Rabu, 30 Januari 2013

The Lighthouse, Secercah Harapan Bagi Kaum Miskin di Malaysia

Warga Pengerang Malaysia Berjuang Mempertahankan Haknya

Sesungguhnya negara kita dalam kerugian ~ Siri 1Ni kilang yang mengeluarkan semikonduktor untuk product MP3 dan yang berkaitan dengan ICT... sound good.. nothing extra ordinary...made in Malaysia lagi..!! tapi yang jadi masalah, syarikat ini pemegang saham terbesarnya adalah Khazanah Holding yang merupakan badan pelaburan milik negara..dan sehingga hari ini Khazanah telah menyuntik sebanyak RM1 Billion ringgit wang rakyat untuk memastikan syarikat ini terus wujud.

walaupun sebenarnya cash depositnya berada diparas -3.4 Billion!!! Ni satu contoh... syarikat rugi berbillion ringgit tapi tetap hidup atas dana awam.. seolah rakyat adalah ATM duit... kenapa tidak dihentikan operasi saja dari membiarkan berbillion lagi wang rakyat lesap begitu saja..? sedangkan 1 billion ringgit sudah lebih dari mencukupi untuk membina pelbagai kemudahan prasarana rakyat..?? Amalan ni MESTI dihentikan.. 


Sebaik saja PR meneraju negara.. alasan pekerja akan kehilangan sumber pendapatan tapi dalam masa yang sama membiarkan wang rakyat mengalir begitu saja tidak boleh diterima.. kerajaan yang cekap mesti memastikan kebajikan rakyat diutamakan..projek yang merugikan rakyat.... sebenarnya merugikan negara.....

Kesilapan Khazanah Holding kerana mereka membeli syarikat diluar sana sebagai satu cabang pelaburan... sebagaimana mereka membeli kepentingan saham dalam SP-Setia baru baru ini... ada yang berjaya dan ada gagal.. Silterra gagal kerana Malaysia bukan nama besar dalam industri ini yg memerlukan budget yang cukup besar untuk bersaing dengan syarikat gergasi seperti Intel, Samsung, Texas, AMD dan pelbagai lagi.. 

kenapa risikokan wang rakyat untuk dilaburkan dalam perniagaan yang berisiko tinggi..? 

Cabaran Ali Rustam Dedah Tahap Politiknya Setakat Lutut

Di antara pemimpin Umno yang membuat ulasan terhadap tindakan Dewan Syura Ulama PAS yang memecat seorang ahlinya yang dilantik menganggotai dewan berkenaan, iaini bekas TP PAS, (dikenalai sebagai 'orang itu' (OI) ) ulasan dari Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustamlah yang saya rasakan paling dangkal dan 'songeh' sekali.


Ali Rustam: Politik rendah.
Kalau Najib Razak dan Mahathir Mohamad cuba membelitkan dengan menuduhkan pemecatan 'orang itu' kerana OI mengikutnya (Najib) pergi ke Gaza agak ada juga mutunya walaupun sangkaan itu berniat jahat dan melset kerana majlis syura membuat keputusan itu lebih awal sebelum 'orang itu'  pergi ke Gaza.

Namun ulasan Ali terhadap insiden itu dengan mencabar PAS memecat orang itu sesuatu yang lucu dan memalukan serta menjatuhkan maruah dan martabat politik. Lebih dungu dan 'budak' lagi apabila beliau mengatakan Nik Aziz dan Abdul Hadi tidak berani memecat 'orang itu' kerana pengaruh 'orang itu' lebih hebat dari Nik Aziz dan Abdul Hadi. Hahaha...

Saya tertanya-tanya bagaimana orang Melaka boleh menyanjungi Ketua Menteri yang gagap itu sehingga lebih 130,000 hadir ke rumah kenduri anaknya kalau itulah standard kualiti ulasan politiknya.

Ali menyifatkan PAS tidak berani memecat orang itu kerana bimbang kehilangan pengaruhnya yang banyak. Waduh...waduh waduh si Mulan....  Dengan mesen pengiraan apa Ali menghitung pengaruh orang itu. Apakah dia belajar menghitung dengan sipembakar jambatan, Rais Yatim yang membuat hitungan ke atas peserta Bersih yang jauh beribu-ribu batu pembohongan dari kebenarannya itu?
 

Najib, Gaza dan PERMATA

Dato Najib macam sudah tahu. Orang akan hentam dia dengan isiu PERMATA. Orang sudah pun hentam dia mengenai lawatan nya ke Gaza. Mahmoud Abbas pun hentam dia. Kalau nak beri sumbangan kepada Hamas, dia boleh wakilkan NGO. Tapi sebab nak mencipta nama, dia masuk ke Tebing Gaza dan mengundang kecaman. Kena lah terima. Bukan  suatu pencapaian yang menggegarkan dunia pun. Hamas pun tahu dasar Najib mengenai Islam. Tapi orang nak beri sumbangan, mereka terima.
Saya dah kata- kalau cawangan UMNO panggil Najib rasmikan pembukaan tandas awam, dia akan pasti datang. Panggil lah. Mujarrab.
Demikian juga dengan isiu peruntukan untuk PERMATA. PERMATA bukan kementerian.  Tidak semena mena Dato Najib menyerang terlebih dahulu. Dia kata pembangkang akan serang projek PERMATA, projek kesayangan kak Ros. Parlimen sudah lulus RM100 juta lagi untuk tahun 2013. Dan PERMATA dapat lagi peruntukan tambahan.

PRU-13: PR Yakin dapat 124 kerusi Parlimen..!!!

WF=10; Johor=10 (1); Kedah=11; Kelantan 12; Perak=18 (11), Selangor=17, Terengganu=1; Melaka=1; Negeri Sembilan=3; Pahang=5 (2); Sabah dan Sarawak=25 (2); Jumlah 124 (jumlah kerusi dimenangi pada PRU-12)
Setidak-tidaknya itulah perkiraan Pakatan Rakyat, jumlah kerusi yang mereka akan menang pada PRU-13. melalui jumlah kerusi itu, bermakna, tiga Pakatan parti DAP-PKR-PAS menambah 42 kerusi parlimen daripada kerusi asal yang mereka menang pada PRU-12 lalu, 82.
Apa Yang Tersirat ingin memeberi komen berasaskan kajian-kajian berbagai pihak dan persepsi semasa yang dikumpulkan dan gambaran ini mendekati pola pengundian pada PRU-13 akan datang.
Namun AYT tidak memberi komen tentang kemungkinan jumlah kerusi yang dimenangi di Semenanjung, AYT lebih berminat memberi ulasan berkenaan Sabah dan sedikit Sarawak.
Sabah mempunyai 25 kerusi Parlimen. Pada PRU-12 lalu, hanya kerusi Parlimen Kota Kinabalu dimenangi oleh DAP.
Jika benarlah bahawa 80 peratus pengundi cina dan 30 peratus pengundi bumiputera bukan islam dan 30 peratus pengundi bumiputera islam menyokong pembangkang, maka kemungkinan hanya tiga kerusi Parlimen yang boleh dimenangi Pembangkang. Kerusi-kerusi itu, adalah Parlimen Kota Kinabalu (pasti), Parlimen Sandakan dan Parlimen Tawau.

Dr Wan Azizah Buatkan Nurul Izzah Menangis..

Politik Syaitan : Umno cuba gagalkan MB agih geran kepada peneroka


GUA MUSANG: Sekumpulan penduduk di Paloh 2 difahamkan dipengaruhi Umno cuba menggagalkan program Kerajaan Negeri Kelantan mengagihkan geran kepada peneroka di RKT Lebir hari ini.


Kira-kira 40 penduduk mengadakan demonstrasi di Simpang Paloh 2 dengan mengangkat sepanduk kertas ketika Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melalui kawasan itu untuk ke RKT Lebir.

Mereka melaungkan kononnya kerajaan negeri merampas tanah rakyat.

Seorang ahli Umno yang mahu dikenali sebagai Pak Leh mendakwa kumpulan penyokong Umno Paloh 2 cuba menggagalkan program penyampaian geran di Lebir.

“ Saya juga merima panggilan mlm tadi supaya hadir pada demontrasi tersebut.

"Saya diberitahu mereka mahu gagalkan program penyampaian geran. Tetapi tadi ada peneroka di sini yang pergi," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyampaian Geran Hak Milik Lot Kediaman kepada 84 peneroka.

S'gor bubar DUN, ambil alih SYABAS bulan depan ?

Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim part 3.

PR no longer a pushover: Malaysian Spring is HERE - Anwar


After bloodying the government's nose in 2008 elections, a more experienced and organised opposition is eyeing the once-unthinkable: toppling one of the world's longest-serving governments.
PR no longer a pushover: Malaysian Spring is HERE - AnwarMalaysians vote soon with the formerly hapless opposition buoyed by a new track record of state-level government, signs of growing voter support, and what its leader Anwar Ibrahim calls a sense of history in the making.
"I am convinced, insya Allah (God willing), that we will win government," Anwar told AFP, evoking the winds of change that powered the "Arab Spring" elsewhere in the Muslim world.
"Of course we call it a 'Malaysian Spring', but our method is elections (not uprisings)."
Prime Minister Najib Abdul Razak is expected to call a fresh vote in weeks, pitting his Malay-dominated Barisan Nasional (National Front) coalition against Anwar's multi-ethnic opposition alliance Pakatan Rakyat (People's Pact).
The 57-year-old ruling bloc enjoys deep pockets, mainstream media control, an electoral system the opposition says is rigged, and a record of decades of economic growth under its authoritarian template.
Few expect the opposition to win the 112 parliamentary seats needed to take power. The three-party alliance won 82 seats in the 2008 polls, up from 21, stunning the BN with its biggest-ever setback.
But speculation is rife that Pakatan could win enough in the polls - which must be held by late June - to lure ruling coalition defectors and form a government.

SPR: Tempahan dakwat kekal sudah dilaksana


Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah membuat tempahan dakwat kekal yang akan digunakan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai tarikh tempahan serta tarikh penghantaran akan dilakukan.

"Untuk persediaan bagi proses tempahan sehinggalah penghantaran memerlukan kira-kira dua atau tiga bulan dan dakwat itu boleh tahan untuk digunakan selama enam bulan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan laman web khas untuk PRU ke-13 di sini, hari ini.

Penggunaan dakwat kekal antara cadangan yang dikemukakan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya dan dakwat akan dicalit di jari telunjuk kiri pengundi.

SPR lancar laman web khas PRU13


SPR lancar laman web khas PRU13
Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof ketika melancarkan laman web PRU-13 Online di Ibu pejabat SPR , hari ini. - Foto Bernama
PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini memperkenalkan laman web khas www.pru13.gov.my yang akan memuatkan segala informasi serta proses berhubung perjalanan pilihan raya umum ke-13.
  
Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata selain menjadi panduan kepada pengundi yang pertama kali mengundi, laman web itu turut memuatkan peraturan yang baru diperkenalkan pada PRU kali ini.
  
"Antara yang akan dimuatkan dalam laman web berkenaan ialah maklumat terkini proses penamaan calon, tempoh berkempen, proses mengundi, urusan mengundi sehingga pengumuman keputusan," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran portal itu di sini hari ini.

PRU13 : Suhakam mahu terus jadi pemerhati bebas pilihan raya

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) akan menjadi pemerhati bebas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dan bukan sebagai pemerhati Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Naib Presiden Suhakam Datuk Dr Khaw Lake Tee berkata demikian ketika ditanya media sama ada Suhakam akan bekerjasama dengan SPR bagi memastikan sebuah pilihan raya yang bebas dan adil dengan mengambil peranan sebagai pemerhati rasmi.

Setakat ini SPR tidak membuat sebarang pelawaan kepada Suhakam ataupun Suhakam menyatakan minat untuk berbuat demikian.

"Mereka mengambil tindakan yang betul dengan tidak mempelawa kami," kata Khaw kepada media semasa Perundingan Semakan Berkala Sejagat (UPR) Kedua mengenai Hak Asasi Manusia Malaysia di sini hari ini.

Khaw menarik perhatian adalah penting untuk Suhakam memantau sendiri proses pilihan raya, terutamanya dalam isu berkaitan hak asasi manusia.

Suhakam harus mengekalkan sikap tidak berat sebelah memandangkan pihak yang terkilan boleh merujuk isu berkaitan hak asasi manusia kepada suruhanjaya itu, terutamanya semasa pilihan raya, katanya. — Bernama

Pengkhianat Negara : Pendatang India mengatakan perolehi kad pengenalan biru tanpa dokumen sah

KOTA KINABALU, 30 Jan — Seorang pendatang dari India memberitahu inkuiri Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin beliau menerima kad pengenalan biru tanpa dokumen yang sah, sebaliknya menggunakan borang yang diberikan oleh pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
Nasir Yusof, yang dilahirkan di Tamil Nadu, India, memberi keterangan beliau menerima kad pengenalan biru dari pejabat JPN di Kota Marudu, Kudat pada 1988, selepas lima tahun tiba di Sabah.
"Siapa suruh kamu tulis dilahirkan di Tuaran?" presiden Persatuan Undang-Undang Sabah Datuk John Sikayun bertanya ketika di RCI hari ini.
"Dia sudah tulis awal-awal, pegawai JPN di Kota Marudu," kata Nasir.
Nasir berkata beliau membayar RM12 dan menerima kad pengenalan biru dua bulan kemudian.
"Saya tidak membayar orang lain," katanya lagi.
Mengikut Undang-Undang Warganegara 1964, penduduk yang mahu menjadi warganegara mesti menjadi penduduk tetap selama 12 tahun dan berada di Malaysia lebih dari 10 tahun.
Nasir berkata beliau mendaftar sebagai pengundi pada 1991 dan mengundi tiga kali, termasuk di parlimen Sepanggar.
"Saya undi tapi calon saya kalah. Saya undi PBS (Parti Bersatu Sabah), tapi kalah," katanya yang membuatkan seluruh dewan ketawa.
Nasir berkata beliau kini memiliki perniagaan menguruskan permit kerja untuk pekerja dari India seramai 20 orang.

terang Lagi Bersuluh : Daftar pemilih tak mungkin 100 peratus bersih, kata SPR

PUTRAJAYA, 30 Jan — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata adalah mustahil untuk daftar pemilih bersih sepenuhnya, walaupun menerima tuntutan untuk membersihkan daftar pemilih sebelum pilihan raya. Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mendakwa tidak ada sebuah negara yang 100 peratus daftar pemilihnya bersih kerana kematian, berpindah atau penarikan kewarganegaraan.
"Kita telah cuba sebaik yang boleh untuk bersihkan daftar pengundi mengikut undang-undang," kata Abdul Aziz kepada pemberita hari ini.
"Jika saya bersihkan daftar pemilih hari ini, esok seseorang (mungkin) mati, ia akan tidak bersih lagi."
Abdul Aziz mengatakan SPR tidak boleh secara undang-undang mengubah daftar pemilih sewenang-wenangnya.
SPR turut menyebut tarikh pilihan raya 2013, dimana perdana menteri Australia Julia Gillard mengumumkan pilihan raya negara itu berlangsung lapan bulan dari sekarang.
"Apa saya boleh katakan tarikh pilihan raya semakin hampir," kata Abdul Aziz lagi.
"Kita tidak boleh bandingkan dengan negara lain, kita ada cara kita sendiri."

Himpunan Hijau ikrar tumbang BN di Serambi Hijau

Kumpulan aktivis alam sekitar, Himpunan Hijau mengumumkan penyertaan mereka secara rasmi dalam arena politik dan berkempen untuk menumbangkan BN di enam kerusi Parlimen di Pahang yang dinamakannya 'Serambi Hijau Pahang' dalam pilihan raya umum akan datang.

Pengerusinya, Wong Tack berkata, mereka akan berkempen untuk memenangkan calon-calon Pakatan Rakyat di kawasan-kawasan yang
dinamakan 'Serambi Hijau Pahang'.

"Himpunan Hijau mulai hari ini menyertai arena politik.

"Pada masa ini, kita perlu ambil tindakan tegas untuk memastikan semua rakyat bersatu untuk membentuk kerajaan yang mendengar suara rakyatnya.

"Kami mahu melihat pentadbiran negara ini menghormati hak asasi manusia, suara rakyat, ekologi dan juga sistemnya," kata Wong Tack dalam  sidang media di Kuala Lumpur pagi tadi.

Beliau turut memberikan peringatan kepada Pakatan supaya menghentikan operasi Lynas dalam tempoh sebulan jika mereka berjaya mentadbir Putrajaya.

"Kami mahu Pakatan Rakyat bertindak dalam masa 30 hari selepas menang.

"Operasi (Lynas) harus dihentikan dan digantung. Tiada kompromi," katanya.

Lebih PAS dari PAS : Ali Rustam cabar Pas pecat Nasharudin


MELAKA - Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam mencabar Pas memecat Nasharudin Mat Isa sebagai anggota parti itu selepas menggugurkannya daripada pelbagai jawatan dalam parti itu.
Sambil mempersoalkan mengapa Pas tidak berbuat demikian, beliau berkata mungkin Pas takut kehilangan sokongan kerana bekas timbalan presiden Pas  itu masih mempunyai pengaruh yang kuat.
Mohd Ali: Ambil tindakan berani dah tegas terhadap Paderi Gay "Saya nak tengok apakah Pas berani pecat Nasharuddin...saya cabar Nik Aziz (Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) dan Hadi (Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang) pecat Nasharuddin.
"Mengapa mereka tak pecat, nampak mereka ini takut pada Nasharudin kerana beliau mungkin lagi hebat daripada pemimpin tertinggi Pas yang ada sekarang,"  katanya kepada pemberita selepas merasmikan Dewan Tun Sri Lanang, Sekolah Menengah Kebangsaan Malim dan penyampaian Anugerah Kecemerlangan PMR 2012 di sini, hari ini.
Beliau mengulas pemecatan Nasharuddin daripada Majlis Syura Ulama Pas dan tidak dicalonkan bagi mempertahankan kerusi Parlimen Bachok.
Sementara itu, Mohd Ali berkata pembinaan dewan bernilai RM520,000 hasil sumbangan kerajaan negeri dan Jabatan Perdana Menteri itu bertujuan menambahbaik kemudahan di sekolah tersebut.

Buru peserta HKR bawa anak, polis ikut telunjuk Umno

KUALA LUMPUR 30 Jan: ‘Kepantasan’ polis mengenal pasti peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) 12 Januari lalu yang membawa kanak-kanak sepatutnya diamal apabila memburu penjenayah.
Demikian sinis Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua membidas tindakan polis dilaporkan mengeluarkan 14 gambar ibu bapa yang didakwa membawa kanak-kanak di bawah umur 15 tahun ke HKR di Stadium Merdeka.
“Ini hanya tindakan terdesak kerajaan dengan mengerahkan polis sebagai orang suruhan. Umno BN tidak akan senang hati melihat rakyat berkumpul di HKR.
“Membawa anak-anak mereka adalah hak ibu bapa. Tapi kenapa perhimpunan BN tidak pernah menyatakan larangan bawa kanak-kanak,” katanya ketika dihubungi.
Dalam pada itu, beliau mempersoal sikap kerajaan yang memberi jaminan bahawa perhimpunan HKR adalah aman dan selamat, tetapi menghalang kanak-kanak hadir.

S'gor mahu ambil alih khidmat air dalam 14 hari
 
Kerajaan negeri Selangor akan mengambil alih perkhidmatan bekalan air daripada syarikat konsesi sekarang, dalam masa dua minggu, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Katanya, ia ekoran kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini bahawa kerajaan pusat tiada halangan terhadap langkah tersebut.

"Kerajaan Selangor telah menulis surat kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui untuk memaklumkan bahawa kita akan mengambil alih perkhidmatan air daripada syarikat konsesi dalam tempoh 14 hari," kata menteri besar dalam dalam satu kenyataan hari ini.

"Dalam surat tersebut kita telah memaklumkan bahawa pengambilalihan perkhidmatan industri air akan diteruskan dalam tempoh 14 hari sekiranya pihak kementerian tidak memberi sebarang maklum balas," tambahnya.

Dalam perkembangan berkaitan, menteri besar berkata, pihaknya mendapat aduan rakyat bahawa SYABAS telah mengedarkan risalah yang mengkritik kerajaan Selangor dalam isu air.

Selangor cadang bubar Dun selepas Cap Goh Mei

SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri bercadang untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) selepas sambutan Cap Goh Meh bulan depan.

Katanya cadangan itu tertakluk kepada perbincangan dengan pemimpin tertinggi pakatan pembangkang sebelum pihaknya memutuskan perkara berkenaan.

"Kalau selepas Cap Goh Meh ini, Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) tidak membuat sebarang pengumuman atau memberi apa-apa indicator berhubung tarikh pilihan raya, kita bercadang untuk melakukan perkara ini (bubarkan DUN).

"Kita merasakan rakyat yang memilih kita sudah bersedia (untuk pilihan raya) dan mereka tidak patut menunggu lama lebih daripada tempoh yang sepatutnya (untuk membubarkan Dun)," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di sini, hari ini.

Ketika ditanya sama ada kerajaan negeri bersedia untuk mengadakan pilihan raya serentak dengan kerajaan Persekutuan, Abdul Khalid tidak menolak perkara itu.

"Kita tiada sebarang halangan (untuk mengadakan pilihan raya serentak), dulu saya ada kata kerajaan negeri tidak boleh membuat pilihan raya sebelum perbentangan bajet negeri Selangor, sekarang ini pembentangan bajet pun dah selesai jadi kita bersedia untuk bubarkan Dun," katanya.

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, dalam petikan perkara-perkara berhubung kait dengan urusan pilihan raya iaitu perkara LXX. (2), Duli Yang Maha Mulia boleh memprorogkan atau membubarkan Dewan Negeri.

Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim.Part 2.

Wawancara Eksklusif Sinar Harian Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim part 1.

Untuk apa hantar IC tidak dituntut ke Keningau?

Imuniti: Mahfuz jumpa Deepak 6 Feb

Anwar Ibrahim: Isu Kalimah Allah

PRU13: Hijau kempen tolak BN

Wasatiyyah Umno bila kroni bolot khazanah negara – Anwar

TAPAH 30 Jan: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, wasatiyyah Najib Razak gagal menepati konsep sebenar kerana membiarkan rakyat hidup menderita ketika pemimpin Umno BN rakus membolot khazanah negara.
“Wasatiyyah bukan naikkan harga gula dengan alasan atasi penyakit kencing manis atau biar tauke balak bolot kekayaan angkut keluar hasil hutan tapi rakyat dinasihat hidup sederhana.
“Bukan wasatiyyah apabila anak Raja Nong Chik (Zainal Abidin) dapat kontrak RM40 juta,  anak Shahrizat Jalil gaji sebulan RM30,000, anak Jamaluddin Jarjis kontrak RM100 juta, anak Mahathir (Mohamad), Mokhzani kawal minyak melalui Kenchana Petroleum dan Mirzan pula kuasai syarikat arak terbesar San Miguel yang dibeli RM2.9 bilion.
“Tetapi wasatiyyah adalah usaha pertahankan prinsip kebenaran dan keadilan melalui iman, ilmu dan akhlak seperti yang terkandung dalam Al-Quran,” jelas Ketua Umum KEADILAN depan lebih 5,000 rakyat pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Kampung Perak, Temoh Stesen, di sini, malam tadi.
Anwar berkata, Rasulullah diutus Allah sebagai rahmat untuk redakan ketegangan sesama manusia, bukan untuk bergaduh, mengugut atau mengancam penganut agama lain sehingga bertindak membakar Bible seperti dilakukan Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa).
“Punca kemuliaan Nabi Muhammad bukan dari pangkat kekuasaan, keturunan sebagai bangsa Quraisy atau rupa paras tetapi mulianya Baginda kerana akhlak.

Anwar: Sia-sia pimpin negara jika gagal pertahan hak semua kaum

TEMOH STESEN 30 Jan: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tekad membela nasib rakyat dan menjamin hak semua bangsa dan agama.
“Saya tak layak jadi pemimpin negara kalau gagal tunjukkan kasih sayang dengan membela nasib Melayu dan pertahankan hak orang India, Cina, Dayak, Kadazan dan Dusun sebagai anak-anak saya dalam sebuah keluarga besar.
“Perampas kekayaan negara bukan orang Cina atau India bawahan tetapi sikap jelek pemimpin Umno BN yang serah tanah rizab Melayu, kontrak, balak dan projek kepada kroni dan anak beranak.
“Kemudian bila sedar kuasa hampir hilang, Umno BN main semula sentimen perkauman yang boleh tercetus huru hara seperti kita tengok dalam Perhimpunan Agung Umno mian sentimen lagu ‘Anak kecil main api’,” katanya pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Kampung Perak, Temoh Stesen, Tapah malam tadi.
“Kroni Mahathir bolot harta kekayaan melalui IPP (Projek Penjana Kuasa Bebas), minyak, saluran televisyen, tapi apa ahli Umno BN sebut? Hidup Melayu!” sambung Anwar.
Beliau membidas pemberian projek kerajaan yang dimonopoli Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang dilihat begitu berkuasa berbanding Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
“Mana ada dalam dunia ini yang semuanya dibolot oleh seorang. Gula, beras, lapangan terbang, kereta api, IPP, pelabuhan, Puspakom dan banyak lagi dibolot dia sorang.

Malaysia jatuh ke tangga 145 dalam indeks kebebasan media

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Malaysia jatuh ke tangga yang rendah dalam Indeks Kebebasan Media Dunia 2013 ke tangga 145 dari 179 negara, menurun 23 anak tangga.

Malaysia pernah berada di tangga 122 dan 141 dalam indeks pada 2011/2012 dan 2010 yang dilakukan oleh kumpulan Wartawan Tanpa Sempadan.

Menurut Wartawan Tanpa Sempadan, kejatuhan disebabkan oleh akses kepada maklumat “menjadi semakin terhad” dan tindakan polis pada perhimpunan BERSIH 3.0.

Ia juga menyatakan bahawa negara Bangladesh, Libya, Kyrgyzstan, Thailand, Indonesia dan Brunei mencatat kedudukan lebih baik berbanding Malaysia.

Singapura mencatat kedudukan ke-149 manakala Burma melangkaui 18 kedudukan selepas mengalami "perubahan dramatik" pada tahun lalu.

Kenapa hantar IC, Mykid tidak dituntut ke Keningau?


KUALA LUMPUR: PAS menggesa kerajaan menjelaskan berhubung arahan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengembalikan semua kad pengenalan atau Mykid yang tidak dituntut dalam masa 18 bulan dan dihantar ke Keningau, Sabah terlebih dahulu sebelum dihantar ke JPN, Putrajaya.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar merujuk kepada satu surat arahan dari Ibu Pejabat JPN di Putrajaya bertarikh 14 Disember 2012 yang dihantar kepada semua Pengarah JPN peringkat negeri dan daerah.

Kata beliau, surat yang meragui itu juga turut menyatakan alamat yang perlu digunakan bagi tujuan penghantaran kad pengenalan dan Mykid.

"Saya minta kerajaan terutamanya Kementerian Dalam Negeri (KDN) tampil buat penjelasan berhubung dengan satu surat dari JPNM yang amat meragui.

"Surat tersebut telah mengarahkan semua JPN di peringkat negeri dan daerah mengembalikan kesemua kad pengenalan dan Mykid yang tidak dituntut dalam masa lapan belas bulan dihantar ke Keningau," kata beliau pada sidang media di Pejabat Agung PAS sebentar tadi.

SPRM salahguna kuasa saman peguam dalam kes NFC, kata mahkamah

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyalahgunakan kuasanya tahun lalu apabila menyaman dua peguamnya mengenai kliennya — bekas konsultan kepada projek kontroversi Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) untuk membantu siasatan rasuah, Mahkamah Tinggi memutuskan.
Hakim Mahkamah Tinggi Zaleha Yusof memutuskan SPRM tidak seharusnya mengeluarkan isu mengarahkan peguam, Latheefa Koya (gambar) dan Murnie Hidayah Anuar, untuk memberi keterangan sebagai saksi apabila mereka bersama kliennya, Datuk Shamsubaharin Ismail, ke pejabat badan pencegah rasuah itu pada pertengahan Mac tahun lalu.
Beliau juga membatalkan notis SPRM ke atas dua peguam tersebut bertarikh 19 Mac 2012.
Latheefa dan Murnie Hidayah menuduh SPRM cuba mengugut mereka dan mencabar badan pencegah rasuah tersebut kerana melanggar undang-undang di bawah Artikel 5(2) Perlembagaan Persekutuan.

Polis minta saksi bantu siasatan perhimpunan 12 Januari

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata keterangan 14 saksi itu penting bagi membantu polis melengkapkan siasatan berhubung pelanggaran syarat oleh penganjur perhimpunan tersebut.

KUALA LUMPUR: Polis hari ini mengedarkan gambar 14 saksi bagi membantu siasatan berhubung pelanggaran syarat oleh penganjur perhimpunan di ibu negara 12 Januari lepas yang didakwa membawa kanak-kanak di bawah umur 15 tahun dalam perhimpunan itu.
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata keterangan 14 saksi itu penting bagi membantu polis melengkapkan siasatan berhubung pelanggaran syarat oleh penganjur perhimpunan tersebut.
“Kita minta saksi yang gambar mereka telah kita siarkan agar tampil segera bagi membantu pihak polis. Perbuatan membawa kanak-kanak di bawah usia 15 tahun adalah menjadi kesalahan di bawah Seksyen 4(2) Akta Perhimpunan Aman 2012 dan Seksyen 21(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, di sini, hari ini.
Mohmad berkata jika disabit kesalahan melanggar syarat itu, penganjur boleh dihukum denda maksimum RM20,000 mengikut Seksyen 4(2) Akta Perhimpunan Aman 2012 dan denda maksimum RM20,000 dan penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya mengikut Seksyen 21(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001.
Beliau berkata 14 saksi boleh menghubungi pegawai penyiasat ASP Tony Lunggan di talian 014-6225262 atau 03-90516222 atau tampil di mana-mana balai polis.
14 saksi

PRU13 : Berulang 13 Mei, tak wajar keluar dari mulut SPR


KUALA LUMPUR: PAS menyifatkan kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang membayangkan aktiviti membantah dan meraikan kemenangan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) boleh mencetus kembali Tragedi 13 Mei 1969 sebagai tidak bertanggungjawab.

Ketua Pengarah Pilihanraya PAS Dr Mohd Hatta Ramli berkata kenyataan Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof itu sangat tidak wajar seolah-olah SPR cuba turut menakut-nakutkan pengundi.

“Bagi saya kenyataan tersebut adalah tidak bertanggungjawab sebagai sebuah agensi yang dipertanggungjawabkan dalam melaksanakan pilihanraya yang adil dan telus.

“SPR perlu memastikan pilihanraya kali ini berlangsung dalam keadaan yang lebih telus dan adil, malah kenyataan Abdul Aziz itu seolah-olah mereka mengambarkan bahawa pilihanraya kali ini berlangsung secara tidak adil serta menyebelahi pihak tertentu,” jelas beliau.

Mohd Hatta menegaskan, SPR atau mana-mana pihak tidak boleh menyalahkan rakyat jika mereka bangkit menentang ketidakadilan yang terang-terangan berlaku dalam pilihanraya.

Menuju PRU-13: Pengundi tidak hadir

Oleh Amin Ahmad
Antara persoalan penting yang sering dibincangkan setiap kali menjelang pilihan raya ialah tentang pengundi tidak hadir.Umumnya, berdasarkan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan, semua nama yang diperakukan (digazet) di dalam Daftar Pemilih Induk atau Daftar Pemilih berhak mengundi.

Mengikut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh mendaftarkan dua jenis pemilih iaitu pemilih biasa dan pengundi tidak hadir (PTH). Dalam artikel lalu saya telah menjelaskan tentang pemilih biasa. Artikel kali ini akan cuba membincangkan tentang PTH. Impak Pengundi Tidak Hadir
Secara mudahnya, PTH ialah pengundi berdaftar yang tidak dapat berada di kawasan pengundiannya pada hari pengundian kerana sebab tertentu yang dianggap munasabah oleh SPR membenarkannya memohon kelayakan mengundi secara pos.
Dalam Peraturan 2 Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002, mereka yang dikategorikan sebagai PTH termasuklah anggota tentera dan pasangannya; anggota perkhidmatan awam yang telah ditugaskan di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya; serta pelajar sepenuh masa yang menuntut di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya. Selain daripada ini, Peraturan 3 Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003 juga boleh dirujuk.

UMNO nak apa lagi?

DISANGKA panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Itulah dilema yang sedang menghantui UMNO-BN membuatkan mereka hilang arah dalam rangka politik buruk-memburuk dan fitnah-memfitnah yang sering mereka putarkan.
Di sebalik sensasi isu kalimah Allah yang dimomok-momokkan, dalam kekecohan Perkasa yang konon mahu membakar Bible versi bahasa Melayu, dua tokoh politik negara, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh bertemu dalam suasana penuh mesra memberi renjatan mengejutkan UMNO-BN.
Apalagi, ia bukanlah pertemuan formal di pentas ceramah. Malahan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyambut hari lahir beliau ke-82 di rumah Pengerusi DAP itu.
Mungkin hasil pertemuan ini polemik isu kalimah Allah yang dicipta balaci dan propagandis UMNO-BN terbantut tidak sampai klimaksnya.
Ada yang kata PAS dah lain. Ada yang kata DAP pun dah lain. “Dulu bujang sekarang dah kahwin,” sindir seorang teman UMNO. Lebih ekstrim, ada juga pencacai UMNO menuduh yang bukan-bukan, “Tengok, ini bukti PAS barua DAP.”
Sudah tentu orang yang melabel ‘barua’ bagi pertemuan dua tokoh utama oposisi ini cetek akal.
Ia sama dangkal kalau kita menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjadi barua kepada Kristian apabila beliau mengunjungi Pope Benedict XVI di Rom, pada 18 Julai 2011.

PSM ready to join Pakatan

The application to join Pakatan was put in verbally and in written due to public demand.

KUALA LUMPUR: Parti Sosialis Malaysia (PSM) today announced that they were ready to join Pakatan Rakyat.
“We have notified Pakatan verbally in June and in written in September last year,” PSM secretary general S Arutchelvan said during a press conference to unveil the party’s manifesto for the coming 13th general election.
“We are open to both electoral pact or partnership with Pakatan,” Arutchelvan added.
PSM had previously worked with Pakatan based on an electoral pact without joining Pakatan. The party was formed in April 1998 but only got its registration approved in August 2008, months after the March 2008 general election.
It had its first experience in the general election when it contested for the Sungai Siput parliamentary seat on a DAP ticket in 1999.
PSM increased the number of seats contested in the 2004 general election. It contested two parliamentary seats – Sungai Siput in Perak and Subang in Selangor – and two state seats – Jalong in Perak and Bukit Lanjan in Selangor. They lost all the seats in both of the elections.
In 2008, PSM contested in Sungai Siput and three state seats – Kota Damansara, Semenyih and Jelapang.
Aside from Jelapang, PSM contested all the seats on a PKR ticket. In Jelapang they contested as independent. They won the Sungai Siput and Kota Damansara seats.

Clean up electoral rolls, now!

Sabah Progressive Party says the Election Commision has no other option following damning witness testimonies at the Sabah RCI.

KOTA KINABALU: The Sabah Progressive Party (SAPP) has demanded the Election Commission (EC) to clean up and update the electoral lists before the 13th general election.
John Stephen Dionysius, the party’s Kota Kinabalu youth wing chief, said that there was no other option for the EC following damning testimonies given by witnesses in the ongoing RCI.
Most of the testimonies pointed toward rampant election fraud in past elections in Sabah.
One of the witnesses, Ismail Baka, a Filipino who was recruited under the government’s secretive ‘Project IC’ said he had voted in five previous elections, and it is believed that many other such IC holders had also voted in elections held in Sabah in the past.
A senior ex-National Registration Department (NRD) officer, Mohd Nasir Sungip, also confessed that the department had provided a list of people to the Election Commission to be registered as voters.
Of the 946,638 registered voters in Sabah, it is estimated that about 200,000 of them dubious IC holders. Another ex-NRD officer, Asli Sidup, also testified that he was stationed at a polling centre in Papar to monitor 200 JPN receipt holders when they cast their votes.
EC condoning dirty political tactics

Sibuk ekori pemimpin Pakatan punca polis abai jenayah – Shamsul

KUALA LUMPUR 30 Jan: Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam tidak matang mengatakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang biadab apabila menyatakan kebenaran kanak-kanak di negara ini tidak selamat ekoran kematian William Yau Zhen Zhong, 6.
Pengerusi KEADILAN Melaka, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, Ali selaku pemimpin veteran tidak wajar berbuat demikian itu kerana hakikatnya negara berhadapan masalah kadar jenayah terlalu tinggi.
“Ali perlu berhenti membiadapkan pemimpin pembangkang yang peduli dengan permasalahan rakyat. Sebaliknya beliau perlu lebih santun dan berlapang dada menerima kelemahan dan kritikan untuk menambah baik kualiti keselamatan masyarakat seluruh negara.
“Apakah Ali tidak sedar memang wujud masalah berlarutan seumpama ini sejak bertahun lamanya, malah tidak terhad kepada kanak-kanak, kerana ia turut melibatkan wanita dan juga kelompok rakyat yang lemah dan tidak berdaya,” katanya pada kenyataan.
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) itu menambah, masalah jenayah semakin meningkat berpunca daripada sikap polis yang lebih berminat mengekori pemimpin pembangkang daripada menjaga keselamatan negara.

Umno Titiwangsa sahkan salah guna dewan orang ramai


Saya membaca respons Datuk Johari Abdul Ghani, Ketua UMNO Bahagian Titiwangsa di dalam akhbar Sinar Harian kelmarin apabila kenyataan saya mengenai penyalahgunaan dewan orang ramai di Parlimen Titiwangsa oleh UMNO bahagian disiarkan. Kenyataan Datuk Johari menyebut bahawa dewan-dewan itu hanya digunakan untuk Majlis Perasmian Gerak Kerja Pilihanraya di Zon Kampung Bharu, Zon Datuk Keramat, dan Zon Kampung Pandan dan bukannya bilik gerakan.
Kenyataan Datuk Johari telah mengesahkan bahawa UMNO sememangnya telah menggunakan dewan-dewan tersebut untuk kegiatan parti mereka. Jika dewan tersebut digunakan hanya untuk majlis perasmian Gerak Kerja Pilihanraya, sudah tentu perasmian tersebut hanya memakan masa beberapa jam atau paling lewat sehari sahaja. Tetapi mengapa sehingga sekarang bendera UMNO-BN masih terpasang sekitar dewan-dewan manakala banner tertulis perasmian Bilik Gerakan masih digantung di depan dewan? Dalam erti kata lain, mengapa sehingga sekarang UMNO masih tidak kosongkan kesemua dewan-dewan orang ramai yang digunakan mereka?

Tambahan pula, jika mereka menggunakan premis awam ini untuk majlis Perasmian Gerak Kerja Pilihanraya sahaja, mengapa pula dewan ini telah digunakan sejak bertahun dahulu?

PRU13 : Peranan wanita penting untuk ubah politik negara – Nurul Izzah

KUALA LUMPUR 30 Jan: Wanita digesa ke hadapan untuk membuat perubahan dalam lanskap politik negara, kata Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar.
“Wanita perlu bersama-sama buat perubahan menuju Malaysia yang lebih selamat dan baik untuk rakyat, bukan kroni,” katanya.
Menurutnya, Pakatan Rakyat bukan sahaja akan membuat perubahan, malah akan turut mempertahan hak wanita.
Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berucap pada majlis makan malam mengutip dana menjelang Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13) di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, malam tadi.
Dalam majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 itu, KEADILAN Lembah Pantai menerima sumbangan sebanyak RM25,000 untuk program Mykasih.
“Program Mykasih bagi membantu wanita Lembah Pantai. Ia merupakan satu subsidi yang lebih efisyen untuk memberi bantuan terus kepada para ibu,” kata Nurul Izzah.
“Setiap ibu dapat RM80 yang dimasukkan terus ke akaun bank mereka dengan syarat ada anak bersekolah dan mereka turut mengikuti kelas yang mendidik mereka untuk menambah pendapatan,” jelasnya.
Dalam majlis tersebut, Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyumbang 10 naskah Al-Quran elektronik kepada golongan ibu yang mengikuti kelas mengaji di kawasan itu.
Turut hadir, pimpinan Wanita Pakatan Rakyat iaitu Elizabeth Wong, Teresa Kok dan Dr Siti Mariah Mahmud.

PRU13 : Pastikan undi dari rakyat tempatan, bukan pendatang – Wan Azizah

KUALA LUMPUR 30 Jan: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, setiap rakyat harus bertindak sebagai ejen bagi memantau perjalanan Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13) untuk mengelak berlaku penipuan.
“Setiap dari kita adalah ejen, walau sekecil mana peranan, kita semua membantu dalam ke arah perubahan, untuk jadikan Malaysia lebih baik,” katanya.
Beliau berucap pada majlis makan malam untuk mengumpul dana menjelang PRU 13 anjuran Parlimen Lembah Pantai, di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, malam tadi.
Jelas Wan Azizah, rakyat perlu sedar dan tegas dalam mempertahankan hak mengundi dari diseleweng serta digunakan oleh pendatang asing.
“Dalam pilihan raya, kita semua perlu jadi ‘polis’, sekurang-kurang jadi Paca (polling and counting agent). Pastikan kemenangan kita, jangan biar orang asing ambil undi kita,” tegasnya disambut tepukan kira-kira 1,000 hadirin.
Isteri Ketua Umum KEADILAN itu turut menceritakan pengalaman beliau bertanding di Parlimen Permatang Pauh pada 2004, dan menjadi mangsa penipuan Umno BN serta SPR.
“2004, saya hampir menang, tapi undi saya dibuang sebanyak lebih 400 untuk memberi kemenangan kepada pihak lawan. Masa 2007 baru pegawai SPR itu mengaku berbuat demikian,” jelasnya.

Lebih Ramai Wanita Sebagai Menteri, Timbalan Menteri Apabila PR Mentadbir Negara

wanita PKR makan malam 01
KUALA LUMPUR, 30 JAN: MP Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud berharap agar penglibatan wanita di peringkat kementerian dapat dipertingkatkan selepas Pakatan Rakyat (PR) berjaya membentuk kerajaan di Putrajaya.
Gesaan ini dilontarkan ekoran perhatian kecil yang diberikan kini oleh pentadbiran Umno-BN sehinggakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terpaksa memangku jawatan Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Komuniti.
Menurutnya, perlaksanaan tidak menyeluruh yang diamalkan kerajaan kini mengakibatkan beberapa perkara dibuat tanpa memikirkan mengenai wanita.

PRU13 : Petugas PR Jangan Tinggalkan Pusat Undi, Penipuan Akan Berlaku

wan azizah speech wide 01
KUALA LUMPUR, 30 JAN: Petugas pilihan raya Pakatan Rakyat (PR) diingatkan supaya tidak meninggalkan pusat pengundian sehingga proses pengiraan undi selesai bagi menghalang sebarang penipuan yang bakal dilakukan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
Peringatan tegas ini disuarakan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang percaya kerja-kerja penipuan sudah pastinya dirancang pihak tidak bertanggungjawab dalam usaha menyekat kemenangan PR ke Putrajaya.
Mengimbau suasana pengiraan semula undi pilihanraya di Parlimen Permatang Pauh pada tahun 2004 katanya, perkara ini perlu dijadikan pengajaran selain iktibar daripada kisah pejuang Islam dalam Perang Uhud.
“Semua perlu berhati-hati, jangan bagi penipuan berlaku lagi dalam PRU kali ini.

Nik Aziz dapat cicit kembar


Nik Aziz - Tuan Sabariah Tuan Ishak
Nik Aziz bersama Tuan Sabariah Tuan Ishak mencium cicit sulung mereka semalam.
 
KOTA BHARU - Sambutan hari lahir Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kali ini lebih bermakna apabila beliau menerima kelahiran cicit sulungnya sebagai hadiah ulang tahun kelahirannya yang ke-82.

Lebih menggembirakan cicit sulung tersebut yang dilahirkan 21 Januari lalu itu adalah pasangan kembar perempuan.

Nik Aziz, melahirkan kegembiraan beliau kerana kelahiran kedua-dua cicit sulungnya itu di saat menyambut ulang tahun kelahirannya dan menganggap ia adalah rezeki.

“Anak serta cucu cicit yang ramai ni merupakan anugerah ALLAH SWT yang tidak ternilai ertinya. Ia cukup membuatkan saya begitu gembira dan amat bersyukur sekali.

Keluarga Sugumaran tidak akan sertai inkues, kata peguam

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Keluarga C Sugumaran tidak akan menyertai inkues untuk menentukan punca kematiannya, kata peguam mereka yang berkeras terdapat bukti menunjukkan pengawal keselamatan itu mati dibunuh.
Semalam, polis dilaporkan menolak permintaan keluarga untuk bedah siasat kedua dan penyiasatan di bawah kes bunuh, selepas mendapat persetujuan Pejabat Peguam Negara untuk melakukan inkues.
Latheefa Koya
“Mengadakan inkues selepas terdapat bukti dari saksi kejadian yang mencadangkan berlakunya serangan dan pembunuhan adalah tidak logik, jahat dan menyalahi undang-undang,” kata peguam keluarga N Surendran (gambar) dan Latheefa Koya dalam satu kenyataan hari ini. “Kita nyatakan di sini secara mutlak, keluarga C Sugumaran tidak akan mengambil bahagian dalam inkues memalukan ini.”
Mereka mendakwa kerajaan mahu menutup kes pembunuhan Sugumaran.
“Penolakan penyiasatan pembunuhan dan mengadakan inkues adalah
sebahagian daripada percubaan untuk menutup kematian Sugumaran yang dilakukan oleh polis, Kementerian Dalam Negeri, Peguam Negara dan kerajaan,” dakwa peguam lagi.
Surendran dan Latheefa, yang juga merupakan pemimpin PKR, mendakwa testimoni dari tiga saksi utama semalam menyokong dakwaan keluarga bahawa Sugumaran telah “dibunuh” oleh pihak polis.
“Kami menuntut bagi pihak keluarga Sugumaran agar siasatan pembunuhan akan dibuka dengan segera,” kata mereka.

Penguguran Nasha : 'Ahli PAS menangis pun tidak, ketawa pun tidak'

 
Pengguguran Nasharuddin Mat Isa daripada Majlis Syura Ulama PAS nampaknya tidak memberi kesan yang besar baik kepada ahli PAS mahu pun para pengundi yang bukan ahli parti.

Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malysia (UKM), Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berpendapat ahli parlimen Bachok itu tidak mempunyai pengaruh yang kuat mahu pun jumlah pengikut yang ramai untuk memberikan impak kepada 'cuaca' politik tanah air.

"Saya lihat (pengguguran ini) biasa sahaja, tidak cukup signifikan untuk tukarkan pola pengundian - sebabnya Nasharuddin dah lama terpinggir daripada kepimpinan PAS Pusat.

"PAS pun tidak (akan bertambah) kukuh daripada pemecatan ini. Orang hendak menangis pun tidak, hendak ketawa pun tidak," katanya kepada Malaysiakini.

Pengguguran Nasharuddin diumumkan Setiausa Majlis Syura, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh pada 27 Januari lalu.

PM Najib dalam kesunyian

Jika benar kumpulan Muhyiddin yang disokong oleh pihak yang berpengaruh dalam UMNO untuk mengenepikan Najib sebelum pilihanraya ia sudah terlambat dan tidak mempunyai masa lagi. Najib pula sepatutnya menumpukan masa dan perhatian beliau terhadap lawan beliau di dalam partinya sendiri. Saya selalu berkata musuh Najib sebenarnya bukannya parti pembangkang tetapi musuh beliau yang lebih besar ialah dari dalam UMNO itu sendiri.

Bagi Najib menyalahkan pembangkang yang menjadikan isu lawatannya ke Gaza sebagai lawatan yang membuang masa dan ‘counter productive’ jika dipandang dari sudut hendak menaikkan imej BN dalam pilihanraya nanti itu adalah tidak tepat. Ianya diperbesarkan oleh mereka dalam UMNO sendiri. Anwar Ibrahim bukan orangnya yang membesarkan isu itu.

Yang menjadikan isu tentang lawatan itu adalah Presiden Palestin sendiri yang menegur Najib yang tidak betul cara melakukan lawatan ke Gaza itu kerana ia dilihat seperti masuk campur di dalam hal ehwal Palestin itu. Mahmud Abbas telah menempelak Najib kerana Najib menampakkan dirinya sebagai memihak kepada satu dari dua pihak Palestin yang berbeza itu.

Mahmud Abbas adalah Presiden yang diletakkan oleh masyarakat antarabangsa sedangkan Hamas merupakan pihak yang memenangi pilihanraya tetapi tidak diiktiraf oleh banyak pihak di dunia ini dan menguasai Gaza dengan Ismail Haniyeh sebagai Perdana Menterinya. Anwar hanya memberikan pandangan yang Najib tidak membuat ‘homework’ sebelum melakukan lawatan itu. Oleh yang demikian lawatan yang sepatutnya memberikan lonjakan untuk Najib nyata telah menjadi isu besar yang negatif bagi kerajaan dan dirinya sendiri.

Najib tabur RM50 juta beli undi OKU, warga emas – Srikandi

KUALA LUMPUR 30 Jan: Janji Umno BN untuk membantu ibu tunggal, orang kelainan upaya (OKU) dan warga emas hanya retorik, kata Ketua Srikadi KEADILAN, Siti Aisyah Shaik Ismail.
Menurutnya, ekoran terdesak untuk memenangi pilihan raya membuatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terpaksa mengambil hati golongan itu yang selama ini dipinggirkan.
“Ini tindakan terdesak Umno BN untuk kekal berkuasa, kerana pilihan raya kali ini paling genting terpaksa dilalui mereka.
“Najib akan guna segala ‘senjata’ untuk tawan hati rakyat. Jika bukan untuk tarik undi rakyat, apa lagi motif kalau semua janji itu hanya dilaksana selepas menang pilihan raya,” katanya ketika dihubungi.
Semalam, kerajaan meluluskan peruntukan RM50 juta kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untuk melaksanakan program Hati Rakyat yang akan bermula bulan depan.
Najib yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, bantuan itu kononnya akan disalur kepada ibu tunggal, OKU dan warga emas mengikut keperluan masing-masing.
“Persoalan besar dari mana datangnya wang begitu banyak di saat masalah ekonomi yang teruk akibat bebanan hutang dan rasuah yang tinggi?” soal Aishah.
“Selagi tidak terlaksana, semua perkara akan dijanjikan kepada rakyat. Sampai masa nak bagi, apa pun tiada,” sinisnya.

Game of ‘Sabotage 24/7′ in Selangor

he ruling Barisan Nasional has increased dubious voters by the thousands in 13 parliamentary seats in Selangor.

In a slick and covert mission, some smooth operators have managed to shoot up the numbers of the Selangor electoral roll by adding as many dubious voters as possible in order to subvert the vote of genuine Selangorians.
Appended below is the information on the increase of dubious voters in these Pakatan Rakyat-held parliamentary seats. The information is obtained from PAS’ Harakah daily dated Jan 25 to 27, 2013:
1. Kuala Selangor 10,083 (PAS MP Dzulkefly Ahmad)
2. Selayang 16,189 (PKR MP William Leong)
3. Gombak 15,467 (PKR MP Azmin Ali)
4. Hulu Langat 23,334 (PAS MP Che Rosli Che Mat)
5. Serdang 23,748 (DAP MP Teo Nie Ching)
6. Puchong 19,772 (DAP MP Gobind Singh Deo)
7. Kelana Jaya 13,714 (PKR MP Loh Gwo Burne)
8. Subang 27,765 (PKR MP R Sivarasa)
9. Shah Alam 15,417 (PAS MP Khalid Samad)
10.Kapar 21,606 (PKR MP S Manikavasagam)
11.Klang 11,702 (DAP MP Charles Santiago)
12.Kota Raja 22,256 (PAS MP Siti Mariah Mahmud)
13.Kuala Langat 17,172 (PKR MP Abdullah Sani)
This underhand operation to negate the vote of genuine Malaysian citizens reveals the desperation of those who want to win at all costs so much so that they are willing to sell out the nation’s rights.

Puluhan Juta Ringgit Hasil Minyak : Rakyat Paka Terpinggir

Dahsyatnya Fitnah ADUN UMNO Paka

1FITNAH : KALAH DAN TERUS KALAH


Alahai.. Bangsat Ni Nak Menyibuk Jugak..

KUALA LUMPUR 29 Jan - Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin hari ini mempersoalkan tindakan memecat bekas Timbalan Presidennya, Nasharudin Mat Isa tanpa diberi peluang untuk membela diri.

Menurut Zulkifli, tindakan yang dilakukan oleh parti yang 'melabelkan' diri sebagai parti Islam itu tidak bertindak sebagai parti yang Islamik.

GELI tengok cara Umno berkempen...

paklongdin

"Hodoh betoi cara Umno berkempen... geli Pak Long tengok... Memang la keluarga budak William Yau tengah bersedih. Sapa tak sedih bila anak cucu yang depa sayang tu, baru berumoq 6 tahun dah pergi mengadap Ilahi... Dah tu pi dalam keadaan yang menyedihkan pulak tuh...

Bukan tak boleh nak pujuk orang bersedih neh... Bukan salah besaq sangat pun nak boh gambaq kat surat habaq, bagitau kat semua yang kita ni baik tapi, cari la gambaq yang senonoh sikit. Ni ka, boh gambaq yang kamera men penuh dok menyemak depan tuh... Geli la orang kampung tengok. Hangpa buat macam ikut skrip pulak time orang lain dok susah hati... hadoiihh...

KM Melaka, Mohd Ali Rustam (duduk bertinggung tiga dari kanan) cuba menenangkan nenek William Yau, Chee Chau Moi, 68, dihadapan puluhan kamera men... Nenek si William neh tak dapat menahan kesedihan masa upacara pembakaran mayat cucunya di pusat pembakaran di Jelutong, Sungai Putat, Melaka.

William dilaporkan hilang pada 16 Januari lepas di Putra Heights, Puchong dan ditemui mati di Jeti Sungai Sireh, Pelabuhan Klang. - Foto Bernama

Teringat kata-kata hj Karim, ayaq turun mai dari gunung-gunung tapi kebijaksanaan turun mai dari kelaku buat kita...

Syaitan Dikenali : Agama Dan Perkauman Taruhan UMNO@BN Kini.....


Kantoi..!!  Cyber  UMNO  bodoh macam kaldai. Isu sensetif macam ini pun nak diputar untuk  dimomok di alam maya.
Tembelang cai cai UMNO punya fitnah telah terbarai...lihat gambar atas dengan  jelas dua gambar yang berbeza yang satu asli dan yang satu lagi di edit dengan meletakan lambang salib seolah olah satu gerakan memurtadkan orang islam oleh DAP.
Hairan kita kenapa macai macai UMNO suka membuat fitnah? ada kah mereka lupa bahawa  fitnah bergini yang menjadi punca perpecahan sesama umat? mereka sangup lakukan apa saja demi mempertahankan kuasa mereka di dunia ini?
Haram jadah punya macai macai UMNO..busuknya perangai mereka.

Permainan tarikh terkantoi?

Oleh SELENA TAY
Sudah jelas bahawa Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) akan diadakan pada bulan Mac ini. Ini bererti hasrat Perdana Menteri Najib Tun Razak untuk melakukan strategi serang hendap dan memberi Pakatan Rakyat (PR) satu kejutan dengan membubarkan Parlimen secara tiba-tiba telah gagal sama sekali.

Kini rakyat 1Malaysia sudah maklum dan sudah bersedia menghadapi PRU13 pada bulan Mac.
Semua parti komponen dalam Pakatan bersama dengan ahli serta penyokong PR sudah bersiap-sedia dan hanya menunggu pembubaran Parlimen sahaja.
Adakah ketidak-cekapan pentadbiran Kerajaan BN telah menyerlah kerana perlu menunggu hingga tempoh melepasi 5 tahun selepas 8 Mac 2008 baru mampu mengadakan pilihanraya?
Oleh itu, rakyat 1Malaysia harus memilih untuk menukar kepada pentadbiran yang lebih cekap, telus, bersih dan adil dibawah PR. Rakyat tidak perlu takut membuat perubahan kerana kewibaan PR telah terbukti terlaksana di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Perak (walaupun lebih kurang 10 bulan sahaja mentadbir).
Sudah tibalah masanya untuk rakyat Malaysia memberanikan diri dan mengorak langkah untuk maju ke depan. Kita tidak boleh berada di takuk yang lama untuk selama-lamanya. Sampai bila kita hendak berasa takut untuk buat perubahan?!
Kini kita pun sedang berada dalam zaman internet dan media sosial. Ayuh, beranikanlah diri sebelum terlewat.

Lebih PAS Dari PAS : Hanya 'Parti Syaitan Yang Dikenali' bela Nasha

Kata orang jangan hisap dadah atau candu.Bukan apa kalau dah ketagih amat sukar untuk diubati.Perkara yang sama berlaku dalam politik di negara kita.Mengaku duduk dalam parti yang lawan Umno tapi jadi penagih tegar kepada Umno-BN yang Tun Madey kata Parti syaitan yang dikenali.

Dulu Hasan Ali bekas Naib Presiden Pas dan PJ Pas Selangor yang dikatakan amat rindukan kerusi MB di Selangor tapi tak kesampaian.Hasan Ali yang katanya daripada golongan profesional buat kelaku dan dipecat daripada Pas.Padan muka.Kena pecat dengan keluar sendiri tak sama.Lagi pedih kalau kena pecat.Hasan Ali ingat dia banyak pengaruh boleh bawa berduyun-duyun orang Pas bersama beliau tapi sangkaan itu meleset.Pas terus dapat sambutan orang Melayu dan bukan Islam.

Kini hangat diperkatakan dengan sikap ahli parlimen Bachok Nasharudin Mat Isa yang juga bekas Timbalan Presiden Pas yang juga satu ketika dulu jadi Ketua Lajnah Tarbiyyah Pas Pusat.Nasharuddin telah dipecat daripada ahli majlis syura Pas Pusat tapi masih kekal sebagai ahli Pas.Punca kena pecat sudah tentu semua orang tahu akan sikap beliau yang kini sudah tidak sealiran dan lebih mesra Umno daripada orang Umno sendiri.Pandangan beliau bukan lagi pandangan Pas tapi lebih kepada cara Umno berfikir.Kalau dulu beliau jadi ketua tarbiyyah orang Pas kini mungkin beliau sendiri sudah ditarbiyyah untuk masuk Umno.

Latest intelligence PR to win 124 seats, BN 98: RM5 MILLION "going-rate" to lure PR contestants

Latest intelligence PR to win 124 seats, BN 98: RM5 MILLION "going-rate" to lure PR contestantsThe cat is out of the bag. Despite vows of being able to retain the federal government with two-thirds of the seats in Parliament, Prime Minister Najib Razak is staring at stark defeat.
According to political sources, a survey conducted by a special government intelligence unit showed Najib's Umno-Barisan Nasional coalition trailing far behind the Pakatan Rakyat led by Anwar Ibrahim with only 98 seats to the Opposition's 124.
Anwar and PR are expected to win 10 seats in the Federal Territories, 10 in Johor, 11 in Kedah, 12 in Kelantan, 18 in Perak, 17 in Selangor, 1 in Terengganu, 1 in Malacca, 3 in Negeri Sembilan, 5 in Pahang, 0 in Perlis and a total of 25 in Sabah and Sarawak.
"This is a real eye-opener for the big-wigs in Umno. It is no wonder Najib and Mahathir are now so panicky in their response to issues that crop up. They cannot afford to make any mistake at this stage," Zulkefly Othman, secretary of the security council in Anwar's PKR party, told Malaysia Chronicle.
RM5mil going rate to "buy over" a PR candidate
Zulkefly, who is also the head of strategy for the PKR Malacca division, expects the going to get "really rough and dirty" in the weeks ahead, with vote-rigging, Opposition-bashing and an avalanche of "election goodies" to deluge the nation as the Umno-BN struggled to retain its 55-year stranglehold on power.
He warns that BN has intensified its lures to Opposition candidates to defect, a threat that he said the PR leadership must beware of and put at the top of its list of electoral risks.
"The going rate is now RM5 mil for a PR candidate and going closer to the GE, we can expect this number to increase. The BN will surely play very dirty and the PR leadership must find ways to counter this," said Zulkefly.
"To me, this is even more dangerous than the vote-rigging and padding of the electoral rolls. So in choosing their contestants, the top PR leaders must be wise. They must have a plan to prevent this sort of unethical defection and the best way is to recruit only those who are truly sincere and have iron-cast principles. Those who are thick-skinned and not 'malu' (shy) to jump ship should not be considered," Zulkefly said.