Isnin, 22 April 2013

Jabatan Pelajaran disalahguna: Pemantau buat laporan polis(Laporan polis dibuat pasukan pemantau jam 1.00 pagi di Balai Polis Kota Bharu)

KOTA BHARU: Berikutan suatu maklumat yang telah diterima daripada orang awam, pihak Pemantau Rakyat bagi negeri Kelantan telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Kota Bharu.

Ia berkaitan salahgunakuasa yang melibatkan  pihak tertinggi dalam Jabatan Pelajaran Kelantan, Pegawai Pelajaran daerah Pasir Puteh, SPR Kelantan dan SMK Kamil, Pasir Putih, kata Mohammad Faizal Che Yusof, Ketua Pasukan Pemantau Pilihan Raya Kelantan dalam kenyataannya.

Haji Abu Samah Bin Hassan yang selesai membuat laporan polis pada jam 1:00 pagi, 19 April 2013 lalu turut diiringi 30 orang aktivis-aktivis Pemantau Rakyat yang telah menyertai bengkel pemantauan pilihan raya bertemakan “Pemantau gempur pencabul demokrasi”

Tindakan salahguna kuasa tersebut telah berlaku pada 2 April 2013 (selasa) pada jam 230-500 petang bertempat di Dewan Besar SMK Kamil, Pasir Puteh, Kelantan, yang melibatkan seramai 271 kakitangan SPR.

Program yang dinamakan Wacana Strategik Pembangunan Minda Personel telah disalahguna dengan pengisian kempen Umno dan Barisan Nasional, seterusnya memburukkan Pakatan Rakyat.

Ibrahim Ali dan calon bebas Umno: Antara dua darjat(Dr Mahathir menyertai satu majlis anjuran Ibrahim Ali sebelum ini)


KUALA LUMPUR: Barisan pimpinan tertinggi Umno  semuanya hendak calon Bebas dari Umno dipecat tapi membisu tatkala dalam kes orang kesayangan Mahathir, Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali.

Bermula dari Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden BN Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, semua tidak memberikan sebarang ulasan pencalonan Ibrahim di Pasir Mas.

Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Pasir Mas, Che Johan Che Pa, yang tidak menyerahkan borang penamaan calonnya bagi pilihan raya umum ke-13 dan memberikan laluan percuma kepada Ibrahim juga diumumkan bakal dipecat oleh Setiausaha Agong Umno Tengku Adnan Tengku Mansor.(Naib Ketua Wanita Umno sudah dianggap 'kupang tembaga' oleh Umno, tetapi Ibrahim Ali...)

Pada masa yang sama calon Bebas dari Umno menghadapi pemecatan, Ibrahim pula bakal mendapat bantuan daripada jentera BN.

Menurut Setiausaha BN Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad yang dipetik The Malaysian Insider, BN terbuka untuk membantu Ibrahim.

PRU13: Rafizi dedah dokumen salahlaku profesional calon BN

KUALA LUMPUR: Calon PKR di Pandan, Rafizi Ramli telah mendedahkan kepada media dokumen-dokumen dakwaan salah laku yang dihadapi calon BN Pandan, Gary Lim.

"Saya mendapat maklumat mengenai dakwaan salahlaku etika yang melanggar peraturan guaman melibatkan calon BN Pandan, Saudara Gary Lim sejak 4 hari yang lepas.
"Beberapa dokumen dihantar di dalam sampul surat tidak bernama kepada saya," kata Rafizi dalam kenyataannya.
Antarab dokumen itu adalah:
1. Surat-menyurat dari Majlis Peguam kepada Gary Lim berkenaan surat tunjuk sebab atas dakwaan salahlaku etika dan pelanggaran peraturan guaman, apabila beliau gagal berterus terang mengenai statusnya sebagai seorang peguam
2. Surat-menyurat dari bekas firma guaman Gary Lim iaitu Shearn Delamore & Co mengenai dakwaan salahlaku etika dan pelanggaran peraturan guaman ini; dan
3. Laporan polis yang dibuat terhadap Gary Lim oleh bekas majikannya sendiri iaitu Shearn Delamore & Co kerana didakwa telah menyalahgunakan nama firma guaman itu

Ustaz Muhammad Nazmi Karim: Ceramah Pakatan Rakyat "Tahaluf Siyasi"

FATWA PENGHARAMAN MENGUNDI PR OLEH ULAMA UMNO - Dato' Dr Mohd Asri

Ustaz Muhammad Nazmi Karim: Ceramah Pakatan Rakyat "Hak Org Bukan Islam"

KOMEN TENTANG PROGRAM TRANSFORMASI KERAJAAN BN- Dr Maszlee Malik

PRU13: Jasa burukkan PAS, akhirnya diangkat jadi calon BN

KUBANG KERIAN: Mungkinkah kerana jasa memburukkan PAS pada setiap program penyampaian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebelum ini, Shamsul Mohd Yusoff dicalonkan mewakili BN di Dun Pasir Tumbuh.

Malah kemunculan ustaz yang mendakwa mewakili Minda Pondok itu menyebabkan Ketua Umno Kubang Kerian, Datuk Mohd Fauzi Ismail terpinggir, tanpa mendapat sebarang kerusi.

(Datuk Fauzi [tengah] sibuk siang malam berkempen untuk Umno tetapi terpinggir)

Begitu juga bekas Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Datuk Mohamad Ghani yang disebut-sebut diletak di kerusi parlimen Kubang Kerian juga dipinggirkan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Presiden Kelantanku Hijau (K), Zulkifli Yaacob berkata, Shamsul diketengahkan sebagai calon BN sehingga mengenepikan pemimpin Umno yang sudah lama berjuang mungkin kerana jasanya memburukkan PAS.

“Ambo nak tanya di mana salah PAS dalam menegakkan syiar Islam di bumi Kelantan ini. Adakah pelbagai peraturan yang dilaksana bagi mendaulatkan Islam dianggap salah.

“Semua orang tahu gejala maksiat berjaya dibendung kerana peraturan dikehendaki Islam diperkenalkan. Hampir 23 tahun judi, konsert rock dan pelbagai lagi bentuk maksiat dihalang,” katanya pada ceramah memperkenalkan calon PAS di sini, kelmarin.

PRU13: Undi orang muda bakal jadi penentu?

Oleh MOHAMED NAWAB MOHAMED OSMAN


Pilihan Raya Umum ke-13 pada 5 Mei, 2013 nanti dijangka menyaksikan saingan paling sengit sejak merdeka antara Barisan Nasional yang memerintah dengan gabungan pembangkang. Satu kumpulan penting yang akan mempunyai pengaruh signifikan terhadap keputusan pilihan raya nanti ialah pengundi muda yang merupakan 30 peratus daripada keseluruhan pengundi.


Gabungan yang dapat menarik sokongan pengundi muda bakal menawan beberapa buah negeri dan menubuhkan kerajaan di Putrajaya. Pengundi muda dalam hal ini mungkin akan menjadi penentu masa depan politik Malaysia. Persaingan untuk undi orang muda boleh difahami dengan lebih jelas lagi melalui analisis pecahan pengundi berdasarkan umur. Angka Suruhanjaya Pilihan Raya menunjukkan 70 peratus daripada 4.2 juta pengundi tidak berdaftar ialah mereka yang berumur antara 21 hingga 40. Sekitar 450,000 orang mencapai umur 21 tahun setiap tahun, usia layak mengundi. Pada 2008, pengundi muda berperanan penting dalam mengalihkan undi kepada parti-parti pembangkang. SPR telah mendaftarkan 2.4 juta pengundi baharu sejak setahun lalu, atau 30 peratus daripada jumlah yang layak mengundi.
Satu tinjauan oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) mendapati 48 peratus pengundi kali pertama belum memutuskan untuk mengundi mana-mana parti. Tinjauan ini juga menunjukkan perbezaan tipis sokongan kepada kedua-dua gabungan (BN pada 42 peratus dan Pakatan Rakyat pada 37 peratus), corak pengundian pengundi atas pagar ini bakal menjadi penentu keputusan pilihan raya. Ini menjadikan undi orang muda semakin penting. Perkembangan ini dilatari peningkatan usaha kedua-dua gabungan BN dan PR untuk memenangi pengundi muda.

PRU13: Pengundi perlu hati-hati fitnah UMNO/BN

GELANG PATAH, : Pengundi perlu berhati-hati dengan kempen fitnah cybertroopers pro-UMNO/BN yang memburukkan DAP dan Pakatan Rakyat sebaik saja bermulanya kempen rasmi Pilihan Raya Umum ke-13, semalam.


Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, ia berbeza dengan DAP bersama PAS dan PKR yang membentuk Pakatan Rakyat memulakan kempen secara bersih, adil dan telus.
“Ini adalah prinsip bersama kami ke arah membentuk Malaysia baru yang bebas daripada rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan.
“Saya sedar ada kempen kotor yang terus dilakukan pihak tertentu, terutamanya cybertroopers pro-UMNO/BN, yang menyebarkan fitnah dan pembohongan. Ini adalah kempen yang tidak sihat dan bersifat hasutan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.
Kit Siang berkata, walaupun golongan itu terus memfitnah dan menyebarkan berta palsu, beliau bersama DAP dan Pakatan Rakyat tidak akan putus asa untuk terus berkempen dengan cara yang baik dan terhormat sebagaimana yang dilakukan sejak beberapa dekad lalu.

PRU13: Fitnah PR, Calon BN Sendiri Amal Sentimen Perkauman


SELAYANG, 21 APR : Isu perkauman yang menjadi senjata Umno-BN untuk melaga-lagakan Pakatan Rakyat (PR) akhirnya memakan diri apabila parti itu menempatkan calon yang secara jelas mengamalkan sentimen tersebut.
ceramah selayang 21 apr gan pei nei 02Calon PKR Parlimen Batu, Tian Chua berkata, tindakan Umno-BN menempatkan calon yang mengamalkan sentimen perkauman jelas menunjukkan parti itu kekurangan pemimpin berwibawa malah hanya mengundang jelik di kalangan rakyat.
“Mereka fikir dengan menempatkan calon seperi Naib Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Malaysia, Datuk Zulkifli Noordin di Parlimen Shah Alam yang memainkan isu perkauman boleh meraih undi dan sokongan rakyat.
“Namun, mereka tidak sedar bahawa rakyat terutama masyarakat Melayu sendiri sudah jemu dengan sentimen yang sering dimainkan oleh Umno-BN itu.
“Umno-BN meletakkan calon yang terang-terangan menghina agama lain tetapi pemimpin ini tidak pula dihukum,” katanya dalam ceramah Pakatan Harapan Rakyat di perkarangan Stadium Majlis Perbandaran Selayang (MPS), di sini malam tadi.
Zulkifli yang baru-baru ini dilanda kontroversi berhubung sebuah video yang mendakwa dia menghina agama Hindu, akan berhadapan dengan calon Pas Khalid Samad untuk kerusi Parlimen Shah Alam.

PRU13: Perubahan macam mana yang perlu kita lakukan?

Oleh Aspan Alias
Dalam kempen pilihanraya kali ini setiap parti bercakap tentang perubahan dan masing-masing parti
memberikan interpretasi perubahan itu berbeza-beza. Najib hari ini memberikan interpretasi perubahan itu sebagai perubahan dari dalam. Beliau memberikan contoh Felda telah melalui perubahan dari dalam dan tidak perlu perubahan kerajaan.


Di pihak pembangkang, perubahan itu ialah dengan mengubah kerajaan kerana kerajaan sekarang bertanggungjawab menjadikan keadaan negara kita tidak menentu politiknya, tiada arah tujuan yang betul dalam mentadbir kerajaan dan untuk membersihkan kerajaan daripada kegiatan rasuah yang tidak terkawal.
Yang lebih penting lagi perubahan kepada kerajaan terpaksa dilakukan kerana sememangnya sudah sampai masa BN itu berada dipihak pembangkang pula setelah BN membina budaya politik perkauman yang terlalu menebal dalam negara hari ini. Tujuan ‘ultimate’ kita ialah untuk mencapai tahap perpaduan nasional dan itu adalah idaman semua rakyat yang mempunyai tahap pemikiran yang bersih dan jernih.
Isu inilah yang saya ingin melakukan sedikit kupasan kerana ini adalah matlamat terakhir kita sebagai rakyat dalam negara majmuk seperti Malaysia ini.
Bagi saya definasi perubahan itu ialah perubahan sikap dan mentaliti dan persepsi kepada sesuatu perkara yang berlaku dan akan kita lakukan serta cara kita mengambilnya. Pertamanya rakyat ramai berfikir yang perubahan perlu dilakukan kerana kelemahan yang di tunjukkan oleh UMNO keterlaluan.

GE13: Covering up for Umno? Instead of getting to the truth, cops send Anwar 'sex clone' back to thailand

The two alleged Thai witnesses of Datuk Seri Anwar Ibrahim's 'sex' video returned home after a 12-hour police interrogation on Friday but promised to return to Malaysia to air their revelations, their lawyer said today.
The two Thais with PKR secretariat chief Shabrimie Sidek and their driver were arrested by police after crossing the Malaysian-Thailand border at Bukit Kayu Hitam at about 4pm on Friday but were not told the reasons till much later.
Covering up for Umno? Instead of getting to the truth, cops send Anwar 'sex clone' back to thailan"They were only told that they were being investigated under Section 292 of the Penal Code for distribution of obscene material at about 2am," Senator Saiful Izham Ramli told The Malaysian Insider in a telephone interview.
The lawyer said the four had their statements taken and were released on police bail about 4am on Saturday, 12 hours after they were arrested. But the police kept their belongings, he added.
"The Thais immediately went back to Thailand but this had not scared them as they are still very spirited and intent on sharing the truth," Saiful said.
He said the four must report back to the Kubang Pasu district police headquarters on May 25 although he was confident they would return before that date.
"They had brought along video evidence that clearly proved that the purported 'sex' video of Anwar with China dolls was a staged act," he said.
The videos along with other devices such as handphones and laptops were confiscated by the police when they were detained.

PRU13: Jangan remeh gerak kerja di medan maya

Oleh Zulkifli Yahaya
UNTUK PRU13 kali ini jarak dari tarikh pembubaran Parlimen sehingga hari mengundi adalah sebulan. Waktu berkempen selepas hari penamaan calon juga agak panjang daripada biasa iaitu selama dua minggu.

Dalam amalan demokrasi berat sebelah di Malaysia, pihak pembangkang memang memerlukan masa berkempen yang lebih selesa untuk mempastikan maklumat sampai kepada rakyat di akar umbi. Pakatan Rakyat hanya ditawarkan 10 minit dalam masa lima tahun untuk menyampaikan bahan kempen yang telah ditapis sedangkan BN ditawarkan masa berkempen sebanyak 365 hari setahun dalam semua media utama, termasuk RTM yang menjadi milik rakyat.
Memang sejak 9 Mac 2008, BN telah berkempen menggunakan semua saluran media utama selama lima tahun dan belum terhenti hingga setakat ini. Ramai penganalisis menjangkakan apabila BN menggunakan semua media tersebut untuk mengasak kempen berat sebelah selama dua minggu (agak lama) selepas hari penamaan, maka rakyat akan naik muak. Jadi dua minggu masa rasmi untuk berkempen akan bawa padah pada BN. Sementelahan, BN juga sudah terlalu lama berkempen menggunakan media utama, rakyat sudah lali dan tidak dapat membezakan lagi antara perkara kecil dan besar apabila pihak BN yang membuka mulut, bersuara.
Selama ini pun sebahagian besar rakyat sudah hilang keyakinan terhadap media utama yang diperalatkan BN sebaliknya menjadikan media baru sebagai sumber maklumat. Maka tempoh berkempen dua minggu ini akan lebih 'membantu' merosakkan imej BN dari membawa kebaikan kepada mereka.

PRU13: Tindakan Kamilia adalah manifestasi ramai ahli-ahli UMNO

Oleh  Aspan Alias
Isu Kamilia Ibrahim, Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia, bertanding dengan tiket bebas amat menarik. Menarik bukannya kerana ia mengejutkan, ia kejadian yang pertama kalinya berlaku dalam sejarah UMNO atau lebih khusus lagi sejarah Wanita UMNO, tetapi bagaimana reaksi UMNO terhadap tindakan Kamilia itu.

Walaupun Kamilia telah meletakkan jawatan selepas sahaja beliau mengemukakan kertas pencalonannya, Tan Sri Muhyiddin telah membuat kenyataan yang UMNO akan mengeluarkan surat pemecatan keatas Kamilia isnin ini. Sebagai seorang Pemimpin Tertinggi Wanita dan Ahli Majlis Tertinggi pula, sememangnya Kamilia sepatutnya dibawa bersama dalam rundingan dalam banyak isu parti termasuklah isu perletakan calon dalam pilihanraya kali ini.
UMNO telah mengguris Kamilia sebegitu rupa dan tindakan beliau bertanding diatas tiket bebas itu merupakan tindakan manifestasi Wanita UMNO terhadap pandangan pimpinan UMNO terhadap Wanita. Perlakuan terhadap Kamilia itu merupakan lambang UMNO sudah kehilangan wibawa yang tidak tahu berbuat apa yang sangat penting untuk menjaga hati ahli-ahli Wanita nya.

PROMISES UNFULFILLED: This GE13, as you walk to the polling station - remember Altantuya!

Among the host of issues, concerns and aspirations that we carry within our bosom as we walk to the polling station to define a future for all Malaysians, we must also be mindful of the late Altantuya (who was murdered by two former bodyguards of Prime Minister Najib Razak).
Even as we are about to choose the political party that we want to form the next government, we have no answers as a nation as well as have not delivered justice for poor Altantuya.
The late Altantuya is far more than just a murder. It is far more than just a loss of life. It has everything to do with national integrity.
PROMISES UNFULFILLED: This GE13, as you walk to the polling station - remember Altantuya!Let us not forget she is not just a ‘fast lane model, mistress and interpreter’ as she has often been made out to loom in main stream media. She is a mother and daughter too. She is human just like all Malaysians.
How can there be 'Janji di tepati' without a re-opening of her murder investigation
It is the circumstances surrounding her bomb-blasted death and the subsequent lengthy yet unresolved justice that still pricks our conscience.
What is the precipitate meaning of ‘Promises Fulfilled’ if we still cannot dispense with honorable justice in atonement for the gruesome murder that was committed on Malaysian soil? Till this hour, as we wait for the mother-of-all battles, GE-13, we do not have answers to many questions.
Who was the mastermind who instructed the bomb-blasting of this Mongolian citizen?
Why was she murdered in such manner using C4 to blow all traces of her from the face of the earth?
How on earth did the C4 get to leave the military security and why was it used on a single, fragile female human?

Pencalonan previu kehangatan PRU13

A Kadir Jasin
Pencalonan previu kehangatan PRU13
Ribuan penyokong Pas mengiringi calon mereka ke pusat penamaan calon di Pejabat Daerah Marang semalam. Pengundian PRU15 akan berlangsung 5 Mei. - Foto Bernama
 
BERDASARKAN penamaan calon hari ini, Pilihan Raya Umum ke-13 bukan sahaja sengit tetapi sangat menarik kerana banyak kerusi menyaksikan pertandingan banyak penjuru dan tidak sebuah pun dimenangi tanpa pertandingan.
Ada kerusi yang menyaksikan pertandingan tujuh hala.
Perangkaan mutakhir Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan sejumlah 579 calon akan bertanding merebut 222 kerusi Parlimen, termasuk 79 calon bebas dan 1,320 berebut 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di 12 buah negeri, kecuali Sarawak.

Inilah kali pertama sejak PRU 1959 tidak ada kerusi dimenangi tanpa pertandingan. Dalam PRU 2008, BN menang lapan kerusi Parlimen dan tiga DUN tanpa pertandingan manakala PAS menang sebuah kerusi DUN pada hari penamaan calon.

Dalam pilihan raya Parlimen, BN meletakkan 221 orang calon, PKR (99), Pas (73), DAP (51), Bebas (79), State Reform Party (STAR) (28), Berjasa (9), Sabah Progressive Party (Sapp) (8), Sarawak Workers Party (SWP) (6), Kita (2), Parti Cinta Malaysia (PCM) (2), dan Bersama (1). Penama BN bagi kerusi Parlimen Pasir Mas, Che Johan Che Pa, “gagal” mengemukakan kertas pencalonan.

Bagi pilihan raya Dun, BN meletakkan 505 calon, Pas (236), PKR (172), DAP (102), Bebas (190), STAR (49), SAPP (41), Berjasa (5), Kita (11), Bersama (4), PCM (3), dan Socialist Party of Malaysia (PSM) (2).

Ketidakpuasan Punca Banyak Calon Bebas

PRU13: Saya sedih melihat ustaz dihina - calon PAS


SEREMBAN: Calon PAS DUN Johol, Negeri Sembilan melahirkan simpati yang amat sangat terhadap Ustaz Mohd Fadzil Abu Kasim, bekas calon Johol yang dihina oleh pemimpin dan ahli Umno bahagian ini.

"Saya sangat bersimpati dengan Ustaz Fadzil dan keluarganya atas penghinaan tersebut," kata Nor Azman Mohamad (gambar) dalam kenyataannya kepada Harakahdaily.

Ustaz Fadzil telah menerima watikah perlantikan beliau sebagai calon BN di Johol.

Namun akibat dari penghinaan yang dibuat oleh sebahagian pemimpin dan ahli Umno terhadap beliau, Fadzil mengambil keputusan menyerahkan balik watikah yang diterimanya.

Ekoran itu, Abu Samah Mahat telah dipilih oleh Umno untuk menjadi calon BN di DUN Johol.

Menurut Azman, beliau terkejut dengan pertukaran saat akhir calon BN di N19 Johol dari Ustaz Mohd Fadzil Abu Kasim kepada Sdr Abu Samah Mahat ini.

PRU13 - Kempen Anti Islam : Hadi mungkin jadi PM jika undi Kit Siang - Ghani Othman

Calon BN untuk kerusi parlimen Gelang Patah Datuk Abdul Ghani Othman memberi amaran kepada pengundi kawasan tersebut bahawa presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mungkin menjadi perdana menteri sekiranya mereka memilih lawannya, Lim Kit Siang dalam pilihan raya umum 5 Mei.

Menteri besar dalam kerajaan sementara BN Johor itu berkata, beliau bimbang dengan keadaan tersebut.

“Apa yang beliau akan lakukan pada kita... betul atau tidak?,” katanya dalam ucapan tersebut.

Ditanya mengenai sumber maklumat tersebut, Ghani sekadar berkata, beliau mengetahui perkara itu daripada akhbar.

Senjata Makan Tuan: Pelobi Zionis biaya PRU13 - Awang Adek

BACHOK - Kementerian Kewangan menerima laporan yang boleh dipercayai mengenai terdapat dana asing daripada pelobi Zionis yang cuba mencampuri hal ehwal politik negara ini, yang disalur kepada pihak tertentu untuk membiayai pilihan raya umum ke-13 (PRU13).
  
Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, Bank Negara sedang memantau kegiatan itu dan berharap pihak berkuasa berkaitan turut menyiasat perkara tersebut.
  
"Ini mungkin disebabkan negara ini memberi sokongan kuat terhadap perjuangan rakyat Palestin yang tidak menyenangkan mereka," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan elaun sara hidup nelayan secara tunai kepada 566 nelayan di sini, hari ini.
  
Awang Adek, yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, turut berkata pihaknya menerima aduan cubaan menyogok pengundi antara RM200 dan RM300 di Kampung Sungai dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Perupok di sini, melibatkan beberapa individu.

PRU13: 22 pemimpin Umno jadi calon bebas


(Datuk Shariff Omar [kiri sekali] bertanding calon bebas di Parlimen dan DUN)
 
KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya 22 pemimpin dan ahli Umno di seluruh negara menjadi calon bebas apabila mereka tidak bersetuju dengan calon pilihan pucuk pimpinan Umno.

Mengetuai pemberontakan dalaman Umno ini adalah Naib Ketua Wanita UMNO, Datuk Kamilia Ibrahim yang bertanding sebagai calon bebas di Parlimen Kuala Kangsar.

Bekas Timbalan Menteri Pertanian, Datuk Seri Mohd Shariff Omar pula bertanding calon bebas di Parlimen Tasek Gelugor dan DUN Sungai Dua.

Di Tasek Gelugor, Sharif melawan calon BN Shabudin Yahya dan calon PAS, Tan Sri Rahman Maidin.

Ketua Pemuda UMNO Sepang, Suhaimi Mohd Ghazali pula bertanding calon bebas di Parlimen Sepang.

Turut bertanding di situ adalah seorang lagi AJK Umno bahagian Sepang,  Hanafiah Mohamed.

Ketua Penerangan UMNO cawangan Sungai Besi, Mokhtar Salahudin pula bertanding di Parlimen Bandar Tun Razak sebagai calon bebas.

Berikut adalah 17 lagi calon-calon bebas dari kalangan pemimpin dan ahli Umno di seluruh negara.

PRU13: TV3 dan Muhyidin sebar berita palsu....maruah UMNO@BN musnah...!!!!

(Muhyidin mengumumkan kemenangan palsu BN di DUN Senggarang kelmarin)

KUALA LUMPUR: Tindakan Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyidin Yassin mengumumkan kemenangan tanpa bertanding calon BN di DUN Senggarang kelmarin dikesali.

Ini kerana dakwaan orang nombor dua Barisan Nasional (BN) itu terbukti bohong.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan calon PAS, Dr Ramli Kari akan bertanding di situ melawan calon BN.

Kira-kira jam 1.20 semalam, TV3 mengumumkan kemenangan tanpa bertanding calon BN di Senggarang, Johor.

Sehingga berita ini ditulis, laporan berita itu masih disiarkan dalam laman web TV3.

PRU13: Adakah Najib layak jadi Perdana Menteri?

CIRI PEMIMPIN YANG PERLU DI ANGKAT & RAKYAT YANG PERLU DILAHIRKAN

Apakah Malaysia Belum Cukup Sejahtera?