Khamis, 23 Mei 2013

Tian Chua, Haris, Tamrin ditahan semalaman di Lokap Jinjang


Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Chua Tian Chang dan aktivis politik Haris Ibrahim, ditahan di bawah Akta Hasutan semalaman di Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Balai Jinjang hari ini. — Gambar oleh Siow Feng SawKUALA LUMPUR, 23 Mei — Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Chua Tian Chang dan Tamrin Ghafar, serta aktivis politik Haris Ibrahim, ditahan di bawah Akta Hasutan semalaman di Lokap Berpusat Kuala Lumpur di Balai Jinjang hari ini.
Ketiga-tiga mereka yang ditahan sekitar tengahari tadi dimasukkan ke lokap berkenaan sekitar jam 5 petang tadi.
Ketika sidang media, peguam mewakili Haris, Gobin Singh Deo berkata, pihaknya bagaimanapun tidak dimaklumkan “kenyataan menghasut” bagaimana yang telah dikeluarkan kesemua pemimpin pembangkang berkenaan sehingga menyebabkan mereka ditahan.
“Mereka telah ditahan dan akan di bawa ke lokap untuk permohonan reman ... kita baru dimaklumkan ketiga-tiga mereka akan ditahan, untuk siasatan kesalahan di bawah Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan dan seksyen 124 Kanun Keseksaan.
“Polis akan bawa mereka esok jam 11 pagi untuk permohonan reman, kemudian terpulang kepada majistret sama ada untuk teruskan reman atau sebaliknya,” katanya.
Individu pertama yang ditahan dan didakwa di bawah akta berkenaan adalah aktivis mahasiswa, Adam Adli Abdul Halim di kompleks mahkamah Jalan Duta pagi tadi.
Ahli Parlimen Batu Tian Chua telah ditahan di LCCT pada pukul 12.30 tadi semasa menunggu pesawat untuk ke Kuala Terengganu.

Detainee died from blunt force trauma,hospital confirms

Zahid warns against rally as three more leaders arrested

PR : Jangan Tunduk Kepada Umno-BN, Rakyat Terus Pertahankan Hak Berhimpun, Bersuara - BULETIN 13

Adam Adli vigil at Jingjang descend into chaos

Dendam Politik: Kerajaan 47% ajak Rakyat bermain api

Bermula dengan penahanan King Jason Ori, Nik Nazmi dan Adam, sekarang KDN lebih berani menahan pemimoin-pemimpin utama Pakatan Rakyat pula.Kerajaan minoriti 47% semakin hilang kewarasan dan pertimbangan... Undang-undang Rimba mula mengganas...
Terbukti sekarang, siapakah yang mula mewujudkan keadaan huru-hara.... Kerajaan minoriti 47% yang dipimpin Najib Razak, yang telah hilang sokongan majoriti Rakyat, yang berusaha untuk mencetuskan huru-hara... 

Tindakan keras terhadap ‘hasutan’ bermula hari ini
KUALA LUMPUR, 23 Mei — Ahli Parlimen Batu PKR Chua Tian Chang, ahli PAS Tamrin Ghafar dan aktivis Haris Ibrahim ditahan kerana menghasut hari ini dan di bawa ke balai polis Jinjang untuk disoal siasat dan penahanan.

Difahamkan kesemuanya ditahan secara berasingan dalam tindakan keras polis hari ini. Ini adalah siasatan ketiga polis mengenai hasutan semenjak pilihan raya 5 Mei.

Sementara itu, akhbar milik PAS Harakah dirampas oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) di beberapa kawasan pagi ini di seluruh negara.

Sebelum ini Menteri Dalam Negeri yang baru Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Polis Negara baru Tan Sri Khalid Abu Bakar berikrar akan mengambil tindakan tegas terhadap golongan yang menyeru agar rakyat berhimpun di jalan raya bagi membantah keputusan Pilihan Raya 2013.

Yang pertama adalah aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim yang didakwa di bawah Akta Hasutan di kompleks mahkamah Jalan Duta pagi ini.

“Tian Chua ditahan di LCCT pada pukul 12.30 tadi semasa menunggu pesawat untuk ke Kuala Terengganu,” kata pegawai khas naib presiden PKR itu, Saharuddin Adnan, apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider sebentar tadi.

“Pukul 12.35 dia hubungi kami beritahu kena tangkap.

“Sekarang dia sedang dalam perjalanan di bawa ke Balai Polis Jinjang oleh polis.”

Menurut Bernard Khoo, teman kepada Haris, aktivis itu ditahan semasa sedang makan selepas selesai memberikan sokongan kepada Adam Adli di mahkamah.

Kerajaan BN tak kreatif, GST zalimi rakyat

KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, tindakan mengenakan Good Service Tax (GST) terhadap barangan keperluan rakyat sebaik sahaja PRU selesai adalah suatu bentuk kezaliman.

Ini kerana, tindakan itu hanya akan membebankan rakyat ketika mana rakyat sudah terbeban dengan peningkatan mendadak kos sara hidup yang sedang berlaku dalam negara kita.

"Sepatutnya pihak kerajaan memilih kaedah lain yang lebih kreatif dalam meningkatkan pendapatan negara, bukannya dengan memeras ugut rakyat ataupun mengunakan cara yang mudah dengan mengenakan cukai kepada rakyat awam.

"Peningkatan sumber kewangan negara juga mestilah terlebih dahulu difokuskan kepada mencapai urustadbir kewangan yang lebih telus, adil dan jauh dari masalah rasuah serta ketirisan dari projek mega yang membazir," katanya dalam satu kenyataan ringkas hari ini.

Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, berkata Malaysia akan dapat menambah pendapatan sebanyak hingga RM27 bilion jika cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak tujuh peratus dilaksanakan seperti di negara jiran, Singapura.

Katanya mekanisma pencukaian baru itu boleh menjamin pendapatan tambahan sebanyak RM20 bilion hingga RM27 bilion, apabila matang.

Adam Adli, Led Zeppelin dan siapa Najib


BELUM pun sempat kerusi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak panas di Parlimen. Malaysia pasca Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) seperti berpatah balik dua bulan ke belakang. Rakyat masih tidak jemu untuk berdiri, berhujan, bersesak-sesak mendengar pidato pemimpin Pakatan Rakyat (PR).
Rakyat Malaysia telah bangun daripada tidur panjang. Kesedaran politik yang tersemai, putiknya sudah menjadi bunga. Sebab itu, BN hanya sekadar mampu senyum terpaksa menduduki semula Putrajaya. Mereka sedar bahawa kemenangan tipis mereka kali ini diselamatkan oleh sempadan kawasan pilihan raya dan kesaktian tangan-tangan ghaib.

Merai dan memanfaat jaminan Perlembagaan tetapi…

BN tidak lagi berhadapan dengan PR semata-mata. PR pula tidak akan sekuat sekarang tanpa dokongan pelbagai peringkat lapisan masyarakat berbilang kaum termasuk golongan masyarakat siswa yang baru keluar daripada bungkaman suara mereka.

Mahasiswa sedar, mahasiswa bangkit, mahasiswa yang ditunjangi anak-anak muda sudah tidak kekok untuk turun ke jalan berdemonstrasi menuntut hak mereka. Inilah suasana baru demokrasi di Malaysia. Hak berhimpun secara aman sebaik mungkin dimanfaat seperti yang dijamin Perlembagaan.

Bagaimanapun, suara rakyat, suara anak muda diperlakukan seperti dahulu. Saling tak tumpah seperti zaman Mahathir dan 1001 hikayat Melayunya.

Demokrasi masih pra-matang di Malaysia, transformasi yang diwar-warkan pemerintah BN hanya sekadar transformasi tong sampah. Suara rakyat, suara anak muda terus diperleceh.

Kita tidak perlu hairan mengapa Adam Adli ditahan mengikut Akta Hasutan lantaran beliau bangun melawan tirani kuasa pemerintah BN yang mahu agar demokrasi negara ini berdaulat.

Bermulanya era Aerosmith dan AUKU

Zahid, hentikan tangkapan ‘rakus’ pemimpin Pakatan, NGO

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Selangor menyelar tindakan rakus Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang sejak memegang jawatan, berterusan menggunakan kuasa sewenangnya bagi menutup mulut rakyat dan menghentikan penentangan terhadap penipuan pilihanraya yang lalu.
Pembebasan Adam Adli melalui ikat jamin, tidak mencerminkan apa-apa apabila Yb Tian Chua, Sdr Haris Ibrahim dan Dato’ Thamrin Ghafar ditahan beberapa jam yang lalu.
Tindakan Zahid ini dilihat sebagai penuh kegilaan, mengancam dan menyekat kebebasan majoriti rakyat yang mula bangkit untuk mempersoalkan kerajaan Barisan Nasional serta SPR diatas beberapa penipuan jelas bagi rejim pemerintah mengekalkan kuasa dalam pilihanraya paling kotor dalam sejarah.
AMK Selangor bertegas sebarang bentuk penentangan, dan kebangkitan yang berlaku sejak 5 Mei 2013, bukanlah berpaksi kepada kekecewaan dan tidak menerima kekalahan tetapi adalah satu manifestasi persoalan tentang beberapa bentuk salahlaku serta penipuan pilihan raya.
Rakyat sebagai penentu masa depan negara, berhak mengetahui keadaan sebenar beserta punca serta menggesa tindakan pantas kerajaan untuk menjelaskan perkara ini.
Sebaliknya, Barisan Nasional tergesa-gesa menubuhkan kerajaan sebelum sebarang penjelasan diberikan dan inilah tindakan yang mendatangkan keraguan dan kekecewaan besar kepada rakyat terbanyak.

Dendam Politik: KDN rampas ribuan naskhah Harakah, Suara Keadilan, The Rocket

Tiga organ parti dalam Pakatan Rakyat hari ini menjadi sasaran penguatkuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menjalankan operasi merampas naskhah akhbar berkenaan di beberapa negeri hari ini.
KDN dalam kenyataannya petang ini menyebut, operasi rampasan naskhah Harakah, Suara Keadilan dan The Rocket itu dibuat kerana penerbitan itu didakwa melanggar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Pindaan) 2012.
Ia didakwa melanggar Seksyen 5 undang-undang tersebut yang meperuntukkan syarat edaran untuk ahli sahaja.

"Operasi penguatkuasaan ini telah dilaksanakan di premis-premis yang menjual tabloid di seluruh negara bermula pada 22 Mei 2013 dengan mengambil kira tindakan pemantauan dan teguran yang telah dilakukan oleh pihak KDN sebelum ini.
"Operasi ini akan dilakukan secara berterusan dengan bertujuan untuk menguatkuasakan undang-undang di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Pindaan) 2012 bagi memastikan semua pihak tidak melanggar Akta tersebut," kenyataan itu dipetik.
Menurut KDN lagi, sejumlah 1,408 naskhah Suara Keadilan, 1,062 naskhah Harakah dan 70 naskhah The Rocket dirampas dalam operasi itu.
Pengurus pemasaran Harakah, Ahmad Faisal Tawang ketika dihubungi mengesahkan operasi berkenaan dijalankan ke atas pengedar mereka di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, kedah dan Perak hari ini.

Kegemilangan sebuah negara boleh berakhir jika pemerintah lupa dan alpa, kata Raja Nazrin

IPOH, 23 Mei — Kegemilangan sesebuah negara Islam boleh berakhir jika pemerintahnya terlupa dan alpa terhadap nilai-nilai asas yang menjadi instrumen penting kepada kegemilangan negara itu, titah Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah.
Baginda bertitah pemerhatian terhadap dua lokasi yang pernah mencipta sejarah kegemilangan Islam iaitu Kota Samarkand, Uzbekistan dan Empayar Ottoman, Istanbul memberi peringatan bahawa kealpaan pemimpin membawa kepada berakhirnya kegemilangan negara berkenaan.
“Kegemilangan kota sejarah yang terkenal sebagai pusat dan laluan perdagangan utama, pusat perkembangan pelbagai ilmu dan amalan pelbagai agama itu berakhir apabila berlakunya konflik dalaman pimpinan negara itu yang mengakibatkan berlakunya ketidakstabilan politik.
“Ia (termasuk) kegagalan melakukan pengubahsuaian selaras dengan perkembangan teknologi pengangkutan laut yang jauh mengatasi tahap efisien laluan darat, lalu menjejaskan kemakmuran ekonomi yang mereka pernah nikmati untuk sekian lamanya,” titah baginda pada Persidangan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak ke-183 di sini, hari ini.
Raja Nazrin (gambar) bertitah era keagungan Empayar Ottoman mula berhadapan pelbagai cabaran dan membawanya ke ambang kejatuhan apabila berlakunya stagnasi ekonomi dan politik berpunca daripada kualiti pimpinan yang lemah kerana terlalu selesa dengan kejayaan yang dicapai.
“Pimpinan empayar itu secara berterusan gagal melakukan pengubahsuaian, selaras dengan tuntutan realiti pemodenan, khususnya yang sedang berkembang di Benua Eropah dari segi inovasi teknologi baharu, reformasi politik dan kebangkitan intelek.
“Sebarang usaha untuk melakukan pemodenan dalam Empayar Ottoman, berhadapan dengan tentangan hebat dari para pemimpin, angkatan tentera dan rakyat yang berfikiran konservatif,” titah baginda.
Raja Dr Nazrin bertitah senario sebegini adalah antara pemerhatian yang pernah dicatatkan oleh cendekiawan dan sosiologis kurun ke-14 iaitu Abdul Rahman Ibn Khaldun bahawa apabila masyarakat mendapat kemewahan, perwatakan mereka sering menjadi lemah.
Baginda bertitah bagi membina benteng daripada ditembusi oleh budaya yang boleh memusnahkan, rakyat perlu kembali kepada peringatan Ilahi melalui wahyu yang terkandung dalam Al-Quran serta mengamalkan budaya nasihat-menasihati.

Chegubard: Himpunan Sabtu ini tetap diteruskan


 
Di sebalik tangkapan beberapa pemimpin pembangkang dan NGO, perhimpunan mempertikaikan keputusan pilihan raya umum ke-13 pada Sabtu ini di Petaling Jaya akan tetap diteruskan, kata penggerak utamanya Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Pemimpin SAMM Badrul Hisham Shaharin berkata, NGO anak muda itu bertekad memastikan himpunan yang dinamakan "SuaraRakyat505" itu mencapai matlamat, walaupun beliau sendiri mungkin ditahan.

"Himpunan ini adalah himpunan rakyat, semua yang hadir tanpa pangkat tetapi sebagai rakyat menuntut demokrasi yang dirampas regim legasi penjajah untuk kekal berkuasa," katanya yang lebih dikenali sebagai Chegubard.

Dalam kenyataan hari ini, Badrul juga mengutuk keras "tindakan tidak bertamadun" pihak berkuasa membuat tangkapan demi tangkapan bermula sejak aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim dicekup minggu lalu.

"Negara seolah-olah berada dalam keadaan 'belum merdeka' ketika mereka yang bersuara bercakap benar disumbatkan ke dalam lokap seterusnya didakwa atas akta yang sepatutnya telah dimansuhkan.

"Ini bukti kegagalan transformasi Najib, ketika kerajaan yang ada hari ini tidak punya sokongan majoriti," katanya.

Pengkhianat Negara: Rakyat asing dakwa perolehi kad pengenalan melalui Projek IC

KOTA KINABALU, 23 Mei — Keluarga rakyat asing mengatakan mereka menerima kad pengenalan biru di Sabah melalui “Projek IC” sebelum memohon untuk pendaftaran lewat bagi anak-anak mereka,” kata seorang pegawai mahkamah kepada Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) berkenaan dengan pendatang tanpa izin di sini hari ini.
Melissa Chia, pendaftar kanan di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu memberi keterangan hari ini bahawa rakyat asing, kebanyakkannya warga Filipina dan Indonesia tanpa surat beranak Malaysia, membuat permohonan seperti itu untuk anak-anak mereka apabila beliau bekerja sebagai magistret di Tawau dan Semporna semenjak 2008.
“Mereka kata, ‘Saya tidak mempunyai surat beranak kerana dapat IC melalui Projek IC,’” kata Chia semasa RCI hari ini.
Mereka kata, ‘Jadi semasa saya bekerja di kem atau industri kayu, terdapat kumpulan yang memberi saya borang untuk memohon. Jadi saya ikut dan pohon. Saya dapat IC biru,” tambahnya apabila ditanya apa maksud keluarga rakyat asing dengan “Projek IC.”

BN to face angrier Malaysians with continued crackdown, warns Ambiga

Ambiga said said the sudden series of arrests and court charges exposes the new government’s true face and intentions. - File pic
KUALA LUMPUR, May 23 — Putrajaya will only face more wrath from right-thinking Malaysians if it continues its nationwide crackdown on opposition supporters, Datuk Ambiga Sreenavasan said today.
The civil rights activist and renowned lawyer said the sudden series of arrests and court charges exposes the new government’s true face and intentions, which contradicts its earlier promise for national reconciliation.
“It reflects very badly on the new government. Let them never again try to use the word liberal,” she told The Malaysian Insider over the phone this afternoon.
“National reconciliation? To me, they only know how to use words that they do not even understand.
“My own view is that they have no moral standing to claim of efforts for national reconciliation or to be more liberal... not after all these arrests,” she added.
Ambiga was speaking to this news portal during her wait at the Jinjang police station where PKR and PAS MPs Chua Tian Chang and Tamrin Ghafar, as well as Anything But Umno (ABU) chief Haris Ibrahim, were brought to after they were arrested separately this afternoon.
Earlier this morning, Ambiga, who is also the co-chairman of Bersih 2.0, a coalition of NGOs fighting for a free and fair electoral system, accompanied student activist Adam Adli to the Sessions Court where the youth was charged with sedition for allegedly attempting to topple the Barisan Nasional (BN) government through street protests.

Four arrested under Sedition Act

Four politicians and activists have been arrested, on top of the prosecution of another activist earlier today, for questioning the conduct of the GE.

PETALING JAYA:  The police today launched a crackdown against opposition leaders and activists who had questioned the conduct of the general election and the legitimacy of the Barisan Nasional government.
As of 5pm, the police have arrested four people under the Sedition Act. The arrests come on a day when student activist Adam Ali was charged under the Sedition Act for calling for the toppling of the BN government during a forum on May 13.
First to be arrested today was Anything But Umno (ABU) leader Haris Ibrahim who was nabbed while having his lunch, followed by PKR vice-president Tian Chua at the LCCT and PAS member Thamrin Ghaffar, arrested at a popular kopitiam restaurant in Bangsar.
At about 5pm, the latest to be arrested was PKR leader and Solidariti Anak Muda Malaysia founder Badrul Hisham Shaharin.
All four have been detained under the Sedition Act.
“Haris was approached by five police officers during lunch [in Segambut] just now and was arrested. He has been taken to the Jinjang police detention centre,” said activist A Jayanath of Saya Anak Bangsa Malaysia, who was having lunch with Haris.
He told FMT that Haris was arrested in relation to his speech during a May 13 forum, the same forum where Adam made his call to topple the BN government. Haris too had said something similar in the forum.
He had called upon the public to take to the streets to bring down the BN-led government due to alleged cheating in the recently concluded 13th general election.
Meanwhile, Tian Chua, who also spoke at the forum, was arrested at the LCCT.

Ambiga : 'Akta Hasutan sudah tidak relevan'


Ambiga KUALA LUMPUR - Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S.Ambiga mendakwa penggunaan Akta Hasutan 1948 terhadap aktivis mahasiswa, Adam Adli Abd Halim merupakan satu pelanggaran terhadap sistem demokrasi di negara ini susulan akta itu dalam proses untuk dimansuhkan.

Beliau yang ditemui di luar kamar Mahkamah Sesyen Jenayah 1 mendakwa pertuduhan Akta Hasutan terhadap Adam Adli itu juga dilihat sebagai pendakwaan terpilih, semata-mata mahu menghukum pihak tertentu sahaja.

"Undang-undang itu tidak relevan digunakan oleh sesiapa dan tidak boleh mengenakan dakwaan kepada sesiapa pun.

"Jangan gunakan sistem keadilan jenayah dan undang-undang ini dengan cara menghukum satu atau dua orang saja.

"...sebab itu kami fikir ia adalah pendakwaan terpilih sekaligus menyalahi sistem keadilan negara ini," katanya selepas perbicaraan Adam Adli di Mahkamah Sesyen, Jalan Duta, di sini, hari ini.

Adam Adli ditahan di Bangsar Utama pada 18 Mei lalu, kira-kira pukul 3.15 petang di bawah Seksyen 4 (1) C Akta Hasutan dan Seksyen 124 B  Kanun Keseksaan.

Zahid, Noh disaran ambil cuti pergi belajar


KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan ahli parlimen Tanjong Karang Datuk Seri Noh Omar diseru bercuti dan mendalamkan pengetahuan mereka mengenai sistem pilihanraya ‘first-past-the-post’ sebelum menyuruh rakyat keluar dari negara ini atau tinggal di hutan.


(Ong Kian Ming cadang Zahid dan Noh pergi belajar semula)

Anggota Parlimen Serdang, Ong Kian Ming berkata walaupun Zahid betul ketika menyatakan bahawa sistem pilihanraya Malaysia diwarisi daripada United Kingdom sejurus selepas mencapai kemerdekaan, tapi beliau terlupa beberapa perkara penting.

Antaranya ialah cadangan Suruhanjaya Reid untuk mengehad perbezaan jumlah pengundi antara kawasan kepada 15 peratus dan kurang daripada purata mengundi setiap kawasan dalam negara.
“Jurang maksimum untuk kawasan pedalaman yang dibenarkan ialah 2 kepada 1 – yang bermaksud saiz pengundi kawasan terbesar hanya boleh dua kali lebih besar daripada saiz kawasan terkecil,” kata Ong.

Tapi di Malaysia, beliau berkata perkara ini tidak berlaku di mana parlimen Kapar mempunyai jumlah pengundi seramai 144,369, sembilan kali lebih banyak daripada parlimen terkecil iaitu Putrajaya yang hanya mempunyai 15,798 undi.

PKR akan fail 27 petisyen terhadap keputusan PRU13

KUALA LUMPUR, 23 Mei — PKR akan memfailkan 27 petisyen terhadap keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) di mahkamah setelah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam mewartakan keputusan PRU13 pada 5 Mei.
Naib Presiden PKR Tian Chua hari ini berkata petisyen itu, yang melibatkan keputusan PRU13 secara umum serta beberapa kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN), akan difailkan dalam masa terdekat.
“Kita akan mengkordinasikan proses memfailkan petisyen itu dengan anggota pakatan kita yang lain, DAP dan PAS,” katanya kepada Bernama.
Semalam, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata berikutan pewartaan keputusan pilihan raya itu, calon dan parti politik yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu mempunyai tempoh 21 hari untuk memfailkan petisyen atau bantahan mulai hari ini.
Abdul Aziz berkata petisyen boleh difailkan di Mahkamah Tinggi mengikut negeri masing-masing.
PKR memenangi 30 kerusi Parlimen pada PRU13 berbanding 31 kerusi pada PRU12. — Bernama

UMNO cetus ketegangan kaum, klasifikasi Melayu tidak undi BN pengkhianat

13 Rejab 1434H,

RAUB, 23 MEI: UMNO tidak sepatutnya mengklasifikasikan lebih 50 peratus pengundi Melayu yang tidak memilih Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), 5 Mei lalu, sebagai pengkhianat.
Sehubungan itu, Ahli Parlimen Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz sangat kecewa dengan sikap UMNO yang kononnya mendakwa membela Melayu sanggup berbuat demikian.
Katanya, UMNO juga menyangkal politik perkauman yang dimainkan sedangkan menuduh keputusan PRU-13 itu sebagai ‘Tsunami Cina’.
“Setelah keputusan PRU-13 diumumkan, tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya menyalahkan orang Cina kerana tidak mengundi BN, sedangkan UMNO yang memainkan isu perkauman.
“Di Semenanjung Malaysia, jumlah pengundi adalah seramai 9.45 juta dan 70 peratus daripadanya adalah pengundi Melayu iaitu sekitar 6.62 juta.
“UMNO dan BN hanya memperolehi 4.35 juta undi. Jika 70 peatus Melayu bermakna pengundi Melayu berjumlah 3.05 juta. Ini bermakna di Semenanjung sahaja, 3.57 juta orang Melayu tidak menyokong UMNO,” ujar beliau dalam satu kenyataan.
Berdasarkan fakta itu, Mohd Ariff Sabri mempertikaikan tindakan Najib dan UMNO yang mengklasifikasikan Melayu yang tidak mengundi BN sebagai pengkhianat.
Menguatkan lagi hujah, beliau membuat perbandingan bahawa di Semenanjung sahaja, orang Cina yang menolak BN berjumlah 2.27 juta manakala orang Melayu yang menolak BN ialah 3.57 juta.

Pasca PRU13: Kalau di sana 2 x 5, di sini 5 x 2

Baik dalam PKR atau Umno, mereka adalah dari acuan yang sama. 

Oleh Aspan Alias
Seminggu yang lepas heboh diperkatakan oleh Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi supaya rakyat meninggalkan negara ini jika tidak bersefahaman dengan sistem pilihanraya di negara ini.
Dua hari lepas timbul pula desakan dan seruan supaya siapa yang tidak bersetuju dengan sistem yang ada supaya tinggal dalam hutan. Seruan yang ini datangnya dari Noh Omar, Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor.
Seorang meminta supaya meninggalkan negara dan yang seorang lagi meminta sesiapa yang tidak bersetuju dengan kerajaan sekarang supaya tinggal dalam hutan.
Apabila kita sarat dengan pemimpin yang ‘gila’ seperti ini, sememangnya tidak dapat sesiapa menyalahkan rakyat memberontak dalam pemikiran mereka.
Rakyat mahukan kepimpinan yang selari tahap dan kemampuan mereka untuk berfikir dan bertindak mengikut waktu dan zamannya.
Kita tidak kisah dengan Noh Omar ini, kerana beliau bukanlah seorang pemimpin yang perlu diberikan perhatian. Beliau hanyalah seorang dari ramai yang memimpin kerajaan yang begitu keliru dengan kedudukan yang mereka sandang.
Kumpulan pimpinan seperti ini adalah kumpulan pemimpin yang tidak tahu bagaimana mereka boleh menjadi pemimpin. Adakah mereka menjadi pemimpin kerana main politik wang, atau menaiki hiraki parti dengan mengampu atau apa? Yang pasti mereka naik bukan kerana mereka itu kepimpinan.
Haram dan salah
Dulu saya selalu berkata dalam Umno bercakap benar itu adalah haram dan salah dan mereka yang bercakap benar wajar disingkirkan.
Dalam Umno, pemimpin mereka terpaksa bersifat menekan terhadap mereka yang tidak disukai kerana pimpinan dalam parti itu tidak tahu untuk berhujah kerana mereka bukannya pemimpin yang sejati dan ‘genuine’. Kalau ditanya kenapa dan bagaimana mereka menjadi pemimpin mereka tidak akan tahu jawapannya.

Malaysiakini VS Utusan Malaysia : Portal Berita Malaysiakini Dapat Amaran. Akses Media Malaysia Adil!

Kami ingatkan ada teguran untuk Utusan Malaysia, tetapi tidak. Seperti biasa Utusan Malaysia terus kebal daripada undang-undang negara. Belum mampu disentuh oleh sesiapa pun.
Tetapi yang cukup bersalah dan tidak beretika adalah portal Malayskini sehingga diberikan satu amaran keras oleh Menteri Kementerian Dalam negeri (KDN) yang baru, Datuk Seri Zahid Hamidi namanya. 
Berita Malaysiakini
“I will monitor every word, every sentence, every paragraph and every news item in Malaysiakini. You don’t play fire with me. You always spin.
Boleh atau tidak buat benda yang sama kepada RTM, TV3, Utusan dan sebagainya? Terima kasih wahai menteri jika suara & tuntutan rakyat Malaysia ini didengar.
Berita Semasa tidak pasti apa sebenarnya yang telah membangkitkan kemarahan Zahid Hamidi. Ini kerana berdasarkan semakan kami terhadap laporan berita yang dikeluarkan sendiri daripada Utusan malaysia dengan laporan berita Malaysiakini :
Utusan Malaysia Online

Laporan Berita Malaysia VS Utusan Malaysia?

 Sumber berita Malaysiakini versi Inggeris :

New Home Minister Ahmad Zahid Hamidi says the opposition can “migrate elsewhere” if it is not satisfied with the country’s electoral system.
Sumber Berita Malaysiakini versi BM :
Naib presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyeru golongan yang enggan menerima sistem pilihan raya Malaysia agar meninggalkan negara ini dan berhijrah ke negara yang menjalankan pilihan raya mengikut kaedah yang digemari.
Kedua laporan berita Malaysiakini ini dipetik terus daripada laporan akhbar Utusan Malaysia sendiri yang isinya daripada anda sendiri. Jadi apa yang putar belitnya di sini?
  • Bagi kami daripada memberikan amaran keras, menggugut seperti ini, mengapa tidak menggunakan saluran yang betul jika benarlah Malaysiakini telah “spin berita” & membuat fitnah
  • Mengapa tidak menggunakan saluran undang-undang dengan cara saman Malaysiakini?
  • Be professional! Get your lawyer do the work. Statement ugut mengugut sudah tidak relevan pada masa sekarang.
  • Kalaulah mainstream media seperti Utusan, TV3 cukup beretika di mata Zahid Hamidi, mengapa mereka beberapa kali telah tumbang dalam kes saman fitnah terhadap mereka?
  • Besarlah harapan kami sekali lagi, diharapkan Zahid Hamidi jadilah Menteri Malaysia, Menteri Rakyat Malaysia
  • Bukannya Menteri untuk parti politik. Insyaallah.

Tangkapan Politik : Tian Chua, Haris Ibrahim ditahan dalam tindakan keras kerajaan terhadap hasutan


Tweets dari Chua Tian Chang.KUALA LUMPUR, 23 Mei — Ahli Parlimen Batu Chua Tian Chang dan aktivis Haris Ibrahim ditahan kerana menghasut hari ini dan di bawa ke balai polis Jinjang untuk disoal siasat dan penahanan.
Difahamkan kedua-duanya ditahan secara berasingan dalam tindakan keras polis hari ini. Ini adalah siasatan ketiga polis mengenai hasutan semenjak pilihan raya 5 Mei.
Yang pertama adalah aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim yang didakwa di bawah Akta Hasutan di kompleks mahkamah Jalan Duta pagi ini.
“Tian Chua ditahan di LCCT pada pukul 12.30 tadi semasa menunggu pesawat untuk ke Kuala Terengganu,” kata pegawai khas naib presiden PKR itu, Saharuddin Adnan, apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider sebentar tadi.
“Pukul 12.35 dia hubungi kami beritahu kena tangkap.
“Sekarang dia sedang dalam perjalanan di bawa ke Balai Polis Jinjang oleh polis.”

Adam Adli: We must unite & topple BN to regain democracy

PRU-13: BN NS hampir tumbang

Kerajaan BN diselamatkan oleh 3,139 undi majoriti membabitkan 5 kerusi DUN, kata Dr Rosli Yaakop.
SEREMBAN: Walaupun Pakatan Rakyat gagal menawan Negeri Sembilan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang baru sahaja berlangsung, penelitian PAS Negeri Sembilan menunjukkan bahawa keputusan bagi kerusi-kerusi DUN Negeri Sembilan cukup memberangsangkan, kata Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Negeri Sembilan, Dr Rosli Yaakop.
Malah Dr Rosli berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) Negeri Sembilan sudah hampir tumbang dan hanya diselamatkan oleh 3,139 undi majoriti membabitkan lima kerusi DUN.
“Pertama, berbanding keputusan PRU-12 (2008), jumlah undi popular yang diperolehi Pakatan Rakyat bertambah sebanyak satu peratus daripada 47 peratus kepada 48 peratus dalam PRU-13.
“Jumlah undi popular yang diperolehi Pakatan Rakyat mencatat kenaikan di kesemua kerusi yang ditandingi berbanding PRU-12. Namun demikian, Pakatan Rakyat telah kehilangan satu kerusi berbanding keputusan PRU-12.

Obsession with ‘Chinese betrayal’ poisoning Malaysia’s post-election discourse


Utusan Malaysia has been going after the Chinese for their lack of support for BN, leading to its recent banner headline ‘Apa lagi Cina mau?’ — File picMAY 23 — Nearly three weeks after Election 2013, politicians and businessmen returning from Putrajaya speak of a dejected atmosphere there with Barisan Nasional (BN) leaders thinking and talking in terms of betrayal of the Chinese and non-Malays in Malaysia’s latest polls.
Many believe that these leaders should stop thinking or talking so, because it poisons the post-election discourse. In coffee-houses and boardrooms, the chattering classes say such talk will further split a country already divided by class and income.
They point to several snap analyses that show that most of the voters cast their ballots largely marked by national issues, location, income levels, age groups rather than the simplistic view that a “Chinese tsunami” further eroded BN’s support.
“There are leaders who are in a group think mode, amplifying among themselves that the Chinese betrayed BN, not the other races. They still think in terms of race,” said a politician returning from the Prime Minister’s Department in Putrajaya.
“The Chinese deserted the MCA more than anything else, due to ideological reasons, not because of race,” he added.
The MCA, an original founding member of the Alliance that was later replaced by BN in 1974, only won seven of the 37 federal seats it contested in the May 5 general election. It had won 15 in Election 2008.
The poor results led to the party sitting out of the Cabinet that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced on May 15, leaving only Transparency International Malaysia president Datuk Paul Low as the only Chinese there.

KDN rampas Harakah di beberapa negeri pagi ini


KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini bertindak merampas akhbar lidah rasmi PAS, Harakah di beberapa buah negeri di seluruh negara.

Antara negeri yang dilaporkan berlaku rampasan itu termasuk Melaka, Negeri Sembilan, Kedah dan Perak.

Menurut Pengurus Pemasaran Harakah, Ahmad Faisal Tawang, pagi ini beliau menerima pangggilan telefon daripada pengedar-pengedar yang memaklumkan pihak KDN menjalankan operasi merampas Harakah.

Katanya, KDN bukan sahaja merampas Harakah di kedai-kedai malah turut menyerbu premis pengedar.

Jelasnya, di Melaka dianggarkan lebih 500 naskah Harakah dirampas manakala di Alor Setar Kedah pula dilaporkan sebanyak 1,000 naskah.

Politik Samseng: Aktivis dihambat, wartawan diserang di P Pinang 
Satu kumpulan pemuda yang bertindak ganas menyerang para aktivis NGO hak asasi Suaram yang menyertai perhimpunan sebagai tanda sokongan ke atas aktivis siswa, Adam Adli di Penang Esplanade pada malam tadi.

Kumpulan pemuda tersebut, ada di antaranya yang menaiki motosikal, mengejar para aktivis berkenaan dan menuduh para aktivis tersebut membawa senjata.

NONESeorang wartawan Oriental Daily, Ooi Choon Nam juga diserang dalam serangan tersebut, yang menyebabkan kerosakan pada kaca matanya dan kecederaan ringan di bahagian tangan.

Kejadian itu berlaku pada kira-kira jam 9.30 pagi semasa kira-kira 100 orang peserta acara nyalaan lilin tersebut, termasuk koordinator Suaram Pulau Pinang Sean Ho dan anggota jawatankuasa pusat PSM Soh Sook Hwa, sedang bersurai.

Ho dan So dihalang oleh kumpulan berkenaan apabila mereka sedang meninggalkan padang berkenaan.

NONEKeadaan itu bertambah tegang apabila kedua-dua aktivis tersebut dihambat oleh kumpulan pemuda berkenaan sehingga ke kawasan Fort Cornwallis.

Menurut Ho, individu bermotosikal berkenaan juga cuba melanggarnya, dan salah satu kenderaan tersebut mengenai kakinya.

Wartawan Ooi yang bertugas pada malam itu juga cuba masuk campur namun diserang di bahagian muka yang menyebabkan kaca matanya melayang ke tanah.

Kumpulan pemuda berkenaan kemudiannya terus mengekori Ho dan Soh, manakala salah seorang dari anggota kumpulan tersebut berteriak melalui satu pembesar suara dan menuduh Ho dan Soh membawa senjata.

Tian Chua, Haris Ibrahim held in sedition crackdown

Haris was arrested in a police crackdown today.KUALA LUMPUR, May 23 — Batu MP Chua Tian Chang and activist Haris Ibrahim were today held for sedition and taken to the Jinjang police station here for questioning and detention, according to reports.
It is understood both were detained separately in a police crackdown today. This is the third police investigation into sedition since the May 5 general election.
The first was student activist Adam Adli Abdul Halim, who was charged with sedition in the Jalan Duta court complex this morning.
“I’ve been arrested at LCCT about 5min ago, just b4 the security check. Now in police vehicle being transported to Balai Polis Jinjang,” Chua posted on his Twitter account, ‏@tianchua at about 12.24pm today.
“According to ASP Buba, I’m detained under Section 4(1) Sedition Act,” he added.

Tangkapan Politik: Tian Chua, Haris Ibrahim pula ditahan

Polis hari ini menahan MP Batu Tian Chua dan juga seorang akvtivis Haris M Ibrahim dalam dua operasi berasingan, dipercayai berhubung perhimpunan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya pada Sabtu ini.
Tian Chua dalam tulisannya di Twitter hari ini menyebut, beliau ditahan sejurus sebelum melepasi pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang LCCT kira-kira tengahari.
"Sekarang saya dibawa dalam kenderaan polis (menuju) Balai Polis Jinjang," katanya.
Menurutnya lagi, polis menahannya berhubung siasatan mengikut Akta Hasutan.
Sementara itu, setiausaha agung PSM S Arutchelvan dalam satu tulisan di Facebook pula berkata Haris, yang mengetuai NGO Asalkan Bukan Umno, ditahan oleh lima orang anggota polis ketika sedang makan tengahari di Segambut.

Haris pagi ini hadir di bangunan kompleks mahkamah Kuala Lumpur bagi menyatakan sokongan ke atas aktivis siswa Adam Adli yang dituduh mengikut Akta Hasutan hari ini.

Sepanjang Himpunan #Bebaskan Adam Adli - (20 - 23 May 2013 ) Hadapan Balai Polis Jinjang

Be warned Najib: Repercussions from Chinese boycott - WHO WILL HURT MORE?

Be warned Najib: Repercussions from Chinese boycott - WHO WILL HURT MORE?
The recent worse than expected results from the GE13 has led PM Najib Razak to declare that their poor showing was due to the ‘Chinese Tsunami’. The Chinese are being blamed for the loss of the extra 7 seats to the opposition while at the same time the Opposition accused the ruling coalition of using dirty tactics to help them win the election.
Hence, what started as a sabre rattling or loggerheads between them led to the development of other events such as the Black 505 gathering nationwide by the Opposition. In addition, the recent call by certain NGOs and pro-Umno bloggers to urge Malay consumers to boycott products of Chinese firms. I reckoned that such a move is uncalled for because it will worsen the already tensed racial divide.

Moreover with the recent announcement of our 1st quarter GDP growth of only 4.1% as opposed to estimated 6.2% really surprised many people. It was the worst performance since 2009. The following is the chart for our GDP growth since 2007.Further to this Malaysia also plagued by continued Government budget deficit. A budget deficit is a situation where our Government spend more than it received and thus we are living off credit nowadays. It is similar to households spending more than it earned thus had to rely on bank credit and credit cards to supplement their deficit spending. Malaysia’s budget deficit of 4.5% to GDP is considered one of the highest in Asia and it will not end well unless we start implementing policies that promote more savings and less spending. The following is the chart for our Government budget deficit as of 2004.
Pasca PRU13: 'Sekarang pun rakyat rasa dah duduk dalam hutan'

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, Datuk Seri Noh Omar tidak perlu untuk menyuruh rakyat yang tidak berpuas hati dengan sistem pilihan raya negara ini "duduk di dalam hutan" kerana sememangnya Malaysia sudah pun seperti berada dalam hutan.

Menurutnya, negara ini sebenarnya sedang ditadbir menggunakan undang-undang rimba, sehingga membenarkan segala penipuan pilihan raya berlaku secara berleluasa.

"Rakyat bukan nak masuk hutan sebab mereka rasa memang duduk dalam hutan dah apabila negara ditadbir guna undang-undang rimba," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Noh yang juga timbalan pengerusi perhubungan BN Selangor semalam yang berkata, individu yang tidak suka dengan sistem pilihan raya negara ini sewajarnya "duduk di dalam hutan".

Noh turut menyifatkan mereka yang mengadakan himpunan membantah penipuan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) sebagai melampaui batas dan tidak hormat kepada perlembagaan.

Ekoran itu beliau menyarankan mereka agar duduk dalam hutan.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, himpunan Black505 yang diadakan di seluruh negara itu sebenarnya adalah mahu membebaskan negara dari cengkaman undang-undang rimba yang diamalkan Umno BN.

Obsesi dengan ‘pengkhianatan Cina’ meracuni wacana selepas PRU13...UMNO@BN lupa daratan 1999 'Cina Penyelamat Mereka'

23 Mei — Hampir tiga minggu selepas Pilihan Raya 2013, ahli politik dan perniagaan pulang dari Putrajaya bercakap tentang suasana kecewa dengan pemimpin Barisan Nasional (BN) berfikir dan bercakap tentang pengkhianatan Cina dan bukan Melayu dalam pilihan raya terbaru Malaysia.
Ramai percaya pemimpin-pemimpin ini seharusnya berhenti berfikir atau bercakap seperti itu kerana ianya meracuni wacana selepas pilihan raya. Di kedai kopi dan tempat bersantai, kelompok ini mengatakan cakap-cakap sedemikian hanya akan memecah belahkan negara yang telah berpecah disebabkan kelas dan pendapatan.
Mereka membangkitkan tentang analisis yang menunjukkan pengundi sebahagian besarnya mengundi berdasarkan isu nasional, lokasi, tahap pendapatan dan kumpulan umur berbanding pandangan simplistik “tsunami Cina” menyebabkan sokongan BN berkurangan.
“Terdapat pemimpin dalam kumpulan pemikir, bercakap sesama sendiri bahawa Cina telah mengkhianat BN, bukan kaum lain. Mereka masih berfikir dalam kerangka kaum,” kata seorang ahli politik yang baru pulang dari Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya.
“Cina meninggalkan MCA lebih daripada apa-apa lagi disebabkan oleh ideologi, bukan kaum,” tambah beliau.

Adam Adli mengaku tak bersalah tuduhan hasutan, bebas dengan ikat jamin RM5,000


 
Aktivis siswa Adam Adli Abdul Halim mengaku tidak bersalah atas tuduhan mengeluarkan kata-kata hasutan melalui satu ucapan pada 13 Mei lalu.
NONEAnak muda berusia 24 tahun itu mengaku tidak bersalah apabila tuduhan berkenaan dibacakan ke atasnya di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Norsharidah Awang.

Beliau didakwa mengeluarkan kata-kata hasutan dengan menyeru rakyat turun ke jalan raya untuk menumbangkan kerajaan pimpinan Umno dan BN.

Mahkamah menetapkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin dan kes berkenaan akan disebut semula pada 2 Julai.

Tuduhan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 itu memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang tiga tahun dan denda maksimum RM5,000 atau kedua-duanya.

Adam Adli diwakili peguam S Ambiga.

Terlibat dengan rasis: Presiden Cuepacs tidak matang?


KUALA LUMPUR: Pengerusi Lajnah Pekerja dan Peneroka Bandar PAS, Anuar Tahir menyifatkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Omar Osman mengenai isu Air Asia sebagai tidak matang.

(Presiden Cuepacs dengan PM)

Jelasnya, sebagai seorang presiden yang mewakili pekerja-pekerja awam, beliau sepatutnya berfikir sebagai seorang yang lebih terpelajar dan bukannya terpengaruh dengan hasutan orang lain.

Beliau mengulas kenyataan Omar yang menggesa kakitangan awam seluruh negara memboikot perkhidmatan AirAsia ataupun menjadikan syarikat penerbangan itu sebagai pilihan terakhir untuk ke mana-mana destinasi.

Gesaan Omar disiarkan oleh Utusan Malaysia yang sedang berperang dengan Air Asia ekoran satu kritikan CEO Air Asia-X terhadap akhbar Umno itu.

Utusan menjadikan kes seorang penumpang wanita Air Asia dengan anaknya yang terkandas di Vietnam sebagai senjata untuk menyerang syarikat penerbangan tambang murah yang berasal dari negara ini itu.

Tipu PRU : Kalau tak puas hati, inilah masanya guna undang-undang - SPR


Wan Ahmad Wan Omar SHAH ALAM - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan sistem pilihan raya yang diamalkan perlu diubah dengan menggunakan pendekatan undang-undang bukan "turun ke jalan raya".

Timbalan Suruhanjaya SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, Malaysia mengamalkan sistem "Westminster" di dalam pilihan raya di mana kemenangan sesuatu kuasa berdasarkan majoriti kerusi Parlimen dan Dun yang dipertandingkan.

Menurutnya, undi popular tidak diambil kira di Malaysia untuk menyumbangkan kepada kemenangan pilihan raya lalu membentuk kerajaan.

"Sistem dalam pilihan raya terbahagi kepada dua, satunya menentukan kemenangan melalui majoriti mudah berdasarkan kepada jumlah kerusi yang dimenangi.

"Keduanya perwakilan berkadar yang mengira undi popular, ini dibuat di negara yang ada Presiden sebagai ketua negara.

Tipu PRU: Sistem pilihan raya Malaysia dicipta untuk kekalkan kuasa BN, kata ahli akademik


Pakar akademik dan analis mengambil bahagian pada forum “Implikasi daripada keputusan PRU13 dan prospek pembaharuan pilihan raya”. — Gambar oleh Saw Siow FengPETALING JAYA, 23 Mei — Barisan Nasional (BN) akan terus kekal memerintah selagi sistem pengundian “first past the post” terus digunakan di Malaysia walaupun persempadanan semula dilakukan, kata ahli akadamik Amer Saifude malam tadi.
Timbalan pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMCEDEL) itu menjelaskan persempadanan semula kawasan pilihan raya pada akhir tahun ini akan memberi kelebihan kepada gabungan dipimpin oleh Datuk Seri Najib Razak dan akan memberikan keputusan lebih baik kepada BN berbanding Pilihan Raya 2013.
“Selagi mana kita mengguna pakai sistem first past the post, ia akan menjadi kelebihan untuk BN,” kata Amer dalam satu forum berkenaan kesan Pilihan Raya 2013 di sini malam tadi.
“Sejarah menunjukkan setiap kali persempadan semula, prestasi BN akan meningkat,” tambahnya.
BN yang diketuai Najib hanya memperolehi 47 peratus undi popular walaupun menang Pilihan Raya 2013 dengan majoriti mudah sebanyak 133 kerusi, berbanding 89 kerusi dimenangi Pakatan Rakyat (PR).
Beliau turut berkata Najib adalah Pengerusi BN pertama yang paling lemah ketika tempoh penggal pertama menjadi perdana menteri, kesan akibat kegagalan sistem tersebut.
Kegagalan sistem berkenaan jelas Amer dapat dilihat bagaimana BN yang tidak pernah mencatatkan 60 peratus undi popular masih menang dengan junmlah besar yang ditandingi mereka.
Amer Saifude: “Setiap kali persempadan semula, prestasi BN akan meningkat.”Beliau turut menjelaskan bagaimana beberapa kerusi di seluruh negara dipersempadankan semula tanpa sebab yang kukuh.
“Sesetengah persempadanan semula itu tidak masuk akal dan tidak adil, ia biasanya dilakukan untuk kepentingan sesuatu pihak,” katanya.
Beliau bagaimanapun turut berkata sebarang keputusan dan cadangan bagi merombak kedudukan sempadan perlu mendapat keputusan dua pertiga anggota Dewan Rakyat di Parlimen.
Beberapa pemimpin PR telah menyuarakan hasrat mereka untuk mengambil kesempatan daripada pertambahan kerusi di Parlimen untuk memastikan kedudukan persempadan itu dilakukan dengan adil apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melaksanakan persempadanan semula penghujung tahun ini.

FULL STORY FROM THE WHITE HOUSE: US concerned about GE13 fraud, urges investigations


FULL STORY FROM THE WHITE HOUSE: US concerned about GE13 fraud, urges investigations

The White House
Office of the Press Secretary

On behalf of the President and the people of the United States, we congratulate Prime Minister Najib on his coalition’s victory in Malaysia’s parliamentary elections on Sunday May 5.
We also congratulate the people of Malaysia, who turned out in record numbers to cast their votes, as well as the parties of the opposition coalition on their campaigns, as a vibrant opposition is a foundation of democracy.
We note concerns regarding reported irregularities in the conduct of the election, and believe it is important that Malaysian authorities address concerns that have been raised. We look forward to the outcome of their investigations.
The United States looks forward to continuing its close cooperation with the government and the people of Malaysia to continue to strengthen democracy, peace, and prosperity in the region.

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/05/08/statement-press-secretary-malaysia-s-elections

Sebelum PRU Hamba..Lepas PRU Jadi Raja : Gaji PM Najib dan Kabinetnya

P/s: Sebelum PRU merekalah "hamba", selepas PRU merekalah "raja".

Lensa: Situasi di luar Pusat Tahanan Jinjang 18 ditahan


depan Lokap Berpusat Jinjang
 

 Polis letak penghadang. Orang ramai berkumpul diluar hadangan dengan aman. Kami tak ganggu sesiapa. Penduduk pun tak komplen. 

Tentera Sulu masuk Sabah bawak senjata takde pun disambut dengan tear gas, kita rakyat Malaysia berkumpul aman bawak lilin depan lokap terus kena hambat macam penjenayah.Walaupun jalan di depan pusat lokap jinjang sudah ditutup, Tetapi orang yang menghadiri perhimpunan mlm ini, lebih daripada malam yg sebelum ini!


Balai Polis Jinjang,KL- Polis mula menahan orang ramai yang berkumpul tanda solidariti pembebasan Adam Adli.

Police started arresting supporters of Adam Adli at Jinjang Utara police lockup in KL...Stand off before the arrest at Jinjang Utara lockup.Police are dispersing the crowd and start arrest people!14 Male and 4 female had been retained. DAP Segambut YB Lim Lip Eng , YB Dr Zulkilifi was to make sure the retained is not harmed while negotiating with the officer it is refused that the retained can be visit by lawyer... what is law with Malaysia enforcement?

Police have detained 18 people who were among those who had gathered in front of the Jinjang police station tonight in a show of solidity towards student activist Adam Adli.

It is believed the 18 picked up during tonigt’s candlelight vigil comprised 14 men and four women.
Adam who was detained last Saturday and is expected to be charged with sedition tomorrow following statements he made during a forum which was held last May 13.