Isnin, 4 November 2013

Sg Limau: UMNO@BN bongkak akhirnya gagal juga

UMNO yang bongkak dengan menguasai ruang media, menguasai duit rakyat akhirnya gagal juga di DUN Sungai Limau.
Bertaburan projek sana projek sini, propaganda media yang terus menerus mengamalkan demokrasi tempang media tidak dapat membantu untuk memenangkan UMNO-BN.

Ini belum lagi dengan hasil kerja tangan SPR. Pengundian dibuat hari bekerja. Kalau tengok bola pun boleh bagi cuti, Apasai SPR tak nak rancang buat hari cuti atau kerajaan negeri bagi cuti sempena pilihanraya?

Benarkah UMNO kalah bergaya ..?

Seperti kata Shahrizat Jalil


"Walaupun kita kalah, kita menang dalam kalah kerana majoriti mereka turun dengan drastiknya," begitulah reaksi Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat
"Kita tengok wanita di sini minat dengan BN, tetapi memandangkan ada yang berbai'ah dengan suami, mereka takut (untuk undi BN)," katanya.
Manakala DS Jamil Khir Baharom pula berkata;

"Kita terima kekalahan dengan hati terbuka sebab rakyat dah buat keputusan mereka," katanya.

penburukonline harap sangat kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan yang ditadbir oleh UMNO melayu ni hormat dan tidak meminggirkan penduduk DUN Sungai Limau.

Kalau hormat janganlah buat perangai sama untuk Kelantan dan negeri-negeri pembangkang yang lain.

penburukonline sekadar berharap tapi macam biasa UMNO tidak pernah belajar dari kesilapan. UMNO akan terus menerus menghukum pendudk yang berpayung di bawah prinsip demokrasi.
Tahniah kepada PAS!Berikut keputusan penuh pilihanraya DUN Sungai Limau 4 November 2013.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau menyaksikan parti Pas mempertahankan kerusi tersebut dengan majoriti sebanyak 1,107 undi.
Calon Pas, Mohd. Azam Abd. Samat yang mendapat 12,105 undi mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Dr. Ahmad Sohaimi Lazim yang memperolehi undi 10,998
undi.
 (Ucapan Sulung Ustaz Azam Malam Ni Bersama Penyokong)
Bilangan undi majoriti yang diperoleh Mohd. Azam merosot dibandingkan dengan majoriti yang diperoleh bekas ADUN Pas Sungai Limau, Allahyarham Tan Sri Azizan
Abdul Aziz berjumlah 2,774 undi.
Pada pilihan raya itu, Allahyarham Azizan memperoleh 13,294 undi berbanding lawannya daripada BN, Mohd. Fadzillah Mohd. Ali yang memperoleh 10,520 undi.
Pengumuman dibuat oleh Pengurus Pilihan Raya Kecil DUN Sungai Limau, Abdul Rashid Othman

(Muka-Muka Kecewa Di Sungai Limau..ha.ha..ha..siapa yang kena...!!!)

Sg Limau: PAS menang, 'Mukhriz tak kalah'

Seperti yang dijangkakan, PAS berjaya mempertahankan kerusi DUN Sungai Limau yang menjadi kubu kuat parti itu dalam pilihan raya kecil hari ini.

Dan seperti juga yang dijangka, ia menang dengan majoriti yang merosot lebih 50 peratus kepada 1,084 undi daripada majoriti 2,774 undi dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

sg limau vote counting 041113 azam winCalon PAS, Mohd Azam Abd Samat (kanan) memperolehi 12,069 undi manakala calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim mendapat 10,985 undi.

Seramai 85.5 peratus (22,642 pemilih) daripada 27,222 pemilih dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) itu menunaikan tanggungjawapnya hari ini.

Namun kemerosotan lebih 50 peratus undi majoriti yang diperolehi PAS menimbul persoalan mengenai kemampuan pemimpin pemimpin "dua M" di Kedah dalam menerajui parti masing-masing dalam berdepan dengan PKR di Sungai Limau.

Pemimpin "dua M" yang dimaksudkan itu ialah Menteri Besar Kedah yang juga pengerusi Umno negeri, Datuk Mukhriz Mahathir dan Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar.

Walaupun Mukhriz popular di kalangan ahli akar umbi Umno apabila hampir-hampir menumbangkan Datuk Seri Hishammuddin Hussein bagi jawatan naib presiden Umno dalam pemilihan parti itu bulan lalu, namun pengaruhnya belum cukup untuk menarik sokongan rakyat di DUN tersebut untuk beralih sokongan kepada BN.

Lawak 4-Nov-2013: 'Kita menang dalam kalah' - Kak Ijat

"Walaupun kita kalah, kita menang dalam kalah kerana majoriti mereka turun dengan drastiknya," begitulah reaksi Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

sg limau vote counting 041113 01 shahrizat"Saya nampak sebenarnya kalau kita kaji, kita menang dalam kalah, kerana ini kubu kuat PAS," katanya ketika diminta mengulas keputusan pilihan raya kecil DUN Sungai Limau yang dipertahankan PAS sejak lima penggal yang lalu.

"Saya nak katakan untuk BN ini kemenangan dalam kekalahan," katanya sambil undi untuk BN melonjak, walaupun Sungai Limau dikatakan kawasan hitam untuk parti itu.

Menurut Shahrizat lagi semua alim ulama PAS turun berkempen dalam pilihan raya kecil DUN Sungai Limau.

"Kita tengok wanita di sini minat dengan BN, tetapi memandangkan ada yang berbai'ah dengan suami, mereka takut (untuk undi BN)," katanya.

Sg Limau: BN gagal walaupun guna segala kekuatan dan wang ringgit


Mohd Azam Abd Samad (tengah) berjaya kekal pengaruh PAS di DUN Sungai Limau. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 4 November, 2013.Mohd Azam Abd Samad (tengah) berjaya kekal pengaruh PAS di DUN Sungai Limau. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 4 November, 2013.Barisan Nasional (BN) gagal merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau walaupun menggunakan segala jentera kerajaan negeri dan pusat, di samping wang dan tokoh-tokoh besarnya.
PAS berjaya memenangi kerusi itu dengan majoriti 1,084 undi apabila calonnya Mohd Azam Abdul Samad mengalahkan calon BN Dr Ahmad Sohaimi Lazim dalam pertandingan satu lawan satu.
Kegagalan BN untuk merampas kerusi ini juga menjadikan Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir kalah buat kali kedua dalam masa tidak sampai sebulan.
Sebelum ini, Mukhriz yang memimpin jentera BN di Sungai Limau gagal dalam usahanya untuk merebut salah satu kerusi naib presiden Umno apabila beliau berada di tempat keempat di belakang Datuk Seri Hishamuddin Hussein.
Mukhriz memberikan tumpuan sepenuhnya dalam pilihan raya kecil ini dengan berkampung di Sungai Limau sepanjang kempen berjalan.
Beliau berada di mana-mana dalam kawasan pilihan raya untuk memastikan jentera Umno berjalan dengan baik.
Ayahnya, Tun Dr Mahathir Mohamad, turut dibawanya untuk membantu kempen BN.
Selain gambar calon BN, gambar Mukhriz banyak digantung di sini.
Tidak sebagaimana pilihan raya kecil sebelum ini, gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak digantung oleh petugas BN di Sungai Limau.‎
Walaupun Mohd Azam menang, majoriti 1,084 undi adalah kurang berbanding majoriti 2,774 yang diperolehi oleh allahyarham Tan Sri Azizan Razak dalam pilihan raya umum lalu.
Kemenangan Mohd Azam, Penolong Pengetua Sekolah Menengah Agama An Nahdzah, Bukit Besar mengalahkan pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Ahmad Sohaimi merupakan satu keputusan yang manis bagi PAS di Kedah setelah hilang negeri jelapang padi itu dalam pilihan raya lalu.‎
Kemenangan ini juga manis buat Pesuruhjaya PAS Kedah yang baru, Datuk Mahfuz Omar, yang menggalas tanggungjawab itu selepas Azizan meninggal dunia.
Ia bakal menjadi bekalan penting untuk Mahfuz dalam pemilihan PAS dari 22 hingga 24 November ini apabila beliau dijangka akan mempertahankan jawatannya sebagai naib presiden.
Kekalahan calon BN juga bermakna program Karnival Rakyat yang banyak mendapat sambutan penduduk tempatan tidak berjaya diterjemahkan dalam bentuk undi untuk BN.
Ia hanya menghabiskan wang yang banyak kepada BN apabila barangan seperti gula, beras dan Milo dijual dengan harga yang murah.
Walaupun kerajaan telah menghentikan subsidi gula sebanyak 34 sen dengan alasan untuk mengelakkan penyakit kencing manis, gula dijual dengan harga murah di Sungai Limau.
Tindakan kerajaan menarik balik subsidi 34 sen gula telah menyebabkan harga gula naik melambung kepada RM2.84 sekilo, namun penduduk di sini mendapat gula dengan harga RM1 sahaja sekilo.
Sekampit beras 5 kilogram hanya dijual dengan harga RM5 sahaja oleh karnival anjuran BN di sini.
Namun, terbukti ia tidak berjaya membeli undi penduduk Sungai Limau, khasnya di kubu kuat PAS iaitu Bukit Besar, tempat berlangsungnya karnival tersebut.


PRK N20 Sg Limau PAS menang majoriti 1,084 undi

Sg Limau: Pengundi "BERANI HIJRAH" Dari Politik Jahat Dan Zalim UMNO@BN Untuk "KEKAL" PAS

RASMI: PAS berjaya mengekalkan kerusi DUN Sungai Limau dengan majoriti kira-kira 1,084 undi - merosot 1,690 undi daripada majoriti pada PRU13 lalu.
Calon PAS, Mohd Azam Abd Samat memperolehi 12,069 undi manakala calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim mendapat 10,985 undi.
Keputusan itu diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya Abdul Rashid Othman di pusat penjumlahan undi di Dewan Lukman Al-Hakim, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Yan.
Seramai 85.5 peratus (23,249) daripada 27,222 pemilih dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) itu menunaikan tanggungjawab mereka hari ini.

Keputusan RASMI PRK N.20 Sungai Limau (Rasmi Dari SPR- BN Kalah Dengan Majoriti 1084)

Yb Ustaz Mohd Azam Abd Samad Di Pusat Pengumpulan Undi Sek Men Agama Yan Malam Ini 
Pemimpin BN Hilang Dari Pusat Pengumpulan Undi SM Agama Yan
Kesian Kerusi Kosong Di SM Agama YanKEPUTUSAN RASMI  - KEDAH N20: SUNGAI LIMAU: KEDAH: 27,222

1. Ahmad Sohaimi Lazim (BN)................... 10,985 undi

2. MOHD AZAM ABDUL SAMAT (PAS)................ 12,069 undi

Jumlah pengundi.............. (23,249)

Peratus.......................... (85.5%)

Undi ditolak................... 145 undi

Majoriti......................... 1,084 undi

Penyandang: Tan Sri Azizan Abdul Razak: PAS

Undi diperoleh: 2013: 13,294

Majorit: 2,774Sg Limau: Info Terkini Keputusan

  •  Pengundi luar yang keluar mengundi seramai 1,773 daripada 3,350 orang (52.93 peratus)
  •  Pengundi Cina yang keluar mengundi seramai 1,065 orang (51.05 peratus)

Keputusan tidak rasmi.

Peti Undi Bukit Besar
PAS 1,415
BN 943
Majoriti PAS 472

Peti Undi Dulang Kechil:
PAS 398
BN 1,337
Majoriti BN 939

Padang Lumat
 PAS 363, 
BN 413,  
Majoriti BN 50

Sedaka: 
 PAS 702, 
BN 689, 
Majoriti PAS 13

Suasana Hari Pengundian PRK Sg Limau 04 Nov 2013

Sg Limau : Ustaz Azam Harap Pilihanraya Telus

Sg Limau: Penjumlahan Undi Bermula

YAN -- Pengiraan undi bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Limau bermula pukul 5.30 petang di pusat penjumlahan undi di Dewan Lukman Al-Hakim, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Yan di sini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan keputusan rasmi dapat diketahui seawal 9 malam.

Pilihan raya kecil itu menyaksikan pertembungan antara calon BN Dr Ahmad Sohaimi Lazim dan calon PAS Mohd Azam Abdul Samat.

Kerusi DUN Sungai Limau kosong berikutan kematian Tan Sri Azizan Abdul Razak yang merupakan wakil rakyat kawasan itu sejak 1995.

DUN Sungai Limau mempunyai 27,222 pemilih berdaftar, meliputi 25,323 orang atau 93 peratus pengundi Melayu, 1,842 orang atau 6.7 peratus (Cina), 15 orang atau 0.6 peratus (India) dan selebihnya kaum-kaum lain.

Sg Limau: 85.5% (23,249) keluar mengundi sehingga ditutup jam 5 petang - Lensa 6

 Seramai 23,249 orang atau 85.5 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga pusat pengundian ditutup jam 5 petang.
Balu Azizan kecam pihak sebarkan SMS palsu guna namanya, timbang ambil tindakan undang-undang

Isteri bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Razak, Puan Sri Faekah Sheikh Hamzah (gambar) hari ini mengecam pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan pesanan khidmat ringkas (SMS) palsu menggunakan namanya.
Faekah menyifatkan tindakan tidak bertanggunjawab tersebut sebagai terdesak untuk meraih undi pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Limau yang berlangsung hari ini.
"Ada orang gunakan nombor telefon saya mengatakan kononnya saya ralat (terasa hati) dengan insiden menggantung kaki.
"Jadi saya merayu kepada penerima SMS ini, ia tidak betul dan nombor ini saya tidak tahu," kata Faekah dalam sidang media di pondok semakan daftar pemilih PAS di perkarangan Sekolah Kebangsaan Bukit Besar.
Menurut Faekah, SMS mula disedari penyebarannya sejak semalam dan sehingga pagi ini ia masih berlaku.
"Ia mula sejak semalam bermula pukul 11 malam sampai pagi ini.
"Lebih kurang 70 mesej yang sama diterima, yang call pun saya tidak layan... tentulah terdesak sangat kira last minute punya agenda," kata beliau lagi.
"Tak berakhlaklah ornag yang buat fitnah ini. Menjatuhkan maruah ibu bapanya."

Balu Azizan: Sebar SMS palsu perbuatan tak berakhlak

Balu kepada Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak, Puan Sri Faekah Sheikh Hamzah berkata beliau kesal dengan penyebaran SMS palsu yang mendakwa beliau menggesa pengundi memilih BN.
Menurutnya, SMS tersebut yang dikesan berlegar di kalangan warga Sungai Limau sejak jam 11 malam tadi mendakwa beliau kesal dengan penghinaan PAS ke atas Allahyarham Azizan.

Katanya, penyebaran SMS tersebut merupakan tindakan tidak berakhlak kerana turut mendakwa PAS terlibat dalam bahan kempen yang menghina Allahyarham Azizan.

"Orang yang buat ini saya harap Allah balas pada dia. Tak berakhlaklah orang yang buat fitnah ini menjatuhkan maruah ibu-bapanya," katanya kepada pemberita sewaktu diminta mengesahkan berita ini.

Menurut Faekah, beliau akan menyerahkan kepada peguamnya untuk menentukan langkah yang perlu diambil berhubung penyebaran SMS itu.

Kiriman SMS berkenaan ditunjukkan kepada wartawan orang seorang penyokong PAS yang mengiringi Faekah ke satu pusat pengundian di SK Bukit Besar.

SMS tersebut antara lainnya mendakwa beliau menyalahkan PAS kerana menghina Allahyarham Azizan – dengan menaikkan patung tanpa kaki – yang mencetus kontroversi di Sungai Limau beberapa hari lalu.

Pusat Pengundian PRK Sg Limau Ditutup

YAN, Kesemua 17 pusat mengundi pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau ditutup pada 5 petang ini setelah dibuka sejak 8 pagi.

Pusat mengundi itu ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Buloh; SK Sungai Dedap; Sekolah Menengah Agama Nahdzah; SK Bukit Besar; SK Simpang Tiga Sungai Daun; Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Aik Min; SK Haji Kassim Jasin; SK Sungai Daun Tengah; SK Sungai Limau; Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Limau;

SK Sungai Kering; SK Ulu Sedaka; SMK Batu 17, Padang Lumat; SK Padang Lumat; SJKC Pei Hwa Batu 17, Gurun; SK Dulang dan SMK Dulang.

Proses pengundian hari ini yang mulanya berjalan lancar turut dicemari beberapa insiden provokasi membabitkan perang mulut antara penyokong kedua-dua parti yang bertanding iaitu Barisan Nasional (BN) dan PAS.

Malah Ketua Wanita cawangan Bandar Baru Sentul (1C), Kuala Lumpur Norsidah Abu Bakar dilaporkan ditumbuk penyokong PAS ketika merayu undi di hadapan Sekolah Kebangsaan Ulu Sedaka di sini hari ini

Sementara itu, jalan-jalan di sekitar kawasan Sungai Limau turut sesak dipenuhi kenderaan pengundi serta penyokong BN dan PAS sejak pagi tadi, dan telah menyebabkan pengundi mengambil masa yang lama untuk sampai ke destinasi yang dituju.

Fitnah patung kaki Azizan: Balu harap Allah akan balas

Sg Limau: 83.2% (22,642) keluar mengundi setakat jam 4 petang - Lensa 5

Seramai 22,642 orang atau 83.2 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga 4 petang.Sg Limau: 76.69% (20,876) keluar mengundi setakat jam 3 petang

Seramai 20,876 orang atau 76.69 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga 3 petang

Sg Limau: 63.5% (17,281) keluar mengundi setakat jam 1 petang

Seramai 17,281 orang atau 63.5 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga 1 petang - Jurucakap SPR

Sg Limau: 55% (15,046) keluar mengundi setakat jam 12 tengah hari - Lensa 4


Seramai 15,046 orang atau kira-kira 55 peratus daripada 27,222 pengundi telah keluar mengundi sehingga 12 tengah hari - sumber SPR

 Tidak Rasmi : Pengundi telah mengundi di UPU Sungai Dedap (576), UPU Bukit Choras (530), UPU Bukit Besar (531), UPU Simpang 3 Luar (540), UPU Simpang 3 (281), UPU Selengkoh (275), UPU Sungai Daun (419),