Khamis, 13 Disember 2012

Calon DHPP: Kesungguhan PAS Pahang dihargai


KUALA LUMPUR: Kesungguhan PAS Pahang untuk meletakkan calon dari kalangan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) disambut baik.

Malah, kesungguhan itu perlu dicontohi negeri-negeri lain yang pernah menyuarakan hasrat sama berkenaan perkara tersebut.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat, Dr. Mujahid Yusuf Rawa (gambar) berkata kesungguhan PAS Pahang itu merupakan satu berita gembira kepadanya dan ahli DHPP.

"Saya gembira dengan kesediaan PAS Pahang yang ingin memberikan satu kerusi kepada calon dari DHPP. Saya masih menunggu negeri-negeri lain menyatakan komitmen yang sama," tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, sebelum ini.

Mengapa Tiba-Tiba Deepak Berani?

Ramai pemerhati politik tertanya-tanya mengapa kawan baik Kak Ros, Deepak tiba-tiba berani membongkar cerita-cerita 'dalam kelambu' yang sebelum ini boleh dikategorikan sebagai Top Secret. Mesti ada sesuatu perkara atau tragedi yang menyebabkan beliau u-turn meninggalkan Kak Ros.

Macam-macam cerita disurahkan oleh Deepak. Itulah inilah semuanya sensasi dan menyesakkan sesetengah orang. Apa agaknya yang menyebabkan Deepak tiba-tiba menjadi anak jantan, ayam jantan dan ayam laga. Mungkinkah Deepak tidak cukup makan. Tuannya tidak beri dia makan cukup atau ada sebab lain.

Satu demi satu cerita dikisahkan oleh Deepak. Ada pihak menuduh Deepak dibeli seseorang, ada pula yang berkata bahawa Deepak hendak cari duit kopi, ada yang kata dia hendak makan kiri kanan. Hanya Deepak yang tahu.

Apapun rakyat mesti menilai dan berfikir tentang apa yang didedahkan oleh Deepak. Jangan hanya baca dan dengar tanpa berfikir. Logik atau tidak logik. Bagi kita semua yang di'telanjang'kan oleh Deepak itu tidak mustahil dan boleh diterima jika ianya benar. Ianya logik dan mungkin berlaku. Kita mesti berfikiran terbuka. Jangan menolak mentah-mentah apa yang Deepak katakan. Dunia moden hari ini telah menyebabkan manusia boleh berubah sekelip mata dari seorang yang jahat kepada budiman dan dari seorang budiman kepada jahat. Ada yang berubah dari seekor syaitan yang dikenali kepada Malaikat yang tidak dikenali tetapi budiman dan sentiasa taat kepada Allah.

Hari ini Malaysiakini memuatkan laporan bahawa Deepak Jaikishan menamakan seorang adik perdana menteri Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwanya bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun (SD) kedua.

Guru Bermasalah di Sekolah Hanya 235 Guru @ 0.05% Sahaja! Guru Dah Tak Perlu Buat Tugas Pengkeranian @ Jaga Stor Sekolah?

Fuad Zarkashi Guru Guru Bermasalah di Sekolah Hanya 235 Guru @ 0.05% Sahaja! Guru Dah Tak Perlu Buat Tugas Pengkeranian @ Jaga Stor Sekolah?
nak buat satu dasar dalam negara ini. Apa yang perlu pemimpin-pemimpin kita lakukan adalah melaksanakan satu dasar yang memenangkan majoriti, bukannya manoriti. Sekali lagi MAJORITI bukannya MINORITI. Jikalau di dalam sistem pendididkan negara, siapa majoritinya? Anak-anak kita yang dahagakan ilmu daripada guru-gurunya…..

Guru Bermasalah di Sekolah

Hanya 235 guru atau 0.05 peratus didapati bermasalah dan kini dimasukkan ke Jawatan Kumpulan selain disaran mendapatkan rawatan psikiatrik.
Andaikata ini hanya kes terpencil. Singkirkan sahaja guru seperti ini. Gantikan dengan bakal guru yang lebih berkaliber. Ramai lagi anak-anak muda yang diluar sana yang begitu berkobar-kobar untuk mendidik anak bangsa kita semua. Takkan masih mahu disimpan lagi guru yang bermasalah.
Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata perkembangan guru terbabit dipantau oleh pentadbir sekolah yang menyediakan laporan berkala kepada pihak berkepentingan termasuk Bahagian Psikologi dan Kaunseling kementerian. Kementerian menyediakan perkhidmatan sokongan sosial menerusi kaunselor organisasi secara berterusan bagi membantu guru yang menghadapi gangguan emosi dan mental yang serius atau terpengaruh dengan gejala tidak bermoral seperti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT).
Kadang-kadang kami terfikir. Mungkin bukan semua. Kami pasti di sini ramai guru-guru yang berprestasi baik di sini. Cuma beza guru dahulu dengan guru sekarang. Guru dahulu azamnya, cita-citanya, niatnya mahu membantu mendidik anak bangsa kita kerana mereka sudah tanamkan diri yang mana mereka benar-benar minat dalam bidang perguruan.
Realiti yang berlaku hari ini, ada kalangan guru yang terkandas dalam jurusan yang dia minat pada mulanya akhirnya memilih profesiona perguruan sebagai pilihan kdua dan terkahir. Ada juga yang tidak mendapat kerja dalam bidang yang diminati tetapi terpaksa akur dengan pelbagai tuntutan sehingga memaksa golongan seperti ini memilih profesion perguruan sebagai pilihan terakhir walaupun tidak minat sebenarnya.
Guru Bermasalah Sahsiah Guru Bermasalah di Sekolah Hanya 235 Guru @ 0.05% Sahaja! Guru Dah Tak Perlu Buat Tugas Pengkeranian @ Jaga Stor Sekolah?
Beliau menjawab soalan Senator Datuk Johari Mat pada persidangan Dewan Negara di sini yang ingin tahu bentuk pemantauan yang dilakukan kementerian terhadap guru yang bermasalah atau terpengaruh LGBT.

Ekonomi M’sia akan baik jika k’jaan yang perintah bebas rasuah, kronisme

Laporan media arus perdana yang menyatakan prestasi ekonomi Malaysia hanya akan baik sekiranya Barisan Nasional terus menguasai Kerajaan Persekutuan adalah percubaan menakut-nakutkan rakyat semata-mata.
Syarikat antarabangsa seperti JP Morgan harus berwaspada supaya analisa mereka tidak dinampak sebagai menyelebahi mana-mana pihak politik.
Dalam jangka masa panjang, prestasi ekonomi Malaysia hanya boleh dijamin dengan adanya kerajaan Persekutuan yang bebas daripada amalan rasuah, kronisme, dan kegagalan pengurusan – ciri-ciri yang sudah lama dibawa oleh Barisan Nasional.
Kepercayaan bahawa perubahan politik akan membawa kesan negatif terhadap ekonomi adalah hasil daripada politik ketakutan, dan ketakutan ini bakal membiarkan pihak yang bertanggungjawab atas kelembapan ekonomi Malaysia terus berleluasa.
Kedudukan ekonomi Malaysia semakin merudum. Antara penunjuk yang paling ketara adalah hutang negara yang semakin besar; Kerajaan Persekutuan terus meminjam berbilion ringgit – hutang dan beban ini akan terpaksa dipikul oleh generasi masa depan.
Selangor pula, bawah pimpinan Pakatan Rakyat, menunjukkan prestasi yang jauh lebih baik, dengan menjayakan lima belanjawan berimbang berturut-turut dan mencapai rekod baru dalam bentuk simpanan wang rizab.
Hanya perubahan kerajaan persekutuan boleh menukar halatuju ekonomi negara dan mula memulihkan kemelut ekonomi akibat pengutamaan yang diberi kepada keuntungan pihak berkepentingan dan bukan kepentingan nasional.

Salun: Gerakan, MCA gagal raih simpati


KOTA BHARU: MCA dan Gerakan dianggap gagal meraih simpati pengundi bukan Islam di Kelantan berkaitan isu salun yang cuba dipolemik, setelah diselesai segera kerajaan negeri.

Keputusan Kelantan menangguh penguatkuasaan syarat-syarat Lesen Kedai Gunting Rambut berkaitan orang bukan Islam sehingga satu kajian dan penilaian semula dibuat disifat pelbagai pihak tindakan bijak.

Bekas Setiusaha Gerakan Kelantan, Lau Chin Chua (gambar) berkata, pemimpin Gerakan dan MCA paling kecewa dengan keputusan terbaru kerajaan negeri semalam.

“Saya menemui beberapa pemimpin MCA dan Gerakan di sini, mereka menyatakan sangat kecewa kerana isu ini dapat diselesaikan dalam masa singkat.

“Mereka mengeluh kerana tidak dapat lagi mengambil kesempatan mengeksploit isu berkenaan bagi meraih simpati pengundi Cina,” katanya di sini.

Semalam Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, penangguhan penguatkuasaan tersebut mengambil kira pandangan pelbagai pihak dan hasil perjumpaan dengan pemimpin NGO bukan Islam baru-baru.

Ratapan Orang UMNO berbeza beza

Orang Melayu akan ditimpa malang jika UMNO tewas dan bukan lagi jadi kerajaan. Ungkapan kata2 ini berkemundang dalam dewan PWTC semasa PAU 2012 baru2 ini. Beberapa orang telah menangis hiba. Maklum sahajalah, presiden UMNO memekik dan melolong melafazkan kebimbangan nya.
Walau bagaimanapun, kita tidak akan memandang rendah kepada pahlawan2 UMNO yang menangis. Pahlawanis pula yang di ketuai oleh ketua nya, srikandi UMNO nombor wahid, Shahrizat Abdul Jaleel, mungkin bercadang mahu menarik narik rambut jika mereka berjiwa Melayu. Atau kalau ada darah campuran Hindu, akan mahu menyelak kain dan menyinsing lengan baju. Kalau ada tembakau dimulut akan nampak hebatlah lagi pahwalawanis UMNO.
Najib telah menggambarkan bagaimana kehidupan orang Melayu akan tergugat dan diancam. Jika mudah sangat UMNO rasa terancam, maka 55 tahun memegang kuasa, apa sudah mereka lakukan?

What They Did Not Teach At The UMNO AssembliesSelf-respecting Malays don’t cry when listening to the quality of speech Najib was making. He was stoking the fears of the Malays, affirming the fact that Malays are boarders of the huge plane called UMNO. He was also shouting on top of his lungs as though truth is measured in decibels. 
At this point in history, having its beginning in 1987, UMNO is just one big plane. Hence the safety and the future of the UMNO plane passengers depend on the conduct of the captain, crew and ground support staff. If the UMNO plane crashes, the Malay passengers on board are indeed doomed.
But there are now several planes which Malays and Malaysians can board. Choice is the basis of democracy. Liberty and freedom are protected when power is dispersed. In 2008, power was no longer concentrated in the hands of UMNO/BN. it won 140 out of the 222 parliamentary seats, failing to get a 2/3 majority. In other words, Malaysians chose to board different planes and by doing that, dispersed power from UMNO to other parties. In Kelantan, Penang, Wilayah Persekutuan, Selangor and Kedah, the people chose decisively to board the PR planes. Their choices have proven to be beneficial.

Ali Rustam dilantik jadi pencacai Rosmah...?

Yang terpampang dalam banner di atas ialah gambar Rosmah Mansor kalau korang tak kenallah.. Dia ialah isteri kedua kepada Perdana Menteri Malaysia yang bernama Najib bin Tun Razak.

Isteri pertama Najib ialah Puteri Zainah binti Iskandar, perempuan pertama yang bersama Najib membina kehidupan.

Puteri Zainah atau lebih dikenali dengan Ku Yie inilah yang dibawa Najib ke majlis-majlis Kerajaan dan menemani Najib menziarahi rakyat di Pekan dan seluruh Pahang semasa Najib menjadi Menteri Besar Pahang dulu.. nak tahu lagi sikit sila baca di ( SINI )

Menurut banner itu yang keseluruhannya boleh dilihat di bawah, beliau akan hadir pada Malam Pemantapan Mutiara Mubarak pada 12.12.12 jam 8.00 malam bertempat di Dewan Tun Ali, Bukit Katil, Melaka.

Majlis tersebut dianjurkan oleh Majlis Bekas Wakil-wakil Rakyat (MUBARAK) Negeri Melaka…

Malangnya pada malam yang dijadualkan Rosmah Mansor, Isteri Perdana Menteri itu tidak dapat hadir atas sebab apa tak tahulah.

AMK desak Najib Razak bersihkan nama berhubung pendedahan oleh Deepak

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), mendesak Perdana Menteri Najib Razak segera bersihkan nama daripada pelbagai dakwaan serius yang dibuat oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan agar imej dan kepentingan pemimpin tertinggi badan eksekutif dan negara tidak terjejas.
Najib Razak perlu menjelaskan kepada seluruh rakyat tentang penglibatan isteri PM Rosmah Mansor serta ahli keluarga beliau terlibat dalam kes pembunuhan berprofil tinggi wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan projek penswastaan Kementerian Pertahanan pada tahun 2005.
AMK berpendapat bahawa rakyat berhak tahu perkara sebenar khasnya dalam isu membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun (SD) kedua yang menolak kaitan Najib Razak dengan wanita Mongolia Altantunya Shaariibuu.
Selain itu, dakwaan Deepak bahawa pembayaran satu sumbangan jumlah besar kepada ahli keluarga Najib Razak dalam satu projek penswastaan Kementerian Pertahanan yang bernilai RM100 juta juga perlu diperjelaskan agar kebenaran dapat dicari.

Musuh Najib yang sebenarnya berada di dalam UMNO sendiri

BN sedang menghadapi zaman getirnya. Lagi hampir pilihanraya sampai, lagi banyak masalah yang timbul. Dalam ingin memenangi pilihanraya UMNO mempunyai masalah berpuak-puak yang berusaha untuk memenangi puak yang mereka sokong untuk ke hadapan. Dalam masa yang sama Najib sedang menghadapi masalah peribadi yang besar hasil dari pembongkaran oleh mereka yang rapat dengan beliau (Najib) dahulu tentang banyak perkara. Isu Altantunya dengan akuan sumpah Bala Subramaniam dan kenyataan-kenyataan Musa Hassan merupakan isu yang mencengkam pemikiran Najib dan keluarga sekarang ini.
Masalah yang di hadapi Najib ini tidak pula mendapat sokongan dari dalam UMNO sendiri kerana terlalu ramai dalam UMNO sendiri mahukan Najib berundur selepas keputusan pilihanraya yang dijangka buruk diumumkan. Ramai di dalam UMNO mahukan UMNO dan BN hanya memenangi jumlah kerusi yang kurang dari apa yang di dapati dalam pilihanraya yang lalu. Jika ini berlaku maka mudahlah bagi ‘Raja Muda’ UMNO mengambilalih jawatan yang di sandang oleh Najib sekarang ini.
Najib nampaknya kesaorangan kerana dalam UMNO sendiri terlalu ramai yang berkeyakinan UMNO akan tumpas dan jika mendapat kemenangan pun UMNO akan hanya mendapat kemenangan tipis. Dalam kedua-dua situasi ini Najib terpaksa berundur dan melepaskan semua jawatan dalam parti dan kerajaan. Bagaimana situasi ini boleh berlaku, ia merupakan ulangan sejarah dalam UMNO kerana perkara seperti ini sememang nya biasa berlaku dalam parti itu.

Deepak: Adik Najib bayar Bala untuk tandatangan SD 2

KUALA LUMPUR 13 Dis: Ahli perniagaan Deepak Jaikishan menamakan seorang adik Perdana Menteri, Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwanya bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun kedua (SD 2).
Dedahnya, beliau turut bertanggungjawab mempertemukan Nazim dan Balasubramaniam, tetapi urusan pembayaran wang kepada Bala itu, dakwanya, dilakukan Nazim.
“Saya mengesahkan kenyataan saya sebelum ini bahawa Datuk Nazim menyertai pertemuan untuk memudahcara apa-apa yang perlu dilakukan.
“Penglibatan saya hanya untuk mempertemukan semua orang,” dakwanya seperti dilapor Malaysiakini.
Bala pada awalnya menandatangani satu akuan berkanun mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.
Beliau kemudiannya menandatangani akuan berkanun kedua bagi menafikan akuan pertama yang dakwanya ditandatangani ketika keselamatan keluarganya menjadi taruhan.
Bala kemudian mendakwa dibayar tunai dan dijanjikan lebih banyak wang selepas bersetuju menandatangani akuan bersumpah kedua dan berpindah ke luar negara bersama keluarganya.
Deepak dalam wawancara semalam, mendakwa wang yang diterima Bala datang daripada “Datuk Nazim dan sumber-sumbernya”.
Deepak dilapor berkata, beliau tampil mendedahkan perkara di sebalik kontroversi pembunuhan itu kerana risau “roh Altantuya tidak bersemadi dengan tenang” sehingga beliau dihantui “sumpahan Altantuya”.

Tak mahu Malaysia jadi Negara Koboi

Provokasi yang dilakukan oleh samseng-samseng Umno semasa ceramah Pakatan Rakyat di Gombak baru-baru ini amat dikesali. Ia juga menunjukkan bahawa negara kita makin lama makin menjadi Negara Koboi ataupun sudah pun menjadi Negara Koboi.

Antara ciri Negara Koboi adalah:

1.      Berleluasanya budaya samseng dalam masyarakat: Selain kejadian di Gombak tempoh hari, sudah banyak kali ceramah Pakatan Rakyat diganggu oleh samseng Umno/Barisan Nasional. Ini baru soal politik. Selain itu, budaya samseng makin menular dalam masyarakat kita, malah sudah pun merebak di peringkat sekolah rendah. Kewujudan budaya ini dalam masyarakat kita terbukti lagi dengan penerbitan makin banyak filem-filem bertema samseng, seperti KL Gangster, PE3, Budak Pailang dan sebagainya.

2.      Berleluasanya penggunaan senjata api dalam jenayah ganas: Hampir setiap hari kita membaca atau mendengar berita tentang penggunaan senjata api dalam jenayah ganas yang membabitkan pembunuhan. Ini menunjukkan seolah-olah amat mudah bagi penjenayah mendapatkan pistol di negara ini. Tidak cukup dengan itu, kes jenayah yang melibatkan penggunaan bom juga sudah banyak kali berlaku. Yang terbaru adalah kes pengedar dadah melemparkan bom tangan ke arah pasukan polis yang mengejarnya.

Bekas PM Thai didakwa bunuh pemandu teksi


Abhisit Vejjajiva BANGKOK - Bekas Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva didakwa atas kes pembunuhan pemandu teksi yang mati ditembak askarnya semasa keganasan politik dua tahun lalu.

Abhisit menjadi perdana menteri semasa beribu-ribu penunjuk perasaan membuat demonstrasi jalanan pada tahun 2010 menuntut beliau supaya meletak jawatan.

Beliau dikatakan memberi perintah dengan membenarkan tentera menggunakan peluru hidup ke atas penunjuk perasaan.

Beliau bagaimanapun menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa dakwaan ke atasnya hanya bermotifkan politik.

Lebih 90 orang awam dan tentera terbunuh dalam bantahan yang berlangsung selama dua bulan itu.

Pengurusan sisa radioaktif: Lynas langgar syarat TOL – Fuziah

KUALA LUMPUR 13 Dis: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh mempersoal Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) kerana tidak mengenakan sebarang tindakan kepada kilang pemprosesan nadir bumi Lynas, walaupun syarikat itu melanggar syarat lesen operasi sementara (TOL) yang digariskan Menteri.
Beliau merujuk perkara 5 kenyataan bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri Sains dan Teknologi, Datuk Seri Maximus Ongkili; Menteri Sumber Asli, Datuk Seri Douglas Unggah Embas dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai pada 22 Februari lalu.
“Seperti yang diketahui, AELB umumkan keputusannya untuk anugerahkan TOL kepada Lynas (M) Sdn Bhd pada 1 Februari 2012. Namun ia tertakluk kepada lima syarat.
“(Antara syaratnya) Lynas perlu menghantar butiran pelan dan lokasi pelupusan kekal yang akan menguruskan sisa-sisa, jika ada, yang dikeluarkan kilangnya. Ia perlu dibuat dalam masa 10 bulan selepas TOL diberikan.

Solidariti Hijau: Lynas perlu dedah 4 dokumen

MALAYSIA AKHIRNYA DINOBATKAN SEBAGAI JUARA DUNIA!!!!!!!!!... JANGAN TIDAK PERCAYA BEB!!!!!


Akhirnya kejuaraan dunia yang dicari-cari Malaysia tercapai jua oleh kerajaan UMNO 1M'sia dibawah kepimpinan Najib Razak... TAHNIAH!!!!!

Tapi perlu ditanya.. Juara dunia apa?

Rupa-rupanya JUARA DUNIA DALAM RASUAH!!!!!!!!

Pergh!!!!! sudah tentu ahli-ahli, penyokong dan pendokong UMNO berasa megah dan bangga sekali akan pencapaian sebegini rupa oleh kerajaan UMNO dibawah pimpinan Najib Razak.

Sayang seribu kali sayang...Pengiktirafan dan "penghormatan" luarbiasa ini hanya diberikan selepas Perhimpunan Agung UMNO 2012..

Kalaulah ianya diberitahu pada PAU 2012, sudah pasti para perwakilan akan terlompat-lompat kegembiraan dan ada yang menangis meraung kerana bersyukur kegembiraan..

Sabah MyKad error: ‘Ensure NRD staff know directive’

The Sabah NRD has changed its tune and is now suddenly claiming that it can 'rectify immediately' errors in the MyKad.
KOTA KINABALU: It’s common knowledge that between the “directives” announced by Prime Minister Najb Tun Razak and “delivery”, there is period of “nothingness” when civil servants claim they are not informed or are waiting for the “order” to implement the decision.
With this in mind, Liberal Democratic Party (LDP) secretary-general Teo Chee Kang has urged the authorities to immediately ensure that a “proper guideline” be put in place to deal with the issues in the National Registration Department (NRD).
“I am glad that the federal Cabinet has cleared the air on this issue. But I propose proper guidelines be formulated in the NRD so that the officers can be guided accordingly,” he said.
Teo was commenting on reports that the Cabinet had given the NRD the go-ahead to rectify mistakes in the religious status of non-Muslim Bumiputeras in their MyKads.
Non-Muslim Bumiputeras whose names bear the word “binti” and “bin” have had their religious status tagged as “Islam” in their MyKads by the NRD.
The NRD has always maintained that it would continue to list Bumiputera Christians in Sabah as Muslims as long as they are known by “bin” or “binti”.

Demonstrasi Baling 1974: Usah remehkan orang kampung!

oleh Ahmad Lutfi Othman
Agak lama saya tidak menghadiri program politik di sebelah malam, terutama selepas serangan angin ahmar kedua, seminggu sebelum  Ramadan lalu. Bagaimanapun, Syarahan Baling, malam Jumaat lalu, 10 Disember, di Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya berjaya menarik saya ke sana. Saya terasa ada elemen nostalgik yang mengheret.Demonstrasi Baling, 3 Disember 1974, mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri, terutama dalam konteks perjuangan golongan bawahan tertindas, masyarakat petani di luar bandar, yang miskin dan hilang hak untuk sama-sama menikmati kehidupan berkualiti (sebenarnya sekadar untuk cukup makan-pakai-tempattinggal).
Baling juga simbol komitmen tinggi gerakan pelajar -- menjelang pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 -- menjuarai isu-isu rakyat, menyelami penderitaan dan ratap tangis kelompok terpinggir apabila inflasi melambung, harga getah menjunam dan elit penguasa bersikap tidak peduli.
Ia gabungan padu yang terjalin di antara mahasiswa, tenaga akademik dan juga penduduk kampung, bukan hanya di Baling tetapi juga kawasan sekitar, seperti Sik dan Kulim.
Malah tiga bulan sebelum itu, di Tasik Utara, Johor, mahasiswa turun membela golongan miskin yang diperintah keluar dari  rumah yang mereka dirikan di Kampung Barisan Nasional atas janji pemimpin Umno sebelum PRU 1974. Kediaman dirobohkan dan tapak ganti tidak diberikan. Bersama penduduk yang teraniaya mahasiswa berkampung di hadapan pejabat Menteri Besar.
Dalam kedua-dua episod itu, lebih seribu mahasiswa ditahan polis. Di Baling, pada 1 Disember 1974,  hampir 30,000 berdemonstrasi, manakala lebih 5,000 pelajar menunjuk perasaan di Kuala Lumpur (Saifuddin Abdullah; Kalau Saya Mahasiswa). Masjid Negara yang menjadi tempat perlindungan demonstran dicabuli anggota FRU. Kampus UM digempur polis melalui Operasi Mayang; autonomi universiti berkecai.

Wang haram: Hong Kong boleh dakwa Musa Aman

KUALA LUMPUR- Kemungkinan besar Datuk Seri Musa Aman boleh didakwa atas tuduhan pengubahan wang haram (money laundering) yang undang-undangnya lebih ketat di Hong Kong berbanding di negara-negara lain.
“Jika didapati bersalah, pihak berkuasa Hong Kong boleh mengeluarkan waran tangkap melalui Interpol dan boleh dikuatkuasakan di Malaysia,” kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan.
Menurutnya, perkara itu dimaklumkan oleh James To, ahli Majlis Perundangan Hong Kong yang juga Naib Pengerusi, Panel Keselamatan dan Undang-undang Majlis Perundangan yang bertanggungjawab menyelia ICAC.
Berikut adalah kenyataan penuh beliau.
Delegasi PKR telah mengadakan pertemuan dan memberi keterangan kepada Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) pada jam 2.30 petang, 13 Disember 2012.
Bukti-bukti dan dokumen juga telah diserahkan kepada ICAC dalam pertemuan yang memakan masa satu jam itu.
Delegasi PKR juga mengadakan pertemuan susulan dengan James To, ahli Majlis Perundangan Hong Kong yang juga Naib Pengerusi, Panel Keselamatan dan Undang-undang Majlis Perundangan yang bertanggungjawab menyelia ICAC.

'Najib's architect brother paid Bala for U-turn'


After revealing how he had been recruited by the family of prime minister Najib Razak to play a role in the Altantuya Shaariibuu murder saga, carpet trader Deepak Jaikishan has followed up with another startling revelation.
This time, he named Najib's younger brother Mohd Nazim Razak, an architect by profession who sits in some 25 company boards of directors, as the person who paid P Balasubramaniam to come out with a second statutory declaration denying another one he issued a day earlier which among others accused Najib of also having affair with the Altantuya.
Bala was the private investigator hired by Abdul Razak Baginda, Najib's aide who was involved in an extramarital affair with Altantuya, the Mongolian citizen who hounded him at his Damansara residence days before her brutal murder.
"I affirm what was earlier said that Datuk Nazim joined the meeting to facilitate whatever needed to be done. My involvement was just to get everyone together," Deepak told news portal Malaysiakini yesterday.
Since last month, Deepak has been giving details of his much speculated involvement in the Altantuya murder saga to several online news portals including Harakahdaily, promising to unravel more shocking details in stages.

Mahathir sindir Rosmah, ingatkan kedudukan Najib

KUALA LUMPUR 13 Dis: Akibat menonjol melebihi suaminya, Datin Seri Rosmah Mansor menjadi bahan sindiran mantan Perdana Menteri (PM), Tun Dr Mahathir Mohamad.
Terbaru, isteri Datuk Seri Najib Razak itu sekali lagi mengejutkan rakyat dengan penghasilan buku biografinya yang dikatakan ‘menjawab secara telus’ isu dakwaan kononnya fitnah ke atasnya.

Mahathir dilapor berkata, isteri PM itu berhak untuk menonjol setinggi mana sekalipun.
Beliau ditanya mengenai pandangan sama ada profil Rosmah menjadi tinggi berbanding isteri PM sebelum ini.
“Tidak ada format standard untuk dipenuhi sekiranya anda menjadi isteri kepada Perdana Menteri. Anda boleh menonjol semahunya,” kata Mahathir dipetik.
Mengulas isu ini, Ketua Srikandi KEADILAN, Siti Aisyah Shaik Ismail berkata, kenyataan Mahathir yang memberikan ‘lampu hijau’ untuk Rosmah menonjol semahunya adalah sindiran jelas dan peringatan kepada Najib.

4G: Jawapan SKMM melawan lojik


KUALA LUMPUR: Jawapan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) mempertahankan penganugerahan  40 daripada 60 MHz jalur 4G kepada syarikat Puncak Semangat kepunyaan Syed Mokhtar Al-Bukhary disifatkan melawan logik.

Ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua (gambar) sebelum ini mempertikaikan penganugerahan ini kerana Puncak Semangat tiada pengalaman dalam industri telekomunikasi.

Puncak Semangat, katanya diberi keutamaan berbanding tujuh syarikat jalur lebar sedia ada – Maxis Broadband Sdn Bhd, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Celcom Axiata Bhd, U Mobile Sdn Bhd, Redtone Marketing Sdn Bhd, YTL Communications and Packet One Networks (M) Sdn Bhd – yang hanya dianugerahkan hanya 20MHz.

Pengerusi SKMM Datuk Mohd Sharil Tarmizi berkata penanugerahan 40MHz kepada Puncak Semangat adalah adalah untuk “memperkenalkan persaingan tambahan”.

Pegawai SPR Sabah kata sudah lama letak jawatan Pemuda Umno

Timbalan Pengarah Operasi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sabah, Aksyah Nasrah berkata beliau sudah lama meletakkan jawatan dalam Pemuda Umno sebelum ditempatkan di suruhanjaya itu.

"Saya sudah lama berundur dalam jawatan Pemuda Umno sebelum saya masuk SPR lagi.

Katanya lagi, isu berkenaan sudahpun ditangani suruhanjaya itu.

NONE"Isu sudah diambil tindakan," katanya yang menambah beliau kini tidak lagi terlibat dengan apa-apa kegiatan politik.

Oleh yang demikian, isu yang dibangkitkan Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu itu juga tidak timbul, katanya.
"Saya tidak terlibat dengan apa-apa jawatan dalam pemuda Umno dan apa-apa kegiatan politik.

"Jadi tidak timbul soal kebimbangan yang dikemukakan Lahirul itu," katanya lagi ketika dihubungi Malaysiakini.

Jelasnya itu merupakan kenyataan peribadinya bagi menjawab dakwaan yang ditimbulkan itu.

HKR: Terengganu 14 dan 15, Perlis 17 Disember


KUALA TERENGGANU: Himpunan Kebangkitan Rakyat peringkat negeri Terengganu akan diadakan  14 dan 14 Disember ini di Paka, Dungun.

Di Terengganu, program ini lebih dikenali dengan nama PGU (PAS Ganti Umno) sempena program yang diadakan seluruh Terengganu sebelum ini.

Selain Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut serta di program ini nanti adalah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

Datuk Yahya Lampong, bekas timbalan menteri juga akan menyertai program ini.

Dato Takiyuddin Hassan | Isu tangkap Non Muslim atas kesalahan khalwat |...

Keharmonion Kaum Rakyat Kelantan Di Bawah Pimpinan Ulama

Habibie, tokoh reformasi yang satu lagi

Oleh Liew Chin Tong

Hari ini kita menyaksikan kebangkitan Indonesia sebagai sebuah negara yang semakin penting and makmur.  Negara ini bangkit lantaran jatuhnya regim diktator Suharto, yang digulingkan pada tahun 1998.  B.J Habibie yang muncul secara kebetulan pada waktu yang genting itu, tidak menghampakan sejarah.  Beliau meletakkan batu asas untuk membina sesebuah sistem bagi Indonesia yang baru.
Habibie mendakwa dirinya tidak pernah terfikir untuk berkecimpung dalam politik.  Beliau mengambil alih tampuk kuasa sebagai Presiden secara kebetulan.  Beliau menyelamatkan sebuah negara yang besar dari kemerosotan pada saat-saat yang mustahak, lantas mengubah nasib orang ramai.
Siapa Habibie
Beliau berada di Jerman untuk lebih 20 tahun sejak berusia 19 tahun pada tahun 1955, berulang-alik antara Jerman dengan Indonesia sejak tahun 1974.  Pada tahun 1978, beliau secara rasmi kembali untuk menerajui pembangunan bidang aeroangkasa di Indonesia.  Beliau berminat untuk membina pesawat terbang, tetapi pesawat terbang yang dibinanya sering dipertikaikan – sama ada berbaloi atau tidak – untuk sebuah negara yang miskin seperti Indonesia.  Habibie selaku seorang teknokrat, telah dilantik menjadi Menteri di bawah pemerintahan Presiden Suharto.
Habibie dilantik sebagai Timbalan Presiden oleh Suharto pada Januari 1998.  Kemelut ekonomi Asia meletus di Thailand pada 2 Julai 1997, menular ke Indonesia pada September.  keadaannya semakin parah selepas Oktober, lantaran kegagalan kerajaan mengendalikan masalah “bank runs“, krisis di mana penyimpan wang mengeluarkan wang dari bank secara kolektif dan tiba-tiba.  Perlantikan seorang “saintis” yang dilihat hanya tahu membazir dana awam oleh Suharto, telah menghakis saki-baki sokongan politik yang tinggal.
Enggan tunduk pada Suharto
Suharto berundur pada 20 Mei 1998, membubuh noktah kepada pemerintahannya selama 32 tahun.  Suharto berniat untuk memaksa Habibie agar berundur bersamanya, namun ditolak oleh Habibie.  Tentera pasukan khas, KONSTRAD, yang dikuasai Jeneral Prabowo Subianto, menantu Suharto telah masuk ke Jakarta dari seluruh pelusuk, dengan cubaan untuk merampas kuasa.
Habibie mengambil alih pemerintahan dalam situasi yang dihantui bayangan ini. Sebagai salah seorang pengikut Suharto, tiada orang menjangka Habibie akan menggerakkan proses pendemokrasian.  Beliau menyempurnakan pendemokrasian politik, membebaskan tahanan politik, menghapuskan sekatan akhbar, sekatan parti, mengehadkan tempoh jawatan Presiden kepada dua penggal, menjurus kepada pilihan raya demokrasi pada tahun 1999.

Ramai rakyat Sabah tiada pengenalan diri

Ia juga berlaku kepada masyarakat orang Asli, kata aktivis masyarakat. 

PETALING JAYA: Warga yang tidak mempunyai kad pengenalan bukan sahaja berlaku di kalangan masyarakat keturunan India tetapi juga kepada rakyat Sabah terutama dari kawasan pendalaman.
Ia juga berlaku kepada masyarakat  orang Asli, kata beberapa aktivis masyarakat.
Aktivis masyarakat di Sabah, Androd Sadian berkata, masalah rakyat negeri itu yang tidak mempunyai pengenalan diri berada dalam keadaan serius.
Beliau mendakwa, tidak ada pihak kerajaan untuk memberikan kad pengenalan kepada mereka yang tinggal di kawasan pendalaman.
“Pada tahun-yahun 1960-an, kerajaan masuk kampung untuk memberikan kad pengenalan kepada mereka.
“Kini tidak ada usaha sedemikian rupa,” tambah beliau yang juga seorang blogger.
Androd berkata, rakyat tempatan di kawasan pendalaman sukar pergi ke pejabat jabatan pendaftaran negara kerana masalah perhubungan dan pengangkutan.
Katanya, mereka terpaksa berjalan kaki dengan jarak berpuluh batu, malah ada yang sejauh 50 batu dengan naik dan turun bukit.
Beliau, hanya kenderaan pacuan empat roda yang boleh sampai ke perkampungan mereka.
`Surat sumpah’
“Manakala, pihak sekolah masih menerima anak-anak mereka belajar dengan menggunakan surat sumpah yang dibuat oleh ketua kampung.

Cuepacs gesa AES ditangguhAES MELAKA - Cuepacs mengulangi gesaan supaya pemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) ditangguhkan sementara sehingga taklimat menyeluruh berkaitan sistem itu selesai dijalankan di semua agensi dan jabatan kerajaan.

Dipetik Bernama, Presidennya Datuk Omar Osman berkata, langkah itu perlu dipertimbangkan sewajarnya ekoran pelaksanaan tersebut terlalu mendadak dan kurangnya pendedahan jelas dalam kalangan penjawat awam terutama melibatkan pemandu.

"Cuepacs bukan membantah atau tidak setuju. Kita sokong pelaksanaan ini kerana ia baik untuk memberi kesedaran kepada pemandu namun pendedahan sistem itu amat kurang," katanya.

Beliau berkata, kajian terperinci dan statistik berkaitan pelaksanaan sistem AES termasuk, kesesuaian pemasangan kamera itu di beberapa lokasi juga perlu diambil kira secara menyeluruh sebelum ia dikuatkuasakan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan Kad SP1M kepada 500 ahli Cuepacs di sini hari ini.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menyempurnakan majlis penyerahan itu di Dataran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah di sini.

Dalam pada itu kata beliau, Cuepacs menyasarkan 50,000 penjawat awam menyertai Skuad Pengguna 1Malaysia (SP1M) menjelang Mac depan.

Kata beliau, sehingga kini seramai 8,000 penjawat awam dari enam negeri termasuk Johor, Negeri Sembilan, Kedah telah menjadi ahli SP1M sejak ia dilancarkan Oktober lepas.

Factionalism likely to surface at DAP congress

Party leaders admit there are “teething problems” needing resolution.

GEORGE TOWN: About this time last year, a surprising event occurred during Penang DAP’s annual convention. There was a demonstration outside the convention hall, but the big surprise was that the protesters were party members.
Delegates to the convention, as well as seasoned observers of DAP politics, froze in disbelief. Such a public display of dissent within the party had never before occurred in its history. It was simply not part of DAP culture.
DAP czar Lim Kit Siang missed it. He was busy elsewhere, carrying out tasks related to his job of orchestrating the party’s expansion. But his son, party secretary-general Lim Guan Eng, was there to witness it. And so was party chairman Karpal Singh, who shook his head in despair.
But although few could have predicted the demonstration, there was in fact a foreshadowing of it in Karpal’s own spat with deputy secretary-general P Ramasamy. The demonstrators were the latter’s supporters.
Nevertheless, after the initial shock of the event, analysts and pundits began to use their hindsight to explain it. The consensus seemed to be that internal turmoil was inevitable given DAP’s relatively sudden rise to prominence as a party that is part of the governing coalition in several states of the Malaysian federation.
Indeed, the Penang demonstration came just months after DAP had confirmed the strength of its political muscle through dramatic victories in the Sarawak state election, proving that its successes in the 2008 general election were not a mere fluke.

Anwar: Good chance for PR to come to power, M'sia now lags behind Arab Spring nations

Opposition Leader Anwar Ibrahim said there was a good chance for his Pakatan Rakyat coalition to overthrow Prime Minister Najib Razak's BN government, which he described as "authoritarian" and trailing far behind many of the Middle Eastern countries that recently experienced regime changes due to people uprisings demanding an end to corrupt, despotic rule.
Anwar: Good chance for PR to come to power, M'sia now lags behind Arab Spring nations"Is there is a realistic expectation, I would say yes. In the 2008 election we won a simple majority 51% of the votes. We lost in the Sabah and Sarawak states mainly among the indigenous tribes. In the last 4 years, we worked hard and we are able to penetrate into the rural heartland... so of course, there is that possibility," Anwar said during an interview with Beirut-based Al Mayadeen TV conducted in Kuala Lumpur on November 20 and aired on December 12 http://almayadeen.net/ar/Programs/Episode/udV3cAbf6kqr76ElAWpQyw/2012-12-12-.
Diversity - PR's strength, not destruction
The 64-year-old de-facto head of the Parti Keadilan Rakyat dismissed the possibility that his three-party PR coalition might snap due to differing political ideologies once the general elections were over. PR is made up of the multiracial PKR, the Islamist PAS and the secular DAP.
Anwar claimed unity in diversity would be the PR's strength and not its destruction.
"[We have] PKR, the Islamic party [PAS], the Chinese-based DAP, we are diversified. One is prone to secularism and the other to Islam. [But] we came out with clear policy guidelines, what we mean by freedom of expression, judiciary, conscience, economic policy that must promote growth, must be strong in justice, equity and equitable distribution and that ... Islam is the religion of the federation of Malaysia but it must ensure complete complete independence and freedom for the people to practise their beliefs," said Anwar.
PAS is not extremist
He also refuted talk that PAS was "radical".
"I have worked with the Islamic party and it's not fair to suggest they are radical because they have agreed to this common policy platform [on various issues including] ... on gender issue, even on religious freedom."
"As Muslims, we accept the Shariah, we accept the Koran. We accept that our dakwah, our message, should be represented... I take the view you should not deny the people from talking about Islam or Islamic state or 'hudud' (Islamic criminal law). Neither should you stop people from talking about secularism or secular laws. Our consensus is  No.1, we are tied to a constitution and No 2. we must build a consensus before we embark on any new plans or program. So I am not too worried about the outcome."
Mahathir's sons are billionaires!

Kit Siang: Many in Umno want Najib to fail

Lim Kit Siang says that if Najib fails in the next general election, then certain forces in Umno will replace him with a 'Malay first' prime minister.
PETALING JAYA: It is no secret that Muhyiddin Yassin harbours the ambition to replace Najib Tun Razak as Umno president and prime minister, according to DAP veteran Lim Kit Siang.
He said that Muhyiddin hoped to achieve this by appearing to be more Malay than Najib.
“Many within Umno are waiting to see Najib do worse than Pak Lah [Abdullah Ahmad Badawi] in the next general election so that they could boot him out and replace him with a ‘Malay first’ Umno prime minister,” he added in a statement.
It was under Abdullah’s watch that Umno and Barisan Nasional suffered its worst ever electoral outing in 2008 just four years after Abdullah secured the ruling coalition’s biggest ever mandate.
In the aftermath of the polls, daggers were drawn and Abdullah was forced to relinquish his post to Najib in 2009. And now history could repeat itself.
Meanwhile, Lim also recalled how Muhyiddin did not give Najib any support for his 1Malaysia slogan as exemplified by his statement in Parliament that he was Malay first and Malaysian second.
Speculation of a rift between Najib and Muhyiddin had been rife for months despite the two leaders claiming otherwise.

M’sia terburuk dalam Kajiselidik Pembayar Rasuah 2012

KUALA LUMPUR 13 Dis: Badan pemantau rasuah, Transparency International (TI) berkata, Malaysia mendapat markah terburuk dalam Kajiselidik Pembayar Rasuah 2012, menurut laporan The Wall Street Journal 11 Disember lalu.
Mengikut laporan itu, 50 peratus syarikat di Malaysia pernah kehilangan kontrak ekoran syarikat pesaing yang membayar rasuah. Mexico pula mendapat peratusan kedua terendah dengan 48 peratus.
“Ia menggambarkan sikap syarikat swasta di Malaysia, menunjukkan rasuah dalam sektor awam boleh jadi sistemik dan pada satu sisi diinstitusikan…
“Syarikat luar yang ingin bekalkan (produk atau perkhidmatan) perlu waspada yang mereka mungkin akan diminta untuk beri rasuah,” kata Presiden TI-Malaysia, Paul Low dalam laporan itu.
Memetik laporan itu, di sebalik perang anti-rasuah yang berprofil tinggi, separuh dari eksekutif korporat yang terlibat dalam kajiselidik TI itu percaya bahawa pesaing mereka mendapatkan perniagaan melalui rasuah.

Belia cenderung memilih parti berbilang kaum, tinjauan penyelidik

 
KUALA LUMPUR, 13 Dis — Hasil kaji selidik oleh badan bukan kerajaan The Asia Foundation (TAF) mendapati majoriti belia di Malaysia lebih cenderung memilih parti berbilang kaum berbanding parti berteraskan kaum ataupun agama. Dalam pembentangan laporan "The Youth Factor 2012" hari ini, panel penyelidik membentangkan hasil kajian yang telah dijalankan dari 13 April hingga 9 Jun 2012 tersebut dan melibatkan seramai 2,105 belia di seluruh negara secara bersemuka.
Kajian bersama Taylor Nelson Sofres Malaysia (TNS) itu dijalankan ke atas rakyat Malaysia berumur lingkungan 17 tahun hingga 35 tahun.
Dalam laporan tersebut, sebanyak 71 peratus belia di Malaysia memilih parti politik yang mewakil kepentingan semua kaum tanpa memilih agama, manakala 11 peratus belia memilih parti berasaskan kaum dan 14 peratus lagi memilih parti agama yang mereka anuti.
"Perkara ini sesuatu yang positif, ia memperlihatkan rakyat Malaysia khususnya belia telah bergerak ke arah perpaduan negara," kata Nur Azrina Azhar,35, salah seorang penyelidik apabila ditanya oleh The Malaysian Insider.

68 calon rebut 20 jawatan dalam DAP pusat

Kongres Kebangsaan DAP ke-16 di Pulau Pinang hujung minggu ini akan menyaksikan 68 calon bersaing untuk merebut 20 jawatan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC), dengan beberapa daripada mereka mempunyai pertalian keluarga.

Antara calon berkenaan ialah orang kuat parti iaitu Pengerusi Kebangsaan parti Karpal Singh, dua anak lelakinya Gobind Singh Deo yang juga Anggota Parlimen (MP) Puchong dan Jagdeep Singh Deo, ADUN Datuk Keramat.

Tidak ketinggalan ialah Setiausaha Agung parti dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bersama-sama bapanya yang merupakan veteran DAP dan MP Ipoh Timur Lim Kit Siang.

Turut tidak melepaskan peluang untuk merebut jawatan berkenaan ialah Pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham yang juga MP Beruas dan sepupunya Nga Kor Ming, yang merupakan Setiausaha DAP Perak. Nga juga adalah MP  Taiping MP dan ADUN Pantai Remis.

Antara calon Melayu pula ialah Naib Pengerusi DAP Johor Ahmad Ton, Senator Ariffin S M Omar, Timbalan Pengerusi DAP Pahang Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, anggota Jawatankuasa DAP Pulau Pinang Zulkifli Mohd Noor, Roseli Abdul Ghani yang akan diletakkan sebagai calon di Negeri Sembilan pada pilihan raya umum ke-13, Pengerusi DAP Cawangan Desa Manjung Solaiman Op Syed Ibrahim dan Harun Ahmad.

Dr Halimah : IPT Selangor Tingkat Kemudahan OKU

SHAH ALAM, 13 DIS: Kerajaan Negeri Selangor akan meningkatkan aksesbiliti bagi kemudahan golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) milik Kerajaan Negeri.
Tindakan tersebut diambil setelah mendapat ‘input’ dari wakil golongan itu dalam Majlis Pelancaran Hari Mahasiswa dengan tema Mahasiswa Cemerlang Tonggak Negara yang diadakan malam tadi.
Demikian menurut Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Dr Halimah Ali ketika ditemui TV Selangor selepas majlis pelancaran itu.
“Memang kita sengaja mencari mahasiswa dari golongan OKU malam ini supaya kita nak dengar input dari mereka.
“Jadi bila kita dah dengar, kita kaji memang ada keperluan, mungkin ameniti yang diperlukan tidak mencukupi dan tidak mesra OKU seperti mana kita mahu sebelum ini Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mesra OKU dan ini kita akan implimentasikan di IPT Kerajaan Negeri pula.
“Kita akan mengambil tindakan supaya aminiti itu mencukupi untuk golongan OKU,” kata Halimah.
Sebelum itu, dalam ucapan oleh mahasiswa OKU, Mohd Abdullah Mohd Yusof, selain berterima kasih atas jemputan Kerajaan Negeri untuknya meluahkan pandangan, beliau juga menyarankan agar Kerajaan Negeri mengambil langkah meningkatkan aksesbiliti bagi golongan tersebut dalam IPT milik Kerajaan Negeri.
Menurutnya lagi langkah tersebut bukan sahaja membuktikan keprihatinan Kerajaan Negeri terhadap golongan OKU, malah akan menjadi model kepada Kerajaan Pusat dan negeri lain.

Tangguh sementara, batal TOL kepada Lynas


KUALA LUMPUR: Solidariti Hijau mendesak Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) membatalkan atau sekurang-kurangnya menangguhkan lesen operasi sementara (TOL) yang diberikan kepada syarikat pemprosesan nadir bumi, Lynas.

Desakan tersebut kerana Lynas tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam TOL dan tidak dipersetujui penduduk Balok yang merupakan penduduk paling hampir dengan kilang Lynas iaitu 5 kilometer.

Kelulusan TOL memerlukan Lynas memenuhi beberapa keperluan yang ditetapkan, antaranya ialah:

1. Pelan hasil penyelidikan (R&D) berkaitan hasil kitar semula residu WLP.

2. Pelan tindakan Kecemasan (Emergency Response Plan) untuk mengawal penyebaran debu ke udara dan alam sekitar.

3. Pelan dan lokasi bagi Kemudahan Pelupusan Tetap (PDF) dan Pengurusan Sisa Buangan atau Waste Management Plan.

4. Pendekatan 'innovatif' yang dicadangkan Lynas untuk menukar sisa buangan kepada produk biasa yang boleh digunakan oleh industri luar negara dan dalam negara.

Isu AES: K'jaan UMNO@BN henti rundingan dengan Pakatan

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha menegaskan kementerian itu telahpun menutup pintu rundingan dengan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, yang berkeras menentang pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

Beliau berpendapat kementeriannya tidak perlu membuat pertemuan lanjut memandangkan ketua pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan telahpun bertemu dengan kerajaan Selangor.

Beliau berkata demikian apabila ditanya sama ada kementerian itu akan membuat rundingan semula berhubung AES dengan kerajaan negeri Pakatan.

Namun, Kong berkata kementeriannya bersedia untuk bertemu mana-mana organisasi untuk membincangkan isu AES.

Beliau kemudiannya ditanya sama ada kementeriannya akan bertemu NGO anti-AES disokong PAS yang dikenali dengan nama Kempen Anti Saman Ekor (KASE).

Katanya, itu bergantung kepada "keikhlasan" KASE.

"Jika tidak ikhlas, tidak perlu (bertemu)," katanya sambil ketawa.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan sejam dengan Gabungan Persatuan Cina Malaysia (Huazong) di kementeriannnya di Putrajaya.

PM307 Bertam: Sultan Ahmad minta hormati keputusan kerajaan


KUALA LUMPUR: Sultan Ahmad Shah tidak mahu kawasan minyak di Blok PM307 Bertam diperbesarkan kerana ia sudahpun diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi milik Pahang.

Justeru, baginda bertitah supaya menghormati keputusan kerajaan berkaitan hak milik kawasan minyak itu.

“Tak apalah, semuanya sudah diputuskan oleh Perdana Menteri sendiri dan beta juga telah dimaklumkan mengenai perkara itu pada Hari Keputeraan beta baru-baru ini.

“Apa pun, rakyat Pahang perlu bersyukur kepada Allah SWT dengan kurniaan itu,” titahnya dipetik Sinar Harian berhubung kenyataan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said mengenai status kawasan minyak itu.

Baginda bertitah demikian selepas menyempurnakan Majlis Perletakan Batu Asas Hospital Pengajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di UIAM Kampus Kuantan, di sini semalam.

Sementara itu, Bernama pada 10 Disember lalu melaporkan, Ahmad berkata kerajaan negeri telah menulis surat secara rasmi kepada Petronas untuk mendapatkan penjelasan mengenai penemuan minyak di blok berkenaan dan setakat ini jawapan rasmi masih belum diperoleh.

"Kita menerima surat dari syarikat Lundin Oil (syarikat carigali yang berpangkalan di Sweden) yang melaksanakan kerja-kerja carigali di kawasan berkenaan (dengan kerjasama Petronas Carigali) mengesahkan bahawa ia adalah di kawasan perairan Terengganu," katanya ketika menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu ke 12 Penggal Kelima.

Deepak ‘mencari kemaafan’ dari Altantuya

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Penjual permaidani Deepak Jaikishan mencari kemaafan dari Altantuya Shaariibuu atas peranannya dalam akuan bersumpah kedua oleh P Balasubramaniam pada Julai 2008.
Ahli perniagaan yang menyaman Ketua Wanita Umno Selangor Senator Datuk Raja Ropiaah Abdullah kerana hal jual beli tanah, juga berkata beliau akan menerbitkan dua buah buku tentang kehidupannya dan perniagaannya.

Deepak mencari kemaafan dari Altantuya. — Gambar oleh Amin Iskandar
Saya ke kuil untuk mencari kemaafan dari Altantuya,” katanya kepada The Malaysian Insider, dengan berkata insiden tersebut sebagai “kesilapan paling besar dalam hidupnya”. Dia juga memberitahu tentang buku yang akan diterbitkan dan diedarkan secara persendirian.
“Saya menulis dua buku, yang pertama sangat pendek, sebanyak 26 muka surat dan akan keluar pada Isnin ini,” katanya lagi.
Buku kedua Deepak, yang lebih terperinci, katanya lagi, akan dilancarkan pada bulan Januari tahun hadapan.
Akuan bersumpah Balasubramaniam dikeluarkan sehari selepas beliau membuat akuan bersumpah pertamanya tentang kematian Altantuya pada tahun 2006, dimana dua polis komando elit  didapati bersalah dan menghadapi hukuman bunuh.
Beliau menyaman ketua wanita Umno Selangor dan syarikatnya, Awan Megah Sdn Bhd kerana dakwaan menipu dalam pembelian tanah seluas 223.33 ekar di Bukit Raja.

SU Agung: PKR wajibkan calon, pimpinan gunakan Facebook, Twitter dalam retreat hari ini

PETALING JAYA, 13 Dis — PKR akan mewajibkan kesemua bakal calon dan pemimpin parti tersebut untuk menggunakan media sosial seperti Facebook dan Twitter dalam perjumpaan (retreat) yang diadakan selama dua hari bermula hari ini, kata setiausaha agungnya, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
Langkah ini bertujuan agar pemimpin parti tersebut dapat berinteraksi dengan pengguna media sosial yang semakin meningkat terutamanya dikalangan anak- anak muda.
“Besok (hari ini) dalam retreat (perjumpaan) parti, kita akan menjadikan penggunaan media sosial seperti Facebook dan Twitter sebagai satu kewajiban kepada semua pemimpin parti.
“Kerana, sama ada ianya pengundi bandar lebih-lebih lagi, semi urban, dan juga kawasan pendalaman, macam kawasan Machang umpamanya, 55,000 pengundi saya.
“Tetapi, pengundi Machang yang tinggal di luar, tinggal di Johor, di Pulau Pinang, mereka ini terdedah kepada segala macam maklumat,” kata Saifuddin (gambar) dalam temubual eksklusif bersama The Malaysian Insider semalam.
PKR mengadakan retreat pemimpin tertinggi parti tersebut selama dua hari bermula 13-14 Disember di Selangor, untuk merangka strategi terkini parti tersebut menjelang pilihan raya yang perlu diadakan selewat-lewatnya tahun hadapan selepas mandat Barisan Nasional (BN) tamat.
Menurut ahli parlimen Machang itu, PKR akan melaksanakan strategi yang diguna pakai oleh parti AK di Turki yang meletakkan anak-anak muda untuk mengetuai jentera strategik dan media baru untuk memantapkan lagi penguasaan mereka di internet.

Solidariti Hijau: Lynas perlu dedah 4 dokumen 
Sekumpulan aktivis mewakili 80 NGO hari ini mendesak Lynas Corporation mendedahkan pelan untuk menukar sisa buangannya kepada produk selamat yang didakwa untuk dieksport ke luar negara.

Gabungan NGO dikenali dengan nama Solidariti Hijau itu menyatakan Lynas perlu mendedahkan perkara itu, termasuk tiga lagi dokumen, demi "memulihkan keyakinan rakyat terhadap kredibiliti agensi dan kredibiliti agensi dan kementerian yang terlibat".

Solidariti Hijau menuntut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapha Mohamed menghentikan atau membekukan lesen operasi sementara (TOL) Lynas sekiranya perkara itu tidak dipenuhi.

Tiga lagi dokumen yang dimaksudkan ialah hasil penyelidikan berkaitan kitar semula sisa, pelan tindakan kecemasan, pelan dan lokasi bagi kemudahan pelupusan tetap (PDF) dan pengurusan sisa buangan Lynas.

"Kegagalan untuk menjadikan ia sebagai dokumen umum akan menyebabkan timbulnya persepsi negatif di kalangan pihak awam bahawa Lynas dan kementerian yang terlibat seolah-olah meletakkan kepentingan diri sendiri mengatasi keselamatan dan kesihatan rakyat.

Kit Siang beri amaran jangan abaikan golongan atas pagar

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mengingatkan Pakatan Rakyat (PR) supaya tidak mengabaikan golongan atas pagar dan memberi amaran PR akan tewas dalam pilihan raya seperti yang berlaku ke atas calon presiden Amerika Syarikat Mitt Romney baru-baru ini.
Dalam perhimpunan agung Umno baru-baru ini, presidennya dan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak juga mengingatkan delegasi tentang kekalahan Romney dan menjauhkan diri daripada menggunakan strategi lama menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13 nanti.
Lim (gambar) berkata PR perlu membuktikan kepada 13 juta pengundi yang terdiri 80 peratus berumur bawah 45 tahun, bahawa mereka lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN) dalam menguruskan isu pendidikan, ekonomi, pekerjaan, keselamatan awam dan rasuah.
Pembangkang juga perlu memenangi sekurang-kurangnya 70 peratus daripada hampir tiga juta pengundi baru, 60 peratus berumur bawah 30 tahun dan tiga peratus pengundi atas pagar yang mereka peroleh pada PRU 2008 untuk menawan Putrajaya, ujar beliau lagi.
Hal ini akan memberikan PR tujuh kerusi majoriti di Parlimen, tambah ahli parlimen Ipoh Timur itu dan serta-merta menamatkan penguasaan hampir setengah abad BN di Malaysia.
“Tapi hanya dengan penguasaan ke atas golongan pertengahan dengan utuh dan penyelesaian yang baik mampu membantu PR mencapai matlamat untuk ke Putrajaya,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.
“Jika PR mengulangi kesilapan BN dan Republikan yang hanya mendekati pengundi yang sudah menjadi 'asas', maka kita akan beri undi tersebut kepada BN (berbandiing dengan BN memenangi undi tersebut daripada kita),” nasihat beliau.

Kikis sentimen anti Melayu, DAP perlu lebih ramai Melayu isi kepimpinan tertinggi

GEORGE TOWN, 13 Dec — Perwakilan DAP digesa mengundi sekurang-kurangnya lima calon Melayu ketika Kongres Nasional DAP hujung minggu ini.
"Sejumlah lapan calon dijangka bertanding dalam pemilihan parti hujung minggu ini .. jadi kami mengharapkan perwakilan akan mengundi sekurang-kurangnya lima calon Melayu untuk jawatan di peringkat Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP," kata Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang, Rahmad Isahak.
Jelas beliau, CEC perlu mempunyai sejumlah wakil Melayu untuk membuktikan kepada orang ramai bahawa parti berkenaan benar-benar sebuah parti pelbagai kaum.
"Jika DAP mahu memastikan ia tidak dilabel sebagai parti anti Melayu, perwakilan perlu memastikan calon Melayu dipilih ... bukan sekadar dilantik selepas pemilihan parti, " katanya.
Rahmad berkata, DAP memerlukan ramai pemimpin Melayu dalam CEC, tetapi bukannya seperti Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang dilantik menganggotai CEC sebagai timbalan presiden, namun meninggalkan parti tersebut.
"Kami tidak mahu Melayu yang tidak melaksanakan apa-apa unutuk Melayu seperti Tunku Abdul Aziz, yang tidak memberikan apa-apa sumbangan kepada komuniti Melayu selepas dilantik menyertai CEC," katanya lagi.

SKMM harus kemuka bidaan spektrum 4G, bukan hanya terus memilih Syed Mokhtar

Cara di mana lesen dan kuota dianugerahkan mesti dipersoalkan, tegas ahli parlimen DAP, Tony Pua. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 13 Dis — Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) seharusnya membuka bidaan terhadap spektrum 4G, dan bukannya terus memilih untuk memenuhkan poket sesebuah syarikat, kata ahli Parlimen pembangkang hari ini. Ahli Parlimen DAP, Tony Pua menegaskan di sini bahawa pengatur sepatutnya mengemukakan bidaan spektrum 4G-LTE jalur lebar, daripada terus memberikan kepada hartawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (gambar kanan).
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu juga turut menyindir Pengerusi SKMM Datuk Mohd Sharil Tarmizi kerana mendakwa pemberian 40MHz kepada syarikat Puncak, adalah untuk “memperkenalkan persaingan tambahan”, berkata penjelasan beliau mencabar logik seperti lapan pemain sedia ada dalam industri seharusnya mencukupi untuk menjana persekitaran yang sangat kompetitif.
“Mengikut piawaian antarabangsa, lapan pemain adalah lebih daripada mencukupi untuk menjana persekitaran yang sangat kompetitif.
“Kebanyakan negara-negara maju lain jauh lebih kurang daripada lapan pemain dalam industri, tetapi kekal sangat berdaya saing dan inovatif,” katanya dalam satu kenyataan di sini.
Pua berkata, kenyataan Sharil bermakna bahawa lapan pemain lain tiada dalam persaingan untuk menyediakan inovasi, dan berkata bahawa SKMM kemudian harus bertanggungjawab untuk membolehkan firma-firma untuk berpakat sulit.

Deepak dakwa adik Najib bayar PI Bala...Rasuah yang tak boleh disiasat..!!!


 
Ahli perniagaan Deepak Jaikishan menamakan seorang adik perdana menteri Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwanya bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun (SD) kedua.

Dakwanya lagi, beliau turut bertanggungjawab mempertemukan Datuk Nazim Razak dan Balasubramaniam, tetapi urusan pembayaran wang kepada Bala itu, dakwanya, dilakukan Nazim.

"Saya mengesahkan kenyataan saya sebelum ini bahawa Datuk Nazim menyertai pertemuan untuk memudahcara apa-apa yang perlu dilakukan.

"Penglibatan saya hanya untuk mempertemukan semua orang," dakwanya dalam wawancara dengan Malaysiakini.

Bala pada awalnya menandatangani satu akuan berkanun mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Salun Kelantan: The Star makin tidak senonoh


KUALA LUMPUR: Akhbar milik MCA, The Star terus bersikap 'tidak senonoh' apabila berterusan mengeksploitasi isu khalwat dan salun di Kelantan, sedangkan lebih banyak isu utama yang perlu dimainkan akhbar berbahasa Inggeris itu.

Naib Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPP), Vincent Lee (gambar) berkata perbuatan The Star itu menjurus kepada mainan akhbar Utusan Melayu.

Beliau berkata tindakan The Star itu lebih kepada cubaan menakut-nakutkan golongan bukan Islam terhadap PAS memandangkan akhbar milik MCA itu lebih dibaca golongan bukan Islam.

"Secara jelas, saya melihat akhbar The Star sudah menjadi Utusan Melayu, yang tidak lagi membincangkan soal masa depan negara.

Daftar pemilih segera, rugi tidak mengundi PRU13


KUALA LUMPUR: PAS Wilayah Persekutuan (PAS WP) menggesa semua rakyat Malaysia yang telah berusia 21 tahun dan ke atas untuk mengambil kesempatan mendaftar diri sebagai pemilih.

Ketua Penerangannya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz (gambar) berkata, ini kerana tempoh pendaftaran pemilih hanya sehingga 31 Disember 2012 dan selepas itu kemungkinan besar rakyat Malaysia yang tidak berdaftar atau lambat mendaftar tidak berkesempatan mengundi dalam Pilihanraya Umum ke-13.

Katanya, PAS WP menjangkakan pilihanraya umum akan diadakan pada pertengahan atau akhir bulan Mac 2013 dan mandat kerajaan paling akhir adalah pada bulan April 2013.

Justeru, ujarnya hanya daftar pemilih yang diwartakan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR)  bagi suku ke empat 2012 (sehingga Disember 2012) sahaja akan digunakan sebagai daftar pemilih yang sah.

“Bulan Disember 2012 telah berlalu hampir separuh bulan, dan tinggal separuh bulan lagi untuk dihabisi. Rakyat mesti menggunakan sepenuhnya ruang yang ada sebelum tamatnya bulan Disember 2012 bagi mengelakkan hak mereka dinafikan,” katanya dalam satu kenyataan.

Retreat pemimpin KEADILAN rangka strategi terkini hadapi p’raya

KUALA LUMPUR 13 Dis: KEADILAN mengadakan retreat pemimpin tertinggi parti itu bermula hari ini dan esok di Selangor, kata Setiausaha Agungnya, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
Katanya, program itu bertujuan merangka strategi terkini parti tersebut menjelang pilihan raya yang bakal diadakan selewat-lewatnya tahun hadapan.
Ahli Parlimen Machang itu berkata, KEADILAN akan melaksanakan strategi yang diguna pakai oleh parti AK di Turki yang meletakkan anak-anak muda untuk mengetuai jentera strategik dan media baru untuk memantapkan lagi penguasaan mereka di internet.
“Dan dalam engagement saya dengan mereka, saya dapati juga keadaan tersebut boleh kita apply (laksanakan) dalam konteks Malaysia kerana anak muda ini, dia tidak berminat lagi dengan media tradisi ini, bahkan media parti pun dia dah tak berapa minat.
“Sebagai respon kepada ini, KEADILAN juga merekrut aktivis anak muda khusus untuk menangani kempen media baru ini. (Ia) masih di bawah saudara Nik Nazmi (Nik Ahmad), tetapi rekrut baru yang kita buat termasuk saudara Praba Ganesan, YB Sim (Tze Tzin) dan ada lagi beberapa recruitment terus kepada pejabat Ketua Pembangkang,” katanya Saifuddin dipetik.

12-12-12 : Sambut hari jadi ke- 100

Perogol bersiri hadapi tujuh tuduhan berasingan di Bentong, Raub

People & Power - Afghanistan: An Army Prepares

US analyst: Syria scud missiles 'a profound escalation'

Today in History for December 13th

Deepak to release 'tell all booklet' on Rosmah

Kempen 'R' Terengganu Bermula Secara Rasminya

Himpunan Kebangkitan Rakyat Pahang Part 2 - Ucapan Wakil Stop Lynas

Himpunan Kebangkitan Rakyat Pahang Part 1 - Pelancaran Royalti Pahang

Dulu Umno Sekarang PAS; Cikgu Mad Yakin PR Menang PRU 13

Sidang Media Dato Dr Fadzli | Samseng gunting rambut | Tindakan kebudak- budakan | 12 Dec 2012

Nasaruddin Daud - Umno Tolak Hudud Tp Umno Hanya Mahu Nama Negara Islam

Selangor Masih Destinasi Unggul Pelaburan - INFO 12

Dato Takiyuddin Hassan | Tangguh kuatkuasa lesen kedai gunting rambut utk Non Muslim | 12 Dec 2012

RM5 Million : Cash for Bala paid by PM's brother, claims Deepak 
EXCLUSIVE Carpet trader Deepak Jaikishan has named the premier's younger brother Mohd Nazim Abdul Razak as the person who paid P Balasubramaniam in return for the former private eye signing his controversial second statutory declaration (SD).

"I affirm what was earlier said that Datuk Nazim joined the meeting to facilitate whatever needed to be done. My involvement was just to get everyone together," he told Malaysiakini in an interview yesterday.

NONEHe said that he did this as a favour to PM's wife Rosmah Mansor after receiving a call from her.

Balasubramaniam, who had gone public with the first SD on July 3, 2008 linking PM Najib Razak to murdered Mongolian woman Altantuya Shaariibuu, claimed he was coerced to sign the second declaration refuting his earlier one.

The private investigator, who is now living in exile with his family in India, also claimed that he was paid off in cash later - with more money promised to him - after he agreed to sign the SD and relocate himself and his family out of the country.

According to Deepak, the money paid to Balasubramaniam came from "Datuk Nazim and his resources".

"Yes," he replied when asked again to confirm that the "Datuk Nazim" he mentioned was indeed Najib's brother.

Apparently promised RM5 million for his about-turn, Balasubramaniam said he received a total of RM750,000 in instalments before the payments eventually stopped.