Jumaat, 17 Mei 2013

Perkauman: Siapa musuh kita?

Mohd Izzuddin Ramli

17 MEI — “Perkauman adalah sangat semalam”. Antara ungkapan popular dilaungkan di banyak negara yang masyarakatnya telah melihat isu perkauman sebagai suatu perkara yang sudah ketinggalan. Di Amerika misalnya, tidak ada lagi kisah perhambaan antara orang kulit putih dengan orang kulit hitam, sejarah persengketaan antara puak Yahudi dan kaum Aryan di German suatu ketika dahulu juga kini hanya boleh dikesan melalui rakaman-rakaman sejarah sahaja.
Malah tidak sedikit penyanyi-penyanyi di dunia terus menerus mengalunkan pelbagai lagu yang membawa pesan-pesan anti-perkauman. John Lennon penyanyi berasal dari Amerika suatu ketika dahulu popular dengan lagunya “Imagine”, Michael Jackson dengan lagu “Black and White”, U2 kumpulan rock terkenal dari Ireland menyayikan lagu “Pride”, Johnny Cash penyanyi folk Amerika dengan lagu “White Girl” dan Billy Bragg dengan “All You Fascist”. Tidak terlepas Bob Dylan ketika menghempaskan kemarahannya terhadap Ku Klux Klan (KKK), sebuah pertubuhan perkauman melampau di Amerika turut memanifestasikannya melalui lagu yang berjudul “The Death of Emmett Till”. Masyarakat di setiap belahan dunia secara umum semakin mengakui bahawa perlawanan manusia lewat perbezaan warna kulit ternyata sudah tidak relevan.
Disaat masyarakat dunia sudah mulai menanggalkan kaca mata perkauman sebagai satu-satunya cara untuk melihat dinamika kehidupan manusia, malang sekali bagi sesetengah daripada kita di negara ini masih lagi terperangkap dan bahkan sengaja menggunakan kerangka pandang sebegini. Dalam banyak hal, baik dari aspek ekonomi, politik mahupun sosial, tentang apa yang kita makan, dengan siapa kita berjual-beli atau dengan siapa kita berteman dan bersiar-siar masih sahaja dibatasi dengan jaring-jaring perkauman. Apalagi keadaan dilihat semakin membarah setelah berakhirnya musim pilihanraya. Kenyataan-kenyataan dan ucapan-ucapan yang berbaur perkauman, analisis-analisis yang seakan-akan tidak boleh menemui jawapan jika tidak diukur melalui kerangka kaum terus menerus berlangsung — baik dari ahli politik mahupun orang perorangan. Api-api perkauman kini masih lagi menyala dan terus diperbesar.

Hijrah: Dr Agus persoal kenyataan Zahid


KUALA LUMPUR: Penganalisis politik, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff terkejut apabila Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang baru dilantik menjadi Menteri Dalam Negeri meminta rakyat yang enggan menerima sistem pilihan raya Malaysia berhijrah ke negara lain yang menjalankan pilihan raya mengikut sistem yang digemari.

“Mengapa DS Zahid boleh mengeluarkan kenyataan sebegini?” tanya beliau di dalam Facebooknya.

Beliau juga mempersoalkan apakah salah jika rakyat mempersoalkan pelaksanaan sistem pilihan raya yang ada dan apakah perlembagaan negara kita menghalangnya.

“Setahu saya, Perkara 10 Perlembagaan menjamin hak rakyat untuk bebas mengeluarkan pendapat, berhimpun dan berpersatuan,” jelasnya.

Tambahnya, tidak ada satu klausa pun dalam perlembagaan yang membenarkan menteri untuk memberitahu rakyatnya supaya berhijrah ke negara lain hanya kerana berbeza pendapat dalam politik.

Pasca PRU13: Harga petrol tidak diturunkan!

Oleh SELENA TAY
Undi popular yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat (PR) ialah 51%. Ini bermakna majoriti rakyat telah mengundi Pakatan dengan mengharapkan bahawa harga petrol akan diturunkan pada 6hb Mei 2013. Inilah yang telah dijanjikan oleh ketua pembangkang, Anwar Ibrahim jika Pakatan berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan pada 6hb Mei yang lalu.


Tetapi ini gagal direalisasikan kerana walaupun PR meraih lebih banyak undi popular, jumlah kerusinya di Parlimen adalah kurang dari BN dan oleh itu BN lah yang membentuk Kerajaan Persekutuan. Justeru itu, diharap pula bahawa Kerajaan BN tidak akan naikkan harga petrol kerana ini akan mengecewakan rakyat terutamanya golongan miskin dan yang berpendapatan rendah kerana mereka akan dibebankan lagi dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.
Dengan peningkatan kos sara hidup yang berterusan, kesan yang diperolehi dari BR1M yang berjumlah RM500 itu pun tidak dapat dirasai kerana jumlah tersebut akan habis digunakan selepas menolak pembayaran bil-bil bulanan dan perbelanjaan di pasar pagi pada hujung minggu. Di bandar-bandar yang besar pula, jumlah RM500 boleh tahan selebih-lebihnya dua minggu sahaja dan itupun jika sebuah rumahtangga itu kecil dan mengamalkan dasar yang amat kedekut.
Dan jika Cukai Barangan Dan Perkhidmatan dilaksanakan dalam tahun ini, maka rakyat yang miskin akan dibebankan lagi. Kerajaan BN mestilah prihatin kepada rakyat yang miskin seperti yang telah diuar-uarkan dalam jelajah Janji Ditepati mereka untuk menjadi sebuah kerajaan yang berprihatin dan mesra rakyat.

Antara mencintai tanahair dan penguasanya

Oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Hadis ‘Cintakan tanahair itu daripada iman' tidak sahih. Bahkan ia hadis maudu' (palsu). Ini dinyatakan oleh al-Saghani (meninggal 650H/1252M) dalam karyanya al-Maudu‘aat. Ini dipersetujui oleh para ilmuwan ulung hadis seperti yang disebut oleh ‘Ali al-Qari dalam bukunya al-Masnu' fi Ma'rifat al-Hadith al-Maudu'.


Walaupun hadis ini palsu (fabricated) dari sudut kesabitannya (authenticity) daripada Nabi Muhammad SAW, namun ada tokoh seperti Muhammad Tahir al-Fatani (meninggal 986H/1578M) dari India dalam karyanya Tazkirah al-Maudu‘aat menyatakan dari sudut maksud ataupun isi kandungannya benar.

Dalam kata lain menurut pendapat beliau, hadis ini memang tidak sabit daripada Nabi SAW, tetapi kandungan maksud yang terdapat dalam teks itu benar. Ertinya, cinta tanahair itu termasuk dalam iman.

Pun begitu, sarjana hadis lain seperti Muhammad Nasir al-Din al-Albani memberikan komentar yang berbeza. Dalam karyanya Silsilah al-Da'ifah wa al-Maudu'ah, beliau menyebut:

"Makna hadis ini tidak betul. Ini kerana cintakan tanahair sama seperti cintakan nyawa, harta dan seumpamanya. Semua itu sudah wujud dalam jiwa insan. Tidak dipuji kerana mencintainya, tidak juga ia termasuk dalam kelaziman iman. Tidakkah engkau lihat semua manusia berkongsi cinta tersebut? Tiada beza antara yang mukmin dan yang kafir" (1/110. Riyadh: Maktab al-Ma'arif).

Fitrah

Pendapat al-Albani ini benar dari satu sudut bahawa ia sesuatu yang termasuk dalam gharizah iaitu tabiat semulajadi insan ataupun fitrah. Namun menyatakan ia tidak terpuji adalah sesuatu yang kurang tepat. Islam memuji manusia yang hidup berpegang kepada fitrah.
Sayang harta yang mengelakkan pembaziran dipuji dalam Islam. Sayang nyawa yang menghalang kemusnahan diri diperintahkan oleh al-Quran. Pembaziran dan pemusnahan jiwa diharamkan. Sudah pasti cinta tanahair yang menghalang kerosakannya sesuatu yang dipuji.

Sesuatu yang sama antara Muslim dan non-Muslim bukan bererti tidak dipuji dalam Islam. Menyayangi anak-anak dan ibubapa sesuatu yang dikongsi oleh Muslim dan bukan Muslim. Ia terpuji. Menghilangkan bahaya di jalanan, termasuk dalam cabang iman.
Orang bukan Muslim juga melakukannya. Walaupun untuk mereka ia tidak termasuk dalam iman tetapi mereka juga melakukannya. Ia sesuatu yang terpuji. Persamaan tidak menafikan kebaikan. Pandangan al-Albani di sini kurang kemas untuk diterima.

Kasih Nabi Muhammad SAW

Pasca PRU13: Menunggu Reaksi Mahathir Mengenai Kabinet Baru Najib

Oleh Shahbudin Husin
Kabinet baru yang diumumkan Najib semalam menerima reaksi yang berbagai daripada masyarakat umum. Ada yang memuji dan tidak kurang yang mengeji. Ada yang gembira dan ada pula yang tidak berapa suka dengan kabinet baru itu.

Yang mempertikaikan kerana Najib masih mengekalkan sebahagian besar wajah-wajah lama dan terdapat juga yang menyifatkan saiz kabinet ini masih lagi berskala besar, tidak sepadan dengan jumlah penduduk negara yang hanya berjumlah 28 juta orang.
Selain itu terdapat juga beberapa perlantikan yang mendapat pujian umum seperti CEO Maybank, Wahid Omar sebagai Menteri di JPM dan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Belia dan Sukan. Kedua mereka ini bukan saja mendapat pujian dan kata-kata penghargaan daripada rakyat biasa, malah juga daripada beberapa pemimpin parti pembangkang.

KJ terutamanya, mendapat fokus utama kali ini. Setelah tercicir selama empat tahun sedangkan pesaing yang ditewaskannya dalam perebutan Ketua Pemuda UMNO pada 2008, Mukhriz Mahathir diberi jawatan timbalan menteri, begitu juga naibnya, Razali Ibrahim yang turut dijadikan timbalan menteri, dengan perlantikan sebagai menteri kali ini umpama ganjaran berkat kesabarannya selama empat tahun itu.

Sementara banyak orang menerima perlantikan KJ, Kelab Chedet secara terbuka menolak perlantikan KJ ini atas alasan yang dikatakannya sudah difahami oleh semua orang dan tidak perlu diperjelaskan lagi kepada umum. Adalah dipercayai penolakan itu kerana dalam pemilihan 2008 KJ telah didapati terlibat dalam unsur-unsur politik wang semasa pertandingan oleh Lembaga Disiplin UMNO. Bagaimanapun beliau hanya diberikan amaran dan dibenarkan bertanding.

Kaitan lain mungkin mengenai penglibatannya dalam apa yang dipanggil budak-budak tingkat 4 yang menguasai kepimpinan Pak Lah ketika itu sehingga membuatkan Mahathir menjadikan campurtangan serta penguasaan mereka dalam kepimpinan negara sebagai asas utamanya menyerang dan berusaha menjatuhkan Pak Lah ketika itu.

PECAT ZAHID HAMIDI DARI KABINET DAN UMNO!


Baru sahaja menang dengan kontroversi dan margin yang kecil, tiba-tiba Naib Presiden Parti Rasis Umno mengeluarkan kenyataan biadap yang menyinggung rakyat Malaysia. Zahid Hamidi 

Dengan angkuh dan biadap Ahmad Zahid Hamidi menyeru golongan yang enggan menerima sistem pilihan raya Malaysia agar meninggalkan negara ini dan berhijrah ke negara yang menjalankan pilihan raya mengikut kaedah yang digemari.

Beliau yang baru dilantik mengetuai kementerian dalam negeri mensasarkan perkara itu kepada golongan pengikut parti politik yang berpakaian serba hitam dalam kempen bagi membantah keputusan pilihan raya umum ke-13.

“Pemimpin-pemimpin parti pembangkang khususnya PKR dan DAP telah mengelirukan anak-anak muda Cina dan para pengikut yang buta politik untuk berpakaian serba hitam sebagai tanda protes terhadap keputusan PRU-13 yang dianggap memihak kepada mereka mengikut undi popular,” katanya.

Jika golongan ini mahu menerima pakai list system atau single transferable vote seperti mana yang digunakan oleh negara-negara republik, sepatutnya mereka berhijrah ke negara-negara berkenaan untuk mempraktikkan kepercayaan politik mereka,” katanya dalam tulisan di akhbar Utusan Malaysia semalam.

Zahid memang tidak sedar diri. Beliau naik menjadi menteri dan elaunnya dibayar oleh rakyat melalui pembayaran cukai dan sebagainya. Beliau tidak layak menjadi menteri dan pemimpin negara kerana tidak sanggup menerima pandangan dan pendapat orang lain. Orang seperti layak menjadi Ketua Gangster di mana pendapatnya sahaja yang betul dan tidak boleh disanggah.

Kit Siang gesa Parlimen cela Zahid

Ketika Khairy Jamaluddin berkata pandangan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta golongan yang enggan menerima sistem pilihan raya berhijrah ke negara lain dianggap padangan peribadi, ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang pula menggesa parlimen mencela menteri dalam negeri itu.

Dalam kenyataannya Lim berkata tidak memadai bagi Khairy yang baru dilantik menteri belia dan sukan untuk mengelak daripada menjawab isu tersebut dengan menyatakan ia "pandangan peribadi" dan tidak mencerminkan pendirian kerajaan.

"Bagaimana Khairy tahu bahawa kenyataan Ahmad Zahid yang memalukan itu tidak mencerminkan kedudukan kerajaan BN? Adakah Khairy telah mendapat jaminan perdana menteri atau timbalan perdana menteri bahawa kabinet baru akan menolak kenyataan Zahid dengan satu kenyataan rasmi?" tanya pemimpin DAP itu.

"Adakah Khairy akan mengambil inisiatif sewaktu mesyuarat kabinet untuk mencadangkan jemaah menteri menjarakkan diri dan menolak kenyataan Zahid itu?" tanya Lim lagi.

Lim berkata, seseorang akan menjangka, ekoran keputusan pilihan raya umum ke-13 yang menunjukkan BN pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak mendapatkan 48 peratus undi popular berbanding dengan 51 peratus untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat, seseorang itu akan menjangka para menteri bersikap merendah diri, mudah didekati dan sensitif.

Tetapi malangnya, kata Lim, rakyat melihat keangkuhan Ahmad Zahid ketika menjadi salah seorang menteri kanan dalam kabinet Najib selepas pilihan raya umum itu.

Kenapa Ahmad Maslan pilih perkataan ‘meliwat’?KUALA LUMPUR: Orang berkata penggunaan bahasa melambang watak dan keperibadian seseorang.

Mungkin itulah yang ingin dicerminkan oleh Datuk Ahmad Maslan, Ketua Penerangan Umno hari ini dalam tulisannya di Utusan Malaysia yang bertajuk: “Jangan ‘meliwat’ fikiran rakyat”.

Dalam artikelnya, Ahmad menekankan bahawa himpunan aman dan demonstrasi jalanan tidak wajar disalahgunakan, sebaliknya bantahan terhadap proses pilihan raya hendaklah dibuat menerusi petisyen pilihan raya.

Sambil mengakui bahawa BN tewas undi popular di tangan Pakatan Rakyat, Ahmad berkata sistem pilihanraya negara mementingkan jumlah kerusi yang dimenangi.

“Oleh itu, pembangkang yang sering mendakwa mereka pandai dan layak memerintah sepatutnya faham undang-undang negara ini dan jangan memalukan diri sendiri. Jangan 'meliwat' pengetahuan dan akal sendiri. Malulah dan hormatilah rakyat.

“Setiausaha SPR, Datuk Kamarudin Baria menjelaskan, BN berjaya meraih 47% undi popular, manakala PKR 20.0%, DAP 15.4% dan Pas 14.5% (jika dijumlahkan hanya 49.9%),” kata beliau.

Namun bagaimana pengetahuan dan akal boleh ‘diliwat’ hanyalah Ahmad yang mengetahuinya.

Sebelum ini, Ahmad turut menimbulkan kontroversi apabila mengaku menonton video lucah yang diledakkan oleh Datuk T bersama isterinya.

DAP: Tangkap penjenayah, bukan pemimpin Pakatan

Ketua polis negara yang baru Tan Sri Khalid Abu Bakar mesti membuang persepsi negatif bahawa beliau mempolitikkan pasukan keselamatan demi kepentingan BN dengan menumpukan kepada usaha membanteras jenayah dan bukan mensasarkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Ketua Menteri Pulau Pinang dap special meeting 110313 lim guan engLim Guan Eng (kanan) berkata, Khalid mesti membuktikan ikrarnya untuk mengutamakan keselamatan rakyat dan mengembalikan persekitaran yang selamat untuk orang ramai.

"Ikrar tersebut pastinya akan diuji supaya tidak menjadi janji mulut semata-mata tetapi mesti dibuktikan dengan kejayaan menurunkan kadar jenayah di dalam negara," katanya yang juga setiausaha agung DAP.

Dalam kenyataannya hari ini, Lim berkata, keselamatan awam antara isu pilihan raya umum yang menyaksikan rakyat meluahkan kebimbangan mereka terhadap peningkatan jenayah meski indeks jenayah menurun sebanyak 7.6 peratus dalam tahun 2012.

"Tan Sri Khalid boleh menjadi ketua polis negara yang lebih teruk daripada pendahulunya, kecuali jika beliau boleh menunjukkan kejayaannya membanteras penjenayah dan bukan menguruskan musuh politik BN," katanya.

Wang Rakyat Jadi Mangsa : Syarikat kerajaan mengalu-alukan pelantikan Kabinet dengan iklan muka penuh, mengundang kritikan


KUALA LUMPUR, 17 Mei — Syarikat kerajaan yang ditubuhkan bagi membina rumah mampu milik bagi golongan berpendapatan rendah dikritik hari ini kerana membayar untuk iklan muka penuh di akhbar Utusan Malaysia milik Umno dan The Star milik MCA untuk memberi ucapan tahniah kepada Datuk Husni Hanadzlah kerana dilantik semula sebagai menteri kewangan kedua.
Iklan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) (gambar) menyiarkan gambar bewarna Husni dari ahli lembaga pengarah, pengurusan dan pekerja.
Menurut seorang pegawai The Star, SPNB dikenakan bayaran RM59,529.60 untuk iklan tersebut.
Pegawai Utusan Malaysia pula mengatakan mereka mengenakan bayaran sebanyak RM37,000 kepada SPNB.
“Mengapa badan berkanun menggunakan duit pembayar cukai untuk mengucapkan tahniah terhadap pelantikan semula menteri? Ini amalan membodek,” kata ahli Parlimen DAP Tony Pua kepada The Malaysian Insider.
 “Sesiapa yang meluluskan ini seharusnya dihukum.”
SPNB adalah syarikat dimiliki penuh oleh Kementerian Kewangan.
Ini merupakan penggal kedua Husni memegang portfolio itu bersama-sama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang melantik dirinya sendiri sebagai menteri kewangan I.
Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad mengatakan iklan tersebut sebagai “pembaziran” wang awam dan melambangkan obsesi hubungan awam yang telah terbukti tidak memberikan banyak kesan sepertimana semasa Pilihan Raya 2013 lalu.
“Adalah sesuatu yang luar biasa untuk syarikat, terutamanya syarikat kerajaan, untuk mengucapkan tahniah kepada seseorang individu menteri. Ini adalah pembaziran dan menunjukkan contoh tidak baik.

Politik Harapan lawan Politik Ketakutan

Oleh RAYUSA
DARI segi negatif, memang keputusan PRU13, 5 Mei lalu amat menyedih, mengecewa serta mengejutkan pemimpin Pakatan Rakyat dan penyokongnya. Bayangkan, di tengah-tengah mood kemarahan rakyat membuak-buak terhadap kerajaan BN, rejim itu masih gagal ditumbangkan.

Kesedihan amat dirasai apabila kerajaan PAS Kedah tumbang; Perak gagal dirampas semula; beberapa negeri sasaran gagal ditawan; Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu tewas di Parlimen Pendang; serta dua Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Dato’ Husam Musa turut kecundang, masing-masing di Parlimen Pulai dan Putrajaya. Kekecewaan terpaksa ditelan kerana Dato’ Seri Najib Razak mendapat mandat pertama sebagai Perdana Menteri; Dato’ Seri Tengku Adnan Tengku Mansor masih menguasai Parlimen Putrajaya; dan Tan Sri Isa Samad kembali ke Dewan Rakyat.
Kejutan turut menekan jiwa kerana kalimat “Ini kalilah” belum berjaya di Sabah, sehingga ramai memperolokkannya menjadi “Lain kalilah!”
Namun, jika direnung dari segi positif, keputusan PRU13 sebenarnya adalah “tsunami politik” kedua. Ada banyak contoh yang boleh mengubati kesedihan dan kekecewaan. serta membakar semangat untuk berjuang memenangi PRU14.
Walaupun kehilangan Kedah, Pakatan berjaya sekali lagi menafikan penguasaan dua pertiga BN di Parlimen. Jika pada PRU12, BN memiliki 140 kerusi, pada PRU13, BN kehilangan tujuh kerusi. Ertinya, prestasi Najib lebih buruk daripada prestasi Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Pakatan berjaya menambah jumlah kerusi dari 82 kepada 89, dan bilangan kerusi Dun dari 197 kepada 230. Kejayaan Pakatan besar maknanya kerana jutaan ringgit dibelanjakan BN untuk makan malam percuma, hadiah dan menyebarkan pembohongan dalam media utama, khususnya politik jijik dan tercela lantaran takut kalah.

ANOTHER BAD OMEN FOR NAJIB: 5 ministers 'illegal' as they haven't been sworn in as Senators!

It is neither a good omen nor a good start for Datuk Seri Najib Razak’s post-13GE Cabinet.
Already Najib’s new Cabinet labours under a cloud of legitimacy for the simple reason that Datuk Seri Najib Razak’s Prime Ministership is under a cloud of legitimacy - not only because Najib and Barisan Nasional got 47% popular vote as compared to Anwar Ibrahim and Pakatan Rakyat’s 51% popular vote, but also because the 13GE was the most unfair and dirtiest general elections in the nation’s history.
ANOTHER BAD OMEN FOR NAJIB: 5 ministers 'illegal' as they haven't been sworn in as Senators!If the 13GE had been clean, free and fair, with a level playing field for both coalitions, Anwar and PR would not only have an increased popular vote over 60 per cent or even exceeding 65 per cent, but would also have won a majority of the 222 parliamentary seats in the country.
Now, Najib’s post-13GE Cabinet has also become a farce and even a joke as it has two illegal Ministers and three illegal Deputy Ministers although they have gone through an unlawful oath-taking ceremony before the Yang di Pertuan Agong yesterday.
It is sad and shocking that the Prime Minister’s Department and the various government departments involved have become so careless, negligent and remiss that the fullest compliance with the proper laws, regulations, proprieties and protocols have been ignored or even violated – which should never have happened in a 56-year-old parliamentary democracy under six Prime Ministers.
Even the Transparency International-Malaysia Election Integrity Pledge signed by the Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak on Feb. 20 to comply and observe four principles of good governance had been disregarded, the four principles being:
> Truth, integrity, ethical conduct and accountability, including not accepting or giving bribes or being involved in corrupt practices in any way;
> Upholding and giving priority to the interests of the rakyat as a whole;
> Good governance and transparency; and
> Compliance with all the applicable laws and regulations of Malaysia.
Violation of Election Integrity Pledge - will Paul Low suddenly lose his tongue now?
It cannot be more ironical that Paul Low, President of TI-M who witnessed Najib’s signing of the Election Integrity Pledge is himself party to the violation of the Pledge on his appointment as Minister in the Prime Minister’s Department.
Yesterday, after the swearing-in ceremony for Ministers and Deputy Ministers before the Yang di Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah at Istana Negara, Najib convened a two-hour Cabinet session at the Cabinet Room in Putrajaya.
However, a dark cloud hanged over both proceedings – as up to the present moment, Datuk Paul Low and Datuk Seri Abdul Wahid Omar (both Prime Minister’s Department) are not legally Ministers and Waytha Moorthy (PM’s Office) , Dr. J. Loga Bala Mohan (Federal Territories) and Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah (Domestic Trade, Co-operatives and Consumerism) are not legally Deputy Ministers as they have not been sworn in as Senators.
Was the two-hour first Cabinet meeting yesterday tainted by illegality because of the attendance of two illegal Ministers, Paul Low and Abdul Wahid.
Transparency already tainted

Kabinet Najib Tidak Iktiraf Sumbangan Wanita ? - BULETIN 13

Peguam Dakwa Polis 'Reka Cerita'

PKR Kecam Tuduhan Terhadap Nik Nazmi

Zahid's atrocious political language

Ahmad Zahid Hamidi, the new Home Minister yesterday issued a depraved statement by asking Malaysians who do not believe in the system of democracy practiced here to emigrate. He was referring to the claim by certain quarters that BN has morally lost the mandate of the rakyat since the coalition only managed to secure 47 percent popular votes in the last GE. Unambiguously Zahid took the claim incorrectly as if Pakatan Rakyat is putting up a claim to govern the country just by the popular votes secured by them in the just concluded GE.
PR was just referring to the crude fact that BN has lost moral legitimacy as a truly mandated government by the rakyat as it secured less than the percentage earned by Pakatan Rakyat. By the number of seats, no one in the correct state of mind would deny the fact that BN has earned marginally supplementary seats of 133 altogether. To Zahid, let’s be a bit more grown-up and the emotional reaction should not have come from a senior member of the Cabinet.
Hundreds of thousand rakyat nightly assembled in various locations nation wide lately were against the election results which Pakatan Rakyat alleged were marred by massive fraud and rigging of the votes by UMNO and BN country wide during the GE.
Ahmad Zahid called upon those who believe in the single transferable vote systems which are normally practiced in the Republican countries should leave for those countries and suit themselves with their system. Ahmad Zahid said that we don’t practice that system here.

Politik perkauman BN ditolak rakyat – Mursyidul Am

KOTA BHARU: Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan pemimpin Umno dan BN terpaksa mencari dahan baru untuk berpaut selepas parti itu ditolak rakyat pada pilihan raya umum (PRU) lalu.
“Saya kira inilah bukti jelas menunjukkan bahawa BN sedar mereka semakin dipinggirkan rakyat. Politik perkauman dan penindasan yang diamalkan semakin ditolak rakyat.


“Dalam tidak sedar sebenarnya bukan dahan baru yang perlu dicari, bahkan pohon tua bernama BN itu perlu ditebang terus,” kata Mursyidul Am PAS di sini. Baru-baru ini bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin dilapor menyarankan DAP menyertai BN untuk menguatkan kerajaan BN. Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, beliau kurang percaya bagaimana seorang bekas pemimpin Umno yang masih setia kepada parti boleh mengeluarkan cadangan seperti itu.
“Bukankah DAP dituduh sebagai chauvinis, komunis dan kafir harbi sebelum ini. Bukankah DAP dituduh menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian dan berusaha menggadaikan kalimah Allah?
“Anehnya tiba-tiba hari ini DAP ditawar masuk BN. Daripada DAP masuk BN, lebih baik Umno keluar BN dan menyertai Pakatan Rakyat. Sedarlah, ideologi perjuangan Umno sudah ketinggalan zaman,” ujarnya.
Menurutnya juga perkembangan teknologi maklumat menyebabkan rakyat terdedah dengan pelbagai berita dan isu yang berlingkar dalam kalangan pemimpin Umno dan BN.
Katanya, sudah sampai masanya pemimpin BN dan Umno bermuhasabah sekiranya mereka tidak mahu hilang terus dari pentas politik negara.

Hadiah Pasca PRU13: Pelaksanaan GST tambah RM27b pada pendapatan kerajaan UMNO@BN....

Malaysia akan dapat menambah pendapatan sebanyak hingga RM27 bilion jika cadangan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sebanyak tujuh peratus dilaksanakan seperti di negara jiran, Singapura.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, berkata mekanisma pencukaian baru itu boleh menjamin pendapatan tambahan sebanyak RM20 bilion hingga RM27 bilion, apabila matang.

"Tahap matang ialah apabila setiap penduduk Malaysia mula menyumbang ke arah GST. Ia mestilah dilaksanakan sebaik sahaja penduduk Malaysia bersedia menerima mekanisma itu," tegas beliau.

Bercakap pada forum "GE13 - What it means for business? (PRU13 - Apa Ertinya bagi Perniagaan?)" di sini hari ini, Jala berkata pendidikan tentang GST dan bagaimana ia memberi faedah kepada ekonomi negara amat penting, dan juga agar warga Malaysia faham dan menerima mekanisma pencukaian itu nanti.

Beliau juga berkata GST akan menjana dana tambahan bagi kerajaan untuk dibelanjakan bagi kesejahteraan rakyat Malaysia, seperti apa yang dijanjikan dalam manifesto Barisan Nasional sebelum pilihan raya umum ke-13.

"Walaupun satu cukai baharu diperkenalkan, namun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah memberikan komitmen untuk menurunkan cukai korporat dan juga cukai pendapatan peribadi.

"Ini menunjukkan kerajaan mahukan keseimbangan dalam setiap langkah yang diambilnya, sama ada dari sudut ekonomi mahupun politik," kata Jala yang menerajui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu).

Badan pemikir: Kabinet Najib tidak akan berupaya tangani kehendak rakyat

KUALA LUMPUR, 17 Mei — Kabinet yang dibentuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selepas Barisan Nasional (BN) berjaya membentuk kerajaan Pusat selepas Pilihan Raya 2013 tidak akan berupaya menangani isu pokok dan perubahan yang dikehendaki rakyat kerana wakil Kabinet Najib jelas pertubuhan berkenaan menunjukkan Najib kekurangan calon yang berkelayakan.
Badan pemikir PKR turut menegaskan Kabinet baru Najib itu juga adalah kumpulan “pasukan lama” dan “tukang sorak” untuk mempertahankan kedudukan Presiden Umno itu ketika pemilihan parti majoriti Melayu berkenaan penghujung tahun ini.
“Institut Rakyat berpendapat Kabinet baru tidak akan serius dan berupaya menyelesaikan perubahan perkara pokok yang diinginkan dalam negara ini iaitu masalah sosio-ekonomi dan aspirasi demokrasi rakyat Malaysia,” kata pertubuhan berkenaan dalam satu kenyataan hari ini. “Kabinet baru itu hanyalah pasukan lama Najib untuk mempertahankan kerusi Presiden.”
Malahan, mereka turut merasakan anggota Kabinet Najib dalam bidang utama seperti kewangan, jenayah, pendidikan dan pertahanan nasional hanyalah “anggota yang tidak menunjukkan prestasi yang baik dan dikitar semula”.
“Institut Rakyat kecewa dengan barisan kabinet Najib kerana pada dasarnya, tidak ada transformasi, sederhana atau perpaduan kebangsaan yang didorong oleh anggota Kabinet yang baru ini,” tegas badan pemikir berkenaan dalam kenyataan tersebut.
Antara perkara yang dibangkitkan Institut Rakyat adalah kurangnya anggota Kabinet wanita, kitar semula pemimpin veteran  Umno dan BN, penurunan wakil masyarakat Cina dalam anggota Kabinet, perlantikan semula pemimpin yang bermasalah, dan banyak lagi.
“Kebimbangan utama adalah ‘tradisi’ tidak sihat dan buruk yang dilaksanakan sejak pentadbiran (bekas perdana menteri Tun Dr) Mahathir (Mohamad) bagi Perdana Menteri pada masa yang sama menjadi Menteri Kewangan.
“Ini bukan satu amalan biasa di negara-negara Komanwel yang lain atas sebab yang mudah bahawa semak dan imbang mesti dilaksanakan bagaimana kumpulan eksekutif membelanjakan wang negara,” katanya.

Zahid Hamidi Yang Sombong Dan Angkuh - Gaji Beliau Dibayar Oleh Pembayar Cukai..!!!

Oleh: Mohd Sayuti Omar

Luahan kemarahan Menteri Dalam Negeri Negeri yang baru Ahmad Zahid Hamidi kepada tindakan anak-anak muda yang memprotes keputusan pilihan raya lalu agar keluar dari negara ini dan mencari negara yang sesuai yang mengamalkan sisitem pilihan raya seperti mereka gemari adalah satu tindakan yang tidak bijak, bersifat sombong dan angkuh.

Sebagai seorang menteri Zahid seharusnya memahami jiwa anak muda yang memberontak kerana sebab-sebab yang mereka yakini benar. Anak muda walaupun emosi tetapi tindakan mereka berdasarkan fata yang rasional. Zahid sebagai orang separuh tua (kerana belum bongkok tiga) sepatut melayani anak muda dengan berhemah dan sopan bukannya dengan mengherdik penuh emosi.

Tidak perlu Zahid menunjuk bengkeng mentang-mentang dia baru dilantik menjadi menteri yang menjaga polis dan FRU. Sebengkeng Zahid pun mustahil taring akan tumbuh di mulutnya seperti kera atau singa.

Kita sebagai menteri adalah pemimpin untuk semua rakyat tidak kira lapisan masyarakat. Seorang menteri walaupun dia dari Umno tidak perlu bersifat seperti orang Umno semasa berdepan dengan pembangkang yang hilang kewarasan dan kesopanan adat. Zahid harus membezakan dia sebagai seorang menteri yang dibayar gaji oleh rakyat dengan dia sebagai seorang Naib Presiden Umno.

Kalau seorang pemimpin tidak dapat menguruskan suasana kebangkitan anak muda, macam mana kita dapat menangani isu-isu jenayah yang besar dan bergerak secara tersusun. Cabaran lebih besar kepada Zahid bukan menangani pesta demokrasi anak-anak muda di jalanan tetapi jenayah global. Zahid perlu memperbetulkan indeks jenayah di negara ini dengan angka yang realistik.

Kejadian tembak curi yang kerap berlaku ke belakangan ini adalah urusan utama Zahid. Zahid perlu mengherdik para penjenayah berkenaan bukannya menghalau anak muda mencari negeri baru.

Anak muda sedikit pun tidak peduli dengan herdikan Zahid itu tetapi mereka akan ketawa dan akan mengatakan; inikah kualiti menteri di bawah kabinet Najib Razak. Selepas itu mereka akan ketawa beramai-ramai hahahaha....

Sebab KENAPA Melayu masih menyokong Amno didedah

Pernahkah anda berhadapan situasi sebegini?

Apakah jawapan anda bila berhadapan orang sebegini terutama dari UMNO... dah tentu anda tahu jawapannya coz..

UMNO = Untuk Melayu No Otak!!!!

Sarawak dams will flood 2,300 sq km, warns BMF

Kelantan : Aura Tok Guru payungi pentadbiran baru

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

WALAUPUN Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat telah mengundurkan diri daripada menerajui pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan, namun auranya selaku ‘Tok Guru’ yang menerajui negeri Cik Siti Wan Kembang sebenarnya masih menjadi antara faktor besar meraih sokongan rakyat.


Hal ini diakui oleh Menteri Besar yang baharu, Dato’ Ahmad Yaakob yang menggantikan beliau selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) kerana khidmat bakti dan idea Tok Guru dalam meladangi sokongan rakyat di Kelantan. Bagi Ahmad Yaakob, usaha Tok Guru Nik Aziz dalam meletakkan kelainan dan mencari sampel sebuah kerajaan sebaik menang pada tahun 1990 amat mengkagumkan, dan ia masih segar dalam ingatan rakyat Kelantan secara keseluruhannya.
Ahmad Yaakob mengakui, ketokohan Tok Guru Nik Aziz dalam mencari inspirasi menerajui Kelantan dalam masa yang sama membawa agenda menjadi sebuah pentadbiran kerajaan negeri contoh berlandaskan Islam.
Disebabkan itu, Tok Guru Nik Aziz membawa tema ‘Membangun Bersama Islam’ sebagai landasan kepada pentadbirannya, dan kata Ahmad Yaakob, gasasan itu akhirnya mampu diterima rakyat.
Lebih dari itu, musuh politik PAS sendiri gagal menandingi idea dan wibawa Tok Guru Nik Aziz dalam menerajui sebuah negeri yang bersih rasuah dan berjaya meningkatkan taraf hidup rakyat sejak tahun 1990 hingga kini.
Meskipun kerajaan negeri berdepan kekurangan modal pada awal pemerintahan, namun kata Ahmad Yaakob, hasil usaha gigih Tok Guru Nik Aziz dan pemimpin terdahulu, Kelantan berjaya mengatasi kemelut meruncing hasil sekatan ‘jahat’ Umno-BN yang tidak menghormati semangat federalisme.
Kekentalan Tok Guru Nik Aziz sentiasa menjadi ratib kepada jentera PAS khasnya dalam mendapatkan sokongan rakyat samada pada saat genting seperti pada tahun 2004, mahupun semasa tsunami tahun 2008, dan begitu juga bagi pilihan raya umum 5 Mei lalu.

Kabinet baru Najib, jalan pemusatan kuasa Perdana Menteri


KUALA LUMPUR, 17 MEI: ‘Perdana Menteri Diktator’ adalah kesan langsung daripada pengumuman Kabinet baru Perdana Menteri Najib Razak yang menjadikan jemaah menterinya itu hampir tidak relevan.
Ahli Parlimen DAP Kluang, Liew Chin Tong ketika mengulas struktur Kabinet badan eksekutif yang memperlihatkan kapasiti Jabatan Perdana Menteri yang kian membelon.
“Lebih satu pertiga daripada 32 ahli Kabinet beroperasi secara rasmi daripada Jabatan Perdana Menteri, iaitu Perdana Menteri sendiri, Timbalan Perdana Menteri dan lapan Menteri penuh. Tambahan daripada lima Menteri Di Jabatan Perdana Menteri dalam kabinet sebelum ini,” kata Chin Tong dalam kenyataan medianya hari ini.
Menurut beliau yang juga Pengarah Pendidikan Politik DAP, pemusatan kuasa yang terlalu bertumpu kepada Jabatan Perdana Menteri pastinya dicemburui perdana menteri negara Komanwel lain memandangkan jabatan itu kini bertanggungjawab untuk hampir semua perkara, sehinggakan menteri Kabinet lainnya hampir tidak diperlukan.
“Jabatan Perdana Menteri bertanggungjawab menguruskan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Audit Negara, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Biru Pengaduan Awam serta Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA); yang secara wajarnya diletakkan di bawah pemantauan Parlimen,” ujar Chin Tong.
Bagi beliau, Perdana Menteri tidak mengikuti tradisi sebenar kabinet Westminster yang sepatutnya berfungsi sebagai mekanisme semak dan imbang secara kolektif.

Hipotesis AS-PKR Ruhanie tak cukup akademik - Dr Mohd Faizal MusaSaya ingin merujuk kepada satu laporan media mengenai kenyataan Datuk Ruhanie Ahmad, penulis blog sosio-politik Kuda Kepang dan calon doktor falsafah (PhD) dalam bidang geopolitik dan kajian keselamatan di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Dalam satu pembentangan di sebuah forum anjuran Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) pada 16 Mei yang lalu, Datuk Ruhanie Ahmad melemparkan persoalan apakah Pakatan Rakyat, atau PKR lebih tepat, "menjadi ejen pertukaran rejim bagi menguntungkan Amerika Syarikat".

NONETerdapat dua kekaburan pada dakwaan, pertanyaan atau hipotesis di atas. Kekaburan pertama melibatkan kerangka kajian Ruhanie (kiri).

Setiap kajian akademik perlu didatangkan bukti nyata iaitu hasil penelitian yang mendalam dan panjang.

Sebagai ahli akademik, saya tidak berminat dengan dakwaan-dakwaan berasaskan teori konspirasi.

Dalam sesi soal jawab forum tersebut, saya telah bertanya apakah framework atau metodologi akademik yang beliau gunakan untuk mencapai kesimpulan tersebut.

Ini penting kerana Ruhanie membuka pembentangan beliau dengan penegasan yang beliau bukan lagi ahli politik tetapi bakal menamatkan pengajian PhD beliau dalam bidang kajian keselamatan.

Ini memberi isyarat bahawa pembentangan beliau adalah pembentangan akademik dan dapatan beliau adalah dapatan akademik.

Kerangka ilmiah apa?
Namun demikian, Ruhanie tidak dapat menjawab komponen paling penting dalam satu pembentangan atau kajian akademik iaitu apakah kerangka ilmiah beliau.
Kekaburan kedua ialah, sebahagian besar hipotesis tersebut adalah bersandarkan tulisan Tony Cartalucci berjudul "Malaysia: Failure of US to Subvert the Elections and Install a 'Proxy Regime': US 'Pivot' Toward Asia Trips in Malaysia.

Paul Low akui lemah, bergantung kepada kedudukan dilantik PM untuk melawan rasuah

Datuk Paul Low Seng Kuan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri. — Gambar oleh Choo Choo MayKUALA LUMPUR, 17 Mei — Datuk Paul Low hari ini berkata beliau berharap untuk bergantung kepada kedudukan yang diberikan Perdana Menteri untuk membolehkan beliau melawan rasuah, mengakui tidak mempunyai kuasa penguatkuasaan.
Low yang baru dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang pernah menerajui kumpulan pemerhati rasuah Transparency-International Malaysia (TI-M), berkata tugasnya hanya untuk mengemukakan cadangan mengenai perubahan kepada sistem kerajaan, prosedur dan proses untuk mengurangkan peluang bagi rasuah, serta untuk mengukuhkan integriti dan amalan tadbir urus yang baik.
“Jika saya itik tempang, alternatif lain akan menjadi itik tempang. Apa yang anda lakukan? Tidak perlu cuba?” kata Low dalam satu temu bual dengan The Malaysian Insider hari ini.
“Ia sangat mudah untuk menjadi kritikal ... apakah alternatif yang lain? Suarakan dari luar? Dari TI, menjadi pengkritik semata-mata? Saya tidak boleh melakukannya sendirian ... Saya seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri. Itu memberikan saya keupayaan,”katanya.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua semalam berkata Low akan diadili berdasarkan pencapaian beliau dalam memerangi rasuah, menyatakan beliau akan menjadi “menteri itik tempang” jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak melaksanakan reformasinya dengan ketara.
Pua menegaskan bahawa Low akan diteliti berdasarkan keupayaannya untuk memastikan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan terus menyiasat Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud walaupun keengganan beliau untuk bekerjasama dengan badan anti-rasuah itu, memastikan ketelusan dalam kontrak kerajaan, dan untuk memastikan menteri-menteri dan timbalan menteri secara terbuka mengisytiharkan aset mereka.

Kabinet : Hanya 2 menteri, mana 30% pembabitan wanita


KUALA LUMPUR: Wanita DAP Kebangsaan kecewa kerana barisan Kabinet baru yang dibentuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak seolah-olah meminggirkan golongan wanita.

“Cuma dua daripada 35 Menteri Kabinet adalah wanita,” ujar Setiausaha Wanita DAP Kebangsaan, Teo Nie Ching (gambar) dalam satu kenyataan dipetik Roketkini.

Katanya, perkara ini amat mengecewakan kerana BN sendiri dalam kempen mereka melaungkan mahu menetapkan sekurang-kurangnya 30 peratus pembabitan golongan wanita dalam proses membuat keputusan.

“Selain itu, di kala Perdana Menteri mahu kadar pengambilan tenaga kerja di kalangan wanita sebanyak 55 peratus pada 2015, malangnya kedudukan sekarang tidak banyak berubah dan hampir sama dengan 15 tahun lalu.

“Kita tidak dapat melihat berdasarkan situasi sekarang, bagaimana beliau (Najib) membuat sesuatu yang proaktif untuk memperbaiki keadaan ini,” ujar Nie Ching yang juga Ahli Parlimen Kulai.

Najib, BN fight for political survival: Nik Nazmi charged in bid to stop Black505 rallies

Najib, BN fight for political survival: Nik Nazmi charged in bid to stop Black505 rallies
 In a bid to suppress massive public support for the Black505 rallies kicked off by Anwar Ibrahim, it looks like Prime Minister Najib Razak has reverted to scare tactics and draconian measures just days after unveiling a new "transformational" Cabinet and promised to practise "the best democracy".
Nik Nazmi Nik Ahmad, the PKR state assemblyman for Seri Setia, was charged in the Petaling Jaya Sessions court on Friday morning over the recently-held Kelana Jaya rally to protest fraud and irregularities in the May 5 general election.
According to his lawyer Eric Paulsen, Nik was charged under the Peaceful Assembly Act for allegedly failing to give 10 days notice to the police before the Suara Rakyat Suara Keramat or Black505 rally was held on May 8.
"The charge is an abuse of process and against public policy. The prosecution is done in bad faith, selective and politically-motivated. We will be filing an application to set aside the charge and to declare Section 9 of PAAA as unconstitutional and therefore null and void," Eric told Malaysia Chronicle.
Landmark rally: Don't concede defeat - Gen Y
Anwar, the Opposition Leader who had refused to concede defeat, had launched the rally to protest the electoral victory that he claims was stolen from his Pakatan Rakyat coalition.
The landmark gathering at the Kelana Jaya stadium had drawn more than 150,000 people from all walks of life, mostly young Malaysians in their 20s and 30s who came despite the short notice. Concerned about the fraud allegations, many urged Anwar not to give up or concede defeat.
"I pleaded not guilty," Nik Nazmi tweeted out shortly after he was charged.
"Kinda like a police state right? Rule by fear, intimidation and favours,” his PKR collegue Nurul Izzah, the Lembah Pantai MP, said on her Twitter.
Nurul, Kelana Jaya MP Wong Chen and DAP's Ronnie Liu had gone to the court to show solidarity for Nik Nazmi, who is also the PKR communications chief.
"Eerie looking @ the numerous policemen, special branch officers &fru s on standby for @niknazmi s case. Reminiscent of 1998. PJ," tweeted Nurul.

Pasca PRU13: PR ramal BN bakal berpecah - Yb Dr Ong Kian Ming


Ong Kian Ming
KUALA LUMPUR – Pakatan Rakyat (PR) meramal konflik dalaman Barisan Nasional (BN) akan meningkat dan jadi punca kekalahan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Pakar strategi DAP, Ong Kian Ming berkata, beliau menjangkakan BN akan hadapi masalah itu di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak dan memudahkan PR menawan Putrajaya.

“Konflik dalaman ini mungkin akan menyebabkan perpecahan Umno di Semenanjung dan Sabah. Manakala, di Sarawak, pengunduran Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri atau jika beliau dipaksa bersara akan menyebabkan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berpecah.

“Kesimpulannya, BN akan goyah. Perkara ini beri keyakinan penuh kepada PR untuk memenangi PRU14,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam seminar Pasca PRU13: Ke Arah Mana Politik Malaysia anjuran Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) di sini, semalam.

Turut hadir, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifudin Abdullah dan Ahli Parlimen Bukit Katil dari PKR, Shamsul Iskandar Md Akin.

Headache for Najib; PRS rejects cabinet posts

PRS and SPDP remind Prime Minister Najib Tun Razak that the rural vote bank is with them and if not taken care of, 'somebody will come by and withdraw it'.

KUCHING: Bitter Parti Rakyat Sarawak (PRS) supreme council members today unanimously agreed to reject all ministerial posts in Prime Minister Najib Tun Razak’s cabinet.
This means that Joseph Entulu who was appointed Minister in the Prime Minister’s Department and Joseph Salang Gandum, a deputy minister, will not accept their posts.
A miffed Salang had in fact already earlier rejected the position.
Parti president James Masing said majority of the party’s supreme council members had agreed to reject Najib’s offer and felt that they were “sidelined” and “deserved to be treated better.”
PRS had delivered six parliamentary seats to Barisan Nasional’s 133 seat tally. They did better than some BN parties in peninsular who were suitably rewarded.
Without mincing his words Masing warned Najib not to toy with PRS and Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP) which had been totally ignored despite delivering four parliamentary seats.
“Don’t try to sideline us because we have the support of the rural people. It is not a warning.
“It is a fact, in case they don’t understand that we have six seats and four from Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP).
“PRS and SPDP which are rural-based parties are not properly treated by the present government.
“The rural areas in Sarawak are Barisan Nasional ‘fixed deposit’. If you don’t take care of it, somebody will come by and withdraw it,” warned Masing.
‘Give us appropriate portfolio’

Masing, who chaired the emergency supreme council meeting, said majority of the members felt that a ministerial post in the PM Department was inappropriate for PRS which was a rural based party.
“Joseph Entulu who was offered a post of Minister in the Prime Minister’s Department sought the advice of the meeting which agreed that the president would discuss with the Prime Minister where Entulu should be.

PKR: New evidence disputes police version of shootout

Cybertroopers hijacked Anwar poll, says The Edge

Blackout 505: Nyanyian Lagu NegaraKu Di Johor

Silver nitrate's not carcinogenic, voter tells EC

Othman Yusof: 'Polis bunuh anak saya'


PETALING JAYA - "Anak saya dibunuh oleh dua penunggang motosikal dari kiri dan kanan keretanya di bulatan Taman Billion, bukannya berbalas tembakan dengan polis," demikian dakwa Othman Yusof, bapa kepada mangsa tembakan polis pada 14 April, tahun lalu.
Othman turut mempersoalkan tindakan pihak polis yang menembak mati kedua-dua anak lelakinya walhal mereka baru sahaja disyaki terlibat dalam rompakan itu dan belum lagi disabitkan kesalahan.
"Saya tak puas hati dengan tindakan polis, mereka tembak anak saya kerana dikatakan suspek rompakan.
"Kalau suspek, adakah kita perlu bunuh? Kita tak tahu lagi bersalah atau tidak, dia sepatutnya ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah, bukannya terus tembak," soalnya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.
Dua beradik, Noor Azman Othman, 39, Aidi Noor Hafizal Othman, 23 dan seorang rakan mereka, Saufi Ahmad, 23, merupakan suspek rompakan kedai emas di Shah Alam telah ditembak mati di bulatan Taman Billion, awal pagi pada 14 April 2012.

DAP ulangi nasib MCA jika masuk BN

Oleh LIM HONG SIANG
KONTEKSNYA begini. Presiden MCA, Chua Soi Lek mengusulkan bahawa pemimpin partinya tidak akan menerima sebarang jawatan dalam kerajaan, seandainya prestasi MCA dalam PRU13 lebih teruk daripada apa yang dicapai pada PRU12. Usul ini diluluskan sebulat suara dalam Mesyuarat Agung Tahunan MCA pada tahun 2011.Mesejnya jelas, ia dibaca sebagai ugutan terhadap masyarakat Cina, berbunyi, seandainya pengundi Cina tidak menyokong MCA, maka Cina akan dihukum dengan kesudahan di mana tiada perwakilan Cina dalam Kabinet, mahupun kerajaan negeri dan tempatan.
Selain itu, usul ini juga dilihat sebagai strategi Soi Lek mengikat nasib dirinya dengan pimpinan MCA di pelbagai peringkat, daripada jawatan sebesar menteri sehinggalah jawatan sekecil ketua kampung. Ini kerana tidak kurang pimpinan MCA akar umbi didapati menyokong DAP, PAS dan KeADILan dalam PRU12. Justeru, Soi Lek menghantar mesej, seandainya mereka terus berbuat demikian, maka pimpinan yang berjawatan kerajaan ini akan dihukum dengan "buang kerja".
Jadi inilah mesej di sebalik cadangan Soi Lek. Tiada kaitan dengan "akur kepada suara rakyat", mahupun "kegagalan MCA bermakna kegagalan model Barisan Nasional". Ia taktik yang difikirkan semata-mata untuk melanjutkan hayat politik MCA, kerana parti ini telah muflis dari segi idea, roh, nilai malah kemampuan untuk menggendalikan pentadbiran kerajaan.

Zahid jangan lukai hati masyarakat CinaLim Guan Eng merasmikan program di Komtar malam tadi.

GEORGETOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengecam keras Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kerana mengeluarkan kenyataan sesiapa yang enggan menerima sistem pilihanraya Malaysia agar meninggalkan negara ini dan berhijrah ke negara yang  menjalankan pilihanraya mengikut kaedah yang digemari.


Kenyataan itu tambahnya, amat rasis dan tidak sewajarnya keluar daripada mulut seorang menteri yang baru dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri.
"Baru semalam dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi telah bertindak di luar batasan. Kenyataan itu bagaikan kebudak-budakan.

“Sebagai menteri yang baru dilantik harus bersikap matang tidak melukai hati masyarakat Cina terutamanya yang juga merupakan rakyat sah di Malaysia," ujarnya semasa merasmikan program Fakta Sebenar Pakatan Rakyat Menang Undi Popular PRU13 di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) malam tadi.


Justeru, Lim yang juga Setiausaha Agung DAP mempersoalkan siapa rasis sebenarnya, adakah masyarakat Cina yang dikatakan membawa 'tsunami Cina' atau kepimpinan BN.

Kebangkitan rakyat pada PRU13 baru- baru ini, ujarnya bukan tsunami Cina tetapi satu gelombang rakyat yang menuntut sistem PRU agar lebih telus, adil dan tidak menipu.

Hutang negara RM500b, Najib tak layak pegang Menteri Kewangan

Rekod buruk Najib Razak selama memegang portfolio Menteri Kewangan cukup menjadi kayu ukur Perdana Menteri itu tidak lagi layak meneruskan jawatan tersebut, kata Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
Beliau mengulas pengekalan jawatan Menteri Kewangan yang disandang Najib dalam pengumuman senarai Menteri Kabinet semalam.
“Berdasarkan rekod kewangan semasa, beliau boleh dikategorikan Menteri Kewangan gred ‘F’ kerana gagal membawa transformasi ekonomi seperti yang dicanang.
Saifuddin“Berbanding lima Perdana Menteri sebelum ini, Najib adalah Perdana Menteri paling boros dan banyak menghabiskan duit negara,” katanya kepada Keadilan Daily.
Sebelum ini, format penjawatan Perdana Menteri memegang portfolio Menteri Kewangan yang dipraktikkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad diteruskan oleh Tun Abdullah Badawi dan disambung Najib.
Saifuddin berkata, rekod ‘terbaik’ yang dicatat Najib adalah menambah jumlah hutang negara sehingga lebih RM500 bilion sebelum diambil alih dari Abdullah sebanyak RM250 bilion pada 2009.
“Satu-satunya ‘kejayaan’ Najib selama memegang jawatan Menteri Kewangan apabila hutang negara melonjak sehingga RM500 bilion.
“Pertambahan sebanyak lebih RM200 bilion dalam masa empat tahun merupakan jumlah yang amat membimbangkan. Rakyat terpaksa menangung hutang sementara menunggu pilihan raya lima tahun akan datang,” kata Saifuddin.

Malaysia perlu kaca mata baru

Oleh Haris Zuan

KACA mata ini tujuannya membantu kita untuk melihat dengan lebih jelas dan tepat – selain tujuan menghalang silau cahaya dan tidak kurang juga semata-mata sebahagian pilihan aksesori untuk bergaya. Namun, bagi mereka yang kabur penglihatannya, kaca mata bukan pilihan tetapi kemestian yang mandatori. Tanpa kaca mata, pastinya sukar untuk mereka yang rabun untuk melihat dan membaca. Jika kaca mata yang kita pakai tidak lagi sesuai akibat persekitaran dan keadaan mata kita yang berubah, maka kaca mata kita juga wajib diubah. Demikian juga halnya dalam membaca politik.
Apakah yang dimaksudkan dengan membaca politik ini? Membaca politik ini ertinya bagaimana kita memberi perspektif kepada sesuatu persekitaran politik dan pastinya setelah Pilihan Raya Umum ke-13 ini, persekitaran politik Malaysia menunjukkan perubahan yang sangat besar dalam pola pengundian.  Cabarannya, jika kita menggunakan kaca mata atau perspektif lama untuk mencerap keadaan semasa ini, kemungkinan besar cerapan kita itu kabur dan mengelirukan yang menyebabkan kita gagal memahami corak politik kini.

Kaca Mata Bersifat Kaum
Tiga puluh atau empat puluh tahun dulu mungkin tidak sukar untuk mencerap dan membaca persekitaran politik Malaysia. Pola pengundian sangat jelas dan secara kasarnya bertepatan dengan garis kaum – orang Melayu umumnya mengundi UMNO, PAS, orang Cina mengundi MCA, Gerakan dan orang India mengundi MIC. Mudah. Hal ini kerana demografi penduduk Malaysia yang terpisah mengikut kaum; Melayu di kampung, Cina di bandar, India di ladang dan estate. Taburan demografi ini sudah tentunya berkait pula dengan sektor ekonomi yang diusahakan setiap kaum ini; bertani, berniaga dan berladang. Justeru harapan politik setiap bahagian masyarakat ini lebih mudah untuk dijangka dan ditelah – maaf, oleh kerana keterbatasan ruang, huraian penulis ini memang kelihatan simplistik.

Warna warni Bahasa

Oleh Aishah

BAHASA tulisan diperlukan apabila kita mula meninggalkan tradisi lisan. Jadi, dalam pengertian ini, kita berbicara soal tulisan. Jika menyentuh mengenai lisan, nenek moyang kita banyak sekali meninggalkan kearifan tempatan yang berbentuk pantun, syair, petua, cerita rakyat yang diwarisi cucu cicitnya hingga hari ini. Bahasa yang digunakan dalam lisan maupun tulisan tidak jauh bezanya – sama-sama indah dan mengandungi pesan yang berguna.

Yang membezakan satu bahasa daripada bahasa yang lain, selain sisi teknikalnya, adalah kegunaan dan kepentingannya. Di Malaysia, bahasa menempuh sejarah panjang sebagai alat perjuangan dan penyatuan mencapai kemerdekaan, seperti cuba ditimbulkan dalam “Perjalanan Mencari Bahasa”, karya Sasterawan Negara, Abdullah Hussain dan sekian banyak karyanya yang lain. Peranan bahasa seperti ini juga dikongsi pengarang dari Indonesia iaitu Pramoedya Ananta Toer. Dalam konteks ini, kedua-duanya menjadikan bahasa tidak baku pada ucapan tetapi dilangsungkan dalam tindakan – sebagai medium menyedarkan massa daripada proses pembebalan, penindasan, penjajahan, dan perlecehan seksual. Justeru, bahasa di sini dapatlah dikatakan bukan sahaja untuk meluahkan rasa hati tetapi juga bagaimana ia diterjemahkan kepada satu isu yang universal sifatnya iaitu kemanusiaan.

Tidak sedikit orang yang menggunakan bahasa untuk komersialisme, kuasa dan kepentingan sendiri. Dan tujuan inilah yang hanya akan merendahkan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa perjuangan, sebaliknya dianggap sebatas alat komoditi dan alat propaganda murahan. Disebabkan itu lahirnya Asas 50 di Malaysia dan tidak hairanlah Syed Nasir Ismail, Asraf Abdul Wahab, Usman Awang, Abdul Samad Ismail antaranya dituduh sebagai pelampau bahasa yang menggunakan isu bahasa kebangsaan untuk menggulingkan Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman waktu itu.

1Malaysia Dalam Kenangan

TELAH lebih sepuluh hari UMNO/BN kembali memerintah. Dalam erti kata lain Pakatan Rakyat (PR) tidak dapat meneruskan usaha murninya untuk memansuhkan tol dan PTPTN kerana belum berjaya membentuk kerajaan Persekutuan. Akan tetapi sekiranya dibelek-belek media perdana. Kelihatan seperti Barisan Nasional (BN) sudah pun memulakan langkah pemansuhan.
Tidak, jangan silap. Usaha pemansuhan UMNO/BN yang dimaksudkan bukan terhadap tol atau PTPTN. Itu bukanlah minat mereka. Tetapi apa yang dilihat sedang cuba dimansuhkan adalah falsafah 1Malaysia yang dijulang Najib Razak sebelum ini.
Lihat saja sejurus selepas UMNO/BN memenangi PRU-13, isu yang meletus ialah kononnya prestasi buruk UMNO/BN berpunca daripada “tsunami Cina”. Tanpa membuang masa pertuduhan itu disambut oleh lidah UMNO dengan terpampang sebesar-besar tajuk “Apa Lagi Cina Mahu?”
Bermulalah rentetan serangan demi serangan berbau perkauman seolah-olah keputusan PRU13 simbol kepada Cina lawan Melayu. Sehinggalah membawa kepada seruan paling bengap semalam agar diboikot perniagaan kaum Cina yang menyokong PR. Oh ya, bagaimana mahu tahu yang mana menyokong yang mana tidak? Katakan sajalah mahu boikot perniagaan semua orang Cina.

“Hijrah ke negara lain”: DAP selar kenyataan angkuh Zahid Hamidi


KUALA LUMPUR, 17 MEI: Rakyat Malaysia berhak mempunyai sebuah sistem pilihan raya yang baik dan adil dengan pembahagian persempadanan pilihan raya yang wajar.
Malangnya, kenyataan angkuh Menteri Dalam Negeri baru, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam tulisannya semalam di Utusan Malaysia amat mendukacitakan ramai pihak apabila beliau gagal memahami situasi sebenar keadaan sistem pilihan raya negara ini.
Zahid antara lain menulis, “Jika golongan ini mahu menerima pakai list system atau single transferable vote seperti mana yang digunakan oleh negara republik, sepatutnya mereka berhijrah ke negara berkenaan untuk mempraktikkan kepercayaan politik mereka.”
Menyelar kenyataan angkuh Ahmad Zahid, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua berkata, bahawa menteri yang baru dilantik itu gagal memahami dua masalah utama yang membelenggu sistem pilihan raya negara ini.
“Pertama, sistem first-past-the-post yang diamalkan kita sekarang memberi kedudukan yang tidak seimbang berbanding jumlah undi popular malah sempadan pilihan raya negara ini telah lama terjejas, dimanipulasi sejak berdekad-dekad,” katanya.
Memberikan contoh, Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkata, jurang antara kawasan Parlimen seperti Putrajaya dengan jumlah pengundi seramai 15,791 dan Padang Rengas 28,518 jauh lebih kecil berbanding kawasan Kapar dengan jumlah pengundi seramai 144,159 dan Serdang 133,139 orang.

Dilantik Timbalan Menteri, Waythamoorthy Dakwa Tidak Tahu - BULETIN 13

Mr Presiden UTUSAN Tanya... Pakatan Rakyat Jawab... :)

PKR leader charged over Kelana Jaya black rally

Rafizi: Pakatan akan desak reformasi SPR ‘di mahkamah, jalanan dan Parlimen’


Rafizi Ramli: Mendakwa penipuan di 30 kerusi marginal pada PRU13. — Gambar failGEORGE TOWN, 17 Mei — Pakatan Rakyat (PR) akan terus mendesak kerajaan untuk melakukan reformasi menyeluruh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) jika Malaysia mahu melihat pilihan raya bersih pada masa akan datang, kata Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli.
Bercakap dalam satu forum mengenai fakta di belakang kemenangan undi popular PR dalam Pilihan Raya 2013 di sini malam tadi, beliau mengatakan satu-satunya cara adalah dengan terus melawan dan memberikan tekanan supaya SPR benar-benar diubah dan digantikan oleh mereka yang adil dan percaya dengan pilihan raya bersih.
“Kita perlukan SPR direformasikan sepenuhnya di mana pengerusi sehingga semua pegawainya digantikan oleh pegawai baru yang dipersetujui oleh PR dan orang awam untuk menjamin mereka tidak berpihak kepada mana-mana parti,” katanya.
Menurutnya, hanya selepas SPR direformasikan secara menyeluruh pilihan raya semula akan diadakan bagi membuktikan terdapat kecurangan dan penipuan terutamanya di 30 kerusi marginal.
Beliau memberitahu ratusan hadirin di Komtar, PKR telah menyediakan pasukan untuk menyiasat penipuan pilihan raya di beberapa kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan sebaik sahaja bukti dikumpulkan, petisyen pilihan raya akan difailkan.

Masa Depan Malaysia Hanya Ada Pada Pakatan Rakyat!


Tatkala Najib, UMNO, bekas hakim dan sekalian akhbar & blogger pencacai meniupkan api perkauman di kalangan rakyat Malaysia dengan menyeru dan terus menghasut bangsa Melayu membenci kaum Cina kerana tertekan dengan keputusan pilihanraya yang lalu, sebilangan besar rakyat pula di bawah Pakatan Rakyat memupuk perasaan saling menyayangi dan rasa persaudaraan di kalangan rakyat berbilang kaum.

Masa depan Malaysia hanya di tangan PAKATAN RAKYAT! Saksikanlah persaudaraan ini:


Fakta Pakatan Rakyat menang PRU 13 Bhgn II

Fakta Pakatan Rakyat menang PRU 13 Bhgn I

Forum Fakta Pakatan Rakyat menang PRU13

Bongkar Penipuan PRU13 - Unsur Rasuah BN Di Manjung Perak - Edisi 2

Subject: Never seen so many M'sians together...This is the REAL tsunami!


Every one who attended have experienced at least some or all of the beautiful scenes mentioned below -

001
1. Highway turned into gigantic parking lot, meandering queues of cars stretched for about 7-8km but none of us sounded horn or shouted in agony.

2. People stranded outside of 5km radius getting off their cars and started marching to the stadium, 
shouting UBAH along the way.

3. People who normally dont even walk out to get dinner, walked 4-5kms to the stadium.

4. There were only Malaysians. Doesn't matter Malay, Chinese, Indian, Kadazan, Iban, the olds, the 
youngs, males, females. Just us Malaysian.

5. Malays carrying DAP flags, Chinese carrying PAS flags, Indians carrying PKR flags. Dozens of 
broken down cars but Malays helping Indians, Chinese Helping Malays, Indians helping Chinese.

6. Breath taking view outside and inside the stadium. Some of us were crying while singing our national 
anthem. 

7. Despite the number of attendants, we did not push each other around. We were polite as hell. People 
saying "sorry", "minta maaf", "minta lalu" more than ever.

8. When someone wanted to leave the stadium, people around them would direct them, show them proper 
way out. In peaceful manner. 

9. None of us cared what our race is, we were all treating ourselves as Malaysians.

These are some, if not all the mind blowing experiences. It was a magical night and we were truly united.

From this day onwards, I wish all of us could carry on this spirit till the day we die because this land 
belongs to you, belongs to me, belongs to us Malaysians.

Abdul Khalid, Nik Aziz kekal ikon 2 negeri PR


Nik Aziz
(Dari kiri) Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Khalid Ibrahim
KUALA LUMPUR - Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dikatakan menjadi dua individu penting yang menjadi faktor utama  Pakatan Rakyat (PR) mampu mempertahankan Selangor dan Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Demikian dapatan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) yang dikongsi pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, hari ini.

"Walaupun orang itu kata beliau layak, ini kata layak tetapi hakikatnya Abdul Khalid yang menyumbang kepada kemenangan PR di Selangor," katanya dalam Seminar Pasca PRU13 : Ke Arah Mana Politik Malaysia.

Dalam bancian yang dilakukan Umcedel, Khalid menerima undian lebih 60 peratus selepas September 2012 yang merumuskan personaliti beliau menyebabkan rakyat Selangor terus memilih PR untuk mentadbir Selangor.

Saifuddin: Jangan salahkan Cina


Datuk Saifuddin Abdullah KUALA LUMPUR - Pengundi Cina  menjadi faktor kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-10 (PRU10) pada tahun 1999 dan tidak  sepatutnya menyalahkan kaum itu sekiranya  tidak kembali menyokong BN pada PRU13.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, BN terhutang budi kepada pengundi Cina atas sokongan itu yang menyebabkan kemenangan BN pada PRU10.

“Saya terpaksa membuat keputusan tidak bersetuju berlakunya ‘tsunami Cina’ pada PRU13  kerana perkara itu  tidak benar sekali dalam sudut apa pun,” katanya pada forum Pasca PRU13: Ke arah mana politik Malaysia,  Universiti Malaya, semalam.

Beliau berkata, jangan kita lupa bahawa pada 1999, pengundi Melayu juga tidak menyokong BN dan pengundi Cina yang menjadi penyelamat kepada BN.

“Siapa yang lupa siapa? Malah BN terhutang budi pada pengundi Cina pada 1999. Takkanlah orang merajuk sekali sudah putus edah dan putus kasih. Perlu muhasabah dan terima sahaja keputusan. Ini perkara biasa,  menyaksikan kita berdepan undi Melayu pada 1999 dan akhirnya kita boleh perbaiki prestasi" katanya.

Saifuddin yang tewas di kerusi Parlimen Termerloh berkata, pada pilihan raya umum tahun 2008, BN juga kehilangan undi dari kaum India, namun berjaya meraih kembali sokongan kaum ini pada PRU13.

MB harap Kabinet baru beri impak kepada Kelantan


Ahmad Yakob KOTA BHARU – Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob menyambut baik pasukan Kabinet baru 2013 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dua hari lalu.

Selain itu, Ahmad turut menggesa Jadual 9 Perlembagaan Persekutuan yang mengkategorikan tiga perihal utama iaitu senarai persekutuan, negeri dan bersama, perlu terus dihormati untuk kebaikan semua pihak khususnya rakyat Kelantan.

Ahmad berkata, beliau turut menyokong kenyataan perdana menteri yang dilihat mempunyai hak untuk memilih sesiapa sahaja menganggotai Kabinet beliau sesuai dengan peruntukan di bawah Perkara 43 (2) (B) Perlembagaan Persekutuan.

“Saya menyambut baik kenyataan perdana menteri yang menyebut bahawa Kabinet baru ini sebagai satu transformasi kerana apa yang paling penting tentunya transformasi sikap dan mentaliti, bukan hanya menggantikan wajah lama sahaja.

Ustaz Ridzuan Rahmat: Selepas PRU13 & Persediaan PRU14

Ustaz Ridzuan Rahmat: Jemaah Islam...Politik & Dakwah

Dr Abd Basit Rahman - Bahaya Dan Tidak Selamat Bersama Pemimpin Yang Fasik

Pasca PRU13: Arah Politik Malaysia

Lensa : Blackout 505 - Ulu Tiram Johor - Part 4