Selasa, 18 Jun 2013

Black 505: Di Taman Rekreasi Air Panas - DBKL ?Ahmad Phesal Datuk Bandar KL baru
Datuk Ahmad Phesal Talib
KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) masih menunggu maklum balas dan keputusan daripada pihak penganjur Perhimpunan 505, berhubung lokasi alternatif yang dicadangkan menerusi pertemuan bersama Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib, 14 Jun lalu.

Tiga lokasi dicadangkan Ahmad Phesal, dalam pertemuan melibatkan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan dua lagi ahli parlimen PR, Datuk Johari Abdul dan Fong Kui Lun, iaitu Stadium Titiwangsa, Stadium Merdeka dan Taman Rekreasi Air Panas - jika mereka masih mengkehendaki kawasan terbuka.

Ahmad Phesal berkata, bagaimanapun, mengambil kira tempahan majlis perkahwinan yang telah dibuat di stadium dan sekitar Taman Tasik Titiwangsa, pihaknya tidak dapat memberi kebenaran untuk perhimpunan itu diadakan di Stadium Titiwangsa.

Menurutnya, Taman Rekreasi Air Panas dicadangkan atas faktor kawasan tersebut yang lapang yang juga mempunyai kemudahan tempat letak kereta, di samping, berhampiran dengan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE), membolehkan akses terus ke lokasi berkenaan.

Rosmah dinobat wanita paling berkuasa di M'sia

Setiap rakyat adalah wartawan!

Oleh ALI BUKHARI AMIR
Andaian bahawa kebebasan akhbar boleh menggelincirkan manusia terjebak ke lembah perang, tidak sepenuhnya benar. Hal ini kerana, sebelum akhbar wujud di kebanyakan negara, perang sudah meletus dengan sendirinya.

Sejak era Rom-Parsi, darah-darah yang ditumpahkan pada zaman pergolakan perang, tidak direncanakan oleh majlis sidang pengarang akhbar. Akhbar tak pernah wujud pada kala itu.
Ertinya perang tidaklah bermula dengan akhbar. Insan itu sendiri setepatnya penguasa yang memutuskan sama ada perang itu akan terjadi atau pun tidak.
Dr. Mahathir Mohamad, dalam ucapan pada ulang tahun ke-48 (tahun 1993) perhimpunan agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menyatakan:-
“Malaysia believes in press freedom. But the freedom as other freedom and rights must be with responsibility. We hope for a responsible Malaysia media but we do not ignore the need of supervision of this responsibility.
"But for international newspaper, we can only hope and pray that they realize what they are doing”.
Kebebasan akhbar di Malaysia diiktiraf tetapi perlu diberi pemantauan agar akhbar itu bertanggungjawab begitu menurut garis pemikiran Mahathirisme.
Mahathirisme tidak mempercayai akhbar-akhbar di Malaysia. Sekiranya, Dr Mahathir diberi kepercayaan untuk memimpin dunia, nescaya semua akhbar ini akan dpantau keras olehnya juga.
Kenyataan Dr Mahathir ini membuktikan bahawa beliau sentiasa menyimpan keraguan, menaruh curiga dan kerap berawas ke atas akhbar. Sebab itu beliau tekankan perihal tanggungjawab ke atas akhbar.

GST sudah sesuai dilaksana..!!!

KUALA LUMPUR - Kini masa yang sesuai bagi kerajaan melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebagai sebahagian daripada langkah meningkatkan hasil.
  
Ketua Ahli Ekonomi Malaysian Rating Corp Bhd Nor Zahidi Alias berkata semasa kerajaan dilihat akan melaksanakan GST, beliau mencadangkan agar diadakan langkah-langkah tertentu untuk melindungi golongan berpendapatan rendah daripada kesannya.
 
"Secara keseluruhannya, mempunyai GST adalah baik. Saya berpendapat kerja-kerja perhubungan awam mengenai GST perlu ditingkatkan lagi dan kita tidak boleh terlalu idealistik dengan menyatakan ia tidak akan menyebabkan inflasi. Ia akan menyebabkannya.
  
"Saya percaya bahawa walaupun terdapat kenaikan dalam harga, ia tidak akan banyak walaupun kita melaksanakan GST," katanya kepada pemberita di luar acara Forum CEO Yayasan Kepimpinan Perdana 2013 di sini hari ini.
  
Nor Zahidi berkata inflasi mungkin berlaku dalam fasa awal pelaksanaan GST.
  
"Saya rasa itulah sebabnya kerajaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengadakan Akta Anti-Pencatutan bagi memastikan jika kita memperkenalkan GST, peniaga-peniaga tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga yang mereka tidak perlu berbuat demikian," katanya.
  

Calon KEADILAN parlimen Seri Aman terima anugerah Geneva (Global Human Rights Defenders Award)

Nicholas Mujah - CopyKUALA LUMPUR, 18 JUN: Bekas calon KEADILAN parlimen Seri Aman, Sarawak, Nicholas Mujah menerima anugerah Pembela Hak Asasi Global (Global Human Rights Defenders Award) dari International Foundation for the Protection of Human Rights Defenders (FrontLine), Geneva, lapor Sarawak Report di laman facebook mereka hari ini.
Nicholas Mujah merupakan bekas calon KEADILAN bagi kawasan parlimen P202 Seri Aman dalam pilihan raya umum ke-13 yang lalu
Menurut Sarawak Report, Nicholas yang memenangi anugerah itu pada 2010, pernah dilarang keluar negara sehingga memenangi anugerah tersebut.
Nicholas yang berketurunan Iban telah memperjuangkan hak orang Asal di Sarawak berhubung tanah adat semenjak 1980.
Pada Oktober 2010, beliau ditahan bersama enam penduduk kampung di Sebuyau, Sarawak kerana menghalang syarikat balak, Quality Concrete Holdings dengan mendirikan halangan.
Nicholas yang juga ketua rumah panjang di Sebuyau merupakan Setiausaha Awam kepada Sarawak Dayak Iban Association (SADIA) dan ahli Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS)
Beliau masih meneruskan kerja bersama komuniti Iban yang juga kawasan kampungnya sendiri memperjuangkan hak tanah adat dari diambil syarikat balak, Quality Concrete Holdings.

Kes Zunar lawan k’jaan Malaysia, polis ditangguhkan

tangkapanKUALA LUMPUR. 18 JUN: Kes rayuan kartunis Zunar terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang dibicarakan semula hari ini ditangguhkan.
“Hakim hari ini menangguhkan perbicaraan tersebut kerana mahu menyemak beberapa perkara berkaitan rayuan ini,” kata Sivarasa Rasiah, salah salah seorang peguam mewakili Zunar kepada Keadilandaily.
Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Haque membuat rayuan membatalkan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memutuskan tangkapan dibuat polis terhadapnya dibawah Akta Hasutan pada 2010.
Beliau sebelum ini mengemukakan saman terhadap PDRM dan kerajaan Malaysia kerana membuat ‘tangkapan berniat jahat’ dibuat beberapa jam sebelum pelancaran buku ‘Cartoon-O-Phobia’ pada 24 September 2010.
Dalam kejadian tersebut, beberapa naskah buku dan lukisan asal kartun dirampas dan Zunar turut ditahan.

Dr M akui kesilapan tidak sekat internet semasa berkuasa.....minta kuasa dengan Najib nampak...!!!

Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui kesilapannya semasa masih berkuasa kerana memberi jaminan tidak akan menyekat internet, ia ekoran keputusan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) baru-baru ini dimana media baru banyak memainkan peranan.

Dr Mahathir berkata beliau kini terpaksa menimbang semula keputusannya selepas memberikan kebebasan penuh internet semasa mengetuai Multimedia Super Corridor (MSC) pada 1996.
"Ketika saya mengetuai MSC, saya ditanya oleh seorang wanita Amerika sama ada kami akan menyekat internet.
"Saya beritahu dia tidak, kami akan jadi sangat bebas... tapi kini saya terpaksa berfikir dua kali," kata beliau semasa berucap pada majlis penutup CEO Forum 2013 di Berjaya Times Square Convention Centre disini.
Beliau juga berkata tidak menyangka keputusannya tersebut menyebabkan perubahan yang drastik sehingga ia disalah guna oleh pihak tidak bertanggungjawab hinggakan orang ramai mengeluarkan kenyataan berbentuk provokasi antara satu sama lain.

"Bila berikan kebebasan, kamu fikir tiada banyak yang akan berubah tapi sekali kamu beri mereka kebebasan, mereka cenderung menyalahgunanya.

6 wartawan NST sertai TMI?


KUALA LUMPUR: Kakitangan akhbar New Straits Times hari ini terkejut apabila menyedari ramai rakan-rakan mereka meninggalkan akhbar berumur 167 tahun itu untuk menyertai laman The Malaysian Insider (TMI).

Menurut bekas editor kanan akhbar itu, Rocky Bru atau nama sebenarnya Datuk Ahirudin Atan, antara yang mungkin meninggalkan akhbar itu adalah Lionel Morais, editor jenayah kanan akhbar itu.

Enam orang wartawan NST dijangka menyertai Morais untuk memenuhi kelompongan di TMI yang ditinggalkan oleh Leslie Lau dan lebih dua puluh yang lain yang meninggalkan TMI.

"Berita baiknya, sehingga mereka mendapat pengganti Lionel dan pemberitanya, akan berlaku kejatuhan dalam kadar jenayah, sekurang-kurangnya di muka-muka akhbar NST," tulis Rocky (gambar).

Beliau juga mendapat maklumat, beberapa wartawan dari Singapura juga akan menyertai TMI.

Ketua Pegawai Eksekutif TMI, Jahabar Sadiq ketika dihubungi Harakahdaily mengesahkan perkara ini namun tidak menyatakan siapa yang akan menyertai beliau di TMI.

"Kita ambil sebahagiannya...semua orang nak masuk sini sekarang," kata Jahabar kepada Harakahdaily.

Seorang wartawan kanan NST ketika dihubungi mengesahkan mengenai hal ini.

Pulak Dah..!!: Ceroboh Lahad Datu tiada kaitan 'Sultan Sulu'

Sabah diceroboh KOTA KINABALU - Pencerobohan di Lahad Datu tidak ada kaitan dengan tuntutan 'Sultan Sulu' tetapi adalah tindakan pengganas yang cuba mengganggu-gugat keselamatan negara khususnya di Sabah, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.
  
Sabah, tegas beliau, adalah sebuah negeri yang merdeka dan berdaulat dalam Malaysia.
  
Sambil merujuk buku bertajuk 'Putting to Rest the Claim to Sabah by Self-proclaimed Sultanate of Sulu', beliau berkata Peguam Negara Malaysia menyatakan status negeri Sabah sebagai sebahagian daripada Malaysia yang sah adalah berdasarkan dua asas utama.
  
"Pertama, berdasarkan instrumen ikatan yang sah dan mengikut undang-undang, 'Sultan Sulu' pada masa dahulu telah secara sukarela menyerahkan sepenuhnya dan muktamad wilayah yang sekarang dikenali sebagai Sabah untuk selamanya semua tuntutan dan hak selain menerima hak bayaran wang serahan tahunan.
  
"Kedua, sebarang tuntutan atau hak 'Sultan Sulu' terhadap Wilayah Sabah walaupun ia sah atau wujud pada tahun 1962/1963 telah menjadi terbatal dan termansuh apabila penduduk Sabah membuat satu keputusan sendiri melalui pungutan suara pada tahun 1962 oleh Suruhanjaya Cobbold pada bulan Ogos hingga bulan September 1963," katanya.

Zaid Ibrahim: Masa depan PAS cerah jika Husam jadi presiden

Hadiah PRU13: Tambang BAS naik 10% mulai 8 Julai sehingga 8 Sept


SPAD SHAH ALAM – Pengusaha bas dapat menampung kos pengoperasian selepas Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengumumkan kenaikkan tambang bas 10 peratus berkuatkuasa pada 8 Julai depan untuk tempoh musim perayaan menjelang pada Ogos depan.

Menurut SPAD, pengendali bas ekpress dan tambahan bagi perayaan Aidilfitri kali ini dibenarkan menaikkan kos berkenaan dalam tempoh yang telah ditetapkan sehingga 8 Sepetember 2013.

Suruhanjaya itu juga berkata, langkah itu dapat membantu dan menampung kos pengoperasian syarikat yang perlu menyediakan perkhidmatan tambahan berdasarkan permintaan tinggi daripada pengguna, terutamanya semasa musim perayaan.

SPAD memberi amaran kepada semua pengendali supaya tidak mengambil tindakan secara kartel untuk tidak menjual tiket, kerana tindakan sedemikian salah di sisi Akta Persaingan 2010.

Tipu PRU: Hanya RCI dapat kembalikan kebebasan SPR

KUALA LUMPUR: PAS mendesak agar satu Suruhanjaya DiRaja (RCI) ditubuhkan dengan segera bagi mengenal pasti unsur-unsur penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa yang berlaku di dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata beliau bersetuju dengan kenyataan bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman bahawa pembaharuan yang ingin dijalankan ke atas SPR lebih sesuai dilakukan melalui penubuhan RCI dan bukannya Jawatankuasa Khas Parlimen sepertimana yang dicadangkan oleh Perdana Menteri.

Menurutnya, penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen tidak sesuai kerana gagal untuk mengenal pasti setiap penyelewengan yang berlaku pada PRU13 lalu.

"Kita melihat sebelum ini bagaimana peranan yang dimainkan oleh RCI berkaitan dengan pembaikan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) sehinggakan banyak penemuan yang ditemui RCI terutamanya kelemahan dan kegagalan di dalam PDRM.

Pengkhianat Negara: Tarik balik kad pengenalan pendatang, usul ahli Parlimen BN kepada RCI

Panel Inkuiri Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berkenaan pendatang haram di Sabah hari ini dicadangkan supaya menarik semula kesemua kad pengenalan yang telah dikeluarkan kepada pendatang asing, kata ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Datuk Wilfred Madius Tangau.
Ahli Parlimen Tuaran yang juga saksi ke 117 dipanggil untuk RCI berkata kepada panel yang diketuai bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, masalah pemberian kad pengenalan kepada pendatang asing juga tidak akan pernah selesai, melainkan rombakan keseluruhan sistem pemberian kad pengenalan dilaksanakan.
"Ini isu integriti ... kita perlu 'reset' semuanya untuk kembali ke 'ground zero', katanya yang juga merupakan Setiausaha Agung Parti Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) kepada lima panel RCI di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu, di sini.
Beliau kemudiannya mencadangkan agar mereka yang telah diambil kad pengenalannya dalam proses tersebut untuk memohon kembali menggunakan sijil kelahiran.
"Jika kita tidak melakukan perkara itu, bagaimana kita mahu menyelesaikan masalah kad pengenalan meragukan seperti ini," soalnya lagi, dan menambah kes pemberian kad pengenalan meragukan itu tidak akan pernah berhenti, sebaliknya akan berterusan.
"Pada mereka yang rasa mereka benar-benar warganegara, tiada apa nak ditakutkan," tambahnya yang juga merupakan saksi pertama dalam kalangan ahli politik yang dipanggil memberi keterangan kepada RCI.

UPKO jelas Wilfred telah melakukan kaji selidik bagi menyiasat kegiatan pemberian kad pengenalan kepada warga asing sebaik sahaja RCI dibentuk, dan mendapati pemberian kerakyatan kepada warganegara asing berkenaan bukan setakat berlaku pada 1980an, tetapi juga awal tahun 90an.

"Pembuatan kad pengenalan palsu perkara yang berterusan," katanya, dan menambah, "10 peratus daripada penerima kad pengenalan tersebut tanpa perlu memohonnya."

"Manakala 90 peratus daripada mereka membeli kad pengenalan tersebut," katanya, dan menerangkan laporan kaji selidik tersebut akan didedahkan oleh Presiden UPKO Tan Sri Bernard Giluk Dompok pada Jumaat ini kepada RCI.

Rosmah dinobat wanita paling berkuasa di M'sia 
Isteri perdana menteri Rosmah Mansor menggungguli senarai "10 Wanita Paling Berkuasa di Malaysia" yang dimuatkan di the Star hari ini.

Dalam senarai yang tidak dinyatakan dikeluarkan oleh pihak mana itu, Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhbar Aziz mengikuti rapat di tempat kedua.

NONETiga pemimpin Pakatan Rakyat turut termasuk dalam senarai itu, iaitu Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar (kedudukan kelima), anggota Parlimen Subang Jaya Hannah Yeoh (keenam) dan anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok (ketujuh).

Muncul di halaman 5 akhbar milik MCA itu, senarai itu yang disiarkan penuh satu muka, tidak menyatakan dengan jelas sama ada ia berbentuk advertorial atau sebahagian daripada kandungan redaksi.

Menurut keterangannya, senarai itu dipilih daripada 1,000 calon merangkumi tujuh kategori iaitu kekayaan, perniagaan, gaya hidup, NGO dan kesukarelaan, politik serta teknologi.

"Untuk menentukan kedudukan antara setiap kategori, dan kedudukan keseluruhan dalam senarai 10 teratas, kami menggunakan tiga kayu ukur: wang, kemunculan di media dan impaknya," menurut keterangannya.

Sidang media Ketua Menteri: Keruntuhan struktur konkrit penebat kilat Bangunan UMNO

YB Sivarasa the importance of Zunar's case

Tian Chua: Press may be tired of rallies but rakyat aren't

Vernacular education: Silence of the Constitution

PMO: Kaitan Najib-Altantuya berniat jahat...!!! 
Pejabat Perdana Menteri (PMO) menafikan sekeras-kerasnya komen Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin yang mengaitkan pembunuhan rakyat Mongolia, Altantuya Shaariibuu dengan perdana menteri.

NONESambil menyifatkan dakwaan itu sebagai "berniat jahat dan tidak berasas", Setiausaha Akhbar Datuk Seri Najib Tun Razak - Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad - juga berkata ia adalah "sebahagian daripada kempen berterusan oleh parti-parti pembangkang untuk melemahkan kedudukan perdana menteri".

Dalam surat kepada Malaysiakini, Tengku Sariffuddin menuntut portal berita itu menarik balik laporannya mengenai kenyataan Zuraida itu, serta menyiarkan permohonan maaf secara bertulis dalam tempoh tujuh hari.

"Gagal berdemikian, kita akan mempertimbang mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang terlibat dalam membuat dan menerbitkan tuduhan yang tidak berasas dan berniat jahat itu," katanya.

Malaysiakini dalam proses menjawab kepada PMO, dengan menawarkan kepada perdana menteri hak untuk menjawab.

Dalam sidang akhbarnya, Zuraida mengaitkan perdana menteri dengan kes tersebut - yang telah berkali-kali dinafikan oleh Najib - semasa ketua wanita PKR itu mengulas komen Menteri Pembangunan Wanita, Datuk Rohani Abdul Karim bahawa kes tersebut 'telah ditangani'.

Isu Menara UMNO Pulau Pinang.. Tanya sama itu Anwar Ibrahim laa... !!! Semua salah Anwar....

Nampaknya dalam menjawab apa yang dipersoalkan Ahli Parlimen Tanjung, Ng Wei Aik mengenai Menara UMNO di Pulau Pinang ini, Blogger dan juga pemimpin UMNO Pulau Pinang mempunyai jawapan yang sama..

Nama bangunan itu tiba-tiba popular berikutan runtuhnya penebat kilat yang dianggarkan seberat 110 tan dan mengorbankan dua nyawa..

Ng Wei Aik mempersoalkan tindakan kerajaan negeri yang diterajui Gerakan sebelum ini berhubung kebenaran pembinaan Menara Umno dibina sebelum pelan pembangunannya dikemukakan dan diluluskan.

Menurutnya, kerajaan tempatan ketika itu membenarkan bangunan itu dibangunkan seperti yang dimohon kontraktor di atas klasifikasi sebagai kerja khas iaitu pada 23 Disember 1995, sedangkan pelan bangunan yang pertama diserahkan selepas dua tahun iaitu pada 31 Julai 1997 manakala pelan yang diubahsuai pula dihantar pada 24 Julai 1998.

“Bagaimana kerajaan negeri ketika itu tunduk kepada Umno negeri dengan membenarkan kerja bermula walaupun pelan bangunan itu belum dikemuka?

Terus terang aku cakap, meskipun aku tak sokong UMNO.. bagi aku persoalan yang dibangkitkan itu iaitu bangunan dibina sebelum mendapat kelulusan meskipun kelihatan luar biasa, ianya adalah biasa...

Pemilihan CEC: Apa lagi ROS mahu, tanya DAP


KUALA LUMPUR: Kenyataan demi kenyataan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) melalui media hanya bertujuan untuk menimbulkan persepsi negatif orang ramai terhadap DAP dan mengugat keyakinan ramai terhadap kredibiliti pimpinan DAP.
“Kami telah berkali-kali mengatakan bahawa kami bersedia untuk memberikan kerjasama sepenuhnya kepada ROS dalam siasatan mereka dan setiap dokumen yang mereka minta dalam tempoh beberapa bulan ini telah pun kami bekalkan kepada mereka,” ujar Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Loke Siew Fook dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, sekiranya ROS masih tidak dapat menyelesaikan siasatan tersebut, ini hanya menunjukkan kelemahan dan ketidakcekapan mereka dalam menjalankan siasatan.

“Apa lagi ROS mahu?” tanya beliau yang juga Ahli Parlimen Seremban yang merujuk kepada kenyataan media yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman semalam yang meminta DAP mengemukakan bukti mengenai silap kira undi dalam pemilihan CEC pada bulan Disember lepas.

Berundurlah Pengerusi SPR untuk tebus kecewa


KUALA LUMPUR: Tiada gunanya Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mempertahankan jawatannya kerana kegagalan terlalu besar untuk ditebus dengan kekecewaan dan kekesalan.

“Berundur secara terhormat lebih baik dari diundurkan rakyat secara paksa,” ujar Setiausaha Dewan Pemuda PAS Malaysia, Khairul Faizi Ahmad Kamil (gambar) sebagai respons kepada luahan kekecewaan Abdul Aziz mengenai isu dakwat kekal.

Menurutnya, meskipun bos SPR itu tidak menjelaskan apa yang dikecewakan mengenai dakwat kekal itu, namun dapat dilihat ia berkaitan dengan penggunaan dakwat yang tidak kekal yang menjadi polemik rakyat.

Katanya, setelah ribuan laporan polis dibuat, ratusan ribu rakyat meluahkan rasa marah, kecewa dan kesal, malah pelbagai siri himpunan raksasa diadakan termasuk perhimpunan terbesar pada 22 Jun 2013 bagi membantah penipuan SPR kerana penggunaan dakwat yang tidak kekal, baru kini Pengerusi SPR meluahkan rasa kecewa berhubung penggunaannya.

Mengapa Terengganu tiada exco agama?


KUALA TERENGGANU: Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PAS-Rhu Rendang) mempersoal Kerajaan Negeri Terengganu yang tidak mewujudkan exco yang khusus menjaga portfolio agama.

Ustaz Abdul Hadi berkata, tidak sewajarnya hal ehwal agama diletakkan di bawah Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi Dan Tugas-Tugas Khas kerana skop agama Islam itu luas dan perlu kepada portfolio khusus.

"Di (kerajaan) pusat ada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang jaga hal ehwal agama dan keseluruhan kerajaan negeri juga ada yang jaga hal ehwal agama.

"Definisi agama Islam itu lebih luas daripada pelajaran. Aspek-aspek lain duduk dalam agama jadi bagaimana agama diletak dalam satu exco yang hanya dalam aspek yang kecil. Perkara ini sudah lari dari asasnya," kata beliau sewaktu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu hari ini.

Beliau yang juga Presiden PAS dalam soalan asal ingin tahu siapakah di kalangan Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri yang diberi tanggungjawab untuk mengendalikan urusan agama di bawah pentadbiran kerajaan negeri yang baru.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi Dan Tugas-Tugas Khas, Ghazali Taib memberitahu beliau diberi tanggungjawab untuk menjaga hal ehwal agama.

Pengakuan SPR bukti mereka bersalah, harus letak jawatan, kata A Samad Said


Datuk A Samad Said mengatakan pengakuan dilakukan oleh pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang kesal kerana kegagalan dakwat kekal untuk berfungsi dengan baik semasa Pilihan Raya 2013 membuktikan badan penggendali pilihan raya itu bersalah.
Menurut pengerusi bersama Bersih 2.0 itu, pengakuan Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf membuktikan pilihan raya umum 5 Mei tidak berjalan dengan baik dan oleh itu beliau seharusnya berundur.
“Bunyinya agak tidak sedaplah. Tetapi secara hormat, sesudah mengetahui beberapa kesilapan, eloklah dia undur, letak jawatan,” kata beliau yang mesra dengan panggilan Pak Samad apabila ditemui oleh The Malaysian Insider pagi ini.
“Jadi dia harus, harus lakukan itu. Jadi pengakuannya itu, bagi saya ialah satu penerimaan bahawasanya apa yang berlaku itu memang betul dia bersalah,” tambah beliau lagi.
Dalam wawancara bersama sebuah akhbar berbahasa Melayu yang disiarkan semalam, pengerusi SPR menyatakan kekecewaan berhubung dengan kegagalan penggunaan dakwat kekal.
"Kalau orang tanya saya sekarang ini, apakah perkara yang paling menyedihkan dalam hidup saya, saya akan jawab dakwat kekal," katanya kepada Sinar Harian.
Pak Samad yang juga seorang Sasterawan Negara mempersoalkan mengapa SPR tidak menguji keberkesanan dakwat kekal sebelum membenarkan ianya digunakan dalam Pilihan Raya 2013 lalu.
“Tidakkah SPR mengujinya dulu? Dia terus sahaja untuk mempercayai. Itu tidak boleh saya fikir ini sebab untuk memberi hak ni, memberi kuasa.
“Saya harap dia berkata itu jujur, sebab itu adalah pengakuan dia bahawasanya memang pilihan raya itu tidak murni,” katanya.

Rosmah "Most Powerful Woman in Malaysia" ...??

A Kadir Jasin
THE PLOT thickens.
The mystery deepens.
The Prime Minister’s wife, (Datin Paduka Seri) Rosmah Mansor, was anonymously proclaimed the “most powerful woman in Malaysia”.
The proclamation was made in a full-page anonymously placed advertorial in The Star newspaper today entitled “10 Most Powerful Women in Malaysia” (in red) and with the strap line “We celebrate the economic, political and social contributions of these women to society”. (Page 5).
She tops the list that includes in descending order Dr Zeti Akhtar Aziz (Bank Negara Governor), Michelle Yeoh (Actress), Ambiga Sreenevasan (Bersih co-chairman), Nurul Izzah Anwar (PKR Member of Parliament), Hannah Yeoh (DAP State Assembly member), Teresa Kok (DAP Member of Parliament), Geetahanjali G (Entrepreneur/Actress), Jamelah Jamaluddin (Banker) and Marina Mahathir (Malaysian Aids Council).”
A check with the MCA-owned newspaper yielded little. The advertorial, according to the paper's advertising department, was inserted by “sendirian berhad” company, which The Star declined to identify.

Mahfuz: Dakwatpun SPR gagal inikan persempadanan semula

Mahathir Masih Fikir Ahli UMNO Bodoh-Bodoh Belaka

Oleh Shahbudin Husin
Tindakan Mahathir menyokong agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti hujung tahun ini, tidaklah begitu memeranjatkan. Mahathir nampak selesa dengan Najib kerana Perdana Menteri dilihat tidak menyekat kebebasannya, malah kadang-kadang akur dengan kehendaknya.

Malah, selain anak-anaknya yang lain mempunyai kebebasan penuh untuk meneruskan perniagaan terutama dengan Petronas, seorang lagi anaknya juga sudah dijadikan Menteri Besar Kedah oleh Najib.
Dengan semua keselesaan itu, semua orang boleh memahami kenapa Mahathir menyokong agar tiada pertandingan. Tikus yang sudah berada dalam tong beras, mustahil merasakan kehidupan lain lebih baik. Sebagai bekas Perdana Menteri yang berasa dirinya masih berpengaruh, Mahathir hanya mahu dihargai dan diberi kebebasan untuk bercakap apa saja. Sesiapa yang menyekat kebebasannya itu akan dilawannya, bahkan akan cuba dijatuhkannya.

Ini berbeza dengan era Pak Lah dulu. Bukan saja projek-projeknya dibatalkan dan musuh politiknya, Anwar dibebaskan tetapi Mahathir juga tidak dipakai lagi. Pak Lah ada penasihat-penasihatnya sendiri. Kemudian apabila beliau cuba bersuara, dia juga cuba disekat. Maka, tidak menghairankan beliau menyerang dan berkempen menjatuhkan Pak Lah ketika itu.

Malaysians have given Pakatan Rakyat a new mandate - Nurul Izzah

Thousands of Malaysians voted abroad during the 13th general election. Many more returned from Singapore, Australia, Hong Kong, London and Taiwan, traditionally places with large numbers of Malaysians, to exercise their right to suffrage on May 5th.
This is a peculiar phenomenon.
Malaysians have given Pakatan Rakyat a new mandate - Nurul IzzahWhy do Malaysians who have found greener pastures abroad feel compelled to return to the country to cast their ballot? This certainly goes against the thesis of Albert O. Hircshman — who argued in a famous treatise in 1970 that when people have the chance to leave, they will, especially if they have found the entity to be increasingly dysfunctional and inefficient.

Malaysia, or rather its government, over the last few decades, has certainly manifested such features.

Concurrently, those who decided to 'stay back' would attempt to improve the country by voicing out. Be that as it may, those who have left the country are not expected to express their voices anymore let alone to vote. Yet, vote they did.

The quick and short answer to the above phenomenon is that they care. Indeed, not only do they care about the future of their immediate and extended families still in Malaysia, but they care about Malaysia, period.
And that is where Malaysia draws its greatest pride from — Malaysians and their sense of belonging, of camaraderie.

Usah biarkan Black 505 berkubur!

Perlukah saya tukar topik lain, daripada terus membincangkan isu ketempangan sistem dan perjalanan pilihan raya di negara ini yang telah berulangkali dibangkitkan? Mungkin ada pihak menganggapnya sudah sejuk, malah basi, dan banyak lagi perbahasan penting yang perlu ditekankan, termasuk menggariskan persiapan berdepan PRU14.

Ingin saya betulkan kemungkinan salah tanggapan. Saya mahu terus melontarkan isu asas mengenai amalan demokrasi di negara ini bukan didorong oleh kekalahan Pakatan Rakyat dalam PRU13. Semasa kes ini, khususnya berkaitan Black 505,  masih hangat diperkatakan (walaupun ada yang melihatnya sudah suam-suam kuku), ibarat seterika yang masih panas, usah dipesongkan perhatian masyarakat, terhadap isu-isu sampingan lain.

Tekanan agar Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan - tidak terkecuali lima lagi anggotanya - harus terus ditingkatkan ke tahap maksimum. Kempen "menghitamkan seluruh negara' sudah terasa bahangnya. Ketujuh-tujuh mereka sudah tidak lagi mendapat kepercayaan awam.

Dalih yang dikemukakan Abdul Aziz Mohd Yusof dan Wan Ahmad Wan Omar ibarat menegakkan benang basah itu mesti disanggah dengan fakta dan bukti kukuh yang meyakinkan publik. Tidak syak lagi, proses persempadanan semula kawasan pilihan raya pada 2003 jelas membuktikan SPR adalah alat dan perkakas paling efektif untuk menjayakan kepentingan politik Umno-BN. Begitu juga pandangan lazim dua orang kuat SPR itu, yang jarang memperlakukan parti-parti Pakatan Rakyat sebagai pelanggan mereka yang patut diraikan.

PKR: Black 505 rally at Padang Merbok

With four days to go before the Black 505 rally in Padang Merbok, PKR is going ahead and making preparations for the event on Saturday.
PETALING JAYA: PKR has started making preparations to use Padang Merbok in Kuala Lumpur as the venue for the Black 505 rally on Saturday.
PKR strategic director Rafizi Ramli told FMT today that they had set up a technical team headed by the rally chief organiser Johari Abdul and PAS deputy president Mohd Sabu.
Asked what if the field is fenced up later this week, he said they would still congregate at Padang Merbok.
“Our technical team will make contingency plans, including crowd control for the day,” he said.
The Kuala Lumpur City Hall (DBKL) has reject PKR’s application to use the venue last week saying that the Olympic Council of Malaysia (OCM) need to use it on Saturday to prepare for a charity run the next day, preserve the landscape surrounding Padang Merbok and to avoid traffic congestion.
Both the parties met last Friday but failed to come to an agreement, with PKR saying they would consult the NGOs involved before making the final decision.
Rafizi said today the rally slated for noon on Saturday would not coincide with the scheduled preparations of OCM which would only begin after 6pm.
“As far as we are told by the DBKL, OCM can only put up things after 6pm. That’s no such thing that our rally will interfere with OCM’s preparations.

Dr Dzul: Umno eksploitasi ketakutan orang Melayu

Umno telah berjaya mengeksploitasi ketakutan di kalangan orang Melayu dengan dakwaan bahawa Pakatan Rakyat yang kuat akan menjadikan DAP dominan, kata ahli jawatankuasa PAS, Dr Dzulkefly Ahmad.

Menurutnya, strategi ini digunakan Umno dengan berjaya di kawasan luar bandar dan di kalangan segelintir Melayu bandar - termasuklah di kalangan Melayu profesional, bekas pegawai kerajaan dan teknokrat.

Kumpulan ini katanya menolak PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum yang lalu, katanya.

Bekas ahli parlimen Kuala Selangor itu berkata, orang bukan Melayu, terutamanya orang Cina, tidak ada masalah untuk menyokong PAS yang berasaskan Islam.

Justeru katanya, PAS dan Pakatan perlu meredakan ketakutan ini di kalangan Melayu, terutamanya di kalangan profesional, sebelum pilihan raya umum ke-14 dalam masa lima tahun lagi.

Siapakah pembekal dakwat tak kekal...???

SPR mengaku secara rasmi  bahwa dakwat kekalnya tidak kekal.
Siapa pembekal dakwat kekal yang tak kekal itu.
Berapa nilai tender bekalan dakwat kekal yang tak kekal itu.
Mengapa tidak ada tindakan kepada pembekal dakwat tersebut yang gagal memenuhi  kualiti yang ditetapkkan.
Siapa yang kaya dalam projek bekalan dakwat kekal yang tak kekal???

Lagi cubaan Umno takutkan Melayu, hina Cina


KUALA LUMPUR: DAP menafikan tuduhan jahat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim yang menyifatkan masyarakat Cina negara ini berjaya didoktrinkan dengan ‘perkauman melampau’ oleh parti itu.
Dalam wawancara bersama Sin Chew Daily semalam, Shahidan antara lain mendakwa jika masyarakat Cina negara ini boleh membuang mentaliti ‘perkauman melampau’ seperti yang ditanam DAP,  beliau percaya suatu hari nanti Malaysia akan mempunyai seorang Perdana Menteri berketurunan Cina.

Menjawab tuduhan itu, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua berkata, ini tidak lain hanya satu kempen propaganda jahat Umno untuk menakut-nakutkan rakyat serta memecah-belahkan perpaduan.

“Mereka (pemimpin Umno) terus menakut-nakutkan orang Melayu dengan dongengan akan kehilangan kuasa.

“Sangat jelas ini juga satu perbuatan menghina  masyarakat Cina negara ini. Mereka seolah-olah digambarkan Umno sebagai sekumpulan masyarakat yang gila kuasa dan tamak untuk merebut jawatan Perdana Menteri,” katanya.

Dun Kelantan lulus usul rakam penghargaan TG Nik Aziz


KOTA BHARU: Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan hari ini meluluskan usul tergempar bagi merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada mantan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Usul tersebut dibawa Azami Mohd Nor (PAS-Kadok) kemudian disokong Mohd Zaki Ibrahim (PAS-Kelaboran).

Speaker, Ustaz Abdullah Ya’kob membenarkan usul tersebut dikemukakan setelah didapatinya menetapi tiga kriteria iaitu mustahak, kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Sebelum itu Speaker meminta sokongan ahli-ahli Dewan dengan berdiri sebagai tanda sokongan. Bagaimanapun pembangkang tidak bangun.

Azami berkata, Dun perlu mengambil ketetapan bagi merakamkan ucapan jutaan terima kasih dan penghargaan kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz di atas perkhidmatan sebagai Menteri Besar selama 23 tahun.

Katanya, mantan menteri besar merupakan pengamal politik dakwah yang menyertai pilihan raya sejak 1967 ketika bertanding di kerusi parlimen Kelantan Hilir.

Sidang Dun kecoh, Yang Dipertua Dewan tolak usul Pasar Payang

Syed Azman pada sidang media selepas usul mengenai Pasar Payang baru ditolak.

KUALA TERENGGANU: Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu menolak usul khas berhubung projek pembinaan Pasar Besar Kedai Payang baru yang dikemukakan Adun PAS hari ini.

Mohd Zubir Embong menolak usul yang dikemukakan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) atas alasan usul itu tidak perlu disegerakan.

Syed Azman sewaktu mengemukakan usul di bawah peraturan mesyuarat fasal 30 itu berkata, perobohan Pasar Besar Kedai Payang yang berusia 80 tahun bagi memberi laluan kepada projek mega dibina atas tapak pasar yang sedia ada akan memberi implikasi yang amat besar kepada sejarah dan pembagunan negeri Terengganu.

"Kontrak bernilai RM400 juta ini dianugerahkan kepada sebuah syarikat 'taikun-taikun Cina' yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

"Yang lebih penting majoriti warga Terengganu membantah keras rancangan projek mega ini. Lebih-lebih lagi Terengganu berhadapan dengan banyak projek nazak yang terbengkalai seperti keruntuhan yang berlaku di Stadium Sultan Mizan yang bernilai hampir RM300 juta," katanya.

Tambah beliau, sejak akhir-akhir ini, banyak warisan Terengganu dirobohkan atas nama pembangunan.

"Di sekitar Kuala Terengganu sahaja telah menyaksikan perobohan Istana Kolam, Pasar Kedai Binjai, Pasar Tanjung, Menara Jam Besar dan yang terbaru  ialah Kampung Ladang yang terkenal dengan pusat industri tembaga dan batik yang terus hilang dari peta sejarah," katanya.

Mati Dalam Tahanan: IGP didesak tubuh badan khas siasat kematian Karuna


Ahli keluarga mendiang jurutera P Karuna Nithi, hari ini mendesak Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menubuhkan satu badan siasatan khas kerana mereka mengesyaki mangsa meninggal dunia akibat dipukul oleh anggota polis sewaktu dalam tahanan.

Desakan tersebut terkandung dalam memorandum yang diserahkan kepada Penolong Ketua Sekretariat Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam) ACP Ramli Mohamed Yusuf di ibu pejabat polis Bukit Aman kira-kira jam 11.50 pagi ini.

NONE"Keluarga mendiang tidak berpuas hati dan mengesyaki mangsa meninggal dunia dipukul oleh anggota polis sewaktu dalam tahanan polis.

"Kenapa pihak keluarga mendiang masih tidak diberi sebarang penjelasan tentang apa yang berlaku yang mengakibatkan kematian P Karuna.

"Cadangan keluarga mendiang, menubuhkan satu badan siasatan khas Bukit Aman terhadap anggota polis yang terlibat dalam kes kematian P Karuna untuk memastikan kebenaran," memorandum itu dipetik.

Pada 2 Jun lalu, Ketua Polis Negeri Sembilan Datuk Osman Salleh dilapor berkata tiada unsur jenayah dalam kes kematian Karuna, 42, yang ditahan pada 27 Mei selepas didakwa menyerang isterinya dan didakwa mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Dr Abd Basit Rahman - Sistem Perundangan Kapitalis Menghalalkan Riba (Makan Haram)

Agenda Awani: Harapan rakyat dengan presiden baru Iran

Teng mulls curbs on vice with single-sex massage parlours

Teng: Selangor local gov't elections 'by end of next year'

Pengguna bas ekspres tolak kenaikan tambang

Gangguan Air Lebih 2 Hari Libat 74,890 Pengguna KL-Selangor

Tambang bas: Isunya kenaikan, bukan 30%

Pakatan gesa wujud PSC bagi TPPA

Pakatan Rakyat (PR) menggesa agar sebuah Jawatankusa khas Pilihan Parlimen (PSC) diwujudkan bagi Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) ekoran masih wujud rasa tidak berpuas hati  TPPA itu tidak tertakluk kepada pengawasan parlimen.
Dalam satu kenyataan bersama hari ini, ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen, Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pembangunan PAS Dr Dzulkefly Ahmad, bersama dengan Azrul Azwar Tajuddin dari Institut rakyat berkata PSC mengenai TPPA itu perlu ditubuhkan segera.
"Kami amat prihatin mengenai keperluan untuk berahsia seiring dengan rangka kerja dwi-partisan sebegini, dan akan berusaha untuk melaksanakan tanggungjawab kami sebagai penjaga amanah rakyat," kata mereka dalam satu kenyataan hari ini.
Mereka turut membangkitkan rangka kerja undang-undang TPPA yang menyeluruh itu boleh menyebabkan undang-undang domestik terpaksa akur dengan meletakkan syarikat-syarikat multinasional di atas jika tidak setara dengan kedudukan kerajaan.

Is Anwar Chinese? DAP asks Shahidan

DAP publicity chief Tony Pua criticises Minister in the Prime Minister's Department Shahidan Kassim for accusing the Chinese of having racist mindset.
PETALING JAYA: DAP today fired a salvo against Minister in the Prime Minister’s Department, Shahidan Kassim, for accusing the Chinese of having a racist mindset.
“The Chinese community voted for PAS not because it is a Chinese party. Obviously, they did not also pick Anwar Ibrahim as their choice for prime minister because he is a Chinese.
“They picked him because they see Anwar as Malaysian first, who will fight abuse of power and prioritise the interest of the downtrodden, regardless of race, religion or creed,” said DAP publicity chief Tony Pua.
Yesterday, Malaysiakini reported Shahidan as saying that the Chinese should break away from the racist mindset, allegedly inculcated by the opposition and integrate with other races.
“If the Chinese are willing to cross racial boundaries and integrate with Malaysian society, and practise power sharing, I believe Malaysia would one day have a prime minister of Chinese ethnicity,” said Shahidan.
Pua said that Pakatan Rakyat, particularly DAP, had never campaigned on a Chinese political platform and had never stood against Malay political interest.
He also said if DAP did campaign on a racist platform, the pro-establishment media would have televised the matter widely as “proof” of the party’s racist agenda.
“But our platform had always been on the idea of creating a country that is free from corruption and cronyism, where the nation’s wealth can be shared among all Malaysians, and not just those who are politically connected,” said the Petaling Jaya Utara MP.
Umno dividing the nation

Can hard-core corruption, the Altantuya murder & collapsing buildings be mere PERCEPTION?

The minority-polled BN-led government head, Honorable Prime Minister Najib is in need of some serious coaching on the meaning of ‘perception’. Unfortunately, all the money spent on his foreign consulting outfit, APCO, hasonly landed him with yet another wrong ‘perception’ of the 51% of Malaysian's perception.
The fact that he lambasted Malaysians in Indonesia for their flawed perception that foreign nationals voted in the nation’s GE-13 deserves a free lesson.
Can hard-core corruption, the Altantuya murder & collapsing buildings be mere PERCEPTION?To begin with, ‘perception’ cannot be deemed as ‘deception’. On the contrary, perception is all about discernment, insight and wisdom.
Gestalt psychology informs that perception results from human ability or inclination or ordained nature to identify patterns. It is influenced by expectations, needs, unconscious ideas, values and conflicts.
So Honorable Prime Minister of minority votes-polled government, if your BN has lost the on-line media “war” – as you have claimed, it is not because the majority 51% of voters have fallen victim to deception from the opposition PR faction. They the discerning rakyat had made an assessment of the many untruths, un-forthcoming answers and unending attacks on the rakyat.
The rakyat's analysis
They the 51% of the voting population had needs and expectations that were ignored despite repeated pleas to your office. The call for dialogue on free and fair elections is just one such example. The post-GE 13 concerns over highly questionable realities was another.
The need to answer and find the many missing puzzles to the world-unprecedented murder of the Mongolian national is another.
The cases of corruption; the lack of transparency and questionable accountability – all of these and many more examples can also be found on the blog of Zorro-unmasked (June 4, 2013 postings).
The fact that there is a revealing RCI on ICs for foreign nationals by the thousands in Sabah – is that not true?
The 218 custodial deaths since 2000, are these fiction?
What about the role of MACC in so far as the deaths of Teoh Hock Beng and Ahmad Sarbani Mohamed go? Have you seen to speedy justice?

Sidang Parlimen ke-13, didominasi golongan muda


SHAH ALAM - Sesi Parlimen ke-13 yang akan berlangsung 24 Jun ini bakal dimulakan dengan acara mengangkat sumpah Ahli Parlimen pastinya lebih hangat kerana Dewan Rakyat kali ini didominasi golongan muda.
Ahli Parlimen Kapar, G Manivannan daripada PKR yang pertama kali bergelar wakil rakyat menyifatkan perkara itu perkembangan sihat bagi membentuk sebuah negara berdaya saing.

“Pastinya lebih hangat dengan bertambah wakil rakyat daripada PR, serta kedua-dua pihak mempunyai ahli Parlimen terdiri daripada golongan muda.

“Perbahasan jadi lebih bernas dengan idea-idea baru untuk dihujahkan terutamanya daripada wakil rakyat baru. Saya yakin kedua-dua pihak lebih patuh peraturan Dewan Rakyat,” katanya.

Pada PRU13 lalu, BN melakukan perubahan drastik apabila menampilkan calon baru dan golongan muda lebih ramai daripada apa yang dijangkakan.

Bagaimanapun PR yang lebih sinonim dengan wakil rakyat daripada golongan muda hanya mengekalkan tradisi mereka selain membuat perubahan dengan memperkenalkan calon baru.

Analisa: Undi popular PAS di kerusi Parlimen NS meningkat

Di kesemua kerusi Parlimen dan DUN, pengundi Melayu merupakan dua pertiga daripada jumlah pengundi. 

Dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu, PAS Negeri Sembilan meletakkan calonnya bertanding di tiga kerusi parlimen iaitu Jelebu, Jempol dan Tampin.
PAS juga bertanding di 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sungai Lui, Klawang, Serting, Lenggeng, Senaling, Johol, Labu, Paroi, Chembong, Kota, Bagan Pinang dan Gemencheh.
Di kesemua kerusi ini, pengundi Melayu merupakan dua pertiga daripada jumlah pengundi. Calon PAS bertanding satu lawan satu di kesemua kerusi ini.
PAS Negeri Sembilan masuk bertanding dalam PRU-13 iaitu di ‘medan perang Melayu’ (Malay battlefield), iaitu ‘medan perang’ yang paling sukar ditembusi berbanding dengan lain-lain ‘medan perang’ di Negeri Sembilan.
Kejayaan PAS menawan ‘’medan perang Melayu’ ini bermakna berakhirnya dominan Umno di Negeri Sembilan. Maka Umno mempertahankan ‘medan perang Melayu’ habis-habisan.
Kerusi-kerusi di mana PAS bertanding merupakan benteng tradisi Umno dan penentu hidup matinya Umno Negeri Sembilan.
Sebab itu Umno Negeri Sembilan mengambil sikap bahawa kubu tradisi Umno ini mesti dipertahankan dengan apa cara sekali pun (by hook and by crook).
Dalam PRU-12, PAS berjaya membuat tembusan dengan menawan DUN Paroi dengan majoriti yang selesa. Sejak dari itu, Umno Negeri Sembilan tidak pernah membuang masa dan tenaga untuk menawan semula DUN Paroi.

The present Malay dilemma

Malay political leaders who have achieved the pinnacle of their career do so by a combination of guile, political pedigree and money – plenty of money.

Malays who are pillars and leaders of society, Malays who are in high public offices, Malays possessing great executive and political power with wide discretion in using that power and minimal accountability, will, more often than not, misuse that power to their personal advantage, resulting in the detriment of the very people whom they lead.
This was true of the Sultans who were not hesitant on calling upon the British to safeguard their royal prerogatives while surrendering their interest, that of their subjects and of their country into the avaricious hands of the British.
The British then proceeded to hand over part of our nation in the north to Thailand and unilaterally reigned over Pahang, Terengganu, Kelantan, Selangor, Johor, Kedah and Perak – appointing themselves as “advisors” to these Sultans “whose advise must be acted upon”.
In the process Sultans who were compliant with the wishes of the British were put on the thrones of Kedah, Perak and elsewhere and whatever changes deemed necessary by the British to the constitution of Malaya to reflect the interest of the British – changes that have literally changed forever the very foundation of our nation – for good and for bad.
This is also true of Umno from the time they took government after Merdeka to this very day where political power in their hands were abuse for the personal gain of their own kind to the detriment of the Malays and our nation.
And it is true today of those Malays who have been privileged to hold high public office and who then proceed to sell their executive powers along with their integrity and credibility to the highest bidders while taking for themselves whatever could be taken from our national coffers.
How cheaply they sell themselves and how little they care for the common good of our people and our nation! They do not seem to understand that with great power comes great responsibility.
This not to say that all Malays with power will misuse that power but the prevalence of this scourge amongst Malay leaders plagues too many of them, so many that it raises the question of whether the Malays can really lead responsibly.
As a Malay, it pains me to raise that question that only a Malay can rightfully ask of his own leaders before others ask it – if that is not already being done.
For the Malays, the sum of the negatives far outweighs the positive. Our problems are multi dimensional but none more so than the dearth of worthy leaders to lead us in this darkest hour of our nation, if not of the Malays.

Jihad media setengah dari jihad perang

Oleh USTAZ BADRUL TAMAM
UNGKAPAN “orang yang menguasai media dialah yang menguasai dunia” bukan sebarangan. Ini salah satu langkah musuh-musuh Islam untuk memenangi perang peradaban melawan Islam. Mereka berhasil memenangkan perang dan menguasai dunia dengan wasilah media. Sehingga Islam tergambar buruk. Pejuangnya disebut teroris. Syiar-syiar Islam dianggap simbol keterbelakangan.


Melalui media, golongan kuffar menguasai pandangan umum masyarakat. Mengarahkan ke mana yang mereka kehendaki. Bahkan kepada kesesatan, baik secara ideologi atau keyakinan.Mereka berhasil memutarbalikkan fakta dan arah kecenderungan masyarakat melalui pandangan media. Sehingga gendang perang terhadap Islam yang mereka lakukan mendapat dukungan masyarakat global. Bahkan sebahagiannya dari negara-negara orang Islam dan kalangan masyarakat Muslim terikut sama. Allah mengisyaratkan pentingnya umat Islam untuk menguasai media. Baik untuk membentuk pandangan positif terhadap Al-Haq (Islam), juga sebagai pandangan balas terhadap media-media anti-Islam. Terlebih dalam jihad Islam, keberadaan media menjadi saranan yang tak boleh diremehkan. Ini kerana tersebarnya pandangan buruk terhadap Islam dan pejuangnya dapat melemahkan kekuatan jiwa Muslimin. Allah Subhanahu Wa Taala berfirman, maksudnya: “Adapun orang-orang yang kafir, sebahagian mereka menjadi pendukung bagi sebahagian yang lain. Jika kamu (hai para Muslimin) tidak melaksanakan apa yang telah diperintahkan Allah itu, nescaya akan terjadi kekacauan di muka bumi dan kerosakan yang besar.” (QS. Al-Anfal: 73)
Sikap setiakawan sesama kafir juga berlaku dalam perang global terhadap Islam. Angkatan-angkatan perang kafir dan pelaku media mereka bekerjasama dan saling mendukung dalam perang Salib moden ini. Bahkan sebelum gerakan ketenteraan dimulai, mereka sudah menyerang melalui serangan pendapat melalui corong-corong media mereka. Sehingga semakin lengkaplah fitnah dan semakin dahsyat kerosakan yang timbul. Maka jika umat Islam tidak juga menggarap media –sebagaimana mereka telah mengupayakannya- maka pasti benar-benar terjadi fitnah (kekufuran dan kesyirikan) dan kerosakan yang besar di muka bumi ini.

PAS sokong perhimpunan #Black505. Ahli, penyokong digesa hadir - Husam

PAS menyokong perhimpunan besar-besaran #Black505 Pakatan Rakyat (PR) di Padang Merbok, Kuala Lumpur yang akan diadakan pada 22 Jun untuk membantah dakwaan penipuan Pilihan Raya 2013.
Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa menggesa seluruh ahli dan penyokongnya untuk bersama-sama dalam perhimpunan itu walaupun masih belum jelas sama ada pihak berkuasa akan membiarkan ianya berjalan dengan lancar.
"Keputusan untuk menyertai himpunan ini bukan keputusan Husam Musa, bukan keputusan Haji Mohamad Sabu tetapi keputusan mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat untuk menyokong Blackout505," kata Husam dipetik dari portal Harakahdaily.
"Andaikata kita terkorban, atau satu daripada kita terkorban, insya Allah ia adalah syahid fi sabillah," tegas Husam Musa.
Husam menjelaskan, bukan menjadi niat PAS untuk terkorban dalam perhimpunan itu akan tetapi penipuan pilihan raya mesti dihentikan.
Sebelum ini hanya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PKR yang dilihat bersungguh-sungguh dalam menjayakan perhimpunan #Black505 dan sokongan PAS dijangka akan menambahkan lagi kekuatan bantahan itu.
Bekas calon kerusi Parlimen Putrajaya itu turut menegaskan, PR tidak boleh berdiam diri dengan penipuan yang dilakukan dalam pilihan raya umum 13 lalu.
"Kalau kita berdiam diri kerana telah menang menguasai kerajaan (negeri), kita pengkhianat kepada perjuangan.
"Kalau pengerusi SPR tak nak letak jawatan, Najib kena letak jawatan. Kalau kedua-dua letak jawatan, Alhamdulillah, itu lagi baik. Atas sebab itu, tidak mustahil Najib letak jawatan," tegas Husam.

Black 505: Ulama gesa rakyat bangkit tuntut hak, cegah penipuan PRU

ustaz ganiKUALA LUMPUR 18 JUN: Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Ustaz Abdul Ghani Shamsudin berkata, umat Islam tidak boleh membiarkan penipuan tanpa sebarang usaha mencegah, terutamanya melibatkan sistem pilihan raya yang pincang.
“Pasrah kepada kezaliman dan penyelewengan bukan akhlak Islam. Kita wajib bangkit menuntut kembali hak kita yang dinafikan. Islam melarang kita melihat kemungkaran tanpa berusaha untuk mencegahnya,” katanya kepada Keadilan Daily.
Justeru, beliau menyokong penuh himpunan Black 505 dan menyeru rakyat Malaysia hadir beramai-ramai di Padang Merbok 22 Jun ini.
“Keputusan pilihan raya lalu mendedahkan seluruh rakyat kepada sistem demokrasi yang herot. Himpunan itu nanti menjadi platform terbaik menyedarkan rakyat hak mereka yang dicabuli pemerintah,” kata Ghani.
Katanya, sesebuah negara tidak akan dapat melahirkan rakyat yang bermaruah dan bermartabat akibat cara pemilihan pemimpin negara yang penuh tipu helah dan muslihat.
“Usaha dilakukan penganjur Blackout 505 patut disokong oleh semua rakyat yang cintakan keadilan,” tegasnya.

Black 505: AMK, Pemuda Pakatan sedia gempur Padang Merbok

KUALA LUMPUR 18 JUN: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) kini memasuki fasa terakhir mobilisasi menjelang kemuncak himpunan Black 505 yang diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur, 22 Jun ini.
“AMK telah bersedia sepenuhnya. Kini dalam proses akhir mobilisasi untuk himpunan itu,” kata Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Katil berkata, jentera AMK menumpukan kepada anggota KEADILAN seramai mungkin, selain penyokong Pakatan Rakyat.
“Kali ini kita menumpukan kerja peringkat negeri untuk menggerakkan seberapa ramai ahli AMK untuk turun ke himpunan kemuncak 505 pada 22 Jun nanti,” katanya kepada Keadilan Daily.
Katanya, selain menggerakkan peserta, AMK juga akan memastikan keselamatan mereka sepanjang himpunan berlangsung.
“AMK akan bekerjasama dengan beberapa NGO lain serta Unit Amal PAS bagi memastikan kelancaran himpunan itu nanti. Berdasarkan pengalaman lepas, kita cukup bersedia memikul tanggungjawab bagi memastikan keselamatan peserta terjamin,” katanya.

The Najib-Mahathir foxtrot

How do you feel when someone keeps breathing down your neck, nagging, criticizing and meddling with your work right from the day you start work?
Well, if you want to know, 'tanya Najib'. Yes, ask Prime Minister Najib Razak because that must be how he is feeling all this while. And worse still, the person doing the heavy breathing is not Mongolian beauty Altantuya Shaariibuu or wife Rosmah Mansor but Mahathir Mohamad!
The Najib-Mahathir foxtrotYes, Mahathir or Dr M the former prime minister - hard as nails and some say ruthlessness personified - who defeated all other pretenders to his throne including Musa Hitam, Tengku Razaleigh and Anwar Ibrahim. Dr M also removed Abdullah Badawi from power even though he had handpicked Badawi to succeed him. And this was how Najib came to power - given the green light from Mahathir to replace Badawi..
Yes, the old man was that powerful. Remember Tun Salleh Abas who was unceremoniously sacked as Chief Judge. Even the Malay Rulers lost their immunity against prosecution! It was then that dazzled by his own power, Mahathir began ruling the country like his own property, arbitrarily helping his sons and cronies to amass wealth beyond imagination.
By comparison Najib, and for that matter Badawi too, have not been able to match the mega structures built by Mahathir, such as the still half-full office blocks at the Petronas Twin Towers, the money-swallowing F1 Circuit, the far from perfect Putrajaya and the ever rising tolls for using our highways.
Up till now, Najib has failed to eke out any real or lasting transformation programs despite having the gall and vanity to encourage the people to call him Bapa Transformasi or the Father of Transformation!
However, in gravy train department, neither Najib nor Badawi have been slouches. While they may not be able to drive the gravy train as well Mahathir and his sons, they too have supped and feasted well on the largesse that comes with near absolute power.
Fed up of Dr M's backseat driving
About to begin his second term as PM - if he is not thrown out as Umno president in the party's elections later this year - there are signs Najib is now fed up with being in Mahathir's shadow. He wants to be his own man but is not sure how. He wants to claim his own right as the elected Prime Minister, but is afraid Mahathir might get upset and squash him to death like a pesky fly.
No wonder Najib is feeling peeved and rather insecure with all the recent talk of removing him from power in UMNO and taking out a no-confidence vote against him in Parliament. Obviously, Najib must feel he must do something and do it fast.
He probably reckons his trump card was leading UMNO/BN to win the 13th general election. Whether it was by hook or by crook, UMNO-BN has won and UMNO has the biggest number of seats  - 88 out of 133 to boot. To him, this took place at a time when the country has not been doing too well in every aspect; UMNO was in big trouble due to its never-ending infighting and scandals, while the BN component parties were in shambles too. Above all, the Opposition was the strongest ever. Could Mahathir win the GE-13 or for that matter all the previous elections if faced with the same problems?
And from here, the seed grows, a bulb suddenly lights up for Najib. Why not stand up to Mahathir and then inherit all the devious and lucrative ramifications already set up by the older man.
Of course for now, Najib and strategists will try to walk silently like Ninjas, delivering the killer blow when they are ready and without Mahathir even realising it. But wily old fox as he is, Mahathir may already be two steps ahead in this cloak-and-dagger game that he excels in.