Jumaat, 9 Ogos 2013

Lensa: Tok Guru Nik Aziz Dan Cucu Cucunya Di Aidilfitri


Tok Guru diberitakan mempunyai 60 Orang Cucu. Di dalam gambar ini baru 17 Orang.Semoga mereka turut mengikuti jejak langkah Tok Guru

Falsafah Aidilfitri perlu dihayati


Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya tersebut, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang telah diwarisi secara turun-temurun daripada datuk nenek mereka terdahulu.
Lalu Rasulullah SAW telah menyatakan kepada masyarakat Arab Madinah bahawa Islam telah menggantikan dua hari raya yang diraikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya Korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau disebut Aidilfitri.
Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu merupakan satu ibadat.
Hari Raya Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang-orang yang telah dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.
Kemenangan itu bukan saja menang kerana telah berjaya mengawal nafsu makan dan minum selama sebulan pada siang hari sepanjang bulan Ramadan, tetapi juga kemenangan kerana seseorang yang telah mengerjakan puasa tersebut dengan sendirinya dapat menghalang diri daripada melakukan apa jua perkara yang dilarang. Sekiranya dilakukan juga maka akan terbatallah puasanya.
Kerana itulah Allah menganugerahkan satu hari untuk kita sama-sama meraikan kejayaan daripada kemenangan tersebut. Kalimat 'fitri' sendiri bermaksud fitrah, iaitu dengan kejayaan manusia balik kepada fitrah yang asal, Fitrah asal ini sebenarnya suatu permulaan kejadian manusia yang sememangnya bersih daripada dosa dan noda.
Oleh kerana ini dikatakan sebagai perayaan keagamaan, maka cara menyambut hari raya itu sendiri perlulah mengikut adab dan peraturan tertentu. Apabila saja diumumkan esok adalah hari raya, maka mulakanlah malamnya dengan aktiviti ibadat dengan memperbanyakkan solat sunat, bertasbih, bertakbir dan bertahmid sebagai tanda kesyukuran.

Pembantu Exco Johor didakwa hina Islam guna FB

Facebook 
PAGOH - Dikatakan berlaku satu lagi kes menghina masyarakat Islam di negara ini menerusi laman Facebook yang didakwa milik seorang pembantu kepada seorang wakil rakyat.

Ia menggambarkan kad hari raya yang tertera kepala babi panggang yang diapit lemang di sebelah kiri dan ketupat di sebelah kanan dengan kata-kata yang menjemput umat Islam menikmati hidangan itu. 

Bagaimanapun carian di laman Facebook di akaun yang menggunakan nama 'Alan Tang' mendapati posting kad ucapan itu sudah tidak ada lagi.

Sebaliknya Alan yang merupakan pembantu kepada Anggota Dewan Undangan Negeri Stulang, Andrew Chen Kah Eng dalam posting statusnya mendakwa terdapat individu lain yang meniru foto serta nama pengenalannya di laman Facebook itu dan memfitnahnya dengan posting sedemikian.

"Saya tidak pernah berniat menghina mana-mana agama dan sebaliknya saya amat berbangga kerana berada di negara yang menerima pelbagai agama seperti Malaysia," katanya.
 
Beliau mendakwa turut menerima panggilan ugutan menerusi telefon pada pukul 9 pagi semalam daripada pemanggil yang menggunakan nombor persendirian.

Alan yang kemudiannya menyedari posting itu lalu membuat laporan di Balai Polis Taman Pelangi, Johor Bharu pada pukul 4.30 petang hari yang sama.

Pemimpin Umno pertahan polisi berdasarkan kaum...


Beberapa pemimpin Umno mempertahankan polisi berdasarkan kaum dengan menjelaskan orang Melayu masih memerlukan bantuan.
Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Noh Omar berkata kerajaan berada pada trek yang betul dengan mengamalkan polisi berasaskan kaum kerana orang Melayu masih ketinggalan berbanding kaum lain di Malaysia.
Katanya, Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan bagi mengenalpasti ketidaksamaan sosial dan ekonomi pada awal 1970-an.
“Rusuhan kaum pada Mei 1969 akibat ketidakseimbangan ekonomi antara kaum maka orang Melayu mesti diberi peluang bagi memastikan mereka berdiri sama tinggi dengan kaum lain,” kata bekas Menteri Pertanian itu hari ini.
Beliau mengulas kenyataan mantan Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew dalam buku terbaharunya, “One Man’s View of the World” yang menghuraikan polisi berdasarkan kaum Putrajaya menyebabkan Malaysia kehilangan tenaga pakar.
“Mereka bersedia kehilangan bakat tempatan bagi mengekalkan dominasi sesuatu kaum,” memetik ungkapan Lee dalam buku tersebut.
Beliau menjelaskan Singapura mendapat faedah sebanyak 40 peratus pekerja yang berhijrah dari Malaysia.
Noh berkata orang Melayu masih memerlukan sokongan dalam bidang pendidikan.
“Maka sistem pendidikan sedia ada perlu diteruskan,” ujar Ahli Parlimen Tanjung Karang itu kepada The Malaysian Insider.

UMNO melengkapi dan Pendedahan anasir asing dalam menguasai kita

Kepada rakyat Malaysia khususnya Melayu Islam yang menyokong UMNO/BN dulu,kini,selamanya,bangunlah dari pemikiran setaraf penghuni gua batu,sedarlah bahawa anda membantu secara tidak langsung melengkapkan agenda asing dalam mencapai cita-cita "menguasai" dan merampas dan mencabuli hak rakyat negara ini secara licik,terancang,terlindung dengan pelbagai nama,slogan yang indah sebagai contohnya "TRANFORMASI"

Pendedahannya disini :https://www.facebook.com/photo.php?v=159049807618231&set=vb.100005396377740&type=2&theater

Antara paparan yang boleh dikongsi bersama ialah"Tranformasi" gagasan yang boleh kita katakan "Baik" sedap didengar hakikatnya ia satu penipuan besar yang berjaya dilakukan oleh UMNO/BN. Mereka telah pun menipu Ibu dan Bapa kita nama Malaysia Tanah Melayu / Semenanjung Emas tatkala Ibu dan Bapa kita mempercayai perjuangan mereka dalam menuju kemerdekaan walhal merekalah bapak segala penipu,penyamun yang diketegorikan bertauliah (berlesen).atau atas nama "tranformasi"


Mereka berusaha mengkayakan segelintir golongan elit yang berkepentingan langsung dan tidak langsung dengan kerajaan dalam mencapai hasrat untuk menguasai,membawa keluar hasil kekayaan,segala sumber dalam masa yang sama kononnya memakmurkan RAKYAT.


Anda boleh menonton pendedahan berikut dan membuat penilaian dengan penuh kebijaksanaan apa agenda mereka,terutamanya perancangan UMNO/BN dalam melengkapkan agenda asing tersebut


Bantulah kami selamatkan negara,bangsa,agama dengan menjauhkan diri dari UMNO/BN,tanpa anda agenda asing melalui UMNO tidak akan terlaksana.saksikan pendedahannya dengan penilaian yang bijaksana
- See more at: http://wallybandits.blogspot.com/2013/08/umno-melengkapi-dan-pendedahan-anasir.html#sthash.uSMus6Tc.dpuf

Kegiatan King Abdullah Raja Arab Saudi Sokong Singkirkan Mursi Terbongkar !Akhbar Amerika "Washington Time" melaporkan kenyataan seorang aktivis Saudi yang lantang memperjuangkan basmi penyelewengan,

Mujtaheed bin Harith bin Humam mendakwa Raja Saudi, Raja Abdullah bin Abdul Aziz memberikan rasuah berjumlah USD 1 billion kepada Menteri Pertahanan Mesir, Abdul Fatah As-Sisi bagi menjayakan misi operasi menyingkirkan Presiden Mesir yang sah, Muhammad Mursi.

Ini bermakna Raja Abdullah adalah antara manusia yang bertanggungjawab terhadap rampasan kuasa Mesir.

Semalam, kenyataan dari beberapa tokoh agama dan pendakwah Arab Saudi menyebut bahawa pengambil alihan kuasa dari Presiden Mesir Muhammad Mursi adalah "sepenuhnya rampasan kuasa dari semua aspek", "diharamkan oleh Islam serta merupakan satu tindakan jenayah".

Rafidah: BN mulakan kempen PRU14 sekarang..!!

BN harus memulakan kempen menarik sokongan rakyat dari sekarang dan tidak menunggu ketika hampir pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

KUALA LUMPUR: Anggota Majlis Tertinggi Umno Tan Sri Rafidah Aziz berkata Barisan Nasional (BN) harus memulakan kempen menarik sokongan rakyat dari sekarang dan tidak menunggu ketika hampir pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
“BN juga harus menjalankan program-program untuk menghampiri rakyat secara berterusan dan bukannya kepada ahlinya semata-mata,” katanya kepada Bernama, di sini.
Katanya program berbentuk kemasyarakatan harus dilaksana secara bersama dengan parti komponen bagi memperlihatkan kepada umum parti itu mewakili suara semua kaum.
Beliau yang diminta berkongsi pandangan mengenai strategi yang harus diambil BN pada PRU14 nanti, juga berkata parti komponen perlu memperkemaskan jentera masing-masing dengan tumpuna kepada orang muda.
Bekas Ketua Wanita Umno itu berkata BN sebagai parti yang meneraju kerajaan pusat harus melaksanakan transformasi seperti yang dilakukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kerajaan.
Sejak meneraju kepimpinan negara pada 2009, Najib sangat jelas dengan wawasan Malaysia sebagai negara moden, progresif dan sentiasa memandang ke hadapan dalam mengamalkan demokrasi yang melindungi hak dan kebebasan rakyat, katanya.
Rafidah, 70, yang memegang portfolio perdagangan antarabangsa dan industri selama 21 tahun dari 1987 hingga 2008, antara menteri yang lantang bersuara di peringkat antarabangsa.
Bekas anggota parlimen Kuala Kangsar itu juga antara pemimpin Umno paling lama berkhidmat dalam parti khususnya dalam Wanita Umno.
Bernama

Mat Sabu: Pandangan Lee Kuan Yew ketinggalan zaman


Demografi kaum di negara tetap tidak akan mengalami perubahan besar sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menawan Putrajaya merupakan pandangan yang salah dan tidak relevan dengan zaman kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.
Beliau menyifatkan pandangan yang dibuat Bekas perdana Menteri Singapura itu Lee Kuan Yew berdasarkan pandangan lama ketika pentadbiran Tunku Abdul Rahman dan Tun Dr Mahathir.
" Beliau orang lama dan pandangan itu pandangan lama ketika Tunku Abdul Rahman dan Mahathir memerintah tapi sekarang selepas 2008 kecederungan politik negara ini berubah,"katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Jelas Mohamad Sabu yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu itu, politik selepas tahun 2008 ialah politik baru dimana rakyat mula sedar isu perkauman yang disering ditakut-takutkan Umno hanyalah demi survival parti itu.
Malah kenyataan bahawa PR merupakan parti yang gemar mengambil peluang dan bakal berpecah sekiranya diberi kuasa menerajui negara juga dinafikan Mat Sabu.
Menurutnya sekiranya dakwaan itu benar jadi mengapa selama dua penggal PR dipilih rakyat di beberapa negeri membawa pembaharuan dan menghapuskan pengaruh Umno.
"Yang hancur itu Umno..mereka yang tidak pernah membawa negara ini kemana hanya bermain dengan isu perkauman sepanjang pemerintahan,"katanya lagi.

Set up IPCMC, says Saifuddin

Setting up the IPCMC will improve the police force, says Umno Supreme Council member Saifuddin Abdullah.

PETALING JAYA: Umno Supreme Council member Saifuddin Abdullah has supported the establishment of the Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) to oversee the police force.
The former Temerloh MP voiced his support for the commission as a response to the recent spike in shootings across the country.
He also dismissed former Malacca Chief Minister Ali Rustam’s claims that Pakatan Rakyat’s calls for the Emergency Ordinance (EO) to be repealed had resulted in a high number of shooting cases recently, as criminals were now free to roam the streets.
“I don’t think we can blame the opposition. They had no hand in the shooting incidents but we are concerned about strengthening the police force,” Saifuddin told FMT in an exclusive interview.
“I think we should have established the proposed IPCMC much earlier to improve police policies,” he added.
Saifuddin said it was still not too late to establish the IPCMC and hoped the government would set up the commission.
He predicted that Prime Minister Najib Tun Razak, who is also Finance Minister, would allocate a substantial amount to improve the police force in next year’s budget.
Don’t play blame game

Saifuddin said he did not agree with claims that the abolishment of the Internal Security Act (ISA) and EO had led to an increase in crime rate.
“The ISA was always misused to detain political rivals. I also don’t agree that if you let the crooks out under the EO, there will be more crime. Has it been proven?” he asked.
“If we say that, then there must be a suspect that you know, so just catch him.
“We have enough laws to arrest them. If it is hard to prove, then we can amend the criminal evidence law,” he added.

Kes tembakan: P Pinang tukar slogan, tambah CCTV


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng meluahkan kebimbangan terhadap tiga kejadian tembak membabitkan senjata api hingga meragut satu nyawa dan satu lagi cedera parah yang dilaporkan berlaku di negeri itu semalam.
Katanya, kes jenayah membabitkan senjata api kini menjadi perkara utama kepada kerajaan negeri untuk membanteras keganasan yang semakin berleluasa sehingga menimbulkan panik di kalangan orang awam.

Sehubungan itu, Kerajaan Negeri berhasrat menukar slogan kerajaan negeri dari Penang Bersih, Hijau, Sihat dan Selamat kepada Penang Selamat, Bersih, Hijau dan Sihat.

"Saya telah bercakap dengan Ketua Polis Pulau Pinang, dia memberitahu saya polis kini sedang melakukan sebaik mungkin bagi mengawal situasi," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Memahami situasi polis di negeri itu yang tidak mempunyai jumlah anggota yang cukup kerajaan negeri akan bersama-sama dengan polis bergabung tenaga mencegah jenayah terus merebak dan menjadikan Penang sebagai negeri yang selamat kembali.

Antaranya ialah dengan menubuhkan Unit Kawalan Rondaan Sukarelawan di setiap komuniti kawasan perumahan.

Malah Kerajaan Negeri juga akan segera menambah sebanyak 125 lagi kamera pengawasan (CCTV) yang nilainya berjumlah RM 3 juta.

Malaysia Kita: Warga asing beraya di ibukota

Angkuh Dan Sombong: Pakatan akan terkubur pada PRU-14, kata Shahidan

Kes suami didera isteri perlu perhatian serius..!!!

KUALA LUMPUR - Pada awal usia bercinta Sham, 47, (bukan nama sebenar) dan isterinya berjanji untuk membina rumah tangga bahagia.
Bagaimanapun, selepas tujuh tahun berkahwin, Sham mendakwa sering menjadi mangsa keganasan isterinya dan bukan setakat itu, dua daripada tiga orang anaknya yang berusia 10 dan 16 tahun didakwa turut mengikut perangai buruk ibu mereka apabila bersuhabat memukulnya jika si isteri naik angin.
Tidak tahan dengan penderitaan itu, Sham akhirnya membuat pendedahan di sebuah akhbar tabloid berbahasa Melayu bertarikh 10 Feb 2010 sebelum  membuat laporan polis.
Naib Presiden Hal Ehwal Wanita (Helwa) Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Fadlina Siddiq berkata kes Sham bukanlah satu-satunya kes penderaan suami yang dilakukan isteri di negara ini.
Malah, ia telahpun meluas dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini namun jarang diketengahkan ke pihak media dan polis atas faktor menjaga maruah suami sebagai ketua keluarga dan memikirkan anak-anak, tidak mahu mereka menjadi mangsa penceraian.
Fadlina berkata dalam kebanyakan kes, suami didera anggota fizikalnya menggunakan objek keras seperti batang penyapu dan batang pengelap lantai.
"Tetapi, ada kadang kalanya (si isteri) suka memainkan emosi (suami); tidak mahu bercakap berminggu-minggu, menjauhkan diri dengan anak dan tidak tidur bersama suami selama mana yang mereka mahu," kata Fadlina kepada Bernama ketika dihubungi baru-baru ini.

Beginilah rakyat Syria diraikan pemerintah sempena Aidilfitri

Apakah salah si kecil ini sehingga terpaksa menahan dan meraung kesakitan sebegini rupa. Wahai saudaraku kalian yg memiliki akal fikiran yang waras dan sifat belas kasihan? Bagaimana kiranya bayi ini adalah anak anda? Atau adik anda? atau cucu anda?

Ya Allah kau hancurlah kerajaan syiah pimpinan Basyar Assad dan sekutu-sekutu mereka, azablah mereka dgn azab yg pedih. Sungguh mereka menzalimi hamba-hambamu dengan kezaliman yang amat dahsyat.

Pihak kami di Syria Care HANYA menghulurkan bantuan ke Syria seperti bantuan KEWANGAN dan KEPERLUAN ASAS SAHAJA (spt makanan ,pakaian & ubatan).

Bagi menghulurkan bantuan , anda boleh hubungi kami di :

Alamat: (SYRIA CARE OFFICE)
No.38B, Jalan Bola Tampar 13/14, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Pendukung Mursi sambut Idulfitri di lokasi demonstrasi


KUALA LUMPUR: Hari Raya Aidilfitri dirayakan para pendukung presiden yang digulingkan tentera Mesir, Muhammad Mursi dengan turun ke jalan.

Memetik tulisan blog Kelab Greenboc, mereka menuntut jawatan Mursi dikembalikan. Mereka merayakan Aidil-fitri pada hari Khamis (8/8) di lokasi demonstrasi di Nasr City.

"Pendemo di sini sekarang jumlahnya ramai, mengatakan kepada pemerintah, Mursi adalah presiden yang sah, dan mereka tidak akan pergi sehingga kedudukan Mursi dikembalikan," ujar laporan Aljazeera.

Kedua belah pihak, pendukung dan penentang Mursi meminta pendukung masing-masing untuk protes. Presiden sementara Mesir, Adly Mansour dalam pesanannya sempena Aidil-Fitri menyatakan Mesir dalam keadaan kritikal. Pemerintahan sementara akan menekankan rancangannya sendiri untuk membuat pemilihan baru dalam sembilan bulan.

"Kereta masa depan sudah berangkat, dan setiap orang harus sadar momen dan menangkapnya, siapa saja yang gagal menyadari momen ini harus bertanggungjawab terhadap keputusannya," ujar Mansoour.

Malaysia Boleh: Tiga kes penceraian pasangan Muslim setiap jam - JAKIM

Terdapat purata tiga kes penceraian bagi setiap jam dalam kalangan pasangan Muslim di negara ini.
  
Pengerusi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia (MPWIM) Prof Madya Datin Noor Aziah Mohd Awal berkata maklumat itu diperoleh daripada kajiannya terhadap statistik penceraian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi tahun 2011.
  
Ini berikutan terdapat purata 70 kes penceraian dilaporkan sehari, 2,000 kes dilaporkan sebulan dan 25,000 kes setahun di seluruh negara bagi tahun 2011.
  
"Statistik perceraian daripada Jakim dari tahun 1990 hingga 2010 sentiasa menunjukkkan peningkatan kes penceraian setiap tahun," katanya kepada Bernama.
  
Noor Aziah berkata situasi itu berlaku kerana kebanyakan individu yang mendirikan rumah tangga didapati tidak memahami mahupun mengetahui akan falsafah sebenar sesebuah perkahwinan itu.
  
Justeru, beliau meminta masyarakat supaya melengkapkan diri dengan ilmu agama dan rumah tangga sebelum melangsungkan perkahwinan bagi mengurangkan kes perceraian sekali gus membentuk sebuah keluarga bahagia.
  
"Sebenarnya institusi keluarga itu adalah asas pembangunan sesebuah negara dan kalau institusi keluarga itu berjalan dengan baik maka negara pun akan jadi lebih baik," katanya.
  
Menyentuh mengenai belia pula, beliau meminta kerajaan memperbanyakkan penganjuran program keilmuan dan keagamaan kepada golongan belia di negara ini dalam usaha melahirkan belia berakhlak mulia, pada masa hadapan.

Negara Aman: 4 insiden tembakan senjata api di Hari Raya pertama semalam

Empat insiden tembakan berlaku dalam masa 24 jam semasa umat Islam menyambut hari raya semalam dengan dua di Pulau Pinang dan masing-masing satu di Kuala Lumpur dan Perak.

Di Kuala Lumpur, insiden senjata api dilaporkan berlaku di sebuah restoran Pelita,Desa Seri Hartamas kira-kira 7.30 pagi semalam.

Kejadian disahkan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah  menyatakan dari siasatan awal mendapati ia sebagai kemalangan akibat perlakuan sendiri.

Mangsa merupakan seorang lelaki India berusia 27 tahun bekerja sebagai pemandu teksi dan pengutip hutang sambilan.

"Kira kira jam 7.30 pagi mangsa yang selesai kerja pergi ke restoran Pelita untuk mengutip hutang.

"Mangsa kemudiannya kembali ke kereta untuk mengambil pistol lalu melepaskan dengan tidak sengaja hingga mengenai tapak tangan kiri dan peha kiri kaki mangsa," kata Ku kepada The Malaysia Insider.

Mangsa dirawat di Pusat Perubahan Universiti Malaya PPUM.

Insiden tersebut menjadikan ia kes keempat membabitkan senjata api yang berlaku dalam kurang 24 jam hari ini iaitu ketika umat Islam menyambut Hari Raya Pertama.

THE STORY OF AN EXTORTION: Crime wave intensifies even as IGP offers excuses

THE STORY OF AN EXTORTION: Crime wave intensifies even as IGP offers excusesKUALA LUMPUR - Malaysia's top cop Khalid Abu Bakar may insist he's got everything under control but it looks like the criminals in the country are not ready to listen to him!
Not only are gangland-style assassinations "virtually a daily occurrence" as Opposition Leader Anwar Ibrahim has warned, extortionists appear to be the next group to go on a 'free-for-all' strike at helpless victims.
Affluent George Town in Penang was the latest to suffer from the recent spate of crime that has erupted across the nation. The northern island was the site of two high-profile crimes on Thursday, the first day of Hari Raya.
An Indian man with suspected links to drug trafficking syndicates was shot 14 times in the head and neck when his car stopped at a traffic in busy Anson Road. He died on the spot. [ Read DRUGS LINK? Shot in the head 14 TIMES at Anson Rd traffic light on 1st day of Hari Raya]
From Anson Road to Pulau Tikus
Then at nearby Pulau Tikus, at least six shots were fired at a businessman's bungalow.
His 29-year-old son, wife and their domestic worker were at home when a gunman struck at around 1.15am. No one was injured in the shooting.
According to the Star, the man had earlier lodged a police report, claiming that he received an extortion letter together with six bullets.
"Based on the CCTV footages, the gunman fired the shots randomly outside the house," police said, adding that the owner had a shock after discovering fragments of broken window panels and bullet marks on them.
The owner, who is now abroad, told police that he received a text message in Chinese demanding for money to be deposited into a local bank account.
"We have since frozen the telephone numbers and the bank account," police said, adding that the case is being investigated for criminal intimidation.
Crime wave intensifies while IGP offers excuses

Pegang jawatan k'jaan, Chua sedia hadapi JK disiplin

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sedia menghadap Jawatankuasa Disiplin kerana masih memegang jawatan dalam kerajaan iaitu sebagai Pengerusi Pelabuhan Pulau Pinang.
  
"Bukan saya seorang sahaja yang patut dihadapkan ke jawatankuasa disiplin parti, malah Ong Ka Ting, Wong Nai Chee, Ng Yen Yen dan juga semua anggota jawatankuasa kemajuan kampung juga patut turut dikenakan tindakan sama," katanya kepada pemberita ketika ditemui di majlis rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana, di Putrajaya semalam.
   
Beliau mengulas demikian berhubung tindakan lapan Bahagian MCA yang tidak berpuas hati dengan Dr Chua yang masih memegang jawatan itu walaupun parti itu menerima resolusi untuk tidak menerima jawatan dalam kerajaan selepas kekalahan teruk pada Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13), Mei lepas.
  
Bekas Presiden MCA, Tan Sri Ong Ka Ting kini memegang jawatan sebagai 'Duta Khas Perdana Menteri ke China', anggota parti Wong Nai Chee merupakan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri manakala Naib Pengerusi parti Datuk Seri Dr Ng Yen Yen memegang jawatan sebagai Pengerusi Tourism Malaysia.

'The awakening: Abdullah Badawi years in Malaysia' akan jadi panas


'The Awakening: The Abdullah Badawi years in Malaysia’ akan di pasaran tidak lama lagi dan ini satu penerbitan yang bakal menjadi topik hangat serta polemik besar mengikut jangkaan saya. ‘The pre publication remarks’ yang kita nampak melihatkan satu polemik yang hebat kerana apa sahaja yang melibatkan Dr Mahathir terutamanya dalam UMNO dan kepimpinan negara akan menjadi tumpuan ramai.

Lebih-lebih lagi tentang isu perlagaan di antara Dr Mahathir dan pewaris kepimpinannya Abdullah Badawi. Dr Mahathir hanya bertahan selama setahun sahaja sebelum keluar ke depan untuk membidas pewaris kepimpinannya itu dan beliau terus menerus melemparkan segala aib kepimpinan negara kita kepada Abdullah Badawi.

Segala-gala kemudharatan yang negara hadapi bermula dari Abdullah Badawi dan tidak ada sedikit pun ia bermula semasa pemerintahannya selama 22 tahun itu. Sekarang Abdullah pula memberikan pandangan dari sudut pemikirannya walaupun beliau (Abdullah) berdiam diri sahaja apabila Mahathir menyalahkan segala-galanya kepada Abdullah.

Mahathir berkata yang beliau belum lagi membaca penerbitan itu tetapi beliau akan memberikan respons mengikut apa yang beliau akan baca dan sudah menjadi kepastian Dr Mahathir akan membalasnya dengan lebih sinis lagi. Saya pun belum membacanya lagi tetapi dari apa yang disebutkan oleh Abdullah dalam publisiti ‘pre-launching’nya itu Abdullah telah memberikan pandangan yang bertentangan dengan Dr Mahathir dan itulah tanda-tanda ia akan menjadi topik hangat di mana-mana nanti.

Abdullah selama ini berdiam diri apabila di‘seksa’ oleh Dr Mahathir tetapi kali ini Abdullah keluar dan waktu dan masa ini adalah waktu yang paling terbaik bagi Abdullah untuk menjawab segala tuduhan dan kata-kata penghinaan Dr Mahathir terhadap beliau. Di antara Dr Mahathir dan Abdullah ini ibarat dua orang yang sedang bermain gasing.

Sudah begitu lama Dr Mahathir hanya memangkah sahaja. Nampaknya kali ini Abdullah pula mengambil giliran memangkah dan Dr Mahathir mengambil giliran memusing gasing itu pula. Gasing siapa yang pecah tidak pula kita ketahui kerana masing-masing dari hakikatnya adalah saling sandar menyandar dalam membuatkan politik negara kita menjadi sedemikian rupa.

Morsi's wife in surprise show at Egypt rally Middle East

Egyptians chant against president Morsi after Eid prayer in Cairo

Thousands Hold Prayers At Pro-Morsi Sit-In For Eid

Selamat Hari Raya dan Najib berpenampilan hijau pula


Terlebih dahulu diucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh penjenguk blog ini walau di mana juga mereka berada dan mudah-mudahkan sambutan hari lebaran tahun ini memberi lebih makna dan keinsafan kepada kita.
Walaupun ramai yang menyambut Hari Raya tahun ini dengan perasaan yang bercampur-campur, mungkin bimbang terhadap rumah yang ditinggalkan dan kemungkinan dipecah masuk, meningkatnya kejadian penembak upahan di sana-sini, kakitangan kerajaan yang hanya mendapat BR1M RM500, harga ayam dan daging yang semakin mahal, barang-barang keperluan harian yang juga meningkat, bekalan diesel masih kekurangan di beberapa tempat dan pelbagai masalah lainnya, tetapi sambutlah hari kemenangan ini dengan seadanya mengikut kemampuan masing-masing.
Kepelbagaian rasa ini seharusnya menginsafkan kita bahawa kehidupan ini memang penuh dengan cabaran dan dugaan serta mudah-mudahan ia memberi ruang yang lebih terbuka untuk kita mendekatkan diri kepada Allah, Tuhan pencipta alam ini.
Tetapi apabila melihat Perdana Menteri, Najib Razak memberi ucapan secara langsung di tv dengan baju Melayu berwarna hijau, juga bersamping hijau sempena sambutan Hari Raya ini, perasaan sedikit terusik sambil terkenangkan penampilannya yang sebelum-sebelum ini. Sementara ramai yang sejuk mata dengannya penampilannya, ramai yang lain pula bersikap sinis.
Sempena Hari Raya tahun ini, Najib telah memilih warna hijau iaitu warna Islam untuk tampil di tv dan dilihat oleh seluruh rakyat Malaysia. Mujurlah sampingnya juga hijau, kalau berwarna putih, sudah macam warna PAS jadinya.

Cover Line: KJ enggan ulas buku tentang bapa mertuanya

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin hari ini enggan mengulas mengenai sebuah buku baru yang mengutarakan satu pandangan yang terhadap tempoh pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai perdana menteri.

Antara lain, Abdullah mendakwa Khairy, yang merupakan menantunya, tidak mempunyai apa-apa pengaruh dalam pentadbirannya.

Ketika ditemui ini majlis hari terbuka Aidilfitri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Putrajaya, Khairy dikerumuni wartawan untuk reaksinya tentang buku tersebut.

Menurutnya, beliau belum membaca buku tersebut, bagaimana beliau hendak komen.

Buku baru bertajuk "Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia", Abdullah telah mempertahankan Khairy dan menafikan kumpulan yang digelar "budak tingkat empat" sewaktu pentadbirannya adalah penasihat beliau.

Abdullah berkata Khairy tidak menyalahgunakan kedudukannya pada masa itu dan adalah menantunya itu telah dituduh secara tidak terhadap dalam banyak perkara.

Abdullah dipetik memberitahu editor buku tersebut bahawa beliau tertanya-tanya sama ada mereka yang menyerang Khairy gembira kerana telah memecahkan periuk nasinya.

Najib setuju dengan Pak Lah, ubah Umno akan ambil masa


Dr Mahathir dan Najib berbicara semasa berada di rumah terbuka Kabinet di Seri Perdana, Putrajaya. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 8 Ogos 2013..Dr Mahathir dan Najib berbicara semasa berada di rumah terbuka Kabinet di Seri Perdana, Putrajaya. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 8 Ogos 2013..Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak bersetuju dengan kenyataan mantan Perdana Menteri bahawa Umno perlu melakukan perubahan seiring dengan masa namun ia merupakan tugas yang besar kerana melibatkan emosi individu.
Menurut Najib kesabaran amat diperlukan sekiranya ingin melaksanakan perubahan dalam parti kerana ia tidak akan terjadi hanya semalaman.
Najib berkata partinya itu sudah melakukan perubahan sebaik saja mengambil alih dari Tun Abdullah Ahmad Badawi dengan meminda perlembagaan bagi memilih pucuk pimpanan parti dimana ia bakal dilaksanakan ketika pemilihan parti pada 5 Oktober ini.
Untuk pertama kalinya kira-kira 150,000 ahli Umno akan memilih pemimpin tertinggi tidak seperti pemilihan lepas dimana ia dihadkan hanya dari 2,600 delegasi.

Kes tembakan: Kongsi gelap punya angkara?


Pengeboman kereta dan kes tembakan oleh dua kumpulan dalam masa 24 jam telah menggemparkan pihak berkuasa dan orang awam.
Di Pulau Pinang pagi ini, seorang lelaki ditembak tidak kurang dari 10 das tembakan oleh orang yang tidak dikenali sewaktu berhenti di lampu isyarat.
Kejadian berlaku pada jam 11.30 am di Jalan Anson.
Mangsa dilaporkan memandu kenderaan dengan nombor plat dari Kuala Lumpur.
Di Perak, seorang lelaki bertarung nyawa selepas terkena tembakan. Mangsa ditembak oleh dua lelaki menaiki motosikal.
Kejadian berlaku di kawasan perumahan di Chemor, Ipoh. Mangsa 29 tahun dikatakan berada dalam keadaan kritikal selepas menerima empat das tembakan.
Seorang ahli perniagaan terkemuka pada Isnin yang memiliki beberapa buah restoran dan kelab malam turut hampir dibunuh.
Ahli perniagaan itu yang sebelum ini dikawal di bawah undang-undang pencegahan sempat melarikan diri bersama pemandunya setelah kereta Jaguarnya meletop.
Dipercayai kes yang berlaku sejak kebelakangan ini berkait dengan satu kuasa sindiket terbesar.
Dengan pemansuhan undang-undang pencegahan, bekas tahanan kini bebas dan dahagakan kerja lama mereka dan kemewahan.

Bagaimana Shabery Cheek yakin tiada skandal kapal selam?

Subky Latif
Apakah urusan beli kapal selam Perancis, Scorpene suatu skandal atau tidak, boleh ditentukan oleh kenyataan seorang individu baik di luar mahkamah atau dalam mahkamah.

Sekalipun Suaram menggunakan bidang undang-undang dalam dan luar negeri bagi membuktikan ia adalah satu skandal menteri pertahanan pada masa itu masih ada yang berkata mereka tidak mempercayainya, maka sudah tentu seorang individu yang mengatakan ia bebas skandal tidaklah boleh dipegang 100 peratus.

Tetapi menteri Shabery Cheek membuat kenyataan bahawa dia seperti puas hati dengan kenyataan individu seperti sah urusan pembelian itu bebas skandal sekali gus mengira bahawa isu yang dipelopori Suaram dan disokong sekalian pembangkang itu adalah karut.

Pada menteri itu apa yang dibangkitkan selama ini sama ada oleh pembangkang di negara ini yang cuba menggunakan saluran undang-undang dan apa yang dilakukan oleh peguam Perancis bagi memastikan syarikat di Perancis tidak terbabit dalam skandal bolehlah dimasukkan saja ke bakul sampah.

Secara umum dari aspek undang-undang menteri dan mana-mana individu yang dikatakan jadi watak dalam skandal itu belum boleh dikata bersalah selagi tidak disahkan bersalah oleh mahkamah. Walaupun orang belum dijatuh hukum itu dikira bersih dari segi undang-undang, tetapi umum melihatnya tidak begitu bersih selagi mahkamah tidak membersihkannya.

Oleh sebab isu skandal ini adalah benda yang tergantung, maka tidaklah semua pihak boleh berpuas hati watak-watak itu bersih atau kotor. Dia boleh bersih dan dia boleh kotor.

Demagogues and real leaders

Malaysia has suffered enough from demagogues and political dynasties.

In Sabah, the GE13 was a clear message that the people were tired of demogogues.
The political culture that demagoguery breeds is to blame for most of our economic and political problems.
Hence when demagoguery was resoundingly trashed in May 5, it lit a small flicker of hope in my cynical old heart. In Sabah, voters had a choice between an array of demagogues and Musa Aman.
Sabah voted for Musa instead of the demagogues and poseurs who came to defeat him with their charisma and their party tricks.
Musa’s main rival was a very skilled demagogue called Lajim Ukin.
So skilled is Lajim that he has shown himself to be undefeatable despite allegations that he made millions from lopsided agreements that the Sabah local government had signed away to his cronies when he was Minister of Local Government and Housing, and while he was busy with his slot machines.
The state ministry he was heading went to pieces but Lajim thrived.
After moving to a parliamentary seat, he came to Putrajaya to become a celebrated federal deputy cabinet minister despite doing little for the housing when in Sabah.
He got away with his lack of administrative abilities by being such a brilliant demagogue.
His demagoguery even served to conceal any sort of ability that he showed as minister.
The voters of Sabah did well by making sure he failed to defend his incumbency in his Beaufort parliamentary seat. Lajim managed to win the Klias state seat by a slim majority of 342 seats.
Sabahans did even better to reject the advances of a another demagogue Anwar Ibrahim.
Shahrizat a demogogue?

'WEAKLINGS' JOIN FORCES IN UMNO: Dr M the perfect scapegoat for Pak Lah, Najib

'WEAKLINGS' JOIN FORCES IN UMNO: Dr M the perfect scapegoat for Pak Lah, NajibKUALA LUMPUR - Umno has always been a murky party, some say downright dirty and full of political backstabbing. It is now headed for possibly its most pivotal-ever party election, where chances are high a completely unexpected and 'new' guard might sweep to power.
To outsiders, the fight in Umno is basically between the party's 'liberals' and its 'hardline conservatives'. The question though is, who are the liberals and who are the conservatives?.
This is why Umno politics has often been described as being "dirty" because the players themselves hardly dare to show their faces and which side of the fence they really belong to. Loyalties can switch at a moment's notice, loyalties can bought easily if not cheaply.
The master at straddling two boats
Take for instance, Prime Minister Najib Razak who is also the Umno president - is he a liberal or a hawk? Perhaps, even Najib himself doesn't know.
When speaking to the urban Malays and to the non-Malays, Naijb's aides are quick to claim he is held back from reforming the system by Mahathir Mohamad, the hardline former premier who still wields significance influence in their Umno party.
But when they are in the Felda settlements and rural Malay 'hot spots', Najib's aides are just as quick to assure there is no need for Dr M, Najib himself will stop the advances of the cunning Chinese and stand firm against the endless demands of the Indians. He will ensure the Malays get everything or everything that matters anyway.
By speaking different languages to different crowds, they are able to imply to their core Malay electorate that Najib is Malay supremacy and Malay supremacy is Najib without offending the non-Malays too much.
This is the two-faced pitch of the Najib camp. And while it may seem to work, the gains are short-term at best because the real problems faced by Malaysia are only being swept under the rug, left irresponsibly to foment until a dangerous breaking point is hit.
No wonder that with just weeks to go to the October 5 Umno polls, no one knows if Najib is pro-Mahathir or if Mahathir is pro-Najib. With so much at stake and so many layers of intrigue to get past, both men are wise enough to have their own Plan A, B and C.
Badawi returns - but what is he after?
Enter another former prime minister and Umno president into the scene - Abdullah Badawi or Pak Lah.
This sleeping beauty is suddenly breaking his silence. Yes, Pak Lah did literally fall asleep on the job on many occasions although some critics have alleged he did stay awake long enough to salt away some RM11 billion of the country's wealth.
In his book that is due to hit the stands later this month, Pak Lah's salvos are clearly directed at Mahathir, while offering an olive branch to Najib although Najib was one of the main players who together with Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin had ousted Pak Lah from the top post in 2009.
Of course, Mahathir was the main engineer behind the Pak Lah ouster but the 88-year-old doesn't seem to have forgiven his former deputy for pulling the plug on some of his pet mega-projects including the S-shaped bridge to Singapore.
So is Pak Lah now taking political revenge?
Is he preparing to strike a pact with Najib to take on any challenge initiated by the Mahathir camp? Does Pak Lah really believe that he and Najib have more in common because they share the same reform 'zeal' ? Certainly, this is what some of the media aligned to the two men are trying to suggest.
Dr M the perfect scapegoat
It may be true that both men are trying to explore some sort of common platform. Why shouldn't they? Of course, it could also be that their media are merely trying to pull a quick one by using Pak Lah's comments to frighten Mahathir into fully endorsing Najib.
Whichever it is, what really needs to be questioned is the reform quality of both Pak Lah and Najib. Are they really serious or sincere? If Mahathir was not around, would they really stop Umno's divide-and-rule policies or would they launch their own variation of the same old themes.
Given the weak track records chalked by Pak Lah and Najib, any coming together would be due more to political expediency than to high moral agenda to reclaim Malaysia or Umno from the clutches of a megalomaniacal Mahathir and his racist allies such as the Perkasa faction in Umno.
In Pak Lah's new book Awakening: The Abdullah Badawi Years In Malaysia, he makes sure he draws a very clear line as to what he had intended to achieve when he was PM, and how it was Mahathir who prevented him from carrying out his ideas.
This, Pak Lah kindly offers, is also the difficulty that Najib faces.
"Najib is trying to do many good things. But he faces the same problem I did – resistance. Unfortunately, there are still people in Umno and Barisan Nasional who refuse to accept we did badly in 2008 because we did not meet the people's expectations in carrying out reforms.
“They think that we did not do well because we allowed too much discourse and openness to the people and the opposition. And it is these people who are set in doing things the old way. This, I believe, is Najib's biggest challenge."