Jumaat, 20 September 2013

20 Sept: Ia Datang Dan Pergi...Sejarah Perjuangan RakyatUst Abdul Halim Abdul Rahman | Kuliah Jumaat 20 Sept 2013

Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz | Kuliah Jumaat 20 Sept 2013

Discussion about what drives protests in Egypt

Naser Shadid with latest news from Syria

CrossTalk: Playing Syrian Poker

Syrian rebels fight Assad forces in key Idlib town

Bijak Ekonomi: Pendapatan Negara Naik 2013 (RM209 Bilion) VS Kerajaan BN Belanja (RM250 Bilion)!!

Harga Minyak Malaysia
Ramai orang pasti tahu dan sedar kenaikan harga minyak memberikan kesan rantaian yang cukup besar sehingga menjerut rakyat seperti anda semua dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup setiap hari.
Tetapi persoalannya sekarang ini, adakah tindakan kerajaan menaikkan harga minyak RON95 sebanyak 20 sen adalah wajar jika dibandingkan dengan kemampuan kewangan kerajaan Malaysia pada ketika ini? Mampu atau tidak? Nah…mari Berita Semasa dan anda di sini kupas satu persatu…

Pendapatan Negara Malaysia 2009-2013 (RM Bilion)

  1. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2009 : RM159 bilion
  2. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2010 : RM160 bilion
  3. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2011 : RM185 bilion
  4. Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2012 : RM207 bilion
  5. Dianggarkan Pendapatan Kerajaan Malaysia Tahun 2013 sucah mencapai : RM209 bilion
Kesemua pendapatan negara Malaysia untuk tempoh 5 tahun terakhir ini banyaknya datang daripada pendapatan minyak (cukai petroleum, cukai syarikat minyak, cukai yang dibayar oleh pekerja syarikat-syarikat minyak, duti eksport minyak, dividen yang dibayar Petronas kepada kerajaan) (SUMBERNYA DI SINI) :

Pendapatan Negara Malaysia VS Pendapatan Petroleum (RM Bilion)Pendapatan Minyak Malaysia 2013

  1. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2009 : RM62 bilion
  2. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2010 : RM56 bilion
  3. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2011 : RM66 bilion
  4. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2012 : RM71 bilion
  5. Pendapatan dari hasil minyak tahun 2013 dijangka sekitar : RM72 bilion
Sumber : Perbendaharaan Negara
Jikalau diperhatikan dan dimomokkan untuk rakyat Malaysia setiap hari melalui salauran media arus perdana, kewangan negara cukup sesak bagi menghalalkan kenaikan harga minyak atas nama pengurangan subsidi.

Pendapatan Negara VS Perbelanjaan Mengurus VS Perbelanjaan Pembangunan (RM Bilion)

UMNO, MIC, MCA, PAS, DAP


Oleh: alen23

"Pada tahun 11 mei 1946 abang long dilahirkan (umno), 3 bulan kemudian (ogos 1946)abang ngah pula dilahirkan (mic), 3 tahun selepas itu bersamaan 2 februari 1949 abang cik pula lahir (mca), 2 tahun berikutnya abang Usu pun lahir (Pas) bersamaan 21 november 1951, abang usu lahir pada waktu itu disebabkan oleh beberapa tindakan abang long yang tidak kena pada tempatnya.

Tugas berat menanti abang usu. Kehidupan 4 beradik ni pada waktu itu tersangatlah susah. Yang senang sikit abang cik sebabnya dia tinggal kat bandar. Walaupun mereka hidup susah seorang lagi adik mereka lahir pada 18 mac 1966 (DAP). Title abang usu pun berpindah kepada adik diorg yang baru. Adik yang no 4 guna title abang Nik.

Abang long yang paling tua dipertanggungjawabkan untuk menjaga tanah warisan pusaka nenek moyang dan membahagikannya secara adil kepada adik-adiknya. Pada waktu itu Abang Nik telah perasan yang cara abang long tidak kena kerana hanya memandang kekayaan wang ringgit sebagai benhcmark kejayaan dan kurang menekankan pendidikan rohani. Abang nik menegur abang long yang kekayaan wang ringgit perlu seiring dengan pendidikan rohani. Disebabkan itu abang long membenci abang nik.

PKR lancar pusat latihan REFORMASI
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini melancarkan pusat latihan parti tersebut yang dinamakan Dewan Reformasi, Demokrasi dan Upaya Masyarakat (REFORMASI).

REFORMASI menawarkan latihan kepada semua rakyat Malaysia terutamanya golongan belia dengan misi untuk membawa golongan tersebut "beranjak daripada toleransi kepada penghargaan dan penghayatan sebuah Malaysia yang majmuk kaum, budaya dan kepercayaannya".

Pusat latihan yang terletak di Puchong itu antara lain menawarkan bengkel Neuro-Linguistic Programming (NLP), kemahiran berunding berkesan untuk pemimpin politik serta siri kursus negara dan diri dalam rangka kursus pembangunan diri.

Tokoh korporat Datuk Seri Dr Edmund Santhara bertindak sebagai pengarah eksekutif REFORMASI sementara Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar bertindak sebagai pengarah.

Pusat latihan itu mula beroperasi secara rasmi esok dengan kursus melatih jurulatih dengan topik khusus 'Tahaluf Siyasi'.

Kursus esok akan dibimbing oleh seorang pendidik Nigeria, Sheikh Nuruddin Lemu.

Orang ramai yang berminat untuk mengetahui kursus-kursus yang ditawarkan boleh mengunjungi www.reformasi.com.

Mantan KPN kesal Chin Peng tidak dibenar pulang....


KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor kesal dengan keengganan kerajaan membenarkan bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng  pulang ke Malaysia serta menganggap tindakan tersebut sebagai ganjil dan mengingkari perjanjian damai yang dicapai antara Kerajaan Malaysia dan Parti Komunis Malaya pada 1989.

Bercakap dalam sesi wawancara dengan stesen radio Bfm petang tadi, Abdul Rahim yang terlibat dalam menggubal perjanjian susulan dengan PKM yang menggariskan terma dan syarat pelaksanaan perjanjian damai itu berkata, perjanjian antara kerajaan dan PKM sepatutnya terlaksana ke atas semua anggota PKM dari "kedudukan paling atas sehinggalah yang paling bawah".

Beliau melahirkan rasa hairan mengapa Chin Peng tidak dibenarkan pulang ke Malaysia sedangkan pemimpin-pemimpin tertinggi PKM seperti Pengerusinya, Abdullah CD dibenarkan berbuat demikian.

Malah Abdullah CD dan isterinya Suryani Abdullah, ujar Abdul Rahim diperkenankan menghadap Sultan Perak sekembalinya mereka ke tanah air.

Seorang lagi bekas pemimpin komunis, Abdul Rashid Maidin yang menetap di sebuah perkampungan bekas anggota PKM di sempadan Malaysia-Thai, jelas Abdul Rahim menaiki penerbangan ke tanah suci Makkah dari Kuala Lumpur dengan keizinan Kerajaan Malaysia.

Kerajaan, ujarnya perlu menghormati perjanjian damai yang dimeterai dengan PKM seperti diamalkan negara-negara lain dan tidak dilihat sebagai mempersendakannya.

Keilmuan dan kefaqihan Islam merit pemimpin utama gerakan Islam

1. Individu yang faqih memahami al-Quran dan al-Sunnah mempunyai kedudukan yang tinggi dan mulia di sisi Allah dengan syarat disertai dengan taqwa sebagaimana sabit dalam al-Quran dan al-Hadis. Nabi bersabda: ُ مَنْ يُرِدْ اللَّهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّينِ Sesiapa yang Allah mahukan untuk dirinya satu kebaikan maka Allah bagi kefaqihan (kefahaman mendalam) dalam agama. Hadis Bukhari.

2. Menjelaskan kedudukan dan kelebihan ulamak secara umum sebagaimana yang telah dinyatakan di dalam hadis tidak bererti mensucikan individu yang alim daripada kelemahan dan kesilapan.

3. Ulamak bukan jenama eksklusif milik golongan atau institusi tertentu seperti Majlis Syura Ulamak, Dewan Ulamak, Persatuan-persatuan Ulamak, Majlis-majlis Ulamak dan seumpamanya tetapi ia adalah sifat yang boleh dimiliki oleh sesiapa yang menguasai disiplin ilmu wahyu yang baik dgn kemampuan bahasa arab yg mantap dan mampu merujuk kepada al-Quran dan al-Hadis meskipun dia seorang peniaga, petani, kerani, ahli politik, doktor, jurutera dan sebagainya.

4. Mencadangkan Presiden dan Timbalan di kalangan "ulamak yang faqih dan memahami realiti semasa" adalah cadangan berasaskan merit dan kelayakan untuk diberi keutamaan (afdhal/lebih baik) untuk menjadi pemimpin iaitu ilmu agama di samping sifat kepimpinan yg lain seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah.

5 . Cadangan tersebut tidak menafikan kelayakan untuk memimpin bagi individu-individu yang mempunyai sifat-sifat pemimpin seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah namun memiliki kekurangan pada keilmuan dan kefaqihan agamanya.

6. Cadangan tersebut juga tidak menghalang mana-mana individu yg mempunyai sifat kepimpinan seperti beriman, bertaqwa, bijak dan amanah tetapi masih kekurangan pada keilmuan dan kefaqihan agamanya, meskipun latarbelakang pekerjaannya pelbagai tetapi masih tetap berkelayakan untuk menjadi pemimpin di semua peringkat parti sama ada cawangan, kawasan mahupun pusat. Dan itulah yang telah berlaku selama berdekad dalam PAS sejak awal penubuhannya.

7. Cadangan ilmu dan faqih agama sebagai merit kelayakan pemimpin utama gerakan Islam bukanlah cadangan yg undur ke belakang sebagaimana dakwaan setengah pihak kerana ia selari dgn Islam sebagaimana yg telah dicontohkan oleh para rasul dan khulafa rashidin. Kegemilangan mereka menjadi teladan kepada kita dalam mengemudi gerakan Islam pada masa kini. Merit ini perlu turut digabungkan dengan sifat quwwah dan amanah yg menjadi sebahagian kriteria umum kepada sesebuah kepimpinan. Malah menentang cadangan tersebut adalah langkah mundur meninggalkan Islam yg menjadi asas rujukan gerakan islam.

AES: Siapa tanggung kosnya sekarang?

A Kadir Jasin

Operasi dan penguatkuasaan Sistem Penguatkuasaan (lalu lintas) Automatik (AES) telah diambil alih oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata perkara itu sudah berkuatkuasa dan membabitkan semua lokasi AES yang sedia ada.

Saya setuju dan terima kasih kerana menurunkan kompaun daripada RM300 kepada RM150.

Tetapi apa maksudnya? Siapa yang tanggung kos pemasangan sistem itu? Adakah dua syarikat swasta yang membekalkan sistem itu (yang dicamkan sebagai Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd) tidak lagi terbabit?

Kalau tidak lagi terbabit, adakah mereka telah dibayar kos membekalkan sistem itu dan berapa pula jumlah pampasan yang dibayar kepada mereka?

MEB vs DEB (Bhg 1)

Mahu tidak mahu kita mesti akui yang keadaan politik negara dan pentadbiran pelaksana Dasar Negara sudah sampai ke tahap yang amat membimbangkan. Keadaan sekarang ini  begitu dirasakan. Ratusan, malahan ribuan manusia memberikan sebab kenapa keadaan menjadi sebegini buruk.

Sudah bertahun-tahun UMNO di berikan peluang untuk memperbaiki diri tetapi keadaan semakin buruk hari demi hari. Boleh lah kita mengambil pendirian yang ‘conclusive’ yang UMNO itu tidak akan dapat diperbaiki lagi. Apa juga tindakan membaik-pulih UMNO yang dilakukan oleh pucuk pimpinan dan barisan pimpinan tertinggi UMNO itu semuanya tidak kena dan tidak pernah tepat kepada sasaran. Semua hasil dari tindakan dan pengumuman perancangan kerajaan itu adalah ‘predictable’, iaitu kegagalan.

Pada hari ini kita wajar berterus terang dan jujur dalam memberikan pandangan. Pimpinan UMNO sekarang sudah tidak mempunyai apa-apa kebolehan lagi selain dari menjahanamkan ‘fabric’ politik tanah air dan amat membebankan rakyat. UMNO betul-betul sebuah parti yang menghadapi penyakit tua. Kos untuk mengubatinya terlalu tinggi. Itu pun belum tentu sembuh lagi.

Rakyat sudah kenyang dengan pengumuman berbagai-bagai perancangan dan belum pun satu dari banyak-banyak perancangannya telah nampak kejayaannya. Yang terakhir ialah perancangan tentang Pembangunan Bumiputra dan Melayu dan apa yang di umumkan itu semuanya merupakan ulangan dari apa yang telah di umumkan semasa pelancaran Dasar Ekonomi Baru (DEB) dahulu.

Perancangan yang di umumkan tidak terancang dengan baik. Kali ini pengumuman itu tidak lari dari sebab hendak menghadapi pemilihan dalam UMNO untuk memperagakan yang beliau adalah pemimpin Melayu yang efektif. Seperti perancangan yang puluhan jumlahnya yang telah Najib umumkan selama ini, peranangan MEB (Memperkasakan Ekonomi Bumiputra) beberapa hari lalu adalah ‘predictable’. Bagi siapa yang menilai betul-betul dan jika di asaskan kepada pengalaman beberapa tahun Najib menjadi PM ini, MEB akan gagal juga.

MEB laungan Najib itu tidak lain tidak bukan, ialah dasar yang sama seperti DEB dahulu. DEB dahulu diwujudkan dengan persetujuan semua kaum dan ianya di rancang begitu rapi dengan bermatlamatkan satu matlamat sahaja, iaitu perpaduan kaum. Apa-apa perancangan sesuatu dasar penting negara ia mesti di rundingkan dahulu dengan semua pihak. Untuk merundingkan itu ia memerlukan pimpinan atau barisan pimpinan yang sebenar-benarnya di hormati oleh pimpinan rakyat semua kaum yang mendiami negara ini sebagai rakyat negara.

TERIMA RM20 untuk undi BN

Pendedahan rasuah, emosi ibu hiasi hari ke 2 Tribunal Rakyat

Peoples's Tribunal on GE13 #Day 3-Session 4

Peoples's Tribunal on GE13 #Day 3-Session 3

Peoples's Tribunal on GE13 #Day 3-Session 2

Peoples's Tribunal on GE13 #Day 3-Session 1

PKR tubuh pusat latihan Reformasi untuk anak muda

AMK baru
PETALING JAYA 20 SEPT: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini melancarkan pusat latihan yang dikenali Dewan Reformasi, Demokrasi dan Upaya Masyarakat (Centre for Reform, Democracy and Social Initiatives) atau Reformasi.
Majlis pelancaran disempurnakan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Pemimpin utama, antaranya  Naib Presiden, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua serta pimpinan PKR seluruh negeri turut hadir  memeriahkan majlis itu.
Visi utama penubuhan pusat latihan ialah untuk memimpin dan membina Malaysia yang adil dan saksama melalui kuasa rakyat.
Pengarah pusat latihan itu ialah Nurul Izzah manakala Pengarah Eksekutif adalah Dr Edmund Santhara.

Polis perlu banteras jenayah ragut, bukan sibuk ‘jaga’ abu mayat yang ditakuti UMNO...!!!!

haniza
PETALING JAYA 19 SEPT: Polis perlu serius membanteras jenayah ragut yang berleluasa, bukan sibuk mencegah kemasukan abu mayat individu lain, kata Haniza Talha.
“Saya gesa masyarakat mendesak pihak keselamatan meningkatkan usaha membanteras kes ragut. Bukan tunggu di sempadan Thailand untuk pastikan abu mendiang Chin Peng tidak masuk ke negara ini.
“Sebaliknya lebih fokus kepada keselamatan masyarakat,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Taman Medan.
Beliau berkata demikian pada sidang media kes kematian seorang wanita akibat jenayah ragut pada 12 September lalu di Taman Sri Manja di sini, semalam.
Pada 12 September lalu, Go Lee Koon, 27, seorang ejen bank diragut beg tangannya oleh dua lelaki bermotosikal berhampiran Sri Manja Court, kira-kira jam 9 malam.
Mangsa yang cuba mengelak beg tangannya diragut, cedera di kepala akibat terkena batu pembahagi jalan dan dikejarkan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).
Bagaimanapun, mangsa meninggal dunia selepas lima hari koma akibat pendarahan serius dalam otak.
Pada sidang media sama, Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian mahu polis lebih serius mengawal jenayah berikutan kes ragut semakin menjadi-jadi.
“Penduduk takut untuk keluar terutama pada waktu malam kerana khuatir keselamatan dan nyawa mereka terancam. Polis perlu bertindak segera,” katanya.

Lawatan Obama 'malapetaka buat Malaysia' - Mapim


KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) membantah  kunjungan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barak Obama ke negara ini ekoran imej  negatif Amerika Syarikat di sisi rakyat negara ini.

Malah badan bukan kerajaan (NGO) itu menyifatkan kehadiran Obama di Kuala Lumpur 11  Oktober hadapan sebagai "suatu malapetaka buat Malaysia".

Dalam satu kenyataan media yang diluarkan hari ini, MAPIM secara tegas tidak  mengalu-alukan kedatangan Obama malah mendesak lawatan pemimpin kuasa besar dunia itu  dibantah dan dikecam.

"AS dilihat sebagai kuasa imperialis Barat yang mempunyai cita-cita untuk mendominasi  seluruh dunia melalui pelbagai strategi. Dari strategi menguasai Majlis Keselamatan  PBB, Majlis Hak Asasi Manusia PBB, IMF, Bank Dunia, WTO, G8, APEC sehingga strategi  memanipulasi media global, perjanjian  ketenteraan, strategi menjatuhkan atau  menaikkan seseorang pemimpin atau kerajaan," ujar Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul  Hamid.

Tambah beliau, AS menghadapi masalah integriti di kaca mata umat Islam dan seluruh  pejuang hak asasi manusia sedunia malah ia adalah negara paling rasis dan paling  hipokrit.

Malaysia terperangkap dalam TPP


KUALA LUMPUR: Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) adalah satu lagi hegemoni ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang mahu mengikat negara-negara dan berusaha mendominasi pasaran dunia, tegas Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid.

Menurut beliau, agenda geo-politik AS dalam TPP adalah jelas iaitu untuk menyaingi kebangkitan ekonomi kumpulan negara-negara  BRICS ( Brazil , India, Rusia , China , Afrika Selatan).

"Kami menggesa agar kerajaan Malaysia menimbang semula untuk menerima kehadiran Obama. Beliau adalah simbol kuasa imperialis dunia yang tidak mungkin boleh diterima jika Malaysia mahu menegaskan kemerdekaannya dalam erti kata sebenar," tegas Azmi dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini.

Pemilihan CEC: DAP lantik firma akaun antarabangsa


KUALA LUMPUR: DAP hari ini mengumumkan pelantikan firma perakaunan antarabangsa ‘PKF Accountants and Business’ sebagai pemantau dan juruaudit untuk Kongres Khas pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) yang akan diadakan pada 29 September ini.

Pegawai Pengurus Pemilihan Kongres Khas, Dr Ong Kian Ming berkata, pelantikan PKF adalah berdasarkan kredibiliti syarikat itu menyediakan khidmat nasihat perakaunan dan perniagaan yang terdiri daripada rangkaian 300 syarikat dan 440 lokasi koresponden di 125 negara.

Menurut beliau, PKF juga memiliki lebih daripada 23,000 rakan kongsi dan kakitangan yang menjana perolehan tahunan sebanyak USD2.6 bilion.

“PKF adalah ahli Forum Firma iaitu sebuah organisasi berdedikasi untuk standard kualiti konsisten dan laporan kewangan yang tinggi dengan amalan pengauditan di seluruh dunia.

Bersih will back tribunal ‘witnesses’

Bersih co-chairperson assures the people that the NGO would fully back the “witnesses” if they were to be sued for defamation.
SUBANG JAYA: Bersih co-chairperson S Ambiga has firmly stated that legal aid will be provided to any “witnesses” who “testified” during the People’s Tribunal should they receive any defamation suit.
The prominent lawyer also highlighted that Bersih would back the “witnesses” on what was said during the tribunal.
“We will provide legal aid. I believe we have said this even before the tribunal started. If anyone receives a defamation suit, Bersih will assist those in need,” Ambiga told FMT.
Ambiga then continued by saying that the best move was to tell the truth and she was hoping that the tribunal would create greater awareness among the public whom she believed had more proof of what transpired during the general election.
“I’m aware about the possibility of defamation suit. But it is all about telling the truth and that is the best defence.

Najib's bumi plan will only DOOM Malaysia and drive talent away - Anwar

Malaysia is fond of presenting itself as a beacon of multiculturalism, but intolerance and division are increasingly the hallmarks of this southeast Asian nation of just over 29 million.
Najib's bumi plan will only DOOM Malaysia and drive talent away - AnwarThe return to court on Tuesday of 66-year-old opposition leader Anwar Ibrahim — who has spent the last five years fighting “sodomy” charges that he insists are politically motivated, and now awaits the verdict of a government appeal against his acquittal in January — is the latest fissure in the nation’s fractious politics. Others include the announcement of $9.4 billion worth of race-based incentives and a worsening climate of racial bigotry and hate speech that has seen Malaysia declared one of the world’s least tolerant societies.
General elections on May 5 saw the incumbent National Front coalition government of Prime Minister Najib Razak returned to power despite only getting 47% to the opposition’s 50% of the popular vote. But this translated to 133 to 89 parliamentary seats due to the “first past the post” electoral system, alleged electoral irregularities and apparent widespread gerrymandering.
The opposition Pakatan Rakyat (People’s Alliance) coalition, led by Anwar, complained bitterly and tens of thousands took to the streets to demand an investigation. In response, several opposition figures were arrested amid a crackdown that saw democracy take “significant steps backward,” according Bridget Welsh, an associate professor in political science at Singapore Management University.
Racial politics since 1971
Despite lauding itself as a democracy, Malaysia has been characterized by racial politics since 1971, when statutory privileges for the Bumiputra, or “sons of the soil” as the Malay and smaller indigenous minorities call themselves, were introduced in the wake of bloody race riots. Ethnic Malays make up roughly two-thirds of the population, but Malaysians of Chinese immigrant ancestry are generally wealthier and better educated. (According to Najib, they are 50% wealthier.)
On Sept. 14, statuary entitlements for secondary education, government-linked jobs, entrepreneurship and housing were increased for ethnic Malays at the expense of the Chinese and Indian population. “[The government is] insisting on a racist agenda at the expense of the country,” Anwar told TIME from the Court of Appeal in Kuala Lumpur. Najib, however, insists that the policy is fair. ”We are doing what is right and we are doing what is equitable,” he said upon announcing the move.
Complete turnaround

Anwar gesa Najib beri keterangan kepada RCI

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk turut tampil memberi keterangan kepada Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) berhubung pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

Bercakap pada sidang media di Pejabat Perhubungan PKR Sabah semalam, bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata kehadiran Najib itu perlu bagi merungkai persoalan yang menyelubungi projek IC yang berlaku zaman Tun Dr Mahathir itu.

"Kalau saya boleh hadir memberi keterangan di hadapan RCI, Najib sepatut melakukan perkara yang sama. Setidak-tidaknya kita boleh dengar dan bertanya setiap persoalan yang timbul.

"Kita memberi ruang kepada rakan-rakan untuk menyatakan kebenaran, ruang ini perlu diambil Najib dan beliau boleh jelaskan, semua orang ingin dengar," katanya.

RCI: Kami rasa seperti berada di negara asing - Penyiasat

Seorang penyiasat bagi suruhanjaya siasatan diraja (RCI) mengenai pendatang di Sabah hari ini menceritakan bagaimana mereka berasa terancam, seolah-olah sedang berada di negara asing, semasa melawat kampung air di Sabah.

Ketua pegawai penyiasat RCI, Mohd Azman Mohd Sabri berkata, contohnya ialah lawatan pasukannya ke Kampung Bangau-Bangau di Semporna.

"Kami berasa seperti tidak berada di negara kita, Kampung Bangau-Bangau seolah-olah berada di Zamboanga (Filipina) .

"Kami berrasa seperti berada di Zamboanga kerana di kawasan sekitarnya, penduduknya semuanya dari komuniti mereka," kata Azman ketika memberi keterangan kepada RCI di kompleks mahkamah Kota Kinabalu pagi ini.

Beliau berkata pasukannya seramai 13 penyiasat berdepan dengan risiko keselamatan apabila memasuki kampung-kampung tersebut dan terpaksa meyakinkan penduduk di sana bahawa mereka bukan pegawai penguatkuasa.

"Kami terpaksa memberi mereka jaminan bahawa mereka tidak akan ditangkap, bahawa kami bukan datang untuk menguatkuasakan undang-undang,  tetapi untuk mencari fakta bagi membantu RCI.

Chin Peng: MCA jangan bagi orang Melayu marah, kata Perkasa


Gesaan parti komponen Cina dalam Barisan Nasional (BN), MCA yang mahu mayat Chin Peng (gambar) dibawa pulang ke Malaysia ditolak oleh Persatuan Pribumi Kebangsaan Malaysia (Perkasa).
Setiausaha agungnya, Syed Hassan Syed Ali berkata kebanyakan pejuang negara yang terbunuh mempertahankan negara adalah dibunuh oleh pengganas Parti Komunis Malaya (PKM) yang dipimpin Chin Peng.
"Jangan bagi orang Melayu marah. Kebanyakan yang terbunuh adalah orang Melayu, tidak kurang juga kaum Cina.
"MCA sibuk sangat nak bawa balik abu mayat Chin Peng tu, kenapa? Hormati perasaan orang hidup.
Sementara itu, Pengerusi Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata biarkan abu mayat Chin Peng terbang ke udara sambil meminta jangan diingat lagi pengganas komunis berkenaan.
“Baik kita bincang masalah orang hidup. Dia dah mati. Abu mayatnya biar dibuang di udara,” katanya.

"Patutkah Najib letak jawatan selepas gagal mendapatkan majoriti 2/3 dalam PRU-13?"


"Patutkah Najib letak jawatan selepas gagal mendapatkan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-13?" - itu adalah merupakan soalan yang disiarkan dalam salah satu slaid yang disampaikan oleh pengarah Mohammad Redzuan Othman,Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya (UMCEDEL) Universiti Malaya yang menarik perhatian orang ramai semalam.

Walau bagaimanapun, hasil kajian ke atas soalan tersebut di atas itu tidak didedahkan.

"Saya hanya boleh berkata, hasilnya tidaklah terlalu menyenangkan, dan boleh menimbulkan masalah kepada saya jika saya dedahkan," kata Redzuan(gambar bawah) apabila diasak oleh pemberita2 semalam.
Menjelaskan lebih lanjut, Redzuan berkata, ahli-ahli UMNO dan orang ramai biasa mempunyai harapan yang tinggi kepada Najib untuk memimpin BN dan mendapatkan semula majoriti dua pertiga dalam pilihan raya lalu berikutan kekalahan terbesar BN pada tahun 2008.

"Sudah terdapat satu amalan ketika masa Pak Lah (Abdullah Badawi)dulu, di mana beliau meletakkan jawatan selepas gagal mendapat majoriti dua pertiga. Jadi, anda boleh anggarkan  apa yang rakyat mahu masa ini, "katanya.

UMCEDEL telah membentangkan penemuan beberapa isu nasional, termasuklah isu perdamaian(reconciliation) di antara BN dan Pakatan Rakyat yang berdasarkan kaji selidik dijalankan antara 15 Ogos hingga September 10, kira-kira tiga bulan selepas GE13.

Seramai 1,546 responden daripada kumpulan pengundi berdaftar telah dipilih untuk memberikan pendapat mereka.

Kudeta Mesir: Tentera serang Kerdasa, 68 ditangkapKAHERAH: Pasukan tentera kudeta Mesir terus melakukan serangan ke atas penyokong Morsi dan terbaru semalam di perkampungan Kerdasa di bandar Giza.

Sehari sebelum serangan, penduduk Giza menjadikan Kerdasa sebagai pusat himpunan membantah rampasan kuasa.

Mereka keluar beramai-ramai berhimpun di segenap jalan menyatakan sokongan kepada Presiden Sah Dr Mohammad Morsi.

Pihak tentera memberi alasan bahawa serangan di Kerdasa adalah bagi memburu "pengganas yang dikehendaki" yang didakwa terlibat dalam serangan balai polis tempatan sebelum ini.

Dalam serangan semalam itu sekurang-kurangnya 68 individu ditangkap. Pihak tentera juga mendakwa menemui bom tangan, mesingan dan peluru.

Menentang Penjajah: Rakan Chin Peng masih rasa dikhianati

Lao Chiang berada di tengah hutan ketika memendengar suara Tunku Abdul Rahman Putra melaungkan 'Merdeka' pada 31 Ogos 1957 yang dipancarkan melalui corong radio.
Lao yang menyertai pemberontakan bersenjata Parti Komunis Malaysia empat tahun sebelum itu berkata, siaran pengisytiharan kemerdekaan itu dirasakannya seperti satu pengkhianatan.

NONE“(Tunku) tidak menyebut sepatahpun mengenai gerila komunis. Kami melawan Jepun dan British, dan kini hasil kemerdekaan itu diambil oleh orang lain. Khianat,” katanya dalam bahasa Melayu.

Perkara itulah yang membuatkan beliau terus kekal dalam hutan bersama Rejimen Ke-5 sehinggalah pejanjian damai 1989.

"Beberapa hari sebelum perjanjian damai itu (setiausaha agung PKM) Chin Peng menemui kami dalam hutan berhampiran sempadan Thai dan berkata kami boleh meletak senjata tidak lama lagi.

"Pada 1989 kami masih di sana, masih dalam pakaian seragam kerana Tunku tidak bersetuju untuk membenarkan kami bebas (dalam Rundingan Baling 1955).

"Jika Chin Peng bersetuju dengan syarat Tunku, kesemua kami akan didakwa dengan satu tuduhan jenayah atau tuduhan lain. Nasib baiklah ada Chin Peng,” katanya.

Kudeta Mesir: Mursi ikrar berjuang hingga ‘nafas terakhir’

KAHERAH - MESIR. Presiden Mesir digulingkan Mohamed Mursi, berikrar berdiri teguh hingga ‘nafas terakhir’ untuk menentang rampasan kuasa tentera yang membawa kepada pemecatannya.

Sejak ditahan 80 hari lalu, beliau dibawa ke lokasi rahsia yang terus menjadi persoalan kepada jutaan penyokong dan keluarganya termasuk masyarakat dunia.

Difahamkan melalui laporan Press TV, Rabu lalu, peguam Mursi Mostafa Atteyah berkata, Mursi diberi kebenaran menghubungi keluarganya buat kali pertama sejak ditahan tentera 3 Julai lalu.

Dalam perbualan itu, Mursi memberitahu, beliau tetap dengan pendirian untuk tidak meletak jawatan dan akan berjuang habis-habisan.

Sementara itu, agensi media Anadolu Turkey memetik dari satu sumber rapat keluarga itu sebagai berkata, Mursi masih menganggap dirinya sebagai pemimpin sah di negara Afrika Utara.

Sejak penggulingannya, ratusan rakyat terus melakukan demonstrasi sebagai mendesak pembebasan pemimpin itu dan menolak pemerintahan tentera.

ANOTHER NAJIB STINKER: Rural folk & East M'sians NEGLECTED, racial discord INCREASED

ANOTHER NAJIB STINKER: Rural folk & East M'sians NEGLECTED, racial discord INCREASED KUALA LUMPUR - Institut Rakyat is concerned that Prime Minister Najib Razak’s September 14 announcement of a Bumiputera Economic Empowerment agenda (BEE) neglects poor and rural bumiputeras, including ethnic Malays, and will add to inter-ethnic resentment.
We should ask three questions of the BEE agenda:
Will it actually help reduce economic inequality?
Will it improve inter-ethnic relations?
Where will it leave Malaysia in terms of social inequality and national cohesion?
The Barisan Nasional formula of consociational inter-ethnic accommodation died with the 2013 election. The BN is now principally a coalition dominated by a rural Malay-backed Umno and supported by minority bumiputera-backed East Malaysian parties. There may be a temptation for Umno/BN’s leadership to think that it can be a government for bumiputeras rather than a government for all Malaysians.
Institut Rakyat believes that Najib is using the BEE to defend his presidency at the Umno General Assembly because he failed to deliver most of his KPIs during GE 2013: he lost more seats to Pakatan Rakyat and he failed to win back Selangor. He has also lost BN the popular vote for the first time.
The very title of his initiative – Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera – may be a wink and nudge to Perkasa and the right-wing that has become so vocal under Najib’s presidency. Early on in his administration the right forced him to abandon reform of the New Economic Policy’s (NEP) successor policies, such as the New Economic Model (NEM). The result is last week’s New New Economic Policy which PERKASA has already endorsed.
Najib has also proposed a Bumiputera Economic Council chaired by himself, the Deputy Prime Minister and other ministers. It remains to be seen whether this Council will be used by Najib to pander to various factions within Umno to restructure political control of the Malaysian economy as has happened before under Mahathir.
As Prime Minister, Najib is supposed to serve all Malaysians, irrespective of background, ethnicity, belief, or political preference. Instead, with the bumiputera-only BEE he has made a policy move that is less progressive than the NEP.
NEP
Launched in 1971, the NEP was designed to reduce communal tension by eliminating poverty regardless of ethnicity, and reduce wealth and income inequalities between ethnic groups.
The primary target of the NEP was structural reform. It aimed to transform the colonial economy established by the British that chained the economic function of Asians to their ethnic classification whilst reserving economic privileges for the colonialists under a “divide and rule” strategy.
For such affirmative action measures to be effective they need to be of limited duration in order to avoid entrenching a new scheme of ethnic or racial privileges. Such entrenched privileges can form the basis for fresh inter-ethnic resentment.
Additionally, there is the issue of access and distribution, whether those targeted by affirmative action policies are actually the primary beneficiaries.
The early focus of the NEP on providing poor children with quality education succeeded in creating a Malay middle-class and greater parity in educational and occupational attainment across all ethnicities in the Peninsula.

Using zakat funds for mega projects?

The multi-million ringgit mega projects in Kuching, Sibu and Miri developed by Tabung Baitulmal Sarawak allegedly using zakat money has stirred controversy. 

KUCHING: Tabung Baitulmal Sarawak’s (TBS) alleged penchant for spending hundreds of millions of the zakat (tithe) collections on mega complexes is riling DAP’s Muslim members.
Bandar Kuching MP Chong Chieng Jen’ special assistant Abdul Aziz Isa is bent on getting TBS to explain their extravagance which has allegedly resulted in many poor and needy Muslims in the community being deprive or reduced of aid.
Abdul Aziz yesterday detailed the TBS projects and questioned the rationale behind pumping huge amounts of tithe money into these projects.
He listed the Islamic Information Centre (IIC) and Kuching Islamic Complex (KIC), both in Kuching, and the soon-to-be-constructed Sibu Islamic Complex (SIC) and Miri Islamic Complex (MIC) (photo), as TBS’ mega-projects.
“Which law in Islam that allows the TBS to use its zakat money to build such buildings?” asked Abdul Aziz, who also manages DAP’s service centre in Tupong, Kuching.
Earlier this month Abdul Aziz said he had written to TBS on Aug 20 to ask for the charitable body’s financial reports for the years 2010 to 2012 but was yet to get a reply.
Abdul Aziz had written to TBS in response to state assistant minister for Islamic affairs, Daud Abdul Rahman’s disclosure that TBS had used money from zakat contributions to fund the projects but it had not stopped their aid to the poor.
“The main issue here is the management of the fund and the priorities of the use of fund. What is the annual revenue of TBS?
“What is there to boast (about) when TBS is spending hundreds of millions to build posh offices and only spending RM2 million annually for the poor?”
“It is meaningless if TBS is getting hundreds of millions from the zakat payers, government funding and other sources while only giving RM2 million for the poor,” Aziz added.

It’s public funds

Anwar next PKR president?

Party source reveals that a check-mate situation is brewing steadily in favour of Azmin Ali and Nurul Izzah to oust Khalid Ibrahim from presidential contest.

PETALING JAYA: PKR may witness a major change as its de facto leader Anwar Ibrahim makes his way into the president’s seat next year, revealed a party source.
The party insider hinted that incumbent president Dr Wan Azizah Wan Ismail will make way for her husband for the top post to avert a possible fracture in PKR.
“At the moment there are three top personalities vying for the president’s post, as Wan Azizah plans to retire from politics,” said the PKR man who wishes to remain anonymous.
Wan Azizah has been the party president since its inception.
According to the source, the three are party deputy president Azmin Ali, vice president Nurul Izzah and Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim.
Speaking to FMT, he further claimed that the trio are planning to wrest the seat in the party presidential election scheduled to be held next year.
“All three have respective strengths in the party level. While Azmin is well known as Anwar’s loyalist, Nurul Izzah who is also the Lembah Pantai MP, is backed by the younger generation in PKR,” he said.
Khalid being the Menteri Besar of Selangor, and has the most number of members in the party, wants to take a shot too at the presidential seat.
Nevertheless it is highly speculated that there will be no contest for the said position if Anwar opts for it; basically to avoid internal bickering and conflict.
The party insider also highlighted that Anwar has picked Azmin as his deputy, while Nurul agrees to remain as vice president.

Dialog Terbuka: Berdialoglah demi rakyat, saran penganalisis


Prof Dr Jayum Jawan
Penganalisis berpendapat, mahu atau tidak, BN perlu memberi ruang kepada PR untuk menyuarakan pendapat demi kepentingan rakyat dalam sebuah diskusi.

Namun, tawaran itu masih belum disambut oleh pihak kerajaan.

Timbalan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Prof Dr Jayum Jawan menekankan soal kelebihan PR yang perlu diambil kira oleh kerajaan.

“Mereka perlu berbincang sama ada di dalam atau di luar Parlimen kerana lebih kurang 50 peratus pengundi mengundi mereka dan 40 peratus daripada kerusi Dewan Rakyat dipegang oleh PR.

“Jadi, mahu tak mahu, parti pemerintah kena dengar apa yang mereka nak cakap juga,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

PR semalam sekali lagi mengulang kesediaan untuk mengadakan sesi dialog bersama BN bagi membincangkan beberapa isu seperti perkauman, agama, ekonomi, tata kelola menangani rasuah dan jenayah.

Menurut Jayum, dialog itu suatu perkara yang amat baik demi kepentingan rakyat.

“Kalau mereka mahu berbincang, itu sesuatu yang baik dan harus dialu-alukan kerana sepatutnya kepentingan rakyat diutamakan oleh semua pihak. Ia satu tawaran yang amat baik.

Menentang Penjajah: Chin Peng 'tak pernah kesal' - Anas Abdullah

Anas Abdullah ketika menyusuri semula kenangannya ke atas Chin Peng berkata, pemimpin Parti Komunis Malaya itu tidak menyesali tindakannya.
"Dia tidak pernah rasa kecewa. Apa yang dilakukannya adalah betul. Menentang penjajah tidak salah,” kata Anas yang mengenali Chin Peng sejak 56 tahun lalu.

NONE“Dia terpaka meneruskan pemberontakan selepas Rundingan Baling kerana Tunku (Abdul Rahman Putra) tidak membenarkan kami bebas.

"Anggota PKM perlu melapor diri ke balai polis, seolah-olah kami penjenayah. Ia tidak boleh diterima,” kata Anas, 56.

Anak kepada Abdullah Sudin, pemimpin Rejimen ke-10 itu berkata, Chin Peng tidak bercakap mengenai kekesalan, ketika beliau mengunjungi pemimpinnya itu di hospital pada minggu lalu.

"Chin Peng bersemangat dan optimis, walau dengan satu tiub terpasang di rongga hidung, dia menegur saya. Dia kenal saya dan nampak gembira,” katanya yang memanggil Chin Peng dengan timangan 'Pak Cik'.

Perbualan itu singkat sahaja dan Chin Peng pada masa itu nampak keletihan, kata Anas.

Namun, walau terbaring menunggu ajal, Chin Peng tidak pernah menunjukkan bahawa beliau akan mengambil tindakan yang berbeza daripada apa yang telah berlaku.

Beliau mengingati Chin Peng sebagai individu yang mudah didekati dan gemar bermain harmonica.

Katanya, beliau bergegas dari Kampung Sukhirin, di Selatan Thailand, sebaik menerima khabar bahawa Chin Peng meninggal dunia, pada 16 September lalu.

PAU 13: Akram nafi jadi proksi Tun M

MCA: Pengganas JI boleh, Chin Peng tak boleh?

Projek IC: Tanya MCA Sabah - Anwar

Akhramsyah dan dua lagi mahu cabar Khairy, pertandingan KP UMNO 4 penjuru

Pelan perkasa Bumiputera akan gagal selagi 'isu kroni' tak diselesaikan - DS Nizar

The Boleh-Land that time forgot

Diehard Umno supporters fail to note that BEE, NEM, NEP and the other help-the-bumiputera measures are bywords for cheating, failure and corruption.

When he stepped on the moon, astronaut Neil Armstrong said: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. When Umno president Najib Tun Razak announced his latest economic package for Malays, called the Bumiputera Economic Empowerment agenda (BEE), he might have said: “One small slogan for Najib, one giant leap backwards for Malaysians.”
BEE is not the miracle cure for Malays that Najib will have wished for. The five-decade trial period during which several economic help and preferential treatment packages were tested, has not succeeded in transforming the Malays, morally, physically or economically.
On the other hand, the lack of competition has made Malays more arrogant and lazy. Making the Malays stupid and ignorant suits Najib and his party’s objectives.
Compliant and dependent Malays are easily manipulated. As a race, they are emotive and prone to sentiment. That is why former PM Dr Mahathir Mohamad has bent them to his will, as copper wires are able to train the branches of a bonsai tree.
Like men in a trance, Malays have come to believe in the “ketuanan Melayu” craze, where “what is mine is mine, what is yours is also mine”.
Right-minded Malays despair because they know that many bumiputeras are noted for their “kais pagi, makan pagi” (living from hand to mouth) syndrome and the BEE will only make them shy away from hard work.
The book and film, “The Land that Time Forgot” charts the mysterious journey by boat of a group of people who are marooned near a strange island.
The crew emerge from a tropical storm and see prehistoric creatures and humans in many stages of evolution. Having run out of fuel, the leader of the expedition tells his fellow travellers to abandon ship and seek refuge on the island.
As the group heads north, to escape dinosaurs and active volcanoes, they observe humans and discover that the evolution of the human species on the island advances, as they move northwards.
In the Malaysian sequel, dubbed “The Boleh-Land that Time Forgot”, Najib is the anti-hero, and he does not lead his men to safety. Instead, he guides them backwards, into prehistoric times.
Reward for loyalty
It is as Najib pointed out – a land of endless possibilities. Najib and his men return to a world of dinosaurs, in an area of instability caused by earth tremors and active volcanoes.

Tribunal Rakyat: SPR patut belajar cara guna dakwat kekal dari Indonesia

SUBANG JAYA 20 SEPT: Seorang pakar kimia mendedahkan dakwat kekal yang digunakan pada pilihan raya umum ke-13 (PRU 13) hanya mengandungi satu peratus argentum nitrat (silver nitrate).

Steven Ng berkata, dakwat kekal yang digunakan dalam pilihan raya lazimnya mengandungi antara 10 hingga 18 peratus argentum nitrat larut bagi meninggalkan tanda kehitaman dan bertahan beberapa hari.

“Pelbagai isu ditimbulkan orang ramai berhubung penggunaan dakwat kekal termasuk dakwaan mengatakan ia kekal dan ada tidak kekal.

“Tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri mengesahkan dakwat itu bersifat tidak kekal,” katanya ketika memberi keterangan sebagai saksi Tribunal Rakyat di Hotel Empire, hari ini.

Menolak dakwaan Kementerian Kesihatan kononnya argentum nitrat menyebabkan kanser sebagai tidak sahih, Stevan berkata, dakwat kekal yang dipalit di jari mengambil masa kira-kira 30 hingga 40 saat untuk benar-benar kering.

Tribunal Rakyat: Orang Asal dakwa dibayar untuk undi BNSUBANG JAYA: Seorang saksi dari masyarakat Orang Asal yang tampil memberi keterangan kepada Tribunal Rakyat semalam mendakwa beliau antara yang dibayar untuk mengundi BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Norman anak lelaki Kong, dari Kuala Lipis, Pahang mendakwa, beliau dijanjikan bayaran RM100 supaya mengundi BN namun hanya dibayar RM20 dan bakinya tidak dibayar hingga hari ini.

Katanya, BN banyak menabur janji kepada Orang Asal pada PRU13 lalu, namun episod yang belaku padanya itu disifatkan sebagai satu lagi janji BN yang tidak ditepati.

“Palanivel tiba dengan helikopter dan berjanji untuk membina jalan kita jika kita mengundi BN.

“Palanivel kata jika tidak mengundi BN, perkhidmatan kerajaan termasuk perkhidmatan perubatan tidak akan disediakan," katanya seperti dilaporkan Selangorku.

Norman juga menjelaskan penduduk juga diberitahu bahawa jika mengundi BN, mereka akan terima BR1M sebanyak RM1,200 bukan lagi RM500.

Chemist: Indelible ink is a joke

A chemist told the Bersih Tribunal that 1% of silver nitrate used in the indelible ink can be easily washed off.
SUBANG JAYA: The percentage of silver nitrate used in the indelible ink during the recent general election is a joke, an experienced chemist told the Bersih’s People’s Tribunal this morning.
Ng Eng Ju, a chemist in printing inks, paints and emulsion polymers, said the usual precentage of silver nitrate used to make the ink last longer on the fingernail was 10% to 18% but the 1% used by the Election Commission was unacceptable.
Ng said if the ink had 1% silver nitrate it could be easily removed.
“The higher the concentration of silver nitrate, the more visible and indelible it becomes. It does not make any sense to use only 1% of silver nitrate, especially during elections,” he said.
EC deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar had said the ink could last up to seven days and was also hazardous to health if more than 1% was used.
Ng, a Monash University graduate, said the Material Safety Data sheet of silver nitrate showed no evidence of health hazard.
“There is no possibility of the ink to cause carcinogenic, mutagenic and teratogenic effects as well as developmental toxicity.
“So when the EC claimed if more than 1% of silver nitrate used is dangerous that is a lie,” he added.
Ng said it took about 30 seconds for the ink to dry and not two seconds as claimed by the EC.

Dakwat 'tak kekal' cemarkan PRU13 - UMcedelKUALA LUMPUR: Kajian Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMcedel) yang dibentangkan semalam turut mendapati bahawa rata-rata responden bersetuju isu dakwat kekal yang tidak kekal telah mencemarkan imej Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Pada soalan "Adakah penggunaan dakwat kekal yang diragui dan pengundi hantu mencemarkan PRU13?", 52 peratus daripada 1546 responden mengatakan 'ya' dan bersetuju dengan argumen itu, manakala yang mengatakan 'tidak' dan 'tidak pasti', berkongsi peratusan sama iaitu masing-masing 24 peratus.

Selain itu, hasil kajian dibawah tajuk kecil 'Persepsi terhadap pejalanan PRU13' itu juga merekodkan sebanyak 46 peratus responden bersetuju bahawa berlaku penyalahgunaan kuasa oleh BN untuk terus mengekalkan kuasa mereka, manakala 33 peratus lagi tidak bersetuju dan 21 peratus tidak pasti.

Anwar Ibrahim & reformasi: Dari kaca mata seorang rakyat biasa

Anas Alam Faizli

“Tiada sesiapa pun yang benar-benar mengenali sebuah negara itu sehinggalah dia pernah berada di dalam penjaranya. Sesebuah negara itu tidak wajar diadili dengan cara layanan kepada warga atasannya, tetapi layanannya kepada warga bawahannya.” (Nelson Mandela)

Ketika remaja, saya sering menyelak helaian koleksi keratan akhbar lama milik abah. Salah satunya yang sering diingati ialah helaian akhbar tahun 1982 mengenai seorang personaliti bernama Anwar Ibrahim yang diumumkan bakal menyertai Umno.

Majoriti kalangan sahabat terdekat dan pengikut Anwar ketika itu, melihat beliau sebagai harapan mereka; susuk pemimpin masa hadapan yang mampu memberikan cabaran besar kepada kerajaan. Maka, tindakan beliau menyertai Umno tidak diterima umum; termasuklah emak, yang merupakan seorang ahli JIM.

Tahun 1996, sewaktu Anwar membentangkan bajet di Parlimen - suatu acara tahunan ditunggu-tunggu, kerana sinonimnya dengan Anwar memperkenalkan perkataan baru - kelihatan terdapat tanda-tanda di wajahnya. Emak berseloroh, “ Baru nak matang lah tu...” Mungkin, perasaan tidak puas hati masih kekal sehingga saat itu.

Tidak lama kemudian berlakulah krisis kewangan yang menggoncang ekonomi Asia Tenggara, tatkala Anwar berada di puncak kerjayanya di dalam kerajaan sehingga memangku jawatan Perdana Menteri. Dalam era yang sama, akhbar melaporkan usaha beliau menentang kronisme dan rasuah. Emak dan abah menyatakan firasat mereka bahawa Anwar akan ‘kena’ tidak lama lagi. Saya tidak dapat menangkap maksud mereka sehinggalah peristiwa 2 September 1998.

Detik demi detik peristiwa itu saya saksikan di kaca televisyen dari kampus di selatan tanah air. Saat itu tidak dapat dilupakan; terduduk keliru cuba menenangkan fikiran dan memahami kekacauan yang sedang berlaku. Sejak itu, laporan berita dan perkembangan kes tuduhan Anwar menjadi urusan harian. Kata-kata masyhurnya: “Ini adalah konspirasi dan fitnah jahat untuk membunuh karier politik saya” bergema di dalam minda setiap hari.

Kemuncaknya ialah pada hari bersejarah, Ahad, 20hb September 1998, di mana demonstrasi terbesar dalam sejarah Malaysia berlaku di Dataran Mereka, di bawah lembayung reformasi. Rakyat yang berkumpul di Masjid Negara untuk mendengar ucapan reformasi oleh Anwar, berarak ke Dataran Merdeka untuk ucapan seterusnya, beralih ke Jalan Raja Laut dan akhirnya menamatkan perarakan di persimpangan jalan menuju Parlimen. Di situ juga gas pemedih mata dilepaskan.

Ketika itu, saya menyaksikan sendiri tenaga dan keyakinan rakyat dalam perhimpunan itu yang boleh disamakan dengan negara jiran kita. Hanya lima bulan sebelum itu, rakyat Indonesia menjatuhkan Presiden Soeharto. Malaysia tidak pernah menyaksikan manifestasi ketegasan yang sebegini. Tetapi perkara penting yang perlu diakui ialah ia bukan kerana Anwar. Reformasi ialah satu gerakan massa menentang kezaliman. Jika ia mampu dan boleh bertindak kejam kepada nombor dua paling berkuasa, bagaimanakah pula nasib rakyat biasa?

Ramai personaliti lain juga turut ditangkap di bawah undang-undang zalim ISA selepas itu. Melihatkan ketidakadilan yang berleluasa, Allahyarham Fadzil Noor kemudiannya mengetuai Gerak yang terdiri daripada pakatan parti politik dan NGO. Antara aktiviti awal Gerak ialah mengadakan protes besar-besaran untuk membebaskan Anwar. Gerakan reformasi yang asalnya tertubuh khas untuk membebaskan Anwar, kemudiannya memperolehi momentum dan berevolusi menjadi satu gerakan kerakyatan menentang ketidakadilan.

Reformasi terus bergerak menjadi sesuatu yang lebih besar, daripada pelbagai sudut. Salah satu perubahan yang berlaku ialah, penyatuan semua parti pembangkang, NGO dan gerakan Islam sebagai suatu penyatuan yang jitu dan tidak dapat diketepikan. Sebuah perpaduan, yang impaknya tidak pernah disaksikan sebelum ini. Kendatipun wujud perbezaan yang ketara, parti pembangkang menyedari wujudnya nilai bersama yang dijunjung bersama yakni keadilan dan kebebasan. Perjuangan ini dipegang sepenuh keringat dan diperjuangkan sepenuh jiwa.

Ada naib presiden Umno mula berpeluh dingin

Sepertimana yang diduga dan diharapkan oleh banyak pihak, Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir akhirnya mengumumkan penyertaannya dalam perebutan jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan 19 Oktober depan. Ini menjadikan persaingan menjadi sah enam penjuru setakat ini.

Jika pengumuman Mukhriz ini dibuat selepas beliau mendapatkan nasihat daripada Najib sebagaimana yang disyorkan oleh salah seorang penyandang Naib Presiden Umno, Zahid Hamidi sebelum ini, bermakna Mukhriz sudah mendapat restu dan izin daripada Presiden Umno untuk bertanding jawatan itu. Dengan ini, peluangnya bukan saja cerah untuk menang tetapi juga berpotensi untuk mengambil alih tempat Zahid sebagai pemenang undi tertinggi.

Apatah lagi, pengumuman Mukhriz bertanding juga dibuat serentak pada hari yang sama dengan Najib dan Muhyiddin mengumumkan bahawa mereka akan mempertahankan jawatan presiden dan timbalan presiden masing-masing.

Sekali lagi, kelebihan seperti berpihak kepada anak bongsu bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad itu.

Dengan penyertaan Mukhriz, ketiga-tiga penyandang jawatan Naib Presiden Umno seperti tergugat dengan kehadirannya itu. Zahid Hamidi, walaupun popular dan menjadi pilihan akar umbi dan dalam pemilihan lalu mendapat undi tertinggi, kedudukannya tidak lagi seselamat dulu. Beliau mungkin tergelincir daripada kedudukan Naib Presiden nombor satu, bahkan tidak mustahil juga jika tewas.

Hishammuddin menjadi paling tergugat dengan kehadiran Mukhriz, bukan saja kerana wibawanya yang dipertikaikan sejak dulu, malahan dengan kehadiran Mukhriz mungkin membuatkan perwakilan Umno hanya memilih seorang saja daripada anak bangsawan dan anak bekas Perdana Menteri untuk menduduki kerusi itu.

PAS makin mantap hasil kerjasama dalam PR


MENTAKAB: PAS bukan semakin lemah malah akan terus kukuh dan kuat kedudukannya serta mendapat sokongan lebih besar masyarakat hasil kerjasama politik bersama parti lain dalam Pakatan Rakyat (PR).

Malah, walaupun PAS, PKR dan DAP menghadapi saingan sengit daripada parti komponen Barisan Nasional (BN) yang membabitkan Umno, MCA dan MIC, kerjasama PR dilihat lebih mampu melangkaui batas ideologi atau kaum seperti yang dibuktikan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), 5 Mei lalu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP Mentakab, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji berkata demikian ketika mengulas cadangan sesetengah pihak dalam PAS untuk mengkaji semula kerjasamanya bersama PR.

“Kita juga dapat lihat bagaimana PAS berjaya merampas Kelantan daripada terus diperintah BN pada PRU 1990 ketika bekerjasama dengan parti Semangat 46 dan keadaan itu bertambah kukuh hasil kerjasama dengan PKR dan DAP.

“Kita juga dapat melihat pada 1999 di mana kerjasama dalam Barisan Alternatif itu menyebabkan kerajaan Umno BN Terengganu tewas,” ujar Tengku Zulpuri.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (Dun) Pahang berkata, kerjasama baik parti dalam PR juga mencatat satu sejarah baru apabila PR berjaya mencetuskan Tsunami Politik 2008 yang menyaksikan kejatuhan apabila merampas Selangor, Perak, Kedah dan Pulau Pinang serta mengekalkan Kelantan.

Bakal Berkubur: Tiada lagi pemimpin berwibawa dalam Umno

Rakyat serta orang Melayu sudah matang dalam membuat pilihan, Umno kian lemah, pemimpin berwibawa diperlukan.
PETALING JAYA: Ramai anggota Umno tidak senang dengan gaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dilihat mempunyai begitu banyak ‘masalah,’ kata orang lama Utusan Melayu, Said Zahari.
Beliau yang dianggap sebagai individu yang cukup arif tentang selok belok politik negara berkata Najib sendiri tahu akan sentimen ini
Akan tetapi beliau menambah terdapatnya individu-individu lain yang melihat Najib sebagai ‘umpan’ dan menginginkan beliau terus menguasai tampuk kuasa di dalam negara.
“Najib memang banyak rekod yang tidak disenangi. Dia sendiri tahu akan hal ini. Saya fikir kalau ada orang yang mahu menyingkirkan beliau, sudah lama beliau disingkirkan,” kata beliau kepada FMT ketika ditemui.
Tetapi menurut pengamatan beliau, ada orang yang melihat Najib ini sebagai keperluan dalam politik Umno itu sendiri justeru itu Najib perlu dikekalkan.
Dalam pada itu, Said yang juga bekas tahanan ISA selama 17 tahun itu berkata bahawa politik Umno sudah tidak mempunyai individu yang mantap untuk memimpin parti tersebut.
Beliau yang juga bekas wartawan berpengalaman menambah bahawa kebanyakan pemimpin Umno mempunyai masalah.
“Sebab itu rakyat sudah beralih kepada pembangkang seperti mana yang ditunjukkan pada pilihanraya ke-13 baru baru ini,” dakwanya.

Tanggal 20 Sept, KEADILAN lancar pusat latihan ‘Reformasi’

KUALA LUMPUR 20 SEPTEMBER: KEADILAN hari ini akan melancarkan sebuah pusat latihan dinamakan ‘Dewan Reformasi, Demokrasi dan Upaya Masyarakat’ (Centre for Reform, Democracy and Social Initiatives) atau dikenali sebagai Reformasi.
Majlis pelancaran yang berlangsung di sebuah hotel di Petaling Jaya 3 petang ini akan disempurnakan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar
Ibrahim.
Puteri Reformasi, Nurul Izzah Anwar yang juga Naib Presiden merupakan Pengarah pusat latihan ini dan Pengarah Eksekutif pula adalah Dr Edmund Santhara.
Rakyat bangkit menentang kezaliman yang dilakukan terhadap Anwar.
Rakyat bangkit menentang kezaliman yang dilakukan terhadap Anwar.
15 tahun lalu pada tarikh yang sama seperti hari ini, muncul sebuah gerakan kesedaran anak muda yang tercetus dari pemecatan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri, atas konspirasi peringkat tertinggi.
Tanggal 20 September 1998 mencatatkan detik hitam dalam sejarah Malaysia apabila Anwar ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Rakyat bangkit menentang kezaliman yang dilakukan terhadap beliau.Bermula tarikh itu juga, kesedaran dan minat rakyat terhadap politik tanah air meningkat, demi mempertahan pemimpin yang menentang korupsi dan kronisme di saat rakyat menderita akibat krisis kewangan.
Misi Anwar jelas, untuk menyelamatkan Malaysia dari kerakusan pemimpin korup Umno yang berterusan menggunakan wang rakyat secara boros, di samping hanya mengaut keuntungan dari projek mega.

REFORMASI - Petang 20 Sept 1998

Sejarah 20 Sept: Kisah Yang Dilalui Anuar Ibrahim

Anwar Ibrahim: Reformasi Journey

Anwar Ibrahim: Jelajah Perjuangan Reformasi

Demi Rakyat: BN perlu sambut kesediaan PR untuk berdialog secara terbuka

Barang kali sudah sampai masanya, sebenarnya kita sudah terlewat untuk insaf bagi mengamalkan politik berminda tinggi tanpa perkelahian sepanjang masa dan tidak meletakkan perbezaan ideologi itu sebagai satu sempadan besar yang memisahkan di antara kita. Selama mana lagi kita mahu mengamalkan politik benci membenci, bermusuhan serta angkuh mendabik dada, akulah yang betul dan kamu yang salah semuanya.

Seharusnya kita semua menjadi cerdik dan bijak. Menjadikan gelanggang politik sebagai wadah memperkasakan kepentingan negara dan rakyat, bukannya wadah untuk terus bergaduh dan bertelingkah sepanjang masa sehingga melupai tanggungjawab kepada negara. Orang-orang politik juga wajar menandakan bahawa politiking ada batas dan ada musimnya.

Kita selama ini tidak menanda batas dan musim dalam dunia berpolitik. Kita tidak kira atau mengikut peredaran iklim dan cuaca secara almiah. Politik kita kehilangan kompas dan tidak ada jadual. Kita berpolitik (politiking) sepanjang masa. Musim banjir, ribut atau kemarau kita tetap dengan rasa dan nada sama menghentam dan menyerang sesama sendiri. Tanpa kita sedar cara kita beperang sepanjang masa itu sebenarnya kita membunuh diri dan kenegaraan sendiri.


Sudah sampai masanya, walaupun sudah lewat sebenarnya untuk kita kembali mengambil dan mengikut musim untuk berpolitik. Kita buanglah abuk-abuk dan lendir kebodohan yang menyaluti saraf fikir kita. Jadi kesediaan Pakatan Rakyat untuk mengadakan dialog nasional bersama BN seharusnya disambut baik oleh semua pihak khasnya BN. BN perlu menerimanya sebagai ajakan penuh kejujuran tanpa ada prangsangka apa-apa di sebaliknya.

PASCA PRU13 : Kajian UMcedel tunjukkan BN salahguna kuasa untuk kekal berkuasa

Hasil kajiselidik yang dijalankan oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) mendapati kebanyakan responden percaya bahawa BN telah menyalahgunakan kuasa untuk kekal dalam kerajaan.

Ia mendapati 46 peratus responden percaya sedemikian, manakala 33 peratus lagi tidak bersetuju dan 21 peratus responden pula tidak pasti.

Pengarah Umcedel, Prof Datuk Dr Mohd Redzuan Othman memberitahu pemberita hari ini bahawa terdapat juga jurang pendapat di kalangan kaum mengenai perkara ini, dengan 54 peratus responden Cina bersetuju bahawa BN menyalahgunakan kuasanya, berbanding dengan 42 peratus orang Melayu.

Katanya, ianya sangat jelas bahawa orang Cina berkata 'ya' manakala sentimen anti-BN mereka adalah tinggi dan begitulah juga trendnya dalam soalan-soalan yang lain.

Hasil kajiselidik itu berdasarkan kepada temubual secara berdepan dengan 1,546 responden di seluruh Semenanjung Malaysia antara 15 Ogos hingga 10 September tahun ini.

Hasil kajiselidik yang sama juga menunjukkan bahawa responden berbeza pendapat mengenai sama ada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menjalankan pilihan raya umum ke-13 dengan betul, dengan 47 peratus responden percaya bahawa ia dijalankan dengan baik, 41 peratus tidak bersetuju, dan selebihnya tidak pasti.

APA LAGI UMNO MAHU? Ku Nan bidas media Cina pertikai Agenda memperkasa ekonomi bumiputera

APA LAGI UMNO MAHU? Ku Nan bidas media Cina pertikai Agenda memperkasa ekonomi bumiputeraKUALA LUMPUR - Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pada Khamis membidas media berbahasa Cina yang katanya cuba menimbulkan isu perkauman mengenai agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera yang dilaksanakan kerajaan.

Beliau kesal kerana tindakan media vernakular itu dan mendakwa ia boleh memecah-belahkan perpaduan kaum di negara ini, yang sedia terjalin erat.

"Janganlah ada orang mainkan cerita dalam akhbar khususnya akhbar Cina (yang) kononnya bila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengeluarkan kenyataan berkenaan Dasar Ekonomi Bumiputera, kita (kerajaan) tidak peduli kepada bangsa Cina.(Itu) tidak (benar).

"Bila kita bantu kaum Bumiputera, kita tidak pernah meminggirkan kaum Cina atau India, tidak pernah dalam sejarah kita," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perbarisan sempena Hari Penguatkuasa Ke-44 Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) 2013 di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Dr Loga Bala Mohan Jaganathan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib.

Pemerkasaan ekonomi: Bayar royalti Kelantan


KOTA BHARU: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang mendakwa slogan kerajaan untuk membantu masyarakat bumiputera hanya diibarat umpan untuk Perhimpunan Agung Umno yang bakal diadakan nanti. Setiausaha Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan (Royalti), Muhammad Hisyamuddin Ghazali, berkata ianya juga slogan untuk menyedapkan hati kontraktor Kelas F semata-mata dengan mengaitkan golongan bumiputera untuk dibantu.
Menurutnya, kenyataan perdana menteri seolah-olah menyangkal masyarakat Kelantan mempunyai 95 peratus masyarakat Melayu dari 1.7 juta rakyatnya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perdana Menteri kelmarin yang mendakwa kerajaan mengangkat agenda bumiputera sebagai Agenda Nasional ditempatkan di tempat yang lebih tinggi.
Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera, di Shah Alam baru-baru ini.
Sambungnya, dengan menyelesaikan masalah ekonomi seperti tidak menafikan hak penerimaan royalti, bantuan pembinaan RAKR dan lain-lain lagi, ianya secara tidak langsung dapat menyelesaikan masalah ekonomi bumiputera secara keseluruhannya.
Kata Hisyamuddin lagi, sekiranya perdana menteri ikhlas dalam isu itu, Kelantan sepatutnya dibayar royalti lima peratus mengikut perjanjian seperti yang diterima Terengganu, Sarawak dan Sabah yang kini tertunggak RM12 billion.

Ekonomi Bumiputera hanya untuk elit Melayu?


KUALA LUMPUR: Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera tidak akan membantu memajukan ekonomi orang Melayu jika pelaksanaannya tidak telus, kata Pakar Ekonomi PAS Dr Rosli Yaakop.

Beliau berkata, kejayaan sesuatu dasar itu bergantung kepada ketelusan pelaksanaannya iaitu bebas rasuah, salah guna kuasa dan tidak berlegar di kalangan kroni kepada pemimpin tertentu sahaja.

"Apa pun dasar ekonomi yang diwujudkan untuk memperkasa ekonomi bumiputera kalau pelaksanaannya sama sahaja seperti yang ada sekarang iaitu mementingkan kroni, memberi bantuan hanya kepada kroni, memberi projek hanya kepada golongan Melayu tertentu, sampai bila-bila  pun ekonomi orang Melayu tidak dapat diperkasakan kecuali sekumpulan kecil kaum elit Melayu.

"Mungkin ada baiknya perkenalkan dasar ekonomi baru untuk memperkasa ekonomi Bumiputera tapi kalau pelaksanaannya cara lama natijahnya ekonomi bumiputera tak dapat diperkasa," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Menurut beliau juga, kerajaan juga harus memberikan perhatian kepada Orang Asal yang merupakan golongan termiskin di Malaysia selain memberi fokus kepada keseimbangan ekonomi di setiap wilayah di negara ini.

"Kerajaan kena beri perhatian kepada orang asal kerana Orang Asal merupakan golongan yang paling miskin di Malaysia ini. Kena beri perhatian kepada Bumiputera di Sabah dan Sarawak kerana dua negeri itu kaya sumber asli tapi merekodkan kadar kemiskinan tertinggi.

Agihan bantuan berasas kaum tidak akan berjaya, kata pakar ekonomi


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika mengumumkan bantuan di majlis Pemerkassaan Ekonomi Bumiputera, minggu lalu.Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika mengumumkan bantuan di majlis Pemerkassaan Ekonomi Bumiputera, minggu lalu.Bantuan kewangan berasaskan kaum dan rancangan memperkasa Bumiputera akan tersasar matlamatnya seperti polisi terdahulu  dan kaum Melayu akan lebih mendapat manfaat jika Perdana Menteri memberinya kepada kumpulan miskin, kata Professor Emeritus  Datuk Dr Mohamed Ariff.
Beliau berkata, kaum Melayu membentuk 80 peratus isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan.
Maka, katanya, cadangan seperti meningkatkan saham unit amanah Bumiputera di bawah program  Amanah Saham Bumiputera  tidak akan membantu kaum Melayu miskin, kerana mereka tidak mampu membeli unit amanah.
Merujuk kepada usaha jangka masa panjang berasaskan kaum, beliau berkata: "Polisi Ekonomi Baru mempunyai matlamat  jujur tetapi kekayaan yang diagihkan menerusinya tidak melepasi kepada kaum Melayu yang kurang bernasib baik. Kekayaan kekal  dalam kumpulan kecil."
Katanya, perkara sama akan berlaku lagi dan pendapat beliau senada dengan pandangan yang dikeluarkan oleh bekas menteri Zaid Ibrahim  semalam kepada The Malaysia Insider.
Zaid berkata, "Saya tidak melihat keperluan polisi khusus kepada satu-satu kaum. Itu semua mengarut dan idea membantu  kumpulan tertentu dengan polisi tidak lagi diperlukan.
"Jika Melayu masih ramai yang miskin. Ada sesutu yang tidak kena dengan polisi."

Dato' Seri Anwar Ibrahim: 1998 - 2013 We Will Never Surrender

20 Sept 1998: 15 TAHUN SEJARAH REFORMASI - BLACK 14

20 September 1998 Mengubah Hidup Kak Wan

15 Tahun Ledakan Reformasi 1998

15 Tahun Reformasi 1998 - Bukit Damansara

20 Sept 1998: Anwar Bapa Raformasi Malaysia

20 Sept 1998: Amanat terakhir DSAI sebelum ditangkap

15 Tahun Berlalu Ledakan Reformasi 1998

Reformasi Negara ' 98 - 15 Tahun Rakyat Terus Bersama

Nostalgia Reformasi Anwar Ibrahim - 15 Tahun Rakyat Terus Bersama

Egypt returns $2bn to Qatar in sign of growing tensions

Egyptian security launches mission targeting police station's attackers

Syrian students rally for Assad while NATO upholds military option

New video sheds light on Iran's role in the conflict in Syria

Fierce fighting in Northern Syria

Kerry: U.N. Security Council must act on Syria next week

Kerry: U.N. report on Syria is definitive

UN chemical inspectors returning to Syria

Syrian rebels push towards Damascus