Abdullah Zaik Abdul Rahman SHAH ALAM - Lima resolusi yang diputuskan oleh Muzakarah Kefardhuan Mengundi Calon Muslim Berwibawa anjuran Isma hari ini menyimpulkan bahawa kriteria 'winnable candidates' sahaja tidak mencukupi dalam memastikan kelangsungan Islam di negara ini.

Presiden Isma, Abdullah Zaik Abdul Rahman ketika dihubungi Sinar Harian Online berkata, seorang yang digelar calon boleh menang itu juga seharusnya mempunyai kredibiliti dan akhlak yang baik bagi menjamin masa depan umat Islam.

"Sebab kita melihat pemilihan ini memberi impak kepada kedudukan Islam dan masa depan umat Islam.

"Apa pun senario yang berlaku dalam PRU13 ini, kita hendak pastikan keadaan Islam itu tidak akan berada dalam keadaan buruk," tegas beliau.

Oleh itu katanya, penting dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) ini supaya parti-parti politik yang bertanding mengambil tanggungjawab meletakkan calon-calon mereka yang menepati kriteria yang diputuskan muzakarah berkenaan.

"Sekarang ini orang terlalu melihat kepada kriteria 'winnable candidates' dan tidak melihat kepada kriteria islamik atau kriteria lain yang kita tetapkan," katanya.