Selasa, 29 Januari 2013

Maaf Mufti Perak, boleh saya bertanya

Mohamed Hanipa Maidin

JAN 29 – Baru-baru ini Mufti Perak mengeluarkan kenyataan tentang isu penggunaaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam khususnya penganut Kristian. Kenyataannya dilaporkan di Mingguan Malaysia di bawah tajuk “ Jangan terus cabar, hina Islam” ( Mingguan Malaysia 27/1/2013 ).
Antara lain beliau menyatakan jika Islam terus dicabar termasuk isu penggunaan nama Allah dibimbangi boleh membawa pertumpahan darah kerana menurut beliau umat Islam wajib berjihad mempertahankan kesucian Islam dan kalimah Allah daripada digunakan oleh orang bukan Islam yang tidak mentauhidkan Allah.
Beliau berkata “ kalau diberikan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam, kalimah Allah akan digantung di gereja dan diletakkan pada salib yang ada patung Nabi Isa di situ, seolah -olah Nabi Isa itu Allah. Maka itu tidak boleh dibenarkan kerana menghina akidah Islam.”
Beliau juga menegaskan umat Islam sama sekali tidak boleh benarkan kalimah Allah digunakan oleh bukan Islam kerana ia sama seperti mereka bersetuju dengan perbuatan menyekutukan Allah dan persetujuan itu juga menjadikan mereka kafir.
Pembaca dapat melihat betapa kerasnya kenyataan Mufti Perak tersebut . Tidak pula kita dengar dan lihat kenyataan keras seperti itu dikeluarkan oleh Mufti Perak ke atas kenyataan ramai pemimpin Umno sebelum ini yang menghina Islam seperti kenyataan Nabi Muhammad s.a.w tidak bercukur kerana tiada pisau cukur, jika laksana hudud ramai akan kudung tangan, bertafakur di tugu Negara, membuang nama Islam dari parti politik dan kenyataan atau tindakan seumpama itu.
Saya tidak berniat untuk berdebat dengan Mufti Perak kerana siapalah saya dibandingkan dengan orang berilmu sepertinya. Bagaimanpun saya rasa tidak salah untuk saya bertanya meminta penjelasan atas pendapatnya yang keras itu.

Najib Jangka 'Permata Rosmah' Akan Diserang Lagi..


KUALA LUMPUR, 29 Jan — Datuk Seri Najib Razak mengatakan hari ini beliau menjangkakan pembangkang akan mengkritiknya kerana beliau mencadangkan Permata diberikan tugas untuk membantu menyediakan pusat jagaan kanak-kanak kerana melibatkan isternya.

Bercakap dalam seminar disini, perdana menteri mencadangkan Permata, yang mana isterinya Datin Seri Rosmah Mansor adalah penaung, bekerjasama dengan Majlis Pertubuhan Wanita Kebangsaan (NCWO) untuk mendirikan lebih banyak pusat jagaan kanak-kanak untuk meningkatkan penyertaan wanita dalam tenaga kerja.


“Lupakan (fakta tentang) isteri (saya) yang terlibat. Kerja dengan Permata kerana ia adalah program untuk pendidikan awal,” kata Najib dalam ucapannya semasa di seminar “Wanita Sebagai Pemandu Transformasi” disini.

“Tetapi kita tahu pembangkang akan memperkecilkannya jika Permata terlibat. Pembangkang, mereka tidak konstruktif. Mereka hanya tahu untuk memperkecilkan semua perkara.”
Rosmah telah dikaitkan dengan beberapa pertuduhan rasuah termasuklah pertuduhan pengelibatannya sebagai pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu dimana beliau seringkali menafikannya.

Isteri perdana menteri itu juga dituduh mempunyai kekayaan luar biasa sehingga terpaksa menafikan baru-baru ini pernah membeli cincin berlian berharga RM24juta.

Bukti Surat Menyurat Warga Asing Minta Kerakyatan Di Sabah

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424392_557444420934015_1820990321_n.jpg

Zaid Ibrahim quits politics

The former law minister who was banking on contesting in 'any urban seat' provided he had Pakatan’s support will be focusing on business instead.

PETALING JAYA: Former minister and ex-Kita chief Zaid Ibrahim has quit politics and entered the corporate sector in a bid to “try something else”.
“Yes, I am quitting politics to concentrate on business. But I will continue to write, I will continue to give ideas and suggestions on politics,” Zaid told FMT today.
It was only last November that the lawyer-turned-politician had told reporters he would contest in any urban seat in the 13th general election, provided he had opposition coalition Pakatan Rakyat’s
backing.
But when asked today whether he would continue to support Pakatan or turn to Barisan Nasional instead, he replied: “I will support whoever does right for the country.
“If you do the right thing, I will support, no matter which side you are from.”
Zaid’s abrupt departure from politics comes in the wake of his S$6.9 million (RM17.15 million) purchase of 350 million shares from Singapore-based Ipco International.
The Straits Times reported today that Zaid’s purchase will give him a 7% stake in Ipco, which has a diversified portfolio of investments.

"R" Cabar Awang Adek Berdebat Isu Royalti

Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak Dan Gas Ke Kelantan (Royalty) telah menghantar surat rasmi mencabar Timbalan Menteri Kewangan Awang Adek Hussein untuk berdebat berhubung royalti petroleum yang sepatutnya diterima oleh Kelantan sebagai negeri pengeluar minyak.


Kepala surat "R" dituju kepada Awang Adek.
Surat yang bertarikh 15 Rabiluawal 1434H bersamaan 27 Disember 2013 itu (saya kira tersilap) telah dihantar kepada Awang Adek di tiga alamat, satu di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), Kota Bharu di pejabat Umno Kelantan dan di pejabat Awang Adek di Putrajaya bagi mengelakkan ianya tidak diterima Awang Adek.

"R" memberi kelonggaran kepada Awang Adek untuk menentukan tarikh debat.

"Mengambil penghormatan YB Datuk sebagai anggota Kabinet Malaysia yang semestinya terlalu sibuk jadi pihak kami bersedia mengosongkan jadual pada tarikh dan masa yang YB Datuk tetapkan sendiri bagi menjayakan program debat tersebut," demikian antara kandungan surat berkenaan.

Surat itu ditandatangani oleh Setiausaha R Kelantan Mohd Hisyumuddin Ghazali.

'Kehilangan' Nasha bukan satu cabaran...Tapi UMNO sekarang lebih PAS dari PAS...!!!

KOTA BHARU - Pas tidak nampak cabaran yang akan dihadapinya jika bekas Timbalan Presiden Nasharudin Mat Isa meninggalkan parti itu dan menyokong parti politik lain.
 
"Sebagaimana orang bercerai laki bini, tidak apa yang mencabarnya jika sesuatu pasangan itu ditakdirkan berpisah," kata Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kepada pemberita ketika melawat pusat perusahaan madu lebah kelulut Min House Camp di Kampung Pulau, Kubang Kerian di sini, hari ini.
  
Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan diminta mengulas kedudukan bekas pemimpin nombor dua Pas itu jika menyertai parti lain selepas Nasharuddin, yang juga anggota Parlimen Bachok, digugurkan daripada menganggotai Dewan Syura Ulama Pas.
  
Tindakan itu dipercayai diambil selepas Nasharuddin pulang daripada mengikuti rombongan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Gaza baru-baru ini.
  
Semalam, dilaporkan Nasharuddin berkata beliau tetap akan terus memperjuangkan Islam walaupun tidak lagi menganggotai Majlis Syura Ulama PAS.

Sementara itu, bekas Setiausaha Dewan Ulama Pas Kelantan, Wan Ismail Wan Ahmad berkata tindakan terhadap Nasharuddin itu bukan perkara pelik.

SAMM: Misteri projek RM2.47 bilion diberi secara runding terus kepada anak orang no 1 negara?

Merujuk laporan media bertarikh 22 Januari 2013 yang melaporkan Majlis Tandatangan Penganugerahan Pembinaan Prai Power Plant yang dianugerahkan kepada sebuah syarikat asing iaitu Samsung Engineering & Conctruction.
Keputusan untuk menganugerahkan projek bernilai RM2.47 billion ini kepada sebuah syarikat asing dengan mengenepikan sepenuhnya syarikat tempatan yang berkemampuan mengundang seribu satu persoalan. Ini jelas melanggar nilai merit yang diambil kira dalam penilaian tender dan menjadi polisi kerajaan iaitu sebuah syarikat asing harus bergabung (JV) dengan syarikat tempatan demi perkongsian pengalaman dan agar dana yang besar tidak hanya teralir keluar tetapi turut dinikmati dan memperkukuhkan korporat tempatan.
Menurut semakan ringkas yang SAMM lakukan Samsung Enggineering & Conctruction bukan asing di Malaysia, antara projek besar yang syarikat ini pernah terlibat di Malaysia ialah 2ndtower KLCC, namun rekod menyatakan pembinaan tersebut hampir 100 % menggunakan khidmat kontraktor Korea Selatan dan luar negara yang dipilih Samsung sendiri. Langsung tidak ada perkongsian dengan syarikat tempatan. Ini beerti hampir 100% wang negara teralir ke luar. Malah selepas siap Samsung Engeenering dikatakan terus keluar dan langsung tidak ada sumbangan kalau ada pun ia amat minima dalam negara lagi.
Selepas itu nama syarikat Korea Selatan ini senyap sehinggalah wujud tawaran pembinaan menara warisan 118 tingkat. Samsung mula mendekati beberapa mereka yang berkedudukan penting dalam negara.
Dirakamkan juga pertemuan telah dilakukan di Korea Selatan bersama Perdana Menteri dengan Presiden Samsung untuk usaha melobi. Malah lobi bukan sahaja berlaku dikalangan mereka berkedudukan rasmi sahaja malah turut libat anak PM sendiri.

Nurul Izzah gesa DBKL pantau projek ancam nyawa di Bukit Gasing

KUALA LUMPUR 29 Jan: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mahu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan pemaju bertanggungjawab insiden tanah runtuh dan banjir lumpur yang mengancam keselamatan penduduk Kampung Pasir ekoran projek pembinaan 68 unit banglo di lereng Bukit Gasing, Kampung Pantai Dalam, dekat sini.
Beliau mendedahkan sikap pasif DBKL terhadap aduan dan keluhan penduduk sekitar kawasan pembangunan ekoran wujudnya konflik kepentingan antara DBKL dan pemaju, Amona Development Sdn Bhd.
Nurul Izzah berkata, KEADILAN pernah membawa rungutan penduduk Kampung Pasir tahun lepas, namun semalam Datuk Bandar Kuala Lumpur memberi respon mengecewakan dan menyalahkan penduduk.
“Datuk Bandar jawab projek berkenaan tidak boleh dibeli kerana kes itu sudah menang di mahkamah. Konon takut nanti duit rakyat pula digunakan,” katanya pada sidang media di pintu masuk tapak pembinaan oleh pemaju Gasing Meridian Sdn Bhd, di sini, hari ini.
“Malah katanya lori keluar masuk menyebabkan debu lalu mereka tidak boleh membaiki kerosakan tanah.
“Kita bukan desak DBKL batalkan projek tetapi kita desak pantau dan ambil tindakan terhadap pemaju yang tidak membaik pulih kerosakan serta merta,” ujar Naib Presiden KEADILAN itu.

MB : Pembatalan Kondo Batu Caves Kerana Langgar Syarat

elizabeth batu caves pc 01 copy
SHAH ALAM, 29 JAN: Kerajaan Selangor membatalkan projek kondominium 29 tingkat di Batu Caves kerana pemajunya, Dolomite Properties Sdn Bhd, tidak mengikut syarat dan garis panduan yang ditetapkan oleh Majlis Perbandaran Selayang (MPS).
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata keputusan itu dicapai selepas meneliti laporan daripada jawatankuasa khas yang dibentuk untuk mengkajisemula projek pembangunan itu.
“Kita ada asas buat keputusan itu,” kata Abdul Khalid dalam sidang media di sini hari ini.
Sementara itu, Abdul Khalid menggesa syarikat Dolomite supaya berurusan terus dengan MPS bagi mendapat sebarang penjelasan lanjut.
“Pemaju mesti berhubung dengan PBT Selayang, keputusan itu dibuat berasaskan maklumat yang kita dapati daripada kelulusan dan juga permohonan,” katanya lagi.
Abdul Khalid mengumumkan pembatalan projek itu pada minggu lalu demi menjaga keselamatan orang awam dan memelihara alam sekitar.
Sebelum ini dilaporkan bahawa Jawatankuasa khas itu dianggotai lima profesional bebas dan bertujuan meneliti kelulusan projek pembinaan kondominium di Batu Caves dan kawasan sekitarnya.

Tragedi 13 Mei: KEADILAN mahu SPR tarik balik ugutan ke atas rakyat

KUALA LUMPUR 29 Jan: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof digesa menarik balik kenyataan meminta rakyat tidak meraikan dan membantah di jalan raya selepas keputusan pilihan raya umum diumumkan bagi mengelakkan tragedi seperti 13 Mei 1969 berulang.
Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, tindakan Abdul Aziz itu tidak profesional dan sengaja mahu mengugut rakyat dengan kuasa yang ada padanya.
“Tidak wajar SPR buat kenyataan seperti itu. Langsung tidak profesional. Malah beliau seperti mengulangi hujah Umno yang mengatakan demonstrasi boleh mengakibatkan tragedi 13 Mei.
“Kalau Abdul Aziz rasa bertanggungjawab, beliau mesti tarik balik kenyataannya dan memohon maaf kepada rakyat kerana memberikan gambaran buruk kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi.
Dalam pada itu, beliau mempersoal tindakan SPR cuba mengaitkan tragedi 13 Mei dengan keputusan pilihan raya.
“Kenapa nak ugut orang awam? Kita ada undang-undang. Mengapa SPR nak ungkit tragedi 13 Mei untuk takutkan rakyat,” soal Tian.
“Sebetulnya jika SPR ini bebas, dia (Abdul Aziz) mesti minta rakyat turun menunaikan tanggungjawab mengundi dan memberi jaminan pilihan raya diadakan telus. Tapi kenapa nak diungkit 13 Mei pula,” ujar Ahli Parlimen Batu itu.

Syria and the US: The complicity of silence

50 protest to seek justice for Sugumaran

Peguam Negara “hanya ikut kemahuan tuannya”: Guan Eng

KUALA LUMPUR, 29 JAN: Sikap bermuka-muka Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail terhadap Perkasa yang menyeru untuk membakar Bible dan kegagalannya menubuhkan Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) menunjukkan Abdul Gani tidak boleh dipercayai termasuk rentetan laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang asing tanpa izin di Sabah.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyifatkan Abdul Gani pilih kasih dan membidas sikap Peguam Negara itu yang takut untuk bertindak terhadap pemimpin BN, kroni atau penyokong mereka.
“Contoh yang paling jelas, Abdul Gani takut mengambil tindakan terhadap Perkasa dan memberi alasan yang tidak masuk akal bahawa belum ada Bible yang dibakar, dan hanya akan bertindak setelah ada Bible yang dibakar!
“Pada masa yang sama, beliau tidak teragak-agak untuk bertindak ke atas Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh atas dakwaan hasutan,” jelas Ketua Menteri Pulau Pinang itu.
“Bukan setakat itu, Abdul Gani juga membuktikan kegagalannya apabila gagal menyelesaikan kes kematian ngeri pengawal keselamatan, C Sugumaran dalam keadaan tangan digari,” katanya.

Polis tolak bedah siasat kedua, penyokong Sugumaran akan berhimpun di KDN

Ibu Manimaran K.Manimagalay — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 29 Jan — Polis menolak bedah siasat kedua dijalankan walaupun didesak keluarga pengawal keselamatan C Sugumaran menyebabkan mereka akan mengadakan perhimpunan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang esok, dan di pejabat Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya 4 Februari ini. Menurut peguam keluarga Sugumaran, N. Surendran, keengganan pihak polis membenarkan bedah siasat kedua menunjukkan pihak polis cuba melindungi mereka yang didakwa membunuh lelaki berusia 39 tahun itu.
"Selepas berbincang dengan Superintendan Mokhtar dan ACP Ramli, polis menolak post-mortem kedua, dan untuk mengubah status siasatan kepada kes bunuh. Polis masih mahu mengadakan inkues.
"Ini jelas satu tindakan yang mahu menutup kebenaran dan melindungi pembunuh," kata Surendran dalam sidang media selepas perbincangan dengan pihak polis di Bukit Aman hari ini.
Sebelum itu 50 penyokong keluarga Sugumaran berhimpun sejak 10 pagi menuntut polis benarkan bedah siasat kedua dijalankan ke atas kematian beliau.
Menurut Surendran, pihak keluarga mahukan penjelasan dari pihak polis mengenai kejadian tersebut, tetapi mereka terpaksa menunggu sehingga empat jam sebelum mereka dibenarkan masuk ke Bukit Aman.
"Mereka menuntut supaya wakil Ketua Polis Negara untuk turun ke bawah, tetapi polis enggan, dan mereka mahu 20 orang, yang terdiri daripada peguam, saksi dan ahli keluarga, tetapi polis hanya membenarkan lima orang ke dalam Bukit Aman," kata naib presiden PKR itu.

RCI diberitahu petugas JPN terima RM1juta kerana benarkan pendatang mengundi

Penempatan pendatang berhampiran Kota Kinabalu20 Februari, 2012. — Gambar fail
KOTA KINABALU, 29 Jan —Bekas pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjual 16,000 resit JPN dengan RM1juta, yang membenarkan pendatang mengundi di Sabah, Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) berkenaan pendatang haram diberitahu hari ini. Pegawai polis cawangan khas (SB) DSP Badaruddin Ismail yang bekerja di Kelantan memberi keterangan hari ini Ramli Kamaruddin menjual setiap resit dengan harga RM250 setiap satu sekitar 1993 dan 1995 kepada pendatang haram dari Filipina, India, Pakistan dan negara-negara lain.

Rakyat Pengayuh Perubahan tuntut pembelaan


KUALA LUMPUR: Setelah pelbagai usaha dilakukan untuk mendapatkan pembelaan sewajarnya, penduduk Cameron Highlands bangkit menyatakan keresahan mereka melalui Kempen Rakyat Pengayuh Perubahan.

Pada 2 Februari ini, sekumpulan penduduk Cameron akan berjalan kaki dan mengayuh basikal secara besar-besaran, bermula di Ulu Jelai, dan berakhir di Tanah Rata pada 4 Februari ini.

Program yang bermula jam 9 pagi itu diadakan bagi mengangkat isu-isu yang selama ini membelenggu kehidupan mereka, yang masih tidak mendapat perhatian dari pihak sewajarnya.

Program yang dianjurkan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) itu akan menyerahkan memorandum dan poskad kepada pegawai tanah di Tanah Rata sebagai acara kemuncak.

Para peserta akan berjalan sejauh lebih 50 kilometer, dengan melalui beberapa bandar untuk mengedarkan risalah kesedaran berkaitan alam sekitar yang menggugat kehidupan mereka.

Menurut wakil penganjur, Suresh Kumar, terdapat dua kumpulan yang akan bergerak ke Tanah Rata, dengan setiap kumpulan akan disertai seramai kira-kira 20 orang.

"Bagaimanapun, jika ada pertambahan peserta yang turut ingin bersama-sama bersolidariti bersama penduduk Cameron Highlands, ia amat dialu-alukan," kata beliau pada sidang media, hari ini. (Gambar)

Najib blames Opposition for his own Palestinian blunder & Rosmah's 'DIAMOND' SCANDALS

Najib blames Opposition for his own Palestinian blunder & Rosmah's 'DIAMOND' SCANDALS
PKR leaders shot back at embattled Prime Minister Najib Razak, accusing him of hiding behind his wife and not facing up directly to corruption allegations raised against his administration and his family.
"It is sad to see that in one of the rare times that Najib actually confronts the issue of his wife, it is like he is trying to pre-empt criticism against the possibility that further graft may be involved in giving Permata more spending money and power with a new deal. Yet when some one shows documentary evidence that the corruption accusations raised against him and Rosmah are substantial enough to warrant a probe, he quickly shuts up. This is not only cowardly but unmanly," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Tian, the MP for Batu, was responding to a speech Najib made on Tuesday morning, where the latter suggested that children's welfare group Permata co-operates with the National Council of Women’s Organisations to set up more childcare centres in light of increased female participation in the workforce. His wife scandal-tainted wife Rosmah Mansor is the Permata patron.
“Forget that my wife that’s involved. Work with Permata as it is a programme that is committed to early education. But we know the opposition would belittle the idea if Permata is involved. The opposition, they are not constructive. They only know how to belittle everything,” Najib said.
Still blushing from the Palestinian boo-boo
It was also clear that Najib, who was embarrassed during his recent trip to the Middle East, had yet to recover his composure. In his speech, Najib again blamed the Malaysian Opposition led by Anwar Ibrahim for his woes.
"Yes, it is obvious Najib is still feeling very sensitive over the Palestinian boo-boo. He made a fool of himself on the international stage and this became worse when the Malaysian mainstream media tried to cover up. They should not go to the opposite extreme by declaring the visit hugely successful and Najib the new darling of the global community when in reality, it was the reverse," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
“Even my Gaza trip was belittled. They are not constructive,” Najib had charged during his keynote address at the Women as the Nation’s Transformation Drive seminar.

PRU13 : PAS Kelantan Perlu Gugurkan 20 Wakil Rakyat Sebagai Calon

Abduh tanding Pasir Mas?
Demi mengemukakan satu barisan calon yang berkualiti dan mantap ke arah mewujudkan sebuah kerajaan berwibawa selepas pilihan raya umum akan datang (insyaAllah) PAS Kelantan perlu menggugurkan 20 hingga 23 orang wakil rakyatnya dari terus menjadi calon.


Adalah dibimbangi kalau PAS tidak bersedia menggugurkan wakil-wakil rakyat ini ia bakal mempengaruhi pengundi untuk tidak memilih PAS dalam pilihan raya akan datang. Mereka ini perlu digugurkan kerana beberapa sebab dan faktor.

Antaranya, kerana menghadapi masalah kesihatan kronik, mengalami kes-kes peribadi, (mini skandal) kurang berprestasi sebagai wakil rakyat parti memerintah dan sudah lebih dari dua penggal menjadi Adun atau tidak kurang tiga kali bertanding dalam pilihan raya.

Sekiranya PAS ataupun Pesuruhjaya PAS negeri Nik Abdul Aziz Nik Mat merasa berat hati untuk membuat pertukaran kerana pertimbangan-pertimbangan tertentu, setidak-tidaknya 15 wakil rakyat yang ada sekarang perlu digugurkan tanpa berkompromi. Mereka ini diklasifikasikan berhadapan dengan masalah boleh menjejaskan peluang PAS untuk memenangi 2/3 kerusi di DUN Kelantan.

Sallahudin balik negeri.
Dalam pilihan raya umum ke-12 lalu PAS mendapat 38 kerusi DUN dan tujuh kerusi Parlimen. Kerusi-kerusi parlimen ialah; Kota Bharu, Kuala Krai, Rantau Panjang, Tumpat, Pasir Puteh, Pengkalan Chepa dan Bahcok. Pasir Mas PAS serahkan kepada Inchek Ibrahim Ali. Tiga lagi kerusi parlimen milik PKR, Ketereh, Machang dan Tanah Merah manakala dua dimenangi UBN, Gua Musang dan Jeli.

Dari 20 orang wakil rakyat tadi ia meliputi dari semua kawasan Parlimen, dengan kedudukannya tiga Pasir Puteh dan Kota Bharu, masing-masing dua Rantau Panjang, Pasir Mas, Tanah Merah dan Bachok dan satu masing-masing di Ketereh, Jeli, Kuala Krai, Machang dan Pengkalan Chepa.

Sekiranya PAS akan melakukan pengguguran, sekurang-kurang 15 wakil rakyat, ini bermakna PAS akan mendapat 17 ADUN baru dalam pilihan raya akan datang. Dua kerusi lagi yang tidak melibatkan pengguguran wakil rakyat dijangka di Bunut Payung dan Tendong. Tendong wakilnya meninggal. Manakala sekiranya benar PAS akan mengambil alih kerusi Pengkalan Kubur ia menjadikan 18 muka baru.

Pemimpin Hamas temu Presiden KEADILAN Khamis ini

PETALING JAYA 29 Jan: Dua pemimpin Hamas dijadual akan bertemu Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di pejabatnya di sini Khamis ini.
Pemimpin berkenaan adalah Ahli Kabinet Hamas, Walid Amudi dan salah seorang pengasas Hamas, Dr Aziz Rantisi.
“Khamis ini saya akan bertemu wakil Hamas. Mereka kata nak buat kunjungan hormat. Datang mengucapkan ‘hello’ sebab mereka tahu kita (KEADILAN) punya hubungan baik (dengan Hamas),” kata Wan Azizah ketika ditemui di pejabat beliau, hari ini.
Isteri Ketua Umum KEADILAN itu turut menyatakan harapan dan sokongan terhadap perjuangan umat Islam di Gaza, Palestin.
“Kita beri sokongan semampu yang boleh. Tak kira dalam apa jua yang memberi kebebasan kepada Gaza. Dengan harapan rakyat tak perlu ditindas lagi, dan Gaza sendiri tidak berpecah,” kata beliau.
Umat Islam di Palestin mengalami kezaliman Zionis Yahudi sejak lebih 70 tahun lalu dengan pelbagai cabaran.
Sebelum ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, Pakatan Rakyat mengiktiraf kerajaan Palestin pimpinan Mahmoud Abbas dan mengiktiraf aspirasi rakyat Palestin di Gaza yang memilih secara demokratik Ismail Haniyeh sebagai Perdana Menteri.

Pejabat Gerakan Pilihanraya 2013 - Salam Selangor

UMNO akan merasakan nikmat menjadi pembangkang

Usaha mengenepikan Najib dan menggantikan pimpinan UMNO dengan Muhyiddin nampakya semakin diketahui umum. Kepulangan Najib dari luar negara dengan sambutan yang agak besar itu adalah usaha pihak penyokong Najib bagi menunjukkan yang beliau (Najib) mempunyai sokongan kuat. Kehadiran ramai itu juga  adalah untuk menunjukkan kepada pihak yang mahu mengalih dan menganjak kepimpinan dalam UMNO itu supaya jangan cuba-cuba untuk melakukan apa-apa terhadap beliau.
Dalam ramai-ramai ahli UMNO yang menunggu itu ada juga beberapa orang yang datang dari kalangan yang melakukan usaha mengenepikan Najib kerana tidak mahu tindakan mereka dihidu oleh pihak yang mempertahankan Najib. Yang jelasnya kumpulan yang datang beramai-ramai menunggu kepulangan Najib itu termasuklah mereka yang telah membaling batu terhadap Najib dan menyorokkan tangan mereka dengan hadir bersama dalam perhimpunan itu.
Itulah yang berlaku di dalam UMNO menjelangnya pilihanraya ini dan persediaan sudah nampak berlaku untuk melakukan apa yang telah dilakukan terhadap Abdullah Badawi dahulu. Jika BN memenangi pilihanraya kali ini dengan majoriti yang lebih kecil dari apa yang di perolehi oleh Abdullah Badawi dalam pilihanraya yang lalu maka Najib akan diminta mengundurkan diri dan memberikan pimpinan itu kepada TS Muhyiddin Yassin. Itulah caranya di dalam UMNO selagi ada seorang yang masih dibiarkan aktif dan menyibuk dalam politik UMNO itu sekarang.

Pegawai HEP agen UMNO Perak di Mesir

Why quiet about Dr M’s confession?

Tuarasn MP Wilfred Bumburing is wondering why the Sabah Umno deputy chief is silent on the former premier's admission regarding the IC issue.

KOTA KINABALU: Pro-opposition Angkatan Perubahan Sabah (APS) has taken state Umno deputy chief Salleh Said Keruak to task for being quick to criticise the opposition but not former prime minister Dr Mahathir Mohamad who admitted his role in the citizenship-for votes scandal that has since rocked the state.
APS president Wilfred Bumburing said Mahathir openly confessed following shocking revelations during the ongoing Royal Commission of Inquiry (RCI) hearing but Salleh has chosen to ignore this and not challenged the former premier to testify and instead focused on Anwar Ibrahim.
“By not doing so [challenging Mahathir] I dare to say he [Salleh] condones the great injury that Mahathir has done to the people of Sabah.
“I also would like to ask Salleh what he had done during his tenure as the chief minister of Sabah to solve the illegal immigrant problem,” he said.

MyWatch chief: Cop threatened to shoot me

MyWatch chairman R Sri Sanjeevan was on undercover at several illegal gambling outlets in Jelebu when a policeman called him up and threatened to shoot him if he didn’t leave.
PETALING JAYA: A policeman from the Jelebu police headquarters allegedly threatened to shoot the chairman of anti-crime watchdog MyWatch early this morning, minutes after he informed Bukit Aman of illegal gambling outlets operating in the area.
R Sri Sanjeevan told FMT he had been staking out the illegal gambling outlets in Simpang Pertang alone, waiting for the district police to act on his tip off, when he received a threatening call at 3.43am from a Malay man.
According to Sanjeevan’s police report, the man had demanded in Malay: “who are you, are you drunk, why did you call Bukit Aman, do you think we don’t know what we are doing? I want you to leave that area or I will go there and arrest you or shoot you.”
When Sanjeevan asked who the man was, he allegedly replied: “I am a police officer from IPD Jelebu! If you have the guts, come to IPD Jelebu now!”
Sanjeevan said he immediately called Bukit Aman and was told that the information would be passed on to the Negeri Sembilan contingent police headquarters.
But no response came and Sanjeevan lodged a police report at 4.55am at the Jelebu district police headquarters over the matter.
“The investigating officer confirmed that the number [from the death threat] belongs to IPD Jelebu,” Sanjeevan told FMT.

Ghafar Baba pun mungkin masuk PAS - Tamrin

TEMERLOH: “Kalau bapa saya (Allahyarham Tun Ghafar Baba) masih hidup, tentu dia akan masuk PAS lebih awal dari saya,” kata Datuk Tamrin Ghafar ketika berceramah di Taman Temerloh Jaya, dekat sini.

Katanya, semuanya disebabkan keadaan dalam Umno sendiri yang semakin hari semakin parah akibat merebaknya penyakit rasuah politik, mengaut kekayaan untuk kroni dan perebutan jawatan secara negatif.

“Jangan ingat mustahil tokoh Umno keluar Umno, bapa kemerdekaan (Almarhum Tunku Abdul Rahman) pun keluar Umno dan mati di luar Umno. Begitu juga dengan (Tun) Hussein Onn,” kata bekas Ahli Parlimen Batu Berendam itu.

Tamrin yang kini ahli seumur hidup PAS menjelaskan, beliau pernah aktif dalam Umno selama 40 tahun tetapi mengambil keputusan meninggalkan Umno setelah mendapati parti itu lari daripada perjuangan asal sejak tahun 1995.

NAJIB PUCAT LESI TAK BERANI JAWAB 7 ISU BESAR

Naib Presiden PAS, YB Salahuddin Ayub menyatakan bahawa beliau akan menulis surat kepada YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta beliau menjelaskan tujuh isu yang belum terjawab sehingga kini.

Pertama ialah berhubung kenyataan Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (Datuk Syed Ali AlAttas) baru-baru ini mengatakan, 80 peratus di sekitar Iskandar Malaysia sudah pun dimiliki oleh warga asing. Datuk Syed juga mengatakan rakyat Johor paling miskin disebabkan harga rumah & hartanah di Johor yang sangat membebankan.

Kedua, isu penjualan tanah Keretapi Tanah Melayu(KTM) kepada Singapura tanpa kerelaan rakyat Johor.

Ketiga, isu pengambilan tanah Pengerang untuk tujuan projek petrokimia (RAPID) yang menimbulkan pelbagai kontroversi dimana projek besar bernilai RM60 bilion itu mengakibatkan alam sekitar dan kesihatan penduduk terbabit terjejas.

Keempat, isu kehilangan medan minyak Blok L dan M milik Malaysia dan diserahkan kepada kerajaan Brunei berikutan pelaksanaan pertukaran surat antara Malaysia dan Brunei pada 16 Mac, 2009.

Kelima, kerugian yang dialami oleh Tabung Haji (TH) dalam pelaburan wang ahlinya apabila saham Silver Bird Group Berhad (Silver Bird) merudum sehingga bernilai serendah 20.5 sen sahaja. (TH merupakan pemegang saham terbesar dalam Silver Bird iaitu sebanyak 22.19 %).

Keenam isu kerugian KWSP akibat daripada kejatuhan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) di bawha paras IPO.

Ketujuh mengei pendedahan ahli perniagaan, Deepak Jaikishan yang mengaitkan Najib dan keluarganya dalam kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu. Jawapan ringkas Najib bahawa Deepak tidak berwibawa tidak menjawab persoalan yang ditimbulkan.

Menurut Salahuddin, ketujuh-tujuh isu tersebut perlu dijawab oleh Najib kerana ia melibat kepentingan rakyat seluruhnya.

PRU13 : Dana kerajaan banyak, tidak diancam kemuflisan, kata Muhyiddin

SARIKEI - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini membidas pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa Malaysia sedang menuju kemuflisan.

"Malah, kita ada banyak dana. Tahun lepas, contohnya, Lembaga Hasil Dalam Negeri memungut RM125 bilion sebagai pendapatan negara. Ini tidak pernah dicapai sebelum ini.

"Jadi, kedudukan kewangan kita sangat kukuh. Kita juga mengurus kewangan kita dengan sangat baik. Belum ada seorang pun penjawat awam yang tidak dibayar gajinya," kata beliau ketika berucap pada majlis bertemu rakyat yang dihadiri lebih 5,000 orang di Pusat Sivik di sini, hari ini.

Beliau berkata, tujuan Anwar menyebar pembohongan itu adalah semata-mata untuk memburuk-burukkan kerajaan Barisan Nasional (BN), lebih-lebih lagi memandangkan pilihan raya umum semakin hampir.

PRU13 : Aktivis gesa pengundi luar negara guna undi pos

Dua kumpulan aktivis meminta rakyat Malaysia di luar negara agar mengundi mengikut prosedur yang baru diperkenalkan SPR, untuk mengelakkan undi mereka digunakan oleh pengundi hantu.

Dua kumpulan tersebut, MyOverseasVote (MOV) dan Global BERSIH, menyatakan pendirian itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam

Kumpulan berkenaan menyatakan pendirian itu bagi meredakan kebimbangan pengundi luar negara mengenai keselamatan kertas undi mereka.

Kumpulan tersebut antara lainnya berpendapat, kemungkinan bahawa kertas undi berkenaan akan diubah adalah kecil dan percubaan besar untuk mengubah kertas undi berkenaan juga akan dapat dikesan.

Dalam kenyataan tersebut, kumpulan aktivis berkenaan berkata risiko yang lebih besar adalah sekiranya kertas undi keluarkan secara tidak sah kepada "pengundi hantu" atau kepada individu yang berada di luar negara tetapi tidak memohon untuk mengundi melalui pos.

Penyokong keluarga Sugumaran berhimpun di Bukit Aman tuntut bedah siasat kedua

KUALA LUMPUR, 29 Jan — Penyokong keluarga pengawal keselamatan C Sugumaran berhimpun sejak 10 pagi tadi di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menuntut polis membenarkan bedah siasat kedua dijalankan.
Menurut N Surendran, peguam keluarga Sugumaran, pihak keluarga mahu penjelasan dari pihak polis mengenai kejadian tersebut, tetapi mereka terpaksa menunggu sehingga empat jam sebelum mereka dibenarkan masuk ke Bukit Aman.
“Mereka menuntut supaya wakil Ketua Polis Negara untuk turun ke bawah, tetapi polis enggan, dan mereka mahu 20 orang, yang terdiri daripada peguam, saksi dan ahli keluarga, tetapi polis hanya membenarkan lima orang ke dalam Bukit Aman,” kata Surendran (gambar) kepada The Malaysian Insider hari ini.
Selepas perbincangan dengan pihak polis, akhirnya pihak polis membenarkan 15 orang untuk masuk ke dalam ibu pejabat bagi membincangkan tentang tuntutan mereka untuk mendapatkan kebenaran bedah siasat kedua.

PRU13 : Pakatan Rakyat perinci manifesto p’raya berasas Buku Jingga

KUALA LUMPUR 29 Jan: Pakatan Rakyat menawarkan manifesto pilihan raya berasaskan dasar Buku Jingga untuk menawan Putrajaya.
Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN, T Kumar berkata, manifesto itu akan diperinci bagi mendekatkan tawaran kepada rakyat, namun tiada perubahan membabitkan dasar Buku Jingga.
“Buku Jingga diterima ketiga-tiga komponen parti. Setakat ini tiada perubahan akan dibuat, mungkin ada perincian.
“Berhubung tawaran-tawaran yang dibuat setakat ini, kita akan masukkan dalam manifesto. Buku Jingga adalah dasar kita (Pakatan), untuk dijadikan asas bagi menentukan manifesto,” jelasnya ketika dihubungi.
Mengulas lanjut, Kumar berkata, beberapa tawaran Pakatan yang terbaru antaranya melibatkan ketenteraan dan isu anak muda sebagai kayu ukur untuk menghasilkan manifesto.
“KEADILAN, PAS dan DAP sepakat untuk memperincikan manifesto sementara menunggu pilihan raya semakin hampir.
“Jentera parti juga akan menggunakan risalah Buku Jingga turun berkempen untuk menerangkan kepada rakyat mengenai tawaran Pakatan demi hala tuju memenangi PRU 13,” ujar Kumar.
Buku Jingga merupakan satu dokumen bersama Pakatan Rakyat yang diperkenalkan pada Konvensyen kedua Pakatan Rakyat di Pulau Pinang 2010.
Ia bagi menangani krisis ekonomi, kerosakan institusi negara, ketegangan masyarakat berbilang kaum, bebanan rakyat, hak rakyat yang dinodai dan gejala rasuah yang berleluasa.
Buku Jingga turut menggariskan agenda 100 hari pertama pentadbiran Pakatan sekiranya diberi peluang menerajui negara.

PRU13: Gerakan siswa perlu fikir ‘what next’

Banyak pandangan yang mengatakan bahawa gerakan mahasiswa perlu mencontohi kegemilangan mahasiswa 60 dan 70-an yang menggempur regim secara revolusi. Contoh yang diberikan adalah seperti revolusi mahasiswa Iran menggulingkan Shah Reza Pahlevi dan juga kebangkitan mahasiswa Indonesia menghambat regim Suharto.
 
Saya tidak sesekali berani untuk menafikan peranan mahasiswa sebagai penggempur kepada sebuah reformasi. Kerana Gerakan Mahasiswa sememangnya dibarisi pejuang muda yang cukup ideal untuk bersifat radikal dan berani. Bahkan saya tetap yakin hanya mahasiswa mampu memimpin aksi-aksi berani dalam memimpin sebuah reformasi. Berbaring di jalanan, berkhemah di tempat awam, membenteng diri dan menelan sepak terajang balaci regim, semuanya alah bisa tegal biasa bagi aktivis mahasiswa.

Namun pada penulisan ini saya tidak memilih untuk mengenang sejarah. Apa yang lebih penting ialah anak muda mahasiswa perlu memikirkan kaedah untuk memanfaatkan masa depan. Ya, PRU13 semakin hampir. Saya kira sudah tiba masanya mahasiswa memikirkan satu bentuk gerakan konstruktif ke arah pembinaan dan bukan lagi sekadar kritikan. Dalam membicarakan masalah institusi pengajian tinggi negara yang tidak kunjung selesai, mahasiswa perlu tampil dengan satu solusi bersepadu untuk diusulkan kepada kerajaan yang memerintah.

PRU13: Agama pula jadi cagaran Umno

KUALA LUMPUR: “Sekarang Umno terpaksa mengikut rentak PAS di dalam memperjuangkan agama,” kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad.

Katanya, dahulu Umno sering menuduh PAS menggunakan agama untuk kepentingan politik sehingga ada cadangan supaya nama Islam pada parti PAS dibuangkan.

Jelasnya, PAS sememangnya wajib memperjuangkan Islam kerana tertera dengan jelas di dalam Perlembagaan PAS Fasa 3 "Dasar PAS ialah Islam".

Justeru, ujarnya apabila Umno bercakap tentang Islam, ianya agak janggal seperti pepatah "cakap tidak serupa bikin".

Menurutnya, oleh kerana Umno wajib mendapat sokongan Melayu, maka pemimpin Umno terpaksa berlakon untuk menunjukkan mereka pembela agama.

Contohnya, kata beliau dalam isu kalimah Allah, Umno berlagak mempertahankan nama Allah, tetapi Umno melawan hukum Allah dan kempen mereka kepada orang Melayu, kononnya bimbang gejala murtad berlaku.

“Peliknya mana suara Umno ketika Noraishah Bukhari, Hartina Kamarudin, Lina Joy meninggalkan agama Islam. Umno membisu seribu bahasa.

Indian national says got blue IC with just SD

Nur Mohd said his blue identity also states that he was born in Kinarut in the Papar district of Sabah. – File pic
KOTA KINABALU, Jan 29 – An Indian migrant worker told the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants here today that he obtained a blue identity card in 1987 with just a statutory declaration as a supporting document.
Nur Mohd Ibrahim, 50, said that he arrived in Sabah in 1981 and received a blue identity card from the National Registration Department (JPN) six years later without having to provide copies of a birth certificate or citizenship certificate.
“That statutory declaration says that you were born in Kinarut, Papar, so your statutory declaration is not correct,” said conducting officer Jamil Aripin at the RCI today.
“It is not correct,” Nur Mohd agreed, adding that he was born in Tamil Nadu, India.
He said that his blue identity also states that he was born in Kinarut in the Papar district of Sabah.
But according to the Citizenship Rules 1964, people who want to apply to be a Malaysian citizen by naturalisation must become a permanent resident for more than 12 years and have been in Malaysia for more than 10 years.
Nur Mohd added that his friends told him to register as a voter, which he did later in 1991 and voted four times in the Likas state constituency.The High Court declared the 1999 election for the Likas state seat null and void on grounds that the electoral roll used contained phantom voters, including foreign nationals.
Nur Mohd said that someone had helped type his statutory declaration and that the person merely asked for his date of birth, but Nur Mohd did not specify who it was.

SPR: Jangan demo lepas p'raya, elak tragedi 13 Mei


 
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengingatkan kesemua parti agar tidak meraikan atau membuat bantahan di jalan raya selepas keputusan pilihan raya diumumkan, bagi mengelakkan tragedi seperti 13 Mei 1969 berulang.

Dalam wawancara eksklusif dengan akhbar berbahasan Cina Oriental Daily yang disiarkan hari ini, Abdul Aziz berkata SPR mengambil teladan daripada tragedi tersebut dan memperkenalkan peraturan yang mengharamkan sambutan atau bantahan demikian.

Katanya, pihak lain akan turut ke jalan raya dengan jumlah yang besar sehingga menyebabkan perintah berkurung terpaksa dikeluarkan.

RCI : JPN beri kerakyatan pada warga India guna SD palsu

Seorang warga India memperolehi kerakyatan Malaysia dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dengan hanya menggunakan akuan bersumpah (SD) palsu, demikian suruhanjaya siasatan diraja (RCI) mengenai pendatang Sabah di Sabah, diberitahu hari ini.

Nur Mohd Ibrahim, yang berasal dari Tamil Nadu, India, berkata beliau datang ke Sabah pada tahun 1981 dan tidak lama selepas itu, dia memohon kad pengenalan biru atas gesaan rakan-rakannya dari Filipina di sebuah restoran.

Bagaimanapun, permohonan pertamanya yang menggunakan SD palsu telah ditolak.

Pada tahun 1983, dia mencuba nasib sekali lagi, dengan menggunakan kaedah yang sama, dan kemudiannya mendapat kad pengenalan biru. Ini adalah hanya dua tahun selepas dia menjejakkan kaki di bumi Malaysia.

SD itu menyatakan bahawa Nur Mohd dilahirkan di Kinarut, Papar.

Nur Mohd memberitahu siasatan RCI bahawa dia didaftarkan sebagai pengundi pada tahun 1991 - lapan tahun selepas menjadi warganegara Malaysia. Menurutnya, dia telah mengundi sebanyak empat kali bagi kerusi DUN Likas.

Nik Aziz tidak halang Nasha sertai parti lain

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini tidak menghalang bekas Timbalan Presidennya, Nasharudin Mat Isa daripada menyertai mana-mana parti lain dan dengan rela hati melepaskannya.

Di sebalik apa yang berlaku terhadap Nasharudin, Nik Aziz berkata, terpulang kepada beliau untuk menyertai parti lain.

“Itu dia punya pasallah, saya sebut kelmarin kepada wartawan orang laki bini lagikan bercerai. Padahal kita nak sambut bini (isteri ) itu dengan sembelih lembu, palu gong gendang lah, selawat kepada Nabi, tetapi  boleh bercerai. Ini kerana parti (Ini kan pula dalam parti).

“Dalam syarikat ekonomi dia (pengurusan) buang rakan kongsi dan apa sekali, kita hidup atas dunia ini ada peraturan. Islam adalah disiplin seratus peratus dunia akhirat. Islam adalah cara nak selamatkan dunia,” katanya kepada media.

Terdahulu beliau merasmikan Bengkel Pakar Ternakan Lebah Kelulut di Min House Camp, Kubang Kerian yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Pertanian Industri Desa dan Bioteknologi negeri, Datuk Che Abdullah Mat Nawi.

Tunku Zain: Saya pernah diajak bincang DAP, parti-parti lain

KENYATAAN akhbar oleh Tunku Zain Al-‘Abidin Ibni Tuanku Muhriz berhubung kenyataan oleh (bekas Naib Pengerusi DAP) Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim dan (Pengerusi DAP Negeri Sembilan), Anthony Loke.

Saya akan menulis sepenuhnya mengenai kenyataan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim dan Anthony Loke dalam kolum biasa saya pada Jumaat ini.

Namun terdapat beberapa perkara yang akan saya ulas dahulu sebagaimana berikut:

Adalah malang sekali apabila perbincangan peribadi kini menjadi topik perbualan umum. Ahli politik seharusnya mampu berhubung dan berkomunikasi dengan semua lapisan warga Malaysia dalam apa jua situasi termasuk perbincangan sulit asalkan masih di dalam batasan perundangan negara. Saya amat berterima kasih kepada Datuk Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi untuk tweetnya : “klu tidak terima, kita senyap jer. Hormatilah privasinya. Macam meminang tak jadi, tak perlu heboh.”

Namun begitu, nasi telah menjadi bubur. Oleh kerana perkara tersebut telah dibawa kepada pengetahuan umum, saya boleh mengesahkan bahawa butiran perbincangan dengan DAP beberapa bulan sebelum ini adalah hampir tepat. Memandangkan ia adalah perbincangan tidak rasmi, maka tiada minit perbincangan dicatatkan. Ingin saya nyatakan di sini, bahawa saya juga pernah dijemput untuk bertemu dan berbincang secara tidak rasmi dengan wakil-wakil parti politik yang lain.

"Jika menang, Pakatan humban pemimpin rasuah ke penjara"

KUALA LUMPUR 29 Jan: Pakatan Rakyat bakal menghumban mana-mana pemimpin terlibat rasuah ke penjara sebagai balasan ke atas jenayah dilakukannya, tegas Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, hukuman setimpal itu wajar dilaksana tanpa mengira latar politik dan ia disepakati pimpinan Pakatan untuk membersihkan sistem pentadbiran negara.
“Jika ada pemimpin di mana-mana peringkat yang mengamalkan rasuah, kita akan pastikan mereka bakal menerima hukuman penjara,” katanya di depan 10,000 hadirin pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Pekan Pasir Besar, Gemas, Negeri Sembilan, malam kelmarin.
Beliau menempelak kerajaan Umno BN menggunakan isu agama Islam dan nasib orang Melayu menjadi bahan kempen bagi menghalang pemimpin Pakatan.
Anwar berkata, barisan kepimpinan Pakatan dengan dibantu penyokong perlu melengkapkan diri dengan persiapan mental dan emosi sebagai menghadapi sebarang kemungkinan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).
“Kita kena muafakat, kita ambil keputusan, kita berhimpun ikhtiar. Kita kukuhkan jentera ikhtiar, kita pakat KEADILAN, PAS, DAP kita ikhtiar. Akhirnya kita bertawakal kepada Allah. Mudah-mudahan Allah beri kita ukhwah,” katanya.
Menurut beliau, sepanjang tempoh mesyuarat Pakatan sebelum ini, tidak pernah terdengar suara dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk membalas dendam jika gabungan itu menang PRU13.
“Kita tidak pernah menyuarakan sekiranya kita menang untuk membalas dendam. Tetapi semuanya sepakat sekiranya kita menang, kita akan pimpin dengan adil dan membela nasib masyarakat,” katanya dipetik Sinar Harian.
Turut hadir, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohamad Taufek Abd Ghani; Pengerusi DAP Negeri, Anthony Loke dan bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Lajim Ukin.

RCI projek IC perlu diperluas ke Semenanjung – Fuziah

KUALA LUMPUR 29 Jan: Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pemberian kewarganegaraan kepada warga asing di Sabah perlu diperluas ke lain-lain negeri di Semenanjung, kata Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh.
“Siasatan tidak patut terhenti sekadar di Sabah pada tahun 90-an…Saya yakin ia berterusan sehingga sekarang dan bukan sekadar (berlaku) di Sabah.
“Adakah modus operandi yang digunakan di Sabah merebak ke negeri lain, Selangor misalnya?” katanya ketika dihubungi.
“Kita patut lihat isu ini dari zaman Dr Mahathir (Mohamad), Pak Lah hinggalah kepada Najib sekarang. Ini skop yang lebih besar dan perlu dibawa,” kata Ahli Parlimen Kuantan itu lagi.
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini menyarankan agar Tun Abdullah Badawi dan Datuk Seri Najib Razak turut disiasat kerana projek IC masih diteruskan di bawah pentadbiran mereka.
Semalam, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail berkata, kerajaan kononnya sedia mengambil tindakan terhadap apa saja laporan RCI berkenaan pemberian kerakyatan secara haram.
Mengulasnya, Fuziah berkata, kerajaan memang perlu bertindak tanpa rasa takut dan berat sebelah.
“(Apatah lagi) Projek itu di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan libatkan pegawai Perdana Menteri (ketika itu),” katanya.

BINI AKU......JANGAN GELAK AH..!!!!


Tamrin Tempelak Barua Umno

Semalam anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghaffar Baba, Tamrin menempelak para barua Umno yang tidak habis menakut-nakut orang Melayu khasnya di kampung dengan menimbulkan cerita-cerita yang tidak masuk akal kerana terdesak untuk menang dalam pilihan raya.


Tamrin sedang menyampaikan ceramah.
Kata Tamrin, Umno menerusi agensinya sanggup memperbodoh-bodohkan orang Melayu sampai sanggup menengelamkan fakta yang ada di depan mata mereka.

Misal kata beliau, boleh agen Umno bercerita kepada orang Melayu kampung sekiranya Pakatan Rakyat menang lagi di Pulau Pinang negeri itu akan terus menjadi milik Cina, hari ini pun dakwa mereka DAP sudah berkuasa apabila Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri.

Dengan nada lelucoh Tamrin menyebut satu persatu bekas-bekas Ketua Menteri Pulau Pinang sebelum ini; katanya KM Pulau Pinang pertama ialah Wong Pow Nee (1957 - 1969) ialah seorang berbangsa Bugis, yang kedua Lim Chong Eu (1969 - 1990) soorang berbangsa Jawa, ketiga Koh Tsu Khoon (1990 - 2008) berbangsa Bajau.

"Hanya kini baru Lim Guan Eng baru berbangsa Cina," sinis Tamrin.


"Saya hairan dengan Umno dan agen-agennya ini masakan buta sejarah begitu teruk sekali," katanya sambil disorak oleh para hadirin. Tamrin membuat senikal itu semasa berceramah di Padang Bola Rejang Setapak malam tadi. Tambah beliau lagi memang patut kalau kita hantarkan mereka ini ke sekolah semula dari Tadika hingga ke IPTA untuk mengenalkan mereka dengan sejarah dan fakta-fakta yang direkod.

Tambah beliau lagi, Umno dan agennya boleh memberi tahu apa saja yang tak tersaul dek akal kepada orang ramai, tetapi orang tidak akan mempercayainya. "Umno boleh mengadu dombakan rakyat, membuat fitnah dan sebagainya, tetapi rakyat akan menolaknya, percayalah tuan-tuan, kerana rakyat sudah naik muak," kata Tamrin lagi.

Pendidikan : Perniagaan TERBESAR KAPITALIS

Manusia kini di era DUNIA KAPITALIS telah dididik untuk "BEKERJA" bukan untuk MEMAHAMI DIRI MEREKA SENDIRI ataupun HAKIKAT KEJADIAN...Malah majoriti manusia yang mengajar dalam sistem pendidikan KAPITALIS tidak mempunyai pengetahuan yang sebenar iaitu pengetahuan mengenai ALLAH.

PENGETAHUAN yang sebenar adalah "PERCUMA"...Sebaliknya apabila bayaran dikenakan ..anda hanya akan memperolehi maklumat apabila anda ada wang sahaja..tetapi kebanyakan pengetahuan tersebut tidak berguna langsung.Maklumat yang berguna ditakrif sebagai maklumat yang membawa kepada pengetahuan sebenar.Yang sebaliknya pula adalah pengetahuan yang tidak berguna atau sia-sia.

Mereka yang memiliki pengetahuan sebenar akan sama-sama berkongsi tanpa mengenakan sebarang bayaran kerana mereka tahu pengetahuan itu bukan milik mereka yang boleh dijual beli.Mereka juga sedar bahawa pengetahuan mereka adalah anugerah Ilahi yang telah diberikan kepada mereka kerana mereka mahukanya dan ALLAH memberikannya...bukan kerana mereka membelinya.Bayaran yang diperlukan untuk mendapatkan ilmu pengetahuan yang sebenar ialah dengan menyembah ALLAH ,bertakwa kepadaNYA dan bertawakkal kepadaNya.Sebenarnya pengetahuan itu diberi dengan sifat Maha Pemurah ALLAH jika itu yang ALLAH mahukan...Manusia tidak akan memperolehi ilmu tersebut dengan mencarinya ..tetapi hanya dengan mecari seseorang akan mendapatkanya..

Firman ALLAH didalam Al-Qur'an:

"Bertawakalah kepadaKu dan Aku akan memberikanmu pengetahuan"

dan;

"Ingatilah Aku dan Aku akan mengingatimu"

dan;

"Bertanyalah dan Aku akan menjawab"

Anwar: UMNO@BN guna Islam, Melayu isu kempen PRU


Anwar: Pihak lawan guna Islam, Melayu isu kempen PRU
Anwar (tengah) duduk dalam ribuan orang ramai yang hadir pada Program Jelajah Rakyat di Pekan Pasir Besar, malam kelmarin.
 
GEMAS – Isu agama Islam dan nasib orang Melayu menjadi bahan kempen yang kuat digunakan pihak lawan dalam usaha menghalang pemimpin Pakatan Rakyat (PR).

Justeru, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, barisan kepimpinan PR dengan dibantu penyokong perlu kuat melengkapkan diri dengan persiapan mental dan emosi sebagai menghadapi sebarang kemungkinan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

“Kita kena muafakat, kita ambil keputusan, kita berhimpun ikhtiar, kita kukuhkan jentera ikhtiar, kita pakat Keadilan, Pas, DAP kita ikhtiar, akhirnya kita bertawakal kepada ALLAH. Mudah-mudahan ALLAH beri kita ukhwah," katanya.

Menurutnya, sepanjang tempoh mesyuarat PR sebelum ini, tidak pernah terdengar suara-suara dari Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk membalas dendam sekiranya menang dalam PRU13

Tentera berdisiplin mesti tolak amalan rasuah

KUALA LUMPUR 29 Jan: Sebagai pasukan keselamatan berdisiplin, anggota tentera yang masih dalam perkhidmatan dan pencen pasti tidak suka amalan rasuah, kata Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
“Sebab itu kita (KEADILAN) menentang amalan rasuah kerajaan Umno BN. Semua orang tahu tentang rasuah kapal selam Scorpene.
“Anggota tentera adalah dari kalangan mereka yang berdisiplin. KEADILAN memang mahukan sokongan dan undi (tentera) kerana kita menentang rasuah untuk memperbetulkan keadaan.
“Kita yang mengundi dan memilih kerajaan. Pilihan di tangan kita. Moga diberikan kekuatan,” katanya ketika menyampaikan ucapan ringkas pada Karnival KEADILAN Setiawangsa dengan kerjasama Pertubuhan Bekas Anggota Keselamatan Malaysia (Pahlawan), semalam.
Program itu dimeriahkan dengan persembahan kugiran dan pemeriksaan kesihatan secara percuma bermula sejak pagi.
Petang pula diadakan perlawanan bola sepak persahabatan antara veteran tentera, Pahlawan FC dengan Anjung Neo FC, terdiri anggota tentera yang masih berkhidmat dari Markas Besar Kementerian Pertahanan dan kem-kem sekitar ibu kota.
Penaung Pahlawan, Brig Jen (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab berkata, program yang julung kali diadakan Pahlawan itu akan terus dianjur ke seluruh negara.

Ahli tegar Umno masuk PAS kerana 'mulut' Haji Lah Genting

Sesuatu itu terjadi atas sebab musabab.

Seorang wartawan bertanya Ali Lizon yang tinggal di desa Bendang Nyiur, Kemahang, Tanah Merah.

“Mengapa anda keluar Umno dan menyertai PAS?”

Jawab pria 40-an yang juga mantan Ketua Pemuda Umno desa tersebut, “kerana Haji Lah Geting”.

Sang watawan terkejut, Haji Lah Geting yang juga mudir pondok pesantren terkenal itu adalah seorang pendukung tegar Umno di desa itu, masakan kerana dia Ali Lizon keluar Umno.

Maka terbongkarlah ceritanya. Suatu malam, tahun 2012,  Ali Lizon  hadir ceramah Umno bersebelahan dengan desanya. Di antara penceramah dijemput ialah Haji Lah Geting.

Siapa tak kenal dengan tok guru pondok yang paling lantang mengutuk, mencerca Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat setiap kali diberi peluang naik ke pentas Umno kalau tidak Haji Lah Geting dan seorang lagi Mad Nor Deris.


“Apa Haji Lah Geting  kata kepada Nik Aziz?" tanya wartawan.

“Tok Guru Nik Aziz sesat, kerana berkawan dengan DAP dan banyak lagi kata-kata yang tak masuk akal dihemburkan kepada Tuan Guru,” ujar Ali Lizon.

PRU13: Melayu akan selamat, kecuali Awang Selamat!

Oleh LIM HONG SIANG 

MANUSIA ditakdirkan untuk berdepan dengan deadline, sekurang-kurangnya sekali seumur hidupnya.  Namun pengarang berdepan dengan deadline berkali-kali, bergantung kepada kala terbitannya.  Lebih-lebih lagi, zaman internet memaksa pengarang terbitan bercetak memetik berita sedekat deadline yang mungkin, kerana antara kandungan dengan pembaca, dijarakkan pula dengan tempoh pencetakan dan pengedaran

Kepantasan maklumat pada zaman sekarang ada kalanya membeliakkan mata kita.  Boleh jadi sesuatu isu itu telah dingin di ruang awam internet, apabila ia sampai ke tangan pembaca dalam keadaan kertas akhbar itu masih hangat. 
Situasi sedemikian bukan "jurang generasi" antara dua zaman, tetapi "jurang maklumat" yang mendalam antara dua komuniti dalam satu negara.

Sememangnya manusia tidak mahu ketinggalan.  Kalaupun gagal mendepani zaman, setidak-tidaknya kita cuba seiiring dengan zaman.  Ironinya kerajaan yang berslogankan "1Malaysia" sengaja "menstrukturkan" jurang maklumat tersebut, memisahkan 1Malaysia kepada dua dunia yang berbeza. 
Ia mudah difahami, kerana seandainya masyarakat Malaysia mendepani zaman, maka Mahathir Mohamad akan digulingkan sebelum Suharto.  Kalau Malaysia seiiring zaman maka Umno akan dilanda gelombang Arab Spring.  Hakikatnya, demi seorang individu bernama Mahathir dan sebuah parti politik bergelar Umno, 1Malaysia terus ketinggalan dalam arus perubahan yang menderas di merata-rata dunia.

Pengulangan isu = Masyarakat tidak maju
Maka Ahmad Lutfi Othman, selaku Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, memikul tugas untuk merapatkan jurang maklumat yang sengaja distrukturkan dalam masyarakat kita. 
Bagi saya tugas ini terlalu berat untuk digalas dengan satu susuk badan yang sentiasa keuzuran.  Dan ini membuatkan saya mengkagumi kecekalan dan ketabahan beliau untuk mengharungi segala-galanya, dan beliau telah berjaya melakukannya.

Imagine no Ibrahim Ali

The are some who appear to be on a sacrilegious crusade to drown this nation in bloodshed for what is hailed as a sacrosanct cause.

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today
Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world
The above are excerpts from John Lennon’s masterpiece titled “Imagine”. During his solo career, Lennon had strained his vocal chords to promote peace, making him an icon of the anti-war movement.
Ironically, Lennon met a violent end when he was shot four times on Dec 8, 1980. The next day, his wife issued a statement, which read: “…John loved and prayed for the human race. Please pray the
same for him.”
Perhaps if he was still alive, Lennon might pray with extra zeal for Malaysians and even consider penning an additional verse for his song, which would read:
Imagine no Ibrahim Alis,
No Perkasas and no dementia
Without bigotry and bullies
Living peacefully in Malaysia…
There are some who appear to be on a sacrilegious crusade to drown this nation in bloodshed for what is hailed as a sacrosanct cause.
These are people, who, in the name of their religion, or rather the votes that it can entice, spew hatred and sow the seeds of discord, doing all that is antithetical to the teachings of their faith – peace, love, compassion and tolerance.
Under the guise of protecting their faith, these opportunists are in fact doing a disservice to their respective beliefs.
Being a witness to these unravelling shenanigans, one cannot be faulted for thinking that this nation is regressing fast in terms of race-relations.

Police marching to BN beat

The public perception is growing that the authorities are all 'partners in crime' by concealing the truth about the many deaths in police custody.
 
 
Prime Minister Najib Tun Razak reaffirmed at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, recently that Malaysia is committed towards becoming a developed nation by 2020.
Painting a cosy picture of a progressive nation, the premier conveniently swept the alarming truth under the carpet – that of police brutality having reached pandemic status in the country.
The rakyat, meanwhile, is worried, angry and frustrated because the federal government continues to belittle the importance of the Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC).
Eight years ago, a 634-page report by the Royal Commission of Inquiry into the police force, headed by a former judge, revealed that the police were brutal, inept and the most corrupt among the government departments.
Between 1999 and 2003, there were 5,726 formal complaints of corruption involving the police force and it was recommended that the police force be monitored by an independent watchdog.

SAMM Dakwa Syarikat Menteri Monopoli Kontrak Petronas Punca Syarikat Bumi Mati?

Chegubard
SHAH ALAM, 29 JAN: Kontraktor pengangkutan kepada syarikat Petronas Dagang Berhad (PDB) memberitahu Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) perniagaan mereka terjejas teruk disebabkan kontrak pengangkutan syarikat itu kini dimonopoli oleh syarikat Shaziman Transport Sdn Bhd.
Shaziman Transport Sdn Bhd (STSB) yang didakwa milik seorang Menteri Kabinet dikatakan memonopoli lebih 90 peratus kontrak pengangkutan di sesetengah tempat menyebabkan beberapa syarikat bumiputra lain gulung tikar dan menanggung kerugian.
Menurut pengusaha pengangkutan lori yang ditemui Penyelaras SMMM, Chegu Bard atau nama sebenarnya Badrul Hisham Shaharin, semua syarikat kontraktor lori lain tidak diberikan ‘trip’ perjalanan tanpa notis awal dengan alasan kononnya untuk menguji kemampuan STSB.
Justeru, Chegu Bard dalam sepucuk suratnya yang dihantar kepada PDB, 26 Januari lalu, menuntut agar PDB dapat menjelaskan isu ini.
“Sebuah syarikat di Melaka yang berurusan dengan PDB sebelum ini memiliki 12 buah lori, menjadi 3 lori sahaja kerana lorinya ada yang dijual dan ada ditarik bank kerana masalah kewangan ekoran penurunan ‘trip’ mendadak oleh PDB yang memberi laluan kepada STSB.
“Ini menyebabkan rata-rata syarikat bumiputra lain di Melaka bukan sahaja hilang pendapatan tetapi terpaksa menanggung kerugian RM50,000 ke RM60,000 bulan lepas untuk membayar gaji pokok pemandu lori dan kos berkaitan.

Perangkap pendapatan pertengahan menjadikan memiliki rumah hampir mustahil

GEORGE TOWN, 29 Jan — Bagi yang miskin, mereka mempunyai rumah kos rendah dikawal kerajaan, yang kaya pula boleh memilih apa sahaja hartanah mereka sukai, akan tetapi, golongan berpendapatan pertengahan tertinggal untuk menyewa, ataupun membeli rumah di kawasan jauh, jika ingin memiliki rumah.
Laporan Pasaran Hartanah 2012 menunjukkan, harga hartanah di bandar-bandar utama seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bharu dan Kota Kinabalu berada di luar kemampuan golongan berpendapatan pertengahan yang menerima RM4,000 ke bawah, mendorong kerajaan persekutuan untuk tampil dengan beberapa skim perumahan berpatutan.
Harga hartanah di bandar-bandar utama berada di luar kemampuan golongan berpendapatan pertengahan yang menerima RM4,000 ke bawah. — Gambar fail
Di Kuala Lumpur, rumah setingkat di Taman Tun Dr Ismail atau Lucky Garden berharga di atas RM730,000 akan tetapi jenis sama di daerah Petaling yang berdekatan berharga di bawah RM378,000. Penyelesaiannya, menurut ejen hartanah dan ahli jawatankuasa International Real Estate Federation (Fiabci) Michael Geh, adalah untuk pembeli rumah berpotensi melihat lebih jauh ke pinggir.
“Apa yang kita ada sekarang adalah perangkap pendapatan pertengahan bagi yang mendapat gaji purata di mana mereka tidak layak untuk perumahan kos rendah dan tidak mampu memiliki sebuah rumah selesa dalam kawasan bandar,” katanya.
Harga hartanah kukuh dalam tahun-tahun kebelakangan ini dengan banyak kawasan bandar mengalami kenaikan harga hartanah manakala harga hartanah yang baru dilancarkan berharga melebihi tanda setengah juta, menurut Statistik Laporan Pasaran Hartanah.

Khalid Samad: Pakatan tetap pertahan kuasa politik orang Melayu


Khalid Samad
HULU SELANGOR - Walaupun terdapat dakwaan bahawa kaum Melayu berpecah kebelakangan ini khususnya sejak 2008, Pakatan Rakyat (PR) memberi jaminan kuasa Melayu tidak akan terhakis sama sekali jika perikatan muda itu menguasai Kerajaan Pusat.

Timbalan Pesuruhjaya Pas III Selangor, Khalid Samad berkata, pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) nanti, sebahagian kerusi Melayu ditandingi oleh Pas dan sebahagiannya PKR, tetapi hanya sebilangan dimiliki DAP.

"Sebenarnya kerusi Melayu (dalam PR) tetap sama.

"Kerusi Melayu yang Umno tandingi (dalam kerusi Parlimen) lebih kurang 132. Jumlah kerusi Melayu dalam PR tetap sama. Maka, walaupun tidak dikuasai oleh satu parti jumlah kerusi Melayu tetap sama," katanya.

Menurutnya, jika bilangan kerusi Melayu terbahagi dua maka, tidak wujud penguasaan diktator seperti yang didakwa berlaku dalam Umno.