Ahad, 1 September 2013

MTUC: TPPA pinggir banyak konvensyen buruhKongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan untuk tidak menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) kerana ia akan memudaratkan kesejahteraan 12.5 juta pekerja di negara ini.

Presidennya Khalid Atan berkata kepada Bernama, maklum balas diterima daripada organisasi mesra buruh di Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain menunjukkan golongan pekerja akan menjadi mangsa kepada perbadanan besar kerana ia mengutamakan keuntungan pemegang saham.

Beliau berkata perjanjian itu juga meminggirkan banyak konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mengenai hak pekerja dan dengan itu akan mendedahkan pekerja di Malaysia kepada eksploitasi.

TPPA, Merdeka dan kedaulatan rakyat.......

Ismail Hashim Yahaya


Tema Hari Kemerdekaan yang ke-56; Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku menjurus kepada elemen-elemen perpaduan, patriotik, kedaulatan dan keselamatan negara.
Ini amat releven dengan rundingan TPPA iaitu Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik di mana perjuangan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang ingin mempertahankan kedaulatan negara daripada terjebak ke dalam perjanjian rundingan perdagangan yang menguntungkan Amerika Syarikat (AS) dan negara maju lain yang akan dimuktamadkan pada rundingan di Brunei pada Oktober nanti.
Sehubungan itu desakan NGO seperti Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Rangkaian Dunia Ketiga (TWN) dan beberapa Non-Goverment Individuals (NGIs) dan NGO lain telah membuka kesedaran kepada rakyat tentang betapa pentingnya TPPA ini kepada negara kerana ia menyentuh aspek kedaulatan.
Malah mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir telah menyuarakan kebimbangan ini.
Dalam hubungan dengan kedaulatan negara dan keselamatanya seperti serangan Suluk ke atas Lahad Datu, Sabah, aspek kedaulatan rakyat harus dipentingkan dan menjadi keprihatinan. Apalah erti negara tanpa rakyat dan salah satu komponen utama negara adalah rakyat.
Dalam konteks kedaulatan rakyat adalah penting bagi kita untuk memahami kembali apa istilah "rakyat" itu. Ini kerana terdapat dua maknanya yang signifikan untuk kita bezakan.
Apabila membicarakan mengenai kedaulatan rakyat kita harus mengetahui apakah kita memperkatakan mengenai rakyat sebagai pengundi pilihan raya yang lima tahun sekali itu atau mengenai rakyat sebagai "pemegang kedaulatan" yang terdiri dari seluruh penduduk negara ini.
Perkara ini semakin penting untuk difahami kerana kecenderungan polisi negara yang mengatasnamakan "rakyat" iaitu rakyat diutamakan dalam setiap kegiatan politiknya.
Oleh itu masalah genting dari demokrasi moden timbul sejauh manakah para pengundi dan calon yang mereka undi untuk menjadi pemimpin  dapat saja dianggap sebagai mewakili rakyat.
Ini kerana para pengundi dan yang diundi tidak berada pada taraf yang sama.  Perbezaan antara rakyat sebagai pengundi dan rakyat sebagai warganegara pemegang kedaulatan perlu dibezakan pengertiannya untuk difahami.
Maka para pengundi dan pemimpin yang dipilih itu tidak dapat mendakwa bahawa kepentingan mereka adalah sama dengan kepentingan rakyat secara keseluruhannya.
Dakwaan bahawa mereka (pemimpin) mewakili rakyat adalah adalah suatu pernyataan hak yang palsu jika segala kepentingan rakyat tidak diutamakan seperti dalam rundingan TPPA misalnya.
Kenapakah ia harus dirahsiakan daripada rakyat dan tidak dibincangkan secara terbuka di dalam dewan rakyat? Kenapakah juga jika rundingan ini tidak menguntungkan rakyat kerajaan tidak terus menarik diri misalnya.
Dalam kenyataannya di kebanyakan negara sedang membangin para pembuat dasar dan ahli politik ini dapat digambarkan sebagai perampas kedaulatan rakyat di mana sejumlah kecil elit pemerintah  diberikan kuasa wewenang yang mengatasnamakan rakyat tetapi tidak mewakili rakyat sesungguhnya.
Itulah sebabnya kenapa demikian banyak tindakan yang dilakukan lebih mengatasnamakan kepentingan kelompok dengan menggunakan nama rakyat.
Kemerdekaan negara ialah menjaminkan kedaulatan rakyat dengan mengutamakan rakyat dalam segala tindakan dalam sistem demokrasi. Di manakah hak rakyat dalam demokrasi jika kepentingannya diabaikan dan dipentingkan hanya pada masa pengundian?

Pemimpin PKR syak DBKL berkomplot dengan pemaju roboh kuil 100 tahun

SHAH ALAM, 1 SEPT: Kerajaan Umno BN memungkiri janji sebelum pilihan raya apabila Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hari ini memulakan kerja merobohkan Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman di Jalan P. Ramlee, Kuala Lumpur.
PEMI-300x201Kuil itu, selain menerima kunjungan penganut Hindu setiap hari, ia juga dianggap bersejarah kerana usianya mencecah lebih 100 tahun.
Naib Presiden PKR, N Surendran mengesyaki wujud komplot antara DBKL dengan sebuah syarikat swasta bagi memberi laluan kepada pembinaan bangunan tambahan syarikat pemaju itu.
“Kita menuntut kerajaan menghentikan kerja meroboh kuil seperti yang dijanjikan sebelum ini. Kami gesa mereka yang ditahan segera dibebaskan.
“Penahanan itu tidak wajar kerana mereka hanya mahu berunding dengan DBKL tetapi mereka dikasari, sebelum ditahan. Perbuatan polis sangat agresif,” katanya kepada TV Selangor hari ini.

Peguam: Gengster ugut pukul jika pertahankan kuil dari diroboh DBKL

surendran SHAH ALAM 1 SEPT: N Surendran hari ini mengesyaki sekumpulan empat atau lima lelaki mengancam untuk memukulnya jika terus membantah kerja meroboh Kuil Sri Muneswarar Kaliyaman di Jalan P Ramlee, Kuala Lumpur.
Naib Presiden PKR itu berkata, kejadian berlaku apabila kumpulan samseng itu mula merapatinya dan bertindak kasar dengan menolaknya ketika beliau cuba berunding dengan DBKL.
“Saya sendiri nampak pegawai DBKL ‘arahkan’ samseng ugut saya. Mereka kata: Tak kira kamu YB (Yang Berhormat) atau tidak, kami akan pukul kamu kalau tidak undur.
“Samseng berkenaan berpakaian biasa sama seperti orang lain dan saya kenal pasti mereka bukan polis tetapi samseng,” kata Ahli Parlimen Padang Serai itu.
Surendran yang juga seorang peguam bercadang membuat laporan polis dalam masa terdekat.

Gangguan Bekalan Air: 4 loji melebihi paras, Syabas jangan lambat salur bekalan air

APTOPXGulf Oil Spill SHAH ALAM 1 SEPT: Bekalan air di empat loji rawatan air yang terjejas sebelum ini, mencukupi bahkan ada kalanya melebihi paras yang ditetapkan, kata Elizabeth Wong Keat Ping.
Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar itu, berkata Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) tiada alasan lambat menyalurkan bekalan air kepada pengguna.
“Alasan Syabas masalah itu akan diatasi dalam tempoh hampir lima hari sukar diterima kerana tiada masalah air dihadapi di Sungai Selangor.
“Semua keempat-empat loji dalam kapasiti penuh,” katanya kepada TV Selangor sambil menyatakan bekalan air di Lembah Klang dijangka diatasi dalam masa terdekat.
Jumaat lalu, sebahagian penduduk Kuala Lumpur dan Selangor mengalami gangguan bekalan air apabila Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel yang menyebabkan empat loji rawatan air terpaksa ditutup.
Beliau berkata, laporan menunjukkan tiga loji rawatan air di Sungai Selangor dan satu di Rantau Panjang yang bermasalah sebelum ini sudah pulih dan beroperasi sepenuhnya.

Cadangan rundingan meja bulat perlu diperluas ke peringkat negeri..!!

SHAH ALAM 1 SEPT: Cadangan mengadakan meja rundingan antara BN dan Pakatan Rakyat bagi menyelesaikan isu rakyat harus diperluas ke peringkat negeri, kata Shamsul Iskandar Mohd Akin.
samBeliau berkata, semua Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR harus mengajak Ketua Menteri dan Menteri Besar masing-masing untuk diadakan rundingan meja bulat, segera.
“Perbincangan ini tidak haru terhenti di peringkat Parlimen atau kerajaan Pusat sahaja tetapi harus dilakukan di peringkat kerajaan negeri,” katanya kepada TV Selangor, hari ini.
Sebelum ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan rundingan meja bulat antara kerajaan dan pembangkang dalam isu kaum dan agama, ekonomi, peningkatan kadar jenayah dan tata kelola kerajaan.
Ketua Pembangkang itu, bagaimanapun menegaskan ia hanya rundingan isu kepentingan rakyat, bukan soal membentuk kerajaan perpaduan yang dicanang media kawalan Umno.

Melayu DAP: Tanda Putera propaganda kerajaan, biar rakyat menilai


Pemimpin Melayu DAP, Zairil Khir Johari membidas filem kontroversi Tanda Putera sebagai sebuah filem propaganda kerajaan Barisan Nasional (BN), menyifatkannya sebagai sejarah versi berat sebelah yang dibuat oleh pemerintah.
Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera itu berkata peranan kerajaan dalam mewujudkan propaganda sememangnya sudah diketahui, serta menyeru agar pemimpin dalam DAP agar tidak cepat melatah mengkritik filem tersebut.
"Tanda Putera sememangnya ditaja oleh kerajaan, jadi ini dilihat sebagai satu propaganda kerajaan yang sudah memang selama ini berterusan melalui BTN (Biro Tata Negara )dan media.
"Ini adalah satu lagi cara mereka wujudkan propaganda, versi sejarah mereka sendiri," kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Bagaimanapun, Zairil berkata filem tersebut adalah sebuah produk budaya dan sekiranya wujud kesilapan ataupun ketidakpuashatian ianya mestilah didebat secara sihat untuk memberi kefahaman kepada masyarakat.
"Saya rasa apa-apa pun, filem ini adalah satu produk budaya... jadi janganlah haramkannya, jangan kita larang, kita boleh balasnya dengan naratif kita sendiri. Maksudnya, kalau kita nak lawan kita kenalah guna hujah.
"Ini mungkin versi mereka, kita boleh terangkan ini pula versi kita. Kemudiaan, masyarakat boleh berdebat, berhujah dan membuat keputusan sendiri," ujarnya lagi.
Zairil juga menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan langkah kerajaan Pulau Pinang yang menasihati pawagam-pawagam di negeri yang ditadbir DAP baru-baru sehingga menimbulkan kritikan terutamanya di kalangan pemimpin BN.

EXCUSE ME, Umno - May 13 was not a racial riot, it was the work of SORE LOSER POLITICIANS!

Tourism and Culture Minister Datuk Seri Nazri Aziz said that it is “a historical fact that the riot was sparked by Chinese, (like the fact) that Nazis killed thousands of Jews during the Second World War”. I beg to differ.
EXCUSE ME, Umno - May 13 was not a racial riot, it was the work of SORE LOSER POLITICIANS!When May 13 broke out, I was a young five-year-old boy living in a New Village. My father was away working either in Kelantan or Pahang. My sisters and I were the only ones who stayed with my mother in Jinjang Selatan. Although we were supposed to have moved to a new home in Taman Kepong, the family decided to stay put.
As a boy, I was listening in to every conversation that took place between my mother and other relatives and friends. There were horror stories of Malays killing the Chinese, and Chinese killing the Malays. But a phone conversation between my mother and my father that has never escaped my attention was that everything was peaceful in the East Coast.
My Father said that the Chinese and the Malays were having breakfast together. There was no riot in the East Coast. It was business as usual for them. Muthusamy, Ali and Ah Chong were still friends, when things went awry in Selangor. Why is that so, Datuk Seri Nazri?
Racial riots? No way!
My answer is simple: May 13 was NOT a racial riot. It was the work of a few politicians who capitalised on sentiments of the day.
Although there were obvious bad vibes between the races, mainly perpetuated by politicians, citizens of the newly-minted country, who had already learnt to accept each other, were beginning to enjoy being fellow Malaysians.
In Kelantan and other parts of the country, or should I say, where PAS was in control, people were able to live more harmoniously since the day of Prophet Muhammad!
Who then caused the May 13 riots? I only found the answer very much later when I started reading the book by Dr Kua Kia Soong, May 13, and made my own observations in the past six years.
Let me briefly share my thoughts.
The work of political losers

‘Sang Saka Malaya’ flags a challenge to sovereignty

Stern action must be taken to curb any party from disrespecting our Jalur Gemilang
KUALA LUMPUR: The flying of the ‘Sang Saka Malaya’ flags during the Merdeka Day eve celebrations in the city last Friday was described as a challenge to national sovereignty, by historian and director of Universiti Malaysia Perlis, Centre for Royal Institutional Studies, Prof.  Dr. Ramlah Adam.
“This is about the country, not politics. I feel that the group has challenged the nation’s sovereignty,” she said.
She was commenting on the You Tube clip circulating on social media sites which showed A  Samad Said reciting poetry and an angry man bursting onto the scene and grabbing a few ‘Sang Saka Malaya’ flags put up nearby, on the eve of the 56th independence day at Dataran Merdeka last Friday night.
The ‘Sang Saka Malaya’ is a red and white flag with 12 yellow stars set in four columns reportedly proposed as Malaya’s national flag by an association in the 1940s.
Commenting on the involvement of national laureate A Samad Said, Ramlah said that as a matured and respected figure, he should have been more sensitive to the struggles of his predecessors who had fought for the country’s independence.
She called on the government to take stern action to curb such rampant incidents and commended the man who had been brave enough to grab the flags.
Several political analysts also voiced out that the authorities should clamp down on such activities which attempted to spark tension among the people.

Parti politik dan NGO lulus resolusi kutuk krisis Mesir, desak sidang khas Parlimen


Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik Pakatan Rakyat (PR) hari ini meluluskan resolusi mengutuk rampasan kuasa di Mesir selepas selesai Sidang Meja Bulat Isu Rampasan Kuasa Mesir yang diadakan di ibu kota hari ini.
Dalam resolusi yang dibacakan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menggesa pemerintah tentera supaya mengembalikan kuasa dan hak kepada rakyat Mesir.
"Kami pertubuhan politik dan ngo Malaysia yang menyertai sidang meja bulat mengenai Mesir pada 1 September 2013 mengutuk sekeras-kerasnya pembunuhan beramai-ramai dan penindasan politik di Mesir.
“Kami sebulat suara menolak rampasan kuasa pihak tentera, kebebasan politik di Mesir dan perlantikkan kepimpinan pemerintah yang tidak sah kerana ia bertentangan dengan lunas demokrasi dan kehendak rakyat Mesir," kata beliau semasa membacakan resolusi tersebut.
Mohamad juga berkata usaha untuk memberi tekanan kepada pemerintah tentera Mesir akan diteruskan tanpa henti, serta menggesa supaya pihak antarabangsa mengambil tindakan terhadap pihak tentera yang merampas kuasa.
"Dengan kesegaran dan hak asasi manusia adalah impian rakyat Mesir tanpa mengira bangsa, masyarakat sejagat semua seluruh dunia bersolidariti dengan perjuangan demokrasi di Mesir.
"Kami berikrar untuk berusaha dengan segala upaya bagi menamatkan pemerintahan tentera dan kembalikan kuasa kepada presiden Morsi yang dipilih secara sah," kata Mohamad semasa membaca resolusi itu lagi.

Najib Masih Dijajah Jika Takut Bersuara Isu Di Mesir, Syria


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak diibaratkan masih lagi dijajah sekiranya tidak bersuara terhadap kezaliman yang dilakukan ke atas umat Islam, khususnya di Mesir dan Syria, tegas Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua pembangkang itu berkata, ia ekoran sikap Najib yang dilihat tidak tegas dalam menyatakan pendirian, termasuk isu penindasan membabitkan umat Islam di Palestin.

“Sehingga ini Perdana Menteri masih tidak berani untuk menyatakan pendirian tegas mengenai kezaliman yang berlaku walaupun telah beberapa kali didesak untuk berbuat demikian.

“Apakah setelah Amerika menyatakan pendirian mereka, baru Malaysia mahu menyokong. Ini tindakan yang tidak betul. Malaysia mesti berpendirian dan berprinsip tanpa menanti keputusan Amerika.

“Sekiranya ini pun Najib tidak berani, negara bukan saja mempunyai pemimpin yang tidak merdeka pemikiran mereka, tetapi masih lagi terjajah dan tidak bebas,” tegasnya ketika berucap di Taman Seri Wang, Sungei Petani semasa sambutan Ambang Merdeka dan majlis Rumah Terbuka KEADILAN Kedah, 30 Ogos lalu.

Cover Line: DBKL buat kerja baik pulih jalan, bukan roboh kuil

KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak merobohkan kuil di Jalan P. Ramlee di sini sebaliknya mereka cuba mengalihkan beberapa patung di dalam kuil itu ke kawasan sementara bagi membolehkan kerja membaik pulih jalan di kawasan kuil itu dilakukan.
ACP Zainuddin Ahmad Justeru, Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad (gambar) menafikan laporan sebuah portal yang melaporkan DBKL cuba merobohkan kuil berusia 101 tahun itu.
"DBKL cuma nak alihkan patung di kuil itu, bukan nak robohkan.
Kalau dah siap (kerja membaik pulih), patung itu akan diletak semula di tempatnya," katanya dalam satu kenyataan.
Zainuddin mengulas penahanan lapan lelaki termasuk Ketua Pergerakan Pemuda MIC Kebangsaan T.Mohan kira-kira 11 pagi tadi kerana dipercayai cuba menghalang kerja-kerja DBKL itu.
Kesemua mereka diambil keterangan bagi membantu siasatan sebelum dibebaskan petang tadi.
"Kita percaya ini adalah salah faham antara kumpulan lelaki itu dan DBKL. Mereka mungkin menyangka DBKL hendak merobohkan kuil tersebut," jelasnya.
Sementara itu Mohan ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi mendakwa DBKL tidak memberi sebarang notis kepada pihak pengurusan kuil untuk mengalihkan tiga patung di kuil itu.

Isu kuil: Ketua Pemuda MIC desak Ku Nan letak jawatan


Ketua Pemuda MIC, T. Mohan yang ditahan polis hari ini kerana membantah perobohan kuil hindu di jalan P Ramlee menuntut Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Seri Tengku Adnan Mansor meletakkan jawatan.
Katanya Tengku Adnan langsung tidak mencerminkan kredibilitinya sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar apabila membenarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membina dinding dalam kuil tersebut sekaligus merobohkan tempat sembayang kaum itu.
"Kita mahu ( Tengku Adnan) letak jawatan, beliau langsung tidak layak jadi menteri, beliau seorang yang kejam kerana tidak mengendahkan permintaan kaum India untuk tidak menyentuh kuil ini dia tidak hormat kepada kita," katanya kepada pemberita sebaik saja beliau dibebaskan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi sebentar tadi.

UK investigates porn DVDs sent to mosques, fears religious strife

MTUC gesa kerajaan BN tolak TPPA

Syria: The rhetoric and the repercussions

Syrian rebels react to Obama's hesitation for Syria intervention

Bekas tentera maut ditembak di kepala

Jenayah Meningkat, Cabaran Terbesar KDN Bhg 4

Jenayah Meningkat, Cabaran Terbesar KDN Bhg 3

Jenayah Meningkat, Cabaran Terbesar KDN Bhg 2

Jenayah Meningkat, Cabaran Terbesar KDN Bhg 1

Malaysian economy feels economic downturn

FSA says decision to delay military action could create further problems

Pecah Dah..: Umno perlu dibersihkan, ramai masuk nak jadi kaya kata Dr M.


Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti nanti kerana ramai yang memasuki parti tersebut semata-mata mahu menjadi kaya.
Bekas perdana menteri paling lama tersebut menggesa supaya pemimpin baru dan muda supaya diberikan peluang kerana hanya dengan langkah tersebut Umno akan dibersihkan.
"Bahkan pemimpin Umno di semua peringkat dianggap menyertai Umno bukan kerana bangsa, agama dan negara tetapi ingin memperkayakan diri.
"Hanya dengan memberi kepimpinan Umno kepada orang muda dan belum tercemar barulah pembersihan Umno boleh menjadi kenyataan dan diterima oleh masyarakat," kata Dr Mahathir yang dipetik dalam satu wawancara akhbar Mingguan Malaysia hari ini.
Dalam wawancara itu lagi, Dr Mahathir turut membidas golongan muda zaman ini yang dilihatnya terlalu mengagumi barat serta corak politik liberal barat tetapi pada masa sama masih bergantung kepada bantuan kerajaan.
"Kita dapati ada di antara mereka, termasuk yang terpelajar, yang berpendapat perjuangan Umno untuk bangsa, agama dan negara tidak lagi relevan. Mereka berpendapat perjuangan untuk bangsa Melayu adalah lapuk dan ketinggalan zaman.
"Yang anehnya ialah mereka sendiri berjaya kerana menikmati dasar kerajaan untuk menolong mereka," kata beliau lagi.

Dyana, dari keluarga Umno kepada bintang baru DAP


 
Bertempat di lobi sebuah hotel, Dyana Sofya Mohd Daud bersiap sedia untuk diwawancara selepas seharian berkunjung ke rumah-rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di sekitar Johor Bahru.

Mengenakan baju kurung merah hati dihiasi kerongsang berwarna keemasan, Dyana sebenarnya baru selesai memenuhi jemputan rumah terbuka mewakili majikannya, Anggota Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang.

NONEBerasal dari Ipoh, beliau kini bertugas sepenuh masa di kawasan parlimen Gelang Patah sebagai setiausaha politik pemimpin veteran DAP itu selepas pilihan raya umum yang lalu.

Awal tahun 2012, graduan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) ini mencuri tumpuan ramai apabila kemasukannya ke dalam DAP diumumkan Kit Siang sendiri pada satu sidang media khas.

Mengimbau kembali pengalamannya di UiTM, Dyana kini berpendirian satu institusi pengajian tinggi awam seperti UiTM perlu diwujudkan untuk orang bukan Melayu.

Dyana kesal melihat sebahagian rakan-rakan bukan Melayunya, baik yang mendapat keputusan peperiksaan cemerlang atau pun tidak, dinafikan peluang melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi awam.

"Golongan bukan Melayu perlu ada peluang sama seperti orang Melayu.

"Sebuah institusi pengajian tinggi yang menerima kemasukan golongan bukan Melayu dan pada masa yang sama mereka hanya perlu membayar yuran yang sama seperti yang kita bayar di UiTM," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini baru-baru ini.

'Emak saya masih Umno'

Beliau percaya sudah sampai masanya sistem pendidikan di Malaysia bergerak melangkaui garis perkauman dan diacu berasaskan keperluan.  

Walaupun kini bergerak bersama DAP, Dyana sebenarnya datang daripada sebuah keluarga yang aktif di dalam Umno.

NONE"Emak saya masih lagi ahli Umno sehingga sekarang. Beliau adalah setiausaha bahagian wanita yang pertama di Malaysia. Malah, bapa saudara-bapa saudara saya juga terlibat dalam politik (Umno).

"Mereka akan berbincang tentang politik sewaktu perjumpaan keluarga. Saya dengar cerita-cerita mereka dan saya membesar dengan cerita-cerita itu," katanya.

Ditanya tentang reaksi ibunya sewaktu beliau melahirkan hasrat menjadi ahli DAP, Dyana berkata ibunya bersikap memahami dan merestui pilihan beliau.

"Kata ibu kalau itu perkara yang kita percaya, lakukan sahaja kerana kadang-kala elok juga untuk kita melawan arus bagi membuat satu kenyataan," kata peguam muda itu yang mempunyai firma guaman di Cyberjaya.

MIC Youth chief, others held in protest over Hindu temple demolition


Police officers standing guard outside the temple today. The Malaysian Insider pic by Nazir Sufari, September 1, 2013. 
Police officers standing guard outside the temple today. The Malaysian Insider pic by Nazir Sufari, September 1, 2013.

MIC Youth chief T. Mohan became the latest politician to be held by police in a protest to stop Kuala Lumpur City Hall from demolishing the 101-year-old Sri Muneswarar Kaliyaman Hindu temple in Jalan P. Ramlee in the capital city today.
Police have also arrested few others in a commotion outside the temple as more supporters stream into the area to stop the demolition.
All those held were handcuffed and taken to the Dang Wangi district police headquarters.
This morning, police detained PKR's S.Jayathas when he tried to stop the demolition to make way for a pedestrian walkway as temple lawyers negotiate with the authorities.
The PKR deputy human rights chief was taken to Dang Wangi district police headquarters for obstructing civil servants from carrying out their duty under Section 186 of the Penal Code.
Lawyer Latheefa Koya said Jayathas, PKR vice-president N. Surendran and Kota Alam Shah assemblyman M. Manoharan went to the temple around 8am after receiving a message from the temple committee about the presence of City Hall officers there.
"They came and started to remove the deities and wanted to demolish the temple without any warning," said Latheefa.
Surendran, who is also the temple's lawyer, said more than 100 City Hall officers came this morning to demolish the temple.

DAP: Merdeka Adalah Tanggungjawab Pada Negara

DAP pegang semangat setiakawan Bhg 2

DAP pegang semangat setiakawan Bhg 1

Is Anwar desperate or does he have a big heart, is Najib afraid and of whom?

Is Anwar desperate or does he have a big heart, is Najib afraid and of whom?
KUALA LUMPUR - Malaysia is actually a fine country. It has abundant and valuable natural resources plus a good geographical location. Malaysia is also a sovereign nation, winning its independence from the British without much bloodshed and inheriting a good basic, if archaic, legal and administrative system.
Sad to say, there were also 'side effects'. The worst of these is UMNO, the political party that still rules Malaysia till today. The legal and administrative system have since become victims of UMNO's abuse of authority.
Fortunately, the best thing for Malaysia has not happened yet. This can only take place after the country has been saved from the excesses of UMNO and the endemic illnesses that have take root as a result of its racial and corruption-tainted policies. Basically the 2 main structures that need to be dismantled are UMNO itself and the sprawling civil service it has 'created' since taking over from the British.
The best way is of course through the ballot box and beating UMNO in the general election. This is what Opposition Leader Anwar Ibrahim and the Pakatan Rakyat did in the recent May 5 13th General Election. But despite winning 51% of the votes, Pakatan failed to wrest control of the federal government due to the gerrymandering put in place by UMNO leaders, especially former premier Mahathir Mohamad, through the years.
Therefore, to win at the general election is now very difficult. Even with 51% of votes, Prime Minister Najib Razak's UMNO-BN secured 133 seats over the Pakatan's 89. And the Election Commission is already talking about new re-delineation, i.e. more gerrymandering.
The best is yet to come
Does this mean the majority in this country cannot do anything then?
Yes, of course they can. With BERSIH 4.0 on the cards, Najib and UMNO can expect a fight to the end with the free and fair polls movement. Millions of Malaysians can be expected to come out and support BERSIH.
This is why bringing back draconian detention-without-trial laws have become a top priority with Najib's UMNO. They want to have an edge over the protesters and they believe this is the best way to intimidate would-be dissidents.
Is there a way to head off such unpleasantness or at least a reasonable effort to so?

Conservatives vs liberals in PAS

There seem to be fear that the ideologies of opposition leaders may split PAS into two factions.
GEORGE TOWN: The “two-party system” which took shape after the 2008 general election  triggered a rise of liberalisation values in Malaysia’s political, social and religious scenes, says a former state PAS leader here.
This trend in turn has unsettled the conservative movement, which consist of Islamic clerics, academicians, as well as social rights activists, said, Mohammed Hafiz Nordin, who was once the Penang PAS Youth head here.
“While political observers brand the consequences of 2008 as a political tsunami, I would for one describe it as nothing more than the revitalisation of liberalism in Malaysia. This has unnerved the conservatives, particularly those in PAS.”
“For decades, Malaysia remains a peaceful country of multi-ethnic and multi-religious composition. We respect each other but now, we see the liberals as forsaking our social contract by demanding that we adopt policies which appear to be forcing us (conservatives) to make more concessions.”
Among those was the apathy shown towards allowing non-believers to use a “surau” (Islam place of worship) to meditate at a resort in Johor, Hafiz said.
PAS is a party which prides itself in the constant struggle of Islam, therefore it should not subscribe to any efforts to liberalise or reform its own religion.
The values and convictions of Islam is for eternity, Hafiz said in an interview.
“Islam is perfect, so why must some parties spin it for political gains?”
PAS is split

Muktamar PAS: Pertemuan mirip UG pemuda PAS, Isma bincang politik Melayu-Islam..!!

Zainulfaqar Yaacob


Ada muka baru dan ada muka lama selepas musim Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), 5 Mei.
Ketua Pemuda PAS Malaysia, Nasruddin Hassan At-Tantawi berjaya mengesahkan Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah (bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi).
Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang begitu gagah lagi lantang pun tumbang di kubu sendiri, Pasir Emas, di tangan Nik Abduh Nik Aziz (Timbalan Ketua Pemuda PAS).
Walaupun keputusan itu masih mengejutkan beberapa pihak, keputusan itu seharusnya diterima secara terbuka.
Yang membantu hingga menang calon pilihan mereka, Alhamdulillah. Yang tewas, cuba lagi pada PRU14 nanti.
Di sebalik takdir memang dan kalah semua calon yang bertanding sama ada pada peringkat DUN dan Parlimen ini, rupa-rupanya ada cerita di sebalik tabir.
Beberapa ahli politik muda dari Isma dan PAS dikatakan menerima sokongan tidak langsung daripada sekumpulan ahli korporat kononnya untuk memelihara kuasa siasah Melayu-Islam.
Tidak perlulah disebutkan nama mereka yang terbabit, tetapi, satu pertemuan sulit antara kepemimpinan utama Dewan Pemuda PAS Malaysia dan Isma dikesan baru-baru ini.
Pertemuan mirip idea Kerajaan Perpaduan (UG) itu diadakan di rumah  kediaman seorang ahli korporat Melayu-Islamis dekat Kota Damansara baru-baru ini.
Presiden Ingress, Datuk Ramli Musa yang dikenali berwibawa serta ikhlas dalam memartabatkan faham Islam di tanah air ini mungkin boleh membantu merungkaikan pakatan sulit terbaru yang membabitkan kepemimpinan muda PAS dan Isma berkenaan.

Dialog Terbukat: Rakyat 'suspects everybody and trust nobody'

Banyak cadangan dari banyak pihak supaya Anwar mencadangkan dialog perpaduan yang beliau mahukan itu di Parlimen jika beliau serius untuk melihat perpaduan itu. Ramai berpendapat jika ia dilakukan cara itu, ia merupakan jalan yang paling ‘transparent’ sekali dan boleh di lihat dan di dengar oleh rakyat yang sedang dalam pencarian ini.
Dengan cara itu maka ia bermakna membawa rakyat sekali bersama-sama untuk mengambil keputusan besar itu dan jika hasilnya tidak sebaik mana pun, rakyat sekali akan menerima beban kegagalan itu. Rakyat akan merasakan yang mereka telah di bawa bersama dalam mengambil satu-satu keputusan besar itu.
Ianya tentulah lebih baik dari berunding di antara dua orang yang sedang dalam keadaan terdesak dan mahukan rakyat menerima sahaja apa yang mereka berdua putuskan. Berunding cara terbuka inilah yang sebaik-baik cadangan daripada perundingan yang dilakukan di dalam semak atau di sebalik bukit bukan yang tidak diketahui umum.
Berunding dalam gelap ini, walaupun berdua sahaja mereka akan ditemankan oleh pihak ketiga, iaitu syaitan dan iblis. Syaitan dan iblis akan sentiasa menghasut untuk mempengaruhi segala-gala keputusan mengikut kemahuan yang bathil yang menguasai diri mereka yang berunding itu. Jika dilakukan perundingan hanya berdua sahaja, maka pihak ketiga yang tidak nampak di pandang mata itu akan menghasut sesama mereka berdua sebelum sebarang keputusan di ambil.
Iblis dan syaitan akan menasihatkan mereka berdua untuk bersetuju bagi menutup kesalahan mereka kepada rakyat. Iblis dan syaitan akan menutupi segala kesalahan mereka (jika ada) dari pengetahuan rakyat yang sebenar-benarnya empunya kepada negara dan hartanya sekali. Dua orang yang dihasut oleh iblis dan syaitan itu akan digerakan oleh pengaruh yang bathil itu untuk berjanji melindungi masalah-masalah masing-masing dari pengetahuan rakyat khususnya kepada ahli-ahli parti masing-masing.

MTUC tolak perjanjian TPP

Khalid Atan
KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan untuk tidak menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) kerana ia akan memudaratkan kesejahteraan 12.5 juta pekerja di negara ini.

Presidennya Khalid Atan berkata kepada Bernama, maklum balas diterima daripada organisasi mesra buruh di Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain menunjukkan golongan pekerja akan menjadi mangsa kepada perbadanan besar kerana ia mengutamakan keuntungan pemegang saham.

Beliau berkata perjanjian itu juga meminggirkan banyak konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mengenai hak pekerja dan dengan itu akan mendedahkan pekerja di Malaysia kepada eksploitasi.

Katanya turut menjadi kebimbangan ialah kos penjagaan kesihatan di Malaysia yang kini telahpun meningkat 10 peratus setiap tahun dan akan semakin meningkat ekoran harga ubat yang mahal, sekali gus semakin membebankan pekerja khususnya dalam sektor swasta.

13 Mei bukan sekadar Melayu gaduh dengan Cina, kata bekas ketua pengarang Utusan


Kepada Said Zahari, peristiwa 13 Mei akibat dari golongan yang tidak senang melihat keharmonian bangsa di negara ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 1 September 2013. 
Kepada Said Zahari, peristiwa 13 Mei akibat dari golongan yang tidak senang melihat keharmonian bangsa di negara ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 1 September 2013.

Bekas Ketua Pengarang Utusan Said Zahari mengatakan tragedi berdarah yang berlaku dalam negara pada 13 Mei 1969 lebih besar dari sekadar pergaduhan antara kaum Melayu dan Cina.
Beliau mengulas filem Tanda Putera arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba yang mempunyai latarbelakang peristiwa itu.
"13 Mei bukanlah mengenai kaum Melayu bergaduh dengan kaum Cina tapi ia lebih dari itu, ia akibat dari golongan tidak senang melihat keharmonian bangsa dinegara ini," katanya dalam satu wawancara bersama The Malaysian Insider sempena ulangtahun Hari Merdeka ke-56.
"Sewajarnya sejarah harus dinilai dari keseluruhannya dan dilihat dari perkembangannya," katanya ketika ditemui dirumahnya Puncak Alam, Selangor.
Dakwa beliau rusuhan kaum ketika itu terjadi kerana bekas penjajah akan menghalang segala usaha penyatuan kaum di negara ini dengan harapan dapat kembali menjajah.
"Ketika berada dalam tahanan saya bersama rakan-rakan berbincang mengenai insiden itu dan kami merasakan timbul perkara  tidak sihat dalam isu itu," kata Said merujuk kepada penahanannya di bawah ISA di Singapura.
Katanya British sebenarnya tidak mahu memberi kemerdekaan di negara ini namun mereka terpaksa akur dengan kebangkitan rakyat bukan saja di Malaya pada ketika itu termasuk di seluruh Nusantara selepas tamatnya Perang Dunia Kedua.
Kerana itu katanya, para sejarawan negara perlu kembali kepada sejarah dahulu dan meneliti unsur-unsur yang mahu memecah belahkan perpaduan rakyat.
Mengulas cadangan Lim Kit Siang yang mahu kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat semula peristiwa 13 Mei, Said menyifatkan ia cuma permainan politik dari seorang ahli politik.

Akta Pencegahan Jenayah tidak berkesan kerana zaman canggih, kata Rahim Noor


Perubahan zaman yang semakin canggih menyebabkan penggunaan Akta Pencegahan Jenayah (APJ) 1959 tidak berkesan, kata Tan Sri Abdul Rahim Noor (gambar), sambil menegaskan pihak polis memerlukan undang-undang yang lebih tegas.
Bekas Ketua Polis Negara tersebut berkata zaman sekarang yang semakin canggih sekiranya dibandingkan semasa awal pelaksanaannya dahulu.
"Semasa APJ 1959 mula dilaksanakan dahulu, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) tidak secanggih sekarang.
"Dengan segala kemudahan yang ada seperti telefon bimbit, internet dan komputer, individu yang dikenakan perintah sekatan masih lagi boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli kumpulannya," kata beliau dalam Mingguan Malaysia hari ini.
Abdul Rahim kemudiaan berkata semasa tahun 1969 ketika negara berhadapan dengan jenayah kekerasan dan juga komunis, APJ kurang berkesan untuk menangani masalah tersebut dan terpaksa memperkenalkan Ordinan Darurat (E0) 1969, situasi yang sama berlaku ketika ini.
"Selepas EO 1969 dilaksanakan, kegiatan gengster kaum Cina semakin berkurangan dan pengaruhnya semakin hilang.

Pemimpin PKR ditahan cuba halang DBKL roboh kuil Hindu


Salah seorang penganut Hindu yang ditangkap kerana menghalang perobohan kuil. berkenaan pagi ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 1 September, 2013. 
Salah seorang penganut Hindu yang ditangkap kerana menghalang perobohan kuil. berkenaan pagi ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 1 September, 2013.

Polis menahan pemimpin PKR S.Jayathas apabila beliau cuba menahan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari  merobohkan kuil Hindu Sri Muneswarar Kaliyaman yang berusia 101 tahun di Jalan P.Ramlee pagi tadi.
Timbalan Ketua Hak Asasi PKR dibawa ke Ibu Pejabat polis daerah Dang Wangi kerana menghalang pegawai awam menjalankan tugas mereka dibawah Seksyen 186.
Peguam, Latheefa Koya berkata, Jayathas bersama Naib Presiden PKR N.Surendran dan M.Manoharan telah berada dikuil tersebut setelah menerima pesanan ringkas (sms) dari komuniti berkenaan ekoran kehadiran pegawai. DBKL.

DBKL gangsters rough up MP

Padang Serai MP N Surendran cries assault by thugs during standoff with DBKL this morning.
PETALING JAYA: A PKR MP was assaulted by gangsters when he tried to stop Kuala Lumpur City Hall (DBKL) officers from demolishing the 101-year old Sri Muneswarar Kaliyaman Hindu temple in Jalan P. Ramlee.
Padang Serai MP N Surendran claimed that the plainclothes thugs were hired by DBKL to rough up the protestors, and were directly receiving instructions from uniformed DBKL officers to assault him.
“It’s terrible because I had been aggressively assaulted by gangsters. They were in plainclothes, but were given instructions by DBKL,” he told FMT.
“Four of five men surrounded me and shouted that they’re going to whack me, then they pushed me in the chest. It was aggressively done… they didn’t care if I was an MP.
“There is a video of the incident,” he added.
Surendran disclosed that three people have been arrested so far, and were currently detained at the Dang Wangi district police headquarters for obstructing civil servants from carrying out their duty under Section 186 of the Penal Code.
He named them as PKR deputy human rights chief S Jayathas, temple secretary R Nalini, and temple photographer, Prem.

SEJAK BILA KITA MENENTANG NEGARA CHINA KOMUNIS UNTUK MENUNTUT KEMERDEKAAN??

Kita menentang Parti Komunis Malaya pimpinan Chin Peng dan bukannya Negara China Komunis.

Tapi mengapa dalam satu persembahan menyambut Hari Kemerdekaan semalam di Kuantan, Pahang seorang anak muda sedang melakunkan suatu kisah tentang penentang kepada para penyokong dari Parti Komunis Malaya (PKM), mengibarkan bendera negara Republik Rakyat China pula?

Adakah pengarah persembahan pentomin ini tidak tahu membezakan bendera Parti Komunis Malaya dan bendera negara China Komunis?

Betul-betul memalukan sekalilah negri yang diperintah oleh UMNO ini dalam buat kerja.

But won't Umno-BN lose a huge source of illicit income? Target the CRIME LORDS!

But won't Umno-BN lose a huge source of illicit income? Target the CRIME LORDS!
THE public is getting sick and tired of serious crime and violence from syndicates involved in drugs, human trafficking, loan sharking, arms-trafficking, extortion and gangsterism. This massive problem is putting a huge toll on the country and, if not checked properly, can undermine the socio-economic growth and development of the country.
Therefore, the announcement by Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi that the government is setting up two special squads of trained officers, bypassing the state and district police chiefs and reporting directly to Bukit Aman, is welcome news.
The public perception on the integrity of our law enforcement authorities, especially of the police, has not been positive. Hence, the government felt the need to set up these special squads and as explained by Ahmad Zahid: "It was created to manage perception … that all cops are involved in bribery …"
Perhaps, the government should also consider a more radical approach of dealing with this increasingly serious national problem.
If crime lords and their lieutenants are treated like terrorists and organised crime is deemed a national security threat (like how our government many years ago declared drug abuse a national security problem), it would be a significant step forward. These "crime terrorists" should be monitored, hunted down and eliminated like how the Americans have been doing (using the Patriot Act, intelligence agencies and drones) to target terrorists.
Many governments are having a hard time arresting and prosecuting the movers and leaders behind these syndicates as they are smart, have lots of dirty money at their disposal, can hire the best lawyers and use fair and often over-protective (civil rights) laws, to go free. These criminals often make sure there is no evidence to implicate them.
Before we can think of how to solve the root cause of this difficult problem, we must first accept that there is only one language these crime leaders understand – fear. Fear that their lives can be terminated and their ill-gotten assets frozen at any time. Whether they are caught with evidence or not should be immaterial like how a terrorist would be treated. As long as the authorities know for sure about their involvement in these syndicates, it should be good enough that they be targeted like how the US government targets the financial resources and uses drones to kill terrorists.

Tell me what else is new

What we can all agree to is that the leaders we have today are lacking in the values and graces that we would like them to have.

In my view, Abdullah Ahmad Badawi has brought himself down just a notch by breaking his elegant silence on the arrogance and the self-serving persona that is Mahathir Mohamad!
There is nothing new in what Abdullah, lovingly known as Pak Lah, has to say on his quarrel with Mahathir in the book ‘The Awakening’.
What he does is only to confirm that as prime minister of Malays, he was powerless to put Mahathir in his place – the same problem that the present prime minister, Najib Tun Razak now has.
What does that say about these two leaders? What does it say about Umno? What does it say about the state of politics in our country today?
There is much to be done if we are to put people and country above the needs of an old man who is past his prime, past his use by date in politics and certainly past any hope of redemption in the eyes of many people of this nation.
There was fear and loathing for Mahathir many years ago. Today only loathing remains. There is no need for Pak Lah to confirm this, unless, like all of us, he needed to give vent to all the frustrations and dislike he had for Mahathir.
Like of all us he had his regrets about what he should have done. Like most of us he had no second chance to make right what he thought he had done wrong while in the highest office of this land.
But Pak Lah forgets he can still council his son in law Khairy Jamaluddin. That upstart, too big for his boots, Khairy did much to make us all think just that much less of Pak Lah!
Before Khairy does much more damage to himself, to others and to his potential as a future leader, Pak Lah should do something about it.
I hope this time Pak Lah will make the effort and not again have regrets as to what he should have done and never did. Only by so doing can Pak Lah make Khairy understand the damage that arrogance and corruption do to the very psyche of our people and our nation.
Those of us who have been in business and have worked in Malaysia will know what arrogance and corruption is all about. We all have a heighten awareness of what we have to do with politicians, with government servants and with others who approach us to offer their services to help us in our business.

No-longer-young Khairy should know BN is rotten to the core: SO WHY DOES HE STAY?

No-longer-young Khairy should know BN is rotten to the core: SO WHY DOES HE STAY?
KUALA LUMPUR - Khairy Jamaluddin or better known by the initials KJ appears to be coming of age. Malaysians on both sides of the political divide are beginning to warm up and take notice of a politician whom Mahathir Mohammad once described as an “upstart” a number of years back.
Whether KJ can now be described as an “upstart” is hardly likely and this guy has really stumped the predictions of political pundits. Once thought of as heading into political oblivion, KJ has become wiser to the shifting ground in Malaysian politics.
But he really will be a real wise guy if he decides, albeit, when the timing is perfect, to shift his allegiance across the political divide with a party such as PKR (Parti Keadilan Rakyat). PKR really fits the changed and now more matured politics of KJ.
This is because it cannot be denied that the future of the Malay community and Malaysians will fall onto the mantle of politicians like KJ, Rafizi Ramli, Nurul Izzah and Azmin Ali. This is the reason when the time is right and the political scenario changes, KJ should shift ground to PKR.
PKR has become the right ground for the formation and shaping of the future national leaders of Malaysia. KJ should be growing aware of this and to take notice that his thinking, personality and character will be better put to use and pay off handsomely with PKR rather than with UMNO.
The path higher up the hierarchy in UMNO is fraught with danger and difficulties for KJ. UMNO strongman Mahathir Mohammad still holds sway and wishes for members of his household to be on the top rather than sanction a higher appointment for the likes of KJ.
Besides this, it is obvious the changes that the politics of KJ have undergone are beginning to set him at loggerheads with UMNO’s hardliners and the leadership which is still bogged down by the old foggy Malay politics and whatever dilemmas and difficulties they claim to be suffering from time immemorial.
KJ’s current shifting stance and his views and opinions are the sort that is more likely to fall under the ambit of an organization like Pakatan Rakyat (PR) rather than the ultra-nationalistic and chauvinistic UMNO and Anwar and the elders of PR should begin to make overtures to KJ to set his political future in tandem with them.
The fate of KJ’s political future is on the opposite side

Ahli kongsi gelap sanggup tuntut ilmu kebal..!!


Shamsuri 

SHAH ALAM – Demi pengaruh dan kuasa, ada segelintir ahli kongsi gelap yang sanggup menuntut ilmu kebal di negara jiran, Indonesia dan Thailand.

Mendedahkan perkara itu, pendakwah bebas, Datuk Shamsuri Shafie berkata, ia diakui sendiri oleh bekas ahli kongsi gelap yang sudah kembali ke pangkal jalan.

“Menjadi ahli kongsi gelap ini memerlukan keberanian kerana mereka akan terlibat dalam aktiviti jenayah. Sebab itu, ada yang sanggup menuntut ilmu kebal yang dilarang dalam agama.

“Dengan memiliki ilmu ini, mereka jadi lebih berani dan tidak takut untuk bertindak di luar batasan. Semua ini disebabkan mereka terlalu taksub untuk berkuasa di dalam kawasan masing-masing,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Ahli politik guna gangster, M’sia tidak selamat?


KUALA LUMPUR: Majis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) memandang serius kenyataan Datuk Seri Suleiman Muhamed, bekas Menteri Penerangan yang mendakwa wujud ahli politik yang mengguna gangster di negara ini.

Malah beliau mendakwa terdapat 70,000 gangster di seluruh negara sekarang.

“Jika benar, maka persepsi negara ini tidak selamat adalah juga benar,” ujar Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataan.

Ini juga, katanya bermakna gejala jenayah berat yang kini berleluasa di negara ini ada hubungan dengan kewujudan kumpulan gangster yang demikian banyak.

“Kami mengambil maklum juga betapa jumlah anggota pasukan polis yang terlibat dalam menangani jenayah masih tidak mencukupi di negara ini,” katanya lagi.

Ini, ujar beliau pernah didedahkan oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang berkata, biarpun jumlah keseluruhan pegawai dan anggota dalam organisasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) seramai 112,583 orang, namun jumlah itu meliputi mereka yang terlibat dalam kerja-kerja pengurusan.

Ops 6P: 71 PATI ditahan pada hari pertama serbuan imigresen

Semoga kita temui makna kemerdekaan hakiki 1. Kita sedia maklum walaupun Union Jack telah 56 tahun diturunkan, legasi sistem ciptaan manusia yang ditinggalkan penjajah masih terus menjadi amalan. Apa yang belum kita sedari sepenuhnya ialah sistem penjajah ini sedang terungkai, bukan sekadar di Malaysia malah boleh dilihat di mana-mana sahaja.

2. Kegagalan tersebut boleh disaksikan pada kecelaruan kapitalisme seperti yang berlaku di Wall Street, krisis keyakinan politik yang membungkam pentadbiran negara-negara Barat dan keruntuhan moral masyarakat yang secara wewenang mengamalkan budaya hidup liberal serta mencemuh nilai-nilai agama.

3. Malah di negara kita sendiri, peningkatan kadar hutang kerajaan dan isirumah, percukaian yang membebankan, peningkatan kadar jenayah, meluasnya rasa curiga rakyat terhadap tahap keselamatan awam, rasuah, peningkatan kos kehidupan dan gejala keruntuhan akhlak masyarakat juga merupakan simptom kepada kegagalan sistem legasi tersebut.

4. Yakinlah bahawa keruntuhan sistem legasi penjajah ciptaan manusia ini adalah satu kepastian maka perubahan akan menyusul. Persoalannya kini, apakah kita akan terus mencari sistem manusia lain untuk ditegakkan di atas keruntuhan tersebut atau kita kembali kepada fitrah dengan mengangkat sistem kehidupan bersyariat yang telah ditetapkan oleh Allah swt yang Maha Mencipta?

5. Pengisian kemerdekaan Malaysia untuk tahun-tahun mendatang akan tertumpu kepada konflik perubahan sistem ini. Ianya adalah pertembungan di antara ketulenan Islam dan ideologi pragmatik yang bersifat lokal yang kononnya lebih sesuai dari ideologi barat tetapi sebenarnya masih merupakan ciptaan manusia semata-mata yang penuh dengan khilaf. Demografi masyarakat, dasar langit terbuka dan faktor teknologi antara lainnya akan menjadikan pertembungan di antara Islam dan kejahilan lebih mencabar dan kompleks.

Merdeka: Keluhan rakyat biasa


A Shukur Harun
Setiap zaman mempunyai generasinya dan setiap generasi pula memiliki "pahlawan" atau pejuang masing-masing.
Zaman penjajah yang panjang - melebihi 500 tahun - walaupun dibelit oleh sistem feudel, namun masih wujud ramai para tokoh yang progresif yang menentang penjajah.
Nama-nama seperti Orang Kaya Datuk Bahaman, Tok Sagor, Mat Kilau Abd Rahman Limbong dan lain-lain seangkatan dengannya sentiasa diingat sebagai pejuang kemerdejaan, sehinggalah zaman Dr Burhanudin Al-Helmy, Ahmad Boestamam, Ishak Haji Muhamad, Ibrahim Yaakub dan lain-lain.
Tetapi malangnya, yang tertonjol hanya "kehebatan" para pemimpin Umno yang dipropagandakan siang dan malam, terutama ketika negara menyambut ulang tahun kemerdekaan seperti sekarang, menggambarkan seolah-olah peranan para pejuang lama kemerdekaan tanah air itu tidak bermakna lansung.
Ini suatu penyimpangan sejarah yang sangat ketara, namun dibiarkan berlanjutan kerana dipromosikan oleh media tradisional yang dikuasai oleh parti yang memerintah.
Bagaimanapun kedengaran pelbagai rungutan, terutama pemimpin yang berkuasa, bahawa bendera Jalur Gemilang tidak banyak dikibarkan di seluruh tanah air, sambutan kemerdekaan tidak sehebat di masa lalu dan pelbagai kekecewaan lagi.
Ada yang kesal bahawa generasi baru sudah melupakan sejarah tanah air, tidak ingat lagi siapakah yang berunding di London untuk mendapatkan kemerdekaan dan tidak lagi mengingati segala yang berlaku sebelumnya dan segalanya.
Pada pendapat saya, tidak wajar pihak tertentu mengeluh dan kecewa disebabkan sambutan kemerdekaan dalam keadaan muram, dakwaan generasi baru "melupakan sejarah" dan sebagainya. Hal ini tentu ada sebabnya jika kita mengamati keadaan sebenar suasana negara sekarang.
Bagaimanakah rakyat biasa hendak bergembira dan berpesta-pesta menyambut kemerdekaan, ketika mereka dihimpit pelbagai masalah berat yang hampir tidak tertanggung oleh mereka.
Kecualilah pembesar politik, orang kaya dan super-kaya, yang memiliki banglo, apartmen dan pelbagai kereta mewah, saham-saham, tokoh korporat yang mendapat projek besar berterusan, yang berligar dari padang golf, ke kelab-kelab mewah dan sebagainya.
Tetapi rakyat biasa yang bergaji, umpamanya, RM2,000 sebulanpun payah untuk membeli sebuah rumah teres, kerana harganya begitu tinggi, sementara tidak semudah itu pula untuk mendapatkan flet kerana sangat terbatas pembinaannya.
Pemaju tidak berminat hendak membina flet, kerana tidak mendapat untung yang banyak, sementara tanah di bandar besar hampir tidak ada lagi untuk dibangunkan flet atau rumah murah yang lain oleh kerajaan negeri.
Di samping itu, harga barangan keperluan harian yang terus menerus naik melambung seperti tidak terkawal dan ini sangat menyeksa rakyat. Harga barang yang mahal ini menyebabkan nilai wang di tangan menjadi amat kecil, belum lagi harga ubat di klinik swasta yang meningkat, semuanya melemaskan rakyat.
Situasi seperti ini tidak memungkinkan rakyat biasa menyambut ulang tahun kemerdekaan dengan penung gembira. Ini masalahnya, bukan kerana mereka tidak taat tanah air.

“Cium Mulut” Najib, Anwar lebih cepat jika Presiden Umno tidak ditandingi..!!


Walaupun beberapa pemimpin Umno menolak hasrat dan tawaran Anwar untuk mengadakan dialog atau kerjasama dengan Najib sebagaimana yang diluahkannya dalam perutusan sempena sambutan Merdeka dua hari lalu tetapi episod ini telah menelanjangkan lebih banyak perkara yang terlindung selama ini.
Setelah isu ini timbul beberapa kali sejak berakhirnya piliharaya umum lalu, kini seperti diyakini bahawa kerjasama antara Najib dan Anwar ini akan menjadi kenyataan juga akhirnya.
Dengan beberapa kali isu ini timbul juga, ia seakan mengiyakan bahawa Najib dan Anwar sudah saling bermain mata sebelum ini dan hanya menunggu masa yang sesuai saja untuk menjalinkan kerjasama atau "cium mulut" dalam bahasa atau istilah budak-budak rock zaman sekarang, menjadi kenyataan.
Jika sebelum ini ketika ditemubual oleh portal berita luar negeri, The Edge Review dan Asia Sentinel, Anwar yang mendedahkan tentang hasrat Najib ingin berbaik-baik dan menjalin kerjasama dengannya, kali ini nampaknya Anwar pula meluahkan keinginan itu.
Dan jawapan balas atau penafian Najib mengensi berita itu cukup lembut dan berdiplomasi, tidak terlihat tanda-tanda melenting atau penafian yang keras. Penjelasan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri hanya menyebut isu kerjasama itu sebagai rekaan dan imaginasi penulisnya semata-mata dan tidak mengatakan ianya sebagai fitnah.
Berbeza sekali dengan beberapa ungkapan kasar dan emosional yang pernah dilafazkan oleh Najib ketika berhadapan dengan fitnah dan serangan pembangkang selama ini, termasuk pernah menggelarkan "haram jadah" kepada para peneroka Felda.
Tetapi dalam isu dakwaan Anwar bahawa Najib yang ingin dulu memulakan langkah berbaik-baik dengannya, tak peduli sama ada ianya rekaan, imaginasi, fitnah atau sebaliknya, Najib seolah-olah tidak terkessn atau terganggu sama-sekali, bahkan seperti menerimanya sambil tersenyum mendengarnya.
Bahkan, dalam penjelasan yang hanya dikeluarkan setelah hampir seminggu dijaja oleh Anwar, ia juga menyebut kerjasama dalam apa bentuk sekali pun tidak mungkin berlaku selagi Pakatan Rakyat tidak mahu menerima keputusan pilihanraya, bahkan terus mempertikaikannya. Ewah, ewah... begitu berbudi bahasa dan lemah lembut penjelasan Najib mengenainya!

Tanda Putera: Nazri dakwa Cina pencetus 13 Mei, tetapi ia hanya kerja orang dahulu....


Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) mengakui kaum Cina merupakan  pencetus 13 Mei 1969 namun ia cuma dilakukan oleh individu tertentu bukan Cina sekarang.
Beliau berkata demikian ketika mengulas filem kontroversi Tanda Putera yang dikatakan mempunyai unsur yang boleh mencetuskan ketegangan kaum termasuk adegan kencing di tiang bendera oleh Penasihat DAP Lim Kiat Siang.
Nazri yang mengakui telah menonton filem tersebut berkata, tidak ada unsur yang menganggu seperti yang digembar gemburkan pihak tertentu.
"Sejarah ialah sejarah, jadi kenapa kita mahu terasa dengan sejarah  itu kisah yang dulu kenapa mahu samakan dengan sekarang," kata Nazri yang berbeza dengan pandangan pengarah filem itu sendiri.
Shuhaimi Baba ketika membuat kenyataan mengenainya berkata, ia bukan cerita sejarah namun fiksyen sahaja.
"Saya telah menonton ia sebuah filem sejarah, kalau kata kononnya filem itu menyalahkah kaum Cina kerana mencetuskan rusuhan maka ia dibuat berdasarkan sejarah samalah seperti fakta sejarah tentang Nazi yang dulunya membunuh beribu-ribu orang Yahudi kita tidak boleh menidakkan sejarah,"kata Nazri  kepada media selepas merasmikan pelancaran ulangtahun sambutan 50 tahun Muzium Negara.

Dialog Meja Bulat: Anwar perlu bawa cadangan pertemuan PR-BN ke Parlimen - Nazri


Datuk Seri Nazri Aziz mencadangkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membawa cadangan pertemuan antara Pakatan Rakyat (PR) dengan Barisan Nasional (BN) ke dalam Dewan Rakyat.
"Kita tiada masalah dengan dialog tersebut, kerajaan Barisan Nasional terbuka, malah saya sendiri pun tidak akan menghalang sekiranya beliau membawa hal ini di parlimen.
"Biar rakyat tahu apa tindakan beliau, biar rakyat menilai kerana saya cukup kenal dengan Anwar ini, beliau memang suka menipu dari dulu sampai sekarang ada saja isu yang diputar belitkan beliau,"kata Nazri ketika mengulas cadangan Anwar itu.
Anwar semasa memberikan ucapan sempena Kemerdekaan mencadangkan agar diadakan pertemuan antara pemimpin Pakatan dan BN untuk membincangkan segera masalah yang dihadapi negara.
Namun ketika ditanya, Anwar menolak ia ada kaitan dengan isu Kerajaan Perpaduan sebagaimana yang sedang hangat diperkatakan sebelum ini.

Mesir: Regim Zionis As Sisi tangkap empat wartawan Al Jazeera

Empat orang wartawan dari stesyen television Al Jazeera yang berpejabat di Qatar diberitakan telahditahan di Ibu Kota Mesir, Kaherah. Penangkapan mereka difahamakan akibat pemerintah Mesir mulai kurang senang dengan pemberitaan waratawan yang dilihat tidak memihak pemerintah Mesir.

Keempat orang diketahui adalah koresponden Wayne Hay, juru kamera Adil Bradlow dan dua orang produser Russ Finn dan Baher Mohammed. Mereka ditangkap pada Selasa 26 Ogos 2013, tetapi pihak Al Jazeera menyatakan, penangkapan berlangsung pada Rabu 27 Ogos 2013.

Menegenai penangkapan staf Al jazeera pihak berkuasa menjamin keselamatan juga kesihatan seluruh jurnalis. Pada akhirnya pemerinta Mesir memenuhi permintaan pembebasan para jurnalis. Demikian diberitakan The Guardian, Jumaat (30/8/2013).

Penangkapan keempat jurnalis ini dilakukan hanya seminggu setelah penyerbuan dan penangkapan staf jaringan television Al Jazeera di Mesir, Mubahser Misr. Pemerintah Mesir melabelkan Mubahser Misr sebagai ancaman bagai keselamatan nasional dan mereka perlu menutup pejabat berita ini.

Selain itu Menteri Dalam Negeri Mesir juga menuduh Al Jazeera dalam pemberitaannya terlalu condong membela Morsi. Menanggapi tuduhan dari pemerintah Mesir, stesyen television berita ini telah menyangkal semua tuduhan.

Mereka juga menyebut Pemerintah Mesir memang merencanakan kempen menentang Al-Jazeera.

Polis pantau individu kibar Sang Saka Malaya

Polis pantau individu kibar Sang Saka Malaya
KUALA LUMPUR - PDRM masih memantau tindakan beberapa individu yang didakwa mengibarkan bendera Sang Saka Malaya pada malam ambang merdeka di Dataran Merdeka, di sini, malam kelmarin.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, pihaknya akan menyiasat kejadian itu serta motif tindakan individu tersebut.

"Sehingga kini kami belum mengambil sebarang tindakan, difahamkan tiada laporan polis dibuat terhadap individu tersebut," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, pihaknya juga dimaklumkan terdapat seorang lelaki bertindak merampas bendera Sang Saka Malaya ketika Sasterawan Datuk A Samad Said berucap.

"Kami juga akan meneliti video berdurasi selama 55 saat itu, lelaki tersebut dipercayai merampas tiga bendera Sang Saka Malaya, sebelum dia menyatakan itu bukan bendera Malaysia," katanya.

Syria crisis: Obama puts strike on back burner

Explosions seen at tunnels area between Gaza and Egypt

CNN reports from inside Syria

Key Republican reacts to Obama decision

U.N. begins analysis of Obama decision

'Obama plays tough but has no plan B, no strategy for Syria'

Charles Rangel, Newt Gingrich and Ted Cruz react to Syria

Sunday Briefing by UN Chemical Weapons Team

Putin Urges US to Hold Off on Striking Syria

Obama seeks military action in Syria

Escobar: Obama's military solution is desperate Hail Mary pass

War rages in Syria as country braces for strikes

Obama to seek congressional support for striking Syria

U.N. rejects suggestion it's pulling out of Syria to allow strikes