Isnin, 10 Jun 2013

Cina-Cina-Cina: Mahathir memang tak faham maksud RAKYAT

DULU bila ramai orang Melayu turun berdemonstrasi ke jalan raya, Tun Dr Mahathir kata ‘Cina tepuk tangan’. Sekarang, bila orang Cina kononnya didakwa lebih ramai menyertai perhimpunan, Mahathir kata sebabnya ‘Pakatan ini jelas memberi keuntungan paling besar kepada cauvinis Cina dalam DAP’.
Beginilah, katakan kalau yang ramai datang itu orang India, agak-agaklah apa yang akan dikata Mahathir? Dan, kalaulah yang ramai datang itu pula Melayu, kita sudah boleh teka apa yang akan dikata.
Bagi kita, hujah Mahathir ini didengar boleh, dipakai jangan, dan sebab itu Cabai Burung
nak bertanya barang sepotong dua soalan.
Soalan pertama, siapakah gerangan cauvinis Cina dalam DAP yang dimaksudkan Mahathir? Yang kedua, bagaimana mungkin ada cauvinis Cina dalam DAP sebab perlembagaan dan perjuangan DAP tak sesuai bagi puak seperti itu. Ketiga, jika ada cauvinis Cina dalam DAP, dah lama dia masuk MCA.

Begitu salah, begini pun salah….
Lenggok ayat Mahathir ini saling tak tumpah seperti kisah seorang bapa yang membawa anaknya menaiki keldai.
Maka tersebutlah kisah seorang bapa dan anak di sebuah negeri padang pasir….Bila mereka tiba di sebuah tempat sedang anaknya menunggang keldai manakala si bapa berjalan kaki, orang kampung menuduh si anak itu menderhaka. Tiba di sebuah kampung lain, bila si bapa pula menunggang keldai, orang kata pula si bapa tak kasihankan si anak. Dek kerana menurut kata orang kampung, dua beranak ini mengambil keputusan untuk tidak menaiki keldai. Itu juga dikata orang sebagai bodoh. Ada kenderaan tak mahu naik….
Kesimpulannya, buat begitu dikata orang, buat begini pun dikata orang. Jadi, eloklah kita buat tak peduli saja lagipun siapalah yang tidak kenal dengan Mahathir. Seorang insan yang mendapat anugerah Bintang Pribumi Perkasa Negara daripada Ibrahim Ali.

Bab dakwaan ramai Cina pergi perhimpunan
Walaupun Mahathir berjaya membangunkan Malaysia dengan pembangunan fizikal selama pemerintahannya lebih dua dekad dan masa itu juga negara dilanda krisis rasuah melampau dengan keadaan ekonomi yang tak stabil, beliau nampaknya masih tidak segan silu mengeluarkan kenyataan yang tidak cerdik biar pun masih bernyawa di era kebangkitan K-Pop dan Justin Bieber ini.

Sikap Mahathir mengejutkan, rasis lagakan Melayu dan Cina


KOTA KINABALU, 10 JUN: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengejut dan memeranjatkan rakyat Malaysia dengan kelakuannya ketika dan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) apabila beliau tampil sebagai satu suara paling ekstrem dan rasis di negara ini.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, berkata pada usia senja, Mahathir sepatutnya menjadi contoh bagi rakyat Malaysia, bukannya menjadi rasis kebanyakan kenyataannya cuba melaga-lagakan antara kaum Melayu dengan Cina.
Katanya, sejurus selepas keputusan PRU-13, 5 Mei lalu diumumkan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bercakap mengenai keperluan terhadap suatu program “perdamaian kebangsaan”, namun jika dikaji dan disiasat bebas terhadap ucapan dan kenyataan yang dibuat ketika dan selepas PRU-13, beliau tidak sangsi bahawa kajian itu akan mendapati semua ucapan rasis dan cauvinis yang mengapi-apikan ke arah ketegangan kaum dan kebencian lahir daripada pihak UMNO/Barisan Nasional (BN), sama ada daripada pemimpin UMNO/BN atau daripada lidah rasmi dan tidak rasmi mereka, termasuk Mahathir sendiri.
“Jika semua kenyataan rasis dan cauvinistik yang cuba menimbulkan rasa curiga dan perbalahan, sama ada ketika atau selepas PRU-13, lahir daripada pihak UMNO/BN, apakah patut pemimpin UMNO/BN menyalahkan Pakatan Rakyat jika hubungan kaum semakin buruk?

Dr Agus: Dakwat Kekal Contoh Terbaik Pengerusi Dan Timbalan Pengerusi SPR Letak Jawatan


SHAH ALAM, 10 JUN: Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff, tidak bersetuju dengan kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang menyatakan badan itu SPR telah menjalankan kerja dengan baik dalam mengurus Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) lalu.
Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus YusoffSambil menyifatkan SPR gagal, Dr Agus mempersoalkan signifikan penubuhan Jawatankuasa Khas terdiri daripada Ahli Parlimen daripada semua parti politik bagi mengawal selia kredibiliti dan integriti SPR seperti yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 1 Jun lalu.
Katanya, kegagalan SPR mengendalian daftar pemilih bersih dan penyediaan dakwat kekal dengan baik merupakan contoh terbaik untuk Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan.
“Yang saya tidak faham dengan pengumuman PM ini ialah kenapa perlu ditubuhkan jawatankuasa untuk memantau SPR? Saya kira tidak perlu jawatankuasa untuk memantau SPR kerana SPR adalah sebuah badan bebas.
“Yang kita perlu sekarang ialah anggota SPR yang boleh bertindak cekap untuk mengurus pilihan raya yang adil dan bebas. Itu yang kita belum ada,” kata Pensyarah Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) itu menerusi laman sosial Facebook miliknya.

DR M MUDAH LUPA: Pengundi Cinalah yang menyelamatkan UMNO pada 1999

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengejutkan dan memeranjatkan banyak rakyat Malaysia dengan kelakuannya sewaktu dan selepas PRU13 apabila beliau tampil sebagai salah satu suara paling ekstrem dan rasis di negara ini.
Di usianya yang senja, Mahathir seharusnya menjadi contoh bagi rakyat Malaysia dan bukannya menjadi rasis kebanyakan yang cuba untuk melaga-lagakan kaum Melayu dengan Cina.
DR M MUDAH LUPA: Pengundi Cinalah yang menyelamatkan UMNO pada 1999Sejurus selepas keputusan pilihan raya umum 5 Mei diumumkan, Perdana Menteri Daruk Seri Najib Razak bercakap tentang keperluan terhadap suatu program “perdamaian kebangsaan”, namun jika dijalankan kajian dan penyiasatan bebas ke atas ucapan-ucapan dan kenyataan-kenyataan yang dibuat sewaktu dan selepas PRU13, saya tidak sangsi bahawa kajian tersebut akan mendapati semua ucapan rasis dan cauvinis yang mengapikan-apikan ke arah ketegangan kaum dan kebencian lahir daripada pihak Umno/Barisan Nasional, sama ada daripada para pemimpin Umno/BN atau daripada lidah rasmi dan tidak rasmi mereka, termasuk Mahathir sendiri.
Jika semua kenyataan rasis dan cauvinistik yang cuba menimbulkan rasa curiga dan perbalahan, sama ada sewaktu atau selepas PRU13, lahir daripada pihak Umno/BN, apakah patut untuk para pemimpin Umno/BN menyalahkan Pakatan Rakyat jika hubungan kaum semakin buruk?
Dalam pilihan raya umum tahun 1999, para pengundi Cina telah menyelamatkan Mahathir dan Umno daripada Barisan Alternatif yang terdiri daripada DAP, Parti Keadilan, Parti Rakyat Malaysia, dan PAS, sewaktu Anwar telah dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan serta dipenjarakan dalam penjara Sungai Buloh.
Mengapa ketika itu Mahathir tidak menuduh pengundi Cina cuba menghapuskan kuasa politik Melayu dan menguasai politik Malaysia?
Mahathir seharusnya berhenti daripada menjejaskan Wawasan 2020 dan konsep Bangsa Malaysia yang beliau sendiri perkenalkan dalam tempoh 13 tahun terakhirnya sebagai Perdana Menteri, iaitu di antara tahun 1991 hingga 2003, dan beliau seharusnya menjadi model bagi rakyat Malaysia jika beliau benar-benar jujur dan serius tentang Wawasan 2020 dan konsep Bangsa Malaysia.
Saya menggesa Mahathir untuk mengutamakan kepentingan negara dan rakyat Malaysia mengatasi kepentingan dan pertimbangan peribadinya.

LKS.

Terus mengasak Najib, sekali gus bermuhasabah tentang PRU13

Oleh Ahmad Lutfi Othman
Sebenarnya, tanpa perlu menunggu bukti-bukti baru berkaitan penipuan dalam PRU13 -- termasuk dakwat kekal yang tidak kekal, lampu padam ketika membilang kertas undi, ada pemilih mengundi lebih daripada sekali, juga amalan politik wang yang menjolok mata -- sistem dan proses pilihan raya negara kita perlu segera direformasi secara menyeluruh.
Pengerusi SPR bersama timbalannya,  dan lima anggota yang lain (rujuk profil mereka dalam laman web SPR dan saya pernah mengulasnya dua tahun lalu) harus meletakkan jawatan. Keyakinan awam kepada anggota SPR. seperti dituntut Perkara 114 (2) Perlembagaan sudah lama terhakis. Gelagat SPR tidak lebih daripada komponen ke-14 BN!
Justeru, gema lantang suara rakyat yang ditunjukkan dalam siri jelajah "Blackout 505" mesti diteruskan secara lebih proaktif. Bukannya dengan niat untuk menjatuhkan kerajaan di luar proses demokrasi, tetapi mahu bangkit mengasak secara intensif agar kerajaan benar-benar serius melakukan pembaharuan politik.
Tidak lama lagi kita akan berdepan proses persempadan kawasan pilihan raya, yang selama ini menjadi instrumen paling ampuh buat BN mengekalkan kuasa. Tanpa majoriti dua pertiga, jumlah kerusi tidak dapat ditambah, namun SPR dibimbangi akan meneruskan "kerja jahat" selama ini, iaitu melakar semula kawasan pilihan raya semata-mata untuk memudahkan BN memenangi PRU14.
Sistem First-Past-The-Post telah dimanipulasi sepenuhnya, termasuk penyimpangan maksimum untuk jumlah pengundi di setiap kawasan pilihan raya. Walhal, BN sepatutnya dapat bekerjasama dengan Pakatan Rakyat untuk mengimbangi kawasan Parlimen, dengan melakukan penambahan kerusi mengikut formula lebih demokratik merujuk prinsip satu orang satu uundi, dengan mengambil kira kawasan luar bandar (rural weightage), tetapi dengan nisbah yang munasabah.


Is there still hope for MCA?

The consensus seems to be that the rot has gone too deep to be removed, at least in the foreseeable future.

Is it at all possible to arrest the rot in MCA so that it can begin nursing itself back to health in order to regain its standing as a political organisation capable of representing the interests of Malaysian Chinese?
As things stand today, there is little reason to be optimistic.
Even as it licks the wounds from the worst electoral beating it has suffered in its 64-year history, MCA appears to be inviting embarrassing questions about the quality of its current leadership. Of course, pundits were already asking similar questions long before the recent general election, but developments after the polls have intensified doubts about the leadership’s political maturity and its courage to institute reforms.
Commenting on deputy president Liow Tiong Lai’s announcement last week that the party was preparing a blueprint for reforms, internal critics told FMT it could be an attempt to whitewash a reversal of the pledge to reject appointments at all levels of the BN government.
They said such a U-turn seemed more and more likely now, with its proponents arguing that the party must heed the public call for it to abandon such a politically unwise pledge.
Cognate to that pledge is the recent talk from some MCA figures that the party should “re-think” its role in BN and its relationship with its political master, Umno. But many observers, including party insiders, have dismissed this as another dishonest attempt to generate a public perception that MCA has its ears to the ground and is serious about addressing its weaknesses.

Rafizi Ramli: The Sustainability Of The Electoral System Depends On Where We Go From Now

Rafizi Ramli: Zahid Hamidi Melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954

3 bersaing rebut anugerah ‘kenyataan politik paling aib’ bulan ini


Anugerah “Kenyataan Politik Paling Aib” untuk bulan ini menjadi rebutan tiga pesaing, iaitu Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tun Mahathir, yakni apabila:

-       Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wan Ahmad Wan Omar mempersoalkan mengapa beliau dan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya perlu meletakkan jawatan sedangkan mereka telah menjalankan tugas mengadakan pilihan raya sambil mengabaikan sama sekali kekecohan di dalam dan luar negara tentang PRU13 yang gagal memenuhi kriteria asas sebagai sebuah pilihan raya yang bersih, bebas, dan adil, sehinggakan buat kali pertama dalam tempoh 56 tahun sejarah negara orang ramai meragui keabsahan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri.

-       Ancaman Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kerajaan minoriti 47% BN akan menghukum dan mendiskriminasi majoriti 51% pengundi yang menyokong Pakatan Rakyat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan memberikan kelebihan kepada minoriti 47% yang menyokong Barisan Nasional dan Datuk Seri Najib Razak – ini menimbulkan persoalan sama ada Najib dan Kerajaan BN adalah Perdana Menteri dan kerajaan untuk cuma 47% rakyat Malaysia atau untuk semua rakyat Malaysia.

-       Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam kenyataan rasis beliau yang terkini mendakwa keputusan PRU13 adalah bukti kaum Cina di Malaysia hendak menghapuskan kuasa politik Melayu dan mendominasi politik Malaysia. Ini menunjukkan sejauh mana beliau sanggup berbohong dan melakukan perkara keji untuk mengedepankan matlamat-matlamat perkaumannya.

Pas fail petisyen bagi Dun Air Lanas, Kok Lanas

KOTA BHARU - Dua wakil calon Pas memfailkan petisyen pilihan raya bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Air Lanas dan Dun Kok Lanas bahawa keputusan PRU13 bagi kedua-dua kerusi pada 5 Mei lepas adalah tidak sah.

Mustapha Deris, 55, wakil Abdullah Ya'kub memfailkan petisyen itu bagi kerusi Dun Air Lanas manakala Shaberi Mohd Zin, 57, yang mewakili calon Pas Nik Mahadi Nik Mahmood bagi Dun Kok Lanas.

Kedua-dua petisyen difail melalui Hisham Fauzi Associates dan diserah kepada Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Noor  Haslinda Che Seman pada 2 petang.

RAFIZI GOES HEAD-TO-HEAD WITH KU NAN: No more nego, it's Padang Merbok & June 22

PKR strategy director Rafizi Ramli said the Pakatan Rakyat coalition will not budge from its stand to hold a Black 505 rally at the Padang Merbok field on June 22 despite the latest news that the overseer, Kuala Lumpur City Hall, had rejected its application to use the venue.
RAFIZI GOES HEAD-TO-HEAD WITH KU NAN: No more nego, it's Padang Merbok & June 22 "It doesn't make sense and I don't blame the Mayor because he has to toe the line set by Tengku Adnan. Tengku Adnan has already said Putrajaya will not allow the rally. I am not sure if Tengku Adnan realizes it but he making a fool of his boss's Peaceful Assembly Act. Every Malaysian has the right to assemble, what is the point of a Peaceful Assembly Act when the citizens are denied this right. What is this law for, what is the PAA supposed to regulate if in the first place, the people are barred from assembling," Rafizi told Malaysia Chronicle.
"This rejection is totally without basis and clearly politically motivated. It shows Umno is afraid of its own shadow. On our part, we have done all we can to accommodate the police and the authorities but it looks like they have clear intention to block us anyhow."
Excuses, excuses, excuses?
Rafizi was referring to Federal Territories Minister Tengku Adnan, who is also the Umno secretary-general, and Prime Minister Najib Razak who had mooted the controversial PAA in 2012. One of the most criticized clauses in the PAA is the requirement of giving a minimum 10-days notice to the police before organizers can proceed to hold their event.
However, in the case of Padang Merbok, Pakatan had already given the desired notice and even agreed to defer their rally to June 22 from the originally planned June 15 date so as to accommodate complaints by the police it had not received sufficient notification.
In rejecting the Pakatan's application to use Padang Merbok, City Hall said the coalition could proceed but it had to look for a more 'conducive' venue. Accrding to KL Mayor Ahmad Phesal Talib, Padang Merbok was not suitable because its location within the heart of KL would cause massive traffic congestion.

Rafizi Ramli: Kos Petisyen Pilihan Raya RM1.5 Juta

Pakatan Rakyat Fail 25 Petisyen Pilihan Raya Dalam Minggu Ini

隆市长建议民联移师体育馆 惟拉菲兹坚持马莫草场集会

DBKL says no to Padang Merbok rally but Pakatan won't budge

Aziz Bari ketuai KEADILAN cabar pindaan Akta Kesalahan P’Raya

Aziz BariPETALING JAYA 10 JUN: Pakar Perlembagaan, Profesor Dr Aziz Bari akan mengetuai pasukan KEADILAN untuk mengambil tindakan undang-undang bagi mengisytihar pindaan Seksyen 9A yang menghalang kesahihan daftar undi dicabar di mahkamah.
Pengumuman tersebut dibuat Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli pada sidang media di ibu pejabat parti, hari ini.

“Pindaan Seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) menyebabkan daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dibawa ke mahkamah oleh mana-mana pihak,” katanya.
Beliau menambah, KEADILAN turut memfail saman terhadap Pengerusi SPR dan Timbalannya serta ahli-ahli SPR kerana gagal melaksanakan penggunaan dakwat kekal.
Tindakan undang-undang tersebut akan dibuat dalam tempoh tiga minggu mulai sekarang sekarang.
KEADILAN turut memfail petisyen pilihan raya menuntut mahkamah menyemak senarai pengundi yang dicemari pengundi hantu di Sabah berdasarkan keterangan dibuat di Suruhanjaya Diraja dan kajian dalaman KEADILAN.

Dakwat Kekal: DAP minta SPR tunjuk surat Kementerian Kesihatan


 
Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng menuntut pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof mengemukakan surat yang didakwa dihantar oleh Kementerian Kesihatan untuk membuktikan dakwaan mengenai kandungan logam berbahaya dalam dakwat kekal.
Lim berkata, Aziz harus meletak jawatan sebagai pengerusi SPR sekiranya gagal berbuat demikian, katanya.

Lim merujuk kepada dakwaan Aziz bahawa Kementerian Kesihatan mengeluarkan laporan keselamatan yang memberi amaran mengenai risiko kesihatan yang timbul daripada kandungan lebih satu peratus argentum nitrat dalam dakwat kekal.

Kandungan sebatian itu membolehkan dakwat tersebut kekal apabila digunakan ke atas satu permukaan.

Ketua menteri Pulau Pinang tersebut berkata SPR secara tidak langsung menyalahkan Kementerian Kesiahatan kerana menyebabkan kerugian RM6 juta daripada penggunaan dakwat berkenaan, yang dapat ditanggalkan dengan mudah.

"Jika Kementerian Kesihatan tidak boleh percayakan SPR, bagaimana orang mahu percaya bahawa SPR bersih, adil dan bebas semasa mengendalikan pilihan raya.

Petisyen: Doa iringi pasukan peguam Juham

KUALA LUMPUR: PAS Wilayah Persekutuan mendoakan pasukan peguam Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) dipermudahkan urusan mengendalikan kes petisyen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang telah dan bakal difailkan.

Ketua penerangannya Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata, seluruh anggota parti merasa kagum dengan semangat gigih serta kecekalan para peguam yang bertungkus lumus mencari bukti serta saksi bagi menguatkan hujah untuk dikemukakan dalam petisyen tersebut.

Menurut Suhaimi, antara parlimen yang disebut-sebut akan diadakan petisyen adalah Parlimen Titiwangsa.

Oleh itu katanya, pengundi di WP berharap petisyen Titiwangsa adalah sandaran utamanya untuk dimenangi.

"Hasil dari ketekunan mereka berjaya mengumpulkan sejumlah bukti dan semestinya mengumpul segala dokumen untuk difailkan itu bukan suatu kerja yang mudah.

SPR: Bilangan kerusi Parlimen, Dun dijangka berubah


Abdul Aziz Mohd Yusof SHAH ALAM - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan persempadan semula yang akan dilaksanakan bermula tahun ini bakal merubah bilangan kawasan Parlimen dan Dun di negara ini.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata ekoran daripada proses pembangunan dan migrasi yang banyak berlaku di kawasan-kawasan bandar khususnya, pembukaan Parlimen baru perlu dipertimbangkan.

"Ya, Parlimen Batu, Parlimen Bandar Tun Razak dan banyak lagi yang kita akan pecahkan kepada beberapa kawasan lain untuk elakkan daripada menjadi 'hang'.

"... akan lebih kawasan Parlimen daripada 222... kita juga akan jadikannya ganjil bukan genap.

"Kita akan bincang apakah pendekatan sebaiknya supaya seimbang, tapi Sabah dan Sarawak kita tak boleh nak sama dengan kawasan Semenanjung," katanya kepada Sinar Harian semasa wawancara bersamanya di sini, pagi tadi.

Abdul Aziz turut menjelaskan perubahan kerusi Parlimen dan Dun juga hanya akan berlaku apabila mendapat persetujuan di peringkat Dewan Rakyat dan negeri.

"Jika tidak ada persetujuan, Parlimen akan kekal dengan 222 dan Dun juga akan kekal," katanya.

Kedah: Dulu Desak K'jaan PR Tutup... Sekarang Dah Ada Kuasa, TUTUPLAH!!!

Harap-harap Melayu tak mudah lupa bila Pengerusi UMNO Kedah Datuk Md Bashah Mat Hanipah buat sidang media khas membantah kewujudan pusat hiburan House Bar, Jalan Alor Mengkudu. UMNO mendesak supaya kerajaan PR Kedah menutup pusat hiburan tersebut.

Sekarang UMNO dah ada kuasa, so nak tunggu apa lagi pi tutuplah! Jangan dok bagi banyak alasan kerajaan UMNO Kedah hoiii.

Bagaimanapun rakyat Kedah bagi masa kepada UMNO Kedah untuk melaksanakan kerja penutupan semua pusat hiburan tu dalam masa 100 hari seperti yang mereka janjikan sewaktu kempen PRU lalu.

Kalau lepas 100 hari depa tak tutup jugak, maka kita turun buat demo depan Wisma Darul Aman. Kita ajak sekali Cot Salihiah, Sobri Sudin dan Mursyid Pekida... amacam, boleh?

'Tiny in size, big in spirit' Perlis gears up for Black 505: Anwar, PR bigwigs on the way!

'Tiny in size, big in spirit' Perlis gears up for Black 505: Anwar, PR bigwigs on the way!KANGAR - Perlis folk are gearing up for the Pakatan Rakyat's Black 505 rally tonight and although the scale of attendance may not be as huge as the crowds it has previously drawn to venues in other bigger state, public spirit and sympathy appears very much to be still with Anwar Ibrahim and his Opposition front.
"I can't be sure but if KL is a gauge, it should be good. We hope for the best," said a stallholder, in the understated style of the rural folk, who had by 2.30pm already set up his apparatus and hung out the trademark Black 505 t-shirts for sale.
Anwar on the way
In Kuala Lumpur, PKR strategy director Rafizi Ramli has agreed to defer the Padang Merbok rally from June 15 to June 22 after Umno-linked parties and the Kuala Lumpur Town Council insisted that the field had already been rented out and would not be available this Saturday.
But in Perlis, it is all systems go.
"Anwar is on his way. We have already given sufficient notice and we are all very excited. This will be the first time, Black 505 will take place in Perlis. We chose Kangar because it is the most central location. Later on, we may move into the more remote areas so that the village people don't have to travel so far," one of the Perlis co-ordinators told Malaysia Chronicle.
"Basically, Perlis people all want to experience for themselves what is this Black 505 all about. They have heard of it, they want to taste it for themselves. I know Umno is against Black 505 and has sent a message to its supporters not to attend. We hope they won't cause trouble and send agent provocateurs to start fist fights here. They should be mature enough to accept that Malaysians even in the kampongs (villages) won't be so stupid and easily influenced. If they want to shout 'tumbang' or topple Umno, 'undur' Najib, 'undur' SPRM (resign Prime Minister Najib Razak, resign Election Commission), it is because they share this feeling. Nobody can force anyone to shout along with them. We don't pay anyone to attend our rallies and we don't offer food or refreshments. People have to come because they want to. So to Umno, I say - grow up and stop the reverse-psy war. You only make the people scorn you more."
Monday's rally is to be held behind the Public Bank at Jalan Raja Syed Alwi and is due to start around 9pm.

DBKL tetap tolak permohonan Pakatan guna Padang Merbok pada 22 Jun


 
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk mengadakan perhimpunan mempertikaikan keputusan pilihan raya Black 505 di Padang Merbok pada 22 Jun ini.

Datuk Bandar Ahmad Phesal Talib sebaliknya mencadangkan pembangkang mengadakan perhimpunan itu di tempat tertutup seperti stadium.

Beliau juga berkata akan membantu Pakatan mencari tempat yang sesuai seperti perhimpunan yang diadakan di Selangor sebelum ini.

Perhimpunan pertama Pakatan sebelum ini diadakan di Stadium Kelana Jaya.

Bercakap dalam sidang media hari ini, Ahmad Phesal, keputusan menolak permohonan itu dibuat antaranya kerana Majlis Olimpik Malaysia sudah menempah tempat itu sejak tahun lalu lagi untuk acara mereka pada 23 Jun.

Justeru, mereka harus membuat persediaan logistik sehari sebelum itu.

Aktivis Bakal Kepung Parlimen Malaysia

Semalam kan pengerusi SPR dan Timbalan SPR beri respon yang mereka dah lakukan yang terbaik bagi memastikan perjalanan PRU ke 13 berjalan dengan lancar.
Mereka juga tak lupa puji diri sendiri. Mereka kata apa yang berlaku pada pru ke 13 adalah yang terbaik dan pru tersebut ialah pru terbaik yang pernah mereka kelolakan.
Dan mereka juga telah memberikan respon balas terhadap gesaan meletak jawatan oleh sesetengah pihak ke atas mereka. Kata mereka apa yang mereka buat pada pru ke 13 ialah benda betul. Pasal apa plak nak letak jawatan? Malas ah nak layan tuntutan tak berasas tue.
Ini membuatkan para2 aktivis telah mengambil satu keputusan yang nekad. SPR ingat gesaan letak jawatan terhadap pengerusi dan timbalan ialah gesaan yang main2?
SPR ingat para2 aktivis neh sekadar menyalak di wall facebook?
Nooooooooo
Lihat poster bawah neh. Poster program aktivis dengan gabungan NGOs. Bayangkan ramai2 bawa khemah dan occupy parlimen?
Mao tergigit jari SPR di buatnya. Lagi la dunia luar tahu yang ada rakyat Malaysia telah mendesak mereka out. Dan dunia juga akan tahu. SPR bagi alasan bangang bagi menjawab persoalan dakwat kekal. Memalukan. Tue la orang suruh letak jawatan jek. At least ambil tanggungjawab ma.
Apa pun.. kepung parlimen? Tawan dan berkhemah di depan parlimen?
Fuhhh..

Kawasan-kawasan Parlimen yang akan difailkan petisyen oleh Pakatan Rakyat..

Pakatan Rakyat (PR) akan memfailkan 25 petisyen membabitkan 25 kerusi Parlimen Pilihan Raya 2013 di seluruh negara minggu ini. Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata PR juga akan turut memfailkan 10 lagi petisyen pilihan raya membabitkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Daripada keseluruhan jumlah petisyen kerusi Parlimen itu, 19 daripadanya adalah daripada PKR, dan baki masing-masing empat bagi PAS dan dua bagi DAP.

“Satu petisyen membabitkan jumlah RM10,000 untuk petisyen dan RM5,000 bagi urusan pemfailan kes, justeru kami memerlukan sekitar RM1.5 juta bagi kesemua petisyen,” kata Rafizi kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR di sini.

Jelas ahli Parlimen Pandan itu lagi, untuk kerusi Parlimen Bagan Datoh yang dimenangi oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, pihaknya akan memfailkan dua petisyen, yang mana salah satunya adalah petisyen perbelanjaan melebihi RM200,000 seperti yang diperuntukkan Akta Pilihan Raya.

“Kami mendapat maklumat beliau memberikan RM100 dan 5kg beras kepada 24,000 pengundi di sana yang mana menjadikan perberbelanjaan untuk itu sahaja lebih RM2 juta,” katanya.

Kesemua petisyen berkenaan juga jelasnya akan difailkan secara berasingan mengikut negeri masing-masing. ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat akan memfailkan petisyen pilihanraya di kawasan-kawasan Parlimen berikut:

Difailkan oleh PKR
1. P014 Merbok
2. P018 Kulim Bandar Baru
3. P026 Ketereh
4. P029 Machang
5. P053 Balik Pulau
6. P072 Tapah
7. P075 Bagan Datok
8. P075 Bagan Datok (petisyen perbelanjaan melebihi RM200,000)
9. P092 Sabak Bernam
10. P118 Setiawangsa
11. P140 Segamat
12. P144 Ledang
13. P146 Muar
14. P158 Tebrau
15. P159 Pasir Gudang
16. P168 Kota Marudu
17. P177 Beaufort
18. P182 Pensiangan
19. P220 Baram

Difailkan oleh PAS
1. P093 Sungai Besar
2. P096 Kuala Selangor
3. P119 Titiwangsa
4. P161 Pulai

Difailkan oleh DAP
1. P078 Cameron Highlands
2. P142 Labis

Ini bermakna 25 petisyen membabitkan 24 kerusi Parlimen telah dan akan difailkan bermula hari ini sehingga hari Rabu.

Rahsia Terbongkar: Patutlah Zahid Hamidi Menang Di Parlimen Bagan Datoh..


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dengan membelanjakan melebihi jumlah yang ditetapkan, iaitu RM200,000 dalam kempennya menjelang pilihan raya umum ke-13, dakwa PKR.
Pengarah Strateginya Rafizi Ramli berkata, seperti dalam video yang diedarkan di Internet, Zahid dikatakan mengedarkan RM100 dan 5kg beras kepada 24,000 orang di Bagan Datoh, yang jika dikira melebihi RM200,000.
Bercakap di sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Rafizi berkata, berdasarkan itu, partinya akan memfailkan petisyen pilihan raya berhubung perkara itu minggu ini.
Beliau berkata akan mendedahkan lebih lanjut bukti berkaitan dalam sidang media yang lain pada Rabu ini.
PKR memberi isyarat memfailkan 18 petisyen manakala Pakatan keseluruhannya sebanyak 35 petisyen.
Malaysiakini masih belum boleh dapat menonton video itu atau menghubungi menteri berkenaan atau pembantunya bagi mendapatkan penjelasan berhubung dakwaan itu.

PAS files election petition over Klawang seat

PAS candidate, former Bank Negara deputy director Rosli Yaakop, lost the state seat by a wafer-thin majority of 282 votes.
SEREMBAN: Negeri Sembilan PAS filed a petition with regard to the 13th general election with the high court here today.
The petition is to challenge the outcome of the Klawang state seat (under the Jelebu parliamentary constituency), where PAS candidate Dr Rosli Yaakop lost by a mere 282 votes to BN’s Yunus Rahmat.
Rosli, a former Bank Negara deputy director, told reporters before filing the petition that there were at least two irregularities during the campaign period.
“We have the merit to file this case as there is evidence of vote buying which is clearly against the election laws.
“We will submit the evidence in court. We cannot reveal details of the evidence now but will reveal it in court when the hearing starts,” he said.
“Even if the outcome of the petition is not in favour to me or PAS, what is important is the petition and the evidence will send a strong message to the rakyat that there was fraud during the election,” he added.
The petition, Rosli said, would also highlight the weaknesses of the Election Commission.
“We hope the court will be fair,” he added.

Pakatan's 'Black 505' rally postponed to June 22

PR Fail 24 Petisyen Kerusi Parlimen, Saman Pengerusi SPR, Cabar Seksyen 9A - BULETIN 13

AMK: Himpunan 'Black 505' di Perlis hari ini diteruskan

Seorang pemimpin Angkatan Muda Keadilan (AMK) Chan Ming Kai berkata perhimpunan 'Black 505' yang dirancang untuk diadakan di Perlis pada malam ini akan diteruskan walau polis memberi amaran untuk mengambil tindakan ke atas penganjur.
Perhimpunan itu dijadualkan berlangsung pada jam 9 pagi di Kampung Bakau, Kangar.

Chan berkata, parti itu telahpun memaklumkan kepada polis berhubung acara keraian itu sejak 12 hari lalu, pada 29 Mei, dan polis juga mengesahkan bahawa mereka menerima permohonan itu pada 4 Jun.

Dalam satu surat bertarikh 3 Jun, Chan berkata beliau memberitahu polis bahawa jadual acara tersebut dikemaskini dengan menyertakan perhimpunan 'Black 505' sebagai salah satu daripada siri protes ke atas penipuan yang didakwa berlaku pada pilihan raya umum bulan lalu.

ADUN Indera Kayangan itu berkata, polis turut dimaklumkan mengenai individu lain yang akan berucap.

Polis bagaimanapun menyatakan bahawa pasukan itu tidak dapat memproses permohonan dalam tempoh hanya sehari sebelum perhimpunan tersebut.

DAP will cooperate with SWP

Sarawak Dap delegates called for the recognition of the Unified Examination Certificate, dams stopped and for all elected representatives to be compelled to disclose their personal assets. 

KUCHING: Sarawak DAP has identified 20 rural constituencies which the party will  concentrate on for the next state elections expected to be anytime between 2015 and 2016.
And in that vein,outgoing state chairman Wong Ho Leng said DAP  will cooperate with all its Pakatan Rakyat component members and others including  Sarawak Wokers Pary (SWP) led by former Pelagus assemblyman Larry Sng.
“We must also cooperate with all opposition parties, such as PKR, PAS and even SWP (Sarawak Workers Party), to ensure that we break the stronghold of the BN,” said Wong who is also Bukit Assek assemblyman.
Wong’s inclusion of  SWP seems to reflect the  ‘keep your enemies closer” adage.
Sng and his family are reportedly ‘close to’ Chief Minister Taib Mahmud.
In the run up to the May 5 general elections, speculation were rife that Taib was behind the setting up of SWP in his bid to divide the Dayaks further and  ‘shake’ Parti Rakyat Sarawak (PRS) helmed by James Masing and end Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP)’s run.
But both parties survived the GE13.
SWP trained its guns on PRS and contested in all six seats held by PRS candidates but failed in its bid to unseat Masing’s men.
Wong, who was speaking at the party’s 16th Sarawak Ordinary Convention yesterday, also reminded the 120 delegates from 25 branches in the state to defend the 12 urban and semi-urban constituencies which it won in the 2011 state elections.
In the recent parliamentary elections  DAP won seven seats. PKR took one.
“Where we failed, we must succeed in the next election. We owe it to the Malaysian people to replace the regime that is corrupt to the core.
“We (also) owe it to the Sarawak public that lives have to improve not only in the urban areas but also the rural interiors,” said Wong.
UEC, dams, local council polls
Wong, who is withdrawing from active politics due to illness, was replaced by Chong Chieng Jen in the party polls.

Pendakwaan 505 tunjuk keangkuhan Umno BN – Anwar

Anwar 5KUALA LUMPUR 10 JUN: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Umno BN semakin angkuh apabila menangkap dan mendakwa pimpinan Pakatan Rakyat berhubung penganjuran Himpunan Black 505.
“Keangkuhan kuasa ini akan memakan diri. Ia tidak akan berjaya mematahkan semangat rakyat. Mereka boleh memenjarakan kita, tetapi semangat rakyat tidak boleh dikalahkan,” katanya dalam kenyataan.
Beliau merujuk tindakan kerajaan mendakwa beberapa pimpinan Pakatan termasuk Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, veteran Umno, Thamrin Ghafar, aktivis Haris Ibrahim dan Hishamuddin Rais.
“Pendakwaan terhadap mereka dan aktivis lain kerana aktiviti membabitkan himpunan 505 menunjukkan pembohongan Najib (Razak) terhadap agenda perubahan sepertimana yang dicanang kepada dunia,” sambung Anwar.
Menurutnya, penggunaan Akta Hasutan selepas Perdana Menteri berjanji akan menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) merupakan perbuatan sia-sia.

Tony Pua Sifatkan EAIC Harimau Tidak Bertaring


SHAH ALAM 10 JUN : Setiausaha Publisiti DAP,  hari ini menyifatkan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) sebagai harimau tidak bertaring dan penubuhannya hanya kerja kosmetik untuk menenangkan orang ramai disebalik desakan cadangan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) serta bantahan lantang daripada pasukan polis.
tony pua Forum AirTony berkata demikian sebagi menyangkal dakwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low yang menyamakan EAIC dengan cadangan penubuhan IPCMC.
Perbezaan antara kedua-dua adalah jelas dalam niat mereka. Sebaliknya, Tony menegaskan EAIC yang ditubuhkan pada 2011 hanya diberi kuasa untuk membuat cadangan kepada organ tatatertib polis atau pendakwaraya.
Penubuhannya adalah sekadar bertujuan menenangkan desakan meluas untuk penubuhan IPCMC pada ketika itu.
“Sedangkan IPCMC seperti yang disyorkan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja ke atas Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun 2005 adalah jelas sebagai sebuah agensi untuk memeriksa disiplin dan memupuk semangat profesionalisme dalam pasukan polis.
“Jelas, EAIC direka khusus untuk gagalkan objektif IPCMC,” tegasnya dalam satu kenyataan media.
Mengulas lanjut, Tony berkata sejak tiga tahun ditubuhkan, EAIC yang  menerima bajet RM7 juta setahun sekadar mempunyai seorang pegawai penyiasat di samping 23 pekerja lain; termasuk kerani dan juga pemandu.

Benarkah negara semakin selamat?


KUALA LUMPUR: Kenyataan Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bahawa rakyat Malaysia semakin berasa selamat dan suasana di negara kini sudah semakin tenteram dan harmoni tidak akan dapat berjaya memujuk hati rakyat Malaysia.
“Beliau ketika dalam ucapannya merasmikan Hari Bersatu Menentang Jenayah menyifatkan negara sebenarnya semakin selamat dan pertambahan angka juga statistik jenayah sebenarnya tidak dapat mencerminkan situasi sebenar ‘keamanan’ di Malaysia,” ujar Ustaz Muhammad Ismi Mat Taib (gambar).


Justeru, Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat itu mempersoalkan jika angka dan statistik jenayah tidak dapat menjadi sandaran, maka apakah kayu ukur sebenar yang digunakan oleh pihak kerajaan untuk menilai situasi dan tahap keamanan rakyat Malaysia.

Sejujurnya, kata beliau kenyataan Perdana Menteri bahawa Malaysia semakin selamat sebenarnya hanyalah dilihat dari kacamata orang kaya khususnya para pemimpin kerajaan yang berada di awangan.

Sedangkan, ujarnya rakyat marhaen yang kini sedang menanggung akibat daripada kecuaian pemerintah dalam mentadbir dan mengurus negara.

Stop ruling out foul play in lock-up deaths, rights groups tell cops


File photo of family and friends of Dharmendran grieving at his funeral in Kuala Lumpur last month.KUALA LUMPUR, June 10 — Several civil rights groups today demanded that the police stop prematurely ruling out foul play in custodial death cases, reminding the force that it is required by law to hold an inquiry to investigate such incidents.
The Stop State Violence Movement (SSVM), an umbrella body comprising 29 rights groups, pointed out in a statement here that in the case of 32-year-old N. Dharmendran, the police had at first claimed the detainee died of “breathing difficulties”.
But the claim turned out to be false later after a post-mortem showed that the man died after he was badly beaten up by the police while in the lock-up.
“The Stop State Violence Movement would like to remind the police force not to speculate any information to the public as this could be misleading,” the movement said.
It was responding to the latest lock-up death of Nobuhiro Matsushita, a 33-year-old Japanese man who was found hanged in his cell at the USJ 8 police lock-up in Subang Jaya at 4am on Saturday.
In an immediate response, Selangor deputy police chief Datuk A. Thaiveegan appeared to rule out foul play, saying that an initial probe turned up no evidence of this.
“An autopsy report issued by the University Malaya Medical Centre found that the suspect died as a result of hanging and that there were no injuries on his body,” he was quoted as saying by national news agency Bernama.
But SSVM noted that KL CID chief SAC Datuk Ku Chin Wah had made a similar claim when Dharmendran was found dead recently.
Since then, however, three policemen have been charged in court with murdering the 32-year-old.
“Please stop speculating and assist for the rule of law to take place,” SSVM said.
“In accordance with the Criminal Procedure Code (CPC), section 334 clearly states that a magistrate shall in the case of a death in the custody of the police hold an inquiry into the cause of death,” it added.

十天内收集蒙女案误判记录 上诉庭允许特警西鲁提申请

Exclusive interview with Charles Santiago

Court allows man convicted of Altantuya's murder to apply for mistrial

#Black505 Padang Merbok Pada 22 Jun 2013, Tidak Ada Alasan DBKL Tidak Memberi Kebenaran

Pakatan Rakyat telah memberikan notis untuk mengadakan perhimpunan aman #black505 di Padang Merbok yang mulanya dijadualkan pada 15 Jun 2013 dalam tempoh 10 hari seperti yang dituntut oleh pihak berkuasa. Penganjur juga menerima nasihat kepimpinan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tidak mengadakannya di Dataran Merdeka, walaupun itu adalah tempat perhimpunan yang dituntut oleh banyak pihak.
Saya mengambil kira rayuan pihak-pihak yang telah pun mempunyai perancangan program di Padang Merbok pada 15 Jun 2013. Setelah berbincang dengan IPD Dang Wangi, penganjur membuat keputusan untuk menukar tarikh perhimpunan aman #black505 Padang Merbok ke minggu yang seterusnya iaitu pada 22 Jun 2013 bermula jam 12 tengahari.
Permohonan kepada DBKL untuk menggunakan Padang Merbok pada 22 Jun 2013 telah pun dibuat pada hari Jumaat 7 Jun 2013, iaitu 2 hari selepas permohonan pertama dibuat. DBKL juga telah mengesahkan bahawa semasa permohonan dibuat pada 7 Jun 2013, tidak ada mana-mana pihak yang membuat permohonan mengadakan acara di Padang Merbok pada 22 Jun 2013.
Oleh itu, tidak ada lagi alasan untuk DBKL dan Menteri Wilayah Persekutuan bermain politik dengan melengah-lengahkan permohonan ini. Saya ingin mengingatkan Menteri Wilayah Persekutuan bahawa majoriti besar rakyat di Wilayah Persekutuan bersama-sama Pakatan Rakyat dan beliau perlulah menghormati hasrat rakyat Wilayah Persekutuan yang mahu berhimpun secara aman di Padang Merbok yang merupakan padang milik rakyat.
Notis kepada IPD Dang Wangi akan dibuat esok dalam tempoh 10 hari seperti yang dituntut oleh PDRM.
Ini adalah ketetapan akhir dan tidak akan ada sebarang perubahan selepas ini tidak kira apa alasan yang diberikan oleh DBKL.
Perhimpunan aman #black505 akan diadakan pada tarikh 22 Jun 2013 (Sabtu) bermula jam 12 tengahari di Padang Merbok. Rakyat Malaysia yang cintakan kebenaran dan menolak penipuan pilihanraya diseru turun beramai-ramai untuk menuntut 3 perkara:
1.       Keseluruhan ahli SPR meletakkan jawatan serta-merta dan ahli-ahli SPR yang baru akan dilantik secara bersama dengan Pakatan Rakyat dan kumpulan civil society yang mewakili rakyat;
2.      Pilihanraya semula di 30 kawasan Parlimen bila mana dibuktikan berlaku penyelewengan;
3.      Hentikan sebarang usaha untuk meminda undang-undang pilihanraya atau persempadanan semula sehinggalah ahli-ahli SPR baru yang adil dilantik secara bersama seperti tuntutan (1)

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan

Pemuda PAS bidas kenyataan 'pilih kasih' TPM

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menyelar kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa BN akan memberi “bantuan lebih kuat” kepada komuniti yang menyokong mereka semasa pilihanraya umum ke 13 (PRU13) lalu.

Menyifatkan ianya sebagai kenyataan 'balas dendam', serta 'pilih kasih', Naib ketuanya Dr Raja Ahmad Iskandar Al Hiss berkata adalah tidak wajar seorang timbalan perdana menteri mengeluarkan kenyataan berbaur kebencian seperti itu.

"DPPM menganggap kenyataan TPM berbaur kebencian kaum serta politik dendam yang cuba dilunaskan terhadap komuniti Cina kerana majoriti kaum Cina menolak BN dalam PRU ke 13.

"Ia jelas membawa mesej perkauman yang sempit dan boleh mencetuskan perasaan tidak senang, dendam, perbalahan serta ketegangan kaum yang serius," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurut beliau lalgi, pandangan Muhyiddin itu memberi gambaran pemimpin negara itu gagal meletakkan pertimbangan yang adil terhadap rakyat.

Apa yang dibimbangi katanya, jika pengikut atau penyokong BN mengambil kenyataan Muhyiddin itu dengan bertindak agresif yang merugikan negara terhadap komuniti Cina serta memilih-memilih ‘bulu’ dalam memberikan sumbangan.

Muhyiddin perlu buang sifat ‘lidah bercabang’ - Lim Kit Siang


KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu membuang sifat ‘lidah bercabang’ memandangkan ugutan terbukanya yang mewakili kerajaan minoriti 47% untuk menghukum majoriti 51% pengundi sebenarnya menggugat institusi-institusi utama negara ini.
“Kita hairan melihat bagaimana Muhyiddin boleh menunjukkan sifat ‘lidah bercabang’ beliau dengan mengeluarkan kenyataan yang sama sekali bertentangan dalam majlis yang sama, iaitu majlis penghargaan pengundi BN di Kundang Ulu, Johor,” kata Penasihat DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang.

Katanya, walaupun Muhyiddin mendakwa para pengundi Malaysia telah menyampaikan mesej yang jelas dalam PRU13 bahawa mereka mahu kerajaan bersikap lebih tegas dan jelas dalam mempertahankan institusi-institusi yang penting di negara ini, “menguatkuasakan undang-undang, menegakkan perlembagaan, memerangi jenayah secara berkesan dan membasmi rasuah,” Muhyiddin kemudiannya membatalkan sama sekali semua sentimen itu.

Beliau berkata, Muhyiddin mengeluarkan ancaman untuk mendiskriminasi dan menghukum 51% pengundi yang menyokong Pakatan Rakyat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan memberi kelebihan kepada 47% pengundi yang menyokong BN dan Datuk Seri Najib Razak.

Selangor Sedia Bantu Biayai Kos Guaman Petisyen Pilihan Raya


BANGI, 10 JUN: Kerajaan Negeri Selangor bersedia mengeluarkan peruntukkan sumbangan bagi membiayai dana kos guaman kepada mana-mana pihak yang memfailkan petisyen pilihan raya.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, langkah tersebut diambil bagi memastikan usaha memperbaiki proses demokrasi di negara ini dapat berjalan dengan lebih lancar.
mb khalid ibrahim kongres ke 9 PKR 03“Mereka yang menyaman di mahkamah, jika betul kita dapati usaha mereka itu munasabah dan kita Kerajaan Negeri melalui (Program) Pendemokrasian, akan beri sumbangan atas kos guaman mereka,” kata Abdul Khalid ketika ditemui selepas merasmikan Majlis Penutup Sukan Mahkamah Syariah Kali Ke-2 di sini.
Menurut Abdul Khalid lagi, Kerajaan Negeri sebelum ini turut menjalin kerjasama dengan berkongsikan data yang diperolehi menerusi Program Pendemokrasian Selangor dengan pihak yang yang berusaha mengumpul bukti penyelewengan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu.
Data-data tersebut diperolehi menerusi kaji selidik yang dijalankan oleh Unit Pendemokrasian Selangor sebelum PRU-13 berlangsung.
“Kita juga membenarkan data-data itu dianalisa, Kerajaan Negeri menggalakkan usaha tersebut untuk melahirkan pilihan raya yang adil dan saksama,” ujar beliau lagi.
Sebelum ini, Kerajaan Negeri melalui Geran Selangorku mengambil langkah pengukuhkan demokrasi dengan menyediakan peruntukkan berjumlah RM5 juta.

Pakatan akan fail 25 petisyen pilihan raya minggu ini

PETALING JAYA, 10 Jun – Pakatan Rakyat (PR) akan memfailkan 25 petisyen membabitkan 25 kerusi Parlimen Pilihan Raya 2013 di seluruh negara minggu ini.
Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata PR juga akan turut memfailkan 10 lagi petisyen pilihan raya membabitkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).
Daripada keseluruhan jumlah petisyen kerusi Parlimen itu, 19 daripadanya adalah daripada PKR, dan baki masing-masing empat bagi PAS dan dua bagi DAP.
“Satu petisyen membabitkan jumlah RM10,000 untuk petisyen dan RM5,000 bagi urusan pemfailan kes, justeru kami memerlukan sekitar RM1.5 juta bagi kesemua petisyen,” kata Rafizi kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR di sini.
Jelas ahli Parlimen Pandan itu lagi, untuk kerusi Parlimen Bagan Datoh yang dimenangi oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, pihaknya akan memfailkan dua petisyen, yang mana salah satunya adalah petisyen perbelanjaan melebihi RM200,000 seperti yang diperuntukkan Akta Pilihan Raya.
“Kami mendapat maklumat beliau memberikan RM100 dan 5kg beras kepada 24,000 pengundi di sana yang mana menjadikan perberbelanjaan untuk itu sahaja lebih RM2 juta,” katanya.
Kesemua petisyen berkenaan juga jelasnya akan difailkan secara berasingan mengikut negeri masing-masing.
Serentak dengan itu, PKR, jelas pemimpin muda itu akan memfailkan tindakan undang-undang termasuk petisyen berasingan di Sabah menuntut mahkamah menyemak senarai pengundi yang dicemari pengundi hantu berdasarkan keterangan yang dibuat Suruhanjaya Diraja (RCI) Sabah, dakwanya.

Jelajah Blackout 505...KL 505 Pinda Kepada 22hb Jun (Sabtu)


Perlis: 10 Jun 2013 – Isnin
8.30pm – 12.00pm : Belakang Public Bank, Jln Raja Syed Alwi Kangar Perlis.

Kedah: 11 Jun 2013 – Selasa
8.30pm – 12.00pm : Taipan Square, Bandar Puteri Jaya, Jln Kuala Ketil, Sungai Petani.

Kelantan : 12 Jun 2013 – Rabu
7.30pm – 12.00am : Padang Majlis Daerah Ketereh
 
Johor : 16 Jun 2013 - Ahad
8.00pm - 12.00am : Pt Hj Salleh Ros, Pt Raja, Batu Pahat.

Kuala Lumpur : 22 Jun 2013 - Sabtu
Bermula dari 12 t/hari : Padang Merbok, Kuala Lumpur

Altantuya: Mahkamah benar permohonan perbicaraan silap Sirul..jeng.jeng..siapa yang silap...!!!


 
Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan bekas pegawai polis Sirul Azhar Umar untuk mengisytiharkan perbicaraan silap dalam kes melibatkan pembunuhan warganegara Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Pihak pendakwaan, diketuai oleh Tun Abdul Majid Hamzah tidak membantah permohonan itu.

Panel tiga anggota terdiri daripada Hakim Mohamed Apandi Ali, Linton Albert dan Tengku Maimun Tuan Mat mengarahkan pasukan pembelaan Sirul memfailkan permohonan dalam tempoh 10 hari.

Ini bagi membolehkan pasukannya mengumpulkan nota prosiding dan dokumen lain daripada Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Kes ditangguh kepada 24 Jun.

EAIC dicipta untuk gagal, kata Tony Pua kepada Paul Low

KUALA LUMPUR, 10 Jun – Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) dicipta untuk gagal oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), kata ahli Parlimen DAP Tony Pua hari ini, menyanggah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low yang menyamakan EAIC dengan cadangan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC).
Tony PuaMenurut ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu, Low adalah “amat salah” untuk mengatakan perbezaan antara kedua-dua badan adalah nama semata-mata, berkeras EAIC hanya ditubuhkan pada tahun 2011 untuk menenangkan permintaan meluas untuk IPCMC.
“Perbezaan antara kedua-dua adalah jelas dalam niat mereka, dengan EAIC ditubuhkan sebagai harimau tidak bertaring bertujuan khusus melakukan kerja kosmetik menenangkan permintaan orang ramai untuk IPCMC, disamping memenuhi bantahan lantang daripada pasukan polis,” kata Pua dalam satu kenyataan di sini.
“IPCMC seperti yang disyorkan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja ke atas Polis Diraja Malaysia pada tahun 2005 adalah jelas sebagai sebuah agensi untuk memeriksa, disiplin dan memupuk semangat profesionalisme dalam pasukan polis.
“Oleh itu, EAIC direka khusus untuk gagalkan objektif IPCMC,” katanya.
Setiausaha publisiti DAP mengatakan ini telah dibuktikan sepanjang tiga tahun semenjak penubuhan EAIC, di mana mereka hanya menerima bajet tahunan sebanyak RM7 juta dan hanya mempunyai seorang pegawai penyiasat dan 23 orang pekerja termasuk kerani dan pemandu.
Beliau juga mengatakan bekas Ketua Hakim Negara Abdul Hamid Mohamad telah mempersoalkan keberkesanan EAIC kerana semenjak penubuhannya pada September 20122 sehingga akhir 2012, EAIC hanya mencadangkan satu tindakan disiplin dan dua amaran kepada penjawat awam.
Pua berkata, kes tunggal adalah aduan terhadap seorang pegawai polis pada pertengahan tahun lepas kerana menutup kes selepas tiga hari.
Tetapi dalam kecil kerana tidak berdisiplin itu, beliau berkata, Ketua Pegawai Eksekutif EAIC Nor Afizah Hanum Mokhtar telah mengakui beliau tidak sedar jika tindakan tatatertib yang dicadangkan agar diturunkan pangkat telah dijalankan oleh pihak polis.

Altantuya: Mahkamah tetapkan rayuan Sirul Azhar 24 - 26 Jun

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini menetapkan tiga hari bagi mendengar rayuan Kopral Sirul Azahar untuk  kes pembunuhan melibatkan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

(Peguam Kamarul Hisham yang mewakili Sirul Azhar)

Hakim Datuk Sri Mohamed Apandi Ali menetapkan pada 24 hingga 26 Jun bagi kes tersebut setelah mendengar hujah dari kedua-dua belah pihak.

Selain Apandi, dua lagi Hakim yang mendengar kes tersebut adalah Datuk Linton Albert dan Datuk Tengku Maimun Tuan Mat.

Dalam pada itu Apandi juga turut mengarahkan peguam pembela memfailkan rayuan kedua bersama-sama dengan hujah dan fakta terbaru dalam masa sepuluh hari bermula hari ini.

Peguam yang mewakili bekas anggota Unit Tindakan Khas Polis yang bertugas mengiringi pemimpin negara iaitu Kopral Sirul Azhar Umar, Kamarul Hisham Kamarudin ketika ditemui di lobi mahkamah memberitahu pihaknya akan memfailkan rayuan tersebut esok.

"Kita telah mendapat kebenaran dari hakim bagi merayu kes yang berkaitan pembunuhan Altantuya.

"Sepertimana yang kita tahu kes telah ditetapkan pada 24 hingga 26 Jun iaitu selama tiga hari dan untuk rayuan kita akan failkan esok bersama-sama hujah yang baru," jelasnya.

GALAS mahu ISA dihidupkan semula


Mahu ISA dihidupkan semula
Sebahagian ahli-ahli pertubuhan yang hadir untuk membuat laporan polis di Balai Polis Trong.
 
TRONG – Pertubuhan Gabungan Panji Langkasuka Malaysia (Galas) menyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dihidupkan kembali dalam usaha membendung tindakan individu yang cuba menjatuhkan martabat institusi Raja-Raja Melayu dan Yang Dipertuan Agong.

Presidennya, Shahizan Sudin berkata, pihak pertubuhan turut menggariskan beberapa tindakan lain yang boleh diambil terhadap beberapa individu yang didakwa  menghina Yang Dipertuan Agong.

Menurutnya, antara lain, usaha mengkaji semula jenis dan bentuk hukuman yang setimpal seperti melucutkan kewarganegaraan dan dibuang negara.

“Kita juga berharap agar meletakkan kesalahan ini di bawah kuasa polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi tujuan penguatkuasaan dan perlaksanaan,” katanya  selepas membuat laporan polis di Balai Polis Trong,semalam.

Mohd Azlan bin Mohd Sharif : Petisyen PRU13

Siaran media
Edaran segera

PETISYEN PILIHAN RAYA PERLU DITANGGUHKAN, BORANG 16 DI 727 KERUSI BUKTI UTAMA KESAHIHAN WARTA PRU13

Esok (10 Mei 2013) adalah hari terakhir kepada mana mana calon PRU13 yang berhasrat memfailkan petisyen pilihan raya di semua mahkamah tinggi di negeri masing masing. Pihak SPR telah mengeluarkan warta PRU13 pada 22 Mei 2013 dan memberi masa 21 hari daripada tarikh warta. Saya MOHD AZLAN BIN MOHD SHARIF telah membuat TUJUH (7) laporan polis pada 30 Mei 2013 dan 6 Jun 2013 di Balai Polis Klang bagi menyiasat undi hilang, salah kira undi, maklumat yang telah berubah,perbezaan kertas undi yang dikeluar di parlimen dan dun, kerusi parlimen dan dun berbeza maklumat sebelum dan selepas diwartakan, tindakan untuk anggota polis yang cuai dan kesilapan dalam warta corrigendum. Kemudian, warta corrigendum dikeluarkan pada 31 Mei 2013 dan hasil kajian saya kemudian mendapati terdapat TUJUH (7) kecacatan pada warta PRU13 iaitu:

1) 641 KERUSI YANG TERDAPAT PERBEZAAN MAKLUMAT ANTARA SEBELUM DAN SELEPAS DIWARTAKAN CORRIGENDUM PEMBETULAN
2) 617 KERUSI BERBEZA UNDI DIKELUARKAN
3) 422 KERUSI BERBEZA UNDI DIKELUAR DAN DARI TIADA KEPADA ADA UNDI HILANG
4) 189 KERUSI BERBEZA UNDI DIKELUAR DAN UNDI HILANG
5) 40 KERUSI BERBEZA MAJORITI
6) 9 KERUSI BERBEZA PEMILIH
7) 36 KERUSI BERBEZA UNDI DIPEROLEHI CALON

Oleh itu, saya menggesa pihak SPR dan Pejabat Peguam Negara mengkaji semula tempoh masa petisyen bermula 31 Mei 2013 bermula tarikh corrigendum diwartakan bagi memberi masa kepada calon PRU13 membuat persediaan rapi. Sebenarnya warta PRU13 hanya boleh dibeli pada 27 Mei 2013 (6 hari menunggu mendapatkan warta rasmi dari 22 Mei 2013) dan warta corrigendum hanya mula dijual pada 5 Jun 2013 (5 hari menunggu dapat warta corrigendum dari 31 mei 2013). Oleh itu calon hanya ada 10 hari untuk bersedia berbanding 21 hari yang ditetapkan dalam undang undang.

Tipu PRU: PAS sudah fail dua petisyen di Terengganu


KUALA TERENGGANU: PAS Terengganu sudah memfailkan dua petisyen pilihan raya semalam di negeri ini iaitu untuk DUN Kuala Brang dan Hulu Besut.

Menurut sumber, satu atau dua petisyen lagi akan difailkan oleh PAS di Terengganu.


(Tun Salleh dan Datuk Wan Mutalib...dua peguam yang akan mewakili PAS dalam petisyen)

Dalam pilihan raya umum lalu, calon PAS Shalahudin Jaafar kalah kepada calon BN, Nawi Mohamad sebanyak 1,570 undi di Dun Hulu Besut, Terengganu.

Shalahudin mendapat 6,314 undi manakala calon BN mendapat 7,884 undi manakala undi rosak adalah 170 dan peratusan keluar mengundi untuk Dun ini adalah 88 peratus.

Menurut peguam yang memfailkan kes ini, Saifudin Othman, pempetisyen kes ini adalah seorang pengundi bernama Mohamad Salleh bin Sidek.

Harun Taib: Kalau demo untuk revolusi saya tak setuju...jeng..jeng...!!!

Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib berkata, beliau akur dengan keputusan parti berhubung penyertaan dalam perhimpunan mempertikaikan keputusan pilihan raya 'Black 505' yang akan diadakan pada 15 Jun ini.

NONEHarun (kanan) bagaimanapun berkata, kenyataannya sebelum ini yang mengatakan PAS tidak menganjur dan mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut secara sukarela merupakan pendapat peribadi beliau.

Jelasnya, pendapat tersebut diberi sekiranya perhimpunan tersebut bertujuan untuk mengadakan revolusi.

"Saya kata kalau perhimpunan untuk revolusi itu saya tak setuju. Bercanggah dengan dasar parti.

"Tapi kalau perhimpunan aman dan ada ceramah. Itu tak apa. Kita memang kita dah biasa.

"Saya ikut keputusan parti. Keputusan saya sebelum ini pendapat saya sebelum parti ada keputusan. Jadi sekarang pendapat saya ialah ikut keputusan parti," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Semalam dalam mesyuarat bulanan PAS, timbalannya Mohamad Sabu berkata, parti sebulat suara bersetuju untuk menyertai perhimpunan 'Black 505' anjuran Pakatan Rakyat.

ELITE MAY RETAIN POWER IN UMNO: Like the Indians, Malays now behind the Chinese politically!

It is true that the 11 million Malay working class citizens of this country are living a struggle trying to match their stagnating salaries with the uncontrolled spiraling prices of goods and services that guarantee protection for the owners, stakeholders and investors.
It is even true that many of the 11 million Malays are resigned to living on a day-to-day budget, unable to even dream of month to month, let alone an annual plan of opportunities and financial progress.
ELITE MAY RETAIN POWER IN UMNO: Like the Indians, Malays now behind the Chinese politically!Meanwhile, even a one-eyed-man can figure out that the people within as well as those closely aligned with the UMNO barricades of power are living a lifestyle that mocks the Maharajas of bygone kingdoms.
Lamborghinis, banks and what-nots
Just try to make a list of all the UMNO political leaders’ entourage of beneficiaries.
A VVIP’s son drives a Lamborghini. Another makes millions even before he turned thirty. One easily shovels attractive oil contracts into his pocket leaving world renowned operators green in the eyeballs.
Another is milking the banking circuit – sending tentacles into numerous destinations in and outside this country almost overnight, while legacy-outfits meticulously and prudently managed over decades are still facing mountains of boulders in market capitalization. The list unending.
The Covenants of the Almighty Creator and as witnessed in the laws of order and nature, oppression has its limits. And Malaysians are very close to the edge now.
There is already an awakening among the masses. Alliances are being bridged cutting across race and religious barriers that were sealed in place by UMNO to protect all of its vested interests.
In the face of this growing realization even among the Malays who once were happy to be moored in the harbor of UMNO (Baru), the political architects and beneficiaries of UMNO are out to desecrate the social fabric of multi-racial Malaysia.
This they do by riling sentiments of fear and anger and envy by crucifying race against race.
Who will win?

IPCMC perlu untuk tangani kes kematian dalam tahanan – Sivarasa

sivarasaKUALA LUMPUR 10 JUN: Penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) perlu bagi menangani kes kematian dalam tahanan serta mengembalikan kepercayaan rakyat kepada polis, kata Ahli Biro Politik KEADILAN, Sivarasa Rasiah.
Beliau mengulas penolakan Menteri Kabinet berhubung cadangan pembentukan IPCMC dan mewujudkan Mahkamah Koroner bagi menyiasat kes-kes kematian dalam tahanan.
Ahli Parlimen Subang itu berkata, perkembangan tersebut akan menjejaskan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan membantutkan tuntutan penubuhan IPCMC akibat kegagalan memahami isu sebenar.
“Siasatan mahkamah bergantung kepada siasatan awal pihak polis. Masalah yang timbul dalam isu ini adalah kredibiliti polis, bukan mahkamah.
“Rakyat sudah tidak percaya kepada siasatan polis bila melibatkan kematian dalam lokap, maka suruhanjaya bebas ini bagi memastikan siasatan polis mempunyai sokongan kukuh sebelum dihantar ke mahkamah.
“Keengganan menteri membentuk suruhanjaya ini akan membuatkan rakyat berfikir menteri seolah-olah cuba melindungi kesalahan PDRM dan ini mengundang persepsi negatif pada pasukan itu,” kata Sivarasa kepada Keadilan Daily.

STOP EVADING audits & disclosure on Petronas, 'Transparency Minister' Paul Low ticked off

The government and Petronas’ responses to our call for audit of Petronas’ businesses and tendering processes in Malaysia have been evasive at best and pathetic at worst. Evasive because they tried to deemphasize the real reason of our call for the audit of by putting blames on constraints in disclosing information about their international ventures. Pathetic because the way they responded gave an impression that it was not well-thought of. It has failed to give any good excuse why an audit is not needed; it has also failed to convince that Petronas upholds high level of integrity and transparency.
STOP EVADING audits & disclosure on Petronas, 'Transparency Minister' Paul Low ticked offOur new Minister in Prime Minister’s Department, Datuk Paul Low has obviously not read well the 2013 Resource Governance Index (RGI) which is readily available on Revenue Watch Institute (RWI) website (http://www.revenuewatch.org/rgi/report) when he attributed Malaysia's ranking drop from 22nd spot in 2010 to 34th this year to Petronas' overseas agreements disclosures.
It is either that he has not understood the context of the report, or that he is trying to evade and deflect the entire issue by blaming governance or the lack of it in foreign countries Petronas has invested. In either case it is both embarrassing and disappointing, especially because the newly-minted minister has been helming Transparency International Malaysia in the past and is now expected to enhance integrity of a ‘perceived’ corruption-embattled administration.
Stop evading the key issues
The RGI is a country-by-country report card; it measures the quality of governance in the oil, gas and mining sector of 58 countries. It does not measure the quality of governance of a national oil company (NOC) of one country in another country. Via the Petroleum Development Act (PDA) 1974, Petronas is the de-facto owner, custodian, and regulator of upstream oil and gas in Malaysia; hence when one talks about governance and integrity of upstream oil and gas industry in Malaysia, it goes without saying that it is all about the governance and integrity of Petronas. In the context of RGI ranking, discussion about Petronas is essentially about its role within Malaysia; very little to do with its operations outside the country.
It is also extremely regrettable that even Tan Sri Shamsul Azhar Abas, the President of Petronas is unable to grasp the level of transparency required for a national oil company (NOC) with authority and monopoly such as Petronas, when all he aspires is to have the same disclosure standards as Exxon-Mobil or Shell. It has to be more than that. Reasons?
Actual performance
Well, Petronas being the sole custodian of this immense wealth is morally answerable to all its stakeholders, essentially every single citizen of Malaysia. It has various added responsibilities as a public listed company, which Exxon-Mobil and Shell do not have to bear. It has the obligation to ensure that it operates businesses in the most efficient way, with lowest total cost of ownership (not merely lowest initial capital expenditure of CAPEX) and highest yield amid fair and transparent contract distributions as well, as to enable grooming of local oil and gas service and technology providers to become global champions.

Punishing 51% of the electorate: Muhyiddin shows his LACK OF CLASS & BULLYING WAYS

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin should stop his “double-speak” as his open threat on Saturday of 47% minority government penalizing 51% majority of voters is the latest subversion and not defence of national institutions in the country.
It is surprising that Muhyiddin could be guilty or such “double speak” uttering totally contradictory sentiments at the same function, i.e. the BN thanksgiving function in Kundang Ulu, Johor.
Punishing 51% of the electorate: Muhyiddin shows his LACK OF CLASS & BULLYING WAYSAlthough Muhyiddin claimed that Malaysian voters have conveyed a clear message in the 13GE that they want the government to be more stern and bold in defending the important institutions in the country, “enforcing the law, upholding the country’s
47% and Muhyiddin want to punish the remaining 51%
Constitution, and fighting crime effectively as well as eradicating corruption”, Muhyiddin has completely nullified these high-sounding sentiments with his threat to discriminate and penalize 51% of the popular vote who supported Pakatan Rakyat and Datuk Seri Anwar Ibrahim in contrast to the 47% of the voters who supported Barisan Nasional and Datuk Seri Najib Razak.
Surely, Muhyiddin’s declaration that the BN administration will direct “greater assistance” towards the communities that backed it during the general election, implying a punitive policy of neglect and discrimination for the 51% majority of the popular vote, is the most powerful proof that Najib has a long way to go to prove that he is Prime Minister of all Malaysians and not just 47% of Malaysians!
Or do we have a situation where we have Najib who wants to be Prime Minister of all Malaysians but Muhyiddin only wants to the Deputy Prime Minister for 47% of Malaysians?
When Muhyddin talked about the people’s “clear message” in wanting the government to defend the important institutions in the country, he has missed the Elephant in the Room as it is UMNO/BN who must bear the full responsibility in the past three decades for undermining and subverting the key national institutions in the country.
Subversion & undermining