuk kali ketiga, beliau percaya ia merintis jalan untuk Dyana Sofya, 27, yang masih baru dalam politik dan berjaya mengurangkan halangan kaum dan jantina.
Ong yakin lebih banyak kaum muda Melayu akan melihat DAP sebagai ruang untuk aktivisme politik dan lebih ramai belia akan menyokong pembangkang Pakatan Rakyat dengan alasan pakatan ini bergerak jauh daripada politik berasaskan kaum.

Kebangkitan pelapis barisan ketiga Pakatan Rakyat


Liew berkata penyertaan Dyana Sofya dengan DAP adalah petanda jelas bagaimana momokan Umno terhadap DAP sejak tiga dekad lalu makin terhakis, sekurang-kurangnya kepada Melayu bandar dan berpendidikan.  – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014.  
Liew berkata penyertaan Dyana Sofya dengan DAP adalah petanda jelas bagaimana momokan Umno terhadap DAP sejak tiga dekad lalu makin terhakis, sekurang-kurangnya kepada Melayu bandar dan berpendidikan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014. 

 Dyana Sofya Mohd Daud tidak memenangi Pilihan Raya Kecil Teluk Intan malam tadi, tetapi dia masih mengikuti jejak langkah pemimpin partinya dengan turut memecahkan tradisi DAP.
Seperti ketuanya, Lim Kit Siang, Dyana Sofya cuba menjadi wakil rakyat ketika berusia awal 20-an.
Lim yang kini berusia 73, terpilih menjadi wakil rakyat ketika berusia 28 tahun pada 1969 untuk kerusi Parlimen Bandar Melaka.
Tidak seperti Lim dan kebanyakan pemimpin DAP seperti Lim Guan Eng, Anthony Loke dan Liew Chin Tong, Dyana Sofya bukan daripada kumpulan Cina kelas pertengahan yang menjadi penyokong parti.
Bekas penuntut jurusan undang-undang UiTM itu mewakili sejumlah besar belia Muslim yang menyertai DAP menjadi penyokong parti itu yang berbeza dengan kepimpinan mereka.
Namun mereka dan DAP tidak bersendirian. Di dalam Pakatan Rakyat (PR), generasi baru belia membentuk barisan dalam PAS dan PKR yang kini sedang bergerak menjadi barisan senior.
Anak-anak pasca Kemerdekaan ini sudah memberikan kesan kepada PKR, PAS, dan DAP ketika pakatan pembangkang itu bergerak untuk menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Namun, disebabkan kesedaran politik mereka berbeza daripada era orang tua mereka, barisan ketiga ini menjadikan parti mereka baru dengan arah yang tidak dijangka.
Ketika sesetengah daripada mereka cuba menjadikan parti itu bersifat inklusif dan lebih terbuka, sebahagiannya menjadikan parti itu lebih radikal.
Suara mereka menjadi lebih berpengaruh, barisan ketiga PR ini boleh bekerjasama untuk membawa pakatan mereka ke hadapan menjadi alternatif untuk Barisan Nasional (BN).
Legasi
Memahami perkembangan politik pembangkang sejak 30 tahun lalu, amat penting untuk memahami mentaliti unik generasi ketiga PR dan perbezaan mereka daripada ibu bapa mereka.
Ketika tiada liputan Internet, tetapi wujudnya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), ada harga yang perlu dibayar kerana menjadi parti yang tidak mesra BN.
Menurut Pengarah Pendidikan Politik DAP, Liew Chin Tong, individu berusia dan ternama enggan mempunyai karier bersama politik pembangkang kerana risikonya.
Salah satunya ditahan di bawah ISA, sama seperti gerakan sosial dan aktivis keadilan, pemimpin buruh dan ahli politik bukan BN pada 1987.
Ia dirasai pemimpin barisan kedua DAP dan PAS. Individu seperti Guan Eng, Mohamad Sabu, Khalid Samad dan Karpal Singh pernah ditahan ISA.
Dengan mengawal media, BN juga mempunyai kuasa mengawal pendapat umum.
Ia berlaku antara 1980 hingga 1999, ketika kepercayaan DAP anti-Melayu dan Muslim, dan PAS anti-bukan Muslim disematkan dalam minda rakyat.

Slight increase in Malay support for DAP in Teluk Intan, but Chinese, Indian votes plunge

Dyana Sofya's candidacy in Teluk Intan generated excitement among young Malays. The DAP said there was a 3% increase in votes from the Malay electorate in yesterday's by-election. – The Malaysian Insider pic, June 1, 2014. 
Dyana Sofya's candidacy in Teluk Intan generated excitement among young Malays. The DAP said there was a 3% increase in votes from the Malay electorate in yesterday's by-election. – The Malaysian Insider pic, June 1, 2014.

Despite failing to retain the Teluk Intan seat, DAP has found a “silver lining” in yesterday's results, which saw a small increase in support among the Malay voters, although there was a sharp fall in Chinese and Indian votes, said party strategist Dr Ong Kian Ming.
In his early assessment of the by-election which saw DAP candidate Dyana Sofya  Mohd Daud losing by a razor thin majority of 238 votes against Barisan Nasional's Datuk Mah Siew Keong, Ong said the party's support among Malay voters in Teluk Intan increased from 25% in  GE13 to 28%.
"In six Malay majority polling stations, the DAP experienced small increases in the overall support ranging from 0.7% to 3.4%, an encouraging sign given that we were not expecting the Malay support to  increase," he said.
But support from the Chinese community, DAP's traditional vote bank, fell by 15%, from 85% in last year's national polls to 70% in the by-election year, which Ong termed as the "most pessimistic" projection.
"This was somewhat surprising given the positive response the campaign was receiving from the  Chinese voters including the mammoth ceramah on the final day of the campaign," he said in a statement today.
Meanwhile, support for DAP among Indian voters also decreased by 10%, from 62% in GE13 to 52% in yesterday's by-election.
Ong (pic, right) said while the the party failed to retain the semi-urban seat for the third time, he believed new grounds were paved by fielding the 27-year-old Dyana who is considered a political greenhorn, especially in terms of breaking  down racial and gender barriers.
On the upside, Ong expressed confidence that more young Malays would look at DAP as a possible avenue for political activism and that more youths will support Pakatan Rakyat pact in its quest to move away from race-based politics.
"We saw a glimpse of this in Dyana’s campaign in Teluk Intan. The amount of excitement and interest which she generated at the national level especially among young Malays was, dare I say, unprecedented.
"Because of Dyana’s candidacy, UiTM students were talking about the DAP and not necessarily in a negative manner!"
Dyana's ethnicity and educational background (she graduated in law from UiTM) had made her a target of attacks by Umno leaders, after she was named the DAP candidate for Teluk Intan.
"At the local level, Dyana received a tremendous reception from kids and also young people whereever she went. While most of them were not voters, they will be voters in the near future and young leaders  such as Dyana are much better positioned to win them over," he said.
As such, the challenge, said the Serdang MP, was for Pakatan to provide the necessary platform for young leaders, especially those from the Malay community, to present creative ideas and credible policies to convince the younger voters that they are better placed than BN to lead the country into the future.
In the aftermath of yesterday's results, Ong said Pakatan will need to also ponder over the effects of issues and problems within the pact, which might turn voters off.
"Firstly, will turnout in the next general election be as high as GE13 especially if voters are turned off by the problems affecting Pakatan such as the disagreement over hudud, problems in party elections, leadership issues within Pakatan in the state of Selangor, the Allah and the Malay bible issue, just to name a few?" he asked.
"There is no guarantee that these problems will not escalate leading up to the next general election and if so, many voters may choose not to come back to vote.
"The lower turnout which partly caused DAP to  lose Teluk Intan may be replicated in many other such seats," he warned.

The rise of Pakatan’s third-liners

 DAP candidate Dyana Sofya Mohd Daud did not win the Teluk Intan by-election last night but she represents a growing number of Malay-Muslim youths who are joining the DAP and who are making up an important third-line of members and leaders that are different from their elders. – The Malaysian Insider pic, June 1, 2014. 
DAP candidate Dyana Sofya Mohd Daud did not win the Teluk Intan by-election last night but she represents a growing number of Malay-Muslim youths who are joining the DAP and who are making up an important third-line of members and leaders that are different from their elders. – The Malaysian Insider pic, June 1, 2014.

Dyana Sofya Mohd Daud did not win the Teluk Intan by-election last night but she still followed in the footsteps of her party’s elders while at the same time breaking from some of its traditions.
Like her boss, Lim Kit Siang, Dyana Sofya is making her first attempt at elected office in her mid-20s. Lim who is now 73, was 28 when he was first elected in 1969 for the parliamentary seat of Bandar Melaka.
Unlike Lim and many of the DAP’s leading lights such as Lim Guan Eng, Anthony Loke and Liew Chin Thong, Dyana Sofya is not from the Chinese working and middle classes that the party draws its support and members from.
The former UiTM law graduate represents a growing number of Malay-Muslim youths who are joining the DAP and who are making up an important third-line of members and leaders that are different from their elders.
But they and the DAP are not alone. Across Pakatan Rakyat (PR), a new generation of youth are forming a crucial third vanguard in PAS and PKR as their parties’ second-line move into more senior positions.
These sons and daughters of the post-Merdeka generation are already making an impact in PKR, PAS and DAP as the coalition marches to Putrajaya in the 14th general election.
But because they became politically conscious in a different era than their elders, these third-liners are taking their parties in new and unexpected directions.
While some are helping to make their party more inclusive and mainstream, others are helping steer their party to its more radical fringe.
As their voices become more influential, the third-liners in PR could work together to drive their coalition forward to become a viable alternative to Barisan Nasional (BN).
Legacies
Understanding how opposition politics evolved in the past 30 years is important to understanding the unique mentality of PR’s third-liners and how they differ from their elders.
Back when there was no internet but the Internal Security Act (ISA), there was a price to pay for being in a non-BN friendly party.

My take on Teluk Intan by-election results

Dr Ong Kian Ming


As expected, the Teluk Intan by-elections was a very closely fought affair. In the end, the turnout of 67% was not sufficient for the DAP to maintain this seat, losing by a razor thin majority of 238 votes. In fact, before the results of the last polling station was returned to the DAP operations centre, our candidate, Dyana Sofya, was still ahead by 25 votes. Unfortunately, the last polling station, Sungai Bugis, also happened to be an Umno stronghold which we lost by a majority of 263 votes.
It was always going to be a bold and risky strategy on the part of the DAP to field Dyana as a young, female Malay candidate. I had highlighted these risks earlier when I wrote about why Dyana should be considered as the underdog in this contest [1].  In this earlier statement, I outlined two possible scenarios – one more positive, one more scenario – under which DAP would win or lose this seat. Unfortunately, the more negative scenario came to pass.
The Chinese support for DAP decreased by 15% from 85% in GE2013 to 70% in this by-election which was the most pessimistic projection. This was somewhat surprising given the positive response that the campaign was receiving from the Chinese voters including the mammoth ceramah on the final day of the campaign.
The Indian support for DAP decreased by 10% from 62% in GE2013 to 52% in this by-election, again the most pessimistic projection.
If there was a silver lining to this campaign, it would be the slight increase in Malay support of 3% from 25% in GE2013 to 28% in this by-election. In 6 Malay majority polling stations, the DAP experienced small increases in the overall support ranging from 0.7% to 3.4%, an encouraging sign given that we were not expecting the Malay support to increase.
In analysing and interpreting these by-election results, care needs to be taken to separate the short term and more local factors at play in this by-election versus the more national and longer term issues.
At the local level, the race and place of birth of both candidates, the promise of a Ministerial position for the BN candidate if elected, the fact that this by-election will not have any impact on the overall balance of politics at the national level, the usual pouring in of goodies by the BN and promises for more development that happens during a by-election and the relative lack of interest in this contest that led to a lower turnout rate were all contributory factors to the DAP’s defeat. These factors may not have as big of an impact at the national level in the context of a general election.

Dyana wins our hearts

Amar Singh & Lim Swee Im


Dear Dyana Sofya,
You may have lost this small election but you have won the hearts of many, many Malaysians. Despite the ugly ways and attempts to shame or demonise you, we are pleased you did not sink down to the level of those who were shameless in their behaviour.
We know you are ethnically Malay, but throughout this campaign it was clear you are first a Malaysian and stand for all Malaysians. So we seldom think or see you as a Malay, but more as our fellow sister and Malaysian.
It is vital that all of us move away from any form of ethnic politics, ethnic decision-making, ethnic criteria in selection, etc., as this just divides us further. So we are delighted with your stand of inclusiveness.
We want to assure you that you did not lose but won many heart.
The amount of pressure, threats, inducements, promises, etc., that were used is unbelievable. Such behaviour is unethical in any developed and ethical nation.
Do not lose heart.
We are all fighting for the true One Malaysia, where our ethnic differences are celebrated and appreciated, where our religious difference are respected and protected, where we no longer have to classify ourselves by our ethnicity but by our identity as Malaysians.
Like you, we long for the day when Malaysians from all walks of life will fight for their fellow man, regardless of their skin colour, beliefs or position. Thank you for doing so.

What Needs to be Done First.

Of course I am angry. We have worked very hard. People are surprised that DAP lost. We did not mind battling against vote buying, intimidation, threats and so on. We expect BN to resort to every possible means to stay in power. WE have no doubts, has the election commission acted judiciously and impartially and that we have a level playing field, BN is finished. 
The Teluk Intan by election has proven and convinced me of 2 things; the playing field must be leveled. (2) We need to change elections commission and we must remove its blundering and subservient chairman. By doing these two things, only then we can have a fair elections.
No period in our political history has vote buying been more wanton and blatant than during Najib’s time. He is a gangster by any measure- using threats, intimidation, controlling the government apparatuses, institutions and finally money. He pays his way through. He is behaving just like Assad of Syria without the guns and canons. But who is to stop Najib from going to that direction? I am sure he is also not unaware that Assad eventually poofed.
 Pakatan Rakyat must get registered and speak with one voice.
Pakatan Rakyat must now sit down and refocus. We are tired that every time on stage PAS speaks about nothing but hudud. And Anwar Ibrahim is making people tired when each time on stage he speaks about the injustices that had befallen him. And Tengku Razaleigh Hamzah while making the right sound bites, is speaking like a hermit from Langgak Golf. He wants change; he must come out and lead.
We must speak with one voice of a common agenda- to create a new Malaysia founded on the principles of rule of law and fair and just policies. That kind of government is secured trough fair elections umpired by a conscientious elections commission.
The elections commission has showed that it is utterly impotent when Zahid Hamidi issued threats to Rela, promised uniforms, promised development, all kind of promises, buying of votes, bribery and so on so forth. They remain silent when all kinds of abuses and vote buying are committed by the ruling government. The chairman of the election commission should be removed. The commission in fact came out saying corruption is no corruption. This BN will never cede power if the playing field is not level and the subservient election commission is not removed!

Selepas Prk Teluk Intan, Ke Mana Kita ?

Oleh Mohammad Agus Yusoff
Saya meramalkan DAP akan menang di Teluk Intan dengan 3,000 undi majoriti bergantung kepada peratusan keluar mengundi. Sekarang keputusan menunjukkan pengundi Teluk Intan telah memilih calon Barisan Nasional ke parlimen. Maka, tekaan saya salah.
Selepas ini pastilah pelbagai post-mortem dibuat. Apakah ini menunjukkan rakyat telah kembali menyokong BN?
Apakah ini menandakan rakyat telah menolak kerjasama dalam Pakatan Rakyat? Apakah ini ada kaitan dengan hudud? Apakah ini kesilapan DAP meletakkan calon Melayu yang muda di kawasan tersebut?
Dari sudut lain, ada penganalisis yang akan menilai kenapa peratusan keluar mengundi merosot? Bagaimana trend pemilihan pengundi muda? Apakah pengundi Cina masih ramai lagi yang kekal mengundi DAP dan lainnya?
Buatlah post-mortem sepuasnya. Dalam ilmu demokrasi, saya menerima keputusan majoriti.
Khusus buat pengundi Teluk Intan, tahniah kerana telah membuat keputusan masing-masing. Semoganya selepas ini, banjir tidak melimpah lagi apabila tebatan sungai dibuat dan daerah ini akan menjadi lebih maju setelah adanya universiti, lebuh raya, wi-fi laju dan wakil rakyatnya menjadi menteri.
Merenung ke depan, tidak sabar saya untuk melihat rombakan kabinet. Moganya rombakan ini memberikan kita Menteri yang lebih bijaksana untuk membawa negara ke depan.
Kita mahukah Malaysia yang maju dan sejahtera.

Teluk Intan menaranya tiba-tiba menjadi tegak?

Oleh Mohd Sayuti Omar
Lenguh dan peluh pilihan raya Teluk Intan masih belengas dan terasa di tubuh para peminat dan pencandu politik semua. Lebih-lebih lagi pada tubuh pemain langsungnya DAP dan BN. Calon BN, Mah Siew Keong, 53 sudah tentu dalam emosi lebih baik berbanding dengan Dyana Sofya Mohd Daud, 27 calon DAP. Kemenangan mengnyahkan kesakitan dan kepenatan.

Bagaimana pun Dyana mungkin boleh berkeadaan biasa kerana itu pengalaman pertama buatnya, dengan usianya dia boleh pergi jauh dengan keriernya itu. Sebagai orang muda harus menerima kekalahan sebagai cabaran.

Dia baru gagal sekali, berbanding dengan Mah Siew Keong yang sudah dua kali kalah. Mah lebih berpengalaman merasa keperitan dan kehinaan lantaran kalah berbanding Dyana.

Tetapi tidak kepada Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guang Eng. Bagi mereka kekalahan itu satu pukulan takdir yang memedihkan. Teluk Intan adalah kerusi milik DAP. Kekalahan menyebabkan satu kerusi dan satu puncak ketinggian DAP turun setingkat. Walaupun pilihan raya itu praktikal, diterima oleh DAP, hakikatnya ia menyenakkan dan memalukan. Eksperimen DAP dalam usaha memperkasakan partinya gagal.

PKR dan terutamanya Pas rakan DAP dalam Pakatan Rakyat tidak merasai apa-apa. Setengah yang masih memisahkan Pakatan Rakyat dengan "mu-mu aku-aku", maksudnya "bangsa dan agama" tidak merasa apa-apa dan memberi kesan ata kekalahan rakannya itu. Bagi mereka yang bersikap begitu, kekalahan DAP bukan memberi kesan apa-apa bahkan mungkin kemujuran. Bagi mereka sebegini yang berlawan selama lebih seminggu itu adalah antara Lim Kit Siang dengan Tajuddin Rahman, bukan melibatkan mereka. Mereka hanya pemerhati sahaja datang ke Teluk Intan hanya untuk melihat dari dekat menara yang senget itu.

"Kalau pun DAP menang ia tidak memambahkan sokongan untuk hudud di Parlimen, jadi kemenangan di Teluk Intan tak memberi apa-apa erti buat Pas." Petikan kata-kata ini menjawab persoalan kenapa ada orang merasakan Teluk Intan tidak penting pada sisinya.

Sudah banyak ulasan dan analisa dibuat berhubung pilihan raya yang baru berakhir itu. Tampaknya sebab utama kekalahan itu tertumpu kepada faktor pengundi luar. DAP kalah kerana tidak cukup power dari pengundi Cina yang berada di luar. Dianggarakan 6,000 atau 10% daripada pengundi di Teluk Intan berada di luar. Tanpa power tambahan ini, menyebabkan DAP kalah.

Dyana kekal tabur khidmat di Perak


image (21)


TELUK INTAN, 1 JUN: Biarpun kalah tipis dalam Pilihanraya Kecil (PRK) Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud bertekad untuk kekal berkhidmat di Perak, khususnya Teluk Intan.
Ia berikutan sokongan padu rakyat Teluk Intan kepadanya, walau pun baru mengenalinya dua minggu lalu.
Beliau hanya kalah tipis sekadar 238 undi kepada Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong.
“Rakyat Teluk Intan baru mengenal saya dalam dua minggu, tetapi saya menerima jumlah undi sebanyak 19919 undi.
“Saya tidak akan mengecewakan anda,” katanya di Pusat Operasi DAP di sini, sebaik keputusan tidak rasmi diumumkan.
Justeru, beliau bertekad akan terus tinggal di sini bagi terus menabur bakti.
“Saya akan tetap berada di sini dan fokus kepada rakyat Teluk Intan, terutama kepada mereka yang mengundi saya,” katanya lagi.
Dalam pada itu, Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming mengumumkan, Dyana akan diberikan peranan dalam parti peringkat negeri.
“Kita akan melantik Dyana menganggotai Jawatankuasa DAP Perak, serta Pengarah Biro Belia negeri,” katanya.

PRK Teluk Intan: Puteri Demokrasi tewas

TELUK INTAN, 31 MEI: Selepas hampir dua minggu tempoh kempen penuh getir, calon muda DAP Dyana Sofya Mohd Daud akhirnya tewas kepada calon BN, Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong dengan majoriti amat tipis sekadar 238 undi.
Keputusan rasmi diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) malam tadi di mana Dyana mendapat 19,919 undi, manakala Mah pula beroleh 20,157 undi.
Peratusan keluar mengundi jauh lebih rendah sekadar 66.5 peratus, berbanding Pilihanraya Umum (PRU) lalu, iaitu 80.4 peratus.
Pilihanraya ini diadakan berikutan kematian Ahli Parlimen sebelum ini Seah Leong Peng akibat kanser 1 Mei lalu.
Pada PRU lalu, mendiang Seah menewaskan Mah dengan majoriti 7,313 undi.

Dyana Sofya: Ini bukan penamat teruskan perjuangan

dyana12TELUK INTAN, 1 JUN: “Ini bukan penamat Dyana Sofya,” kata calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud kepada lebih penyokongnya di Pusat Operasi DAP semalam.
Dyana ketika berucap sebaik keputusan, mengucapkan penghargaan kepada semua pengundi yang memberikan kepercayaan serta rakan-rakan yang membantu sepanjang kempen.
“Kepada semua pengundi dan pasukan kempen, terima kasih yang tidak terhingga. Saya tidak dapat membalas jasa anda semua.
“Saya minta anda terus bersama saya dalam perjuangan ini,” katanya.
“Terus terang kita kecewa kerana tidak dapat pertahankan kerusi Teluk Intan. Namun, ini bukan penamat kepada Dyana Sofya,” katanya dipetik Roketkini.
Walaupun kekal bersemangat, untuk beberapa ketika suaranya tersekat-sekat, membayangkan kesedihan keputusan itu.
Sepanjang dua minggu ini, Dyana tanpa henti bertemu penduduk Teluk Intan bagi menyatakan dasar perjuangannya, pada masa sama terpaksa menghadapi tohmahan jahat kempen Umno BN.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang turut mengucapkan terima kasih kepada pengundi yang memilih Dyana.
“Saya tidak mahu menyembunyikan rasa kecewa, tetapi perjuangan menuju ‘politik baru’ perlu diteruskan. Mungkin kita perlukan lebih masa dan usaha.

DAP tumbang di Teluk Intan, di mana silapnya?ANALISIS Pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan berakhir semalam. Dan DAP gagal mempertahankan kerusi tersebut apabila calonnya, Dyana Sofya Mohd Daud kalah tipis kepada calon veteran BN, Datuk Mah Siew Keong majoriti 238.

Semasa pengiraan undi semalam, di peringkat awalnya, Dyana mendahului dengan majoriti besar sehingga mencecah lebih 2,000. Namun majoriti itu turun naik dan turus merosot pada satu ketika ia tinggal 25 undi sahaja, dan seterus tewas tipis kepada Mah.

Sekali imbas, DAP dilihat telah gagal menterjemahkan keghairahan yang mengiringi pencalonan Dyana kepada kempen yang boleh memenangkan mereka.

DAP bermula dengan penuh semangat selepas penamaan calon pada 19 Mei lalu, tetapi berakhir dengan kekalahan tipis semalam.

Ada pihak yang berpandangan bahawa Dyana, seorang wanita Melayu muda dari DAP  - gagal diperkenalkan dengan baik kepada pengundi Melayu luar bandar yang kurang mesra dengan parti yang majoriti ahlinya masih lagi orang Cina.

Pengundi Melayu ini merupakan penyokong setia BN tetapi pada masa yang sama mempunyai rasa ingin tahu tentang wajah baru DAP itu.

Namun, DAP tidak menembusi kubu kuat BN/Umno dan hanya berpuas hati dengan siri-siri ceramah serta sesi ramah mesra calonnya bersama orang ramai.

DAP hanya mula melakukan lawatan rumah ke rumah di kawasan luar bandar dalam tempoh seperempat terakhir kempen mereka.

Peningkatan undi Melayu sebanyak 3 peratus sahaja kepada DAP seperti dinyatakan pengarah strateginya, Dr Ong Kian Ming adalah petunjuk jelas yang parti itu tidak menggunakan Dyana sepenuhnya untuk mencuri lebih banyak undi daripada BN.

Pada masa sama, DAP nampaknya juga tidak memahami demografi kerusi Parlimen ini yang merupakan campuran di antara kawasan bandar dan kawasan luar bandar.

Menurut satu sumber DAP, analisis awal mereka mendapati parti itu menggunakan strategi kempen kawasan bandar untuk berkempen di kawasan luar bandar.

Dengan 65 peratus daripada penduduk di sini terlibat dengan industri berasaskan pertanian, isu seperti cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan urus tadbir kerajaan yang baik tidak mempunyai makna yang jelas buat pengundi di sini.

JAKIM Akan Ubah Laporan Asal KKM Kerana Ditekan Cadbury..??


Point penting.

1. Pegawai Jakim mendedahkan bahawa JAKIM akan mengubah laporan asal berkaitan status halal coklat cadbury.

2. Tujuan sebab nak menyelamatkan syarikat tersebut.

3. Ini juga dibuat bagi menyelamatkan dua syarikat lain yang juga pemegang saham kepada syarikat yang produce Cads.

4. Perkara itu dibuat bagi melindungi syarikat daripada kerugian yang besar.

5. Saman2 yang bakal dihadapi oleh Cads adalah munasabah sehingga menyebabkan mereka takut.

Itu la yang cuba disampaikan.

Aku pelik.

Bila ko dedahkan perjumpaan sulit dan bagitau yang JAKIM dan KKM sedang ditekan supaya tukar laporan itu bermaksud ko mendedahkan kelemahan JAKIM dan KKM. Kenapa mereka sanggup membiarkan diri ditekan.

Adakah syarikat Cadbury ialah boss di negara ini?

Bagaimana kapitalis boleh menekan undang2 di negara neh?

Memang pelik la kalau nak rasa simpati pada JAKIM dan KKM. Ini adalah satu hujah untuk kita bagitau kepada rakyat betapa teruknya sistem penguatkuasaan dan pemantauan yang dijalankan oleh JAKIM dan KKM sehingga sewenang2nya boleh ditekan oleh pihak2 tertentu.

Tak bodoh nak mampos ke namanya tue?

Aku pun tak la nak percayakan kata2 di atas tanpa sebarang bukti konkrit. Just nak sampaikanla.. kalau betul maka agensi yang bermasalah sekali lagi. JAKIM dan KKM la jawapannya.

Haha.

Haram jika terus merokok

Zaharuddin
SHAH ALAM - Majlis Fatwa telah memutuskan merokok adalah diharamkan sejak ia diwartakan pada 1995, tetapi masih ramai memandang ringan terhadap fatwa tersebut.

Pengerusi Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid), Dr Zaharuddin Abdul Rahman berkata,  fatwa juga memutuskan bahawa merokok adalah haram kerana boleh mendatangkan kemudaratan.

Justeru menurutnya, bagi yang terus merokok terutama orang Islam, ia jatuh haram dan berdosa besar kerana tidak meninggalkan perkara yang ditegah oleh agama.

“Sekiranya perokok itu sedang berusaha untuk berhenti daripada ketagihan merokok, ia telah jatuh kepada hukum makruh.

“Ia berdasarkan pandangan sesetengah ulama, yang meringankan hukum itu kepada mereka yang berusaha untuk berhenti daripada tabiat tidak berfaedah itu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas apakah hukumnya jika terdapat DNA babi pada puntung rokok, tetapi ramai orang Islam tidak berhenti menghisapnya.

Wang Tebusan: " Siapa Cakap Bohong Antara Najib Dan Polis Filipina "

Pembebasan dua wanita yang diculik di Sabah semalam dalam usaha bersama pihak berkuasa Malaysia dan Filipina hanya dicapai selepas pembayaran "wang tebusan yang besar", lapor Reuters hari ini.
Laporan itu bercanggah dengan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam bahawa "tidak ada wang tebusan dibayar" untuk membebaskan pelancong China, Gao Huayun dan pekerja resort, warga Filipina Marcy Dayawan, yang diculik dari Singamata Adventures dan Reef Resort, di Semporna, 2 April lalu.
Semalam dalam tweetnya, Najib menulis semasa lawatan rasminya ke China: "Saya baru sahaja diberi taklimat oleh @PDRMsia bahawa kedua-dua wanita diculik dari sebuah resort di Sabah April lepas diselamatkan oleh pihak berkuasa kita."

"Tiada wang tebusan dibayar bagi mendapatkan pembebasan mereka. Kejayaan hasil kerjasama pasukan keselamatan Malaysia dan Filipina. Saya berterima kasih kepada semua yang terlibat."
Bagaimanapun, sumber polis Filipina memberitahu Reuters bahawa wang tebusan yang besar dibayar bagi membebaskan kedua-dua wanita itu.
"Ia jarang berlaku bagi Abu Sayyaf untuk melepaskan orang yang diculik tanpa wang tebusan yang dibayar," kata laporan itu.
Tetapi laporan itu tidak memberikan sebarang maklumat mengenai wang tebusan yang dikatakan itu, seperti jumlah yang dibayar dan sumber dana.
Kumpulan pengganas itu sebelum ini menuntut 500 juta peso Filipina (RM36.8 juta) untuk melepaskan Gao, tetapi tidak membuat sebarang permintaan wang tebusan untuk Dayawan.
Pada 2 April, tujuh lelaki bersenjata memasuki resort kira-kira 10.30 malam dan menculik Gao, 29, dari Shanghai dan Dayawan, 40, dari resort itu.
Dilaporkan bahawa pihak berkuasa Malaysia percaya Abu Sayyaf, sebuah kumpulan pengganas yang berpangkalan di selatan Filipina, bertanggungjawab atas penculikan itu dan mereka mendapat bantuan dari dalam.

1.07 juta undi rosak bukti rakyat Mesir tolak Zionis Al-Sisi

KUALA LUMPUR: Lajnah Antarabangsa Pemuda PAS Malaysia (LA PPM) memandang sinis kemenangan Abdul Fattah al-Sisi dalam Pilihan Raya Presiden Mesir semalam.

“LA PPM menganggap kemenangan beliau sebagai tidak mutlak kerana melakukan pelbagai penipuan selain kezaliman terhadap rakyat Mesir,” ujar Pengerusinya, Dr Raja Ahmad Al Hiss dalam satu kenyataan.

Apa yang dikesali, katanya dalam keadaan penolakan rakyat yang memboikot Pilihan Raya Presiden Mesir, rejim al-Sisi telah melakukan pembohongan dengan melanjutkan tempoh pengundian selama sehari selepas jumlah pengundi didapati kurang daripada 40 peratus.

Kata beliau, 92 peratus undian yang diperolehinya semalam bukanlah sesuatu yang membanggakan kerana ia hasil daripada penipuan, pemaksaan dan juga ugutan terhadap rakyat negara itu.

Menurutnya, undi rosak yang berjumlah 1.07 juta menggambarkan bahawa rakyat Mesir tidak mahu mengangkat Al-Sisi sebagai pemimpin sebenar.

“Sikap sebenar rakyat Mesir terhadap beliau adalah mesej jelas bahawa rakyat Mesir menolak pemerintahan beliau sebagai Presiden dan beliau perlu meletak jawatan sekiranya benar beliau seorang yang berwibawa dan mempunyai prinsip,“ ujarnya lagi.

Warga Teluk Intan tunggu universiti dan lebuh raya...!!

Janji Dan Ugutan BN Pada Pengundi Teluk Intan
KUALA LUMPUR: Melalui kemenangan BN pada PRK Teluk Intan, sebagaimana yang dijanjikan oleh Perdana Menteri sendiri, Datuk Mah Siew Keong akan dilantik menjadi menteri atas kapasitinya sebagai Presiden Gerakan.

“Melalui beberapa janji yang terkandung dalam manifestonya pula, pembinaan sebuah universiti tentulah antara yang paling ditunggu-tunggu oleh penduduk Teluk Intan,”.

Melalui beberapa janji menteri yang lain lain pula seperti wifi yang lebih laju, pembangunan yang lebih banyak, pembinaan lebuh raya Banting-Taiping yang dijanji dipercepatkan, uniform untuk anggota Rela dan sebagainya, semuanya itu sedang dinanti oleh penduduk Teluk Intan walaupun Mah berkata, semua itu bukan janjinya dan beliau tidak terikat dengannya.

Namun, katanya jika semua janji itu tidak ternampak bayangnya atau sebatang tiang pun gagal dinaikkan menjelang pilihan raya 2018 nanti, tidak mustahil kerusi Teluk Intan ini kembali semula ke pangkuan DAP.

“Meskipun ada kemungkinan sesetengah pemimpin Umno bersikap agak sombong dan poyo dengan kejayaan merampas kerusi Teluk Intan ini daripada DAP, tetapi secara keseluruhannya pola pengundian masih menjanjikan persaingan yang sengit dalam pilihanraya umum akan datang. Najib, Umno dan BN belum boleh bersenang-lenang lagi,” tulisnya lagi.
Pada PRK Teluk Intan semalam, BN berjaya merampas kembali kerusi parlimen itu yang kali terakhir pernah dimenanginya pada 2004 dahulu. 
Dengan peratusan keluar mengundi begitu menurun iaitu hanya sebanyak 66.5 peratus, Mah memperolehi 20,157 undi manakala Dyana Sofya meraih 19,919 undi. Undi rosak pula sebanyak 550.

Alhamdulillah, kesihatan Presiden PAS semakin baik


KUALA LUMPUR: Keadaan kesihatan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang semakin baik dan sudah boleh duduk di atas kerusi dan bercakap.

“Alhamdulillah TGHH sudah semakin baik keadaan kesihatan beliau. Beliau sudah boleh duduk di atas kerusi dan bercakap. Walaupun begitu beliau masih perlu berehat untuk menpercepatkan proses sembuh,” tulis Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menerusi facebook Tuan Guru Abdul Hadi yang dikemas kini jam 6.00 petang waktu Istanbul atau 11 malam tadi.

Dalam masa yang sama, katanya pihak doktor pakar juga menasihatkan supaya beliau tidak menerima pelawat dalam tempoh dua hari ini untuk mengelakkan sebarang jangkitan baru.

“Pihak kami memohon berbanyak maaf sekiranya permintaan ini menyusahkan rakan taulan, sahabat seperjuangan yang berhajat atau yang sudah berada di Istanbul untuk menziarahi beliau,” ujarnya lagi.
Presiden PAS dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi di Medipol Universitesi Hastanesi, Istanbul kelmarin akibat masalah kesihatan.

Bangsa dan umur penghalang politik baru DAP


Reaksi calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud dan anggota parti selepas pengumuman keputusan pilihan raya di Ibu Pejabat DAP di Teluk Intan semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014.  
Reaksi calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud dan anggota parti selepas pengumuman keputusan pilihan raya di Ibu Pejabat DAP di Teluk Intan semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 1 Jun, 2014.

Air muka pemimpin DAP Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang ketara menunjukkan kekecewaan mereka semalam.
Mereka memperjudikan nasib mereka ke atas Dyana Sofya Mohd Daud untuk mengekalkan kerusi Parlimen Teluk Intan, tetapi calon politik mentah itu kalah dengan 238 undian kepada Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong.
Pemimpin DAP tidak mengendahkan bahawa Dyana Sofya kalah dengan majoriti yang tipis. Namun Dyana Sofya tetap kalah disebabkan pemikiran perkauman generasi lama dan kekurangan minat yang ditunjukkan pengundi muda yang tidak kembali untuk mengundi di pilihan raya Sabtu itu.
"Bangsa masih relevan dalam pilihan raya, tetapi kami cuba menjadikannya tidak relevan," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada penekanan parti-Cina tersebut bagi lebih calon Melayu.
Post-mortem awal pilihan raya oleh DAP mulanya menunjukkan sokongan Melayu untuk parti tersebut meningkat sekurang-kurangnya dua peratus, tetapi undi Cina dan India menjunam lebih daripada 10% setiap satu.
Mah memungut 20,157 undian dan Dyana Sofya 10,919 undi dengan 550 undi rosak di kawasan majoriti Cina tersebut.
Jumlah keluar mengundi tidak memuaskan pada 66.7% berbanding dengan 80.7% pada pilihan raya 2013.
Terdapat laporan tentang kempen saat akhir di mana sekumpulan lelaki memakai t-shirt merah memberitahu pengundi Cina supaya menyokong calon Cina, iaitu Mah, yang ironinya memimpin parti berbilang kaum, Gerakan.
Satu lagi kelebihan adalah status Mah sebagai orang tempatan dan dua penggal beliau berkhidmat sebagai MP Teluk Intan sebelum kalah pada Pilihan Raya Umum 2008.
Dyana Sofya berasal daripada Perak, tetapi baru sahaja terkenal dalam berita sebagai setiausaha Lim Kit Siang pada 2013 dan dua minggu lalu apabila dinamakan sebagai calon parti untuk Teluk Intan.

Nik Aziz harap Abdul Hadi terus memimpin, Anwar hubungi pejabat PM Turki untuk membantu

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengajak semua pihak agar berdoa untuk kesejahteraan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas beliau dimasukkan ke hospital di Istanbul, Turki malam semalam. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 Jun, 2014. Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengajak semua pihak agar berdoa untuk kesejahteraan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas beliau dimasukkan ke hospital di Istanbul, Turki malam semalam. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 Jun, 2014. Para pemimpin Pakatan Rakyat, khasnya PAS mengajak semua pihak agar berdoa untuk kesejahteraan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas beliau dimasukkan ke hospital di Istanbul, Turki malam semalam.
“Saya mengajak semua ahli PAS, bahkan seluruh umat Islam di negara ini agar sama-sama dapat mendoakan agar Tuan Guru Presiden dikurniakan kesejahteraan oleh Allah,” ujar Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menerusi Facebooknya.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula menghubungi pejabat rakan beliau yang merupakan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan agar membantu Abdul Hadi mendapat rawatan terbaik semasa di sana.
Nik Aziz dimaklumkan pagi semalam tentang situasi kesihatan Abdul Hadi yang kini dirawat di sebuah hospital di Istanbul, Turki semakin stabil dan memerlukan masa untuk berehat sebelum pulih sepenuhnya.
Justeru, beliau berharap Tuan Guru Abdul Hadi dapat kembali semula ke tanah air dan meneruskan tugas memimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) demi kesinambungan perjuangan yang suci ini.
Presiden PAS menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi di Medipol Universitesi Hastanesi, Istanbul akibat sukar untuk bernafas.
Beliau kini dilaporkan semakin pulih selepas menerima rawatan doktor pakar di situ.
Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil dalam satu kenyataan berkata PKR menerima berita itu malam semalam, bahawa Abdul Hadi sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi di Medipol Universitesi Hastanesi akibat masalah kesihatan serius.
Katanya, sejurus menerima berita itu, Anwar menghubungi Pejabat Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan.
Menurutnya, Pejabat Perdana Menteri Turki memberi jaminan untuk memberi bantuan sebanyak mungkin kepada Abdul Hadi.

PRK TELUK INTAN ... JANJI PALING MEWAH DAN MAHAL DALAM SEJARAH..!!!

 

Miskin tegar bukan salah sikap pemurah, dasar kerajaan jadi punca

Nurul Izzah Anwar


Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim baru-baru ini membuat kenyataan sikap pemurah rakyat Malaysia adalah salah satu punca mengapa gejala orang bergelandangan semakin bertambah pada masa ini.
Beliau dipetik sebagai berkata:"Isu peminta sedekah di negara ini tidak pernah diselesaikan sepenuhnya walaupun pelbagai usaha dan penguatkuasaan diambil oleh agensi-agensi kerajaan.
"Sikap pemurah adalah salah satu penyumbang utama kepada peningkatan bilangan peminta sedekah, dan kerana ini, kumpulan-kumpulan permintaan sedekah ini bertambah berani untuk meneruskan kehidupan sebegini, " katanya.
Beliau berkata:"Terdapat beberapa NGO yang memberikan makanan untuk mereka yang kurang bernasib baik di sesetengah kawasan di Kuala Lumpur. Walaupun ini tidak menjadi satu kesalahan, tetapi adalah lebih baik sekiranya bantuan tersebut disalurkan melalui saluran yang betul supaya barangan, wang dan perkhidmatan benar-benar dapat dimanfaatkan oleh mereka yang memerlukan."
Saya berasa amat hairan kenapa pihak berkuasa gemar sekali menyalahkan pihak lain dalam semua masalah yang dihadapi oleh negara dan rakyat. Kajian-kajian dari dalam dan luar negara banyak mengupas dan mengulas punca kemiskinan di Malaysia adalah datang daripada penggubalan polisi yang mencengkam kehidupan rakyat.
Kajian Professor Fatimah Kari dari Pusat Kajian Kemiskinan dan Pembangunan UM menunjukkan; menerusi potongan subsidi kerajaan secara berperingkat, rakyat, terutamanya isi rumah Melayu dan Bumiputra yang miskin adalah golongan paling terkesan kelak, sama ada di bandar atau di luar bandar; kadar kemiskinan ini dijangkakan akan kembali seperti pada 1970 dalam tempoh terdekat atau sederhana sekiranya isu jurang pendapatan tidak dikawal menerusi polisi kerajaan.
Model ekonomi yang diguna pakai Dr Fatimah juga menunjukkan pemotongan subsidi tersebut juga meningkatkan kadar kemiskinan bangsa Cina dan India di bandar dan luar bandar, walaupun kesannya tidak begitu mendadak dibandingkan dengan golongan Bumiputra. Yang terpenting, BR1M dikenal pasti sebagai pemberian yang tidak mampu menyelamatkan rakyat daripada perangkap kemiskinan yang bakal menanti.
Kesan pemotongan subsidi bahan api, kajian itu mendapati pertambahan sebanyak 37.5% daripada Bumiputra bandar dan 23.3% daripada Bumiputra luar bandar akan berada dalam risiko miskin tegar kerana pemotongan subsidi itu. Mereka ini dikategorikan sebagai berisiko tinggi sekiranya terjadi kejadian yang tidak disangka seperti bencana alam atau kematian pencari nafkah.