Ahad, 18 November 2012

Muktamar 58 ; Bekas OCPD Dan SB Bahas Usul Pilihanraya Yang Bersih

Oil Pump Attendant Isi Minyak RON95 Pada Kereta Warga Asing - Ustaz Azhar

Hukum Upah DAGING Pada Pelapah Daging KORBAN - Ustaz Azhar Idrus

Pengajaran Kisah Malaikat BEDAH Dada Nabi Muhammad S.A.W - Ustaz Azhar

Ubah Slip GAJI Untuk Lulus LOAN Pinjaman - Ustaz Azhar Idrus

Jamak QASAR Musafir Lebih 2 Marhalah - Ustaz Azhar Idrus

Dana khas untuk guru Pasti

Syor jadi PM, syok juga sepintas lalu - kata Hadi

Hadi bidas Dr M isu 'hudud untuk semua'

Hanifa Maidin : Usul Piliharaya Bersih - Pas Pusat

Yb Dr Dzul : Perbahasan Usul Politik

Cikgu Mala : Perbahasan Usul Politik

Ust Idris Ahmad : Usul Politik - Pas Pusat

Tahaluf Siyasi Salah Satu Jalan Dakwah

"Presiden telah mengatakan dengan tegas bahawa perlaksanaan syariat Islam akan dilaksanakan mengikut lunas-lunas demokrasi, maka ini membunuh segala hujah bahawa kita takut untuk berhadapan dengan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat" tegas Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub dalam penggulungan ucapan dasar presiden semalam. Beliau menambah lagi UMNO cuba melahirkan pandangan umum bahawa PAS tidak mampu untuk menzahirkan perjuangan Islam yang dibawa.
Menurut beliau lagi, Dokumen Negara Berkebajikan yang PAS tampilkan dipegang oleh ahli-ahli Parlimen bukan sekadar dari kalangan PAS tetapi di kalangan ahli Parlimen UMNO Barisan Nasional di samping menjadi perbahasan yang menunjukkan apa yang PAS bawa akan memberi sumbangan besar kepada negara. "Oleh itu tidak timbul masalah kita tidak dapat memberi penjelasan tentang Islam. UMNO BN cuba untuk pamerkan bahawa kita takut dengan rakan-rakan kita dalam DAP. Saya suka untuk  memberi penjelasan bahawa kita nyatakan tentang dasar kita di depan DAP dan di belakang mereka, kita berterus terang. PAS bukan parti yang berpura-pura," tegasnya.
Merujuk kepada ucapan Dato' Presiden tentang tahaluf siyasi beliau berkata bahawa dalam menonjolkan tahaluf siyasi PAS tidak pernah rugi walau sebesar zarah pun. Malah rakan DAP ada berjumpa dengan Tuan Guru untuk bertanyakan tentang ayat Al-Quran dan membaca ayat Al-Quran dalam ceramah mereka. Ini merupakan suatu keadaan yang tidak pernah berlaku di kalangan MCA walaupun mereka sudah lama berkawan dengan BN. "Ini merupakan keluasan dakwah yang dapat kita tampilkan dengan wajah besar kita apabila kita memberi peluang kepada mereka. Kita perlu beri peluang kepada orang bukan Islam dalam DAP untuk faham tentang Islam," ujarnya lagi.

Hudud : PAS tidak paksa bukan Muslim terima

KOTA BHARU, 18 Nov — Pelaksanaan hukum hudud adalah hak orang Islam dan PAS tidak memaksa golongan bukan Islam menerima hukum itu, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Abdul Hadi ketika sidang media sejurus tamat Muktamar Tahunan PAS ke-58 di Pusat Tarbiah Islamyiah Kelantan (Putik) hari ini bagaimanapun menegaskan PAS akan melaksanakan hudud melalui proses demokrasi.
"Hudud hak kita ... dan kita tidak paksa orang bukan Islam, dan kita akan melaksanakan melalui proses demokrasi.
"Hak bukan Islam diizinkan untuk agama mereka ... contohnya  arak, itu diizinkan agama dia ... walaupun Islam mengharamkan, tetapi itu hak dia," katanya kepada pemberita.
Mengambil contoh penjualan arak kepada bukan Islam di Kelantan, Abdul Hadi (gambar) menjelaskan itu adalah salah satu perkara di dalam hudud.
"Di Kelantan kita benarkan jual arak kepada bukan Islam ... itu adalah hudud, tetapi bukan untuk Islam," katanya lagi.
Memetik laporan Bernama sebelum ini, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahu PAS memperjelaskan tafsiran mereka mengenai pelaksanaan hukum hudud.
Beliau berkata pelaksanaannya harus berlandaskan keadilan sepertimana yang terkandung dalam ajaran Islam.
Dr Mahathir berkata parti itu seharusnya melaksanakan hukum yang dapat diterima pakai oleh semua golongan termasuk bukan Islam sesuai dengan kedudukan negara ini yang mempunyai penduduk berbilang agama.
"Saya hendak tahu hudud yang dikenakan oleh orang Islam dan bukan Islam itu sebagai adil seperti yang dikehendaki oleh agama Islam.

USUL Politik (Dewan Pemuda PAS Pusat)

Menyedari bahawa AES dilaksanakan tanpa perencanaan dan kajian yang komprehensif;
Menginsafi bahawa AES adalah projek kroni kapitalisme regim UMNO dan BN dengan bermatlamatkan mengumpul kekayaan dengan cara yang salah.
Menyedari bahawa AES ditolak oleh majority rakyat Negara ini;
Maka dengan ini, Dewan Pemuda PAS Pusat mencadangkan Muktamar Tahunan PAS kali ke 58 yang bersidang pada 2-4 Muharram 1434H bersamaan 16-18 November 2012 di Pusat Tarbiyah Islamiyah (PUTIK) Kelantan mengambil ketetapan berikut :
     1. Mendesak supaya AES ditangguhkan serta merta bagi mengelakkan penganiyaan kepada rakyat Negara ini.
     2. Mendesak supaya satu tatacara kelola trafik yang baru berdasarkan kajian dan juga piawaian Negara maju yang lebih bersifat edukatif kepada pengguna jalan raya Negara ini.

USUL Organisasi (Dewan Ulamak PAS Pusat)

Menyedari bahawa masa depan PAS untuk memerintah Malaysia adalah sesuatu yang tidak mustahil. Bagi melangkah kehadapan  dalam meyakinkan rakyat dengan dasar Islam yang dibawa oleh PAS, ia memerlukan keyakinan terhadap kualiti kepimpinan dan pengurusan PAS dalam memertabatkan Islam.
Maka, di sini letaknya peranan Majlis Syura Ulama PAS untuk memastikan setiap yang diberi tanggungjawab memimpin parti dan kerajaan di bawah PAS benar-benar mematuhi syariat.  Sewajarnya pematuhan kepada syariat ini diaudit secara berstrukturdan mempunyai unit berautoriti untuk menjalankan pengauditan tersebut yang berada di bawah naungan majlis syura ulama' PAS.
Pengauditan ini juga merangkumi semua aspek termasuk urusan pentadbiran dan penglibatan pemimpin-pemimpin PAS yang memegang jawatan di dalam parti dan kerajaan supaya memenuhi pematuhan syariat dan tidak melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan syariat.
Ini sekaligus akan mempertingkatkan tahap kompintensi kepimpinan yang dipelopori oleh kepimpinan ulama' yang bersumberkan kepada AlQuran, assunnah, ijma' dan qiyas.
Maka dengan ini, Dewan Ulamak PAS Pusat mencadangkan Muktamar Tahunan PAS kali ke 58 yang bersidang pada 2-4 Muharram 1434H bersamaan 16-18 November 2012 di Pusat Tarbiyah Islamiyah (PUTIK) Kelantan mengambil ketetapan berikut : 

Majlis Syura Ulama' PAS menubuhkan sebuah unit audit syariat bagi tujuan mengaudit perjalanan badan eksekutif yang terdiri daripada ahli jawatankuasa PAS, Badan Perhubungan PAS Negeri dan kerajaan negeri yang ditadbir di bawah PAS.

USUL Antarabangsa (Dewan Pemuda PAS Pusat)

Gaza kini berkubang dgn darah kembali di bulan muharram yg bersejarah. Krisis kemanusian terus menyelimuti bumi Palestin semenjak tahun 1948 dan dijangka terus merobek duka bumi isra' selagi mana hak palestin tidak dikembalikan. Dalam tempoh 48 jam ini bedilan dan ledakan telah membunuh puluhan warga Gaza dan mencederakan ratusan yg lain.
Krisis terkini Gaza saat muslim Rohingya juga dirobek,dikucil dan tak pedulikan oleh masyarakat antarabangsa.puluhan ribu yg telah terbunuh,disakiti,dinafikan hak sbg warganegara sedangkan dalam sejarah terbukti muslim Rohingya mempunyai kerajaan semenjak abad ke 7. Kini muslim Rohingya menjadi pariah di negara sendiri, malah dikhianati oleh kerajaan sekular Bangladesh.
Maka dengan ini, Dewan Pemuda PAS Malaysia mencadangkan Muktamar Tahunan PAS kali ke 58 yang bersidang pada 2-4 Muharram 1434H bersamaan 16-18 November 2012 di Pusat Tarbiyah Islamiyah (PUTIK) Kelantan mengambil ketetapan berikut :
  1. Mendesak kerajaan Malaysia melalui Parlimen menerima usul tergempar berkaitan Palestin dan juga Rohingya yang sedang meringgis.
  2. Menggesa supaya pihak OIC, liga Arab dan PBB mengambil tindakan serta merta terhadap isu ini yg sedang menjadi duri di hati ummah.
  3. Mendesak kerajaan Malaysia menyatakan sikap yg tegas serta menggunakan seluruh mekanisme operasi yg paling optima untuk membantu krisis kemanusiaan yg berlaku di Gaza serta Arakan.

USUL Pendidikan (Dewan Muslimat PAS Pusat)

Menyedari bahawa mutakhir ini terlalu banyak aduan yang diterima oleh Lajnah Pendidikan Dewan Muslimat PAS Pusat berkaitan Isu Pentaksiran Berasaskan Sekolah ( PBS) yang begitu membebankan guru dan warga seolah – olah dilayan seperti ‘robot’ dan ‘hak serta masa rehat guru’ telah ‘dirampas’.
Menyedari Laporan Buletin Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK) pada tahun 2008 terdapat menyatakan banyak aduan bahawa amalan birokrasi dari pihak atasan yang mengarahkan guru di sekolah melakukan tugas- tugas perkeranian, khasnya dalam pengisian borang, butiran yang terlalu banyak,dan telah mewujudkan ‘tekanan kerja yang melampau’di kalangan guru.
Menyedari betapa banyaknya urusan dokumentasi ,kerja- kerja perkeranian serta pemprosesan markah dalam pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah( PBS) sekaligus telah menjejaskan tumpuan dan perancangan rapi yang boleh dilakukan oleh guru terhadap keberkesanan pengajaran dan pembelajaran (p&p).

USUL Politik (PAS Pusat)

Menyedari sokongan rakyat kepada Umno BN semakin merosot menjelang PRU 13 dan tongkat sakti MCA, Gerakan dan MIC sudah patah, bagi menarik sokongan orang bukan Melayu kepada BN.
Menyedari bahawa Umno hanya perlu menarik sokongan orang Melayu untuk menjamin kelangsungan pemerintahan BN di dalam PRU akan datang, maka mereka menggunakan pendekatan dengan apa cara sekali tanpa menghirau soal dosa dan pahala, tanpa mengira isu yang dibangkitkan benar atau salah.
Menyedari hakikat ini maka mereka menggunakan Melayu, Agama dan Raja untuk menunjukkan mereka adalah juara memperjuangkan Melayu. Walaupun hakikatnya Umno seperti pencuri menjerit pencuri..
Maka Muktamar PAS Kali ke 58 yang bersidang pada hari ini 2-4/ Muharam 1434 bersamaan 16-18/Nov/2012 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (PUTIK) perlu mengambil tindakan yang lebih agresif supaya agenda pembohongan Umno tidak termakan oleh rakyat dengan
  1. Memperhebatkan siri penerangan pengkhianatan Umno kepada orang Melayu melalui berbagai medium seperti ceramah, risalah, banner, media baru.
  2. Menyakinkan pengundi Melayu bahawa PAS mampu menjaga Melayu, lebih baik daripada Umno. Persetujuan untuk mengekalkan hak istimewa Bumiputera telah disetujui di dalam konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama di Shah Alam.
  3. Menerangkan pembohongan Umno yang mengatakan bahawa Dap akan menjadi PM jika Pakatan Rakyat menang. Sedangkan kerusi majoriti bukan melayu hanya 45 kerusi sahaja, jika dimasuk kerusi Sabah dan Sarawak hanya 69 kerusi daripada 222 kerusi.
  4. Menerangkan kemampuan PAS yang memerintah negeri Kelantan selama 22 tahun, sehingga mampu menurun kadar kemiskinan daripada nombor 2 kepada nombor 4 walau pun dinafikan hak oleh kerajaan pusat.
  5. Menerangkan kemampuan PAS di Kedah bersama PR telah mampu menunjukkan prestasi yang baik walaupun terpaksa menanggung beban hutang yang ditinggal oleh BN sebanyak RM1.8 bilion.

USUL Mewujudkan Pilihan Raya yang Bersih dan Adil (PAS Pusat)

Menyedari semakin banyak taktik kotor serta pelbagai bentuk penipuan yang telah di jalankan oleh Kerajaan (UMNO/BN) untuk memastikan mereka berjaya mengekalkan kuasa di Putrajaya di dalam dalam PRU ke-13 dengan cara yang paling tidak bermaruah.
Menginsafi Kerajaan (UMNO/BN) tidak serius dalam usaha untuk membersihkan sistem pilihan raya, walaupun Jawatankuasa Khas Parlimen dibentuk dalam menangani isu ini, namun tuntutan yang dikemukakan tetap diabaikan. Bahkan, Kerajaan (UMNO/BN) berusaha untuk melindungi kepentingan mereka di dalam Pilihanraya dengan meminda undang-undang piliharaya antaranya memasukkan Seksyen 9A di dalam Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 yang tidak membenarkan daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dicabar di mahkamah
Memaklumi Kerajaan (UMNO/BN) juga tidak menghormati pendirian rakyat apabila gagal mengambil peduli tuntutan-tuntutan yang dikemukakan oleh Jawatankuasa BERSIH bagi mewujudkan pilihan raya yang bersih dan adil.

Muktamar lulus usul 'lebih agresif serang Umno'

Muktamar PAS hari ini meluluskan sebulat suara mendesak kepimpinan parti dan ahli akar umbi supaya lebih agresif menyerang Umno dengan mendedahkan apa yang didakwanya agenda pembohongan parti itu supaya rakyat tidak termakan, menjelang pilihan raya umum ke-13.

Usul itu menyebut, tindakan tersebut dibuat dengan menyedari sokongan rakyat kepada Umno semakin merosot menjelang pilihan raya umum dan "tongkat sakti MCA, Gerakan dan MIC sudah patah bagi menarik sokongan orang bukan Melayu kepada BN".

Menurutnya, menyedari bahawa Umno perlu menarik sokongan orang Melayu untuk menjamin kelangsungan pemerintahan BN dalam pilihan raya umum akan datang, maka mereka didakwa menggunakan pendekatan dengan apa cara sekali.

Menyedari hakikat itu, tambahnya,  mereka didakwa menggunakan Melayu, agama dan raja untuk menunjukkan mereka adalah juara memperjuangkan Melayu.

Sehubungan itu, antara ketetapan yang diambil ialah siri penerangan kepada orang Melayu melalui berbagai medium seperti ceramah, risalah, banner dan media baru.

Boleh murtad jika perlekeh Islam


KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, sesiapa sahaja orang Islam yang memperlekeh agama Islam dengan sengaja maka ia boleh jatuh kepada murtad (terkeluar dari Islam).

Katanya, tindakan memperlekeh Islam boleh berlaku dengan banyak cara termasuk menolak Islam sebagai dasar perjuangan kerana menganggap Islam itu sudah lapuk dan tidak sesuai lagi zaman ini.

"Tak kira siapa pun kalau tok guru berserban berjanggut sekalipun kalau tolak islam dengan hati yang sengaja, dia kata Islam tak guna, dia murtad sekalipun tak ada mufti bagitau dia.

"Umno tolak Islam maka nampak dia telah memperlekeh Islam. Dia buang Islam macam buang ubat habis tempoh. Boleh jadi yang tolak Islam tu murtad dah, boleh jadi dia jahil, boleh jadi dia tak faham," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Muktamar Tahunan PAS kali ke 58 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (Putik) di sini hari ini.

Menteri Besar Kelantan itu juga berkata, bagaimana PAS boleh percaya dengan ajakan Umno untuk bersama-sama mereka membela Islam sedangkan sejarah membuktikan Umno sendiri menolak ulamak dalam biro agama Umno waktu perjuangan kemerdekaan dahulu.

"PAS bukan dicipta oleh orang PAS tapi oleh biro agama Umno. Kami hanya jaga sahaja.

Ulamak : Undi calon bukan Islam untuk politik Islam


KOTA BHARU: Majlis Syura Ulama PAS mengarahkan ahli parti mengundi calon PAS dari bukan Islam bagi melawan BN pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Naib Ketua Dewan Ulama, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed berkata, Majlis Syura Ulama sudah berijtihad bahawa PAS boleh bekerjasama dengan parti bukan islam dalam mencapai matlamat politik Islam.

"Untuk mencapai matlamat politik Islam, ulama telah berijtihad untuk menentukan wasilahnya.

"Antaranya ulama dalam PAS berijtihad dengan merujuk kepada ijmak dan qias telah membenarkan tahaluf siyasi dengan parti lain baik parti Islam atau bukan Islam sebagai satu wasilah mencapai kemenangan dalam PRU ke-13.

"Rentetan daripada tahaluf siyasi maka ahli PAS diarah mengundi calon-calon bukan Islam daripada DHPP dalam pilihan raya akan datang," katanya sewaktu menyampaikan ucapan penangguhan di Muktamar Tahunan PAS kali ke-58 di Putik hari ini.

PAS siap hadapi PRU di tahap maksima

(Ustaz Hadi bersama Mohamad Sabu dan Mustafa menjawab soalan dari para perwakilan dalam sidang media selepas selesai muktamar)

KOTA BHARU: Persiapan PAS bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 berada pada tahap maksimum di seluruh negara, kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, persediaan rapi bukan sahaja ditunjukkan di negeri-negeri di bawah PAS tetapi juga di negeri-negeri di bawah pemerintahan BN.

"Saya bukan sahaja melihat mood perwakilan tapi melawat seluruh negara, ke kawasan-kawasan parlimen dan saya dapati persediaan pilihan raya sangat baik dan sangat memuaskan hati saya.

"Bukan sahaja di negeri-negeri PAS sudah memerintah tetapi termasuk di negeri bukan PAS memerintah termasuk Sabah dan Sarawak," kata beliau pada sidang media sejurus berakhirnya Muktamar Tahunan PAS kali ke-58 di Putik hari ini.

Nik Aziz: Tak salah doa jatuhkan Umno-BN


Nik Abdul Aziz Nik Mat, Haron Din
Nik Abdul Aziz Nik Mat memperkatakan sesuatu kepada Haron Din pada hari ketiga Muktamar Tahunan Pas ke-58, hari ini
[DIKEMAS KINI] KOTA BHARU – Pas menyifatkan tindakan mendoakan kehancuran Umno dan Barisan Nasional (BN) itu adalah sebagai sesuatu yang wajar dan bukannya kesalahan.
Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tindakan mendoakan parti itu hancur adalah kerana BN didakwa menolak Islam.
Dakwanya, tindakan BN menolak Islam secara jelas menunjukkan parti itu memperlekehkan agama tersebut kerana ia berkait soal akidah.
Beliau turut memberikan contoh kisah Nabi Nuh AS yang memohon kepada ALLAH SWT untuk menghancurkan kaumnya ketika itu yang tidak mematuhinya.
“Bila Umno tolak Islam apa taraf Islam? Takkan nak biar? Tak salah doa macam itu kerana dalam al-Quran sendiri menyebut mengenai kisah di zaman Nabi Nuh AS yang berdakwah tetapi ditolak kaumnya yang mempunyai pengikut dan harta banyak.
“Akhirnya Nabi berdoa supaya Tuhan musnahkan orang itu kerana sekiranya tak dimusnahkan nanti bila orang itu beranak maka anaknya pula melawannya jadi jangan tinggalkan seorang pun,” katanya pada sidang media selepas Muktamar Tahunan Pas ke-58 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan di sini, hari ini.

Pas: Doa 'KO BN' khusus hadapi PRU13


Abdul Hadi Awang PENGKALAN CHEPA - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, doa yang dialunkan pada Himpunan Kebangkitan Rakyat kelmarin tidak perlu diselitkan dengan doa untuk umat Islam yang menjadi mangsa keganasan di bumi anbia.

"Kita selalu (doa) dah dalam khutbah," katanya.

Namun kata beliau, boleh juga menganggap doa pada malam tersebut merangkumi rakyat di rantau itu kerana "dalam doa itu sudah diumum untuk menangkan mereka yang dizalimi jadi... termasuklah Palestin."

Hadi diminta mengulas kritikan pimpinan Umno termasuk blogger-blogger berhubung doa yang dipimpin oleh adik Mursyidul Am Pas yang meminta kehancuran Umno-BN.

Jangan polemikkan isu jawatan PM

Pertanyaan spontan wakil Dewan Ulamak Hairun Nizam Mat Hussein semasa membahas ucapan dasar presiden di muktamar Pas pagi semalam yang berbunyi, siapa lebih baik untuk memimpin Malaysia di masa akan datang kalau bukan Tuan Guru Presiden", disambut kurang senang oleh sesetengah pihak di luar Pas. Pertanyaan spontan itu sudah tentu ia akan disambut dan dimamah oleh media massa PB dengan lazat dan berahi.


Abdul Hadi dan Anwar: menerima konsensus.
Bagaimana pun bagi saya pertanyaan atau pun pernyataan itu tidak perlu disambut dengan rasa terkejut. Memang tepat dan kena pada keadaannya pun, apa dinyatakan oleh ulamak muda Pas itu.

Sebagai presiden parti sewajarnya kalau ahli dan penyokong Pas mengharapkan Abdul Hadi menjadi perdana menteri dan tidak tokoh-tokoh lain. Apa lagi pandangan itu dilontarkan di dalam muktamar Pas, bukannya kongres Pakatan Rakyat. Ia juga bukan melanggar mana-mana peraturan atau terma perjanjian?

Mereka yang merasakan Anwar Ibrahim lebih kompitem sebagai perdana menteri tentu kurang senang dan tidak seronok dengan pernyataan itu. Pernyataan itu seperti mahu mencabar kedudukan Anwar. Tetapi janganlah melatah dan mula membuat tuduhan-tuduahan liar terhadap pernyataan wakil ulamak itu. Pernyataan itu perlu dianggap bersifat peribadi dan bukan satu konsensus dari muktamar untuk didebatkan. Pernyataan itu hanya dari seorang muktamarin saja dan tidak merupa resolusi dari mana-mana dewan.

Muktamar PAS terus perkukuh Pakatan Rakyat


KOTA BHARU: PAS terus beriltizam memperkukuhkan Pakatan Rakyat dengan mengambil kira parti itu tidak boleh bersendirian di Malaysia dalam suasana masyarakat majmuk, kata Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Begitu juga kata Presiden PAS itu, Umno tidak boleh bersendirian memerintah negara dalam suasana masyarakat yang pelbagai.

“Kita memerintah dalam suasana masyarakat majmuk. Melalui Pakatan Rakyat kita berjaya menghasilkan resolusi dalam tiga konvensyen yang diadakan,” katanya ketika menyampaikan ucapan penangguhan pada hari akhir muktamar di Putik hari ini.

Ucapannya mengambil masa lebih sejam itu mempertegaskan kesepakatan dalam Pakatan Rakyat menyentuh perkara yang sudah termaktub dalam perlembagaan.

Saya rela mati selepas Islam menang - Presiden PAS


KOTA BHARU: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, beliau tidak berminat untuk menjadi perdana menteri dan "biarlah Islam menang dahulu sebelum beliau mati."

"Saya minta tuhan jadikan cita-cita saya menangkan Islam dahulu, lepas tu nak mati-matilah," ujarnya ketika dalam ucapan penangguhan
Muktamar Tahunan PAS kali ke-58 di Putik, petang tadi.

Beliau memberi respons itu ekoran ada perwakilan mencadangkan Abdul Hadi diangkat menjadi Perdana Menteri sekiranya menang dalam pilihan raya nanti.

Ustaz Hadi bagaimanapun mengucapkan ribuan terima kasih diatas kepercayaan Dewan Ulamak untuk melihat beliau menjaedi perdana menteri tetapi katanya, yang lebih penting Islam yang menang.

Sewaktu ucapan penangguhan hari ini, wakil Ulama dan Muslimat sekali lagi menegaskan hasrat itu.

Abdul Hadi sebelum ini, juga memberitahu beliau sanggup menjadi nelayan semula dan seboleh-bolehnya mahu menjadi khadam rakyat.

Tiada masalah Hadi jadi PM, boleh bincang - Anwar

ceramah selamatkan malaysia pas shah alam 090111 anwar ibrahim dan hadi awangKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau tiada masalah sekiranya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi perdana menteri seperti yang disyorkan oleh seorang perwakilan Dewan Ulama di Muktamar PAS ke-58.

"Tiada masalah... tiada masalah. Tak ada apa. Kita boleh bincang dengan baik," kata Anwar ringkas ketika ditanya pemberita selepas merasmikan Konvensyen Halatuju Pendidikan Negara di Universiti Selangor (Unisel) Shah Alam hari ini.

Semalam, perwakilan Dewan Ulama PAS Pusat, Hairun Nizam Mat Hussain menegaskan Abdul Hadi merupakan calon terbaik untuk menjadi perdana menteri.

Bagaimanapun, pada sidang medianya, Abdul Hadi berkata seorang pemimpin diajar dalam Islam bahawa tidak boleh minta untuk menjadi pemimpin.

Hadi bersedia dilantik jadi PM

KOTA BHARU, 18 Nov — Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini berkata, beliau bersedia untuk menjadi perdana menteri, seperti yang dibangkitkan kebanyakan perwakilan dalam Muktamar Tahunan ke-58 PAS. "Saya alu-alukan nak lantik jadi perdana menteri ... tetapi saya minta Allah menangkan kita, bila menangkan Islam, lepas tu nak mati-matilah," katanya ketika ucapan penggulungan di Pusat Tarbyiah Islamyiah Kelantan (Putik) di sini.
Ahli Parlimen Marang itu (gambar) dilihat mengeluarkan kenyataan sedemikian sebagai respon kepada sesi terakhir muktamar hari ini yang menyaksikan semakin ramai perwakilan membangkitkan pendirian melantik beliau sebagai perdana menteri.
Pakatan Rakyat (PR) bagaimanapun telah mempunyai kesepakatan untuk memilih Datuk Seri Anwar Ibrahim menjawat jawatan itu jika berjaya menawan Putrajaya.
Antara perwakilan yang membangkitkan perkara itu adalah daripada Dewan Ulama PAS, dan juga Dewan Muslimat parti Islam berkenaan.

Hudud: Hadi bidas kenyataan terbaru Mahathir


Hadi Awang, Nik Aziz dan Haron Din
Pemimpin tertinggi Pas (dari kiri) Hadi Awang, Nik Aziz dan Haron Din pada hari terakhir Muktamar Tahunan Pas, hari ini. 
 
PENGKALAN CHEPA - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dibidas oleh pemimpin Pas apabila beliau mengutarakan pandangan supaya hukum hudud terpakai kepada semua golongan di negara ini.

"Ada beza antara adil untuk semua dan hak untuk semua.

"Ada hak orang bukan Islam, hak dia untuk mengizinkan apa yang ada dalam agama dia," kata Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di akhir Muktamar Tahunan Pas ke-58 hari ini.

Felda jual sawit ke Israel, PAS akan serah memo


KOTA BHARU: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman mengajak seluruh pimpinan dan ahli parti bersama-sama menyertai penyerahan memorandum ke pejabat Felda di Kuala Lumpur, 23 November ini.

(Mazlan menunjukkan invois jualan kelapa sawit Felda kepada Israel)


Beliau berkata, memorandum itu bagi membantah tindakan Felda menjual minyak sawit kepada syarikat Yahudi dan menuntut penjelasan Felda berhubung RM400 juta saham syarikat judi, Genting Berhad dalam Felda.

Mensasarkan 5,000 rakyat ke penyerahan memorandum tersebut, Mazlan yang juga Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) berkata, Anak akan bergabung dnegan NGO-NGO lain berarak ke ibu pejabat Felda di Jalan Semarak di ibu negara.

Israel Hancur Jika Islam Solat Subuh Berjemaah Seramai Solat Jumaat

Saya orang pertama sokong istihar harta

'Menang semua kerusi, baru layak pimpin negara'

Umno sebenarnya pengkhianat Melayu, raja dan Islam

KOTA BHARU: Menyedari hakikat Umno hanya perlu menarik sokongan orang Melayu dengan menggunakan Melayu, Agama dan Raja untuk menunjukkan mereka memperjuangkan Melayu, PAS harus memperhebatkan siri penerangan pengkhianatan Umno.

AJK PAS Pusat Idris Ahmad ketika membahaskan usul ini, berkata Umno BN akan menggunakan pendekatan dengan apa cara sekali pun tanpa menghirau soal dosa dan pahala, tanpa mengira isu yang dibangkitkan benar atau salah.

"Minggu depan, Umno akan melaungkan hidup Melayu dalam perhimpunan mereka, hakikatnya di luar Umno seperti pencuri menjerit pencuri," katanya ketika mengemukakan usul berkenaan.

Tambahnya, Umno sedar sokongan rakyat kepadanya semakin merosot menjelang PRU-13 malah tongkat saktinya MCA dan MIC sudah patah bagi menarik sokongan orang bukan Melayu kepada BN.

Beliau menggesa PAS wajar mempergiatkan siri pengkhianatan Umno melalui pelbagai medium seperti ceramah, risalah, banner dan menafaatkan media baru seperti Facebook, dan tweeter.

Idris Ahmad turut menyebut lebih 20 pengkhianatan Umno terhadap Melayu termasuklah menggadainya kira-kira 1.3 billion tanah orang Melayu pada tahun 1995.

JK PAS redakan keresahan isu kepimpinan ulama


Selepas empat hari bersidang termasuk melibatkan sayap-sayap parti, masih ada perwakilan yang meluahkan keresahan mereka berhubung dasar kepimpinan ulama  - yang menjadi tunjang kepada parti itu sekian lama.

Mereka merasakan kononya ada usaha merombak atau mengubah dasar itu, sehingga tidak mampu menahan kebimbangan mereka dan dihamburkan dalam perbahasan dalam Muktamar PAS ke-58 yang sedang berlangsung di Pusat Tarbiyah Islam Kelantan (PUTIK).
opposition boycott by-election 110107 mohamad sabuKebimbangan itu dilihat mungkin ada asasnya selepas kemenangan ramai golongan profesional dalam  pemilihan parti yang lalu, termasuk kejayaan Mohamad Sabu (kiri) - yang bukan berlatar agama - menang jawatan timbalan presiden, dan terbawa-bawa ke dalam muktamar kali ini.

Kemudian, penegasan perwakilan Dewan Ulama PAS Pusat dalam muktamar tahunan mereka di Perdana Resort, Kota Bharu pada 15 November lalu, dengan tegas mahu dasar itu dipertahankan sekaligus meluluskan usul mahu ulama diberi peranan dalam pentadbiran kerajaan negeri PAS.

Usul sebulat suara itu diluluskan kerana mahu ulama mempastikan kerajaan yang dipimpin oleh PAS tidak tergelincir daripada matlamat perjuangan PAS. Malah dewan itu mahu menjadi benteng dengan memelihara Islam daripada pemikiran yang merosakkan.

Keresahan itu diluahkan secara terbuka semalam, oleh sekurang-kurang dua perwakilan dari Pahang dan Pulau Pinang membangkitkan hal yang sama dalam perbahasan usul ucapan dasar Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bagaimanapun, sewaktu penggulungan ucapan dasar itu, bingkas beberapa kepimpinan tertinggi PAS pusat tampil meredakan keresahan para perwakilan itu dengan menafikan usaha "merombak" dasar itu yang telah diluluskan dalam Muktamar pada 1982.

NONEMenceritakan usul kepimpinan ulama yang diangkat menjadi dasar parti sewaktu beliau terlibat dalam Dewan Pemuda PAS, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (kanan) menegaskan beliau tidak fikir dasar itu akan diubah kerana yakin "tiada siapa yang berniat" untuk melakukannya.

"Usul kepimpinan ulama sudah dilembagakan dalam perlembagaan parti. Nak bawa kepimpinan ulama mesti pindaan perlembagaan apatah lagi, kalau nak rombak (perlu dibawa) kepada muktamar.

"Jadi usah ada kerisauan terhadap individu dalam parti konon berlakunya perubahan pimpinan daripada kepimpinan ulama ...Keputusan eksekutif mesti dirujuk ke Majlis Syura Ulama terlebih dahulu... Jadi usah ada risau dan takut akan berlaku perubahan kepimpinan ulama," katanya.

Kenyataan Mahfuz itu dilihat menghilangkan sedikit keresahan, namun rakan sejawatnya Datuk Husam Musa (bawah) pula mengukuh dengan kisah pendek bagaimana usul kepimpinan ulama diperkenalkan dan diluluskan selepas bekas presiden PAS Datuk Asri Muda melepaskan jawatannya itu.

NONEKatanya, selepas surat peletakan jawatan itu dibacakan, lantas seorang ulama Abdul Samad Noh bangun membaca sepotong ayat Al-Quran dan menyatakan "sesiapa yang menyokong PAS kerana Asri, Asri sudah pergi, tetapi sesiapa menyokong PAS kerana Allah dan Rasul, maka Allah dan Rasul tetap bersama kita".

"Ini memberikan keyakinan kepada saya bahawa kepimpinan ulama mempunyai ketrampilan yang sangat menarik. Dan saya berasa bertuah kerana sempat berada di bawah bimbingan YAB Datuk Mursyidul Am baik dalam PAS Kelantan atau di pejabat beliau pada waktu itu.

"Pelajaran yang paling penting daripada beliau, bagaimana mengolah gerakan Islam dan PAS diterima oleh masyarakat berbagai latar belakang kaum, dan bagaimana menghilangkan fobia bahawa Islam tidak mampu mentadbir," katanya.

NONETidak cukup dengan itu, seorang lagi Naib Presiden Salahudin Ayub (kiri) bangkit, mengukuhkan lagi hujah yang dinyatakan oleh ahli parlimen Pokok Sena dan exco kerajaan negeri Kelantan itu.

Salahudin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian itu berkata, beliau bersama-sama Mahfuz memikirkan usaha melahirkan ulama muda sewaktu mereka bergelumang dalam Dewan Pemuda PAS.

"Mereka inilah yang akan menggantikan tempat kita. Tidak akan putus era kecemerlangan ini. Kita belajar daripada Allahyarham Ustaz Fadhil Nor, Yusuf Rawa dan Tok Guru Nik Aziz yang ada pada hari ini," katanya.

Sambil merayu supaya tidak memikirkan adanya usaha merombak kepimpinan ulama, Salahudin menegaskan musuh cuba memecahbelahkan parti dengan perkara itu.

"Umno tidak boleh lawan kita, kerana kita ada kepimpinan ulama...Setiap muktamar wujudnya ulama dan tidak ulama. Setiap muktamar datang jarum-jarum beracun untuk menyerang kita. Kita menjunjung tinggi konsep kepimpinan ulama dan ini tidak mungkin berubah," tegas Salahudin.

Katanya, sepatutnya tenaga kedua-dua kumpulan itu digembleng dan disinergikan untuk kebaikan parti itu pada masa akan datang.

PAS Lulus 8 Usul Diterima Tanpa Bahas

PENGKALAN CHEPA, 18 Nov - PAS dalam Muktamar Tahunan kali Ke-58 yang bersidang pada hari terakhir ini meluluskan lapan usul tanpa dibahas.
Empat usul daripadanya dicadangkan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP). Dewan itu mengusulkan Usul Media Parti, Usul Agama, Usul Politik, dan Usul Dakwah Non-Muslim.
Manakala satu usul yang diluluskan berkenaan kebajikan dibawakan Dewan Muslimat PAS PUsat.
Tiga lagi usul yang diluluskan berkenaan pula ialah Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) diberi peluang bertanding Pilihan Raya ke-13, Menghapuskan Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), dan Himpunan BERSIH 4.0.
Pagi ini, di dewan Pusat Tarbiah Islam Kelantan (PUTIK) sedang berlangsung perbahasan lapan lagi usul untuk diluluskan.
Antara usul yang hangat dibahaskan usul perndidikan yang mendesak Kementerian Pelajaran Malaysia menangguh dan mengkaji semula Sistem Pentaktaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

Tanya Najib siapa Deepak dan K Iswaran


KOTA BHARU: Para wartawan diminta bertanya kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak siapakah orang yang bernama Deepak (Jaikishan) dan Kenneth Eswaran jika benar beliau perjuangkan Melayu.

"Kalau dia pemimpin Melayu, dia kena terang siapakah dua manusia yang mengelilingi kehidupan beliau," kata Dr Hairudin Abdul Malik, perwakilan Tambun.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul yang dibentangkan oleh PAS Pusat berhubung dengan pengkhianatan parti itu kepada orang Melayu ketika bercakap Pakatan akan mengkhianati Melayu jika menang nanti.

Siasatan Harakahdaily melalui Google mendapati, kedua-dua nama ini mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Najib khasnya isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor.

PRU13: Ada tokoh tertentu akan jadi calon PAS


KOTA BHARU: Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali memberitahu akan ada di kalangan calon PAS pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti yang bukan dari cadangan mana-mana cawangan, kawasan mahupun negeri.

Sebaliknya, calon-calon ini adalah pilihan pimpinan tertinggi parti yang merasakan perlu untuk mereka bertanding atas faktor tertentu.

Menurut Mustafa, kebiasaannya pejabat setiausaha agung akan meminta PAS negeri mencadangkan tiga nama sama ada untuk peringkat Dewan Undangan Negeri (Dun) atau Parlimen.

Negeri pula biasanya akan meminta cadangan nama calon itu daripada kawasan untuk diserah kepada pusat bagi diteliti oleh  jawatankuasa harian PAS dan kemudia Majlis Syura Ulamak.

Hijrah bersama PAS menuju Putrajaya


Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke-58 yang diadakan di Putik, Kelantan, merupakan muktamar yang terakhir bagi mempersiapkan jentera PAS untuk berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke 13.

Muktamar PAS bertepatan dengan sambutan tahun baru Maal Hijrah, yang jatuh pada Khamis lepas.

Tarikh Hijrah juga menandakan permulaan tahun dan tarikh baru bagi umat Islam. Ianya merujuk kepada sebuah perjalanan yang dilakukan Nabi Muhammad s.a.w. pada tahun 622 Masihi dari Makkah ke Madinah.

Hijrah merupakan satu strategi Nabi Muhammad s.a.w untuk mengembangkan Islam dengan aman. Hijrah membolehkan sebuah masyarakat Islam yang bersatu padu dan sempurna diwujudkan di Madinah.

Himpunan Kebangkitan Rakyat - Doa Solat Hajat Buat Umno- Bee End

Himpunan Kebangkitan Rakyat - Realisasikan Pilihanraya Yg Bersih

Perbahasan Ucapan dasar Penggulungan Dr Hatta

Perbahasan Ucapan dasar Penggulungan Datuk Husam Musa

Muktamar PAS lebih matang, elak bicara isu sensitif untuk kekal sokongan bukan Islam

KOTA BHARU, 18 Nov — Muktamar Tahunan PAS ke-58 yang terakhir menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan melabuhkan tirainya hari ini dilihat lebih matang berbanding tahun sebelumnya, kata penganalisis politik tanah air. 
Mereka turut berpendapat, PAS dilihat mengamalkan sikap berhati-hati dalam menyentuh isu sensitif seperti hudud yang berkemungkinan akan memberikan kesan sokongan daripada penyokong bukan Muslim mereka.
“Muktamar kali ini dilihat lebih baik ... mereka dilihat lebih membincangkan politik masa hadapan walaupun terdapatnya segelintir suara perwakilan yang keras, menyuarakan rasa tidak puas hati dengan kepimpinan PAS.
“Bagaimanapun langkah berbeza ditunjukkan Ketua Pemuda berbanding kepimpinan Pusat, yang mana Pemuda PAS lebih konservatif berbanding kepimpinan Pusat yang nyata telah semakin matang dalam menangani desakan Pemuda PAS,” kata penganalisis politik, Prof Dr Agus Yusof kepada The Malaysian Insider.

Anwar: Tadbiran Kerajaan Negeri Pakatan lebih bersih

KOTA BHARU- Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno kini sasau apabila sanggup memainkan pelbagai isu termasuk memutar belitkan kenyataan Naib Presiden Keadilan, Nurul Izzah Anwar yang didakwa cuba memurtadkan orang Islam.
Dakwa beliau, ia jelas apabila parti itu sudah tidak mempunyai perkara untuk dipertahankan selain memfitnah Pakatan Rakyat (PR).

“Umno kini sasau, meroyan dan nyanyuk serta ‘gedebe’, sekejap itu, sekejap ini, sebabnya mereka tidak ada benda yang hendak dipertahankan, yang mana kalau umat dan rakyat ini termakan dengan fitnah ini, itu petanda punah- ranah negara ini.
“Kalau rakyat sudah termakan fitnah, padahnya punah ranahlah negara kita. Kita perlu selamatkan negara kita, umat dan negeri Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang, dengan menjatuhkan Barisan Nasional (BN),” katanya ketika berucap di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Sultan Muhammad IV di sini, kelmarin.

Hadir sama, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Timbalan Presiden, Mohamad Sabu, dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, selain 40,000 penyokong termasuk badan bukan kerajaan (NGO).
Dalam masa sama, Anwar yang juga Ketua Umum PKR menafikan negeri di bawah pimpinan pakatan pembangkang akan muflis jika ditadbir PR, sebaliknya lebih membangun.
“Kalau ikut negeri dan pembangunan, negeri Pakatan Rakyat lebih membangun. Bersih lagi pentadbiran kita, itu semua boleh baca dalam laporan Ketua Audit Negara,” katanya.

START MOURNING if no change in GE13

START MOURNING if no change in GE13
MALAYSIANS can start mourning if they don’t dump the sick, super corrupt and racist Umno-led Barisan Nasional (BN) government in the next general election (GE).
Mourn because it is crystal clear that BN is leading Malaysians and the country to the depths of a pariah state in the eyes of the world.
Mourn because our future is heading towards socio-economic disaster under the BN.
How low can the BN go to try and remain in power? All the way, by hook or by crook, my dear friends. Cheating, abuse of power, immoral means, you name it.
When it has reached this level, the only way for Malaysians to save themselves is to remove the BN from the pedestal of power in the 13th General Election which must be called latest next June.
VICTIMIZATION, INTIMIDATION BEGINS
I am referring to the removal of Selayang Municipal Council president Zainal Abidin Aala. His crime, to the BN: discharging his duty as a civil servant with honesty.
And he is not the first civil servant to be victimised in such a manner since the 2008 political tsunami in which the BN lost its traditional two-thirds majority in Parliament and control of five state governments.

BN tak boleh pakai lagi! (BN is already useless!)
At the rate the BN is removing top civil servants from office based on their honest administration, it is sending a clear message to the civil service: Serve us (BN), not the people.

Irene bashing by Perkasa shows how PARANOID & OUT OF IDEAS Umno is

Perkasa, which in any other civilized nation would be ridiculed by decent society, has once again stepped forward in a hysterical defence of a political illusion long passed off as reality in Malaysia.

Hence, the public bashing that activist Irene Fernandez has to endure in Perkasa’s diarrhoea of words over a study linked to her, Washing the Tigers: Addressing Discrimination and Inequality in Malaysia.

Irene bashing by Perkasa shows how PARANOID & OUT OF IDEAS Umno isUmno continues to remain in a state of denial that it can no longer be business as usual. Therein lies a death wish like that harboured by the Nazis until the very end in pursuit of their 1,000-year Reich or by the white minority apartheid regime in South Africa.

The days of the 'Shahrizat Jalils' who could with impunity shrug off allegations and try to 'walk off' with a quarter billion ringgit of the people’s sweat from the Public Treasury are numbered.
The Government can no longer afford to dole out millions of the peoples money to politicians disguising their mischief as so-called Bumiputera businesses.

The country can no longer afford to put up with a situation where those in power, the fat cats in tow, continue to plunder the Public Treasury under the guise of bringing development to the people and bailouts for troubled corporations in incestuous relationships with their political masters.

Jealousy of Chinese In business Umno’s political ideology

‘Apologise to Indians for racist policies’

The Hindraf legal advisor stands firm that the movement should not meet the prime minister at all.
GEORGE TOWN: Prime Minister Najib Tun Razak should acknowledge, apologise and compensate for Umno’s racist policies against the Indian community for past 55 years.
Kota Alam Shah assemblyman M Manoharan said that only then should Hindraf Makkal Sakti consider whether to accept Najib’s open call to meet up with civil rights movement to address pressing Indian issues.
He said Najib must admit that Umno had systematically sidelined the once hardworking and economically vibrant Indians into a “forgotten community” through its ethnic and religious policies.
“As prime minister and Umno president, Najib must make an immediate unconditional apology and pay monetary compensation to all Indians for Umno’s 55 years of racist policies.
“Otherwise, Hindraf should reject his offer to meet.
“Najib should have known by now what are the Indian problems in the country,” said the Hindraf lawyer who was formerly detained without trial under the now repealed Internal Security Act.
However Manoharan, who is also Hindraf’s legal advisor, stood firm on his stand that Hindraf should not meet Najib.

Mustafa Ali perjelas isu Harakah


KOTA BHARU: Pengerusi Harakah, Datuk Mustafa Ali hari ini tampil menjelaskan isu lidah rasmi parti itu yang menjadi antara topik hangat dibangkitkan pada muktamar khususnya dalam usul Muktamar Dewan Pemuda PAS, khamis lalu.

Bercakap sewaktu sesi penggulungan ucapan dasar presiden petang ini, beliau yang juga Setiausaha Agung PAS berkata, beliau mengakui ada kelemahan tertentu pada akhbar itu.

Kelemahan itu katanya berkait ruang lingkup laporan berkaitan parti yang tidak dapat dipenuhi secara semua sekali seperti dikehendaki ahli, kerana terpaksa menjadikan akhbar harakah juga sebagai akhbar rakyat dan bukan untuk ahli sahaja.

Menteri dalam negeri tidak akan letak jawatan berkaitan kes rogol

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata beliau tidak akan meletakkan jawatan berhubung kes tiga anggota polis yang didakwa merogol seorang wanita Indonesia di Pulau Pinang.

"Kita dah pastikan mereka dihadapkan ke mahkamah. Itu sistem negara yang kita ada dan membawa mereka ke mahkamah dengan dakwaan yang setimpal dan kutuk sekerasnya tindakan sebegini sekiranya didapati salah. Itu pendirian yang kita boleh lakukan," katanya dalam satu sidang akhbar selepas merasmikan Karnival Kerjaya Pemuda BN di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

hishammuddin hussein BN Youth Job Fair 2012 at PWTCBeliau berkata demikian ketika ditanya pemberita adakah beliau akan
meletakkan jawatan bagi bertanggungjawab terhadap isu tersebut.

Semalam tiga anggota polis dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Pulau Pinang atas dakwaan merogol dan melakukan persetubuhan luar tabii ke atas seorang wanita warga Indonesia.

Hishammuddin juga "mengelak" soalan berhubung cadangan penubuhan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) dengan mengatakan bahawa tiada formula yang boleh menyelesaikan semua masalah.

Jet F16 Israel ditembak jatuh di Gaza


(Gambar yang dikatakan jet F16 Israel yang ditembak jatuh)


GAZA: Pejuang Palestin di Gaza berjaya menembak jatuh sebuah jet F16 Israel yang terbang di ruang udara Gaza, lapor Presstv.ir.

Kapal perang Israel itu ditembak jatuh serentak dengan serangan roket dari Gaza yang mengenai sasaran Israel di kawasan penempatan Gush Etzion di al-Quds (Jerusalem).

Tembakan roket itu mencederakan beberapa orang Israel.

Roket dan peluru berpandu Palestine juga jatuh di lain-lain kawasan dalam negara Israel termasuk Tel Aviv, Eshkol, Ashdod, Ashkelon dan Be’er Sheva.

Selama ini, dunia menganggap negara Israel kebal dari serangan kerana kehebatan sistem pertahanannya.

Serangan ini dibuat ekoran serangan maut yang dibuat Israel ke atas Gaza yang membunuh panglima tentera Brigade Ezaddin Al Kassam, cabang tentera di bawah Hamas, Al Jabari.

Zaid nasihatkan ahli Umno supaya tak gelojoh

Rogol Wanita Indonesia : KDN Sahkan Tiada Belas Kasihan buat 3 Anggota Polis

Israel air strikes hit Hamas headquarters

Israeli army spokesman: 'Hamas is a terror organisation'

Israel increases reservists and missile defence

Lebanon struggles with Syrian refugee spill

Protests across Europe against austerity.

Perbahasan Ucapan Dasar Penggulungan Oleh Dato' Tuan Ibrahim

Perbahasan Ucapan dasar Penggulungan Datuk Mahfudz

Anwar dakwa Umno kini 'sasau, meroyan, nyanyuk'

Muktamar : Wakil bukan Islam puji kesederhanaan PAS

Himpunan Kebangkitan Rakyat - Saham FGVH Terus Turun Merudum

Anwar Ibrahim: Kita Mesti Mempertahankan Orang Muda, Beri Mereka Ruang