Selasa, 7 Mei 2013

505: Ya Tuhan! Apakah yang orang Cina lakukan?

Oleh Daniel Teoh Tzu Yong
SEJURUS selepas mengetahui bahawa Barisan Nasional (BN) memperoleh bilangan kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan, Najib Razak telah memberi analisis ringkas beliau terhadap keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13). Ia cukup senang: tsunami Cina.
Mungkin ini kerana penasihat beliau merasakan dua perkataan ini mampu mengekalkan beliau sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Kebetulan pula, DAP mendapat keputusan yang paling cemerlang dalam sejarah parti itu dan kini menjadi parti pembangkang terbesar dalam Parlimen.
Kita sedia maklum dengan tanggapan BN terhadap DAP: parti Cina chauvinis yang sentiasa mengkritik kerajaan (Melayu) di samping hanya mengangkat agenda Cina seperti pendidikan sekolah Cina.
Maka dengan dua perkataan itu, Najib berharap mendapat anggukan setuju dan sokongan orang Melayu umumnya, dan ini bertujuan untuk mematahkan sebarang cabaran daripada dalam parti beliau sendiri. Beliau turut disokong Presiden MCA, Dr Chua Soi Lek yang memberi komen bahawa kini Malaysia mempunyai sistem dua-kaum (two-race system).
Penulis tidak mampu memberi pencerahan terhadap apa yang berlaku semalam, daripada segi pendakwaan amalan penipuan undi, atau kembalinya undi Melayu ke pangkuan BN. Sudah pasti topik ini menjadi bualan penganalisis dan pakar sains politik pada hari-hari akan datang.
Ramai kawan penulis yang berbangsa Cina kecewa dan marah selepas mendapat keputusan. Mereka begitu terkilan dengan komen ‘tsunami pengundi Cina’. Bangsa penulis dijadikan senjata oleh Najib dan ini sedikit sebanyak menimbulkan kerisauan dan ketakutan.
Jadi amatlah sesuai rasanya tajuk cerita ini. Apa yang orang Cina telah lakukan?
Dr Mahathir pernah memuji kaum Cina sebagai lebih pragmatik dan praktikal. Penulis berterima kasih kepada Tun atas pujian itu dan akan cuba menjelaskan trend mengundi pengundi Cina, terutamanya yang muda.

505: Kemenangan PR bukan ‘tsunami kaum Cina’, tapi ‘tsunami rakyat Malaysia’


KUALA LUMPUR, 7 MEI: Kejayaan Pakatan Rakyat (PR) menambah kerusi Parlimen daripada 82 kepada 89 dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 197 kepada 230 pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dianggap “tsunami rakyat Malaysia” bukannya “tsunami kaum Cina”.
Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, berkata kejayaan PR itu harus mendapat pujian kerana Barisan Nasional (BN) membelanjakan berjuta-juta Ringgit untuk makan malam percuma, hadiah dan mencetak penipuan dan pembohongan di dada akhbar perdana bagi menyebarkan politik jijik dan tercela.
Katanya, DAP juga mengutuk keras kenyataan tidak tepat Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menghenai ‘Sistem Dua Kaum’ dan Tsunami Kaum Cina’.
“Walaupun PR belum mencapai matlamat untuk memenangi majoriti kerusi Parlimen untuk membentuk kerajaan seterusnya di Putrajaya, tidak dinafikan bahawa kita berjaya melakukan suatu perkara besar pada PRU-13.
“PR memenangi kerusi di kawasan yang sebelumnya dianggap kubu kuat BN dan menewaskan ramai orang kuat BN di kawasan majoriti Melayu,” katanya dalam kenyataan, semalam.
PAS memenangi kerusi Parlimen Kuala Terengganu (89% Malayu) dengan majoriti meningkat iaitu 10,785 undi berbanding 2,631 ketika pilihan raya kecil 2009. PKR juga memenangi Parlimen Alor Setar (61% Melayu) dengan majoriti 1,873 dengan menewaskan bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Chor Chee Heung, di Lumut (51% Melayu), PKR menang dengan majoriti besar 8,168 undi berbanding hanya 298 undi pada 2008 dengan menewaskan bekas Menteri Pengakutan, Kong Cho Ha.

Anwar Q&A session: I would concede defeat if ...

Say NO to Racism

505: Mahathir kata dia tak sangka Najib lebih teruk dari Pak Lah...

Saya harap kali ini BN akan peroleh lebih banyak Kerusi kali ini berbanding tahun 2008.. saya agak terkejut dan kecewa bila mendapati BN memperolehi lebih kurang kerusi kali ini kata Tun Mahathir..

Menurut Tun Mahathir, beliau tidak menjangkakan biarpun setelah menukarkan pemimpin dari Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib Tun Razak keputusan yang diterima oleh BN lebih teruk kali ini..

Politik perkauman: Pihak berkuasa diminta laksana tanggungjawab


(Laporan muka depan Utusan hari ini)

KUALA LUMPUR: PAS mengingatkan semua pihak pengamal politik dan terutamanya media untuk tidak membuat kenyataan beremosi kaum yang boleh menimbulkan kegelisahan antara kaum.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam kenytaaannya berkata, tiada siapa yang patut menuding jari pada mana-mana kaum semata-mata mereka tidak berpuas hati dengan keputusan PRU13.

"PAS menggesa pihak berkuasa segera melaksanakan tanggungjawab mereka untuk melindungi rakyat daripada provokasi daripada golongan-golongan yang tidak bertanggungjawab yang sengaja mengapi-apikan api perkauman," kata Mustafa dalam kenyataannya.

Hari ini akhbar Umno Utusan Malaysia menyiarkan laporan muka depan dengan tajuk 'Apa lagi Cina mahu' manakala semalam Datuk Seri Najib dalam kenyataannya berkata, pilihan raya kali ini 'tsunami Cina'.

Don't use the Chinese to cover up fraud:Anwar starts 'fierce movement to protest stolen GE'

PETALING JAYA - Anwar Ibrahim vowed to fight on, repudiating the results of Malaysia's 13th general elections by launching a first-step wear-black campaign to protest the widespread electoral fraud his Pakatan Rakyat coalition has accused Prime Minister Najib Razak of perpetrating in cahoots with the controversial Election Commission.
Don't use the Chinese to cover up fraud:Anwar starts 'fierce movement to protest stolen GE'"This woud be the beginning of a fierce movement to rid the country of electoral malpractices and fraud for there is no opportunity for renewal," Anwar told a packed press conference on Tuesday, two days after the Umno-BN claimed a victory of 133-seats in Malaysia's 222-seat federal Parliament.
"If it was a free and fair election and if the rakyat (people) had decided to choose BN, then I would concede (defeat). In a faulty fraudulent election where we have evidence to support, I now will continue the fight to defend all Malaysians."
The 64-year-old Anwar will kick off the PR fight-back to regain an electoral victory they insist was "stolen" from them at a mammoth rally planned for Wednesday at 8.30pm at the Kelana Jaya stadium in Selangor. Anwar told supporters to attend wearing black clothing or black insignia to symbolize their protest against polls cheating.
He also announced his PKR party would form an elections tribunal, to be led by strategy director Rafizi Ramli, and which would work together with similar units set up by coalition partners DAP and PAS as well as clean polls monitor Bersih.
New focus?
Anwar, who has yet to accept the post of Opposition Leader, appears to be focusing on the 'Tolak Penipuan PRU13' (Reject the Fraudulent GE13) movement. He is the adviser of the PKR party as well as de-facto head of the Pakatan coalition made up of PKR, PAS and DAP.
Despite DAP and PAS urging him to re-assume the post of Opposition Leader, insiders believe he may decline so as to give the coalition's battle against the Umno-BN new impetus.
Anwar certainly minced no words at the press conference. Indeed, he does not appear to have lost any of his sizzle despite failing to wrest the federal government in an election marked by controversy and fraud accusations.
According to Anwar, who is the PKR adviser, the Pakatan was now in "the process" of accumulating and putting together evidence and may take legal action against the EC and BN. There are at least 29 to 30-odd seats where there was clear cheating, he claims.

505: Anwar tetap komited tuntut pilihan raya adil, bersih

PETALING JAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan akan terus bersama rakyat untuk memastikan pilihan raya dilaksana secara adil dan bersih walaupun Pakatan Rakyat (PR) gagal membentuk kerajaan menerusi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Menurutnya, isu 'undur' akan dimainkan oleh pengikut Barisan Nasional (BN) apabila Pakatan Rakyat (PR) tidak berjaya mengambil alih kerajaan pusat.

"Apabila rakyat memang memilih BN, kemudian baru saya pertimbangkan (untuk undur) tetapi sekarang ini kita lihat banyak penipuan dan kita ada bukti untuk menyokong dakwaan kita itu.

"Saya tahu perkara ini akan dipermainkan oleh konco-konco Umno-BN bahawa saya pernah berkata saya akan undur sebaik sahaja rakyat memutuskan dalam pilihan raya yang bersih dan adil," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Anwar yang juga Ketua Umum PKR mendakwa pilihan raya umum yang berlangsung pada Ahad lalu, dipenuhi dengan penipuan dan penyelewengan yang dilakukan BN.

"Pilihan raya ini adalah untuk warganegara Malaysia bukan untuk rakyat asing.

Polis Tangkap Rakyat Sendiri, Tapi Biar Warga Asing Berleluasa?


KLANG 7 MEI : Polis tidak seharusnya menahan lima orang penduduk di Klang berhubung insiden penahanan dua bas dipercayai membawa warga asing di Pandamaran, Klang ketika Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini.
20130507_163951Ajen pilihan raya bagi Ahli Parlimen Klang, Sarajun Hoda Abdul Hassan berkata, kelima-lima individu berkenaan bukan penjenayah dan menimbulkan kekacauan tetapi membantu menahan warga asing yang dipercayai dihantar secara beramai-ramai untuk mengundi di Klang.
“Mereka di Pandamaran ini sebenarnya tolong mencegah penyelewengan dan salah laku pada PRU-13, mereka bukan penjenayah, tapi bila mereka mengesyaki wujudnya ada pendatang asing, mereka akan halang.
“Dan mereka tidak menghalang pengundi yang betul-betul berdaftar untuk mengundi,” jelas beliau dalam satu sidang media hari ini.
Dakwanya, polis memaklumkan akan menahan 150 hingga ke 200 orang suspek lagi bagi membantu siasatan.
Sebelum ini, Charles Santiago yang kini Ahli Parlimen Klang pernah memfailkan aduan sebanyak empat kali kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai pengundi hantu, pemindahan pengundi keluar dan masuk ke Klang tetapi tiada maklumbalas sehingga PRU-13 berakhir.

Tsunami Cina: Najib tidak bertanggungjawab guna istilah perkauman

tamrin_ghafarKUALA LUMPUR 7MEI: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menggunakan istilah ‘Tsunami Cina’ diselar sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan sentimen politik perkauman, kata Tamrin Tun Ghafar.
Sebaliknya kata Tamrin, Najib dan para pemimpin Umno BN sepatutnya menerima keputusan itu dengan hati yang terbuka dan bukan mengeluarkan kenyataan kesat yang menganggap masyarakat Cina tidak tahu membalas budi.
“Umno BN mesti faham, majoriti pengundi Cina menolak mereka bukan kerana membenci Melayu, tetapi mereka benci penyelewengan kuasa, rasuah, amalan nepotisme yang mengayakan kroni sahaja.
“Tetapi faktor ini gagal dihayati oleh Umno BN malah mereka terus meniup api perkauman dan menunjukkan perasaan benci yang tebal terhadap pengundi Cina seperti yang berlaku dalam kempen pilihanraya lalu,” ujarnya pada kenyataan.
Tamrin berkata, istilah perkauman Najib itu juga menunjukkan bahawa konsep 1 Malaysia yang dilaungkan hanya retorik semata-mata tanpa menghormati perasaan pengundi Cina yang juga pernah membantu kemenangan Umno BN dalam PRU yang sebelumnya.

505: Tarik balik 'Apa lagi Cina mahu' – Ah Hee


PULAU PINANG: Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pulau Pinang, Quak Ah Hee mendesak akhbar Utusan Malaysia menarik balik tajuk muka depan hari ini 'Apa lagi Cina mahu' .
 
Katanya, tajuk itu nampak kasar dan tidak sewajarnya dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

"Utusan Malaysia kena tarik balik tajuk yang tertera di muka depan akhbar berkenaan, bunyinya menyinggung peraaan orang Cina," katanya.

Beliau turut mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam bahawa masyarakat Cina begitu rasis apabila tidak memberikan undi kepadanya di Parlimen Bukit Katil menyebabkan beliau tewas kepada calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar dengan majoriti 5,447 undi.

505: Kesatuan wartawan kecewa, cela Utusan 
Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) hari ini meluahkan perasaan kecewa dan mencela Utusan Malaysia kerana memuatkan laporan berhubung sokongan Cina dalam pilihan raya umum yang disifatkan provokatif dan memesongkan pembaca.

Dalam kenyataannya hari ini, sekretariat kesatuan itu berkata, akhbar Umno itu tidak harus menyiarkan laporan sebegitu, yang disifatkan perkauman dan cuba menghasut ketegangan antara kaum.

NUJM merujuk kepada laporan muka depan dengan judul "Apa Lagi Cina Mahu?" yang antaranya menyebut, pelbagai pihak menyifatkan apa yang berlaku dalam pilihan raya umum kali ini sebagai pengkhianatan orang Cina dan tidak boleh dimaafkan.

azlan"Sebagai sebuah akhbar Melayu arus perdana, Utusan Malaysia tidak harusnya memainkan isu perkauman dan cuba menghasut ketegangan antara kaum," menurut kenyataan itu.

"Seperti yang kita semua tahu, Umno yang manipulasikan Utusan Malaysia di belakang tabir."

"Tapi ia bukannya akhbar parti yang hanya kepada ahli-ahli Umno, ia tidak patut dipergunakan sebagai senjata atau bahan propaganda parti politik untuk menyerang lawan politik."

NUJM juga berkata, Utusan menyembunyikan agenda di sebaliknya dan tidak menjunjung etika kewartawanan serta tidak neutral melaporkan isu berkenaan.

Sementara itu, menyentuh julukan "tsunami Cina" kepada pengundi Tiong Hua, badan wartawan itu berkata ia tidak tepat dan Utusan seolah mengungkit ketegangan dan menimbulkan kecurigaan serta mendalamkan salah faham kaum.

505: Polis menyiasat Utusan, dua penulis blog kerana menghasut


Tangkapan skrin entri Papagomo yang menghasut kebencian kaum.KUALA LUMPUR, 7 Mei — Polis sedang menyiasat Utusan Malaysia di atas dakwaan menghasut, beberapa jam selepas akhbar milik Umno itu membangkitkan kebencian dengan laporan muka hadapan yang menyalahkan masyarakat Cina di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya 2013.
Polis juga menahan dua penulis blog, Papa Gomo dan King Jason untuk soalsiasat.
“Satu laporan polis diterima berkenaan siaran Utusan Malaysia yang berbaur hasutan. Kes disiasat di bawah Sek 4(1)(c) Akta Hasutan 1948,” tulis polis dalam akaun Twitter mereka, @PDRMsia.
Di bawah undang-undang ini, sesiapa yang didapti bersalah akan didenda tidak lebih dari RM1,000 bagi kesalahan pertama atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi kesalahan yang berulang, mereka yang didapati bersalah akan berhadapan dengan penjara maksimum tidak lebih dari lima tahun.
“PDRM tidak akan teragak2 utk memburu/menangkap mana2 pihak yg mencetuskan isu perkauman@ hasutan menerusi rangkaian media sosial , kata Ketua Polis Negara (KPN) dalam akaun Twitter rasmi polis.
Tan Sri Ismail Omar menambah, pilihan raya umum ke 13 yang dijalankan pada Ahad lalu “berjalan lancar tanpa insiden yang besar dan semua pihak menunjukkan kematangan melaksanakan demokrasi.”

505: Kertas undi dari luar. Spr tipu lagi

Pakatan dedah penyelewengan PRU13

Anwar:Najib should take responsibility over Utusan headline

505: Bukti Penipuan UMNO PRU13 - 1 Bus Sarat Pengundi Hantu Di Parlimen Jerai.

505: "Fierce movement" to protest "stolen" GE13 - Anwar

505: Post of Opposition Leader not relevant now - Anwar

(PC) Anwar Ibrahim: I Will Continue The Fight To Defend The Right Of All Malaysian

(PC) Anwar Ibrahim: Akan Tetap Bersama Rakyat, Menolak Kecurangan, Menolak Pimpinan Yang Tidak Sah

505: Najib salah dengan 'Apa lagi cina mahu'

505: Rafizi Ramli Ketuai Kumpulan Siasat Penipuan PRU13 - BULETIN 13

505: Anwar tuntut penjelasan SPR

505: Najib's days are numbered, Umno-BN GE performance worse than Badawi's

505: WARGA ASING MENENTUKAN MASA DEPAN MALAYSIA....TAHNIAH...!!


505: Rasuah pengundi di Baling


505: Peti Undi Dilarikan Oleh SPR..!!! Pengkhianat Negara....

505: MCA Helicopters caught and seen flying in EC/SPR Ballot Boxes


505: SPR TERANG-TERANG LARIKAN PETI UNDI!! PENGKHIANAT NEGARA...


505: 2 bag of votes just thrown out from helicopter and found by Rakyat


505: Sebahagian rakaman dari Analisis Pasca Malaysia Memilih Astro Awani

Sidang Media Dato Ahmad Yakob sebagai Menteri Besar Kelantan Yang Baru

(PC) Anwar Ibrahim: Najib Dengan Kerjasama Penuh SPR Teleh Merompak Kemenangan Pakatan Rakyat

Anwar slams hypocritical Najib: Chinese tsunami contradicts nat'l reconciliation

505: Tsunami Malaysia, Bukan Tsunami Cina - BULETIN 13

ANWAR: PR ready for national reconciliation BUT clear up electoral fraud issues first

ANWAR: PR ready for national reconciliation BUT clear up electoral fraud issues first
Opposition Leader Anwar Ibrahim vowed to fight on, launching a wear-black campaign to protest the widespread electoral fraud his Pakatan Rakyat has accused Prime Minister Najib Razak of perpetrating.
"This will be the start of a fierce movement to defend the rights of all Malaysians,"Anwar told a packed press conference on Tuesday, two days after the Umno-BN claimed a victory of 133-seats.

Barisan Nasional kelam, AGM Umno tentukan nasib Najib

Barangkali akan muncul pembelot yang meminta Perdana Menteri berundur sebagaimana yang berlaku kepada Abdullah sebelum ini.

PETALING JAYA:  Barisan Nasional walaupun kembali berkuasa tetapi merupakan kemenangan terburuk dalam sejarahnya. Mendapat 133 kerusi parlimen adalah di luar sasaran Pakatan Rakyat dengan 89 kerusi mencatatkan sedikit peningkatan tetapi juga tidak mencapat sasaran iaitu menjadi kerajaan puasat, lantas menuduh adanya penipuan.
Namun dilaporkan golongan perniagaan menyambut baik kemenangan Barisan Nasional,  indeks harga saham di bursa Kuala Lumpur naik hampir 8 % semalam.
Barisan Nasional mahukan kemenangan mutlak dengan menguasai majoriti dua pertiga yang mereka gagal pada 2008.
Jatuh bangun Barisan Nasional nampaknya kini bergantung kepada Umno setelah komponen dari orang Cina dan India `menolak’ dalam diam Datuk Seri Najib Tun Razak.
Malah Pengerusi Barisan Nasional itu mengakui berlaku tsunami politik di kalangan pengundi Cina.
MCA dan Gerakan kalah teruk – lebih teruk berbanding pilihan raya umum 2008. Seolah-olah orang Cina tidak mahu lagi kepada BN.
MIC hanya menang 4 kerusi

505: KEMENANGAN BN YANG HARUS RAKYAT BAYAR DAN TANGGUNG UNTUK 5 TAHUN AKAN DATANG!

Keputusan mutlak PRU 13 sudah pun diketahui...walaupun berlonggok penipuan dan keraguan mau tidak mau suka tidak suka harus rakyat terima keputusannya...

Keputusan rakyat kena dihormati kerana itulah pilihan mereka.

Kemenangan BN akan rakyat bayar dengan 
1)  Saman AES akan di laksanakan semula  
 2)  Peningkatan cukai negara akan meningkat  
3)  Tiada pendidikan percuma, PTPTN akan diteruskan   
4)  Peningkatan kos sara hidup sudah pasti   5)  Cukai GST yang sekian lama tertangguh akan dilaksanakan   
 6)  Tol perlu dibayar dengan setiap 3 tahun sekali ada peningkatan harga  
7)  Rasuah akan terus bermaharajalela  
8)  Harga Petrol, disel dan gas cecair akan terus meningkat.. Rakyat akan bayar dengan harga yang lebih tinggi selepas ini.  
9)  Kronisme akan segar bugar kembali.

Oleh itu rakyat yang mengundi kemenangan BN terimalah padahnya.

505: Melayu DAP menang tiga kerusi, tambah undi dan pecahkan tembok perkauman..UMNO@BN terus resis..!!!


KUALA LUMPUR, 6 MEI: Momokan perkauman sempit dan jahat UMNO-Barisan Nasional (BN) terhadap DAP ternyata bohong apabila tiga calon Melayu DAP memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Mentakab dan Parlimen Raub, Pahang dan Bukit Bendera, Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum ke-13, semalam.
Tengku Zulpuri Shah Raja Puji memenangi DUN Mentakab apabila mendapat 7,882 undi menewaskan Chuah Boon Seng (MCA-BN) dengan majoriti 1,554 undi.
Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz pula memenangi kerusi Parlimen Raub dengan memperoleh 23,415 undi apabila menewaskan Datuk Hoh Khai Mun (MCA-BN) dengan meajoriti 2,814 undi.
Zairil Khir Johari pula memenangi kerusi Parlimen Bukit Bendera dengan majoriti 12,813 undi apabila mendapat 45,591 undi menewaskan Teh Leong Meng (Gerakan-BN) yang hanya mendapat 12,813 undi.
Biarpun kempen PRU 2013 di Johor dicemari dengan momokan politik perkauman pihak lawan, calon DAP Parlimen Tanjung Piai, Mahdzir Ibrahim mendapat 19,581 undi, peningkatan 8,650 undi berbanding hanya 10,931 pada PRU 2008 lalu.
Kerusi Parlimen Tanjung Piai berjaya dimenangi calon MCA-BN, Datuk Wee Jeck Seng yang mendapat 25,038 undi.
Keputusan memberangsangkan calon Melayu DAP itu membuktikan DAP semakin diterima baik rakyat Malaysia khususnya masyarakat Melayu yang semakin terbuka dan bijak selain momokan perkauman UMNO-BN tidak berjaya menghalang kemaraan Pakatan Rakyat, khususnya DAP di seluruh negara.
PRU kali ini menyaksikan BN kehilangan tujuh lagi kerusi Parlimen berbanding 140 kerusi yang dimenangi pada PRU 2008 lalu.

505: Rakyat bersama Pakatan, Umno-BN hanya menang kerusi

7 MEI — Hidup ini kerana nyawa dan semangat. Jasad kita bergerak kerana ada nyawa (roh). Jasad pula akan jadi segar sekiranya ada semangat. Bila semangat lemah, maka kita akan sakit-sakitan. Selesai pilihan raya maka saya jadi tidak sihat. Seluruh tubuh jadi sakit-sakit. Kesan berjaga malam dua minggu memberi ketidakselesaan kepada diri. Tanpa makan teratur dan tidur sudah pasti tidak mencukupi itulah menjadikan badan sakit.
Keadaan yang lemah itu ditambah lagi dengan “kekalahan”. Saya yakin saya akan sihat, bersemangat dan lancar membuat ulasan demi ulasan kalau menang. Maksudnya jasad akan jadi kuat kerana ia di go head oleh kemenangan. Pasti tubuh tidak akan jadi lemah gemulai.
Bukan saja saya, semua orang yang cintakan damai dan perubahan terkejut dengan keputusan pilihan raya umum ke-13 yang lalu. Saya percaya hari ini ramai yang sakit dan lemah semangat macam saya. Namun kita tidak boleh ikutkan hati sangat, bertawakuslah. Apapun kita hanya mampu merancang, tetapi Allah juga yang Maha Mentadbir.
Semua yang berlaku dalam pilihan raya dua hari lepas di luar jangka kita. Apa yang kita jangkankan tidak menjadi. Dari kalangan penyokong sampai kepada pemimpin atasan tidak menyangka. Bahkan pemerhati dari luar negara juga terperagah menerima keputusan. Masih ada yang termangu panjang di birai jendela memikirkan nasib badan dan keputusan yang telah diumumkan. Jangan begitu, perjuangan masih panjang dan Tuhan tetap memelihara orang yang sabar dan bertaqwa.
Bagi saya apa yang berlaku tidak akan berganjak. Bahawa UBN akan membentuk kerajaan untuk lima tahun lagi dalam keadaan yang lemah kerana tidak memperolehi 2/3 di parlimen. Walaupun banyak kecacatan dan ketidaksempurnaan itulah yang harus diterima kini. Apabila Datuk Seri Najib Razak dalam kenyataan awalnya meminta Pakatan Rakyat menerima keputusan, sudah dapat dibaca apa yang termaktub di dalam hatinya. Apa yang beliau tahu mengenai pilihan raya berkenaan? Bahawa kecacatan dan penipuan berlaku. Ini realiti yang kita kena terima. Betapa kita membencinya tetapi ia hadir dalam hidup demokrasi kita. Penipuan bukan saja dalam PRU13 tetap sejak dari PRU1 lagi.

505: Bersaranya Tok Guru Nik Aziz menyentap hati manusia


Bersaranya Tok Guru Nik Aziz amat menyentap hati-hati manusia yang mempunyai iman. Hujan sejak pagi renyai umpama menangis. Terima kasih Tok Guru Nik Abdul Aziz. Perjuangan mu menjadi benchmark bidang ilmu dan ketamadunan Islam.

1. Fakta, TGNA adalah insan pertama sebagai pemimpin yang mengadakan urustadbir kewangan Islamik.

2. Fakta, pemimpin pertama bebas segala aktiviti salah laku dan urustadbir paling walaupun dana disekat.

3. Fakta, pemimpin yang pertama tidak duduk di rumah Menteri Besar sebaliknya tinggal di rumah sendiri yang tiangnya bersambung dengan Masjid Nikmatilah Pulau Melaka.

4. Sanggup tidak ambil elaun gaji untuk bayar hutang rakyat Kelantan yang dibuat oleh pemimpin parti ‘Timbang Kilo’.

5. Dialah ulama, pemimpin, murrabi, guru, pentadbir, pemikir mantik paling halus dalam dunia, sahabat dan pendoa di tengah malam di kala bumi Malaysia panas dengan maksiat dan rejaman fitnah media. Halalkan ilmu yang pernah saya dengar, terima sama ada sengaja atau tidak sengaja.

4. Sifat daya juang anak Kelantan terdidik dengan ilmu dan tawaduknya.

5. Sepanjang memimpin Kelantan kami tidak pernah kebulur tapi ilmu dan semangat beliau menyebabkan anak cukup unik dan pandai berniaga.

6. Sistem pentadbiran kerajaan Kelantan patut dicontohi.

7. Sistem wang sunnah pertama di dunia dengan Kelantan Trade Gold dengan wujudnya dinar dan dirham.

8. Wibawa yang sentiasa mendapat rating tinggi dalam urus kewangan. Boleh rujuk Audit Negara (tidak pernah disiarkan).

9. Satu-satunya pemimpin paling banyak keluarkan buku dan mutiara kata antara yang terbaik dalam dunia. Seni mantik, timbang tara lengkap semua ijtihad kesufian Islam dengan kiasan penuh moral yang bertauhid Allah Taala.

Kami merindui perjuangan ulama ini yang disayangi dan disegani semua pihak. Bintang ini tiada tolok gantinya. Semoga Allah swt merahmati beliau dan sentiasa dalam rahmat kasih sayang-Nya. Dialah Tok Guru kami.

Anwar tegas lagi, tolak keputusan PRU13

(Sidang media yang dibuat oleh PKR hari ini)

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan hari ini penolakkan keputusan pilihan raya umum ke 13.

Dengan memperolehi 52 peratus undi popular jika dibanding Barisan Nasional (BN), dengan jumlah undi sebanyak 5,623,984 untuk seluruh negara, Pakatan Rakyat sebenarnya menjadi pilihan rakyat.

Anwar turut mengulangi Pakatan Rakyat menyifatkan pilihan raya ini penuh dengan penipuan.

PRU 13: Bersih bentuk tribunal, tuntut SPR letak jawatan


KUALA LUMPUR: Bersih 2.0 mempersoalkan keabsahan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) berikutan pelbagai pelanggaran sepanjang proses pilihan raya berlangsung.

Pengerusinya, Datuk S. Ambiga, berkata pelanggaran itu bukan sahaja berlaku sebelum tempoh pembubaran parlimen, tetapi turut berlaku ketika hari pengundian.

Bercakap pada satu sidang media hari ini, Ambiga berkata pihaknya menerima pelbagai laporan pelanggaran yang dilakukan sepanjang PRU13 ini.

Sehubungan itu, menurut Ambiga, badan pro demokrasi itu akan membentuk satu tribunal awam untuk memperhalusi segala bukti-bukti pelanggaran yang diterima pihakny.

"Kami mengalu-alukan rakyat yang mempunyai maklumat berkaitan pelanggaran sepanjang PRU ini untuk membuat laporan polis, seterusnya berkongsi dengan kami mengenainya," tegas beliau.

Tribunal itu, katanya akan ditubuhkan dalam minggu ini, dan akan melengkapkan laporan berkaitan dakwaan pelanggaran tersebut dalam tempoh sebulan.

ANWAR VOWS TO FIGHT ON: 'Reject electoral fraud' to be the start of a "fierce movement"


Opposition Leader Anwar Ibrahim vowed to fight on, launching a wear-black campaign to protest the widespread electoral fraud his Pakatan Rakyat has accused Prime Minister Najib Razak of perpetrating.
"This will be the start of a fierce movement to defend the rights of all Malaysians,"Anwar told a packed press conference on Tuesday, two days after the Umno-BN claimed a victory of 133-seats.

505: Ini tsunami penduduk Malaysia


Lim Kit Siang KUALA LUMPUR - Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyelar kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyifatkan berlaku ‘tsunami pengundi Cina’ dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, kenyataan tersebut dianggap sebagai tidak bertanggungjawab dan menafikan hak hampir 11 juta rakyat yang keluar mengundi.

Katanya, Pakatan Rakyat (PR) sendiri telah membuktikan kemenangan mereka diperoleh hasil undi masyarakat berbilang kaum.

“Kita telah menang banyak kerusi yang sebelum ini dianggap kubu kuat BN (Barisan Nasional) dan majoriti pengundi Melayu. Ini bukan tsunami pengundi Cina, tetapi tsunami penduduk Malaysia yang melangkaui bangsa.

“Saya sendiri tidak akan menang di Gelang Patah jika tidak dapat sokongan pengundi Melayu. Kita amat kesal dengan kenyataan Najib yang tidak tepat ini,” katanya dalam sidang media, di sini, semalam.

Dalam perkembangan lain, Kit Siang berkata, DAP berikrar akan terus memberi sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk terus memegang jawatan Ketua Pembangkang walaupun kelebihan kerusi Parlimen berpihak kepada parti itu.

“Kita setuju Anwar akan jadi Perdana Menteri jika kita berjaya bentuk kerajaan.

“Walaupun gagal, kita tetap sepakat bahawa Anwar akan terus mengetuai PR sama ada kita berjaya menawan Putrajaya atau tidak,” katanya.

505: Misi, visi Tuan Guru Nik Aziz diteruskan - Ahmad


Sultan Muhammad V bergamabr dengan saf kepimpinan Kerajaan Negeri Kelantan selepas istiadat mengangkat sumpah, petang semalam.

KOTA BHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V mengampuni perkenan perlantikan Datuk Ahmad Yakob sebagai Menteri Besar yang baru menggantikan Datuk Bentara Setia Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Upacara majlis Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Taat Setia Menteri Besar dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Kelantan itu berlangsung di Istana Negeri, Kubang Kerian dekat sini petang semalam, di hadapan Sultan Muhamamd V.

Ahmad berkata beliau dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan yang baru dilantik akan meneruskan misi dan visi Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam memacu pemerintahan dan pembangunan negeri.

Selain mengekalkan beberapa Exco sessi lepas, Exco baru dilantik terdiri dari Datuk Mohd Nassuruddin Daud (mantan Speaker Dewan Negeri Kelantan), manakala muka baru dilantik Hanipa Ahmad (Adun Pengkalan Pasir), Dr Ramli Mamat (Adun Bunut Payong) serta pengamal undang-undang Mumtaz Md Nawi (Adun Demit).

505: Keperluan rakyat bertindak hadapi SPR yang ditolak


SEDAYA mungkin saya akan meringkaskan catatan ini untuk ianya mudah difahami.

Kemenangan Barisan Nasional melalui segala macam tipu helah bukanlah rahsia lagi. Dengan media terbuka hari ini selain media konvensyenal, seluruh rakyat dapat membuat pemerhatian dan penelitian sendiri.

Telah banyak laporan polis dan aduan dibuat. Namun percayalah, tanpa tindakan terkehadapan oleh rakyat dan sekalian pendokong kebenaran, ia akan berlalu begitu saja.

Suatu tindakan bersifat positif wajib difikirkan untuk diikhtiarkan. Buat masa ini, saya tidak memilih untuk keluar dari had undang-undang Negara. Ayuh, kita ikhtiar melalui saluran yang ada terlebih dahulu!

Dalam undang-undang pentadbiran, suatu kaedah tindakan yang dinamakan Public Interest Litigation “PIL” atau tindakan berkepentingan awam terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya “SPR” wajar difikirkan.

505: 'Suara bangkangan masyarakat Cina terlalu kuat' - MCA


 
MCA perlu menyelami dan mengkaji secara terperinci bagi mencari isu berkaitan masyarakat Cina sehingga menyebabkan parti itu mengalami kekalahan teruk dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13), semalam.
  
Ketua Pemuda MCA Wilayah Persekutuan Chew Lian Keng berkata walaupun parti sedih dan terkejut dengan keputusan tersebut, "tetapi kita tidak dapat menahan suara bangkangan daripada masyarakat Cina. Ia terlalu kuat".
  
Katanya, keputusan PRU13 itu membuktikan dua perkara iaitu, kaum Cina tidak menerima perkhidmatan dan agenda pembangunan yang ditawarkan MCA.
  
Beliau mengulas mengenai prestasi buruk parti itu dalam PRU13 yang hanya memenangi tujuh kerusi Parlimen daripada 37 yang dipertandingkan dan 11 kerusi DUN daripada 89 kerusi yang dipertaruhkan.
  
Ia merupakan pengurangan ketara berbanding 15 kerusi Parlimen dan 32 kerusi DUN yang dimenangi pada PRU 2008.
  
Sementara itu, Presiden Huazong Tan Sri Pheng Yin Huah berpendapat kerajaan pimpinan BN seharusnya mengambil iktibar untuk menambah baik struktur pentadbiran mereka yang diiktiraf semua pihak.

505: Najib Lebih Gagal dari Pak Lah

najib muhyiddin putrajayaMenyorot keputusan pilhanraya Umum 2008 lalu, sejurus tamat PRU-12, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu merupakan Naib Presiden Umno membuat kejutan apabila mengkritik kegagalan Presiden Umno, Tun Abdullah Ahmad Badawi sehingga menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang.
Kritikan Muhyiddin juga ekoran dari keputusan PRU 12 yang mencatatkan BN mencatatkan hanya memenangi 140 kerusi parlimen dan 307 kerusi Dun.
Refleksi dari kritikan Muhyiddin, beliau dianggap hero kerana berani mengkritik presiden parti sehingga membawa kepada pengunduran Abdullah.Manakala habuan yang lebih besar ialah beliau di lantik menjadi Timbalan Presiden Umno sekali gus menjadi Timbalam Perdana Menteri.
Ramai antara penganalisa politik sedang menunggu apakah reaksi beliau berhubung keputusan PRU 13 yang baru berakhir.
Apakah Muyiddin akan menyusuli kritikan beliau terhadap Najib ekoran prestasi yang di cacatkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi Pengerusi BN memperoleh keputusanlebih daif dari era Abdullah.
PRU 13 yang berakhir lalu BN memperoleh 133 kerusi parlimen iaitu kurang tujuh kerusi dari zaman Pak Lah (Abdullah) iaitu 140 kerusi.
Begitu juga keseluruhan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) yang merosot dari 307 kepada 275 kerusi iaitu susut 32 kerusi.
Lebih malang bagi Najib yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor apabila negeri Jugra tersebut PR memenangi 44 kerusi Dun berbanding 36 kerusi ketika Pak Lah menjadi pengerusi BN.
Angka tersebut menunjukkan pertambahan 10 kerusi PR selangor sekali gus membolehkan PR Selangor memperoleh lebih dua pertiga (37 kerusi) majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri.
Manakala BN hanya memperoleh 12 kerusi berbanding 20 kerusi pada 2008.
Ke manaa Peruntukan RM2.71 bilion Kepada Umno Selangor

PRIME MINISTER OR 'CRIME MINISTER': Time to speak out against Money Politics

PRIME MINISTER OR 'CRIME MINISTER': Time to speak out against Money PoliticsEvidence is pouring in about what happened on what is becoming known as Malaysia’s Black Sunday.
It was the day when yet another opportunity for democracy was again snatched away by gangster tactics and primitive vote buying on the part of BN.
The opposition has called for people to wear mourning black in recognition of the death of that hope of democracy.
Sadly, an 80% turn out of the people, who were determined on reform, was rewarded with base cheating by the incumbent political class, otherwise determined to keep their hands on the nation’s finances, which they have been robbing for decades.
More BN hatchet faces – caught on camera as they emerge from the Perak ‘money car’
Their ‘Crime Minister’ had the racist cheek to blame his loss of seats, despite this overwhelming fraud, on the ‘Chinese’.
Chinese majority seats had indeed managed to resist the mass vote-rigging more successfully in their heavily populated urban seats than in some other more ‘Malay’ areas.
This did not mean that many Malays were not also dedicated to reform and to blame the Chinese was an unhealthy and disuniting sentiment at such a national moment.
The Crime Minister, Najib Razak, should rather blame himself, as others in his party are already enthusiastically doing as they plan to dump him as soon as possible for a ‘harder hand’.
Caught on video
However, while BN’s politics may be primitive and 3rd World style, the technology and wit of the young Malay electorate is not.
As we warned, they have been out there recording and noting the fraud and this Crime Minister will never enjoy the mandate of an election won fairly and squarely, as his often miserable expression in the course of the voting maked plain.
Yes – we are for BN
We will keep on picking up and posting as the election media sleuths post their evidence up on the new media and the nation gets ready to make their protest heard at Bersih 4 Wednesday.
The independent NGOs have united in their disgust at the catalogue of strong arm abuses at this election as BN abused their control of the election commission, the police and armed forces and of course the nation’s economy to drive through the result they wanted in defiance of the plain wishes of the huge turnout of voters.

505: Anwar to address rakyat on Wednesday

The Pakatan Rakyat leader will highlight alleged fraud and irregularities during the polls at a gathering on Wednesday at the Kelana Jaya stadium.
PETALING JAYA: Opposition leader Anwar Ibrahim announced today that he will address his supporters at 8.30pm on Wednesday, at the Kelana Jaya MBPJ stadium.
He is to highlight the alleged fraud and irregularities of the Election Commission and Prime Minister Najib Tun Razak during the 13th general election which was held yesterday.
“I call upon as many Malaysians to join hands and express our rejection and disgust at the unprecedented electoral frauds committed by Najib and the EC,” said Anwar in a statement today.
“The fact that Pakatan Rakyat won the popular votes by a large margin confirms the mandate given to us and highlights that electoral frauds won the elections for Najib,” he added.
He said Pakatan won 50.3% of the populor votes, as opposed to BN’s 46.8%.
Barisan Nasional won 13th general election with 133 parliament seats, against Pakatan Rakyat’s 89 parliamentary seats.

Call for change will continue

505: Bukan Tsunami Cina tapi gelombang kedua Tsunami 2008


  MEDIA ARUS PERDANA TERUS MEMAINKAN SENTIMEN PERKAUMAN DAN RASIS UNTUK MEMASTIKAN UMNO@BN BERKUASA

KUALA LUMPUR: Dakwaan Datuk Seri Najib Razak yang mengaitkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dengan perkauman kononnya sebagi 'Tsunam Cina' disanggah banyak pihak.

Penganalisis politik, Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata beliau berbeza dengan pandangan tersebut.

Katanya, apa yang berlaku pada PRU13 menunjukkan bukan sahaja kebangkitan masyarakat Cina, tetapi kebangkitan seluruh rakyat Malaysia.

"Yang jelas pada saya ialah PRU 13 merupakan gelombang kedua tsunami rakyat, dari bandar, semi bandar, desa, golongan muda, kelas menengah dan lain-lain, yang bangkit untuk menuntut pembentukan sebuah kerajaan yang bersih, adil dan bertanggungjawab kepada semua rakyat.

"Ringkasnya, keputusan PRU 13 menunjukkan tsunami rakyat Malaysia dan tiada kaitan dengan perkauman orang Cina atau sikap rasis DAP.

"Sudah sampai masanya kita berhenti meniupkan api perkauman dalam politik kita," kata pensyarah kanan Sain Politik UKM itu dalam entri di Facebook.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan media dan juga kenyataan Najib yang mendakwa kemerosotan pencapaian BN pada PRU13 ini akibat Tsunami orang Cina yang menolak BN.

Pada PRU13 yang diumum kelmarin, dari keseluruhan 222 kerusi parlimen BN menang 133 iaitu kurang tujuh kerusi berbanding 2008.

Pakatan Rakyat pula menang 89 kerusi iaitu meningkat tujuh kerusi dari PRU 2008.

505: Jika tipu, Najib & BN tumbang tak lama lagi...


Anwar mahu selesai isu penipuan p'raya dulu

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau akan menimbangkan mengenai persaraannya daripada politik selepas menyelesaikan isu penipuan dan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya umum ke-13.

Katanya, beliau memutuskan demikian kerana beranggapan bahawa perjalanan pilihan raya kali ini telah "dicuri" daripada rakyat melalui proses penipuan.

"Pendirian saya sama. Saya ada mendapat tawaran untuk mengajar di beberapa universiti utama. Saya masih fikir. Tapi saya nak selesaikan penipuan ini. (Ia) belum selesai. Saya dah menang. Pilihan raya ini sudah dimenangi oleh Pakatan Rakyat.


"Saya rasa apa yang perlu diperjelaskan sekarang ini ialah, pilihan raya ini telah dicuri melalui proses penipuan. Kerana mengikut proses yang biasa dan yang adil, kita sudah menang. Hampir mustahil (kalah) kalau dilihat dari sambutan yang ada.

Beliau yakin bahawa kemenangan pilihan raya kali ini telah dicuri memandangkan momentum yang berlaku dibeberapa kawasan yang beliau kunjungi.

"Orang yang hadir bertepuk tangan bukan dapat bayaran atau dapat BR1M. Mereka datang dan beri sokongan dengan penuh perasaan," katanya.

505: 'Kemenangan kami dirompak', dakwa Anwar

PETALING JAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan pilihan raya umum kelmarin sepatutnya menyebelahi Pakatan Rakyat (PR) tetapi "telah dirompak."

Anwar mendakwa, PR sebenarnya adalah pemenang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) namun berlaku unsur penipuan dengan kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sehingga menyumbang kepada kekalahan perikatan itu.

"Kita sudah menang tetapi kemenangan itu dirompak oleh BN...," ujar beliau dalam wawancara khas bersama Sinar Harian Online di pejabatnya, semalam.

Ketika ditanya peningkatan kerusi kali ini berbanding, Anwar yang juga Ketua Umum PKR menegaskan, "ini bukan (soal) tambah kerusi, tapi kami menang... (sudah) menang."

Menurut Anwar, bukti besar berlakunya penipuan adalah menerusi undi awal dan pos.

Pihaknya mengesyaki sesuatu apabila PR hanya memperoleh sekitar 12 peratus undi pos dan awal.

"Tak kan 12 peratus sahaja diberikan kepada kita?

"Kalau kita lihat undi luar negara, itu 70 hingga 80 peratus (nampak) memihak PR daripada apa yang dimaklumkan tetapi bila buka undi,  kita dapat 12 peratus, 15 peratus," ujar beliau.

Untuk rekod, seramai 272,387 daripada 13.3 juta pemilih berdaftar di negara ini ialah pengundi awal.

Mereka menunaikan tanggungjawab mengundi pada 30 April lalu.

505: Anwar tuntut SPR baru


SHAH ALAM – Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang ada sekarang digantikan dengan sebuah suruhanjaya baru yang lebih bebas, adil dan telus untuk mengendalikan proses pilihan raya di negara ini.
Ini katanya kerana sepanjang proses pilihan raya yang berakhir dengan hari pengundian kelmarin, pihaknya mengesan banyak kelemahan yang sekali gus menafikan kemenangan pakatan pembangkang.

"Kita (Pakatan Rakyat) sepatutnya menang pilihan raya ini kerana kita dapat 50.3 peratus undi popular berbanding BN (46.8 peratus)," katanya.

"Saya akan mengabdikan tenaga dan masa saya untuk bekerja dengan Bersih (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) untuk memastikan pilihan raya umum yang adil dan bersih terus diperjuangkan," katanya.

Menurutnya, pihaknya tidak boleh terima pilihan raya yang dimenangi dengan cara penipuan dan taktik kotor.

505: Keputusan PRU13 adalah ‘tsunami Malaysia’, kata bekas ketua pengarang NST

KUALA LUMPUR, 6 Mei — Keputusan pilihan raya umum ke 13 semalam yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) menang 133 kerusi Parlimen dan 274 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di seluruh negara lebih mirip kepada “tsunami Malaysia” berbanding “tsunami Cina”, kata bekas Ketua Pengarang Akhbar berbahasa Inggeris milik Umno New Straits Times, Datuk A Kadir Jasin.
Dalam sidang akhbar awal pagi tadi, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kemenangan BN akan tetapi mengakui gabungan tersebut tidak menyangka “tsunami Cina” yang menyaksikan kehilangan undi komuniti tersebut dengan drastik.
“Adakah tidak mungkin bahawa ini bukan tsunami Cina atau cauvinisme kaum, tetapi tsunami Malaysia yang berpaksikan aspirasi dan realiti baru, khasnya di kalangan pengundi muda?” soal Kadir dalam tulisan di blognya yang bertajuk, “Keputusan PRU13-Tsunami Cina atau Tsunami Malaysia?”.
“Buat kali pertama sejak PRU 1969, undi popular BN lebih kecil daripada pembangkang. Setuju dengan pembahas yang ini bukan “tsunami Cina” kerana di negeri majoriti Melayu pun prestasi BN merosot misalnya Terengganu,” tambah beliau lagi.
Menurut Kadir, terdapat juga kemungkinan keputusan Pilihan Raya 2013 bermaksud sesuatu yang lebih besar dan menyeluruh iaitu ramai pengundi sudah tidak lagi menerima BN dan cara kerajaan BN.

505:“BN Kena Sedar Diri, Majoriti Rakyat Tolak Kamu”


SHAH ALAM, 6 MEI: Umno-BN wajar menunjukkan hormat dan rasa malu kepada rakyat kerana walaupun ia berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan, ia gagal mendapat sokongan majoriti rakyat.
khalid samad pc PR Selangor 6 mei 02Menurut MP Shah Alam, Khalid Abd Samad, dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) semalam Pakatan Rakyat (PR) memperolehi sebanyak 5.6 juta undi.
Berbanding BN yang memperolehi 5.3 juta undi.
“Di sebabkan kaedah persempadanan yang dilakukan, BN terus mendapat satu majoriti di parlimen sedangkan undi rakyat menyebelahi PR.
“Saya harap (Perdana Menteri Datuk Seri Najib) menyedari mereka adalah kerajaan yang ditolak oleh kebanyakkan rakyat Malaysia, itu pun kita bertanding dalam keadaan padang yang tak sama rata.
“Kalau tahu malu, tunjukkanlah sikit perasaan segan itu, ini nak tunjukkan dapat mandatlah, jadikan isu perkaumanlah dan ini satu tindak-tanduk kerajaan yang tidak sedar diri,” kata Khalid.
Dalam PRU-12 pada 2008 lalu, BN dinafikan majoriti buat pertama kali apabila hanya memenangi 140 dari 222 parlimen keseluruhan, manakala 82 yang lain dimenangi Pas, PKR dan DAP yang ketika itu masih belum membentuk PR.
BN ketika itu memperolehi undi popular sebanyak 4.08 juta undi atau 50.6 peratus manakala Pas, DAP dan PKR memperolehi 3.79 juta atau 49.4 peratus.
Dalam PRU–13 semalam, majoriti kerusi dimenangi BN merosot lagi apabila hanya mampu menang di 133 kerusi parlimen, manakala Pakatan pula meningkat ke 89 kerusi parlimen.

505: Undi popular PR 49.96%, BN 46.53%

KUALA LUMPUR: Data yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam menunjukkan Pakatan Rakyat mendapat sokongan hampir 50 peratus daripada pengundi berdaftar, 3.4 peratus lebih tinggi daripada Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) kali ini.


Daripada 11,257,147 pengundi berdaftar, sejumlah 5,623,984 (49.96%) pengundi memilih PR di peringkat persekutuan berbanding 5,237,699 undi (46.53%) yang diperolehi BN.


Di peringkat DUN yang mempunyai keseluruhan 505 kerusi yang dipertandingkan, PR menerima undi yang lebih tinggi berbanding BN, iaitu 4,879,699 undi  berbanding 4,513,997 undi kepada BN.


Dalam dalam sistem demokrasi Malaysia, jumlah undi popular tidak mempunyai makna, kerana parti mana yang berjaya mendapat kerusi parlimen terbanyak akan membentuk kerajaan.


Walaupun PR mempunyai kelebihan 386,285 undi di peringkat parlimen, BN tetap berjaya membentuk kerajaan dengan memenangi 133 kerusi berbanding 89 yang diperolehi PR.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata ‘Tsunami Cina’ telah menyebabkan keputusan BN semakin merosot.