Ahad, 30 Jun 2013

Yang salah ialah siapa yang lantik Azeez Rahim Pengerusi Tabung Haji

Perlantikan Azeez Rahim, Ahli Parlimen Baling dan Pengerusi Kelab Putra 1Malaysia sebagai Pengerusi Tabung Haji yang baru menjadi isu dan pertikaian kebanyakan orang dalam sehari dua ini. Banyak pihak dalam UMNO turut meluahkan rasa kurang senang dengan perlantikan itu, manakala yang mengenali Azeez pula ada yang tersenyum dan ada pula yang menggelengkan kepala sebaik mendengar berita itu.
Azeez yang juga dikenali sebagai Azeez Putra, Azeez Gaza dan macam-macam gelaran lagi adalah seorang aktivis UMNO yang rajin dan gigih. Bermula dengan mengetuai Biro Putra Pemuda UMNO Malaysia, kemudian menang sebagai Ahli MT UMNO dan menerajui Kelab Putra 1Malaysia pula, beliau bukan saja aktif dalam mendekati mat rempit tetapi juga aktif menghulurkan bantuan bila saja ada mala petaka menimpa.
Melalui Kelab Putra yang diterajuinya, beliau menjelajah ke seluruh dunia menghulurkan bantuan seperti di Indonesia, Thailand, Jepun dan banyak negara lain. Beliau juga membawa rombongan membawa makanan dan ubat-ubatan ke Gaza dan Palestin dalam misi kemanusiaannya.
Di dalam negara, beliau aktif menghulurkan bantuan. Asal saja ada kejadian buruk seperti banjir, tanah runtuh atau apa saja, kelibatnya pasti ada. Di Baling, kawasan di mana beliau berpolitik juga, sumbangannya diketahui dan dirasai oleh ramai orang.
Dalam politik UMNO pula, beliau dikenali sebagai orang yang rajin mencium tangan pemimpin dan membuatkan kehadirannya disedari. Ketika Pak Lah menjadi Perdana Menteri, beliau mempunyai hubungan yang rapat sehingga boleh bercakap melalui telefon. Di era Najib pula, hubungannya dengan keluarga Perdana Menteri lebih intim dan kemas. Dalam beberapa pilihanraya kecil, terutamanya pilihanraya kecil Ulu Selangor beberapa tahun dulu, beliau memainkan peranan menyelesaikan masalah peneroka Felda Sungai Buaya sehingga akhirnya calon BN Kamalanathan berjaya menewaskan calon PKR, Zaid Ibrahim.
Kerana hubungannya yang rapat dengan Perdana Menteri, dalam menjalankan misi kemanusiaannya melalui Kelab Putra ke perbagai negara, beliau dilihat agak mudah memperolehi bantuan dan sumbangan. Ketika berbual pula, pujiannya mengenai Perdana Menteri jarang terpisah dari bibirnya.
Dalam pilihanraya lalu, beliau menang di Baling menewaskan calon Pas, Najmi Ahmad walaupun ramai yang menjangkakan beliau akan tewas kerana calon Pas itu merupakan tokoh agama yang agak dikenali umum. Sementara perwatakan, perangai, latar belakang malah ijazahnya juga dipertikaikan, Azeez akhirnya berjaya menyumbang satu kerusi daripada 133 yang dimenangi oleh BN.

TPPA: Apa martabat kita di laut itu?

Membaca wacana tentang TPP (Perjanjian Kerjasama Rentas Pasifik) akan menemukan kita kepada istilah penjajahan bentuk baru Amerika Syarikat (AS). Sebenarnya, apa yang disebut penjajahan bentuk baru itu, hanyalah pengulangan pergerakan sejarah lampau politik tanah air.

Ke tahap tertentu penjajahan bentuk baru menjadi jargon yang dislogankan para politikus - sebahagian besar dengan kemunafikan atau kepura-puraan, mahupun penyamaran - demi meraih sokongan kuasa politik.

Seperti yang telah dilakukan Dr. Mahathir Mohamad sehingga kini. Meski, Dr. Mahathir saat menjadi Perdana Menteri telah pun menandatangani perjanjian rahsia dengan AS, Bilateral Training and Consultative Group (BITACG) Agreement pada tahun 1984.

Malah inilah perjanjian, yang membolehkan kapal-kapal perang AS berlabuh di pelabuhan kita. Pada tahun 2011 sahaja, dilaporkan sebanyak lebih 30 kali. Adakah ahli-ahli parlimen yang berani bersuara menuntut ketelusan tentang isi perjanjian ini?

Sebenarnya, sejak kita merdeka pada 31 Ogos 1957 dan pembentukan Malaysia pada 1963, maka penjajahan bentuk baru telah pun bermula.

Bukankah penolakan kepada gagasan penjajahan bentuk baru inilah yang telah menghumban ribuan para pejuang ‘kiri' ke penjara tanpa bicara ISA, sesetengahnya di penjara selama belasan dan puluhan tahun?

Misalnya, tokoh pimpinan Said Zahari dan Lim Chin Siong di Singapura ataupun Dr. Burhanudin Al Helmy di Malaya pada waktu itu. Hal inilah yang telah pun dijelaskan Presiden Sukarno Indonesia dalam pidato-pidatonya itu. Retorika yang akhirnya membawa konfrontasi Malaysia-Indonesia, yang berkesudahan dengan tokoh sehebat Sukarno itu sendiri dilucutkan kuasanya dalam rampasan kuasa tentera tahun 1965.

Pertahan & gabungan 25 NGO bantah menara 118 tingkat

ishak_surinKUALA LUMPUR, 30 JUN: Lebih 25 NGO bergabung dibawah NGO Pertahan Taman Merdeka Negara (PERTAHAN) membantah keras pembinaan menara 118 tingkat di Taman Merdeka Negara.
Pengerusi Pertahan Ishak Surin berkata, sejak diumumkan di parlimen dua tahun lalu, Perdana Menteri mahupun Datuk Bandar Kuala Lumpur tidak pernah menyatakan dengan jelas maklumat lengkap projek berkenaan.
“Kita cuma dimaklumkan projek berkenaan menelan belanja RM40 bilion untuk kos permulaan. Kita yakin kos itu akan meningkat ketika dan selepas projek siap.
“Kerajaan juga tidak jelaskan siapa pemaju. Kami telah beberapa kali membuat temu janji dengan Datuk Bandar untuk bincangkan perkara ini, namun beliau mengelak.
“Kita amat kecewa dengan tindakan Datuk Bandar yang nyata tidak sensitif dengan isu melibatkan sejarah dan mercu tanda negara,” katanya kepada Keadilandaily
Tmn_Merdeka
Kata Ishak, pembinaan sesuatu projek perlu mengikut keperluan rakyat, bukan keperluan orang kaya dan pihak yang berkepentingan.
“Kita bukan anti kemajuan. Tidak ada masalah untuk bina bangunan baru, namun kenapa perlu di bina di kawasan bersejarah ini?
“Malah mengikut bancian, masih banyak bangunan pejabat yang tidak digunakan, kerajaan sepatutnya penuhkan atau ubah suai premis sedia ada yang terbengkalai daripada menambah bangunan baru dengan kos binaan yang melampau,” kesal Ishak
Ishak turut memaklumkan satu memorandum bantahan akan dihantar kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur pada jam 11 pagi esok di Bangunan DBKL.

A Friend in Need Is A Friend Indeed - Helping People - Mufti Ismail Menk

A Challenge For the Youth - Mufti Ismail Menk

Social Networking : The Islamic Perspective - Mufti Ismail Menk

Jonker Walk: Kredibiliti KM dipersoal

Negara Selamat: Rumah dirompak, KJ anggap jenayah negara serius

Khairy Jamaluddin
SHAH ALAM – Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menyifatkan kegiatan jenayah rompakan di negara ini begitu serius, susulan insiden yang turut membabitkan rumahnya semalam.

Menurutnya, kejadian seumpama itu yang dikategorikan sebagai jenayah adalah masalah nyata bukan persepsi semata-mata.

“Insiden ini adalah peringatan kepada kita semua bahawa jenayah merupakan masalah serius di negara kita.

"Masalah ini adalah perkara yang nyata, bukan semata-mata persepsi,” katanya yang dipetik dari laman sosial Facebooknya hari ini.

Ahli Parlimen Rembau itu juga mengesahkan kejadian rompakan  di kediaman ibunya yang juga kediamannya berlaku pada Sabtu.

Halang guru komen politik tak demokratik

SITCKUALA LUMPUR, 30 JUN: Kenyataan Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor Ghani bahawa guru besar dan guru di negeri itu tidak dibenarkan mengeluarkan kenyataan mengkritik kerajaan di facebook adalah tindakan tidak demokratik.
“Dahulu, golongan inilah yang paling ramai masuk politik. Tujuan mereka hanya mahu berkhidmat untuk masyarakat.
“Namun sekarang jika menyokong dan berpihak kepada Pakatan, ia dihalang. Ini berat sebelah,” kata ketua penyelaraws Jingga 13, Fariz Musa kepada Keadilandaily.
Semalam, Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor Ghani dalam sebuah forum pendidikan mengingatkan guru besar dan guru di negeri ini supaya tidak mengeluarkan kenyataan mengkritik kerajaan di Facebook.

PSM teruskan rundingan sertai PakatanKongres ke-15 Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang berakhir hari ini memutuskan untuk meneruskan rundingan dengan Pakatan Rakyat bagi menyertai gabungan tersebut.

"PSM sedia terus dialog dengan Pakatan atas dasar saling hormat-menghormati," laman Twitter parti itu dipetik.

Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan sewaktu dihubungi Malaysiakini bagaimanapun menjelaskan, penyertaan parti itu ke dalam Pakatan bukan terletak di tangan PSM kerana ia memerlukan kelulusan Pakatan Rakyat sendiri.

"Jadi kami akan teruskan rundingan dan ia (penyertaan ke dalam Pakatan) bergantung kepada hasil rundingan itu," katanya.

SPRM akan siasat SPR berhubung kemelut dakwat kekal..???

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menubuhkan pasukan untuk menyiasat kemelut dakwat kekal, untuk melihat apakah terdapat pecah amanah dalam pembelian dakwat itu oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali mengesahkan tentang siastan ini akan tetapi enggan untuk memberi huraian lanjut.
Akan tetapi The Malaysian Insider difahamkan pasukan itu telah ditubuhkan minggu lepas. Terdapat rungutan umum berkenaan dengan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum 5 Mei.
Dakwat kekal yang bertujuan untuk menghalang penggundian berulang itu gagal berfungsi apabila ramai rakyat Malaysia mendapati ianya mudah untuk ditanggalkan.
SPR berdepan tekanan selepas pendedahan di Parlimen baru-baru ini dimana bahan kimia dalam dakwat tersebut telah diganti dengan pewarna makanan yang menyebabkan ia mudah ditanggal.
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Shahidan Kassim mengakui di Dewan Rakyat pada Rabu lalu pewarna makanan, bukannya nitrat perak yang digunakan dalam dakwat kekal.

Kes KPN Khalid, Menteri Zahid Hamidi Jejas Kredibiliti Kementerian, Polis

keganasan-polis
SHAH ALAM 29 JUN : Kes mahkamah yang melibatkan dakwaan salahguna kuasa Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri telah mengakibatkan kredibiliti kedua-dua institusi itu berada pada tahap yang sangat rendah.
“Kes-kes seperti ini jelas menunjukkan salah guna kuasa sewaktu dalam jawatan am dan tindakan sewajarnya perlu diambil tidak kira siapapun yang terlibat,” kata peguam dan MP Padang Serai N Surendran.
Dengan deretan kes kematian dalam tahanan, terbaru Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pula memutuskan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar perlu bertanggungajawab atas kematian A. Kugan ketika di dalam tahanan polis.
Kugan didapati mati akibat didera secara fizikal semasa soal siasat polis empat tahun lalu.
Dalam keputusannya Hakim, Datuk V. T. Singham mengatakan, Khalid yang pada ketika itu merupakan Ketua Polis Selangor, cuai untuk memastikan keselamatan tahanan sewaktu soal siasat dijalankan.
Tidak cukup dengan itu, Mahkamah Rayuan Khamis lalu menolak permohonan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk mengenepikan kes saman terhadapnya daripada dibicarakan di mahkamah.
Saman tersebut difailkan seorang ahli perniagaan, Amir Bazli Abdullah terhadap Zahid Hamidi yang didakwa menyerangnya di Kelab Rekreasi Country Heights di Kajang, Selangor, pada 16 Januari 2006.

PRK 2013: Peluang pengundi Kuala Besut tukar k’jaan Terengganu

KUALA LUMPUR, 30 JUN: Pengundi Kuala Besut berpeluang untuk menukar kerajaan negeri di Terengganu dengan mengundi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut.
Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin ALi berkata, pengundi di DUN Kuala Besut wajar memanfaatkan sebaiknya dengan menunjukan kuasa sebenar mereka.
“Kita sudah beri peluang pada Umno-BN di Terengganu pada penggal lalu. Tiada perubahan besar untuk rakyat. Maka amat penting rakyat menghantar mesej jelas.
“Masa depan Terengganu bukan ditentukan Umno, tetapi kuasa rakyat.
“Gunakanlah kuasa itu sebaiknya,” katanya ketika ditemui Keadilandaily pada program ‘Wacana Ucapan Dasar, Laksana Satu Nyawa’ bersama Timbalan Presiden KEADILAN, di NZ Curry House, KLCC semalam.
Beliau menjangka BN akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan kerusi berkenaan, apatah lagi ia melibatkan risiko kehilangan kuasa pentadbiran di negeri itu.
“Bagi Umno, ianya perlu untuk mempertahankan kerajaan negeri.
“Bagi Pakatan Rakyat, ia amat perlu untuk kita membentuk sebuah kerajaan negeri yang baru sekiranya Pakatan Rakyat dapat menawan semula kerusi berkenaanm,” kata Azmin.

GST: Kerajaan BN cuma tangguh sahaja?Keikhlasan Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah dalam memberi jawapan di Parlimen pada 27hb Jun 2013 berkenaan isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan atau GST amat dicurigai.

Majoriti rakyat tidak mahu GST dilaksanakan tetapi Husni disyaki bersikap tidak jujur dalam jawapan Parlimen beliau.

Husni memaklumkan Dewan Rakyat bahawa:

"Kerajaan sekarang sedang melaksanakan kajian mengenai GST yang mana ianya berdasarkan kepada keadaan ekonomi dan harga semasa. Kajian sebelum ini yang telah dibuat pada tahun 2009, adalah berdasarkan kepada keadaan ekonomi dan harga pada masa tersebut.

"Oleh kerana terdapatnya perubahan kepada keadaan ekonomi dan perubahan harga, maka kajian semula perlu dijalankan. Sehubungan dengan itu, kerajaan belum menetapkan lagi bila GST akan dilaksanakan."

Dua masalah besar timbul dari jawapan beliau tersebut.

Pertama, jawapan Husni ini boleh dibaca sebagai tanda kerajaan hanya menangguhkan sementara pelaksanaan GST. Ini bererti GST boleh dilaksanakan pada bila-bila masa difikirkan perlu oleh Kerajaan BN.

Penerima BR1M terjejas
Kerajaan perlu ingat bahawa ia akan membangkitkan kemarahan rakyat jika GST dilaksanakan. Kita semua tahu bahawa melalui bayaran BR1M sebelum ini, kerajaan memaklumkan bahawa 60 peratus rakyat Malaysia mempunyai pendapatan tidak melebihi RM 3,000 sebulan.

Awang Selamat (UTUSAN) desak Tony Pua untuk berhijrah jika tidak gembira


Setiap kali berlakunya perbincangan di Malaysia yang tidak menggembirakan media milik Umno, ia akan berakhir dengan: berhijrahlah ke Taiwan, Hong Kong, China, India jika tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku di Malaysia.
Sasaran terbaru adalah ahli Parlimen Petaling Jaya Utara dari DAP Tony Pua. Awang Selamat, nama samaran bagi pengarang Mingguan Malaysia edisi Ahad Utusan Malaysia telah menyertai kontroversi Jonker Walk di Melaka.
Akhbar tersebut menuduh media Cina dan badan bukan kerajaan salah tafsir apa yang ingin dilakukan oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron. Mereka mengatakan Idris tidak pernah mengarahkan jalan itu ditutup kepada trafik.
Ketua Menteri Melaka itu juga menafikan peniaga-peniaga di Jonker Walk diarahkan untuk menghentikan operasi.
Ahli-ahli politik DAP dan MCA mengecam langkah untuk menutup jalan itu dan menghalang peniaga untuk membuka kedai mempercayai ini adalah balasan kepada masyarakat Cina kerana mengundi pembangkang.
Pua turut menyelar Idris kerana kenyataannya yang berbeza-beza mengatakan beliau mempunyai memo dikeluarkan oleh Datuk Bandar – dihantar kepada peniaga di Jonker Walk mengatakan mereka tidak boleh mendirikan gerai sepanjang jalan itu.
Awang Selamat menyerang kembali Pua. Awang Selamat mengatakan ahli Parlimen DAP itu dalam memperjuangkan peniaga Jonker Walk telah mmenyinggung hati umat Islam apabila mencadangkan Pasar Ramadan ditutup kerana menyesakkan lalu lintas.

Dewan Rakyat 2013 - Isu Dakwat Tidak Kekal & Ugutan Tindakkan Terhadap Pegawai Tentera

MCA, DAP leaders & supporters 'defend' Jonker Walk‏

PRK Kuala Besut bangkitkan kembali isu UG?

Zulkifli Sulong

Belum cukup 60 hari berehat, Malaysia terpaksa bersedia untuk menghadapi pilihan raya lagi. Dalam masa 60 hari dari sekarang, pilihan raya kecil Kuala Besut, Terengganu akan diadakan.
Ia terpaksa diadakan ekoran kematian Adunnya, Dr. A. Rahman Mokhtar pada 26 Jun lalu.
Ini adalah siri pilihan raya kecil (PRK) yang pertama selepas pilihan raya umum ke 13, 5 Mei lalu.
Selepas pru ke 12 lalu, rakyat Malaysia terpaksa menghadapi 16 pilihan raya kecil. Enam peringkat Parlimen dan 10 lagi peringkat DUN.
Ia sangat memenatkan bagi mereka yang terlibat.
Kerusi-kerusi yang terlibat dalam PRK selepas PRU 12 adalah Parlimen Kuala Terengganu (PAS menang), Permatang Pauh (PKR), Bukit Gantang (PAS), Hulu Selangor (BN), Sibu (DAP) dan Batu Sapi (BN).
Kerusi DUN adalah Galas (PAS), Bukit Selambau (PKR), Batang Air (BN), Penanti (PKR),  Manek Urai (PAS), Permatang Pasir (PAS), Bagan Pinang (BN), Tenang (BN), Merlimau (BN), Kerdau (BN).
KRITIKAL
Pilihan raya kecil ini amat kritikal untuk kerajaan negeri Terengganu kerana kini BN mempunyai 17 kerusi manakala Pakatan Rakyat 15 kerusi.
Dengan kematian Dr Rahman, jumlah kerusi adalah BN 16 dan Pakatan 15.
Jika Pakatan menang dalam  pilihan raya kecil ini nanti bermakna DUN Terengganu akan mempunyai bilangan ahli yang sama antara BN dan Pakatan.
Jika itu berlaku, apa akan berlaku kepada kerajaan negeri Terengganu tidak dapat diramalkan. Ia adalah DUN yang tergantung.
Ekoran itulah, banyaklah suara-suara nakal yang meramalkan akan berlaku UG (Unity Government) antara PAS dan Pakatan Rakyat dengan BN di Terengganu.
Istilah UG sangat sensitif kepada PAS. Ini kerana di dalam PAS ada satu puak yang digelar geng-geng UG.
Ia tuduhan dilemparkan kepada kumpulan yang mahu diadakan kerjasama antara PAS dengan  Umno dalam membentuk kerajaan selepas pru 12 lalu.
Pelopor golongan ini sudah tidak ada lagi dalam PAS atau tidak aktif lagi.
UG atau kerajaan perpaduan asalnya satu  gagasan baik dari Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk meredakan kepanasan suasana politik tanah air, namun ia dijadikan isu politik dan tidak boleh dipertahankan kerana salah faham yang berlaku mengenainya.
Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohamad Abdul Wahid Endut dalam sidang medianya selepas mesyuarat Badan Perhubungan PAS Terengganu semalam berkata, tidak mustahil PAS boleh menang dalam PRK Kuala Besut ini.

MACC to investigate indelible ink fiasco

The Malaysian Anti -Corruption Commission (MACC) has set up a task force to investigate the indelible ink fiasco, focusing on whether there was a criminal breach of trust or misuse of power in the purchase of the ink.
The head of the commission's investigations department Datuk Mustafar Ali confirmed the probe but declined to elaborate further.
But The Malaysian Insider understands that the task force was set up last week. There has been a public outcry over the issues surrounding the use of the indelible ink at the May 5 polls.
Adopted as a security measure to ensure that voters only voted once and to assure Malaysians that the polls were fair, the ink was meant to stay for a few days. But voters noted that the ink could be scrubbed off. The Election Commission was embarrassed by this disclosure and clarified that a diluted form of ink was used to comply with halal standards. But in Parliament this past week, the tale of the indelible ink got longer.
Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Shahidan Kassim admitted during the Dewan Rakyat session that the indelible ink used in the general election contained food colouring.

Pembekal dakwat kekal tak boleh didedah atas sebab keselamatan?

Kesediaan pembangkang untuk tidak memboikot majlis angkat sumpah di parlimen batu-baru ini adalah merupakan tindakan yang tepat. Barangkali satu kesilapan besar andainya pembangkang memboikotnya kerana di situlah ruang dan peluang untuk mendedah atau bertanyakan sesuatu isu-isu panas. Disedari atau tidak,, mahu atau tidak, kini hampir keseluruhan batang tubuh SPR tertelanjang dengan sendirinya.  
 
Tembelang mereka semakin jelas.  Penipuan, keburukan dan kepincangan mereka dalam PRU 13 yang lalu semakin terserlah, walaupun belum seratus peratus!  Sehubungan itu Pengerusi SPR dan Timbalannya wajib benar dikenakan tindakan dan meletak jawatan kerana kebodohan mereka dalam membuat beberapa keputusan penting. 
Mari kita lihat satu dari babak-babak penting yang berlaku di parlimen kelmarin.  Apabila didesak oleh Pembangkang syarikat mana  yang membekalkan dakwat yang kononnya berperisa makanan itu, ada menteri menjawab bahawa nama syarikat pembekal bahan tersebut tidak boleh didedahkan atas sebab-sebab keselamatan. 
Wow !  dasyat !...tak lojik langsung,, semakin lucu pula jadinya.. Selama ini pembelian  senjata perang termasuk kapal selam pun tidak menjadi rahsia,, apa jadahnya pembekal dakwat (berperisa makanan) mahu dirahsiakan?  Apa kena mengena dengan isu keselamatan?  Keselamatan siapa yang mereka nak jaga? Ish, ish, ish !!  Lagi banyak bercakap semakin jelas kebodohan pak-pak Menteri ni. -  rahimothman

PRK K.Besut kritikal, sangat penting, kata Azmin

KUALA LUMPUR - PRK Kuala Besut disifatkan pertandingan yang kritikal serta sangat penting kepada Umno-BN dan PR kerana ia mampu menentukan hala tuju pentadbiran kerajaan negeri, ujar Mohamed Azmin Ali.

Sehubungan itu katanya, pertarungan merebut kerusi itu dijangka sengit khususnya parti pemerintah yang akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan kerusi berkenaan daripada dirampas parti lawan.

Apatah lagi, ia melibatkan risiko kehilangan kuasa pentadbiran di negeri itu.

"Bagi Umno, ianya perlu untuk mempertahankan kerajaan negeri, bagi PR ianya amat perlu untuk kita membentuk sebuah kerajaan negeri yang baru selepas PRK itu.

"Sekiranya PR dapat menawan semula kerusi berkenaan kerana kerusi itu pernah dimenangi oleh PKR pada 1999.

"... ianya tidak mustahil untuk PR sekali lagi mewakili kerusi itu pada PRK akan datang," katanya kepada Sinar Harian Online ketika ditemui dalam program 'Wacana Ucapan Dasar, Laksana Satu Nyawa' bersama Timbalan Presiden PKR, di sini, semalam.

Kita tunggu dan lihat.....realiti atau sandiwara !!!

Samseng Politik: Kereta ADUN disimbah cat, dilontar batuKeganasan politik nampaknya tidak reda-reda walaupun pilihan raya umum ke-13 sudah berlalu.

Dalam insiden terbaru, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Keroh Khoo Poay Tiong pula mendapati keretanya disimbah dengan cat merah dan dilontar batu.

Khoo berkata, pada jam 7.30 pagi tadi, beliau dapati bahagian belakang Honda CRV yang mempunyai logo ketiga-tiga parti gabungan dalam Pakatan Rakyat dilitupi cat merah.

"Cermin belakang juga retak kerana dibaling dengan batu," katanya ketika dihubungi.

Khoo berkata, beliau dan keluarganya berada di rumah dan tidur kira-kira jam 1 pagi tanpa mengesyaki sesuatu.

"Memang kami ada dengan sesuatu pada masa itu tetapi kami tidak jangkakan perkara macam ini," katanya.

Najib’s new brain trust - Idris Jala, Omar Mustapha et al - draws ire of the Mahathirists


Idris JalaOne lingering criticism against Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, following the disappointing performance of the Barisan Nasional in GE13, is how he has allowed government thinking and the election strategy to be outsourced to Pemandu and consultants.
Without much encouragement, Umno politicians and even those in the PM’s inner circle of businessmen can rattle off the names of those whom they believe Najib relied on too heavily in the last 24 months before the general election on May 5.
These include Datuk Seri Idris Jala of the Performance Management Delivery Unit, or Pemandu; a government outfit whose collection of highly-paid consultants were unsuccessful in persuading Malaysians that the crime situation had improved and that jaw-dropping economic statistics were not pie-in-the-sky hyperbole.
Then there were the likes of Omar Mustapha, his brand advisers, his media strategists including some highly paid former members of Tony Blair’s election team.
Since May 5, there has been mounting pressure from Dr Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin and other senior Umno personalities for Najib to get rid of all his strategists and take control of government decision-making.
They and other critics in Umno would not have been pleased with what happened two Wednesdays ago, on June19, when the Prime Minister, his Cabinet colleagues and the Chief Secretary of the government sat through several hours of presentation by Idris and a collection of individuals being shaped up as the government’s new brains trust. The next day, the experts’ panel appeared before deputy ministers, secretary-generals from 21 ministries and other senior civil servants.
The brains’ trust includes Tan Sri Yong Poh Kon, Dr Chandra Muzaffar, banker Stephen Hagger, Tan Sri Ambrin Buang and Air Asia’s Tan Sri Tony Fernandes. Their brief: to discuss issues that affected BN’s performance in GE13 and suggest ideas and policies to help regain support for the coalition.
The Malaysian Insider understands that at the workshop on June 19, Idris Jala did an analysis of the GE13. He also touched on the issues raised by the public before the polls and looked at the trend of voting among Chinese and urban voters.
He also looked forward to GE14. The brains trust identified racial polarisation, distrust in public institutions, the different education streams, rising crime and corruption as issues that may have affected BN’s performance.

"Call Upon Me; I'll Respond To You" - Sheikh Yawar Baig

RM30 BILLION CHARGE AT SEB: Enough to short-circuit Malaysia into bankruptcy!

RM30 BILLION CHARGE AT SEB: Enough to short-circuit Malaysia into bankruptcy!
The State of Sarawak is just recovering from hours plunged in darkness, a situation that threatened countless lives.
Sarawak Electricity boss Torstein Dale Sjotveit has now issued a personal apology, admitting the blackout was triggered by the new Bakun Dam hydro-electric plant, which is supposed to be powering  through a dramatic modernisation programme.
Since he is unable to identify the problem so far, this will do little to reassure sceptics of his grandiose project to build several more mega-dams across the rainforest state, with the proclaimed intention of turning Sarawak into an industrial zone.
Explain the RM30 billion charge!
However, this is not the only example of Torstein keeping Sarawak in the dark. What about the staggering and unprecedented charge of RM30billion that has been raised on the publicly owned company since 2011?
This is a simply enormous world class borrowing requirement.  And yet, what information do we have?  Sarawak Energy has not issued an Annual Report since 2010 and we are now in mid-2013.
Two RM15bn charges available on-line for all to see. If these are not what they seem then Sarawak needs a fuller explanation on what money has been raised, how it has been raised and on what it has been spent – not an information blackout.
This is a company funded by the taxpayers and electricity users of Sarawak and ultimately they are the guarantors behind this borrowing. So why have Mr Sjotveit and his boss Taib Mahmud been keeping everyone in the dark with this two year information blackout?
Worse, it appears that Mr Torstein Sjotveit has sought to give the impression that Sarawak Energy has not actually raised the money after all, even though the charge is officially listed in the register of company records.
Charges 18 and 19 on the company consist of two issues of Sukuk Islamic bonds worth RM15bn, organised by the fund management company TMF/Equity Trust. They were raised in June 2011 and remain unsatisfied.

INDELIBLE INK: Crystal clear breach of public trust but not a squeak from Transparency Minister Paul Low

If the word Misfeasance is interpreted by Wikipedia as someone taking inappropriate action or give intentionally incorrect advice, in my opinion, the Election Commission Chairman, Abdul Aziz Yusof and his deputy, Wan Ahmad Wan Omar, have committed it!
Both no longer enjoy public confidence, and If they do not resign, the Opposition should table a motion in parliament for the plea to be made to the Yang Dipertuan Agong to sack them, and the entire council, so as to protect the good name of the Agong.
INDELIBLE INK: Crystal clear breach of public trust but not a squeak from Transparency Minister Paul Low The blatant lies told by the Election Commission duo about the controversial ink used in the last General Election also calls for a special inquiry by the Public Accounts Committee of Parliament and the Auditor General's office so that the truth can be known to the public and a decision should also be made to see if there was indeed a breach of public trust and an act of misfeasance.
At least in my opinion, the breach of trust is criminal in nature as it involves a total of RM7.1 million of public funds - and the EC chairman and his deputy were found to be anything but honest about the use of indelible ink.
As a trained chemist, with my career background in printing ink, paint and emulsion polymer, I have followed through the entire argument about the ink being "indelible", and I found it most shocking and disgusting to now hear from the Minister in the Prime Minister's department, Shahidan Kassim that there was indeed no silver nitrate in the ink used.
As we all know, it is the silver nitrate in the ink that makes it indelible. If you were to accidentally spill an aqueous solution of silver nitrate on your hand, the black mark on your skin will remain for over a week before it can be gradually removed. This is the reason why indelible inks worldwide, which are often referred to as election ink, are produced using silver nitrate.
All along the EC chairman, Abdul Aziz Yusof himself had claimed that there was a letter from the Ministry of Health stating that anything about 1% solution of silver nitrate could be carcinogenic or causing damage to the kidneys. He did not even for once mention that the ink was nothing but food colouring.
As far as I know, a 2-percent aqueous solution of silver nitrate is used in the simple technique of cleaning the eyes of newborn infants as a preventive measure for neonatal conjunctivitis.
The Material Safety Data Sheet (MSDS) of silver nitrate has no specific mention of its carcinogenic or other health effects. That the EC had received a letter from the Ministry of Health stating that anything more than 1% silver nitrate could have harmful health effects is nothing but a blatant lie by Abdul Aziz himself, now that even the Health Minister had denied the existence of such a letter.
No one in the right mind, except perhaps Abdul Aziz, would even dare say that silver nitrate could cause cancer or damage to the kidneys.

YOU CAN'T STOP BLACK 505: Flash mob a hit with the crowd at KLCC

KUALA LUMPUR - A group of Black 505 supporters staged a flash mob gathering inside Suria KLCC mall in protest of alleged electoral irregularities.
The participants had reportedly gathered after an invitation was made via a Facebook posting.
The group came dressed in black at the mall's central ground level at around 2.30pm Saturday before they walked in silence throughout the complex.
Their antics were watched by shoppers and mall security personnel.
YOU CAN'T STOP BLACK 505: Flash mob a hit with the crowd at KLCCThe crowd later gathered outside the mall and shouted slogans. They later dispersed peacefully at 3pm.
Among those seen at the gathering were Solidariti Anak Muda Malaysia coordinators Shariful Azmir Mustafa and Norazizi Abdul Aziz.
Student Tan Zu Hao, 20 who is one of the netizens who mooted the gathering, said KLCC was chosen as it was a very public area to spread the message.
He said unlike the large scale Black 505 rallies, this one was not organised by the Opposition but by the people.
“We need another way of pressuring the authorities to respond.
“The public needs to engage in another form of public disobedience to address this thr issue of electoral irregularities,” he added.
Dang Wangi OCPD Zainuddin Ahmad the police would investigate if the group had broken any law.
“Its up to the KLCC management if they want to take any action as it was in their area. On our side, we will also investigate if they had broken any laws,” he added.
A KLCC central management official said the flash mob partiicpants were peaceful and did not disturb the shoppers.