Isnin, 25 Mac 2013

AYAT TERBAIK 2013

"SAYA DAH MAAFKAN MEREKA (YANG JATUHKAN SAYA), SAYA MAHU MENANG KERANA DIKASIHI RAKYAT, KEMENANGAN YANG DIBERKATI TANPA PERLU AIBKAN ORANG" - ANWAR IBRAHIM

PRU13 : Esszone kawasan panas, Bn nak raih kemenangan mudah

Pening PM kita, orang pemimpin tidaklah ajak rakyat sama-sama tidak pening. Di Sabah selepas kes Lahat Datu. PM kata fia tak gunakan istilah atau akta Darurat, tetapi macam juga darurat.

Pilihanray boleh dibuat dengan selamat pula, itulah oenegasan ucapan PM sebentar tadi dalam siaran utama Buliten TV3.

Kata Sayuti sepuluh kawasan itu diklasifikasikan sebagai kawasan panas dan Bn dijangka akan meraih kemenangan di situlah.

Ini adalah antara strategi akhir BnKerajaan Jamin Penempatan Semula Di Esszone Tidak Jejas Penduduk
PUTRAJAYA: Kerajaan memberi jaminan bahawa penempatan semula di Zon Selamat Sabah Timur (ESSZONE) tidak akan menjejas hak penduduk tempatan, kata Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, Isnin.
Bagi memelihara keselamatan awam, beliau berkata, kerajaan akan menempatkanindividu termasuk sebilangan kecil penduduk tempatan, pendatang tanpa izin atauorang tidak bernegara (stateless persons) ke suatu kawasan yang ditentukankemudian.
Beliau menegaskan bahawa penempatan semula hanya di kawasan yang “panas”, berbahaya dan terjejas dan bukan semua penduduk di 10 daerah - Kudat, Kota Marudu, Pitas, Beluran, Sandakan, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.
“Kebebasan dan hak penduduk tempatan akan terpelihara. Kerajaan sediamembantu rakyat Malaysia yang terjejas berikutan penempatan semula.

Pemilih tanpa parti penentu dalam PRU 2013

A. Kadir Jasin

 Pilihan raya bukanlah kompleks sangat. Mula mula-mula Parlimen dan Dewan-Dewan Undangan Negeri dibubarkan. Lepas itu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) umumkan tarikh penamaan calon dan hari mengundi. Yang susah ialah memilih parti atau calon untuk diundi. Itu pun bagi pemilih atas pagar dan pemilih baru saja. Bagi pemilih partisan, mereka sudah buat pilihan. Buruk baik, datang hujan atau matahari terik, mereka akan pangkah parti mereka sekalipun mereka tidak senang hati dengan pemimpin parti.
Ada yang taasub kepada parti kerana agama. Masih ramai penyokong PAS, contohnya, percaya iaitu ada kaitan antara akidah dengan mengundi parti itu. Bagi segelintir daripada mereka, mengundi PAS memisahkan antara syurga dan neraka.
Ada yang taasub kepada parti kerana bangsa dan nasionalisme. Banyak penyokong Umno yakin parti itu masih berpaksikan nasionalisme dan perjuangan orang Melayu walaupun ada di kalangan pemimpinnya yang berkata agenda Melayu sudah ketinggalan zaman manakala yang lain pula memperjuangkan keterangkuman (inclusiveness).
Ada yang taasub kepada kaum dan kepentingan kaum. Penyokong DAP, secara sedar atau separa sedar, menganggap parti itu sebagai parti orang Cina. Walaupun DAP memperkenalkan dirinya sebagai parti pelbagai kaum dan melandaskan perjuangan di atas konsep Malaysian Malaysia dan sosialisme namun kepemimpinan, keahlian dan orientasinya adalah Cina. Sejak awal-awal lagi, orang Melayu dan India sekadar biola kedua (second fiddle) dalam parti itu.

Pengerusi GM13: Rais Yatim dan RTM 'Penipu'

KUALA LUMPUR : Pengerusi Gerakan Mahasiswa PRU 13 (GM13), Syis Abdul Kadir menyifatkan Datuk Seri Utama Rais Yatim dan RTM adalah penipu dengan nada  kecewa ke atas  respon yang diberikan  setelah beberapa usaha yang dilakukan oleh mahasiswa tidak dilayan dengan sewajarnya.

Syis menegaskan kenyataan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang menyifatkan mahasiswa yang berkhemah dihadapan RTM semalam jelas menunjukkan beliau langsung tidak bertanggungjawab dan tidak prihatin terhadap tuntutan mahasiswa.

Malaysian envoy echoes PH wish for peaceful end to Sabah conflict

By
MANILA, Philippines — Malaysian Ambassador to the Philippines Dato Mohd Zamri Mohd Kasim reciprocated on Monday, the Philippines’ wishes for a peaceful resolution to the fighting between Malaysian forces and the Sulu Royal Army in Sabah, Vice President Jejomar Binay said.

The envoy, who visited Binay Monday afternoon, also confirmed that Philippine consular officials were finally allowed to visit Filipinos detained by Malaysian authorities for alleged involvement in the standoff.
“He told me that it is also their wish that there will be a peaceful resolution and said that our consular officials were already able to visit those detained,” Binay told reporters late afternoon on Monday.

Lahad Datu: Seorang lagi pengganas serah diri


LAHAD DATU - Seorang pengganas Sulu ditahan selepas menyerah diri ketika terserempak dengan pasukan keselamatan yang menjalankan operasi penggeledahan di Tanjung Batu, di sini, lewat hari ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, sepasukan unit Gerak Gempur Khas (GGK) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedang melakukan operasi di satu
kawasan paya sebelum terserempak dengan pengganas itu.
Dia kemudian melarikan diri sebelum dikejar dan akhirnya menyerah diri.
Lelaki dipercayai tanpa senjata itu menyerah diri dengan mengangkat tangan dan meminta pasukan keselamatan tidak melepaskan tembakan terhadapnya.
Difahamkan dua kereta perisai berantai dikerahkan untuk operasi pemantauan berterusan bagi mengesan pengganas lain.

Gerakan Teksi dakwa permit individu hanya gimik politik

KUALA LUMPUR: Gerakan Tuntutan Pemandu Teksi (Teksi) mempertikaikan cara kerajaan memberikan lesen individu kepada pemandu teksi baru-baru ini, yang dianggap sebagai gimik politik.

Ia memandangkan pemberian lesen itu perlu diiklankan terlebih dahulu agar semua pemandu teksi mendapat manfaatnya.

Pengerusi Teksi, Mohd Ridzwan Mohd Daud, berkata biarpun pemberian lesen individu itu dialu-alukan, namun pemberian yang dilakukan ketika ini tidak memberikan manfaat kepada semua pemandu.

"Ini kerana ia tidak diiklankan kepada umum, dan hanya sebahagian pemandu teksi yang mendapat lesen tersebut, itupun selepas memohonnya sejak 2010," dakwa beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

SAMM & GABUNGAN BLOGGER REVOLUSI 13 MULAKAN GERAKAN HARAMKAN UMNO

100 org pemain cyber berkumpul memulakan gerakan Haramkan Umno
Pada 24 Mac 2013 di Kuala Lumpur, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bersama Gabungan Blogger Revolusi 13 telah mengadakan taklimat bersama hampir 100 orang pemain cyber (blogger/facebookers) pro perubahan. Pertemuan ini ialah siri awal ke arah memulakan gerakan yang dikenali sebagai 'Haramkan Umno'.
Umno sebuah organisasi politik yang ditubuhkan pada 946 telah diharamkan pada 4 Febuari 1988 melalui satu keputusan tinggi. Ini kerana pertembungan perebutan jawatan Presiden antara Dr.Mahathir dan Tengku Razaleigh telah dimenangi oleh Dr.Mahathir dengan taktik jahat antaranya ialah membawa perwakilan haram. Kes ini dibawa ke mahkamah dan mahkamah memutuskan Umno diharamkan. Kemudian Razaleigh telah cuba merayu keputusan pengharaman Umno tetapi sebaliknya Dr.Mahathir telah menggunakan kuasanya dengan memecat Tun Salleh Abbas (Ketua Hakim Negara pada ketika itu) dan menggagalkan persidangan rayuan pengharaman Umno. Rupanya apabila Umno asal (1946) diharamkan, Dr.Mahathir meraih keuntungan dengan menubuhkan Umno Baru dan terus memperkukuhkan cengkaman kuasanya.

Selangor Tubuh Badan Kebebasan Maklumat

Grafik Selangor-Pakatan
SHAH ALAM 25 MAC : Bekas Ketua Polis negeri Terengganu, Datuk Kamaruddin Mat Desa dilantik sebagai Pengerusi Badan Maklumat Negeri bagi melaksanakan Enakmen Kebebasan Maklumat Selangor 2011.
Turut dilantik lima anggota lain dalam badan terbabit yang terdiri daripada Bekas Pesuruhjaya Hisbah Terengganu, Nordin Saidin ; Profesor Undang-undang Universiti Malaya, Prof Abu Bakar Munir dan Majlis Peguam Negara, Sonya Liew Yee Aun.
Dua anggota lain ialah Peguam, R.Kupusamy dan Timbalan Presiden Unit Keselamatan Astro, Thomas Navamoney D.E Solomon.
Enakmen Kebebasan Maklumat akan membolehkan orang awam memohon maklumat tentang pentadbiran kerajaan seperti kontrak dan tender yang dikeluarkan, butiran perbelanjaan dan pengunaan dana awam.
Dasar tersebut merupakan penterjemahan prinsip ketelusan Pakatan Rakyat di mana pebelanjaan dana awam oleh kerajaan dapat dipantau masyarakat awam.

Projek IC : UMNO Sabah Membisu...Kompenan BN Bangkit Menentang...!!!!

Perkembangan yg menarik sedang berlaku diSabah...!! Tiga parti pribumi terbesar diSabah.. iatu UPKO, PBS, PBRS mengambil pendirian bersama SAPP (pembangkang) agar IC rakyat Sabah di teliti ketulinannya dan setelah itu dikeluarkan semula pada mereka yg benar benar layak...!!!! hanya pemimpin UMNO masih membisu dan jelas akan menentang cadangan ini....adakah ni tanda BN Sabah akan berpecah..!!! atau pemimpin parti pribumi terbesar ni sedar bahawa rakyat sedang memerhatikan dan mereka mula menjarakkan diri dari UMNO.........

Iklan Pilihanraya Umum ke 13 (2013) : RM36.1 Juta (Jabatan Perdana Menteri) & RM4.6 Juta (BN)


iklan pilihanraya
Sekarang ini bibit-bibit ke arah bahang Pilihanraya Umum ke 13 sudah snagat-snagat terasa.
Di mana sahaja iklan Pilihanraya Umum ke 13 baik di saluran TV Media Prima ataupun di Astro, yang memaparkan selang 15 minit di TV ada sahaja iklan seperti Janji diTepati, produk-produk 1Malaysia, pelbagai program 1Malaysia dan juga sedutan jasa dan bakti pemimpin parti Barisan Nasional sepanjang 5 tahun memerintah Malaysia sehinggalah sekarang ini. Rahsianya? 
Kalau sebelum ini, mungkin agak kecil bilangan iklan yang ke udara seperti yang Berita Semasa sebutkan seperti diatas tadi. Sekarang? Iklan kempen Pilihanraya Umum ke 13 sedang rancak diputarkan sekarang ini.
Rahsianya adalah apabila Maybank Investment Bank Research melaporkan baru-baru ini Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah pembelanja terbesar untuk iklan pada bulan Februari 2013 ini :

Laporan Kedudukan Pengiklan Pada Bulan Februari 2013?

RCI Lahad Datu bukan sekarang, kenapa? Anwar tak terlibat ker?

Hisyamuddin Hussein minggu lepas mengumumkan RCI pencerobohan Lahad Datu akan dibentuk di mana pengumumannya akan dibuat oleh Najib pada hari ini. Tetapi hari ini, Hisyamudin dilapurkan berkata RCI Lahad Datu bukan sekarang masanya, yang penting memastikan keselamatan Sabah terjamin dulu.

Bijak Hisyamudin bermain kata kata! RCI tidak jadi ditubuhkan, bermakna hilanglah peluang untuk melibatkan DSAI dan pemimpin pembangkang dalam kes pencerobohan sekaligus akan memalukan hassang jati Ali yang menjelajah dengan lori ikan memberitahu orang ramai DSAI adalah dalang Lahad Datu!

Hisyamudin mungkin terlepas cakap atau mungkin Najib berubah fikiran kerana gagal mengaitkan DSAI dalam kes ini serta mungkin juga akan menyebabkan terbongkarnya sesuatu yang tidak Najib ingini.

Anwar dengan Jolokan " Crowd Puller " Telah Mendemamkan BN"Himpunan Harapan Rakyat" bersama DS Anwar Ibrahim di KK Sabah, Anjuran PKR Sabah

Long table coffee talk after Ceramah at Kg Lok Batik Tuaran Sabah

PR way ahead of BN in GE13 preparedness

The BN has made an all-out effort to create a feel-good atmosphere but its political strategy is not as flexible as the Pakatan Rakyat's.
The Pakatan Rakyat has started to unveil its candidates and displayed its strength. The BN, meanwhile, is still carefully selecting candidates and considering constituency exchanges, causing election campaign activities in some constituencies are now lagging behind.
PR way ahead of BN in GE13 preparednessTake the DAP as an example, some candidates have been decided, such as Negeri Sembilan DAP chairman and Lobak state assemblymen Anthony Loke will be contesting for the Chennah state seat; party parliamentary leader Lim Kit Siang will contest for the Gelang Patah parliamentary seat and Himpunan Hijau chairman Wong Tack will contest for the Bentong parliamentary seat.
Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had also announced on Wednesday some PKR parliamentary seat candidates. His daughter Nurul Izzah will seek re-election in Lembah Pantai and PKR strategic director Mohd Rafizi Ramli will contest for the Pandan parliamentary seat. Also, five Sarawak parliamentary seat candidates have also been decided.
There are also some signs showing the deployment of PAS, including party vice-president Salahuddin Ayub will be contesting in Johor while former Perak Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin will be contesting for the Changkat Jering state seat.
BN list still unclear
As for the BN, the candidate list remains unclear. It was reported that MCA vice-presidents Datuk Seri Dr Ng Yen Yen and Gan Ping Sieu would not be contesting in their original or preferred parliamentary constituencies. Gan's supporters even rushed to the MCA headquarters with the hope to change the situation.

Taib trying to counter Global Witness expose'? STOP SHIFTING THE BLAME, 'YOUNG' MAN!

Taib trying to counter Global Witness expose'? STOP SHIFTING THE BLAME, 'YOUNG' MAN!
I refer to a classic piece of spin doctoring on the recent Global Witness exposé by a blogger calling himself/herself The Benchmark entitled “Global Witness on Taib: Was it really a sting operation?” Click on http://thebenchmark0.blogspot.com/2013/03/global-witness-on-taib-was-it-really.html to read this rather lame attempt at shifting the blame.
The piece by The Benchmark desperately tries to deflect, distract and ‘turn the tables’ on Global Witness, which is why I call it a classic text-book case of Spin-Doctoring 101. In a nutshell, the writer is saying that the exposé is “a well crafted conspiracy against Taib by his own kin,” and supports his/her conspiracy theories by resurrecting the old and tired story of the Tun Rahman Yakub versus Taib Mahmud ‘feud’ of the 80s. Whether or not the ‘feud’ was real or simply a ‘sandiwara’ (shadow play) is beside the point. It was a very public spat, and Taib made a big show of withdrawing licences issued by his uncle to drive home the point that the fight was indeed genuine.
Then, after Taib had allegedly identified and neutered his enemies (per kindness of the dramas that unfolded at a certain Ming Court Hotel in Kuala Lumpur many years ago), consolidated his position and solidified his political strength, this happened:


A heart-warming and tearful reunion of uncle and nephew was carefully choreographed and publicised, and the dynasty was intact. Nevertheless, in a very recent video interview by Taib, he retorts, “Are you trying to frame me?” suggesting that hidden hands are now at work to undermine him. Classic Taib!
Before we fall into this trap of being distracted by the conspiracy theories being espoused by The Benchmark, let us first examine the facts before us, and deconstruct the arguments advocated by The Benchmark one by one.

AG's claim he is powerless to probe Bala's SD2 is "NONSENSE" - Gobind

AG's claim he is powerless to probe Bala's SD2 is "NONSENSE" - GobindThe Attorney General says he has no power to investigate allegations of fabrication surrounding the preparation of private eye P Balasubramaniam's second statutory declaration.
This is nonsense.
As Attorney General, he has a discretion under Article 145(3) of the Federal Constitution to 'institute, conduct or discontinue' any proceedings for an offence. Implicit in this is his responsibility to be alert to new facts and circumstances which would impact upon any ongoing prosecution and appeal.
Is he saying that where new evidence comes up during or even after a prosecution or appeal showing that others may be responsible for the crime or that important witnesses have been kept away, he is under no obligation to make further inquiries to be certain of his facts?
Is our Attorney-General so powerless so much so that he has to remain quiet, shut his ears and eyes and fold his arms and do absolutely nothing in such circumstances?
With respect, to me that would be a failure on part of the Attorney- General to ensure that justice is done.
The Attorney General not only has the power to direct further investigations in such circumstances, but is duty bound to do so where the need arises in all criminal prosecutions especially where the offences carry the death penalty.
GOBIND SINGH DEO
MP Puchong

Daim Tertekan Dengan Pendedahan Anwar?

Bekas menteri kewangan, Daim Zainuddin mengatakan dirinya tidak mempunyai masalah dengan Anwar Ibrahim sehinggalah pemimpin KEADILAN itu menuduhnya sebagai ketua konspirator yang menyebabkan dirinya tersingkir dari kerajaan.
Menurut Daim lagi, sebelum Anwar mengeluarkan kenyataan tersebut, beliau agak rapat dengan ahli parlimen Permatang Pauh itu dan pernah bertindak memberi tunjuk ajar kepadanya tentang hal ehwal pengurusan ekonomi.
“Baiklah, jawapan saya kepada Anwar — saya bukan Cassius. Saya mungkin kurus tetapi saya bukan kemaruk. Pastinya saya juga bukan Brutus,” kata Daim dalam satu wawancara bahagian kedua bersama New Straits Times yang disiarkan hari ini.
“Apabila Anwar mendakwa yang saya adalah konspirator, beliau tahu hal sebenar bahawa saya tidak memainkan peranan, apa juga peranan pun,” tambah beliau lagi.
Daim juga menafikan tuduhan Anwar beliau membawa keluar RM2 bilion wang tunai dengan pesawat.
“Tentulah saya seorang yang bodoh dan berapa banyaklah wang tunai RM2 bilion? Mungkin memerlukan beberapa buah lori untuk mengangkutnya,” tambah Daim lagi.

KENAPA SEMBUNYIKAN KEHADIRAN 'ORANG ASING'?

TINDAK......Kenapa Ketua Kampung, Hj Mahmood Mallang (berkopiah) tidak bertindak melaporkan segera kepada Pasukan Keselamatan berhubung kehadiran 'Tentera' Syaitan Sulu sebaik sahaja mendapat maklumat orang awam berhubung insiden Tanduo?
LAHAD DATU: Kerisauan beberapa penduduk Kampung Tanjung Labian dengan kehadiran sekumpulan ‘orang asing’ yang mendirikan rumah secara haram di pinggir hutan berhampiran nyata berasas.

Tindakan mereka melaporkan kehadiran ‘orang asing’ itu kepada ketua kampung Mahmud Mallang, 72, pada 27 Feb lepas, bagaimanapun ditempelak sesetengah penduduk yang kononnya tidak mahu berprasangka buruk.
“Lihat apa yang telah terjadi sekarang. Ternyata apa yang saya dan rakan-rakan risaukan sebelum ini ada asasnya. Keamanan kami dirampas malah ada rakan memberitahu rumah mereka dibakar pengganas militan.
“Kalau dahulu kita semua bersatu hati melaporkan kepada pihak berkuasa, sudah tentu keadaan tidak akan jadi seperti ini,” kata Idris Abdul Kahal, 49, dalam nada kesal kepada Bernama, di sini.
Mengimbau kembali kejadian serangan militan pada 1 Mac lepas, Idris yang melarikan diri dalam keadaan sehelai sepinggang, berkata mereka dipaksa pengganas supaya segera meninggalkan kampung itu.

Siasat pertemuan Najib & Aziz Shamsuddin dengan Esmail Kiram

KOTA KINABALU 25 MAC: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut pihak berkuasa menyiasat bukti bergambar pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Aziz Shamsuddin dengan Esmail Kiram, pimpinan Kesultanan Sulu.
“Ada bukti bergambar foto pertemuan dengan Aziz Shamsuddin, Menteri dan bekas Setiausaha politik Tun Dr Mahathir (Mohamad) yang terlibat dalam projek IC dan juga dengan Datuk Seri Najib.
“Patut ada siasatan rapi tentang hubungan mereka dengan pimpinan Umno. Tidak hanya menuding dan tohmah pemimpin pembangkang,” kata Anwar pada sidang media bersama Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah di Hoytel Hyatt, hari ini.
Media semalam melaporkan pasukan keselamatan mengesahkan panglima tentera Sulu yang ditangkap di Semporna pada 23 Mac lalu ialah Datu Amir Bahar Hushin Kiram.
Amir Bahar anak kedua Esmail Kiram kini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012.

PRU13 : Tiada Halangan DAP Guna Lambang PKR, Pas

pakatan putrajaya 01
SHAH ALAM 25 Mac : Tiada halangan untuk pemimpin parti DAP bertanding menggunakan lambang rakan gagasan Pakatan Rakyat yang lain sekirannya benar Pendaftar Pertubuhan (ROS) berhasrat membatal pendaftaran parti itu.
Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata kesediaan ketua parlimen DAP, Lim Kit Siang untuk menggunakan lambang PAS, jelas mencerminkan kekuatan muafakat dalam gagasan Pakatan Rakyat.
“Kita hargai hasrat Kit Siang itu, pada saya ia mengambarkan bertapa percayanya DAP terhadap PAS yang menjadi rakan dalam Pakatan Rakyat.
“Ini membuktikan semangat setia kawan di dalam Pakatan Rakyat semakin akrab,” kata Salahudin apabila dihubungi TVSelangor.

Rakyat bersyukur akhirnya konspirasi fitnah ke atas Anwar terbongkar

ImranKUALA LUMPUR 25 MAC: Pendedahan bapa Saiful Bukhari, Azlan Md Lazim yang mengaku kes Fitnah II adalah konspirasi politik ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim disambut pelbagai reaksi positif di kalangan rakyat.
Bagi orang awam, mereka melihat isu fitnah dan serangan Umno BN terhadap Ketua Umum KEADILAN itu sudah tidak relevan dalam politik Malaysia.
Pereka dalaman, Iman Abrar (gambar kanan) berkata, rakyat sudah muak dengan politik rimba kerajaan yang mengulangi skrip sama mentohmah pemimpin Pakatan Rakyat itu.
“Pada 1998, isu fitnah itu digunakan untuk penjarakan Anwar. Sekarang skrip sama diulang dengan plot yang meragukan.
“Sudahlah rakyat disogokkan dengan fitnah jijik seperti ini, ditambah pula masalah kenaikan harga barang yang gagal dikawal kerajaan Umno BN,” tempelaknya.
Sementara itu, usahawan produk kesihatan, Nurul Auni (gambar bawah) menyifatkan fitnah perbuatan terdesak orang yang kehabisan modal berdepan musuh seperti dilakukan Umno BN.
“Skrip fitnah itu dibawa ketika menjelang Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh, tujuannya hanya satu iaitu untuk menjatuhkan kredibiliti Anwar.

Anwar Ibrahim: Saya Tak Sanggup Fitnah Yang Saya Tidak Tahu

Anwar Ibrahim: Menteri Ambil, Komisen! Polis Ambil, Corruption!

Anwar Ibrahim: Harapan Rakyat Kepada Polis Sangat Tinggi

The Oracle of Syed Putera Speaks Again- Part 2

Part 2
Small children will be small children. They are accustomed only to straight talk. They can’t comprehend the art of mature and rarefied talk. In this connection, I am not about to reveal who the Oracle of Syed Putera is. Some thought it was Sanusi Junid. Some people's children!. He is too earthy and more capable of obtuse thinking- not for him the sophisticated reasoning of a master player. Sanusi is the person who can come up with the idea of planting paddy on the roofs, start a coconut climbing and plucking contest. Launch a campaign to eat ulam/herbal salad. More sophisticated thinking? Naah……….
People at the NST think by bringing in Tun Daim, that could save Najib. Very sorry to disappoint them. That- like bringing Mahathir in, goes to show Najib is useless as a leader. That is why Daim tells the Oracle- Najib hasn’t got what it takes to run the country.

ESOK LU KENA HADIR MAHKAMAH : PAPAGOMO!!!!!...LU MANA MAU LARI SEKARANG!!!!!Blogger lucah Umno, Papagomo atau nama sebenarnya Wan Muhammad Azri Wan Deris tidak hadir ke mahkamah hari ini walaupun beliau selaku defendan sepatutnya hadir setelah disaman oleh Datuk Husam Musa.

Ekoran itu, pelbagai pihak yang hadir ke mahkamah hari ini menyifatkan beliau sebagai penakut walaupun sangat berani apabila menulis dalam blognya."Selaku defendan Papagomo mesti hadir di mahkamah biarpun lawyernya berhujah mohon penangguhan ...rupanya PENAKUT bila disaman!" tulis Datuk Saifudin Nasution Ismail yang turut hadir selaku saksi melalui twitternya.

Anwar Ibrahim: Mengapa Melindungi Keganasan Yang Dilakukan Oleh Pemuda UMNO & Perkasa?

DAP kecam Teng Chang Yeow bersekongkol dengan Perkasa


GEORGE TOWN, 25 MAC: Pengerusi Barisan Nasional Pulau Pinang, Teng Chang Yeow menunjukkan belangnya yang sebenar dan mendedahkan hubungan rahsia antara BN dengan kumpulan ultra-Melayu Perkasa.
Demikian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam satu sidang media hari ini mengulas mengenai kehadiran Teng Chang Yeow dalam satu perhimpunan di Padang Kota Lama yang dianjurkan oleh Perkasa.
“Hubungan sulit ini sudah bukan rahsia, rahsia sudah terbongkar. Mengaku sahajalah,” ujar Guan Eng terhadap penafian Teng yang kononnya tidak tahu menahu mengenai siapa yang menganjurkan perhimpunan menyokong Barisan Nasional semalam.
“Ini memperlihatkan Teng sebenarnya menyokong politik kebencian, keganasan yang dilakukan sebuah organisasi perkauman dan ekstrim seperti Perkasa,” katanya lagi.

Najib tidak tahu malu ciplak idea orang

PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Razak didakwa seorang pemimpin yang tidak tahu malu apabila menciplak idea pihak lawannya menjelang pilihan raya umum ini.

Ia terbukti apabila Najib mengumumkan pemberian 1,000 permit teksi kepada pemandu teksi terpilih baru-baru ini.

Pengumuman Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa 1,000 permit teksi akan diberikan kepada pemandu-pemandu teksi terpilih mengesahkan beberapa perkara.

Demikian dinyatakan oleh Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR dalam satu kenyataannya hari ini.

Bagi beliau, pengumuman Najib itu memberi tiga implikasi.

Rakyat Sabah diingat jangan terpengaruh ‘jurucakap’ BN

Anwar Sabh 2KOTA KINABALU 25 MAC: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memperingatkan rakyat Sabah agar tidak terpengaruh dengan ‘jurucakap’ Barisan Nasional yang bertopengkan parti berasaskan negeri Sabah.
“Mereka seperti jurucakap Barisan Nasional. Sedangkan fokus kita untuk menumbangkan Umno BN,” kata Anwar pada sidang media yang turut dihadiri Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah di Hoytel Hyatt, hari ini.
Kata Anwar, agenda perubahan diterajui Pakatan Rakyat bersama Angkatan Perubahan Sabah (APS) dan Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) tidak menghasilkan kemajuan sekiranya pandangan parti yang berasaskan negeri bercanggah dengan aspirasi rakyat Sabah.
“Kita sepakat untuk teruskan agenda di Sabah. Tetapi, nampak tidak ada kemajuan dengan parti lain. Kenyataan mereka nampak bercangah dengan pendirian kita,” tegasnya.
Kata Anwar, kenyataan beberapa pemimpin PBS (Parti Bersatu Sabah) sebelum ini yang menuding jari kepadanya adalah kerana ketandusan idea dan menjadi perkakas Umno kerana yang dapat menyembunyikan salah laku dalam pemberian kad pengenalan.

Anwar: Polis perlu profesional, tidak tunduk arahan politik

polisKOTA KINABALU 25 MAC: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersikap profesional, neutral dan tidak tunduk kepada arahan politik yang membiarkan keganasan politik berterusan.
Berucap pada sidang media di sini pagi ini, Anwar turut mengucapkan selamat Hari Polis kepada kontinjen itu yang menyambut ulang tahunnya ke-206, hari ini.
“Kita memerlukan pasukan polis yang profesional. Saya terhutang budi, walaupun secara peribadi pernah dipukul (bekas) Ketua Polis Negara. Itu adalah peristiwa hitam dalam sejarah pengendalian polis,” kata Anwar di Hotel Hyatt.
Ia sempena siri Jelajah Pakatan Harapan Rakyat Anwar ke Sabah semalam.
Anwar berkata, peranan polis perlu profesional dan tegas tidak kira kerajaan mana pun yang memerintah.
“Saya ingatkan mereka supaya bertindak secara profesional untuk melindungi setiap orang dalam negara ini. Mereka ada hak untuk dipertahan di bawah undang-undang.

MALAYS must avoid being a BROKEN PEOPLE

If Malays want to avoid being a Broken People, they and others as well, should not get into rhetoric and polemics and the politics of disruption and distraction.
The media, in that sense, is doing a great disservice to the people. They should focus on helping make a difference for the better, not run back and forth between Mahathir Mohamad and Anwar Ibrahim to manufacture news. Every fart from Mahathir is in the news.
We should focus on what brings us together as a people.
Don't force
MALAYS must avoid being a BROKEN PEOPLEThe first step here is not to accept the authorities forcing non-Muslims to convert and become murtads, their spouses as well, when they marry Muslims. The children of parents who are both Muslim and non-Muslim are being denied Malaysian personal documents, even birth certificates, by the National Registration Department (NRD). This is unconstitutional, and thereby unlawful and illegal. Quite a number of stateless Indians are in this category.
I was speaking in the earlier email, on leadership and management, not only as a management and economics graduate but from experience as a senior manager not so long ago, and currently a mature student doing law as an educationist, consultant and semi-retired journalist.
Many leaders and managers don't know what leadership and management are all about (definition, role, functions, strategies, responsibilities, obligations, duties), what is authority, delineation, delegation, responsibility (as distinct from responsibilities), prerogative and discretionary powers, insubordination, service, power, mvimoga (motto, vision, mission, objectives, goals, activities)incorporating plans and programmes.
This is the reason why many leaders and managers in Malaysia are appaling failures and are reduced to kulitfication, sycophancy, and politicking to cover up their failures, save face and survive. They swear by self-preservation. These are the people driving Malay companies and GLCs to bankruptcy and dependent on perennial government bail-outs.
Culture of the Brightest and Best

PRU13: Polis beri tumpuan kawasan panas di Perak

IPOH - Polis Perak akan memberi lebih penekanan terhadap beberapa kawasan yang dianggap panas di negeri ini pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim.
Beliau berkata polis telah mengenal pasti enam atau tujuh daerah yang dipercayai kawasan berisiko bagi sesetengah pihak mencetuskan provokasi.
"Memang ada tempat yang dijangka menjadi kawasan panas pada pilihan raya umum nanti. Polis sudah kenal pasti tempat dikatakan panas itu.
"Polis memberi tumpuan kepada kawasan panas itu bagi memastikan tidak berlaku sebarang provokasi di kawasan tersebut yang boleh menjejaskan proses PRU-13," katanya kepada pemberita selepas Perbarisan Peringatan Hari Polis Ke-206 di sini hari ini.
Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan kawasan tersebut dan jumlah anggota yang akan mengawal keadaan keselamatan pada PRU-13.

BN hanya pandai ‘menyalak’, sedangkan kerajaan DAP-PR Pulau Pinang dapat pujian rakyat

PADANG Kota Lama mencatat satu lagi sejarah apabila Barisan Nasional (BN) menghimpunkan pengikutnya membantah Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng atas alasan kononnya “gagal melaksanakan tanggungjawab”.
Cabai Burung berasa sedih dan hairan apabila Pengerusi BN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow memperbodohkan diri sendiri mempersoal apa yang dilakukan kerajaan PR Pulau Pinang sejak lima tahun memerintah negeri itu.
Atau, adakah Teng Chang Yeow dan pemimpin BN yang lain tidak baca berita bahawa Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang sendiri memuji Pulau Pinang dan negeri PR yang lain kerana berjaya mengawal kadar hutang selain usaha meningkatkan pendapatan kerajaan negeri masing-masing.
Atau, adakah pemimpin BN terlalu naif kerana cuma menilai pembangunan dan kemajuan berdasarkan ‘naiknya’ bangunan tinggi?
BN sepatutnya malu, belajar daripada kesilapan
Sepatutnya BN berasa malu dan belajar daripada kelemahan bila Pulau Pinang yang diterajui DAP mendahului senarai dari segi pungutan hasil negeri, mencatatkan peningkatan sebanyak RM192.19 juta atau 46.8% berbanding RM410.70 juta yang dicatat pada 2010!
Antara tuduhan lapuk lain yang dimainkan BN kononnya kerajaan negeri gagal menyediakan rumah kos rendah. Teng juga dipetik berkata “keadaan ekonomi negeri juga menunjukkan kemerosotan selepas kemasukan pelabur semakin berkurangan”.

Janji tidak ditepati: DAP mahu status projek RMK-9 didedah


KOTA KINABALU, 25 MAC: “Cakap tak serupa bikin, janji tak ditepati”. itulah kesimpulan Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Dr Hiew King Cheu apabila mendedahkan kegagalan kerajaan Barisan Nasional (BN) melaksanakan projek Rancangan Malaysia ke- 9 (RMK-9) dengan baik.
Menurutnya, slogan “Janji Ditepati” yang menjadi modal politik BN adalah slogan ‘auta’ semata-mata apabila merujuk kepada projek pembangunan RMK-9 yang gagal disiapkan malah dibawa ke RMK-10.
“Berdasarkan statistik Jabatan Perdana Menteri, pelaksanaan projek Rancangan Malaysia di seluruh negara sehingga 15 Oktober 2010 cuma selesai tidak sampai 50 peratus.

Anwar croons ‘Sabah Hilang’ for Najib

The massive turnout at Anwar's ceramah in Sabah bodes well for the opposition coalition in Sabah irrespective of the 'Umno-incited' skirmishes.

KOTA KINABALU: Opposition Leader Anwar Ibrahim has tweaked the lyrics of an old Malay song – Tanya Sama Pokok – to stab at Prime Minister Najib Tun Razak. These days Anwar sings his song – Sabah Hilang – everywhere he goes and this is how the lyrics go:

“Tanya sama Najib apa sebab goyang

Nanti jawab Najib Sabah nak hilang
Kalau Sabah hilang Umno melayangNajib jadi ketua pembangkang”

Last night the exuberant PKR de facto leader sang this song again to a packed-hall of the Star City Convention Centre here where he delivered stinging attacks on the policies of the ruling Umno and its failure to protect Sabahans from foreign intrusion.
Close to 3,000 community leaders turned up to listen to Anwar’s speech, dwarfing the average crowds that other opposition leaders in Sabah could normally attract.
Anwar has also been described as “Raja Goyang” in several pro-Umno blogs before this.
Anwar reiterated his denial of any link to the Lahad Datu intrusion by Sulu terrorists on March 12, lambasting instead Umno for trying to make him the scapegoat of anything stemming from Umno’s weaknesses.

Najib throws more election goodies

The prime minister announces four changes to the 40,000 staff of seven statutory bodies ahead of the polls.
KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak today announced sweeping benefits for the 40,000 staff of seven government statutory bodies, ahead of the general election which must be held within weeks.
The benefits to be given to LTAT (Lembaga Tabung Angkatan Tentera), LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri), EPF (Employees Provident Fund), Tabung Haji, Perkeso, Perhebat (Armed Forces Veteran Affairs Corporation), and Bank Simpanan Nasional are:
  • a pension fund set up for all personnel;
  • fixed housing allowances equivalent to that of civil servants;
  • gratituities for retirees; and
  • streamlining employer contribution towards the EPF.
The benefits come in the wake of Najib’s announcement yesterday that the government would award 10,000 individual permits to taxi drivers, in what can be seen as a last-minute attempt to woo voters before polls are held.

SALAH LAGI HISHAM! RCI, kertas putih Lahad Datu bukan sekarang


KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak berhasrat menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dan membentangkan kertas putih bersabit insiden pencerobohan di Lahad Datu dan Semporna, Sabah buat masa ini.
Sebaliknya, menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, tumpuan sekarang adalah bagi memastikan keselamatan masyarakat di Sabah terjamin.
"... kita kena pastikan rakyat di Sabah rasa selamat bukan sahaja di Lahad Datu dan Semporna tetapi semua kawasan.
"Kita juga hendak pastikan tiada pihak ketiga yang akan memanipulasi keadaan nak melaga-lagakan kita sesama kita," kata beliau pada sidang media selepas turut serta pada majlis Sambutan Hari Peringatan Polis ke-206 di sini, hari ini.

Husam vs Papagomo: Bekas Isteri Papagomo Jadi Saksi Sahkan Identiti Papagomo

Bekas isteri Wan Muhammad Azri Wan Deris atau lebih dikenali dengan blogger Papagomo turut dinamakan sebagai saksi kes saman Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa terhadapnya.

Selain itu seorang lagi ahli keluarga terdekat Papogomo, Rohman Deraman yang berasal dari Pasir Puteh turut dinamakan sebagai saksi.

Peguam plaintif, Hisham Fauzi berkata, saksi-saksi lain termasuk blogger, wakil Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), di mana kesemuanya tujuh orang.

Manakala peguam Jasbeer Singh yang mewakili defendan memberitahu pihaknya hanya bercadang mengemukakan seorang saksi. Beliau turut dibantu peguam Parvinder Kaur.

Kes tersebut dikendalikan di hadapan Hakim Datuk Yazid Mustafa.

Husam yang juga saksi pertama kes tersebut memberitahu mahkamah blogger terbabit tidak pernah mengikuti rombongannya ke China.

“Namun dia memfitnah saya sebagai seorang pemimpin politik sebuah parti Islam dengan menyiarkan gambar kononnya saya berpegangan tangan dengan seorang wanita Cina.

“Dengan penyiaran gambar itu dalam blognya, dan kemudian ada yang dicetak dengan kertas bermutu tinggi diedar ke merata tempat, menyebabkan reputasi saya jatuh.

“Saya tidak berupaya untuk menyekat penyebaran itu melainkan hanya melalui perintah mahkamah sahaja,” katanya.

GE13 Election Memorabilia

Pakatan Rakyat : Hishamuddin, Do Not Condone Political Violence

Kit Siang: Berhenti politikkan isu Lahad Datu, tubuh RCI

KULAIJAYA - Penasihat DAP, Lim Kit Siang hari ini meminta semua pihak berhenti mempolitikkan isu pencorobohan Lahad Datu.
Sehubungan itu, katanya, sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) perlu ditubuhkan bagi mengetahui punca sebenar berhubung insiden yang telah mengorbankan 10 anggota keselamatan negara itu.
"Kita mengalu-alukan penubuhan RCI ini supaya kita boleh faham kenapa perkara seperti ini boleh berlaku yang melibatkan kedaulatan negara.
"Saya tidak mahu menuding jari terhadap sesiapa kerana perkara ini melibatkan isu nasional dan sebab itu juga saya minta semua pihak sama ada parti pemerintah atau pembangkang supaya tidak mempolitikkan isu ini," katanya.

Permit teksi individu: PM letak syarat merapu umpan pemandu

Rafizi PJ PCKUALA LUMPUR 25 MAC: Pemberian lesen individu dengan pelbagai syarat kepada pemandu teksi bukti Perdana Menteri tidak ikhlas, bertujuan untuk mengumpan golongan itu menjelang pilihan raya, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
Dalam majlis Pemberian Lesen Teksi Individu di Putrajaya semalam, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan 1,000 penerima lesen teksi individu akan menerima geran bernilai RM5,000 tiap seorang bagi pembelian Proton Exora.
Kata Najib, semua pemandu teksi yang menerima lesen tersebut wajib membeli kenderaan jenis MPV itu untuk digunakan sebagai teksi.
“Ini tandanya Najib tak ikhlas. Pemandu dipaksa beli kereta yang ditetapkan. Sepatutnya mereka diberi kebebasan untuk menggunakan apa saja kereta yang mereka mampu asalkan mematuhi peraturan,” kata Rafizi mengulas pengumuman tersebut.
Menurutnya, paksaan itu juga menyebabkan pemandu teksi menanggung hutang pinjaman kereta yang tinggi.

PRU13: Polis T'ganu kenalpasti 60 kawasan 'panas'

Polis Terengganu telah mengenal pasti 60 kawasan 'panas' di seluruh negeri Terengganu pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).
Timbalan Ketua Polis Terengganu Datuk Hamzah Mohd Jamil berkata kesemua kawasan terbabit mempunyai jumlah penyokong kerajaan dan pembangkang yang seimbang serta pernah mempunyai rekod 'bermasalah' pada PRU sebelum ini.
Sehubungan itu polis akan menambah kekuatan anggota di kawasan terbabit bagi memastikan PRU13 berjalan lancar, katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Hari Polis ke-206, di Kuala Terengganu hari ini.
Katanya mereka akan disokong Pasukan Gerakan Am (PGA), Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU), Pasukan Gempur Ringan (LSF), Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).
Sebanyak 3,600 anggota dan pegawai polis akan bertugas di Terengganu sepanjang pilihan raya umum kali ini, katanya.
Menurut Hamzah, pihaknya juga sedang giat melatih Polis Sukarelawan Simpanan (PVR) dan berharap pasukan itu akan dapat menjalankan tanggungjawab berdasarkan kelebihan yang dimiliki masing-masing.
- Bernama

Husam fail semula kes saman terhadap “Papagomo”

KOTA BHARU: Memandangkan ada penemuan bukti baru kes saman Datuk Husam Musa terhadap Wan Muhammad Azri Wan Deris menyebabkan hakim menasihatkan kes itu difail semula.

Oleh itu bagi membolehkan kes tersebut difail semula, kes yang berjalan hari ini ditarik balik.

Berikutan itu Husam yang juga Naib Presiden PAS melalui peguamnya, Hisham Fauzi menyatakan persetujuan di atas cadangan hakim pada perbicaraan itu kes petang tadi.

Beliau pada keterangan sebagai saksi pertama kes itu memberitahu mahkamah beberapa saksi baru ditampilkan termasuk bekas isteri Wan Azri dan dua blogger pro Umno yang disapina.

Selain itu katanya, blogger-blogger lain juga telah menyatakan persetujuan menjadi saksi kes berkenaan.

Menurutnya juga gambar Wan Azri yang dianggap sebagai Papagomo banyak tersiar dalam laman-laman web dan dalam Utusan Malaysia beberapa hari lalu.

Nasib adik PM menjadi tanda tanya jika Pakatan menang PRU13, menurut laporan ST

KUALA LUMPUR, 25 Mac — Apa yang terjadi kepada Datuk Seri Nazir Razak sekiranya pembangkang menawan Putrajaya pada Pilihan Raya 2013 akan mempengaruhi masa depan Malaysia Inc di bawah Pakatan Rakyat (PR), akhbar Straits Times Singapura melaporkan hari ini.
Ketua bank kedua terbesar Malaysia itu membantu CIMB menjadi antara bank paling berpengaruh di rantau ini sejak beberapa tahun ini, kerana ramai percaya hubungan adik beradik beliau dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, seperti ramai tokoh korporat yang berjaya mendapat keuntungan kerana hubungan rapat dengan pemerintah Barisan Nasional (BN) lima tahun selepas kemerdekaan.
Demikian menulis wartawan senior akhbar tersebut, Anita Gabriel, dalam analisisnya.
“Nazir mempunyai kredibiliti yang besar dalam sektor perbankan - di luar atau dalam negara. Perubahan secara paksa melibatkan beliau mungkin akan memberi petanda yang salah,” kata penganalisis bank yang tidak disebut namanya berkata kepada akhbar tersebut.
“Kemenangan pembangkang akan memberi kesan trauma kepada pasaran, dan ia juga akan menjadi traumatik kepada sektor korporat,” kata seorang lagi pegawai bank tertinggi yang tidak disebut namanya.
Nazir (gambar) memberitahu Bloomberg TV baru-baru ini bahawa “mempunyai jalan jelas” dalam mentransformasikan ekonomi Malaysia.
“Jika ada perubahan, ia akan mengecewakan pelabur dan mereka akan mengkaji semula pelaburan mereka di Malaysia,” katanya kepada Susan Li dari Bloomberg di Hong Kong.
Gabriel berkata kedudukan korporat di negara ini, yang dikenali sebagai Malaysia Inc, akan melihat perubahan drastik secara besar-besaran sekiranya PR memenangi pilihan raya yang akan berlangsung beberapa minggu lagi dan beberapa elit akan mengubah pengkalannya jika terdapat perubahan politik.
Ahli perniagaan terkaya Malaysia — seperti pemilik Kuok Group Tan Sri Robert Kuok, pemilik syarikat telekomunikasi T. Ananda Krishnan, pemilik syarikat perjudian dan hartanah Tan Sri Lim Kok Thay, pemilik bank Hong Leong Tan Sri Quek Leng Chan dan pemilik YTL Tan Sri Francis Yeoh — perlahan-lahan mengeluarkan pelaburan mereka ke luar negara sejak 1969, apabila BN tewas teruk pertama kali di dalam Parlimen.

Komponen BN: Tarik balik semua IC di Sabah

Presiden Pertubuhan Pasokmomogun KadazanDusun Murut Bersatu (Upko) Tan Sri Bernard Dompok menggesa kerajaan menarik balik kesemua kad pengenalan yang dikeluarkan di Sabah dan mengeluarkan semula dokumen berkenaan kepada golongan yang dikenalpasti sebagai warga yang sah.
Menurut laporan Borneo Post, MP Penampang itu menuntut demikian untuk menyisihkan golongan yang memiliki dokumen berkenaan secara tidak sah.

Anggota exco kerajaan Sabah itu juga berkata, beliau akan mengesyorkan perkara itu kepada suruhanjaya siasatan diraja mengenai pendatang asing di Sabah.

"Ini akan memberi peluang kepada kita di Sabah untuk membuktikan ketulenan kewarganegaraan kita supaya orang Sabah yang asli sahaja diberikan dokumen kerakyatan seperti kad pengenalan baru itu," katanya seperti dipetik dalam laporan itu.
Kenyataan itu disokong para pemimpin parti komponen BN yang mewakili kumpulan Kadazan-Dusun Murut – presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan dan presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah Tan Sri Joseph Kurup.
Kedua-dua mereka hadir dalam sidang media sama, lapor Borneo Post.
Dompok dilaporkan berkata demikian ketika melancarkan gerakan untuk membantu gereja di negeri itu, yang dinamakan Operasi Tataba.

Kuala Nerus: Peluang PAS sangat cerah


Kuala Nerus disambungkan dengan Kuala Terengganu melalui Jambatan Sultan Mahmud yang merentas Sungai Terengganu.

Setiap kali rakyat Terengganu mahu melalui jambatan ini, mereka dikenakan tol 50 sen. Namun itu kisah lama. Pada malam keputusan pilihan raya umum diumumkan pada tahun 1999, tol 50 sen itu telah dimansuhkan.

Ia berlaku sebagaimana janji PAS dalam pilihan raya itu, mahu menghapuskan tol di atas jambatan itu. Sebaik saja PAS menang dalam pilihan raya 1999, belum lagi kerajaan dibentuk, tol di situ sudah dimansuhkan melalui arahan pentadbiran. Kini yang tinggal hanya rumah tol sahaja.

50 sen bagi orang berada mungkin tidak besar tetapi bagi peraih ikan, petani atau nelayan, RM1 pergi dan balik melalui jambatan itu satu nilai yang besar.

30 hari atau sebulan bermakna RM30 mereka belanjakan untuk tol sahaja. Sebab itu selepas ia dimansuhkan, ia menjadi satu perkara yang melegakan banyak pihak.

Apabila naik ke jambatan ini dari Kuala Terengganu, kita boleh melihat arca-arca menarik yang dibina oleh bekas MB Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh dengan menggunakan wang ehsan.

Namun ianya semua arca sahaja yang tidak boleh digunakan. Masjid kristal nama sahaja masjid tetapi tidak dibuat solat Jumaat di situ.

Kini pembangunan di Terengganu tertumpu kepada kawasan Parlimen Kuala Nerus. Banyak bangunan menarik dibina di sini termasuklah Stadium Sultan Mizan yang roboh itu.

Kini stadium itu tinggal bahagian konkrit sahaja kerana bumbungnya yang runtuh sudah mula dibuang (gambar). Pelik juga, bahagian konkrit hingga ke bawah gagah berdiri tetapi bumbungnya sudah hilang.

Rupa-rupanya, konkrit direkabentuk oleh arkitek terkenal Terengganu Datuk Raja Bahrin manakala bumbungnya direkabentuk dan dipasang oleh pihak lain iaitu syarikat Sohwon dari Korea.

Selain stadium, di Kuala Nerus juga ada dua universiti, Institut Pendidikan Guru (IPG) pusat latihan Petronas dan lain-lain. Pendekata Kuala Nerus bergerak laju bersama arus pembangunan negara.

Democracy is more valuable than 10 minutes of airtime on RTM

Sidang Media Ops Daulat (24 Mac 2013, 3.30pm)

Tok Imam baca fatihah, Makmum jadi sewel - Ust Haslin

Teroka hutan Sarawak serius, Taib perlu bertanggungjawap

Penang : Gerakan = Perkasa, Perkasa = Gerakan

PAS urge MACC take action against Taib Mahmud

Agenda Anak Muda Berkebajikan

Kisah Sebenar Syria - Ust Azhar Idrus

Beri Permit Teksi : Najib Yakini Manifesto Pakatan Rakyat - BULETIN 13

Tok Pa Dalang 'Retak menanti Belah'..!!!

UMNO Jembalang Tanoh

Anwar Ibrahim : Keselamatan , Keamanan & Kedaulatan Sabah

Harapan Rakyat: Turunkan Harga Kereta

KiniFocus: Mamak with first-time voters

Tukar kpd Tok Garu? - Ust Azhar Idrus

Merenung watak Qarun dalam politik Melayu

Mohd Azmir Maideen,
Al-Quran adalah sumber petunjuk  umat manusia. Petunjuk-petunjuk Ilahi itu disampaikan dengan pelbagai cara. Sebahagiannya berbentuk perintah dan larangan, teguran dan amaran, tetapi tidak sedikit yang disampaikan melalui rekod sejarah penuh pengajaran. Misalnya menerusi kisah dan teladan. Penyampaian cerita-cerita tersebut di dalam al Quran bukan sekadar untuk diketahui, tetapi adalah mesej petunjuk daripada Yang Maha Agung.

Sekiranya anda pernah ke Mesir, sebagai penuntut mahupun pelawat, penulis yakin anda pernah menjejaki tempat yang dipercayai menjadi kawasan Qarun bermukim. Ma’bad Qarun, Buhaira Qarun, Qasru Qarun, Qaryah Qarun antara nama-nama tempat yang lazimnya menjadi lokasi penjelajahan para pengunjung dan tetamu dermawan yang teguh membayar tiket puluh-puluhan junaih untuk menyaksikan Qarun yang telah ditenggelamkan. Persoalannya, insafkah kita kepada hakikat yang diberitakan Allah tentang nasib Qarun?

Ketika fatrah penyebaran dakwah Nabi Musa alaihissalam kepada kaumnya Bani Israel, Baginda pernah digawatkan dengan kemunculan satu watak penderhaka yang seangkuh Firaun, selicik Haman, iaitu Qarun. Qarun tampil di hadapan Baginda Musa dengan citra kerakusan konglomerat lupa daratan. Hartanya yang melimpah ruah digunakan untuk memaksa "Satu Israel" (seluruh bangsa Israel) memulaukan dakwah Baginda Musa yang giat menyebarkan risalah syariat dan tauhid.