Ahad, 9 Jun 2013

Prof. Mohamad Agus: SPR FAILED!

Saya tidak sependapat dengan kenyataan Timbalan Pengerusi SPR yang menyatakan SPR telah menjalankan kerja dengan baik dalam mengurus pilihan raya umum ke-13 yang lalu. Pada saya SPR gagal.
Jika SPR berjaya, maka untuk apa PM mengumumkan penubuhan satu jawatankuasa khas terdiri dari Ahli Parlimen daripada semua parti politik bagi mengawal selia kredibiliti dan integriti SPR pada 1 Jun 2013.
Saya yakin jika SPR berjaya menjalankan tugasnya dengan baik, PM tidak akan membuat pengumuman sedemikian. Saya yakin jika SPR berjaya menjalankan tugasnya dengan baik tidak akan berlaku bantahan dan perhimpunan 505 seperti yang berlaku sekarang ini.

Bagi saya, jika sekadar menyediakan dakwat kekal pun gagal dilaksanakan dengan baik, jika sekadar menyediakan daftar pemilih yang bersih gagal dilaksanakan dengan baik, maka saya kira sudah sampai masanya Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan.

Cumanya, yang saya tidak faham dengan pengumuman PM ini ialah kenapa perlu ditubuhkan jawatankuasa untuk memantau SPR?
Saya kira tidak perlu jawatankuasa untuk memantau SPR kerana SPR adalah sebuah badan bebas. Yang kita perlu sekarang ialah anggota SPR yang boleh bertindak cekap untuk mengurus pilihan raya yang adil dan bebas. Itu yang kita belum ada!

Begitupun, sekiranya kerajaan ingin menubuhkan jawatankuasa bagi mereformasikan SPR dan sistem pilihan raya kita, maka hal berikut perlu diberikan perhatian:
(i) kerajaan perlulah menubuhkan sebuah panel yang terdiri dari wakil parti mengikut kuota undi popular yang diterima oleh parti, dan setiap parti hendaklah berhak menamakan wakil masing-masing, bukannya ditentukan oleh kerajaan;

Dasar Ekonomi Baru (DEB) sudah lama tiada, kenapa disebut-sebut lagi?

Akhir-akhir ini ramai yang bercakap tentang Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang memberikan keistimewaan untuk Bumiputra bagi membolehkan mereka berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan semua bangsa dinegara ini. Matlamatnya hanya satu iaitu untuk mencapai perpaduan kaum kerana isu pembahagian kekayaan negara merupakan satu isu yang dilihat sebagai penyebab berlakunya tragedi 13 Mei empat puluh tiga  tahun dahulu.
Menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum serta menghapuskan cara mengenali sesuatu kaum itu melalui fungsi ekonominya merupakan teras DEB melalui tindakan ‘social and economic engineering’ yang teratur dan tersusun telah dilakukan dengan baik pada awalnya. Hasilnya tercapailah satu lagi matlamat untuk mengurangkan jurang perbezaan pendapatan diantara yang berada dan tidak berada.
Selalu blog ini mengingatkan kejayaan awal itu. Dari 2.7 peratus pegangan kekayaan negara oleh Bumiputra pada tahun 1970 dahulu, orang Melayu telah mencapai ketahap 18.4 peratus kekayaan itu pada tahun 1984 dahulu. Barang diingat pegangan kekayaan oleh Bumiputra itu adalah termasuk harta yang dimiliki oleh agensi-agensi kerajaan yang berkepentingan Bumiputra.
Sehingga hari ini masih ramai yang tidak tahu definasi DEB itu sendiri walaupun mereka diberi tanggungjawab untuk melaksanakannya. Pertamanya dasar itu sendiri sudah tidak wujud lagi dan ramai yang tertanya-tanya, mana kah dia DEB itu sekarang? DEB kata orang, DEB kata mereka. Tetapi mereka masih tidak tahu apakah DEB itu dan apakah matlamatnya.
Sebenarnya DEB itu mempunyai hanya satu matlamat. Matlamatnya ialah penyatuan rakyat semua kaum. Apa yang di sebutkan sebagai menghapuskan cara pengenalan kaum melalui fungsi ekonominya, mengurangkan jurang perbezaan pandapatan diantara yang berada dan tidak berada dan yang lain-lain itu hanyalah proses untuk mencapai matlamat perpaduan kaum itu.

4,600 ahli UMNO sertai PKR, Sabah !!!

SERAH....Sahar menyerahkan borang keahlian seramai 4,600 orang ahli UMNO menyertai PKR kepada Anwar Ibrahim pada Majlis Himpunan Black Out 505 Sabah.

SAHAR BAWA 4,600 AHLI UMNO SERTAI PKR

LIBARAN : Gara-gara hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan UMNO Libaran, seramai 4,600 orang ahli daripada 38 buah cawangan telah keluar beramai-ramai meninggalkan parti itu menyertai PKR yang diketuai sendiri Mantan Calon Bebas Parlimen Libaran, Sahar Saka, petang kemarin.

Upacara kemasukan beramai-ramai ahli tersebut telah diadakan di Dewan Hakka, bersempena Program Himpunan Blackout Sabah dan penyerahan borang kemasukan tersebut telah diterima oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan disaksikan seramai lebih 2,000 para penyokong parti Pakatan Rakyat (PR) yang melibatkan PAS, PKR dan DAP.

Dalam ucapan ringkasnya, Sahar antara lain menjelaskan tujuan beliau dan para pengikutnya menyertai PKR kerana sudah hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan UMNO yang didakwanya terlalu banyak melakukan perkara songsang.

"Saya nyatakan dengan ikhlas yang tidak bermusuhan dengan Datuk Hj Juslie Ajirul dan saya juga tidak bermusuhan dengan Datuk Hj Zakaria Hj Edris. Walaupun saya sudah berpindah kapal, namun soal fahaman ideologi politik yang berbeza kita ketepikan dulu; yang penting kawan tetap kawan,” jelasnya.

Kata Sahar, terdapat beberapa pemimpin kanan UMNO Pusat yang menyelar beliau sebagai orang yang tidak pandai beruntung dan orang yang tidak pandai bersyukur dan berterima kasih serta tidak mengenang budi kepada UMNO kerana menyertai PKR.

A ‘C.I.D’ Cabinet

JUNE 9 — Compromised. Insulting. Dangerous.

These three words describe aptly members of the Malaysian Cabinet formed following GE13.

* Compromised
Tengku Adnan Mansor is the least qualified to speak about the rule of law and following the law. This politician was found guilty by the Royal Commission of Inquiry of subverting the course of justice by trying to fix the appointment of judges.
The RCI recommended action against Tengku Adnan and five others for offences under the Sedition Act, Official Secrets Acts, Penal Code and the Legal Profession Act. The government disregarded the findings of the RCI, allowing Tengku Adnan to continue his political career. So today, he is a minister, giving him the platform to preach and lecture Malaysians, as he did when he chastised the Opposition for continuing its mass rallies.
“I would like to advise that we live in a place with law and order…we do not follow the laws of the jungle, “ he said, explaining why the police refused to grant a permit for the Opposition rally in Padang Merbok.
Can someone found guilty of subverting the rule of law talk about law and order? Can a compromised individual take the moral high ground?
* Insulting
Paul Low is a fast learner. He has adopted the preferred method of speaking to Malaysians by those in power: insult them.
He says that there is no need to place the MACC under the Special Parliamentary Committee as the anti-corruption agency is already independent.
“We agree that the MACC is performing its duties well and professionally but we also accept that many have an unclear perception towards the role of the MACC, “ said Low.

Bukit Beruntung yang tidak untung - Part 2


SIRI KEDUA

Jika sebelum ini penulis hanya mendengar cerita daripada kawan-kawan yang pernah ke sana dan tidak boleh menggambarkan suasana yang diceritakan itu dan hanya mampu mengiyakan dan mengangguk sahaja.


(Pangsapuri yang ditinggalkan)

Bahkan penulis rasa tidak ada keperluan untuk ke sana memandangkan tempat itu bagi penulis ianya mungkin terlalu jauh memakan masa dan meletihkan kerana perjalanan ke tempat itu mengambil masa hampir dua jam.

Bagaimanapun demi tugas yang diberikan akhirnya penulis mahu atau tidak mesti menjejaki dan meneroka tempat tersebut sekali gus dapatlah menggambarkan suasana sebagaimana yang pernah diceritakan kawan-kawan sebelum ini.

Ahad lalu, akhirnya penulis sampai juga ke tempat yang dimaksudkan. Sampai sahaja tempat yang dituju penulis sudah mula mendapat gambaran jelas apa yang pernah diceritakan kawan-kawan sebelum ini.

Bukit Beruntung yang tidak untung, itulah 'tag line' yang diberikan oleh rakan-rakan yang pernah menjejaki kawasan ini, namun sejauhmana ianya tidak untung mungkin penduduk dikawasan itulah yang maha menilainya.

Keluar sahaja tol Bukit Beruntung menuju ke Kuala Kubu Baru, penulis terus terkesima sebaik melihat kawasan ini yang penuh dengan bangunan dan lot rumah kedai yang terbiar seolah-olah berada di kawasan yang ditinggalkan penduduk kerana 'berhantu'.

(Rumah kedai yang tidak ada peniaga)

Menyelusuri jalan Jejarum yang dipenuhi dengan gudang yang hampir keseluruhan sudah rosak. Bukan sahaja cat yang sudah luntur tetapi habis semua tingkap, pintu, bumbung, dinding sudah tercabut. Barang yang bernilai seperti besi dan aluminium usah ditanya mungkin sudah lama dikebas apatah lagi dengan semak samun yang semakin menyubur.

Pendek kata, jika dibaik pulih perlukan modal yang besar untuk jadikan rumah itu pulih sediakala. Dikhabarkan bangunan ini sudah mempunyai milik kemudian mahu diberi sewa malangnya tiada penyewa akhirnya jadilah bangunan yang usang.

Boleh dikatakan hanya segelintir sahaja lot rumah kedai yang berpenghuni dan kebanyakkan menjalankan kerja-kerja seperti baiki kereta, kilang kusyen, kilang plastik dan satu atau dua sahaja yang mengusahakan kedai makan. Memang waktu malam kawasan ini gelap dan sunyi.

Kawasan Bukit Beruntung, yang seluas 1,275.92 hektar dan salah satu kawasan yang mempunyai banyak projek terbengkalai. Malah di sekitar Hulu Selangor sahaja 11 projek terbengkalai yang melibatkan kawasan di Bukit Beruntung, Bukit Sentosa, Lembah Beringin, Batang Kali, Serendah, Rasa, Kerling, Hulu Bernam dan Sungai Choh.


(Rumah teres yang terbiar tanpa penghuni)

Rekod tersebut turut menunjukkan jumlah keseluruhan unit yang terbengkalai adalah 3,832 unit termasuk rumah teres dan teres berkembar, lot banglo dan banglo setingkat, kedai bertingkat dan bangunan pejabat serta bangunan perindustrian.

Selangor perlu fokus kepada Anjung Utara - Part 1
(Warna biru yang dikuasai BN di Selangor)


KEGAGALAN Pakatan Rakyat untuk menang lima kerusi parlimen di utara Selangor  dalam PRU13 pada 5 Mei lalu seharusnya diberi perhatian serius oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor untuk penggal kedua ini.

PRU lalu BN menang bergaya di lima kerusi berkenaan iaitu Sabak Bernam, Sungai Besar, Tanjong Karang, Kuala Selangor dan Hulu Selangor. Kesemuanya berada di utara Selangor dan di kawasan pengundi Melayu.

Kerusi parlimen Kuala Selangor yang disandang oleh PAS turut dirampas semula oleh BN dalam PRU lalu.

Walaupun Pakatan Rakyat  terus mentadbir negeri ini dengan memenangi 44 kerusi daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) namun, kehilangan lima kerusi itu harus dikaji mengapa ianya tidak menjadi milik Pakatan Rakyat dalam pilihan raya lepas.

Kehilangan lima kerusi itu, sebagaimana dijangka oleh sesetengah pihak kerana sebab-sebab tertentu antaranya projek-projek pembangunan yang dijalankan kerajaan Pakatan Rakyat pada penggal pertama belum menyeluruh.

Antara yang jelas masalah projek terbengkalai merupakan isu utama yang sering dibangkitkan penduduk sehingga daerah ini dikatakan sinonim dengan pembangunan terbengkalai.

Kesan buruk pembangunan itu bermula sejak zaman pemerintahan BN lagi dan rakyat mahu agar peralihan kuasa di peringkat negeri mampu membawa perubahan.

Malangnya, hampir sepenggal penguasaan Pakatan Rakyat di Selangor, tiada sebarang perubahan membanggakan dapat dipersembahkan kepada rakyat di kawasan ini.


(Bukit Beruntung yang tidak untung)

Terdapat sebanyak 11 projek terbengkalai di sekitar Hulu Selangor melibatkan kawasan di Bukit Beruntung, Bukit Sentosa, Lembah Beringin, Batang Kali, Serendah, Rasa, Kerling, Hulu Bernam, Rawang dan Sungai Choh.

Rekod tersebut turut menunjukkan jumlah keseluruhan unit yang terbengkalai adalah 3,832 unit termasuk rumah teres dan teres berkembar, lot banglo dan banglo setingkat, kedai bertingkat dan bangunan pejabat serta bangunan perindustrian.

Pembangunan keseluruhan kawasan tersebut bermula antara 1995 hingga 2006 dan kawasan paling banyak pembinaan terbengkalai adalah Bukit Beruntung dan sekitar Bukit Sentosa serta Lembah Beringin.

Yang UMNO Takuti: DAP punya pukulan... Cina Penang buat kerja hilang akal kepada Masjid di Penang..!!


(Kisah Benar)

Pg tadi, sahabat saya menunjukkan satu resit kepada saya.

"Saudari, nak tengok x? Jangan terkejut plak.." kata sahabat saya sambil menghulurkan resit Masjid Al Islah Permatang Tok Mahat kepada saya.

Nama Penderma: Cheng Sin Enterprise. Jumlah RM500. Tujuan : Wakaf Bil Eletrik Dan Air Masjid. Subhanallah..... Orang bukan Islam pun hari ini sudah pandai menderma kepada Masjid...

"Ni baru satu, ada 3 resit kat saya semuanya. RM500 lagi untuk Masjid Hijau Kg Kedah, RM500 lagi untuk Surau Simpang 4, Kg Kedah," kata sahabat saya kepada saya.

"Masya Allah. Banyaknya. Sampai RM1500 dia sumbang," saya mencelah.

"Ni untuk bulan Ogos, dia kata kalau berniaga untung lagi, bulan September nanti dia bagi lagi," sahabat saya menambah.

Allah Allah. Semoga Allah memberi hidayah kepadanya.

Kepada para sahabat, ayuh. Kita sama sama ambil iktibar. Jadikan apa yang saya lalui untuk memberi keazaman kepada kita untuk terus menyumbang untuk agama kita.

Moga Allah merahmati kita semua. Amin...

Wassalam
Pagi tadi, sahabat saya menunjukkan satu resit kepada saya.

"Saudari, nak tengok x? Jangan terkejut plak.." kata sahabat saya sambil menghulurkan resit Masjid Al Islah Permatang Tok Mahat kepada saya.

Nama Penderma: Cheng Sin Enterprise. Jumlah RM500. Tujuan : Wakaf Bil Eletrik Dan Air Masjid. Subhanallah..... Orang bukan Islam pun hari ini sudah pandai menderma kepada Masjid...

"Ni baru satu, ada 3 resit kat saya semuanya. RM500 lagi untuk Masjid Hijau Kg Kedah, RM500 lagi untuk Surau Simpang 4, Kg Kedah," kata sahabat saya kepada saya.

"Masya Allah. Banyaknya. Sampai RM1500 dia sumbang," saya mencelah.
"Ni untuk bulan Ogos, dia kata kalau berniaga untung lagi, bulan September nanti dia bagi lagi," sahabat saya menambah.

Allah Allah. Semoga Allah memberi hidayah kepadanya.

Kepada para sahabat, ayuh. Kita sama sama ambil iktibar. Jadikan apa yang saya lalui untuk memberi keazaman kepada kita untuk terus menyumbang untuk agama kita.

Moga Allah merahmati kita semua. Amin...

Black 505 Padang Merbok Tetap 15 Jun: PAS Kerah Semua Ahli Turut Serta


PAS hari ini mengerahkan ahlinya menyertai perhimpunan aman Black 505 bagi menolak penipuan serta menuntut reformasi pilihan raya yang akan diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur 15 Jun nanti.

Perkara tersebut dinyatakan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ketika ditemui di Ibu Pejabat Agung PAS selepas mesyuarat bulanan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Menurutnya, keputusan tersebut telah diputuskan di dalam mesyuarat pagi tadi.

"Kita hari ini membuat keputusan untuk mengerahkan ahli-ahli PAS bagi menyertai himpunan aman Black 505 yang akan di adakan pada 15 Jun nanti.

"Kita juga tidak mensasarkan berapa ramai ahli-ahli PAS yang akan hadir tetapi mengharapkan ia akan disertai oleh seberapa ramai yang mungkin sebagai tanda sokongan kita," jelasnya.

Mohamad yang menyatakan kenyataan rasmi dari Presiden PAS akan dikeluarkan melalui blog rasmi dan juga laman web Harakahdaily selepas ini.

"Kenyataan rasmi presiden akan kita keluarkan melalui laman rasmi PAS dan juga Harakahdaily dalam masa terdekat.

"Apa yang kita harapkan ahli-ahli PAS akan turut serta pada himpunan tersebut dan saya sendiri akan hadir pada 15 Jun nanti," sambung beliau.

Ada SILAP MATA dalam pencerobohan Sabah

Komen Santai Misi Jahat Kiram
Terbaca dalam Sinar Harian temu bual wartawan Sinar Harian dengan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Pahlawan Hamza Taib di Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPPK) Sabah.

Datuk Pahlawan Hamza berkongsi pengalaman sebelum dan ketika serangan ke atas pengganas dilancarkan.
Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Asisten Komisioner Shamsudin Mat mengesahkan dan memaklumkan kepada DP Hamza bahawa 60 hingga 80 orang mendarat di kampung itu. Sesetengahnya memakai jubah, seragam serta ‘half uniform’. Mereka mendarat di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada pagi 12 Februari.
Pertemuan dengan pihak penceroboh diadakan sebanyak tiga kali iaitu 14, 15 dan 16 Februari.
Antara dituntut Agimudin adalah mahu gerombolannya dikenali sebagai ‘Royal Sulu Force’ dan bukan sebagai pihak mewakili Abu Sayaf atau Moro Islamic Liberation Front (MILF). Agbimudin juga menuntut agar orang Sulu tidak diusir keluar dari Sabah di bawah Suruhanjaya Siasatan Diraja Pendatang Asing di Sabah (RCI).
Seterusnya dia minta menemui seorang personaliti dan memaklumkan personaliti itu ada di Kota Kinabalu. Kita cari dan berjaya temui dengan harapan apabila berjumpa, Agbimudin akan lembut hati dan akan keluar dari Sabah.
Kita jumpa personaliti itu dan bawa orang ini masuk berjumpa Agbimudin.
Selepas itu dia minta berjumpa abangnya, Ismail Kiram. Untuk usaha ini kita juga bawa Datuk Piah dan anak Ismail Kiram, Amir Baha dari Filipina berjumpa dengan Agbimudin. Kita ambil mereka di Semporna dan temukan mereka, namun dia tetap tidak mahu beralah.

PAS cadang Jabatan Audit Negara audit Petronas


KUALA LUMPUR, 9 Jun — Jabatan Audit Negara dicadang menjalankan siasatan audit ke atas Petronas, kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Dr. Dzulkefly Ahmad (gambar) hari ini, di samping mengkritik Petronas dan Datuk Paul Low kerana tidak faham punca utama kejatuhan Malaysia dalam kajian ketelusan pengurusan pendapatan.
Dzulkefly berkata hanya agensi tersebut mampu menentukan ketelusan syarikat petroleum negara tersebut, serta laporan tersebut perlu dibentangkan di Parlimen untuk dibahaskan.
“Kami cadangkan audit dijalankan oleh Jabatan Audit Negara, disokong oleh pasukan teknikal yang bebas dan berkelayakan.
“Laporan penuh perlu diketengahkan di Parlimen untuk ia dibahaskan,” kata Dzulkefly dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS di sini.
Bekas ahli Parlimen Kuala Selangor itu kemudiaan mengkritik Low kerana tidak memahami punca utama Malaysia jatuh dalam senarai Resource Governance Index (RGI)  tersebut dengan menyalahkan perjanjian Petronas di luar negara yang tidak didedahkan.
“Dalam konteks RGI, pemarkahan ke atas Petronas dibuat berasaskan peranannya dalam Malaysia; sebahagian kecil sahaja melibatkan operasi di luar negara,” kata Dzulkefly yang merujuk kepada kenyataan Low, menteri baru kabinet yang dilantik menguruskan portfolio integriti dan rasuah.
Dzulkefly juga mengkritik tindakan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Datuk Shamsul Azhar Abbas yang mengatakan syarikat petroleum negara tersebut telah mengikut piawaian pendedahan saman seperti syarikat minyak luar negara lain seperti Exxon-Mobil dan Shell.
“Petronas secara moralnya bertanggungjawab kepada semua pemegang saham, khususnya kepada rakyat Malaysia.
“Berbeza dengan Exxon-Mobil dan Shell yang tidak perlu mematuhi sebarang tanggungjawab moral, Petronas bukan syarikat senarai awam... mereka mempunyai tanggungjawab sebagai sebuah entiti tunggal yang menguruskan minyak dalam negara,” katanya lagi membidas kenyataan Shamsul Azhar baru-baru ini.

Rasisme bakal hiasi rancangan 5 tahun BN

Oleh Zulkifli Yahaya
Selepas BN menghadapi prestasi buruk pada PRU12 mereka telah melakukan pelbagai perkara untuk memulihkan sokongan bagi mengekalkan kemenangan pada PRU13.


Slogan 1Malaysia dan transformasi yang diperkenalkan Datuk Seri Najib Tun Razak berlaku dalam tempoh lima tahun. Pelbagai perkara yang tidak pernah muncul di zaman sebelum PRU12, khususnya program-program untuk 'membeli undi' atas nama 1Malaysia, dihadirkan di zaman Najib menjadi Perdana Menteri.

Apa yang menarik dalam masa lima tahun juga ialah bagaimana Pakatan Rakyat dipotretkan oleh BN di kalangan rakyat, ia juga satu 'kejayaan' bagi BN yang menguasai sepenuhnya media utama negara. Antaranya:

Parti KeADILan menghadapi kehancuran yang sangat teruk. Berbondong-bondong para pemimpin utama parti, termasuk ahli-ahli Parlimen dan ADUN keluar parti beramai-ramai. Banyak nama-nama besar dalam keADILan meninggalkan parti hanya dalam tempoh lima tahun tersebut, berbanding dua penggal PRU sebelum itu. Perkelahian dalaman sepanjang pemilihan parti tersebut juga diserlahkan dengan bukti-bukti yang jelas.

PAS terlalu lunak dengan DAP dan Anwar sehingga mengikut apa sahaja telunjuk mereka termasuk meninggalkan dasar perjuangan apabila kononnya membuang nama negara Islam untuk diganti dengan negara kebajikan, bertindak memecat Dr. Hassan Ali yang lantang perjuangkan Islam dalam PAS dan membenarkan Kristian menggunakan kalimah Allah.

DAP pula diimejkan sebagai rasis Cina, komit menentang pelaksanaan syariah Islam dan menindas orang Melayu Islam melalui sikap yang ditunjukkan dalam pentadbiran di Pulau Pinang dan Selangor.
Bagi Pakatan semua tuduhan buruk itu ada jawapannya namun sebaik mana penjelasan sekalipun ia tidak mampu sampai kepada setiap rakyat, sebagaimana kemampuan BN menyebarkan maklumat hingga ke setiap pintu rumah.

UNGRATEFUL DR M: Don't forget it was the Chinese voters who saved your skin in 1999!

Former Prime Minister, Tun Dr. Mahathir Mohamad has shocked and outraged many Malaysians with his recent conduct where both during and after the 13GE, he had been one of the most extremist and racist voices in the country.
In the evening of his days, Mahathir should be a model Malaysian instead of being a stereotypical racist, seeking to pit the Malays against the Chinese.
UNGRATEFUL DR M: Don't forget it was the Chinese voters who saved your skin in 1999!Immediately after the May 5 general election results, the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak talked about the need for a programme of “national reconciliation” but if there is an independent study and investigation into the speeches and statements made during and after the 13th General Elections, I have no doubt that it would be found that all the racist and chauvinist utterances, inciting racial conflict and hatred, emanate from the Umno/Barisan Nasional side whether from the UMNO/BN leaders or from their mouthpieces whether official or unofficial, like Mahathir himself.
If all the racist and chauvinistic appeals, trying to incite communal distrust and discord, whether during or after the 13GE, emanate from the UMNO/BN side, how can the UMNO/BN leaders have the temerity of trying to put the blame of worsening racial relations on Pakatan Rakyat?
Don't forget , it was the Chinese voters who saved you in 1999!
In the 1999 general elections, it was the Chinese voters who saved Mahathir and UMNO from the Barisan Alternative comprising DAP, Parti Keadilan, Parti Rakyat Malaysia and PAS when Anwar was first sacked as Deputy Prime Minister and Finance Minister and jailed in Sungai Buloh prison.
Why didn't Mahathir accuse the Chinese voters at the time of trying to oust the political power of the Malays and to dominate politics in Malaysia?
Mahathir should stop undermining all his advocacy of Vision 2020 and Bangsa Malaysia in his final 13 years as Prime Minister from 1991-2003, as he should be a model Malaysian if he is sincere and serious about his Vision 2020 and Bangsa Malaysia concept.
I would urge Mahathir to put national and Malaysian interests above his petty personal interests and considerations.
Lim Kit Siang is the DAP adviser & MP for Gelang Patah

SOMETHING'S VERY WRONG WITH OUR POLICE: 4th death in 2 weeks - the latest a Japanese!

The necessity to establish the Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) has international relevance following the death of a Japanese detainee in order to gain public confidence that there are no abuses of power or torture in custodial deaths. The death of a Japanese man who was found hanged at the grille of his lock-up cell at a Subang Jaya police station early Saturday, is the fourth custodial death in 2 weeks.
SOMETHING'S VERY WRONG WITH OUR POLICE: 4th death in 2 weeks - the latest a Japanese!This international dimension of the tragedy of custodial deaths prevalent in Malaysia has clearly tarnished Malayisa’s international reputation and smeared the image of Malaysia’s police force, new Inspector General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar and Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Selangor deputy police chief Datuk A.Thaiveegan said an autopsy report issued by the Universiti Malaya Medical Centre found that the 33-year old Japanese detainee, Nobuhiro Matsushita, died as a result of hanging and that there were no injures on his body. Whatever the cause of death, the police has to come clean on these prevalent custodial deaths and fully explain how these detainees can die either by their own hand or by the very policemen meant to protect them.
How many more must die before the tragedy of custodial deaths are stopped? Only the establishment of an Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) can prevent needless custodial deaths and it would be very sad that a Japanese detainee must die in police custody before moving the BN Federal government to act. This latest fourth death in 2 weeks follows the 3 earlier deaths of:-
>  Karuna Nithi’s Tampin police lock-up on 4 June,
>  R James Ramesh in a Penang police lockup on May 26; and
> the brutal killing of N Dhamendran with 52 injuries, while in a KL police headquarters lockup on May 21.
Shocking 219
The number of custodial deaths since 2000 is 219, a shocking figure that is sure to rise without any safeguards and preventive mechanism such as the IPCMC. There is no reason why the BN Federal government refuses such oversight of the police when it is recommended in 2005 by the Royal Commission of Inquiry into the Police.
Malaysians are shocked by the serial repetitions of custodial deaths that continue to occur despite assurances from BN Federal government Ministers that there will be safety and protection measures in place for detainees. Even former Inspector-General of Police (IGP) Tan Sri Musa Hasan said that he had not opposed the IPCMC when he was the IGP, provided that the police had a right to appeal to courts against the decisions made by IPCMC.

Bolehkah mangsa curi redha – TG Nik Aziz


KUALA LUMPUR: “Jika seorang pencuri mengajak mangsa redha dengan kecurian dan tidak perlulah lagi berusaha mendapatkan lagi haknya?” tanya Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS itu menulis demikian di Facebooknya sebagai respons kepada seorang pemimpin Umno Kelantan yang mengajak Pakatan Rakyat menerima sahaja keputusan pilihan raya baru-baru ini.

“Saya membaca Sinar Harian hari ini yang memuatkan kenyataan seorang pemimpin UMNO Kelantan yang mengajak Pakatan Rakyat menerima sahaja keputusan pilihan raya, usahlah dipersoalkan lagi ketelusannya.


“Saya terfikir, jika seorang pencuri mengajak mangsa redha dengan kecurian dan tidak perlulah lagi berusaha mendapatkan lagi haknya, bolehkah mangsa tersebut redha?” tulis beliau.

Polis akan sekat himpunan 'Blackout 505' di Perlis

Polis tidak meluluskan perhimpunan Blackout 505 yang dijadual berlangsung malam esok, di tanah lapang Kampung Bakau di Kangar, kerana penganjurnya tidak mengemukakan permohonan dalam tempoh 10 hari sebelum penganjurannya.
Pemangku Ketua Polis Daerah Kangar DSP Ismail Che Isa berkata jika program itu diteruskan, ia jelas melanggar Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012.

"Kami akan mengambil langkah mengawal kawasan berkenaan bagi memastikan tidak berlaku sebarang perhimpunan," katanya di Kangar hari ini.

Menurut Ismail, polis hanya menerima satu permohonan untuk mengadakan program ceramah kesyukuran di tapak berkenaan tetapi polis tidak dapat memproses permohonan itu kerana penganjur gagal memenuhi syarat di bawah Seksyen 10(C) dan Seksyen 11, Akta perhimpunan Aman 2012.

Di sebalik halangan DBKL, Pakatan kekal berhimpun di Padang Merbok, kata Rafizi

KUALA LUMPUR, 9 Jun — Rancangan untuk berhimpun di Padang Merbok kekal, kata Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli (gambar), walaupun Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semalam menegaskan tiada kebenaran akan diberi kepada pembangkang untuk berhimpun di lokasi itu.
Rafizi berkata kenyataan setiausaha agung Umno itu tidak akan menghalang himpunan tersebut daripada terus diadakan di Padang Merbok seperti yang dirancang.
“Setakat ini, rancangan berhimpun itu diteruskan,” kata Rafizi apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider hari ini.
“Kenyataan Tengku Adnan bukan penghalang,” tambah beliau lagi.
Walau bagaimanapun, ahli Parlimen Pandan baru itu berkata mereka akan membuat beberapa pertimbangan terhadap maklum balas dan konsultansi dengan pihak polis, tetapi mengulangi pendirian lokasi asal dikekalkan.
“Kami akan mengambil berat tentang maklum balas dan konsultansi dengan PDRM setakat ini.
“Dan kami akan buat beberapa perubahan ke atas rancangan awal kami, tapi lokasi kekal di Padang Merbok,” tambah Rafizi.
Semalam Tengku Adnan berkata tidak berniat menghalang pembangkang mengadakan perhimpunan tetapi lokasi tidak sesuai memandangkan padang tersebut terletak ditempat terbuka, sebaliknya menasihati pembangkang mengadakan ditempat tertutup di stadium atau lain-lain.
“Kita benarkan mereka untuk adakan perhimpunan di tempat yang tertutup, saya dimaklumkan oleh Datuk Bandar mereka juga minta memohon untuk menggunakan Padang Merbok.

Postmortem PAS akan umpama Siasatan Di Raja


KUALA LUMPUR: Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) menyifatkan Jawatankuasa Postmortem Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) umpama Siasatan Di Raja (RCI).

Beliau yang ditemui sidang akhbar di Ibu Pejabat Agung PAS pagi ini menjelaskan jawatankuasa tersebut akan menyiasat secara menyeluruh tentang perjalanan PRU13 dalam isu penipuan dan juga pertindihan kerusi.

"Kita akan membuat siasatan menyeluruh apa yang berlaku pada PRU13 iaitu dari segi kekalahan, penipuan termasuk juga pertindihan kerusi.

"Jawatankuasa ini umpama RCI yang akan menyiasat secara terperinci, siasatan secara mendalam dan kita akan bertanggungjawab sepenuhnya atas apa yang belaku agar ia menjadi pengajaran pada masa akan datang," jelasnya yang juga Timbalan Pengerusi JK Postmortem yang ditubuhkan PAS.

Menurut beliau lagi, PAS mempunyai masa selama tiga bulan untuk menyiapkan keseluruhan postmortem sebelum perbentangan.

"Bagi memastikan siasatan berjalan lancar mungkin kita akan menubuhkan jawatankuasa kecil agar tumpuan akan boleh dilakukan secara khusus," tambah beliau lagi.

Semua ahli PAS dikerah sertai Black 505 15 Jun


KUALA LUMPUR: PAS hari ini mengerahkan ahlinya menyertai perhimpunan aman Black 505 bagi menolak penipuan serta menuntut reformasi pilihan raya yang akan diadakan di Padang Merbok, Kuala Lumpur 15 Jun nanti.

Perkara tersebut dinyatakan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ketika ditemui di Ibu Pejabat Agung PAS selepas mesyuarat bulanan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Menurutnya, keputusan tersebut telah diputuskan di dalam mesyuarat pagi tadi.

"Kita hari ini membuat keputusan untuk mengerahkan ahli-ahli PAS bagi menyertai himpunan aman Black 505 yang akan di adakan pada 15 Jun nanti.

"Kita juga tidak mensasarkan berapa ramai ahli-ahli PAS yang akan hadir tetapi mengharapkan ia akan disertai oleh seberapa ramai yang mungkin sebagai tanda sokongan kita," jelasnya.

Mohamad yang menyatakan kenyataan rasmi dari Presiden PAS akan dikeluarkan melalui blog rasmi dan juga laman web Harakahdaily selepas ini.

Dr Asri : Penyokong Luar Bandar Menyokong UMNO Kerana Terpedaya Dgn Media UMNO

Blackout 505: Menteri Wilayah arah DBKL tolak permohonan Pakatan Rakyat

Rafizi: Saya Akan Terus Dedah Pelbagai Isu, Bhg 2

Rafizi: Saya Akan Terus Dedah Pelbagai Isu, Bhg 1

Rasis Dan Perkauman: Cina yang emosi dan rakus akan merugikan diri sendiri, kata Utusan

KUALA LUMPUR, 9 Jun — Masyarakat Cina yang membuat keputusan mengikut emosi dan rakus hanya akan merugikan diri sendiri kata akhbar edisi Ahad Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia, di samping menggesa masyarakat Cina di Malaysia supaya bersyukur.
Kolumnis akhbar milik Umno Awang Selamat berkata, keputusan pilihan raya ke-13 baru-baru ini adalah salah satu contoh di mana masyarakat Cina tidak bersyukur dengan jasa dan bantuan kerajaan walaupun mereka sudahpun menguasai ekonomi negara, tetapi sebaliknya masih menyokong pembangkang Pakatan Rakyat (PR).
“Dalam konteks politik Malaysia, Awang ingin mencelah bahawa Cina yang emosi dan rakus akan merugikan kaumnya sendiri yang sudahpun menguasai ekonomi,” kata Awang Selamat dipetik berkata dalam akhbar Mingguan Malaysia hari ini dalam tulisannya bertajuk, “Sedarlah Cina”.
Awang Selamat kemudiaan memetik dan menyokong kenyataan Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Teo Kok Seong yang mengatakan tidak ada negara lain di dunia yang membenarkan kaum Cina terus hidup sebagai “Cina” kecuali di Malaysia serta memuji penyelidik tersebut kerana masih ada segelintir Cina yang rasional dan bersikap terbuka.
“Peringatan beliau sangat tepat pada masanya. Mungkin pedih bagi kebanyakkan orang Cina tetapi itulah realiti yang harus diakui,” kata Awang Selamat.
“Di sebalik sentimen perkauman tebal majoriti kaum Cina, ada segelintir suara daripada kalangan Cina yang rasional dan bersikap terbuka,” tambahnya.
Awang Selamat kemudiaan menghalakan kritikannya kepada Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) yang dianggap sebagai melampau terutama selepas mengkritik perlantikkan menteri tidak fasih berbahasa Mandarin.
“Perkara ini melampau sedangkan orang Cina yang tidak fasih bahasa Melayu langsung tidak diungkit. Orang Cina pun tidak pernah baiki keadaan ini,” Awang Selamat memetik kata Teo seperti yang dilaporkan pada Khamis lalu.

Altantuya: MP cabar Najib jawab tuntutan delegasi Mongolia


 
MP Ampang Zuraida Kamaruddin mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar menjawab tuntutan dari delegasi Mongolia ke Sidang Kemuncak Global Wanita di Kuala Lumpur, Jumaat lalu yang mahu satu perbicaraan baru diadakan untuk mengenalpasti pembunuh Altantuya Shaariibuu.
“Saya menggesa Najib Razak menjawab persoalan yang telah dilontarkan berkenaan kes pembunuhan Altantuya. Kes ini telah berlarutan selama tujuh tahun tanpa sebarang penyelesaian dan sehingga kini masih tiada seorang pun dihukum bersalah atas trajedi tersebut.

“Najib Razak dan Razak Baginda yang berkait rapat dengan kes pembunuhan Altantuya  masih lagi menjalani hidup seperti biasa. Dua kakitangan Unit Tindakan Khas Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar telah disabitkan bersalah membunuhan Altantuya, walaupun motif pembunuhan tidak diketahui,” katanya dalam satu kenyataan.

Zuraida seterusnya turut mencabar menteri pembangunan wanita Datuk Rohani Karim untuk membangkitkan isu berkenaan kerana Altantuya yang terbunuh dalam kes pembunuhan berkenaan merupakan seorang ibu kepada dua orang anak kecil.

“...Dato Rohani Abdul Karim sepatutnya menekankan kepentingan kes ini diselesaikan kerana ia melibatkan pembunuhan kejam seorang wanita Mongolia yang mempunyai dua anak yang masih kecil.

“Saya ingin melihat samada beliau berani untuk mengetengahkan isu ini kepada Perdana Menteri yang jelas ingin mencuci tangan dalam kes ini,” katanya.

Pasar Payang: Siapa Tipu Siapa?KUALA TERENGGANU: Sembilan puluh lima peratus (95%) peniaga di Pasar Besar Kedai Payang (Pasar Payang) gelisah dan melahirkan rasa bimbang dengan tindakan pihak berkuasa memutuskan untuk merobohkan segera pasar berkenaan untuk dirikan bangunan baru diatas tapaknya.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Selamatkan Pasar Payang, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah (Raja Bahrin - gambar tengah) berkata para peniaga di Pasar Payang kini bimbang kerana telah ada pihak individu yang datang membuat ukuran, bancian dalam pasar tersebut.

Katanya, tindakan itu boleh menjejaskan emosi rakyat terutama di kalangan para peniaga yang bakal ‘kehilangan’ tempat perniagaan yang menjadi sumber rezeki mereka.

Beliau turut melahirkan rasa sedih dan simpatinya kepada para peniaga Pasar Payang dalam suasana hampir menjelang bulan Ramadan tidak lama lagi dan Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

“Kita (umat Islam) hendak puasa tidak berapa lama lagi dan hendak raya (Aidilfitri). Ini suatu perkara yang sangat menyedihkan, apabila para peniaga (Pasar Payang) kini berada dalam kebimbangan kerana tempat mereka berniaga mencari rezeki sejak sekian lama akan ‘hilang’.

“Kita (PAS) agak terkejut sehari-dua selepas Menteri Besar (Ahmad Said) mengangkat sumpah, satu arahan dikeluarkan kepada Bandaraya (MBKT) untuk menyiapkan kertas Exco untuk meluluskan projek ini secara bersegera. Kenapa kerajaan negeri begitu tergesa-gesa untuk memulakan projek ini,” soalnya.

Menurutnya, kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said pula enggan bertolak ansur dengan bantahan rakyat serta mahu segera meneruskan projek bernilai RM400 juta itu.

Raja Bahrin mempersoalkan dakwaan MB Terengganu itu bahawa hanya ‘segelintir’ pihak yang tidak bersetuju dengan cadangan merobohkan Pasar Payang tersebut.

Pada 20 Februari lalu, Ahmad Said berkata bantahan segelintir peniaga berhubung cadangan kerajaan negeri membina pasar baru Pasar Payang selesai apabila mereka bersetuju dengan cadangan tersebut hasil pertemuan beliau dengan pihak terbabit.

Siapa penderhaka?

SEMUA orang tidak sabar menunggu apakah hukuman yang akan diterima oleh Melissa Gooi gara-gara kenyataan menghina Yang di-Pertuan Agong yang dipos dalam laman Facebook baru-baru ini.

Awal minggu lalu wanita berusia 32 tahun itu ditahan polis di Taman Nirwana, dekat Ampang, Selangor, dan disiasat di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948. Seperti yang dilaporkan media, empat lagi individu lain turut dicari untuk membantu siasatan, iaitu Weennee Tan, Shuh Chien Loo, Hun Keat Wong dan Carol Tay.

Selain polis, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) juga akan menyiasat kes ini mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Ertinya Melissa akan didakwa di bawah dua akta.

Pihak yang disyaki telah ditangkap, penghinaan terhadap DYMM telah diketahui umum, dan semua bersetuju bahawa ini adalah satu isu serius. Maka, janganlah tunggu terlalu lama untuk mengheret tertuduh ke mahkamah.

Biarlah undang-undang menentukan sejauh mana orang yang menghina raja akan menerima akibatnya. Mudah-mudahan kes ini dapat menyedarkan umum bahawa kita jangan biadab terhadap raja.

*KES menghina Agong di alam maya membangkitkan semangat dan membuka mata semua. Ada pihak mencadangkan supaya diwujudkan undang-undang khusus bagi menangani kes seperti ini.

PRU14: Ambil alih Putrajaya dan tawan Sabah


KUALA LUMPUR: Pemimpin dan ahli DAP akan mula membuat persediaan untuk Pilihan Raya Umum ke-14 dengan dua matlamat – membuat perubahan di peringkat Persekutuan dan juga kerajaan negeri Sabah, kata Ketua anggota Parlimen DAP Lim Kit Siang.

Katanya, matlamat Pakatan Rakyat di Sabah untuk memenangi sekurang-kurangnya sepertiga dari 26 kerusi parlimen di negeri ini tidak tercapai dalam pilihan raya lalu.

Sasaran ini dibuat bagi membolehkan PR mengumpul 33 kerusi parlimen dari tiga negeri “deposit tetap” Sabah, Sarawak, dan Johor, untuk membantu mencukupkan kerusi parlimen yang diperlukan untuk PR menawan Putrajaya.

Dalam pilihan raya yang lalu, Pakatan Rakyat hanya berjaya mendapatkan 14 kerusi Parlimen di ketiga-tiga negeri “deposit tetap” Sabah, Sarawak, dan Johor (Sabah 3, Sarawak 6, Johor 5).

Ia hanya 16.9% dari keseluruhan 83 kerusi parlimen yang dipertandingkan di ketiga-tiga negeri dan bukannya 33.3% seperti yang disasarkan.

Walaupun sasaran Pakatan Rakyat untuk mendapatkan 33 kerusi parlimen di negeri-negeri “deposit tetap” Sabah, Sarawak, dan Johor tidak tercapai, satu hakikat yang tidak dapat diabaikan berikutan keputusan PRU 13 itu ialah bahawa ketiga-tiga negeri Sabah, Sarawak, dan Johor tidak lagi boleh dianggap sebagai “deposit tetap” bagi Barisan Nasional.

Persaingan untuk memenangi hati dan minda rakyat Sabah, Sarawak dan Johor kini terbuka sepenuhnya untuk semua pihak, tambah Kit Siang yang menang di Gelang Patah, Johor.

Bagi Sabah, katanya, kehadiran pembangkang semakin jelas dalam Dewan Undangan Negeri Sabah setelah dua dekad tidak menyaksikan adanya pembangkang yang kuat di sana.

Kini DUN Sabah dianggotai oleh 11 Ahli Dewan Undangan Negeri daripada Pakatan Rakyat (4 DAP, 7 PKR) dan seorang daripada Star.

Di negeri Umno terkuat tanah Melayu tergadai kepada 130,000 rakyat asing

Malaysia adalah antara segelintir negara di Asia Tenggara yang benarkan warga asing membeli hartanah ‘FreeHold’.

Jual boleh tetapi mengapa biarkan warga asing memiliki harga kenapa senario seperti ini terus berlaku?

Cara Indonesia mengawal pemilikan hartanah kepada warga asing yang mana hanya dibenarkan tempoh pemilikan pajakan maksima selama 30 tahun sahaja lebih dihormati.. tetapi cara Malaysia?

Kerajaan Johor Kenakan Kadar Cukai Hartanah Baharu?
JOHOR BAHRU – Kerajaan Johor akan mengenakan kadar cukai baharu yang lebih tinggi kepada kira-kira 130,000 pegangan asing yang memiliki hartanah di negeri ini, kata Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata kadar cukai baharu yang akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat itu berbeza dengan kadar yang dikenakan kepada penduduk tempatan. 
Sebentar? Sekadar mahu menaikkan cukai pintu? Terus-terang kami katakan selamba sahaja orang Singapura membayarnya. Adakah cadangan seperti ini yang mampu dikeutarakan setakat ini? Tiada lagikah cadangan yang lebih agresif daripada ini?

Tidak mustahil, tidak lama sahaja lagi Johor bakal menjadi tempat tinggal dan kediaman untuk rakyat Singapura. Trend sekarang, orang Singapura tinggal di Johor Bahru, rumah mereka di Singapura disewakan kepada expartariat.

Akhirnya, apa yang berlaku sekarang harga rumah di Johor Bahru melambung-lambung tinggi disebabkan permintaan daripada kelompok mereka ini. Natijahnya, warga Malaysia terutamanya orang Melayu Johor tidak mampu beli hartanah di sana sebaliknya sedikit demi sedikit JB bakal jadi tempat tinggal warga Singapura.

Sambung baca lagi laporan Bernama di sini…

“Sudah tiba masanya kerajaan negeri memberi perhatian kepada pegangan asing di negeri ini kerana rakyat kita di negara luar juga dikenakan kadar cukai yang berbeza. Jadi saya rasa untuk permulaannya kita kenakan kadar berbeza bagi cukai harta,” katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra di Zon Permas, di sini hari ini.

Mohamed Khaled yang juga anggota Dewan Undangan Negeri Permas berkata, beliau yakin rakyat Johor akan bersetuju dengan keputusan tersebut kerana ia akan memberi keuntungan kepada mereka manakala warga asing pula perlu belajar bersyukur kerana memiliki harta di negeri ini. – Bernama 

Garis Panduan Pembiayaan Politik Tak Jamin Politik Bebas Rasuah

bn putrajaya
SHAH ALAM 8 JUN : Cadangan mewujudkan garis panduan pembiayaan politik di bawah Program Transformasi Kerajaan 2.0 (GTP 2.0) tidak akan menjamin ketelusan dan kebertanggungjawaban untuk membanteras rasuah.
Pemimpin Pakatan Rakyat berkata garis panduan bagi mengesan sumbangan wang kepada parti politik tidak akan bermakna sekiranya butiran mengenai sumber dan perbelanjaan wang parti politik tidak dapat didedahkan umum.
Naib Presiden PKR, N Surendran berkata cadangan itu akan dipersetujui dari pihak Pakatan sekiranya tujuannya mestilah telus dan rakyat mengetahui dari mana sumbangan politik itu timbul.
“Kita dari pihak Pakatan tiada bantahan terhadap syor itu dengan syarat ia tidak digunakan oleh pihak BN untuk menindas atau menyalahguna kuasa untuk manfaat diri sendiri.
“Tetapi saya tidak percaya bahawa pemimpin BN akan dedahkan kepada orang awam pembiayaan itu,” katanya.
Sehubungan itu, beliau mencabar Umno-BN untuk benar-benar melakukan secara terbuka.
“Jika garis panduan itu sesuatu yang boleh digunapakai maknanya pembiayaan politik perlu dijaga dan lebih terbuka.
“Supaya orang boleh tahu dari mana wang itu datang. Saya pasti BN tidak akan setuju kerana mereka dapat wang daripada kerajaan”, kata MP Padang Serai itu apabila dihubungi.
Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala berkata kerajaan persekutuan sudah mendapat persetujuan daripada Umno-BN bagi melaksanakan garis panduan bagi pembiayaan wang politik.
Menurut laporan Bernama, Kerajaan Persekutuan mahu mendapatkan persetujuan daripada parti-parti lain termasuk komponen Pakatan bagi melaksanakan garis panduan.
Cadangan tersebut mahu memperkenalkan peraturan bagi mengawal wang sumbangan kepada parti politik.

Silent Najib, silent policemen

Why are good, honest cops afraid to intervene or report these custodial deaths and other crimes committed during interrogations and in the police complex?

In the first five months of 2013, there were eight deaths in police custody (Suaram monitoring group).
In January there were two cases – Chang Chin Te ( Subang Jaya) and C. Sugumaran (Hulu Langat).  In February we had Mohd Ropi (Temerloh); in March there was a John Doe (Seri Alam, Johor) and M. Ragu, (Kampar).
In May we heard about N. Dharmendran (KL) and Jamesh Ramesh ( Penang) and in June we had P. Karunanithi (Tampin).
These deaths provoke many questions but one stands out; how is it possible that no one saw or heard anything?
The rogue policemen who tortured the detainees were not alone in the building. Other policemen were on duty and must have seen or heard something.
Why are they silent?
A few months ago, an Indonesian female worker was allegedly gang-raped by three policemen in a police station.
Was the complex deserted? What other sordid activities take place in our police stations? Why are good, honest cops afraid to intervene or report these crimes?
We hear of the deaths in police custody only because a body has to be claimed by family members, from a morgue.
What about the men who are beaten senseless until an inch of their lives? What about the men who become unconscious from the torture but who are then revived and made to undergo the same ordeal, again?
Do policemen who witness crimes in their police station, have to turn a blind eye to their miscreant colleagues?
Were they threatened? Did the rogue policemen receive orders from the top and so no one dared challenge them?
Najib’s government only reacts

DAP leaders and members to start preparing for the 14th General Elections with two-fold objective – to effect change both at the Federal and Sabah state government levels

Sabah did not achieve our Pakatan Rakyat objectives of winning at least one third of the 26 parliamentary seats in Sabah so that in the three “fixed deposit” states of Sabah, Sarawak and Johore, PR can win 33 parliamentary seats to help Pakatan Rakyat to provide the final cluster of parliamentary seats to win Putrajaya for Pakatan Rakyat.
In the event, the three “fixed deposit” states of Sabah, Sarawak and Johore won for Pakatan Rakyat a total of 14 Parliamentary seats (Sabah 3, Sarawak 6 and Johore 5), out of a total of 83 seats, i.e. 16.9% instead of the 33.3% targetted.
Although this target for the three “fixed deposit” states of Sabah, Sarawak and Johore to achieve a total of 33 parliamentary seats for Pakatan Rakyat had not been realised, one ineluctable fact to emerge from the 13GE is that none of the three states of Sabah, Sarawak and Johore can now be regarded as a “fixed deposit” state for Barisan Nasional and the contest and competition for the hearts and minds of the people of Sabah, Sarawak and Johore are now fully out in the open arena.
For Sabah, a lively and strong Opposition presence has now been restored to the Sabah State Assembly after an absence of two decades, with 11 State Assemblymen (DAP 4 and PKR 7) from Pakatan Rakyat and one from Star.
However, the May 5 general elections is an expensive lesson for the Opposition in Sabah, for the Barisan Nasional would have lost in another four parliamentary and eight state assembly seats if not for split votes among the Opposition candidates.

Pas, PKR terima tempias sokongan kaum Cina

POPULARITI BN merosot didakwa berpunca daripada tsunami pengundi Cina yang memilih PR untuk membawa perubahan di negara ini.

Walaupun DAP yang lebih dominan mendapat sokongan pengundi Cina, Pas dan PKR turut menerima tempias sokongan kaum itu kerana mereka mahu menolak BN sebagai peneraju kerajaan.

Berdasarkan keputusan PRU13 lalu, jelas menunjukkan peratusan sokongan pengundi Cina kepada calon PR meningkat, sekali gus membuktikan mereka sudah hilang kepercayaan kepada BN.

Difahamkan, pengundi Cina yang menetap di kawasan bandar sememang sudah bersedia untuk menolak BN kerana mendakwa mereka mampu berdiri sendiri lebih-lebih lagi apabila sudah memonopoli empayar ekonomi di negara ini.

Sementara pengundi Cina di kawasan luar bandar tetap menyokong BN kerana masih memerlukan bantuan peruntukan kerajaan BN untuk meningkatkan taraf hidup mereka.


Hasutan punca kalah

Senario kekalahan BN di Dun Triang dan kemerosotan undi di kerusi Dun Guai serta Dun Kemayan termasuk Parlimen Bera didakwa berpunca daripada tindakan menakut-nakutkan pengundi Cina sepanjang berkempen PRU lalu.

Aktivis politik, P Mahenthiran berkata, difahamkan pihak berkenaan sering menggunakan isu tanah untuk menggugat kepercayaan pengundi Cina terhadap BN dengan mengatakan mereka tidak akan memperoleh hak pemilikan tanah sekiranya BN terus memerintah.

“Sesiapa sahaja yang dengar ugutan seperti itu akan rasa takut dan bimbang kalau mereka tidak akan mendapat bantuan daripada kerajaan BN.

“Padahal, selama hari ini, ada antara mereka yang mengusahakan tanah kerajaan tanpa membayar sebarang cukai dan hasil dinikmati sendiri,” katanya kepada Sinar Harian.

Analisis: Pengundi Cina mahu perubahan

WALAUPUN kali pertama dipertandingkan pada 1974 iaitu semasa PRU4, Parlimen Maran dan dua Dun iaitu Luit dan Chenor sudah dianggap kubu kuat BN kerana calon parti itu yang bertanding di tiga kerusi tersebut tidakpernah menghampakan.

Tambah membanggakan, kemenangan tanpa rekod kalah itu berjaya dikekalkan sehingga PRU12 termasuk bagi kerusi Dun Kuala Sentul dengan calon wanita yang kini disandang, Datuk Shahaniza Shamsuddin.

Faktor calon tempatan berpengaruh dengan rekod perkhidmatanbaik tidak dapat dinafikan antara penyumbang kepada kemenangan itu selain pencapaian kerajaan BN yang meyakinkan rakyat.

Ketandusan isu setempat untuk direncanakan pembangkang yang mempertaruhkan calon dari Pas menyukarkan lagi usaha mereka untuk menawan keempat-empat kerusi dipertandingkan.

Namun berlaku perubahan pada PRU13 baru-baru ini apabila buat kali pertama, kerusi Dun Luit menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila seorang ahli perniagaan menawarkan diri bertanding atas tiket Bebas.

Walaupun BN berjaya mempertahankan Parlimen Maran dan tiga Dun pada PRU kali ini tetapi parti itu menerima tamparan hebat apabila tewas di peti undi Sri Jaya dan Sungai Jerik yang majoritinya pengundi Cina.

Mendukacitakan, BN terus ditolak buat kali ketiga berturut-turut di kawasan Sri Jaya bagi kerusi Parlimen Maran dan Dun Luit.

PKR pulau sidang Parlimen 24 Jun ini..??


Tian Chua
SHAH ALAM – PKR bakal memulaukan sidang Dewan Rakyat yang akan bermula pada 24 Jun depan, kata Naib Presidennya, Tian Chua.

Beliau berkata, tindakan itu dilakukan susulan beberapa tuntutan mereka yang tidak ditunaikan.

“Kami hanya menuntut seluruh ahli dalam SPR meletak jawatan, tetapi perkara itu tidak ditunaikan.

“Sebaliknya kerajaan beri input lain dengan mahu membuat jawatankuasa khas (PSC) dan sebagainya,” katanya.

Menurut Ahli Parlimen Batu itu lagi, selagi seluruh ahli dalam SPR tidak letak jawatan pihaknya tidak berminat untuk memberi kerjasama kepada kerajaan.

“Kalau mahukan kerjasama daripada PR dalam perkara yang mahukan muafakat syarat itu perlu ditunaikan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau memberitahu akan hadir pada hari perasmian kerana menghormati kehadiran Yang di-Pertuan Agong.

“Sebagai menghormati Yang di-Pertuan Agong, kita akan hadir untuk mendengar titah baginda tiada isu mengenai hal ini.

Marina Mahathir jauh lebih matang dari bapanya


KUALA LUMPUR: Menghairankan mengapakah Tun Mahathir tidak mahu mengikut jejak langkah anak perempuannya Marina, tulis blogger Omak Kau.

Ini berhubung sekeping gambar yang memperlihatkan hubungan yang mesra antara Marina Mahathir dengan Nurul Izzah Anwar.

Berikut ulasan blogger Omak Kau.

Tidak semestinya dinobatkan oleh para pengkagum dan pemujanya sebagai negarawan paling ulung pernah dilahirkan di negara ini bersifat berjiwa besar, matang dan profesional dalam tindak tanduknya.

Itulah yang dapat Omak Kau tafsirkan mengenai rakaman gambar di atas.

YB Nurul Izzah Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Ybhg Datuk Paduka Marina Mahathir Tun Dr Mahathir.

Kelihatan cukup mesra dan mampu ketawa bila bersua muka.

Tipu PRU: SPR ubah dua kali keputusan penuh PRU 13


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah dua kali mengubah keputusan penuh pilihan raya ke 13 apabila undi yang hilang sudah menjadi 53, 045 undi selepas diubahsuai (Corrigendum) pada 22 Mei 2013.

Sebelum diwartakan iaitu keputusan pada 5 Mei 2013 undi hilang adalah 65,286 undi manakala selepas warta pada 22 Mei 2013 adalag 53,045 undi.

Undi hilang adalah jumlah kertas undi yang tidak dimasukkan ke dalam tong undi selepas ia dikeluarkan kepada pengundi.

"Yang menghairankan saya bagaimana boleh keputusan pru13 berbeza dengan pengumuman pegawai pengurus pada hari pengundiaan 5 mei 2013," kata seorang pengundi yang membuat kajian terperinci mengenai perkara ini, Mohd Azlan Mohd Sharif.

Menurutnya, alasan tidak rasmi oleh SPR (yang diberitahu wartawan kanan kepada beliau) iaitu kerani tersalah masuk data atau salah kira akibat salah tekan kalkulator.

"Ia tidak masuk akal. Saya sedang menanti jawapan bertulis SPR berdasarkan surat saya pada 7 Jun 2013 lalu," kata Azlan dalam kenyataannya.

Bagi Azlan, membawa keluar kertas undi adalah satu jenayah seperti dinyatakan dalam Seksyen 3(1)(h) dan seksyen 6(2) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Ia perlu digunakan bagi membuktikan dakwaan saya," katanya dan mendakwa SPR perlu bertanggungjawab apabila perkara berlaku.

Sehingga kini, tujuh laporan polis telah beliau lakukan bagi memudahkan pihak berkuasa menyiasat dan mendakwa sesiapa yang melakukan 'jenayah' ini.

Menurut analisa beliau juga, undi rosak juga sudah dua kali berubah.

Undi rosak (Bagi 727 kerusi)


1) Sebelum warta (Keputusan 5 Mei 2013) = 323,353 undi.

2) Selepas warta(22 Mei 2013) = 326,668 undi

3) Selepas Corrigendum (31 Mei 2013) = 326,707 undi

Mongolian women poke Rosmah in the eye

YOURSAY 'I think it's better to deport them and erase their immigration records just in case they decide to pursue the matter further.'

Mongolian delegation wants answers on Altantuya's death

Anonymous #25595435: Not only Mongolians are keen to know who murdered Altantuya Shaariibuu but Malaysians too are very anxious to know who the real murderers are. Altantuya's spirit will not rest until the real murderers are caught and charged.

The Mongolian women delegates to the Global Summit of Women in Kuala Lumpur should approach PM's wife Rosmah Mansor, the organiser of the conference, to help investigate Altantuya's murder as she is representing the women of Malaysia.

A woman has been brutally murdered and Rosmah should show compassion to the dead woman's children by insisting that the case be reopened for investigation.

Kim Quek: It is a terrible indictment on our criminal justice system - the police, attorney-general, judge and lawyers - that seven years after the murder and six years into the trial, justice is still left hanging.

Besides exposing Malaysia's lack of rule of law, the yet unerased stain on Prime Minister Najib Razak due to defective police investigation and dubious court proceedings continues to haunt the premiership and shame the country.

The sad thing is that we see no prospect of freeing ourselves from this wretched stigma as long as Umno remains in power.

Mahashitla: Rosmah, if you want to be seen as the champion of women's issues, you should urge Najib to quickly see finality to Altantuya's murder trial.

It has been seven years and yet we still do not know the reasons why she was cruelly C4ed to pieces.

Is there any concern and compassion in you for Altantuya's two children and the manner she was eliminated, even from the immigration records?

Pemerhati: This whole episode goes to show that the top Umno people, just like evil dictators, can literally get away with murder and do anything they like to the people whom they do not like.

EC caught with sarong down over indelible ink

YOURSAY ‘Subra, your Umno masters will inform you soon enough that the EC is the one that put you where you are, not the voters.'

Health Ministry: No indelible ink safety report provided


Ferdtan: "The Health Ministry has never provided any safety report on the indelible ink, nor has the Election Commission (EC) asked for such a report, said Health Minister Dr S Subramaniam."
So EC chairperson Abdul Aziz Mohd Yusof lied. This makes it imperative that the whole EC commissioners should resign immediately.

Indeed, the June 15 ‘Black 505' rally to protest the alleged fraud in the 13th general election at Padang Merbok in Kuala Lumpur is justified.

Odin: So, Abdul Aziz, the Health Ministry is supposed to have told you that if you put more than 1 percent of silver nitrate (AgNO3) in the ink, it could damage the kidney and cause cancer.

Let's not ask why you would have to bring up the AgNO3 issue, as we would suppose the ink to have come along with it already present.

We shall only ask if the said ministry had indicated that the substance might cause damage to the kidney and give rise to cancer if it was inhaled, ingested or come in physical contact with such as it is being applied on your finger.

Concern Malaysian: We know very well that in some countries that use the indelible ink, the silver nitrate content was as high as 18 percent. I am inclined to say that the EC is the culprit.

Iamleavingbutdecidedtostay: Why are all these coming out only now? Until May 5 (505), the EC had always claimed that the ink will not come off for seven days.

Mr KJ John: Hey, health minister, all this was done by Umno fellows, outside your ministry's ambit; then, they directed the obedient civil servant to close both eyes and do what they needed to get done. Remember they are all Umno members; only you and your predecessor are not.

Syrian rebels want global military action

Dr Abd Basit Rahman : Ancaman Terhadap Mereka Yg Suka Menipu, Mencuri & Khianat Amanah Rakyat

Nasiblah Rakyat yang tak sokong BN... Hidup Banglasia..!!!!


Mat Sembab ni, semakin rasis. Sesekali keluar berita, sama naik merapunya dengan si Maharasis. Langsung tak sebut orang Cina mendokong BN.
Najib yang memperkenalkan istilah 'tsunami Cina' pun mengalah, bila memilih 11 orang Cina (daripada 47) menerima gelaran 'Tan Sri' sebagai penghargaan atas sokongan mereka kepada umno/BN sebelum PRU-13 yang lalu.
Pembetulan ye Mat Sembab.. bukan sebahagian besar Melayu mendokong BN sebaliknya sebahagian yang semakin besar orang Melayu yang cerdik, telah menolak BN. Di Johor tu, bukan sikit orang Melayu yang sudah bijak, telah menolak umno/BN. Jangan dok perasan sangatlah.
Melayu sembab saja yang masih menyokong BN.. Itupun dah ada yang mula berani menyumpah seranah pemimpin umno dan BN apabila sudah rasa tertipu dengan tindak-tanduk umno/BN selepas tamat PRU-13 yang lalu.
Agaknya si Mat Sembab ni lupa, hanya 47% saja rakyat yang memberikan undi kepada umno/BN. Yang majoritinya sudah menolak umno/BN. Apa pulak penyakit hendak membeza-beza dan mengkastakan Rakyat Malaysia? Awak tu dah angkat sumpah menjadi Timbalan Perdana Menteri berkhidmat untuk umno/BN saja ke?
Umum mengetahui bahawa golongan minoriti yang mengundi umno/BN ini merupakan penerima BR1M, KR1M dan macam-macam R1M, yang tidak membayar pelbagai cukai.
Golongan yang paling banyak membayar pelbagai jenis cukai ialah golongan cerdik pandai yang telah menolak umno/BN. Ini termasuk golongan peniaga Cina yang banyak menyumbang cukai kepada tabung perbendaharaan negara. Si Mat Sembab berdendam pulak dengan golongan ini...
Sepatutnya, sebagai Rakyat Malaysia, golongan pembayar cukai inilah yang perlu diberikan keutamaan...
Ini tidak... Sokong BN diutamakan, Rakyat dikastakan... HIDUP BANGLASIA!!
Putrajaya akan utamakan mereka yang sokong BN dalam PRU13, kata Muhyiddin

Umno kembali dengan ragam lamanya

Aspan Alias

9 JUN — Presiden Persatuan Bekas Wakil Rakyat Umno, Tan Sri Aziz Shamsuddin, berkata Najib dan Muhyiddin tidak perlu ditandingi sebagai Presiden dan Timbalan Presiden. Pandangan beliau selari dengan pandangan Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaludin baru-baru ini. Naib Presiden, Ahmad Zahid Hamidi juga berpendapat begitu.
Tan Sri Aziz berkata kedua-dua Presiden dan Timbalan Presiden itu sudah elok dan yang perlu hanya untuk diperbaiki Umno itu sahaja. Bagi jawatan-jawatan selain dari Presiden dan Timbalan Presiden itu, bolehlah dipertandingkan. Saya pula berpendapat elok semua kerusi jangan dipertandingkan jika itu menjadi masalah kepada semua yang sedang menyandang jawatan dalam parti. Senang, tidak payah bergaduh-gaduh lagi.
Elok kita bertanya kepada TS Aziz, apa yang perlu diperbaiki dalam Umno itu? Persoalannya lagi siapa yang hendak memperbaiki Umno itu? Apakah Tan Sri Aziz tahu apakah yang hendak diperbaiki itu? Saya tidak yakin ada diantara pimpinan hari ini tahu apakah yang perlu diperbaiki kerana merekalah yang menyebabkan Umno itu menjadi kucar-kacir pada hari ini. Bagaimana mereka yang melakukan kucar-kacir itu boleh memperbaiki keadaan parti itu?
Melakukan kucar-kacir itu bukan kehendak mereka sendiri, tetapi mereka tidak sedar yang segala yang mereka lakukan dalam Umno itu adalah penyebab kepada kucar-kacir itu. Itu sebab Umno sudah dianggap tidak relevan lagi dan ramai yang bercakap hari ini, yang parti itu akan hanya mampu bertahan selewat-lewatnya sehingga pilihanraya ke14 sahaja.
Memperbaiki Umno itu bukan seperti memperbaiki ‘remos’ dikepala. Kalau memperbaiki remos sahaja maka cukup jika kita bawa sikat dan minyak rambut sahaja. Umno sekarang ibarat kepala yang sudah tidak ada remos lagi. Jadi apa yang hendak diperbaiki keatas remos itu kerana remosnya pun sudah tiada.
Bagi setengah persepsi orang, Umno sudah tidak lagi boleh diperbaiki dan parti itu hanya menunggu waktu untuk jatuh secara rasmi sahaja. Jadi kalau Umno masih dengan kepimpinan yang sama dari acuan yang sama, maka ia bukan perubahan atau penambah-baikan.
Tindakan mengekalkan kerusi Presiden kepada Najib dan Timbalan Presiden kepada Muhyiddin itu pun betul jika kita hanya mahu mengekalkan Umno itu setakat sampai pilihanraya yang akan datang sahaja. Kalau itu matlamatnya, maka langkah mengekalkan kerusi-kerusi Presiden dan Timbalan Presiden itu kepada penyandang sekarang adalah tindakan yang tepat.

Siapa penyumbang terbesar kelumpuhan UMNO?

UMNO INTERFERES: Ku Nan refuses to let Pakatan use Padang Merbok for June 15 rally

The Kuala Lumpur City Hall (DBKL) will not permit Pakatan Rakyat (PR) to use Padang Merbok for its mass rally this June 15, Federal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor said today.
The Barisan Nasional (BN) secretary-general denied, however, that this was intended to stop the federal opposition pact from hosting the event, saying instead that the venue was not suitable as it was an open space.
He advised PR to move its plans to indoor venues such as stadiums or other appropriate locations.
UMNO INTERFERES: Ku Nan refuses to let Pakatan use Padang Merbok for June 15 rally“We allow them to hold their gathering in closed areas. I was informed by the (KL) Mayor that they applied to use Padang Merbok.
“But to me, Padang Merbok is an open space... in open spaces, we will not give (our permission) because we know the law and abide by it,” he said when approached after a function at KL Sentral here.
The Putrajaya MP later criticised the attitudes of opposition leaders whom he alleged were encouraging unlawful behaviour among Malaysians by their actions.
“I would like to advise that we live in a place with law and order. The opposition is trying to create this environment to the people where it is like we live in the jungle... we do not follow the laws of the jungle,” he said.
Tengku Adnan also urged the opposition to call off its protests and accept the fact that they lost the 13th general election, adding that they should focus on their responsibilities to the constituents who voted for them.
“If you were defeated, just accept the reality,” he said.
PR chose Padang Merbok as its June 15 rally venue after the authorities advised them against using the iconic Dataran Merdeka as the venue.
PKR strategy director and Pandan MP Rafizi Ramli said last week that notices for the planned rally ― scheduled for 2pm next Saturday ― were submitted to the police and Kuala Lumpur City Hall, adding that he expects no arrests to be made since the protest will be done in accordance with the Peaceful Assembly Act (PPA).
“The decision to hold the ‘Black 505’ rally at Padang Merbok took into considerations the Royal Malaysia Police’s advice against using Dataran Merdeka, although we feel that Dataran Merdeka is the most suitable for the rakyat to gather and voice their aspiration contained in the ‘Black 505’ demands,” he told reporters at PKR’s headquarters here.

Saman Halim Saad: Pakatan mengatakan legasi rasuah dan kronisme Dr M

KUALA LUMPUR, 9 Jun — Saman jutawan Tan Sri Halim Saad terhadap kerajaan mendedahkan rasuah berleluasa menunjukkan ciri-ciri era Mahathir di mana perniagaan dan politik kabur untuk membantu pemerintah Umno mengumpul sebuah empayar kekayaan, kata pemimpin Pakatan Rakyat (PR).
Para pemimpin pembangkang percaya saman itu, bersedia untuk menjadi salah satu pertempuran korporat terbesar di negara ini, juga akan menguji keseriusan pentadbiran Najib dalam menangani rasuah peringkat tertinggi kerana mereka menjangkakan pertempuran undang-undang akan mendedahkan maklumat lanjut mengenai hubungan korporat kotor Umno.
“Ini adalah salah satu lagi peninggalan oleh Tun Dr Mahathir (Mohamad) (gambar),” kata ahli Parlimen DAP Liew Chin Tong kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada perdana menteri paling lama berkhidmat di mana pentadbirannya telah menerajui projek kemajuan korporat Bumiputra yang membantu mewujudkan satu kumpulan jutawan Melayu seperti Halim.
“Kalau tentang rasuah dan kroni, kita memang sudah tahu Umno memang rasuah dan banyak kroni. Cuma sekarang kita mahu tahu siapa sebenarnya yang mendapat untung daripada semua itu... itu sahaja rakyat mahu tahu,” tambah beliau.
Halim telah mengambil tindakan undang-undang serius terhadap kerajaan bagi menuntut penyelesaian penuh perjanjian bernilai lebih RM2 bilion yang memaksa beliau melepaskan pegangan dalam Renong Bhd sedekad lalu.
Menurut majalah perniagaan The Edge Review, Halim, suatu ketika dahulu yang merupakan satu-satunya penama korporat pemerintah Umno, mendakwa telah ditawarkan wang tunai berjumlah RM1.3 bilion, hartanah serta kawalan ke atas syarikat swasta pengurusan sisa sebagai pertukaran ke atas pelupusan Renong seperti yang dijanjikan pada 2001.
Di samping memetik individu lain yang menyamai seperti saman Halim, majalah itu melaporkan ahli perniagaan itu hanya menerima RM165 juta walaupun telah menyerahkan empayar perniagaannya dan akan menuntut bakinya.

PAPA, DON'T PREACH: Nurul & Marina in joint inteview talk about Dr M & Anwar

PAPA, DON'T PREACH: Nurul & Marina in joint inteview talk about Dr M & Anwar
They say fathers are closer to their daughters. Could it be or maybe it’s just that fathers put more pressure on themselves and their child when it comes to their firstborns. I spent my afternoon speaking to Marina Mahathir and Nurul Izzah Anwar about the relationships they shared with their fathers and their strangely normal upbringing. After spending 15 minutes chatting away about what CLIVE’s notorious Editor has been up to, and snacking on curry fries, I finally asked them the first question…

When was the last time you had dinner with your dad?
Marina Just the two of us? I think it was March 2011 in London. He wanted to bring his whole [entourage] but I said, “no, I cannot afford to pay.” We meet here in KL during family occasions. I met a young hairdresser in Singapore once and he told me he hasn’t been home for two years but he calls his mother every day. He said, “You cakap sekali sebulan, dia tak tahu apa nak cakap, tapi tiap-tiap hari you cakap 10 minit, dia happy.” I keep telling myself to do something similar but I don’t.
Nurul We don’t have one-to-one lunches because we’re a big family so usually my in-laws will join us. The recent one was along election week because throughout the campaign my sister in-law who works in the States was here, so that was about three weeks back. I don’t know what he’ll say to me when it’s one-to-one…
Marina Sometimes it’s better not to have the one-to-one [laughs].
Do your conversations around the dinner table revolve around work-talk mostly?
Marina What is work-talk?
Nurul That’s a good point. What is work? After a while, work, politics, daily life, it gets morphed into the personal because it’s engraved in you.
Marina Like anybody’s conversation, it goes all over the place. First you’re talking about your kids, then a little bit about politics and work.
What was the sternest action taken by your dad to discipline you?
Nurul My dad gives the evil eye. He just has to say “Izzah..” in his lowered tone of voice and I know I’m in trouble. My mum was more of a disciplinarian.
Marina I used to get spanked when I was little because I didn’t want to go to school.
Do you personally believe in “spare the rod and spoil the child”?
Marina I don’t agree with it. When you become a parent, you will understand why the temptation to whack them will come. It’s normal to think about whacking them but it’s not normal to actually do it.
Not even raise your hand to falsely threaten?