Ahad, 2 Jun 2013

HADIAH TERBARU KERAJAAN BN - TAHNIAH...KURANGKAN MEROKOK...!!!

DEY MACHA!!!
DEPA DAH MULA KUTIP DUIT
PASAI DUIT BANYAK HABIH
MASA KEMPEN PILIHANRAYA
KAH! KAH! KAH!

Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2013/06/hadiah-terbaru-kerajaan-bn.html#ixzz2V4hZsjl8

BN jadi parti tunggal,, realiti atau fantasi?

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataannya menyiafatkan  cadangan untuk menjadikan Barisan Nasional (BN) sebagai parti tunggal adalah amat wajar dan perlu dikaji secara terperinci demi kesinambungan sokongan rakyat pada masa depan.

BN kalah teruk dalam PRU 13 baru-baru ini dan hasrat pemimpin UMNO untuk menjadikan BN parti tunggal menandakan mereka kini berada dipersimpangan delima. . BN seolah-olah sudah mengakui bahawa perjuangan berasaskan bangsa yang selama ini diperjuangkan oleh komponen parti itu sudah tidak relevan lagi di Malaysia.


Nampaknya PAS, DAP dan PKR sudah mendahului dalam perkara ini.  Dasar parti PAS sangat jelas.. Mereka sejak awal  lagi menegaskan bahawa perjuangan berasaskan bangsa tidak akan kemana.  Apabila sampai masanya pasti akan menemui jalan buntu.  Berlainan dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat,, dasar dan perjuangan mereka sangat diterima oleh rakyat.

Hari ini layakkah lagi UMNO menjadi teraju kepada BN?  Kalau nasib bangsa Melayu pun tidak dapat pembelaan yang sebenar-benarnya,, hak demokrasi pun sering dinafikan,  malah dasar Islam pun ditolak,,  apa lagi yang boleh diharap  pada UMNO?  Sesungguhnya UMNO amat goyah dan tenat kini,  mana mungkin mereka boleh memperbetulkan kedudukan BN yang juga semakin lumpuh dan bercelaru. Mungkinkah UMNO perlu berpatah balik ke belakang? Atau terus kedepan dengan dasar Asobbiyahnya? -   rahimothman

GST untuk laksana janji PRU BN?


IPOH: Dewan Pemuda PAS Perak menyifatkan perlaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di negara ini adalah cara kerajaan untuk mengutip dana bagi merealisasikan segala janji pada PRU13 lalu.

Bendaharinya, Ustaz Fakhrulrazi Mokhtar (gambar) berkata, BN sangat terdesak untuk menunaikan pelbagai janji termasuklah Bantuan Rakyat  1 Malaysia (BR1M) yang masih ditunggu-tunggu oleh rakyat.

Menurutnya, BN mengakui perlaksanaan GST sangat memberi kesan kepada masyarakat khususnya orang miskin namun itu adalah cara untuk mereka mencari dana bagi menunaikan segala janji.

“Mereka terdesak untuk tunaikan janji-janji mereka pada PRU13 lalu terutama pemberian BR1M, oleh itu mereka terpaksa ‘merompak’ rakyat secara tidak disedari melalui cukai GST,” katanya kepada media.

Fakhrulrazi menjelaskan, perlaksanaan GST adalah strategi mudah untuk BN meluaskan kutipan cukai meskipun mereka tahu kaedah tersebut merupakan satu kezaliman kepada rakyat Malaysia.

Katanya, negara ini tidaklah terlalu terdesak untuk mengukuhkan ekonomi memandangkan Malaysia mempunyai hasil mahsul yang cukup banyak.

“Negara ini mempunyai pelbagai hasil mahsul yang boleh menjana pendapatan Negara, justeru tidaklah terlalu mendesak sampai sanggup menzalimi rakyat dengan melaksanakan satu sistem cukai yang sangat membebani rakyat.

“Jika negara ini tidak mengamalkan pemerintahan yang korup dan pemimpinnya amanah, sudah pasti ekonomi dapat dijana dengan lebih baik,” jelasnya lagi.

Dakwaan Musa cerita bohong, kata Nurul Izzah

KUALA LUMPUR, 2 Jun — Nurul Izzah Anwar menuduh dakwaan Datuk Seri Musa Aman terhadapnya adalah "satu penipuan" apabila Ketua Menteri Sabah itu mendakwa beliau cuba membangkitkan rasa tidak percaya terhadap rakyat oleh kerajaan dan Barisan Nasional (BN).
Nurul dihalang daripada memasuki Sabah pada Khamis, yang menurut Musa, bukanlah satu tindakan bermotifkan politik.
"Jelas dakwaan itu adalah satu penipuan, apa sahaja beliau cuba paparkan terhadap saya," kata Nurul Izzah (gambar) ketika majlis minum petang di Lucky Garden, Bangsar, di sini.
Musa dilaporkan berkata mereka yang mengancam keamanan Sabah tidak dialu-alukan di negeri tersebut.
Nurul Izzah turut meluahkan kekecewaan terhadap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dengan mengatakan masih lagi terdapat campur tangan politik dalam urusan dalaman dan keselamatan negara.
"Saya benci, saya rasa sedih dengan penyelewengan daripada Umno," katanya kepada pemberita.
"Mereka yang dirasakan professional tapi menunjukkan sebaliknya," katanya.
Dalam ucapannya, Nurul Izzah turut merujuk kepada penghantaran pulangnya dan mengingatkan penduduk Lembah Pantai pentingnya perubahan politik.
Musa mendakwa, larangan memasuki Sabah yang dikenakan terhadap Naib Presiden PKR itu adalah tidak bermotifkan politik sebaliknya apa yang disebarkan menerusi media sosial adalah bertentangan dengan perkara sebenar.

Waitha, jangan mimpi kami subahat - Sivakumar


KUALA LUMPUR: Kenyataan P Waithamoorty bahawa beliau sanggup bekerjasama dengan pimpinan DAP dalam menyelesaiakan masalah masyarakat India adalah sungguh melucukan.

“Kesanggupan beliau tidak bermakna kesanggupan kami pemimpin-pemimpin DAP.

“Kami tidak boleh menaruh kepercayaan terhadap seorang yang telah mengkhianati masyarakat India semata-mata untuk mendapatkan jawatan Timbalan Menteri,” tegas Timbalan Pengerusi DAP Perak, V Sivakumar.

Beliau dalam satu kenyataan mempersoalkan kenapa Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu mahu bekerjasama dengan pimpinan DAP untuk menyelesaiakan masyarakat India.

Katanya, Waithamoorty sudah menjawat jawatan Timbalan Menteri dalam pentadbiran kerajaan BN, maka adalah tidak wajar untuk mengadakan hubungan kerjasama dengan pemimpin-pemimpin DAP.

Pada hemat beliau, ia adalah satu tipu muslihat untuk melarikan diri daripada hentaman pimpinan DAP jika beliau gagal untukmenyelesaikan masalah masyarakat India.

“Matlamat beliau untuk berlembut dengan pimpinan DAP tidak akan mendatangkan sebarang hasil kepadanya pemimpin-pemimpin DAP tidak akan berlembut dengan seorang yang telah menjual maruah bangsa untuk kepentingan sendiri,” ujar Ahli Parlimen Batu Gajah itu.

Justeru, ujarnya jangan pandai-pandai menjemput pimpinan DAP supaya turut bersuhabat dalam agenda politik kotor BN untuk menipu masyarakat India selama-lamanya.

Katanya, kaum India telah ditipu dan ditindas selama ini oleh kerajaan BN.

Najib's Umbrella of Death

Najib's Umbrella of Death
On the occasion of His Majesty’s birthday, Bernama reports that Najib assures DYMM “your Majesty’s government is the umbrella for all Malaysians”.
Very assuring. Very promising. Najib’s birthday bouquet before the King appears to give the impression of being very subservient and loyal to His Majesty’s genuine and caring concern for the rakyat.
But the fact is Najib has placed the cart (Najib's political party) before the horse (His Majesty's subjects, the citizens of Malaysia).
Death of democracy, unity, multiracialism
To begin with, how can his government be the “umbrella” for all – unless of course if that “umbrella’ is akin to the one we use here in Malaysia, traditionally, when we are mourning the death of a fellow human on his her final journey of resting place (as is common at funerals of Malays and Chinese).
Najib had all the opportunity to heal the nation long before the GE-13. But that is not what we witnessed but suffered under his previous term of premiership.
He had every opportunity to act, redress and heal the following but failed deliberately and miserably:
  1. Seal the cracks in national unity he did not when the main stream newspaper was allowed to scream relentlessly about racial and religious divisiveness.
  2. Najib himself screamed “Chinese tsunami” when his party lost some seats to the opposition political party in the GE-13.
  3. The injustices against the murdered foreign citizen Altantuya is still hanging on the dacing and we still cannot know the motive let alone the mysterious issues of national security and abuse of systems surrounding this gruesome killing.
  4. The deaths in police custody are far too many and we still do not get any redress in the form of the PM’s initiatives. The latest murder stinks to high heavens and Najib does not get a single waft to respond decisively.
  5. When Bersih 1.0, 2.0 and 3.0 came in waves after each situation of disappointment with Najib, he did not do what was needed to be done as a moral obligation to His Majesty’s subjects. He waited till the 1st of June 2013 to assure His Royal Highness of a “dream” for all Malaysians. He forgets pathetically that Malaysians are tired of the many betrayed dreams and they want realities now instead.
  6. His own deputy said ‘Melayu’ first and Najib was silent as a pin-drop but now he tells the King that BN is the “umbrella” for all “Malaysians”.
Dream or Nightmare

TGNA dakwa ada unsur kepincangan dalam SPR

Kawalan SPR oleh Parlimen sepatutnya telah lama berlaku bagi mengelak sebarang penipuan yang mungkin berlaku sepanjang pilihan raya berlangsung.

KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa ada kepincangan yang berlaku dalam pentadbiran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sehingga memaksa badan itu dikawal selia oleh Parlimen.
Nik Aziz berkata kawalan SPR oleh Parlimen sepatutnya telah lama berlaku iaitu kira-kira 55 tahun lepas bagi mengelak sebarang penipuan yang mungkin berlaku sepanjang pilihan raya berlangsung.
“Saya nak kalau boleh SPR awal-awal diletak di bawah Parlimen. Kenapa perlu diletak di bawah pejabat Perdana Menteri sejak lebih 50 tahun lepas?” katanya ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka di sini hari ini.
Akhbar hari ini melaporkan kerajaan memutuskan untuk memindahkan kawal selia dan fungsi SPR kepada satu Jawatankuasa Khas Parlimen yang bebas dan dwipartisan, yang turut dianggotai wakil rakyat kerajaan dan pembangkang.
Ketika mengumumkan mengenai perkara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata keputusan itu diambil bagi memperkukuh kewibawaan dan kredibiliti badan pelaksana pilihan raya negara, sekali gus mengukuhkan keyakinan rakyat terhadap peranan badan itu melaksanakan proses pilihan raya.
Perdana menteri turut menegaskan SPR bukan sebuah agensi mahupun jabatan kerajaan, namun ia adalah sebuah mekanisme yang ditubuhkan berasaskan peruntukan undang-undang tertinggi negara, iaitu Perlembagaan Persekutuan yang mana anggota Parlimen mendapat perlindungan jawatan yang sama dengan Hakim Mahkamah Persekutuan.

Man dies in custody, ‘marks on body’

The victim, who was about to be bailed out tomorrow, died suddenly last night at the Tampin district police headquarters.

SEREMBAN: A 42-year-old former engineer has suddenly died while in police custody in Tampin last night.
The family of P Karuna Nithi from Gemencheh, Tampin, was informed by a police personnel at about 9.45pm last night that he has died suddenly in Tampin district police headquarters.
He was found unconscious by policemen on duty at about 6.30pm yesterday and was pronounced death by paramedics from the Tampin hospital who were called to the scene.
His body was then sent to Hospital Tuanku Jaafar (Seremban General Hospital) last night for post mortem.
Negeri Sembilan police chief Osman Salleh told a press conference later today that there were no external injuries to Karuna. However he said the cause of the death would only be determined after the post mortem.
According to Karuna’s brother Elam, the former was arrested on May 29 following a misunderstanding with his wife. Karuna and his wife have two children, aged 13 and 15.
He was then remanded for three day before being charged at the Tampin magistrate’s court on May 31.
“He claimed trial and was allowed bail of RM4,000. The family was unable to raise the money immediately, so he was taken back to be remanded at the Tampin district police headquarters,” Elam told FMT.
“We were supposed to pay the bail amount tomorrow (Monday) morning to secure his release but last night we received a call about his sudden death,” he said.
The family does not know the cause of Karuna’s death yet.
However they claimed that they found blood at the back of Karuna’s head and that there were marks on his left arm.
Former Kapar MP S Manikavasagam is with the family to offer support.
Breach of procedure?

UNBELIEVABLE: 3 deaths in 11 days & the police still looking for DAP's 'RED BEAN ARMY'

Even before the settling down of the public furore over the death of N. Dhamendran, who according to a preliminary post-mortem report was defencelessly beaten to death while handcuffed sustaining 52 marks of injury throughout his body, ranging from head to toe, the country has been shocked with the news of a third death under police custody in eleven days.
P. Karuna Nithi was found unconscious by policemen on duty at the Tampin police lock-up at around 6.30 p.m. Saturday and pronounced dead by paramedics from the Tampin hospital who arrived on the scene.
UNBELIEVABLE: 3 deaths in 11 days & the police still looking for DAP's 'RED BEAN ARMY'With the third police custody death in 11 days, the police should stop gallivanting with Umno/BN fair tales like the fictitious DAP-funded “Red Bean Army” of 2,000 to 3,000 cybertroopers with a budget ranging from RM100 million to RM1 billion in the past six years, but to get down to business to focus all resources to roll back the wave of crime and fear of crime and restore public confidence by checking police indiscipline and ending cases of deaths under police custody.
No confidence
The public has no confidence in any internal police investigation into deaths in police custody, even if it is a special committee headed by the Inspector-General of Police, Tan Sri Khalid Abu Bakar, and this is why the time has come to revive the Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) proposed by eight years ago by the Police Royal Commission of Inquiry headed by former Chief Justice Tun Dzaiddin and former Inspector-General of Police Tun Hanif Omar and established under the premiership of Tun Abdullah.
The Dzaiddin RCI recommended the IPCMC to ensure an effective external oversight body to ensure police compliance with doctrines, laws, rules and procedures as history of police systems world-wide have shown that internal mechanisms alone are inadequate, unreliable and frequently ineffective.
In recommending the IPCMC, the RCI report said:
“Police culture is often inward-looking and closed and mindsets are usually resistant to change. Changes in leadership can also lead to changes in commitment to service excellence, discipline and performance.

REMOVE ZAHID: Not only is he inept but he may have assaulted someone!

Prime Minister Dato Seri Najib Tun Razak should remove Dato Seri Zahid Hamidi as Home Minister pending the resolution of a civil suit brought against him for alleged assault.
Zahid has denied the allegations and filed an application to strike out the suit. However, the Court of Appeal in March last year ordered him to enter his defence to the claim, which means that he will have to go through a trial before a decision is made as to whether or not the allegation is true.
REMOVE ZAHID: Not only is he inept but he may have assaulted someone!Whatever the case, the fact is that the allegation remains. Whether it is true or not is yet to be determined by the courts. One cannot prejudge what the court will say after hearing out both sides at trial.
If the court finds no basis to the complaint, then there is no problem and he can resume the post. But if it finds the allegation to be true, then it may be improper for him to lead the said Ministry now as other consequences may follow, such as pressure for action by the police for assault.
As such, leading the Home Ministry now, which is responsible for the police would to my mind, put Zahid in a position of conflict.
Conflict
The Home Ministry is one of the most powerful Ministries, with significant influence over various bodies including the police and prisons. The Home Minister must always be seen to be one who is above and beyond these agencies as he needs to maintain independence in playing his role as a people's representative and as Minister who is responsible for the police.
With the current trend of public complaints against the police, such as the failure of the new IGP to deal with rising crime and the rise of deaths in custody amongst others, the people have a right to an assurance that the Minister in charge of the police is free to act without fear or favour. This is difficult if there are allegations of assault pending against him which yet needs to be resolved.
The Prime Minister must now show us that he is serious about transformation. He has yesterday said that he will focus on upgrading the quality of governance. There is an allegation against a Minister of his which may well put him in a position of conflict.
Will the Prime Minister remove him pending the outcome of the trial or will he resort to the same old indifferent attitude and silence proving yet again that he is incapable of the change he promises?
Gobind Singh Deo is the elected Member of Parliament for Puchong

Suruhanjaya Pilihanraya SPR Malaysia Di Bawah Kuasa TPM (Tan Sri Muhyiddin Yaasin). Terus Ditambat?

SPR Timbalan Perdana Menteri
Sejurus selepas berakhirnya Pilihanraya Umum ke 13, SPR Malaysia menjadi bahan kecaman daripada pelbagai pihak dengan sebab-sebab mereka tersendiri. Contohnya SPR Malaysia tidak bebaslah, bersifat pilih kasihlah, dan macam-macam lagilah. Mengapa? Apa sebabnya? 
Terbaru, berdasarkan laporan portal Malaysiakini SPR Malaysia mendapat “bos” barunya…
The Election Commission (EC) is now under the purview of the deputy prime minister after a reshuffling in the new cabinet.
Tourism and Culture Minister Nazri Aziz said that EC is no longer under the purview of the de facto law minister, a position that Nazri held in the previous cabinet.
The EC did not feature in the list of 11 agencies and government arms which fall under the new de facto law minister, Nancy Shukri.
Nazri had previously headed 19 agencies and government arms when he held this position for two terms between 2004 to 2013.
Sumber : Malaysiakini
SPR Malaysia TPM
Sepatutnya SPR Malaysia menjadi badan yang bebas, bukan sekadar nama sahaja tetapi “benar-benar bebas” tanpa ditambat oleh sesiapa baik daripada parti politik hatta pihak kerajaan.
Selain daripada SPR Malaysia, dua lagi badan yang sepatutnya bebas dan diletakkan di bawah parlimen bukannya di bawah telunjuk Jabatan Perdana Menteri (JPM) seperti yang berlaku sekarang iaitu :
  1. Audit Negara
  2. SPRM
Terus-terang kami katakan bagi kami Audit Negara ketika ini boleh kami letakkan pada paras kepujian. Tetapi……Ada tetapinya. Tetapi, jikalau Audit Negara lebih diberikan lagi kebebasan tanpa dihalang untuk membuka fail-fail “ikan-ikan jerung” yang masih lagi bebas berkeliaran di Malaysia untuk mencari mangsa terbarunya. Insyaallah jika benar berlaku kelak, kami sangat yakin Audit Negara boleh menunjukkan taring mereka yang sebenarnya-benarnya. Tetapi…….(cukuplah setakat ini, mahu lebih lagi boleh tanya kenalan anda di Audit Negara). Sekian.

SPR Malaysia Diletakkan Di Bawah Parlimen Bukannya…

Guru Malaysia Ramai Yang Sokong Pembangkang? Kurang 10% Undi BN? Apa Lagi Yang Guru Mahu?

Guru PRU13
Jikalau sebelum ini, kalangan bangsa Cina di Malaysia menjadi sasaran utama Utusan Malaysia kerana menjadi “asbab” disebaliknya keputusan pilihanraya yang dilihat agak mengejutkan, tidak memberikan kemenangan besar kepada Barisan Nasional. Masakan tidak….
Masakan tidak, jikalau dilihat realiti paparan berita di media arus perdana, bantuan demi bantuan menjelang pilihanraya yang melimpah ruah, kerahan jentera kerajaan, lonjakan perbelanjaan berpuluh juta untuk pengiklanan di Internet (SEPERTI DI SINI), kebanjiran (bendera, sepanduk, banting dan lain-lain lagi) tetapi malangnya keputusan masih lagi tidak seperti dijangkakan? Apa lagi puncanya?
Undi Guru Pilihanraya

Apa Lagi Guru Mahu?

Nah….sekarang kalangan guru Malaysia yang sokong pembangkang menjadi sasaran seterusnya…
DI SEKOLAH saya bekerja ada lebih 80 orang guru tetapi tidak sampai 10 peratus yang pangkah BN, yang lain semua pangkah pembangkang. Malah seorang ustazah dengan bangga mengatakan bahawa dia pangkah DAP, kerana terlalu benci dan sakit hati kepada UMNO.
Dalam bilik guru semua guru bercakap tentang keburukan kerajaan. Menghentam UMNO. Mereka maki hamun kerajaan yang banyak menolong mereka. Apa saja kerajaan buat semuanya salah.
Fenomena ini bukan saja berlaku di sekolah saya malah sekolah seluruh Malaysia dan jabatan kerajaan yang lain. Saya tidak tahu apa masalah guru. Apa lagi mereka mahu. Di mana fikiran logik mereka sebagai seorang pendidik. Kemudahan terbentang luas. Bukti kejayaan di depan mata. Kebenaran sudah nampak, tetapi masih termakan hasutan pembangkang.
Duit tidak perlu cari cukup bulan cucuk saja. Bila bajet semua bertenggek depan TV nak tahu berapa bonus dapat. Orang kampung kena cari duit. Pendapatan tidak menentu. Tetapi mereka masih setia kepada UMNO yang berteraskan Islam dan Melayu.
Wahai guru belajarlah bersyukur dan berterima kasih. DAP penipu besar. Buat apa kita pangkah dia. Dia guna PKR untuk menipu orang Melayu. Tetapi orang Melayu berpolitik sangat bodoh. Orang Cina sudah bersatu untuk menentang Melayu, tetapi kita berpecah belah. Buat fitnah sesama sendiri.
Marilah kita bersatu. Inilah formula yang terbaik untuk memperkukuhkan Islam dan orang Melayu. Kalau DAP dan MCA boleh berpakat dan bersatu, mengapa orang Melayu bermusuhan.
Negara kita pelbagai kaum, kalau kita tidak bersatu bangsa lain yang untung dan mereka tepuk tangan. Lihatlah bangsa kita sudah tidak terurus dan porak-peranda.
Melayulah paling ramai menghasilkan anak luar nikah dan buang bayi. Melayulah paling ramai penagih. Bangsa apa yang menjadi peragut dan siapakah mat rempit, bohjan dan bohsia? Sumbang mahram berlaku sana sini. Lihatlah berapa ramai anak Melayu tidak tahu mengucap dan tidak pandai membaca al-Quran.
Tetapi ustaz dan ustazah hanya pandai berpolitik di sekolah. Ini dosa siapa? Cuba tanya diri sendiri, pernahkah ustaz dan ustazah buat kelas tambahan untuk anak bangsa sendiri bagi menyelesaikan masalah ini? Tidak perlulah mencari kesalahan orang lain kalau tanggungjawab sendiri pun kita abaikan.
Kalau mahu wujudkan negara Islam kita mestilah Islam diri kita dahulu, lepas itu Islamkan keluarga kita, kemudian masyarakat seterusnya negeri dan akhir sekali barulah Islamkan negara. Ummah mantap negara kuat. Bila kita kuat tidak ada isu murtad, isu kalimah Allah, isu buang kepala babi di kawasan masjid, isu memprotes suara azan dan akhir sekali tidak akan ada isu mengkristiankan umat islam.
Sejarah telah memberi banyak pengajaran dan tidak pernah menipu kita.
Lee Kuan Yew, PM Singapura pertama sanggup masuk kampung Melayu dan pakai songkok bagi mendapat sokongan orang Melayu untuk Singapura berpisah dengan Malaysia. Akhirnya Melayu dapat hampas saja. Di Selangor DAP sanggup masuk masjid untuk menunjukkan mereka boleh membela Islam dan melayu.
Maka orang Melayu pun tersengeh termasuklah yang pakai serban dan berjanggut. Tetapi DAP kata orang Melayu sudah masuk perangkap. Ekonomi dalam genggaman. Kuasa politik sebelah tangan. Pulau Pinang sudah tumbang. PKR dan Pas masih berangan-angan.
Percayalah bangsaku. DAP tidak pernah jujur dengan kita. Mereka ada muslihat. Mereka nak ubah seluruh sistem pemerintahan negara supaya menguntungkan mereka. Mereka tidak mahu emas. Mereka tidak mahu jambatan terpanjang. Mereka tidak mahu universiti. Mereka tidak mahu bangsa mereka ramai menjadi jutawan. Tetapi yang mereka mahu ialah Tanah Melayu, kuasa politik dan ekonomi orang Melayu.
Mereka nak buang Perlembagaan yang ada. Mereka mahu jadi perdana menteri. Mereka nak hapus sistem beraja. Mereka nak rampas semua hak orang melayu. Sebab mereka tahu Melayu bodoh. Wahai bangsaku cuba bayangkan kalaulah orang Cina berada di tempat kita. Adakah mereka akan buat seperti PKR dan Pas buat sekarang. Jangan harap!
GELORA LANGKAWI
Bukit Tinggi, Baling
Sumber : Utusan Malaysia
Kami tidak pasti adakah benar guru yang hanya menggelarkan dirinya sekadar “GELORA LANGKAWI” adalah seorang guru. Jikalau benarlah beliau adalah seorang guru, kami “sangat kasihan” dengan nasib anak muridnya. Mengapa? Kami petik semula sebahagian kata-kata beliau seperti di atas, dan anda nilaikanlah sendiri :

Penipuan pilihanraya atau kepincangan demokrasi?

Oleh Zulkifli Yahaya
Penghapusan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menjadi agenda penting dalam manifesto Pakatan Rakyat untuk PRU13. Sejak mula dicadangkan sehinggalah perkara itu termaktub dalam manifesto, frasa 'hapus PTPTN' menjadi fokus utama oleh Pakatan. Frasa itu juga yang dikutip oleh BN sebagai modal untuk terus mengelirukan rakyat.

Dalam media massa, ceramah, perang saraf dan gerak kempen BN mereka menempelak cadangan Pakatan itu dalam bentuk persoalan yang sangat pandir, "Jika PTPTN dihapuskan, macam mana anak Melayu yang miskin nak meneruskan pengajian di IPT?". Mungkin kita akan ketawa dengan kedunguan mereka memahami maksud 'hapus PTPTN' namun jangan menolak hakikat bahawa kedunguan yang disengajakan oleh para pemimpin Umno untuk memanipulasi isu tersebut telah berjaya menipu jutaan pengundi Melayu. Sejuzuk orang Melayu yang buta isu semasa (yang hanya mendapat maklumat dari TV3 dan RTM semata-mata) khuatir sepenuhnya terhadap cadangan Pakatan tersebut. Mereka yang segolongan itu, sekalipun mungkin kurang cerdik, tetapi tetap memiliki hak mengundi. Mereka adalah antara yang menyumbang kepada kemenangan BN.
Bukankah fokus yang sepatutnya dibuat Pakatan ialah memberi, pendidikan percuma di peringkat pengajian tinggi - ganti PTPTN dengan biasiswa dan tidak perlu bayar balik!
'Hapus PTPTN' sengaja dijadikan muqaddimah ulasan kali ini untuk berhujah bahawa, ada kalanya kita tersalah memberi fokus.

Pasca PRU13, rakyat Malaysia serta dunia dikejutkan dengan kegagalan Pakatan menawan Putrajaya sekalipun semua petunjuk sebelum PRU menjelaskan bahawa Pakatan sudah menguasai majoriti. Mood rakyat secara tampak, dikuasai oleh Pakatan sepanjang tempoh PRU hinggalah di saat-saat terakhir sebelum hari mengundi. Ditakdirkan Pakatan hanya menang undi popular (tepat seperti kajian yang dibuat oleh beberapa badan professional) tetapi kalah jumlah kerusi dimenangi yang dibuat berasaskan sempadan pilihanraya.
Maka muncul gerakan baru selepas PRU, yang menyandarkan kekalahan Pakatan di tangan BN disebabkan penipuan yang berlaku sepanjang proses mengundi dan mengira undi. Antara yang dilibatkan ialah dakwat kekal yang tidak kekal, penipuan daftar pemilih dan penipuan dalam pengiraan yang dibantu oleh kejadian padam lampu sehingga gerakan membantah itupun dinamakan sempena kejadian tersebut iaitu Blackout 505. Soalannya, adakah fokus terhadap 'penipuan pilihanraya' itu betul sebagai punca utama kekalahan Pakatan di Pusat?

Cerita konspirasi terhadap Nik Aziz....

Oleh Dinsman
Setelah Datuk Ahmad Yaakob mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kelantan pada 6 Mei 2013, dan Datuk Husam Musa tidak terlantik ke dalam saf Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang baru itu; di Kuala Lumpur masih terdengar cerita-cerita yang kurang menyenangkan – kononnya ada konspirasi meminggirkan Tok Guru Nik Aziz dari jawatan Menteri Besar yang telah disandangnya selama 23 tahun itu
.Sewaktu saya berkunjung ke pejabat Harakah pun cerita konspirasi itu masih kedengaran di situ. Di kalangan kawan-kawan Seniman Paksi Rakyat pun ada yang mempersoalkan cadangan Paksi bekerjasama (menganjurkan satu program) dengan kerajaan Kelantan pimpinan Ahmad Yaakob, dengan alasan tidak mahu bersyubhat dengan konspirasi.
Hingga saya pun menjadi hairan sendiri, mengapa pula saya yang dilihat (di kalangan kawan-kawan) lebih ‘hampir’ dengan TG Nik Aziz ini tidak pula berfikir atau terasa demikian? Padahal saya mengikuti (dari jauh) setiap perkembangan dan pergerakan TG Nik Aziz khasnya di hari bersejarah 5 Mei itu.
(Zali kawan saya merakam video pergerakan TG Nik Aziz sepanjang hari 5 Mei itu, dari pagi hingga ke malam, yang sepatutnya TG Nik Aziz mengumumkan keputusan di pejabat PAS Negeri di Bangunan Zulkifli Muhamad, Kota Bharu, malam itu tetapi beliau tidak hadir. Saya menonton keseluruhan rakaman video tiga jam itu.)
Keterkejutan orang menerima berita pengunduran TG Nik Aziz itu memang kita faham, walaupun saya tidaklah terkejut sangat, kerana berdasarkan apa yang saya selalu ikuti perkembangan hidup dan tugas Tok Guru (telah masuk tahun ke-23 menjadi Menteri Besar) yang telah mencapai usia 83 tahun, dan persoalan siapakah bakal penggantinya pun telah beberapa kali dibincangkan, maka soal kemungkinan Tok Guru akan berundur pada bila-bila masa sahaja itu memang sudah ada dalam fikiran saya. Jadi berita bahawa bukan TG Nik Aziz yang angkat sumpah pada petang Isnin 6 Mei itu tidaklah memeranjatkan sangat.

UMNO BN Semakin Nazak, Kapal Semakin Tenggelam...


Awang Selamat: Cadangan parti tunggal mungkin sebabkan BN terkubur

KUALA LUMPUR, 2 Jun — Cadangan parti tunggal Barisan Nasional (BN) hanyalah sekadar alasan, dan bukannya penyelesaian kepada sokongan untuk BN, kata analisis mingguan Awang Selamat hari ini, dan berkata idea berkenaan hanya akan menyebabkan BN akan tersungkur untuk selama-lamanya.

Awang dalam analisisnya dipetik akhbar Mingguan Malaysia itu turut berkata, atas muslihat demokrasi dan hak asasi kebebasan, beliau khuatir pelaksanaan idea berkenaan akan menyebabkan BN terjatuh dalam perangkap yang lebih besar dibuat oleh DAP dan PKR.

“Isu paling mendesak pada pasca PRU13 ini bukan parti tunggal, tetapi bagaimana Umno mengukuhkan lagi kekuatannya bagi menghadapi PRU14 nanti, dan bagaimana MCA dan Gerakan dapat bangkit dengan membina kekuatan dalaman mereka terlebih dahulu,” kata Awang dipetik akhbar Umno itu.

Petikan analisis berkenaan dilihat masih lagi menyalahkan masyarakat Cina yang memilih DAP dalam Pilihan Raya 2013, semata-mata mahu menumbangkan kuasa politik Melayu.

“Lebih banyak kita melayan tuntutan kepada keterbukaan lagi mengundang risiko besar. Masyarakat Cina telah memilih DAP untuk menumbangkan kuasa politik Melayu dengan dorongan perhuangan sama rata.

“Selagi itu tidak tercapai, selagi Melayu tidak bersatu apatah lagi ada pemimpin Melayu diperkudakan, selagi itu kaum Cina tidak menyokong BN,” katanya.

Transformasi politik jelas Awang tidak boleh dilaksanakan secara meluas dan dilakukan tergesa-gesa pada masa banyak lagi isu kritikal yang belum ditangani.

Facebook: Polis terima 6 laporan tindakan hina Agong


Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah
KUALA LUMPUR - Polis Kuala Lumpur menerima enam laporan berkaitan tindakan seorang pemilik akaun Facebook yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
   
Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur SAC Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata semua laporan itu dibuat di Balai Polis Dang wangi oleh individu yang mewakili enam pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
  
"Wakil-wakil NGO ini telah membaca laman Facebook atas akaun nama seorang wanita yang telah mengeluarkan komen menghina Yang di-Pertuan Agong dan berkecenderungan menghasut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
  
Beliau berkata kes disiasat mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948.
  
Sehubungan itu Amar Singh menasihatkan orang ramai agar menghormati undang-undang negara demi memelihara keharmonian sejagat dan berkata polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan sewajarnya ke atas mana-mana pihak yang cuba mengganggu-gugat keselamatan negara. - Bernama

Tipu PRU13 : Dahulukan tubuh suruhanjaya diraja - MB Kelantan


Dahulukan tubuh suruhanjaya diraja SHAH ALAM – Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob mencadangkan agar kerajaan mendahulukan penubuhan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dan menyemak semula proses Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Menurutnya, penubuhan suruhanjaya diraja merupakan langkah awal untuk menambah baik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum kerajaan meletakkan badan itu di bawah Parlimen.

“Banyak aduan yang diterima berhubung perjalanan pilihan raya lalu. Kerajaan sepatutnya peka dengan isu yang timbul ini.

“Kita cadangkan satu suruhanjaya diraja ditubuhkan untuk menyemak dan siasat segala aduan. Langkah ini yang perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum meletakkan SPR di bawah Parlimen,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan program ‘Temu Mata Anak Kelate’ bersama Menteri Besar Kelantan di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di sini, hari ini.

Mulakan Perubahan SPR dengan Lantik Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Baru


SHAH ALAM 2 JUN : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa memulakan usaha perubahan dan penambahbaikan dalam pilihan raya di negara ini dengan membuat pelantikan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi yang baru.
Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, perkara berkenaan adalah penting untuk memastikan keyakinan rakyat terhadap suruhanjaya itu dalam melaksanakan tugasnya yang professional yang sebelum ini dipertikaikan.
kit siang parlimen 01“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa SPR akan melaporkan terus kepada jawatankuasa khas di bawah Parlimen,” kata Kit Siang dalam kenyataan medianya.
Jelas beliau lagi, adalah perlu bagi Najib berkenaan hal penambahbaikan SPR ini dengan diadakan perbincangan menyeluruh dengan Ahli Parlimen daripada Pakatan Rakyat (PR) sebelum sebarang pengumuman dilakukan.
“Jadi dengan adanya perbincangan maka sebarang cadangan pembaharuan akan diberikan daripada pelbagai pihak dengan butiran lengkap dapat diperhalusi,” kata beliau.

Biar Pakatan teraju PSC untuk SPR, kata pemimpin pembangkang

Dzulkefly mencadangkan pakar berkecuali disertakan dalam jawatankuasa berkenaan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR, 2 Jun — Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) yang diwujudkan bagi mengawal selia Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) harus diketuai oleh Pakatan Rakyat (PR) bagi mengelakkan konflik kepentingan kata pemimpin daripada gabungan pembangkang.
Dalam usaha untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap badan pengendali pilihan raya itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan SPR akan dikawal selia oleh panel PSC yang merangkumi pemimpin daripada kedua-dua parti politik kerajaan dan pembangkang bagi meningkatkan kredibiliti mereka.
“Bagi meyakinkan PR bahawa usaha ini adalah niat yang ikhlas bagi mengembalikan keyakinan rakyat terhadap SPR, ia seharusnya diketuai PR,” kata Pakar Strategi DAP, Ong Kian Ming kepada The Malaysian Insider.
Menurut pengarah pemerhati pilihan raya Malaysian Electoral Roll Analysis Project (MERAP), ianya disebabkan rasa tidak percaya terhadap SPR. Lebih tinggi dalam kalangan pemimpin PR berbanding BN.
Pengendali pilihan raya itu dituduh memihak kepada BN oleh pembangkang dan membantu parti dengan 13 parti komponen itu kekal berkuasa dalam Pilihan Raya 2013 pada 5 Mei lalu.
“Kita sudah lihat contoh PSC untuk pembaharuan pilihan raya tidak menunjukkan banyak tindakan berkesan diambil ... salah satu puncanya kerana ia diketuai BN,” katanya merujuk kepada jawatankuasa yang dipengerusikan pemimpin komponen BN, Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Bekas pengerusi SPR kata RCI lebih berkesan 
Bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berpendapat bahawa pembaharuan yang ingin dijalankan ke atas suruhanjaya berkenaan lebih sesuai dilakukan melalui penubuhan suruhanjaya diraja dan bukannya jawatankuasa khas parlimen.
Abdul Rashid berkata "jalan pintas" seperti jawatankausa khas parlimen tentang pembaharuan pilihan raya tidak boleh berkesan untuk membawa perubahan sebenar.

"Jika kamu bawa cadangan seperti sebelum ini, ia tidak berkesan sepenuhnya. Penyelesaian yang mudah (jawatankuasa khas parlimen) tidak berkesan.

"Sebarang pembaharuan mesti dilakukan dengan menyeluruh. Oleh itu, negara perlu menubuhkan suruhanjaya bebas yang mempunyai kuasa yang tinggi. Lebih baik jika ia adalah satu suruhanjaya diraja," kata Rashid ketika dihubungi Malaysiakini.

Jangan termakan ‘helah’ Najib, ingatan Wan Azizah kepada PKR


KUALA LUMPUR, 2 Jun — Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail mengingatkan anggota partinya agar meneruskan perjuangan mereka walaupun Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) telah berlalu, serta tidak termakan dengan "helah" Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Wan Azizah menegaskan, tindakan Najib mengumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diletakkan di bawah jawatankuasa khas pilihan Parlimen (PSC) adalah cubaan mengalih perhatian sebenar dalam isu penipuan pilihan raya dan menjadikan beliau seolah-olah sedaya upaya memperbaiki imej pengendali pilihan raya tersebut sebagaimana tuntutan aktivis Bersih dan Pakatan Rakyat (PR).
"PRU13 belum selesai, kemenangan kita dirampas, kita kena teruskan lagi ... sebab ini kalau kita biarkan PRU13 berlalu begitu sahaja, rakyat akan lupa.
"Kita juga jangan terpedaya dengan helah Najib ... dulu semasa Bersih, kita lari bertempiaran, pedih mata, kemudian selepas berhimpun, masuk Parlimen dengan wakil rakyat, wujudkan jawatankuasa khas, tapi tak banyak perubahan pun," kata Wan Azizah dihadapan pemimpin akar umbi PKR ketika majlis minum petang di Taman Tasik Perdana di sini.
Dalam usaha untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap badan pengendali pilihan raya itu, Najib semalam mengumumkan SPR akan dikawal selia oleh panel PSC yang merangkumi pemimpin daripada kedua-dua parti politik kerajaan dan pembangkang bagi meningkatkan kredibiliti mereka.
Isteri kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu juga mendakwa, isu persempadanan pilihan raya juga menyebabkan PR tewas apabila SPR terlibat untuk menewaskan pembangkang.
"Saya percaya rakyat dah beri kita mandat dalam pilihan raya lalu ... Namun persempadanan semula menjadi masalah, dia pusing-pusing nak kalahkan kita.
"Undi-undi ini SPR memang terlibat nak kalahkan calon PR," katanya lagi, dan mengingatkan kepada wakil rakyat PKR agar meneruskan khidmat mereka di kawasan yang telah dimenangi.
"Kita dah menang, di tempat kita menang, kita kena beri khidmat kepada rakyat," katanya.
Pengumuman Najib itu dilihat cubaan untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap SPR, namun pemimpin pembangkang juga turut menggesa agar Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof dan Timbalan Pengerusi Datuk Wan Ahmad Wan Omar digantikan dengan muka baru bagi merealisasikan cadangan tersebut.

Single-party BN won’t bring back Chinese support, Utusan says

KUALA LUMPUR, June 2 — Umno should tell its Barisan Nasional (BN) partners to stick to the coalition’s tried-and-tested formula as the idea of a single, race-less party will not bring back the Chinese into the fold, the party’s mouthpiece said in its weekend edition today.
In its column in Mingguan Malaysia, Awang Selamat — the nom-de-plume representing Umno-owned Utusan Malaysia’s collective editorial voice — advised the BN’s anchor party against giving serious consideration to the proposal to dismantle the racial boundaries that have long been identified with the coalition, and which it insists has been and will continue to be the recipe for its success in elections.
“Be confident that Umno, PBB, MCA, MIC and the other component parties will function more efficiently with the status quo,” it said, adding that “a single party is only an excuse, not a resolution” to the challenge of winning back support from the Chinese, who form about a third of the country’s 28 million population.
The suggestion to collapse the separate compartments of BN was first floated by the Chinese-majority Gerakan days after the divisive May 5 polls, and gained momentum when it was echoed by several other BN component leaders.
The 13-party BN coalition maintained its hold on power but its non-Malay/Bumiputera components suffered a serious drubbing.
It managed to score 133 seats in the 222-member Parliament largely due to Umno’s wins; the Malay party alone took 88 seats, nearly equal to the combined haul of the Pakatan Rakyat (PR) opposition, which won 89 seats, seven more than the DAP-PKR-PAS alliance had got in Election 2008.
Umno’s supreme council had decided at its meeting to study the idea further.
But Umno’s information chief Datuk Ahmad Maslan yesterday panned the proposal, saying it is inappropriate and difficult to implement as it would not be able to represent the interests of all races in the country.
“I personally do not agree that Umno should be dissolved to create a single BN party without any components, and I’m certain that the 3.4 million Umno members too do not agree,” he was reported saying in Pontian by state news wire Bernama.

An act of paranoia and barbarity

The act by Sabah CM to bar Nurul Izzah is an act base on unfounded fear and unexplainable paranoia.

By Jose Mario Dolor De Vega
As a former expatriate in Malaysia, an independent observer and as a Social Science lecturer, I condemn to the utmost the utterly unreasonable and undeniably barbaric act committed against Nurul Izzah Anwar by the so-called powers that be in Sabah.
I am categorically referring to the act of the Sabah Immigration of stopping Nurul and the act of deporting her back to Kuala Lumpur on the order of Sabah Chief Minister Musa Aman.
I am specifically condemning Musa Aman and the state immigration department who executed the patently illegal and idiotic order given by Musa.
Nurul is a legitimate citizen of Malaysia. She is an elected member of Malaysian parliament.
As a legislator, she was voted into office by the rakyat themselves.
It is a basic rule of decorum and legal protocol in all civilized jurisdiction that a legislator, a member of parliament, in a word, a representative of the people that they deserve a certain degree of deference and respect and that is by virtue of their public office.
Is this how the state of Sabah treats its visitors? Is this how the state of Sabah treats its legislator? Is this how the Chief Minister treats a fellow member of parliament? Is this how they treat a representative of the people? Is this how the CM treats a fellow citizen?
This is a shame!
In a statement issued by Musa Aman, the government “has had no problems with opposition figures entering the state as evident in the run-up to the recent general election.”
Vulgar display of power

Wujudkan badan bebas ambil alih peranan SPR dalam persempadanan bahagian PRU, kata PKR


KUALA LUMPUR, 2 Jun — Melihat pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletakkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di bawah kawal selia jawatankuasa pilihan Parlimen sebagai kemenangan untuk PKR, Timbalan Presiden parti komponen Pakatan Rakyat (PR) Azmin Ali menegaskan, kerajaan juga perlu mewujudkan badan bebas di bawah bidang kuasa Parlimen untuk mengambil alih peranan SPR dalam urusan persempadanan kawasan pilihan raya.
Azmin (Gambar) menegaskan ia bagi mengelakkan berlakunya konflik kepentingan dan penyalahgunaan kuasa serta menjamin tugas dan peranan pengendali pilihan raya itu lebih efektif dan bertanggungjawab dalam pengurusan perlaksanaan pilihan raya.
“Perihal ini adalah untuk memastikan syor — syor yang dibuat berpaksi kepada prinsip yang adil dengan landas sistem demokrasi berperwakilan,” kata Ahli Parlimen Gombak itu dalam kenyataannya awal hari ini.
Beliau menegaskan, penubuhan badan bebas itu adalah penting supaya persempadanan semula bahagian — bahagian pilihan raya ini dilaksanakan dengan asas dan kriteria — kriteria yang jelas termasuk mengambil kira “kriteria electoral quota and 5 peratus rule, geographical size, special geographical consideration, local government boundaries, boundaries of existing constituencies and local ties”.

Rasis Dan Fitnah: Utusan dakwa 'Red Bean Army' ancam rogol wanita

Satu laporan dalam akhbar Mingguan Malaysia hari ini mendakwa pasukan siber 'Red Bean Army' yang didakwa ditaja DAP turut mengancam untuk merogol golongan wanita yang menyokong parti BN.

Tulisan di pojok akhbar tersebut hari ini mendakwa, tindakan pasukan siber tersebut semasa pilihan raya itu malah lebih bahaya dari ancaman pengganas bersenjata.

“Serangan yang mereka lakukan dahsyat. Daripada memfitnah isu pengundi hantu dan menyerang siapa yang menyokong BN sehinggalah menghina raja-raja Melayu, agama Islam, orang Melayu dan memboikot produk syarikat Islam.

“Malah ada tentera siber RBA yang mengancam merogol wanita yang menyokong BN, membakar rumah dan pelbagai bentu ugutan serta buli.

“Bukan sahaja sangat rasis bahkan ekstrem, lebih bahaya daripada ancaman pengganas bersenjata. Semua itu berlaku dalam pilihan raya Malaysia,” kata pengarang akhbar milik Umno itu dalam tulisan berkenaan.
Dalam satu lagi tulisan, akhbar milik Umno itu menyiarkan satu rajah berhubung dakwaan 'Teknik serangan Red Bean Army'.

Tubuh badan bebas ambil alih peranan SPR


KUALA LUMPUR: Pengumuman Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memindahkan kawal selia Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di bawah kuasa dan kawal selia sebuah Jawatankuasa Khas Parlimen menandakan kemenangan awal PKR dalam menuntut reformasi pilihan raya.
“Malah, pengumuman tersebut membuktikan bahawa kerajaan mengakui wujudnya penipuan dan kelemahan dalam proses pilihan raya di Malaysia,” kata Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

Kaanya, PKR sekali lagi menuntut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengembalikan kepercayaan awam, memulihkan kredibiliti serta wibawa sebagai sebuah badan bebas yang menjadi tonggak kepada sebuah negara yang demokratik.

Beliau berkata, sebagai langkah permulaan, selaras dengan usul di Kongres Nasional Tahunan ke 9 Parti Keadilan Rakyat pada 25 Mei 2013 yang lalu, PKR kekal menuntut agar Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR segera meletakkan jawatan demi memulihkan kredibiliti dan reputasi SPR sebagai sebuah entiti demokrasi.

Perkara 113 dan 114 Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menggariskan pembentukan SPR.

SPR - APA LAGI KELENTONG MU.....


Pengerusi dan Timbalan SPR

Deman PRU13 masih segar malahan kesegaran terus memberikan satu kekuatan kepada pemimpin parti untuk berusaha memperbaikai sistem pilihanraya itu sendiri. Sebaik selesai PRU13 pada 5 Mei tempoh hari, esoknya sudah kedengaran ada pihak yang akan mengeret PRU kali ini ke mahkamah. Team parti sedang berusaha untuk mengumpul maklumat dan menunggu sehingga keputusan itu wartakan, kerana untuk ke mahkamah ianya perlu 21 hari selepas di wartakan.

Jika PR ( Pakatan Rakyat - gabungan PAS, PKR, & DAP ) sebagai parti pembangkang memang amat wajar kepimpinan mereka mengemukan petisyen tersebut dan akhirnya hampir 28 buah kerusi parlimen akan dikemukan untuk tindakan mahkamah, hingga ada kalangan pemimpin pemerintah mengeluarkan kata-kata " cari lah negeri lain jika tidak sesuai dengan Malaysia " KDN dan " masuk hutan kalau tidak setuju dan pilinraya di Malaysia " Mantan Menteri Pertanian dan Asas Tani.

Apa yang menyedihkan semua pihak menuduh kepimpinan dalam PR adalah kalangan yang tidak boleh menerima hakikat apa yang terjadi, tidak akur dengan kehendak rakyat, malahan mereka sanggup meneruskan kerja dan usaha " jalanan " untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat dan akhirnya:.....

BN sendiri tak peraya dengan SPR: 

Tindakan Barisan Nasional (BN) untuk memfailkan lebih 50 petisyen di kerusi parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bukti parti itu sendiri tidak percaya kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Kerajaan Malaysia Jangan Jadi Penghalang Perlaksanaan Syariah