Ahad, 28 Julai 2013

Kemungkinan Polis Terlibat Dalam Kes Tembak Sanjeevan..??

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
KUALA LUMPUR: Semua tanda seolah-olah menunjukkan bahawa kes tembakan aktivis anti-jenayah R.Sri Sanjeevan mempunyai kaitan dengan pendedahannya baru-baru ini mengenai salah laku polis, kata bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
Bekas ketua polis, menerusi akaun Twitter @TSMusaHassan berkata beliau berharap polis akan menjalankan siasatan terperinci untuk mengesan suspek memandangkan Sanjeevan telah menerima beberapa ancaman.
Beliau menambah: "(Akibat) pendedahannya mengenai penglibatan polis dengan aktiviti-aktiviti jenayah bersindiket dan aktiviti-aktiviti menyalahi undang-undang."
Sanjeevan, yang mengetuai pemantau jenayah MyWatch telah ditembak oleh seorang pembonceng motosikal yang berhenti di sebelah kereta BMW beliau ketika beliau menurunkan tingkap kereta untuk merokok di simpang berhampiran Taman Awana Indah di Jempol, Negeri Sembilan kira-kira pukul 4.30 petang Sabtu, beberapa portal berita melaporkan.

Sanjeevan berjaya memandu melarikan diri walaupun cedera teruk, meninggalkan penyerang di belakang, tetapi berhenti kira-kira 300 meter dari tempat kejadian di mana rakannya yang berada di dalam kereta, Ramesh Balakrishnan, 35, mengambil alih kenderaan untuk membawa mangsa ke Hospital Jempol.
Sanjeevan kemudiannya dikejarkan ke Hospital Kuala Pilah untuk pembedahan.
Beliau dikatakan berada dalam keadaan stabil.
Dalam pendedahan terbaru pada akaun Twitter beliau, Sanjeevan berkata: " Polis @PDRMsia memberitahu beberapa rakan sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api & memberitahu mereka supaya melepaskan beberapa tembakan di rumah saya untuk menakut-nakutkan saya / keluarga" dia menulis di Twitternya @SanjeevanSS

Zahid Hamidi: Polis tidak terlibat dengan tembakan pengerusi MyWatch.....

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahidi Hamidi hari ini mengatakan polis tidak terlibat dalam kes tembakan Pengerusi MyWatch R. Sri Sanjeevan.

Menurut Menteri Dalam Negeri itu, beliau akan memastikan polis akan mempercepatkan penyiasatan kes itu dan menahan mereka yang terlibat.

"Saya sendiri mengenali beliau dan saya pasti tiada polis yang terlibat dalam kejadian," katanya dalam satu sidang media selepas Majlis Berbuka Puasa di Penjara Sungai Buloh.

Semalam, Sri Sanjeevan, 29, cedera diperut akibat ditembak seorang pembonceng motosikal apabila mangsa yang memandu kereta jenis BMW menurunkan cermin kereta untuk merokok.

Kejadian itu berlaku pada 4.30 petang di satu persimpangan berdekatan Taman Awana Indah di Jempol, Negri Sembilan.

Sebelum insiden itu, Sri Sanjeevan menghantar tweet di @SanjeevanSS: "A @PDRMsia cop told some syndicate fellow that he’ll get them firearm & told them to fire few shots at my house to scare me/family!".

(Seorang anggota polis memberitahu beberapa anggota sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api buat mereka dan menyuruh mereka melepaskan beberapa tembakan di rumah saya bagi menakutkan saya/keluarga).

Tayangan filem “The New Village” digantung, kata Zahid Hamidi


Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menggantung tayangan filem "The New Village" yang seharusnya menemui penonton di pawagam pada 22 Ogos oleh kerana filem itu perlu menjalani satu lagi tapisan oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF), kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Menteri Dalam Negeri itu berkata, keputusan itu dibuat selepas heboh di media sosial dan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung jalan ceritanya.
"Kita akan putuskan kemudian melihat kembali filem tersebut termasuk mengambil kira komen komen seperti dalam akhbar dan blog" katanya dalam satu sidang media selepas majlis berbuka puasa bersama kakitangan Penjara Sungai Buloh.
Menurut Ahmad Zahid, KDN ada menerima permohonan tapisan filem The New Village pada 4 September 2012.
Bagaimanapun apabila ditanya mengapa dulu pihaknya meluluskan filem tersebut beliau memberi komen babak yang ada dalam filem itu tidak keterlalaluan ketika itu.
"Filem itu telah ditapis tiga panel ahli LPF dan diluluskan pada 7 September  2012. Jesteru itu kita tidak akan beragak agak untuk membatalkan filem itu sekiranya didapati mengandungi babak mengagungkan komunis.

"Kita akan beritahu kelak tarikhnya jadi sehingga waktu itu saya harap tidak akan timbul sebarang spekulasi mengenai hal ini,” katanya.

Dilema Cina, dilema Melayu dan dilema rakyat serta negara

Mahathir pun ada dilema.
Dr Mahathir berkata sekarang negara menghadapi ‘dilema Cina' dalam mana bangsa Cina sedang berada didalam satu dilema samada untuk merebut kuasa politik dan ekonomi negara sendirian dan mengenepikan bangsa Melayu dan sebagainya. Bangsa melayu sedang diusahakan oleh bangsa Cina untuk diketepikan dalam semua bidang. Begitulah bunyinya lebih kurang dalam apa yang beliau tulis dalam blog beliau dua tiga hari yang lepas.

Pengarang buku ‘Malay Dilemma’ ini kini mengarang satu lagi ‘dilema’, kali ini ‘Chinese dilema’ dan saya tidak berminat untuk menerima pandangan yang tidak diperlukan itu. Sesungguhnya ia bukannya ‘Chinese dilema’ dan bukannya dilema sesiapa. Yang dalam dilema sekarang ialah rakyat Malaysia sendiri khususnya orang Melayu dan sedikit dari bangsa-bangsa lain di negara ini.

LKS dengan dilemanya.
Ia adalah dilema yang tidak dapat di selesaikan kerana budaya pemikiran dan politik orang Melayu dan rakyat Malaysia amnya yang buruk yang terbentuk oleh kuasa BN itu sendiri. Dilema ini ditambah oleh sikap dan nilai perjuangan yang dpaparkan sebagai alternatif oleh pihak pembangkang yang juga tidak mampu memberikan penyelesaian terhadap dilemma yang di hadapi oleh rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan Bumiputra termasuk di Sabah dan Sarawak.
Lim Kit Siang (LKS) memberikan reaksi dengan mengatakan Mahathir sebagai rasis kerana mencipta ciptaan barunya iaiatu ‘Chinese dilema’. Apa yang dikatakan oleh LKS itu tidak salah dan ia adalah benar. Tetapi apa yang tidak terfikir oleh LKS, beliau juga memimpin parti yang terbentuk persepsi yang ia adalah parti yang tertumpu kepada imej parti Cina dan itu jelas dilihat dan kita tengok secara terang-terangan. Itulah sebabnya saya katakan dilemma ini bukan sahaja dilemma Cina seperti yang diperkatakan oleh Mahathir, ia adalah dilema semua bangsa dalam negara ini.
Rakyat sebenarnya dalam dilema, bukannya Mahathir dan bukan juga LKS. Di satu pihak rakyat khususnya orang melayu dalam dilema yang teramat sangat. Mereka tersepit diantara menerima kerajaan yang korup dan tercemar dalam segala-galanya dengan memilih pihak yang hanya mementingkan bangsanya sendiri dalam perjuangan politik mereka.

Sidang Media oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada 29 Julai 2013 (isnin)

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera.
Rakan-rakan media yg dihormati,
Satu sidang media akan diadakan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim pada hari esok.

Butiran seperti berikut:
Tarikh: 29 Julai 2013 (Isnin)
Masa: 11.30 pagi
Tempat: Ibu Pejabat KEADILAN, Tropicana, Petaling Jaya

Antara perkara yang akan disentuh di dalam sidang media esok adalah:
1 – Cubaan membunuh Pengerusi MyWatch, Sri Sanjeevan
2 – Keputusan mahkamah berkaitan petisyen pilihan raya
3 – Pendakwaan terpilih ke atas Rafizi Ramli dan peserta himpunan #Black505
Dengan segala hormatnya pihak media dijemput hadir utk membuat liputan.

PEJABAT DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

Erdogan Slammed The Islamic World For Their Silence انتقدتها أردوغان الع...

Syeikh Muhd Zainul Asri (PAKSI): Gembira Menunggu Kematian

Bicara Nuzul Al Quran 17 Ramadhan 1434H | Dr Abdul Basit

Special task force to probe attempted murder

Hadi Ho ketuai siasatan cubaan bunuh pengerusi MyWatch

Siasatan polis berhubung cubaan membunuh pengerusi Mywatch, pemerhati antijenayah, R.Sri Sanjeevan di Negri Sembilan semalam akan memberi perhatian terhadap dakwaannya dalam twitter sebelum ini bahawa seorang anggota polis merekrut anggota sindiket untuk melepaskan tembakan ke rumahnya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata perkara ini adalah antara beberapa aspek polis Bukit Aman akan menyiasat kes itu sehingga ke akar umbi.

Khalid berkata pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho Abdullah akan mengetuai pasukan petugas khas bagi menyelia siasatan itu sambil berharap Sri Sanjeevan segera sembuh untuk membantu polis.

"Saya beri jaminan kepada keluarga mangsa dan orang awam bahawa siasatan polis akan dibuat dengan teliti dan melihat kepada semua aspek termasuk apa yang didakwa SS (Sri Sanjeevan) sebelum ini," kata Khalid dalam twitternya.

Semalam, Sri Sanjeevan, 29, cedera diperut akibat ditembak seorang pembonceng motosikal apabila mangsa yang memandu kereta jenis BMW menurunkan cermin kereta untuk merokok.

Kejadian itu berlaku pada 4.30 petang di satu persimpangan berdekatan Taman Awana Indah di Jempol, Negri Sembilan.

Sebelum insiden itu, Sri Sanjeevan menghantar tweet di @SanjeevanSS: "A @PDRMsia cop told some syndicate fellow that he’ll get them firearm & told them to fire few shots at my house to scare me/family!". (Seorang anggota polis memberitahu beberapa anggota sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api buat mereka dan menyuruh mereka melepaskan beberapa tembakan di rumah saya bagi menakutkan saya/keluarga)

"The New Village": Pemuda Umno kritik filem didakwa agungkan komunis


Exco Pemuda Umno, Lokman Noor Adam mengkritik sebuah filem bertajuk ‘The New Village’ yang bakal ditayangkan bulan depan, yang didakwanya mengagungkan fahaman komunisme.

NONEBeliau ingin tahu bagaimana filem itu begitu mudah diluluskan untuk tayangan sewaktu filem ‘Tanda Putera’ yang berlatar belakangkan rusuhan kaum 13 Mei 1969 sudah berulang kali ditangguhkan tayangannya.

"Hanya kerana "Tanda Putera" menayangkan secebis babak sejarah peranan DAP dalam mencetuskan peristiwa 13 Mei, filem yang sarat dengan sejarah pengorbanan Allahyarham Tun Abdul Razak dan Allahyarham Tun Dr Ismail telah dipeti-sejukkan.

"Lebih memilukan, tiba-tiba pula filem "The New Village" secara halus mengangkat Parti Komunis Malaya sebagai hero dan meletakkan Rejimen Askar Melayu dan polis yang ketika itu berkhidmat dengan British sebagai musuh dan 'orang jahat' yang perlu dihapuskan," katanya.

Pengarah JSJ pantau kes pengerusi MyWatch

KUALA LUMPUR - Siasatan polis berhubung cubaan membunuh Pengerusi Mywatch, pemerhati antijenayah, R.Sri Sanjeevan di Negeri Sembilan semalam akan memberi perhatian terhadap dakwaannya dalam twitter sebelum ini bahawa seorang anggota polis merekrut anggota sindiket untuk melepaskan tembakan ke rumahnya.
  
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata perkara ini adalah antara beberapa aspek polis Bukit Aman akan menyiasat kes itu sehingga kes itu sehingga ke akar umbi.
  
Khalid berkata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah akan mengetuai pasukan petugas khas bagi menyelia siasatan itu sambil berharap Sri Sanjeevan segera sembuh untuk membantu siasatan itu.
  
"Saya beri jaminan kepada keluarga mangsa dan orang awam bahawa siasatan polis akan dibuat dengan teliti dan melihat kepada semua aspek termasuk apa yang didakwa SS (Sri Sanjeevan) sebelum ini," kata Khalid dalam twitternya.
  

Rafizi Dedahkan Pengerusi MyWatch Ada Senarai Polis Disiasat Kerana Dadah

Beberapa jam sebelum ditembak, R Sri Sanjeevan ada menyatakan beliau memiliki senarai nama pegawai polis yang disiasat secara dalaman kerana terlibat dalam sindiket dadah. Gambar: Sanjeevan dikejarkan ke hospital Jempol.

Pengerusi MyWatch itu menyatakan demikian kepada Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR ketika mereka bertemu di majlis berbuka puasa Jumaat lalu di rumah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya beritahu supaya berhati-hati kerana senarai itu adalah pegawai polis yang sedang disiasat. Saya tidak begitu memberi galakan kepada Sanjeevan," katanya.

Terkejut dengan kejadian yang menimpa Sanjeevan itu, Rafizi juga mengakui agak terkilan kerana menasihati Sanjeevan bahawa ia tidak masa sesuai untuk membuat pendedahan kerana siasatan polis masih berlangsung.

Bagaimanapun, katanya, Sanjeevan pada pertemuan itu menyatakan ia skandal besar dan kesalahan yang dilakukan serius serta membabitkan jumlah dadah yang besar.

"Mengikut Sanjeevan, pegawai polis yang disiasat itu berdepan kemungkinan didakwa mengikut peruntukan undang-undang yang membawa hukuman mati. Beliau yakin ia kes serius," katanya.

Tazkirah Ramadan : Ustaz Kazim Elias Bahagian 1-5

Keganasan di Mesir meragut berpuluh nyawa

Pasca PRK: Warna-Warni Kuala Besut

Hari gelap buat Mesir – Anwar

PC ANWARKUALA LUMPUR 28 JULAI : Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pembunuhan beramai-ramai penyokong pro Morsi dan anggota Ikhwanul Muslimin berdekatan Masjid Rabaa al-Adawiya semalam merupakan hari paling ‘gelap’ di Mesir sejak berlakunya Arab Spring di wilayah itu.
Sehubungan itu, beliau mengajak semua pihak mengutuk sekeras-kerasnya komplot Pasukan Keselamatan yang diketuai Jeneral Abdel Fattah al-Sisi bersama pimpinan kerajaan sementara yang tidak sah kerana membunuh rakyat Mesir yang tidak berdosa.
“Pembunuhan lebih 100 penyokong pro-Morsi dan ahli Ikhwan Muslimin di sekitar Masjid Rabaa al-Adawiya, Kaherah menandakan hari paling gelap untuk Mesir sejak berlakunya Arab Spring.
Egypt
Jenazah penyokong Morsi yang terkorban diserang menjelang sahur di depan Universiti Al-Azhar pagi tadi
“Saya mengutuk pertumpahan darah yang dilakukan oleh tentera dan pasukan keselamatan ini. Panglima tentera Jeneral Abdel Fattah al-Sisi bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin kerajaan sementara yang tidak sah di Mesir bertanggungjawab atas semua ini.

Ikram kutuk tindakan ke atas penyokong Mursi..NGO PRO UMNO@BN masih berdiam diri..!!!

Mohd Parid Sheikh Ahmad KUALA LUMPUR - Pertubuhan Ikram Malaysia dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Islam mengecam tindakan tentera Mesir yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 300 penyokong Mursi terbunuh.

Presiden Ikram, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad berkata tindakan tidak berperikemanusiaan itu bukan sahaja melibatkan penyokong Mursi, sebaliknya ahli Ikhwan Muslimin turut terkorban dalam beberapa serangan semasa perhimpunan aman di beberapa kawasan di Mesir.

"Ketua tentera Jeneral Abdul Fattah al-Sisi, tentera dan kerajaan haram sementara mesti bertanggungjawab.

"Tugas pihak tentera adalah untuk menjaga keselamatan rakyat dan bukannya membunuh mereka," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media Kecam Pembunuhan di Mesir yang diadakan di sebuah hotel di ibu kota, hari ini.

PAS, PKR kutuk kekejaman tentera Mesir..UMNO@BN masih berdiam diri..!!!

Sementara kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Umno-BN sehingga ini belum menyatakan pendirian mereka. 

PETALING JAYA: Dua komponen Pakatan Rakyat, PAS dan PKR hari ini dalam kenyataan media yang berasingan mengutuk kekejaman tentera Mesir membunuh penyokong presiden yang digulingkan Dr Mohamed Morsi dan anggota gerakan Ikhwanul Muslimin.
Sementara kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) sehingga ini belum menyatakan pendirian mereka terhadap kekejaman tentera Mesir di bawah pimpinan Jeneral Abdel Fattah al-Sisi di mana sehingga lewat malam tadi, lebih 100 maut dan lebih 1,000 cedera berhampiran masjid Rabaah al-Adawiya, Kaherah.
Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS Datuk Kamaruddin Jaffar berkata, semua pihak tidak boleh membenarkan pembantaian terhadap rakyat seperti itu, apatah lagi insiden malam tadi bukan kali pertama dilakukan tentera sejak merampas kuasa.
“Rakyat Mesir behimpun secara aman, dan itu adalah hak mereka untuk menyatakan suara mereka. Tindakan menembak rakyat ini merupakan satu kekejaman yang telah dilakukan tentera dibawah telunjuk al-Sisi, dan dunia tidak wajar berdiam diri,” katanya.
Kamaruddin yang juga Ahli Parlimen Tumpat mendesak kerajaan Malaysia segera menyatakan pendirian dalam isu ini.

Bukit Aman Akan Siasat 'Tweet' Sanjeevan - KPN


PETALING JAYA: Polis Bukit Aman akan menyiasat salah satu daripada beberapa 'tweet' yang dibuat oleh Pengerusi MyWatch R. Sri Sanjeevan yang mendakwa polis telah mengarahkan ahli sindiket melepaskan tembakan di rumahnya.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata di Twitter: "Saya memberi jaminan kepada keluarga dan orang ramai bahawa kita akan menjalankan siasatan teliti dan akan melihat dalam semua aspek termasuk mereka yang didakwa oleh SS sebelum ini."
Beliau menambah Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Hadi Ho Abdullah sendiri akan menyelia siasatan kes itu dan akan membuat tangkapan bagi membantu siasatan, jika perlu.
"Saya berharap Sanjeevan cepat sembuh untuk membantu kami dalam siasatan @PDRMsia," Khalid menulis tweet.
Kira-kira lapan jam sebelum Sanjeevan ditembak pada pukul 4.30 petang Sabtu, beliau telah menulis tweet di @SanjeevanSS: "Polis @PDRMsia memberitahu beberapa rakan sindiket bahawa dia akan mendapatkan senjata api & memberitahu mereka supaya melepaskan beberapa tembakan di rumah saya untuk menakut-nakutkan saya / keluarga."

Pengerusi MyWatch tunjuk senarai polis yang disiasat kepada Rafizi


Beberapa jam sebelum ditembak,  R Sri Sanjeevan ada menyatakan beliau memiliki senarai nama pegawai polis yang disiasat secara dalaman kerana terlibat dalam sindiket dadah.
Pengerusi MyWatch itu menyatakan demikian kepada Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR ketika mereka bertemu di majlis berbuka puasa Jumaat lalu di rumah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pengerusi MyWatch Ditembak, Ada Kaitan Dengan Tweetnya Kepada KPN (?)

Kuala Lumpur: Pengerusi badan bukan kerajaan (NGO) MyWatch, R Sri Sanjeevan ditembak lewat petang kelmarin oleh dua lelaki yang tidak dikenali di Bahau, Negeri Sembilan.

Sanjeevan, 27, berada dalam keadaan kritikal di Hospital Kuala Pilah pada pukul 10.30 malam tadi dan Astro Awani dimaklumkan oleh sumber dari hospital bahawa keadaan beliau masih tidak stabil.

Kejadian tembakan itu dilaporkan berlaku pada pukul 4.30 petang berhampiran persimpangan Taman Awana Indah, Taman Cempaka.

Menurut sumber, Sanjeevan keluar untuk minum petang bersama seorang rakan dan memandu BMW kelabu.

Beliau sedang merokok dan cermin keretanya diturunkan sebelum dua lelaki bermotosikal merah datang dari arah belakang dan melepaskan tembakan.

Ketika dihubungi, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata, dia merasa sedih dengan kejadian tersebut.

"Pada saya perkara ini tidak seharusnya berlaku terhadap beliau ketika usaha untuk mengurangkan jenayah sedang giat dijalankan," katanya kepada Astro Awani.

Sehubungan itu beliau menggesa polis menyiasat kejadian tersebut kerana Sanjeevan dikatakan pernah menerima beberapa ugutan sebelum ini susulan beberapa pendedahan yang dilakukan beliau.

Crime watchdog chief to undergo surgery, security tightened at Seremban hospital


MyWatch chairman R Sri Sanjeevan will undergo surgery at Tuanku Ja'afar Hospital in Seremban to remove a bullet from his rib cage soon and police have beefed up security there to ensure he is safe.
State police chief Datuk Osman Salleh said that the 29-year old bachelor, who was shot once, is currently in stable condition at the hospital's intensive care unit.
The bullet pierced his right elbow and lodged on the right side of his rib cage when he was shot in Bahau yesterday.
"He was moved from the Kuala Pilah hospital early today for the surgery," the Star online reported SAC Osman saying. He added that he had put men on duty to protect Sanjeevan.
Sanjeevan's family members are at the hospital too.
He was shot in a drive-by shooting at an intersection yesterday evening in Taman Awana Indah, Bahau.

Shot MyWatch chief was to name cops under probe, says Rafizi


Hours before he was shot, MyWatch chief R Sri Sanjeevan disclosed to PKR's Rafizi Ramli that he had a list of names of police officers being investigated for drug-related offences.
The PKR strategy director said Sanjeevan told him that he was convinced the crimes were serious as the police officers in question were being investigated under sections of the law that carried the death penalty.
The crime watch chief disclosed this to Rafizi on Friday during a "buka puasa" get-together organised by Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"He was there at the buka puasa event and he told me this. But I told him we needed to be careful as these personnel were being internally investigated, there was no outcome yet and they were yet to be charged.
"I was not very encouraging to Sanjeevan," said Rafizi, who was shocked to find out this morning that his friend had been shot.
The Pandan MP also said that he felt bad now for telling Sanjeevan that it was not a good idea to bring the issue out into the open because the police were investigating the cases.
He added, however, that Sanjeevan, during their brief talk, was convinced that it was a big scandal and said that the offences were serious because it involved huge amounts of drugs, and that “even the police were taking the matter seriously”.
Rafizi and Sanjeevan agreed to meet next week to look at the list. Rafizi said he had yet to see the list.
He added that what Sanjeevan had told him was consistent with what former IGP Tan Sri Musa Hassan said following the shooting.
Musa, in his Twitter microblogging account last night, linked the attempted murder of Sanjeevan to a recent expose on police personnel with crime syndicate links.
“I hope the police will do a thorough investigation to trace the suspect as he (Sanjeevan) had received death threats due to his revelation on police involvement with activities of syndicated crime and illegal activities,” said Musa in his twitter handle @TSMusaHassan.

Ulamak haraki dicemuh dan difitnahUlamak adalah orang yang memenuhi 2 syarat iaitu:

1-Mempunyai pengetahuan tinggi tentang agama, mampu merujuk kepada al-Quran dan al-Sunnah, dan
2-Mempunyai ketaqwaan kpd Allah s.w.t .

Mereka hidup dengan mewakafkan diri untuk kerja dakwah menyedarkan ummat menerusi surau masjid dan pelbagai medium. Apabila golongan berilmu dan bertaqwa ini menjadi sasaran kritikan dan penghinaan maka bermulalah siri-siri kerosakan umat. Amat malang jika ia berlaku di kalangan mereka yang menobatkan dirinya sebagai pejuang Islam dalam gerakan Islam.

Adakah kesedaran yang mereka dapat hasil usaha sendiri tanpa menerusi ulamak yang memberikan pencerahan dan ilmu kesedaran?

Inilah bibit kerosakan dalam gerakan Islam. Kalau dulu parti nasional yang memperkecil dan menghina ulamak namun sekarang suara-suara yang menasabkan mereka sebagai ahli gerakan Islam pula yang meniru aksi mereka. Adakah ini kejayaan musuh meresap masuk ke dalam saf gerakan Islam?

Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengecam keras serangan polis Mesir

Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengecam keras serangan polis Mesir terhadap penyokong presiden Dr Muhammad Mursi yang dilakukan di tengah bulan suci Ramadhan. Perkara ini disampaikannya dalam majlis berbuka puasa bersama syarikat pengusaha Turki.

“Kita melihat bahawa hati mereka sedikitpun tidak menjadi lebih baik, walaupun berada dalam bulan Ramadhan. Ketika kaum Muslimin sedang bersiap untuk sahur, sekali lagi serangan berlaku di Mesir. 200 orang telah gugur syahid. Setelah melanggar kehendak rakyat, mereka yang menggulingkan pemerintah kini membantai rakyat.

Rakyat Mesir sedang menunjukkan kehormatan mereka di hadapan kudeta tentera selama berminggu-minggu. Mereka tidak memiliki sebarang bom molotov ataupun senjata, mereka hanya memiliki kesabaran. Mereka melarang vandalisma. Apa yang tidak berlaku di negara kita sedang terjadi di Kaherah dan Iskandariah?

Rakyat menyeru para penguasa untuk mengakhiri rampasan kuasa dan mengembalikan kekuasaan kepada presiden pilihan mereka. Bukannya mahu mendengar aspirasi rakyat, para pelaku kudeta Mesir bertindak balas dengan mengirim para penjahat dengan senjata dan peluru. Anda tahu apa yang membuatkan saya sedih? Ketika 200 saudara-saudara saya dibunuh dan 5000 ribu lainnya tercedera, ada orang-orang (bebal) yang bersuka ria dengan bunga api di Medan Tahrir. Siapa orang-orang ini? Kita harus berwaspada dengan kejahatan seperti ini.

Demokrasi Mesir, kemenangan untuk segelintir penipu besar


Al-Quran memaparkan bahawa di Mesir tercipta sejarah kemunculan Fir’aun, raja yang memerintah kerajaan paling zalim dan penipu dalam sejarah dunia. Al Quran adalah kitab suci petunjuk sepanjang zaman, bukan sahaja hukumnya, termasuk juga ceritanya. Peristiwa terkini menjadi kenyataan yang berulang bahawa Al-Quran adalah kalam Allah yang membawa petunjuk sepanjang zaman bukannya buku cerita.

Berlaku terkini selepas Arab Spring, satu pendedahan bahawa peristiwa pertengahan abad dua puluh yang baru berlalu oleh buku berjudul: Inside The Muslim Brotherhood, karya bersama Dr Yusuf Nada dan Douglas Thompson, memaparkan kisah benar berlaku di tahun lima puluhan (26 Okt. 1954), apabila regim tentera di bawah pimpinan Presiden Gamal Abdul Nasir ingin mengatasi pengaruh Gerakan Ikhwan Muslimin yang menguasai rakyat kerana dakwah, tarbiyah dan aktiviti politik dan kemasyarakatan dalam tajuk Islam yang sempurna yang sangat adil terhadap semua.  Walaupun adanya kerjasama yang baik dan aman oleh pihak Ikhwan dalam kerajaan bagi membuat perubahan selepas tentera mengambil alih kerajaan Mesir dan sehingga Ikhwan Muslimin bersama membebaskan Mesir daripada tentera British dan pembebasan Terusan Suez. Maka kerana takut dan dengki terhadap pengaruh Ikhwan di kalangan terbesar rakyat, maka satu drama bohong dilakonkan bagi mencipta tuduhan dan fitnah menyingkir Kumpulan Islam ini daripada bersama memimpin rakyat.

Setelah pemimpin pengasasnya Hasan Al-Banna syahid ditembak mati oleh polis kerana terlibat melemahkan tentera Israel dalam perang 1948, langkah yang paling tidak disenangi oleh kuasa Barat dan Timur. Satu langkah diambil bagi menyingkirkan Hasan Al Banna dengan pembunuhan yang kejam itu, kerana jasanya yang baik, bukannya kerana dosa dan kesalahannya.

Drama penipuan dilakonkan pula selepasnya, apabila Presiden Gamal Abdul Nasir yang berucap di pentas sambutan ulang tahun pengunduran tentera British diadakan di Medan Mansyiah bandar Iskandariyyah. Presiden Nasir dipakaikan terlebih dahulu dengan baju kalis peluru. Ketika sedang berucap, seorang ditugaskan untuk menembak ke arah yang tidak mengenai apa-apa sasaran. Apabila beberapa tembakan dilakukan menyebabkan  khalayak yang berhimpun dalam keadaan huru hara. Presiden yang  ditabalkan menjadi hero tampil semula ke hadapan mikrofon sambil mengangkat tangan menegaskan: “Sekiranya Gamal Abdul Nasir mati ditembak, maka seluruh rakyat Mesir adalah Gamal Abdul Nasir”. Tukang-tukang sorak yang dipasang di setiap penjuru berjaya membakar emosi rakyat yang hadir dengan kenderaan percuma dan media upahan mendukungnya di seluruh negara.

72 terbunuh dalam demonstrasi pro-Morsi di Kaherah

Sekurang-kurangnya 72 orang terbunuh dalam pertempuran di Kaherah semalam memetik kenyataan Kementerian Kesihatan Mesir yang memberitahu kekecohan tercetus semasa demonstrasi menyokong Presiden Mohamed Morsi.
Kementerian itu menjelaskan sembilan lagi terbunuh dalam keganasan di Alexandria, menjadikan jumlah kematian meningkat kepada 81 orang.
Pertempuran itu bertambah buruk semenjak Morsi digulingkan tentera pada 3 Julai lalu yang mendapat kritikan dari dalam dan luar negera setelah pelampau mendapati pihak berkuasa menggunakan senjata api.
Menurut laporan AFP, Setiausaha Amerika Syarikat (AS), John Kerry menyatakan kebimbangan terhadap pertempuran itu.

Automatik keluar Pas jika anut fahaman Syiah

Setelah beberapa kali menafikan laporan kononnya terdapat pemimpin kanan parti itu terbabit dengan ajaran Syiah, Pas hari ini menerusi suatu kenyataan media melabelkan ia sebagai tuduhan jahat.
Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangannya, Datuk Tun Ibrahim Tuan Man berkata, isu Syiah ini bukan isu politik namun ia melibatkan soal aqidah, justeru memberi amaran mereka yang mahu bermain politik menggunakannya.

"Ahli Pas mesti berpegang kepada ahli Sunnah Wal Jamaah. Jika ada yang menganut amalan Syiah, maka ia secara automatik terkeluar dari menjadi ahli Pas," katanya menerusi satu kenyataan media.

"Tiada pimpinan utama Pas terlibat dengan ajaran Syiah. Oleh itu, Pas mengecam tindakan media arus perdana yang cuba memberikan bayangan sebaliknya," tambahnya lagi.

Pas katanya kesal dengan tuduhan yang dilemparkan dan menganggap ia perbuatan yang berniat jahat.

"Tindakan tersebut lebih bersifat politik, dengan menghalakan tuduhan tanpa bukti kukuh hanya bersandar kepada andaian semata mata," tegasnya.

Bekas IGP kait tembakan di Jempol dengan pendedahan Sanjeevan

Percubaan membunuh pengerusi NGO anti-jenayah, MyWatch, R Sri Sanjeevan mungkin ada  kaitan dengan pendedahannya baru-baru ini mengenai dakwaan penglibatan anggota polis dengan sindiket jenayah, kata bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Menulis dalan Twitter, beliau berharap pihak polis akan melakukan siasatan menyeluruh untuk mengesan suspeknya kerana Sanjeevan telah menerima beberapa ancaman ekoran pendedahannya mengenai penglibatan polis dengan aktiviti sindiket jenayah dan aktiviti haram.

NONEMenurut akhbar TheStar, Sanjeevan ditembak pada kira-kira jam 4.30 pagi semalam di Jempol, Negeri Sembilan.

Beliau dilaporkan dalam keadaan stabil tetapi kritikal selepas menjalani pembedahan di Hospital Kuala Pilah.
Astro Awani melaporkan bahawa Sanjeevan ditembak oleh dua penunggang motosikal semasa dia sedang memandu di simpang berhampiran Taman Cempaka.

Menurut laporan itu lagi, Sanajeevan sedang merokok dan menurunkan cermin kereta apabila dua lelaki bermotosikal merah datang dari belakang.

Pemboncengnya, menurut laporan itu, kemudian mengeluarkan pistol dan menemba Sanjeevan. Dia cedera di dada kanannya tetapi tak pasti berapa banyak tembakan dilepaskan.
Sanjeevan mendapat perhatian umum akhir tahun lepas apabila beliau menganjurkan siri sidang akhbar bersama dengan bekas IGP, Tan Sri Musa Hassan.

Antara lain, Musa mendakwa terdapat pegawai polis berpangkat tinggi yang ada kaitan dengan sindiket jenayah.

Berikutan ini, Sanjeevan telah menerima beberapa ancaman bunuh dan telah diserang di Kuala Lumpur pada bulan April.

KPN digesa dedah aduan Pengerusi MyWatch, tubuh suruhanjaya khas


Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar digesa melakukan siasatan menyeluruh terhadap insiden tembakan ke atas R Sri Sanjeevan termasuk mengadakan suruhanjaya khas untuk menyiasat dakwaan berkaitan pembabitan polis dalam sindiket jenayah.
Gobind Singh Deo (kanan) percaya ada kemungkinan insiden itu bermotif dendam berikutan Pengerusi Pasukan Cegah Jenayah Malaysia (MyWatch) itu dikatakan merancang untuk mendedahkan pembabitan polis dalam sindiket jenayah.
Malah, Ahli Parlimen Puchong itu, berkata suruhanjaya khas perlu bagi menyiasat dakwaan pembabitan polis dalam sindiket jenayah sehingga ke akar umbi.
"KPN perlu mendedahkan laporan yang dibuat Sanjeevan mengenai sindiket jenayah sebelum beliau ditembak," katanya pada kenyataan media, hari ini.
Gobind juga meminta pihak berkuasa itu memastikan pasukan penyiasat kes tidak ada kena mengena dengan anggota yang didakwa terbabit dalam sindiket jenayah.
Beliau kesal kerana polis lambat bertindak walaupun mangsa sudah membuat laporan berkenaan ugutan bunuh yang diterimanya.
“Sanjeevan pernah buat aduan beberapa jam sebelum kejadian, apabila menerima berita kumpulan sindiket penjenayah merancang menembak rumahnya bagi menakut-nakutkan beliau dan keluarganya," katanya.

KPN ikrar siasat menyeluruh kes babitkan Pengerusi MyWatch.....kita lihat siapa yang kena..!!!

Ketua Polis Negara berikrar akan menjalankan siasatan menyeluruh berhubung kes tembakan membabitkan Pengerusi MyWatch, R Sri Sanjeevan di Bahau petang semalam.
Berharap mangsa segera sembuh, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata Bukit Aman akan memantau siasatan dengan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) menyelia kes itu.
“Bukit Aman akan memantau dengan teliti penyiasatan kes tembakan Sanjeevan di Bahau. Pengarah JSJ sendiri yang akan menyelia,” kata Khalid dalam satu kiriman tuitnya hari ini.
“Saya beri jaminan kepada keluarga dan orang ramai yang siasatan kami akan melihat segala aspek termasuk mereka yang pernah disebut oleh SS dahulu,” katanya.
Sebelum Sanjeevan ditembak, beliau membuat aduan diancam berhubung pendedahannya terhadap salah laku polis.
Sanjeevan melalui satu kiriman tuit semalam menulis: “Seorang anggota mengarahkan sindiket untuk mengacukan tembakan rumahnya untuk menakut-nakutkan beliau dan keluarga.
Mangsa ditembak dari jarak dekat oleh seorang bersenjata menaiki motosikal di Bahau.

Anwar berang dengan kadar petisyen p'raya ditolak

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berang dengan kadar mahkamah menolak kes petisyen pilihan raya umum ke-13 yang difailkan oleh calon-calon Pakatan Rakyat.

Anwar berkata, peguam beliau akan membuat satu pendirian yang kuat esok mengenai perkembangan berkaitan dengan penolakan petisyen pilihan raya, di mana calon-calon juga diperintahkan membayar kos kepada lawan mereka.

"Peguam kami akan membuat pengumuman mengenainya di KL, kami sedang berbincang tindakan kami selanjutnya," katanya kepada pemberita di Pulau Pinang ketika ditemui pada majlis berbuka puasa di Seberang Jaya malam tadi.

Beliau menyifatkan sebagai tidak masuk akal dan tidak betul, cara hakim-hakim menolak kes-kes tersebut atas alasan teknikal tanpa membenarkan kes-kes itu dibicarakan.

Malah, kata Anwar, Pakatan juga tidak boleh menerimanya sekiranya perkara yang sama juga berlaku kepada petisyen yang difailkan oleh BN.

Accusations after Egypt deaths

Kekejaman tentera Mesir mesti ditentang habis-habisan


KUALA LUMPUR: Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mengecam dan mengutuk dengan keras pembunuhan sekali lagi rakyat Mesir oleh tentera yang berlaku pada Jumaat, baru-baru ini.

“Tindakan terbaru oleh tentera Mesir ini tidak dapat dikompromi sama sekali,” tegas Pengerusi Shura, Abdul Ghani Samsudin dan Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam kenyataan bersama.

Bagi mereka, ia adalah isyarat jelas bahawa demokrasi yang diperjuangkan oleh Revolusi 25 Jun 2011 sudah dirampas oleh tentera.

Menurut mereka, pada hakikatnya tentera tidak pernah memihak kepada rakyat kerana institusi tentera sejak Mesir merdeka dari sistem monarki telah menjadi komponen yang selama ini hanya memelihara kepentingan golongan elit pegawai tinggi yang menjadi budak kepada kuasa Barat terutama Amerika Syarikat untuk mencengkam dan menindas rakyat dengan zalim.

Kenyataan penuh Shura dan Mapim sebagaimana di bawah.

Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mengecam dan mengutuk dengan keras  pembunuhan sekali lagi rakyat Mesir oleh tentera yang berlaku pada  Jumaat baru-baru ini.

Tindakan terbaru oleh tentera Mesir ini tidak dapat dikompromi sama sekali. Ia adalah isyarat jelas bahawa demokrasi yang diperjuangkan oleh Revolusi 25 Jun 2011 sudah dirampas oleh tentera.

Anwar dan PR kecam kekejaman ke atas penyokong Mursi

Anwar Ibrahim
SHAH ALAM - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengutuk sekeras-kerasnya pembunuhan ke atas lebih 100 penyokong bekas Presiden Mohamed Mursi dan semua jemaah Masjid Rabaah Al-Adawiyah, Kaherah semalam.

Anwar juga menyifatkan kekejaman itu sebagai tanda hari gelap di Mesir sejak peristiwa "Arab Spring" pada 18 Disember 2010.

"Saya mengutuk pertumpahan darah ini yang dilakukan oleh tentera dan pasukan keselamatan.

"Tentera komander Jeneral Abdel Fattah al-Sisi bersama pemimpin-pemimpin kerajaan haram di Mesir sekarang melakukan pertumpahan darah itu dan keadilan mesti dituntut bela," katanya yang dipetik daripada kenyataan medianya, lewat malam tadi.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi balas terhadap tindakan polis Mesir yang menembak mati penyokong Mursi manakala beratus lagi cedera dalam tunjuk perasaan memasuki hari ke-15 di Masjid Rabaah al-Adawiyah di timur Kaherah, semalam.

Dalam kejadian itu, pemimpin Ikhwanul Muslimin, Murad Mohammed Ali mendakwa tembakan itu dilepaskan ke arah lebih 10,000 penyokong Mursi.

Anwar turut menyeru semua pihak dan negara Islam lain supaya mengutuk tindakan kejam itu dan mendesak ia dihentikan serta-merta.

Antara penghinaan pemimpin BN tentang Islam sejak merdeka

Kes penghinaan Islam di Internet oleh pasangan Alvin Tan Jye Yee dan Vivian Lee sedang disiasat dan bakal berdepan hukuman.Penghinaan seumpama ini, bukannya pertama kali malah lebih mengecewakan ialah pemimpin Barisan Nasional yang mula mengorak langkah bernada celupar apabila membicarakan tentang agama Islam yang dikasihi umat

Bertitik-tolak dari situ, banyak pihak mula memberanikan diri mencela agama Muhammad sehingga kini sudah menjadi satu kebiasaan untuk memperleceh, mempergunakan dan mempersendakan agama.

Lebih mengecewakan, orang awam dikenakan tindakan keras sebaliknya melibatkan pemimpin BN, terlepas hukuman begitu sahaja.

Berikut antara petikan penghinaan pemimpin BN tentang Islam yang kita tercintai:

1."..apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia. Di zaman itu nak cukur pun mudah ke? Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...di padang pasir". - Tun Dr. Mahathir Mohamad di Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997.

2.- "Hukum rejam kepada penzina adalah primitif." - Bekas PM, Tun Dr. Mahathir Mohamad (3 Mac 1994, Nilam Puri, Kelantan)

3."Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.”
-Tun Dr. Mahathir Mohamad (14 Julai 1992)

4."Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan." - PM, Dato' Seri Najib Tun Razak (20 April 1983)

5."Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu. - Dato' Seri Najib Tun Razak, (20 April 1992)

Cubaan bunuh Pengerusi MyWatch untuk halang dedah jenayah polis, kata Tan Sri Musa

Tan Sri Musa Hassan mengesyaki cubaan membunuh R Sri Sanjeevan semalam, ada kaitan dengan rancangan Pengerusi MyWatch itu untuk mendedahkan sindiket jenayah melibatkan pegawai polis.

Bekas Ketua Polis Negara (KPN) itu membuat jangkaan demikian melalui akaun twitternya malam tadi, beberapa jam selepas Sanjeevan parah ditembak di Bahau, Negeri Sembilan.

"Saya harap polis membuat siasatan untuk mengesan suspek kerana dia (Sanjeeva) ada menerima ugutan bunuh berikutan hasratnya untuk mendedahkan pembabitkan polis dalam sindiket jenayah," katanya melalui akaun beliau, @TSMusaHassan.

Semalam The Malaysian Insider melaporkan.. Pengerusi badan pemantau jenayah, Mywatch Sri Sanjeevan Ramakrishan dilaporkan dalam keadaan kritikal akibat ditembak dekat Bahau, Negeri Sembilan.

Tak Sangka Pengarah ROS Ini Berbohong Di Bulan Puasa – Guan Eng

Kenyataan Media oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 27 Julai 2013.

Pengarah Pendaftar Pertubuhan (ROS) mesti membuktikan bahwa ahli DAP berharap untuk menubuhkan parti baru, atau beliau akan dihadapkan di mahkamah kerana bertindak jahat dan telah prejudis hendak mengharamkan DAP dengan apa cara sekali pun dengan pemalsuan dan pembohongan yang direka-reka.

Pengarah Pendaftar Pertubuhan (ROS) Datuk Abdul Rahman Othman (gambar) mesti membuktikan bahwa ahli DAP berharap untuk menubuhkan parti baru, atau beliau akan dihadapkan di mahkamah kerana bertindak jahat dan telah prejudis hendak mengharamkan DAP dengan apa cara sekali pun dengan pemalsuan dan pembohongan yang direka-reka. Datuk Abdul Rahman berkata ROS tidak akan melayan permohonan oleh ahli DAP untuk menubuhkan sebuah parti baru.

Ini keterlaluan kerana pimpinan DAP langsung tidak menimbangkan mahupun mambangkitkan cadangan untuk menubuhkan sebuah parti baru di dalam atau diluar mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC). DAP kesal dengan tindakan Datuk Abdul Rahman yang secara sedar membuat pembohongan sedemikian di saat beliau berpuasa di bulan Ramadan. ROS telah membiarkan dirinya dipergunakan sebagai alat politik UMNO bagi mengalahkan DAP di saat UMNO tidak mampu mengalahkan DAP dalam pilihanraya umum dengan membatalkan pendaftaran DAP.

Malaysia Negara Selamat: Pengerusi NGO Mywatch parah ditembak

Seremban: Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), R Sri Sanjeevan, 29, parah manakala rakannya terselamat selepas ditembak dua lelaki bermotosikal di simpang Taman Awana Indah, Bahau, dekat sini, petang semalam.
Dalam kejadian jam 4.30 petang itu, mangsa bersama rakannya, B Ramesh, 35, menaiki kereta BMW warna perak.
Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hamzah Alias berkata, siasatan awal pihaknya mendapati, sebaik menghampiri tempat kejadian mangsa yang baru saja mengambil rakannya itu dari taman berkenaan untuk keluar minum di pekan Bahau, dikatakan membuka cermin tingkap sambil menghisap rokok.

"Tiba-tiba muncul sebuah motosikal Yamaha LC dari arah belakang di sebelah pemandu dinaiki dua lelaki dipercayai berbangsa India.
FotoKeadaan Pengerusi Mywatch, R. Sanjeevan yang sedang dirawat di Hospital yang dipercayai ditembak oleh individu yang tidak dikenali di Taman Awana Indah, Bahau. FOTO Abnor Hamizam Abd Manap

"Pembonceng motosikal berkenaan kemudiannya melepaskan sedas tembakan dari jarak dekat dan mengenai rusuk kanan mangsa sebelum suspek turun dan cuba menghampiri kereta terbabit.

"Bagaimanapun, mangsa yang dalam kesakitan berjaya memecut keretanya manakala kedua-dua suspek dikatakan berpatah balik ke arah Rompin untuk melarikan diri," katanya.

SPR Menipu, Kita Mesti Sertai Juga Pilihanraya?


PAS tewas di Kuala Besut.  Benarlah kata calon PAS yang tewas, Che Long kata beliau berdepan dengan Kerajaan Malaysia termasuk juga dengan SPR.  Aku tidak bermaksud untuk mengatakan SPR menipu lagi di Kuala Besut yang menyebabkan PAS tewas.  Bagi aku, jika SPR tidak menipu pun kali ini, PAS akan tewas juga kerana mentaliti orang-orang di Kuala Besut sendiri.


Mahu kata SPR menipu?  Semenjak bila SPR ini jujur?  Ada yang berkata, jika sudah tahu SPR itu bapak penipu, mengapa kita masuk bertanding juga?  Aku mahu tanya, semenjak bila SPR tidak menipu?  Adakah kita menang dan dapat tawan beberapa negeri oleh kerana SPR itu jujur?  Tidak, SPR tetap sama cumanya rakyat di negeri-negeri tersebut begitu kuat sokongannya kepada kita.  Kekuatan rakyat itulah yang menyebabkan penipuan SPR gagal untuk menewaskan kita.  
Aku yakin, di Kuala Besut baru-baru ini jika kekuatan rakyat begitu hebat untuk melakukan perubahan kita boleh menang.  Tetapi, rakyat di Kuala Besut majoritinya masih mahu kepada dunia dan tidak hairan dengan PAS dan perjuangannya.  PAS mahu bawa kebahagiaan dunia dan akhirat, rakyat tidak mahu.  Mereka nampak jutaan ringgit yang dilonggokkan depan mata mereka.  Jika SPR tidak menipu pun, kita pasti tewas juga jika rakyat mentalitinya sedemikian.
Justeru itu, harapan kita kini hanya kepada kebangkitan rakyat.  Perlu bekerja kuat lagi untuk menambat hati rakyat.  Pada aku PAS di Kuala Besut telah berusaha sebaiknya untuk merampas kerusi Dun Kuala Besut, tetapi apakan daya rakyat lebih tertarik kepada wang ringgit.  Jutaan ringgit ditaburkan di sana, tentunya kita tidak boleh lawan dari segi material. 

Muhasabah Kuala Besut: Survival PAS di luar bandar


Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut menyaksikan calon Barisan Nasional (BN), Tengku Zaihan menewaskan calon PAS, Azlan Yusof dengan majoriti 2,952 undi.

Para pemimpin dan pendukung PAS perlu bermuhasabah, menilai semula gerak kerja, mencari di mana titik kekuatan dan kelemahan yang masih ada dan memperbaikinya demi kelansungan perjuangan Islam terutamanya di kawasan luar bandar.

Beberapa perkara yang saya cuba coretkan sebagai suatu muhasabah dan penilaian bersama mengenai survival parti Islam di kawasan luar bandar:

1. Perkara pertama yang perlu diberi perhatian oleh PAS ialah memeriahkan majlis-majlis ilmu di masjid-masjid dan surau-surau di sana sepertimana meriahnya majlis-majlis ilmu di kawasan bandar kerana ilmu Islamlah asas kekuatan kepada PAS. Inilah yang juga dibimbangi Umno BN sejak sekian lama.

Mesej Islam perlu disampaikan kepada masyarakat luar bandar, bukan hanya ketika musim pilihanraya. Kita harus mengubah pola pemikiran masyarakat supaya tidak menghala ke aspek kebendaan semata-mata.

Sirah Rasulullah SAW ketika berdakwah kepada musyrikin Mekah memberikan pengajaran yang penting kepada PAS, iaitu mengembalikan urusan dan tumpuan hidup manusia kepada sifat uluhiyyah dan rububiyyah Allah SWT bukan kepada sifat materialistik kebendaan.

PAS tidak selamanya mampu melawan 'material' yang dimiliki oleh Umno BN. Maka, jalan yang ada ialah ubah 'mindset' mereka.

PENGERUSI NGO KURANGKAN JENAYAH, MyWATCH KENA TEMBAK PETANG TADI DAN KINI DALAM KEADAAN KRITIKAL!!!KUALA LUMPUR: Pengerusi badan bukan kerajaan (NGO) MyWatch, R Sri Sanjeevan ditembak lewat petang tadi oleh dua lelaki yang tidak dikenali di Bahau, Negeri Sembilan.

Sanjeevan, 27, berada dalam keadaan kritikal di Hospital Kuala Pilah pada pukul 10.30 malam tadi dan maklumat oleh sumber dari hospital bahawa keadaan beliau masih tidak stabil.

Kejadian tembakan itu dilaporkan berlaku pada pukul 4.30 petang berhampiran persimpangan Taman Awana Indah, Taman Cempaka.

Menurut sumber, Sanjeevan keluar untuk minum petang bersama seorang rakan dan memandu BMW kelabu.

Beliau sedang merokok dan cermin keretanya diturunkan sebelum dua lelaki bermotosikal merah datang dari arah belakang dan melepaskan tembakan.

Ketika dihubungi, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata, dia merasa sedih dengan kejadian tersebut.

"Pada saya perkara ini tidak seharusnya berlaku terhadap beliau ketika usaha untuk mengurangkan jenayah sedang giat dijalankan," katanya.

Sehubungan itu beliau menggesa polis menyiasat kejadian tersebut kerana Sanjeevan dikatakan pernah menerima beberapa ugutan sebelum ini susulan beberapa pendedahan yang dilakukan beliau.

Sejak dilancarkan MyWatch lantang menyuarakan hal-hal berkaitan jenayah termasuk dakwaan rasuah dan salah laku anggota polis di semua peringkat selain mendakwa ada yang terbabit dengan kegiatan kumpulan kongsi gelap.

(Khutbah Berapi) 'Mujahid Syria' mereka cucu cicit pahlawan Islam