Jumaat, 14 Jun 2013

Husam Musa: Mengapa Saya Tak Hadir Angkat Sumpah?

ADUN Salor Datuk Husam Musa (gambar) hari ini menjelaskan beliau tidak menghadiri majlis angkat sumpah di Dewan Undangan Negeri itu semalam kerana mempunyai tugasan rasmi di luar negara.


"Saya dijadual ada aturcara rasmi di luar negara bermula 13 Jun sampai 20 Jun. Permohonan cuti saya diluluskan oleh sidang DUN Kelantan semalam," kata dalam kiriman SMS kepada Malaysiakini.
Husam berkata beliau telah memohon untuk tidak menghadiri sidang DUN Kelantan sejak 26 Mei lalu kerana berada di luar negara termasuk menunaikan umrah pada 26 Mei hingga 9 Jun .

"Saya akan mengangkat sumpah pada sidang belanjawan (yang) dijadualkan Oktober akan datang.
"(Perhimpunan) Blackout 12 Jun dan jadual luar negara 13 Jun di atur lebih awal sebelum dapat notis sidang dun," katanya.

Beliau mengulas laporan akhbar hari ini berhubung tandatanya mengenai ketidakhadirannya di majlis angkat sumpah tersebut, sedangkan beliau dilaporkan dilihat hadir dan berucap dalam perhimpunan Black 505 di Padang Majlis Daerah Ketereh pada 12 Jun.

Himpunan Solidariti Ummah 14 Jun 2013

Pemuda PAS Ketuai Perarakan Bantah Kekejaman di Syria.

TGHH: KHUTBAH JUMAAT 05 SYA'BAN 1434 / 14 JUN 2013

Orang-Orang Muhyiddin Mula Berkata, Kalau Bukan Kali Ini, Bila Lagi?

Di sebalik pelbagai khabar angin yang sedang bertiup mengenai politik UMNO dan kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri, kedudukan Muhyiddin sama ada mencabar Najib sebagai Presiden UMNO atau hanya mengekalkan jawatan Timbalan Presidennya dalam pemilihan parti hujung tahun ini, terus menjadi tanda-tanya.

Jika sebelum ini ramai golongan pengampu, pembodek dan tukang kipas tampil dengan satu demi satu alasan agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan tetapi sejak Muhyiddin sendiri enggan memberi ulasan mengenai perkara itu buat masa ini, ia semacam reda seketika.

Muhyiddin minggu lalu ketika di Pagoh hanya berkata, beliau akan memberi komen mengenai pertandingan dalam UMNO atau mengenai kedudukan dirinya sama ada bertanding atau tidak di suatu masa yang sesuai nanti.

Jawapan Muhyiddin itu bukan saja berjaya menghentikan pengampu, pembodek dan tukang kipas daripada terus berkokok tetapi dalam masa yang sama terus menghangatkan perbualan di dalam UMNO sendiri mengenai pertandingan kedua-dua jawatan tertinggi itu.

Ramai yang percaya, jawapan Muhyiddin itu menggambarkan kesediaannya untuk memikul tanggungjawab yang lebih tinggi dalam UMNO, bagaimanapun beliau dipercayai perlu mengambil sikap berhati-hati dan meninjau-ninjau dahulu arus yang sedang mengalir di dalam UMNO, sama ada memihak kepadanya atau pun tidak.

Apabila Islam dan politik dianggap dua perkara berbeza!

Oleh: senik

"Assalamualaikum,, Kalau dulu, orang UMNO dan penyokongnya saja yang berfahaman Islam dan politik itu suku, Amanat Hadi dianggap menjadi penyebab masyarakat Islam berpecah belah, Politik tidak diizinkan dibicarakan di masjid kerana itu dianggap mencemar kesucian Islam.Tetapi hari ini selepas PRU 13, berlaku satu lagi fenomena di kalangan penyokong PR yang turut menempatkan politik berbeza dengan Islam.

istilah ulamak politik mula dicanangkan bagi menunjukkan adanya ulamak yang bermain politik untuk mendapatkan kuasa.Ada pendapat yang memuji setengah ulamak yang berpolitik dan mengkeji setengah yang lain.Ada pendapat yang memperlekehkan ulamak yang tidak ada ilmu politik, ilmu politik yang dianggap terasing dari Islam.Kenapa perkara ini berlaku? Apakah kerana kegagalan memenangi PRU menjadi alasan untuk membenci ulamak politik?

Islam adalah carahidup yang sepatutnya difahami oleh semua UMAT ISLAM merangkumi semua sistem nilai kehidupan termasuk politik, yang bermakna politik tidak harus difahami semata mata untuk mendapatkan kuasa tetapi harus difahami kuasa yang diperolehi itu adalah amanah yang perlu dilaksanakan.Perlaksanaan amanah itu pula mestilah dengan panduan yang jelas dari Islam.Ulamak yang berpolitik bukan kerana mereka mahu cari kuasa peribadi tetapi tanggungjawab yang diwajibkan kepada mereka sesuai dengan ilmu Islam yang mereka ada untuk melaksanakan perintah ALLAH.

Masalahnya berlaku bertembungan di kalangan umat Islam sendiri di mana sebahagian Umat Islam masih berpendapat Islam suku, politik suku.Ulamak sesuai dengan gelarannya merupakan seorang yang berilmu bukan setakat ilmu ilmu ibadat  tetapi ilmu muamalat yang berteraskan ajaran Islam, termasuk ilmu mualamat ini ialah ilmu politik berteraskan Islam, bukan berteraskan pendapat akal semata mata.

Wajib Baca: Berita baik untuk penyokong BN

Lepas BN Menang, Selalunya Kita Mendapat Berita Tentang Kenaikan...Kan?

Suhakam fokus baiki 5 agenda utama


Suhakam KUALA LUMPUR -  Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) akan memfokus kepada memperbaiki lima agenda utamanya dengan membabitkan kerajaan dan pihak berkuasa berkaitan untuk terus ke hadapan, kata Pengerusinya yang dilantik semula Tan Sri Hasmy Agam.
  
Beliau berkata isu berkenaan ialah populasi yang semakin berusia, kanak-kanak yang mempunyai masalah pembelajaran, hak asasi manusia dalam perniagaan, siasatan awam dan pendidikan berkaitan hak asasi manusia di sekolah rendah.
  
Hasmy berkata Suhakam mampu menjadi kuasa yang kuat untuk perubahan apabila digerakkan secara strategik dalam menangani rungutan dan keperluan masyarakat sivil.
  
"Terdapat beberapa cara berbeza untuk Suhakam membabitkan kerajaan dan badan berkaitan termasuk mengadakan perbincangan dengan menteri, menyediakan laporan, menghantar aduan dan membangkitkan isu berhubung situasi pencabulan hak asasi manusia.
  

Kemelut di Syria | 14 Jun 2013

Teng: Selangor's councils to live stream meetings

Stop State Violence Forum: Roger Chan on IPCMC vs EAIC

Analisis Awani- Sidang Parlimen 13: Kualiti dan Isi?

Padang Merbok: Iklan McDonald's dedahkan penipuan DBKL?

PELBAGAI alasan diberikan untuk menghalang penganjuran Himpunan Aman Black 505 yang dijadualkan pada 22 Jun ini di Padang Merbok Kuala Lumpur.

Hasil rundingan oleh pihak penganjur dengan DBKL sebelum ini telah menyebabkan himpunan yang sepatutnya berlangsung pada 16 Jun itu ditunda ke 22 Jun.

Alasan terbaru yang diberikan untuk menolak kelulusan himpunan itu ialah kononnya Majlis Olimpik telah menempah Dataran Merbok sejak tahun lalu bagi menganjurkan satu acara larian.

Namun sebuah Iklan yang disiarkan oleh portal McDonald's tentang acara larian yang dimaksudkan nampaknya mendedahkan perkara sebaliknya.

 "Siapa tipu? DBKL atau McDonald's? "

Majlis sanjungan budimu guru Ahad ini


KUALA LUMPUR: Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik Malaysia) mengalu-alukan  kehadiran warga pendidik dari pelbagai institusi  ke Majlis Sanjungan Budimu Guru, Ahad ini di Auditorium Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor.

Program yang  cukup bermakna ini dianjurkan dengan dengan kerjasama Jawatankuasa Tetap Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan serta AmalNita Selangor juga Pendidik.

Demikian kata Presiden Pendidik, Normala Bt. Sudirman (Cikgu Mala) (gambar bawah) dalam kenyataannya.

Bertemakan “Guru Murabbi Penjana Khaira Ummah”, suatu forum akan diadakan selain acara perasmian yang akan disempurnakan perasmiannya oleh  Dr.  Halimah Ali selaku Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.

Antara jemputan istimewa adalah Siti Zailah Mohd Yusuf selaku Ahli Parlimen Rantau Panjang yang juga merupakan Ketua Dewan Muslimat Pas Pusat.

Turut dijangka meraikan majlis ini juga adalah  Dr. Hjh Siti Mariah Bt. Mahmud selaku Ahli Parlimen Kota Raja merangkap Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Suhakam perkenal 3 anggota baru


Suhakam KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini mengumumkan tiga ahli jawatankuasa yang baru dilantik berkuatkuasa 26 April lalu.

Mereka yang dilantik termasuklah Profesor Dr Aishah Bidin, Francis Johan Adam dan Sylvester Madating@Nordin Kasim.

Pengerusinya, Tan Sri Hasmy Agam berkata, Suhakam mengekalkan tujuh ahli jawatankuasa seperti tahun sebelumnya.

"Kita mengekalkan empat orang lama termasuk saya sebagai pengerusi, Prof Datuk Dr Khaw Lake Tee, Prof. Datuk Dr Mahmood Zuhdi A Majid dan James Deva Nayagam.

"Tahun ini kita akan kekalkan juga tujuh orang ahli jawatankuasa dalam Suhakam," katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

MUKTAMAR: JIKA PAS SINGKIR GOLONGAN YANG DIANGGAP ANWARITAS, PAS TIDAK KEMANA.

Proses Pembersihan Golongan Pro Pakatan Sudah Bermula????

Maklumat Tulang Besi dapat maklumat dari satu sumber yang sangat2 boleh dipercayai. Bahawa adalah sebuah "war-room" telah pun ditubuhkan. Matlamat "war-room" tersebut adalah untuk memandu serta mengkoordinasi kempen bagi menghadai pemilihan PAS bulan November ini.

Apakah matlamat kempen tersebut?

Tidak lain dan tidak bukan untuk memastikan tokoh dalam PAS yang dilihat tidak "wala'" kepada ulama dan Presiden dibersihkan sama sekali dari kepimpinan tertinggi parti.

Antara nama-nama yang telah disenaraikan dalam senarai "bersih" adalah : Khalid Samad, Salahuddin Ayub, Dr Dzul, Dr Hatta Ramli, Dr Syed Azman, Dr. Mujahid Yusuf Rawa, Husam Musa dan ramai lagi. Dengar ceritanya Dr Siti Mariah serta Siti Zailah pun bakal disembelih.

Mereka2 ini dilabel sebagai "pro Anwar" dan dianggap meletak Anwar lebih tinggi dari Presiden kerana banyak memangkah serta menegur Presiden PAS.

Tulang Besi tidak tahu maklumat ini benar atau tidak.

Maklumat diatas adalah maklumat yang didedahkan oleh Tulang Besi.Jika maklumat ini betul, maka elok sangat lah para pejuang islam cerdik pandai fikirkan semula siapa yang akan tinggal dalam PAS.Selama ini mereka inilah, walau tidak bergelar ulama, namun aku percaya mereka juga alim,baik dan telah di tarbiahkan dalam Islam.Cuma mereka bukan ulama,mereka ini golongan cerdik pandai muslim,

Suruhanjaya Persempadanan dicadang ganti kuasa SPR


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya pilihan raya Malaysia (SPR) dianggap tidak layak untuk mengendalikan persempadanan semula kawasan pilihan kerana ekoran rekod buruknya dalam pilihan raya lalu.

Sehubungan itu, kajian badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) mencadangkan agar Suruhanjaya Persempadanan ditubuhkan bagi menjalankan tugas ini sebagaimana yang dibuat dibeberapa negara.

"Suruhanjaya Perwakilan yang diadakan di New Zealand, khususnya, boleh dijadikan sebagai rujukan bagi mengadakan sebuah badan yang berkebolehan dalam menyemak semula dan menggariskan sempadan bahagian-bahagian pilihan raya yang saksama, sebagai langkah pertama merealisasikan prinsip satu orang satu undi yang sama nilai yang ideal dalam sistem pilihan raya yang demokrasi," cadang KPRU dalam kenyataannya.

Di bawah perkara 113 Perlembagaan Malaysia, pilihan raya di Malaysia adalah diuruskan oleh satu badan khas yang telah dilantik oleh Yang Dipertuan Agong dan badan ini dinamakan Suruhanjaya pilihan raya Malaysia (SPR).

Antara tugas SPR termasuklah menjalankan pilihan raya bagi Dewan Rakyat, Dewan Undangan Negeri dan pilihan raya kecil, serta menyediakan daftar pemilih dan menjalankan urusan pendaftaran dan penyemakan daftar pemilih.

SPR juga bertanggungjawab mengkaji semula persempadanan kawasan pilihan raya dengan melibatkan bidang kuasa pentadbiran pejabat tanah dan daerah dan pentadbiran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Mahathir masih belum puas jadi PM 22 tahun

KUALA LUMPUR: “Inilah watak kerakusan kuasa Tun Mahathir yang tidak pernah kenyang,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau berkata, bekas Perdana Menteri itu sentiasa lapar dengan kuasa, tidak seperti Perdana Menteri yang lain, apabila bersara tidak banyak hendak campur tangan dalam pentadbiran negara.

Ahli Parlimen Bukit Gantang itu menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Mahathir yang telah ‘berwasiat’ kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya jangan memberi muka kepada pembangkang.

Ayah kepada Menteri Besar Kedah itu dilaporkan menyatakan demikian selepas menghadiri majlis makan malam sempena Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) 2013 di ibu negara semalam.

Bagi Idris, selama 22 tahun Mahathir mentadbir negara, hancur segala-galanya daripada sistem kehakiman, demokrasi, hak asasi, ekonomi, rasuah, penghinaan pada hukum agama, ulamak dan politik.

“Rakyat jangan terkejut tindakan yang akan diambil oleh Najib apabila beliau mengikut skema yang telah dicadang oleh Tun. Beliau di dalam keadaan yang goyang, sebagai  Perdana Menteri dan Presiden Umno,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Perarakan Meyerahkan Memorandum Di Hadapan Kedutaan Syria... (14 Jun 2013)

两场快闪活动为622集会造势

K'jaan Pulau Pinang hulur bantuan kewangan kepada mangsa ribut

Penang: Lawatan KM ke tempat kejadian hadapan Menara UMNO

Flashmobs to count down to 'Black 505' rally

Hentikan campur tangan kuasa asing di Syria

Hentikan kezaliman terhadap rakyat Syria

Don't let Dr M's 'ugly legacy' rear its head: SHOW YOUR ELECTORAL UNITY ON JUNE 22 - PR

Don't let Dr M's 'ugly legacy' rear its head: SHOW YOUR ELECTORAL UNITY ON JUNE 22 - PR
Amid calls from former premier Mahathir Mohamad for "tough" action against the Opposition, Pakatan Rakyat leaders called on Malaysians to come together to celebrate their electoral unity defend their fundamental electoral rights and stop the elder leader's "ugly legacy" from rearing its head.
"It is very important for all Malaysians to come to Padang Merbok on June 22 to celebrate their electoral unity and to fight electoral corruption and fraud," MP for Pandan Rafizi Ramli told Malaysia Chronicle.
"More so now when Mahathir's ugly legacy is rearing its head, using intimidation and clampdown to stifle the legitimate right of the people to express their protest against electoral fraud."
City Hall giving Black 505 the runaround, just like in BERSIH 3.0?
Rafizi, along with Sungai Petani MP Johari Abdul and Bukit Bintang MP Fong Kui Lun, had met with City Mayor Ahmad Phesal Taib and Dang Wangi district police chief Zainuddin Ahmad earlier this morning over the venue for the Black 505 rally, which the Pakatan leaders plan to stage at noon at the Padang Merbok field near by to Parliament House and the Lake Gardens.
The meeting was called by the Kuala Lumpur City Hall but as expected, there was no breakthrough in the impasse over the venue. The Pakatan leaders still want to make use of the Padang Merbok field, while City Hall - in a move reminiscent of its refusal to allow BERSIH 3.0 to hold their rally at the Dataran Merdeka last year - refused.
This despite the Pakatan having already made a previous concession in postponing the date of their rally from June 15 to the 22nd. City Hall offered as replacements the Stadium Merdeka and Stadium Titiwangsa.
"We have to stick with Padang Merbok as it is the best compromise that balances between the need to honour the right for freedom of assembly and the authorities' request to stay away from Dataran Merdeka. I do not foresee the Pakatan top leadership agreeing to make further changes, so I call on all Malaysians to come and stand up for themselves and their future."
Indeed, few people expect Prime Minister Najib Razak's government to offer any real solutions but instead to throw up as many obstacles as it could to stop the protest which aims to highlight the extent of electoral cheating during the May 5 general election.
"Whichever suggestion which comes from us, chances are they will come up with some new excuse. So what's the point, it's better to just stay put at Padang Merbok," MP for Batu Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Odd situation with the Opposition holding the majority vote

Kerajaan Perpaduan, PAS Selangor tidak tahu

Saya sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor tidak mendapat maklumat mengenai perkara itu, kata Dr Rani Osman.

PETALING JAYA: Kepimpinan PAS Selangor mendakwa tidak mendapat maklumat mengenai usaha membentuk kerajaan kerjasama atau perpaduan dengan Umno di negeri itu, kata Dr Rani Osman.
“Saya sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor tidak mendapat maklumat mengenai perkara itu…setakat yang saya tahu tidak ada.
Saya tidak tahu kalau rundingan dibuat dengan timbalan-timbalan saya,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Adun Meru menegaskan jika ada cadangan kerajasama, pihaknya akan merujuk kepada PAS Pusat untuk mendapat restu.
Beliau menambah, jika PAS membenarkan, rundingan atau kerajasama akan dilakukan.
Dr Rani berkata demikian ketika mengulas tuIisan wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin dalam blognya terdapat rundingan perpaduan Melayu d iantara parti PAS, PKR dan Umno di negeri Selangor dan Terengganu akan tetapi menemui kegagalan ekoran di pihak Barisan Nasional (BN), khasnya Umno, tidak mempunyai “operator” yang boleh melaksanakan gerakan belakang tabir.
Menurut bekas ketua pengarang kumpulan akhbar milik Umno New Straits Times itu, di negeri Selangor, rundingan berlaku diantara ketiga-tiga parti itu disebabkan oleh permusuhan terbuka antara Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Mohamed Azmin Ali daripada PKR.
Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula jelasnya dikatakan berminat bekerjasama dengan Umno walaupun PAS hampir-hampir menewaskan Umno di Terengganu, kata Kadir dalam blognya.
Bagaimanapun, kepimpinan PAS Terengganu tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu.

NGO Anjur Jelajah Countdown, Flash Mob Besar-besaran Sebelum #Blackout505


KUALA LUMPUR, 13 JUN: Gabungan lebih 50 badan bukan kerajaan (NGO) akan menganjurkan program “countdown” (mengira detik) sebelum berlangsungnya perhimpunan aman #Blackout505 yang akan diadakan di Kuala Lumpur, 22 Jun nanti.
himpunan suara rakyat kelana jaya black 505 03Program tersebut dimulakan dengan aksi ‘flash mob’ yang melibatkan rakyat dari pelbagai kaum dan latar belakang di sepanjang jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur bermula jam 2.00 petang Sabtu ini.
Dalam acara flash mob itu nanti, orang ramai juga diseru agar hadir dengan membawa pelbagai plakad berdasarkan kretiviti masing-masing.
Menurut Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin, selain flash mob di Jalan Tunku Abd Rahman acara countdown ini juga diadakan di beberapa tempat di seluruh negara.
“Bagi memastikan mobilisasi terbesar dan sebagai aksi akhir membangkitkan kesedaran rakyat tentang penipuan Pilihan Raya Umum ke-13, Gabungan Suara Rakyat 505 mengkordinasi sebuah jelajah mengira detik menuju 22 Jun.”
Badrul Hisham berkata demikian dalam sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di sini hari ini.
Pada 17 Jun pula, program Pidato Perdana akan diadakan dengan melibatkan beberapa pemimpin NGO dan aktivis mahasiswa bertempat di Padang Awam, Halaman Meru Permai, Meru Raya, Ipoh.
Program countdown itu diteruskan pada 18 Jun di Dataran Tonggak 10, Sg Besar, Selangor dengan satu lagi program Pidato Perdana.

Mapim gesa TPPA dibahas di parlimen

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) menggesa isu Trans Pasific Partnership Aggreement (TPPA) dibahas pada persidangan Dewan Rakyat akan datang.

Presidennya Azmi Abdul Hamid berkata, memandangkan ia ada kaitan dengan persoalan kedaulatan ekonomi dan kesan kepada pelbagai industri negara, maka wajar ia diusulkan sebagai isu yang segera, berkepentingan awam dan relevan dengan pelbagai dasar kepentingan negara.

"Oleh kerana penglibatan Malaysia dalam perundingan TPPA dilakukan tanpa pengetahuan  awam, parlimen adalah wadah yang sewajarnya diguna untuk membahaskan mengenai baik buruknya negara diheret dalam hegemoni ekonomi kuasa besar seperti Amerika.

"Kami mengingatkan bahawa isu ini sangat serius  kerana ia akan mendedahkan  pelbagai industri negara kepada persaingan yang tidak adil. Jauh lebih berat ia juga akan mengakibatkan pelbagai dasar negara seperti status syarikat bumiputera dipinda atau dimansuhkan kerana dianggap sebagai penghalang kepada pasaran bebas," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau turut mempersoal, kenapa perundingan yang sangat berisiko ini tidak melibatkan proses konsultasi awam.

Lebih mengejutkan apabila perundingan itu sedang masuk ke fasa terakhir dan Malaysia akan turut menandatangani suatu perjanjian yang mempunyai implikasi besar kepada ekonomi dan kedaulatan negara.

TPPA: MTEM bertindak keluar mesyuarat dengan MITI

Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) bertindak meninggalkan mesyuarat dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) semalam selepas pihak kementerian enggan memberikan maklumat mengenai rundingan sulit berhubung  Perjanjian Kerjasama Trans Pasific (TPPA).

"Ia sepatutnya mesyuarat dua jam tetapi ia berhenti selepas 90 minit. Mereka mulakan mesyuarat tapi kami yang menamatkannya," kata Ketua Pegawai Eksekutif Mohd Nizam Mahshar yang menyifatkannya sebagai satu "tindakan diplomatik".

NONEMTEM telah menyatakan kebimbangan bahawa TPPA, perjanjian perdagangan bebas yang termasuk, antara lain, Australia, Kanada
dan Amerika Syarikat, akan mengancam perniagaan kecil hingga sederhana tempatan dan mendedahkan Malaysia kepada keadaan perdagangan yang berat sebelah.

Nizam berkata meskipun MITI menegaskan ia telah berunding dengan pihak-pihak berkepentingan dalam rundingan tersebut, tetapi tegasnya mungkin tidak ada rundingan yang bermakna jika kerajaan enggan mendedahkan sebarang maklumat, kerana sokongan terhadapnya akan akhirnya menjejaskan pengguna dan perniagaan di Malaysia.

"MITI menegaskan ia telah berunding dengan pihak industri, tetapi apa yang anda maksudkan dengan perundingan? ... Jika teks (perjanjian itu) tidak didedahkan, maka perundingan tidak boleh diadakan...," kata Nizam dalam satu sidang akhbar hari ini.

Black 505: DBKL gagal beri alasan munasabah- Rafizi

KUALA LUMPUR 14 Jun: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) gagal memberi alasan mengapa Himpunan Black 505 tidak boleh diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
“DBKL gagal memberi alasan yang munasabah kenapa himpunan perlu diadakan di tempat tertutup.
“Arahan itu menyalahi hak yang diperuntukkan bagi himpunan aman, kalau kita terus terima keputusan DBKL, ini bermakna kita telah bertentangan dengan prinsip PR yang konsisten mempertahan isu hak dan hubungan langsung dengan rakyat,” kata Ahli Parlimen Pandan itu.
Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas pertemuan antara wakil Pakatan Rakyat dan DBKL di Bilik Mesyuarat DBKL, Jalan Raja Laut hari ini. Pakatan turut diwakili dua Ahli Parlimen iaitu Datuk Johari Abdul dan Fong Kui Lun.
DBKL sebelum ini menolak permintaan Pakatan Rakyat mengadakan himpunan di Padang Merbok dan menetapkan himpunan hanya boleh diadakan di stadium dan tempat tertutup.
Bagaimanapun menurut Rafizi, keputusan akhir hanya akan dibuat selepas mesyuarat diadakan dengan pimpinan Pakatan Rakyat dan NGO terlibat.
“Setakat ini, mandat kami tidak berubah, himpunan akan tetap diadakan di Padang Merbok. Namun kita akan maklum semula dari masa ke semasa,” katanya menyifatkan pertemuan dengan pihak DBKL hari ini berjalan dalam keadaan baik dan mesra.

Perbincangan Himpunan Black505 Buntu : Pakatan Tetap Turun Pada 22 Jun

Rafizi SACC black PKR
KUALA LUMPUR, 13 JUN: Perhimpunan #Blackout505 tetap akan diadakan di Padang Merbok di sini walaupun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak ingin bekerjasama dengan penganjurnya, kata MP Pandan Rafizi Ramli.
Rafizi berkata alternatif yang ditawarkan oleh DBKL, Stadium Merdeka, tidak sesuai untuk himpunan tersebut kerana ruangnya yang terhad.
Keputusan menolak tawaran ke Stadium Merdeka itu juga diambil setelah PR menimbangkan faktor keselamatan berikutan saiz himpunan yang tidak sesuai untuk kawasan tertutup.
Pada 12 Januari lalu, Stadium Merdeka gagal menampung kebanjiran lebih 100,000 perserta Perhimpunan Kebangkitan Rakyat 112.
Keadaan sesak dan terbatas di stadium itu menyebabkan lebih separuh dari peserta gagal memasuki stadium.
Rafizi juga mendakwa alasan yang diberikan oleh DBKl untuk menolak permitaan penganjur himpunan tersebut sengaja diadakan.
“Pertama, Padang Merbok digunakan untuk aktiviti sukan ringan dan aktiviti sosial, kalau nak kira perhimpunan kita juga adalah satu aktiviti sosial.

‘Teladan buruk’ jika Pakatan terima tawaran berhimpun di stadium, kata Rafizi


Wakil pembangkang (dari kiri) Rafizi Ramli, Johari Abdul dan Fong Kui Lun bercakap kepada media selepas mesyuarat. – Gambar oleh Choo Choy MayKUALA LUMPUR, 14 Jun – Pakatan Rakyat (PR) bertegas untuk menggunakan Padang Merbok sebagai lokasi himpunan “Blackout 505”, dimana ahli Parlimen PKR Rafizi Ramli berkata sekiranya mereka menerima tawaran berhimpun di stadium akan memberi “teladan buruk” kata himpunan-himpunan lain di masa depan.
Rafizi berkata orang ramai mahu melaksanakan hak untuk berhimpun secara aman selagi ianya tidak melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012.
“Ia memberikan satu teladan yang sangat buruk,” kata Pengarah Strategi PKR kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan polis di sini hari ini.
Menurut Rafizi, tidak ada perkara baru yang dibangkitkan dalam mesyuarat itu, dengan pihak berkuasa menegaskan pembangkang PR perlu menggunakan stadium dan bukannya ruang terbuka, walaubagaimanapun PR masih mahu menggunakan padang berhampiran mercu tanda Dataran Merdeka di pusat bandar di sini.
“Ia masih buntu. Saya fikir ia adalah status quo,” kata Rafizi.
Dua pemimpin PR, seorang lagi ahli Parlimen PKR, Datuk Johari Abdul, dan DAP Fong Kui Lun, juga menghadiri mesyuarat itu kerana telah dipanggil oleh Datuk Bandar.
Pemimpin-pemimpin PR berkata majlis kepimpinan akan membuat keputusan muktamad mengenai perkara ini.

Rafizi: We can't give up holding rally at Padang Merbok on principle

Firefighters on high alert in Penang

Car companies refute 'lower' prices in Utusan report

Peniaga Menentang Keras Rancangan Ahmad Said Mahu Merobohkan Pasar Payang

Perbincangan DBKL- Penganjur Himpunan 'Black 505' Temui Jalan Buntu

Laungan 'multiracialism' hanya retorik kosong semata-mata

Retorik politik adalah biasa dan kalau kita sedar ia bertambah nyata dan mekar dalam situasi sekarang ini. Apabila situasi keseimbangan kekuatan sokongan diantara parti-parti kerajaan dan pembangkang segala retorik yang diungkapan dengan gah dahulu mungkin tidak terpakai lagi. Janji-janji untuk perpaduan kaum yang dilaungkan akhirnya tidak kemana juga. Ciri-ciri dan sentimen perkauman masih menjadi isu sebenarnya.
Omong-omong setengah parti yang memperjuangkan semua kaum tidak juga wujud. Ia merupakan omong-omong semasa pilihanraya sahaja. Selepas pilihanraya rakyat baru sedar retorik kosong itu adalah perkara yang selalu berlaku sebelum ini. Dalam pada beretorik untuk berjuang bagi semua kaum, ketua sebuah parti di sebuah negeri berkata seminggu dua sebelum PRU, bahawa di negerinya tidak akan ada calon Melayu Islam.
Pengumuman itu tidak salah, ‘content’ pengumuman tidak melambangkan parti untuk semua kaum dan agama seperti yang dilaung-laungkannya selama ini. Jelas parti itu telah berbohong. Persoalannya jika benar pun tidak ada calon Melayu dan Islam mewakili partinya, apa perlu menyebut Melayu dan Islam dalam kenyataannya itu? Bukankah parti itu parti memperjuangakan Malaysian Malaysia?
Bukankah selama ini berucap dengan gah mengatakan parti itu bukan parti Cina dan sebagainya? Kalau benar parti itu parti semua bangsa tidak perlu menyebut tiada orang Melayu dan Islam sebagai calon dan sebagainya. Hanya sebut di NS calonnya adalah seperti berikut….dan sebutkan nama mereka sudahlah tanpa memberikan kategori yang mereka itu Cina atau Melayu dan Islam.
Justru perkauman tetap menjadi isu. Jika isu perkauman ini tidak juga dapat di selesaikan dan menjadi prktis kepada mana-mana pihak maka tidak salah jika bangsa-bangsa di negara ini memberikan sokongan kepada parti yang dikerumuni oleh bangsa masing-masing.

Hadiah PRU13: Terima kasih pengundi BN .. Tambang bas bakal naik 30%

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan mengkaji sama ada membenarkan pengusaha syarikat bas menaikkan tambang sebanyak 30 peratus.

Pengerusinya Tan Sri Syed Hamid Syed Jaafar Albar berkata keputusan mengenainya akan dibuat sebelum Hari Raya Aidilfitri.

"Kita akan kaji. Banyak mana? Itu kita akan timbang," kata Syed Hamid kepada pemberita selepas merasmikan Ekspo Bas, Trak dan Komponen Antarabangsa Malaysia 2013 di Seri Kembangan, dekat sini hari ini.

Beliau diminta mengulas persetujuan Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) supaya kerajaan menaikkan tambang bas bagi mengelakkan syarikat terbabit
mengalami kerugian sehingga terpaksa menamatkan operasi.

Namun, Syed Hamid berkata pengusaha syarikat bas perlu seiring dengan SPAD dalam mencapai objektif untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada orang awam.

"Mereka memberi pandangan dan kita juga memberikan pandangan bagi mencari jalan terbaik untuk orang ramai," katanya.

UMNO akan pastikan Pulau Tuba terus gelap dari cahaya Al-Quran ..!!


1. Keputusan Kerajaan BN Negeri Kedah untuk menangguhkan pembinaan Maahad Tahfiz Sains di Pulau Tuba, Langkawi merupakan tindakan yang mundur ke belakang.

2. Malah, keputusan itu bagai membayangkan ketidaktentuan jaminan masa depan institusi pendidikan Islam di Kedah sebagaimana ura-ura sama terhadap KUIN sebelum ini. Adakah nasib sama juga bakal 'menghinggapi' Maahad Mahmud dan KAFA?

3. Cukuplah rekod Kerajaan BN yang hampir membunuh Sekolah Agama Rakyat (SAR). Jangan pula menganaktiri dan berlepas tangan terhadap institusi pendidikan yang berada di bawah tanggung jawab Kerajaan Negeri itu.

4. Sebagai sebuah kerajaan, alasan kos dan perbekalan elektrik yang dijadikan sandaran terhadap penangguhan itu menunjukkan dangkal dan lemahnya BN dalam mengurus kepentingan rakyat.

Biarlah Idris Paten Asam Pedas, Ustaz Mat Jangan Patenkan Budu Sudahlah...

Kehebatan seseorang pemimpin itu bukan ditilik kepada kekuatan body dan fizikalnya saja, atau besar kecil kemas atau tidak srban dan ikatannya, tetapi ia akan diukur kepada kecanggihan ideanya. Kemunasabahan buak fikirnya dan apa yang dilontarkan boleh menyebabkan orang 'terkanyak' - terkejut.

Terkanyak di sini bukan dalam erti kata lain 'gelak' atau lucu dengan buah fikiran itu tetapi merarasa 'aduhhh' dan 'wah'- hebatnya. Cara begitulah baru orang mengata pemimpin itu hebat dan ada keupayaan idea dan berpotensi untuk menjadi pemimpin membawa perubahan dan pembaharuan. Pemimpin yang baik dan ada idea juga akan memandu perjuangan dan wadahnya ke depan bukan berselibah dengan ekor serban dan kaki jubah.

Ada juga sesetengah orang bila pemimpin itu berfikir di luar kotak kemampuan dan 'kelontong' politik, ia akan dianggap sebagai khayalan dan impian. Dijehkan (persendakan) sebagai pemimpin yang tidak ada arah. Semisalnya bekas Exco Kelantan Husam Musa yang melontarkan beberapa idea untuk menjana pembangunan untuk rakyat Kelantan sedangkan keupayaan kewangan negerinya tiada, orang beranggap idea Husam sebagai angan-angan dan impian kosong. Ia digelar sebagai angan-angan Mat Jenin.


Lebih sedih lagi ada yang beranggap idea Husam telah menyusahkan Pas. Astga...anak beruk baham ayam,  teruk sangatlah pemimpin yang berfikiran sempit dan rigid begini. Mengambil muda sesuatu yang tidak mungkin dilaksanakan dengan keupayaan semasa, terus mengatakan ia membebankan Pas. Sebenarnya orang yang berkata demikian yang menyempitkan lorong fikir yang menyusahkan Pas. Orang yang bersikap negatif dan mudah gerun ini tidak akan berjaya untuk membangun negeri dan memimpin rakyat. Kehadiran mereka akan menghabiskan boreh saja dan membuang masa emas perjuangan.

EC's stubborn refusal to quit may force STREET PROTESTS!

Polls reform group Bersih 2.0 has conceded that taking to the streets could be the only way left to fight for polls reform should its campaign to clean up the election system through legal channels fail.
Co-chairman Datuk Ambiga Sreenevasan said the group, however, will first use its “People’s Tribunal” as the chief platform to “scrutinise” the allegations of fraud committed in Election 2013 where its findings will be the basis for its advocacy work for polls reform.
EC's stubborn refusal to quit may force STREET PROTESTS!“We will go with the tribunal first. Depending on the findings we will push for relevant reform. If that fails then a protest may be the only option,” she toldThe Malaysian Insider.
Ambiga had previously said that the “people’s tribunal” will serve as a “moral force” to investigate and publicly expose alleged fraud in the May 5 general election.
The tribunal and its findings will also underpin its fight for the resignation of all the present Election Commission (EC) line-up following accusations of bias. Bersih and Pakatan Rakyat (PR) leaders have also made this a key condition to bilateral talks on polls reform.
But the Najib administration’s insistence on the EC’s independence means it is unlikely to agree to the condition. The EC chairman, Tan Sri Abdul Aziz Yusof, has also said that the commission will not bow down to pressure.
The impasse could well force Bersih and the opposition to resort to street protests as a last recourse.
“Our fight for electoral reform will continue. Our People’s Tribunal will proceed,” Ambiga said.
Bersih has held three massive street protests in the past. The violent clampdown on the demonstrations, especially the third rally, drew widespread domestic and international condemnation on the Najib administration which later forced it to set up a parliamentary panel to oversee polls reform.

3 portfolio: Kepercayaan MB Selangor kepada PAS


"Saya tidak akan membelakangkan keputusan parti berkaitan hukum agama. Saya juga akan menamatkan perkhidmatan Ketua-ketua kampung yang tidak amanah dan tidak bertanggungjawab ketika menjalankan tugas," kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, YB USTAZ SALLEHEN MOKHYI ketika ditemui di pejabatnya tingkat 15, SUK, Shah Alam, baru-baru ini.

YB memegang portfolio Hal Ehwal Agama, Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa. Sudah tentu tiga portfolio yang begitu besar kerana ia melibatkan pembangunan manusia.

Saya ucapkan terima kasih kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang beri kepercayaan kepada saya untuk memikul tugas exco Hal Ehwal Agama, Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar. Kepercayaan ini mungkin satu penilaian atau satu penghormatan Tan Sri kepada saya. Ia juga kepada PAS yang cukup berkeupyaan untuk memikul tugas dan tanggungjawab ini.

Saya bukan sekadar berlatarbelakang pendidikan agama, tapi saya orang kampung yang hidup dan membesar di luar bandar. Dalam waktu yang sama saya berada di persekitaran dunia pertanian di utara Selangor. Ini merupakan kawasan pertanian yang terbesar di Selangor.

Saya memang nampak kerja ini agak berat. Apabila saya menilai kerajaan Pakatan Rakyat telah mengurus tadbir Selangor sepenggal, ini bererti saya tidak menghadapi kepayahan sangat. Kita telah merintis perjalanan itu dengan rakan-rakan pada penggal lalu. Di tambah dengan moto Selangor `Meneruskan Kecemerlangan'. Tugas saya menjadi sedikit lebih ringan kerana kita telah ada program yang lepas dan boleh digunakan untuk penggal kedua ini.

Serang PKR: Ezam disebut bakal dilantik pegawai Najib.??

Pelantikan Ezam sangat penting untuk membolehkan beliau mengendalikan isu-isu pembangkang terutama membabitkan PKR.

PETALING JAYA: Bekas Ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Nor disebut-sebut bakal dilantik menjadi pegawai kanan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh terdekat ini.
Pelantikan Ezam sangat penting untuk membolehkan beliau mengendalikan isu-isu pembangkang terutama membabitkan PKR.
Ezam pernah dianggap orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum meninggalkan PKR pada 2007.
Najib dikatakan tidak menyambung lima setiausaha politiknya yang kalah dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu.
Mereka ialah Datuk Fatmi Che Salleh; Datuk Sahlan Ismail; Datuk Shafie Abdullah dan Datuk Suffian Awang serta Latt Shahriman Abdullah.
Mereka digugurkan ekoran kalah bertanding dalam pilihan raya umum itu.
Pegawai-pegawai Najib itu dianggap telah gagal memberi nilai tambah kepada Umno dan Perdana Menteri terutama dalam pilihan raya itu.
Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin juga turut menyalahkan pegawai-pegawai  Najib itu.
Bagaimanapun, dalam perkembangan terbaru, Najib dilaporkan telah melantik Khairun Aseh sebagai salah seorang pegawai khasnya dan sudah pun memulakan tugasnya sejak minggu lalu.
Khairun merupakan Exco Pemuda Umno Malaysia,  anak kepada Tan Sri Aseh Che Mat iaitu Pengerusi Perbadanan Putrajaya.

Black 505: Penganjur, DBKL gagal capai kata sepakat

Penganjur perhimpunan Black505 dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hari ini masih gagal mencapai kata sepakat berhubung lokasi penganjuran himpunan tersebut pada 22 Jun ini yang akan berlangsung di Padang Merbok.

Bercakap kepada pemberita selepas pertemuan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib pagi ini, Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata buat masa ini penganjur kekal "status quo" untuk mengadakan himpunan itu di padang tersebut sekalipun DBKL tidak membenarkannya.

NONEDalam pertemuan lebih sejam itu bermula 8.15 pagi, Rafizi berkata perbincangan turut berkisar mengenai tawaran DBKL sebelum ini supaya mengadakan perhimpunan itu di Stadium Merdeka atau Stadium Titiwangsa.

Bagaimanapun, Rafizi berkata pihaknya tidak mempunyai mandat membuat keputusan dan akan berbincang perkara itu dengan kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat dan NGO berhubung perkara itu.

Beliau yang juga ahli parlimen Pandan sebaliknya menegaskan "tidak mengharapkan banyak perubahan akan berlaku".

"Setakat ini tidak ada perubahan (lokasi). Pertemuan (hari ini) berjalan dengan mesra tetapi keputusan kedua-dua pihak adalah sama pada asal. Kita mahu berhimpun di Padang Merbok.

Tipu PRU: Pakatan perintah Malaysia jika menang 25 petisyen

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat mampu mengambilalih pemerintahan negara daripada BN, jika menang kesemua 25 petisyen PRU13 bagi kawasan Parlimen yang difailkan di Mahkamah Tinggi yang telah berakhir tempohnya kelmarin.

Parlimen Malaysia mempunyai 222 kerusi dan daripada jumlah itu, parti-parti yang bertanding memerlukan 149 kerusi untuk mendapatkan majoriti 2/3 serta 112 kerusi untuk membentuk kerajaan dengan majoriti mudah.

Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS, Dr Mohd Hatta Ramli berkata, berdasarkan perkiraan itu, Pakatan sememangnya sudah berkemampuan untuk mengambil alih pemerintahan daripada BN di peringkat Persekutuan jika menang 25 petisyen itu.

Menurut beliau, Pakatan kini telah memiliki 89 kerusi di Parlimen dan sekiranya menang 25 petisyen itu menjadikan jumlah kerusi yang dimiliki oleh Pakatan nanti sebanyak 114, melebihi dua kerusi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah.

Kempen Najib tidak ditentang bermula

Jika Datuk Najib pemimpin yang bearwibawa dan diterima oleh semua, apa perlunya ketua Puteri dan ketua Pemuda Umno menyeru supaya belilau tidak ditandingi dalam pemilihan Presiden Umno yang akan datang?

Bahkan Tan Sri Muhyidin Yasin juga tidak perlu dicabar bagi mempertahankan jawatan Timbalan Presiden parti itu.

Seolah-olah telah bermula kempen dalam kalangan parti itu supaya jangan ada yang mencabar kedua-dua pemimpin itu untuk mengekalkan jawatan masing-masing.

Apakah telah ada kemungkinan dia dicabar berikut prestasi buruk Barisan Nasional dalam PRU yang lalu, malah pencapaiannya lebih buruk dari PRU 2008 di bawah Tun Abdullah Badawi dulu. Ia bukan sekadar buruk di peringkat Parlimen, bahkan pimpinan langsungnya dalam  BN dan Umno Selangor juga lebilh buruk daripada sebelumnya.

Jika prestasi buruk Tun Abdullah Badawi dulu diikuti oleh kebangkitan Umno secara langsung diketuai oleh Najib sendiri, menuntut Pak Lah berundur, maka bukanlah Najib kebal sangat hingga dia dibiarkan saja.

Maka Najib sendiri memahami apa yang dilakukannya terhadap ketuanya dulu, bukan ia mustahil melandanya. Telah pun ada yang mahukan Tan Sri Muhyidin berperanan bagi membangunkan semula kuasa Umno dan BN.

Dr Mahathir selepas dicabar oleh Tengku Razaleigh mengambil tindakan supaya jawatan presiden jangan dicabar kerana ia dikatakan mengundang perpecahan parti seperti yang terjadi selepas pemiliihan yang dia menang tipis. Dia berjaya mengelakkan dia tidak dicabar lagi selepas itu.

DAP gesa KPN, KDN lulus polis bantuan MBPJ

KUALA LUMPUR, 14 Jun – DAP hari ini menggesa Ketua Polis Negara (KPN)dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberikan kebenaran kepada pihak berkuasa tempatan mereka memiliki pasukan polis bantuan sendiri bagi mengekang kejadian jenayah di Petaling Jaya.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Damansara Utama, Yeo Bee Yin (gambar), menegaskan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) memerlukan tambahan dua kali ganda anggota pasukan polisnya bagi memastikan situasi yang selamat untuk penduduk di sekitar kawasan berkenaan.
“PJ perlu menggandakan kekuatan pasukan polis. Pada 2012, dengan populasi sekitar 620,000 penduduk, hanya ada 1,323 pegawai polis. Dalam erti kata lain, setiap anggota polis perlu melindungi  470 penduduk,” katanya yang juga pakar strategi media sosial DAP dalam satu kenyataan hari ini.
“Purata 1:470 adalah jauh lebih tinggi berbanding saranan Interpol (International Criminal Police Organisation), 1:250.”
Jelasnya lagi, MBPJ telah memohon pasukan polis bantuan sejak Februari 2009 dan memperuntukkan sejumlah RM4.3 juta untuk melengkapkan 100 pegawai pebguasanya sebagai polis bantuan, namun ia telah ditolak pada 2010 atas alasan tiada keperluan pasukan polis tambahan di kawasan berkenaan dan akan berlaku pertindihan tugas dengan polis.
“MBPJ kemudiannya memohon semula pada Jun 2012, namun masih lagi belum menerima sebarang jawapan daripada IGP,” katanya.

The Zombie-fication of Malaysian Society.

I have written a long time ago, about the political realities in this country. Malays and Bumiputera are the dominant groups in Malaysia. Any political organization which does not factor-in Malay interests and participation will fail to gain national relevance. It’s a practical requirement for now.
For a long time from now, Malays will still be the majority. Unless there is a catastrophic reversal in demographics, this fact will remain. And this fact is recognised by parties like DAP. The PM and the DPM will continue to be Malays. This country will never become a republic. All the institutions are controlled by Malays and unless Malays themselves elect to self-destruct, then others will take over.
The problem in this country is caused by UMNO. It has zombied Malays into believing they are under siege especially from the Chinese. The Malays who are dominant in almost all aspects of civil life in this country is besieged by a numerically inferior group? The zombiefication by UMNO defies logic.
Unless all these mad things happen, Malays will keep their place. The only people worried about keeping their place is UMNO because it’s on the way out. What more under the confused leadership of Najib.
Who else except Najib who can hold contradictory ideas and believe in them at the same time? Who else other than Najib who can talk about inclusiveness one minute and the next minute is haranguing the Chinese for not supporting UMNO?  Who else other than Najib and UMNO who can run down the Chinese but the same time cavorting and doing business with Chinese friends?  Who else other than UMNO leaders who can deride Chinese women but salivate at the sight of Amber Chia or Daphne Iking and other luscious looking Chinese girls adorning the numerous advertisement billboards?
 Who else other than UMNO leaders who can talk piously about law and order but sees nothing amiss in appointing a transgressor of law as Home Minister. Who else other than UMNO can appoint someone faggotty as Minister of Defence who described armed Sulu invaders as old men wearing sarongs and slippers?
We accept and acknowledge the Malay factor. We reject UMNO only.

WHITHER MALAYSIA POST-GE13: Issues, risks & the myth of transformation

WHITHER MALAYSIA POST-GE13: Issues, risks & the myth of transformationI was asked the same question over and over again by my peers, clients and the media. I did not give an immediate answer because it is precisely a "post-GE' assessment. There is a need to review and analyze the responses from various stakeholders, parties and observers. There is a necessity to feel  the pulse of the nation before a valid and fact-based observation can be made.

There are a few themes which emerged from the 13th GE. Some of the issues and repercussions are going to be highlighted in point form. Firstly, I would like to highlight the key issues:

1) Division
It is quite clear now that the 13th GE has created more divisions than common grounds. The are more profound political differences between the two coalitions - PR and BN - and their supporters. The whole political discourse has become either black or white. It is either you are with us or you are against us. It was compounded by the fact that the Opposition PR had expected to win the GE but was not successful. On the other hand, the BN regime had singled out the low Chinese support as the main reason for their less than stunning victory.

Hence, the two coalitions are caught in an awkward situation. PR had blamed the electoral system and the alleged frauds as the main reason for their unsuccessful campaign. BN had blamed the Chinese community for their predicament. Both cannot accept anything than an absolute victory at the polls.

Continuous post GE bickering over the election results, now preceded by the petitions, is going to drag on for months to come and is going drag in a lot of their supporters and members as well. This is the first sign of division.

Worse case scenario, the division might even expanded to include the rural-urban divide, ethnicity (Malay versus Non-Malay), alternative versus mainstream media and religion (remotely). On the urban-rural divide, the dialogue has involved both the communitarian and morality dimension. It has become socially unthinkable to take a centrist position without being berated by one's social circle. Supporters from both coalitions have taken to peer pressure and communitarianism to press for support and compliance from their friends, colleagues and peers. This is often coated with both communal and morality arguments.

2) Credibility Crisis

The newly minted PR has won almost 90% of all urban seats, leaving BN with both semi-rural and rural seats. However, any discourse concerning the nation is often dictated by the urbanites. The emergence of the online social tools such as the Twitter, Facebook, Blog, Youtube etc. the dominant discourse is not one the ruling regime will cherish.

On the polling night itself, after news that the BN had successfully formed the Federal government, the public discourse on the Internet had established its foothold, intent, shape and agenda. The BN regime and the institutions and processes created by its regime were going to be discredited so that the PR would gain immediate advantage and influence over the minds of the urbanites.

Even with a comfortable mandate and majority, the BN is going to find a hard time restoring its credibility if it cannot influence the discourse. BN might continue to rule but the PR would continue to hold on to their influence and electoral gains and hopefully to build on them.

What is worse and damaging is the credibility crisis has grown internationally. Supporters and leaders of the PR coalition are taking their grouses to the UN, the White House, the UK government, Australia and other international platforms. A number of fraud allegations were made online and they were quickly replicated and shared out by the followers.

3 Adun Kelantan Boikot Majlis Angkat Sumpah..???

KOTA BHARU  - Bekas Exco yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, Datuk Husam Musa mencetuskan persoalan apabila memohon tidak menghadiri majlis angkat sumpah yang berlangsung di Dewan Undangan Negeri (DUN) .

Lebih mengejutkan apabila Speaker DUN, Abdullah Ya‘kub turut memaklumkan bahawa Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan itu memohon untuk tidak hadir sepanjang tempoh persidangan DUN kali ini yang dijadual bermula Ahad ini.

Sedangkan Husam, pada malam kelmarin telah menghadiri perhimpunan pakatan pembangkang di Padang Majlis Daerah Ketereh, kira-kira 20 kilometer dari Kota Darulnaim yang turut disertai Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selain Husam, dua lagi ADUN yang tidak hadir pada majlis angkat sumpah itu ialah Datuk Seri Mustapa Mohamed (Ayer Lanas) dan Exco, Datuk Che Abdullah Che Mat Nawi (Wakaf Bharu).

“Sebelum majlis angkat sumpah ini dimulakan, sukacita saya maklumkan bahawa pihak Dewan Undangan Negeri telah menerima tiga pucuk surat iaitu daripada ADUN Wakaf Baru dan Ayer Lanas yang memohon untuk tidak hadir pada persidangan (majlis angkat sumpah ADUN).

Perang media dan potensi menang PRU14

Oleh Ahmad Lutfi Othman
Apa faktor terbesar Umno-BN masih mengekalkan kuasa dalam PRU13 lebih sebulan lalu? Bagi Dr Mahathir Mohamad, kuncinya terletak kepada ketakutan majoriti pengundi Melayu terhadap kemungkinan Anwar Ibrahim bersama DAP menguasai Putrajaya. Rasa takut "kehilangan hak-hak Melayu" yang dsengaja dicipta ini disuntik melalui propaganda berterusan sehingga membentuk persepsi hodoh kepada Pakatan Rakyat

Namun begitu, ramai tidak bersetuju dengan pandangan Dr Mahathir itu. Tentulah lebih banyak pihak menyalahkan sistem, proses dan perjalanan pilihan raya di Malaysia. Dan ketempangan amalan demokrasi itu bukan hanya bermula daripada tarikh pembubaran Parlimen, tetapi sudah berakar umbi sejak lama, malah  dianggap suatu kelebihan buat mana-mana parti pemerintah, yang jarang dibantah  secara berkesan. 
Saya sedaya upaya tidak mahu mengulangi hujah-hujah basi, tetapi terpaksa juga membawa penekanan hampir sama. Kadang-kadang isu-isu stereotaip terpaksa diulang selagi ia belum ditangani dengan tekun, berhemah dan serius. Kita memang menyenaraikannya sebagai faktor utama kekalahan dalam setiap kali pilihan raya, tetapi ia terus "terbiar" begitu sahaja, dan mengulangi punca-punca itu sebagai daleh tanpa mengatur pelan tindakan lebih bermakna.
Bagi saya -- begitu juga anggapan ramai pemerhati politik  -- kekuatan Umno-BN masih terletak kepada penguasaan dan manipulasi media. Tentu ramai yang spontan mengangguk lesu, mengiakan hakikat "padang permainan masih tidak sama rata" ... tetapi apa perancangan strategik Pakatan untuk berdepan dengan serangan, ancaman dan pujukan kuasa media ini?
Dalam pada itu, tidak sedikit penyokong Pakatan akan menyatakan, kita sendiri sudah memiliki senjata paling berkesan, iaitu media baru -- termasuk media sosial yang lebih demokratik dan mudah dicapai --  yang dapat menyalurkan maklumat alternatif, menyanggah tohmahan media tradisional dan seterusnya membentuk persepsi masyarakat.
Saya tidak mahu terperangkap dalam polemik tidak berkesudahan ini. Kesimpulan mudah saya, meskipun capaian dan akses internet lebih menyeluruh, namun pengaruh akhbar, radio dan televisyen tetap menyerlah dan menyengat.

‘Bad precedent’ if Pakatan takes up stadium offer for rally, says Rafizi


Rafizi (left), Johari (centre) and Fong speak to the press after the meeting with City Hall and the police today. — Picture by Choo Choy MayKUALA LUMPUR, June 14 — Pakatan Rakyat (PR) is still insisting on using the Padang Merbok field here for its “Blackout 505” rally, with PKR’s Rafizi Ramli saying that giving in to the authorities’ suggestion of a stadium would set a “bad precedent” for future peaceful gatherings.
Rafizi said the people would want to exercise their right to freedom of assembly as long as it does not breach the Peaceful Assembly Act 2012.
“I think that remains a critical point because if we were to accept the argument and also the precedent, that means there will be not be any other gathering in open, public spaces after this.
“It sets a very bad precedent,” the PKR strategy director told reporters after a meeting with Kuala Lumpur City Hall (DBKL) and the police.
According to Rafizi, no new points were raised in the meeting, with the authorities insisting that the opposition pact use a stadium instead of an open space, while PR still wants to use the field near the landmark Dataran Merdeka in the city centre here. “It’s still a deadlock. I think it’s status quo,” Rafizi said.
Two PR leaders, PKR’s Datuk Johari Abdul and the DAP’s Fong Kui Lun, also attended the meeting they said was called by the city mayor.
The PR leaders said the pact’s leadership council will make a final decision on this matter.
PR has held “Black 505” mass rallies across the country since May 5 to protest against alleged vote-rigging in Election 2013 that saw the ruling Barisan Nasional (BN) retain power, despite losing the popular vote.

Himpunan 505 tetap diteruskan


Mohamad Sabu
Mohamad Sabu
Himpunan Blackout 505 tetap diteruskan meskipun Ahli Parlimen pakatan pembangkang akan mengangkat sumpah di Dewan Rakyat, 24 Jun ini.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, himpunan tersebut tidak akan dibatalkan dan tiada kaitan dengan proses mengangkat sumpah kerana agenda utama himpunan tersebut adalah isu-isu berkaitan penyelewengan yang berlaku sewaktu PRU13.

"Saya yakin, isu-isu seperti dakwat kekal yang tidak kekal, penipuan, akses media dan banyak lagi akan terus diangkat dalam siri himpunan ini.

"Ahli Parlimen akan menjalankan tugas yang diamanahkan seperti biasa. Begitu juga himpunan akan berjalan seperti dirancang," katanya.

Katanya, lokasi himpunan masih sama dan tiada pertukaran lokasi setakat ini.

"Saya pasti, himpunan di Padang Merbok akan mendapat kehadiran yang di luar jangkaan dan percaya himpunan kali ini akan dihadiri lebih ramai berbanding sebelum ini," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Chegubard menyifatkan himpunan tersebut tidak mengganggu proses angkat sumpah Ahli Parlimen.

"Selain itu, ia lebih ke arah menyeru Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedia ada meletak jawatan. Kita akan terus memberitahu rakyat bahawa PRU13 dicemari dengan pelbagai penipuan," katanya

Ambiga: Protes jalanan mungkin hanya pilihan desak reformasi pilihan raya

KUALA LUMPUR, 14 Jun – Kumpulan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 telah mengakui protes jalanan mungkin hanya cara yang tinggal untuk memperjuangkan reformasi pilihan raya sekiranya kempen mereka untuk membersihkan sistem pilihan raya melalui saluran undang-undang menemui kegagalan.
Pengerusi bersama Datuk Ambiga Sreenevasan (gambar) mengatakan bagaimanapun, kumpulan itu akan menggunakan “Tribunal Rakyat” sebagai platform untuk “meneliti” tuduhan penipuan yang berlaku dalam Pilihan Raya 2013 dimana hasil penemuannya akan menjadi asas sokongan kepada kerja reformasi pilihan raya mereka.
“Kita akan jalankan tribunal terlebih dahulu,” katanya kepada The Malaysian Insider. “Bergantung kepada hasilnya, kita akan desak reformasi yang relevan. Jika itu gagal, mungkin protes adalah pilihan yang tinggal.”
Ambiga sebelum ini mengatakan “tribunal rakyat” akan bertindak sebagai “kuasa moral” untuk menyiasat secara terbuka pendedahan penipuan didakwa dalam pilihan raya umum 5 Mei.
Tribunal ini dan penemuannya juga akan menyokong desakan peletakan jawatan barisan anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) selepas dituduh berat sebelah. Bersih dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) telah menjadikan ini sebagai syarat utama untuk perbincangan bilateral mengenai reformasi pilihan raya.
Akan tetapi pentadbiran Najib menegaskan SPR adalah bebas dan ini dilihat sebagai tidak bersetuju dengan syarat diberikan.
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof telah mengatakan, suruhanjaya itu tidak akan tunduk kepada desakan tersebut.
Kebuntuan itu juga boleh memaksa Bersih dan pembangkang untuk menggunakan demonstrasi jalanan sebagai jalan akhir.

Himpunan 505: DBKL tetap tak lulus guna Padang Merbok

KUALA LUMPUR - PR gagal mendapat kelulusan untuk meneruskan perhimpunan Black 505 di Padang Merbok selepas mengadakan perbincangan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib, hari ini.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, Datuk Bandar telah mencadangkan Stadium Titiwangsa dan Stadium Merdeka sebagai lokasi alternatif setelah permohonan untuk Padang Merbok ditolak.

Menurutnya, perhimpunan di tempat terbuka adalah termasuk di dalam Akta Perhimpunan Aman dan perkara ini juga merupakan kemahuan rakyat.

"Kita telah berbincang dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), DBKL tetap dengan keputusan mereka.

"Tapi setakat ini kita memang putuskan untuk teruskan Black 505 di Padang Mrbok seperti yang diputuskan oleh Majlis Mesyuarat Pemimpin Tertinggi PR," katanya pada pemberita di sini, hari ini.

Pada Isnin lalu, DBKL telah menolak permohonan PKR untuk mengadakan perhimpunan di Padang Merbok pada 22 Jun ini.

FOLKS, OUR INDEX HARDLY MOVED! Is the KLCI crashing & can Najibnomics prevent it?

FOLKS, OUR INDEX HARDLY MOVED! Is the KLCI crashing & can Najibnomics prevent it?It is finally happening and the FBMKLCI is giving way after more than a month of support by local pension and institutional funds.
As we have mentioned earlier in our article (Malaysia's Economy and Stock Market Disconnect) on 2nd June, you need a strong economy to support a strong stock market. When fundamentals are lacking, market manipulation will have to come to an end sooner or later.
As a matter of fact the sooner the better so that the market will rid itself of excesses and begin another cycle of growth. In contrary it seems like every country in the world is busy trying to outdo each other in propping up their economies with cash injection or so-called Quantatitive Easing. But such a move is wrong because the longer they delay the eventuality (market correction) the worse will be the outcome.
Why Market Manipulation does not Work?
What they are doing is practically misallocating resources from the good to the bad sector of the economy by manipulating everything such as Libor, interest rates, Bonds, Stocks, precious metals, currency, Oil, HFTs, Options, Swaps, Forwards and any damn thing they can get their hands into.
Propping up the stock market does not produce any ‘real economic benefit’ as in raising productivity or efficiency of the economy. Those are just ‘paper gains’ and does not contribute to the well being of us in the long run.
By propping up the stock market will also eventually leads to the formation of other bubbles like the real estate and consumer credit due to the artificially suppression of interest rate and the flood of cheap money into the economy. When the stock market crashes it also will bring down these sectors with it and the after effect will be disastrous.
Artificially propping up markets will eventually fail because there are only that many suckers that you can persuade to invest in the market. When everybody is ‘fully invested’ then that’s where the problem comes in because there is no further buying and eventually the Government have to step in to pick up the lag.
Najibnomics
As in Malaysia, Najib’s Government effort to support the stock market will have to come to an end because in order to support the market the government will have to buy in everyday in order to maintain the index. Eventually our Government through its agencies will end up being the majority shareholder of every single 30 index linked counters. They have to keep buying when investors sell if not the index will go down. If they don’t stop this insanity then in the end our ‘Government is the Market’ due to its controlling interest in the index linked counters. That is the problem facing all Governments around the world at the moment buying up all everything but unable to unload. As a result they ended up being the biggest owners of real estates, equities, financial derivatives and all the financial instruments that they manipulated. Finally all these investments will be to be ‘deleveraged’ and now this seems to be happening to financial markets around the world.
How other markets fared?

Street protests may be only way to push for polls reform, says Ambiga


Ambiga says the EC no longer enjoys public confidence. KUALA LUMPUR, June 14 — Polls reform group Bersih 2.0 has conceded that taking to the streets could be the only way left to fight for polls reform should its campaign to clean up the election system through legal channels fail.
Co-chairman Datuk Ambiga Sreenevasan said the group, however, will first use its “People’s Tribunal” as the chief platform to “scrutinise” the allegations of fraud committed in Election 2013 where its findings will be the basis for its advocacy work for polls reform.
“We will go with the tribunal first. Depending on the findings we will push for relevant reform. If that fails then a protest may be the only option,” she told The Malaysian Insider.
Ambiga had previously said that the “people’s tribunal” will serve as a “moral force” to investigate and publicly expose alleged fraud in the May 5 general election.
The tribunal and its findings will also underpin its fight for the resignation of all the present Election Commission (EC) line-up following accusations of bias. Bersih and Pakatan Rakyat (PR) leaders have also made this a key condition to bilateral talks on polls reform.
But the Najib administration’s insistence on the EC’s independence means it is unlikely to agree to the condition. The EC chairman, Tan Sri Abdul Aziz Yusof, has also said that the commission will not bow down to pressure.

Lawan atau tidak: Muhyiddin masih dalam dilemma


KUALA LUMPUR: Sumber Umno memaklumkan kepada Harakahdaily untuk menasihatkan agar berhati-hati dengan perang saraf di media yang dikhaskan untuk tatapan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sumber Umno itu merujuk kepada dua perkara pelik yang berlaku di alam maya baru-baru ini.

Perkara yang pertama ialah tindakan di kalangan blogger Umno yang membuat kajian online sendiri mengenai soalan “Apakah Datuk Seri Najib Tun Razak harus kekal sebagai presiden parti Umno?”

Kajian yang sengaja dipublisitikan oleh blogger Rocky Bru dan OutSyed the Box berkata lebih 70 peratus tidak bersetuju untuk Najib kekal sebagai presiden Umno.

Menurut tulisan OutSyed the Box, pada 12 Jun 2013, seramai 1,291 atau 75 peratus daripada 1,702 pengundi mengundi ‘Tidak Setuju’ manakala seramai 411 mengundi ‘setuju’ untuk Najib kekal sebagai presiden Umno.

Dalam pol terbaru yang blogger ini buat dengan soalan, "Apakah anda setuju tidak perlu diadakan pemilihan untuk jawatan tertinggi UMNO?, 95 peratus respondan atau 1264 mahu pemilihan Umno diadakan untuk peringkat tertinggi.

Dr M: Jangan beri muka kepada pembangkang...!!! Rakyat juga jangan bagi muka pada UMNO@BN....

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyarankan kerajaan supaya tidak lagi berlembut dan memberi muka kepada pembangkang yang berterusan memperlekeh sistem demokrasi negara.

"Kita perlu keras sikit jangan bagi muka sangatlah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis makan malam sempena Dialog Antarabangsa Langkawi (LID) 2013 di sini, hari ini.

Beliau berkata sikap pembangkang yang pada mulanya bersungguh-sungguh mahu mengiktiraf pilihan rakyat bertukar sekelip mata apabila mereka  gagal memperoleh sokongan majoriti rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 lepas.
"Mereka hendak iktiraf pilihan rakyat tapi sekarang hendak jatuhkan kerajaan. Bila sistem demokrasi dilaksana mereka tolak sisitem itu. Bagi mereka demonstrasi jalanan adalah demokrasi," katanya.

LID 2013, yang berlangsung selama enam hari sejak Ahad lepas, disertai enam negara iaitu Namibia, Uganda, Kenya, Nigeria, Lesotho and Botswana.

Ribut: Umat Islam digesa berdoa dan bermuhasabah

GEORGETOWN: Semua pihak wajar melakukan muhasabah ekoran ribut kuat yang melanda Pulau Pinang sehingga menara antena yang berada di atas bangunan Umno di Jalan Macalister runtuh petang semalam.

Menurut Yang DiPertua PAS Jelutong, Mohd Yusof Mohd Noor, kejadian itu bagi orang Islam tentunya memberi pengajaran tertentu iaitu sebagai ujian dari Allah SWT.

"Apa pun yang terjadi kita kena muhasabah diri di manakah kesalahan kita dan apa dosa yang kita sudah lakukan, " kata beliau yang juga Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

Dalam kejadian ribut petang semalam, menara antena pemancar telekomunikasi di atas bumbung bangunan Umno itu runtuh, mengakibatkan sembilan orang cedera.

3 pemimpin PAS sertai dialog dengan PSM

KUALA LUMPUR: Satu pertemuan antara pemimpin PAS dengan PSM akan diadakan minggu depan bagi menyelesaikan beberapa isu yang berbangkit pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, pertemuan tersebut akan diadakan pada 18 Jun ini bertempat di Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

"Bagi PAS, yang akan hadir pada pertemuan itu adalah Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Naib Presiden Salahudin Ayub, dan saya sendiri.

"Presiden PAS tidak dapat hadir kerana perlu menghadiri persidangan Dun Terengganu, dan akan diwakili setiausaha politiknya Dr Ahmad Samsuri Mokhtar," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan yang dilaporkan media semalam berhubung pertemuan tersebut.

Arutchelvan berkata, pertemuan itu antara lain berhubung beberapa isu berbangkit termasuk isu Dun Kota Damansara dan isu ideologi parti itu.

Gale knocks down Penang Umno HQ antenna

Severe thunderstorm hit Penang, killing one and injuring nine

Surendran: Murder in our lockups