Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kesal dengan kenyataan keterlaluan Setiausaha Pertubuhan Ilmuan Malaysia (Ilmu), Mohd Radzi Othman yang menyamakan wanita bertudung yang menyertai demonstrasi GST 1 Mei lalu sebagai 'pelacur atasan'.

 “Yang tentunya pelacur duduk di hotel, kenapa golongan ini tidak dilawan. Muslimah zaman Nabi pun dibawa ke medan perang, kerjanya memegang air dan memberi minum kepada tentera Islam,” katanya dipetik dalam laman sosial, Harakahdaily.net, semalam.

Bekas Menteri Besar Kelantan itu  turut meminta orang ramai tidak memandang serong terhadap demonstrasi yang dijalankan demi kepentingan masyarakat itu.

“Kita doakan agar dia (Mohd Radzi) diberi keselamatan oleh ALLAH,” katanya.

Mohd Radzi didakwa mengeluarkan kenyataan tersebut di laman sosial Facebook miliknya yang memberi perumpamaan muslimah bertudung labuh yang menyertai demonstrasi itu setaraf dengan pelacur kelas atasan.

Kenyataan Mohd Radzi itu dikecam pelbagai pihak termasuk Muslimat Pas yang menggesa ulama muda itu menarik balik kenyataan tersebut dan jika enggan berbuat demikian, pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.