Sabtu, 4 Januari 2014

PAGE protest

Iraq government loses control of Fallujah

Syria rebels demand al-Qaeda group surrender

Anjing-Anjing Neraka

Sabda Rasulullah S.A.W kepada Mu'adz, "Wahai Mu'adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :


* Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
* Bacalah Al-Qur'an
* tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
* Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
* Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
* Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
* Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.
* Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
* Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
* Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

Nescaya di akhirat nanti, kamu akan dirobek-robek oleh anjing neraka. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud, "Demi (bintang-bintang) yang berpindah dari satu buruj kepada buruj yang lain."

Sabda Rasulullah S.A.W., "Dia adalah anjing-anjing di dalam neraka yang akan merobek-robek daging orang (menyakiti hati) dengan lisannya, dan anjing itupun merobek serta menggigit tulangnya."

Kata Mu'adz, " Ya Rasulullah, siapakah yang dapat bertahan terhadap keadaan seperti itu, dan siapa yang dapat terselamat daripadanya?"

Sabda Rasulullah S.A.W., "Sesungguhnya hal itu mudah lagi ringan bagi orang yang telah dimudahkan serta diringankan oleh Allah S.W.T."

TG Hadi: Jangan terpedaya provakasi kalimah ALLAH


Abdul Hadi Awang 

SHAH ALAM – Pas mengingatkan ahli, penyokong dan rakyat Malaysia tidak terpengaruh dengan tindakan provokatif yang cuba ditimbulkan pihak tertentu dalam penggunaan kalimah ALLAH.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, sekiranya perkara ini digembar-gemburkan, dikhuatiri rakyat akan terlupa dengan isu kenaikan harga barang pada tahun ini yang kian membebankan golongan berpendapatan rendah.

“Pas berasa sangat dukacita sekiranya isu ini (kalimah ALLAH) diperhangatkan sehingga rakyat lupa kepada masalah keperitan hidup angkara kenaikan harga barang pada tahun 2014 ini.

“Isu penggunaan kalimah ALLAH ini perlu disantuni dengan ilmu Islam, berdasarkan disiplin ilmu yang berteraskan al-Quran dan as-Sunnah dan bukannya menerusi kekerasan apatah lagi menggunakan undang-undang yang dipaksakan semata-mata,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, Paderi Lawrence, yang merupakan Pengarang mingguan The Herald dilaporkan sebagai berkata bahawa gereja-gereja di Selangor akan terus menggunakan kalimah ALLAH untuk merujuk sebagai Tuhan dalam perhimpunan mingguan.

Kerajaan Selangor pandang serius serbuan terhadap BSM

Sallehen MukhyiSHAH ALAM 4 JAN: Kerajaan Negeri memandang serius insiden serbuan oleh kakitangan bahagian penguatkuasa Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JAIS) terhadap pejabat Bible Society Malaysia (BSM) pada Khamis lalu.
Exco Hal Ehwal Islam, Sallehin Mukhyi, berkata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah meminta Setiausaha Kerajaan Negeri untuk meneliti dan menyemak operasi yang dijalankan kerana ianya merupakan perihal pentadbiran dan melibatkan jabatan dan pegawai kerajaan.
“Bagi kejadian perampasan Bible pada Khamis lalu, saya telah meminta Pengarah JAIS untuk mendapatkan segera laporan terperinci kejadian termasuk meneliti hasil siasatan yang dikatakan dilakukan,” kata Sallehin dalam kenyataan medianya.
Beliau berkata, ia merupakan kejadian kedua yang melibatkan JAIS dan penganut Kristian selepas pemeriksaan mengejut terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada tahun lalu.
Selepas kejadian tersebut Kerajaan Negeri meminta JAIS menyediakan Standard of Operation (SOP) dalam menangani isu-isu sensitif seperti ini bagi mengelak berlaku salah faham dan buruk sangka.
Semakan hendaklah antara lain memastikan pegawai penguatkuasa yang menjalankan operasi tersebut mematuhi SOP yang telah disediakan oleh JAIS dan mengambil tindakan sewajarnya jika terdapat kecuaian dan pelanggaran peraturan.

Islam apa yang cuba kita tonjolkan

Mohamed Hanipa Maidin

Terlalu banyak isu agama yang wujud sekarang membuatkan saya bertanya diri saya " Islam apa yang cuba ditonjolkan di negara ini".
Isu-isu seperti reaksi melampau kerajaan BN terhadap isu mazhab, isu nama Allah, isu hasrat Umno ingin meminda Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan bagi memasukkan mazhab ahlul sunnah wal jamaah sebagai mazhab rasmi negara ini, isu kenyataan mufti Perak yang mem"bughah"kan himpunan anak muda yang berhimpun menentang kenaikan barang dan isu serbuan Jais ke pejabat Bible Society of Malaysia di Damansara Kim membuatkan saya bertanya Islam apa yang cuba kita tonjolkan pada masyarakat.
Ya, Islam itu amat indah. Ya Islam itu amat adil. Ya, Islam itu agama yang Allah menyatakan secara jelas dalam Al Quran  bahawa Allah telah menetapkan DiriNya rahmah (kasih sayang).
Ya, Nabi Muhammad s.a.w adalah seorang Rasul yang Allah nyatakan sebagai " role model" (qudwatun hasanah) untuk kita semua.
Persoalannya adakah semua prinsip tersebut dijelmakan sekarang ini di negara ini?
Melihat kepada isu isu yang saya nyatakan di atas adakah kita sedang menonjolkan keindahan dan keadilan Islam. Saya tidak tahu di manakah keindahan dan keadilan Islam ingin kita kongsi dengan masyarakat bukan Islam dan mereka yang jauh dari Islam jika berhimpun aman untuk protes kenaikan harga barang dikira halal darahnya kerana mereka adalah bughah (penderhaka).
Jika ini wajah Islam yang kita tonjolkan bukankah ianya wajah yang amat amat menakutkan? Jika wajah Islam sebegini yang kita tonjolkan adakah salah kita atau salah orang bukan islam jika mereka tidak tertarik kepada Islam?
Apabila menentang kenaikan harga barang yang menyusahkan kehidupan rakyat dianggap penderhaka, adakah Islam yang ingin kita tonjolkan tidak benar sama sekali membenarkan kebebasan berhimpun dan bersuara hingga melaksanakan hak tersebut membolehkan negara mengambil nyawa kita?

Umno & Macai Kencing 1Dunia: Lelaki Di Sebalik Facebook Hasut Guling Kerajaan Hanya Buat Untuk Suka-Suka

KUCHING: Pemegang akaun Facebook dengan nama Asmaelz Hadzeny II, 25, memohon maaf atas cubaan untuk menghasut orang ramai menyertai 'Himpunan Guling Kerajaan'.

Penganggur itu ditahan polis tidak lama selepas dia mengeluarkan kenyataan di Facebook pada bulan lepas, di Kampung Karambut di Saratok, kira-kira 400 kilometer dari sini.

Dia dibawa ke Bukit Aman dan direman sehingga dibebaskan pada Jumaat.

Dia yang ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada pukul 10.25 malam yang tiba dari Kuala Lumpur berkata:

"Mohon maaf kepada semua rakyat Malaysia kerana menjadi lelaki yang dibawa oleh anggota polis keluar dari balai ketibaan. Inilah kenyataan tanpa berfikir (akibat perbuatan) yang hanya untuk suka-suka menyuruh orang ramai untuk merusuh.

"(Tindakan ini) tidak dipengaruhi oleh sesiapa."

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu cubaan melakukan sesuatu aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.
Ha .. dia buat suka-suka .. bukan dari parti pembangkang .. tapi cepat sungguh para macai dan media kata itu kerja pembangkang. Bodoh melantun-lantun!!

Jadi siapa punya angkara episod bom, Rafizi atau penulis email palsu dari macai UMNO?

Siapa yang salah meletakkan gambar seorang yang cedera parah kononnya di baling batu?

Apakah itu semua hanya untuk suka-suka atau sekadar fantasi hanyir dari para macai ... lu fikir la sendiri!!

Sapu Bersih: Bina lorong motorsikal untuk kenakan tol


Putrajaya sedang mempertimbangkan bayaran tol untuk penunggang motosikal di seluruh negara dan mengkaji kemungkinan membina lorong motorsikal di semua lebuh raya.

Nanyang Siang Pau memetik Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof sebagai berkata bahawa satu jawatankuasa khas akan meneliti cadangan itu.

Beliau berkata, hanya beberapa lebuh raya di seluruh negara mempunyai lorong motorsikal.

"Kami juga akan mengkaji kemungkinan menyekat jenis motosikal yang boleh menggunakan lebuh raya berdasarkan kapasiti enjin mereka .

"Kami juga akan mengkaji lebar lorong yang berdedikasi untuk memastikan mereka menampung motosikal pelbagai saiz.

Bukti Gred A: Datuk Seri Abdul Rahim bukan lagi KSU di KDN?

Di suatu majlis kenduri di Shah Alam tengah hari tadi saya berbual-bual dengan dua orang pegawai di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN). Seorang pegawai polis dan seorang pegawai Imigresen. Entah macam mana tiba-tiba keluar cerita nama Abdul Rahim Mohamad Radzi yang mengumumkan kononnya KDN ada 10 bukti grea A mengenai pembabitan Mohamad Sabu dengan faham Syiah telah tidak lagi berada di pejabat KDN sebagai Ketua Setiausaha (KSU).

Menurut pegawai polis itu Abdul Rahim telah diberhentikan dua tiga hari lepas. Pegawai polis itu tidak menyebut siapa pengganti Abdul Rahim, cuma menyebut Rahim diberhentikan kerana menteri tidak mahukan dia.

Kemudian semasa berbual dengan pegawai Imigresen, beliau menceritakan hal yang sama. Katanya dia sendiri terkejut dengan pertukaran Rahim itu. Katanya dia mengetahui apabila semasa menghadiri mesyuarat jabatannya beliau diberitahu yang Abdul Rahim sudah tidak menjadi KSU di KDN lagi.
Menurut pegwai ini pertukaran itu pada 1 Januari lepas dan orang baru dari Kementah mengisi tempat Rahim itu.

'Lift suspension of The Heat'

Hentikan Peralatkan Media Massa

Kerajaan 47% BN buat propaganda di sekolah ala Mao Zedong?


Teresa Kok Suh Sim (15)


KUALA LUMPUR, 4 JANUARI: DAP melahirkan rasa pelik dengan arahan yang didakwa dikeluarkan Kementerian Pendidikan Malaysia supaya setiap sekolah mempamerkan potret pemimpin tertinggi negara di setiap bilik darjah.
Tambah pelik lagi, turut wujud arahan rasmi bahawa hanya potret menteri besar di negeri yang ditadbir Barisan Nasional sahaja yang dibenarkan.
Bercakap kepada media di Ibu Pejabat Kebangsaan DAP pagi ini, Ahli Parlimen DAP Seputeh, Teresa Kok menuntut penjelasan pihak Kementerian tentang arahan tersebut yang menimbulkan rungutan daripada pentadbir sekolah.
Sambil menunjukkan laporan akhbar Sin Chew tentang perkara tersebut, Teresa yang juga Naib Pengerusi Kebangsaan DAP bertanya kenapa hanya menteri besar BN sahaja yang boleh dipamerkan potretnya.

Mantan MB Selangor: Umno berlagak mahu tonjol Islamik main isu kalimah Allah

mat taibSHAH ALAM 4 JAN: Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd Taib berkata Umno ‘berlagak’ untuk menunjukkan parti itu Islamik dengan memainkan isu kalimah Allah.
“Tiba-tiba hari ini Umno berlagak sangat Islamik cuma dengan isu kalimah Allah. Seolah-olah negara sudah begitu Islam cuma dengan tunjuk perasaan depan gereja.
“Negara hari ini pada pandangan saya belum ditadbirkan berpandu kepada al-Quran dan Sunnah. Persekitaran yang baik cara ajaran Nabi tidak diikuti,” kata Muhammad dipetik dari Harakah Daily.
Katanya, suasana persekitaran lebih kepada cara kehidupan sekular dengan sambutan apa sahaja termasuk tahun baru. yang diulang cara yang sama.
Beliau berkata, media cetak dan elektronik bukan melahirkan suasana yang mengikut al-Quran dan Sunnah.

300 guru Kafa ditamatkan kontrak: Pemuda PAS akan bertemu Pengarah YIT

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) memandang serius isu melibatkan sejumlah guru-guru Kafa yang dilaporkan ditamatkan kontrak tanpa alasan kukuh.

Ketuanya, Kamaruzzaman Abdulah (gambar) berkata, satu pertemuan akan diadakan di antara pihaknya dengan Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT) pada 6 Januari ini bagi mendapatkan penjelasan.

Menurutnya, sepucuk surat segera bertarikh 2 Jan telah dihantar kepada Pengarah Yayasan Islam Terengganu bagi memaklumkan perkara tersebut.

Katanya, perbincangan itu adalah mengenai surat YIT yang menyebut notis tidak sambung perkhidmatan sebagai guru kafa Yayasan Islam Terengganu.

Katanya, DPPNT amat prihatin di atas permasalahan dan kesulitan yang dihadapi oleh para guru Kafa terlibat dan menuntut penjelasan sewajarnya di atas tindakan yang dilakukan oleh YIT dan menyelesaikannya dengan cara yang terbaik.

“DPPNT menegaskan agar YIT yang merupakan antara badan agama terbesar di Terengganu mestilah memastikan keadilan sewajarnya kepada para guru Kafa dengan menarik balik penamatan dan pemecatan guru-guru Kafa tersebut,” katanya

Mat Sabu: Membedah demokrasi


Mat Sabu

APABILA saya ikuti perkembangan di laman web, Facebook, Twittter, akhbar-akhbar tabloid yang dipunyai oleh parti pemerintah dan sebahagian daripadanya dimiliki oleh parti yang tidak memerintah dan berbagai-bagai daripada siaraya yang dikeluarkan oleh berbagai pihak di Malaysia sekarang ini menyentuh hal inflasi serta kenaikan harga barang serta sara hidup.

Saya ingin tegaskan sekali lagi, nampaknya pemerintah berjaya memutar pemikiran rakyat untuk berbincang hal berkaitan kenaikan harga barang, kenaikan sara hidup, kenaikan kos perkhidmatan.

Rakyat terpengaruh dengan hujah-hujah pemerintah, yang berkaitan dengan kenaikan harga barang, kos perkhidmatan, kos sara hidup tidak dapat dielakkan. Oleh itu, saya ingin tegaskan sekali lagi, rakyat hendaklah dibawa untuk berbincang tentang punca yang berlaku berkaitan kenaikan harga barang, kenaikan kos sara hidup, kenaikan kos perkhidmatan.

Punca inilah yang cuba diselubungi atau ditutup oleh Umno dan Barisan Nasional, sebab mereka ingin lari daripada bertanggung jawab tentang keadaan suasana yang berlaku hal berkaitan kenaikan harga barang sekarang ini.

Punca utama negara Malaysia dan rakyatnya terpaksa memikul bebanan yang dahsyat, tidak lain dan tidak bukan adalah akibat daripada rasuah, ketirisan, nepotisma dan berbelanja dengan boros.

Zunar: Pengamal media mesti bersatu tuntut kebebasan

KUALA LUMPUR 4 JAN : Tiada cara lain untuk menentang kerajaan Umno-BN menyekat kebebasan media, melainkan semua pengamal media mesti bersatu memperjuangkan hak mereka.
Kartunis, Zunar atau nama sebenarnya, Zulkiflee Anwar Haque, berkata selagi pihak media tidak bersatu, objektif kebebasan media di negara ini tidak akan tercapai.
Katanya, pihak media pada ketika ini mula mempunyai kesedaran untuk bersolidariti menentang tindakan kerajaan yang berat sebelah, namun ianya masih belum cukup kuat.
“Seperti hari ini, yang hadir bersolidariti cuma pengamal media alternatif sahaja, saya tidak nampak (wakil) media perdana.
“Sedangkan dalam masa beberapa tahun ini kita dapat jangkakan bahawa kerajaan akan bersikap lebih berat dan tegas lagi terhadap pihak media dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat.
“Bagaimana saya tahu ini? Begitulah sikap sesebuah kerajaan minoriti, dia pasti akan kawal media.
“Jadi, pihak media kesemuanya perlu lebih bersatu atas nama kebebasan,” kata Zunar.

Wartawan redah hujan tuntut kebebasan media

Demi kebebasan media, sekumpulan wartawan, aktivis dan wakil media meredah hujan petang ini dan berhimpun untuk menuntut Kementerian Dalam Negeri (KDN) membenarkan mingguan The Heat kembali beroperasi.

Dinamakan 'Protes Pensel Merah', himpunan selama kira-kira sejam di Dataran Medan Pasar berhampiran Dataran Merdeka itu berjaya mengumpulkan kira-kira 200 peserta.

Ia dianjurkan Gerakan Media Marah (Geramm) - perikatan longgar wartawan, wakil media dan aktivis yang ditubuhkan susulan penggantungan mingguan The Heat.

Dalam perhimpunan petang tadi, peserta himpunan itu mematahkan pensel merah sebagai tanda simbolik tekanan ke atas kebebasan media.

"Pensel merah ini simbol wartawan yang cedera, dikawal oleh budaya, dan dikawal oleh penguasa dalam masyarakat.

"Dengarkan 'patahan' itu, bagaimana sengsaranya wartawan dan media apabila media 'dipatahkan', dan bagaimana pengamal media diganasi sewaktu himpunan BERSIH pada perhimpunan tahun 2012," kata jurucakap Geramm, Fathi Aris Omar sewaktu upacara mematahkan pensel itu.

Turut hadir memberikan sokongan kepada Protes Pensel Merah pada petang tadi adalah bekas pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga dan aktivis masyarakat, Datuk Marina Mahathir.

"Kempen Pensel Merah ini penting kerana kita sepatutnya sudah lama 'menggores' permit penerbitan dengan warna merah.

"Idea pelesenan penerbitan ini mencabul kebebasan bersuara dan kebebasan media," kata Ambiga dalam ucapannya.

Ketenteraman awam perlu diutamakan semua pihak

Parti Islam SeMalaysia (PAS) memandang dengan serius suara-suara provokasi yang ditimbulkan oleh pihak tertentu dalam isu penggunaan kalimah Allah, terutamanya terhadap cadangan beberapa pihak untuk berdemonstrasi di hadapan gereja tertentu di Selangor pada hari Ahad 5 Januari 2014.

PAS mengingatkan umat Islam supaya ketenteraman awam dan keharmonian masyarakat adalah perlu menjadi keutamaan terutamanya dalam negara kita yang berbilang bangsa dan agama ini. Isu penggunaan kalimah Allah ini perlu disantuni dengan ilmu Islam, berdasarkan disiplin ilmu yang berteraskan al-Quran dan as-Sunnah dan bukannya menerusi kekerasan apatah lagi menggunakan undang-undang yang dipaksakan semata-mata. Pendekatan berhujah dengan ilmu perlu lebih diutamakan dalam memberikan kefahaman kepada anggota masyarakat, terutamanya kepada masyarakat yang bukan beragama Islam. Di sinilah tugas kita untuk menunjukkan contoh teladan bahawa Islam adalah pembawa Rahmat ke seluruh alam, sebagaimana yang dinyatakan oleh Allah SWT.

Kelemahan Najib dan BN undang malapetaka buat negara

KUALA LUMPUR: Kelemahan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak bakal mengundang 'malapetaka' besar buat negara Malaysia yang tercinta ini.

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PASDr Dzulkefly Ahmad berkata, dua masalah kritikal yang sedang melanda negara- akan menjadi malapetaka jika Najib gagal menanganinya dengan segera- adalah kemelut kos saraan hidup (ekonomi) dan konflik atau pertentangan kaum-agama.

Menurutnya, bebanan hutang dan defisit fiskal selama 16 tahun berturut-turut menunjukkan dasar kerajaan BN dan terkini Najib tersasar dalam mengejar Pertumbuhan dengan kaedah 'mengepam' ekonomi dalam kitaran melembap (bearish) dan juga zaman cergas (bullish).

Akibatnya hutang persekutuan yang telah hampir mencapai had 55 peratus daripada KDNK negara , (RM543.3 bilion yang tepat sebagai laporan MOF ), meletakkan Malaysia diambang kebejatan pengurusan kewangan yang ditegur pelbagai pihak termasuk Bank Dunia dan agensi penarafan.

Lagi menampakkan kelemahan apabila Najib katanya, apabila menyalahkan hutang tersebut kepada pemberian subsidi RM46.7 bilion kepada rakyat.

Sedangkan kata Dzulkefly, antara penyebab utama kepada hutang itu adalah 'perbelanjaan boros' kerajaan, dasar monopoli, pemberian projek runding langsung yg menguntjngkan kroni, serta ketirisan berbilion ringgit yang saban tahun berlaku seperti Laporan Ketua Audit Ngara.

200 termasuk anak bekas PM berarak dalam hujan lebat minta kebebasan media


Peserta Protes Pensil Merah menunjukkan ketidakpuasan mereka mengenai kebebasan akhbar di Malaysia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 4 Januari, 2014. 
Peserta Protes Pensil Merah menunjukkan ketidakpuasan mereka mengenai kebebasan akhbar di Malaysia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 4 Januari, 2014.

Kira-kira seramai 200 orang termasuk anak bekas Perdana Menteri yang paling lama berkhidmat menyertai perhimpunan di perkarangan Lebuh Pasar, Kuala Lumpur bagi memberi sokongan kepada Protes Pensil Merah anjuran Gerakan Media Marah (Geramm) yang diadakan berikutan penggantungan akhbar mingguan berbahasa Inggeris, The Heat.
Antara yang dilihat turut memberi sokongan kepada bantahan itu adalah bekas Pengerusi Bersih 2 Datuk Ambiga Sreenevasan, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad, Datuk Paduka Marina Mahathir dan beberapa individu lain.
Ambiga dalam ucapannya berkata bantahan ini bukan sahaja dilakukan terhadap The Heat tetapi kepada kebebasan media di Malaysia.
"Ini berkaitan integriti anda sebagai wartawan. Kita perlu memandang serius perkara ini kerana media dikawal oleh kerajaan.
"Lesen kepada pihak media bercanggah dengan hak kebebasan media," katanya sebelum peserta berarak ke Stesen LRT Masjid Jamek sebagai simbolik kepada kawasan wartawan dikasari semasa Perhimpunan Bersih yang lalu.
Peserta perhimpunan berarak dalam keadaan hujan lebat sebelum mereka berhenti di Stesen LRT Masjid Jamek.

Nambikei: Sekolah Tamil bawah pokok di Kelana Jaya

Kira-kira 20 pelajar SJK Tamil Seaport, Kelana Jaya bakal menghabiskan tahun persekolahan ini berada di bawah pokok di sebuah tanah lapang.

Ini ekoran ibu bapa mereka mahu sekolah yang ditutup secara tiba-tiba bulan lalu itu dibuka semula.

Ibu bapa enggan menerima arahan Kementerian Pelajaran Malaysia untuk berpindah dari sekolah yang berusia 80 tahun itu ke blok baru sekolah di Kampung Lindungan, Subang kerana terlalu jauh dan menyukarkan perjalanan ke sekolah.

"Jika sekolah ini ditutup, tiada lagi Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) di Kelana Jaya dan Lembah Subang," kata pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu, V Kumar, hari ini.

Menurut Kumar, peningkatan kos hidup menyebabkan ramai ibu bapa yang mempunyai pendapatan kecil tidak mampu membiayai perjalanan 9km setiap hari untuk menghantar dan mengambil anak mereka di sekolah baru.

Ibu bapa terbabit turut menyuarakan kesulitan mendapatkan perkhidmatan bas sekolah untuk menghantar anak mereka ke sekolah baru.

JANGAN BANTAH, JANGAN MERUNGUT ... NANTI JADI BUGHAH HALAL DARAH KAMU !

 

Orang Tak Boleh Dan Haram...Mereka Boleh Dan Halal..!!

 

BUGHAH

Several dead as Egypt protests turn violent

Islamist protesters clash with cops, 'Egypt slides back to Mubarak-style rule'

Protes Pensil Merah Kemuka 8 Tuntutan

GERAMM: Jom ‘berhibur’ di demo Pensel Merah hari ini

Copy of geram-posterKurang beberapa jam sebelum protes membantah penggantungan The Heat di Kuala Lumpur hari ini, penganjurnya sekali lagi mengingatkan orang ramai dan pengamal media supaya hadir bersetiakawan, sekali gus membuat liputan acara itu.
Dalam kenyataannya, Gerakan Media Marah (GERAMM) juga mengumumkan, beberapa pemimpin aktivis NGO terkenal dan wakil rakyat sudah mengesahkan kehadiran mereka sebagai tanda sokongan.
“Kami juga menyeru mereka yang hadir untuk bergelak tawa dan berhibur di tengah kota bersama kami dalam acara hari ini,” kata GERAMM.
Agenda “Protes Pensel Merah” itu antaranya bacaan lapan tuntutan GERAMM, bacaan puisi, ucapan aktivis dan tokoh media serta acara khas mematahkan pensel merah beramai-ramai sebagai lambang matinya kebebasan media.
Pengamal media dan orang ramai digalakkan berpakaian merah dan membawa pensel dengan warna sama, menurut kumpulan itu lagi.
Sementara itu, GERAMM berkata, perhimpunan hari ini akan berjalan secara aman dan provokasi serta slogan politik kepartian tidak dibenarkan.
“Slogan-slogan semuanya ke arah desakan kebebasan media dan tidak memprovokasi pihak-pihak tertentu,” kata kenyataan itu lagi.
Protes Pensil Merah dijadual bermula pada jam 2 petang hari ini di Dataran Jam Leboh Pasar Besar depan Majlis Peguam di Kuala Lumpur.
Ia antaranya bertujuan menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan menggantung The Heat, menuntut kebebasan media serta siasatan semula dengan rapi terhadap insiden keganasan terhadap wartawan dalam perhimpunan BERSIH 3.0.

PAS tidak boleh ikut cara Umno main gila-gila dalam menangani isu

TAN SRI MUHAMMAD MOHD TAIB

Negara hari ini pada pandangan saya belum ditadbirkan berpandu kepada al-Quran dan Sunnah. Persekitaran yang baik cara ajaran Nabi tidak diikuti.

Anak-anak yang lahir ke dunia dan dibesarkan dalam suasana yang ada sekarang tidak akan mengikuti cara yang berpandu pada al-Quran dan Sunnah. Kerana ia memang bukan agendanya.

Media cetak dan elektronik bukan melahirkan suasana yang mengikut al-Quran dan Sunnah. Malah penuh dengan kemaksiatan, spin yang bukan-bukan dan tak nampak Islamiknya. Anak-anak yang keluar dari alam persekolahan tidak nampak impak Islamiknya.

Begitu juga sistem kekeluargaan jauh dari amalan dan pegangan al-Quran dan Sunnah. Kecuali pada masa solat, puasa, naik haji. Cara bertompok-tompok.

Suasana persekitaran lebih pada cara sekular. Sambutan-sambutan apa sahaja termasuk akhir-akhir ini sambutan tahun baru. Tiap-tiap tahun diulang cara yang sama. Penganjur-penganjur tahu itulah cara menyambutnya.

Tiba-tiba isu kalimah Allah, Umno dilihat sangat Islamik. Yang ini kononnya Islamik yang lain tidak pula Islamik.

PAS tidak boleh ikut cara Umno main gila-gila apabila menghadapi satu-satu isu. Sebenarnya pendekatan PAS berpandu kepada al-Quran dan Sunnah adalah tepat sekali.

11 langkah jimat Kerajaan 47% BN, ibarat lepas batuk di tangga

Dzulkefly Ahmad Pejabat PAS 01SHAH ALAM 4 JAN: Langkah penjimatan yang diumum kerajaan pusat untuk mengurangkan perbelanjaan sektor awam diibaratkan seperti melepas batuk di tangga kerana tidak berpadanan dengan tujuan mengurangkan defisit negara.
Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata 11 langkah yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jelas terlambat kerana dilakukan selepas kemarahan rakyat kian memuncak terutama dalam demonstrasi, pada 31 Disember lalu.
Katanya, defisit negara yang kian membengkak lebih 16 tahun itu tidak boleh ditangani secara efektif melalui pelaksanaan langkah berkenaan.
“Defisit yang membengkak selama lebih 16 tahun itu tidak boleh ditangani secara runcit dengan mengurangkan sepuluh peratus elaun keraian menteri dan timbalan menteri kerana langkah sebegini tidak besar nilainya.
“Pembaziran dan ketirisan melampau pimpinan Barisan Nasional (BN) seperti penggunaan jet peribadi yang menelan belanja RM180 juta setahun itu sebenarnya harus diberi perhatian.
“Kalau ia dapat ditangani, maka kos operasi kerajaan dapat dikurangkan dan lebih besar penjimatannya,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, semalam.
Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Ali Hamsa dalam satu kenyataan kelmarin menjangkakan kerajaan akan mengumumkan beberapa lagi langkah penjimatan dalam usaha mengurangkan perbelanjaan sektor awam dan ia adalah kesinambungan kepada 11 langkah yang diumumkan Najib, sebelum ini.

Bughah: Itu adalah fahaman saya terhadap Islam, jawab Harussani

Jawapan_harussani_bughah
Berita Harian melaporkan tentang kenyataan fatwa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkaitan ‘bughah’ halal darah peserta perhimpunan sebelum ini.
Beliau berkata tidak gentar jika ada pihak yang mengecam kenyataannya dan bukan bertujuan  mencari publisiti murahan.
“Saya berkata yang benar, bukan mencari publisiti murahan dan tidak akan berganjak daripada pendirian,” tegas beliau.
“Jika ada yang hendak buat laporan polis, itu hak mereka. Apa yang dikatakan itu adalah fahaman saya terhadap Islam. Saya bukan hendak mencari publisiti.”
“Saya bertanggungjawab ingatkan umat Islam yang terbabit akibat hasutan orang kafir, sedangkan orang kafir tidak menyertai perhimpunan haram itu, sampai bila umat Islam (mahu) diperbodohkan,” katanya lagi.
Pengakuan Mufti ini tentang fahamannya maksud ‘bughah‘ yang dikeluarkan sebelum ini. Hanya setakat itu yang beliau faham tentang maksudnya berlainan dengan kefahaman pakar-pakar agama lain.
Jadi kepada yang marah dan tak berpuas hati, janganlah marah sangat kerana hanya itu yang beliau faham!!

Apalah nilai RM100 dizaman Najib dan Rosmah

Apakah yang dapat anda beli dengan duit RM100 ketika membeli-belah diPasaraya disekitar tempat anda tinggal sekarang ini? Kalau 15 tahun tahun dahulu, dengan RM100 anda boleh membeli lebih kurang 20 barang keperluan dapur. Sebagai contoh, pada masa itu harga ikan kembong hanya RM5 sekilogram, udang dan sotong basah hanya RM8 sekilogram, susu bayi harganya dalam RM20 satu tin sederhana dan beras hanya RM15 untuk 10 kilogram. Tetapi kini harga ikan kembong sudah berharga RM16 sekilo, udang dan sotong basah pula meningkat harganya hingga memcecah RM25 sekilo dan itu yang bersaiz kecil sahaja. Begitu juga susu bayi kini sudah berharga RM50 setin yang boleh tahan untuk selama seminggu dan harga beras pula RM25 untuk 10 kilogram.

Nampaknya dengan membawa wang kertas bernilai RM100 untuk membeli barangan keperluan dapur hanya mampu membawa lebih kurang 5 barangan sahaja untuk dibawa balik. Kadangkala saya perhatikan, ada pelanggan tertentu di pasaraya hanya membeli ikan, sotong dan udang yang sudah separuh busuk dengan harga separuh juga yang ditawarkan oleh pihak pasar raya. Itulah nasib bagi mereka yang berpendapatan rendah dan kemampuan mereka amat terhad ketika ini. Mahu tidak mahu kenalah berbelanja apa yang termampu sahaja. Untuk minum susu segar dan makan makanan yang agak berzat serta lazat hanyalah untuk mereka yang mampu dan berada sahaja tetapi tidak bagi mereka yang berpendapatan diluar kemampuan.

Kerajaan 47% BN Dan Najib Tidak Harus Dipertahankan Lagi

Majoriti rakyat dan hampir semua kelompok masyarakat hidup dalam keadaan tertekan dan tidak gembira lagi sekarang ini. Tidak seperti sebelumnya, tahap kegembiraan rakyat kini berada pada kadar paling rendah sekali, malah sesetengahnya mungkin negatif kegembiraannya.

Rakyat biasa yang berpendapatan rendah dan sederhana sedang memikul kos sara hidup yang lebih tinggi daripada biasa akibat kenaikan pelbagai jenis barang dan perkhidmatan sejak kebelakangan ini dan terus bertambah seiring dengan kedatangan tahun 2014.

Mereka yang ingin meluahkan perasaan terhadap kerajaan akibat kenaikan itu bertambah lagi tertekan hidupnya apabila digelar "bughah" atau penderhaka dan dikategori sebagai halal darahnya untuk dibunuh. Walaupun fatwa dan pendapat daripada Mufti Perak, Harussani Zakaria mengenai hal ini masih boleh dipertikai, diperdebat dan disangsikan, hakikatnya agama bukan lagi dipergunakan untuk menggembirakan umat, sebaliknya lebih dijadikan alat untuk membodek dan pengampu penguasa demi kepentingan peribadi.

Isu mengenai kalimah Allah yang muncul kembali dan diiikuti dengan serbuan JAIS terhadap sebuah gereja serta disusuli pula dengan aksi demonstrasi UMNO Selangor mengenainya, turut menjadikan penganut Islam dan Kristian tidak lagi gembira dan harmoni kehidupannya. Berterusannya isu ini tanpa penyelesaian telah meletakkan kedua-dua penganut Islam dan Kristian hidup dalam kesangsian dan kegelisahan.

Isu bughah: Penjelasan akan diberikan..!!

 ( Mufti Perak Pertahankan Fatwanya)

IPOH – Jabatan Mufti Perak akan tampil membuat kenyataan rasmi berhubung perkataan bughah yang digunakan ketika mengulas himpunan Gerakan Kos Sara Hidup (Turun) pada malam sambutan tahun baharu 2014, lalu.

Timbalan Mufti Negeri, Zamri Hashim berkata, penjelasan itu akan dibuat dalam masa terdekat.

“Kita ambil maklum perkara ini dan akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenainya kelak,” katanya ketika ditemui sempena lawatan Pemuda Pas Perak, di sini, semalam.

‘Bughah’ yang mengikut hukum membawa maksud ‘darah halal’ mencetuskan kontroversi apabila didakwa dikeluarkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang merujuk kumpulan perhimpunan berkenaan.

RAMAI YANG SAYANG KERAJAAN 47% UMNO@BN


Penjelasan JPM Isu Pesawat Baru Yang Digunakan Najib.

Response mereka memang cepat betul. Tapi still tak menjawab persoalan yang paling penting disini. Adakah lawatan aka percutian Najib di luar negara sekarang neh dibiayai oleh rakyat marhaen?

Jawapan ini hanya mengesahkan kewujudan pesawat baru. Tetapi tidak menjawab langsung mengenai percutian Najib baru2 neh. Adakah rakyat juga perlu membayar kos percutian Najib ke luar negara? Adakah ini yang maksudnya sebagai langkah jimat cermat pada Najib? Tiada masalah kurangkan subsidi untuk rakyat janji bile time cuti rakyat yang tanggung segala?

Itu ke?

Walahweiii


Baca ;

Pejabat Perdana Menteri ingin menarik perhatian berhubung laporan blog mengenai penggunaan pesawat khas untuk Perdana Menteri. Laporan tersebut mengandungi beberapa fakta yang salah dan tidak tepat yang boleh menimbulkan persepsi yang tidak tepat kepada penggunaan pesawat khas tersebut. Kerajaan sebelum ini memiliki 5 buah pesawat khas iaitu ACJ A319, BBJ, Fokker F28, Global Express dan Falcon 900 yang diperuntukkan untuk kegunaan YDP Agong, YAB Perdana Menteri, dan YAB Ti
mbalan Perdana Menteri.

Tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan, pesawat-pesawat ini juga boleh diluluskan untuk kegunaan oleh DYMM Sultan-sultan dan TYT Yang Dipertua-Yang Dipertua Negeri, YB Menteri-Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri, tetamu-tetamu Kerajaan Persekutuan dari negara asing, Pegawai-pegawai Kanan Kerajaan serta orang-orang kenamaan.

Pada Ogos 2012, pesawat Fokker F28 telah dilupuskan kerana telah berusia lebih 30 tahun dan tiada pesawat gantian dicadangkan. Pada tahun lepas, pesawat BBJ dan ACJ A319 telah dijadualkan untuk menjalani proses penyelenggaraan wajib. Pesawat BBJ menjalani urusan penyelenggaraan di antara Januari-Julai 2013 sementara ACJ319 di antara 15 Jun-8 Oktober.

Sejajar dengan itu, Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab atas urusan pesawat khas Kerajaan telah mengambil keputusan menyewa sebuah pesawat lain ACJ A320 bagi menampung kekurangan pesawat. Pesawat ACJ A320 ini disewa di antara 1 Februari – 31 Disember 2013 setelah mendapati pesawat BBJ memerlukan lebih masa bagi urusan penyelenggaraan. Penggunaan pesawat khas membolehkan Ketua Negara dan Ketua Kerajaan bergerak di dalam dan luar negara dengan keadaan keselamatan yang lebih terjamin.

Selain itu, Anggota Pentadbiran yang sibuk dengan pelbagai urusan tidak terikat kepada jadual perjalanan komersil di samping kepentingan menjaga imej negara. Pejabat Perdana Menteri Putrajaya.

Harga hasil laut naik mendadak


KUALA LUMPUR - Kenaikan mendadak harga hasil laut di Pasar Borong Selayang dan Pasar Chow Kit di sini sehingga 40 peratus awal bulan ini didakwa disebabkan bekalan yang berkurangan ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu di beberapa buah negeri sejak kebelakangan ini.
Tinjauan Kosmo! di kedua-dua pasar tersebut mendapati, antara hasil laut yang meningkat ketara harganya ialah ikan kembung dari RM9 kepada RM14 sekilogram, udang putih kecil dari RM13 hingga RM20, udang putih besar dari RM47 kepada RM55 dan sotong dari RM13 kepada RM16 sekilogram.
Seorang peniaga di Pasar Selayang, Ali Mama, 48, berkata, buat masa ini, hasil laut sangat sukar diperoleh dan harganya lebih tinggi berbanding pasaran semasa.
Katanya, jika pada minggu lepas harga ikan kembung sekitar RM9 sekilogram, namun semalam, ia mencecah sehingga RM14 sekilogram.

Pengusaha kantin mengeluh terbeban kos operasi meningkatWAJIRA menunjukkan papan tanda harga minuman dan makanan yang dijual di kantin SMK Sungai Isap Murni, Kuantan, Pahang semalam.KUALA LUMPUR - Rata-rata pengusaha kantin sekolah di seluruh negara mengeluh kerana terpaksa menanggung kos operasi yang meningkat terutamanya membabitkan pembelian bahan mentah tetapi terpaksa menjual dengan harga yang rendah.
Menurut mereka, walaupun kos operasi meningkat, namun mereka tidak boleh menaikkan harga makanan dan minuman sesuka hati kerana terikat dengan perjanjian tender pengurusan kantin bersama pihak sekolah.
Seorang pengusaha kantin Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Tun Hussein Onn 2 di sini, Norraidah Idris, 55, dia terpaksa mengimbangi kenaikan kos operasi dengan mengecilkan saiz hidangan bagi membolehkan harga yang dijual tidak dinaikkan.

Kenaikan kos sara hidup: Perkasa mahu lari daripada Umno


Selama ini, pihak paling setia dan sentiasa menjadi pembela Umno adalah Pertubuhan Pribumi Perkasa atau Perkasa. Namun dengan kenaikan kos sara hidup oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), mereka juga tidak tahan.
Perkasa memberi amaran kepada pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mereka tidak akan teragak-agak lari daripada BN dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya kerajaan terus menaikkan harga barang dan perkhidmatan.
Setiausaha Agung Syed Hassan Syed Ali (gambar) berkata, Perkasa sememangnya tegas dengan pendirian memperjuangkan ekonomi Bumiputera dan tidak pernah bersetuju dengan tindakan kerajaan menaikkan harga barang dan perkhidmatan kerana yang paling terjejas teruk pastinya orang Melayu.
"Kita beri amaran kepadaDatuk Seri Najib Razak untuk mengubah pentadbirannya dalam meningkatkan ekonomi kaum Melayu kerana kita sudah beri tempoh lima tahun namun tiada perubahan malah situasi kini bertambah teruk.
"Sekiranya Umno/BN masih di tahap sama, maka ia akan menyebabkan ahli kita berubah hati," katanya dalam satu wawancara eksklusif dengan The Malaysian Insider.
Wawancara ini diadakan selepas pertemuan Perkasa dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Beliau juga menyifatkan sokongan Perkasa ke atas Umno sebelum ini kerana pertubuhan itu tidak mempunyai alternatif lain memandangkan Umno dilihat sebagai satu-satunya parti yang memperjuangkan Melayu.

Tambang bas sekolah naik 40 peratus walaupun kompaun sehingga RM500,000

Persekutuan Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) mengugut menghentikan operasi sekiranya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengambil tindakan perundangan ekoran langkah menaikkan tambang bas sekolah sehingga 40 peratus sekarang.

Presidennya Amali Munif Rahmat, berkata walaupun sedar tindakan itu boleh dikenakan kompaun sehingga RM500,000 di bawah Akta Persaingan, mereka tiada pilihan lain untuk menampung kerugian sedia ada, lapor Berita Harian.

“Kenaikan ini hanya untuk menampung semula kerugian berikutan kenaikan harga diesel. Tetapi, sekiranya dikenakan tindakan, kami tidak teragak-agak untuk menghentikan operasi.

Demonstrasi di kawasan sekolah kerana Gurubesar lemah dan malas


Demonstrasi di kawasan sekolah  
Sebahagian ibu bapa dan murid Sekolah Tamil Bukit Asahan mengadakan demonstrasi aman di perkarangan sekolah berkenaan.
ASAHAN - Kira-kira 30 ibu bapa dan murid menganjurkan demonstrasi aman di perkarangan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Ladang Bukit Asahan kelmarin akibat tidak berpuas hati dengan tindakan guru besar sekolah terbabit.

Demonstrasi itu mengakibatkan hari pertama sesi persekolahan 2014 tergendala selama tiga jam kerana murid-murid dilarang masuk ke kelas oleh ibu bapa.

Bagaimanapun keadaan kembali seperti biasa selepas wakil Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) hadir bertemu dengan ibu bapa.

Yang dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah, N Apallasamy, 53, berkata, demonstrasi itu diadakan sebagai tanda bantahan penempatan guru besar di sekolah itu.

Menurutnya, pihaknya mendakwa guru besar itu tidak melakukan sebarang penambahbaikan kepada sekolah itu sehingga keputusan akademik murid-murid merosot dari tahun ke tahun.

"Sejak guru besar itu berpindah ke sini, peratusan akademik sekolah menurun sehinggakan sekolah ini mendapat tempat terakhir dalam keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah, sedangkan sekolah ini pernah menjadi sekolah Tamil cemerlang.

Demo cara berkesan desak kerajaan sekarang

Demo berkesan desak kerajaan SHAH ALAM - Pembangkang akan terus beri tekanan kepada kerajaan termasuk turun ke jalanan bagi membela nasib rakyat berhubung isu kenaikan kos sara hidup.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata,  PR juga akan melakukan jelajah di seluruh negara bagi beri penerangan berhubung cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta isu berbangkit untuk menaikkan momentum rakyat bagi respons kepada kerajaan.

“Saya lihat cara ini berjaya, apabila kerajaan terus menerus mendapat tekanan daripada rakyat maka mereka akan respons dengan isu tersebut. Contohnya isu kenaikan tol, apabila ramai yang bangkit, sehingga kini kerajaan masih belum mengumumkan sebarang kenaikan tol,” katanya.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, PR sudah memutuskan untuk turun pada 1 Mei nanti bagi membantah pelaksanaan GST dan kenaikan harga barang.

Jika Jais terus diam, hubungan Muslim-Kristian terjejas, pelampau gembira


Pasti ada pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kemelut penggunaan nama Allah. Gambar The Malaysian Insider. 
Pasti ada pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kemelut penggunaan nama Allah. Gambar The Malaysian Insider.

 Apa dah jadi dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais)? Ia seperti kes “tangkap muat” apabila mahu menjelaskan tindakannya menyerbu pejabat di Damansara Kim pada Khamis lepas di mana 300 Bible berbahasa Malaysia dan Iban dirampas.
Ketika semakin ramai pemimpin dan peramal berusaha untuk menjelaskan tindakan Jais yang terus berdiam diri, ia semakin menjelaskan tindakannya lebih berbau politik berbanding undang-undang.
Insiden terakhir ini juga mendedahkan sekali lagi bagaimana percanggahan dan masalah menyelubungi kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mengendalikan isu penggunaan kalimah Allah.
Ia juga menunjukkan betapa besarnya perbezaan dalam memahami Islam bukan sahaja di kalangan umat Islam bahkan pihak berkuasa agama yang sepatutnya menjadi pengawal kepada amalannya.
Apabila dikaji kes ini dan Enakmen 1988 Selangor yang digunakan oleh Jais untuk serbuan itu, ia telah mendedahkan banyak masalah, kata pakar undang-undang kepada The Malaysian Insider.
Profesor Madya Dr Azmi Sharom berkata, enakmen yang menghalang bukan Islam menggunakan 35 perkataan Arab termasuk Allah dan Nabi adalah untuk menghalang usaha umat Islam menukar agama.
Ini adalah bukti pada tajuk enakmen itu sendiri: Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan kepada penyebaran di kalangan Muslim) Enakmen 1988.
"Buku yang terletak dalam bangunan bukan bukti pendakyahan, hatta jika ia mengandungi perkataan Allah," kata Azmi dari Universiti Malaya itu.
Untuk membuktikan pendakyahan, ia mesti ada tindakan seseorang memberikan Bible itu kepada yang lain yang membayangkan maksud untuk mendakyahnya, katanya.
Tetapi tindakan begitu juga boleh dicabar.
"Sesiapa saja boleh pergi ke kedai buku dan membeli Bible. Muslim juga boleh membaca Bible jika dia mahu membuat kajian mengenainya. Jadi bagaimana Jais mahu membuat penilaian?" tanya beliau.

Several dead as Egypt protests turn violentSAYA RASAKAN KEPERITAN RAKYAT...!!!