Ahad, 26 Mei 2013

Tidak ada sebab untuk saya letak jawatan - TIimbalan SPR

Cyber Troopers Pakatan Rakyat Berpendidikan Tinggi - Zahid Hamidi


BAGAN DATOH- Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) serta Cyber Security Malaysia untuk mengambil langkah segera membanteras penyaluran kandungan menyalahi undang-undang dalam media sosial oleh kumpulan ‘tentera siber’ tertentu.

Menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata langkah segera itu bagi memastikan maklumat yang disampaikan oleh individu atau kumpulan siber menerusi pelbagai media sosial seperti Facebook, Twitter serta blog adalah telus dan benar.

“Apa yang menjadi rungutan adalah kandungan laman sosial dan blog termasuk oleh kumpulan Red Bean Army adalah kerana kandungan itu menyentuh perkara yang termaktub dalam Akta Hasutan dan (isu) perkauman yang sensitif serta bersifat fitnah (iaitu) terkeluar daripada prinsip undang-undang,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan akhbar hari ini mengenai tindakan pelbagai pihak menggesa kerajaan bertindak tegas memerangi anasir jahat di laman siber seperti ‘Red Bean Army’ yang menggugat keharmonian rakyat berbilang kaum di negara ini.Pihak berkenaan turut mendesak pihak berwajib meminda Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 bagi menyekat fitnah dan hasutan yang cuba dipromosikan kumpulan siber berkenaan.

Ridhuan Tee: Tutup dada pramugari, bukan serang Utusan

 
Seorang penulis pojok akhbar Mingguan Malaysia Ridhuan Tee Abdullah menyarankan agar syarikat penerbangan tambang murah AirAsia lebih menumpukan kepada usaha untuk menyediakan pakaian sopan kepada pramugari wanitanya dan bukan menyerang akhbar milik Umno itu.
Tee dalam tulisannya hari ini berkata demikian sebagai mengulas kenyataan ketua pegawai eksekutif AirAsia X Azran Osman-Rani yang menyata ras meluatnya ke atas pendirian pengarang Utusan.

Tee menasihatkan Azran agar “jangan menjadi terlalul liberal dan bersekongkol dengan ultra kiasu”.

“Nasihat saya, jaga baik-baik syarikat tambang murah itu. Tidak perlu campur perkara di luar bidang. Kalau tak tahu lebih baik diam.

“Fikirkan bagaimana cara untuk memanjangkan skirt dan menutup dada pramugari Melayu di syarikat penerbangan murah itu,” katanya dalam tulisan tersebut.

Tee juga berkata beliau “muak” dengan layanan AirAsia ke atas pengerusi kumpulan Virgin Richard Branson dalam satu majlis.

Public will not buy IGP Khalid’s impartiality claim, says Kit Siang


KUALA LUMPUR, May 26 – Lim Kit Siang pre-empted disbelief among Malaysians today to Tan Sri Khalid Abu Bakar’s claim that the police would be impartial when punishing law-breakers, accusing the newly-minted Inspector-General of Police (IGP) of having “denial syndrome”.
In a statement slamming the widespread crackdown on opposition supporters, the DAP adviser (picture) said that even in his first week of the job as IGP, Khalid has already earned himself a “dubious reputation” for being overly political.
Lumping Khalid in the same category as newly-minted Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Lim said combined, the duo would concoct a “toxic brew” for democracy that would eventually lead to the end of the current Barisan Nasional (BN) regime.
“Does Khalid really think his claim that the police will act without fear or favour against all law-breakers, whether they are Umno/BN VVIPs or bigshots to be believed by the general Malaysian public?
“If so, then the police leadership is suffering from a double malady – a grave public credibility gap as well as an equally serious denial syndrome,” he said.

Pas jangka fail 20 petisyen PRU13


Mustafa Ali KUALA LUMPUR - Pas dijangka memfailkan 20 petisyen dan bantahan berhubung keputusan PRU13 pada 5 Mei lepas.
  
Setiausaha Agungnya Datuk Mustafa Ali berkata petisyen dan bantahan itu melibatkan beberapa kawasan Parlimen seperti Kuala Selangor di Selangor dan Dewan Undangan Negeri (Dun) di Perak, Terengganu dan negeri lain.
  
"Jawatankuasa khas yang kita tubuhkan sebelum ini telah meneliti maklumat-maklumat yang membawa kepada petisyen dan bantahan itu. Setakat hasil perbincangan kita, itulah (20 petisyen) yang akan kita hantar tidak lama lagi. Mungkin akan meningkat atau menurun (jumlah bantahan). Ini akan dimuktamadkan nanti," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
  
Dilaporkan sekutu Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memfailkan 27 petisyen melibatkan kawasan Parlimen dan Dun manakala DAP masih mempertimbang sama ada akan memfail petisyen.
  
Pada 22 Mei lepas, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mewartakan keputusan rasmi PRU13 dan berikutan pewartaan keputusan pilihan raya itu, calon dan parti politik yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu mempunyai tempoh 21 hari untuk memfailkan petisyen atau bantahan mulai tarikh pewartaan itu.
  
Petisyen boleh difailkan di Mahkamah Tinggi mengikut negeri masing-masing.
  
Pada pilihan raya lepas, BN memenangi 133 kerusi Parlimen manakala Pas (21), PKR (30) dan DAP (38). - Bernama

Anwar : Najib, Umno-BN Yang Langgar Perjanjian Damai

PETALING JAYA 26 MEI : Perjanjian damai bagi menghormati keputusan Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) didakwa dilanggar oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sejak dari awal lagi.
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perjanjian yang ditandatangani antara dirinya dan Najib tidak lagi dianggap terpakai selepas berlakunya penipuan semasa berkempen, tiada kebebasan media dan proses pilihanraya yang tidak adil.
Sebelum ini, akhbar The Wall Street Journal (WSJ) melaporkan bahawa satu perjanjian dibuat antara Anwar dan Najib dimana mereka memberi komitmen untuk tidak menyerang antara satu sama lain secara peribadi semasa berkempen.
Perjanjian yang diatur oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla itu meminta agar Najib dan Anwar menerima sebarang keputusan pilihan raya.
“Tidak perlu hendak cari kesalahan orang lain jika Najib sendiri yang melanggar syarat (perjanjian damai) tersebut.
“Kita sudah tandatangan syarat yang ditetapkan tetapi ia tidak berlaku,” katanya kepada pemberita selepas upacara penutup Kongres PKR ke-9 di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini, semalam.

WSJ: Perjanjian sulit Anwar, Najib gagal.......


Anwar Ibrahim dan Najib Razak JAKARTA – Bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla mendakwa ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengkhianati perjanjian rahsia untuk menghormati keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) pada 5 Mei lalu.

Dakwaan Jusuf itu dilaporkan oleh akhbar The Wall Street Journal (WSJ) dalam satu artikel, semalam, semasa Anwar mengadakan protes berterusan menentang keputusan PRU13 yang didakwanya dicemari penipuan selepas Barisan Nasional (BN) kembali memegang tampuk pemerintahan.

“Saya meminta Anwar menerima keputusan itu (pada 6 Mei) dan lihat kepada realiti tetapi mereka kata ‘tidak, tidak, tidak, tidak,” kata Jusuf dalam temuramah dengan WSJ.

Dalam satu temuramah dengan WSJ, Jusuf mendedahkan beliau menjadi orang tengah untuk satu perjanjian rahsia antara Anwar dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada April lalu.

Menurut Jusuf, Anwar dan Najib, yang dianggap sebagai sahabat beliau sejak beberapa dekad lalu, telah membuat perjanjian bertulis untuk tidak melancarkan serangan peribadi semasa kempen dan menerima keputusan pilihan raya itu.

Jusuf mendakwa perjanjian itu dicadangkan oleh Anwar sendiri.

Artikel bertajuk Behind Malaysian Poll Protest, a Peace Deal That Collapsed itu turut menyebut Anwar mengakui beliau membuat perjanjian itu, namun ketua pembangkang itu menganggap BN membuatkan perjanjian itu terbatal melalui cara parti itu berkempen.

“Macam mana anda boleh bercakap mengenai perdamaian apabila anda memburukkan lawan dengan cara sebegini,” kata Anwar merujuk kepada media di Malaysia yang kebanyakannya dimiliki kerajaan.

Laporan WSJ itu juga menyebut Anwar mendakwa Jusuf yang memulakan cadangan untuk mengadakan perjanjian itu, dan bukannya beliau sendiri.

Penasihat Najib dilaporkan mengakui perjanjian itu dibuat dan menolak pandangan Anwar bahawa ianya terbatal semasa kempen, di mana kedua pihak menggunakan pelbagai serangan ke atas satu sama lain.

“Anwar meminta bantuan Jusuf untuk mendapatkan perjanjian antara BN dan Pakatan Rakyat supaya kedua-dua pihak menerima keputusan PRU13, walaupun jika salah satu pihak menang dengan majoriti mudah.

“Perdana Menteri mengulangi secara peribadi kepada Jusuf dan kepada rakyat sebelum PRU13 bahawa BN akan menghormati pilihan rakyat dan menerima keputusan pilihan raya, walaupun jika pembangkang menang,” menurut penasihat Najib seperti dilaporkan WSJ.

Laporan itu juga menyebut Najib dan Anwar menolak bahagian dalam perjanjian sulit itu bagi memberikan pihak yang tewas peranan dalam apa yang disebut sebagai ‘kerajaan perdamaian’.

Menurut Jusuf, Anwar bertemu dengannya mengenai perjanjian itu, dua bulan lalu di rumahnya di Jakarta, Indonesia dan meminta Jusuf mendapatkan komitmen Najib untuk menerima keputusan pilihan raya dengan aman.

Jusuf menjadi orang tengah untuk perjanjian damai bagi banyak konflik di Indonesia semasa menjadi naib presiden negara itu dari 2004 hingga 2009, selain memainkan peranan dalam rundingan damai di Thailand dan Sri Lanka.

Jusuf juga berkata, beliau bimbang semakin lama pertelingkahan antara dua pemimpin politik itu, semakin berpecah-belah penduduk Malaysia yang akhirnya mungkin menyebabkan keganasan.

Anwar Gesa Pengundi Buat Puluhan Ribu Laporan Polis Isu Penipuan Pilihan Raya

blackout suara rakyat 505 01
PETALING JAYA, 26 MEI: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyeru pengundi dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu membuat laporan polis berhubung penipuan dan penyelewengan yang berlaku dalam pilihan raya tersebut.
Salinan laporan tersebut hendaklah diserahkan kepada pejabat-pejabat PKR, PAS atau DAP yang berdekatan bagi membuktikan penipuan dan penyelewengan yang berlaku dalam PRU-13 pada 5 Mei lalu.
Laporan yang dikumpulkan itu seterusnya akan digunakan untuk memfailkan petisyen bagi membatalkan keputusan pilihan raya.
“Kita mahu puluhan ribu laporan polis, paling kurang tentang dakwat kekal. 
anwar suara rakyat 505 01“Saudara, saya nak minta tiap orang yang mengundi yang hari pertama mengundi dakwat kekal dah pun hilang buat laporan polis.
“Selain itu, pengundi yang tidak dibenarkan mengundi kerana ada orang lain sudah mengundi menggunakan namanya juga kena buat laporan polis,” ujar Anwar dalam ceramahnya di Kemuncak Perhimpunan Suara Rakyat 505 di Padang Timur AMcorp Mall di sini malam tadi.
Anwar berkata lagi, sekurang-kurangnya terdapat 30 kerusi parlimen yang dipercayai dimenangi BN dengan cara penipuan dan penyelewengan pilihan raya.
Selain itu, Anwar turut menggalakkan orang ramai yang mempunyai bukti dan melihat sebarang penipuan pilihan raya turut berbuat demikian.

Rafizi Ramli: Kita Akan Berjumpa Di Dataran Merdeka Selepas Ini

Tipu PRU: PKR Punyai Bukti Laporan Polis Berkenaan Pegawai SPR Dikurung

saifuddin nasution kongres ke 9 PKR 04PETALING JAYA 27 MEI :  Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa mempunyai bukti laporan polis dibuat tentang dakwaan bahawa 24 orang petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah dikurung bagi memangkah kertas undi di kawasan Parlimen Besut pada Pilihan Raya Umum ke-13.
Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail mendakwa terdapat satu laporan Polis yang dibuat oleh pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) berkenaan kejadian itu.
“Kejadian itu berlaku di Parlimen Besut dan laporan Polis itu sampai ke Pejabat PKR kerana kita membuka ruang untuk semua aduan untuk disampaikan.
“Dan aduan laporan Polis itu menyebut secara terperinci nama petugas dan apa serta bila ia berlaku serta siapa yang melakukannya,” kata Saifuddin
Beliau berkata demikian ketika sidang media semasa Kongres Nasional Keadilan Ke-9 yang diadakan di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya di sini semalam.
Ujar Saifuddin, laporan itu jelas menyebut nama calon dari Barisan Nasional yang terlibat dalam kejadian itu.
“Kami tidak mendedahkan nama calon BN itu, tetapi apa yang kami dedahkan kami memiliki salinan laporan Polis yang dibuat oleh pihak SPR mengenai kejadian yang membabitkan calon BN di Besut.
Dakwa Saifuddin, petugas itu adalah salah seorang petugas SPR yang telah membuat laporan Polis mengenai perkara itu.
Sebelum ini, Menteri Pendidikan II, Datuk Idris Jusoh berhasrat menyaman PKR termasuk pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli yang mendakwa bahawa 24 orang petugas SPR dikurung bagi memangkah kertas undi di Parlimen Besut.
Pada pilihan raya umum 5 Mei lalu, calon BN Besut, Datuk Seri Idris Jusoh memperoleh 35,232 undi menewaskan calon PAS, Riduan Mohamad Nor yang memperoleh 26,890 undi. Idris menang dengan majoriti 8,342 undi.

Rakyat suluh demokrasi Malaysia yang gelita di himpunan Black 505

PETALING JAYA, 26 MEI: Kerlipan ribuan lampu telefon bimbit dan nyalaan pemetik api, simbolik menyuluh demokrasi Malaysia yang gelita mengakhiri pesta Himpunan Suara Rakyat 505 di Padang Timur, semalam. Meskipun kebanyakan hadirin terpaksa mengharungi kesesakan lalu lintas dan hujan turun pada sebelah petangnya, namun tidak menghalang kehadiran lebih 50,000 rakyat di upacara kemuncak pesta Black 505 bagi membantah penipuan pilihan raya.
Walaupun dihambat dengan tangkapan, ugutan dan provokasi dalam siri jelajah himpunan Black 505 sebelum ini, namun rakyat tidak gentar, malahan ‘berpesta’ meraikan rakan-rakan dari pelbagai bangsa dan peringkat umur yang hadir dari seluruh negara.
505_petangMuqadimah acara dari sebelah petang dipanaskan dengan pembukaan ucapan oleh pimpinan mahasiswa, NGO dan artis. Masing-masing mengkritik sikap kerajaan dan SPR yang bersekongkol melakukan penyelewengan pilihan raya.
Antara yang menyampaikan ucapan ialah Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia, Safwan Anang, aktvis mahasiswa KS Bawani, selain artis Leman Raja Lawak dan pelakon Abby Abadi.
Di atas padang, ribuan hadirin memakai pakaian hitam, tanda kematian demokrasi di Malaysia mengibar bendera parti Pakatan Rakyat dan negeri dari seluruh Malaysia
971883_10201263444093876_2073480616_nManakala, anak-anak muda turut menjadikan Himpunan Rakyat 505 sebagai kempen anti-perkauman bagi membalas propaganda jahat yang disebarkan media pro-BN dengan plakad, kain rentang dan slogan di baju-T mereka.
Seperti mana kebiasaannya di program anjuran Pakatan Rakyat, penjaja kecil mengelilingi tapak program dengan dagangan mereka antaranya warung makanan, VCD ceramah, baju-T yang dibeli sebagai cenderahati untuk dibawa pulang.
Pentas semakin gamat sebaik nama penyanyi ‘blues’ ulung tanahair, Ito diundang naik ke pentas untuk menyanyikan lagu ‘Ubah Sekarang’ bersama-sama ribuan hadirin.
Pengacara majlis, Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai CheguBard berterusan mengulangi tuntutan utama Himpunan Black 505.

Sosma – Pengamal undang-undang berbeza pandangan

Peguam kanan jenayah Datuk N. Sivananthan berkata SOSMA mungkin efektif dalam situasi tertentu. - Gambar fail
KUALA LUMPUR, 26 Mei — Hampir setahun selepas Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 diwartakan untuk menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 yang dimansuhkan, soal sama ada undang-undang baharu itu menyediakan keseimbangan antara melindungi keselamatan negara dan hak asasi tertuduh terus diperbahaskan.
Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau ringkasnya SOSMA, diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 17 April, 2012, diberikan perkenan Diraja pada 18 Jun 2012, dan diwartakan pada 22 Jun 2012.
SOSMA ialah sebuah akta “bagi menyediakan langkah-lankah khas berkaitan kesalahan keselamatan bertujuan mengekalkan ketenteraman awam dan keselamatan dan bagi hal-hal berkait”.
Peguam kanan Datuk Mohd Hafarizam Harun berpendapat SOSMA tidak melanggar hak asasi tahanan di sisi undang-undang.
Beliau berkata akta itu menyediakan ketetapan untuk polis segera memaklumkan kepada waris kadim iaitu anggota keluarga terdekat tahanan berhubung penahanannya dan membenarkan tahanan berunding dengan pengamal undang-undang pilihannya.
Akta itu menyatakan seorang pegawai polis, boleh, tanpa waran, menangkap dan menahan mana-mana orang yang berkenaan dengan dia mempunyai sebab untuk mempercayai terlibat dalam kesalahan keselamatan. Orang itu boleh ditahan bagi tempoh 24 jam untuk tujuan penyiasatan.
Pegawai polis boleh melanjutkan tempoh penahanan untuk tempoh tidak lebih 28 hari, bagi tujuan penyiasatan.
Pegawai polis hendaklah dengan segera memberitahu waris kadim kepada orang itu mengenai tangkapan dan penahanan orang itu dan membenarkan orang itu untuk berunding dengan pengamal undang-undang pilihannya.
Mohd Hafarizam berkata: “ISA lebih tegas daripada segi tempoh (penahanan) yang lebih lama dan tahanan boleh ditahan tanpa perbicaraan”.

KPN pertahan tangkapan walaupun tidak disenangi Pakatan..!!

Khalid menegaskan pihak polis tidak pernah abaikan tanggungjawab menangani jenayah malah ia sentiasa menjadi keutamaan bagi mereka. - Gambar fail
KUALA LUMPUR, 26 Mei — Pasukan polis sentiasa bertindak ke atas mereka melanggar undang-undang tanpa memihak, kata Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika tangkapan besar-besaran baru-baru ini tidak disenangi oleh pemimpin dan  penyokong pembangkang Pakatan Rakyat (PR).
Khalid menolak kenyataan bahawa polis adalah agensi pro-kerajaan, ekoran tuduhan yang dilemparkan sebaik tangkapan pemimpin PR dibawah Akta  Hasutan 1948, antaranya naib presiden PKR Chua Tian Chang dan pemimpin PAS, Tamrin Ghafar.
“PDRM tidak pernah memihak dan pro sesiapa pun. Polis adalah sebuah badan yang cuma menguatkuasakan undang-undang yang  dikeluarkan serta mengambil tindakan kepada pihak yang cuba menimbulkan ketegangan.
“Jika kita tidak bertindak, negara kita mungkin akan berhadapan dengan krisis ketenteraman awam sekali gus meletakkan Malaysia  sebagai sebuah negara yang tidak selamat untuk diduduki. Tidak kira siapa dan individu di pihak mana yang melanggar peraturan,  kami akan tangkap,” kata Khalid yang dipetik dalam satu wawancara dengan akhbar Mingguan Malaysia hari ini.
Semasa menangkis tuduhan pihak polis mengabaikan pencegahan jenayah kerana memberi tumpuan kepada perhimpunan PR, Khalid menegaskan anggota polis yang ditempatkan dalam satu perhimpunan besar penting bagi memastikan semuanya berjalan lancar.
“Jangan ingat apabila kita menganjur perhimpunan tidak perlu anggota polis untuk mengawalnya. Oh...tidak perlu ini (polis) sebab ia  akan aman dan polis boleh buat kerja lain, boleh pergi cegah jenayah.
“Apa kata jika ada satu kumpulan lain pula yang bertentangan pandangan dan pendapat mengadakan perhimpunan sama dan  berlakulah pertembungan. Jika berlaku pertembungan dan tidak ada pengadilnya (polis) apa akan jadi?” tegas Khalid lagi.

#Kongres Keadilan-9 : Zunar - Kartunis, Activis

Nurul: SPR Tidak Akan Terlepas Dari Tindakan Undang-undang!

Nurul Izzah: Tough Times Never Last But Tough People Do

Tian Chua & Haris Ibrahim: Rakyat Adalah Hero Kerana Rakyat Tidak Lagi Takut

Tipu Dakwat Kekal : Format Laporan Polis Oleh Pengundi Terhadap SPR

Saya ____________________________, kad pengenalan bernombor _____________________________ ingin membuat laporan polis berkenaan insiden yang berlaku di pusat. pengundian semasa saya keluar mengundi. Pada 05/05/2013, jam lebih kurang pukul _________, saya telah keluar mengundi di ____________________. Setelah pegawai SPR menyemak. dah mengesahkan identiti saya, mereka telah menyapu dakwat kekal pada jari telunjuk kiri saya.  

Setelah habis mengundi, saya pergi ke bilik air untuk membasuh tangan. Saya difahamkan bahawa dakwat kekal itu sepatutnya tidak luntur untuk jangka masa 5 hari.  Walaubagaimanapun, saya terkejut apabila mendapati dakwat yang didakwa kekal luntur sepenuhnya. Saya percaya dengan pengunaan dakwat yang boleh luntur ini, akan mengakibatkan pihak-pihak yang tidak bertangungjawab akan mengambil kesempatan ini untuk melakukan penipuan dalam proses undian. 

Saya juga percaya bahawa kejadian ini melanggar peraturan-peraturan dan peruntukan-peruntukan undang-undang pilihanraya. Perkara ini adalah amat serius dan harus disiasat dengan serta merta. Sekian laporan saya

Mat Sabu: Mari Kita Ketawa Kepada Kerajaan UMNO@BN, HA HA HA!

Peluru habis, palembang tak alah jua........

Aspan Alias

Selama ini kita merasakan kekuatan gerakan perubahan ini begitu efektif dan perubahan itu tetap berlaku dalam pilihanraya yang lalu. PRU 13 pun sudah selesai dan kita telah mendapat keputusannya. Hasilnya PKR tidak menerima keputusan pilihanraya kerana mereka percaya ada berlaku penipuan besar dalam pilihanraya itu. Sekarang rakyat berpusu-pusu berhimpun di mana-mana, di Pataling Jaya, P Pinang, Ipoh, Kuala Lumpur, Kuantan dan yang terakhirnya di Kuala Terengganu. Malam tadi ada lagi perhimpunan di ‘vicinity’ Amcorp Mall, Petaling Jaya. Itulah demokrasi dan tidak ada salahnya mana-mana pihak mengadakan perhimpunan itu untuk meluahkan perasaan bengis dan marah kita. Lagi pun sememangnya sudah biasa kita bersama dalam perhimpunan seperti itu. Bagi diri saya yang tidak ada apa-apa ini pun telah menjelajah dan menjejaki kaki dibanyak tempat dan daerah untuk memberikan penerangan betapa perlunya perubahan dilakukan dinegara ini. Tidak ada rasa letihnya semasa itu kerana semangat untuk berubah itu sememangnya begitu tinggi dan ditambah pula dengan sambutan yang begitu menggalakkan.
Hasilnya BN tetap memenangi PRU itu walaupun dengan jumlah kerusi yang menguncup. Sekarang wujud pula fenomena baru. Rakyat berkumpul kerana tidak berpuas hati dengan keputusan pilihanraya. Kalau dilihat dari sambutan ramai tidak ada sebab BN kekal memenangi pilihanraya itu, tetapi keputusannya BN tetap di berikan mandat. PKR tidak mahu menerima keputusan pilihanraya ini kerana dikatakan pilihanraya itu sarat dengan penipuan di mana-mana. Mahkamah akan menentukan samada keputusan pilihanraya itu benar-benar di penuhi dengan penipuan.

Tipu PRU: Pulihkan Demokrasi Dahulu Sebelum Tawar Rekonsiliasi


PETALING JAYA 25 MEI : Keadilan akan terus menuntut agar Kerajaan minoriti Barisan Nasional (BN) melaksanakan Agenda Pemulihan Demokrasi sebelum menawarkan rekonsiliasi.
Presiden Keadilan, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata agenda itu perlu dilakukan melalui reformasi politik yakni reformasi pilihanraya dan reformasi Parlimen.
wan azizah kongres ke 9 PKR 02Katanya, tawaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mahu mengadakan rekonsiliasi (reconciliation) terbukti tidak ikhlas apabila terdapat pemimpin Umno mencabar sesiapa yang tidak bersetuju dengan sistem pilihanraya negara supaya berpindah ke negara lain.
“Apakah pemimpin Umno-BN mahu 51 peratus rakyat Malaysia berpindah ke negara lain?
“Sememangnya di negara lain pun ada sistem ‘first past the post’. Tetapi jurang pengundi di kawasan yang besar tidaklah begitu jauh bezanya dengan kawasan yang kecil jumlah pengundinya.”
Beliau berkata demikian dalam ucapannya di Kongres Nasional Keadilan ke 9 di Dewan Sivil Majlis Bandaraya Petaling Jaya, di sini.
Sebelum ini, susulan daripada kepincangan dan penipuan dalam Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13), Pakatan Rakyat menggerakkan Himpunan Blackout 505 sebagai membantah proses PRU13 yang tempang dan tercemar.
Beliau menambah Pakatan Rakyat akan terus komited mempertahankan rakyat daripada pelbagai kesusahan yang bakal diwujudkan dengan melaksanakan manifesto suara majoriti rakyat.
Ini termasuk memberikan mendesak kerajaan persekutuan melaksanakan pendidikan percuma, menghapuskan perancangan cukai GST dan saman AES, menurunkan harga barangan dan menghapuskan rasuah dan kronisme.

Tipu PRU: ‘Sila berambus keluar negara’

Seorang perwakilan dari Kedah, Azman Nasrudin menggesa Pengerusi SPR dan timbalannya meletak jawatan.
Kongres PKR ke 9
PETALING JAYA: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan Timbalannya Wan Ahmad Wan Omar digesa segera meninggalkan negara ini jika terus enggan meletakkan jawatan dalam badan bebas itu.
Perwakilan PKR dari Kedah Azman Nasrudin berkata, ini berikutan kegagalan Abdul Aziz dan Wan Ahmad menyelesaikan masalah penambahbaikan sistem pilihan raya, antaranya kelemahan sistem dakwat kekal, peti undi, ‘blackout’.
“Kita minta Pengerusi SPR dan Timbalannya letak jawatan. Kalau tak kita perhambat mereka berambus keluar negara,” katanya diiringi
tepukan kira-kira 500 perwakilan dan pemerhati Kongres PKR ke-9 di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini hari ini.
Azman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lunas berkata, beliau cukup kecewa dengan Abdul Aziz yang seringkali tidak serius memberikan jawapan setiap kali pemimpin Pakatan Rakyat mengutarakan kemelut persoalan ketelusan sistem pilihan raya.

The witch hunt will continue

Najib is a prime minister under siege. He does not have his own mandate and is powerless to initiate reforms.

By Charles Santiago

The trapeze artists in circuses are amazing to watch. Just like them Malaysia’s Prime Minister Najib Tun Razak has tried bending over backwards and forward somersaults to win over the rakyat.
He gave cash handouts, invited fans to watch football with him, turned up at concerts, rode on bicycles and promised more money. But Najib also vowed to dismantle some of the authoritarian legacy of his predecessors.
He abolished the Internal Security Act that allowed for detention without trial and revoked a ban that prevented students from being politically active.
But student activist Adam Adli was arrested and charged under the Sedition Act, which Najib has vowed to lift as part of his reform agenda.
This is exactly where we can conclude the premier fell flat on his face unlike the trapeze artists who maintained poise and grace throughout their performance.
Three more people, an activist and two opposition politicians, have also been detained.
The police have warned that there could be more arrests and several opposition leaders have been hauled up for questioning. We have analysts speculating that these arrests are a way of discouraging people from turning up at the rally yesterday, which was called to denounce Barisan Nasional’s legitimacy to rule the country.
But could there be more than what meets the eye?

Khianati Negara: PKR Gesa RCI Ditubuh Siasat Pemberian IC Di Seluruh Negara

wan azizah kapar speech 01
PETALING JAYA, 25 MEI : PKR menggesa Suruhanjaya Bebas diadakan bagi menyiasat pemberian kad pengenalan kepada warga asing di seluruh negara dan bukan Sabah sahaja.
Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata usaha tersebut bagi menyiasat dakwaan bahawa ramai warga asing diberi KP untuk mengundi di pilihanraya umum ke-13.
Beliau menyatakan perkara itu dalam ucapannya di Kongres Nasional Keadilan Ke-9 ini berlangsung di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ) di sini.
Wan Azizah turut mengulangi pendirian Pakatan Rakyat yang mahu kepimpinan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) meletak jawatan kerana gagal melaksanakan PRU 13 dengan adil, bersih dan telus.
“Integriti Suruhanjaya Pilihan Raya dipertikaikan kerana kecurangan SPR mengkhianati perjalanan pilihan raya. Penggunaan dakwat yang tidak kekal ini adalah bukti jelas proses PRU yang dijalankan adalah tidak telus,” kata beliau.
Ujar Wan Azizah lagi, terdapat bukti bahawa jumlah kertas undi di dalam peti undi jauh berbeza dengan jumlah yang dikeluarkan,
seperti di dalam kes Parlimen Balik Pulau.
“Mandat yang telah diberikan kepada Pakatan Rakyat dalam PRU telah dinafikan dan dirampas oleh Barisan Nasional lantaran kecurangan SPR yang mengkhianati proses pilihan raya,” kata Wan Azizah.

Pas Selangor sokong dedah salah guna kuasa

Abdul Rani Osman KLANG - Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Abdul Rani Osman mengalu-alukan pendedahan salah laku dan penyelewengan yang melibatkan pimpinan PR di Selangor terutamanya pemimpin Pas.

Menurutnya, sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat tentang salah guna kuasa mereka diminta tampil ke hadapan dan mendedahkannya.

“Pimpinan PR sekeras-kerasnya menolak segala penyelewengan dan salah guna kuasa oleh pemimpinnya dan hukuman pasti akan dijatuhkan kepada sesiapa sahaja yang didapati bersalah,” katanya.

Menurutnya, PR sentiasa bersikap terbuka dan sedia menyingkirkan sesiapa sahaja yang benar-benar didapati bersalah.

“Walaupun sehari mempunyai 24 jam, kami membuka sehingga 26 jam untuk sesiapa sahaja membuat aduan dan menyuarakan rasa tidak puas hati.

Anwar : Jawatan GLC Bukan Rizab Parti


PETALING JAYA 25 MEI : Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa individu yang mengendalikan syarikat berkaitan Kerajaan Negeri (GLC) haruslah berkelayakan tinggi dan berintegriti yang bukan semestinya tokoh politik.
Dalam ucapan penggulungannya, beliau menjelaskan bahawa kedudukan GLC bukan merupakan rizab parti.
pakatan selangor“Kita jangan kompromi dengan prinsip integriti pentadbiran yang baik yang kita bicarakan, kedudukan GLC bukan rizab parti.
“Dan sesiapa yang duduk dalam GLC itu mungkin orang politik mungkin juga tidak. Tetapi orang itu mesti ada kelayakan yang tidak akan mencampuri urusan parti,” katanya di Kongres Nasional PKR ke 9, di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya.
Dalam sidang media kemudiannya, Anwar turut menjelaskan ahli parti tidak sewajarnya terlibat dalam mana-mana perkhidmatan awam atau Kerajaan Negeri.
“Isunya ialah individu itu perlu benar-benar profesional untuk mengendali sesebuah organisasi dan tidak mewakili parti.
“Parti tidak wajar dilihat atau terlibat secara langsung dalam mana-mana pengurusan perkhidmatan awam urusniaga negeri. Kita mesti mengasingkan tanggungjawab mereka,” katanya.

Anwar : Saya Tidak Akan Undur Kerana Pakatan Sepatutnya Membentuk Kerajaan


PETALING JAYA 25 MEI : Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa beliau tidak akan berundur daripada persada politik tanah air kerana Pakatan Rakyat menang undi popular di dalam pilihanraya ke-13.
Katanya, Pakatan tidak berjaya membentuk kerajaan persekutuan kerana penipuan di dalam proses pilihanraya dan bukannya kerana kalan dengan adil dan bersih.
anwar ibrahim kongres ke 9 PKR 03“Jika tanpa ada penipuan, kita akan berada di Putrajaya hari ini. Saya bukan tidak boleh terima kekalahan, tapi jika pilihan raya kalah dengan proses yang dijalankan secara telus saya akan bersara.
“Tapi dalam kes ini, kita menang, apa sebab saya nak undur? Dia (Umno-BN) dapat undi 47 peratus dengan tipu takkan nak suruh orang (PR) dapat undi 51 peratus undur, kamu tidak malu ke?
“Saya putuskan kita tidak akan undur,” katanya ketika ucapan pengggulungan Kongres Keadilan ke 9 di Dewan Sivik di sini hari ini.
Sebelum ini, Anwar dilaporkan pernah berkata beliau akan bersara dari politik dan kembali mengajar di institut pengajian tinggi sekiranya Pakatan Rakyat gagal menguasai Putrajaya dalam PRU 13.
Anwar pernah menjadi pensyarah di Universiti Georgetown, Amerika Syarikat.
Kata Anwar, beliau bukan mengubah fikiran, tetapi mahu teruskan perjuangan kerana mendakwa penipuan yang didalangi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah bagi membantu kemenangan BN.
“Bagi kita, kita sudah menang pilihan raya, tapi kekalahan  ini kerana melibatkan bawa masuk (orang) Bangladesh, ini penipuan,” katanya.
Sementara itu, beliau meminta semua pimpinan di semua peringkat supaya membuat laporan polis berhubung penipuan Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) Isnin ini.

BN parti tunggal: Umno sudah sampai di jalan mati


KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cadangan untuk menjadikan BN sebagai parti tunggal menandakan Umno kini sudah berada di jalan mati.

Menurutnya, sambutan baik Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yasin terhadap cadangan itu membuktikan BN mengakui bahawa perjuangan berasaskan bangsa yang selama ini diperjuangkan oleh komponen parti itu sudah tidak relevan lagi di Malaysia.

"PAS sejak dahulu lagi sering menegaskan, perjuangan berasaskan bangsa tidak akan ke mana. Akan sampai di satu jalan mati, Umno akan terpaksa berpatah balik semula ke belakang," kata bekas menteri besar Kelantan itu dalam satu kenyataan melalui laman facebooknya hari ini.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau:


Saya membaca kenyataan Timbalan Presiden UMNO hari ini yang dilaporkan menyambut baik cadangan untuk menjadikan Barisan Nasional (BN) sebagai parti tunggal. Menurutnya cadangan ini adalah rasional dan perlu dikaji secara mendalam untuk kesinambungan sokongan rakyat pada masa depan. Menurut laporan, kenyataan ini dikeluarkan oleh beliau sewaktu berada Phuket dalam satu lawatan kerja di sana.

Khalid : “Saya Kedekut Kerana Saya Jaga Wang Rakyat”


PETALING JAYA 25 MEI : Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau menerima teguran beliau seorang ketua kerajaan yang ‘kedekut’ dalam menggunakan dana negeri kerana wang itu adalah kepunyaan rakyat.
“Tuan-Puan ada mengatakan bahawa saya sangat kedekut,itu saya terima sebab bukan duit saya,” kata beliau dalam ucapannya di Kongres Ke-9 Parti Keadilan Rakyat di sini.
mb khalid ibrahim kongres ke 9 PKR 01Abdul Khalid, yang selama lima tahun berjaya meningkatkan rizab Selangor dari RM 400 juta ke RM 2.6 bilion, berkata sikap menguruskan wang rakyat dipelajari dari ibunya.
“Sebab saya hendak ceritakan bahawa saya di didik oleh ibu saya ketika menjadi pengurus PNB berkenaan pengurusan wang yang besar sehingga beratus juta.
“Maka ibu saya menanyakan saya berkenaan pelaburan beratus juta, sudahkan mengira wang tersebut?
“Dan memberitahu kepada saya maka perlu mengira wang itu jika hilang keluarga kita tidak dapat membayarnya.
“Jadi awak tidak boleh hilangkan duit itu, itu tanggungjawab kita dan keluarga menjaganya,” kata Abdul Khalid yang juga Adun Pelabuhan Klang.
“Sebab jika sudah RM 2.6 billion wang rizab negeri dan tidak menjaga wang itu maka rakyat akan menyumpahnya.
“Saya kena gunakan duit itu dengan lebih baik lagi dan kini saya akan belanjakan dengan baik.”

Tipu PRU: BN tak curi kemenangan dalam PRU13..Tapi ROMPAK...!!!

PUTRAJAYA - Barisan Nasional (BN) tidak pernah mencuri kemenangan daripada pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) baru-baru ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen seperti termaktub dalam perlembagaan negara dan BN memenangi pilihan raya berdasarkan kelebihan jumlah kerusi untuk membentuk kerajaan dan bukan berdasarkan undi popular seperti sistem presiden yang diamalkan di Amerika Syarikat (AS).

"Dakwaan kita mencuri kemenangan parti pembangkang adalah satu kepalsuan sebab kita tidak melakukan penipuan dalam PRU13.

"Tunjukkan kepada saya di mana mat Bangla yang menjadi pengundi? Mereka (pembangkang) mendakwa 40,000 mat Bangla turun lapangan terbang, tunjukkan lapangan terbang mana? Jangan heret orang kerana rupa gelap sikit itu mat Bangla," katanya pada majlis pelancaran Festival Belia 2013, di sini, semalam.

Hadir sama ialah bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Nik Aziz : BN di 'jalan mati'

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cadangan untuk menjadikan Barisan Nasional (BN) sebagai parti tunggal menandakan parti itu kini sudah berada di ‘jalan mati’.

Nik Abdul Aziz berkata, cadangan itu juga jadi petanda bahawa BN sudah mula sedar perjuangan berasaskan bangsa tidak lagi relevan di negara ini.

“Sekalipun BN menang di banyak kerusi, kemerosotan parti itu di Parlimen membuktikan BN hanya disokong orang Melayu di luar bandar,” katanya.

Sebaliknya kata beliau, Pas sejak dahulu lagi menegaskan perjuangan berasaskan bangsa tidak akan ke mana dan sampai satu tahap, akan tiba di penghujungnya menyebabkan BN perlu berpatah balik.

“Saya bukan anti Melayu, tetapi saya anti perjuangan hipokrit BN yang banyak menipu. Nampak macam bersungguh bela Melayu sedangkan orang Melayu Kelantan ditindas lebih 20 tahun hanya kerana pilih Pas dalam pilihan raya.

“Hak (royalti) orang Melayu Kelantan dinafikan, projek lebuh raya dicabut, peruntukan perumahan entah ke mana dan banyak lagi kezaliman Barisan (BN) kepada Melayu Kelantan,” katanya.

Pasca PRU13: Tsunami tauke Cina berlaku di Petronas?


KUALA LUMPUR: Sekumpulan kaki tangan Petronas menyifatkan 'tsunami tauke Cina' kini sedang melanda syarikat minyak nasional itu.

Mereka hairan bagaimana Dialog Group Berhad tiba-tiba dikategorikan sebagai syarikat "tier 1" sedangkan, mereka mendakwa, ia bukanlah syarikat yang benar-benar berpengalaman dan layak untuk berada pada kategori itu.

"Adakah Dialog diletakkan secara misteri dalam kategori 'tier 1' kerana syarikat telah dirundingkan sebagai pihak yang mendapat manfaat utama di lapangan minyak D35 pesisir Bintulu?" salah seorang dari kumpulan kaki tangan Petronas itu mempersoalkan.

Mereka juga merasa ada sesuatu yang tidak kena sehingga Dialog akan menjadi kontraktor tempatan yang pertama yang mendapat taraf sebagai syarikat "tier 1", iaitu sebaris dengan kontraktor "production sharing contract" (PSC) yang bertaraf dunia dan berpengalaman seperti Shell, Exxonmobil, Murphy Oil dan lain-lain.

Mereka mempersoalkan, adakah selepas menguasai projek Petronas iaitu Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID) bernilai US$20 bilion di Pengerang, Johor, Dialog akan mendapat satu lagi anugerah dengan cara yang sangat dipersoalkan.

Setelah dinaikkan taraf sebagai syarikat "tier 1", Dialog dilihat akan menerima satu lagi anugerah Petronas iaitu menguasai kawasan Balingian di pesisir Bintulu bermula dengan lapangan minyak Bayan dan D35 melalui kontrak pembangunan semula dengan syarikat minyak nasional itu.

Operasi Selamatkan Ajibgor

Mohd Ariff Sabri

26 MEI — Tindakan yang diambil oleh kerajaan Najib bertujuan menyelamatkan dirinya.  Ini termasuklah (1) Mencari gaduh dengan bangsa lain terutama nya dengan bangsa Cina, (2) menakutkan tokoh pembangkang dengan penangkapan dan menggunakan polis — semua ini mesti dilihat dalam konteks menyelamatkan Najib yang lembik dan tidak tegas.
Tidak ada perkara baru yang dikatakan oleh Zahid Hamidi bila dia kata polis akan bertindak bebas dari gangguan ahli politik. Sepatutnya itulah cara nya sejak dahulu lagi. Biarkan penjawat awam melakukan kerja mereka. Zahid cakap macamlah kita budak2 bodoh. Kalau Zahid cakap kepada budak kecik dan orang buta huruf, tak mengapalah. Zahid lupa bahawa tahap pemikiran kita pun sama seperti tahap pemikiran Zahid yang ada PhD itu.
Semua penangkapan orang politik mesti mendapat perakuan dari menteri dalam negeri. Kedua, Zahid tidak sebut bahawa polis hanya boleh bertindak mengikut peruntukan undang undang. Polis pun tak boleh buat ikut suka hati. Ini bukan dunia ke3 dimana polis guna kayu cotar membelasah rakyat sendiri. Dalam negara ini, kita bertindak mengukut peruntukan undang2. Tidak perlu Zahid berceramah dan bersyarah kepada kita, apa polis boleh dan tidak boleh buat.
Tidak syak lagi langkah2 kejantanan Najib  adalah bayangan strateji yang dirancang oleh bilik perang Najib. Imej Najib mesti diselamatkan dari tanggapan Najib seorang yang lembik dan tidak tegas. Imej Najib mesti diselamatkan dari tanggapan Najib kurang bersemangat Melayu. Ajib Gor mesti diselamatkan.

Tipu PRU: Ribuan membanjiri perhimpunan Black 505, SPR digesa letak jawatan

PETALING JAYA, 25 Mei — Ribuan rakyat berpakaian hitam memenuhi Padang Timur berhadapan  Amcorp Mall menyokong perhimpunan #Black505 di sini.
Perhimpunan ini merupakan rentetan daripada perhimpunan #Black505 yang telah dijalankan di seluruh negara termasuk di Selangor, Johor, Pahang, Perak, Melaka dan Terengganu dan NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sebagai penganjur utama.
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan pendirian Pakatan Rakyat (PR) jelas mereka menang secara sah dalam pilihan raya 5 Mei lalu.
“Ini bukan soal kaum. Dia kata saya, Mat Sabu ni jaga Cina. Saya nak jawab, ya, saya jaga Cina apa masalah? Ya, saya jaga India apa masalah? Kita jaga rakyat dan bukan rompak harta rakyat.
“Saya nak ulang, tak boleh siapapun sangka, saudara telah membuat keputusan bijak. Saudara telah memilih Pakatan Rakyat. Kita lebih yakin dengan mahkamah rakyat!” kata Anwar disambut dengan sorakan.
Anwar juga mengatakan perhimpunan akan meneruskan perhimpunan #Black505 kerana ia adalah hak kepada semua rakyat Malaysia.
“Kita akan terus berhimpun kerana ini adalah hak kita untuk menentang kezaliman. Bersih akan ada Tribunal Rakyat. Biar ratusan ribu beratur untuk beri keterangan!
“Kita hasut orang pertahankan hak, kita hasut orang lawan perompak, kita hasut orang lawan penipu,” katanya.
Anwar turut meminta pengundi yang tertanggal dakwat kekal membuat laporan polis beramai-ramai sebagai bukti dakwat kekal tidak berkesan untuk digunakan di mahkamah kelak oleh PR.
Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mengatakan mereka yang menuduh rakyat menggulingkan kerajaan dengan kekerasan sebagai tidak bijak kerana rakyat tidak bersenjata.

Bitter election: A long-term headache for Malaysia’s Najib.

najib-razak1-may6(Reuters) – Malaysia’s divisive election has left a bitter taste for millions of people that risks creating a long-term problem of legitimacy for Prime Minister Najib Razak’s long-ruling Barisan Nasional (BN) coalition.

The outrage was clear at a busy intersection across from one of Kuala Lumpur’s fanciest shopping malls, where a huge poster of Najib and his deputy had been defaced — a rare display of public disrespect in the Southeast Asian nation.
One of the scrawled comments poked fun at the unconvincing share of the votes won by Najib’s ruling coalition in its May 5 election victory: “47 percent PM,” it said.
“If you don’t like it, you can leave,” mocked another, alluding to a comment by Najib’s new Home Minister that those unhappy with the result — and the electoral system that produced it — should pack up and emigrate.
The tense political atmosphere threatens to prolong policy uncertainty that investors hoped the polls would put to rest, as Najib braces for a possible leadership challenge and the Opposition mounts a noisy campaign to contest the result.
By securing 60 percent of parliamentary seats with less than 50 percent of the popular vote, the BN’s victory has served to expose starkly the unfairness of a gerrymandered electoral system that is also prone to cheating and bias.
That has galvanised the Opposition, led by former Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim, into holding a series of big rallies as it refuses to accept the result and prepares legal action to challenge the outcome in nearly 30 close-run seats.
m_anwar265Disgruntled Malaysians have submitted over 220,000 signatures to the White House online petition page, exceeding the number required for a response from President Barack Obama.
In response, divisions have appeared in the United Malays National Organization (UMNO), the main party in the ruling coalition — in power since independence from Britain in 1957.
Hardliners have urged a crackdown on dissent and blamed minority ethnic Chinese voters for deserting the ruling coalition. That has raised racial tensions in a country whose ethnic Malay majority dominates politics and enjoys special privileges to offset what its leaders see as its disadvantaged position compared to relatively wealthy ethnic Chinese.
Reformers have urged Najib to press ahead with social and economic reforms to blunt the opposition’s appeal and address the concerns of discontented young and urban voters. That includes many ethnic Malays who voted for the opposition.
“Every day Najib sees angry Malaysians on the Internet. It is not an easy thing to swallow,” said a senior government official who declined to be identified. “There are people in his cabinet asking for a crackdown and there are others asking for him to brandish his reformist side.”
The hard liners appeared to gain ground last week when police used the colonial-era Sedition Act to detain three opposition politicians and activists and charged a student with inciting unrest.
The three arrested were later released after a court rejected the Police remand order, but could still face charges.

Black 505: Rakyat Bergotong Royong Bersihkan Padang Timur Amcorp MallKwasan Padang Timur hadapan Amcorp Mall yang menjadi lokasi Pesta Rakyat semalam menyokong #Black505 yang dihadiri tidak kurang 50,000 orang telah dibersihkan dengan sikap para peserta bergotong royong memungut sampah sarap.

Ia menunjukkan tahap disiplin yang tinggi dan sikap bertanggungjawab di kalangan para peserta perhimpunan yang terdiri daripada ahli-ahli Pakatan Rakyat dan NGO dan hal sedemikian tidak terdapat di program-program anjuran parti politik BN.

Dan paling indahnya semalam ialah tiada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku apabila tiada provokasi mana-mana pihak.

Sekalung tahniah & syabas kepada mereka yang mengambil inisitif untuk melakukan kerja-kerja secara sukarela ini!

Tipu PRU: Himpunan Suara Rakyat 505 berlangsung aman

PETALING JAYA - Keadaan di lokasi Himpunan Suara Rakyat 505 di padang timur pada malam ini berlangsung dalam keadaan aman.

Suasana mulai sesak bermula jam 7:00 petang apabila peserta himpunan mula membanjiri di padang timur Amcorp Mall, dekat sini.

Tinjauan Sinar Harian Online mendapati kebanyakan himpunan memakai t- shirt berwarna hitam tanda menyokong himpunan ini.

Walaupun cuaca hujan peserta tetap tidak berganjak daripada padang lokasi himpunan dan menunggu para pemimpin Pakatan Rakyat (PR)  untuk memberi ceramah.

Di samping itu, para peniaga juga mengambil kesempatan dengan menjual pelbagai barangan seperti t-shirt, makanan, minuman, topeng dan vevezuala (hon).

Selain itu, para peserta juga turut membawa sepanduk dan turut dipasang ditepi jalan menuju ke lokasi himpunan.

Tipu PRU: Kerjasama polis pastikan Himpunan Suara Rakyat 505 aman


505
Kelihatan anggota polis trafik berkawal di beberapa kawasan di padang timur Amcorp Mall. - Foto Sinar Harian Nizam Zain
PETALING JAYA - Kerjasama daripada pihak polis turut memainkan peranan  besar dalam memastikan Himpunan Suara Rakyat 505 di padang timur Amcorp Mall  malam tadi berlangsung dalam keadaan aman.

Tinjauan Sinar Harian Online mendapati pihak polis menjalankan tugas dengan baik sekali termasuk mengawal keadaan lalu-lintas dan memastikan lokasi himpunan berada dalam keadaan aman dan tenang.

Kejayaan ini dapat dilihat apabila tidak berlaku sebarang provokasi yang membabitkan peserta mahupun para pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dengan pihak polis sepanjang himpunan berlangsung.

Polis dilihat sentiasa bersedia menjaga keadaan himpunan sejak petang lagi sehingga himpunan tersebut berakhir.

Ambiga Sreenevasan: Rakyat Yang Penuh Semangat & Berani, This Is Rakyat Malaysia 2013

Anwar Ibrahim: Blackout 505 Grand Finale Di Petaling Jaya

Black 505: EC chief, deputy chief to be hauled to court next week for fraud against the nation - NurulMalaysia's Opposition will next week file a lawsuit against the Election Commission chairman and deputy chairman for "fraud against the nation", Member of Parliament for Lembah Pantai Nurul Izzah told an 80,000-strong crowd at a rally to protest the outcome of the recently-concluded 13th general election.
"We will make sure they pay for their criminal acts, we will make sure justice prevails in this country of ours. And when the case goes to court, I urge all Malaysians to turn up to show support to our lawyers.
"And don't forget, the moment they can, they will call for a Parliament sitting and try to re-delineate some seats. You know what they will do? They know they are strong in seats like Sungei Besar, so they will split Sungei Besar into 2 parliament seats and combine Pandan and Ampang for example. But we will be waiting. We will mobilize the people to protest in large numbers to stop them from this re-delineation."
"You can cheat the people some of the time but not all the time. So tonight we will gather, we will make sure we know the truth, and we will fight them hard especially to make sure no unfair re-delineation takes place."
Both the EC chairman Abdul Aziz Yusoff and his deputy Wan Ahmad Wan Omar are no strangers to accusations of bias and vested interests. They are believed to be members of Umno and despite calls for them to quit on the basis of a lack of neutrality, they have refused to do so.

On Monday, first thing to do is to lodge a police report

Black 505: ‘File reports on delible ‘indelible’ ink’

The Pakatan leader calls on the public to file police reports on their experience with regard to the indelible ink coming off on polling day.
PETALING JAYA: Pakatan Rakyat supremo Anwar Ibrahim has urged the public to lodge police reports on their respective accounts on the failure of the indelible ink on polling day.
Speaking before more than 50,000 peole at Dataran PJ last night, Anwar said the party aims to collect tens of thousands of police reports in the next few days.
“Hence, I urge those of you who had a similar experience to lodge a police report, just a simple one on when did you cast your ballot, and when did the mark disappear on polling day. Tell them this went against the electoral process which requires the indelible ink to last for days,” he added.
Anwar said copies of the police reports should then be forwarded to the nearest Pakatan branch offices.
“We want to tender a giant box of police reports before the judges if they ask for evidence,” he said.
Recounting his personal experience, Anwar said the indelible ink applied on his finger came off on the same night after washing his hands twice.
The Permatang Pauh MP also pressed for re-election for the 27 marginal seats identified by the party as contentious, saying that this was the minimum the Election Commission could do if not to nullify the 13th general election completely.

To Najib, Zahid from Tian, Haris & Adam: You can arrest us, but you can't scare the people anymore!

Despite facing sedition charges that carry hefty jail sentences, Tian Chua, the MP for Batu, and Haris Ibrahim, founder of the Anything but Umno movement, came to the Black 505 rally in Petaling Jaya to fire more bullets at Prime Minister Najib Razak's government for its "high-handed intimidation".
Student Leader Adam Adli, who has already been charged and released on bail, was due to arrive but had to renege on his promise because his mother had taken seriously ill.
Even so, Adam sent a message of thanks to all his supporters, especially who had kept candlelight vigils to pressure the police into releasing him when he was under a 5-day remand last week.
"Although I cannot be with you, rest assured of my solidarity with all of you who are brave enough to stand up to this cruel and despotic regime," Adam said in his email message read out by the emcee.
Adam was arrested under the Sedition Act for allegedly inciting the people when he called on Malaysians to topple the Umno-BN regime during a speech at a Black 505 rally in Ipoh earlier this month.
The Black 505 rallies were begun by Opposition Leader Anwar Ibrahim just 2 days after the controversial May 5 general election, where Najib had claimed victory with a 133-seats win versus the Pakatan Rakyat's 89 seats.

Black 505: Yes, we instigate the people - Anwar

The opposition leader says that Pakatan Rakyat instigates the people to defend their rights and stand up against 'robbers'.
PETALING JAYA: Since the 2008 electoral battle, which left the mandibles of Barisan Nasional agape with horror, Malaysia continues to remain locked in the jaws of election mode.
Prime Minister Najib Tun Razak exacerbated the situation when he kept dropping hints of a snap polls but instead chose to dissolve Parliament upon the completion of his five-year term.
Now after the 13th general election, which saw BN suffering an even bigger setback, the election mood still grips the nation, with the opposition claiming that fraud had prevented it from capturing federal power.
And last night, thousands of vehicles clogged the major arteries here, bringing traffic to a crawl, as more than 50,000 people packed Dataran PJ opposite Amcorp Mall for a pro-Pakatan Rakyat rally.
In the evening, less than 3,000 braved the blistering heat to listen to the various NGO leaders’ spirited speeches while volunteers went around collecting donations since the organisers claimed that funds were needed to settle the PA system bill.
Down the road at the Civic Centre, PKR was holding its annual congress while the pathways leading to Dataran PJ were littered with stalls selling opposition merchandise, food and drinks.
But as the sun began to set, droves of people dressed in black came pouring into the field. Soon the blaring of vuvuzelas and rapturous cheers shattered the tranquility of the night.
The familiar sight of party flags as well as banners and placards denouncing the Election Commission, Najib and BN flooded the field.
Despite Home Minister Ahmad Zahid Hamidi’s stern warnings with regard to the gathering, police presence was minimal, with the majority being traffic policemen.
‘The government is afraid’

“The government is afraid… the slightest provocation by the police could set the nation on fire and that is why you don’t see the FRU and water cannons.
“The people are angry [over the alleged election fraud]… So testing their patience would not be wise and BN knows this,” said Kevin Thanaraj, a 28-year-old chemical engineer.
His friend, Darren Teoh, argued that the rallies were getting tiresome and wanted the opposition to take more drastic measures.
“Yes, the people are angry. But the opposition cannot expect us to keep attending rallies, sing songs and hear the same things over and over again for the next five years,” said the 34-year-old businessman.

Black 505: 80,000 youths turn on lights to 'SAVE MALAYSIA': Najib & EC top officials must resign

It happened in Indonesia, it happened in Thailand. It is now happening in Malaysia. And Singapore, try as it may to resist, will sooner or later have to deal with the same issue of youth-led change. For too long have the authoritarian governments - some say semi-dictatorships - of Southeast Asia had it easy.
80,000 youths turn on lights to 'SAVE MALAYSIA': Najib & EC top officials must resignMalaysian Prime Minister Najib Razak should have smelled the wind of change blowing near but ensconced in the plush, expensively-carpeted corridors of power, he dismissed it. He continued to rule in the tradition of his elitist Umno-BN coalition, setting off a few 'racial' firecrackers now and then to keep the 'masses' in check.
But Gen Y in Malaysia is a different force altogether. An online generation fed on literature where Good always triumphs over Evil and against all odds, they are smarter, much more articulate and conscientious than let's say the 'Flower children' of the 1960s.
And in eyes of Malaysia's Gen Y now, Good is Anwar Ibrahim and Pakatan Rakyat. They are the Gandalfs and Bilbos to Malaysia's youth. Clearly on the opposite side are Najib and Umno-BN. They are the Saurons and the evil Orcs as depicted in Tolkien's light versus darkness epic - Lord of the Rings.
Rise of the Black 505 movement
This then is the situation in Malaysia where the ruling coalition and the Opposition have moved from a controversial ballot to a new and uncharted battleground. The head-to-head fight is gaining intensity and this cannot be manifested more clearly than in Saturday's Blackout 505 rally to protest electoral fraud and to demand new elections.
More than 60,000 Malaysians of various races and backgrounds had flooded the field in Padang Timur, Petaling Jaya. Mostly youths in their 20s and 30s, they dressed in black T-shirts to symbolize the death of democracy due to the controversial May 5 election that many have accused the Najib administration of rigging to cling to power.
The youths showed no shyness or fear in calling for Najib and top officials of the Election Commission to quit and for Umno-BN to be toppled. Waving flags, banners and blowing vuvuzuelas, they shouted their frustration against the ruling regime's notorious corruption and ham-fisted rule.
Not the grand finale at all but the first
The youth-led uprising has left Najib and his administration in a bind. Wavering between using 'scare tactics' and the fear that he might unwittingly set off a wave of unprecedented public resistance, Najib has been conspicuously silent, leaving his lieutenants such as newly-appointed Home Minister Zahid Hamidi to play 'bad cop'.
But instead of working, this has made the 59-year-old Najib appear even weaker, exposing him as a leader with few ideas as to where and how to take Malaysia forward.
"This is not the last or grand finale but the first rally to consolidate all the ones that we have been carrying out. Before this we held many smaller rallies in various places and tonight's rally is to sum up those demonstrations. After this we will travel to other states such as Sabah, Sarawak and other places that we have not gone to yet," PKR women's youth chief Siti Aishah Shaik Ismail told Malaysia Chronicle.
"So far despite all the threats from the police and the authorities, the people are still coming to our rallies and this shows they know this is their country and the government should listen to them. This is why I say this is the beginning because we will not stop until they withdraw the outcome of the (May 5) election."
"I am surprised by the reaction. It is not only from the Malays but from the Chinese and Indians. And 60 to 70% of those who come are youths. This shows that Malaysian politics have reached a high level of maturity where all the different races can accept Malaysian politics."
Never seen before in his 30 years of experience

Pasca PRU13: Tanpa ‘CIMB’, BN Sudah Tumbang

zunar kongres ke 9 PKR 01
PETALING JAYA 25 MEI: Tanpa bantuan dan sokongan ‘CIMB’ berkemungkinan besar Barisan Nasional (BN) sudah tumbang dan hanya akan memperolehi 30 peratus sahaja undi popular, tegas kartunis politik Zulkiflee Anwar Haq atau Zunar.
“CIMB! ya rakyat perlu tolak C-Cambodia, I-Indonesia, M-Mynamar dan B-Bangladesh,” katanya yang diikuti gelak tawa para perwakilan.
Beliau berkata demikian dihadapan kira-kira 2,070 perwakilan dan pemerhati dalam Kongres Nasional Keadilan Ke-9 di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ) di sini sambil meminta rakyat menolak ‘CIMB’.
Beliau yang dijemput khas untuk memberi ucapan di dalam kongres pada mulanya membuatkan para hadirin tercengang sebaik menyebut rakyat harus tolak ‘CIMB’.

Black 505: PR akan turun ke Dataran Merdeka


PETALING JAYA - "Jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membisu, rakyat habis membeku, kita akan turun ke Dataran Merdeka," demikian kata Presiden Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham pada himpunan Blackout 505 di Petaling Jaya, semalam.

Beliau turut mendakwa, selagi kedua-dua pentadbir SPR tidak meletak jawatan, rakyat akan terus bersama PR membuat tuntutan tersebut melalui himpunan.

Pada 7 Mei lalu, Sinar Harian melaporkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim  berkata, keputusan pilihan raya umum  sepatutnya menyebelahi PR tetapi "telah dirompak."

Anwar mendakwa, PR sebenarnya adalah pemenang PRU13 namun berlaku unsur penipuan dengan kerjasama SPR sehingga menyumbang kepada kekalahan perikatan itu.

"Kita sudah menang tetapi kemenangan itu dirompak oleh BN...," katanya.

Sehubungan itu, Anwar yang juga Ketua Pembangkag itu turut menyatakan akan membuat satu laporan polis mengenai dakwat kekal.

"Esok (Hari ini) saya juga akan buat laporan polis mengenai dakwat kekal ini," katanya.

Politik Samseng: Umno jangan berlakon, rakyat tolak politik ganas


KUALA LUMPUR: Umno jangan berlakon dan mendakwa kononnya rakyat yang bersalah kerana parti itulah yang memaksa mereka turun ke jalan raya, kata Naib Presiden PAS, Datukl Mahfuz Omar.

Malah, katanya, penangkapan demi penangkapan tidak akan dapat meredakan kegelisahan rakyat terhadap perbuatan Umno yang merampas demokrasi dan keadilan.

"Apa yang berlaku ialah akibat perbuatan Umno sendiri.

"Jangan salahkan rakyat, Umnolah yang memaksa rakyat lebih bersungguh-sungguh untuk mendapatkan keadilan yang dirampas oleh parti itu," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mengingatkan, operasi penangkapan yang dilakukan atas kehendak pemimpin-pemimpin Umno bukan sahaja tidak akan melemahkan semangat rakyat untuk terus menentang kezaliman malah akan menambahkan lagi kemarahan dan sakit hati mereka terhadap kerajaan minoriti Umno.

Selepas aktivis mahasiswa Adam Adli dibebaskan oleh mahkamah dengan ikat jamin, beberapa pemimpin politik dan aktivis yang lain termasuk Ahli Parlimen Batu Tian Chua, aktivis PAS Datuk Tamrin Tun Ghafar dan aktivis sosial Haris Ibrahim pula telah ditangkap di bawah Akta Hasutan.

Mahfuz juga menyifatkan perhimpunan rakyat di hadapan dan berdekatan Lokap Berpusat Jinjang sejak Adam ditahan di situ membuktikan komitmen dan keazaman mereka menolak politik ganas Umno.

Pasca PRU13: Melayu lebih ramai tidak undi BN berbanding Cina


KUALA LUMPUR: Umno bukan lagi suara untuk majoriti Melayu kerana 3.57 juta orang Melayu tidak mengundi parti itu dalam pilihan raya umum yang lalu, kata Ahli Parlimen Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz.

Beliau berkata, di Semenanjung, lebih ramai pengundi Melayu yang menolak BN berbanding pengundi Cina.

"Berapa ramai orang Cina tidak menyokong Umno? 80 peratus dari 2.84 juta? Itu hanya 2.27 juta. 2.84 juta adalah 30 peratus dari pengundi di Semenanjung seramai 9.45 juta.

"Orang Melayu yang menolak Umno dalam PRU13 ini lagi ramai. Di Semenanjung jumlah pengundi ialah 9.45 juta. 70 peratus darinya Melayu yakni sekitar 6.62juta.

"Umno dan BN memperolehi 4.35 juta undi. Jika 70 peratus dari nya Melayu, pengundi Melayu berjumlah 3.05 juta. Ini bermakna di Semenanjung sahaja, 3.57 juta orang Melayu tidak menyokong Umno!" tulis beliau dalam blognya, sakmongkol.blogspot.com.

Beliau yang juga bekas Ketua Penerangan Umno Pekan seterusnya mempersoalkan, mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan para pemimpin Umno marahkan Cina?

"Kerana mahu menutup pekong sendiri?" soal beliau lagi.

Mohd Ariff menyelar Najib yang menyalahkan "tsunami Cina" kerana kegagalannya mendapat undi popular.

Tipu PRU: Gambar blackout asli, Wan Ahmad buat kenyataan palsu(Gambar ini asli dan berlaku di Sekolah Kebangsaan Serdang di Saluran 3, kata Adun Seri Serdang)

SERDANG: Adun Seri Serdang yang baru dipilih, Noor Hanim Ismail mengecam Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar kerana membuat kenyataan palsu dan menipu.

Ini ekoran kenyataan Wan Ahmad yang mendakwa bahawa kejadian Blackout 505 yang tersebar di internet dan akhbar adalah fitnah dan lakonan yang dirakam sebelum PRU 13.

"Mereka telah melakonkan perkara ini sebelum pilihan raya lagi untuk disebarkan di internet sebagai helah bagi menunjukkan kononnya berlaku kejadian lampu padam, sedangkan ini semua cerita karut.

"Pada gambar tersebut ditunjukkan kononnya petugas SPR sedang mengira kertas undi dan terpaksa menggunakan lampu bantuan kerana lampu padam sedangkan petugas itu langsung tidak memakai baju SPR," kata Wan Ahmad  kepada Bernama ketika ditemui baru-baru ini.

Noor Hanim, calon PAS dalam pilihan raya ini menang dengan majoriti 16,251 undi dalam pilihan raya ini un tuk kerusi Seri Serdang.

In 30 years, I have never seen such response - Mat Sabu

Malaysians protest alleged election fraud

Blackout 505 Grand Finale: NegaraKu In Sea Of Light

Kemuncak Himpunan Suara Rakyat 505: Padang Timur Amcorp Mall

Black 505: Kerlipan 'cahaya' demokrasi menyinari Dataran PJ


Selepas berlangsungnya lapan siri perhimpunan Blackout 505 di seluruh negara, kini perhimpunan kesembilan dan terakhir yang digelar 'Perhimpunan Suara Rakyat 505' - akan berlangsung di Petaling Jaya jam 5 petang ini.

Perhimpunan, di mana NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) adalah antara penganjur utamanya, diadakan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya dan salahlaku dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

NONEPihak berkuasa menyiasat atau medakwa mereka yang terlibat dalam penganjuran perhimpunan Blackout 505 di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA), kerana didakwa gagal memberi notis 10 hari kepada pihak polis.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid
Hamidi (kanan) dilaporkan berkata perhimpunan hari ini merupakan "satu tindakan provokasi" dan tidak mengikut peruntukan di bawah APA.

Perhimpunan sebelum ini telah menarik puluhan ribu orang -
yang terbesar diadakan di stadium Kelana Jaya tidak jauh dari tempat perhimpunan hari ini. Kira-kira 120,000 orang membanjiri perhimpunan pada 8 Mei itu - sama ada di luar atau di dalam stadium yang penuh sesak.

Bagi perhimpunan hari ini - di Dataran Petaling Jaya - mempunyai kapasiti maksimum kira-kira 80,000. Jika mengambilkira perhimpunan sebelum ini, maka ia juga dijangka dibanjiri puluhan ribu hadirin.

LAPORAN LANGSUNG
11.45pm: Selepas tujuh jam, perhimpunan Suara Rakyat 505 berakhir dengan hadirin menyanyikan lagu Negaraku.
Sebelum itu, pengacara Badrul Hisham Shaharin berkata, beliau memerlukan 500,000 sukarelawan untuk berarak ke SPR, membayangkan terdapat perhimpunan yang jauh lebih besar sedang dirancang.

Sewaktu menutup majlis beliau menyeru orang ramai mendaftar diri sebagai relawan Suara Rakyat 505 di laman Facebook gerakan itu dan mendesak seluruh pimpinan tertinggi SPR meletak jawatan.

"Rakyat akan bergerak ke pejabat SPR sehingga SPR dibubarkan," katanya.
11.20pm: Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya berkata beberapa perancangan Pakatan Rakyat tidak dapat dilaksanakan kerana tidak dapat membentuk kerajaan persekutuan.

NONEApapun, Anwar (kiri) berkata, Pakatan tidak akan berputus asa dan BN-lah yang sepatutnya menerima kekalahan.

Menurutnya, White House mengucap tahniah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan syara pilihan raya mestilah bebas dan adil.

"Sebab itu SPR mesti letak jawatan sekarang! Sekarang! Sekarang!" katanya.

Beliau berkata Isnin adalah hari terakhir bagi orang ramai membuat laporan polis mengenai penipuan pilihan raya dan menggesa mereka berbuat demikian, terutamanya mengenai "dakwat kekal" yang boleh ditanggal.
"Kita ikut pertahankan cara yang aman. Kita akan berhimpun dan bergerak bila perlu tapi mulai Ahad dan Isnin, buat laporan dan kita mahu puluhan ribu laporan dibuat," katanya.

Beliau berkata, masih ada beberapa lagi perhimpunan Blackout  505 yang akan diadakan.

"Adakah kita teruskan atau berhenti di sini?" beliau bertanya orang ramai menjawab, "Teruskan!".

Beliau kemudian berjanji bahawa sebaramg gerakan rakyat akan dilakukan secara aman.
11.05pm: Pengerusi Badrul Hisham Shaharin meminta lampu di Dataran PJ dipadamkan dan meminta hadirin menggunakan telefon dan pemetik api untuk menerangi tempat tersebut.NONE
Idea ini ialah untuk meraikan pembebasan Adam Adli, seorang aktivis pelajar yang berdepan dengan tuduhan menghasut. Adam kini berada di Pulau Pinang mengunjungi ibunya yang sakit itu.

Hadirin memenuhi permintaan tersebut dengan menjulang telefon mereka dan suasana di situ kelihatan seperti sekumpulan kelip-kelip.

Badrul Hisham menganggarkan jumlah hadirin telah meningkatkan kepada 70,000.
10.45pm: MP Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mengumumkan Pakatan akan mengheret SPR ke mahkamah berhubung isu pilihan raya.