Khamis, 24 Januari 2013

Lagu Untuk Cincin RM 24 Juta

Selawat Nabi

Selawat Badar-NUR MUHAMMAD s.a.w

Selawat Nabi-NUR MUHAMMAD s.a.w

Kisah Sahabat Qisas Nabi SAW

Kisah Sahabat Qisas Nabi SAW

Habib Ali : Kelahiran Manusia Utama SAW

Lawat GAZA Tetapi KERAJAAN HAMAS Tidak Diiktiraf

NONENajib Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama menjejak kaki di bumi Palestin apabila beliau mengadakan lawatan kemanusiaan ke Gaza hari ini.

Najib tiba di kawasan sempadan Rafah di wilayah Palestin kira-kira 10.40 pagi (waktu tempatan) atau kira-kira (4.40 petang waktu Malaysia), lapor Bernama

Ketibaan Najib disambut Perdana Menteri kerajaan Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh, di kawasan sempadan.

Lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku, dan Palestin berkumandang selepas itu. Najib juga memeriksa kawalan kehormat Pasukan Polis Palestin.


Namun di saat Najib menunjukkan sikap lunak kepada kerajaan Gaza, pada masa yang sama Najib tidak mengiktiraf Hamas sebagai kerajaan yang sah di Gaza.

Pernah Menteri Luar Kerajaan Hamas hadir pada satu majlis antarabangsa di Kuala Lumpur. Pada masa yang sama Menteri Luar Fatah juga hadir. Kerajaan Malaysia tidak mengiktiraf wakil Hamas sebaliknya menyanjung dan mengiktirafkan wakil Fatah sebagai perwakilan rasmi dari Palestin.

Jadi tindakan Najib melawat Gaza tidak memberi apa-apa erti jika Hamas masih diketepikan oleh kerajaan Malaysia.

Mahathir, Ibrahim Menyusahkan Najib

Pada saat tibanya pilihan raya umum ke-13 Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor sangat mengharap akan ada waktu damai bagi Umno.

Najib sangat mengharapkan ada kesenggangan masa kritikal untuk menghadapi pilihan raya. Najib perlukan ketenangan dan sedikit olak menenangkan situasi.

Disebabkan itu beliau cuba berlunak dengan rakyat. Najib memberi wang kepada rakyat dalam berbagai bentuk dan jenama. Semua entiti masyarakat beliau dekati dan menanganinya dengan semesra-mesranya yang boleh. Sepatah ayat dalam skrip lakonan untuk menawan hati rakyat tidak ditinggalkan.

Satu masa Najib hampir berjaya memancing hati semua orang. Rakyat marhain senang dengan cara Najib mengingati mereka. Walaupun rakyat tahu itu adalah sebahagian hipokrasi pilihan raya tetapi rakyat menerimanya. Rakyat memberi simpati kepada Najib sebagai membalas budi baik Najib memberi berbagai insentif dari wang saku rakyat juga.

Begitu juga dalam menangani atau mempedulikan rakyat mengikut etnik atau kaum. Najib sanggup turun menemui semua etnik di mana saja. Najib benar-benar telah mengorbankan darjat kebangsawaannya. Najib sanggup turun ke perkampungan untuk membahagikan sekampit dua beras kepada orang India dan sanggup menjamah tangan India miskin dan memeluk serta merasai hamis dan hapak baju mereka. 

Bukan itu saja Najib sanggup memasuki kawasan spritual India seperti di Batu Cave dan sebagainya. Apa yang beliau lakukan kepada orang India begitulah juga dilakukan kepada orang Cina, kandati masyarakat Cina kian menjauh Najib.

Selangor : Bulan Dakwah Dilancarkan, Bakal Jadi Acara Tahunan

anugerah malidur rasul 2013 sajak 01
SHAH ALAM, 24 JAN: Bermula tahun ini, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan menjadikan program Bulan Dakwah sebagai acara tahunan.
anugerah malidur rasul 2013 Sek Agama bestari 01Program tersebut diadakan bagi mengajak masyarakat Islam khususnya di Selangor agar kembali menghayati tugas dan peranan mereka yang sebenar untuk menyebarkan mesej Islam.
Menurut Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohammed Khusrin Munawi, pelbagai program akan diadakan bagi menyemarakkan kempen Bulan Dakwah ini.
“Diantara program yang diadakan seperti Santai Belia, Sayang Allah S.W.T, Ziarah Dakwah, Pembinaan Personaliti Ideal, Rakan Muda Dakwah, Indahnya Menjadi Insan Murabbi dan lain-lain,” menurut teks ucapan beliau yang dibacakan oleh Pengarah JAIS Datuk Marzuki Hussin.

Anak muda penentu PR ke Putrajaya- Prof Dr Abu Hassan

KUALA LUMPUR 24 Januari: Golongan muda akan menjadi penentu kejayaan Pakatan Rakyat (PR) ke Putrajaya, kata Pengasas Zentrum Future Studies, Prof Dr Abu Hassan Hasbullah.
Beliau berkata, meskipun tarikh Pilihan Raya Umum ke 13 belum diumumkan, namun momentum sokongan golongan muda pada masa ini lebih menyebelahi PR.
“Banyak isu yang berlegar berkaitan dengan anak muda menjadi topik hangat, daripada tuntutan pendidikan percuma, hapus PTPTN dan AUKU. Oleh sebab itu PR dilihat dekat dengan mereka.
“Golongan ini sebenarnya akan memberikan kesan memandangkan mereka tidak mengundi berdasarkan kepopularan, sebaliknya mekanisme ditawarkan untuk memberi kesenangan kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi.
Beliau mengulas tinjauan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL), mendapati PR hanya ketinggalan lima peratus di belakang BN dalam persaingan meraih undi popular dalam pilihan raya umu ke 13.
Tinjauan ke atas 1,409 responden itu menunjukkan BN mempunyai peluang 42 peratus untuk mengekalkan Putrajaya, manakala Pakatan mendapat 37 peratus peluang – dengan 21 peratus lagi “tidak pasti”.
“Saya yakin 21 peratus itu adalah kelompok anak muda, mereka masih lagi mencari-cari siapa yang akan diundi mereka.
“Secara akademiknya, anak muda adalah golongan yang akan buat keputusan di saat-saat akhir, jadi pastinya penentu kemenangan bergantung kepada mereka,” ujarnya yang juga pensyarah kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya (UM).

Peguam: Polis kawal rapi bedah siasat Sugumar

Sekumpulan polis mengawal ketat kawasan rumah mayat Hospital Serdang hari ini ketika bedah siasat dijalankan ke atas seorang lelaki yang ditemui mati dalam keadaan bergari pada malam semalam.
Seorang peguam PKR Latheefa Koya berkata, kira-kira 20 orang termasuk empat anggota polis bersenjatakan M-16 mengawal kawasan tersebut yang dipenuhi anggota keluarga si mati.

Katanya, anggota keluarga berkenaan menunggu untuk mengecam mayat Sugumar Chelliah, 40, sejak pagi ini setelah diberitahu mengenai kematian lelaki tersebut, lewat malam semalam.

Sementara itu, ketua polis daerah Kajang ACP Abdul Rashid Abdul Wahab ketika dihubungi Malaysiakini berkata beliau akan membuat sidang media selepas bedah siasat tamat pada malam ini.

Beliau dijangka akan menjelaskan rentetan kejadian yang berlaku pada malam semalam, sehingga membawa kepada kematian Sugumar di satu taman perumahan di Hulu Langat.

Bekas ketua bahagian UMNO : Apartmen untuk kepentingan awam
 
Bekas ketua Umno Kota Raja Datuk Amzah Umar menjelaskan wujud salah laku dalam perolehan tanah di Seksyen 25, Shah Alam dan mendakawa apartmen kos sederhana berkenaan adalah untuk kepentingan awam.
Amzah menjelaskan, ia menyediakan perumahan kepada rakyat dan ahli Umno boleh mendapatkan diskaun 12 peratus untuk membeli apartmen tersebut.

"Kita beri tujuh peratus diskaun untuk pembeli bumiputera dan 12 peratus untuk ahli Umno, jika saya tidak silap," katanya ketika dihubungi hari ini.

Amzah yang juga ADUN Sri Muda semasa urusniaga tanah tersebut mengulas dakwaa oleh pengerusi jawatankuasa tanah dan pejabat tanah, Ng Suee Lim dan anggota jawatankuasanya, Shuhaimi Shafiei.

Ia merupakan salah satu daripada usaha Ng untuk mendedahkan 24 keping tanah yang didakwa dijual dengan harga murah kepada parti komponen BN semasa menguasai Selangor.

Maulidur Rasul: Hentikan pembohongan!


Oleh: senik

"Assalamualaikum,,

Cukuplah lebih 50 tahun kita berbohong, berbohong mencintai Nabi, berbohong mengingati Nabi tetapi sepanjang tempoh itu termasuk pada ketika kita meyambut hari kelahiran Baginda, kita melakukan berbagai bagai pembohongan terhadap ajaran sebenar Baginda.Oleh itu, sempena Maulidur Rasul tahun ini, penulis ingin mengajak semua untuk menghentikan pembohongan ini.

Usaha perlu dipertingkatkan untuk itu.Semua pihak dari semua lapisan dan latarbelakang masyarakat Islam perlu menyertai usaha ini tanpa mengira dari parti mana asalkan mereka itu mengaku ISLAM dan mengaku menjadi hamba ALLAH yang MENDENGAR dan MENTAATI.

Islam adalah carahidup, itu adalah ajaran sebenar Baginda Nabi, Baginda ketika hayatnya sudah memberi tarbiyah terbaik kepada para sahabat untuk menunjukkan contoh carahidup yang diperintahkan untuk kita ikuti, sebab itu Baginda mengingatkan kita bahawa sahabat itu ahli nujum.

Memperingati 60 tahun Mat Indera digantung mati

Oleh DR MUHAIMIN SULAM

JAM 11 malam 30 Januari 1953, Mat Indera digantung mati di Penjara Taiping. Kini sudah 60 tahun berlalu. Tahun lalu, isu Mat Indera menjadi perdebatan panas di tanah air.  Ketika itu, kawan aku seuniversiti di UK, Dr Zuhdi Marzuki mulanya mencadangkan aku membuat kajian tentang Mat Indera. Mungkin membantu untuk merongkai permasalahan di belakang sejarah gelap Mat Indera. Kini hasil kajian itu telah kubukukan dan berada dalam pasaran. ‘Mat Indera: Petualang atau Pejuang’ tajuk buku tersebut.

Bukan aku tidak setuju membuat kajian itu. Ada beberapa kemungkinan yang akan timbul selepas buku tersebut berada pada tangan para pembaca. Tujuan penerbitan buku tersebut bukan untuk mempertahankan perjuangan Mat Indera tetapi suatu usaha melihat sejarah dengan sudut pandangan yang lebih adil. Membebaskan diri daripada kerangka falsafah sejarah yang bernafaskan kepentingan kelompok tertentu kepada yang lebih bersikap terbuka. Tanpa menafikan ramai juga kalangan kawan-kawan menasihat agar tidak menulis tentang Mat Indera. Kaitan dengan gerakan komunisme itu seperti saka yang puaka!


Sejarah sebenarnya memiliki zeitgeist (semangat zaman) yang perlu diketahui selain daripada sejarah itu sebagai suatu proses pembentukan persepektif dan ilmu pengetahuan. Kita bukan berada dalam zaman purba yang terikat dengan pensejarahan klasik yang berpaksi dogmastik ataupun zaman moden yang mengagungkan sekularisasi dalam semua aspek kehidupan. Kita hidup dalam zaman post modenisme yang memberi ruang seluas-luasnya untuk masyarakat menilai kembali sistem yang sedia ada.

Jangan kerajaan saja berubah, nasib rakyat tetap sama…

Oleh Lanh
ANTARA pemimpin kontemporari yang saya gemar amat-amati pemikiran termasuk melalui tulisan beliau adalah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. Baru-baru ini beliau menjadi pengerusi penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR). Antara ‘mutiara kata’ yang pernah beliau ungkapkan antara lain bermaksud: “tidak guna kerajaan berubah jika nasib rakyat tetap sama…

Semasa HKR 12 Januari lalu, saya mendengar ‘mutiara’ ini diulang-ulang oleh beberapa pemimpin yang berucap dan juga juruacara. Antara lain, “power corrupts absolute power corrupts absolutely.” Dan ada menyatakan, “NGO (pertubuhan bukan kerajaan) terus jalankan peranan anda sekalipun kerajaan sudah berubah.” Ya, NGO perlu berperanan menegur kerajaan semasa. Oleh kerana sifat semua manusia dan organisasi yang dianggotai mereka tidak maksum, semuanya perlukan teguran. Malah khalifah Islam awal seperti Sayidina Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. mengalu-alukan orang menegur mereka.
Jadi apabila seorang bekas menteri besar sebuah negeri paling kaya tidak lama dulu bercita-cita menjadikan negerinya sifar pembangkang, hal itu membayangkan dia gila kuasa dan akibatnya dia kini merana dan terhina pula.

Belum Pilihan Raya Umno Johor Dan Bermasalah

Belum apa-apa Umno Johor sudah berdepan dengan kekalutan yang boleh menjejaskan kecemerlangan parti itu di negeri kelahirannya sendiri. Parlimen belum dibubar lagi sudah ada bilik gerakan Umno yang dilaporkan tutup. Apa jadi? Apakah ini menunjukkan tanda-tanda jelas bahawa Umno juga akan kehilangan Johor?


Khalid Nordin
Kejadian seperti ini belum pernah berlaku di Johor yang dianggap sebagai negeri kubu kuat Umno sejak 60 tahun.

Angin Teberau yang berhembus dari Johor kini menghangatkan. Laporan menceritakan beberapa bilik gerakan pilihan raya yang dibuka oleh beberapa cawanagan Umno bahagian Pasir Gundang telah ditutup. Laporan ini agak menggemparkan.

Penutupan itu bukan satu gimik atau gurauan tetapi ia serius. Penutupan itu katanya ada sangkut paut dengan sikap negatif MB Johor Abdul Ghani Othman kerana tidak memberikan hak milik tanah kepada mereka.

Cawangan-cawangan dilaporkan terlibat ialah di kampung Senibong, kampung Pelentong Baru dan kampung Seri Makmur. Selain itu beberapa buah cawang di beberapa buah kampung di bahagian itu juga akan menurut kemudian. Sekurang-kurangnya ada tiga lagi cawangan yang bertindak menutup bilik gerakan mereka. Pengesahan penutupan bilik gerakan itu dibuat sendiri oleh ketua kampung-kampung berkenaan, bukannya oleh bloger pro Pakatan.


Kejadian ini benar-benar memalukan Umno Johor dan ia paling dirasai oleh Ahmad Maslan yang juga ketua penerangan Umno Malaysia. Kenapa tidak malu, Mat Maslan sebelum ini mengeluarkan berbagai kenyataan bagi menunjukkan Umno masih kuat dan Johor tidak terusik. Mat Maslan juga meramalkan UBN akan merampas 20 kerusi milik PKR dan beliau juga mengatakan PR jangan bermimpi disiang hari di Johor.

NO TIME TO WASTE: PR & Bersih must force urgent electoral reforms BEFORE GE13

Former Prime Minister Mahathir Mohamad finally admitted – in the face of overwhelming evidence – that he granted citizenship to the illegal immigrants who have flooded Sabah, but quickly added that the citizenship was granted legally.
He said: “Many of them in Sabah were not there for a day or two, but 20 or 30 years and can speak Malay.  They have the right to be citizens”.
Is that all there is to the infamous “Project M” (M stands for Mahathir) that has brought untold miseries to Sabahans: the mere granting of citizenship to qualified immigrants in the normal legal way?
NO TIME TO WASTE: PR & Bersih must force urgent electoral reforms BEFORE GE13To get to the truth, let us hear some top officials of the Sabah National Registration Department (NRD) who gave evidence to the Royal Commission of Inquiry looking into the population explosion of Sabah.
INCONTROVERTIBLE EVIDENCE
> Sabah NRD assistant registrar Kee Dzulkifly Kee Abd Jalil said the special unit he was working in, illegally issued some 100,000 blue identity cards (IC) to the immigrants (blue cards are meant for citizens only), in addition to issuing 200,000 letters of approval for birth certificate for the children of immigrants. With these approval letters, they would get their birth certificates from the hospitals or district offices.  These immigrants, who are all Muslims, are mainly from southern Philippines and Indonesia.
Kee Dzulkifly, together with some of his fellow officers who also gave  evidence collaborating Kee Dzulkifly’s evidence, was subsequently detained under the Internal Security Act (ISA) for two years from 1995 to 1997, for engaging in these illegal activities.
> Tamparuli NRD chief Yakup Damsah said that upon instruction from then Sabah NRD chief Abdul Rauf Sani, he and his colleagues were flown from Sabah to Kuala Lumpur, where they operated a clandestine operation in the house of Mahathir’s then political secretary Abdul Aziz Shamsuddin at Kampung Pandan to illegally issue blue ICs to immigrants.  Yakup said the purpose of the operation was to boost Muslims voters and to ensure they vote for Umno in the Sabah state election.  His group issued 40,000 blue ICs within a month. Yakup was subsequently detained under the ISA for his illegal act.
> Sabah NRD chief Ramli Kamaruddin, who succeeded Abdul Rauf, said that  two weeks before the 1994 Sabah state election, he met then deputy home minister Megat Junid Megat Ayub (then home minister was Mahathir) at Hyatt Hotel in Kota Kinabalu, where he was instructed to issue  temporary IC receipts to immigrants.  These receipts, in the names of voters who never voted, would enable the immigrants to vote on polling day, so as to ensure a Barisan Nasional (BN) victory. Also present at the hotel was Osu Sukam, who later became Sabah chief minister in 1999. Ramli Kamaruddin was also detained under ISA for two years from 1995.

Sapu Tanah Selangor : Tanah Kompleks Sukan Dijadikan Pangsapuri Mewah

PC Ng Suee Lim SAT1M Taman Seri Muda 02
SHAH ALAM 24 JAN : Dahulu, masyarakat sekitar Seksyen 25, Taman Sri Muda sepatutnya mendapat sebuah Kompleks Sukan Rekreasi dan Pusat Komuniti bagi tujuan riadah dan majlis keramaian mereka.
Tetapi akibat daripada campurtangan politik pada zaman pentadbiran Umno-BN, tanah tujuh ekar untuk projek-projek tersebut telah digunakkan untuk mendirikan sebuah projek pangsapuri mewah dengan 691 unit.
Projek pembangunan lima blok pangsapuri tujuh hingga 14 tingkat dengan itu dimulakan selepas mendapat persetujuan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MKKN) pada 2007.
Timbalan Setiausaha DAP negeri, Ng Suee Lim mendakwa, tanah itu diberikan milik kepada Umno Bahagian Kota Raja dengan bayaran harga nominal iaitu sebanyak RM1,000 sahaja berbanding harga pasaran sebanyak kira-kira RM 10 juta.
Katanya, tanah terbabit merupakan salah satu daripada 24 keping tanah di seluruh negeri yang dibeli pada harga yang begitu murah, iaitu premium RM 1 setiap metre persegi, oleh parti Umno-BN.
Beliau yang juga Adun Sekinchan mendakwa tanah di Taman Sri Muda itu sepatutnya dibahagikan antara Umno Bahagian Kota Raja dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Pasca #KL112 : Selami makna merdeka di Stadium Merdeka

Akhirnya polis memperlihatkan kematangan dan profesionalisme untuk tidak mengganggu perhimpunan rakyat yang aman. Kita megah sebagai rakyat Malaysia untuk turun ke jalan raya tanpa maruah kita dipijak bagai pelarian lantaran bedilan gas pemedih mata.

Kita terharu dengan gelombang kebangkitan rakyat yang mengombak di  dalam dan luar Stadium Merdeka pada 12 Januari 2013. Ia bukan sekadar hasil daripada usaha pimpinan Pakatan Rakyat untuk menggembleng penyokong akar umbi dalam tempoh beberapa bulan yang lalu, malah lebih merupakan hasil yang dituai setelah 15 tahun kita menyemai benih dan melaungkan “Reformasi”.

Kini kita menyahut laungan “Merdeka” oleh Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim dengan “Rakyat”. Bukan hanya menunggu, tetapi melakukan segala yang mampu untuk menjurus ke arah kemerdekaan yang sebenar menjelang PRU 13.

Kemerdekaan bermakna membebaskan tanahair daripada penjajahan – sumber bumi tidak dirompak, tanahair tidak dijadikan tong sampah negara asing, rakyat tidak lagi diperhambakan dan diperbodohkan.

Kita bersyukur kerana masih berpeluang untuk melangkah ke dalam Stadium Merdeka, mengimbas semula detik saat yang paling bangga buat Tunku Abdul Rahman, ketika negara kita dilahirkan dalam bangunan ini pada 31 Ogos 1957.

Hampir musnah

Himpunan kembalikan hak air di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, jumaat ini

Kami merujuk kepada kenyataan media bertarikh 21 Januari 2013 berhubung hasrat untuk menggerakkan satu perhimpunan aman pada 25 Januari 2013 ini di perkarangan Masjid Sultan Sulaiman, Klang selepas solat fardhu Jumaat.
Mengambil kira faktor keselamatan dan selepas berbincang dengan wakil istana, Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Selangor memutuskan menukar lokasi Himpunan Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat yang dijadualkan pada 25 Januari 2013 ke kawasan perkarangan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam selepas solat fardhu Jumaat.
Ini berikutan memorandum kepada ke bawah DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj akan dipersembahkan di Istana Kayangan di Seksyen 12, Shah Alam oleh wakil AMK Selangor sebaik selesai Himpunan Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.
Sehubungan dengan itu, AMK Selangor mengalu-alukan kehadiran rakyat Selangor ke himpunan ini dan memorandum yang akan dipersembahkan kepada ke bawah DYMM Sultan Selangor akan turut dibacakan pada himpunan tersebut.

Cover Line : Umno beri amaran pada jentera BN Pasir Gudang

NONEKetua Penerangan Umno Malaysia, Datuk Ahmad Maslan memberi amaran kepada pemimpin akar umbi di Pasir Gudang yang didakwa menutup bilik gerakan masing-masing dengan alasan kecewa dengan tindakan menteri besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Ahmad berkata tindakan tegas akan diambil terhadap ahli Umno yang melakukan sabotaj ke atas parti dalam pilihan raya umum akan datang.

"Pada sesiapa yang membuat kerja memboikot begini, mereka akan diambil tindakan. Kita akan ambil tindakan keras.

"Saya ulangi, kepada sesiapa yang hendak buat cerita boikot ini, tidak ada tempat untuk mereka dalam Umno, pergilah cari NGO lain.

"Kita serius dalam pilihan raya, ia berkenaan masa depan negara," katanya kepada pemberita dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau juga menjelaskan bahawa bilik gerakan pusat daerah mengundi hanya diarahkan untuk dibuka selepas 1 Februari akan datang.

"Itu maksudnya bukanlah ditutup, cerita ditutup ini apabila setelah penamaan calon.
"Kita belum berkempen pun lagi, jadi yang ini belum dibuka sahaja," katanya lagi ketika ditanya mengenai tindakan pemimpin akar umbi tersebut.

Saksi dakwa lihat polis, samseng belasah lelaki bergari hingga mati

Ibu mendiang C. Sugumaran menangis di luar mortuari. — Gambar oleh Choo Choo May
SERDANG, 24 Jan - Seorang pengawal keselamatan dalam keadaan bergari yang dikejar oleh empat anggota polis telah dibelasah hingga mati bersama-sama sekumpulan 20 orang samseng di Hulu Langat semalam, dakwa seorang saksi hari ini. Walaubagaimanapun punca anggota polis cuba menahan mangsa berusia 40 tahun C Sugumaran masih belum diketahui.
Beliau didapati dalam keadaan berbogel dan bergari, menurut saksi.
Mayatnya pada ketika ini berada di Hospital Serdang dimana keluarga mangsa tidak dibenarkan untuk menjenguk.
Menurut saksi yang hadir di hospital hari ini, kejadian tersebut berlaku pada pukul 6.30 petang semalam.
Sugumaran dilihat melarikan diri daripada empat anggota polis di dalam dua buah kereta peronda di jalan utama yang berjarak lima minit dari rumahnya.
Keadaan trafik ketika itu sesak menyebabkan anggota terbabit memberhentikan kenderaan mereka dan mengejar Sugumaran dengan berlari.
Selepas menangkap dan mengari Sugumaran, hampir 20 orang daripada restoran berhampiran menyertai anggota polis tersebut dan meneruskan serangan keatas mangsa.
"Polis memijak leher Sugumaran," kata R Moohanarajan kepada The Malaysian Insider di Hospital Serdang hari ini.
"20 ke 30 orang ramai memakai baju biasa membelasah mangsa. Dia terbaring dengan tangannya bergari di belakang," tambah Moohanarajan yang merupakan jiran Sugumaran.

ADUN dakwa Umno guna PBT untuk tanah murah di Selangor


Kerajaan negeri Selangor hari ini mendedahkan satu lagi dakwaan skandal tanah murah melibatkan Umno, dengan dakwaan bahawa parti berkenaan menggunakan Majlis Bandaraya Shah Alam untuk mempercepatkan kelulusan tanah.
Pengerusi satu jawatankuasa kerajaan negeri berhubung tanah dan pejabat daerah Ng Suee Lim mendakwa Umno bahagian Kota Raja dan MBSA membuat permohonan bersama untuk tanah seluas tujuh ekar itu pada 2006,  kononnya untuk membina kompleks sukan dan rekreasi serta pusat masyarakat.

Seramai 11 orang pemohon lagi merupakan pemaju persendirian yang didakwanya berhasrat untuk menggunakan tanah berkenaan bagi projek komersial dan kediaman.

Jawatankuasa Tanah Daerah Klang, yang bertanggungjawab ke atas tanah berkenaan di Seksyen 25, Shah Alam, mengesyorkan agar empat ekar diberikan kepada MBSA dan tiga lagi kepada Umno bahagian pada harga pasaran, dakwa Ng.

Najib lawat Gaza untuk tujuan politik, raih undi Melayu

KUALA LUMPUR 23 Jan: Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhd Nur Manuty berkata, lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Gaza bertujuan meraih undi orang Melayu dalam Pilihanraya Umum (PRU-13).
“Ia  sekadar memberi bayangan kononnya Umno bersama Palestin, sedangkan selama ini mereka pasif berhubung isu Hamas,” kata Muhd Nur ketika dihubungi Keadilan Daily.
Dalam kunjungan 22 Januari lalu, Najib bertemu perdana menteri Hamas, Ismail Haniyeh dan menawarkan bantuan dalam usaha perdamaian antara Hamas dan Fatah ke arah penyatuan rakyat Palestin.
“Usaha penyatuan antara Hamas dan Fatah adalah hasil peranan Presiden Mesir, Dr Mohamed Morsi, yang sememangnya punya wibawa dan telah lama menyatakan hasrat untuk penyatuan tersebut,”

Selangor Batal Projek Kondominium Batu Caves Yang Dilulus Kerajaan UMNO@BN.

batucaves(1)
SHAH ALAM, 24 JAN : Kontroversi berhubung pembinaan kondominium 26 tingkat di Batu Caves akhirnya selesai apabila Kerajaan Selangor membatalkan kebenaran merancang yang telah diberikan kepada pemaju hartanah Dolomite Properties Sdn Bhd.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat demi menjaga keselamatan orang ramai dan memelihara alam sekitar.
Keputusan itu dibuat berdasarkan laporan oleh Jawatankuasa Bebas yang telah bermesyuarat Selasa lalu bagi mengkaji pembangunan di Batu Caves dan kawasan sekitarnya.
“Saya mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana kesediaan membantu Kerajaan Negeri mencari jalan penyelesaian jangka panjang terhadap isu pembangunan di Batu Caves dan sekitarnya.
“Dalam mesyuarat itu, Jabatan Perancang Bandar dan Desa telah membentangkan secara terperinci status pembinaan struktur dan bangunan di Batu Caves serta tahap keselamatannya.
“Selepas mendengar penjelasan itu, saya membuat keputusan supaya Majlis Perbandaran Selayang (MPS) membatalkan kebenaran merancang yang telah diberikan kepada Dolomite Properties Sdn Bhd,” katanya dalam satu kenyataan media.
Sehubungan itu, Abdul Khalid berharap supaya keputusan ini diterima positif oleh semua pihak kerana ia melibatkan keselamatan orang ramai.

'Academicians only want Datuk titles and promotion'

PRU13: BN menang tipis, PR mampu beri saingan - UMCEDEL

Rights Of The Dead / Mati Sebelum Ajal

Rights of the Dead /Mati Sebelum Ajal (English version)

RIGHTS OF THE DEAD / MATI SEBELUM AJAL (MANDARIN VERSION)

YA NABI SALAM ALAIKA

Selawat Terapi Jiwa

Selawat Pembuka Rezeki

Welcome to Penjara Sungai Buluh

Apa gila melantun lantun korang sokong umno?

Yang bersenang lenang, PEMIMPIN UMNO
yang kaya raya ialah PEMIMPIN UMNO
yang tukang tengok melayu2 yang sokong umno
yang jumud otak di bodohkan ialah melayu penyokong umno


Apa kata buat perubahan? gua bukan suruh kayakan pemimpin PR ..

Gua nak suruh tukar kepimpinan PENYAMUN kepada kepimpinan yang lebih baik. 
yang jaga hak hak RAKYAT,
yang jaga ekonomi. yang basmi rasuah.
yang menaikkan kredibeliti badan2 kerajaan.. 
yang akan kembalikan kuasa hakim semasa zaman umno di konkong..jadi Zombi.

SPRM bebas dakwa pemimpin2 korop bukan sepertizaman edan masa umno perintah.. hanya ikan bilis di tahan.. ikan jerung bebas buat suka ..bebas melantak semahunya!

Apa gila melantun lantun korang sokong umno?

Apa korang dapat  dengan sokong umno? korang sedar tak . Korang hari2 kena bodoh kat tv3.RTM tu pun nak percaya ka? mengapa berita terlalu berat sebelah? apa pemimpin pakatan tak ada suara ka? apa tv3 terlalu takut nak jumpa pemimpin PR ka? tv tuduh pemimpin PR si polan si polan tu buat itu ini.. tapi yang bersuara tu semua bekas2.. orang yang tak kena mengena! nampak tak penipunya media pencacai umno? sebab tu korang stil bodoh melantun lantun! mengapa tv jadi begitu? tak lain tak bukan sebab arahan umno supaya SPIN berita! tu jer kisahnya.. tu pun bodoh melantun lantun dok sokong umno .. puii!!


Apa gila melantun lantun korang sokong umno?
Umno dok jerit HIDOP MELAYUU!! puii...woikk! melayu yang idop tu bukan ko!! pemimpin umno yang idop mewah!! melayu2 yang jadi pencacai tetap merempat gak! pemimpin korang sebuk kira komisyen.. sebuk rasuah orang nak tutup skandal dari kena dakwa! kalah umno dalam PRU.. penuhlah penjara sungai buluh.. tak percaya ek?

Apa gila melantun lantun korang sokong umno?

Agak2 berapa peratus baki hak milik melayu ke atas aset2 tanah dan perniagaan di Kuala Lumpur ek? cer korang amik masa 5 minit untuk korang fikir.. kedai2 di KL .. bangunan tinggi2 tu hak milik kaum mana? puii!!! hidop melayu la konon!! tu kat KL.. blom lagi gua jarah kawasan lain tuh!terimalah hakikatnya.. semua hak2 dan aset tanah dan premis2 niaga adalah hak milik kaum lain.. bukan melayu punya.. faham tak? lu kata gua bohong lu cek sendiri lah!!

Apa gila melantun lantun korang sokong umno?
Skandal2 pemimpin yang rembat bilion2 ni bila nak selesai ek? tak kan nak biarkan mcm tu jer.. dah 55 tahun beb!.. 55 tahun skandal pemimpin umno yang kaya raya tu korang nak pertahankan buat apa? temgok Khir Toyo.. asalnya seorang Dr gigi jer.. jadi MB Selgor taw2 rumah bukan main besar.. harga juta2 lak tuh.. tu bukan rembat ker namanya tuh? masuk mahkamah.. mahkamah kata dia salah.. sampai sekarang dia TAK MASUK LOKAP PUN LAGIK.. awat??? rakyat jelata yang curi susu untuk anak bernilai rm14 kena lokap 2 tahun.. pemimpin korang rembat juta2 relek jer dok kat umah tonton tv!! kaw ada??

Apa gila melantun lantun korang sokong umno?
Pendek kata.. sempena cuti mauludilrasul nih.. amik masa cuti ni untuk korang renung masa depan negara kita.. kaji selidik skandal2 pemimpin umno.. kalu kata PR ni tipu.. bukak jer laman web jabatan audit negara.. baca !! sah2 negeri2 BN lah yg paling banyak merembat!! ada tv3 nak lapor!!! ada RTM nak lapor? kaw ada??? pui!!

Senario baru selepas kekalahan BN dalam PRU13

Adakah bila PR menang pru13.. pemimpin2 umno yang kaki2 rembat.. penipu2 ni akan ke penjara?

YES!!! kita semua pastikan mereka semua ke PENJARA SUNGAI BULUH!!!! korek skandal mereka dan dakwa!! sebab merekalah yang 55 tahun menipu rakyat Malaysia dan membiarkan rakyat terima tekanan hidop yang kini membebankan!

Undilah Pakatan Rakyat.. keputusan di tangan kalian semua!!

BN PENENTU KESENANGAN RAKYAT???


Dengan program BR1M,KR1M,BB1M,SL1M,PR1MA semua rakyat terus menjadi senang lenang.. Tiada rakyat yang miskin papa kedana dinegara kita.

Dahsyat dan berhantu sungguh buah fikiran Najib Razak...Dengan RM500, RM200 dan RM100 semua rakyat yang menerimanya sudah dikategorikan sebagai warga yang senang lenang..CAYALAH SAMA LU UMNO/BN.

Tiada negara dalam dunia boleh buat apa yang UMNO/BN lakukan.. SIFAR MISKIN PAPA KEDANA..Negara SERATUS PERATUS RAKYAT KAYA RAYA SENANG LENANG.

PRU13: Yang mana satu pilihan rakyat Kelantan - 7 janji atau Pakatan...!!!

Janji pelaksanaan tujuh projek yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kepada rakyat Kelantan Ahad lalu mempunyai kaitan menarik dengan kisah dua puteri zaman silam, Puteri Saadong dan Puteri Gunung Ledang.

Puteri Saadong, yang kecewa dengan tindakan suaminya bernikah seorang lagi, membawa diri sebelum membuat sumpahan tujuh keturunannya tidak akan menjejak kaki di bumi Cik Siti Wan Kembang itu.

Puteri Gunung Ledang pula menolak pinangan Sultan Melaka, Sultan Mansor Shah, walaupun baginda bertungkus-lumus untuk memenuhi tujuh tuntutannya.
Bagi Najib dan Barisan Nasional (BN) yang dipimpinnya itu, hasil yang bakal diperoleh daripada janji tujuh projek itu adalah suatu cabaran besar.

Kegagalan Najib mencapai cita-cita untuk menawan kubu kuat Pas itu memang sesuatu yang diramalkan ramai pendeta politik, apa lagi pihak pembangkang, manakala kejayaan mencapainya merupakan suatu kejutan kepada semua.

Chua hanya pentingkan golongan atasan, kata MTUC

Chua berkata MCA akan memberi sokongan penuh kepada para majikan dan pengusaha yang menerima kesan akibat kelewatan berkenaan. – Gambar fail
KUALA LUMPUR, 24 Jan—Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dalam satu kenyataan mengecam Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kerana mempertikaikan pindaan gaji minimum yang telah diumumkan oleh kerajaan sebelum ini. Setiausaha Agung MTUC Abdul Halim Mansor mendakwa sikap Chua tersebut menunjukkan dengan jelas pemimpin MCA tersebut terpaksa mengikut cakap bos mereka yang terdiri daripada orang atasan.
“MCA sebagai wakil kepada yang kaya mempunyai pilihan terhad dan terpaksa lantang untuk memenuhi permintaan bos dalam indsutri.
“Sudah difahami Chua tidak ambil kisah terhadap keperluan pekerja yang bersusah-payah setiap hari dengan gaji serendah RM500 sebulan,” kata Abdul Halim.
Abdul Halim menyifatkan tindakan Chua yang memberikan kata putus kepada Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramanian bukan mengejutkan dan menasihatkan presiden MCA tersebut untuk bertemu dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi menyelesaikan perkara yang dibangkitkannya itu.
“MTUC menggesa Putrajaya tidak berpatah balik dengan keputusan mereka sebelum ini.

Sifat Sharifah dan Utusan Meloya 2x5

AZABNYA WANITA INI UNTUK BERKATA,, “AKU MINTA MAAF”,,  sebaliknya dia lebih suka berkata   “Aku maafkan kamu,,”   Sikap tidak mahu meminta maaf ini tak ada bezanya dengan tabiaat UTUSAN MELOYA. Mereka tidak pun meminta maaf kepada mangsa-mangsa yang pernah mereka fitnah.                                        
Seperti yang semua orang tahu Utusan Malaysia telah banyak kali ko di mahkamah akibat perbuatan fitnah mereka. Namun mereka tidak serik,,  mereka seolah berbangga menyiarkan berita palsu dan fitnah itu walaupun kerapkali  dikenakan saman malu dan  ganti rugi. Nampaknya tiada istilah insaf dan serik dalam kamus hidup Utusan Malaysia.                                                                                                              Sekadar menyebut beberapa nama,,seperti Khalid Samad, Karpal Singh,  Lim Guan Eng, Nizar Jamaludin dan terbaru DS Anwar Ibrahim,, semua mereka ini menang besar saman mereka terhadap Utusan di mahkamah. Malangnya belum pernah Utusan Malaysia meminta maaf kepada pihak-pihak berkenaan terutama mangsa fitnah.  Samalah macam sifat yang ditonjolkan Sharifah Zohra Jabeen yang tidak mahu meminta maaf kepada Bawani siswa yang dimalukannya dalam satu majlis.  -  rahimothman  

RM100 : Tunggu enam bulan lagi selesai masalah air - MP Kota Belud....dah berpuluh tahun tak selesai ..!!!

Dakwa Abdul Rahman, tiada kerajaan lain memberi bantuan kewangan kepada rakyat seperti Malaysia.
KOTA BELUD : Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang lantang menyokong segala dasar Umno mendapat kejutan apabila para pelajar dan ibu bapa yang sedang mendengar ucapannya bertepuk tangan pada masa yang tidak diduga.
Para pelajar dan ibu bapa bertepuk tangan ketika anggota parlimen Umno itu menyindir pihak pembangkang pada ucapannya sempena penyampaian bantuan tunai RM100 kepada para pelajar SMK Pekan Kota Belud II di sini semalam.
“Di pihak sebelah sana, mereka ini hanya pandai bercakap “undilah saya sebab BN (Barisan Nasional) menindas rakyat”..” katanya disambut tepukan oleh hadirin yang sepatutnya “mengeboo” pembangkang yang cuba diperkecil-kecil oleh Abdul Rahman.
Keadaan itu memaksa beliau yang juga Setiausaha BN Sabah, berusaha keras menyembunyikan kehairanannya dengan tepukan itu.
Seperti biasa, Abdul Rahman memuji-muji hanya BN sahaja yang boleh membantu rakyat di negara ini.
Dakwanya tiada kerajaan lain di dunia yang memberi bantuan kewangan kepada rakyat seperti yang kerajaan Malaysia buat.
Mungkin beliau betul dari satu aspek.
Dakwaan tidak benar

Bagaimanapun dakwaan itu memang tidak benar sedangkan negara maju seperti England pun memberi bantuan kepada rakyatnya yang berhak.

BN SARAWAK IMPLODING! Taib's PBB start exposing each other's CORRUPTION

BN SARAWAK IMPLODING! Taib's PBB start exposing each other's CORRUPTION
Radin Kadri Radin Budiman has done extremely well out of being a loyal BN ‘youth’ leader it seems, although at 47 years old he is plainly no spring chicken.
He has become known as a vocal spokesman, who claims to speak for Sarawak’s youth, yet he sounds remarkably like a government mouthpiece.
Likewise, although the swaggering PBB member has taken centre stage in condemning “traitors” to the party, it turns out that he himself stands accused of being at the heart of a high level conspiracy to topple Taib, according to a dossier released by some of the Chief Minister’s family members.
Radin’s pivotal role comes with his organisation of the so-called ‘Blue Wave’ of PBB supporters, who are supposedly being paid to line up behind his youth wing and to come out in support of the planned take over by Second Planning, Resources and Environment Minister, Awang Tengah.
According to our sources, Radin has reportedly been given millions of ringgit to recruit thousands of the blue uniformed marchers to give the plotters a show of strength when the time comes. Their presence and their thuggish military style is causing considerable concern among certain ruling circles.
Show of strength – Radin marches his Blue Shirts through Sibu in September 2011
How Radin feathers his own nest
Meanwhile, we can reveal how this particular BN fat cat has made himself rich over the past several years, using a method that is typical of how the families and hangers-on around Taib have sponged off the state and the people.
Radin is married to a relative of the former BN politician and Taib crony Effendi Norwawi, who became Federal Agriculture Minister in 1999.
In that very same year Mrs Radin Siti Noralem Binti Raden Ibrahim’s company Noble Mermaid Sdn Bhd was granted no less than 40 deep sea fishing trawler permits from the relevant Ministry of Agriculture.

RCI : Mahathir Sudah Mengaku, Jangan Babitkan Anwar

SHAH ALAM 24 JAN: Datuk Seri Lajim Ukin menyatakan Timbalan Pengerusi Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak tidak wajar cuba mengaitkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberi penjelasan dalam isu pendatang tanpa izin.
Ini kerana, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad sudah mengakui bahawa beliau yang terlibat secara langsung dalam pemberian kad pengenalan kepada warga asing.
“Cabaran yang dikemukakan oleh Salleh itu tidak tepat,” kata Lajim yang juga mantan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
Jelas beliau, penubuhan RCI itu mendedahkan pengeluaran kira-kira 200,000 untuk mengeluarkan kad pengenalan kepada warga asing.
“Pendedahan ini akan membuka mata rakyat Sabah.
“Kerajaan BN kini tidak melindungi kepentingan rakyat Sabah tetapi lebih mahu melindungi pendatang tanpa izin dan juga yang tidak layak mendapat kad pengenalan,” katanya.
Anggota panel RCI itu terdiri bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Profesor Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon, bekas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Henry Chin Poy Wu.
Turut sama, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk Kee Mustafa dan bekas Timbalan Ketua Menteri dan bekas Peguam Besar Sabah Tan Sri Herman J Luping.
Prosiding seterusnya akan diadakan 28 Januari hingga 1 Februari dan 22 Februari hingga 27 Februari.

Minyak di atas daratan di Kelantan..Adakah pusat cuba rompak..!!!


KOTA BHARU: Berita gembira bakal diterima oleh rakyat Kelantan sekiranya penemuan minyak benar-benar berlaku di atas daratan di beberapa buah lokasi di negeri itu.

Bagi mengesahkan perkara itu, kerajaan negeri bakal melantik sebuah syarikat untuk mengkaji secara sah wujudnya ura-ura berhubung penemuan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa (gambar), berkata walaupun Petronas enggan mendedahkan maklumat itu, namun ianya sampai juga pada kerajaan negeri.

“Antara kawasan yang dijangkakan mempunyai rizab itu Kota Bharu dan Tumpat,”ujarnya.

Husam menambah, cadangan untuk melantik syarikat luar berkenaan telah dipersetujui dalam mesyuarat exco semalam di Kota Darul Naim.

Pada sidang medianya itu, Husam berkata, proses pelantikan syarikat tersebut yang bertanggungjawab untuk mengesan penemuan minyak itu akan dilakukan seberapa segera yang mungkin.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas identiti syarikat terbabit buat masa sekarang.

Politik Samseng : Lagi billboard PAS dibakar di Negeri Sembilan

(Penasihat MTD Lenggeng, Zulkefly Mohamad Omar (ketiga kiri) bersama AJK MTD PAS Lenggeng dan AJK PAS Kampung Sungai Jai di hadapan Billboard 'Janji Pakatan Rakyat' yang dibakar)

SEREMBAN: Sebuah lagi Billboard PAS yang  dibakar di Negeri Sembilan iaitu di Kampung Sungai Jai, Lenggeng di bakar oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kejadian disedari oleh seorang penyokong PAS, Adnan Mohamad pada pukul 11.30 pagi.

Billboard 'Janji Pakatan Rakyat' tersebut baru sahaja didirikan tiga hari sebelum kejadian di hadapan kediaman Adnan.

Penasihat MTD Lenggeng, Zulkefly Mohamad Omar berkata tindakan ini melihat betapa 'desperate' dan takutnya pihak tertentu terhadap janji Pakatan Rakyat menjelang Pilihan Raya Umum ke 13.

"Jelas bahawa Pakatan Rakyat lebih awal kemukakan Manifesto berbanding Barisan Nasional. Ini bukti kita telah bersedia untuk tunaikan janji negara berkebajikan pada rakyat.

Najib, Satu-Satunya PM Yang Takut Dengan Pilihanraya

Oleh Shahbudin Husin
Ambo nak umum dah, itulah ayat terbaru yang dilafazkan Najib mengenai tarikh PRU 13. Sebelum ini, sudah beberapa kali beliau cuba memberi bayangan tentang tarikh pilihanraya akan diadakan. Pihak pembangkang pula cuba meneka beberapa tarikh yang difikirkan logik untuk Najib membubarkan Parlimen. 

Tetapi semua tekaan dan ramalan itu tidak menjadi kenyataan.

Apabila beberapa hari lepas, Najib sekali lagi membayangkan tentang tarikh pilihanraya, rakyat sebenarnya tidak lagi teruja. Jauh sekali merasa suspen dan terkejut.

Tarikh piliharaya kali ini bagi rakyat sudah jadi anti klimaks. Tiada sesiapa pun yang stim dengan bayangan tarikh pilihanraya yang disebutkan Najib itu.

Ini kerana inilah kali pertama sejak Allah SWT menciptakan pilihanraya untuk Malaysia, ia diadakan di penghujung tempoh atau akhirnya mungkin terbubar dengan sendirinya. Sebelum ini pilihanraya biasanya diadakan dalam tempoh tiga tahun lebih selepas pilihanraya sebelumnya atau sekurang-kurangnya setahun lagi sebelum tempohnya berakhir.

Di era pentadbiran Mahathir, beliau biasanya mengadakan pilihanraya umum sekurang-kurangya setahun sebelum tempoh edahnya berakhir, biar bagaimana getir sekali pun cabaran politik yang dihadapinya. Pilihanraya 1990 dan 1999 misalnya, ia diadakan ketika suhu politik sedang mendidih ketika itu.

Dewan Rakyat tidak bersidang tanda PRU13 sudah dekat


Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod
SHAH ALAM - Pilihan raya umum ke-13 (PRU13) begitu hampir apabila Dewan Rakyat dikhabarkan tidak bersidang seperti kebiasaannya ekoran ketiadaan surat untuk bersidang yang ditunggu-tunggu kebanyakan ahli-ahli parlimen.

Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod berkata, secara formal ahli-ahli Dewan Rakyat dipanggil melalui surat.

“Namun, sama ada perlu atau tidak surat itu tertakluk pada peraturan mesyuarat. Tetapi di dalam Perlembagaan tidak sebut soal ini, sama ada melalui surat atau cara lain itu bergantung pada amalan Perdana Menteri.

“Bagaimanapun, ketiadaan surat yang dikeluarkan oleh Speaker Dewan Rakyat untuk ahli dewan setakat ini, menunjukkan yang PRU13 sangat hampir,” katanya semalam.

Jangan disamakan Tunku dengan Mahathir


KUALA LUMPUR: Mahathir membabitkan Tunku untuk menemani beliau sebagai seorang yang menjenayahi negara, tulis Aspan Alias di dalam blognya.

Menurutnya, Mahathir melakukannya kerana kepentingan politik beliau dan parti beliau dan ini merupakan satu pembelotan terhadap negara merdeka kita.

“Sesiapa yang menjenayahi negaranya adalah pembelot dan rakyat wajar menghukumnya,” ujar beliau lagi.


Saya cuba untuk mengelak hendak menulis dan memberi komen tentang isu Dr Mahathir memalitkan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dengan isu pemberian kerakyatan kepada bangsa Cina seramai sejuta orang semasa dalam mengusahakan kemerdekaan negara dahulu. Saya gagal untuk mengelak dari membuat komen dalam isu yang di sebut oleh Dr Mahathir terhadap beliau dan saya terus menulisnya mengikut pengamatan saya terhadap isu yang disebut oleh Dr Mahathir ini.

Tunku telah lama meninggalkan kita dengan nama yang baik sebagai Bapa Kemerdekaan Negara Malaysia ini. Setelah mengaku bertangungjawab terhadap pemberian kerakyatan kepada pendatang asing Filipina dan lain-lain di Sabah Dr Mahathir cuba untuk membawa Tunku nampak sama bersalah dengan beliau dan ini merupakan satu penginayaan moral yang paling buruk di lakukan terhadap Bapa Kemerdekaan yang bertanggungjawab menyempurnakan pencapaian kemerdekaan kita dahulu.

1M’sia concept laid to waste

Government's policies of protecting one specific community has helped groom people with the twisted thinking that they are a superior race

Need there be more proof that the 1Malaysia concept, built by the Najib Tun Razak government, is yet another failed policy? The recent outburst of a pro-Barisan National speaker at a university forum that went viral is the perfect example of this failure.
The first thing one reads when opening a PDF format of the 1Malaysia booklet, found on the 1Malaysia.com website, is the following policy declaration by the prime minister himself:
“1Malaysia is a concept to foster unity among Malaysians of all races based on several important values that should be the practice of every Malaysian.”
First of all, the launching of the concept by the BN made it clear that the previous governments had failed in cementing the unity among the diverse ethnic groups in Malaysia.
It was, in silence and under the cover of “unity”, an admission that Malaysia had serious racial issues that needed to be ironed out. This kind of admission was not seen under the administration of Dr Mahathir Mohamad or Abdullah Ahmad Badawi.
In the past, Malaysia was seen as a united country, with all the ethnic groups behind the BN while only some disgruntled members of the communities supported a divided opposition.
The opposition was always the culprit in attempting to divide the nation, the races and stirring conflicts. Its members were always deemed as “traitors” of the nation. This, of course, was BN ‘s way of demonising the opposition.
Reversal of fortune

A federal government by the people for the people: WE ARE NEARLY THERE!

The last weapon to save UMNO/Barisan Nasional coalition from being sent to the Opposition benches in Parliament in the 13th general elections is to force a split in Pakatan Rakyat by driving apart PAS and DAP.
It is a reflection of the degree of desperation of UMNO/BN leaders, propagandists and spin doctors about their prospects of retaining Putrajaya in the 13GE which is looming ever nearer that they  have  revealed their hand by publicly putting in black-and-white their hope and strategy.
A federal government by the people for the people: WE ARE NEARLY THERE!One of the chief UMNO/BN media spin doctors yesterday postulated that  “Pakatan parties may go own way”, on the ground that  “With chances of capturing Putrajaya slim, Pas and DAP may want to just wrest the states they fancy”.
He fancied:
“IS there a case to be made that DAP and Pas may be privately ditching the idea of taking over Putrajaya and are preparing themselves to keep the spoils of March 2008 instead?
“DAP, for instance, may want to be the biggest opposition group in the land, with one or two states in its hands, and Pas with its continued hold on Kelantan.
“This is especially so when the prognosis of Pakatan Rakyat's performance for the next general election is generally believed to be less sterling than what supporters are made to believe.
“Apart from hardcore and partisan supporters, sober political observers, from all sides of the political divide, share a rather common reading that the chances of Pakatan taking over Putrajaya in the 13th general election are rather slim. It is not impossible, but it is slim.
“Or, to put it another way, there is a strong likelihood that Barisan Nasional will be returned to power at the federal level.”
BN victims of their own fantasy and unreal spin

Kalimah Allah : Keputusan Majlis Syura muktamadSHAH ALAM – Keputusan Pas berhubung isu kalimah ALLAH mengikut keputusan Majlis Syura adalah muktamad yang berasaskan kepada nas-nas dan syarak.
Setiausaha Majlis Syura, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh berkata, ia adalah keputusan terbaik kepada semua agama dan kaum di negara ini.
Menurutnya, semua agama perlu hormati Perlembagaan Malaysia yang meletak Islam sebagai agama rasmi.
Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh “Itu adalah perundangan Islam. Pas anggap isu ini telah selesai dan tidak seharusnya mana-mana umat Islam mempertikaikan perkara ini.
“Keputusan tersebut adalah muktamad dan Pas mewakili umat Islam di Malaysia,” katanya.
Sebelum ini, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pembangkang tetap dengan pendirian yang diputuskan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat (PR) pada 8 Januari lalu berhubung isu penggunaan kalimah iaitu bukan Islam boleh guna tetapi dengan syarat tidak boleh disalahgunakan.

Anwar berkata, pihaknya tidak menolak untuk mengadakan sebarang perbincangan susulan keputusan Majlis Syura Pas, 13 Januari lalu.

Banyak lagi penipuan, pembohongan UMNO/BN untuk menang PRU-13

KUALA LUMPUR, 24 JAN: Rakyat Malaysia diingatkan tidak mengalihkan perhatian daripada isu penting reformasi dan pembaharuan nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti kerana UMNO/BN pasti akan menghidangkan lebih banyak lagi penipuan.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, pemimpin Pakatan Rakyat (PR) pasti akan dihujani pelbagai penipuan dan pembohongan pemimpin UMNO/BN, propagandis dan media perdana mereka tanpa sedikit pun rasa penyesalan atau keinsafan.
“Mereka tanpa rasa hormat terhadap kesengsaraan dan kesedihan keluarga dengan apa yang terjadi pada Pengerusi DAP Sarawak dan Ahli Parlimen Sibu, Wong Ho Leng, isterinya, Irene Change dan lima anak mereka.
“Tindakan itu benar-benar keji dan hina kerana Irene tidak pernah diwawancara merungut mengenai parti dan pemimpin, namun kenyataan palsu itu diterbitkan kononnya mereka menyelar parti dan pemimpin sebagai tidak berhati perut mengenai rawatan “tumor otak” Ho Leng.
“Malah mereka juga menyatakan yang Ho Leng mengumpul RM10 juta untuk belanja pilihan raya tetapi hanya RM4 juta yang dibelanjakan sementara selebihnya RM6 juta dirampas DAP Sarawak dan Ibu Pejabat DAP.
“Ho Leng juga menyatakan laporan itu palsu dan rekaan semata-mata mengenai Irene, “tiada satu ayat pun yang benar”, dakwaan RM10 juta juga tidak munasabah dan DAP membelanjakan RM1.3 juta untuk menghasilkan video klip Gangnam baru-baru ini juga tidak betul,” katanya Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur dalam kenyataan media mengenai pengiraan detik 78 hari ke PRU-13, semalam.

Johor Milik PR : Marah MB, tutup bilik gerakan UMNO@BN


Marah MB, tutup bilik gerakan
Bilik gerakan Umno cawangan Kampung Rumah 10 ditutup
 
PASIR GUDANG - Sebahagian besar bilik gerakan Umno cawangan di sembilan kampung setinggan, dekat sini ditutup tanpa sebarang aktiviti persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), meskipun tarikh yang ditunggu itu semakin hampir.

Pengerusi Tetap Umno Bahagian Pasir Gudang, Abu Bakar Alibi berkata, pihaknya tidak akan menjalankan sebarang kerja-kerja persediaan PRU13 kerana terlalu kecewa dengan tindakan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani
Othman yang masih gagal menunaikan janji pemberian hak milik tanah kepada penduduk setinggan.

Menurutnya, pihaknya juga tidak akan bertanggungjawab dengan tindakan pengundi yang boleh menjejaskan calon Barisan Nasional (BN) pada PRU13, sekiranya janji yang ditaburkan sejak lebih 10 tahun lepas belum
dilunaskan.

“Apa sahaja tindakan pengundi dan apa sahaja yang bakal berlaku kepada calon BN pada PRU13 nanti, kami selaku Ketua Umno Cawangan tidak akan bertanggungjawab.

“Sekarang sudah lima bilik gerakan ditutup, kami difahamkan empat lagi bilik gerakan di kampung setinggan akan menyusul tanpa sebarang persiapan berdepan PRU13,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Umno Cawangan Kampung Senibong, Yacob Sahadan, 68, berkata, isu pemilikan tanah itu diperjuangkan sejak 1999 bersama lebih 400 penduduk, namun masih gagal menemui jalan penyelesaian.

Menurutnya, penduduk sehingga kini masih setia menuntut janji yang ditaburkan sejak 13 tahun lalu yang disifatkan sebagai janji tinggal janji.

“Masalah setinggan keseluruhannya melibatkan orang Melayu, jadi kami bimbang kekecewaan ini boleh menjejaskan undi Melayu dalam PRU13 nanti.

“Kami tak tolak pembangunan yang dirancang kerajaan, tapi tolong jangan sampai pinggirkan penduduk asal yang bersusah-payah meneroka tanah ini selama ini,” katanya.

Lajim: Ambil Tindakan Undang-Undang Terhadap 40,000 Warga Sabah Dipindah Mengundi Di Selangor

lajimukin
SHAH ALAM, 24 JAN : Kerajaan Negeri Selangor diseru mengambil tindakan undang-undang terhadap dakwaan wujudnya kira-kira 40,000 ‘warga Sabah’ yang dipindahkan sebagai pengundi di Selangor.
Mantan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin mendakwa, ‘warga Sabah’ itu majoritinya bukan yang berasal atau lahir daripada negeri itu tetapi pendatang asing yang diberi taraf kewarganegaraan dan kad pengenalan.
Katanya, daripada jumlah itu hanya kira-kira 20-30 peratus adalah warga Sabah yang sebenar.
“Pihak Kerajaan Selangor perlu meneliti jika ada ruang-ruang dalam perundangan untuk mendapatkan proses injuksi atau sebagainya kepada mereka ini,” kata Lajim yang juga Ahli Parlimen Beaufort ketika dihubungi TVSelangor.
Ujar beliau lagi, jentera Pakatan Rakyat (PR) di Selangor perlu memperhebatkan usaha dan gerak kerja untuk mengenalpasti 40,000 ‘warga Sabah’ itu dengan memberikan penerangan agar mereka tidak dipergunakan oleh BN.
“Tidak mustahil jika mereka-mereka ini diberikan penjelasan dan penerangan maka mereka akan berpihak kepada kita (Pakatan Rakyat).
“Sebab mereka hanya dipergunakan sahaja oleh BN untuk mendapatkan kuasa.
“Selepas itu mereka akan diabaikan dan tidak lagi diberi perhatian oleh BN jika berkuasa nanti,” katanya.

Politik Samseng Dan Ganas : Gesaan bakar Injil Melayu adalah ‘wake-up call’ - Perkasa

Syed Hassan juga mengesahkan Ibrahim sudah dihubungi oleh pihak polis untuk disoal siasat. – Gambar fail
KUALA LUMPUR, 24 Jan – Disebalik tekanan dan kemarahan pelbagai pihak berikutan dengan kenyataan Datuk Ibrahim Ali mengenai pembakaran kitab Injil, Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) menegaskan kenyataan presiden mereka adalah “wake-up call” kepada semua pihak bagi mengelakkan berlakunya serangan fizikal kepada pengedar kitab yang menggunakan kalimah Allah dan perkataan Arab lain. Setiausaha Agung pertubuhan tersebut , Syed Hassan Syed Ali berkata, Ibrahim tidak mempunyai masalah untuk berhadapan dengan tindakan berhubung dengan kenyataannya, termasuk disoal siasat polis berikutan dengan beberapa laporan polis yang dibuat terhadapnya.
“Bagi Presiden Perkasa, beliau pasti  tidak perlu bimbang apa-apa dengan semua laporan polis itu. Sebab siasatan pastinya berpandu kepada kebenaran dan keadilan,” katanya dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider.
Akan tetapi Syed Hassan menegaskan kenyataan Ibrahim adalah lebih kepada untuk menggelakkan kemungkinan berlakunya keganasan fizikal dan kejadian lain yang tidak diingini jika kitab Injil berbahasa Melayu diberikan kepada pelajar Muslim.
Jika ini dilihat oleh orang Islam yang menganggap ini adalah percubaan untuk memurtadkan mereka, keganasan mungkin berlaku kepada pengedar kitab tersebut.
“Saya sangat memahami kenyataan presiden saya itu kerana kenyataan tersebut dibuat adalah sebagai ‘wake-up call’ kepada semua pihak bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.
“Itu yang presiden bimbangkan kerana jika berlakunya kejadian seperti itu akan tergambar sudah berlaku serangan fizikal antara penganut berlain agama dlm negara ini. Ini tidak baik utk negara,” katanya.
Syed Hassan juga mengesahkan Ibrahim sudah dihubungi oleh pihak polis untuk disoal siasat setelah pihak polis menerima laporan polis dari beberapa pihak termasuk Pengerusi DAP Karpal Singh.
Siasatan akan diadakan dalam satu dua hari lagi, tambahnya.

Najib Main Politik Lawat Gaza, Selepas Tidak Iktiraf Hamas


SHAH ALAM, 24 JAN: Keikhlasan lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Gaza semalam dipersoalkan kerana sebelum ini Kerajaan Malaysia mengambil pendirian tidak mengiktiraf parti Hamas sebagai kerajaan yang dipilih rakyat Gaza.
Ini sekaligus menunjukkan dasar luar kerajaan BN tidak konsisten serta tidak menghormati prinsip hak berdemokratik, kebebasan dan keadilan rakyat negara bergolak itu.
Sebaliknya, menurut Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff, dasar luar yang ditunjukkan Pakatan Rakyat (PR) lebih konsisten, berteraskan demokratik dan mengangkat agenda penting seperti kebebasan dan hak asasi manusia.
“Kerajaan BN lebih suka tunduk kepada kepentingan negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat, tanpa melihat isu sebenar,” kata beliau kepada TV Selangor.
Yusmadi turut menggesa agar kerajaan mencontohi Turki yang lantang bersuara di peringkat antarabangsa.
“Dasar luar negara dalam isu ini tidak membanggakan,” ujar Yusmadi.
Presiden Palestin, Mahmoud Abbas dalam kenyataannya turut mengkritik lawatan Najib ke Gaza yang menurutnya lawatan itu hanya merendahkan pemerintahan Palestin yang sah dan menyebabkan perpecahan serta tidak menguntungkan Palestin.