Jumaat, 30 Ogos 2013

Possible strike on Syria gives refugees hope

US contemplates next move to gather Syria strike support

Colleen Graffy on possible military action against Syria

Brotherhood supporters rally across Egypt

Anwar Ibrahim: Egypt At The Crossroads

Rakyat diharap bersatu sokong Impian Malaysia

KUALA LUMPUR, 30 OGOS: Ketua Perlimen DAP, Lim Kit Siang berharap rakyat dapat bersatu menyokong Impian Malaysia ke arah membina negara Malaysia yang lebih bersatu-padu, demokratik, bebas, adil dan makmur untuk semua warganya, agar Malaysia dapat berdiri megah di mata dunia.
lks (2)Katanya, harapan terlalu tinggi memandangkan sejak beberapa bulan lalu bahasa dan politik kebencian, kecurigaan, dan wasangka semakin menguasai ruang awam, sama ada di media cetak atau internet, sehingga menyebabkan ramai warga Malaysia bimbang mengenai masa depan negara.
“Rakyat Malaysia tidak seharusnya membiarkan jurang antara kelompok, rintangan, dan kegagalan menghalang kita daripada terus berusaha mencapai Impian Malaysia untuk membentuk masyarakat majmuk di mana semua warganya bersatu sebagai satu bangsa melampaui perbezaan kaum, agama, budaya, dan bahasa sebagaimana yang dihadapi rakyat Amerika yang terus mengorak langkah mengejar American Dream walaupun terpaksa menghadapi pelbagai rintangan dan kegagalan yang mengganggu proses pembinaan negara Amerika,” katanya dalam mesej Hari Kebangsaan ke-56, hari ini.
Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, Rabu lalu, rakyat Amerika merayakan ulangtahun ke-50 ucapan bersejarah Martin Luther King Jr, “I have a dream”, yang disampaikan di Washington pada 28 Ogos 1963.

Rakyat Malaysia perlu kembali kepada idealisme demokrasi, keadilan

KUALA LUMPUR, 30 OGOS: Rakyat Malaysia perlu kembali kepada idealisme demokrasi dan keadilan yang menjadi inspirasi kepada pengasas negara sekiranya mahu merealisasikan aspirasi yang benar, adil dan baik.
lge-komradSetiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, institusi berasaskan peraturan, meraikan kepelbagaian dan pentadbiran berasaskan hasil akan membantu mewujudkan perpaduan nasional, integriti dan kemakmuran ekonomi untuk semua.
Katanya, marilah kita buktikan bahawa rakyat Malaysia boleh menjadi yang terbaik, bukannya yang terburuk seperti yang didakwa sesetengah ahli politik.
“56 tahun selepas Merdeka, harapan dan aspirasi pengasas negara ini tidak sama dengan realiti generasi hari ini, sebaliknya Malaysia terus dilanda perpecahan kaum dan pelampau, membayangi serta merelakan kronisme, salah guna kuasa serta rasuah terus berakar umbi.
“Prestasi buruk Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (MAS) meskipun begitu banyak dana awam dilaburkan berbanding Air Asia Bhd menimbulkan banyak tanda tanya.

Merdeheka....

Oleh Hishamuddin Rais
Seorang menteri dari parti UnitedMalays National Organisation mencadangkan digubal satu rang undang-undang untuk mewajibkan dan memaksa rakyat Malaysia mengibarkan Jalur Gemilang pada setiap bulan Ogos. Sang menteri ini sedang gelabah kerana orang ramai - rakyat Malaysia - langsung tak ambil pot tentang bulan Ogos. Bulan Ogos adalah bulan yang dipanggil oleh gerombolan ini bulan kemerdekaan.

Kadang-kadang saya naik kasihan melihat gerombolan politikus dari United Malays National Organisation. Selalunya saya merasa gumbira dan ketawa melihat lawak kebangangan mereka. Saya juga bersedih kerana mereka buta sejarah. Kesedihan menjadi lawak kerana gerombolan politikus ini juga amat-amat buta politik.

Bila tulisan ini disiarkan - hari malapetaka 31 Ogos - akan sampai tidak lama lagi. Ertinya empat hari lagi dalam istilah United Malays National Organisation kita akan menyambut merdeka. Tarikh 31 Ogos dalam naratif gerombolan difahami sebagai hari mereka dinobatkan untuk menjadi raja.

Wahai para pembaca yang budiman, lihat di jalan raya. Buka mata dan pandang. Amati betul-betul. Di jalan raya tidak ada teksi. Tidak ada kereta persendirian. Tidak ada bas. Tidak ada van. Tidak ada bas sekolah. Tidak ada mat rempit. Tak ada kenderaan apa pun yang sedang mengkibarkan Jalur Gemilang.

Pilu di hati ini menjadi bertambah lawak. Pada tahun ini lori bawa pasir pun tidak mengibarkan bendera. Selalunya lori pasir akan memasang bendera agar dilihat patriotik. Pasang bendera untuk menghindarkan dari ‘kena pau' oleh mata-mata yang sentiasa mencari kesalahan lori pasir. Kalau lori pasir pun sudah tidak mengibarkan dengan bendera ini maka jelas propaganda United Malays National Organisation sedang sakit tenat.

Tetapi kenapa agaknya warga Malaysia enggan mengibarkan bendera yang dipanggil bendera Malaysia?

Kita wajib menyingkap kembali sejarah negara bangsa, sejarah kelahiran Tanah Melayu yang kemudiannya menjadi Malaysia. Sejarah inilah yang selama ini telah dinyahkan oleh United Malays National Organisation. Tetapi dengan mewujudkan sistem maklumat Internet dari hari ke hari, warga Malaysia terutama anak-anak muda sedang menggali kembali sejarah yang selama ini cuba dikambus. Penipuan sejarah yang diciritkan oleh United Malays National Organisation kini terbongkar.

Setiap kali bulan Ogos sampai United Malay National Organisation yang akan tercirit mulut mengakui bahawa ‘kemerdekaan' negara ini didapati dengan jalan damai. Merdeka Tanah Melayu dimenangi melalui berunding. Poorah. Yang berunding ialah Uniterd Malays National Organisation. Parti ini TIDAK pernah melawan dan tidak pernah menentang penjajah British. Buktinya cukup senang.

Masih adakah sebuah kerajaan yang mentadbir kita?

Oleh Aspan Alias
Walaupun negara telah selesai mengadakan pilihanraya, keadaan dan perasaan tidak menentu masih di rasakan dikalangan orang ramai. Rakyat merasakan keadaan lebih buruk, seolah-olah mereka tidak lagi ditadbir oleh sebuah kerajaan. .

Harga barangan masih tinggi. Keselamatan rakyat bertambah membimbangkan kerana setiap hari ada sahaja nyawa yang hilang dan harta benda dirompak melalui pecah rumah dan ragut. Dimana-mana kedengaran jenayah dilakukan dan melibatkan nyawa rakyat dari berbagai-bagai peringkat umur.
Dua hari lepas seorang eksekutif syarikat penerbangan berumur 30 tahun telah mati ditetak di hadapan rumahnya. Nyawa begitu murah dan jumlah kematian melalui kejadian jenayah ini nampaknya hampir sama dengan kematian bagi sebuah negara yang sedang menghadapi peperangan.
Rakyat merasakan kerajaan sudah bertambah miskin dan dalam pada itu mereka (Rakyat) akan berhadapan dengan GST dan lain-lain. Berbagai-bagai isu timbul dan yang terakhir timbul isu penayangan Tanda Putera, filem yang di kontroversikan oleh parti pembangkang. Di Pulau Pinang tayangan filem itu diharamkan dipanggung-panggung kerana kerajaan DAP negeri itu mempunyai kuasa untuk melarangnya dari ditayangkan. Segala yang berlaku mendapat reaksi yang negatif dari pihak yang bertentangan.
Jika benar Tanda Putera itu merupakan filem yang busuk dan tidak baik kerana dikatakan filem itu berunsur rasis, rakyat Pulau Pinang tidak dapat buktinya kerana filem itu di haramkan dari di tayangkan dipanggung-panggung di Pulau Pinang. Rakyat Pulau Pinang hanya mendengar sahaja tuduhan DAP itu, tetapi tidak mendapat peluang mendapatkan kebenaran dari tuduhan DAP itu kerana tidak berpeluang menontonnya.
Kempen untuk menaikkan semangat menyambut Hari Kebangsaan juga gagal kerana rakyat tidak berminat untuk turut serta menyemarakkan Hari Kemerdekaan itu. Rakyat sedang menunjukan sikap tidak berpuas hati terhadap kerajaan secara pasif dan tidak memberikan kerjasama terhadap apa sahaja yang dilakukan oleh pihak kerajaan.

Diesel tumpah, jejas bekalan air KL, S'gor

Sebahagian besar penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengalami gangguan bekalan air setelah empat loji rawatan air ditutup selepas Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata tumpahan minyak berlaku apabila sebuah lori tangki diesel terbalik dan muatannya melimpah dan mengalir ke dalam Sungai Selangor pada kejadian kira-kira pukul 8 pagi ini.

Berikutan insiden itu, beliau berkata empat Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor, iaitu Fasa 1 (SSP1), Fasa 2 (SPP2) dan Fasa 3 (SPP3) serta LRA Rantau Panjang ditutup bagi mengelak rawatan air mentah yang sudah dicemari.

Rogers: "We have to do something" about Syria

20 years covering combat - Goran Tomasevic

Gangsterism Penerbit Filem perlu Berhati-Hati - Timb Menteri KDN

Strikes on Syria feared to destabilise region

Syria vote feared to hurt UK-US relationship

No need to apologise on Syria defeat says British PM

Israeli troops patrol Syria border

'Obomba, don't drone Syria!' Protesters rally against attack

Lebanon's Syrian refugees support military strike

Merdeka: Perjuangan kita masih belum tamat - Hadi

Sempena sambutan Hari Kemerdekaan negara ke-56, esok, Pas mengajak rakyat Malaysia berikar membebaskan diri dari belenggu penjajahan minda yang masih berlaku.

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut menekankan soal perjuangan yang masih belum tamat.

"Sempena sambutan Hari Kemerdekaan, marilah kita menyatakan ikrar kesungguhan membebaskan diri dari belenggu penjajahan minda yang masih berlangsung.

"Perjuangan kita belum tamat. Selagi wujud kuasa yang menafikan Islam sebagai solusi, selagi itulah penindasan tetap akan berlaku," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau juga mengingatkan soal misi memerdekakan negara yang masih tergalas di bahu setiap rakyat.

"Sedarlah kita, misi yang amat berat masih terpundak di bahu-bahu kita.

Lembah Klang: Lori diesel terbalik, bekalan air terjejas di 7 daerah

KUALA LUMPUR - Sebahagian besar penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengalami gangguan bekalan air setelah empat loji rawatan air ditutup selepas Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel.
  
Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata tumpahan minyak berlaku apabila sebuah lori tangki diesel terbalik dan muatannya melimpah dan mengalir ke dalam Sungai Selangor pada kejadian kira-kira pukul 8 pagi ini.
  
Berikutan insiden itu, beliau berkata empat Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor, iaitu Fasa 1 (SSP1), Fasa 2 (SPP2) dan Fasa 3 (SPP3) serta LRA Rantau Panjang ditutup bagi mengelak rawatan air mentah yang sudah dicemari.   

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini, Mahdzir berkata proses pembersihan minyak sedang dijalankan dan dijangka mengambil masa yang lama.

Pimpinan baru KEADILAN Sabah diumumkan hari ini

LajimKOTA KINABALU 30 Ogos: Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN (MPN) Sabah, Datuk Seri Lajim Ukin mengumumkan barisan baru pimpinan parti negeri, hari ini.
Mereka termasuklah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Api-Api, Christina Liew (Timbalan Pengerusi MPN), Adun Matunggong Datuk Jelani Hamdan (Naib Pengerusi 1) dan Adun Inanam Dr Roland Chia Ming Shen (Naib pengerusi II).
Lajim turut mengumumkan majlis penasihat MPN yang terdiri dari pelbagai latar belakang dan turut dianggotai bekas Pengerusi MPN Sabah, Ahmad Tamrin Jaini.
Lajim (gambar) yang juga Ketua Pembangkang Sabah mengumum perkara itu dalam sidang media di pejabat KEADILAN negeri di Kepayan, hari ni.
Sementara itu, Bendahari MPN Sabah yang baru, Terrence Siambun berkata, pemilihan Lajim sebagai pengerusi negeri disokong dua pertiga daripada 25 Cabang parti seluruh Sabah sebelum namanya dikemukakan ke pejabat parti untuk kelulusan Majlis Pimpinan Pusat.

Berikut barisan penuh MPN Sabah:

Majlis Penasihat MPN Sabah
Ahmad Tamrin Jaini
Darell Leiking
Jonathan Yassin
Hassnar Ebrahim
Datuk Kong Hong Ming
Datuk John Ghani
Awang Tengah Awang Amin
Anthony Mandiau
Gaibin Ransoi

Pengerusi MPN : Datuk Seri Lajim Ukin
Timbalan : Christina Liew
Naib Pengerusi 1 : Datuk Jelani Hamdan
Naib Pengerusi 2 : Dr Roland Chia Ming Shen
Naib Pengerusi 3 : Stephen Sandor
Setiausaha : Datuk James Ghani
Bendahari : Terrence Siambun
Ketua Penerangan : Jeremy Majalad

MT Umno persoal dialog terbuka Anwar

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
KUALA LUMPUR - Cadangan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengadakan dialog terbuka dengan kerajaan bagi membincangkan 'isu-isu kebangsaan' hari ini dipersoal beberapa anggota Majlis Tertinggi Umno.
  
Mereka menyuarakan kemusykilan terhadap niat sebenar usul itu dikemukakan setelah sekian lama Anwar mengambil pendekatan tidak berkompromi dengan sebarang rundingan dengan Umno.
  
Mengakui isu itu antara yang dibincang dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini, Naib Presiden Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata mesyuarat mencapai keputusan kolektif berhubung cadangan itu, tetapi keputusannya akan diumumkan Perdana Menteri dan Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak.
  
"Bagaimanapun disebabkan presiden terpaksa bergegas ke Melaka kami tidak mengadakan sidang akhbar, jadi tidak sesuai untuk saya bercakap (apa-apa mengenainya)," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu di Menara Dato Onn di sini hari ini.
  
Beliau bagaimanapun mempersoalkan sama ada cadangan Anwar itu merupakan keputusan kolektif bersama parti lain yang membentuk pakatan pembangkang itu.
 
"Kita tekad keputusan yang dibuat adalah tanggungjawab bersama, tapi adakah bila Anwar buat cadangan itu merupakan 'collective responsibility'," katanya.
  
Anwar, yang juga Penasihat PKR, seperti dilaporkan sebuah portal berita hari ini mencadangkan supaya dialog terbuka dengan kerajaan diadakan bagi membincangkan 'isu-isu kebangsaan' yang perlu ditangani atas semangat merdeka.   

Dailog Terbuka: Pemimpin Umno skeptik dengan cadangan Anwar untuk berbincang


Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengesahkan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno yang berlangsung sebentar tadi membincangkan cadangan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim agar Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) berbincang untuk menyelesaikan permasalahan negara.
Menurut Naib Presiden Umno itu, persetujuan telah dicapai berkenaan hal itu namun hanya Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak yang boleh mengumumkannya.‎
"Persetujuan bersama diperolehi berkenaan rundingan perpaduan tetapi bukan saya yang mengumumkannya, "kata Hishamuddin apabila ditemui selepas mesyuarat MT Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.
Ahli MT Umno Datuk Muhkriz Mahathir mempersoalkan motif Anwar untuk berbincang dengan BN.
"Beliau mahu bercakap mengenai rundingan perpaduan setelah kalah pilihan raya lalu dan juga kalah dimahkamah apabila mengemukan petisyen
"Ia jelas membuktikan beliau tiada kredibiliti langsung apabila membangkingkan dialog perpaduan ini sekarang, dia sepatutnya membentangkan perkara ini di Parlimen," katanya.
Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin yang ditemui juga mempunyai pandangan sama dengan Mukhriz.

Dailog Terbuka: Bukan soal kerajaan perpaduan tetapi penyelesaian isu rakyat – Anwar

Dialog terbuka antara kerajaan dan pembangkang bukannya menjurus kepada pembentukan kerajaan perpaduan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Tidak berbangkit sama sekali isu kerajaan perpaduan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, hari ini.
DSAI_hq2Memetik Keadilan Daily, Ketua Umum PKR itu ketika menjawab soalan pemberita, berkata ia amalan biasa dalam sesebuah negara demokrasi.
“Dalam negara demokrasi asasnya ialah meletakkan rundingan semua pihak termasuk pembabitan pembangkang.
“Jadi apa salahnya diadakan rundingan untuk membincangkan beberapa isu asas.
“Pakatan memperoleh suara majoriti rakyat yang mahu melakukan perubahan. Kita akui gerak kerja mesti diteruskan untuk menyelamatkan negara,” katanya.
Anwar berkata, dialog itu usaha terbaru bagi membantu rakyat yang memberi undi majoriti kepada Pakatan.
Beliau menggariskan beberapa isu yang menjadi asas perbincangan, antaranya soal kaum dan agama yang dimanipulasi, ekonomi yang kian merudum, peningkatan kadar jenayah dan tata kelola kerajaan yang baik.
“Kita mampu melupakan ketegangan dan keresahan akibat kecurangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan meletakkan kepentingan nasional sebagai keutamaan,” katanya.

SPR warta daftar pemilih tambahan DPT suku ke 2/2013

SPR 
KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini memperakui Daftar Pemilih Tambahan (DPT) bagi suku tahun kedua tahun ini.
  
Pegawai Perhubungan Awam SPR Sabri Said berkata pemerakuan itu dibuat sebagaimana dikehendaki oleh Peraturan 21A Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 yang menetapkan supaya DPT diperaku sebelum ia dapat digunakan untuk sesuatu urusan pilihan raya.
  
"DPT Suku Tahun Kedua 2013 bagi tempoh 1 April hingga 30 Jun mengandungi 58,984 permohonan pendaftaran yang terdiri daripada 49,789 pendaftaran baharu dan 9,195 pendaftaran tukar alamat pusat mengundi.
  
"DPT Suku Tahun Kedua 2013 diwartakan pada hari ini," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  
Beliau berkata sehingga pemerakuan DPT itu, jumlah pemilih berdaftar bagi seluruh negara selepas dicampurkan dengan DPT Suku Tahun Pertama dan Daftar Pemilih Induk Tahun 2012 ialah 13,411,513 orang.

Banglasia: K’jaan NS gagal bela peniaga Bumiputera di Nilai 3

Hakikatnya 99 peratus peniaga di Pusat Borong Nilai 3 terdiri daripada warga asing terutama dari Pakistan dan Bangladesh.

SEREMBAN: Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS), hari ini berang dan mendakwa Kerajaan Negeri Sembilan gagal membela nasib peniaga Bumiputera yang ingin berniaga di Pusat Borong Nilai 3.
Presidennya Mohd Ridzuan Abdullah berkata beliau kecewa kerana kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan kerana gagal membuka peluang kepada peniaga Bumiputera untuk berniaga di Pusat Borong Nilai 3.
“Hakikatnya 99 peratus peniaga di Pusat Borong Nilai 3 terdiri daripada warga asing terutama dari Pakistan dan Bangladesh.
“Saya mendapat aduan dan saya difahamkan ada yang tidak mempunyai permit. Saya juga tahu peniaga warga asing ini dilindungi oleh seorang yang berpengaruh yang berpangkat Datuk.
“Ramai peniaga Bumiputera yang membuat aduan pada saya, apabila mereka cuba berniaga di Nilai 3, mereka diugut oleh samseng yang dikatakan diupah oleh Datuk tersebut.
“Saya pelik kenapa kerajaan negeri termasuk Majlis Perbandaran Seremban (MPS) dan Jabatan Imigresen gagal untuk mengambil tindakan terhadap peniaga warga asing di Nilai 3.
“Apakah wujud unsur rasuah?
Warga asing
“Jika peniaga tempatan buat silap sikit, mereka dikenakan kompaun dan ada kalanya gerai mereka dirobohkan oleh pihak berkuasa tempatan.  Tetapi peniaga warga asing diberi layanan istimewa.
“Kenapa Kerajaan Negeri Sembilan membiarkan peniaga warga asing berleluasa di Nilai 3?, tanya Mohd Ridzuan.
Ridzuan berkata sebelum sambutan Hari Raya, beliau menghantar memorandum kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi berhubung kebanjiran peniaga warga asing di seluruh negara.

Langkah awal beri tekanan Kudeta Mesir

Bersatu kembalikan kuasa umat Islam

Anwar Ibrahim: Dialog Terbuka Antara Kerajaan & Pembangkang, Bukan Tentang Kerajaan Perpaduan

Hidup Bersama - A. Samad Said

Merdeka: Bebaskan diri daripada penjajahan minda


Setelah kejatuhan Kerajaan Uthmaniyyah pada 3 Mac 1924, umat Islam berhadapan dengan cabaran baru yang amat hebat. Umat Islam diserang dan dikepung dari kiri dan kanan, utara dan selatan. Sempadan geografi negara umat Islam dipecah-pecahkan, negara dibahagi-bahagikan, khazanah negara pula dijadikan hasil mahsul para penjajah, manakala rakyat pula berdepan dengan masalah baru yang mengepung mereka di setiap masa.

Di saat inilah pihak yang bermusuh dengan Islam merencana pendekatan baru bagi mengawal pemikiran umat Islam supaya selari dengan perencanaan mereka walaupun secara fizikalnya para penjajah ini telah meninggalkan bumi mereka berpijak. Senjata ini dikenali sebagai senjata pemikiran yang lebih halus dan memberi kesan jangka masa yang amat panjang.

Ketika inilah diwujudkan barangan dengan jenama baru - Islam suku agama suku, politik adalah berpisah dari agama, Islam tanpa negara, negara tanpa politik, negara tanpa syariat, dan sebagainya. Ditanam proksi-proksi mereka di serata negara umat Islam dan diberi mandat memerintah dengan mudah. Kemudian diberikan kemerdekaan bersyarat, wajib mengikut dan melaksanakan segala yang ditetapkan oleh mereka.

Perkauman masih tebal, merdeka gagal direalisasi


IPOH: Kemerdekaan yang sebenar belum lagi dapat direalisasikan apabila hubungan antara pelbagai kaum di negara ini masih belum berjaya untuk diharmonikan.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, suasana ini berikutan semangat perkauman masih ditanam oleh kerajaan ketika ini.

Menurutnya, semangat perkauman masih diapi-apikan oleh BN demi meraih kepentingan politik mereka.

"Kita dapat lihat sekarang, pelbagai perkara yang berlaku di negara ini berikutan sikap tidak bertanggungjawab sesetengan pihak yang mengapi-apikan perkauman bagi menjayakan hasrat peribadi mereka.

"Tindakan ini menggambarkan negara ini masih belum benar-benar merdeka," katanya kepada Harakahdaily.

Oleh itu, kata beliau, rakyat perlu bersama-sama berusaha untuk membuang sentimen perkauman seterusnya berganding bahu mewujudkan sebuah negara yang aman makmur dan harmoni serta saling bermasyarakat.

Merdeka ke-56: Pemikiran rakyat masih dikongkong


KUALA LUMPUR: Rakyat diharap dapat menghayati erti sebenar kemerdekaan iaitu membebaskan diri daripada segala bentuk penjajahan seperti pemikiran, perbuatan dan lain-lain lagi sehingga boleh menyekat kebebasan seseorang individu melakukan apa yang terbaik untuk diri sendiri.

“Kemerdekaan inilah yang menjadi penanda aras kepada amalan ibadah seseorang muslim diterima oleh Allah Taala,” kata Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor, Hasbullah Ridzwan.

Sehubungan itu, beliau mewakili Pemuda PAS Selangor mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-56 pada tahun ini kepada seluruh rakyat Malaysia umumnya dan rakyat negeri Selangor khususnya.

Katanya, Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor berasa amat dukacita apabila mutakhir ini masih lagi ada di kalangan pemimpin-pemimpin negara yang masih lagi cuba untuk memperbodohkan dan mengongkong pemikiran rakyat jelata supaya rakyat akan sentiasa dapat dikuasai dan dimanipulasikan oleh mereka-mereka yang mempunyai kuasa.

Tambah beliau, pihaknya juga berasa kecewa kerana kebanyakan pemikiran pemimpin negara khususnya daripada Umno BN masih lagi terkongkong dengan pemikiran penjajah yang masih mengekalkan perlembagaan dan budaya kerja penjajah.

Pemimpin PKR desak henti paksa murid beli ‘Dimensi 108′


SHAH ALAM, 30 OGOS – PKR hari ini menggesa Kementerian Pelajaran supaya menghentikan segera penjualan makanan tambahan, Dimensi 108 yang dipaksa ke atas murid untuk membelinya.
“Tidak boleh diterima apabila ada guru besar yang menyalah guna kedudukan mereka untuk memasarkan produk ini kepada pelajar sekolah.
dimensi“Aduan diterima dari ibu bapa pelajar SK Taman Segar, Cheras. Guru besar didakwa mewajibkan murid membeli. Kes sama berlaku di SRK Bukit Kemuning 2, Kota Kemuning melibatkan penolong kanan sekolah pula,” kata pemimpin PKR.
Ia dinyatakan menerusi kenyataan media bersama Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dan Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming, hari ini.
Mereka turut meminta kementerian membentang kajian terperinci keberkesanan produk ‘projek rintis’ di Mersing dan Kota Tinggi, Johor jika benar ia mampu meningkatkan prestasi murid.
Dimensi 108 kononnya mampu mengubah tingkah laku dan keupayaan minda pelajar untuk lebih cemerlang dalam peperiksaan UPSR.
Pemimpin PKR juga mendedahkan bukti menunjukkan pemegang saham syarikat produk itu, Glomind Enterprise Sdn Bhd ialah kakitangan Kementerian Pendidikan.

Mesir: PAS gesa Malaysia beri signal tegas


SUBANG JAYA: PAS menggesa Kerajaan Malaysia memberikan signal tegas dan jelas kepada pemerintahan Mesir agar mengembalikan semula hak rakyat republik itu yang dirampas kudeta, sejak hampir tiga bulan lalu.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata pentadbiran Mesir perlu disedarkan tentang hak rakyat negara itu yang telah memilih presiden mereka melalui proses pilihan raya yang adil dan demokratik.

Sehubungan itu, Mohamad berkata hak rakyat Mesir yang dirampas tentera negara itu perlu dikembalikan bagi memastikan krisis Mesir dapat ditamatkan secepat mungkin.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Persidangan Tergempar Peringkat Serantau: Pembunuhan Awam, Demokrasi dan Hak Rakyat Mesir, di Dewan Seminar Masjid Al-Falah, di sini, pagi tadi.

Tambah Mohamad, kemenangan yang diperoleh Presiden Dr.Mohamad Morsi merupakan satu kemenangan mutlak apabila dipilih melalui pilihan raya yang demokratik buat kali pertama setelah sekian lama berada dalam pentadbiran diktator.

"Apabila berlaku rampasan kuasa ke atas satu sistem yang demokrasi, ia merupakan petanda demokrasi itu terhapus dan menafikan hak rakyat yang telah memilih pemimpin mereka sebelum ini," tegas beliau lagi.

Ia juga, katanya sebagai satu kesilapan apabila Panglima Tentera Mesir, Jeneral Fatah Al-Sisi mula berpihak ketika menyeru rakyat Mesir untuk berdemonstrasi bagi membantah himpunan aman para penyokong Morsi.

Pemerintah Mesir Kembali Mengganas, Tangkap Pemimpin IM Termasuk El-Betagi

Penangkapan terhadap pemimpin Ikhwanul Muslimin terus dilakukan oleh pemerintahan sementara Mesir. Berpuluh orang pemimpin Ikhwanul Muslimin termasuk pemimpin terkenal IM, Mohammed al-Beltagi ditangkap pada hari Rabu (29/8).

Dalam laporan BBC edisi Khamis (29/8) malam, Beltagi yang merupakan Setiausaha Agong Parti Pembebasan dan Keadilan, sayap politik Ikhwanul dituduh menghasut kekerasan. Mantan menteri buruh Khaled al-Azhari juga ditangkap. Penangkapan terus dilakukan terhadap pemimpin Ikhwanul setelah penggulingan presiden Muhammad Mursi.

Pengadilan memerintahkan penangkapan Beltagi pada 10 Julai. Meski ada perintah penangkapan, Beltagi hampir setiap hari muncul di Rabaa al-Adawiyah, tempat kemah para demonstran pendukung Mursi di Kairo. Mantan perdana menteri tersebut juga sering pidato.

Polis papar logo 49 kumpulan kongsi gelap

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiarkan logo 49 kumpulan kongsi gelap yang diwarta haram.

Penolong Pengarah Kongsi Gelap/Judi/ Maksiat (D7) Bukit Aman Datuk Abdul Jalil Hassan berkata logo berkenaan dipapar dalam laman sosial Facebook PDRM agar orang ramai memahami maksud sesebuah logo itu sekali gus menghindari mereka daripada terlibat dengan sebarang kumpulan kongsi gelap.
  
NONE"Pada peringkat awal ini, kita melalui program kepolisan dan pemeriksaan, akan menasihati orang ramai, yang memiliki atau menampal sebarang logo seperti di kereta dan rumah, supaya menanggalkannya dengan apa cara sekalipun.

"Ini juga bagi menghindarkan mereka ditahan pihak polis. Mungkin mereka tidak tahu apa maksud logo berkenaan dan tidak terlibatpun dalam mana-mana kongsi gelap. Namun jika mereka masih berdegil atau dikenal pasti memang terlibat dalam kegiatan itu, tindakan tegas akan diambil," katanya dalam sidang akhbar hari ini.
  
Sidang akhbar itu turut memapar kesemua 49 logo kumpulan kongsi gelap berkenaan dan tatu logo yang dilukis pada badan melalui skrin selain penerangan berkaitan bangsa sesebuah kumpulan.

Antara kumpulan kongsi gelap itu ialah Geng 04 yang aktif di Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Kuala Lumpur; Geng 08 aktif di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka serta Double 7 yang bergerak aktif di seluruh Semenanjung.
  

Jalur Gemilang kurang kerana merdeka ‘diUMNOkan’


TEMERLOH: Menjelang beberapa jam sahaja lagi negara akan menyambut hari ulang tahun kemerdekaan ke-56, rata-rata dilihat rakyat bagaikan tidak cakna dan tidak mempedulikan 31 Ogos tarikh yang dianggap 'keramat' oleh kerajaan itu.

Ini dapat diukur dengan kurangnya pengibaran bendera Jalur Gemilang pada kenderaan, premis-premis perniagaan dan di rumah kediaman sehingga sambutan merdeka tahun ini dilihat suram dan hambar jika dilihat daripada sambutan rakyat.

Dalam tinjauan sepanjang perjalanan dari plaza tol Bentong ke Kuantan, jumlah kenderaan yang lalu-lalang, didapati yang melekatkan atau mengibarkan Jalur Gemilang hanya boleh dibilang dengan jari.

Begitu juga dengan kebanyakan premis perniagaan seperti restoran, pusat membeli-belah dan stesen minyak, bangunan swasta, pejabat dan bangunan di kawasan komersial di beberapa jalan utama di Kuantan dan Temerloh juga dilihat tidak berbuat demikian.

Memang terdapat gesaan daripada pihak kerajaan terutama melalui media televisyen menyeru rakyat mengibarkan bendera kebangsaan. Namun jelas sekali gesaan tersebut hanya dipandang sepi oleh umum.

Kelmarin, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek tampil melahirkan rasa kecewa kerana kurangnya sambutan masyarakat terhadap Kempen Kibar Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan ke-56 negara.

Lebih memalukan, pihak kerajaan atau penaja ada mengedarkan bendera percuma tetapi orang ramai masih enggan memasang atau mengibarkannya.

Beban Hutang: “Ada peminjam PTPTN mahu bunuh diri”

hutangKUALA LUMPUR 30 Ogos: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkongsi sebuah kisah tragis yang ditemui dalam soalan terbuka kepada responden dalam kaji selidik Keberhutangan PTPTN yang bermula pada 23 Ogos lalu.
“Banyak jawapan yang saya terima, ada yang memberitahu tidak makan kerana mahu membayar pinjaman.
“Ada satu kisah nak bunuh diri kerana gagal membayar PTPTN,” ujar ahli parlimen Pandan itu ketika membentangkan hasil kajian berkenaan di Perpustakaan MBPJ semalam
“Pada mulanya saya gelak. Tetapi bila fikir balik, perkara ini sebenarnya serius,” katanya.
Menurut Rafizi, respon berkenaan diterima dalam soalan terbuka yang dikemukakan kepada peminjam bagi mengenal pasti apakah punca peminjam gagal membayar pinjaman.
“Kita tidak menyediakan pilihan. Sebab kalau tidak nanti orang ramai anggap kajian ini hanya bertujuan menepati kehendak KEADILAN sahaja,” katanya.

PDRM: LOGO / LAMBANG / "TATOO" GENG DI MALAYSIA....!!


PDRM mendedahkan 14 logo kongsi gelap

Rising Buddhist extremism in Myanmar

Burmese Religious Leaders Gather for Conflict Resolution

Obama May Have to Act Alone Against Syria

We will continue looking for support on Syria-Hagel

Syrians prepare for strikes

Rejected: Cameron's Syria intervention case bombed by UK MPs

War Imminent? US ready to decide on Syria strike 'on its own'

Diktator hanya dapat dikalahkan oleh rakyat yang berani


30 Ogos, Jumaat - dijangka akan mengukir sejarah baru Mesir. Revolusi kedua ataupun 'taufan'kemarahan rakyat, bakal melanda setiap jalan dan dataran di seluruh Mesir.

Terdapat banyak persamaan antara revolusi 25 Januari dan 30 Ogos dimana rakyat sendiri turun memimpin revolusi tanpa terikat dengan parti politik, jemaah, persatuan, dan sebagainya.

Mereka turun sebagai 'Rakyat Mesir' yang mahukan kebebasan, keadilan, dan keamanan. Setelah ribuan saudara mereka mati dibunuh dengan kejam, belasan ribu rakyat yang tidak bersalah ditangkap, puluhan ribu lagi cedera, suara mereka di peti undi dinafikan, presiden yang mereka pilih digulingkan, maka tidak ada cara lain bagi mereka mendapatkan kembali Revolusi 25 Januari melainkan melakukan revolusi kedua.Situasi kali ini agak berbeza dan tampak sulit, rakyat bukan sahaja berhadapan dengan polis seperti dua tahun lepas, bahkan akan berhadapan dengan tentera.


Sebagaimana Allah campakkan rasa takut dalam hati polis Mubarak pada 2011 sehingga polis memecat pakaian seragam mereka, kita doakan semoga Allah campakkan rasa takut kepada sesiapa sahaja yang berbuat zalim pada kali ini.

Perjuangan menegakkan kebenaran berterusan, biarpun panjang tempohnya, kebenaran tetap akan menang walaupun yang memperjuangkan kebenaran itu lemah, dan kebatilan tetap akan kalah walaupun yang mendokong kebatilan itu mempunyai segala kekuatan.

'MAGIC PILLS' to make students smart: From racism to corruption but Muhyiddin stays silent

'MAGIC PILLS' to make students smart: From racism to corruption but Muhyiddin stays silent
KUALA LUMPUR - Before the dust can settle on one of the nastiest racial incidents in Malaysia's controversy-filled education system, another scandal has erupted. This time, educators have been accused of forcing pupils to buy "magic pills" to make them smarter and more obedient.
In the Seri Pristana school incident, where non-Muslim pupils were forced to eat in the shower area of the the school toilet, there were clear overtones of racism and ethnic bullying.
In the "magic pills" scandal, the implications are no less depressing or serious.
Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin, who is also in charge of education, will have to come out with a really good explanation to counter growing public suspicion that corruption is rearing its ugly head among educators, to the extent that some may be abusing their authority to sell products to enhance their income.
Meanwhile, Health Minister SSubramaniam has advised students not to depend on supplements or pills to excel in their examinations.
Bernama reported Subra as saying students would excel in their studies or examinations only through hard work and the pills being sold were food supplements.
Tak pandai, don't blame me
According to the Star, schools in several states have been "pushing" pills that supposedly make pupils cleverer.
The promoters also claim that the "get smart" pills, named Dimensi 108, which are marketed as food supplements, can alter children's behaviour to make them more obedient and hard-working as well as resistant to illnesses.
Concerned parents from a school in Kuala Lumpur spoke up when the tablets were distributed to Year Six pupils earlier this week, saying their children were being forced to buy the pills.
One parent said she had asked her daughter to return the pills to the class teacher and refused to pay for them.

Kg Bunga Raya: ‘We’re not refugees, we’re Malaysians’

A group of desperate Malaysians living in squalor are at their wits end on where to shift now that they have been issued an eviction notice. 

SUBANG: It’s been 20 years since this colony of 118 Indian families in a dilapidated Kampung Bunga Raya longhouse settlement saw remotely decent surroundings.
Living in abject poverty, despite having purchased a house in a compensation-deal in 1994, they now face eviction from their snakes-, rats- and insect-infested environment.
So dire is their situation that the community is prepared to return to the government their most ‘prized possession’ – their MyKads and citizenship.
“What is the point of being citizens when we are treated like refugees in our own land. We live worse than beggars. We don’t have toilets and any other basic facilities.
“We have a water source that we share. We use the nearby petrol kiosk to shower and for our daily usage. Sometimes, we use the nearby bushes as our toilets.
“For the women and children it harder at night if they need to use the toilet,” said Ramachandran Krishnan, the community spokesman.
Kampung Bunga Raya is not in boondocks of Malaysia. It’s in urban and ‘happening’ Subang.
It’s a place that both Barisan Nasional and Pakatan Rakyat candidates are familiar with, claims another resident Kamala Selvendran, who lives in squalour with her husband and five children.
“Every five years, politicians and NGOs visit us for votes but until now no one has done anything to look into our plight.
“We are Malaysian Indians. We are not refugees and we encourage other Malaysians to visit our homes to see our actual condition,” she told FMT.
Bitten by a snake

The most difficult times she said was when it rains and their homes were flooded.

Eksploitasi isu agama keruhkan perpaduan - Anwar

Peranan pemimpin politik sewajarnya menjernihkan keadaan namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. 

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas segelintir ahli politik yang mengeruhkan usaha perpaduan nasional dengan mengeksploitasi hal agama dan isu sensitif untuk kepentingan mereka sendiri.
Dalam perutusannya bersempena Hari Kemerdekaan esok, beliau berkata, tanggungjawab dan peranan pemimpin politik sewajarnya  menjernihkan keadaan namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.
Ujar beliau, “tatkala kita seharusnya meraikan perpaduan sebagai sebuah negara pelbagai kaum dan pelbagai agama yang telah menjangkau 56 tahun usia kemerdekaan, kita sebaliknya kini melihat polarisasi masyarakat yang dahsyat dan perpecahan dalam hal-hal berkaitan agama.
“Kini wujud perkembangan yang membimbangkan bila mana terdapat parti-parti politik yang mengupah kumpulan-kumpulan ‘hak istimewa’ dan media untuk meneruskan agenda mereka memecah-belah dan menyemai perbezaan di kalangan rakyat.
Kesannya kata beliau, setelah 56 tahun mencapai Merdeka, berlaku lebih banyak provokasi perkauman, hasutan yang menjurus kepada kebencian terhadap agama dan secara umumnya semakin banyak ucapan dan penulisan berbaur hasutan yang disiarkan oleh media cetak.

Naib Presiden Umno: Kenapa Hishammuddin takut kepada Ali?

Adakah Ali tidak mengukur kemampuannya? Seolah-olah pada pandangan Hishammuddin, Ali tidak layak bertanding kerana beliau bukan menteri. 

PETALING JAYA: Kenyataan terbaru Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein supaya mana-mana pemimpin yang ingin bertanding dalam pemilihan parti kali ini supaya tidak terlalu ghairah mengejar jawatan dan mengukur kemampuan mereka mengundang kontroversi.
Katanya, mana-mana pemimpin yang menawarkan diri bertanding dalam pemilihan Umno amat dialu-alukan tetapi tidak perlu terlalu ghairah untuk bertanding sehingga tidak melihat kemampuan diri sendiri.
“Jangan kerana ghairah sempena musim pemilihan, bila dipilih nanti, kita lupa tentang tanggungjawab dan amanah yang cukup berat,” katanya menjawab soalan pemberita mengenai kemungkinan ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam turut bertanding jawatan Naib Presiden Umno.
Saya terkejut mendengar kenyataan Hishammuddin yang seolah-olah takut dengan Ali yang mungkin bertanding jawatan Naib Presiden Umno bersama Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Tan Sri Isa Samad.
Adakah Ali tidak layak bertanding jawatan Naib Presiden Umno kerana dia bukan lagi Ketua Menteri Melaka? Adakah beliau tidak layak dipilih ke jawatan tersebut kerana beliau sudah kalah pilihanraya?Adakah Ali tidak mengukur kemampuannya? Seolah-olah pada pandangan Hishammuddin, Ali tidak layak bertanding kerana beliau bukan menteri.

Pil Cerdik: Surat pengesahan Dimensi 108 palsu - Kem Kesihatan

Kementerian Kesihatan telah membuat laporan polis atas surat pengkelasan pil Dimensi 108 yang kononnya dikeluarkan oleh Kementerian tersebut.

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia hari ini mengesahkan surat pengkelasan produk makanan yang dipaparkan dalam blog produk makanan ‘Dimensi 108′ yang kononnya dikeluarkan oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan kementerian itu bertarikh 21 April 2011, adalah palsu.
Sehubungan itu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pihak kementerian telahpun membuat satu laporan polis di sini.
Surat pengkelasan palsu itu dipaparkan dalam laman blog dimensi108.blogspot.com dan pihak kementerian mengesahkan tidak menerima sebarang permohonan pengkelasan produk makanan atau semakan label bagi produk ‘Dimensi 108′.
“Pihak Kementerian mengambil maklum berkenaan laporan akhbar The Star semalam iaitu penjualan produk ‘get smart pills’ atau ‘magic pills’ dengan jenama Dimensi 108,” katanya dalam satu kenyataan.

Ku Li: 'Sudah masanya saya berundur'

Tengku Razaleigh Hamzah 
GUA MUSANG - Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berkata sudah sampai masanya bagi beliau berundur sebagai ketua bahagian setelah hampir 50 tahun berkhidmat kepada masyarakat di sini.

"Sudah sampai masanya untuk saya berundur dan carilah pemimpin baharu yang lebih jujur dan adil dalam memberi khidmat kepada rakyat," katanya.

Anggota Parlimen Gua Musang itu berkata keputusannya untuk tidak lagi bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang juga adalah untuk memberi laluan kepada pemimpin muda yang lebih layak.
PRU13 lalu adalah yang terakhir baginya tetapi beliau masih meneruskan khidmat kepada penduduk di kawasan itu sehingga ada pemimpin baharu yang dapat menggantikannya.

Ajak Pakatan ke rundingan meja bulat atasi isu berbangkit – Anwar

Anwar PC
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak harus segera mengadakan rundingan meja bulat antara kerajaan Umno BN dan Pakatan Rakyat bagi membincangkan pelbagai isu berbangkit dan merumus penyelesaian menyeluruh.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata Pakatan sedia mengetepi perbezaan politik demi kesejahteraan dan masa depan negara demi merumuskan penyelesaian menyeluruh.
“Semangat merdeka bukan sahaja toleransi atau kompromi. Ia mengenai pemahaman yang lebih besar, menerima perbezaan dan meningkatkan persamaan serta menggerakkan negara ke hadapan untuk menghadapi cabaran mendatang,” katanya.
Beliau berkata demikian pada perutusan sempena sambutan Hari Kemerdekaan, hari ini tetapi konsisten dengan pendirian membantah sekeras-kerasnya kesahihan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).
Terdahulu, Anwar berkata, merdeka bermaksud bebas dari sebarang bentuk kezaliman dan penindasan dan negara dipacu menuju keadilan, kebebasan, demokrasi dan kemuliaan insan.
“Ramai bersetuju, kita masih jauh untuk mencapainya. Justeru, apa kebaikan Merdeka seandainya asas perlembagaan dicabuli dengan sewenang-wenangnya?” katanya.

MERDEKA RAY OF HOPE: A major concession from Anwar, all eyes now on Najib's response

KUALA LUMPUR - Opposition Leader Anwar Ibrahim has stirred up a storm with his eve of Merdeka (Independence Day) speech, which has been interpreted by some parties as accepting the results of the 13th general elections and signalling his willingness to consider forming a unity government with Prime Minister Najib Razak.
MERDEKA RAY OF HOPE: A major concession from Anwar, all eyes now on Najib's responseOver the past few weeks, it has been widely reported that Najib had approached former Indonesian Vice President Jusuf Kalla to broker a deal with Anwar, where Anwar would be made Deputy Prime Minister and his PKR party given 4 slots in the federal Cabinet.
Anwar has nixed the proposal, saying that PKR would not abandon its Pakatan Rakyat partners DAP and PAS.
Najib too has come out to deny having made such a proposal to the Opposition Leader.
Testing the waters
There is obviously great trepidation on both sides of the political divide as a unity government is uncharted territory in Malaysia. Moreover, Najib is facing a crucial party election in October, which could result in his losing further support from members especially those belonging to the right-wing informally led by former premier Mahathir Mohamad.
Given the high stakes involved, seasoned observers believe that what both Anwar and Najib are now doing is to test the waters before taking the next step forward.
Many experts believe some form of national reconciliation is essential if Malaysia is to get out of its current economic and social troubles. However, to what extent and whether a fully-fledged unity government can ever reach fruition remains to be seen.
Watershed in Malay and Malaysian politics
For Najib, if he is able to swing through a deal with the Pakatan Rakyat, it would be a defining moment for both the nation and himself. It would cement his legacy of being the Malay leader who finally managed to unite the Malays, who have been split by Mahathir's shock sacking and jailing of Anwar in 1998.
Any bid at unification is bound to be welcomed by many Malaysians who want to see the nation get moving again. Indeed, the country has been sickened, while the government held ransom, by a spate of religious and racial attacks launched by extremist groups with links to the powerful hardline factions within Umno.
In his eve of Merdeka speech, Anwar called for a roundtable between the Barisan Nasional and the Pakatan Rakyat. He called on all parties to set aside political differences and place top priority on the rising racial polarization, religious bigotry, crime in the country as well as the weakening economic prospects.
What Anwar said in the Q&A

Merdeka: Umat Islam jangan terpedaya dengan helah teknologi


Umat Islam perlu bersatu padu dan mementingkan akidah demi kesejahteraan generasi akan datang. Gambar fail.Umat Islam perlu bersatu padu dan mementingkan akidah demi kesejahteraan generasi akan datang. Gambar fail.Umat Islam diingatkan pelbagai cara sedang dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab untuk melemahkan jati diri ummah sehingga menyebabkan masyarakat Islam seolah-olah hilang panduan dan pedoman untuk membezakan mana benar, mana salah, mana palsu dan mana yang tulen.
Khutbah Jumaat yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini menggariskan antara cara yang melemahkan jati diri umat Islam ialah melalui pembohongan fakta, pencemaran budaya, penyebaran racun akidah melalui media massa, internet, Facebook, emel, SMS dan sebagainya.
Khutbah bertajuk `Jati Diri Asas Kemerdekaan Negara’ itu, berkata penjajahan minda di bawah inovasi canggih menjadikan ruang sosial tidak mempunyai sempadan sehingga segala maklumat memenuhi ruang tanpa kawalan dan pemantauan berkesan.
Katanya, proses pendemokrasian maklumat itu berjalan pantas dan media massa mempunyai pengaruh besar dalam mencanai pemikiran rakyat.
“Serangan musuh Islam ini hampir berjaya, sehinggakan pada hari ini kita sedang mengalami ketidaktentuan dalam masyarakat yang kita tidak tahu apa puncanya hingga umat Islam dicabar jiwa dan jati dirinya,” katanya.
Khutbah berkenaan turut menyentuh mengenai penghinaan kepada umat Islam secara berterusan seperti memperlekeh hak eksklusif ummah, contohnya kalimah Allah, masjid dan sebagainya, mempersendakan ibadah umat Islam seperti menghina bulan Ramadan dengan hidangan binatang yang haram di sisi Islam dan paling malang lagi ada yang sanggup menghina Rasulullah.
Dalam khutbah itu, umat Islam diingatkan bahawa menjadi tanggungjawab orang Islam untuk meletakkan kepentingan agama dan akidah di tempat teratas dan semua yang merosakkan agama dan akidah wajib dihindarkan.

Anwar Ibrahim: Perutusan Sempena Sambutan Ulangtahun Kemerdekaan ke-56

Erti Kemerdekaan - Tok Guru Nik Aziz

Anwar calls for dialogue with BN

Anwar Ibrahim: Address On The Occasion Of The Nation's 56th Merdeka Anniversary

Anwar mahu dialog terbuka dengan kerajaan BN demi kebaikan rakyat

PR-BN roundtable not about unity govt but policy talks - Anwar

On eve of Merdeka, Anwar holds out an olive branch to Najib

Merdeka 56: Anwar mahu bertemu dengan BN, bincang masalah rakyatDatuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam perutusan sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56 menyatakan kesediaan untuk bertemu dengan kerajaan bagi menyelesaikan masalah negara.
Anwar turut menggesa pertemuan segera diadakan antara Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN).
“Titik pertemuan BN dan PR perlu segera dicari bagi menyelamatkan negara di samping menyeru melupakan kesalahan masing-masing sempena hari kemerdekaan negara esok,” katanya dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya.
Ketua Umum PKR itu berkata, meskipun PR mendapat undi majoriti rakyat, namun mereka bersedia melupakan ketegangan dan penyelewengan yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semasa pilihan raya 5 Mei lalu.
Beliau berkata, antara topik yang boleh dibincangkan bersama ialah membabitkan isu kaum dan agama yang mencetuskan ketegangan akhir-akhir ini; masalah ekonomi negara yang semakin merudum dan masalah jenayah yang semakin membimbangkan rakyat di seluruh negara.
Katanya, perbincangan juga harus menyentuh aspek urus tadbir kerajaan bagi membasmi rasuah dan keadilan dalam pemberian tender.
“Datuk Seri Najib Razak harus terbuka untuk berbincang kerana banyak dasar dan program yang boleh disepakati bersama. Pendekatan PR untuk mengajak BN berbincang bukan bagi membentuk sebuah kerajaan perpaduan tetapi perbincangan terbuka yang biasa diamalkan kerajaan demokrasi.

Perutusan merdeka oleh Anwar Ibrahim


anwar ibrahimSekali lagi menjelang 31 Ogos, kita akan meraikan Hari Merdeka, hari yang cukup gemilang dan bermakna untuk seluruh rakyat Malaysia. Kini adalah masanya untuk kita menghimbau kembali pencapaian dan kegagalan kita dan memandang ke depan untuk hari-hari dan bulan-bulan yang mendatang. Kini adalah masanya untuk bermuhasabah dan bertanya apakah sebenarnya erti Merdeka dan apa yang boleh kita pelajari dari masa silam dan harapan di masa depan.
‘Merdeka’ memiliki makna yang lebih dalam berbanding perkataan ‘Kebebasan’. Ia bukan sekadar persoalan dibebaskan dari cengkaman penjajahan atau penindasan asing jika ianya kemudian digantikan dengan penindas di tanah air sendiri yang barangkali lebih rakus dan tamak. Merdeka bermaksud bebas dari sebarang bentuk kezaliman dan penindasan dalam apa jua bentuk dan negara dipacu ke arah baru menuju keadilan, kebebasan, demokrasi dan kemuliaan insan.
Di atas cabaran ini, ramai yang bersetuju bahawa kita masih jauh untuk mencapainya. Setelah lebih dari setengah abad, kita masih lagi bertanya samada prinsip-prinsip asas di dalam Perlembagaan Persekutuan masih dijunjung dan samada kebebasan dan hak-hak yang termaktub di dalamnya masih utuh dan dihormati. Justeru, apa kebaikan Merdeka seandainya asas perlembagaan dicabuli dengan sewenang-wenangnya?
Tatkala kita seharusnya meraikan perpaduan sebagai sebuah negara pelbagai kaum dan pelbagai agama yang telah menjangkau 56 tahun usia kemerdekaan, kita sebaliknya kini melihat polarisasi masyarakat yang dahsyat dan perpecahan dalam hal-hal berkaitan agama. Tanggungjawab dan peranan pemimpin politik sewajarnya menjernihkan keadaan ini namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Terdapat segelintir daripada mereka yang mengeruhkan lagi keadaan dengan mengeksploitasi hal-hal agama dan isu-isu sensitif untuk kepentingan mereka sendiri. Kini wujud perkembangan yang membimbangkan bila mana terdapat parti-parti politik yang mengupah kumpulan-kumpulan ‘hak istimewa’ dan media untuk meneruskan agenda mereka memecahbelah dan menyemai perbezaan di kalangan rakyat.
Kesannya, setelah 56 tahun mencapai Merdeka, berlaku lebih banyak provokasi perkauman, hasutan yang menjurus kepada kebencian terhadap agama dan secara umumnya semakin banyak ucapan dan penulisan berbaur hasutan yang disiarkan oleh media cetak. Apa yang malang adalah ia bukan sekadar kelemahan kepimpinan dalam menjernihkan keadaan, tetapi tampak seolah-olah kerajaan sedang menggalakkan fenomena ini supaya menjadi lebih parah.

Kongsi gelap: Ada unsur perlindungan?


KUALA LUMPUR: Kewujudan begitu banyak kumpulan kongsi gelap bukan sahaja mencetuskan rasa lebih tidak selamat di kalangan rakyat malah menguatkan kecurigaan kepada pihak polis, kata Naib Presiden PAS, Datuki Mahfuz Omar.

"Apa yang berlaku itu begitu membimbangkan rakyat dan ia jelas menunjukkan ada masalah di dalam pasukan polis sendiri," kata beliau.

Kementerian Dalam Negeri semalam mengumumkan nama 49 kongsi gelap yang antara lainnya terlibat dalam kegiatan mengedar dadah, peras ugut dan pergaduhan dengan kumpulan kongsi lain, melakukan huru-hara, pembunuhan termasuk dengan senjata api.

Mahfuz berkata, bila begitu banyak kumpulan kongsi gelap wujud sejak berpuluh-puluh tahun lalu, ia pasti ada unsur-unsur perlindungan.

"Bila ada unsur perlindungan, siapa yang melindungi? Ahli politik yang berkuasa? Polis?" beliau mempersoalkan.

Sebab itulah, katanya, semua itu menguatkan lagi rasa tidak percaya dan kecurigaan rakyat.

"Polis jangan melenting. Rasa percaya bukan boleh dipaksa-paksa.

R Sanjeevan hilang ingatan, tak kenal ibu bapa..!!

Masalah hilang ingatan aktivis anti-jenayah R Sanjeevan tidak kekal dan beliau dijangka mula ingat semula dari masa ke semasa, kata bapanya P Ramakrishnan.

"Kata doktor, ia masih dalam peringkat awal, jadi ia akan ambil sedikit masa, mungkin seminggu lagi atau dalam sepuluh hari.

"Ia mungkin lebih lama, tetapi biar lambat daripada tak ingat langsung," katanya ketika dihubungi.

Ramakrishnan berkata, anaknya setakat ini tidak dapat mengenali ibu bapa sendiri. Sanjeevan baru sepuluh hari sedar daripada koma.

"Beliau tidak kenal ibu atau bapa sendiri, tetapi kami cuba ingatkannya kembali. Saya gembira beliau kini bebas daripada bahaya, kita boleh ingatkannya tentang perkara lain," katanya.

Walaupun sedar, Sanjeevan, yang mengetuai NGO MyWatch, masih tidak dapat bercakap kerana saluran yang disambung ke kerongkongnya, tambah Ramakrishnan.

"Beliau berkomunikasi dengan bahasa insyarat. Kami tulis seperti A, B, C, D, dan dia tunjukkan pada kami yang mana satu," katanya.

PKR: 1,000 warga Bangladesh masuk secara haram setiap hari


Kira-kira 1,000 warga asing Bangladesh memasuki Malaysia secara tidak sah setiap hari dan menggunakan dokumen palsu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) , kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, R Sivarasa (gambar).
Beliau berkata, kes pemerdagangan manusia ini berlaku membabitkan kerjasama beberapa pihak di Malaysia dan Bangladesh.
"Beribu-ribu warga Bangladesh memasuki negara kita melalui visa pelancong setiap bulan untuk bekerja di sini.
"Pada setiap hari, enam pesawat dari Dhaka mendarat di KLIA dengan kira-kira 1,000 penumpang menggunakan visa pelancong. Saya difahamkan majoriti daripada mereka bukan pelancong tulen tetapi datang dengan tujuan mencari kerja," katanya ketika ditemui di Petaling Jaya hari ini.
Sivarasa berkata, kebanyakannya tidak pulang ke Dhaka dalam tempoh 30 hari seperti yang ditetapkan malah warga asing berkenaan dapat memperoleh dokumen palsu dengan harga 32,000 Taka Bangladesh atau RM1,300 bagi mendapatkan dokumen itu.

Banglasia!! : Lima penerbangan sehari bawa masuk Bangla ke Malaysia sejak Mac

bangla sivarasa
PETALING JAYA, 30 OGOS – Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa hari ini mendedahkan pembabitan beberapa pihak dalam membawa masuk warga Bangladesh ke Malaysia sejak Mac lalu.
Beliau mendakwa, Syarikat Union Tours & Travel Limited (UTT), ejen jualan lantikan MAS beroperasi di Bangladesh disyaki bekerjasama dengan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Dhaka Bangladesh dan Jabatan Imigresen Malaysia di KLIA.
Katanya, lima penerbangan terus dari Dhaka ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dibuat menggunakan dua pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) dan masing-masing satu dari Biman Bangladesh Airlines, Regent Airways dan United Airways.
“Pesawat itu membawa hampir 1,000 penumpang menggunakan dokumen visa pelancong palsu dengan bayaran 32,000 Taka (RM1,300).
“Jika dibuat terus kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia, bayarannya hanya 500 taka (RM20) dan caj perkhidmatan dibenarkan sehingga 1000 Taka (RM40).
“Bayaran secara terus ini amalan rasuah untuk melicinkan proses daftar masuk di Dhaka. Majoriti mereka boleh disahkan sama ada pelancong tulen jika dibuat pemeriksaan berkesan oleh Imigresen,” katanya.