Isnin, 18 Mac 2013

SKUDAI : DAP's 47th anniversary celebration

MEREKA MATI KERANA KAPAL SELAM...!!!!


Bukti Sahih : Siapa Pengkhianat Negara....!!!


Talk to Al Jazeera - Nur Misuari: 'We had to fight for it'

‘Kementerian Pertahanan lubuk pemimpin BN kayakan diri’

Contohnya pembelian kapal selam Scorpene, komisyen RM500 juta dibayar kepada Perimekar yang dimiliki Datuk Abdul Razak Baginda.

SEREMBAN: Pemimpin PKR Negeri Sembilan, Dr Mohamad Rafie Abdul Malek menyifatkan; pendedahan-pendedahan membuktikan peruntukkan Kementerian Pertahanan menjadi lubuk untuk pimpinan Barisan Nasional (BN) kayakan diri atau kroni mereka.
“Contohnya pembelian kapal selam Scorpene, komisyen RM500 juta dibayar kepada Perimekar yang dimiliki Abdul Razak Baginda.
“Eurocopter EC275 dibeli pada harga RM190 juta seunit. Brazil membeli model yang sama dengan harga hanya RM82 juta. Jelas kerajaan beli dengan kos yang lebih mahal iaitu perbezaan sebanyak RM108 juta.
“Pembelian 257 kereta perisai bernilai sekitar RM29 juta seunit (jumlah RM7.5 billion) sedangkan kereta perisai yang hampir sama iaitu Pandur II, kerajaan Portugal hanya membayar RM4.4 juta seunit dan Pirahan III, kerajaan Switzerland hanya bayar RM3.9 juta seunit.
“Untuk rekod, Kementerian Pertahanan diantara penerima belanjawan terbesar bernilai belasan ribu juta ringgit setahun.
“Untuk tahun 2013, sebanyak RM15.2 billion (RM11.9 billion untuk mengurus dan RM3.2 billion untuk pembangunan) diperuntukkan.
“Sementara untuk tahun 2012, sebanyak RM13.7 billion (RM10.95 billion untuk mengurus dan RM2.35 billion untuk pembangunan) diperuntukkan,” kata Mohamad Rafie yang juga ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR.
Bersuara `wow’
Hampir 1, 000 orang yang hadir memberikan respon dengan bersuara ‘woo’ setiap kali beliau menyatakan angka wang ringgit dalam juta dan billion.
Mohamad Rafie yang juga merupakan Timbalan Ketua Cabang PKR Seremban berkata, keputusan untuk membeli dibuat menerusi orang politik dan menerusi orang tengah atau syarikat orang tengah.
“Ini mewujudkan isu ketelusan dam akauntabiliti menjadi persoalan. Atas nama kerahsiaan, perbelanjaan pertahanan diseleweng.
“Transparency International dalam kajian tahun 2011 untuk 93 negara, ketelusan perbelanjaan pertahanan Malaysia adalah dalam kategori rendah.
“Rasuah dan salahguna peruntukan bukan sahaja memberbahayakan keselamatan negara tetapi juga anggota pasukan keselamatan kita.
Abai keselamatan negara dan anggota tentera demi kepentingan perut
Caribou terhempas

GUESS THE RESPONSE: Silly Soi Lek asks 'Is Najib the leader for all Malaysia?'

It was slightly cold in Negeri Sembilan last weekend because of the rain. The political climate, however, was very hot.
GUESS THE RESPONSE: Silly Soi Lek asks 'Is Najib the leader for all Malaysia?'Prime Minister Datuk Seri Najib Razak was greeted by about 30,000 people upon arrival at a 3,000-table dinner held by the Negri Sembilan Federation of Chinese Association in Seremban. It was said to have created a new Malaysian record.
Meanwhile, another dinner was held by the DAP in nearby Lukut. More than 2,000 people had turn up at the 280-table dinner. Of course, it was quite bustling, too.
If someone says that the dinner attended by the Prime Minister had attracted many people because there were many goodies, including free meals and lucky draws, it would be an insult to local Chinese. They would not attend a political activity that they do not like or hate just for the free meals and lucky draws.
They attended the dinner to at least show that they still have room to choose, listen and observe. They were giving them a chance.
It reflected the general mentality of the Chinese. Please do not think that the Chinese are stubborn. In fact, most Chinese are still observing and secretly calculating.
However, did the turnout of 30,000 people mean the BN has grabbed Chinese votes and many people are supporting the BN?
It might not so.

Sandiwara Jamalul Kiram sekeluarga...!!! Siapa Sandiwara....Siapa berlakon...???

LABUAN, 18 Mac — Insiden pencerobohan di Lahat Datu dilihat tidak lebih daripada sandiwara Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya sebagai pewaris takhta Kesultanan Sulu dan para penaja kempen beliau.
Tindakan Jamalul dan militan setianya tidak masuk akal sedangkan Istana Malacanang sendiri mengeluarkan kenyataan bahawa tidak ada penurunan pewaris selepas Sultan Jamalul Ikram II meninggal dunia (1884-1936).
Kumpulan militan bersenjata seramai 234 orang yang diketuai sendiri oleh adik Jamalul yang bergelar Raja Muda Agbimuddin Kiram mendarat di Kampung Tanduo pada 9 Februari untuk menuntut semula Sabah sebagai sebahagian daripada Kesultanan Sulu.
Selepas Kerajaan Malaysia bertindak untuk mengusir keluar kumpulan pengganas itu, dan selepas berpuluh-puluh anggotanya terbunuh Jamalul yang dalam mahu menjaga air mukanya berkeras bahawa pasukan militannya tidak akan berundur dari Lahad Datu dan mereka akan berjuang hingga ke orang terakhir.
Sandiwara “Istana Sulu” dipanjangkan lagi oleh polemik adiknya yang menggelarkan dirinya sebagai “Sultan Bantilan Esmail Kiram II” dan anak perempuannya “Jacel Kiram”.
Plot sandiwara itu bertambah rumit dengan tidak kurang enam pihak yang menuntut takhta Kesultanan Sulu yang tidak lagi diiktiraf.
MUSUH DALAM SELIMUT
Pemimpin tempatan (pembangkang) serta pesimpati dengan ‘perjuangan Kesultanan Sulu’ juga dipercayai menyumbang kepada sandiwara ini.
Sebelum pencerobohan berlaku, ada pemimpin pembangkang Sabah yang mengakui pernah berjumpa dengan Sultan Sulu.

Hubungan "Sultan Sulu" dengan politik Malaysia

Oleh Kuda Ranggi

Hubungan tokoh-tokoh politik Malaysia dengan "Sultan Sulu" bukan perkara baru. Ada juga "Sultan Sulu" yang pernah menjadi ahli UMNO di Sabah.

Gambar di atas menunjukkan Datuk Seri Najib Tun Razak bersama-sama "Sultan Esmail Kiram II" manakala sekeping lagi menunjukkan Tun Abdullah Ahmad dengan "Sultan Sulu" yang sama. "Sultan Esmail Kiram II" adalah saudara "Sultan Jamalul Kiram III" yang bertanggungjawab menghantar "tentera dirajanya" menceroboh Sabah.

Kita tidak tahu sejauh mana hubungan kepimpinan UMNO dengan "Sultan Sulu" dan kita tidak mahu pula melempar tuduhan atau fitnah hanya dengan memaparkan foto sedemikian rupa termasuk yang dikaitkan dengan Nur Misuari atau pemimpin Moro yang lain.


Kita melihat hubungan mereka tidak lebih daripada hubungan silatur-rahim antara saudara seagama. Kita sedar di kalangan keluarga terdekatpun berlaku perbalahan inikan pula antara sahabat yang berlainan negara. Hari ini berkawan dan esok lusa boleh berlawan.

Oleh itu, rakaman foto masa lalu tidak boleh dijadikan alat atau alasan untuk melempar tuduhan kepada sesiapapun kerana pada waktu itu mereka bersahabat dan tidak bermusuhan. Permusuhan hanya berlaku apabila sahabat bertindak menceroboh dan membunuh.

BOLEH MENDATANGKAN MARAH : MUHIYIDDIN AKUI UMNO KINI AMAT LEMAH.. TIDAK MUSTAHIL PRU 13 UMNO AKAN REBAH !!!!!PUTRAJAYA, 18 Mac — Punca kelemahan Barisan Nasional (BN) bukan sahaja datang daripada kelemahan Umno, tetapi juga akibat daripada kelemahan parti komponen yang hampir lumpuh akibat tewas dalam Pilihan Raya 2008, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata parti komponen seperti MCA, MIC, dan Gerakan mengalami kekalahan besar dalam pilihan raya umum ke-12 akibat kehilangan besar beberapa kerusi kepada pembangkang dan perkara itu turut memberikan kesan kepada kedudukan BN.

“Kelemahan bukan sahaja Umno, tapi komponen parti yang ada masalah besar ... kita perlu buat sesuatu untuk kukuhkan parti mereka,” kata Muhyiddin (gambar) dalam pertemuan bersama 250 ahli Mubarak Wilayah Persekutuan, Veteran Umno Wilayah Persekutuan, dan  Kelab Umno Pesara Kanan Kerajaan Wilayah Persekutuan di Perbadanan Putrajaya di sini.

SAMBUTAN HARI KELAHIRAN DAP KE-47 TAHUN DISUTERA MALL, SKUDAI, JOHOR.

 

BUKTI BERGAMBAR KEHADIRAN PULUHAN RIBU RAKYAT CERAMAH JOM UBAH DAP DI SUTERA MALL, SKUDAI, JOHOR, BUAT NAJIB DAN SELURUH KEPIMPINAN UMNO JOHOR KETAR KEPALA LUTUT KETAKUTAN!!!!!!

Lahad Datu : Siapa Pengkhianat Sebenarnya...???

 

RAKAMAN GAMBAR DI KUALA LUMPUR SELANGOR CHINESE ASSEMBLY HALL, KL, YANG BAKAL BUAT UMNO,PERKASA DAN TIBAI BOLEH KENA SERANGAN ANGIN AHMAR!!!!

Najib dalang Lahad Datu, Anwar kambing hitam?

Oleh BOESTAMAM SARI

Dalam rencana Manila Buletin Publishing Corporation “Don’t Harm Sultan’s Men, Nur Warns Malaysia”, Pengerusi (MNLF), Nur Misuari menyebut peranan jahat Najib Razak di Lahad Datu.

"Apabila dia berada di Jolo, Sulu, minggu lepas, Misuari berkata dia telah mendengar bahawa kumpulan Putera Mahkota Raja Muda Agbimuddin Kiram, adik Kiram, menyeberangi laut ke pulau itu kerana mereka mendakwa dijanjikan akan ditempatkan di Sabah oleh Perdana Menteri Najib Abdul Razak," isi kandungan itu dipetik. 
############


Sebelum Najib Razak memainkan hati dan perasaan balu-balu askar lebih jauh, ada baik juga rakyat kembali mengkaji keterlibatan Najib Razak dengan Sulu sebelum ini.

Keterlibatan erat antara Najib Razak dan Sulu 'pengganas' inilah yang menyebabkan Najib enggan menamatkan perang Sabah bertujuan menyelamatkan politiknya.

Iktibar Lahad Datu: Apa jadi kalau negara diserang kuasa luar?

Ahmad Lutfi Othman
Saya kerap diperingatkan agar lebih cermat dan berhati-hati apabila mengulas isu Lahad Datu. Beberapa artikel yang disumbangkan oleh rakan-rakan, menyentuh tragedi berdarah di Sabah itu, terpaksa ditolak.

Saya sendiri mengedit berkali-kali catatan di kolum ini sehingga banyak perenggan dipotong dan mungkin kehilangan makna asal.
"Elakkan bahan-bahan sensitif dan boleh mengundang salah tanggapan. Ia membawa natijah buruk kepada parti, jika Harakah dilihat merendah-rendahkan pasukan keselamatan," begitulah salah satu peringatan yang saya terima.
Saya cuba mematuhi nasihat itu, selain memegang amanat Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa, agar "berpantang" di waktu kritikal menjelang PRU13, iaitu jangan mendedahkan diri dan parti dengan kesilapan -- walaupun kecil --  yang boleh membawa padah.
Semasa kita berusaha mengelak daripada terjerumus dalam polemik yang berisiko ini, pihak Umno-BN semakin ghairah mempolitikkannya. Tiba-tiba saja isu ini menjadi senjata utama untuk menggagalkan usaha Pakatan Rakyat ke Putrajaya. Sudahlah cadangan mengadakan sidang khas Parlimen membincangkan kes Lahad Datu ini ditolak, tiada usaha mengumpulkan setiap potensi kekuatan yang ada, bagi menanganinya dengan tuntas.
Justeru, tidak pelik jika bidasan Dr Abd Aziz Bari, bekas profesor undang-undang UIAM,  terhadap pengendalian kes di Lahad Datu, dalam Harakah keluaran Jumaat lalu, ditanggapi sebagai usaha memperlekeh pihak tentera dan polis.

Tawan Kelantan: Hanya Angan-Angan 1Malaysia...

Oleh Mohd Sayuti Omar
Jumaat lalu Najib sekali lagi melawat Kelantan. Ia dianggap lawatan terakhir Perdana Menteri ke negeri yang ditadbir oleh Pas selama 23 tahun itu sebelum Parlimen dibubarkan. Jika dalam lawatan terdahulu iaitu tidak sampai dua bulan yang lalu, Najib menaburkan 7 janji yang akan dilaksanakan oleh BN jika berjaya menawan Kelantan, dalam kunjungannya kali ini beliau menghuraikan pula 7 dosa yang telah dilakukan oleh Pas sejak mentadbir negeri itu.

Walaupun huraian Najib tentang janji dan dosa itu banyak yang boleh dipertikaikan dan tidak lebih sebagai serangan politik semata-mata tetapi yang jelasnya ia menggambarkan kesungguhan beliau mahu menawan kembali negeri Cik Siti Wan Kembang itu dan mengembalikannya ke pangkuan BN.

Selain mempertahankan Putrajaya dan menawan kembali Selangor di mana Najib juga merelakan dirinya menjadi Pengarah Pilihanraya negeri itu, nampaknya Kelantan juga turut menjadi sasaran Najib dalam pilihanraya kali ini.

Meskipun Najib nampak bersungguh mahu menawan kembali Kelantan tetapi banyak pihak yang ditemui sangsi dengan sasarannya itu. Sementara beliau menunjukkan kesungguhan ke arah itu, realitinya usaha beliau itu tidak disambut sepenuhnya oleh pemimpin-pemimpin UMNO Kelantan sendiri.

Kuasa mahasiswa dalam PRU13

Oleh SAIFUDDIN ABDULLAH
Minggu lalu, saya diundang berbicara tentang politik oleh dua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Pada hari Selasa, saya di forum anjuran MPP Universiti Malaya (UM), bertajuk “Dimensi politik baru mahasiswa”, bersama Bukhairi Sufian, Timbalan Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM) dan Marwan Kahar, Presiden Karisma. Moderatornya Izham Ismail, Yang Dipertua MPPUM.


Keesokannya pula, saya di program bedah buku saya, Politik Baru, anjuran MPP Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Moderatornya Yang Dipertua MPPUKM, Ahmad Shukran Shaharudin.

Kehadiran mahasiswa di kedua-dua program itu amat menggalakkan, iaitu hampir memenuhi tempat-tempat yang disediakan. Kedua-dua mahasiswa yang menjadi ahli panel di forum MPPUM itu telah mengutarakan penghujahan dengan begitu baik dan beretika.

Begitu juga kedua-dua moderatornya. Soalan-soalan hadirin di kedua-dua program pula banyak dan berkualiti.

Mahathir Yang Tidak Pernah Bertanggungjawab

Usaha untuk menjaga keselamatan dan kedaulatan negara oleh siapa juga dialu-alukan. Tanggungjawab menjaga kedaulatan negara dan keselamatan rakyat bukan saja terletak ditangan pemerintah semata-mata tetapi rakyat seluruhnya tanpa mengira kaum. Negara yang kaya, penuh dengan pembangunan tetapi kalau tidak ada sokongan rakyat akan roboh juga.


Salah sebuah rumah atas air di Sandakan Sabah.
Justeru sesiapa saja yang menganggap negara ini negara mereka, wajib mempertahankan kedaulatan negara sampai ke titisan darah terakhir. Mempertahankan negara sebahagian daripada cabang iman.

Bagaimana pun usaha berkenaan perlulah dilakukan dengan bijak sana dan mengikut undang-undang. Rasulullah s.a.w.  mengajar kita bersifat fatanah. Dalam konteks ini bukan saja dalam konteks undang-undang negara tetapi undang-undang dunia juga. Semua dunia mengiktiraf mengenai hak dan kedaulatan sesebuah negara dan bangsa. Ini sesuai dengan ajaran agama Islam bahawa semua bangsa dan agama adalah makhluk-Nya yang dijadikan penuh dengan maksud-maksud dan tujuan tertentu, dan hendak saling hormat menghormati di antara satu sama lain.

Umno BN penaja politik longkang

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sehingga hari ini berdolak-dalik dan enggan menjawab soalan wartawan yang meminta bukti bahawa pembangkang akan mencetuskan huru hara pada Pilihan Raya Umum ke-13.
"Nantilah sampai masa yang sesuai," jawab Muhyiddin sewaktu sidang media selepas mengumumkan nama Sasterawan Negara ke-12 di Putrajaya baru-baru ini.
Ketika berucap di majlis sepetang bersama masyarakat di kawasan Parlimen Hulu Selangor, di Bandar Bukit Sentosa dekat Kuala Kubu Baru sebelum ini, Muhyiddin mendakwa menerima beberapa dokumen.
Beliau berkata, dokumen yang boleh dipercayai itu mendakwa pembangkang merancang untuk menggagalkan pilihan
raya umum ke-13.
Hakikatnya kenyataan yang dibuat Muhyiddin ini, sebenarnya adalah manifestasi daripada ketakutan seluruh kepimpinan BN, bahawa saat mereka hendak tumbang semakin hampir.
Tidak lain tidak bukan, yang boleh menyelamatkan kerajaan BN, hanyalah jika negara berada dalam keadaan yang kucar kacir dan tidak stabil.
Negara tidak stabil, keamanan negara akan terancam jika wujud anasir-anasir pengacau yang menimbulkan keributan dalam sistem demokrasi.

THE DEADLY GAME OF SUBMARINES: Scorpene lawyer found DEAD

A star lawyer appointed by French arms maker DCNS to act on its behalf over the Malaysian Scorpene corruption inquiry has been found dead near his private island in Brittany.
THE DEADLY GAME OF SUBMARINES: Scorpene lawyer found DEAD The body of Olivier Metzner, a top French lawyer whose clients ranged from Panama's ex-dictator Manuel Noriega to former prime minister Dominique de Villepin, was found floating in the sea in Brittany, north-west of France. The police found a suicide note.
But Noriega, whom Metzner had defended in 2010, said in a note sent by his eldest daughter that he was "surprised" and "deeply hurt" to learn of the death. The former Panama leader also staunchly rejected suggestions of suicide, saying the act was "incompatible with (Metzner's) personality".
Incompatible with his personality
Whatever the cause of death, Metzner's demise is the latest in a string of suspicious deaths that have dogged DCNS and the high-powered clients it serves in the shady and ultra-sensitive world of international arms trade.
In Malaysia in 2006, a 28-year-old Mongolian woman by the name of Altantuya Shaariibuu was murdered by two former bodyguards of Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah Mansor.
Najib and wife have denied any involvement but till now are unable to shake off the suspicion that they had something to do with those who had ordered Altantuya's brutal killing.
The beautiful Altantuya had acted as a translator for Najib's close aide Razak Baginda, who had helped negotiate Malaysia's RM7.3bil acquisition of 2 Scorpene subs. She is believed to have been killed because of her knowledge of the transaction and her threat to blow the whistle on those who have been accused of creaming a 114 million euros kickback from DCNS in return for sanctioning the deal.

"Jamalul Kiram Boleh Cakap Apa Saja Tapi Kami Akan Tentang Habis-Habisan" - Datuk Hamza Taib

LAHAD DATU: Pasukan keselamatan akan terus memburu saki-baki pengganas Sulu yang menceroboh Lahad Datu dan yakin dapat menumpaskan mereka dalam tempoh terdekat.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib dalam reaksi segeranya ke atas kenyataan yang dikeluarkan oleh Jamalul Kiram III, pada awal Isnin menegaskan yang raja Sulu itu boleh kata apa yang dia suka tetapi pasukan keselamatan Malaysia akan memberi tentangan habis-habisan.
Malah katanya, pasukan keselamatan percaya jumlah militan yang berkubu di Kampung Tanjung Batu kini kurang daripada 50 orang.
Pasukan keselamatan, katanya tidak menghiraukan pengumuman Jamalul Kiram III yang disiar oleh media Filipina bahawa kumpulan pengganas itu akan melancarkan perang gerila ke atas Malaysia.
"Jamalul Kiram boleh cakap apa saja. Kami akan tentang mereka habis-habisan," katanya pada sidang akhbar bersama Panglima Satu Divisyen Infantri Tentera Darat, Mejar Jeneral Datuk Ahmad Zaki Mokhtar di Felda Sahabat 16, dekat sini pada lewat petang Isnin. Hamza berkata, dua pertempuran telah berlaku antara pasukan keselamatan dan kumpulan pengganas pada hari ke-14 Operasi Daulat iaitu pada jam 8.05 pagi dan 9.45 pagi.

Lahad Datu: Tiga Suspek Lelaki Ditahan Di Sandakan

SANDAKAN: Polis Daerah Sandakan menahan tiga lelaki yang mencurigakan di Kampung Sim-Sim di sini, pada Isnin selepas menerima laporan daripada penduduk kampung itu.
Ketua Polis Daerah Sandakan ACP Rowell Marong berkata, ketiga-tiga suspek ituditahan pada 3 petang Isnin mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkahKhas) 2012.
"Identiti ketiga-tiga suspek belum dikenal pasti dan sejauh mana penglibatan mereka dengan kes pencerobohan di Lahad Datu.
"Bagaimanapun ketika ditahan, mereka tidak memiliki senjata berbahaya atau senjata api," katanya ketika dihubungi Bernama.
Rowell turut memohon kerjasama penduduk di daerah ini agar tidak sama sekali mempercayai khabar angin atau membuat andaian dan menokok tambah cerita yangmempunyai hubung kait dengan aspek keselamatan.

Lahad Datu: Pengganas tinggal kurang 50 orang, boleh tumpas waktu terdekat

LAHAD DATU - Pasukan keselamatan akan terus memburu saki-baki pengganas Sulu yang menceroboh Lahad Datu dan yakin dapat menumpaskan mereka dalam tempoh terdekat.
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata pasukan keselamatan percaya jumlah militan yang berkubu di Kampung Tanjung Batu kini kurang daripada 50 orang.
Beliau berkata pasukan keselamatan juga tidak menghiraukan pengumuman Jamalul Kiram yang disiar media Filipina bahawa kumpulan pengganas itu akan melancarkan perang gerila ke atas Malaysia.
"Jamalul Kiram boleh cakap apa saja. Kami akan tentang mereka habis-habisan," katanya pada sidang akhbar bersama Panglima Satu Divisyen Infantri Tentera Darat Mej Jen Datuk Ahmad Zaki Mokhtar di Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.

Rafizi : PR Tawar Sistem Cukai Lebih Adil

Rafizi Ramli Konvensyen Pendidikan Unisel 2013
SHAH ALAM,18 MAC : Pakatan Rakyat (PR) akan menawarkan sistem cukai yang adil kepada semua golongan di negara ini jika berjaya ke Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) kelak.
Menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, sistem cukai yang sedia ada sudah lapuk dan perlu dirombak semula supaya tidak berterusan menindas golongan bawahan.
Katanya, sistem cukai yang digunapakai Kerajaan Umno-BN sekarang dibuat pada puluhan tahun dahulu dan tidak sesuai digunapakai pada masa kini.
“Sistem cukai ini dibuat pada tangga gaji 40 ke 50 tahun dahulu, sebab itu contohnya di bawah Umno-BN sekarang, bagi mereka yang mendapat pendapatan boleh cukai bersih adalah RM 100,000 ke atas setiap tahun,” katanya dalam satu sesi Dialog Anak Muda bersama Anwar Ibrahim di Bandar Utama baru-baru ini.

Anwar : Umno-BN Terus Kongkong Idealisma Mahasiswa


SHAH ALAM 18 MAC: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan falsafah idealisma di dalam institusi pendidikan yang selama ini disekat oleh Kerajaan Umno-BN perlu diubah demi memastikan generasi muda sentiasa berfikiran matang dalam melakukan perubahan.
Dialog Anak Muda Bersama Anwar Ibrahim 01Menurutnya, insiden yang menimpa mahasiswa jurusan Undang-Undang Universiti Utara Malaysia, KS Bawani adalah suatu bukti bahawa masih terdapat golongan mahasiswa yang tidak menyedari kepentingan falsafah idealisma.
“Saya nonton video klip listen,listen,listen dan saya sedih, kerana bagaimana mungkin sebahagian anak-anak muda atau mahasiswa yang boleh begitu sekali hilang idealismanya,” katanya dalam satu sesi Dialog Bersama Anak Muda anjuran Anwar Ibrahim Club (AIC) di Bandar Utama baru-baru ini.
Melalui rakaman yang dipaparkan di laman Youtube itu, terdapat juga dikalangan mahasiswa yang tertawa dan bertepuk tangan sewaktu Bawani dihalang dan dimalukan oleh Presiden Suara Wanita 1Malaysia, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin daripada memberikan pendapat mengenai pendidikan percuma dalam satu forum yang dianjurkan di universiti tersebut.

PRU13 : Kalau tukar kerajaan Islam tunggulah pembalasan – Dr Asri


KOTA BHARU: “Kalau kita tukar kerajaan Islam kepada yang lebih teruk, tunggulah pembalasan di akhirat kelak,” kata mantan Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Asri Zainal Abidin.

Beliau berkata, rakyat semestinya mengekalkan kerajaan yang ada di Kelantan sekarang.

“Sepatutnya Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) turut sama mempertahankan Kelantan,” katanya pada Wacana Perdana bertajuk ‘Pasca PRU13: Di Mana Melayu Islam?’ di Dewan Jubli Perak MPKB di sini kelmarin.

Wacana itu turut menampilkan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Setiausaha ISMA, Mohd Hazizi Abdul Rahman, manakala seorang lagi penalis, Datuk Shamsul Najmi sebagai mewakili Umno tidak hadir.

Prof Madya Datuk Dr Mohamad Agus Yusof bertindak sebagai moderator. Orang ramai memenuhi segenap ruang dewan berkenaan.

PRU13: PAS lancar web khas dan hijau.fm


KUALA LUMPUR: Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Pusat dengan kerjasama Jabatan IT PAS Pusat (JITP) membangunkan satu laman web PRU13 untuk menyebarkan maklumat-maklumat  berkaitan dengan PAS bagi Pilihanraya Umum ke-13 melalui capaian http://pru13.pas.org.my

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, laman PRU13 ini akan diisi dengan maklumat-maklumat seperti biodata calon-calon Dun dan Parlimen yang PAS bertanding serta berita-berita dan aktiviti pilihanraya yang berkaitan yang dihubungkan dengan laman web induk, PAS yang boleh dicapai melalui http://www.pas.org.my

Katanya, selain daripada perkhidmatan-perkhidmatan media baru yang telah sedia ada sebelum ini seperti webtv, facebook dan twitter, mulai 16 Mac juga Lajnah Penerangan PAS Pusat dan Jabatan IT PAS Pusat menerusi Urusetia Media Baru (UMB) telah memulakan perkhidmatan radio internet di bawah jenama Hijau.fm dengan menyiarkan liputan Xpresi Ulama Muda dari Gunung Semanggol.

PRU13 : Anwar umum Kit Siang tanding Gelang Patah 
Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pemimpin parlimen DAP Lim Kit Siang sebagai calon Pakatan Rakyat untuk kerusi parlimen Gelang Patah.

Beliau membuat pengumuman itu dalam majlis sambutan ulangtahun ke-47 DAP di Skudai menjelang jam 9.30 malam ini.

MP MCA Tan Ah Eng memenangi kerusi itu dalam pilihan raya umum 2008.

Ia merupakan salah satu daripada beberapa kerusi parlimen di Johor dengan lebih 50 peratus pengundi Cina.

Anwar dalam ucapannya di majlis dihadiri kira-kira 20,000 orang itu mengakui bahawa Gelang Patah merupakan kerusi PKR, namun perkara itu boleh dirunding, katanya.
"Saya masih berpendapat bahawa ia masih kerusi PKR. Tapi jika Kit Siang datang dan bantu kita, pimpin kita dan menjadi calon Gelang Patah, saya beri sokongan penuh," katanya.

In Sulu ‘Sultan’s’ invasion, smoke and mirrors

LABUAN, March 18 — The Lahat Datu invasion episode is no more than a pretentious display of authority by the pretender Sulu “Sultan” Jamalul Kiram III and those in cahoots with him.
The ridiculous action taken by Jamalul and his loyal militants is an act in futility.
What more when Malacanang Palace itself has made it clear that the Sulu Sultanate is now defunct with the last recognised sultan being Sultan Jamalul Ikram II (1884-1936).
A group of 234 militants led by Jamalul’s brother the so called Rajah Muda Agbimuddin Kiram landed in Kampung Tanduo on February 9, ostensibly to renew the so called sultanate’s claim over Sabah.
After weeks of negotiating a peaceful departure of the armed invaders, Malaysia had no choice but boot them out.
And after many of his free-booting mercenaries died fighting, Jamalul in a face saving attempt stated that they would never surrender in Lahat Datu and would fight until their last men.
The “Sulu Sultan’s” condescending attitude was further compounded by the polemics of the Sultan’s brother “Sultan Bantilan Esmail Kiram II” and pride of Jamalul’s daughter “princes” Jacel Kiram.
Certain local leaders (opposition) and the Sulu Sultanate’s sympathisers in Sabah also provided certain recognition to Jamalul.
Even before the events started unravelling, an opposition leader in Sabah had admitted of meeting the “Sultan of Sulu”.

Kes NFC: Saya tak pernah takut Shahrizat & Wanita Umno – Rafizi

RafiziKUALA LUMPUR 18 MAC: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli bertegas tidak sesekali takut berhadapan Shahrizat Jalil dalam kes skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).
Dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu menuduh serangan Rafizi ke atasnya kerana takut dengan Wanita BN.
“Saya tidak takut dengan makcik-makcik Wanita Umno. Tapi masa kecik-kecik saya memang takut dengan lembu lembu, takut kena tanduk! Mungkin itu maksud Sahrizat kot!” sinis Rafizi di twitter.
Ketua Wanita Umno itu dilaporkan tidak bersetuju dengan tindakan Rafizi yang menyerang Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Noh Omar.
Shahrizat mendakwa, Rafizi menuduh kedua-dua mereka menipu kepada Parlimen pada 2011 tentang pinjaman kerajaan berjumlah RM250 juta kepada National Feedlot Corporation (NFCorp).
“Anak guam kamu menyerang saya selaku Ketua Wanita BN kerana dia takut dengan kekuatan Wanita BN,” kata Shahrizat dengan nada keras kepada peguam Rafizi, Ranjit Singh di sini.
“Kamu menyaman anak guam saya atas kata-katanya dalam satu kenyataan media. Baca ini, adakah kamu bersetuju anak guam saya akan mengejar Perdana Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani,” tanya Ranjit dipetik The Malaysian Insider.

Agah Dan Bongkak : Kenapa saya perlu minta maaf? - Kak Ijat 
Bekas menteri kabinet Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memberitahu mahkamah bahawa beliau berasa tersinggung apabila diminta oleh pengarah strategi PKR Rafizi Ramli untuk meminta maaf berhubung skandal projek lembu fidlot.
Beliau berkata demikian ketika disoal peguam Ranjit Singh sama ada beliau tersinggung dengan desakan Rafizi dalam kenyataan akhbar itu – yang menjadi isu dalam perbicaraan fitnah ke atas pemimpin PKR itu.

Shahrizat ketika ditanya berkata beliau berasa tersinggung dengan desakan tersebut.

"Kenapa saya perlu minta maaf? Minta maaf kepada rakyat Malaysia atas pendedahan yang membuatkan rakyat marah? Saya perlu minta maaf pada rakyat untuk apa?," katanya.

Ex-MACC head to apologise to Selangor MB

PRU13: Setuju pandangan Ustaz Azhar IdrusDalam program Malam Seni Untuk Perubahan pada 16 Mac lalu di Kampung baru, Ustaz Azhar Idrus menyentuh suatu perkara yang amat penting bagi saya. Ingatan tersebut asalnya sebagai jawapan kepada soalan yang dikemukakan oleh Nurul Izzah, namun ingatan yang disampaikan oleh Ustaz Azhar itu melangkaui semua pendokong perjuangan Islam dan Pakatan Rakyat.

Uztaz Azhar mengingatkan supaya jangan berasa selesa melihat sokongan rakyat yang ramai setiap kali ceramah diadakan. Jangan jadikan perkara itu sebagai ukuran bahawa kita kuat dan boleh mencapai kemenangan. Jangan rasa ujub, hebat serta rasa kehilangan pertolongan Allah atau dengan kata lain kita boleh menang melalui usaha sendiri.

Selepas 56 Tahun : Peluang pertama untuk perubahan


 
DAP meraikan ulang tahun ke-47 parti pada 18 Mac 1966 buat pertama kalinya di Johor, sebuah medan pertempuran baru yang kritikal dan mesti dimenangi Pakatan untuk membawa perubahan. Ini kalilah!It is now or never!

Untuk pertama kalinya dalam sejarah 56 tahun negara kita, terdapat peluang untuk perubahan. Untuk pertama kalinya, rakyat Malaysia mempunyai pilihan yang nyata.
Untuk pertama kalinya, wujud pilihan yang jelas dan ketara di antara rejim yang tidak demokratik, korup, mengamalkan politik perkauman dan bankrap, berbanding alternatifnya yang lebih bersih, mengamalkan integriti, nilai-nilai kebebasan dan hak asasi manusia serta terbukti cekap, akauntabel dan telus.

Tetapi satu perkara yang pasti, perubahan tidak akan datang dengan mudah. Dalam beberapa hari lalu kita telah pun melihat kerenah ganas oleh samseng BN, apabila pejabat ketua menteri Pulau Pinang pun boleh diserang oleh gerombolan yang tidak terkawal.

Bas Datuk Seri Anwar Ibrahim dibaling dengan batu ketika beliau berada di dalam sehingga menyebabkan kecederaan kepada beberapa orang. Ini hanya permulaan - tindakan terdesak BN akan bertambah buruk.

Shahrizat says no reason to apologise to Malaysians

KUALA LUMPUR, March 18 ― Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil questioned at the High Court here today the need for her to apologise to Malaysians over the National Feedlot Centre (NFC) scandal.
Rafizi Ramli’s lawyer, Ranjit Singh, said the PKR strategy director had in a press statement dated November 28, 2011 called on the former Cabinet minister to apologise to the rakyat as the alleged abuse of public funds in the cattle farming project had roused public anger.
“I have to apologise to Malaysians for what?” said Shahrizat at the High Court here today.
“Do you ask a certain wife to explain what the husband does in a condo? Do you ask a certain wife to explain what a certain husband does in a condo or several condos?” she added, gesturing angrily.
Shahrizat also disagreed with Rafizi’s statement in which he said the question arose of whether public funds were siphoned out after the National Feedlot Corporation (NFCorp) loaned RM81 million to the National Meat Livestock Corporation (NMLC) to purchase two luxury condominium units in Bangsar.
“The question did not arise until your client tried to mislead the whole nation,” said Shahrizat.
“This is defamation and accusations,” she added, gesturing again.Shahrizat also said that she did not know if NFCorp’s RM81 million loan to NMLC came from the RM250 million government loan to the former firm.

Suruhanjaya sangat munasabah untuk siasat pembunuhan Altantuya

balaKUALA LUMPUR 18 MAC: Suruhanjaya bebas bagi menyiasat peguam yang menyediakan draf akuan bersumpah (SD) kedua bekas penyiasat persendirian, P Balasubramaniam sangat wajar ditubuhkan.
Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Dewan Pemuda PAS Malaysia (Juham) menyifatkan, suruhanjaya berkenaan membolehkan nama-nama yang didakwa terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu disiasat, khususnya melibatkan pendedahan mendiang Bala.
“Memandangkan pendakwaan kes ini tidak menyeluruh di mahkamah Malaysia, maka perlu kepada suruhanjaya bebas lebih-lebih lagi apabila banyak pendedahan mendiang Bala yang menimbulkan persoalan,” kata Pengarah Juham, Ahmad Zamri As’ad Khuzaimi.
Sabtu lalu, peguam mendiang Bala, Americk Singh Sidhu mendedahkan seorang peguam senior, Cecil Abraham mengaku menyediakan SD kedua Bala atas arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Perkara itu didedahnya ketika mesyuarat agung tahunan (AGM) Majlis Peguam dekat sini.
Ahmad Zamri berkata, peguam negara perlu membuka semula kes pembunuhan itu berdasarkan pendedahan Bala dan ahli perniagaan, Deepak Jaikishan.

Mayat peguam DCNS, syarikat pembuat Scorpene ditemui terapung

terapungKUALA LUMPUR 18 MAC: Peguam Perancis, Oliview Metzner, yang mewakili firma pertahanan DCNS dalam inkuiri kehakiman kes Scorpene, ditemui mati didakwa sebagai kes bunuh diri.
Inkuiri kehakiman itu dimulakan oleh NGO hak asasi Malaysia, Suara Rakyat Malaysia (Suaram).
Mengikut BBC News Europe, mayat Metzner (gambar) ditemui terapung di lautan berhampiran pulau peribadinya di Brittany, barat laut Perancis.
Dilaporkan, polis menemui satu nota bunuh diri.
Metzner mewakili kepentingan dalam DCNS – syarikat menjual dua kapal selam Scorpene kepada Malaysia sedekad lalu.
Suaram memfailkan siasatan kehakiman kepada mahkamah Perancis pada 2009 berhubung kemungkinan wujudnya rasuah dalam perjanjian Scorpene.
Kapal selam Scorpene yang dibeli dari DCNS di Perancis – melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, syarikat milik rakan baik Perdana Menteri – Abdul Razak Baginda.

PKR batal hasrat calonkan Asri pada PRU13?

Anwar Ibrahim: Kita Mempunyai Harapan Tinggi Di Sabah & Sarawak

Lahad Datu: Kiram declares guerilla warfare

Malaysia, the only country in the world with FOUR PRIME MINISTERS!

The way former Prime Mahathir Mohamad has been carrying on since retiring, keeping himself very much in the public eye, it appears that he wants his old job back and this time perhaps until he dies and that could be at 97+. That could be the real reason why the 13th General Election has been unduly delayed.
Mahathir is now 88 years old.
Mahathir's latest visit was to Sabah where he visited the troops in Lahad Datu besides delivering a lecture at UMS on the RCI.
Malaysia, the only country in the world with FOUR PRIME MINISTERS!He repeated blatant lies on the MyKad scam in Sabah and the media dutifully reported them. His remarks were subjudice and bordered on contempt of court. Of course, as usual, the media will NOT run an editorial tearing Mahathir to bits for his errant remarks.
He also advised troops in Sabah to adopt guerrilla warfare. Is he a military expert too besides having perfected the art of putting the hands in the National Cookie Jar under the guise of bringing development to the people? Since when did a Government force anywhere in the world engage in guerrilla warfare? Leave that to the Royal Sulu Army and their MNLF backers.
Mahathir has no business carrying on like this.
In the US they have a Code of Ethics.
An ex-President in the US is not supposed to do many things while in other cases, he needs the written permission of the sitting President. The media does not play up ex-Presidents. There are certain rules of conduct to follow.
The Vice-President in the US has no work except to sit in his office and count paper clips while waiting for the President to die in office. He's the back-up. Otherwise, the Vice President dutifully does what the President tells him. He can't even breathe without the President's permission.
Have we ever heard the US Vice President say that he's white first and American second? Or that the people should be grateful and thankful to the Democratic Party?
Law unto himself

Mayat peguam DCNS ditemui terapung di laut 
Peguam Perancis Oliview Metzner, yang mewakili firma pertahanan DCNS dalam satu inkuiri kehakiman, ditemui mati dalam satu kejadian didakwa sebagai kes bunuh diri.
Inkuiri kehakiman itu dimulakan oleh NGO hak asasi Malaysia, Suaram.

Mayat Metzner ditemui terapung di lautan berhampiran pulau peribadinya di Brittany, barat laut Perancis. Polis menemui satu nota bunuh diri.

“Adik PM Malaysia Mungkir Janji” - NUBE

 ( SAMA AJE - " JANJI DI CAPATI ")

KOTA BHARU: CIMB melanggar Rukun Negara dengan mengenepikan hak penggantungan gambar Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong di semua cawangan bank itu dengan alasan menjimatkan kos.

Selain itu CIMB mengkhianati tanggungjawab sosial korporat dengan mengenepikan 27 aduan pekerja yang belum dapat diselesaikan.

Bank yang dimiliki adik Perdana Menteri, Datuk Nazir Razak juga didakwa melanggar hak pekerja dengan memecat, menindas mereka semata-mata kerana kakitangan mempersoalkan penyalahgunaan dana.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE), J Solomon berkata, ada kakitangan ditengking, dimarahi dan diugut.

“Sedangkan kakitangan terbabit dalam keadaan hamil menyebabkan dia jatuh pengsan kerana dimarahi tanpa mengambil keadaan kesihatannya,” katanya di sini.

Ke mana perginya tabung ganti rugi Empangan Bakun? – Anwar

IMG_4608SARAWAK 18 MAC: Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoal kedudukan wang tabung khas Bakun yang dijanjikan kerajaan kepada penduduk sebagai ganti rugi pembinaan Empangan Bakun
Berucap depan kira-kira 3,000 penduduk tempatan di Rumah Badeng, Hulu Rajang, malam tadi, Ketua Umum KEADILAN itu berkata, wang berkenaan perlu diberi kerana ia hak orang Asal.
“Semasa saya Menteri Kewangan, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu buat Empangan Bakun dan meminta saya mempengerusikannya.
“Saya setuju, dengan syarat ganti rugi perlu diberi kepada penduduk melalui pemberian tanah yang sesuai.
“Kemudian kena buat tabung khas dengan pemberian RM5 juta kepada penduduk, saya luluskan. Yang jadi persoalan sekarang, RM5 juta itu langsung tidak diberi.

Saiz Teks: A A A Najib tak tahu teruknya jalan S’wak sebab naik helikopter – Anwar

Anwar Srawk 1SARAWAK 18 MAC: Sarawak kaya dengan hasil bumi tetapi rakyat hidup serba kekurangan dan jalan raya sangat teruk, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Berucap pada ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Hulu Rajang, malam tadi, Ketua Umum KEADILAN itu menempelak Perdana Menteri kerana tidak mengambil peduli keperluan asas rakyat Sarawak.
“Negeri kaya, tapi keadaan jalan teruk sekali sampai saya tak dapat beza naik kereta dengan naik bot, dua-dua sama,” kesalnya.
Anwar merasai kesempitan hidup ditanggung rakyat apabila memasuki pedalaman Sarawak melalui laluan darat dan sungai.
Ini berbeza dengan Najib yang bersenang lenang menaiki helikopter khas menuju ke ceruk-ceruk kampung.
“Najib (Razak) tak tahu masalah ini sebab dia naik helikopter,” kata Anwar di Rumah Badeng disambut ketawa ribuan penduduk.
Terdahulu, acara dimeriahkan dengan persembahan tarian tradisional suku Kenyah dan Kayan oleh kaum ibu dari Ranting KEADILAN Rumah Badeng.

Tindak terhadap imam, dangkalnya politik MB T'ganu


KUALA LUMPUR: Dalam Ulamak PAS Pusat menyifatkan gesaan Menteri Besar Terengganu agar Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) mengambil tindakan terhadap imam yang menjadi penceramah kepada parti pembangkang sebagai tidak wajar.

Setiausahanya, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, tindakan itu hanya menunjukkan kedangkalan pemikiran pemimpin Umno khususnya Datuk Seri Ahmad Said yang memisahkan antara agama dan politik.

"Kalaulah ini menjadi matlamatnya, maka jelas bahawa kurangnya kefahaman yang sepatutnya ada pada seorang pemimpin negeri.

"Alangkah baiknya jikalau seorang yang bergelar Menteri Besar menyatakan tindakan akan diambil terhadap imam jika ucapannya menyalahi hukum syarak dan tidak membetuli hukum hakam Islam.," katanya kepada Harakahdaily.

Ahmad Said hari ini dilaporkan mengarahkan Maidam mengambil tindakan terhadap imam yang berceramah mewakili pembangkang.

Salah Guna Permis : Penyokong PKR bantah ceramah pro-BN di Sek Men Guar Perahu

NONESatu kekacauan tercetus apabila sekumpulan penyokong PKR dan penduduk kampung cuba menghentikan satu ceramah pro-BN yang dijalankan di Sekolah Menengah Guar Perahu, Penanti di Pulau Pinang pada malam tadi.

Kumpulan berkenaan memasuki kawasan sekolah tersebut untuk menghentikan acara berkenaan – yang memfokuskan isu pencerobohan Lahad Datu dan penggunaan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu.

Difahamkan, kumpulan berkenaan membantah ceramah berbentuk politik itu diadakan di sekolah memandangkan premis seperti itu tidak boleh digunakan oleh ahli politik.