Dr Ahmad Farouk Musa  
SHAH ALAM - Pengarah Islamic Renaissance Front (IRF), Dr Ahmad Farouk Musa berpendapat Malaysia perlu berusaha meningkatkan kondisi demokrasi yang kini berada di tahap pincang.

Beliau merujuk kepada hasil kajian ‘The Economist’ melalui World Democracy Index yang meletakkan Malaysia di bawah kategori demokrasi pincang.

“Kalau kita lihat pada World Democracy Index, di mana setiap tahun dikeluarkan oleh The Economist. Mereka bahagikan negara dunia kepada empat bahagian. Demokrasi penuh, demokrasi separa, demokrasi pincang dan autoritarian. Di manakah Malaysia?

"Malaysia di bawah kategori demokrasi pincang. Jadi, kita mesti perbaiki. Kalau kita tak boleh pergi terus kepada demokrasi mutlak seperti negara-negara Scandinavia, Norway, Sweden dan sebagainya, setidaknya kita beralih ke separa demokrasi.

"Sekarang kita separa demokrasi pun tak ada. Apa yang kita ada ialah ‘illiberal’ demokrasi. Kita ada kan pilihan raya lima tahun sekali tapi ia ‘illiberal’. Ia bukan demokrasi yang memberi kebebasan kepada rakyat,” katanya kepada Sinar Harian Online, baru-baru ini.