Sabtu, 29 Jun 2013

Borang 14: PAS Bera lapor kepada Pengarah SPR

TEMERLOH: PAS Bera membuat laporan kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri Pahang berkaitan salah laku ketua tempat mengundi (KTM) yang tidak mengembalikan Borang 14 semasa Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 lalu kepada agen PAS.

Dalam aduan tersebut, PAS Bera menyatakan KTM telah menyalahguna kuasa dengan tidak menyerahkan borang laporan mengenai Penyata Keputusan Rasmi itu di N.37 Guai pada 5 Mei yang lalu.

Sebanyak tiga kes berlaku iaitu di Saluran 6 Pusat daerah Mengundi (PDM) Purun, Saluran 5 PDM Kumai dan Saluran 4 PDM Bukit kepayang.

Sedangkan merujuk kepada undang-undang pilihan raya, jika KTM tidak menyerahkan Borang 14, KTM bersalah di bawah Peraturan 25 (12) (b) (ii) PPP dengan hukuman penjara tidka lebih dua tahun atau denda tidak lebih RM5,000 seperti termaktub dalam Seksyen 4 (g) AKP.

RUPA-RUPANYA DAKWAT BERPERISA MAKANAN ITU ADA KELASNYA TERSENDIRI....

AKU mahu mengulas sikit apa yang dilaporkan oleh Malaysiakini semalam, khususnya berkaitan kenyataan Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang memberi jaminan bahawa 'dakwat kekal yang lebih baik" akan digunakan di dalam PRK Dun Kuala Besut, Terengganu tidak beberapa lama lagi.

Ertinya, dakwat kekal yang 'berperisa makanan' yang berharga lebih kurang RM7 Juta itu rupa-rupanya ada kelas tersendiri iaitu "Lebih baik, baik dan tidak baik".  Itulah yang boleh kita faham dari apa yang diperkatakan oleh orang Nombor Dua di dalam SPR yang mana orang ini adalah salah seorang yang menjadi mangsa maki hamun, sumpah seranah dari rakyat yang terasa mereka tertipu dengan dua ekor makhluk dari SPR ini.

Semakin banyak kenyataan yang cuba menangkis dakwaan penipuan SPR, semakin teserlah penipuan SPR.  Mengapa di dalam PRU 13 SPR tidak gunakan 'dakwat yang terbaik' itu jika benar dakwat kekal tersebut ada yang terbaik dan tidak berapa baik?  Apakah berbaloi wang rakyat RM7 Juta digunakan hanya untuk dakwat berperisa makanan tetapi tidak semuanya 'yang terbaik'?

Tolonglah SPR.  Hentikan terus buat kenyataan yang akan menjadi bahan ketawa orang ramai, walaupun di dalam ketawa rakyat memendam rasa kebencian kepada kamu.  Jika benar kamu seorang manusia yang mempunyai maruah dan ada sifat malu, lepaskanlah jawatan kamu.  Sampai bila kamu mahu memakan wang gaji yang dibayar oleh rakyat di dalam masa yang sama kamu 'kencing' rakyat?

Tekanan Petisyen PRU13: BN kena mulakan kerja hadapi PRU14..!!

KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu pemimpin BN segera memulakan gerak kerja untuk memastikan pencapaian lebih cemerlang pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) kelak.

"Tempoh lima tahun bukan satu tempoh yang panjang untuk menentukan pencapaian yang lebih besar (dan) kita telah mulakan kerja kita untuk PRU14 sekarang ini, bukan esok.

"Ada orang kata kita baru habis pilihan raya, (jadi) kita penat, saya pun penat...tapi selepas satu tempoh di mana berehat sudah habis, maka tugas dan tanggungkawab kita sudah ada tersedia di hadapan kita," katanya.

Muhyiddin, yang juga Pengerusi BN Wilayah Persekutuan, berkata demikian pada majlis kesyukuran dan penghargaan jentera BN Wilayah Persekutuan di Padang Kejiranan Ayer Panas, Setapak, di sini hari ini.

Turut hadir Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua Penerangan BN Datuk Ahmad Maslan. 

Pasca PRU13: 'Pakatan dinafikan 4 kerusi Sabah ekoran pengundi meragukan'Pakatan Rakyat mampu menang di empat lagi kerusi Parlimen di Sabah dalam pilihan raya umum lalu jika tiada pemilih meragukan dalam daftar pemilih, kata Pengarah Sekretariat Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS) Jannie Lasimbang.

Bercakap dalam sebuah seminar di Kuala Lumpur hari ini, Lasimbang berkata, identiti meragukan pemegang kad pengenalan di Beaufort, Tawau, Kota Marudu dan Batu Sapi melebihi majoriti yang dimenangi BN.

Di Beaufort contohnya, kata Lasimbang, seramai 1,061 didakwa sebagai pemegang kad pengenalan meragukan, tetapi majoriti BN di situ hanya 673.

Di Tawau pula seramai 7,472 kumpulan itu berbanding majoriti 4,947 undi.

SPRM: 400 fail berkaitan dakwaan rasuah Taib diteliti..!!! Kalau tak de kes...nak cakap macam mana...???

SHAH ALAM – Kes yang mengaitkan Ketua Menteri Sarawak dan keluarganya yang tersebar luas di laman YouTube baru-baru ini, sedang diteliti secara dekat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Badan itu dalam satu kenyataan hari ini menegaskan, sebuah pasukan khas melibatkan 10 pegawai siasatannya sedang giat menjalankan siasatan.
taib2Sehingga kini, lebih 20 individu yang dipercayai terlibat dan disebutkan dalam video itu, telah diambil keterangan.
“Setakat ini, SPRM telah menyemak sekitar 400 fail yang dapat membantu siasatan,” menurut kenyataan itu.
Mac lalu, negara dikejutkan dengan pendedahan sebuah NGO antarabangsa yang mendakwa ahli keluarga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan rakan perniagaan melakukan penyalahgunaan lesen pembalakan untuk memperkayakan diri mereka.
SPRM dalam kenyataan sama juga menafikan bahawa siasatan pihaknya tidak mendapat kerjasama daripada pihak yang terlibat.
“Soal Tan Sri Taib Mahmud tidak bekerjasama tidak timbul.
“Memandangkan kes ini melibatkan banyak dokumen dan banyak pihak, kemungkinan siasatan akan mengambil masa untuk diselesaikan,” katanya.

Ke Mana Akan Berakhirnya Siasatan Ini?

Ramai rakyat memang teruja untuk mengetahui perkembangan siasatan ini
Dan di manakah penghujungnya
'Tidak ada kes' atau didakwa?
Kebisaanya kalau di zaman sebelum Najib Jerung terlepas sebab jaring koyak diterjah!


'Siasat Taib lama kerana banyak dokumen, saksi'

Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud berpanjangan ekoran jumlah dokumen dan saksi yang banyak untuk diteliti penyiasatnya.

"Terdapat banyak dokumen dan banyak pihak terlibat, begitu juga saksi di pelbagai tempat (di seluruh negara)," kata penolong pesuruhjaya bahagian siasatan SPRM Lim Bee Kean di ibu pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya hari ini.

Kata Lim, sehingga kini, SPRM meneliti 400 fail dan kenyataan dirakamkan daripada lebih 20 individu yang dipercayai berkaitan kes itu.

Berhubung video terkini Global Witness yang menunjukkan saudara Taib mendakwa dapat memperoleh tanah dengan mudah daripada ketua menteri dan cuba menjualnya kepada pelabur, Lim berkata, pasukan khas dibentuk selari dengan siasatan sedia ada.

精武华小发起抗议大会捍卫校地 吁请叶娟呈纳兹里亲临学校勘察

反贪会:人证物证多 泰益案拖延多时

Ops Daulat kini dinamakan Ops Sanggah

TGHA: KHUTBAH JUMAAT 19 SYA'BAN 1434 / 28 JUN 2013

DAKWAAN IJAZAH PALSU WAJIB DISIASAT

Oleh : UMAIRAH ABU SALIM
ADUN Matunggong, Datuk Jelani Hamdan menyarankan agar Parlimen Malaysia dan DUN Sabah menubuhkan Jawatankuasa Khas masing-masing untuk menjalankan siasatan rapi berhubung dakwaan Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming bahawa dua Menteri Kabinet Malaysia menggunakan Ijazah Palsu kerana melibatkan kepentingan banyak pihak, terutama Integriti Parlimen dan Kabinet Malaysia.
Dakwaan penggubal undang-undang di Malaysia memiliki atau menggunakan ijazah palsu atau tidak diiktiraf, kata Jelani, semakin rambang tetapi tidak ada pihak yang berani menampilkan bukti yang melampau keraguan munasabah.
"Isu akreditasi dan integriti kerajaan sering dipersoalkan, sekalipun mereka ini tidak menggunakan ijazah yang dipertikaian sebagai syarat atau prasyarat menyandang jawatan yang mereka pegang sekarang; tidak seperti pegawai awam yang tertakluk kepada perintah am," kata Jelani yang mendesak agar Kementerian Pelajaran menjelaskan dakwaan Ong Kian Ming.
Kata Jelani, menuding jari kepada pemegang ijazah palsu dan dalam masa yang sama tidak menampilkan bukti hanya mencetuskan kebimbangan dan tidak menyelesaikan masalah.
"Walaupun secara mata kasar tidak mendatangkan masalah atau boleh membatalkan perlantikan menteri Kabinet, namun secara moral telah mencacatkan integriti kerajaan kerana menteri kabinet tidak mengamalkan dasar kerajaan dan meruntuhkan kepercayaan rakyat, sama halnya dengan isu IC Palsu dan IC Projek yang melanda Sabah," kata Jelani yang enggan mengkhususkan sasaran kepada Ahli Parlimen atau ADUN BN atau pembangkang.

MONEYLENDERS THANKS TO DR MAHATHIR

By : ELIZABETH ZACHARIAH
A bank union has slammed former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad for unleashing a flood of moneylenders in the country.
"The financial plan touted by the Mahathir administration has seen a proliferation of moneylenders.  One can see them in almost every corner of town, including rural areas. One wonders why so many licenses are issued and who are they issued to," said the Sarawak Bank Employees' Union today.
It was concerned about the high interest rates charged by these moneylenders, which could be up to 134% per year.
Actually, under the Money Lenders Act, the interest rate shouldn’t be more than 1.55 a month or 18% a year, it pointed out.
The union has long been critical of Dr Mahathir’s Financial Master Plan which forced the merger of banks and finance companies.
Its new take on it is that it has driven credit underground.
"This is because as banks get bigger, they are no longer interested in small business and micro credit.”
It said there are moneylenders charging RM410 per month for a year for a RM3,000 loan.
It called on Bank Negara and the government to take action.

The King's Speech and Mob Judgment

A non-issue has become a contentious point by some BN MPs. Debates and opposing views on the King’s Speech are to be treated and judged the same as the slurs made against the King outside parliament- as rebellion against the King.
What is happening here? The standards of mob or crowd judgement –hysterical, unreasonable and clueless are being adopted by mob leaders inside parliament. The leaders are easily identified- they shout the loudest in parliament and appoint themselves as leaders and spokesmen for the mob outside.

Kuala Besut: Salah SPR jika kedudukan 16-16

TEMERLOH: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyalahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) jika selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut ini Dewan Undangan Negeri Terengganu (Dun) berkedudukan 16-16 sehingga menyulitkan kedudukan kerajaan negeri itu.

Tuan Ibrahim berkata, SPR sendiri yang mengatur kawasan pilihan raya secara genap sehingga memungkinkan kedudukan menjadi seri antara kerajaan dan pembangkang.

“Takdirnya kedudukan menjadi 16-16 selepas PRK nanti, kita salahkan kegagalan SPR kerana mengatur kerusi secara genap. Sepatutnya jumlah kawasan pilihan raya mestilah angka ganjil, baru boleh dapatkan kemenangan,” katanya dalam sidang media sejurus selepas mesyuarat Badan Perhubungan PAS Pahang hari ini.

Kerusi Kuala Besut kosong berikutan kematian Adunnya, Dr A Rahman Mokhtar baru-baru ini. Pada PRU lalu Allahyarham memperolehi  8,809 undi, manakala calon PAS mendapat 6,375 undi.

Kedudukan dalam Dun Terengganu selepas PRU13 lalu hanya berbeza dua kerusi antara BN dan Pakatan Rakyat di mana BN mempunyai 17 kerusi manakala Pakatan 15 kerusi.

Jika calon Pakatan menang dalam PRK Kuala Besut ini bermakna bilangannya akan menjadi sama banyak iaitu 16:16 dalam Dun yang mempunyai 32 kerusi itu.

MCA should consider joining Pakatan Rakyat

Just before the elections, I predicted that the curtain was coming down on the Malaysian Chinese Association (MCA) and warned of its demise as a force in Malaysian politics.
MCA should consider joining Pakatan RakyatThe elections showed that my prediction was right. The party suffered a stunning loss of support and won a dismal seven parliamentary and 10 state assembly seats. In numerical terms, the party has only 3 per cent of total parliamentarians and 2 per cent of total state assemblymen in the country’s Dewan Rakyat and state assemblies.
MCA as a Mosquito Party Serving UMNO’s Interests
What this means is that the party is effectively a mosquito party. However, the leaders of the MCA are still refusing to accept the fact that the party has been consigned to the dustbin of Malaysian political history by our electorate. In fact they are behaving and talking as if they are important and influential stake players in the country’s political system. This explains why Chua Soi Lek and his gang are so keen on reversing the earlier MCA general assembly resolutions of 2011 and 2012 to not accept any government posts in the event that the party perform worse than during the 2008 elections.
Of course, UMNO leaders, including the ultras such as Ibrahim Ali and Dr. Mahathir, are keen on getting the MCA to renege on its earlier decision and are pushing for a few MCA leaders to take up positions in the cabinet and state legislatures. It serves UMNO’s political agenda by providing the fig leaf of multi-racial cooperation behind which UMNO and Malay dominance can be asserted.
It also provides the basis for the UMNO claim that non-Malay interests are factored into policy making at the highest level and that there are no policies of marginalization and exclusion aimed at non-Malay communities.
But how true is this claim of a fair or equal political partnership between UMNO and MCA? Ask any Chinese – Chinese or English educated; blue collar or white collar; rich or poor. They will all say that on issues close to the Chinese heart such as education, civil service employment, and equal opportunity in the economy, the MCA is a chicken hearted and spineless party that has sold out the Chinese in return for a small number of leaders at the top getting filthy rich and sharing the loot from being middlemen and facilitators to big business and UMNO cronies.
Resolutions to Transform MCA

Masa pemimpin UMNO yang "mengalah" claim habuan dengan NAJIB selepas PRU13..!

Ahli-ahli politik kanan Umno akan menerima ganjaran, sekurang-kurangnya minggu hadapan apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membayar kesetiaan mereka dengan pelantikan sebagai pengerusi dan ahli lembaga pengarah syarikat berkait kerajaan (GLC) atau agensi kerajaan.
Diantara jawatan-jawatan yang kosong untuk ahli-ahli politik kanan ini adalah di Tenaga Nasional Berhad, Telekom Malaysia, Majlis Amanah Rakyat (Mara), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB), Tabung Haji, Perbadanan Nasional Berhad, kata seorang pegawai kerajaan kepada The Malaysian Insider.
Senarai kekosongan dan jawatan yang akan kosong tidak lama lagi di GLC dan agensi kerajaan sedang disediakan untuk perdana menteri.
Diantara yang akan mengisi jawatan pengerusi adalah bekas Menteri Wailayah Persekutuan dan Perancangan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, bekas Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek termasuk Datuk Nur Jazlan Mohamed, Tan Sri Rais Yatim dan Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Terdapat pelbagai sebab mengapa ahli-ahli politik ini diberi ganjaran. Sesetengahnya seperti Raja Nong Chik yang kalah dalam pilihan raya 5 Mei akan tetapi dilihat oleh Najib sebagai sekutu dan calon pada pilihan raya umum akan datang.
Sementara Abdul Azeez dari Putera Umno menang sebagai ahli Parlimen akan tetapi tidak dilantik ke dalam kabinet.

Dakwat Tidak Kekal yang KantoiPerkara yang sangat ingin diketahui oleh rakyat Malaysia ialah punca dakwat kekal yang digunakan semasa PRU Ke-13 itu tidak kekal. Persoalan yang sangat mudah seperti ini pun tidak dapat diselesaikan dengan baik dan betul oleh pihak yang bertanggungjawab.

Mula-mula sekali Pengerusi SPR kata dakwat itu tidak kekal kerana pengendali tidak menggoncang botol dakwat yang digunakan. Selepas itu dia kata kandungan silver nitrate yang digunakan dalam dakwat itu telah dikurangkan peratusannya.


Orang yang paling menyokong kenyataan Pengerusi SPR dalam hal ini ialah Ketua Penerangan UMNO. Namun demikian, rakyat yang celik maklumat tidak dapat menerima kedua-dua kenyataan tersebut. Mereka terus heboh memperkatakannya. Di tengah-tengah kehebohan itu, Pengerusi SPR mengumumkan tentang penubuhan sebuah jawatankuasa penyiasat mengenai kes tersebut.

Walaupun tiada apa-apa berita yang dikeluarkan oleh jawatankuasa tersebut, sekali lagi Pengerusi SPR buat gempar. Dia menyatakan kekecewaan yang amat sangat terhadap dakwat kekal yang gagal berfungsi itu. Baginya itulah pengalaman pahit yang tidak dapat dilupakan sepanjang kariernya. Pengakuan tersebut menyebabkan rakyat meminta supaya pentadbir atasan SPR meletakkan jawatan. Pelbagai dalih dinyatakan untuk mempertahankan diri.
    
Sekali lagi kes ini menggemparkan negara. Kali ini berlaku di Dewan Rakyat yang sedang bersidang untuk kali pertama pascaPRU Ke-13. Jawapan menteri kepada soalan yang dikemukakan oleh wakil rakyat pembangkang menyentak pemikiran semua orang. Dakwat kekal itu bukan sahaja tidak mempunyai bahan kimia dan mahal harganya malahan juga hanya dicampur dengan pewarna makanan yang dibenarkan.

1Malaysia: Tiada layanan Pusat untuk negeri PR?


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan mempersoal konsep 1Malaysia yang didakwa berbeza pendekatan kepada negeri-negeri Pakatan Rakyat.

Merujuk kepada Kelantan, Takiyuddin berkata pemberian wang ihsan daripada royalti petroleum disalurkan kepada rakyat negeri itu melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

Sebaliknya kata beliau, wang ihsan kepada rakyat Negeri Terengganu disalurkan terus kepada kerajaan negeri yang diperintah Kerajaan BN.

"Kita tahu bahawa Gagasan 1Malaysia ini namanya cantik. Mungkin matlamatnya juga baik. Akan tetapi dari segi aplikasinya atau penggunaannya, saya ingin bertanya adakah menjadi satu tata amalan dalam melaksanakan konsep 1Malaysia ini, apabila ia digunakan,penggunaannya dari segi pendekatannya berbeza antara negeri-negeri?

"Wang ihsan kepada Kelantan tidak diberi kepada kerajaan negeri. Diberi kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan yang mana JPP Kelantan ini yang membuat keputusannya dari segi penggunaan wang ihsan, bukan kerajaan negeri.

"Jadi saya hendak mendapatkan penjelasan Yang Berhormat Menteri, adakah ini pendekatan 1Malaysia antara negeri?" soal beliau kepada Menteri Komunikasi Dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek ketika mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rayat kelmarin.

100 tahun sejak UK lihat kesalahan p'raya berlaku

Undang-undang pilihan raya berhubung rasuah dan pemberian hadiah di United Kingdom (UK) sangat ketat sehingga tiada kes terbaru berlaku, kata peguam Azhar Azizan Harun.

Lawyer Azhar Azizan HarunJusteru, untuk menjelaskan apa itu rasuah dan kesalahan pilihan raya di UK, kita terpaksa melihat kembali kes pada akhir abad ke-19 atau awal abad ke-20, kata Azhar (kiri).

Bercakap dalam seminar Majlis Peguam berhubung kesalahan pilihan raya di Kuala Lumpur hari ini, Azhar berkata, Kes rasuah paling baru berlaku di UK melibatkan seorang calon pilihan raya pada tahun 1911.

"Kamu akan tahu kerana ia kes lama. Pada zaman moden ini, rakyat UK tidak melakukannya lagi," kata Azhar.

Dalam satu kes, dikenali sebagai kes Youghal Borough pada 1869, menyaksikan seorang individu mengisytiharkan diri sebagai calon sebulan lebih awal sebelum Parlimen UK dibubarkan.

Pencemaran merentasi sempadan

Rakyat Malaysia dan Singapura dihidangkan dengan jerebu tebal yang berasal dari pembakaran terbuka hutan di Indonesia.

Kita telah menyaksikan bahawa indeks pencemaran udara telah melepasi tahap sangat bahaya. Kehidupan harian terjejas dengan penutupan sekolah dan institusi lain.

Malah, ia juga telah memberikan sedikit ketegangan hubungan antara negara terbabit. Syukur kita ucapkan, di sebalik banyak rungutan, pemimpin dan rakyat negara kita masih lagi boleh bersabar dan berfikiran rasional.
NONEIni bukanlah kali pertama krisis jerebu berlaku di rantau Asia Tenggara. Sekiranya perkara ini tidak diberi perhatian, kita boleh menjangkakan bahawa krisis pencemaran merentas sempadan ini akan terus berlaku di masa hadapan.

Sejarah membuktikan bahawa banyak krisis merentas sempadan telah direkodkan dan memerlukan perbelanjaan yang besar untuk menyelesaikannya.

Seharusnya kita menyediakan payung sebelum hujan, bukan sudah terhantuk baru terngadah.

Artikel ini tidak bertujuan untuk menuding mana-mana pihak yang bersalah, tetapi untuk membawa pembaca memikirkan dan mengambil peduli era baru pencemaran merentas sempadan ini.

Impak pada dunia
Sejak zaman perindustrian, berbagai bentuk pencemaran direkodkan. Pencemaran udara, air, radioaktif, tumpahan minyak, bahan kimia berbahaya, hujan asid dan berbagai lagi.

Penyebaran pencemaran melalui udara sangat cepat dan susah untuk dikawal. Ia memerlukan tindakan pantas pihak yang berkaitan.

Sekiranya ia hanya melibatkan jerebu, mungkin rakyat masih boleh bertahan untuk satu jangka waktu. Tetapi, sebagai contoh sekiranya ia melibatkan pencemaran radioaktif, sudah tentulah ia akan membawa musibah yang besar.

SPRM perlu panggil Taib Mahmud, bukan hanya siasat fail – Nazib

taib-mahmud
KUCHING 29 Jun: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu memanggil Tan Sri Abdul Taib Mahmud untuk disoal siasat berhubung kes rasuah dihadapinya dan bukan hanya sekadar menyiasat dokumen, kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN Sarawak, Ahmad Nazib Johari.
Beliau mengulas kenyataan Penolong Pesuruhjaya Bahagian Siasatan SPRM, Lim Bee Kean bahawa kes itu berpanjangan ekoran jumlah dokumen dan saksi yang banyak untuk diteliti pasukan penyiasat.
“Saya desak SPRM panggil Taib Mahmud untuk disiasat. Beliau adalah saksi utama. Kita tidak hanya mahu fail-fail yang disiasat, tetapi yang paling penting adalah Taib Mahmud sendiri,”
“Apakah negara ini guna dua jenis undang-undang? Jika kes melibatkan rakyat biasa, tidak sampai seminggu sudah dipanggil SPRM, tetapi apakah SPRM berani memanggil Taib Mahmud ?” katanya ketika dihubungi Suara keadilan.
Katanya, beliau sendiri telah membuat banyak laporan terhadap Ketua Menteri Sarawak itu sejak 2010, namun tiada jawapan memuaskan dari SPRM.
“Kita melihat jawapan SPRM ini sebagai satu dolak dalih. Hingga ke hari ini, jawapan yang dberikan cuma sandiwara untuk menutup perkara sebenar dari pengetahuan rakyat,” kata Nazib.

VOTE OF NO CONFIDENCE on EC chief to conduct Kuala Besut by-election fairly - Kasthuri

It is indeed a sad and tragic time for Malaysia as we convene to observe the first by-election in the country after the fouled 13th General Election with the untimely demise of Kuala Besut state assemblyman Dr A Rahman Mokhtar after losing his battle to lung cancer. According to the Election Commission chief, the by-election must be held within 60 days and before 27 August 2013.
VOTE OF NO CONFIDENCE on EC chief to conduct Kuala Besut by-election fairly - KasthuriThe question begs, after all the sham, travesty and various unanswered questions surrounding how the 13th GE was carried out, has the EC gained public confidence to run the first ever by-election in Terengganu in a clean, free, fair and democratic manner?
There have been more questions than answers aimed at the Election Commission with regards to a democratic electoral process, ranging from cleaning the electoral roll, to gerry-meandering electoral boundaries, dubious voters, “safe” houses, vote buying, money politics, racial politics and the latest, being the indelible ink which, funnily enough, revealed to be “edible” ink and at a whopping RM 7.1 million! That the way the EC has carried out the elections is most embarrassing for a country like ours, contrary to what our Bapa Transformasi Datuk Seri Najib has declared that we are seen to have “the best democracy in the world” – that a matured civil society that yearns to see a change in government through a democratic voting process, has been denied a chance to actually decide on the government of the day and in consequence the future of this nation.
Article 114 of the Federal Constitution clearly states “In appointing members of the Election Commission the Yang di-Pertuan Agong shall have regard to the importance of securing an Election Commission which enjoys public confidence”. The EC chief said that only the Yang di-Pertuan Agong has the power to order the EC leadership line-up to step down from their posts if they were found to have violated the election regulations and the federal constitution. What he has forgotten is that, the commission must enjoy public confidence in carrying out its duties. In this case, what is obvious is that the rakyat has lost faith and confidence in the EC to shoulder the responsibility to nurture, supervise and preserve the democratic process in the country through free and fair elections. It is the responsibility of the EC to ensure that people can choose their representatives through direct vote in every election as stated in the Election Commission website.
By rule of thumb, the EC body and its chair must be removed from partisan political control and intervention. It must not be seen by the public as closely associated with the government of the day, or as working toward the re-election of the incumbents.
Look at other countries

In Sabah, Pakatan lost 4 seats due to dubious voters - former Suhakam commissioner

In Sabah, Pakatan lost 4 seats due to dubious voters - former Suhakam commissionerPakatan Rakyat could have won about four more parliamentary seats in Sabah in the recent general election if not for dubious voters on the electoral roll, said Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS) secretariat director Jannie Lasimbang.
She told a seminar in Kuala Lumpur today that number of dubious identity card holders in Beaufort, Tawau, Kota Marudu and Batu Sapi exceed the majority won by BN.
In Beaufort for example, she said there are around 1,061 alleged dubious IC holders but the BN's majority there was 673. In Tawau, there are 7,472 such IC holders compared to the 4,947-vote majority.
She said this is based on the Malaysian Electoral Roll Analysis Project's (Merap) analysis of Sabah and Sarawak National Registration Department (NRD) identity card division assistant chief Ruslan Alias' testimony at the Sabah Royal Commission of Inquiry (RCI), who had produced a list of such identity card holders to the commission.
"The analysis shows that there should be three, possibly four, that could have been won, based on the assumption who were put there (on the list) were not really there," said Lasimbang, who is former Suhakam commissioner.

TPPA : Harga Ubat Bakal Naik, Syarikat Asing Cengkam Malaysia

TPPA Poster Portrait

KUALA LUMPUR 29 JUN : Walaupun ia belum lagi mendapat perhatian umum, isu TPPA atau Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA) bakal memberi kesan kepada kehidupan rakyat Malaysia seperti isu GST (cukai barangan dan perkhidmatan).
Menurut pakar undang-undang perubatan di dalam sebuah forum baru-baru ini, apabila TPPA dikuatkuasa, ia boleh menyebabkan harga ubat-ubatan naik, kerana ubat yang tidak berjenama akan lambat dihasilkan.
Manakala seorang lagi pakar ekonomi mendakwa TPPA boleh memberi hak kepada syarikat asing untuk mendakwa Kerajaan Malaysia untuk menuntut kerugian, walaupun kerajaan bertindak untuk kepentingan rakyat Malaysia.
Paka-pakar tersebut berkata demikian dalam Forum bertajuk ‘Adakah TPPA Bentuk Penjajahan Moden Amerika’, di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) di sini baru-baru ini.
Perkara tersebut dilaporkan penyelaras Blindspot Anas Alam Faizli, seorang penganjur forum tersebut di dalam satu kenyataan media di sini.
Panelis Fifa Rahman, Pakar Undang Undang Kesihatan, berkata kenaikan harga ubat-ubatan di bawah TPPA adalah kerana pemanjangan tempoh paten atau hak cipta ubat berjenama.
Sebagai contoh ubat berjenama untuk kanser dijual pada harga yang mahal RM 9,600 ke RM 10,000.
Akan tetapi TPPA akan menyebabkan ubatan generic (tidak punyai jenama) yang lebih murah sukar untuk dihasilkan.
Pakar Ekonomi PAS, Dr Rosli Yaakob pula berkata sistem penyelesaikan pertikaian antara pelabur dan kerajaan (ISDS) di dalam TPPA dikhuatiri menyebelahi pelabur semata-mata di dalam kes mahkamah.
Sebagai contoh Dr Rosli berkata Amerika Syarikat dan Peru telah menandatangani sebuah perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang mengandungi ISDS.

Kroni dapat berbilion ringgit kerana bantu BN dalam PRU- Anwar

Makan malamPETALING JAYA 29 Jun: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, tiga kroni Umno BN mendapat pinjaman mudah dan projek berbilion ringgit kerana membantu parti itu, dua hari selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13.
Menurutnya,  Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary dan Tan Seri Kenneth Eswaran  masing-masing mendapat pinjaman bernilai RM500 juta serta syarikat Pexco milik Tan Sri Ananda Krishnan yang dianugerah projek carigali minyak dan gas di Sarawak.
“Syed Mokhtar dapat RM500 hingga RM 600 juta sukuk hanya kerana dia bantu Umno dalam PRU. Adakah tiada melayu lain atau peniaga berpotensi dipertimbangkan?
“Kedua, kerajaan lulus bilion ringgit kepada syarikat Ananda krishnan untuk carigali minyak di Sarawak. Saya tidak pertikai Ananda kerana dia India, tapi sama macam Syed Mokhtar, ini semua kroni. Kenapa tidak adakan tender dan beri peluang pada rakyat terutama anak sarawak?
“Ketiga Tan Seri Kenneth, tokoh India yang bantu Najib dapat pinjaman mudah dari Bank Pembangunan RM500 juta. Bank ini patut utamakan bantu syarikat IKS dan peniaga baru yang berpotensi,” katanya pada Majlis Makan Malam untuk mengutip dana petisyen PRU di Theam Hou Temple, Kuala Lumpur semalam.
Turut hadir, Ahli Parlimen seperti Datuk Dr Tan Kee Wong (Wangsa Maju), Tian Chua (Batu), Hee Loy San (Petaling Jaya Selatan), Mohd Rafizi Ramli (Pandan), Teresa Kok (Seputeh), R Sivarasa (Subang), Ketua Cabang KEADILAN Putrajaya, Onn Abu Bakar dan pimpinan Pakatan Rakyat pelbagai peringkat.

'KM mahu jadi wira segera dengan Jonker Walk?' 
DAP mempersoalkan sama ada Ketua Menteri Melaka Idris Haron cuba mendapatkan kemenangan dalam pemilihan Umno akan datang dengan penutupan pasar malam popular Jonker Walk di negeri itu.

"(Penutupan itu) boleh mencapai tiga objektif. (Antaranya) menjadikan Idris Haron wira segera dan mendapat undian terbanyak dalam pemilihan Umno pada hujung tahun ini.

"Idris barangkali cuba mengikut jejak (bekas pendahulunya) Abdul Rahim Thamby Chik, yang lebih kurang 30 tahun lalu menjadi wira segera dengan mendapat undi tertinggi dalam pemilihan majlis tertinggi Umno, ekoran cadangannya untuk merobohkan perkuburan lama Bukit Cina," kata pemimpin popular DAP Lim Kit Siang .

Objektif lain, kata Lim, untuk menghukum pengundi Melaka yang tidak memilih BN dalam pilihan raya umum lalu dan meneruskan retorik menghentam Cina selari dengan laporan "Apa Lagi Cina Mahu?" di Utusan Malaysia.

Sementara itu, Lim juga berkata, kenyataan Menteri Pelancongan Nazri Abdul Aziz bahawa Jonker Walk antara penyebab kesesakan lalu lintas sehingga ke plaza tol Ayer Keroh juga tidak berasas sama sekali.

Ada cara elak Dun tergantung...

Pengerusi DAP Karpal Singh
GEORGETOWN - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu memastikan tiada jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) genap bagi mengelakkan Dun tergantung, kata Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh.

"SPR patut menambah sekurang-kurangnya satu kerusi Dun di negeri yang mempunyai jumlah kerusi genap," katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Perkara itu katanya perlu dipertimbangkan oleh suruhanjaya berkenaan dalam melakukan persempadanan semula hujung tahun ini.

Beliau berkata demikian mengulas senario yang mungkin berlaku di Terengganu selepas PRK Kuala Besut ekoran kematian penyandangnya Dr Abdul Rahman Mokthar dari BN, Selasa lalu.

Pada PRU13 5 Mei lalu, A. Rahman mempertahankan kerusi yang disandangnya sejak 2008 dengan majoriti 2,434 undi mengatasi calon Pas, Napisah Ismail.

Membenteras rasuah itu kerja susah, kerana terpaksa melawan diri sendiri

Oleh Aspan Alias
Rasuah itu satu jenayah yang sangat besar dalam kehidupan seseorang tidak kira disisi masyarakat, kerajaan dan lebih-lebih lagi disisi agama suci kita. Rasuah merupakan jenayah yang paling awal dilakukan oleh manusia dan jika boleh dianggapkan sebagai budaya ia adalah budaya yang tertua didunia ini 

Rasuah amat dibenci oleh agama kita kerana rasuah itu boleh menjatuhkan tamadun manusia dan sesebuah negara. Itu sebabnya agama kita menganggap rasuah itu adalah satu dosa besar yang disamakan sebagai seorang yang memakan daging saudaranya sendiri. Tetapi dalam sistem masyarakat negara yang rasuah, kegiatan buruk ini kadangkala dibanggakan oleh sipelakunya.
Apabila rasuah sudah menjadi budaya seluruh manusia yang ada di dalam sistem itu akan terlibat dengan rasuah itu samada secara ‘direct’ atau ‘indirect’ dan tidak ada sesiapa yang boleh membetulkan persepsi rasuah itu dengan mudah tanpa mendapat tentangan dari masyarakat yang menerimanya sebagai budaya tadi. Memerangi rasuah ini lebih hebat dari menghadapi peperangan dua wilayah yang mempunyai kekuatan ketenteraan yang besar.
Perjuangan menentang rasuah ini adalah seperti anggota-anggota tentera yang menghadapi serangan musuh dari luar. Sebelum memenangi peperangan itu ramai yang terkorban dan mati begitu sahaja ditengah medan perjuangan itu. Rasuah lebih hebat lagi dari peperangan Khandak kerana ia melibatkan peperangan melawan nafsu sendiri. Melawan nafsu sendiri itu adalah peperangan yang terhebat besarnya kerana ia terpaksa dilakukan sepanjang hayat kita. Dalam perjuangan rasuah ini ia akan menjatuhkan ramai pemimpin yang baik yang tidak terlibat bersama dengan budaya ini.

Apabila Idris Harun terasa dirinya Harun Idris.....!!!

Isu Jonker Walk terus menggegar Ketua Menteri Melaka, Idris Harun, yang sebelum ini menjadi bahan sindiran kerana mahu mempatenkan resepi asam pedas terbaik negeri itu melalui hasil suatu pertandingan bagi memeliharanya sebagai suatu produk warisan negeri yang perlu dipertahankan.
Idris yang baru sebulan lebih menjadi Ketua Menteri menggantikan Ali Rustam sebelum ini dilaporkan mahu menutup Jonker Walk, kawasan perniagaan barangan seperti cenderamata, kemeja-t dan sebagainya yang mirip seperti kawasan perniagaan Jalan Petaling untuk mengurangkan masalah kesesakan di negeri itu. Berikutan adanya bantahan atas tindakan itu, Menteri Pelancongan, Nazri Aziz, ikut masuk campur dan kemudian menjelaskan bahawa ianya hanya melibatkan pembukaan jalan di kawasan perniagaan itu kerana adanya rungutan orang awam berkenaan kesesakan lalu lintas yang teruk. Kononnya pula, ia hanya percubaan selama empat minggu sahaja dan akan dikembalikan seperti biasa selepas itu.
Dalam masa yang sama, tindakan yang dibuat oleh Idris itu dikecam oleh pelbagai pihak terutama DAP sebagai amalan politik balas dendam terhadap masyarakat Cina berikutan keputusan pilihan raya lalu yang menyaksikan komuniti itu menolak BN.
Sementara tindakan Idris itu terus dibantah, terdapat pula pihak lain termasuk blogger pro-UMNO yang memuji tindakan Idris itu sebagai suatu pengajaran kepada pengundi Cina yang majoritinya tidak menyokong BN. Idris dalam masa yang sama dilihat pemimpin yang berjiwa Melayu yang tinggi atas tindakannya itu kerana majoritinya peniaga di situ ialah orang Cina dan peniaga Melayu didakwa tidak mendapat manfaat yang besar daripadanya.
Berikutan isu itu terus dimainkan, Idris kemudiannya membuat keputusan yang lain pula dalam mesyuarat Exco Kerajaan Melaka iaitu membuka laluan untuk kenderaan dan di ketika yang sama membuka juga kawasan perniagaan Jonker Walk sebagai suatu keputusan menang-menang kepada para peniaga dan juga kepada para pengguna jalan raya. Namun keputusan ini menyebabkan beliau dikecam juga kerana dianggap tidak tegas dan ibarat menjilat ludahnya kembali.
Bagaimanapun tindakan beliau itu tidak juga meredakan keadaan. Selain peniaga-peniaga, menteri yang menjaga pelancongan negara, Nazri  sekali lagi bersuara membantah. Beliau berkata, pembukaan serentak laluan untuk kenderaan dan kebenaran untuk berniaga sebenarnya lebih menyebabkan kesesakan. Lagi pula, kata Nazri, dengan membenarkan kenderaan lalu-lalang di kawasan itu, ia tidak akan dikenali lagi sebagai Jonker Walk, sebaliknya sudah menjadi Jonker Drive.
Demi kepentingan pelancongan dan oleh kerana produk Jonker Walk lebih bernilai tinggi berbanding asam pedas dari segi menggamit kehadiran pelancong ke negeri itu, Nazri juga berjanji akan mengembalikan kawasan itu sebagaimana kedudukan asalnya dalam masa terdekat ini. Terlihat seperti Nazri amat tidak bersetuju dengan Idris dalam isu Jonker Walk ini. Dalam masa yang sama, MCA juga merayu kepada Idris agar menarik balik pembukaan jalan untuk kenderaan itu dan menjadikan kawasan perniagaan Jonker Walk sebagaimana ia diwujudkan dulu.

Timb Menteri: Ubah persepsi buruk terhadap polis

Wan Junaidi Tuanku Jaafar
TAWAU - Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar meminta pasukan polis supaya menggunakan pendekatan lebih canggih dalam usahanya mengubah persepsi negatif masyarakat terhadap pasukan itu.
Katanya menggunakan Prosedur Operasi Standard (SOP) semata-mata belum memadai sebaliknya perlu menggunakan semua pendekatan termasuk melalui publisiti media alternatif dan media arus perdana untuk memaklumkan masyarakat mengenai peranan serta kejayaan pasukan itu.
"Dedahkan peranan, beritahu tugas polis, bermula sebaik sahaja keluar dari pusat latihan dan kita perlu beritahu bahawa hanya orang yang betul-betul terpilih menganggotai pasukan ini," katanya ketika berucap pada majlis makan malam meraikan beliau di sini malam tadi.
Dr Wan Junaidi berkata walaupun seribu perkara kebaikan dilakukan dan kejayaan yang dicapai anggota keselamatan namun jika terdapat satu perkara buruk berlaku ia akan memadam semua kebaikan dan kejayaan itu.
"Kejadian jenayah seperti ragut dan samun yang berlaku lebih dihebohkan walaupun kadar jenayah menurun di kebanyakan tempat, sedangkan kematian polis berkorban untuk negara tidak diendahkan," katanya.
Masyarakat, katanya, perlu diberitahu secepat mungkin mengenai apa-apa kejadian yang berlaku kerana cara itu bukan sahaja membantu masyarakat mendapat maklumat tepat bahkan juga menolak persepsi negatif kepada pasukan polis.
Beliau turut memuji kebolehan pasukan polis ketika menjalankan operasi Op Daulat yang menggunakan pendekatan media untuk memaklumkan setiap perkembangan kepada masyarakat. - Bernama

'SAMSENG' KHALID: Kecaman Parlimen & siasatan jenayah terhadap KPN - Surendran

'SAMSENG' KHALID: Kecaman Parlimen & siasatan jenayah terhadap KPN digesa SurendranAhli Parlimen Bagan Serai penggal pertama, N. Surendran, yang juga merupakan seorang peguam Hak Asasi Manusia menyatakan hari ini bahawa beliau akan membawa usul ke Parlimen untuk mengecam Ketua Polis Negara (KPN) Khalid Abu Bakar di atas kelalaiannya di dalam memastikan keselamatan tahanan polis.
Pada Rabu lepas, Mahkamah Tinggi, di dalam mendengari kes saman sivil, telah memutuskan bahawa Khalid bertanggungjawab di atas kematian A. Kugan, seorang suspek berumur 22 tahun, di bawah tahanan polis dan juga bertanggungjawab di dalam usaha untuk menyembunyi punca kematian suspek itu.
"Saya akan membawa isu-isu yang diketengahkan di dalam keputusan mahkamah semalam semasa debat Titah YDP Agong hari ini," kata Surendran kepada Malaysia Chronicle.
Peguam yang juga merupakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga ingin kerajaan memulakan siasatan jenayah terhadap Khalid.
"Kerajaan patut menjalankan tindakan disiplin terhadap KPN dan memulakan satu siasatan kerana tindakan penyembuian itu adalah satu jenayah. Penyiasatan jenayah perlu diadakan mengenai kes kematian Kugan," kata Surendran.

SUSPEND OR SACK Zahid, Khalid but why is Najib keeping quiet as a mouse?

SUSPEND OR SACK Zahid, Khalid but why is Najib keeping quiet as a mouse?
Malaysia continues to have bouts of shocking news since the run-up to the GE-13.
Of late, the nation is in shock after learning from the alternative media – in particular, of two key leaders embroiled in highly questionable circumstances that not only affect their individual credibility but more so the very entities they are leading.
The Home Minister Zahid Hamidi and the current Inspector General of Police Khalid Abdu Bakar are in hot soup. And the cauldron will get hotter by the hours until and unless they are able to clear all allegations, suspicions and any wrong perceptions.
Their continuing silence is unhealthy for the nation’s honor and certainly damages the integrity of the organization’s they head.
This is not a time for the proverbial monkey-stance of see no evil, speak no evil, hear no evil. The very fact that they are heading the very bodies that are vested with law enforcement, protection of nation, rakyat and King, and serving as vanguards of safety and security of Malaysia, they have a categorically imperative duty to come clean immediately of the charges making its waves through the media.
In any other dignified nation, the implicated person or persons would tender their immediate resignation first and pursue judicial redress subsequently, before returning to their seats of power. That would be the right action to take in the best interest of all fellow comrades and the institutions they head. But since this is not the tradition of BN, the burden of proof and decision has nowhere but to fall flat on the BN leader’s lap.
Najib owes the nation an explanation
Datuk Seri Najib Razak, the Prime Minister – even though he is from the minority government, has a moral and express duty to expedite clarification of the matters afflicting his appointed leaders to ALL Malaysians.
The PM owes quick action in the interest of all law abiding Malaysians as well as the external audiences ranging from foreign investors, political associates, and heads of nations especially our ASEAN fraternity and even international bodies dedicated to the fight for democracy and humanitarian justice.
Since the affected and implicated individuals are not moving their butt, there are only two options left to salvage the dignity and honor of Malaysia, the battered image of the BN-led government, the embroiled PM himself and of course the entire uniformed forces of Malaysia.

Ketua Hakim: Singham bersara wajib 65 tahun..???Adalah wajib bagi Hakim Mahkamah Tinggi Datuk V.T. Singham bersara pada usia 65 kerana beliau telah memilih berbuat demikian ketika usia persaraan wajib bagi hakim dinaikkan kepada 66 tahun, kata Ketua Hakim Negara Tun Ariffin Zakaria.

Beliau berkata apabila umur persaraan wajib hakim dinaikkan, semua hakim diberi borang untuk membuat pilihan sama ada bersara pada usia 65 atau melanjutkannya sehingga 66 tahun.

Ariffin berkata perkara itu susulan pindaan Perlembagaan Persekutuan beberapa tahun lalu yang menaikkan usia persaraan hakim daripada 65 tahun kepada 66.

"Semua hakim, kecuali V.T. Singham, memilih untuk bersara pada usia 66. Sehubungan itu usia persaraan wajib beliau ialah pada 65," kata Ariffin ketika dihubungi Bernama.

Dalam 48 jam, kredibiliti Khalid, Zahid hancur lebur

Apakah Najib akan mengambil tindakan ke atas Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara? Tahap kebertanggungjawaban, integriti dan tadbir urus dua pegawai tertinggi dalam bidang keselamatan, iaitu KPN dan Menteri Dalam Negeri, sedang berjerebu

Belum pun reda betul jerebu yang diakibatkan oleh kebakaran gambut di Riau dan Sumatera dan telah menyebabkan darurat diisytiharkan di beberapa kawasan dan ribuan sekolah ditutup di beberapa buah negeri, Malaysia kini dilanda pula oleh jerebu baru – jerebu kebertanggungjawaban, integriti dan tadbir-urus dua pegawai tertinggi dalam bidang keselamatan, iaitu Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri.

Siapa sangka dalam masa hanya 48 jam kredibiliti dan kewibawaan dua pegawai tertinggi keselamatan negara – Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi – boleh hancur lebur.

Pada hari Rabu, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk V.T. Singham (mencapai usia 65 tahun hari ini dan telah mengambil keputusan untuk bersara setahun lebih awal daripada sepatutnya), mendapati Khalid ketika menjadi ketua polis Selangor bertanggungjawab atas kematian A Kugan. Kugan yang disyaki terlibat dalam kes curi kereta telah mati akibat kecederaan teruk dalam tahanan polis di Balai Polis Taipan pada 20 Januari 2009.

Sejarah dalam bidang kehakiman tercipta apabila hakim memutuskan keluarga Kugan berhak menerima pampasan sebanyak RM801,700 kerana polis dan kerajaan boleh dipertanggungjawabkan atas kematian Kugan, manakala Khalid pula boleh dipertanggungjawabkan kerana menyalahgunakan kedudukannya sebagai penjawat awam.

PAS Perak hantar pakar tawan Kuala Besut

Perak hantar pakar tawan Kuala Besut IPOH - Pas Perak akan menghantar jentera mengikut kepakaran masing-masing bagi membantu Pas Terengganu menjalankan gerak kerja pada Pilihan Raya Kecil Dun Kuala Besut yang akan diadakan dalam tempoh terdekat.

Ketua Penerangannya, Dr Ahmad Nuri Al Amin berkata, pihaknya akan memastikan memberi sumbangan tenaga kerja secara maksimum untuk memastikan segala-galanya berjalan lancar.

Menurutnya, keputusan PRK Dun Kuala Besut amat penting dari segi perubahan kerusi antara BN dan Pas kerana kedua-dua parti berkenaan hanya mempunyai perbezaan dua kerusi.

Guna PRK Kuala Besut untuk tuntutan pru yang adil


KOTA BHARU: Jawatankuasa Himpunan Aman Blackout 505 perlu mengkaji untuk menambah ruang tuntutan pada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk lebih telus sempena PRK Kuala Besut akan datang.

Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa (gambar), berkata sekiranya tuntutan itu tidak dilaksanakan sebelum PRK Kuala Besut, Husam  mencadangkan Himpunan Aman Blackout 505 meningkatkan lagi permohonan mereka sehingga akhirnya ia akan menjadi mercu tanda sebuah pilihanraya yang benar-benar bebas dan adil.

“Kita tidak mahu peristiwa PRU berulang lagi di sini pada pendapat saya tuntutan PRK yang adil lebih penting dari PRK itu sendiri," katanya.

Sambungnya, sekiranya tuntutan tetap tidak dilaksanakan, ada baiknya Pakatan Rakyat menolak untuk menyertai PRK itu.

Ini kerana katanya pembaikan sistem PRU lebih mustahak berbanding pilihanraya itu sendiri.

Bagaimanapun, jelasnya SPR perlu mengkaji untuk mengadakan teknik pengundian yang lebih telus berbanding perjalanan PRU lalu agar lebih bebas terhadap tentera.

Tegasnya, PAS perlu menjadikan tuntutan pilihanraya kali ini lebih bebas dari SPR melalui tentera dijadikan tuntutan penting sebelum PRK diadakan.

SPR umpama pelawak, letak jawatan sebelum PRK Kuala Besut, kata Anwar

Anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa meletak jawatan sebelum pilihan raya kecil Parlimen Kuala Besut kerana pengendali pilihan raya itu jelas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah gagal memastikan Pilihan Raya 2013 berjalan dengan bebas dan adil.

Menurut Anwar, anggota SPR sedia ada juga tidak lagi perlu diberi tanggungjawab mengendali pilihan raya kecil (PRK) Kuala Besut, lebih-lebih lagi selepas SPR mengesahkan dakwat kekal akan tetap digunakan.
"Tolonglah jangan berperangai umpama pelawak ... mandat diberikan rakyat kepada SPR telah disalahgunakan, jadi apa perlunya kepercayaan (rakyat) lagi?" kata Ketua Umum PKR itu apabila ditemui The Malaysian Insider.
Anwar, yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh menegaskan, SPR juga tidak lagi perlu mengeluarkan kenyataan seumpama "wira" untuk menambah baik dakwat kekal berkenaan.
"Penambahbaikan boleh dilakukan, namun lebih baik mereka meletak jawatan kerana dilihat seumpama 'mempermainkan mahkamah' daripada melaksanakan tanggungjawab mereka," katanya ketika ditemui selepas majlis kutipan dana untuk Pakatan Rakyat (PR) memfailkan petisyen, di ibu negara lewat malam tadi.
PR juga turut mengatakan akan mengambil tindakan undang-undang untuk memastikan keseluruhan kepimpinan SPR dipecat.

Sasterawan: Kenapa dia begitu bacul?

Sasterawan negara yang terbaru Datuk Baharuddin Zainal menyelar kenyataan pendahulunya Datuk Shahnon Ahmad yang mengkritiknya selepas diumumkan sebagai penerima Hadiah Sastera Negara melalui seorang penulis muda.

NONE"Kemudian, mengapa Shahnon menggunakan penulis muda? Perbuatannya itu, sama ada sengaja atau tidak, merosakkan nama orang. Apapun, bagi saya kalau betul, ia an unfortunate - atau dalam bahasa yang lebih ekstrem, kenapa dia begitu bacul?" beliau dipetik sebagai berkata.

Mac lalu, Dr Faisal Tehrani, penulis yang rapat dengan Shahnon memberitahu, sasterawan negara kedua itu menghubunginya dan memaklumkan "kurang bersetuju" dengan pemberian anugerah yang sama kepada Baharuddin atau nama penanya Baha Zain.

Menurut Dr Faisal, Shahnon berpendapat, karya Baha Zain "berselerak" dan "tidak fokus"; malah puisinya kontot, sangat bersahaja dan kurang menyerlah mesej dan gagasannya.

Malah, menurut Dr Faisal lagi, Shahnon melihat Baha Zain tidak berupaya dalam kritikan sastera dan mengambil kira penglibatan Baha Zain dalam gerakan sastera dan "kejujurannya" dalam isu semasa.