Rabu, 10 Oktober 2012

Najib Anggap Rakyat Berbaloi Hanya Bernilai 5 sen

Kita tertanya-tanya berapa banyak lagi penghinaan terhadap majoriti rakyat Malaysia yang boleh diterima lagi sebelum Rakyat sedar mendapati  mereka telah memberi masa yang banyak untuk Barisan Nasional.

Selepas 55 tahun Bn merampas kekayaan negara, 26 juta rakyat Malaysia dibebani dengan hutang sebanyak RM502.4 bilion atau 53.7% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini.
Ramai pakar ekonomi percaya bahawa kita telah pun melanggar siling hutang negara apabila Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mukhriz Mahathir telah muncul "sengaja" bocor keluar beberapa maklumat yang membimbangkan semasa berucap kepada pelajar-pelajar baru di Universiti Utara Malaysia (UUM) pada Sept 6, 2012.
Dalam cubaan beliau untuk memberi gambaran ekonomi negara yang cerah, Mukhriz mendakwa bahawa negara berada pada landasan pertumbuhan yang betul kerana pengurusan kewangan "bijaksana", tanpa pergantungan ke atas pinjaman yang berat di luar negara.
"Kerajaan mempunyai kira-kira RM800 bilion dalam pinjaman.  Daripada angka ini, pinjaman asing adalah hanya 17%.  Sebahagian besar adalah dari institusi kewangan tempatan, " TheEdge melaporkan Mukhriz sebagai berkata.
Dan sekarang ini, hutang persekutuan seperti yang dinyatakan dalam Bajet 2013 yang sebenarnya pada RM502.4 bilion atau RM800 bilion?

Logik cacat
Hujah Mukhriz juga menjadi cacat apabila dia cuba untuk menjustifikasikan pengurusan kewangan yang baik dengan membezakan antara pinjaman domestik dan asing.
Hutang adalah hutang.  Ia adalah masih apa yang anda berhutang, tidak lebih, tidak kurang.

Keborosan Rosmah


Dan untuk pertama kalinya dalam 55 tahun, dan dalam tempoh setahun, kerajaan BN mengumumkan pelbagai pemberian wang tunai kepada individu yang berkelayakan, dalam samaran membantu golongan berpendapatan rendah rakyat Malaysia.
Pemberian itu jelas satu usaha untuk mendapat sokongan Rakyat yang sedang resah berjuang untuk memenuhi permintaan keperluan harian.


Membeli undi
Jelas sekali, kerajaan BN terpaksa untuk memberi pemberian wang tunai seperti yang pernah berlaku sebelum ini kerana mereka takut kehilangan mandat rakyat untuk kekal berkuasa selepas Pilihan Raya Umum ke-13.
Secara umumnya, pimpinan Umno-BN tidak mampu untuk mengubah atau melakukan pembaharuan untuk memenangi semula sokongan rakyat Malaysia.  Sebaliknya, ramai yang menjangkakan BN akan melaksanakan perkara yang lebih teruk lagi untuk Rakyat, jika mereka menang lagi.

UmnoBn seperti kata Mahathir 'Syaitan Yang Dikenali'

Bernilai hanya 5 sen setiap hari untuk selama 55 tahun yang lalu
Merujuk kepada dua pemberian BR1M tunai yang berjumlah RM1, 000 kepada setiap rakyat Malaysia yang berkelayakan.  Anda membahagikan jumlah ini dengan 55 tahun yang BN telah memerintah Malaysia dan anda akan mendapat 5 sen sehari!

RM1,000 dibahagi 55 tahun = RM18.18 setahun
RM18.18 dibahagi 365 hari (1 tahun) = 5 sen sehari

Secara matematik, ini adalah betul, dan jadi ia masuk akal.  Kesimpulannya, "Rakyat telah ditipu, adakah akan terus ditipu?  Pilihan ditangan anda ... “


Rasuah & muflis
Rakyat dapat melihat melalui kelicikan pemimpin-pemimpin UmnoBn yang telah menyapu bersih sehingga beratus-ratus bilon ringgit dalam bentuk kontrak, dan mengosongkan peti simpanan negara dengan ratusan skandal kewangan.
Sekarang, adakah Rakyat boleh melihat mengapa kita sedang menuju ke arah Greece sebagai sebuah negara yang rasuah dan bankrap?  Adakah Rakyat mampu menunggu dan membiarkan selama 55 tahun lagi dengan pemerintahan Bn yang dipimpin Umno?
Bagi kami anak-anak muda, sudah tidak mampu menerima penghinaan UmnoBn bahawa undi Rakyat hanyalah berbaloi dengan nilai 5 sen dalam pilihan raya umum akan datang.

Ringkasan Wacana Sinar siri 14: Bajet 2013

BERIKUT sedutan hujah ahl-ahli panel Wacana Sinar Harian Bajet 2013.

10.39 malam : Wacana: YB Abdul Rahman gulung, "bagaimana pula dengan subsidi minyak? 'Have to be responsible', be realistic'

10.39 malam : Wacana: YB Abdul Rahman gulung, "hanya pilih satu dua senario bukan rangkumi semua."

10.39 malam : Wacana: YB Abdul Rahman gulung, "jangan perjudikan masa depan negara dan rakyat."

10.39 malam : Wacana: YB Abdul Rahman gulung, "kita guna kuota yg besar, kena fikirkan semua, kurangkan tol RM6 bilion, jumlah ni yg perlu lihat."

10.39 malam : Wacana: YB Abdul Rahman gulung - minta PR jika nak perincikan bajet, jgn hendak ambil atau lihat secara 'bersendirian'.

10.39 malam : Wacana: soalan khalayak kepada YB Abdul Rahman, "dalam bajet tidak ada toh berkenaan kesihatan."

10.31 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "apa yg kita tak sedar ialah semangat kekeluargaan makin hakis apabila kerajaan beri banyak subsidi."

10.31 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "kita kena bangkitkan kembali semangat kekitaan."

10.31 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "... maka tanggungjawab bantu ialah tanggungjawab kita."

10.31 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "kalau kita cakap tentang bantu golongan miskin, kita tidak perlu rujuk kementerian berkaitan."

10.31 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "kita kena lihat subsidi ini dalam konteks yang lebih besar."

10.31 malam : Wacana: soalan khalayak kepada YB Abdul Rahman, "dalam bajet tidak ada toh berkenaan kesihatan."

10.26 malam : Wacana: Wan Saiful jawab, "Saya memang tidak setuju sama sekali ttg subsidi. Sbb tu sy tak tanding, kalau tidak, mmg akan kalah."

Nasha lebih Umno dari pemimpin Umno

Shahbudin Husin
Sejak kehilangan jawatan Timbalan Presiden Pas kepada Mohamad Sabu, Nasharudin Mat Isa nampak benar celaru mindanya. Beliau seolah-olah tidak dapat menerima hakikat kehilangan jawatan kepada seseorang seperti Mat Sabu yang dianggap lebih rendah ilmu agamanya.
Sebagai seorang pemimpin yang pernah mendaki sehingga jawatan nombor dua, watak beliau kebelakangan ini dan sejak kehilangan jawatan, hanya menampakkan keperibadiannya yang sebenar yang selama ini mungkin terlindung di sebalik kopiah putih yang sering dipakainya.
Jika semasa memegang jawatam beliau taat kepada perjuangan serta akur dengan keputusan jemaah tetapi setelah ketiadaan jawatan, beliau sudah berani mempertikaikan perjuangan Pas bekerjsama dengan DAP sedangkan pernah berada di barisan hadapan parti itu. Beliau juga mengiringi Najib ke Mekah, menyerang Karpal Singh yang tidak bersetuju dengan hudud, terbaru ini beliau menggesa Pas agar tidak mengutamakan kuasa semata-mata sehingga masalah perpecahan ummah sering dilupakan.
Berucap dan membentangkan kertas kerja dalam program Seminar Dakwah Nasional di PWTC, bangunan milik UMNO, Nasharuddin kononnya turut hairan mengapa usaha untuk membincangkan masalah umat Islam terutamanya melibatkan antara UMNO dan Pas sering dilihat “taboo”.
“Adakah agama mengajar umatnya meletakkan ajaran Islam di tempat kedua semata-mata mahu mendapatkan kuasa?” soal beliau lagi.

Karpal bangkit isu kredibiliti Dr M, Parlimen 'hangat'Karpal Singh KUALA LUMPUR - Dewan Rakyat hari ini hangat apabila seorang penyokong pembangkang cuba mempersoal kredibiliti saksi pembelaan bagi sebuah kes yang sedang berlangsung di mahkamah.
  
Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 cuba menimbulkan isu kredibiliti bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menjadi saksi pembelaaan dalam perbicaraan membabitkan isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).
  
Karpal yang cuba bertegas bahawa beliau membangkitkan perkara itu ataskepentingan umum, ditempelak beberapa Anggota Parlimen lain termasuk Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak), Datuk Zulkifli Noordin
(Bebas-Kulim-Bandar Baharu) dan N.Gobalakrishnan (Bebas-Padang Serai), sambil menyifatkan Karpal mempunyai agenda tersendiri.
  
Karpal, antara lain, berkata: "Kenapa pendakwaan dalam kes (bekas menteri pengangkutan Tun Dr) Ling Liong Sik bersetuju untuk adakan satu penangguhan untuk bolehkan representasi dibuat (pembelaan) kepada Peguam Negara atas (berdasarkan) keterangan Dr Mahathir sahaja?" katanya.

PAS Perlu ‘Fikrah Tulen’ Utk Kesinambungan Perjuangan


"TGHH dan TGNAPAS akan mengadakan muktamar tahunannya pada 14 November 2012 ini. Pilihanraya Umum ke 13 sehingga kini masih lagi menjadi teka-teki buat semua. Bagi BN, ia bukan setakat teka-teki bahkan insyaAllah menjadi igauan panjang tentang nasib BN selepas PRU 13 nanti. Jika ditaqdirkan Pakatan Rakyat menang dan menguasai Malaysia, maka ia satu lagi sejarah baharu buat PAS dan Pakatan Rakyat.  Ia juga akan menjadi satu cabaran buat PAS dalam kondisi politik yang lebih luas sepak terajangnya.PAS adalah gerakan dakwah dan politik. Perjuangannya adalah mata rantai dari perjuangan Islam sebelumnya.

Justeru, sekiranya ia menjadi pemerintah sekalipun, sifat asalnya sebagai gerakan dakwah dan politik tidak pernah dan tidak boleh dilarut dan dicairkan dalam suasana baharu hanya semata-mata ia sudah memerintah dan menjadi kerajaan. Cuma pendekatan berbeza mengikut suasana. Pepatah Arab menyebut ‘li kulli maqamin maqal’ (Bagi setiap keadaan dan suasana itu ada penjelasannya tertentu).

Menteri pecah rahsia, Umno BN akan balas dendam jika menang pru-13

"Rosmah Mansor perempuan sundal kuat nafsu sexMembaca membuatkan seseorang itu "tahu". Membaca dan kemudiannya "tahu", amat berbeda dengan membaca dan kemudiannya "faham".
Sebagai contoh:
~ Sekiranya kita hanya membaca dan "tahu" sejarah Rosmah Mansor, maka kita hanya akan tahu bahawa Rosmah Mansor pernah menjanda sebelum menggodaNajib Razak untuk dilakikannya. TETAPI...

~ Sekiranya kita membaca dan "faham" sejarah Rosmah Mansor, maka kita juga akan "faham" Rosmah Mansor mungkin sengaja menjandakan dirinya untuk berlakikan Najib Razak demi memenuhi nafsu serakahnya!! Ini terbukti dengan perangainya yang ditarifkan sebagai "sundal".

Kita baca seterusnya dan fahami maksud percakapan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui.


Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui
Click Here
~ Andai kita hanya membaca untuk "tahu", maka tahulah kita bahwa kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan menaikkan tarif elektrik. Maka itu, kita akan katakan kerajaan Umno BN sebagai kerajaan yang prihatin terhadap permasalahan rakyat.

Isu Nasha : Pandangan Tepat Oleh Tuan Ibrahim

Pandangan balas oleh Ketua Penerangan Pas Tuan Ibrahim Tuan Man terhadap kenyataan bekas timbalan presiden Pas yang memberi ingatan agar parti itu tidak mengutamakan kuasa semata-mata sehingga mengenepikan prinsip perjuangan (Islam) adalah tepat dan menjawab persoalan yang mungkin timbul dari cetusan pandangan bekas timbalan presiden Pas itu yang merasakan dia bijak politik dan seorang ahli Pas yang sejati.
Tuan Ibrahim: Tidak pelik.

Kata Tuan Ibrahim ingatan itu bukan pelik dan asing sebab Pas senantiasa mengutamakan perjuangan dari segala-galanya. Saya dapat melihat ini dan merasakan kenyataan itu konkrit kerana kalau Pas tidak meletakkan prinsip parti dihadapan sudah tentu Pas yang kini dipinang, dipujuk dan diprovokasi dengan berbagai-bagai cara oleh Umno agar berbaik dengannya, akan menerima bujukan itu.

Umnop telah mengguakan semua cara sama ada dengan bersikap hendak berbaik-baik dengan Pas atau pun dengan cara terus menunjukkan ego dan memburuk Pas seperti dilakukan Mahathir untuk menarik perhatian Pas. Perlakuan terhadap Pas juga dilakukan dengan menghina Pas kononnya telah meninggalkan prinsip asal kerana berbaik dengan DAP dan PKR.

Tetapi parti itu tetap dengan pendiriannya, mengambil sikap berhati-hati dengan Umno dan ada kalanya prejudis dengan parti bersemangat 'kaumiyah' itu. Pemimpin Pas lain tidak seperti bekas timbalan presiden itu dan beberapa yang lain, yang lebih meletakkan untuk memenuhi nafsu mereka untuk jadi glamour dan merasai keempukan kerusi sebagai menteri.

Ulasan Tuan Ibrahim, Pas memang mengakui berkerjasama dengan PKR dan DAP dalam usaha untuk mendapat kuasa dan ianya merupakah satu 'maslahat' siasah. Kuasa itulah nanti menurutnya membolehkan Pas melaksanakan matlamat perjuangannya.

Orang menganggap dalam hal ini Pas tertipu dengan DAP dan PKR, adalah mereka yang cetek dan pendek akal dalam politik serta tidak berpijak dibumi nyata. Mereka juga tidak pernah membalikkan minda mereka yang mana mungkin juga Pas menipu dan memperdayakan DAP dan PKR? Ini tidak boleh diketepikan sebab Pas juga menerima prinsip politik Machiavelli. Realiti politik hari ini sesiapa baik Pas dan Umno tidak mungkin dapat membentuk kerajaan secara mutlak kerana nisbah pengundi atau kaum yang tidak memberi kelebihan kepada mana-mana pihak.

The Meaning of Real Transformation


There is a chapter in Fredrik Hayek’s book, The Road to Serfdom that explains why the worst get to the top.  The main reason it seems if we interpret it in modern terms, is that people are willing to suspend reality in exchange for a sanitized world. People do not want to believe that if you have an intrinsically bad system, however good you are at the beginning, you are eventually going to degenerate.  They dont want to accept that. 
Say we begin by assuming Najib is a good person (he probably is) but the system which sustains him will cause him to turn bad.  So it isn’t enough to transform society by changing the people leading it, but the system that structures our society must be changed too.That is our agenda now. Not just changing of guards, but changing the system that structures our society. 

Hayek tells of the danger of people accommodating totalitarian system believing that it isn’t the system that is at wrong. Totalitarianism may even be good if only good people are helming it. 

Peluang BN Semakin Pudar Di Sabah?


Berbaki kurang tujuh bulan sebelum mandat semasa Barisan Nasional (BN) berakhir pada 28 April 2013, BN dan Pakatan Rakyat kini giat mempertingkatkan kempen pilihanraya dan memancing undi terutamanya di Sabah kebelakangan ini.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sekali lagi mendahului musuh ketatnya yang juga Perdana Menteri, Najib Altantuya mengadakan lawatan selama dua hari bermula Jumaat ini, 12 Oktober 2012 hingga Sabtu ke parlimen Keningau, Tenom dan Pensiangan.

Manakala Najib Altantuya pula dijadual melawat Penampang, Kundasang dan Kudat yang akan bermula keesokkan harinya sehingga Ahad.

Ini merupakan kali kelima Najib Altantuya melawat Sabah, petanda simpanan tetap BN tersebut kini sudah tidak selamat untuk terus menggantungkan harapan mempertahankan Putrajaya.

Dia ni memang jenih tak tau malu...

Shahrizat tidak malu dengan kegagalan NFCorp

KUALA LUMPUR, 10 Okt — Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hari ini berkata beliau tidak malu dengan kegagalan Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) yang dimiliki oleh suaminya, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail, yang menjalankan Pusat Fidlot Nasional (NFC).


Ketika soal balas tentang kes fitnah dua ahli PKR, Zuraidah Kamaruddin dan Rafizi Ramli hari ini, peguam Rafizi, Ranjit Singh bertanya adakah Shahrizat merasa malu apabila membaca laporan 2010 dari Ketua Audit Negara tentang NFCorp tidak memenuhi keperluan yang dimahukan oleh kerajaan.

Beliau menjawab: “Tidak, ia tidak merujuk kepada syarikat suami saya.”
Ranjit kemudiannya membaca laporan tersebut bahawa NFCorp tidak memenuhi kehendak kontrak dalam projek tersebut, tetapi Shahrizat sekali lagi membantah soalan Ranjit.
“Ya, tapi biar saya terangkan bahawa Ketua Audit Negara hanya merujuk kepada projek fidlot nasional. Dia tidak ada kuasa untuk mengaudit syarikat swasta,” katanya lagi.
Shahrizat juga mengaku bahawa beliau tidak tahu bagaimana NFCorp memperoleh pendapatannya.
“Saya tidak tahu, itu adalah entiti syarikat. Saya tidak tahu apa rancangan mereka,” katanya lagi.

Penstrukturan Air : Jawatankuasa Khas Kerajaan Pusat Akan Menemui Kerajaan Negeri


SHAH ALAM, 10 OKT : Satu perbincangan mengenai penstrukturan semula industri air Selangor akan diadakan antara Jawatankuasa Kabinet Khas Isu Air Kerajaan Pusat dan Kerajaan Selangor.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata perbincangan tersebut berkenaan dasar dan proses pelaksanaan proses penstrukturan.
Bagaimanapun, tiada tarikh yang ditetapkan untuk pertemuan tersebut.
Terdahulu, Kerajaan Pusat diberikan tempoh 14 hari untuk mengemukan maklum balas terhadap proses penstrukturan semula industri air yang akan diambil alih oleh Kerajaan Negeri.
Perkara tersebut telah dimaklumkan kepada Kerajaan Pusat menerusi surat rasmi kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dan Muhyiddin pada 14 Sept.

Risalah – Lebih 5 Juta Rakyat Selangor Menikmati Air Percuma, Sudahkah Anda?

'POSIK' or WAKE-UP SABAHANS: Don't allow yourselves to become marginalized citizens

'POSIK' or WAKE-UP SABAHANS: Don't allow yourselves to become marginalized citizens
Sabahans must wake up from their slumber and complacency and UNITE to defend their rights and their country from being taken over by outsiders, said Datuk Dr Jeffrey G Kitingan, Chairman of STAR Sabah when launching STAR’s Roadshow entitle “POSIK with Agenda Borneo” in Kg. Purak, Papar yesterday which was attended by over one thousand supporters.
POSIK” is the dusun word for ‘wake up’.
Datuk Dr Jeffrey warned that their rights as citizens and the rights of Sabah as an independent state within the Federation of Malaysia are slipping away from them and that a day will surely come, sooner rather than later, when they are no longer favoured citizens of this country but a marginalized minority with no political clout.
In fact, this is already happening. Sabahans, especially the natives, are already losing their numbers and their rights to land and have become the poorest citizens of this country.
No longer autonomous

Kerajaan Negeri Anjur Siri Jelajah Perjelas Isu Talam


SHAH ALAM, 10 OKT : Kerajaan Selangor akan mengadakan siri jelajah penerangan isu kutipan hutang Talam Corporation Bhd (Talam) ke seluruh negeri bermula pada 13 Oktober di Kajang.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, siri jelajah ini bakal diadakan secara serentak pada setiap malam Sabtu.
Setiap empat jurucakap rasmi yang dilantik Kerajaan Negeri akan berada di tempat berbeza untuk menyampaikan pembentangan mengenai proses kutipan hutang Talam.
Empat jurucakap itu ialah Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Selayang William Leong, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dan Setiausaha Politik Menteri Besar Faekah Husin.

Kes Mat Sabu lwn Utusan: Saksi utusan di'gril'


PULAU PINANG: Perbicaraan kes fitnah yang difailkan oleh Timbalan Presiden PAS Haji Mohamad Sabu ke atas Utusan Malaysia mendedahkan banyak perkara baru yang boleh dilihat dakwaan pihak penjajah British bahawa Mat Indera adalah seorang komunis adalah sangat-sangat diragui.

(Dr Karl Hack yang dibawa Utusan untuk mempertahankan dakwaannya)


Pada perbicaraan yang berlangsung pada hari isnin dan semalam di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pihak Utusan nampaknya bersungguh untuk mempertahankan dakwaan dan tuduhan bahawa Mat Indera adalah seorang komunis.

Mereka memanggil seorang ahli sejarah kelulusan Universiti Oxford, Dr.Karl Hack untuk membantu dakwaan itu.

Dalam keterangannya saksi orang Inggeris tersebut mendakwa berdasarkan rujukan beliau dari keterangan Mat Indera yang diberikan kepada polis British pada tahun 1950, beliau berpendapat Mat indera adalah seorang komunis.

Kantoi : Shahrizat salahkan media kerana putar belit fakta dalam isu NFC

KUALA LUMPUR, 10 Okt —  Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hari ini menyalahkan The Malaysian Insider dan Malaysiakini kerana memutarbelitkan fakta tentang laporan Ketua Audit Negara yang mengatakan Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) dalam keadaan huru-hara dalam keterangannya di mahkamah hari ini.

Laporan pada 2010 oleh Ketua Audit Negara berkata NFCorp tidak memenuhi apa yang disasarkan oleh kerajaan, tetapi laporan tentang wang rakyat bernilai RM250 juta untuk projek ternakan itu dikatakan "huru hara" dimulakan oleh artikel akhbar berbahasa Inggeris, The Star.

Terma itu kemudian digunakan oleh media lain untuk menerangkan tentang NFCorp selepas PKR terus membongkar projek yang telah disalahgunakan itu.

Syarikat itu telah dibekukan selepas penyiasatan telah dilakukan oleh polis dan suruhanjaya anti rasuah selepas pembongkaran tersebut.

Semasa sesi soal balas mengenai kes fitnah terhadap ketua wanita PKR Zuraidah Kamaruddin dan Rafizi Ramli hari ini, peguam Ranjit Singh bertanya kepada Shahrizat (gambar) jika beliau merasa malu dengan kenyataan kedua media pada 24 Oktober 2011 tentang laporan ketua audit negara tersebut.

Women's rights in Pakistan

Lagi rombakan pengarah-pengarah Felda?

Syrian fighters create buffer zone

Kenapa UMNO menafikan wujudnya Kes Perbicaraan Kapal Selam ScorpeneMedia lidah biawak hari demi hari menafikan wujudnya Kes Perbicaraan Kapal Selam Scorpene di Perancis yg melibatkan PM Malaysia. Tapi nak sorok mana, kes tu memang berlangsung. Buktinya bukan setakat media PR je yg keluarkan cerita ni malah banyak media negara asing pun keluarkan cerita yg sama. Nak tipu celah mana?
Peguam mewakili Suaram yang mengendalikan kes Scorpene di Perancis, William Bourdan dan dan Joseph Breham telahpun menerima surat jemputan supaya mereka hadir memberi taklimat kepada Ahli Parlimen Malaysia berhubung siasatan dan perbicaraan yang sedang berjalan di mahkamah Perancis. Turut menerima surat jemputan itu, peguam mewakili syarikat pertahanan Perancis yang terlibat dalam penjualan Scorpene iaitu Direction des Construction Navales Services (DCNS), Olivier Metzner.
Kemungkinan besar akan terjadi sekali lagi peguam Perancis dihalau keluar dari Malaysia. Kerajaan UMNO-BN tiada sebab untuk halang mereka datang ke malaysia, mereka hanya dijemput memberikan taklimat berhubung status perbicaraan dan siasatan untuk rakyat dapat maklumat terus daripada mereka.
Dalam surat itu turut mengalu-alukan kehadiran mereka dalam tempoh sehingga Parlimen tamat bersidang pada 22 November depan.

Anwar shadows Najib to drum change for Sabah

Umno and BN leaders know that there is little love lost in Sabah for the ruling coalition as people continue to feel the effects of higher prices.

KOTA KINABALU: Wherever Prime Minister Najib Tun Razak goes, the silhouette of a senior Pakatan Rakyat leader is never too far away from him and the same will happen when he visits Sabah this weekend.
Opposition Leader Anwar Ibrahim is due in Sabah this Friday on a weekend visit a day ahead of a two-day visit by the premier who will be in the state to shore up support for his Barisan Nasional coalition.
However, while the state administration has announced Najib’s itinerary in Penampang, Kundasang and Kudat, Anwar’s visit is lower-profile.
According to PKR vice president Tian Chua, he will accompany Anwar this Friday to visit the interior Sabah parliamentary districts of Keningau, Tenom and Pensiangan.
“Anwar and I are coming this Friday to Tenom, Pensiangan and Keningau to rally support for the party,” he texted in reply to a FMT query on whether opposition leaders would be in Sabah at the same time as Najib as has been the practice.

MB : Kertas putih Talam akan dihebahkan pada awam 
Kertas putih mengenai kutipan hutang Talam akan dihebahkan kepada umum selepas dibentangkan dalam sidang Dewan Negeri Selangor selewat-lewatnya pada 19 November depan.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, ia telah diserahkan kepada Pejabat Dewan Negeri bersama laporan audit KPMG dan dokumen lain berkaitan pembayaran hutang Talam kepada negeri.

"Orang ramai yang berminat untuk melihat dokumen ini perlu memohon kepada pejabat Dewan Negeri Selangor selepas ia dibentangkan," katanya lagi.

Kalau PM bukan Najib, rakyat tak perlu bimbang!


Rakyat tak perlu bimbang kalau Najib tidak lagi menjadi Perdana Menteri, kerana Allah sudah menyediakan penggantinya yang sangat berintergriti, telus dan ikhlas dalam membela nasib rakyat.  
Sehubungan itu rakyat diingatkan janganlah terlalu sentimental, apabila Najib atau mana-mana pemimpin Umno merayu atau menjerit melontarkan ungkapan semangat,, seperti,, , “Ayuh bangsaku!, bangunlah !,    mari kita bersatu  pertahankan bumi keramat ini !, ini tanah tumpah darah kita,  pertahankan ketuanan Melayu !  hanya Umno yang berhak memerintah!, hanya Umno yang mampu membela nasib orang Melayu!!  Kah!,  kah!, kah!  Kata-kata begini seharusnya dibiarkan berlalu begitu sahaja,. kerana ungkapan itulah yang telah menipu orang Melayu selama ini.
 
Maka, jangan pedulikan laungan semangat atau rintihan pemimpin Umno !.  Lima puluh lima tahun  UmnoBn diberi mandat untuk menjaga kepentingan bangsa Melayu, terutama dalam bidang  akademik dan ekonomi, namun apa yang pemimpin Umno buat ialah berlumba-lumba mengumpul kekayaan diri sendiri,  keluarga dan kroni. Lebih malang agama Islam yang menjadi agama rasmi Negara tidak dimertabatkan, sebaliknya ia terpinggir, bagai melukut di tepi gantang!  Kalau adapun apa-apa tindakan terhadap agama Islam ia dilakukan sekadar melepas batuk di tangga !

Lagi rombakan pengarah-pengarah Felda? 
Pengarah beberapa bahagian utama Felda telah dipindahkan jawatan kerana "menyokong bekas pengurus besar Felda Zulkifli Wahab", dakwa Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK).

mazlan aliman anakNGO yang memperjuangkan nasib generasi kedua anak Felda itu mendakwa, rombakan itu melibatkan pengarah tanah, sumber manusia dan jabatan kewangan.

Presidennya Mazlan Aliman mendakwa, mereka 'dibekukan' dengan diletakkan di Program Gedung Makanan bermula hari ini.

Beliau juga mendakwa, berdasarkan makluman "dalaman", kira-kira 20 orang dipindahkan daripada bahagian masing-masing.

Mazlan pada tahun lalu mendakwa Zulkifli dipaksa mendapatkan cuti belajar, ekoran perbezaan pandangannya dengan pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad berhubung usaha menyenaraikan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) di Bursa Malaysia.

Gara-Gara Rosmah Mansor..!!!

DOHA, Qatar: Kedutaan Malaysia di Doha ditutup kepada orang ramai selama tiga hari, Isnin hingga Rabu, ekoran lawatan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ke negara itu.

Makluman penutupan itu dibuat melalui pekeliling yang dikeluarkan oleh pejabat kedutaan itu menerusi Persatuan Malaysia Qatar (MAQ).

Menurut sumber Harakahdaily di Doha, inilah pertama kali maklumat pejabat kedutaan ditutup dibuat demi untuk melayan tetamu negara.


Sebelum ini, Perdana Menteri dan Yang Dipertuan Agong pernah melawat Qatar namun tidak ada pengumuman seumpama itu dibuat.

Menurut Bernama, Rosmah Mansor mengadakan kunjungan hormat ke atas isteri Perdana Menteri Qatar, Sheikha Noor di Al-Wajba Palace, kediaman rasmi Perdana Menteri Qatar di sini 8 Oktober.

Duit Kita Dok Faraid Sama Mereka..!!

Mengapa Nasharuddin Semakin Hampir Kepada Umno?


Secara peribadi, saya amat bersetuju dengan keputusan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad memutuskan hubungan politik mereka dan bukan hubungan silaturrahim dengan bekas timbalan presiden, Nasharuddin Mat Isa yang kini sudah dicop sebagai "jurucakap tidak rasmi" Umno dan Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua mereka dengan tegas menolak sebarang tuduhan yang langsung tidak berasas yang dilemparkan Nasharuddin kononnya ada majlis kesyukuran mendoakan Malaysia menjadi sebuah negara beragama Kristian secara rasmi.

Sedangkan majlis yang didakwa Nasharuddin itu sebenarnya sebagai tanda terima kasih kerana DAP berjaya memenangi 12 daripada 15 kerusi DUN yang ditandinginya dalam pilihanraya negeri Sarawak pada April lalu.

Tarif Eletrik Melambung Naik Apabila BN Menang PRU13

Peter Chin: Tarif elektrik kekal Sehingga Jun Depan

KUALA LUMPUR - Kadar tarif elektrik kekal pada paras semasa sehingga Jun tahun depan, kata Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui, hari ini.

Beliau berkata kerajaan pada awalnya merancang menyemak semula tarif setiap enam bulan, namun Kabinet, yang merupakan pihak berkuasa akhir, menolak pelan itu.

Chin berkata kementerian berkenaan membentangkan kertas mengenai tarif itu baru-baru ini kepada Majlis Ekonomi Negara.

'Dasar tak mesra tak akan bantu Penan di Murum' 
Masalah Penan ekoran pembinaan empangan Murum tidak akan dapat diselesaikan selagi dasar kerajaan tidak mesra terhadap masyarakat itu, kata Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Sarawak Baru Bain.

NONE"Boleh ada beberapa menteri untuk meneliti masalah mereka.

"Tetapi jika menteri tersebut kekal tidak berkesan, tidak ada gunanya," katanya yang juga anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba'Kelalan itu.

Bian (kanan) yang juga seorang peguam berkata mengulas kegagalan rundingan antaranya wakil Penan dan kerajaan negeri berhubung prasyarat untuk pembinaan empangan.

Masyarakat Penan antaranya menuntut pampasan RM500,000 untuk setiap keluarga atas kehilangan tanah adat, tanah seluas 30,000 hektar untuk setiap kampung terjejas, tanah 25 hektar untuk setiap keluarga untuk aktiviti pertanian, pendidikan untuk kanak-kanak dan dana pembangunan komuniti.

Tapak pasar malam tak cukup, Nong Chik abai peniaga Melayu

KUALA LUMPUR 10 Oktober: Tapak baru pasar malam Kampung Kerinchi tidak mencukupi untuk menampung lebih 60 peniaga, kata Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.
“Hanya ada 30 tapak disediakan DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur). Sedangkan pasar malam Kampung Kerinchi ada lebih 60 peniaga. Dan tapak yang disediakan hanya untuk jualan produk kering. Ini tidak menyelesaikan masalah yang dihadapi peniaga,” kata Izzah kepada Keadilan Daily.
Beliau merujuk kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin bahawa peniaga pasar malam Kampung Kerinchi dipindahkan ke tapak berhampiran stesen LRT Universiti.
Tambah Izzah, pemakluman lewat kepada peniaga itu semalam menyebabkan perniagaan mereka terjejas kerana pendapatan mereka bergantung sepenuhnya kepada jualan di pasar malam.

Nizar bawa isu kolam udang 'haram' ke Parlimen

DS Nizar Jamaluddin : PASTI wajar diberi insentif

FGV: Anak cabar Genting Bhd. nafi

'Banned airline' operator to run Malindo Air?

PAS leaders distance selves from Nasha's statement

'Nasha's allegations malicious'

Rohingya: Najib tidak boleh lepas tangan

Hutang kerajaan negeri kurang, bukti pentadbiran PR cekap


GEOGETOWN, 10 OKTOBER: DAP hari ini menjawab dakwaan yang dibuat oleh Presiden MCA Datuk Chua Soi Lek melibatkan pertikaian laporan audit yang telah dikeluarkan oleh ketua Audit Negara berhubung pengurangan hutang kerajaan Pulau Pinang sebanyak 95 peratus dari RM630 Juta pada Mac 2008 kepada RM30 juta pada akhir 2011.
Disifatkan sebagai tuduhan terdesak, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata tindakan yang dilakukan oleh MCA itu seolah mempertikaikan laporan serta pengiktirafan yang dikeluarkan oleh Laporan Audit Negara.
“Pulau Pinang berjaya mengurangkan hutang negeri kerana kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat negeri ini mencapai perjanjian penstrukturan semula aset air dengan kerajaan persekutuan,

Govt defends RM16b investment outflow

International Trade and Industry ministry says that the investment outflow shows that Malaysian companies were globally competitive and seeking places with low labour costs. 

KUALA LUMPUR: The government defended the nation’s investment outflow worth RM16.91 billion for the first quarter of 2012, saying it reflected the strength of Malaysian corporate sector.
Earlier, PAS MP Dzulkefly Ahmad raised concerns that Malaysia only received RM9.43 billion in foreign direct investment (FDI) in the first quarter, as opposed to the investment outflow worth more than RM16 billion.
The Kuala Selangor MP also asked the International Trade and Industry Ministry on how it planned to address the situation.
In a written reply to Parliament, the ministry said that there were many reasons on why Malaysian companies invest out of the country; among them is to expand their businesses overseas.
“The companies are also looking for places with low labour cost, on top of trying to gain access to foreign technology and brand to expand their ventures,” said the ministry.

Bila bini dijaga, kroni dibela...

Tahniah MALAYSIA...
Inilah hasil usaha tanpa mengenal penat lelah...
Parti ketuanan Melayu, Umno dan Barisan Nasional...

Hutang rakyat di tuntut sampai kelubang cacing...
Hutang kroni ratusan juta, dihapus macam tu saja...
Megah la hampa kerana bertanggungjawab...
Mengangkat budaya sampah bermaharajalela...

Menyesal kemudian tiada berguna...
Bila bini dijaga dan kroni dibela...
Tinggal rakyat ja yang dapat gula-gula...

Genting Berhad diminta nafi miliki saham FGV

KUALA LUMPUR: Genting Berhad digesa memberi penjelasan sama ada pihaknya memiliki atau pernah memegang saham Felda Global Ventures Holding (FGV), atau sebaliknya.

Gesaan itu dibuat Pengerusi Pertubuhan Anak Peneroka Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman ekoran penafian Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan, baru-baru ini.

Menurut Mazlan, sekiranya benar Genting Berhad tidak mempunyai sebarang pegangan saham dalam FGV, syarikat besar itu boleh menafikan secara jelas berhubung dakwaan tersebut.

"Tapi, hingga saat ini, tiada sebarang pendirian atau jawapan daripada Genting Berhad bagi mengesahkan atau menafikannya.

Bersih 3.0: Soalan polis tak relevan, lari fakta – Suhakam

KUALA LUMPUR 10 Oktober: Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Datuk Dr Khaw Lake Tee yang mengetuai panel siasatan pendengaran awam Bersih 3.0 hari ini menempelak pelbagai soalan tidak relevan dan terlalu mendalam berhubung tafsiran undang-undang oleh pemerhati polis terhadap saksi.
Wakil polis, ACP Jamaluddin Abdul Rahman memohon mengajukan 50 soalan kebanyakannya berkaitan undang-undang kepada Timbalan Presiden Majlis Peguam, Christopher Leong, selepas saksi itu membuat kenyataannya.
“Bersetujukah anda, dalam Perlembagaan Malaysia Artikel 10 (2)(A) menyatakan warganegara dilarang untuk bercakap, melahirkan fikiran sekiranya menggugat keselamatan negara dan menggugat ketenteraman awam?” soal Jamaluddin.
Soalan itu dibidas Lake Tee kerana terlalu komplikated dan tiada kaitan dengan fakta kejadian pada perhimpunan 28 April lalu itu.

MP BN, Pakatan tolak AES

Timbul keraguan sama ada pelaksanaan AES itu hanya untuk mendapat keuntungan semata-mata. 


KUALA LUMPUR: Majoriti Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat menolak pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang dianggap sebagai menyusahkan pengguna lebuh raya.
Ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013, Ahli Parlimen DAP-Kota Melaka Sim Tong Him berkata beliau meragui sama ada pelaksanaan AES itu hanya untuk mendapat keuntungan semata-mata
“Kita tahu AES adalah untuk mengurangkan kemalangan tetapi adalah wajar juga untuk mendapatkan pandangan pelbagai pihak mengenainya.
“Kita tidak mahu ia menjadi satu perangkap untuk mengaut keuntungan,” katanya dalam Dewan Rakyat di sini hari ini.
Beliau berkata, adalah suatu yang sia-sia jika punca utama kemalangan, iaitu sikap pemandu masih tidak berubah malah merisikokan pengguna lain apabila wujud papan tanda amaran yang mengelirukan.
Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) pula berkata, beliau juga berharap kerajaan dapat mengkaji semula AES supaya ia tidak memberi tekanan kepada pemandu.

Terbongkar kenapa dan mengapa Jeming Hassan diugut bunuh!


Serangan demi serangan diterima aku selepas laungan "ROYALTI HAK KELANTAN" bergema di Stadium Muhammad ke 4 baru-baru ini. Aku hanya melaung "ROYALTI HAK KELANTAN" ketika sebelum dan selepas perlawanan bola sepak. Bagi yang tidak bersetuju bolehlah tutup telinga dan aku memohon maaf. Aku ingin menunjukkan bahawa inilah suara rakyat Kelantan.
Jika anda tidak bersetuju aku cabar untuk anda melaungkan "ROYALTI BUKAN HAK KELANTAN" dan aku ingin dengar suara rakyat Kelantan yang tidak bersetuju dengan "ROYALTI HAK KELANTAN"
Aku juga bukan ingin memaksa anda mempercayai kata-kata aku ini. Cuma ingin melihat semangat rakyat Kelantan. Jadi aku meminta rakyat Kelantan yang bersetuju dengan "ROYALTI HAK KELANTAN" sama-samalah kita gemakan laungan ini.
Ini bukan perkara politik. Ini adalah mengenai nasib rakyat Kelantan tanpa mengira latarbelakang politik.  Ramai yang salah faham mengatakan ini kerja-kerja politik sehingga ada yang mengugut aku supaya tidak ke Shah Alam kerana takut aku laungkan "ROYALTI HAK KELANTAN" Kami tidak marah jika anda tidak bersetuju dan anda berhak untuk tidak bersetuju tetapi jangan paksa kami untuk mempunyai kepercayaan seperti anda. Kepercayaan kami adalah "ROYALTI HAK KELANTAN"

Ambiga ‘ditahan’ di KLIA sebelum berlepas ke Australia


ambigaSHAH ALAM - Ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah mengesahkan Pengerusi Bersamanya, Datuk S. Ambiga ditahan pihak imigresen sebelum berlepas ke Australia dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang kira-kira jam 10.30 malam tadi.
Menurut Maria, Ambiga ditahan dan disoal siasat kira-kira 10 minit sebelum dibenar menaiki kapal terbang.
“Memang Ambiga ditahan malam tadi, beliau ada menghubungi saya sejurus selepas disoal siasat,” kata Maria kepada Sinar Harian Online.
Tetapi beliau tidak dapat memastikan butiran soal siasat pihak imigresen ke aatas Ambiga.

Perkasa vs Suaram: Of demons and lies

The statement by the French prosecutor, says an article published on the Perkasa website, can be considered as a full-stop for Suaram's 'web of deceit'.

PETALING JAYA: An article published on the Perkasa website has condemned Suaram as a thick-skinned manufacturer of fabrications while at the same time launched a salvo against its so-called demonic funders, the Zionists and George Soros, and their nefarious agenda.
Described as an opposition-infiltrated NGO, Suaram was also accused of orchestrating a mission towards regime change in this nation under the guise of championing human rights.
The article was responding to French government prosecutor Yves Charpenel who told Bernama that there was no ongoing trial in France with regard to the controversial Scorpene submarine deal.
He said that the matter was still being probed by two French judges.
“I am aware about all the fuss kicked up by certain media [organisations] in Malaysia over this matter but what I can say is that this is nothing more than a trial by the media,” he had added.

Pas: Tak perlu muktamar khas bincang isu Nasha


Khalid Abdul Samad KUALA LUMPUR - Pas tidak berhasrat untuk mengadakan muktamar khas bagi membincangkan kontroversi yang timbul ekoran kenyataan bekas Timbalan Presiden, Nasharudin Mat Isa, semalam.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Khalid Samad berkata, tiada keperluan untuk membincangkan isu berkenaan kerana ia dilihat bersifat peribadi.

Menurutnya, apa yang diperkatakan oleh Nasharudin bukan mewakli parti itu dan tidak perlu dibincangkan di peringkat tertinggi parti.

"Ia lebih menjurus kepada pandangan peribadi beliau, sama ada dia dipengaruhi oleh mana-mana pihak kami (Pas) tidak pasti.

"Malah cadangan yang diutarakan oleh Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin agar Pas mengadakan muktamar khas itu adalah tidak berasas dan lari daripada landasan," katanya.

Bajet pakatan, ekonomi rakyat – negara berkat


Pakatan Rakyat adalah kerajaan menunggu. Apabila membentangkan versi bajetnya, tiadalah yang dapat dikuatkuasakannya selagi jadi kerajaan menunggu.

Lalu diperli BNlah, berangan-anganlah.

Tetapi ia adalah persediaan apabila Putrajaya dapat dibebaskan selepas PRU13 kurang daripada enam bulan dari sekarang. Apabila bertukar saja ia dari status kerajaan menunnggu kepada kerajaan betul, maka bajetnya itu akan diisinyalah.

Semua yang digaris dalam bajet itu adalah menjuruskan kepada keperluan ekonomi tuan punya Negara ini iaitu rakyat. Apabila ia diisi dengan keperluan rakyat, maka moga-moga negara pun berkat.
Ia menuju kepada sebuah negara yang berkat. Kerajaannya adalah kerajaan dunia, tetapi menyediakan segala yang diperlukan oleh orang yang hendak  ke akhirat.

Doa dalam tema bajet itu ialah mencari sebuah negara yang  berkat. Berkat itu adalah kata-kata menuju akhirat. Iaitu mencari kesenangan di dunia dan kesenangan di akhirat.

Nik Nazmi: Bajet 2013 Mengakhiri Era Politik Lama Negara

Khalid Samad: Bajet 2013 Mengakhiri Era Politik Lama Negara

MPK Prihatin, Menuju Bandaraya Cemerlang -- Salam Selangor

Baling kasut: Imam Hoslan dibebas esok

KUALA LUMPUR: Imam Hoslan Hussin, 46, yang dijatuhi hukuman penjara selama setahun ekoran membaling selipar terhadap tiga hakim Mahkamah Persekutuan dijangka akan dibebaskan tengah hari esok.

Perkara itu turut disahkan oleh Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Undang-undang dan Hak Asasi Manusia PAS (Juham) Ahmad Zamri Asa'ad Khuzami.

Menurut Ahmad Zamri, Hoslan yang menjalani hukuman di penjara Kajang dibebaskan awal dari tarikh yang sepatutnya iaitu kurang dari lima bulan tempoh sebenar.

"Beliau didapati berkelakuan baik, dan dibebaskan awal. Beliau menerima hukuman lebih dari enam bulan sahaja. Kita akan jemput beliau di penjara Kajang esok, " katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Penyamun dan perompak: Berkolar biru atau putih sama darjatnya

Apa benarkah kita berada di dalam sebuah negara yang aman? Benarkah seperti yang dinyatakan oleh Hishamudin Hussein negara kita adalah negara yang mempunyai tahap keselamatan yang tinggi? Apakah yang dikatakan oleh bekas-bekas pegawai tertinggi Polis yang merasa bimbang dengan tahap jenayah yang begitu tinggi dan menakutkan itu tidak benar?
Apa kah Hishamudin berjaya untuk menurunkan ‘crime perception index’ seperti yang beliau tekankan itu?  Ketua Polis Negara pula bermatlamatkan untuk menurunkan ‘crime perception index’ itu kepada 50 peratus dari 54.4 peratus sekarang. PDRM sedang menambah kekuatannya dengan menambah bilangan motosikal serta peralatan yang lain serta menambah bilangan anggota dalam jangka masa yang terdekat ini. Ini semuanya untuk membenteras kegiatan jenayah yang berlaku di kawasan-kawasan perumahan dan pusat membeli belah di seluruh negara.
Tetapi persoalannya, kenapa kegiatan jenayah yang bertambah parah pada hari ini berlaku? Ia tentunya bersebab dan jenayah rompak, pecah rumah, ragut dan yang lain-lain itu bukannya berlaku dengan tanpa sebab. Kes rogol dan bunuh sudah menjadi isu hari-hari sekarang ini. Malah banyak pula kes bunuh yang tidak dilapurkan dengan terjumpanya mayat-mayat mangsa bunuh di merata-rata di negara kita ini. Baca sahaja akhbar arus perdana setiap hari dan kita akan sedar yang kes bunuh, rompak, rogol dan jenayah yang lain berlaku di setiap hari.

PR mampu kembali berkuasa di Perak tanpa bantuan blogger !?

Habibseekers: Ulama Tidak Mampu Seperti Blogger?

Selepas bicara Pak Habib – Syed Hussien Al-Attas perihal blogger dari pengalamannya sebagai penulis (kisahnya baca di SH Al Attas: Blogger Santak Raja Macam Tu Je!),  ini pula kata-kata sahabat Pak Habib yang hadirnya tanpa diduga. Namanya Habib Rizieq dari Indonesia turut diberi peluang membicarakan  didepan bloggers yang bertamu di Wadi Hussien Janda Baik bersama Uncleseekers.
Habib Rizieq : Blogger akan mampu melakukan yg tidak mampu dilakukan ulama , tuan guru, kiyai & para cendiakawan. Mencari redha Allah, blogger harus indipenden walaupun terpaksa melawan arus. Satu-satu ketika kita kena lawan arus, kita lawan arus! Memang melawan arus itu berat, melawan arus itu luar biasa risikonya.
Ummu Aiman ada menulis perihal Habib di Janda Baik, antara petikannya -
**************************************************************
- “Rezeki kamu semua nak jumpa dia. Bukan dirancang tapi Allah yang merancang.Setiap kali  dia datang ke Malaysia,dia mesti cari  saya di sini.” Pak Habib memberi laluan kepada “orang” itu untuk berbicara sepatah dua kata!