Ahad, 17 Februari 2013

Perjanjian Boustead dan Syarikat Milik Wanita Umno Selangor Disemak

rafizi29
HULU KELANG 17 FEB: Perjanjian jual beli tanah yang melibatkan Boustead Holdings Berhad (Boustead), dan syarikat milik Deepak Jaikishan dan syarikat milik Ketua Wanita Umno Selangor, akan disemak bagi meneliti jika wujud penyelewengan.
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau kini merupakan pemegang saham Boustead yang membolehkannya menyemak perjanjian itu jika terdapat bukti penyalahgunaan dana Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).
Sebelum ini, Boustead yang merupakan unit pelaburan LTAT, telah membeli syarikat kepunyaan Ketua Wanita Umno Selangor Senator Datuk Raja Ropiah Raja Abdullah dan syarikat Deepak dengan wang berjumlah RM 160 juta.
“Bulan lepas saya dah beli saham Boustead dan sekarang saya dalah pemegang saham rasmi Boustead Holdings.
“Hari Rabu ini, Insyallah, kita akan pergi beramai-ramai ke Boustead, kita akan semak setiap helai daripada perjanjian.

Teliti maksud mendalam kenyataan Presiden PASSUBANG JAYA: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menegaskan agar jangan ada pihak yang cuba mengambil kesempatan terhadap kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang tanpa memahaminya terlebih dahulu.

Kata beliau, kenyataan Tuan Guru Abdul Hadi bahawa PAS akan keluar dari Pakatan Rakyat (PR) sekiranya kerjasama dengan PKR dan DAP merugikan Islam dan Melayu perlu ditelitikan kerana ia mempunyai maksud yang mendalam.

"Apa yang diperkatakan oleh Ustaz Hadi semalam mempunyai maksud yang perlu kita telitikan. Saya tegaskan jadi jangan ada mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan atas kenyataan tersebut tanpa memahaminya," jelas beliau.

Salahuddin menjelaskannya ketika ditemui pada Majlis Makan Malam Demi Rakyat PKR Cabang Kelana Jaya di sebuah hotel di sini, malam ini

Menurut Salahuddin, sekiranya Pakatan Rakyat tidak menghormati Islam dan Melayu sebagai matlamat perjuangan negara selama ini sudah pasti PAS tidak akan bersama Pakatan Rakyat sejak sekian lama.

MB : Dasar Ketelusan Dan Kebertanggungjawaban Tarikan Utama Pelaburan RM 48 Bilion Ke Selangor

MB malam penghargaan pelaburan ssic 01
SHAH ALAM 17 FEB : Dasar Ketelusan dan Kebertanggungjawaban yang diamalkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor adalah pemangkin kepada tarikan dan pertumbuhan pelaburan negeri itu.
Pencapaian RM 48 bilion dalam lima tahun lepas menunjukkan dasar-dasar tersebut yang menjadi tunjang prinsip pentadbiran PR, berjaya menarik pelaburan sehingga Selangor menerajui semua negeri dalam jumlah pelaburan.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata dasar ketelusan menunjukkan Kerajaan Negeri terbuka dan menggalakkan pertumbuhan perniagaan yang sihat.
MB malam penghargaan pelaburan ssic 04Beliau berkata sejak 2008 Selangor konsisten menduduki tempat pertama atau kedua negeri yang mendapat pelaburan tertinggi.
Negeri kedua yang mencapai jumlah pelaburan tertinggi di negara ini adalah Sarawak yang memperolehi jumlah pelaburan sebanyak RM 40.72 bilion.
“Itulah sebabnya kita mengumumkan bahawa Negeri Selangor sebagai negeri pertama yang mencapai jumlah pelaburan yang tertinggi sejak 2008,” ujar Abdul Khalid.
“Kerajaan Selangor mengucapkan terima kasih kepada semua para pelabur dengan sokongan dan kejayaan anda semua,” kata Abdul Khalid.
Beliau berkata demikian semasa Majlis Penghargaan Pelabur 2012 anjuran Selangor State Investment Center (SSIC) yang diadakan di I-Walk I-City di sini.

Duhai Melayu Belajar Dengan Dong Zong

Najib Razak hari ini mencatat satu lagi sejarah baru sebagai perdana menteri pertama yang menghadiri majlis anjuran persatuan pendidikan dan budaya Cina, Dong Zong. Sebulan lepas Najib telah mencatat rekod sebagai perdana menteri Malaysia pertama yang menjejak kaki ke bumi Ghozzah.

Anwar di majlis Dong Zong.
Kehadiran Najib atau mana-mana pemimpin Melayu dalam majlis tegar kaum lain (rasis) termasuk majlis Thaipusam dan sebagainya merombak tradisi sebelum ini. Sebelum ini orang Melayu dan pemimpinnya agak 'seme' (malu-malu atau segan) untuk hadir ke majlis berkenaan. Namun hari ini atas nama anjakan 'transformasi' dan ledakan 'reformasi' ianya dilakukan tanpa segan dan 'seme mata' lagi.

Tidak dipastikan apakah kehadiran Najib itu memberi keuntungan politik kepadanya sekiranya kesediaannya mencemarkan duli itu bertujuan politik? 

Majlis anjuran Dong Zong itu diadakan sempena majlis sambutan Tahun Baru Cina. Najib juga ikut sama mengaul mee perpaduan (yee sang) dengan pemimpin Dong Zong termasuk pengerusinya Dr Yap Tian Sing. Katanya Najib tidak memberi apa-apa ucapan tetapi kehadiran itu sudah cukup bagi Dong Zong menjadikannya sebagai satu 'sejarah' dan perintis pembuka pintu lebih luas.
Najib bersama Chua Soi Lek di majlis Zong Dong.
Kalau Najib gembira kerana diberi sambutan oleh 5,000 orang, Dong Zong lebih gembira lagi daripada Najib. Lebih bermakna dari itu apabila ketua pembangkang yang disebut-sebut bakal menjadi perdana menteri Anwar Ibrahim juga turut sama hadir walaupun bukan serentak dan sama-sama memegang chop stick untuk menggaul mee.

Dong Zong sudah tentu gembira kerana mereka dapat bertemu dengan dua orang tokoh besar yang menjadi defacto di negara ini dalam satu majlis yang sama anjuran mereka. Kehadiran Najib - Anwar sangat bererti dan membawa signifiken tersendiri. Dalam bahasa bambastiknya Dong Zong berjaya memasukkan dua ekor jaguh ke dalam satu perkup.

Nasib baik presiden PAS Abdul Hadi Awang tidak diundang sama. Saya pasti kalau diundang Abdul Hadi juga akan mengangkat jubah dan hadir. Kalau Abdul Hadi juga turut sama hadir, Dong Zong berjaya memasukkan tiga jaguh Melayu ke dalam satu perkup busuk. Mursyidul Am PAS Nik Aziz terselamat kerana tatkala ini beliau masih di Makkah.

Pemuda PAS tawar 7 agenda anak mudaKUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia menawarkan Tujuh Agenda Anak Muda Berkebajikan demi kebajikan dan kesejahteraan mereka di masa akan datang.

Tujuh agenda tersebut sebahagiannya diambil dari dokumen Negara Berkebajikan PAS.
Agenda tersebut adalah, pendapatan boleh guna, keupayaan sara hidup, keusahawanan belia, pendidikan berkebajikan, rumah mampu milik, capaian pengangkutan dan kesejahteraan hidup.
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, tujuan mereka kemukakan tujuh agenda itu kerana anak muda pada hari ini sedang berdepan dengan masalah yang cukup menghantui mereka termasuklah keupayaan untuk memiliki rumah.
"Hari ini anak muda tidak dapat memiliki rumah sendiri kerana harga rumah yang terlalu mahal.
"Begitu juga dalam hal kenderaan seperti kereta, anak muda tidak berjaya untuk memiliki kerana pelbagai cukai dikenakan sehingga harga kereta melambung tinggi," katanya.

Takut kalah PRU akan datang, BN mahu haramkan DAP?


KUALA LUMPUR, 17 FEB: Makin lama makin benar kata-kata “kalau tak menipu, maka bukan UMNO namanya”. Pembohongan terbaru datangnya dari Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, merangkap Naib Presiden UMNO, yang menuduh DAP tidak menghantar laporan kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) seperti yang diarahkan sebelum ini.
Sedangkan laporan yang diperlukan itu sudah pun dihantar oleh DAP kepada ROS pada 8 Februari lalu, sekali gus membuktikan Hishammuddin telah tidak bersikap profesional dan menipu.
Menyifatkan kenyataan Hishammuddin itu sebagai satu pembohongan, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke berkata, bahawa DAP telah menghantar semua dokumen yang diperlukan kepada ROS.
“Saya sendiri pergi bersama pegawai saya dan serahkan borang dan dokumen yang diperlukan itu melalui kaunter dan ia telahpun dicop terima. Kita telah hantar seminggu lebih awal sebelum cuti tahun baru Cina.
“Pihak DAP amat berdukacita dengan kenyataan Hishammuddin ini telah merosakkan imej dan kredibiliti parti di mata umum. Dia adalah menteri yang tidak profesional,” katanya.

Jho Low mengaku kerajaan P Pinang tolak pesta arak


PULAU PINANG: Penasihat perniagaan kepada Perdana Menteri dan isterinya, Jho Low mengakui sebuah parti arak yang melibatkan ramai selebriti di Pantai Batu Feringgi telah tidak diluluskan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang.

Menurut mesej yang dihantar oleh Jho Low melalui Twitternya, kerajaan Pulau Pinang tidak meluluskan permohonan ramai selebriti untuk berparti di pantai itu.

Namun, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri tetap dituduh oleh Umno menganjurkan parti arak di pantai itu.

"Umno mendakwa kerajaan negeri Pulau Pinang menganjurkan parti arak di pantainya," kata beliau sampai menyambung mesej yang dihantar oleh Jho Low tersebut.

Jho Low adalah antara orang kepercayaan Datin Seri Rosmah Mansor dan suaminya untuk menguruskan hal pelaburan dan kewangannya.

PAS tubuh cawangan baru di Pulau Gaya


PUTATAN: PAS Kawasan Putatan mencipta sejarah tersendiri apabila berjaya menubuhkan cawangan di Pulau Gaya pada hari ini.

Penyerahan borang keahlian PAS dilakukan oleh wakil penduduk, Tuan Ahmadi Munaf kepada Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa sebagai simbolik penubuhan cawangan PAS Pulau Gaya.

Sebelum itu, dalam ucapan  Tuan Ahmadi Munaf berjanji akan memberi penerangan ‘apa itu PAS’ kepada masyarakat setempat agar misi dan visi perjuangan PAS dapat difahami oleh penduduk Pulau Gaya.

Sokongan yang diberikan daripada  ahli keluarga beliau banyak membantu untuk menubuhkan cawangan PAS di Pulau Gaya.

Lawak Ahad : Bo la weii mesej Najib kepada Pas Kelantan...!!!!


Bo la weii mesej Najib kepada Pas Kelantan
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerima kain rentang bersimbolik 'TUKAR' kerajaan Kelantan daripada Penaung Perhimpunan Perdana Anak-Anak Kelantan 2013.
Bo la weii mesej Najib kepada Pas Kelantan
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak disambut mesra oleh anak-anak Kelantan pada Majlis Himpunan Perdana bersama Anak-Anak Kelantan di Stadium Putra Bukit Jalil di sini.
 
KUALA LUMPUR - Bo la weii (cukuplah)! Demikian laung Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang disambut kira-kira 15,000 anak Kelantan di perantauan dalam pertemuan anak-anak Kelantan di sekitar Lembah Klang bersama pemimpin itu di sini, petang tadi.

Mesej bo la weii itu ditujukan khas kepada Pas yang mentadbir Kelantan sejak 1990.

"Kita tahu sudah banyak angkara berlaku. Sudah banyak dosa kepada rakyat Kelantan ini. Betul tuan-tuan?" soal Najib di program yang dinamakan Himpunan Perdana Anok-Anok Kelate 2013 di Stadium Putra Bukit Jalil di sini.

"Apa dosanya? Tanah dalam tangan dia hal siapa? Hak siapa?" soal Najib lagi di sambut dengan jawapan "rakyat."

Berdasarkan sambutan yang ditunjukkan dan juga kematangan rakyat menilai kepimpinan kerajaan di bawah pembangkang, Najib yakin gelombang merah akan berjaya menakluk Kelantan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini menunjukkan bahawa orang Kelantan sudah bersedia," ujar Najib penuh semangat.

Spinning a tall tale on Sabah

Dr Mahathir Mohamad's so-called directive on citizenships is another red herring meant to divert attention from the tainted electoral rolls in Sabah. 

We have heard it all now on Sabah from former prime minister Dr Mahathir Mohamad.
In his latest take on the on-going Royal Commission of Inquiry (RCI) in the state, Mahathir claims that he instructed that only those eligible in Sabah should be granted citizenship.
Citizenships are not based on any so-called directive from the prime minister, the home minister or the federal cabinet.
Citizenship is based on the Federal Constitution, the only social contract between the state and the people.
So, Mahathir could not have issued such a directive on the granting of citizenships. There was no need for one since there was no basis.
His so-called directive on citizenships is another red herring meant to divert attention from the tainted electoral rolls in Sabah.
The issue (child) of a citizen by operation of law – that is, the latter holding no citizenship papers – or the issue of a citizen by registration – that is, the latter with citizenship papers – is eligible to be citizen by operation of law whether born in the country or abroad. Those born abroad must have had their births registered at the nearest Malaysian High Commission or Embassy, or at the British or a Commonwealth mission, where’s there’s no such representation.
The Federal Constitution is clear on this point.
The government of Malaysia has no prerogative and discretionary powers on citizenship under the Federal Constitution except the federal cabinet when it comes to resolving the citizenship woes of Malaysians.
The federal cabinet can act in this case.
Many of those eligible to be citizens by operation of law in Malaysia are stateless because they carry no birth certificates like their parents, grandparents and ancestors. These include Indians and the Orang Asal (Orang Asli) in Peninsular Malaysia and the Orang Asal –Dusuns, Muruts, and Dayaks – in Sabah and Sarawak. The sea gypsies or Bajau Laut – Pala’u – in Sabah are also stateless.
The issue of a citizen by naturalisation – that is, the latter a foreigner who obtained citizenship in Malaysia – is eligible for citizenship by registration. If born overseas, there are the other requirements to be met.
Permanently doomed

Bekas Jeneral Yang Lantang Kritik Kerajaan Difitnah Kes Enjin Jet Hilang

HULU KELANG 17 FEB: Seorang bekas jeneral angkatan tentera udara yang sekarang aktif di dalam PKR difitnah sebagai dalang di dalam kes kecurian enjin jet lima tahun dahulu.
Dipercayai fitnah terhadap Briged Jeneral (B) Datuk Abdul Hadi Al- Khatab dilakukan bagi menakutkan dan mencalar reputasinya supaya beliau berhenti daripada mendedahkan penyelewangan yang berlaku di dalam institusi ketenteraan.
Abdul Hadi khatab PKR ATM 01Fitnah tersebut disebarkan melalui risalah pada siri ceramah Jelajah Meredeka Rakyat bersama bekas pegawai tinggi tentera yang lain dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di Taman Rekreasi, AU3 Keramat, malam tadi.
Risalah tersebut cuba mengaitkan Abdul Hadi dalam skandal dua enjin F-SE jet Northrop yang dicuri dari sebuah pengkalan udara tentera pada tahun 2007.
Kedua-dua enjin tersebut didakwa dijual di pasaran gelap untuk sebuah syarikat di negara Uruguay.
“Masa nak datang sini, saya dapat satu risalah fitnah mengenai ketenteraan yang disebar, jangan cuba cabar kesabaran saya, saya tidak gentar dan takut.”
Abdul Hadi mencabar Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi supaya mendedahkan dalang sebenar dalam skandal kehilangan enjin jet F-SE pada tahun 2007 lalu.

AMK lancar Dokumen Merah, isytihar penyanyi Yasin sebagai duta

IMG_8347KUALA LUMPUR 17 FEB: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) hari ini melancarkan Gagasan Anak Muda Malaysia atau ‘Dokumen Merah’ yang mengandungi lima tawaran kepada anak muda Malaysia sempena pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).
 
Lima perkara itu ialah gagasan pemberdayaan pendidikan, gagasan kualiti hidup, gagasan kesaksamaan poltitk dan demokrasi, gagasan perumahan strategik dan gagasan merakyatkan kebudayaan dan sukan anak muda.
 
“Pelancaran rasmi akan dibuat di Melaka oleh Ketua AMK Pusat, Shamsul Iskandar Mat Akin,” kata Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip sambil memaklumkan arikh tersebut akan dimaklumkan kemudian.
 
AMK turut melancarkan video klip lagu ‘Reformasi’ di ibu pejabat KEADILAN hari ini, nyanyian artis Yasin yang menjadi lagu rasmi kempen AMK di seluruh negara.

Hormati pendirian dan prinsip PAS


KUALA LUMPUR: PAS tetap mempertahankan prinsip Islam dalam sebarang isu yang melibatkan kepentingan agama Islam yang menjadi teras perjuangan dan prinsip PAS.
Lantaran itu, Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib berharap rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat dan seluruh rakyat Malaysia hendaklah memahami dan mengerti akan perjuangan dan prinsip Islam yang dibawa oleh PAS.

Berikut ialah kenyataan penuh beliau.

PAS tetap mempertahankan prinsip Islam dalam sebarang isu yang melibatkan kepentingan agama Islam yang menjadi teras perjuangan dan prinsip PAS.

Lantaran itu, rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat dan seluruh rakyat Malaysia hendaklah memahami dan mengerti akan perjuangan dan prinsip Islam yang dibawa oleh PAS.

Prinsip PAS tidak sama sekali akan berubah untuk mempertahankan Islam seperti mana yang termaktub dalam perlembagaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Anwar Ibrahim: Senator Tak Boleh Masuk, Penjenayah Curi 900 Juta Di Filipina Bagi Perlindungan Di Sabah

PAS jamin kerjasama dalam Pakatan tidak rugikan Melayu

PGU7 0 : Ucapan Perasmian Presiden PAS Part 2

PGU7 0 : Ucapan Perasmian Presiden PAS Part 1

PRU13 : "Bayu perubahan. Ini kali lah..."

Video : Anwar disambut lebih meriah di majlis Dong Zong

BN halau Senator Australia tapi lindungi penjenayah Filipina

xePETALING JAYA 17 FEB: Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal kerana Kerajaan Umno BN mengusir Ahli Parlimen Australia, Senator Nick Xenophon dari Malaysia tetapi pada masa sama, melindungi penjenayah dikehendaki Filipina, Manuel Karingal Amalilio.
Ketua Umum KEADILAN itu berkata, kedatangan Xenophon hanya untuk bertemu beliau, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13.
“Tetapi semalam beliau diusir balik ke Australia. Sebabnya Umno BN takut Xenophon kesan penipuan daftar pemilih SPR.
“Umno kata kerajaan United Kingdom pun hantar keluar pendatang (haram). Apa persamaan pendatang haram dengan Senator Xenophon?” katanya pada Majlis Sambutan Tahun Baru Cina Selangor di Kompleks One Utama di sini, hari ini.

Samseng Pekan tarik tudung, penjelasan Nor Fatehah


Walaupun masih terkejut dan sedikit trauma dengan apa yang berlaku sewaktu bersama Gerakan Mahasiswa PRU13 - GM13 di Pekan,
saya tetap berasa terpanggil untuk memperbetulkan beberapa kenyataan yang dibuat dalam akhbar online ini.  http://www.malaysiakini.com/news/221493

1. Saya tidak pernah sama sekali mengedarkan risalah anti-BN, saya malahan hanya menyerahkan surat harapan dari mahasiswa kepada rakyat. Saya kurang senang bilamana didakwa menghasut masyarakat kerana apa yang dilakukan hanyalah berbincang secara ilmiah dan berhujah bersenjatakan idea dan fakta.

2. Saya dikatakan menangis dan ketakutan. Artikel ini tidak sebegitu lengkap sebenarnya sekiranya ia digunakan untuk menggambarkan keseluruhan peristiwa yang berlaku ketika itu. Saya hanya mengeluarkan air mata apabila saya ditengking dan dimalukan di dalam pasaraya tersebut. Saya malahan hampir dicederakan oleh samseng berkenaan apabila beliau menghayun bakul barang dengan sekuat hati kepada saya. Namun alhamdulillah, tindakan itu dihentikan oleh seorang lelaki baik hati yang berani.

Anwar the choice as NEW PM: 'Sulking' Najib comes empty-handed to Dong Zong CNY

Anwar the choice as NEW PM: 'Sulking' Najib comes empty-handed to Dong Zong CNY In his first ever visit to the Chinese New Year open house held by education NGO, Dong Zong, Prime Minister Najib Razak came empty-handed, shocking and disappointing his hosts as well as the Chinese education fraternity with the perceived snub.
"He should not have come if he was unhappy or sulking," a senior academician attending the event told Malaysia Chronicle.
"Even we visit a friend of another race, we often bring something, chocolates or fruits. So this is very rude manners. Najib as the PM for all Malaysians should have at least announced some funding for the schools but he now looks churlish and petulant."
Wee dumb-founded
Indeed, Deputy Education Minister Wee Ka Siong was at a loss for words and when asked for comments, Wee could only shake his head and wave reporters away.
Najib had arrived at the Dong Zong headquarters in Kajang shortly before 10am and left after about 30 minutes. He was given a grand welcome and send-off, complete with red carpet and lion dance.
Howver the response from the crowd of mostly parents, teachers, academicians, and members of the education fraternity was distinctly lacklustre.
During his visit, Najib went onstage to toss yee-sang - a raw fish salad signifying good luck and success - with members of the Dong Zong board as well members of the Cabinet including MCA president Chua Soi Lek, Gerakan president Koh Tsu Koon and MCA deputy chief Liow Tiong Lai.
Be fair and give equal opportunity to all
Dong Zong is the United Chinese School Committees Association of Malaysia, and has traditionally acted as a pressure group to fight for greater rights for vernacular schools.
In his speech, Dong Zong president Yap Sin Tian had pointed to Section 3 of the Education Ordinance in the Federal Constitution which states that "the educational policy of the Federation (of Malaysia) is to establish a national system of education acceptable to the people as a whole which will satisfy their needs and promote their culturla, social, economic and political development as a nation, with the intention of making the Malay language the national language of the country whilst preserving and sustaining the growth of the language and culture of peoples other than Malays living in the country."
"We hope Prime Minister Najib Razak will bring good news to the Chinese community. We accept the principles of the various political parties but do not subscribe to their ideologies. This has been Dong Zong's consistent stand. We hope that both the ruling parties and the opposition parties will promulgate policies that are fair and give equal opportunity to all," said Yap.

Hishamuddin diminta jelaskan kegagalan menagani situasi Lahad Datu

KUALA LUMPUR, 17 Feb – Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Kementerian Dalam Negeri didakwa gagal menangani situasi di Lahad Datu, apabila sekumpulan orang seramai 100 orang datang ke negara ini dan mendakwa Sabah adalah sebahagian dari Kesultanan Sulu, kata timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali.
“Jika laporan itu benar, persoalannya mengapa situasi itu tidak dipantau sehingga sekarang? Apakah Kementerian Dalam Negeri ‘tidur semasa kerja’ sehingga tidak mampu bertindak dengan lebih awal?” kata Azmin dalam satu kenyataan hari ini.
Azmin mempersoalkan kemampuan Putrajaya menangani masalah itu,  kerana membiarkan situasi tersebut sehingga pihak berkuasa terpaksa berunding dengan kumpulan bersenjata tersebut.
“Anggota keselamatan kita mesti mengawal situasi ini dan kumpulan tersebut mesti dilucutkan senjata sekarang,” kata Azmin lagi.
Ahli parlimen Gombak itu juga mengatakan Kementerian Dalam Negeri harus menjawab mengenai isu ini kerana ia melibatkan keselamatan negara, disamping mengkritik tindakan kementerian itu menghalau senator Australia Nick Xenophon atas alasan ‘risiko keselamatan’.

Pemimpin PR disambut hebat, tak kisah Najib


KAJANG: Buat kali pertama sejak Merdeka, seorang Perdana Menteri menjejak kaki ke rumah terbuka anjuran pertubuhan pendidikan Cina, Dong Zong, dalam usaha Barisan Nasional untuk menawan hati pengundi berketurunan Cina yang sebelum ini tidak begitu dipedulikan.

Datuk Seri Najib Razak menghadirkan diri di selama kira-kira setengah jam di padang Pusat Pengajian Tinggi Dong Jiao Zong di sini hari ini. Beliau menyertai acara menggaul yee sang bersama pemimpin Cina dan menonton persembahan kebudayaan.

Namun, Najib meninggalkan acara tersebut tanpa memberi sebarang ucapan atau membuat pengumuman peruntukan berjuta-juta ringgit seperti yang sering dilakukan sekarang dalam kempen pilihanraya umum tidak rasmi Umno BN.

Sebaik saja Najib meninggalkan majlis, ribuan hadirin memberi sambutan besar-besaran kepada barisan pimpinan Pakatan Rakyat walaupun Dong Zong tidak menyediakan permaidani merah atau tarian singa untuk mereka.

PRU13 : Anwar mohon maaf silap letak Choo Keong di Wangsa Maju pada 2008


Anwar mohon maaf silap letak Choo Keong di Wangsa Maju
Anwar bersalaman dengan orang ramai yang menyambut ketibaan beliau pada majlis itu.
 
KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta pengundi di Wangsa Maju memberi sokongan penuh kepada Penyelaras PKR kawasan itu, Datuk Dr Tan Kee Kwong pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Sambil menyifatkan Kee Kwong adalah calon yang tepat bertanding di Wangsa Maju, Anwar berkata, tindakannya dulu meletakkan Wee Choo Keong bertanding di Wangsa Maju pada PRU12 adalah satu kesilapan.

“Saya memohon maaf kepada penduduk di Wangsa Maju kerana telah meletakkan Choo Keong bertanding di Wangsa Maju lalu menang menjadi Ahli Parlimen di sini tetapi akhirnya beliau melompat parti.

“Tetapi pada kali ini, saya berharap pengundi Wangsa Maju akan memberi sokongan penuh kepada Kee Kwong pada PRU13 kerana beliau adalah seorang pemimpin yang baik. Malah kita kenal latar belakang keluarganya,” katanya semasa berucap ketika menghadiri Majlis Sambutan Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Prima Setapak, semalam.

PRU13: Mungkinkah SPR lanjut masa mengundi?KUALA LUMPUR: AJK PAS Pusat, Abang Ahmad Kardee Abang Masagus menerangkan kepada petugas Pilihanraya PAS Bukit Gantang semalam bahawa tempoh pengundian boleh ditentukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tanpa diberi notis.

“Cukup sekadar pengumuman biasa sahaja. Jadi tempoh mengundi boleh dipanjangkan sehingga 7 malam, jika SPR merasakan perlu untuk berbuat demikian,” ujarnya.

Justeru itu, beliau meminta pengundi yang mengundi PAS mesti dipastikan telah keluar mengundi.

Beliau yang juga seorang peguam menjelaskan celup jari menggunakan dakwat bukannya ada dalam perlembagaan tetapi ia cuma peraturan sahaja.

Jadi SPR juga mungkin bersikap seperti tahun 2008 yang mencipta isu atas faktor keselamatan untuk menidakkan keperluan menggunakan dakwat kekal.

Empat bekas jeneral tentera dukung Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR 17 FEB: Tidak pernah berlaku dalam sejarah politik negara apabila bekas- bekas pegawai tinggi tentera kini menyatakan sokongan terbuka terhadap Pakatan Rakyat.
JeneralIa ternyata memberi tamparan hebat kepada Umno Barisan Nasional yang semakin hilang sokongan ketika bahang kempen pilihan raya umum 13 mula dirasai.
Mereka adalah Leftenan Jeneral (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid, yang juga bekas Panglima Angkata Tentera Darat Malaysia, Briged Jeneral Datuk Abdul hadi Abdul Khatab dan Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (Laut) dan Brig Jen (B) Datuk Najmi Ahmad (Kagat).
Keempat-empat mereka semalam memberikan ucapan penuh semangat di hadapan lebih 3,000 rakyat di Ceramah Perdana Jelajah Merdeka Rakyat, Taman Rekreasi, Keramat Wangsa.
Turut hadir dan memberikan pidato, Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Anwar tenteraAntara isu yang ditimbulkan bekas-bekas pegawai tinggi tentera terbabit adalah penyelewengan dalam pembelian senjata melalui tender rundingan terus seperti disuarakan Abdul Ghafir Abdul Hamid.
Beliau turut mempersoalkan RM75 bilion peruntukan untuk tentera yang lesap sejak mula berkhidmat dalam pasukan itu sehingga bersara pada 2005.
Abdul Hadi dalam ucapannya pula mengajak 250,000 bekas pesara tentera melakukan perubahan dengan menumbangkan Umno BN pada PRU 13 akan datang.
Jeneral 1Beliau turut memetik penyelewengan dalam pembelian kapal selam Scorpene dan mencabar Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan dalang kehilangan enjit pesawat TUDM pada 2007.
Perkara sama turut disuarakan Imran Abd hamid yang mengakui tahu tentang selok belok penyelwengan kewangan yang berlaku dalam tentera laut setelah  37 tahun berkhidmat bersama pasukan itu.

CNY Dong Zong : Anwar disambut plakad ‘I Love (New) PM’

KAJANG 17 FEB: Ketibaan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke majlis Tahun Baru Cina anjuran Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) disambut dengan plakad ‘I Love New PM’ (Saya Sayang Perdana Menteri Baru)
new pmPlakad yang disediakan untuk menyambut Datuk Seri Najib Razak itu diubah suai sebelum dijulang beberapa pengunjung di Kolej New Era hingga menarik perhatian orang ramai.
Pengunjung berkenaan, Jimmy Wong, 34, berkata, rakyat bosan dengan pentadbiran Umno BN dan berharap sempena sambutan tahun baru kali ini, Perdana Menteri bertukar dan bukan lagi dari BN.
Kajang-20130217-00907“Saya tak takut atau malu untuk bawa plakad ini. Apa salahnya. Sebab yang pilih Perdana Menteri adalah rakyat,” katanya yang memakai t-shirt Bersih.
“Tiga kilang – Lynas (Kuantan), Bukit Koman dan (Rapid) Pengerang, mesti ditutup,” kata Jimmy yang lebih menekankan kepada isu alam sekitar.
Bagaimanapun, Najib Razak datang sejam awal hingga mencetus persoalan sama ada Perdana Menteri itu berbuat demikian kerana tidak berani bertembung atau bertentang mata dengan Ketua Umum KEADILAN itu.
Kajang-20130217-00905Kira-kira 5,000 hadir ke majlis jamuan Tahun Baru Cina Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) di Kolej New Era, Kajang.
Anwar yang tiba bersama Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah diiringi Adun Kajang, Lee Kim Sin dan disambut Pengerusi Dong Zong, Yap Sin Tian, turut dikerumuni rakyat yang mahu bersalaman.
Turut hadir Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dan Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli.

Anwar disambut lebih meriah di majlis Dong Zong

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima sambutan yang lebih meriah daripada penyokong Pakatan Rakyat berbanding perdana menteri yang turut hadir ke rumah terbuka anjuran Dong Zong hari ini.

Datuk Seri Najib Razak diraikan dengan tarian singa oleh tuan rumah namun ketibaan Anwar sejam kemudian disambut dengan tepukan dan sorakan bergemuruh serta laungan 'Reformasi' oleh penyokong Pakatan di majlis itu.

Beberapa orang daripada mereka juga dilihat mengibarkan slogan 'I Love New PM Anwar (Saya Sayang PM Baru Anwar)' di majlis yang dihadiri kira-kira 5,000 orang itu.
Slogan tersebut diolah daripada slogan 'I Love PM (Saya Sayang PM)' yang diedarkan di majlis tersebut untuk menyambut ketibaan Najib sebelum itu.

TAKUT BERTEMBUNG DENGAN DSAI, NAJIB RAZAK DATANG AWAL KE RUMAH TERBUKA TAHUN BARU CINA


Seperti diramal dan diduga, Najib Razak akan berusaha keras menggelak dari bertebung bertemu muka dengan bakal PM ke- 7 Malaysia DENGAN IZIN ALLAH SWT, DSAI dirumah Terbuka Tahun Baru Cina 2013 anjuran Dong Jiao Zong di New Era College, Seksyen 10, Jalan Bukit, Kajang Selangor sebentar tadi.

TIADA YANG PERCUMA DI MALAYSIA... NAK KENTUT PUN KENA BAYAR!!!!!!


SENARAI CAJ NAK GUNA SALAH SEBUAH TANDAS AWAM DI MALAYSIA.

Caj nak kentut lebih mahal dari buang air kecil, basuh muka, kaki dan tangan.

Tiada yang percuma di Malaysia sekarang ini.

Peliknya... bagaimana penjaga tandas boleh tau apa yang dilakukan oleh pengguna tandas awam berbaya r ini... Ada CCTV ke?

Pasangan Bonnie and Clyde MalaysiaIni pasangan Bonnie & Clyde yang ori

Dato Najib cakap berdegar degar sebagai pembela maruah bangsa Melayu. Tapi ramai kawan saya berkata, bagaimana dia hendak membela maruah bangsa, ketikamana, maruah dia sendiri tidak terjaga. Deepak menuduh dengan terang bahawa PM kita rasuah. dan ada juga kawan saya dari UMNO yang mengatakan, kalau kita bongkar semula prestasi Najib sebagai menteri pertahanan, mahu dia kena lokap 100 tahun. Jangan bimbang saya beritahu kawan saya- kita akan buat tribunal kaji semua termasuk Najib. 
Najib nampak tidak ada keberanian mempertahankan maruah dia sendiri. Yang akan mengamuk ialah soldadu2 jalanan nya yang akan memaki hamun semua orang. Tapi Najib sendiri seperti biasa, akan membisu seribu bahasa dan lidah nya kelu tidak terkata. Sikap bacul macam ini tidaklah mengherankan. Dia tidak ada budaya berbahas dan berdebat. Dia hanya ada budaya monolog dan memerintah seperti seorang feudal.Dan dia bukan warisan orang yang berani. Ketika tok nenek saya bertombak dan berlembing, berparang dan berkeris melawan penjajah Inggeris, tok nenek Dato Najib berpoya poya dalam istana mungkin dengan gundek3 dari Mongolia.
Bila Tokcai Mahathir nasihatkan Najib supaya jangan menjawab Deepak, kesan nya ialah lagi berat. Deepak tulis surat terbuka mengikut tradisi yang diamalkan oleh Mahathir sendiri. Mahathir memulakan tradisi menulis surat beracun dan surat layang.
Kedua, kerana ini nasihat dari seorang yang menasihat lebih baik berkawan dengan syaitan- mahukah sesiapa mengikut nya? Hanya mak bapak yang miring kepala menasihatkan anak2 supaya berkawan dengan budak jahat.

Air Pahang : Kata dulang paku serpih..

(Krisis air di Pahang hanya dilaporkan dalam media sosial dan ditutup oleh media tradisional Umno)

TEMERLOH: Serupa tapi tak sama. Krisis sama, lokasi tidak serupa. Satu krisis berlaku di war-war berlaku sebuah negeri pentadbiran Pakatan Rakyat, manakala satu lagi krisis berlaku di negeri asal Perdana Menteri, Pahang.

Namun, krisis air yang dialami Selangor penghujung tahun lalu mendapat liputan yang begitu meluas di media massa, khususnya arus perdana.

Terbentanglah di depan mata, kononnya pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor begitu lemah dalam menguruskan sumber air.

Sayangnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, terlepas pandang negeri kelahirannya sendiri berhubung isu air ini.

Ketika beliau ghairah berjanji untuk memberikan bekalan air bersih untuk rakyat Kelantan, Najib terlupa terdapat beberapa kampung, khususnya di gugusan Bera yang menghadapi krisis air.

Jika di Kelantan, isu yang dimainkan ialah bekalan air bersih, sebaliknya di Bera ada penduduk yang langsung tidak menerima bekalan air ketika waktu puncak.

Khususnya di Felda Gugusan Bera yang meliputi Mayam, Purun, Bukit Mendi, Kumai sering menghadapi masalah bekalan air terputus, khususnya menjelang musim perayaan.

Masalah tersebut menyebabkan ada di kalangan anak-anak penduduk terbabit enggan pulang bercuti ke kampung.

PAS jamin kerjasama dalam Pakatan tidak rugikan Melayu


(Ustaz Hadi berucap di HKR PGU di Banggol Peradong semalam)

KUALA TERENGGANU: PAS mengulangi pendirian tegas bahawa kerjasama parti itu dalam Pakatan Rakyat bersama DAP dan Parti KeADILan Rakyat (PKR) tidak merugikan orang Melayu dan Islam.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata PAS akan meneruskan kerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat seperti DAP dan PKR selagi dapat mempertahankan Melayu Islam.

Namun, katanya jika kerjasama itu merugikan Melayu dan Islam, PAS tidak ragu-ragu untuk keluar dari Pakatan Rakyat.

“PAS memberi jaminan kerjasama dengan parti Pakatan Rakyat dengan DAP, dengan KeADILan (PKR) selagi dapat mempertahankan Melayu Islam. Sekiranya kerjasama itu merugikan Melayu Islam, merugikan Islam…PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan tidak ada ragu-ragu lagi. Sehingga hari ini, kita (PAS) bersama Pakatan Rakyat.

“Apabila DAP, orang bukan Islam dalam Pakatan Rakyat menerima Islam sebagai agama Persekutuan, hak-hak agama lain diberi (kebebasan) hak dengan adil. Hak istimewa orang Melayu Bumiputera dan hak kaum lain (diberi) adil. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, bahasa ibunda diberi (kepada semua kaum). Raja mengikut Perlembagaan. Semua parti Pakatan Rakyat menerima perjanjian ini,” tegasnya.

Xenophon: Demokrasi Malaysia teruk dan kritikal

KUALA LUMPUR, 17 Feb – Senator Australia Nick Xenophon berkata pengusiran beliau dari Malaysia semalam menunjukkan betapa “teruk dan kritikal” demokrasi di Malaysia.
Ahli parlimen bebas itu dilaporkan oleh media Australia mengatakan pengusiran tersebut adalah “kesilapan besar” dan menyebabkan Putrajaya dikritik.
“Tetapi jika lebih ramai warga Australia di rantau ini melihat betapa teruk dan kritikal demokrasi di Malaysia, dan bagaimana demokrasi Malaysia di persimpangan, ini satu perkara yang baik,” kata Xenophon yang dipetik oleh ABC News.
“Australia dan Malaysia adalah kawan rapat. Ini tidak seharusnya menjejaskan hubungan tetapi jika kerajaan Malaysia berfikir ini adalah perkara yang bijak, saya fikir mereka dikritik hebat,” katanya lagi.
Xenophon juga berkata Australia mempunyai tanggungjawab moral untuk memastikan Pilihan Raya di Malaysia 2013 berjalan dengan bersih dan adil, walaupun “demokrasi di negara ini terhakis”, menurut akhbar Australia Herald Sun.

Senator Xenophon tidak tahu di sini demokrasinya acuan sendiri

Seorang Senator bebas Australia Xenophon yang mendarat pada jam 6.40 pagi semalam ditahan oleh pihak Immigresen negara dan di hantar pulang ke Australia setelah ditahan selama 14 jam di lapangan terbang LCCT. Kerajaan BN telah menyenarai hitamkan nama beliau dan negara menganggap beliau sebagai musuh negara Malaysia yang demokrasi ini.
Sesiapa pun yang mempunyai pemikiran yang sedikit waras akan faham yang penahanan beliau itu merupakan tindakan politik sempit dan sedikit sebanyak menunjukkan kepada masyarakat antarabangsa yang negara kita tidak mengambil kisah tentang kewibawaan hubungan antarabangsanya. Kenyataan Hishamudin Hussein semalam membayangkan yang beliau mempunyai ‘diplomatic language’ yang begitu rendah dan memalukan.
Senator ini telah menjadi mangsa politik negara kerana bercakap benar tentang keadaan demokrasi sebenar negara kita. Kesalahan Senator ini sebenarnya sangat besar. Kesalahannya ialah kerana bercakap benar dan tidak mahu berbohong. Mungkin sebelum ini Senator ini belum memahami undang-undang negara ini. Beliau tidak memahami yang di negara ini bercakap benar itu adalah satu kesalahan (forbidden). 
Berjuang untuk menghapuskan rasuah itu salah. Sesiapa yang memperjuangkan untuk diadakan pilihanraya bebas itu lebih salah sehingga ada seorang bekas Perdana Menteri menyarankan supaya di pinda perlembagaan supaya membolehkan Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga dilucutkan kerakyatannya. Senator ini mungkin menganggap demokrasi itu semuanya sama seperti yang wujud di semua negara maju demokrasi.
Beliau tidak tahu yang Malaysia mempunyai demokrasi acuannya tersendiri. Sepatutnya Senator ini belajar tentang latar belakang demokrasi di negara ini sebelum berbuat apa-apa dalam negara ini.

INI yang Amno bangga sangat, HARAM JADAH..!!!

Inilah yang saya katakan salah satu Dasar Perjuangan UMNO/BN ialah mengkayakan diri dan keluarga mereka...
Rakyat Malaysia dapat RM500 je sekali dalam tempoh 55 tahun UMNO/BN memerintah negara ini... Kroni dan Ahli keluarga Pemimpin UMNO/BN pula tiap-tiap tahun kekenyangan disuapkan projek... Haram Jadah....

Banyak penyelewengan ketenteraan ‘tiada jawapan’ – Brig Jen (B) Hadi

IMG_8047KUALA LUMPUR 17 FEB: Hanya perubahan di peringkat kerajaan Persekutuan dapat mendedahkan pelbagai penyelewengan berkaitan pembelian kelengkapan ketenteraan, kata Brig Jen (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab.
Pengerusi Majlis Perundingan Keselamatan Tentera KEADILAN itu mengajak semua anggota tentera termasuk pesara supaya melakukan perubahan politik demi kebaikan negara.
“Ada 250,000 bekas pesara tentera di negara ini. Semuanya harus bersama melakukan perubahan. Hanya melalui perubahan politik, segala salah laku Umno BN melibatkan ketenteraan, dapat didedah.
“Kes seperti Scorpene, pembelian helikopter dan banyak lagi sehingga hari ini tidak ada jawapannya. Masa depan negara dan generasi akan datang bergantung pada PRU 13.
“Kalau mahukan jawapan, ayuh bersama-sama menyumbangkan undi kepada Pakatan Rakyat kerana kita boleh membongkar segala penyelewengan selama ini,” katanya.
Beliau berkata demikian depan lebih 3,000 rakyat dalam program Siri Jelajah Merdeka Rakyat bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Taman Rekreasi, Keramat Wangsa, malam tadi.
Ia turut disertai tiga lagi bekas pegawai tertinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu Lt Jen (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid (Darat); Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (Laut) dan Brig Jen (B) Datuk Najmi Ahmad (Kagat).

Konvensyen PR lancar manifesto 4 teras minggu depanSalahuddin Ayub SHAH ALAM - Konvensyen Pakatan Rakyat yang akan diadakan hujung bulan ini antaranya menggariskan empat teras utama, kata Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub.

Kata beliau, konvensyen keempat Pakatan Rakyat yang akan diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) itu akan menumpukan kepada perkara pokok yang turut terdapat dalam Buku Jingga.

“Kita mengambil teras-teras utama seperti pendidikan yang amat penting. Sebab itu tawaran pendidikan percuma ini kita konsisten. Daripada anak darjah satu sehinggalah mereka dapat ijazah pertama," katanya.

Tambah Salahuddin, perkara lain yang menjadi tumpuan pastinya hal-hal yang berkaitan dengan kebajikan wanita.

“Keduanya tentang kebajikan kaum wanita yang kita anjurkan caruman untuk mereka mendapat imbuhan. Ini juga penting untuk kita menghargai kaum wanita. Mereka boleh dapat setiap bulan,“ katanya lagi.

Wanita Pakatan Rakyat yang diketuai bersama oleh Zuraida Kamaruddin dari PKR, Chong Eng (DAP) dan Siti Zailah Mohd Yusoff (Pas) telah berjaya menerbitkan satu polisi yang dipanggil “Agenda Wanita Malaysia” baru-baru ini.

Petanda Dari Pencacai : PRU13 bukan pertarungan biasa - Ezam


Ezam: PRU13 bukan pertarungan biasa SHAH ALAM – Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang bakal diadakan tidak lama lagi dilihat bukan sekadar pertarungan biasa, sebaliknya ia melibatkan misi mempertahankan kedaulatan dan pengaruh negara.

Senator Mohamad Ezam Mohd Noor mendakwa, negara ini dikatakan sedang ‘diintai’ pihak asing dalam usaha mengekalkan kuasa memandangkan kedudukannya yang strategik serta menjadi penghubung jalan timur dan barat.

Beliau mendakwa, jika rakyat silap membuat percaturan, negara bakal dikuasai pihak asing yang mempunyai kuasa besar.

“Jangan sampai orang asing yang tentukan (agenda negara).  Agenda itu agenda kita, (kalau) hendak tukar kerajaan itu pun kita yang tentukan.

Hadi: Pas keluar PR jika kerjasama rugikan Islam dan Melayu..!! Tapi Pakatan bertambah erat menuju ke Putrajaya


Hadi: Pas keluar PR jika kerjasama rugi KUALA TERENGGANU - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, Pas akan keluar dari Pakatan Rakyat (PR) sekiranya kerjasama antara PKR dan DAP merugikan Islam dan Melayu.

Penegasan tersebut dibuat di hadapan hampir 10,000 hadirin yang hadir dalam Program Pas Ganti Umno ketujuh (PGU 7.0) di Banggol Peradong, Kuala Nerus, di sini petang semalam.

 “Sekiranya Pakatan tersebut merugikan Islam dan Melayu, Pas keluar PR! Tidak ragu-ragu lagi,” katanya.

Bagaimanapun ketika ditemui pemberita pada majlis sama, beliau menjelaskan, sehingga kini perkara terbabit tidak berbangkit dan beliau yakin kerjasama dalam PR tidak memberi apa-apa kesan kepada kaum Melayu dan agama Islam.

PRU13 : Nurul Izzah tolak spekulasi berpindah, tetap pertahankan Lembah Pantai

Nurul Izzah berkata, sebagai anggota parti, pencalonanya tertakluk kepada keputusan parti. – Gambar oleh Saw Siow Feng
KUALA LUMPUR, 17 Feb – Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin hampir pasti diletakkan calon Barisan Nasional (BN) Lembah Pantai dalam usaha untuk merampas kembali kerusi tradisi gabungan pemerintah itu yang terlepas kepada Pakatan Rakyat (PR) dalam Pilihan Raya 2008. Pilihan Raya 2008 menyaksikan sejarah berlaku apabila calon BN selama tiga penggal Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang juga menteri persekutuan ditumbangkan oleh calon PKR Nurul Izzah Anwar yang pertama kali memasuki pilihan raya.
Raja Nong Chik, yang giat berkempen di Lembah Pantai setahun dua kebelakangan ini, memberikan persepsi kerusi tersebut tidak begitu selamat bagi Pakatan Rakyat (PR) sehingga timbul cakap-cakap naib presiden PKR itu akan dipindahkan ke kerusi selamat lain.
“Saya bertungkus lumus. Terus terang saya katakan setiap hari, kita cuba sedaya upaya untuk bukan sahaja memberikan khidmat yang terbaik dan saya sedia sehingga akhirnya untuk bertarung di Lembah Pantai,” kata Nurul Izzah dalam satu wawancara eksklusif kepada The Malaysian Insider menepis tanggapan beliau akan meninggalkan kawasan parlimennya.
Walau bagaimanapun, beliau akur sekiranya PKR memikirkan sebaliknya.

Melayu Islam: PAS tetap bersama Pakatan Rakyat

KUALA TERENGGANU: PAS mengulangi pendirian tegas bahawa kerjasama parti itu dalam Pakatan Rakyat bersama DAP dan Parti KeADILan Rakyat (PKR) tidak merugikan orang Melayu dan Islam.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata PAS akan meneruskan kerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat seperti DAP dan PKR selagi dapat mempertahankan Melayu Islam.

Namun, katanya jika kerjasama itu merugikan Melayu dan Islam, PAS tidak ragu-ragu untuk keluar dari Pakatan Rakyat.

“PAS memberi jaminan kerjasama dengan parti Pakatan Rakyat dengan DAP, dengan KeADILan (PKR) selagi dapat mempertahankan Melayu Islam. Sekiranya kerjasama itu merugikan Melayu Islam, merugikan Islam…PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan tidak ada ragu-ragu lagi. Sehingga hari ini, kita (PAS) bersama Pakatan Rakyat.

“Apabila DAP, orang bukan Islam dalam Pakatan Rakyat menerima Islam sebagai agama Persekutuan, hak-hak agama lain diberi (kebebasan) hak dengan adil. Hak istimewa orang Melayu Bumiputera dan hak kaum lain (diberi) adil. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, bahasa ibunda diberi (kepada semua kaum). Raja mengikut Perlembagaan. Semua parti Pakatan Rakyat menerima perjanjian ini,” tegasnya.

Dunia Memerhati : Senator Australia diusir pulang selepas ditahan 15 jam

Senator Australia Nick Xenophon telah diusir pulang pada pukul 10.30 malam ini selepas ditahan selama 15 jam di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) kerana didakwa menjadi 'musuh negara'.

Xenophon, yang mendarat di terminal LCCT di Sepang pada jam 6:40 pagi tadi dengan penerbangan AirAsia, ditahan pihak berkuasa Imigresen sebaik saja tiba.Xenophon memberitahu akhbar Sunday Mail Australia bahawa beliau sedang ditahan di kawasan dengan semua sel tahanan penuh dengan wanita.
Katanya, beliau dimaklumkan yang beliau merupakan "musuh negara" dan akan dihantar menaiki penerbangan berikutnya untuk pulang ke negaranya.

Menurut senator itu, walaupun tidak dibenarkan membuat sebarang panggilan telefon, tetapi beliau sempat menghubungi akhbar Australia itu ketika ditinggalkan bersendirian dalam bilik soal siasat.
Ketua Kakitangan pejabat Ketua Pembangkang, Ibrahim Yaakob, yang bergegas ke LCCT untuk menguruskan perkara itu, memberitahu Malaysiakini bahawa pegawai imigresen mendapati nama Xenophon telah disenaraihitamkan dalam sistem jabatan tersebut.

"Para pegawai tidak menyatakan sebarang sebab lain, tetapi Xenophon memberitahu kami bahawa dia dimaklumkan bahawa dia ialah musuh negara ini," kata Ibrahim ketika dihubungi.

Ibrahim juga berkata Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia telah tiba di LCCT dan sedang berusaha untuk menghubungi kementerian luar Malaysia.

Najib Cari Musuh Antarabangsa : Bekas PM Australia mahu Canberra tegas dengan pengusiran Xenophon

Rudd berkata tindakan tidak munasabah Putrajaya itu memerlukan penjelasan. – Gambar Reuters
KUALA LUMPUR, 17 Feb – Bekas perdana menteri Australia, Kevin Rudd mengkritik penahanan senator Australia Nick Xenophon di Malaysia dan mahu Canberra tegas mengenai isu itu. Xenophon tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi semalam dan sepatutnya bertemu dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada minggu hadapan, tetapi dihalangan untuk masuk dan kemudiannya  ditahan di Terminal Penerbangan Kos Rendah (LCCT) sebelum diusir keluar malam semalam.
“Menahan mana-mana ahli parlimen Australia, dengan cara Senator Xenophon ditahan tidak boleh diterima,” kata Rudd kepada saluran berita Australia, Sky News hari ini.
“Kita teguh dengan demokrasi, oleh itu kita perlu tegas dengan rakan kita di Kuala Lumpur,” katanya lagi.
Xenophon hadir kerana menjadi sebahagian dari ahli parlimen dan senator Australia untuk mengkaji perjalanan pilihan raya Malaysia, tetapi rakan-rakannya membatalkan kehadiran mereka selepas beliau diusir.
Rudd berkata Australia adalah rakan baik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, tetapi tindakan tidak munasabah Putrajaya itu memerlukan penjelasan.

Pakistani expert discusses bomb attack on Quetta's Shia

Dozens dead in bomb attack on Quetta's Shia

More clashes as Bahrain police accused of blocking access to funeral

Tunisia Islamists march for Ennahda's 'right to govern'

Syrian rebels capture key Aleppo army installation

Singaporeans protest over population plan

Malaysia set to deport Australian senator

Anwar nafi jadi Huguan Siou KadazanDusun seperti yang didakwa pemimpin UMNO@BN

PGU7 0 : Sidang Media Muslimat Dr Mariah

PGU7 0 : Ucapan YDP K Nersus Cikgu Shukrimun

PGU7 0 : Ucapan Pengarah Dato' Hussin Awang

Dato' Dr Haron Din : Ceramah Perdana 1 PGU7 0 Part2

Dato' Dr Haron Din : Ceramah Perdana 1 PGU7 0 Part1