Sabtu, 15 Mac 2014

Expert says it's 'too early' for theories on missing flight MH370

Rumah Raja Bomoh Cap Kapal Layar Dengan Tugu Barisan Nasional

Padan la..

Rumah dia besar beb. Bukan rumah cikai2. Tapi istana tue.. ko ada? Aku takde. Tengok je la yang mampu pun..

HAHAHAHAHAHAHA

Dan, dalam rumah dia tue ada satu tugu yang berbentuk 1. Dan kalau diperhatikan betul2 kat tugu berbentuk no 1 tue ada lambang Barisan Nasional. Perghhhhhh

PEKAT BIRU TUE BEB. PIAW PUNYA. SAMPAIKAN BUAT TUGU 1MALAYSIA DENGAN LOGO BARISAN NASIONAL LAGI TUE..

Ko ada?

Aku takde. Dan, aku haramkan ia berada di dalam persekitaran rumah aku. Suwey weyyyyy..

HAHAHAHAHAHA.. 






Istana Sri Gemilang.


6 mati ambil dadah berlebihan di festival muzik yang diluluskan oleh kerajaan Umno@BN

Enam orang meninggal dunia kerana pengambilan dadah berlebihan dalam Future Music Festival Asia (FMFA) malam tadi menyebabkan pihak penganjur terpaksa membatalkan hari terakhir festival itu selepas polis menasihatkan mereka berbuat demikian.
"Demi kepentingan keselamatan awam, kami mengambil dan menerima nasihat pihak berkuasa untuk tidak meneruskan hari ketiga FMFA 2014.
"Ini juga adalah untuk membantu siasatan yang sedang berjalan. Kami menghargai kerjasama dan penerimaan baik semua pihak serta akan berkongsi maklumat terkini mengenai perkara ini secepat mungkin," kata pihak penganjur dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook festival itu.
Portal berita The Star hari ini melaporkan seorang mati di tempat kejadian, di Stadium Bukit Jalil, manakala seorang lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.
Tiga yang lain meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM ).
Antara yang meninggal adalah seorang pemuda Melayu, dua wanita Melayu, seorang Cina dan India.
Kesemua rakyat Malaysia ini berusia antara 21 dan 28 tahun.
Polis berkata, empat orang lagi, dua daripada mereka koma dan berada dalam keadaan kritikal di kedua-dua buah hospital.
Yang masih kritikal adalah dua Melayu dan dua Cina.
Berikutan kematian tersebut, pihak penganjur membuat laporan polis dan bekerjasama dengan pihak berkuasa.
Polis menutup beberapa bahagian Stadium Bukit Jalil untuk menghalang penonton konsert memasuki kawasan festival.
Pharrell, Macklemore & Ryan Lewis dan Rudimental dijadualkan mengadakan persembahan hari ini.
Penyanyi rap tempatan, Sayla berkata, mereka tidak tahu mengenai jadual persembahan pada hari ini.
"Saya tidak tahu apa yang berlaku. Kami semua hanya melepak di belakang pentas menunggu sebarang arahan. Kami dijadualkan melakukan persembahan tetapi kami masih menunggu. Bassment Sindiket sepatutnya membuat persembahan dahulu sebelum kami tetapi baru sahaja sebentar, persembahan mereka dihentikan,” katanya.

Jais ambil tindakan undang-undang terhadap "Raja Bomoh Cap Kapal Layar"


Antara ritual yang dilakukan oleh Raja Bomoh yang menimbulkan perasaan kurang senang masyarakat Islam yang dikatakan menyimpang daripada ajaran Islam sebenar. - Gambar The Malaysian Insider. Antara ritual yang dilakukan oleh Raja Bomoh yang menimbulkan perasaan kurang senang masyarakat Islam yang dikatakan menyimpang daripada ajaran Islam sebenar. - Gambar The Malaysian Insider. "Raja Bomoh" yang melakukan ritual di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini, kononnya bagi membantu usaha mengesan kehilangan pesawat MH370, bakal dikenakan tindakan mengikut Enakmen Jenayah Syariah Selangor.
Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Ahmad Zaharin Mohd Saad berkata tindakan itu akan dikenakan ke atas Ibrahim Mat Zin, 80, jika siasatan Jais mendapati perbuatannya menyimpang daripada ajaran Islam sebenar.
"Jais menerima banyak aduan daripada orang ramai, termasuk melalui laman sesawang dan Facebook Jais, berhubung perbuatan dia.
"Merujuk kepada aduan itu, Jais sedang meneliti dan menyiasat kejadian itu mengikut Seksyen 7(1) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor," katanya kepada pemberita di Shah Alam.
Rabu lepas, Ibrahim dilapor melakukan ritual ala-ala "tikar terbang" dengan disertai beberapa lelaki memegang dua biji kelapa yang tidak diketahui fungsinya.
Dua hari sebelum itu, Ibrahim turut muncul di KLIA melakukan ritual menggunakan bubu mata pancing.
Mengulas lanjut, Ahmad Zaharin berkata pihaknya juga masih melakukan pemantauan di KLIA bagi mengekang kegiatan itu daripada berulang. - Bernama

MH370: Polis periksa rumah kapten pesawat MAS..!!!

Polis periksa rumah kapten pesawat MH370 
Pengawal keselamatan mengawal rapi kediaman Kapten Pesawat MH370 Zaharie Ahmad Shah di Laman Seri, Shah Alam, hari ini. - Foto Bernama
SHAH ALAM - Polis dilihat tiba di rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah, juruterbang pesawat Malaysia Airlines MH370, pada 2.42 petang tadi selepas sidang berita Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai perkembangan pesawat yang hilang itu.
   
Tiga anggota polis berpakaian preman itu memperkenalkan mereka dari ibu pejabat polis Bukit Aman kepada pengawal keselamatan yang mengawasi kediaman Laman Seri di Seksyen 13 di sini, sebelum mengambil pas keselamatan untuk memasuki kawasan itu.
  
Difahamkan anggota polis berkenaan telah menjalankan pemeriksaan di kediaman juruterbang itu dan mereka dilihat meninggalkan rumah itu pada 4.46 petang.
  
Wakil-wakil media tempatan dan asing yang menunggu di kawasan perumahan itu, tidak dibenarkan memasukinya oleh pengawal keselamatan.
  
Pesawat itu yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal ke Beijing dilaporkan hilang sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 pagi pada Sabtu lepas.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama. Setakat ini, operasi mencari dan menyelamat, yang memasuki hari kelapan hari ini, masih gagal mengesan pesawat itu.
   
Sementara itu, polis dijadual memberi kenyataan rasmi mengenai pemeriksaan di rumah Zaharie pada satu sidang media esok.

Mukhriz kata bukan salah UMNO@BN pasal "BOMOH BUBU", Anwar tak ada isu..!!

JIKA BENAR BUKAN UMNO@BN, KAMI NAK TANYA SATU AJELAH... APA YANG BOMOH NIE DOK BEBEL PANJANG-PANJANG MARAH KJ SAMPAI KELUAQ HABIS CERITA KAIN UMNO BN DENGAN BOMOH TERSEBUT..CAP KAPAL LAYOR PUN KELUAR HA..HA..HA..!!!

Bomoh bubu: Tanda Anwar ketandusan isu

Mukhriz Mahathir KAJANG - Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini menyifatkan tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim  menunding jari ke arah BN dalam isu 'bomoh bubu' dianggap sebagai orang politik yang sudah kehabisan isu.

Menurutnya, perkara itu jelas menunjukkan bahawa Anwar sudah kehabisan agenda untuk dibawa kepada rakyat,sehingga sanggup menyalahkan BN bagi memperlihatkan sisi baiknya kepada rakyat.

"Saya fikir, Anwar buat macam itu, sebab beliau tiada  isulah, dia tidak boleh cerita apa kebaikan yang boleh dibawa  untuk Kajang walhal kita lebih tertumpu kepada soal-soal  kebajikan rakyat di sini.


"Oleh itu, saya merayu penduduk  di Dun Kajang supaya beri peluang kepada Datin Paduka Chew  Mei Fun wakil BN,untuk jadi Adun disini, sebab beliau mempunyai 'track record' yang cemerlang dan saya yakin dan percaya bahawa  beliau boleh menjadi  wakil rakyat yang baik," katanya ketika kepada Sinar Harian Online di Sungai Kantan,Kajang hari ini.

PRK Dun Kajang: PKR gesa pengundi Cina nilai rekod prestasi Mei Fun


KAJANG: PKR hari ini menyerang kredibiliti calon BN yang juga Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun dalam membela nasib masyarakat Tionghua ketika menjadi Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (PJU).

Timbalan Bendahari Agung PKR, Low Chee Chong berkata, pada 2001 Mei Fun telah gagal dalam menyelesaikan isu membabitkan SJK(C) Damansara.

"Ketika isu sekolah ini timbul, Mei Fun yang merupakan Ahli Parlimen PJU bukan sahaja tidak membela nasib sekolah tersebut tetapi tidak pernah datang ke sekolah tersebut.

"SJK(C) Damansara ini terletak dalam kawasan parlimen beliau, tetapi beliau tidak mengambil berat dalam isu tersebut," jelasnya pada sidang media di Bilik Gerakan Utama PKR, Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang.

Menurut, Chee Chong pada waktu itu kerajaan pusat ingin mengambil tanah di tapak sekolah tersebut bagi pembinaan kondomium mewah.

Tetapi, telah mendapat tentangan dari penduduk dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) di kawasan tersebut .

"Bagi menentang usaha tersebut penduduk telah menubuhkan satu jawatankuasa SOS Damansara.

"Masyarakat Tionghua di kawasan tersebut sanggup berjuang mempertahankan sekolah tersebut, namun Mei Fung sebagai Ahli Parlimen ketika itu gagal menyuarakan apa-apa bantahan terhadap kerajaan dan beliau juga dilihat gagal hadir walau sekali pun ke sekolah tersebut," katanya.

Kasim Ahmad tidak tahu perkara ini - TGHA

SHAH ALAM: Usaha menyampaikan dakwah berkaitan akidah perlu melihat kepada latar belakang sesuatu kelompok, bagi memastikan kaedah penympaian dakwah itu benar-benar terkesan dan bersesuaian.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, berkata sama ada kelompok sasaran itu merupakan anti-hadis, liberalisme, mahupun kafir, terdapat kaedah tertentu yang perlu digunakan.

Beliau menjelaskan terdapat tiga latar belakang utama yang harus dikenalpasti oleh para pendakwah, sebelum mengeluarkan atau menyampaikan hujah berkaitan akidah iaitu kelompok yang benar-benar jahil, jahil tetapi tidak sedar dia jahil dan tahu tentang Islam tetapi sengaja engkar.

"Apabila kita memperhalusi latar belakang sesuatu kelompok itu, barulah boleh kita menggunakan kaedah tertentu untuk berhujah dengan mereka. Golongan pertama, iaitu yang benar-benr jahil, maka kita perlu memberi ilmu agar mereka tahu.

"Manakala, bagi yang jahil tetapi tidak sedar dia jahil, kita sedarkan dia (yang dia jahil), dan yang engkar pula kita perlu berhujah dengan dia," jelas beliau ketika menjawab soalan seorang peserta Wacana Pengukuhan Akidah, di Unisel, Shah Alam, hari ini.

Ustaz Hadi menjelaskan, kelompok yang jahil ini sememangnya tidak mengetahui tentang kedudukan al-Quran, hadis dan sebagainya serta tidak mengetahui tentang mukjizat-mukjizat berkaitan Islam ini.

Sehinggalah ada pihak yang menyampaikan dan menunjukkan kedudukan-kedudukan tersebut, tegas Ustaz Hadi, ilmu berkaitan Islam dan akidah ini akan difahami golongan tersebut.

MH370: Memahami muka bumi koridor utara dan koridor selatan

Mystery of missing plane still unfolding

Sebenarnya Siapa Ambil Alih MH370..??

Berikutan laporan terkini bahawa pesawat Malaysia Airlines MH370 mungkin jatuh ke dalam laut di Telok Bengal atau di Lautan Hindi, timbul persoalan kini:"Adakah seseorang mengambil alih MH370?" 
Ada cadangan menyatakan wujudnya campur tangan manusia, bukan kegagalan teknikal dalam misteri kehilangan pesawat itu sejak seminggu lalu, lapor CNN. Biasanya, campur tangan manusia akan melibatkan rampasan untuk kepentingan politik sebagaimana kejadian 9-11, bagaimanapun tidak ada kumpulan pengganas yang mengaku terlibat atau membuat tuntutan berkaitangan kehilangan pesawat itu. 
Memetik kata-kata penganalisa keselamatan, Peter Bergen, CNN melaporkan bunuh diri boleh jadi puncanya, sebagaimana kes Egypt Air 990 yang jatuh ke dalam Lautan Atlantik selepas meninggalkan lapangan terbang JFK pada 31 Oktober 1999. 
Bagaimanapun, persoalannya ialah ke mana hala tuju pesawat itu selepas beberapa jam ia terputus hubungan dengan menara kawalan seperti yang ditunjukkan oleh data setelit. 
Satu lagi misteri adalah mungkinkah ada individu mematikan transponder dan jika benar, siapa yang melakukannya? 
CNN melaporkan, ada kemungkinan orang atau beberapa orang yang tidak mempunyai kepentingan politik mengarahkan penerbangan itu. 
Ini adalah lebih daripada biasa, di mana sebelum 9-11, sebelum pengenalan pintu kokpit bertetulang, terdapat beberapa insiden sebegini.

MH 370: SUDAH DAPAT "BOMOH" BERTUAH, SATELLITE TIDAK BERGUNA LAGI……”

Aku amat yakin bahawa tidak ada rakyat Malaysia khususnya dan rakyat di negara lain umumnya yang tidak simpati dengan nasib malang yang menimpa penumpang MH 370. Semuanya berperasaan ‘empathy’ terhadap pihak yang malang. Takut kalau-kalau peristiwa malang begini menimpa diri kita pula.
Dan adanya komen-komen dari sosial media berkaitan dengan misi mencari kapal terbang yang hilang adalah berkaitan cara dan tindakan pihak tertentu dalam menangani krisis berkenaan yang pada pandangan setengah orang menampakkan keadaan yang tidak berapa kena. Walaupun usaha kerajaan itu patut dipuji namun terdapat juga tindakan-tindakan yang amat memalukan negara. Dan keadaan yang menjatuhkan imej negara ini yang mendapat perhatian dan kritikan dari seluruh dunia. Kadang-kadang ditertawakan sebagai bahan jenaka. Tidak pula bermakna bahawa mereka tidak bersimpati dengan mangsa MH 370.
Mula-mula aku semacam tidak peduli apabila ada rakan-rakan yang mengatakan bahawa Malaysia menggunakan tenaga bomoh untuk mencari kapal terbang yang hilang MH 370. Berita itu langsung tidak menarik perhatian aku walau sedikitpun disebabkan peristiwa kehilangan MH 370 bukan berita untuk dipersendakan. Tetapi setelah ‘seantero’ dunia hebuh dengan berita berkenaan barulah aku mula ‘terjaga dari tidurku’, terutama apabila anak aku dari London menceritakan tentang ‘kehebuhan’ warga London memperkatakan tentang ‘kehebatan’ bomoh Malaysia yang kononnya boleh melakukan sesuatu ‘keajaiban’ mencari dimana MH 370.
Yang menarik perhatian aku ialah tentang kononnya Presiden Obama juga sedang mengikuti perkembangan Bomoh di Malaysia melalui computernya (yang merupakan berita palsu akhirnya). Gambar palsu itu tersebar dengan begitu luas sekali ke seluruh dunia dengan caption yang berbunyi,’ "now the country is an international joke and Malaysia is now officially the laughing stock of the world."
YB Khairi Jamaluddin dalam kenyataannya mengatakan bahawa perkhidmatan Bomoh 1 Malaysia bukan atas arahan kerajaan Malaysia. Namun DS Anwar Ibrahim mempersoalkan pula tentang bagaimana Bomoh 1 Malaysia boleh ‘berleluasa’ menjalankan tugasnya di KLIA dan beliau juga mahu tahu pihak mana yang bertanggungjawab menggunakan ‘perkhidmatan’ bomoh berkenaan dan siapakah pula yang membayar perkhidmatan berkenaan. Dan sebagaimana yang dilaporkan oleh akhbar The Star (13 Mac 2014) bahawa, Datuk Seri Anwar Ibrahim during a Parliament session, jokingly, said that even Obama must have been amazed with "our stupidity.He even had a 1Malaysia tag on him. This is bomoh 1Malaysia,"

MH370: Ahli keluarga kecewa tiada sebarang perkembangan

MH370: Families in Beijing shocked by new development

Hanya Di Malaysia Soalan Bertulis: Sidang media MH370 dibatalkan petang tadi.

Sidang Media Najib Tanpa Soal Jawap Jam 2.20 Petang, Sidang Media Soalan Bertulis Jam 5.30 Petang Di Batalkan..!!!
Sidang media teknikal MH370 bagi menjawab sebarang soalan berkenaan penjelasan perdana menteri tengahari tadi dibatalkan kerana pihak berkuasa memerlukan lebih banyak masa untuk meneliti soalan-soalan yang dikemukakan wartawan secara bertulis.

Seorang jurucakap sekretariat media dari Jabatan Penerangan, Jagjit Singh memaklumkan perkara itu kepada wartawan sekitar jam 5.10 petang tadi.

Selepas sidang media awal tengahari tadi, wartawan yang ingin mengajukan soalan diminta mengemukakannya secara bertulis di atas kertas kajang bersaiz A4 yang disediakan Jabatan Penerangan.

Wartawan meja bahasa Inggeris Malaysiakini, Koh Jun Lin sendiri mengemukakan enam soalan untuk dijawab.

Sekretariat media memaklumkan pihak berkuasa akan menjawab soalan-soalan yang telah diajukan dalam sidang media pada jam 5.30 petang esok.

"Mereka (pihak berkuasa) sedang menelitinya," kata Jagjit.

Difahamkan 10 helai kertas soalan diserahkan kepada sekretariat daripada lebih 200 organisasi media yang membuat liputan kehilangan ini.

Hari ini merupakan hari kelapan pesawat MH370 hilang selepas gagal dikesan menara kawalan pada Sabtu lalu.

Hanya Di Negara Islam Malaysia: 5 mati ambil dadah berlebihan di festival muzik

Lima orang meninggal dunia kerana pengambilan dadah berlebihan dalam Future Music Festival Asia (FMFA) malam tadi menyebabkan pihak penganjur terpaksa membatalkan hari terakhir festival itu selepas polis menasihatkan mereka berbuat demikian.
"Demi kepentingan keselamatan awam, kami mengambil dan menerima nasihat pihak berkuasa untuk tidak meneruskan hari ketiga FMFA 2014.
"Ini juga adalah untuk membantu siasatan yang sedang berjalan. Kami menghargai kerjasama dan penerimaan baik semua pihak serta akan berkongsi maklumat terkini mengenai perkara ini secepat mungkin," kata pihak penganjur dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook festival itu.
Portal berita The Star hari ini melaporkan seorang mati di tempat kejadian, di Stadium Bukit Jalil, manakala seorang lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.
Tiga yang lain meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM ).
Antara yang meninggal adalah seorang pemuda Melayu, dua wanita Melayu, seorang Cina dan India.
Kesemua rakyat Malaysia ini berusia antara 21 dan 28 tahun.
Polis berkata, empat orang lagi, dua daripada mereka koma dan berada dalam keadaan kritikal di kedua-dua buah hospital.
Yang masih kritikal adalah dua Melayu dan dua Cina.

HANYA DIMALAYSIA: SIDANG MEDIA NAJIB DIBUAT TANPA DIBENARKAN SOAL JAWAB

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak mengesahkan laporan media berhubung pesawat MH370 dirampas dan pencarian pesawat ini sedang memasuki fasa baru ke arah dua koridor baru di utara Malaysia dan satu lagi di selatan negara ini.

Koridor utara adalah menuju ke Turkmenistan, Kazakhstan serta utara Thailand manakala koridor selatan ialah di Indonesia dan selatan Lautan Hindi.

Perdana menteri berkata demikian pada sidang medianya sebentar tadi.
Pada sidang media itu, Najib yang membaca teks tanpa menerima sebarang soalan media, berkata Malaysia akan terus meningkatkan usaha mencari dan berharap maklumat baru yang diperolehi akan membawa kepada satu langkah mendekati penemuan pesawat itu.

Najib berkata, komunikasi terakhir MH370 dengan satelit adalah pada 8.11 pagi waktu tempatan Sabtu lalu (hari kehilangan pesawat) di Selat Melaka.

Katanya, penyiasatan menunjukkan pergerakan penumpang kapal terbang itu dan hubungan telekomunikasi dibuat dengan sengaja namun beliau menolak ia satu rampasan.

Najib berkata, berdasarkan data daripada radar yang dikesan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), kerajaan mengesahkan pesawat yang ditunjukkan dalam data asal adalah MH370.

Katanya, aa diperolehi berdasarkan kerja forensik yang dibuat oleh FAA, NTSB, AAIB dan pihak berkuasa Malaysia yang bekerja secara berasingan ke atas data yang sama.

Ust Hadi-Wacana Pengukuhan Aqidah



Pakar percaya MH370 belum terhempas

Oleh AZIZ MUDA
KUALA LUMPUR: Pesawat MAS MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu yang menimbulkan 1001 pertanyaan sehingga kini (14 Mac), dipercayai masih lagi belum terhempas, tegas pakar penerbangan, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.
Katanya, kesimpulan sama ada pesawat itu terhempas atau tidak hanya boleh diberi sehingga bangkai pesawat itu ditemui, tetapi sehingga sekarang ia jejaknya masih belum dikesan oleh mana-mana pasukan pencari dan penyelamat.


Dr Samsuri berkata, andaian ini dibuat kerana sehingga kini tidak terdapat sebarang isyarat daripada pesawat itu yang dilengkapi pelbagai peralatan canggih itu. Katanya, MH370 sebenarnya boleh mengesan dan menghantar isyarat kepada pusat kawalan sekiranya pesawat itu terhempas, apabila ia menyentuh tanah di bumi atau air lautan.
“Ia direka begitu. Tapi tiada isyarat itu. Ini bermakna ia tidak terhempas. Semua pihak harus memberikan harapan bahawa pesawat itu belum lagi terhempas,” katanya.
Beliau juga yakin, pesawat berkenaan tidak dirampas kerana setelah tujuh hari ianya hilang, tiada sesiapa pun yang mendakwa merampas pesawat berkenaan atau menyiarkan apa-apa tuntutan melalui website, YouTube, instagram atau lain-lain laman sosial kepada pihak sasaran. Katanya, jika diteliti rekod 10 tahun lalu, perampas tidak berlengah untuk me ngaku dan menyatakan tuntutannya.
Ketika diwawancara 14 Mac lalu di Pejabat Harakah, Dr Samsuri yang juga bekas pakar rujuk (penasihat) kepada Menteri Pengajian Tinggi Malaysia dalam bidang Aeroangkasa 2007-2008 berkata, jika berlaku rampasan, ia pasti ada mukadimahnya yang turut menjelaskan kenapa pesawat itu dirampas.
“Untuk dikatakan berlakunya rampasan, saya tak yakin. Opsyen yang pertama tidak terhempas, opsyen kedua tidak dirampas.

MH370 : Selepas Seminggu Anak Kapal Dan Penumpang Di Siasat

Siasatan kini ke anak kapal, penumpang MH370
Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Abdul Razak (tengah) bercakap pada sidang media tergempar MH370 di Hotel Sama-Sama, Sepang, hari ini
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata berdasarkan perkembangan terkini misi mencari pesawat Malaysia Airlines MH370, pihak berkuasa telah mengubah tumpuan penyiasatan mereka kepada anak kapal dan penumpang pesawat itu.

Najib berkata pihak berkuasa masih menyiasat semua kemungkinan, sebab kenapa penerbangan MH370 itu menyimpang daripada laluan asalnya menuju ke Beijing, selepas disahkan bahawa pesawat yang dilihat dalam data radar utama ialah MH370.

"Sepanjang tujuh hari lepas kami telah menjejaki setiap penunjuk dan meneliti setiap kemungkinan.

Kepada keluarga dan rakan-rakan mereka yang terlibat, kami harap maklumat baharu ini akan membawa kita lebih hampir kepada penemuan pesawat itu," katanya dalam taklimat media di sini hari ini.

Najib juga telah mengarahkan Kementerian Luar supaya memberikan penerangan penuh kepada kerajaan-kerajaan asing yang mempunyai penumpang di dalam pesawat berkenaan.

Selepas seminggu dan beberapa petunjuk, apa yang kita tahu dan tidak mengenai MH370

 
Ia masih lagi menjadi misi pencarian yang terbesar – melibatkan beberapa dozen pesawat dan kapal laut di lautan luas dan ribuan lagi menggunakan carian internet melalui imej carian terkini satelit – namun pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 masih gagal ditemui.
Pesawat Boeing 777-200ER yang membawa 239 penumpang itu lenyap genap seminggu lalu selepas dalam perjalanan dari Beijing ke Kuala Lumpur, namun carian di Laut China Selatan sehingga ke Lautan Hindi masih gagal mengesannya.
Tiada sebarang serpihan di mana-mana lokasi di laut mahupun daratan. Tiada petanda badan pesawat yang besar dengan nombor pendaftaran 9M-MRO di dasar lautan atau diletakkan di mana-mana antara 634 laluan berikutan kapasiti bahan apinya.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kepada keluarga dan media hari ini masih tiada sebarang lokasi atau nasib pesawat kecuali pencarian diluaskan ke sempadan Kazakhstan and Turkmenistan sehingga ke Lautan Hindi, dan operasi di Laut China Selatan dihentikan.
Sehingga hari ini 14 negara, 43 kapal laut dan 58 pesawat udata terlibat dalam misi mencari pesawat berkenaan yang kali terakhir dihubungi pada 8.11 pagi pada Sabtu.
Sebelum itu, seorang pegawai kerajaan Malaysia berkata penyiasat menyimpulkan salah seorang juruterbang, ataupun seseorang yang berpengalaman mensabotaj pesawat MH370.
Associated Press memetik pegawai yang enggan dinamakan dan terlibat dalam penyiasatan berkata, sabotaj bukan lagi teori, sebaliknya "konklusif". Najib bagaimanapun tidak mengulas lanjut perkara itu.
Ketika pendedahan terbaru Najib itu, berikut adalah perkaraapa yang kita tahu dan tidak mengenai Pesawat MH370, yang kini dikenali sebagai "misteri penerbangan yang tidak pernah berlaku" sebelum ini.
Apa yang kita tidak tahu:
* Lokasi sebenar pesawat MH370. Ia hilang disekitar kawasan utara Selat Melaka selepas ping terakhirnya pada jam 8.11 pagi, 8 Mac 2014.
* Keadaan semua 227 penumpang dan 12 krew penerbangan.
* Pihak yang mengemudi MH370 selepas hilang daripada radar.
* Pihak yang mematikan talian komunikasi pesawar pada 1.07 pagi dan transponder pada 1.21 pagi, Sabtu lepas.
* Motif kehilangannya. Masih lagi menjadi teka-teki.
* Sama ada di utara atau selatan Selat Melaka.
Misi mencari dan menyelamat kini terarah ke kawasan utara koridor dari Thailand ke Kazakhtan/Turkmenistan dan selatan koridor dari Indonesia ke Lautan Hindi.
Apa yang kita tahu:
* Pesawat tidak berada di Laut China Selatan. Misi pencarian dihentikan meskipun terdapat penemuan beberapa tompokan minyak, serpihan dan gelombang seismos.
* Sistemnya dimatikan dengan sengaja berasingan sebelum hilang.
* Pesawat tidak memasuki ruang udara Vietnam.
* MH370 mempunyai 7.5 jam baki bahan api pesawat bila hilang.
* Tidak terhempas ketika hilang.
* Mengubah haluan dan ketinggian
* Pesawat itu merentasi Semenanjung Malaysia di sempadan Thailand

Dalam Ini Dunia....UMNO dan BOMOH Berpisah Tiada..!!!!




MH370 dan kepercayaan bomoh


Nomy Nozwir

Laman Facebook Wan Muhd Safwan yang mendakwa dirinya dapat mencari lokasi pesawat MH370 dengan menggunakan kuasa jin.Laman Facebook Wan Muhd Safwan yang mendakwa dirinya dapat mencari lokasi pesawat MH370 dengan menggunakan kuasa jin.Sebelum saya memulakan tulisan ini, tidak terlewat untuk saya mengucapkan semoga anggota keluarga dan sahabat handai kepada mangsa kejadian tragedi kapal terbang MH370 yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan sepatutnya tiba di Beijing pada minggu lalu.
Sepanjang minggu lalu, perhatian seluruh dunia, yang sebelum 8 Mac memberi fokus kepada Crimea kerana ancaman tentera Moscow ke atas Ukraine, tiba-tiba semua berubah ke arah Malaysia selepas kejadian nahas tersebut.
Apapun, kita semua jauh di sudut hati berharap, agar dapat menemui pesawat tersebut agar semua teka-teki tentang misteri kehilangan pesawat tersebut dapat terungkai.
Mencurah-curah di laman sosial media, samada di Facebook atau Twitter, dan di Instagram dengan hashtag #PrayForMH370 sebagai harapan untuk semua pihak, sama ada pihak Malaysian Airlines (MAS), pihak kerajaan Malaysia dan negara-negara yang terlibat dalam usaha mencari dan menyelamat (search and rescue), dan yang paling penting ahli keluarga mangsa yang terlibat untuk mengetahui nasib ahli keluarga mereka yang tersayang di dalam pesawat tersebut.
Namun, dalam negara menghadapi krisis ini, muncul sebahagian golongan yang menjadi golongan oportunis, sama ada menjual baju tertulis "PrayForMH370" dan dijual dengan harga RM40, menjadi kritikan masyarakat sosial media.
Begitu juga dengan beberapa gadis miang yang menunjukkan “selfie” mereka dan menyalahgunakan hashtag tersebut bagi tujuan populariti mereka di sosial media.
Tetapi kritikan paling teruk, dan bagi saya agak memalukan sebagai rakyat Malaysia ialah golongan yang tiba-tiba mengaku sebagai bomoh dan mendakwa mereka mampu mengesan di mana kapal terbang tersebut.
Pada Selasa lalu, di laman sosial Facebook, seorang yang mendakwa dirinya seorang bomoh bernama Wan Muhd Safwan mendakwa telah menggunakan jin untuk menemui pesawat tersebut.
Menurut Safwan dalam Facebooknya, berkata dalam statusnya "merawat 4 pesakit sekaligus dari jam 3 petang sampai 12.30 malam. Lembik juga perawat. Satu dari pesakit yang mempunyai jin-jin, saya 'mengambil kesempatan' untuk memerintahkan (jin) untuk mengesan pesawat MH 370 melalui Kapten Azhari (Zaharie) Ahmad Shah”.
"Pesawat berjaya dikesan dan waktu 'scan' telah diambil. Isi rakaman tidak boleh disiarkan public (orang ramai) kerana menghormati keluarga mangsa."
Nah, ini nampak sangat menipunya! Pertama, Safwan berkata bahawa beliau menggunakan “jin” untuk masuk ke dalam tubuh Kapten Zaharie (menurut apa yang ditulisnya).
Sedangkan beliau sendiri tidak pasti nama sebenar kapten pesawat tersebut, beliau mendabik dada mengaku bahawa beliau sudah menemui kapal terbang tersebut.
Jika benar bagai didakwa, kenapa beliau tidak terus saja ke KLIA dan menemui pegawai-pegawai tinggi yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat ini?
Kenapa biarkan saja tentera udara Malaysia serta pasukan-pasukan tentera dan anggota penyelamat ini membuang masa mencari pesawat tersebut di Teluk Siam (Gulf of Thailand) yang keluasannya 320,000 kilometer persegi?
Kenapa tak nak bantu mereka yang mencari kalau benar-benar Safwan yang mendakwa dirinya sebagai seorang bomoh dukun ini dah jumpa? Nak “discuss” harga maklumat?
Raja Bomoh Ibrahim Mat Zin (dua dari kanan) dengan pembantunya di KLIA menjalankan upacara mencari kapal terbang MAS.Raja Bomoh Ibrahim Mat Zin (dua dari kanan) dengan pembantunya di KLIA menjalankan upacara mencari kapal terbang MAS.Apapun yang paling saya sedih sebagai seorang rakyat Malaysia ialah kehadiran seorang yang mendakwa dirinya sebagai "Raja Bomoh Sedunia VVIP" Ibrahim Mat Zin, yang dua tiga hari ini memalukan negara ini melalui aksi-aksi bodoh sepanjang beliau di KLIA.
Antara aksi beliau ialah membawa bubu mata pancing dan teropong buluh untuk “meninjau” dan “mencari” di mana hilangnya pesawat ini.
Seterusnya, beliau dan rakan-rakannya telah membawa “tikar ajaib” bersama bakul dan dua biji buah kelapa dalam usaha mencari MH370 ini.
Kalaulah Raja Bomoh ini mampu menggunakan teknik ini untuk mencari pesawat tersebut, apalah gunanya kerajaan-kerajaan seluruh dunia membina teknologi canggih berbillion ringgit dalam tujuan mencari dan menyelamat?
Kalaulah benar Raja Bomoh ini betul-betul mampu mencari pesawat yang hilang ini, kenapa dia tak cari di mana kanak-kanak yang hilang akibat diculik, atau kecurian kenderaan yang sering berlaku?
Hakikatnya, masyarakat dalam negara ini ketinggalan dalam sains. Sains ialah satu-satunya cara, yang saya percaya, untuk menjawab segala persoalan di muka bumi ini.
Sains ialah kunci kepada segala jawapan yang tidak dapat dijawab dan ia perlu terus dicari manusia untuk menjawab segala persoalan mereka.

MH370 ‘terbang’ hingga ke Kazakhstan, isu rampasan jadi siasatan

PM pCSHAH ALAM 15 MAC: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak mengesahkan laporan media berhubung pesawat MH370 dirampas.
Najib berkata, komunikasi terakhir MH370 dengan satelit adalah pada 8.11 pagi waktu tempatan Sabtu lalu (hari kehilangan pesawat) di Selat Melaka.
Katanya, penyiasatan menunjukkan pergerakan penumpang kapal terbang itu dan hubungan telekomunikasi dibuat dengan sengaja namun beliau menolak ia satu rampasan.
Namun menurut Najib, kini pencarian pesawat ini sedang memasuki fasa baru ke arah dua koridor baru di utara Malaysia dan satu lagi di selatan negara ini.
Koridor utara adalah menuju ke Turkmenistan, Kazakhstan serta utara Thailand manakala koridor selatan ialah di Indonesia dan selatan Lautan Hindi.
posiblePada sidang media itu, Najib yang membaca teks tanpa menerima sebarang soalan daripada media, berkata Malaysia akan terus meningkatkan usaha mencari dan berharap maklumat baru yang diperolehi akan membawa kepada satu langkah mendekati penemuan pesawat itu.
Sementara itu orang ramai melahirkan pelbagai pandangan di media sosial berhubung sidang media tergempar Perdana Menteri itu berhubung kelewatan sidang media dan keengganan Najib Razak membuka sesi persoalan wartawan.
Mereka meluahkan rasa kurang senang dengan kelewatan sidang media hampir 40 minit yang sepatutnya diadakan tepat pada jam 1.30 petang.
Mereka menyatakan sepatutnya ketepatan waktu perlu diutamakan Kerajaan Malaysia kerana ia melibatkan imej negara di peringkat antarabangsa.
Ada juga pengguna laman sosial yang menimbulkan persoalan pesawat itu ‘terbang’ hingga ke Kazakhstan kerana sebelum ini media ada melaporkan bahawa Najib mempunyai hubungan kekeluargaan dengan pemimpin utama negara itu yang memerlukan penjelasan lebih lanjut.
Menurut Lathefa Koya, selepas penafian demi penafian dilakukan oleh pemangku Kementerian Pengangkutan, Datuk Seri Hishamuddin Hussin pengumuman Najib Razak hadir mengesahkan penafian dilakukan sebelum ini.

MH370: PAS gesa PM bawa usul khas, bahas di parlimen

KUALA LUMPUR: Dengan perkembangan terbaru isu MH370 hari ini, PAS menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengemukakan satu usul khas ke Dewan Rakyat Isnin ini.

Ketua Whip Parlimen PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, usul tersebut sangat penting untuk dibahaskan dalam mendapatkan gambaran sebenar apa yang berlaku.

"Kenyataan PM (dalam sidang media) tadi seperti ada sesuatu yang begitu tersembunyi. Beliau sebut tadi data baru dari servis provider iaitu pengeluar enjin Rolls Royce.

"Persoalannya, kenapa begitu lambat data itu diperoleh sedangkan kita boleh panggil wakil Rolls Royce lebih awal," katanya sambil menambah sudah seminggu baru data diperoleh.

Beliau menegaskan usul yang perlu dibawa oleh Najib mestilah bersifat boleh dibahas, dan bukan hanya penjelasan menteri yang tidak boleh dibahas.

Minggu lalu, Speaker Dewan Rakyat menolak usul membincangkan kehilangan Pesawat MAS MH370, yang dikemukakan Mahfuz.

Dalam usul tersebut, Ahli Parlimen Pokok Sena itu menggariskan tiga asas mengapa penting untuk usul tersebut diterima dan dibahaskan oleh Dewan Rakyat.

Katanya, adalah penting bagi parlimen sebagai mewakili seluruh rakyat Malaysia, menzahirkan rasa dukacita dan sedih atas apa yang berlaku sekaligus menyatakan kebersamaan kepada keluaga yang terlibat.

Polis geledah rumah juruterbang MH370

Polis mula mengeledah rumah juruterbang pesawat Malaysia Airlines yang hilang Sabtu lau, selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan bahawa pesawat itu disyaki sengaja menukar laluan penerbangan, kata seorang pegawai kanan polis kepada Reuters.

Anggota polis tiba di rumah kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, petang ini, sejurus selepas tamat sidang akhbar perdana menteri.

Penyiasat mengesahkan bahawa pesawat yang dikesan oleh radar tentera adalah pesawat MH370 selepas komunikasinya mungkin dimatikan sebelum sampai ke pantai timur Malaysia minggu lalu, kata Najib.

Sementara itu, kementerian luar China meminta Malaysia supaya menyediakan maklumat yang lebih menyeluruh dan tepat mengenai penerbangan Malaysia Airlines terbabit.

China juga meminta Malaysia mendapatkan lebih banyak negara menyertai operasi mencari dan China sendiri akan meminta negara-negara lain yang berkaitan untuk membantu mencari pesawat tersebut, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Penyiasat percaya seseorang di atas kapal pesawat itu sengaja menutup sistem komunikasi dan pengesanannya, membawa pesawat itu berpatah balik dan terbang selama hampir tujuh jam selepas ia hilang, kata perdana menteri hari ini.

Reuters

Polis siasat rumah kapten pesawat MH370, lapor Reuters

Pihak polis tiba di kediaman juruterbang MH370 sebaik sahaja Perdana Menteri, Datuk Seri Najib (dua dari kanan) menamatkan sidang media di Hotel Sama-Sama, KLIA, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 15 Mac, 2014.Pihak polis tiba di kediaman juruterbang MH370 sebaik sahaja Perdana Menteri, Datuk Seri Najib (dua dari kanan) menamatkan sidang media di Hotel Sama-Sama, KLIA, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 15 Mac, 2014.Polis menyiasat rumah juruterbang pesawat MH370 ekoran pengesahan perdana menteri bahawa pesawat itu secara sengaja ditukar haluannya, kata seorang pegawai polis sebagaimana yang dilaporkan Reuters hari ini.
Anggota polis sampai ke rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, sebaik sahaja Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menamatkan sidang medianya.
Para penyiasat mengesahkan pesawat yang dikesan melalui radar tentera adalah pesawat MH370 yang hilang sejak seminggu lalu selepas sistem perhubungannya dimatikan sebelum melalui pantai timur Malaysia minggu lalu, kata Najib.

Keluarga mangsa MH370 rasa ada sesuatu yang disembunyikan oleh Kerajann BN..!!


Ahli keluarga penumpang MH370 dikerumuni media bagi mendapatkan reaksi mereka berkenaan pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 15 Mac, 2014.Ahli keluarga penumpang MH370 dikerumuni media bagi mendapatkan reaksi mereka berkenaan pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 15 Mac, 2014.Pengumuman terbaru yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkenaan kehilangan MH370 patut dibuat lebih awal bahkan kelaurga mangsa terasa ada sesuatu yang disembunyikan.
Muhammad Razahan dan isterinya Norli Akmar Hamid dalam perjalanan untuk berbulan madu ke China apabila pesawat milik Malaysian Airlines (MAS) hilang semasa perjalanan ke Beijing dari Kuala Lumpur awal pagi Sabtu.
Muhammad Razahan, bapa saudara Zulkifli Zakaria dari Perak berkata, selepas lapan hari menunggu, perdana menteri sepatutnya sudah memberi jawapan lebih pasti dan bukannya apa yang diumumkan sebelum ini.
"Saya tidak berasa itu adalah perkara sebenar. Mesti ada sesuatu yang lain. Mereka menyembunyikan sesuatu daripada kami," kata beliau kepada The Malaysian Insider semasa dihubungi melalui telefon tidak lama selepas pengumuman dibuat.
"Kami tidak berpuas hati bagaimana perkara ini dikendalikan," kata Zulkifli.
Beliau berkata, ahli keluarga yang berada di situ bersama dalam bilik di Hotel Everly mendengar pengumuman, kelihatan tidak gembira.

Benarkah KIAMAT Berlaku Pada Hari ARAFAH? - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Bagi Perempuan Pergi Kuliah Agama - Ustaz Azhar Idrus

Hingus Keluar Masa Solat, Macamana Nak Buat? - Ustaz Azhar Idrus

Fahami Hukum MAKAN Sambil BERCAKAP - Ustaz Azhar Idrus

Minat Bela Burung..'Ikan BN!' - Ustaz Azhar Idrus

Bekas Timbalan Menteri sokong Wan Azizah, Umno cawangan sertai PKR

Biarlah pengundi Kajang berbicara - Wan Azizah

Anwar: Kamu cemar hukum, rakyat bangkit perangi habis-habisan

Anwar: Kenapa Malaysia guna bomoh, itu syirik kata anak lelaki Yusuf Qardhawi

Lajim Ukin: UMNO Tidak Boleh Lagi Menjamin Masa Depan Rakyat Malaysia

Samseng Kg Dusun vs Raja Bomoh MH370 (Parody)

Search for MH370 expands beyond Thailand, Indonesia, no more in South China Sea

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak (second from right) and acting Transport Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein (second from left) at today's press conference on the missing flight MH370. Najib says Putrajaya is still investigating all possibilities as to what caused MH370 to deviate from its flight path. – The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, March 15, 2014.   
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak (second from right) and acting Transport Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein (second from left) at today's press conference on the missing flight MH370. Najib says Putrajaya is still investigating all possibilities as to what caused MH370 to deviate from its flight path. – The Malaysian Insider pic by Afif Abd Halim, March 15, 2014. The search for the missing flight MH370 will now expand to areas beyond Thailand to Kazakhstan and Turkmenistan in the north and beyond Indonesia in the south after due evidence showed its last contact was at 8.11am north of the Strait of Malacca, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said today.
He said investigations showed the passenger jet's movements and shutdown of communication links were a deliberate act but stopped short of calling it a hijack.
Investigators had confirmed that an aircraft tracked by military radar was the lost Malaysia Airlines flight MH370, after its communications were likely switched off before it reached the east coast of Malaysia a week ago, Reuters quoted Najib as saying.
"Despite media reports the plane was hijacked, I wish to be very clear, we are still investigating all possibilities as to what caused MH370 to deviate," said Najib, reading out from a statement to a packed press conference.
He said satellite data placed the Boeing 777-200ER (9M-MRO) aircraft in one of two corridors: at the north stretching from northern Thailand to Kazakhstan, or at the south, from Indonesia to southern Indian Ocean.
He said investigators had confirmed that the aircraft tracked by military radar was the lost plane, after its communications were likely switched off before it reached the east coast of Malaysia a week ago.
Several earlier reports had quoted an unnamed Malaysian official as confirming speculation that the jet had been hijacked.

Full Text:
PM NAJIB RAZAK’S PRESS STATEMENT ON MH370 - 15th MARCH 2014
Seven days ago Malaysia Airlines flight MH370 disappeared. We realise this is an excruciating time for the families of those on board. No words can describe the pain they must be going through. Our thoughts and our prayers are with them.
I have been appraised of the on-going search operation round the clock. At the beginning of the operation, I ordered the search area to be broadened; I instructed the Malaysian authorities to share all relevant information freely and transparently with the wider investigation team; and I requested that our friends and allies join the operation. As of today, 14 countries, 43 ships and 58 aircraft are involved in the search. I wish to thank all the governments for their help at such a crucial time.
Since day one, the Malaysian authorities have worked hand-in-hand with our international partners – including neighbouring countries, the aviation authorities and a multinational search force – many of whom have been here on the ground since Sunday.
We have shared information in real time with authorities who have the necessary experience to interpret the data. We have been working nonstop to assist the investigation. And we have put our national security second to the search for the missing plane.
It is widely understood that this has been a situation without precedent.
We have conducted search operations over land, in the South China Sea, the Straits of Malacca, the Andaman Sea and the Indian Ocean. At every stage, we acted on the basis of verified information, and we followed every credible lead. Sometimes these leads have led nowhere.
There has been intense speculation. We understand the desperate need for information on behalf of the families and those watching around the world. But we have a responsibility to the investigation and the families to only release information that has been corroborated. And our primary motivation has always been to find the plane.
In the first phase of the search operation, we searched near MH370’s last known position, in the South China Sea. At the same time, it was brought to our attention by the Royal Malaysian Air Force that, based on their primary radar, an aircraft – the identity of which could not be confirmed – made a turn back. The primary radar data showed the aircraft proceeding on a flight path which took it to an area north of the Straits of Malacca.
Given this credible data, which was subsequently corroborated with the relevant international authorities, we expanded the area of search to include the Straits of Malacca and, later, to the Andaman Sea.
Early this morning I was briefed by the investigation team – which includes the FAA, NTSB, the AAIB, the Malaysian authorities and the Acting Minister of Transport – on new information that sheds further light on what happened to MH370.
Based on new satellite information, we can say with a high degree of certainty that the Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) was disabled just before the aircraft reached the East coast of peninsular Malaysia. Shortly afterwards, near the border between Malaysian and Vietnamese air traffic control, the aircraft’s transponder was switched off.
From this point onwards, the Royal Malaysian Air Force primary radar showed that an aircraft which was believed – but not confirmed – to be MH370 did indeed turn back. It then flew in a westerly direction back over peninsular Malaysia before turning northwest. Up until the point at which it left military primary radar coverage, these movements are consistent with deliberate action by someone on the plane.
Today, based on raw satellite data that was obtained from the satellite data service provider, we can confirm that the aircraft shown in the primary radar data was flight MH370. After much forensic work and deliberation, the FAA, NTSB, AAIB and the Malaysian authorities, working separately on the same data, concur.
According to the new data, the last confirmed communication between the plane and the satellite was at 8:11AM Malaysian time on Saturday 8th March. The investigations team is making further calculations which will indicate how far the aircraft may have flown after this last point of contact. This will help us to refine the search.
Due to the type of satellite data, we are unable to confirm the precise location of the plane when it last made contact with the satellite.
However, based on this new data, the aviation authorities of Malaysia and their international counterparts have determined that the plane’s last communication with the satellite was in one of two possible corridors: a northern corridor stretching approximately from the border of Kazakhstan and Turkmenistan to northern Thailand, or a southern corridor stretching approximately from Indonesia to the southern Indian ocean. The investigation team is working to further refine the information.
In view of this latest development the Malaysian authorities have refocused their investigation into the crew and passengers on board. Despite media reports that the plane was hijacked, I wish to be very clear: we are still investigating all possibilities as to what caused MH370 to deviate from its original flight path.
This new satellite information has a significant impact on the nature and scope of the search operation. We are ending our operations in the South China Sea and reassessing the redeployment of our assets. We are working with the relevant countries to request all information relevant to the search, including radar data.
As the two new corridors involve many countries, the relevant foreign embassies have been invited to a briefing on the new information today by the Malaysian Foreign Ministry and the technical experts. I have also instructed the Foreign Ministry to provide a full briefing to foreign governments which had passengers on the plane. This morning, Malaysia Airlines has been informing the families of the passengers and crew of these new developments.
Clearly, the search for MH370 has entered a new phase. Over the last seven days, we have followed every lead and looked into every possibility. For the families and friends of those involved, we hope this new information brings us one step closer to finding the plane.

MH370: Komunikasi akhir MH370 jam 8.11 pagi Sabtu kata Najib

SEPANG - Misi mencari dan menyelamat MH370 yang memasuki hari ke lapan hari ini membuat kesimpulan, pesawat yang hilang dari radar sejak Sabtu lalu telah memutuskan transponder dan komunikasi jam 8.11 pagi.

Perdana Menteri dalam sidang media tergempar hari ini mengumumkan kemungkinan seseorang dalam pesawat itu sengaja mengubah haluan penerbangan.

"Pihak kami masih siasat semua kemungkinan. Berkenaan ia dirampas, kami masih belum mahu mengesahkan apa-apa," katanya pada sidang media di Hotel Sama-Sama, di sini, hari ini.

Pelbagai teori sebelum ini bertebaran tentang kehilangan pesawat MH370 yang akhirnya terungkai dengan penemuan terbaru ini.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal hilang semasa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing selepas sejam berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi Sabtu lepas.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pukul 6.30 pagi hari yang sama.

MH370: Pesawat tak dikenali menukar arah adalah MH370 kata Najib

PM sahkan pesawat tidak dikenali yang dikesan menukar arah dan terbang ke arah barat ialah MH370.

Katanya, ia berdasarkan kerja-kerja forensik oleh FAA, NTSB, AAIB dan pihak berkuasa Malaysia.

Mengulas mengenai laporan didakwa mengesahkan MH370 dirampas, Najib berkata beliau maklum dengan laporan media.

"Namun kita masih menyiasat semua kemungkinan mengenai apa yang menyebabkan MH370 melencong dari laluan penerbangan asalnya," kata Najib.

Berdasarkan perkembangan ini juga, siasatan kini ditumpukan semula ke atas anak kapal dan penumpang.

Katanya, pencarian diteruskan di dua koridor. Pertama: Dari utara Thailand hingga ke Kazakhstan. Kedua: Dari Indonesia ke Lautan Hindi.

Operasi di Laut China Selatan dihentikan dan pihak berkuasa sedang menilai semula usaha untuk menugaskan semula aset yang digunakan untuk mencari dan menyelamat, katanya.

Nafi dirampas, misi mencari MH370 diteruskan di dua koridor baru kata Najib

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menolak laporan media pesawat MH370 dirampas dan pencarian pesawat ini sedang dijalankan memasuki fasa terbaru ke arah dua koridor baru di utara Malaysia dan satu lagi di selatan negara ini.
Koridor utara adalah menuju ke Turkmenistan, Kazakhstan serta utara Thailand manakala koridor selatan ialah di Indonesia dan selatan Lautan Hindi.
Perdana menteri berkata demikian pada sidang medianya sebentar tadi.

Kerajaan Malaysia sahkan pesawat MH370 dirampas, lapor AP

Pesawat Malaysia Airlines MH370 dirampas, menurut laporan agensi AP.
AP melaporkan seorang pegawai kerajaan Malaysia berkata, rampasan itu bukan setakat teori lagi tetapi ia mencapai tahap 'konklusif'.
Pegawai berkenaan yang berada dalam pasukan penyiasatan itu, berkata mereka mendapati salah seorang juruterbang atau orang lain yang berpengalaman terbang merampas pesawat yang hilang sejak Sabtu minggu lalu.
Bagaimanapun, setakat ini, motifnya belum diketahui dan lokasi di mana pesawat itu berada belum diketahui dengan jelas.
Difahamkan, kerajaan Malaysia akan mengumumkan perkara itu pada sidang akhbar dijangka diadakan pada 1 tengah hari  ini.

'Kajang voters must be like Justice Bao and save Malaysia' - LKS

Anwar Ibrahim: Jangan Ingat Rakyat Bodoh, Jangan Ingat Rakyat Hamba

Anwar Ibrahim: Isu MH370, Satu Dunia Kutuk Kita

Anwar Ibrahim: Kamu Hukum Aku 5 Tahun Penjara, Lagi Kuat Aku Semangat Nak Berjuang

PRK Dun Kajang: Perkauman masih jadi isu utama


Dua calon wanita berbeza kaum daripada BN, Datin Paduka Chew Mei Fun (kiri) dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Gambar fail.Dua calon wanita berbeza kaum daripada BN, Datin Paduka Chew Mei Fun (kiri) dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Gambar fail.Isu bangsa dan kaum sekali lagi hadir dalam politik dan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, mungkin berdepan dengan keputusan luar jangkaan.
Barisan Nasional, yang mencipta paradigma komuniti kebangsaaan dengan satu parti untuk setiap bangsa dan setiap orang kepada bangsa-partinya, kini konsep itu dilihat digunakan menentang parti itu sendiri.
Sementara Pakatan Rakyat, yang bangga menjadi parti tanpa mengira bangsa kini menerima sokongan daripada masyarakat Melayu Islam, sedar atau tidak, disebabkan bangsa calonnya.
Pengundi Melayu Islam yang mahu berhenti menyokong BN dikatakan mereka tidak selesa menyokong calon Cina berbanding calon Melayu Islam.
BN meletakkan Datin Paduka Chew Mei Fun daripada MCA untuk menentang calon PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Aktivis dan pemimpin BN mengesahkan wujud pemikiran sedemikian di kalangan penyokong di Kajang, dan berkata pengundi berkenaan bercadang untuk tidak keluar mengundi pada 23 Mac.
Aktivis Pakatan juga secara diam-diam mengakui bangsa Dr Wan Azizah adalah bonus untuk kempen mereka. Ini amat dialu-alukan kerana parti itu berdepan masalah menarik sokongan kaum Melayu Islam.

'Don't pity me, I'm no puppet' - Kak Wan

Wan Azizah criticises Msia's efforts to locate flight MH370



Penampar Buaya: "Dia nak tampar saya tapi satu Malaysia nak tampar dia"- Khairy



Kajang Move: Will it succeed?

The more Malay votes BN/MCA candidate obtains, the less Chinese votes she needs.

With eight days more to go before polling on Sunday, March 23, the battle for Kajang is beginning to take on an air of greater urgency.
A local English newspaper dated March 13, 2014 has reported Umno Youth chief Khairy Jamaluddin calling PKR’s Wan Azizah Wan Ismail ‘a puppet’ as she is merely replacing her husband Anwar Ibrahim in the Kajang by-election.
Wan Azizah Kajang(Anwar became ineligible to contest due to being convicted of sodomy via a Court of Appeal ruling on March 7.)
Calling Wan Azizah ‘a puppet’ is certainly hitting below the belt. BN leaders have called for a clean election campaign and everyone in BN must live up to that.
Are they going to adhere to what they have requested others to do? Or is the call for a clean election campaign just a publicity stunt to garner votes?
It is best that both sides adhere to an ethical campaign by telling the voters what they can do in terms of service to the people. In that way, people can re-evaluate whom to vote for.
The number of voters in Kajang is approximately 39,000 comprising 49% Malays, 40% Chinese and 10% Indians. As the Malays are the majority, painstaking efforts are being made to woo their vote.
According to this columnist’s PKR friend who had conducted a survey, the Chinese have a preference for PKR regardless of whoever is the candidate while the Malays have a preference for BN, also regardless of whoever is the candidate.
The Indians are evenly divided. This shows that the Chinese are still adamant on supporting Pakatan Rakyat (PR) while the Malays are still firmly with BN.
Thus the battle will now focus on the Malay voters. If BN can obtain 80% of the Malay vote, they can win the battle with only 30% of the Chinese vote. The more Malay votes they obtain, the less Chinese votes they need.
Many Malays are still conditioned to stick to BN and accept BN as a necessary component in their life. They have difficulty accepting Pakatan because to them Pakatan is something new and unfamiliar and therefore they prefer to stick to something that is familiar.
Better problem-solver

PRK Dun Kajang: Bekas pemimpin Umno sokong PKR

Kempen pilihan raya kecil DUN Kajang memasuki hari keempat semalam menyaksikan bekas pemimpin Umno peringkat nasional dan tempatan memberi sokongan terbuka kepada calon PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Datuk Shariff Omar - bekas timbalan menteri pertanian - malam tadi menyatakan sokongan itu buat julung-julung kalinya muncul di depan lebih 2,000 hadirin, mahu membantu Pakatan mencapai kemenangan dengan majoriti yang besar dalam pilihan raya kecil itu.

Shariff merupakan timbalan ketua menteri Pulau Pinang sewaktu Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi timbalan perdana menteri pada 1995.

Sementara itu, empat bekas pemimpin Umno peringkat cawangan dalam DUN Kajang turut menyerahkan borang permohonan menyertai PKR kepada Anwar dan Dr Wan Azizah dan menerima selendang PKR sebagai tanda kemasukan mereka, yang disambut sorakan hadirin.

"Saya menyatakan sokongan terbuka kepada perjuangan Pakatan Rakyat. Saya yakin dan percaya rakyat dapat membuat pilihan dengan memilih Dr Wan Azizah," tegas Shariff.

"Orang Kajang bernasih baik, dapat calon (Wan Azizah) seorang yang berakhlak baik. Saya ikhlas, saya tidak mengharap apa-apa. Oleh itu pada 23 Mac, panggil adik-beradik sauadara mara undi Pakatan Rakyat untuk mendapat majoriti besar," katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapan sulung atas pentas Pakatan Rakyat di Stadium Kajang malam tadi selepas dipecat dari Umno kerana bertindak bertanding atas tiket Bebas dalam pilihan raya umum lalu.

Shariff mengakui beliau rapat dengan Anwar sejak ketua pembangkang itu menjadi timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri. Beliau juga bekas ketua Umno Tasek Gelugor.

PRK Dun Kajang: Bekas timbalan menteri Umno isytihar sokong Wan Azizah

BissdByCQAE-PazKAJANG 14 MAC: Bekas Timbalan Menteri Pertanian, Datuk Seri Mohd Shariff Omar secara terbuka memberi sokongan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang.
Beliau juga meminta pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) berkenaan memastikan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menang dengan majoriti lebih besar.

“Saya kenal lama dengan Dr Wan Azizah. Saya sokong Wan Azizah untuk menang di Kajang. Baik, berakhlak orangnya. Orang Kajang bernasih baik dapat calon seperti Dr Wan Azizah.
“Saya yakin pengundi Kajang akan membuat keputusan bijak dengan memilih Dr Wan Azizah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang,” kata bekas Ketua Umno Bahagian Tasek Gelugor itu.
Beliau yang pertama kali berucap di pentas Pakatan Rakyat berkata
demikian depan lebih 3,000 pengunjung Karnival Selangorku di Stadium Kajang, malam tadi.
Bisui4tCQAAS8K3Mohd Shariff hadir ke program anjuran Kerajaan Selangor dan Solidariti Anak Muda (SAMM) yang berlangsung 7 hingga 22 Mac itu bersama-sama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau ialah bekas Ahli Parlimen Tasek Gelugor antara 1999 hingga 2004 dan pernah menyandang jawatan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang.
Sokongan itu memberi tamparan hebat kepada Barisan Nasional (BN) yang cuba merampas kerusi yang dimenangi PKR pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

20140314_234238Apatah lagi, beberapa pemimpin akar umbi Umno termasuk jentera parti PRK Kajang turut mengisytihar menyertai PKR pada program berkenaan.
Mereka ialah timbalan ketua, ketua pemuda dan ketua wanita dari Umno Cawangan Sungai Kantan Peringkat Tiga, selain bekas Ketua Umno Cawangan Batu 9, Cheras beserta 80 penyokong mereka.
Ketua Belia Seksyen 8, Bandar Baru Bangi dan Ketua Beliau Taman Sri Minang turut berbuat demikian sebelum Anwar mengaluingi mereka mafla PKR.
Mengikut penganjur, lebih ramai orang Umno bakal menyertai Pakatan Rakyat dalam masa terdekat sebagai tanda sokongan kepada Dr Wan Azizah.

Guna bomoh cari MH370 perbuatan syirik – anak lelaki Yusuf Qardhawi

Bisra7PCcAEkAUbKAJANG 14 MAC: Anak lelaki  ulama terkenal dunia, Dr Yusuf Al-Qaradhawi mengecam penggunaan ‘bomoh kepala’ dalam usaha mencari pesawat MH370 yang disifatkannya sebagai syirik.
Tanpa menyebut nama, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim itu mendedahkan beliau dihubungi anak ulama itu bagi mendapatkan kepastian.
“Saya terima panggilan dari anak lelaki Yusuf Al-Qaradhawi. Dia kata kenapa guna bomoh, itu syirik. Saya jawab, mana saya tahu. Bukan saya terlibat.
“Itu kenalah tanya (Datin Seri) Rosmah (Mansur),” katanya yang berseloroh kemudiannya pada ucapan di program Karnival Selangorku di Stadium Kajang, malam tadi.
“Malu kita. Zam, zam ala kazam. Satu dunia tengok kita. Ini bukan cara kita,” katanya lagi disambut gelak tawa lebih 3,000 pengunjung karnival berkenaan.

Beliau turut mengulangi kecaman berikutan penganjuran solat Hajat PAS Selangor disiasat polis sedangkan ucapara bomoh tidak dikenakan sebarang tindakan.
Anwar juga kesal banyak kenyataan bercanggah menteri dan pihak berkuasa dalam mengesan pesawat berkenaan hingga  merosakkan imej negara di mata dunia.
Beliau turut menyentuh perkembangan terbaru membabitkan ‘bomoh kelapa’ yang dilapor  mahu menampar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.
“Aku tak mahu campur. Seorang baling kelapa, seorang baling bola,” katanya.

MH370: Data sulit tunjuk pesawat mungkin terhempas di Teluk Bengal atau Lautan Hindi


Data sulit menyatakan pesawat MH370 mungkin di Teluk Bengal atau Lautan Hindi. Gambar fail.Data sulit menyatakan pesawat MH370 mungkin di Teluk Bengal atau Lautan Hindi. Gambar fail.Analisis risikan sulit terhadap data elektronik dan satelit menunjukkan pesawat yang hilang ketika dalam perjalanan ke Beijing itu mungkin terhempas sama ada di Teluk Bengal atau di Lautan Hindi, menurut laporan eksklusif oleh CNN.
Jika maklumat ini benar, ia boleh menjadi imbasan pertama yang memberikan butiran kukuh mengenai apa yang berlaku kepada MH370 selepas ia hilang daripada radar awal pagi Sabtu minggu lalu.
Ia juga memberikan cukup kredibiliti kepada Amerika Syarikat untuk menggerakkan USS Kidd, kapal pemusnah peluru berpandu, ke Lautan Hindi dan pegawai India untuk meluaskan usaha mencari ke Teluk Bengal.
Data sulit tunjuk pesawat mungkin terhempas di Teluk Bengal atau Lautan Hindi
Analisis risikan sulit terhadap data elektronik dan satelit menunjukkan pesawat yang hilang ketika dalam perjalanan ke Beijing itu mungkin terhempas sama ada di Teluk Bengal atau di Lautan Hindi, menurut laporan eksklusif oleh CNN.
Jika maklumat ini benar, ia boleh menjadi imbasan pertama yang memberikan butiran kukuh mengenai apa yang berlaku kepada MH370 selepas ia hilang daripada radar awal pagi Sabtu minggu lalu.
Ia juga memberikan cukup kredibiliti kepada Amerika Syarikat untuk menggerakkan USS Kidd, kapal pemusnah peluru berpandu, ke Lautan Hindi dan pegawai India untuk meluaskan usaha mencari ke Teluk Bengal. – 15 Mac, 2014.

Teori rampasan MH370, niat guna pesawat untuk ‘tujuan jahat’, kata pegawai Amerika


Kapal misil pemusnah Amerika Syarikat digerakkan ke Lautan Hindi selepas kawasan pencarian diperluaskan dalam operasi mengesan pesawat MH370. Gambar fail.Kapal misil pemusnah Amerika Syarikat digerakkan ke Lautan Hindi selepas kawasan pencarian diperluaskan dalam operasi mengesan pesawat MH370. Gambar fail.Dengan bukti menunjukkan pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200ER yang hilang masih utuh, pegawai Amerika Syarikat tidak menolak kemungkinan bahawa penerbangan MH370 diterbangkan ke satu tempat rahsia supaya ia boleh digunakan di kemudian hari.
Tiada sebarang kesan atau serpihan ditemui di darat atau laut dapat dikaitkan dengan pesawat yang membawa 239 orang yang hilang dalam penerbangan ke Beijing Sabtu lalu.
"Saya sangat berminat untuk menyelesaikan misteri ini supaya kita dapat menolak kemungkinan, walaupun kecil bahawa pesawat ini boleh digunakan untuk tujuan jahat terhadap kita pada masa akan datang,"ABC News memetik pegawai Amerika sebagai berkata.
Pegawai itu berkata, "semua aset perisikan kita" sedang digunakan untuk menyelesaikan perkara ini.
Penyiasat yang sedang mencari pesawat penumpang MAS itu berkata, mereka tidak boleh menolak kemungkinan rampasan dan sedang melihat sama ada salah seorang juruterbang pesawat atau anak-anak kapal terlibat.
Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata semalam bahawa penyiasat tidak tahu apa yang berlaku kepada pesawat itu walaupun sudah seminggu dicari secara besar-besaran.
Para pegawai Amerika yang diberi taklimat mengenai siasatan diyakinkan bahawa pesawat itu terus menghantar isyarat "ping" kepada satelit lama selepas transponder berhenti menghantar isyarat dan hilang daripada radar.

Bahana "Bomoh Doremi": Nasib 3 jururawat ‘karpet terbang’ tidak menentu kerananya


Gambar tiga jururawat HKL membuat aksi 'karpet terbang' yang hangat di laman sosial.Gambar tiga jururawat HKL membuat aksi 'karpet terbang' yang hangat di laman sosial.Ketawa adalah ubat terbaik namun nasib tiga jururawat Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang mempersendakan bomoh Ibrahim Mat Zin masih tidak diketahui.
Dalam laporan sebelum ini, ketiga-tiganya mungkin digantung perkhidmatan, namun pengguna sosial media memberikan sokongan penuh kepada mereka.
Ketiga-tiga jururawat itu meniru aksi Ibrahim dengan "karpet terbang" dalam usahanya mencari pesawat MH370 yang hilang dan gambar mereka menjadi panas di media sosial dan kini masuk ke media cetak.
Pengguna laman sosial, Ken Loo dalam Facebooknya berkata:"Jika mereka perlu digantung, bomoh itu perlu dipenjarakan," mendapat ratusan "like", lapor akhbar The Star.
Bagaimana, kata The Star, disahkan kemudian HKL hanya menjalankan siasatan terperinci saja terhadap jururawat terbabit.
Susan Abraham berkata, lawak mereka menjadi ubat yang baik, manakala Sip Lee menyokong petugas perubatan yang gembira ketika bertugas dengan berkata:”Petugas yang cantik dengan senyuman di wajahnya akan membantu pesakit yang tertekan. Patut dibenarkan mereka mengembirakan yang tertekan," lapor akhbar itu lagi.
Jon Navaratnam juga membela mereka dengan berkata:"Mereka yang bekerja dalam bidang kesihatan selalu tertekan kerana kerja mereka antara 16 ke 24 jam secara shif. Jururawat ini hanya mahu bergurau senda. Biarkanlah mereka."

Dunia guna alat canggih, Malaysia pakai ‘Bomoh Doremi’ cari MH370

Ketika 13 negara menjalankan misi mencari dan menyelamat menggunakan peralatan dan kelengkapan canggih untuk mengesan misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370, tindakan Malaysia menggunakan khidmat "Bomoh Do Re Mi" memalukan, kata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Presiden PKR itu dalam ceramah di Taman Maju Satu, Kajang malam tadi berkata, tindakan menggunakan bomoh itu memalukan negara, apatah lagi Malaysia turut dikenali sebagai salah sebuah negara Islam di dunia.
"Bagaimana Barisan Nasional (BN) menangani krisis pesawat hilang. China, kerana majoriti penumpang rakyat mereka, menggunakan satelit,  Singapura menggunakan kapal selam. Malaysia pakai bomoh, naik tikar.
"Kita ada satu filem P Ramlee dahulu, Laksamana Doremi, itu memang dongeng," katanya ketika berceramah di hadapan 300 penyokong Pakatan Rakyat (PR) merujuk kepada lagenda seni tanah air.
"Kalau orang Islam, kita tidak buat macam ini. Memalukan orang Islam," katanya.
Isu berkenaan kehilangan pesawat MH370 mula menjadi sebahagian intipati ceramah kempen PR untuk menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac depan.
Dalam ceramah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, beliau membangkitkan isu kelemahan pengendalian misteri kehilangan pesawat tersebut apabila pihak berkuasa memberikan jawapan yang bercanggah sesama sendiri ketika ditanya pemberita.
"Negara kita, menghadapi krisis demi krisis. Sekarang ini jerebu, MH370, tapi pemimpin tidak buat apa-apa pun," kata Dr Wan Azizah.
"Ini masa depan saya, ini untuk masa depan. Mari kita tukarkan apa yang tidak baik dengan kerajaan kita," katanya.

Penampar Buaya: BKM Pemuda UMNO "Warning" Raja Bomoh

Saya mewakili Briged Kesatria Muda (BKM) Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia ingin menyatakan pendirian BKM berdiri teguh dihadapan YB Khairy Jamaluddin yang dicabar oleh Raja Bomoh hendak menampar Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan BKM tidak akan benar walau sehelai rambut pun di usik .

BKM merasakan kenyataan beliau Kebudak2kan , tidak matang dan hanya hendak meraih publisiti murahan selepas tindakan beliau yg memalukan rakyat Malaysia dalam isu MH370 di KLIA tempohari yang dilihat tidak menghormati perasaan keluarga mangsa malah seluruh rakyat Malaysia.

BKM ingin mencadangkan pada Raja Bomoh untuk mengambil rawatan sakit otak ke hospital psikiatri yang berdekatan bagi dengan kadar segara bagi rawatan sakit otak pihak Raja Bomoh yang BKM sedia bayarkan pemeriksaan beliau.
(Amaran Kali Ke 2 Raja Bomoh)
BKM ingin menyatakan pada pihak beliau, YB Khairy Jamaluddin mewakili ratusan ribu anak muda yang akan berdiri teguh dibelakang beliau dan kami tidak gentar menghadapi mana2 pihak yang cuba menjatuhkan martabat Ketua Pemuda kami.

Arman Azha Hj Abu Hanifah
Exco Pemuda UMNO Malaysia
Pengerusi Briged Kesatria Muda

Penampar Buaya: Berpunca Dari Zahid Hamidi, KJ Pula Jadi Mangsanya

Oleh kerana marah disebabkan Khairy Jamaluddin menyarankan agar beliau ditangkap berikutan memalukan negara dengan dua kejadian ritual pelik dan bertentangan dengan Islam di KLIA untuk memanggil pesawat MH370 yang masih hilang, Ibrahim Mat Zain yang menggelarkan dirinya Raja Bomoh atau Bomoh VIP, mengugut mahu menampar muka Ketua Pemuda UMNO itu.

Dengan menggambarkan KJ sebagai biadap dan tidak menghormatinya sebagai orang tua, beliau mencabar KJ agar meletakkan jawatan sebagai menteri manakala beliau pula akan meletakkan jawatan sebagai mahaguru silat.

"Saya cabar dia letak jawatan, kemudian kita fight. Saya tampar dia macam saya tampar buaya baru dia tahu," demikian luahan marah dan rasa tidak tidak senangnya terhadap KJ yang mahu beliau ditangkap kerana dianggap menjalankan amalan syirik dan bertentangan dengan Islam dalam usaha mencari pesawat yang hilang itu.

Video luahan marah dan tindakan mahu menampar KJ oleh Ibrahim Mat Zain itu kini sudah tersebar luas di laman-laman sosial serta menjadi perbualan hangat pengguna internet sejak semalam.

Dalam dua kejadian di KLIA, Ibrahim bersama beberapa pengikutnya telah menjalankan dua upacara ritual dengan membawa buluh, bubu, tikar dan buah kelapa sambil melaungkan perkataan Allahu Akbar. Tindakan itu mendapat kecaman di media kerana amalan yang dilakukan itu dianggap karut, syirik dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Berikutan ritual itu juga, Perdana Menteri Najib Razak mendapat kecaman di media antarabangsa dan dunia Arab dengan mereka melabelkan Perdana Menteri sebagai tiada otak dan lebih mempercayai amalan syirik dalam usaha merungkai persoalan mencari pesawat MH370 yang masih hilang sejak lebih seminggu lalu itu.

Sementara Ibrahim Mat Zain mendakwa kehadirannya ke KLIA adalah atas jemputan VIP tertentu, hampir tidak ada pemimpin UMNO dan kerajaan yang tampil mengecam tindakan beliau itu. Kalau ada pun hanyalah sekadar penafian ringan sahaja.