Jumaat, 23 Ogos 2013

Detektif Conan: Azilah, Sirul bebas dari tuduhan bunuh Altantuya, Siapa bunuh...tak tau...Siapa yang arah bunuh...tak tau...Macam mana dapat bom C4... tak tau...


Mahkamah Rayuan hari ini membebaskan anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Ini berikutan mahkamah dalam keputusan sebulat suara membenarkan rayuan pasangan itu.

Bagaimanapun, pihak pendakwa akan mempunyai peluang untuk merayu di Mahkamah Persekutuan - mahkamah tertinggi di negara ini.


altantuya trial 160707 azilahHakim Datuk Md Apandi Ali mengetuai panel tiga hakim yang mendengar rayuan tersebut. 

Bagaimanapun, penghakiman itu dibacakan oleh Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat yang memutuskan berlaku penyalaharahan yang serius oleh hakim Mahkamah Tinggi.

Ia termasuk tidak memanggil DSP Musa Safri, dan kegagalan untuk mengemukakan diari balai polis yang menyatakan bahawa Azilah (kiri) berada di Bukit Aman pada masa berkenaan.

Seorang lagi anggota panel hakim tersebut ialah Datuk Linton Albert. 


Pada April 2009, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datuk Zaki Md Yassin telah mensabitkan dua anggota polis itu atas tuduhan bunuh. Manakala penganalisis politik Abdul Razak Baginda dibebaskan daripada tuduhan bersubahat dengan pembunuhan itu.

Pendakwa akan merayu
 

Azilah diwakili oleh peguam Hazman Ahmad dan J Kuldeep Kumar, manakala peguam Kamarul Hisham Kamaruddin dan Hasnal Rezua Merican mewakili Sirul.

Timbalan Peguamcara Negara 111, Datuk  Tun Abdul Majid Tun Hamzah mengetuai pasukan pendakwaraya yang turut dianggota DPP Manoj Kurup dan Noorin Badaruddin.

Altantuya telah dibunuh di hutan Puncak Alam dekat Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober 2006.

Menurut peguam, kedua-dua tertuduh mungkin dibebaskan dari penjara Sungai Buloh lewat hari ini.

Dalam mesej teks, Tun Majid berkata mereka akan membuat rayuan terhadap keputusan hari ini. 


Sementara itu, Bernama melaporkan bahawa suasana di mahkamah senyap seketika semasa hakim menyampaikan penghakiman sementara Azilah, 34, dan Sirul Azhar, 39, kelihatan tenang selepas keputusan dibacakan.
  
"Melihat kepada keadaan keseluruhan kes ini, pertimbangan kami ialah kesan kumulatif bukan arahan oleh hakim perbicaraan yang bijaksana itu menjadikan sabitan perayu tidak selamat. Kami sebulat suara membenarkan kedua-dua rayuan ini," kata Hakim Tengku Maimun.
  
Kedua-duanya disabitkan dan dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 2009 kerana membunuh Altantuya, 28, di Mukim Bukit Raja, Shah Alam antara pukul 10 malam, 19 Oktober dan 1 pagi, 20 Oktober 2006.
  
Bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, 50, yang dituduh bersubahat dengan mereka, dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada 31 Okt 2008 selepas pihak pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadapnya.
  
Sebagai langkah segera, pihak pendakwa diketuai Peguam Cara II Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah memberitahu pemberita Pejabat Peguam Negara akan memfailkan rayuan terhadap pembebasan dua anggota polis itu.
  
Dalam penghakiman, mahkamah mengemukakan lapan alasan bagi pembebasan Azilah dan Sirul Azhar.
  
Hakim Tengku Maimun berkata mahkamah mendapati Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zaki Md Yasin tidak membuat sebarang dapatan mengenai sama ada pihak pendakwa telah membuktikan mengenai kewujudan perancangan awal oleh dua anggota polis itu untuk melakukan pembunuhan dan pembunuhan itu dilakukan rentetan daripada perancangan awal itu.
  
"Dalam penghakiman kami, ketiadaan dapatan sebegitu oleh hakim perbicaraan yang bijaksana mengenai ramuan niat bersama yang membawa kepada penyalaharahan dengan cara tanpa arahan," katanya.
  
Mengenai log panggilan dan ramalan liputan, beliau berkata mahkamah mendapati keterangan oleh tiga saksi daripada beberapa syarikat telekomunikasi telah membawa kepada isu kebolehpercayaan dan ketepatan log panggilan dan ramalan liputan.-malaysiakini


 

Kenyataan Terbuka
23 Ogos 2013

Pembebasan Azilah dan Sirul Sudah Dijangka, Beri 'Motivasi' Kepada Pihak Tertentu Untuk Terus Membunuh

Sememangnya dari awal kes pembunuhan Altantuya menyaksikan perbicaraan melibatkan Azilah dan Sirul ditangguh dan ditangguh sehingga selepas pilihanraya untuk memberi laluan Barisan Nasional menang PRU tersebut. Kemenangan ini membolehkan kedua-dua 'pak sanggup' ini dibebaskan, hari ini.

Perihal ini sudah disebut dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sudah menjangka keputusan mahkamah Rayuan yang membebaskan anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Apabila BN kekal, rakyat bukan sahaja tidak mengetahui apakah motif pembunuhan dan siapa yang arah pembunuhan Altantuya, malah pembunuhnya juga dibebaskan.

Walaupun dalam kes yang berprofile tinggi, walaupun sudah mengaku melakukan pembunuhan malah menyebut diri sebagai 'kambing hitam' kerana menjadi pembunuh upahan, namun akhirnya dibebaskan. Apakah ia satu keputusan menang-menang demi saling melindungi? Lihatlah bagaimana keadilan tidak berada di tempatnya, tetapi berada di tangan pemerintah.

Keputusan ini juga seharusnya memberikan 'motivasi' besar kepada pihak tertentu untuk terus menjalankan kerja 'black-ops' dengan jaminan dibebas sekiranya tertangkap dan dibicarakan. Pihak tertentu termasuk kemungkinan melibatkan anggota polis yang mengikut telunjuk atasan mampu berbuat apa sahaja kerja jahat, pasti akhirnya terlepas hukuman dan dibebaskan. Maka tidak hairanlah jika selepas ini lebih banyak kes pembunuh upahan. Konspirasi akhirnya berjaya apabila si pembunuh, individu yang mengarah pembunuhan, orang tengah, semuanya selamat. Rekod imigresen Altantuya terus hilang, bersama rekod bahan letupan yang diseludup keluar.

Pendedahan mengenai kematian tragis Altantuya telah di buat oleh SAMM dan banyak pihak lain khususnya apabila melibatkan skandal penyelewengan pembelian kapal selam Scorpene. che'GuBard sebelum ini pernah menulis dan menerbitkan sebuah buku yang bertajuk 'Siapa Arah Bunuh Altantuya'. Buku tersebut telah menyebabkan che'GuBard ditahan sebanyak enam kali dan rumah che'GuBard beberapa kali digeledah, namun tiada dakwaan terhadap che'GuBard. Malah ketika buku ini dilancarkan, rumah che'GuBard dibaling dengan bom botol.

Justeru itu, apakah konklusi paling tepat mengenai pembunuhan altantuya? Negara hari ini menjadi kartun apabila membayangkan 'sebenarnya' Altantuya membunuh dirinya sendiri, kemudian bangun dan meletupkan pula dirinya menggunakan bom C4 demi menghilangkan bukti.

CHE'GUBARD
Pengasas
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)


Ika Tiah - Pilihanraya sudah lepas mah.. masa utk tamatkan wayang.
 

Irene Bulan Kallang - the verdict was expected by everyone... what they were trying to prove is :----->Nobody killed Altantuya, she shoot herself in the head and die after shooting herself she found some explosive and blew herself up...or they are telling malaysian to stop imagining because Altantuya is a figment of imagination of all malaysians..nothing ever happened.. it is not real..

Ken Yip - kalau tak bebas hari ini pun tak ada org tau sebelum dan selepas dua org ni betul dipenjara atau makan angin diluar negara
 

Siva Kumar - Muka ditutup,sekarang dah dibebaskan,lepas ni jadi polis balik dan pergi bom lagi di tempat awak,cam mana awak nak tahu?

Rohaifi Azri - Tanpa motif, tanpa pesalah. Nampaknya Altantuya menyusup masuk ke Malaysia, kemudian meletupkan dirinya sendiri menggunakan C4.


 

Court frees Azilah and Sirul of Altantuya murder charge...

The Court of Appeal today freed Special Action Unit officers Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar Umar of the charge of murdering Mongolian translator Altantuya Shaariibuu.

altantuya razak baginda murder 110707 sirul escortedThis followed the court’s unanimous decision to allow the duo's appeal in the sensational case.

However, the prosecution has the opportunity to appeal with the Federal Court - the country's highest court.


As soon as the court's decision was read, the two accused said: "Thank you, your lordships."

While justice Md Apandi Ali led the three-member bench, justice Tengku Maimun Tuan Mat read out the judgment, which ruled there were serious misdirections by the High Court judge.


The misdirections included the failure to call Prime Minister Najib Abdul Razak's former aide de camp DSP Musa Safri and the failure to take into consideration the police station's diary, which stated that Azilah was at Bukit Aman at the time of the incident.

The other judges were justices Linton Albert and Tengku Maimon Tuan Mat.

Alibi not taken into consideration
 

Shah Alam High Court judge Md Zaki Yassin on April 2009 convicted the two of murder but acquitted Najib’s close confidante, political analyst Abdul Razak Baginda (below), of abetting the murder.

abdul razak baginda altantuya mongolian case 040607 leadIn today's judgement, justice Tengku Maimun said the court did not find anywhere in the High Court's judgment about whether it had considered the alibi and the inconsistency in the telephone call logs of the accused.

"These include the police station’s diary, which states that Azilah was at Bukit Aman and not at the crime scene.

"The learned trial judge had misdirected himself by way of non-direction in failing to consider the station’s diary and in failing to make a finding whether the defence had cast a reasonable doubt in the prosecution's case," she said.

On the call logs, she said the court found inconsistencies in the testimonies of the telephone company's witnesses, which had put an issue on the accuracy of the calls in question and the coverage protection.

“In our judgment, it is essential for the trial judge to address his mind to the challenge raised by the defence on whether there was in fact alteration or tampering of the data and whether the authenticity of the data was questionable or otherwise.

"Regrettably, the judge failed to do so and this amounts to serious misdirection rendering the exhibits (the call logs) unsafe to be relied upon," she said.

Inconsistency in police testimonies
 

The court also ruled that there were inconsistencies in the testimonies of the police’s prosecution witness leading to the discovery of the crime scene, where the High Court judge did not examine the credibility and did not address the defence’s contention.

altantuya trial 160707 azilah"This has raised a doubt on the accuracy of the section 27 statements and whether the discovery was made exclusively as a result of the information supplied by the two appellants (the two accused) and not from other sources," said Tengku Maimun.

On the possession of explosives, Tengku Maimun said the High Court judge should have made a further finding to connect the explosives to the two accused.

"By not making any findings on possession by the appellants of the explosives used in the commission of the murder, the learned trial judge had failed to address his mind on this missing link, resulting in yet another misdirection," she said.

The defence had argued that the type of explosives used in the murder was not kept in the police armoury.


Tengku Maimum also ruled that the non-calling of Musa (Najib's aide de camp) was essential.

"This is to unfold the narrative upon which the prosecution's case is based on. 

"The failure of the prosecution to call or offer Musa for cross-examination in the circumstances of the evidence as a whole would have triggered adverse inference under section 114 (g) of the Evidence Act 1950 against the prosecution," she said.

The Court of Appeal also found that justice Md Zaki (High court) had failed to establish whether there was common intention.

"We find the judge made no findings on whether the prosecution had established that there was a pre-arranged plan by the appellants to commit murder and that murder was committed pursuant to the pre-arranged plan.

"In our judgment, the absence of such findings by the learned trial judge on the ingredient of common intention amounted to a misdirection by way of non-direction," Tengku Maimun ruled.


Blood-stained slippers and spent bullet

On the issue of the blood-stained slippers (allegedly Altantuya’s) found in Sirul's car, the court ruled there was no nexus between the slippers and Sirul and the prosecution had not closed the gap.

There were questions about the blood-stained slippers as they were not Sirul's size and it was not ascertained who owned it.

altantuya and son 050309On the issue of a spent bullet found in Sirul's car, again the court found that there was a gap in the prosecution's case and the High Court judge had failed to direct his mind to the matter.

"It is our judgment the cumulative effect of the non-directions by the judge rendered the conviction unsafe. 


"We unanimously allow both appeals. Conviction and sentence are set aside. The appellants are acquitted and discharged," said Tengku Maimun. 

Azilah was represented by Hazman Ahmad and J Kuldeep Kumar, while Kamarul Hisham Kamaruddin and Hasnal Rezua Merican appeared for Sirul.

Deputy solicitor-general III Tun Abdul Majid Tun Hamzah led a team of prosecutors that comprised  DPP's Manoj Kurup and Noorin Badaruddin.

Altantuya (above) was murdered in the forest of Puncak Alam near Shah Alam between 10pm on Oct 19 and 1am on Oct 20, 2006.

According to the accuseds' lawyers, the two should be released from prison later today. 


Sirul is being held at Tapah prison while Azilah is at Kajang prison.-malaysiakini
 

 So, who killed Altantuya? And why...

Seven years on, no one has paid the price for the death of Altantuya Shaariibuu. And no one knows why the pretty Mongolian was killed one night in October 2006.

But today's Court of Appeal decision does not close the file on her mysterious murder.

Instead, the ruling to acquit former chief inspector Azilah Hadri and former corporal Sirul Azhar Umar raises more questions than ever.

 Who killed her? Why?
 

She was shot dead and C4 explosives were allegedly used to blow her to bits but both police commandos said they had no access to the explosives. So what happened? Were there others involved?

She came into the country but there were no immigration records with her name. Did she use another passport? Can the authorities explain this?

Some of these questions could have been answered if the likes of DSP Musa Safri had been called to give evidence.

The prosecution did not call him and the appeal court today allowed the appeal because material witnesses were not called to testify, including Musa.

Musa would have been able to say what sort of help political analyst Abdul Razak Baginda had asked of him to fend off Altantuya.

The interpreter had become Abdul Razak's lover but later hounded him. He had to hire private investigator P. Balasubramaniam to keep watch on her. When Altantuya turned up that fateful night on October 19, 2006, the policemen took her away and that was the last time she was seen alive.
What followed rocked Malaysia's political establishment. Abdul Razak was held in connection with the murder and both police commandos Azilah and Sirul were later charged for Altantuya's murder.

Their connection to each other was simply Musa, who was aide-de-camp to then deputy prime minister and defence minister Datuk Seri Najib Razak.

Now prime minister, Najib has denied any links to the case although Abdul Razak was closely associated with him. Will today's ruling provide closure for him too?

Will it also provide closure for Abdul Razak, who was the first to be acquitted of conspiring to kill Altantuya? He had admitted to fending her off but not asking for her death.

Interestingly, the prosecution never appealed his acquittal.

But the prosecution has said it would appeal today's ruling that freed Azilah and Sirul, both of whom were hooded and shielded from public view during their 159-day murder trial.

That again raises more questions. And endless possibilities.-malaysian insider


Ferdtan - So the Court of Appeal freed Special Action Unit officers Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar of the charge of murdering Mongolian translator Altantuya . So what happens next? Why didn’t the police immediately, outside the court, re-arrest them for manslaughter instead of first degree murder in this case? It would be open-and-shut case as in the police report Sirul confessed that they were paid between RM50,000 to RM100,000 to kill Altantuya. The police frequently in the past were always ready to re-arrest suspects (not to their liking?) when freed by the judge outside the door of the courts? 

YF - Isn't this expected since the very beginning? These lawless folks are saying when you die of strangling means you cekik sendiri, when you fall of a building means you commit suicide, when you get c4ed you did it voluntarily. This is the world's best justice system so dont play play.

FairMind - It's all a sandiwara which the public had expected even before the trial began.
 

TakBolehTahan - Mr Shaariibuu, my apologies. Malaysia has failed you.

Headhunters - After this they may say its Anwar Ibrahim who was the murderer! They will also say Anwar sodomised Altantuya and then killed her and then C-4 her body. To support their claim, they will make it headline news for weeks until Malaysians especially the blind supporters of UMNO/BN believe it. Then they will arrest, detain and charge Anwar and force him to give his DNA or simply steal it from him and then put him on trial.......surprise? well thats their slogan to be officially launch soon: "Endless Opportunities!"

minahkerang - Najib says,"Malaysia the land of endless possibilities" Keputusan mahkamah ini salah satu daripada the endless possibilities!!! 

 
 Malaysia the land of endless possibilities

Detektif Conan: Kontroversi, Wajarkah Altantunya Mati Tanpa Pembunuh..??

Lala, tunang bekas ketua inspektor Azilah Hadri di luar mahkamah selepas keputusan mahkamah membebaskan tunangnya daripada tuduhan membunuh Altantuya. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos, 2013.Lala, tunang bekas ketua inspektor Azilah Hadri di luar mahkamah selepas keputusan mahkamah membebaskan tunangnya daripada tuduhan membunuh Altantuya. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos, 2013.Sepanjang tujuh tahun, tidak ada sesiapa yang bertanggungjawab terhadap kematian Altantuya Shaariibuu. Dan tidak ada siapa pun tahu mengapa si cantik warga Mongolia itu dibunuh pada Oktober 2006.
Keputusan Mahkamah Rayuan hari ini tidak berjaya menutup fail pembunuhan misterinya.
Malahan, keputusan membebaskan bekas ketua inspektor Azilah Hadri dan bekas korperal Sirul Azhar Umar membangkitkan lebih banyak soalan.
Dia ditembak mati dan bahan letupan C-4 dikatakan digunakan untuk meletupkan mayatnya hingga berkecai, tetapi kedua-dua komando polis itu berkata mereka tidak ada akses terhadap bahan letupan itu. Jadi, apa yang berlaku? Adakah orang lain terbabit?Siapa bunuh dia? Mengapa?
Dia datang ke negara ini, tetapi tidak akan rekod imigresen dengan namanya. Adakah dia menggunakan pasport lain? Bolehkah pihak berkuasa menjelaskan perkara ini?
Semua persoalan ini mungkin boleh terjawab jika saksi seperti DSP Musa Safri dipanggil memberi keterangan.
Pihak pendakwaan tidak memanggilnya dan mahkamah rayuan hari ini membenarkan rayuan itu kerana saksi material tidak dipanggil untuk memberi keterangan, termasuk Musa.
Musa mungkin boleh memberi keterangan apa yang membantu penganalisis politik, Abdul Razak yang memintanya supaya dapat mengelak diri daripada Altantuya.
Penterjemah itu pernah menjadi kekasih Abdul Razak tetapi kemudian memburunya dan menyebabkan Abdul Razak terpaksa mendapatkan perkhidmatan penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk memerhatikan Altantuya. Apabila Altantuya muncul pada malam malang 18 Oktober 2006 itu, polis menangkapnya dan itu adalah kali terakhir wanita itu dilihat hidup.
Seterusnya yang berlaku menggemparkan politik Malaysia. Abdul Razak ditahan kerana ada kaitan dengan pembunuhan itu dan kedua-dua polis komando Azilah dan Sirul kemudian didakwa atas pembunuhan Altantuya.
Kaitan antara mereka ialah Musa, yang ketika itu pegawai khas kepada timbalan perdana menteri dan menteri pertahanan, Datuk Seri Najib Razak.
Sulaiman Daharun (bapa angkat anak Sirul) memeluk Shukri Azam (anak Sirul) di luar mahkamah. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos, 2013.Sulaiman Daharun (bapa angkat anak Sirul) memeluk Shukri Azam (anak Sirul) di luar mahkamah. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos, 2013.Kini perdana menteri, Najib menafikan sebarang kaitan terhadap kes itu walaupun Abdul Razak adalah seseorang yang rapat dengannya. Adakah keputusan hari ini memberikan penutup kepadanya juga?
Adakah ia juga memberikan penutup kepada Abdul Razak, yang terlebih dahulu dibebaskan dalam tuduhan bersubahat membunuh Altantuya. Beliau mengaku mengelak dan mengusir wanita itu, tetapi tidak minta kematiannya.
Menariknya, pihak pendakwa tidak pernah memfailkan rayuan terhadap pembebasan Abdul Razak.
Tetapi, hari ini pihak pendakwaan berkata, mereka akan memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan Azilah dan Sirul, kedua-dua tertuduh yang `disembunyikan’ daripada masyarakat awam sepanjang 159 hari perbicaraan kes itu.
Itu juga sekali lagi menimbulkan lebih banyak persoalan. Dan `endless possibilities’. 

Pasangan kekasih ditahan ketika proses dadah

Detektif Conan: Pembebasan Azilah, Sirul sudah dijangka - SAMM

SHAH ALAM, 23 OGOS: Penangguhan pembicaraan kes pembunuhan penterjemah warga Monggolia, Altantuya Shariibu yang sepatutnya dibicarakan sebelum PRU13 lalu sudah diduga keputusannya berikutan pembebasan Azilah dan Sirul oleh Mahkamah Rayuan hari ini.
Kenyataan media SAMM di sertakan.
Pembebasan Azilah dan Sirul Sudah Dijangka, Beri ‘Motivasi’ Kepada Pihak Tertentu Untuk Terus Membunuh.
Sememangnya dari awal kes pembunuhan Altantuya menyaksikan perbicaraan melibatkan Azilah dan Sirul ditangguh dan ditangguh sehingga selepas pilihanraya untuk memberi laluan Barisan Nasional menang PRU tersebut. Kemenangan ini membolehkan kedua-dua ‘pak sanggup’ ini dibebaskan, hari ini.
Perihal ini sudah disebut dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sudah menjangka keputusan mahkamah Rayuan yang membebaskan anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu.
Apabila BN kekal, rakyat bukan sahaja tidak mengetahui apakah motif pembunuhan dan siapa yang arah pembunuhan Altantuya, malah pembunuhnya juga dibebaskan.
Walaupun dalam kes yang berprofile tinggi, walaupun sudah mengaku melakukan pembunuhan malah menyebut diri sebagai ‘kambing hitam’ kerana menjadi pembunuh upahan, namun akhirnya dibebaskan. Apakah ia satu keputusan menang-menang demi saling melindungi? Lihatlah bagaimana keadilan tidak berada di tempatnya, tetapi berada di tangan pemerintah.
Keputusan ini juga seharusnya memberikan ‘motivasi’ besar kepada pihak tertentu untuk terus menjalankan kerja ‘black-ops’ dengan jaminan dibebas sekiranya tertangkap dan dibicarakan. Pihak tertentu termasuk kemungkinan melibatkan anggota polis yang mengikut telunjuk atasan mampu berbuat apa sahaja kerja jahat, pasti akhirnya terlepas hukuman dan dibebaskan. Maka tidak hairanlah jika selepas ini lebih banyak kes pembunuh upahan. Konspirasi akhirnya berjaya apabila si pembunuh, individu yang mengarah pembunuhan, orang tengah, semuanya selamat. Rekod imigresen Altantuya terus hilang, bersama rekod bahan letupan yang diseludup keluar.

Di Bawah Lindungan Kerajaan UMNO..!!

Sekarang kalau kita membunuh orang, tapi pendakwa raya tidak dapat membuktikan ada niat, kita boleh lepas dari pertuduhan membunuh. Walaupun setelah kita tembak seseorang, kemudian menaruh bahan letupan dalam rongga dan tempat mana ada lubang dibadan dan letupkan- sehingga tulang belulang berkecai dan berterbangan- itu semua bukan pembayang ada niat membunuh. Kita ada perbuatan membunuh, tapi tidak ada niat itu tidak mengapa? System pengadilan apa yang kerajaan pimpinan UMNO bangsa Melayu kita ini amalkan?
Sungguh benar apa yang nyatakan oleh pendita Zaaba. Kezaliman keatas bangsa Melayu dilakukan oleh pemerintah dari bangsa Melayu itu sendiri.
Ini akan menghantar mesej kepada gangster dan pembunuh upahan, boleh letupkan sesiapa sahaja. Jika pembunuh Altantuya lepas dari tuduhan, ini membuktikan pasukan pendakwa raya sub-standard. Tugas pertama kerajaan baru yang akan ganti BN yang korap ini ialah mengadakan retrial dan panggil semua orang yang tidak dipanggil untuk memberi keterangan. Hari ini hari malang untuk keluhuran undang2 di Malaysia. Kita tidak akan tahu siapa yang memerintah supaya Altantuya dibunuh. Lagi pun mengikut lojik soldadu UMNO- tidak mengapa Altantuya dibunuh kerana dia pelacur anatra bangsa yang telah memberi perkhidmatan istimewa kepada Razak Baginda dan mugkin juga pemimpin tertingi negara. Hal pantat memantat, pemimpin tertingi negara tidak kurang hebat nya.
Najib akan jual segala asset negara atas nama bangsa Melayu. Adakah kita percaya bahawa Najib berkata bahawa MAS tidak akan dijual? Sedangkan Dr Mahathir Mohamad sudah pun menyatakan ianya patut dijual dan dikendalikan oleh pihak swasta. Idris Jala menyebut perkara tersebut dalam suatu forum bersama dengan Tony Fernandez. Tony Fernandez mungkin menyatakan pandangan nya dalam konteks penglibatan kerajaan dalam system ekonomi pasaran bebas dan ingin melihat penglibatan kerajaan dikurangkan.

Mahathir sentiasa memilih timbalan yang salah, beliau pula pilihan salah Hussein Onn

Tun Dr Mahathir sudah memberikan reaksi terhadap anggapan Abdullah Badawi yang tindakannya membatalkan projek yang telah diambil semasa pentadbiran beliau (Mahathir) ialah untuk mengelakkan negara menjadi muflis. Abdullah menjawab kenapa beliau membatalkan keputusan yang telah diambil oleh Mahathir apabila beliau (Abdullah) mengambil alih kepimpinan negara dalam wawancara beliau didalam buku ‘The awakening’ hasil kerja Professor Chin dan Welsh.
Saya sememangnya tertunggu-tunggu jawapan Dr Mahathir kerana kata-kata beliau sejak menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi sememangnya menjadi minda saya untuk mengikutinya. Oleh kerana saya sejak tiga puluh tahun dahulu mengikuti setiap kata-kata dan kenyataan beliau , maka saya tahu dimana beliau bercakap benar dan dimana beliau berbohong atau dimana beliau bercakap untuk mengelirukan semua orang.
Beliau boleh berbahas dengan menggunakan bahasa yang kasar dan juga boleh mengambil tindakan menyindir jika beliau sudah tidak mempunyai ruang untuk membalas perbahasan musuhnya dengan tepat dan jelas.
Kali ini beliau menjawab tanggapan Abdullah Badawi itu dengan sindiran. Beliau menjawab dengan menyindir Abdullah  jika beliau (Mahathir) bersara lama sebelum itu negara akan berada dengan wang yang menggunung, tetapi Abdullah tidak juga dapat mempertahankan kemenangan tradisi BN dengan majoriti 2/3 dalam pilihanraya ke12 yang lalu.
Mahathir berkata, jika beliau berhenti jauh sebelum tarikh yang beliau sebenarnya bersara dahulu beliau membayangkan yang negara tidak akan ada KLCC, jambatan P Pinang, Putrajaya, KLIA dan berbagai-bagai projek raksaksa yang kita lihat sekarang ini.
Bagi saya diantara Mahathir dengan Abdullah pergesiran mereka bukan kerana perjuangan. Sebenarnya Mahathir merasakan Abdullah tidak menunjukkan sikap berterima kasih kepada beliau (Mahathir) dengan secukupnya. Beliau mahukan Abdullah terus-terusan menunjukkan perasaan bersyukur yang tidak terkira kerana menjadi Perdana Menteri diatas pilihan beliau (Mahathir). Mahathir tidak mahu setakat Abdullah mengucapkan terima kasih sahaja. Mahathir mahu Abdullah sentiasa berhutang budi kepadanya dan sentiasa ‘berzikir’ dan ‘mengtauhidkan’ beliau ‘in perpetuity’.
Itu sebabnya setelah Abdullah mengambil keputusan membatalkan projek jambatan bengkok itu, beliau mengambil isu itu sebagai alasan untuk memulakan serangan terhadap Abdullah. Sebenarnya Mahathir sudah mempunyai perasaan marah dan kecewa terhadap Abdullah hanya sebulan dua selepas Abdullah mengambil pimpinan negara. Pembatalan projek jambatan bengkok itu hanya di jadikan penyebab untuk menyerang dan melepaskan perasaan marah dan kecewa beliau sahaja.
Dr Mahathir kecewa dengan Abdullah kerana Abdullah tidak menghormati keputusan kerajaan pimpinannya sebelum ini dengan membatalkan apa yang telah dipersetujui untuk dilaksanakan. Tetapi ini adalah perkara yang biasa bagi seseorang yang mengambil alih pentadbiran baru. Mahathir sendiri tidak menghormati banyak perkara yang telah dipersetujui oleh Kabinet Hussein Onn sebelum beliau.
Kabinet Hussein Onn telah mengambil keputusan untuk tidak membenarkan mana-mana kerajaan negeri atau mana-mana agensi kerajaan supaya tidak menubuhkan syarikat yang menubuhkan Saham Amanah untuk memberikan tumpuan kepada Sekim Amanah Saham Nasional yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Bhd sahaja.
Selain dari ASNB tidak dibenarkan mana-mana pihak menubuhkan sekim amanah kerana ia akan membantutkan usaha terancang untuk memindahkan hasil kekayaan negara kepada Bumiputra. Kerajaan hanya bersetuju untuk membenarkan sekim Amanah yang diurus oleh TKMB (Tabung Kumpulan Modal Bumiputra) yang di urus oleh Amanah Saham MARA Bhd sahaja.
Tetapi Mahathir mengenepikan keputusan ini apabila mengambil alih kepimpinan negara dan membenarkan banyak negeri-negeri menubuhkan Amanah Saham mereka sendiri seperti Amanah Saham Terengganu, Selangor, Johor dan banyak lagi agensi-agensi kerajaan lain menubuhkannya.
Hasilnya berbillion wang Bumiputra telah hilang kerana masing-masing mempunyai pasaran Bumiputra yang sama. Hasilnya semua sekim amanah yang bercambah itu telah mengalami kerugian dan ditutup operasinya. Orang Melayu kerugian berbillion ringgit wang simpanan mereka yang tidak seberapa itu.

Detektif Conan: Pembunuhan yang tiada pembunuh – Dr Dzulkefly

SHAH ALAM, – Keputusan mahkamah membebaskan dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu umpama memperlihatkan pembunuhan kejam ini tiada pembunuhnya, kata AJK Pas Pusat Dr. Dzulkefly Ahmad.

Dzulkefly berkata, perkara ini amat mengejutkan pelbagai pihak apabila Mahkamah Rayuan sebulat suara membenarkan rayuan pasangan itu dan ini menimbulkan persoalan siapa pembunuh sebenar Altantuya yang di bunuh dengan kejam.

“Memang mengejutkan tapi mungkin ramai juga yang sudah menjangkakan keputusan ini. Apabila keputusan ini dikekalkan bermakna satu jenayah kejam seperti ‘a crime without criminal’,” ujar beliau ketika dihubungi TVselangor.

Tambah beliau, keputusan ini bukan sahaja malang buat keluarga Altantuya, malah lebih malang kepada rakyat Malaysia atas ketidakupayaan sistem kehakiman negara bagi mencari penjenayah sebenar pembunuhan berprofil tinggi ini.

“Kesimpulannya kes ini mempunyai banyak ramuan yang boleh dipertikaikan dalam keputusan ini termasuk ‘incompetent investigation’, sifatnya juga terlalu lemah dan nampaknya institusi kehakiman itu terikat dengan mereka yang menjadi penguasa dalam politik,” kata Dzulkefly.

Detektif Conan: Agaknya C4 tu makhluk asing tak?

Di tanah Bolehland ini macam-macam benda pelik boleh berlaku kerana macam-macam berlaku benda-benda pelik!

Suatu waktu dahulu orang ramai gempar seketika kerana ada seorang tua berkata Anwar Ibrahim menumbuk matanya sendiri hingga lebam dalam lokap! Kagum orang dengan Anwar! Agaknya beliau anak jati negara ini yang pertama berjaya menumbuk matanya sendiri hingga lebam.

Lepas itu gempar lagi orang-orang di Bolehland apabila dihebuhkan mendiang Beng Hock dan arwah Sabrini tak ada siapa usik, tak pasal-pasal terjun tingkap di sebuah agensi kerajaan yang tingkapnya paling digeruni!

Dan semalam lagi orang ramai terasa kagum tapi kaget dengan benda-benda pelik di Bolehland kerana seorang model cantik Mongolia rupa-rupanya mahkamah Bolehland mendapati mendiang bukan mati dibunuh oleh yang dihebuh membunuhnya itu, (dah siapa yang membunuhnya?), mungkin dibunuh sendiri oleh makhluk yang bernama C4 yang agaknya dari spesis alien - makhluk asing! Eh boleh jadi apa......kan ini Bolehland!

Mantan Mufti Nafi Keluar Fatwa Halal Bunuh Anggota Ikhwan

Ahli Majlis Ulama Besar, Asy-Syeikh Dr Ali Jumu'ah menafikan sekeras-kerasnya penyebaran fatwa palsu yang disandarkan kepada dirinya yang mengatakan "halal" membunuh penyokong legitimasi dan ahli Ikhwan Muslimin.

Beliau menegaskan bahawasanya khabar angin tersebut tidak berasas dan jauh menyimpang dari kebenaran, sumber Al-Azhar Asy-Syarif menyebut.

Katanya, khabar angin yang telah tersebar itu sangat bertentangan dengan ajaran Islam, yang mana menyeru untuk memelihara nyawa serta kehidupan manusia, mengutuk dengan keras segala bentuk kekejaman.

Fatwa palsu itu sebelum ini tersebar di media khususnya yang pro kerajaan kudeta serta beberapa media antarabangsa.

Asy-Syeikh Dr Ali Jumu'ah juga menyebut bahawasanya beliau ketika menyandang jawatan Mufti Republik Arab Mesir, pernah mengeluarkan fatwa berkenaan keharusan mengadakan demonstrasi atau tunjuk perasaan secara aman yang tidak akan menyebabkan berlaku sebarang kemudharatan.

Dalam fatwa tersebut, beliau juga menyebut berkenaan pengharaman penggunaan sebarang bentuk senjata semasa demontrasi, dan kesucian darah rakyat Mesir yang tidak boleh dicabuli.

Protest over Trans-Pacific Partnership Agreement talks

Georgetown University professor analyses Egypt crisis

TG Nik Aziz makin pulih, bersemangat isu Mesir


KOTA BHARU: Keadaan kesihatan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kini semakin pulih dan dijangka keluar wad di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian, Ahad ini.

Malah beliau melayan tetamu yang datang melawatnya dan bertanya khabar mengenai pergolakan yang berlaku di Mesir sekarang.

Tengah hari tadi beliau dikunjungi Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Zulkifli Mamat.

“Tok Guru pun berhajat hendak pergi menunaikan solat Jumaat tadi memandangkan keadaan kesihatannya semakin baik sekarang, namun doktor menasihatkan lebih banyak berehat.

“Esok juga beliau ada jemputan daripada kerajaan Selangor namun memohon maaf tidak sempat hadir kerana keadaan kesihatan belum pulih sepenuhnya,” kata pegawai khasnya, Wan Zulkefli Wan Muhammad.

Mantan menteri besar itu dimasukkan ke wad pada Ahad lepas selepas menghadapi masalah berkaitan perutnya.

Kes Altantuya dan jenama ‘Endless Possibilities’


KUALA LUMPUR: Tiga peristiwa sejak bulan lalu menjadi tanda pelancaran yang hebat bagi jenama baru Endless Possibilities yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menggantikan slogan 1Malaysia yang tidak bermaya.

Pertama, kata Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang Endless Possibilites membuka lembaran baru apabila Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah memaksa DAP untuk mengadakan pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat bagi mengelakkan pendaftaran parti itu daripada dibatalkan.

“Walaupun ROS tidak mampu memberikan sebarang sebab mengapa ia ‘tidak berpuas hati’ dengan pemilihan parti DAP yang diadakan pada bulan Disember tahun lalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Kedua, kata Ketua Parlimen DAP itu lagi, Endless Possibilities telah memulakan satu era baru dengan meluluskan tayangan filem Tanda Putera di pawagam seluruh negara pada 29 Ogos.

Katanya, filem itu mengandungi babak yang menunjukkan seorang pemuda Cina kencing di depan kediaman rasmi Menteri Besar Selangor sehingga merangsang kejadian rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Detektif Conan: Kes Azilah, Sirul difail ke Mahkamah Persekutuan

SHAH ALAM - Pejabat Peguam Negara akan menfailkan kes Azilah Hadri dan Sirul Azhar ke Makhamah Persekutuan susulan ketidakpuasan hati pihak pendakwa raya berhubung keputusan Makhamah Rayuan hari ini yang membebaskan dua bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) polis itu daripada disabitkan kesalahan membunuh seorang wanita Monggolia, Altantuya Shaariibuu, tujuh tahun lalu.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, walaupun pihak pendakwa raya menghormati keputusan Mahkamah Rayuan namun pihaknya tidak berpuas hati dengan keterangan yang diberi.

“Kita menegaskan bahawa keterangan mereka tidak relevan sama sekali kerana kisah keseluruhan kes pendakwaan telah dibentangkan di dalam perbicaraan.

“Oleh itu, rayuan kepada Mahkamah Persekutuan akan difailkan,” kata Peguam Negara

Kedua-duanya sebelum ini disabitkan bersalah di Mahkamah Tinggi Shah Alam atas tuduhan membunuh Altantuya, 28, di hutan simpan, Shah Alam pada 2006.

Mereka pada ketika itu bertugas di UTK Bukit Aman dan berada dalam pasukan keselamatan di bawah Menteri Pertahanan Datuk Seri Najib Razak

Rayuan mereka telah dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan pada 23 Ogos 2013 di mana sabitan dan hukuman diketepikan.

Mereka berdua telah dibebaskan hari ini.

AG Gani must take the blame for Appeals Court decision to THROW OUT Altantuya case

 There should be an independent inquiry into the conduct of the prosecution in the Altantuya case.
The Court of Appeal today allowed the appeal of Kpl Sirul and Azilah citing amongst other things, a failure on part of the prosecution to call a material witness, one DSP Musa Safri, a former aide de camp of the Prime Minister.
AG Gani must take the blame for Appeals Court decision to THROW OUT Altantuya caseThe Attorney General and his team ought to have known that this was an important witness. They have, one would assume, vast experience in handling cases like these and they know for a fact that they would run a serious risk of having their case thrown out for failure of calling these important witnesses.
So why did they choose to take the risk, which has now come to serve as one of the reasons for the collapse of their case?
Many questions have arisen. Of the most serious is concern over whether or not there has been proper investigations and a proper presentation of evidence in court.
We cannot allow these concerns to go unanswered. There must be an independent inquiry, by people who are not associated with the AG's chambers to review the investigation papers and to report back as to the propriety of the conduct of the prosecution in this case.
I call for this inquiry in my capacity as Member of Parliament, having serious concerns about the negative perception now looming over the office of the Attorney General as a result of this case.
We must always ensure that the public has full confidence at all times in the AG's chambers and this demand is made in consideration of and in keeping with that.

GOBIND SINGH DEO
MP Puchong


Detektif Conan: Saya Tiada Niat Bunuh Altantuya - Azilah Hadri

Malays to CLOSE AN EYE to Altantuya acquittal? Major whitewash for Najib, Umno

Malays to CLOSE AN EYE to Altantuya acquittal? Major whitewash for Najib, UmnoKUALA LUMPUR - It looks like a major whitewash is on the way, with the government-controlled media out to paint the acquittal of two former bodyguards of Prime Minister Najib Razak as some form of divine intervention that came about because the duo had prayed hard for their release.
Using a strong Muslim brush to depict how the two men, who have spent 7 years behind bars, were finally granted their wish on Friday, it looks like Najib's supporters are trying influence Malaysians, especially the Malays, into thinking that it is OK to forgive former chief inspector Azilah Hadri and ex-corporal Sirul Umar. In fact, it is what should be done as the pair are also part of the Malay community.
No a line is spared on the Mongolian victim, who was deprived of life at the prime of her youth. Altantuya Shaariibuu was only 28 when she was shot in the head twice and her body blown up with C4 explosives by Azilah and Sirul.
Such is now the level of intellectualism and morality that some say the Malays in Malaysia are being shepherded towards by the politicians in power and also by the religious authorities who owe their appointments to Najib's Umno party.
It is as though being Malay, Muslim and pro-Umno will be sufficient protection against whatever harm that may loom ahead, including just punishment for a crime as serious as murder.
7 years is enough for two cold-blooded killers?
Hence, few are surprised at the rapid deterioration of standards in the country and can only shake their heads in wonder at the surreal situations that keep cropping up such as threatening a 15-year jail sentence on two immature non-Malay youngsters for posting a silly Ramadan greeting on their Facebook page while lauding the end of a 7-year detention slapped on two cold-blooded killers as being 'sufficient' punishment.
Against such a backdrop, it would be hard to fault critics for blaming the recent turn of events and the ensuing morality confusion in Malaysia on Najib and his wife Rosmah Mansor, both of whom have been accused of ordering the murder through third parties.
The Opposition and the general public might be outraged and propose all sorts of retaliatory action but let's face it.
If Najib and Umno can be so bold as to swing such a controversial acquittal, what chances of success can calls for public inquiries or court summonses have?
Media rehabilitation for the killers, political cleansing for Najib and Rosmah
For example even if DAP chairman Karpal Singh, who is also a prominent lawyer acting for Altantuya's family, succeeds in getting Najib and his aide-de-camp Musa Safri to appear in court to answer questions on their roles in the Altantuya murder, would it not be another fairy tale ending to expect the court to punish, let alone reprimand the duo?
No surprise then that on Friday, national news agency Bernama led the mainstream media coverage with an exclusive it obtained with Azilah and how he had wished and prayed for his acquittal.
Thus begins the media rehabilitation of two of Malaysia's most infamous killers, and along with that the political cleansing of Najib's much tarnished record, purging from it any elements of murder. And also from that of his equally controversial wife, Rosmah Mansor's.
I wish to be home - Azilah; I am grateful to Allah - Sirul

White House calls for UN probe of alleged Syria gas attack

Appeals Court should have ordered retrial, says Zaid

Lingam hadapi prosiding hina mahkamah isu plagiat

 
Peguam VK Lingam dan 24 lagi akan menghadapi prosiding menghina mahkamah selepas dituduh memplagiat keputusan penghakiman.

Mahkamah Persekutuan hari ini membenarkan prosiding itu, sekali gus menolak permohonan Lingam untuk mengetepikan permohonan menghina mahkamah terhadap beliau dan pelanggan.

Dalam keputusan sebulat suara, lima panel diketuai Hakim Suriyadi Halim Omar memutuskan, terhadap kes prima facie dalam permohonan itu.

"Kami dapati tiada kesalahan prosedur untuk mendapat kebenaran (prosiding menghina mahkamah) dan berpuas hati bahawa kes prima facie dibuktikan terhadap kesemua pihak itu.

Detektif Conan: Pembantu Najib tak relevan pada kes - AG

Testimoni bekas pembantu Datuk Seri Najib Razak ketika beliau timbalan perdana menteri "tidak relevan" kepada pendakwaan terhadap bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Sirul Azhar dan Azilah Hadri, kata peguam negara.

Oleh itu, pendakwaan akan memfailkan rayuan terhadap pembebasan Mahkamah Rayuan yang dituduh membunuh warganegara Mongolia Altantuya Shariibuu.

Penghakiman yang dibacakan oleh Hakim Datuk Tengku Maimun Tuan Mat memutuskan berlaku penyalaharahan yang serius oleh hakim Mahkamah Tinggi dalam mensabitkan Sirul dan Azilah.

Ia termasuk tidak memanggil DSP Musa Safri, dan kegagalan untuk mengemukakan diari balai polis yang menyatakan bahawa Azilah berada di Bukit Aman pada masa berkenaan.

“Endless Possibilities”, kaitan antara Israel dan Malaysia

Penjenamaan slogan baru bagi menggantikan kegagalan slogan 1Malaysia "Endless Possibilities dilaporkan turut digunakan oleh Kementerian Pelancongan Israel dalam mempromosi persidangan bagi merancang industri tersebut.
Slogan "Endless Possibilities" pertama kali dilancarkan Malaysia semasa Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland Januari 2013.
Empat bulan selepas, negara Israel yang terkenal dengan penindasan kepada rakyat Palestin turut mengikuti slogan sama bagi industri pelancongan negara itu, kata Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan hari ini.
Terdahulu, The Malaysian Insider melaporkan slogan baru "Endless Possibilities " bakal dilancarkan pada 17 September tahun ini, sehari selepas negara menyambut Hari Malaysia ke 50.
Slogan baru itu dilihat sebagai usaha penjenamaan baru kepada 1Malaysia yang diperkenalkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak baru mengambil alih kepimpinan negara pada April, 2009.
Satu laman web baru – www.malaysia.my juga sedang dibina.
Kempen `Endless Possibilities’ sebenarmya sudah bermula awal tahun ini tetapi pelancarannya ialah pada 17 September depan. Semua menteri sudah diberikan penerangan mengenainya,” kata sumber kepada The Malaysian Insider.
Beliau berkata, Najib turut dilihat menggunakan butang lencana berlogo `Endless Possibilities’, yang berupa lingkaran tiada penghujung berjalin dengan M dan Y dalam warna merah, kuning dan putih berlatarbelakangkan warna biru, bersama dengan butang lencana logo 1Malaysia.
Slogan 1Malaysia dengan tagline `Rakyat didahulukan. Pencapaian diutamakan’ dipersendakan kerana maksudnya yang kabur dan pengkritik menyatakan ia tidak mampu menyatukan rakyat Malaysia, termasuk bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Negara Selamat: Empat lelaki pecah masuk rumah mewah Tan Sri Isa Samad

Rumah Tan Sri Isa Samad yang dipecah masuk empat lelaki awal pagi ini. Gambar The Malaysian Insider oleh Muzliza Mustafa, 23 Ogos, 2013.
Rumah Mewah Tan Sri Isa Samad yang dipecah masuk empat lelaki awal pagi ini.

Empat lelaki bersenjata parang memecah masuk rumah Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan mengikat lima anggota keluarga ahli politik berkenaan dalam kejadian di Nilai Springs Villa, di Nilai, Negri Sembilan, awal hari ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 3.30 pagi itu, tiga lelaki terbabit memasuki banglo itu ketika anggota keluarga Mohd Isa iaitu dua anak perempuannya, seorang menantu lelaki, seorang cucu dan anak saudara selain seorang pembantu rumah sedang tidur.
Ketua Polis Daerah Nilai Supt Mohd Yusoff Awang berkata ketika kejadian Mohd Isa dan isteri berada di sebuah lagi kediaman beliau di Seremban.
"Ketika semua mangsa sedang nyenyak tidur dalam bilik masing-masing tiba-tiba mereka dikejutkan dengan kehadiran tiga lelaki bersenjatakan parang dipercayai rakyat asing.
"Kesemua mangsa termasuk seorang pembantu rumah yang berusia dalam lingkungan 20 hingga 30-an dikumpul dalam sebuah bilik dan diikat oleh penjenayah berkenaan," katanya pada sidang akhbar hari ini.
Beliau berkata lelaki terbabit kemudian menggeladah kediaman itu dan melarikan empat telefon bimbit serta dua peti besi yang mengandungi barang kemas serta jam berjenama milik ahli politik itu yang dianggar bernilai ribuan ringgit.

Selamat berehat Tok Guru ku

"Mana Datuk Husam?" tanya Datuk Nik Aziz Nik Mat apabila terjaga dari tidurnya di atas katil Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kota Bharu.
Ekoran itu, keluarganya menelefon Naib Presiden PAS itu dan bergegaslah Husam ke HUSM menemui Nik Aziz. Namun Nik Aziz tertidur lagi. Husam tidak sampai hati untuk mengejutkan Mursyidul Am PAS itu.
Apabila terkejut dari tidur, sekali lagi Nik Aziz bertanya, "Mana Husam?". Sekali lagi, Husam terpaksa berpatah balik ke HUSM ketika beliau dalam perjalanan ke lapangan terbang Pengkalan Chepa untuk seterusnya ke luar negara.
Kali ini, Husam dapat mendengar apa yang hendak diperkatakan oleh Nik Aziz kepadanya. Namun ia hanya antara mereka berdua. Selepas tiga hari berlalu, sehingga kini ia tetap menjadi rahsia antara mereka.
Selain Husam, bekas Menteri Besar Kelantan itu turut menyebut nama Abang Ya (pegawai polis berpangkat Kopral, bekas pengawal peribadi beliau semasa menjadi MB), ketika beliau berehat di HUSM kali ini.
Sejak melepaskan jawatannya sebagai MB, kesihatan Nik Aziz merosot teruk. Beliau sering bersungut keletihan. Wad VVIP di tingkat 2 bangunan utama HUSM yang terletak kira-kira lima kilometer dari rumahnya di Pulau Melaka menjadi rumah kedua beliau.
Memang, dengan umurnya mencecah 82 tahun dan segenap tenaga diberikan untuk jamaah dan kerajaan selama ini, beliau wajar banyak berehat.
Namun beliau sering menyebut dua nama yang seangkatan dengan beliau apabila mengenangkan kesihatannya. Tun Dr Mahathir Mohamad dan Lee Kuan Yew. Kedua-duanya lebih tua dari beliau namun masih aktif dan sihat sedangkan beliau terpaksa berulang alik ke hospital.
Saya membuat temujanji untuk mewawancara beliau pada jam 11.30 pagi 19 Ogos di JKR 10, Kota Bharu. Ketika itu, pihak yang menjaga beliau penuh yakin, ia boleh diadakan.
Di Kuala Lumpur, saya telah memberitahu pihak pengurusan The Malaysian Insider, ia bukan satu yang pasti memandangkan status kesihatan Tok Guru yang sangat disayangi ramai itu.

Malaysia Boleh: Rakyat Bangladesh didahulukan, pekerja Bangla diutamakan

Langkah kerajaan ingin membawa masuk 1.4 juta pekerja Bangladesh adalah amat dikesali. Sudah banyak kali kerajaan tunduk kepada majikan dan pihak lain berkepentingan. Sering kali juga kerajaan memberi berita gembira kepada menteri dari Bangladesh yang datang melawat.

Adakah kita sebegitu lemah hingga mudah tunduk kepada desakan negara Bangladesh yang sememangnya ingin seberapa ramai rakyat mereka meraih faedah ekonomi di sini?

Sebelum ini kerajaan meringankan pelaksanaan skim gaji minimum walaupun tujuan asalnya ialah menggalakkan majikan mengambil pekerja tempatan. 1.4 juta pekerja asing baru adalah satu jumlah yang sangat besar menyamai jumlah seluruh kakitangan awam di Malaysia.

Bilangan 1.4 juta ini pekerja baru ini jika ditambah dengan jumlah hampir 2 juta pekerja asing sah dan 1 juta pekerja asing yang bekerja secara haram sudah melebihi angka 4 juta orang.

Berapa juta agaknya peluang pekerjaan baru yang dapat diwujudkan dalam setahun? Jika 1.4 juta pekerja Bangladesh dibawa masuk dan dibenarkan bekerja di sektor perindustrian dan perkhidmatan maka apa akan jadi kepada anak-anak tempatan yang tidak mempunyai kelulusan tinggi.

Mengapa pekerja Bangladesh sentiasa menjadi 'anak emas' kerajaan Malaysia?

Zaman Tun Dr Mahathir pekerja Bangladesh tidak pula dibenarkan bekerja di mana mereka suka. Zaman Tun Abdullah Badawi pengambilan pekerja asing Bangladesh telah dibekukan. Tapi di zaman kerajaan yang sentiasa mendahulukan rakyat ini bukan sahaja membenarkan pengambilan semula tetapi meningkatkan jumlahnya secara ketara.

Tidak cukupkan masalah yang timbul apabila jumlah warga Bangladesh ini menjadi majoriti di sesuatu kawasan?

Lihat sendiri Chinatown di Petaling Street pun boleh bertukar menjadi BanglaTown. Sekarang ini warga Bangladesh sudah ramai yang berniaga dan bekerja sendiri.

PAS: Siapakah yang membunuh Altantuya?

Persoalan berhubung siapakah pembunuh warga Mongolia Altantuya Shaariibu timbul kembali berikutan dengan keputusan mahkamah hari ini.
Mohamad Sabu (gambar) menyatakan rasa terkejut beliau berhubung pembebasan bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, daripada pertuduhan membunuh warga Mongolia itu oleh Mahkamah Rayuan hari ini.
Menurut Timbalan Presiden PAS itu, perkara seperti tu tidak seharusnya berlaku kerana pembebasan tersebut menambah lebih banyak persoalan yang belum terjawab.
“Saya amat terkejut dan tidak menyangka mahkamah akan membuat keputusan begini, jadi sekarang ini semua rakyat Malaysia tertanya-tanya apakah yang berlaku sekarang ini? Siapakah yang membunuh Altantuya? bagaimanakah Altantuya ini boleh terbunuh, adakah dia meletupkan dirinya sendiri atau bagaimana” kata Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu itu apabila dihubungi The Malaysian Insider.
“Seperti ada sesuatu yang tidak kena namun bila kita cuba nak suarakan keraguan nanti pihak kerajaan kata kita cuba menghina keputusan mahkamah, saya pula akan didakwa maka inilah yang rakyat kena terima maka kes ini akan dibiarkan tidak berkesudahan seperti kes lain yang melibatkan kalangan pemimpin tertinggi,” tambah beliau lagi.
Mohamad mengulas pembebasan dua bekas komando polis hari ini selepas Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan mereka dan mengubah sabitan terhadap tuduhan membunuh warga Mongolia itu pada 2006.
Panel tiga hakim iaitu Datuk Seri Mohamed Apandi Ali, Datuk Linton Albert dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat membuat keputusan sebulat suara membenarkan permohonan rayuan Azilah dan Sirul.

Biarkan Ordinan Darurat dalam kubur

Mohamed Hanipa Maidin,  

Baik dalam Parlimen atau di luar Parlimen ahli ahli Parlimen BN kuat meneriak agar Ordinan Darurat ( EO )  yang telah dimansuhkan dan kini berehat di dalam kubur untuk dihidupkan semula. Alasan mereka hanya dengan EO gejala jenayah berat dapat diselesaikan. Mantan Ketua Menteri Melaka , Ali Rustam pergi lebih jauh lagi - beliau menyalahkan pemimpin Pakatan Rakyat ( PR ) di atas segala jenayah pembunuhan ala mafia yang berlaku sekarang. Mahathir pula menyatakan Kerajaan BN menggadaikan kebebasan dengan pemansuhan EO.

Mantan Ketua Polis Negara (KPN ), Rahim Noor dan KPN pula mahukan Kerajaan menghidupkan semula EO. Agak lucu juga Rahim Noor bercakap tentang jenayah dalam keadaan beliau sendiri telah gagal memastikan keselamatan orang yang ditahan di lokap polis-tempat yang sepatutnya paling selamat-benar benar selamat. Adakah beliau telah lupa bagaimana beliau sebagai KPN telah mencederakan Anwar Ibrahim di dalam lokap polis. Jika polis melakukan jenayah sudah dikira jijik bagaimana pula jika Ketua Polis  yang melakukan jenayah dan jenayah pula dilakukan di dalam lokap polis?

Adakah benar EO ubat yang mujarab bagi menyelesaikan jenayah berat seperti kongsi gelap? Jika benar sudah pasti sudah lama gejala kongsi gelap telah dapat diselesaikan kerana EO hanya dimansuhkan setelah usia EO  mencapai usia emas.Seperti yang kita tahu EO membenarkan penahanan tanpa bicara seperti ISA, maka sepanjang tempoh EO masih hidup dan bernyawa logiknya sudah tentu sudah ramai ketua ketua kongsi gelap yang berjaya ditahan sekaligus segala kegiatan dan modus operandi mereka sudah boleh dikenal pasti. Jadi mengapakah ketua polis masih mengeluh kita masih masih perlukan EO?

Hakikatnya EO bukan sahaja digunakan ke atas penjenayah berat malahan penjenayah biasa yang terlibat dengan kesalahan yang dikira kecil juga menjadi mangsa EO. Peguam yang biasa mengendalikan jenayah tahu sangat perkara ini. Tapi itu bukan isunya mengapa PR dan mana mana individu yang prihatin meminta EO dimansuhkan.

Ya, jenayah berat isu kita bersama.Namun sejahat mana pun seorang penjenayah mereka masih seorang manusia. Mereka ada hak iaitu hak sebagai seorang manusia. Hak ini adalah hak yang diberikan oleh Tuhan kepada manusia itu. Hak itu wujud sebelum wujudnya mana mana undang undang di negara di dunia ini. Hak itu hak yang sentiasa ada sekalipun tiada apa apa undang undang dalam mana mana negara. Di dalam bahasa ingggeris ianya dikenali sebagai "inalienable rights".

300 demo di kedutaan AS bantah TPPA


(Antara yang mengambil bahagian dalam bantahan TPPA di keduataan AS hari ini)


KUALA LUMPUR: Seramai kira-kira 300 orang mewakili gabungan NGO Bantah Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA) berhimpun di ibu negara hari ini.

Mereka berkumpul di hadapan bangunan Kedutaan Amerika sejurus selesai solat Jumaat bagi menyerahkan memorandum kepada pihak kedutaan.

Mereka menyeru 12 negara yang menyertai TPPA untuk menolak sebarang usaha ke arah 'Penjajahan Korporat' terhadap warga Asia Pasifik dan berusaha untuk melindungi, mengekalkan dan mempromosi sistem perdagangan yang benar-benar bebas, adil dan selamat di antara negara-negara yang terlibat.

Kumpulan berkenaan terdiri daripada Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Kumpulan Pro Mahasiswa, Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) dan juga beberapa kumpulan NGO lain.

PAS diwakili pakar ekonominya, Dr Rosli Yaacob yang merupakan bekas Timbalan Pengarah Bank Negara.

Bagaimanapun pihak kedutaan hanya membenarkan dua wakil gabungan masuk ke dalam.

Russia backs UN probe of Syria attack

Egypt's tourism industry hit by crisis

US military aid to Egypt is under scrutiny

Syrians doubt use of chemical weapons

Syria: Chemical warfare?

Kumpulan Kedua Pelajar Mesir Tiba Dengan Selamat

Exclusive: Pres. Obama on Syria

Exclusive: Pres. Obama on Egypt

Kekalkan kemerdekaan bantah TPPA

Memorandum Bantah TPPA Diserahkan ke Kedutaan AS

Demo bantah TPPA ke Kedutaaan Amerika

Detektif Conan: Pasukan pembelaan gembira Sirul, Azilah bebas tuduhan

With ex-cops acquittal, Altantuya's father may never get answers

Detektif Conan: Tubuh RCI siasat pembunuhan Altantuya

altantuyaKUALA LUMPUR 23 Ogos: Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) wajar ditubuh bagi menyiasat dan mengenalpasti pembunuh sebenar Altantuya Shaariibuu, kata Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram) Cynthia Gabriel.
Katanya, ia ekoran keputusan mahkamah pagi ini yang membebaskan anggota Unit Tindakan Khas (UTK), Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar daripada tuduhan membunuh wanita Mongolia itu.
“Sebuah RCI bebas wajar ditubuh bertujuan mencari dan mengumpul segala bukti dan fakta mengenai kematian Altantuya.
“RCI itu mesti menjawab bagaimana C4 boleh berada ditempat kejadian mengapa wanita Mongolia itu dibunuh,” katanya kepada Keadilandaily.
Tegasnya RCI tersebut mesti memanggil setiap individu yang dikaitkan dengan pembunuhan untuk tampil memberi keterangan.
“RCI ini penting bagi memastikan pembunuh sebenar diketahui dan diadili tanpa mengira latar belakang mereka.” kata Cynthia
Sementara itu, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim mencadangkan perbicaraan semula bagi kes pembunuhan tersebut.
“Tentunya keadilan memerlukan bicara semula sehingga kita tahu kebenarannya. Sekarang tidak ada siapa tahu mengapa Altantuya dibunuh,” tulis Zaid di twitter.
“Bagaimana lagi kita nak tahu mengapa saksi utama tidak disebut..? soalnya.

Detektif Conan: Azilah, Sirul secara rasmi keluar penjara hari ini

Anggota polis Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar meninggalkan penjara masing-masing hari ini selepas dilepaskan dan dibebaskan daripada hukuman serta sabitan membunuh warga Mongolia Altantuya Shaariibuu.
Ketua Pengarah Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar mengesahkan Azilah meninggalkan Penjara Kajang pada jam 11.45 pagi selepas selesai proses dokumentasi.
Koperal Sirul Azhar pula dibebaskan dari Penjara Tapah.
"Azilah balik dari Mahkamah Rayuan Putrajaya untuk beberapa proses dokumentasi serta mengambil barang kepunyaannya sebelum meninggalkan penjara bersama keluarganya," kata Zulkifli ketika dihubungi di Kuala Lumpur.
Mahkamah Rayuan Putrajaya pada sebelah pagi, melepaskan dan membebaskan Azilah dan Sirul Azhar daripada tuduhan membunuh Altantuya tujuh tahun lalu.
Tiga anggota panel hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali, Datuk Linton Albert dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat sebulat suara mengetepikan hukuman mati yang dikenakan Mahkamah Tinggi Shah Alam selepas membenarkan rayuan Azilah dan Sirul Azhar terhadap sabitan dan hukuman. - Bernama

Detektif Conan: Pedakwa tak failkan rayuan ke atas pembebasan Razak Baginda, Sirul dan Azhar sebaliknya!!

Hari ini Mahkamah Rayuan membebaskan bekas ketua inspektor Azilah Hadri dan bekas korperal Sirul Azhar Umar. Kini tidak ada sesiapa yang meletupkan Altantuya pada 2006, mungkin Altantuya meletup sendiri kerana kepanasan berada di Malaysia.
Pembebasan mereka berdua mengundang lebih banyak persoalan dan isu ini tentunya tak boleh nak disenyapkan begitu sahaja.
Bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, juga rakan baik PM dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada 31 Oktober 2008 selepas pihak pendakwaan gagal mewujudkan kes prima facie terhadapnya.
Pihak pendakwa tidak pernah pun memfailkan rayuan terhadap pembebasan Abdul Razak. Namun begitu hari ini pihak pendakwaan berkata, mereka akan memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membebaskan Azilah dan Sirul, kedua-dua tertuduh bertopeng yang `disembunyikan’ daripada masyarakat awam sepanjang 159 hari perbicaraan kes Altantuya.
Pihak pendakwa boleh pilih-pilih pula, lagi timbul persoalan…

Detektif Conan: Mahkamah Rayuan sepatutnya arah bicara semula - Zaid

Bekas menteri undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim menyuarakan kekecewaannya dengan Mahkamah Rayuan kerana tidak mengarahkan diadakan perbicaraan semula kes pembunuhan penterjemah Mongolia Altantuya Shaariibuu.

"Pastinya keadilan memerlukan perbicaraan semula kes itu supaya kita tahu kebenarannya. Kini, tiada siapa yang akan tahu mengapa Altantuya dibunuh," katanya dalam posting Twitter.

"Bagaimana lagi kita akan tahu mengapa saksi utama tidak dipanggil, mengapa pendakwaan selemah itu ...

"Saya kecewa dengan hakim Mahkamah Rayuan. Bukan kerana pembebasan tetapi kerana gagal untuk memerintahkan diadakan perbicaraan semula," katanya.

Detektif Conan: Karpal panggil PM, Musa Safri dalam tuntutan sivil bapa Altantuya


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas pegawai khasnya, DSP Musa Safri akan disapina untuk memberi keterangan dalam tuntutan sivil yang difailkan Setev, bapa Altantuya Shaariibuu.
Peguam Karpal Singh (gambar), yang menjadi peguam pemerhati bagi pihak Setev, berkata beliau akan mendesak tuntutan itu didengar tidak lama lagi.
Setev memfailkan tuntutan sivil RM100 juta terhadap Abdul Razak Baginda, Azilah Hadri, Sirul Azhar Umar dan kerajaan Malaysia pada Jun 2007.
Tuntutan itu ditangguhkan berikutanmemberi laluan terlebih dahulu kepada rayuan yang difailkan Azilah dan Sirul. Kedua-dua anggota polis itu dibebaskan hari ini sementara Razak yang dituduh bersubahat dengan kedua-duanya itu dibebaskan pada Oktober 2008.
“Kita kini akan memanggil perdana menteri dan Musa. Musa tidak boleh bertindak sendiri,” katanya di Shah Alam, hari ini.
Karpal berkata, di sebalik pembebasan Azilah dan Sirul, Setev masih mempunyai jalan menerusi tuntutan sivil.

Detektif Conan: Peguambela mengatakan ketiadaan DSP Musa Safri sebagai saksi kunci kejayaan pembebasan Azilah, Sirul

Bapa saudara Sirul (kanan) mengucapkan tahniah kepada pihak peguam bela. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos 2013.Bapa saudara Sirul (kanan) mengucapkan tahniah kepada pihak peguam bela. Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 23 Ogos 2013.Peguam Datuk Hazman Ahmad sebak mendengar pembebasan anak guamnya, Azilah Hadri hari ini.
Beliau memberitahu pemberita lega Mahkamah Rayuan bersetuju dengan percanggahan yang dibangkitkan oleh peguam.
Hazman dibantu oleh J Kuldeep Kumar, mewakili Azilah dari mula perbicaraan kes pembunuhan itu sehingga proses rayuan.
“Kami berterima kasih kepada Mahkamah Rayuan mendengar hujah kami tentang notis alibi, senarai panggilan yang tidak konsisten, diari balai polis dan testimoni saksi polis dalam menuduh anak guam saya berada di lokasi jenayah,” katanya.
“Ini adalah asas utama dan mahkamah menerima rayuan kami berdasarkan asas ini.”
Sementara peguam Sirul Azhar Umar, Kamarul Hisham Kamaruddin, Hasnal Redzuan Merican dan Ahmad Zaidi Zainal turut tersenyum.
Kamarul mengatakan mahkamah menerima kesemua hujah pembelaan yang dibangkitkan semasa rayuan.
“Hakim menerima alasan tidak memanggil Timbalan Supritendan Musa Safri (bekas aide-de-camp perdana menteri) menyebabkan terdapat lompong besar dalam kes pendakwaan,” katanya.
“Dari rekod pihak pendakwaan, Musa memainkan peranan penting dan boleh membantu menjelaskan banyak perkara seperti motif.
“Ini penting untuk kes pendakwaan.”
Kamarul menambah beliau tidak mahu bercakap lebih banyak oleh kerana pihak pendakwaan akan membuat rayuan berhubung keputusan ini.
“Akan tetapi, kami berpuas hati dengan keputusan hari ini,” katanya.

Detektif Conan: Warga internet luah marah di ruang siber...Kenapa saksi penting tidak dipanggil..??

Bagaimana rupa bekas polis Azilah Hadri dan Siru Azhar Umar? Mengapa DSP Musa Safri tidak dipanggil memberi keterangan?
Ini adalah dua soalan yang kerap ditanya di ruang siber apabila pengguna internet (netizen) memberi ulasan yang meluap-luap terhadap pembebasan dua anggota polis berkenaan daripada tuduhan membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.
Berikutan keputusan mahkamah hari ini, ada pelbagai kemungkinan yang tiada berpenghujung mengenai apa yang berlaku kepada kes Altantuya, yang meletakkan Malaysia di peta dunia atas sebab yang salah.
Dan soalan yang terus berada di ruang siber, siapa bunuh Altantuya?
Kebanyakan ulasan yang dibuat di talian bernada sinis dengan salah seorang netizen, Isana berkata:”Wow! Kalau begitu, Altantuya pasti masih hidup kerana tidak ada sesiapa membunuhnya. `Endless Possibilities’ hanya berlaku dalam 1Malaysia.”
Satu lagi, Rayfire mengulas,”Ya, `Endless possibilities’ untuk menipu, membunuh dah bebas! Keadilah mesti dan akan ditunjukkan oleh Yang Berkuasa.”
Sebahagian yang lain tertanya-tanya sama ada masyarakat akan dapat mengenali bagaimana rupa Azilah dan Sirul.
“Muka mereka ditutup dari hari pertama, setiap kali mereka dibawa masuk dan keluar mahkamah,” kata Mr M.
“Bagaimana mereka berdua dibenarkan menutup muka mereka sejak hari pertama? Adakah itu supaya apabila mereka dibebaskan, tidak ada sesiapa yang tahu siapa mereka dan bagaimana rupa mereka? Jika mereka tidak dibebaskan sekali pun, tidak ada siapa akan tahu sama ada mereka benar-benar digantung sebab tiada yang tahu rupa mereka! *teori konspirasi*”.
Sebahagian yang lain meluahkan rasa kecewa terhadap sistem keadilan yang memutuskan pembebasan itu walaupun ada yang kata, itu memang dijangkakan berlaku.
Netizen Angel mendakwa Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail sengaja tidak memanggil DSP Musa memberi keterangan di mahkamah.