Jumaat, 3 Ogos 2012

Najib terpaksa ke Sabah ekoran MP BN berpaling tadah..!!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau sendiri akan turun ke Sabah ekoran pembelotan dua anggota Parlimen BN, di mana beliau akan mengumumkan terma rujukan untuk suruhanjaya diraja (RCI) bagi menyiasat isu pendatang haram negeri itu.

Beliau juga menolak anggapan bahawa lebih ramai anggota parti komponen BN akan berpaling tadah, antaranya daripada Upko dan Parti Liberal Demokratik (LDP).

"Setakat ini ia hanya desas desus, tetapi apa yang lebih penting sekarang, kedudukan kita tidak tercancam dan kita mampu menangani cabaran ini," katanya.

Krisis Syria: Resolusi PBB kecam Majlis Keselamatan


Kofi Annan NEW YORK - Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dijangka meluluskan satu resolusi mengecam kegagalan Majlis Keselamatan menghentikan keganasan di Syria.

Perkembangan itu muncul selepas Duta Khas PBB-Liga Arab, Kofi Annan mengumumkan akan meletakkan jawatan dan tidak mahu mandatnya akhir bulan ini disambung lagi.

Resolusi yang bakal diluluskan itu bukan sesuatu yang terikat tetapi dilihat akan mengenakan tekanan ke atas Majlis Keselamatan.

Laporan media sebelum ini menyebut bahawa Rusia dan China telah menghalang PBB mengenakan sekatan ke atas Syria yang berhadapan dengan konflik yang berlarutan lebih 17 bulan.

Najib pertahan tindakan dakwa Rafizi

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan langkah mendakwa Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli di mahkamah kerana mendedahkan akaun berkaitan National Feedlot Corporation (NFC).

Ini kerana, kata Najib, mendedahkannya kepada umum dianggap bertentangan dengan Akta Institusi Perbankan dan Kewangan (Bafia).

Katanya lagi, sesiapa yang mempunyai maklumat berkaitan patut menyalurkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Rafizi pada 1 Ogos didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam kerana mendedahkan tiga akaun kewangan berkaitan National Feedlot Corporation (NFC) dan pengerusinya Mohd Salleh Ismail.

Tazkirah Ramadhan 1433 H | Siri 8 | Ustaz Youslyiddy Desa

Deputy minister offered to 'settle' Bala case

Gelombang Sabah: Letak Pakatan hampiri Putrajaya

Nurul Izzah WILL WIN Lembah Pantai: The people will see through Nong Chik!

Nurul Izzah WILL WIN Lembah Pantai: The people will see through Nong Chik! There is a vast majority of supporters for Nurul Izzah in Lembah Pantai. Women tip the scale slightly in this constituency and this alone will give Nurul Izzah the edge to win hands down on her upstart wannabe Raja Nong Chik.
To many, Nong Chik or RNC as he likes to be called is also the "tainted one" because of his daughter's RM30.8mil scandal involving a company Istijuara Sdn Bhd which was awarded a fat contract by the Ministry of Youth and Sports. RNC's daughter Raja Farhana is the majority shareholder with 99% control of the company.
Well, this money will go nicely into funding his political debut in Lembah Pantai. But the real icing to the cake is the EPF's RM1.5bil put at his disposal in the guise of a housing scheme. All these were given to him by another scandal-tainted person - Prime Minister Najib Razak. With this war chest, they hope to upstage Nurul Izzah at Lembah Pantai
Backdoor politics

Negeri Umno, a ticking bomb

Najib Tun Razak's headache in Negeri Sembilan is not people support but the internal strive within the state Umno.

Have Prime Minister Najib Tun Razak and Umno made gains in Negeri Sembilan through giving of money, bribing people, bringing in phantom voters and all that?
Well, realistically speaking, they have but only to a limited extent.
But the gains made by Umno and Najib, however, were recently cancelled out by events Najib cannot control.
Najib is not bigger than the market.
The Felda listing is now being questioned by settlers. It’s also being questioned by non-Felda villagers.
How come they do not get anything yet they face the same rising cost of living as Felda people?
Now that the Felda Global Ventures (FGV) share price is below RM5, that gives the settler a premium of 45 sen. With 810 shares, the value the settler holds is RM365 gross; deduct RM200, and he holds shares worth RM165.

Anwar hints at more 'good news' from Sabah

Syrian rebels strengthen hold on Aleppo

24 NGO hantar memorandum ke Duta Myanmar, 300 warga Rohingya berdemo

KUALA LUMPUR, 3 Ogos —  Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan 24 NGO hari ini bersama-sama 300 warga Rohingya menghantar memorandum ke Kedutaan Myanmar di Jalan Ampang Hilir sebagai membantah pembunuhan dan penghapusan etnik itu di Myanmar.
Menurut pengasas SAMM, Badrul Hisham Shaharin (gambar) yang dikenali sebagai CheguBard, sudah tiba masanya kerajaan Malaysia untuk bangkit bersuara atas kekejaman tentera Myanmar ke atas penduduk etnik Rohingya.
“Kita hari ini datang bukan atas dasar politik tetapi atas dasar kemanusiaan.
“Kita mahu penduduk Rohingya ini diberi perhatian oleh ASEAN dan OIC,” katanya.
Kumpulan NGO itu merasa kecewa kerana tidak dilayan dengan baik oleh pihak kedutaan Myanmar.
“Kita telah mendapat 24 dukungan NGO tetapi hati kami terguris kerana pihak kedutaan enggan untuk menerima memorandum kami, sebaliknya hanya menyuruh kami memasukkan memorandum dalam peti surat mereka.

Jadi kempen politik BN, k’jaan didesak tukar lagu tema Merdeka

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Pertama kali dalam sejarah negara, lagu tema Hari Kebangsaan dijadikan kempen untuk menyampaikan agenda parti politik.
Mengecam tindakan itu, Angkatan Muda KEADILAN (AMK) mendesak kerajaan Umno Barisan Nasional menarik balik lagu tema ‘Janji Ditepati’ yang disalahguna sebagai medium untuk kempen politik mereka.
“Tidak pernah berlaku dalam mana-mana lagu patriotik khususnya untuk sambutan Hari Kebangsaan, gubahan liriknya secara langsung mengaitkan dasar ‘one-off’ kerajaan seperti yang dilakukan sekarang dengan menyebut perihal BR1M, KR1M dan Klinik 1Malaysia.
“AMK mendesak kerajaan tanpa sebarang kompromi menalik balik lagu tema tersebut dan memanggil karyawan muzik negara untuk kembali mengubah lagu baru yang lebih menepati jiwa dan semangat kemerdekaan tulen,” kata Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin.
Kerajaan kata Shamsul, harus berhenti mempropagandakan segala perkara di bawah kawalan mereka kerana selagi tabiat jelek ini diteruskan, rakyat akan menolaknya tanpa kompromi.

Guan Eng: Patut beri habuan, bukan hukum Rafizi


 
Kerajaan patut memberi habuan kepada Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli dan bukan menghukum ekoran rentetan siri pendedahannya, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Lim berkata, berdasarkan pengalamannya yang pernah dipenjara kerana mempertahankan mangsa rogol bawah umur, penahanan Rafizi satu bentuk kezaliman.

Jelas Lim, tindakan itu tidak adil bagi sesuatu jenayah yang telah didedahkan olehnya dan Rafizi sedangkan "penjenayah sebenar" bebas.

"Oleh itu, DAP mendesak kerajaan persekutuan menarik balik dakwaan terhadap Rafizi bagi mengembalikan semula keyakinan awam dalam komitmen untuk melindungi pemberi maklumat dan mendedahkan rasuah serta menggalakkan integriti awam dan kepimpinan BN," kata Lim.

LGE Kesal Sikap Bermuka-muka Kerajaan Pusat Dalam Isu Penswastaan Pelabuhan

SHAH ALAM 3 OGOS : Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyelar sikap bermuka-muka Kerajaan Pusat dalam isu penswastaan pelabuhan di negeri itu.
Kerajaan Pusat yang sebelum ini lantang membantah penswastaan berkenaan bagaimanapun ‘kantoi’ apabila menghadiahkan Seaport Terminal (Johor) Sdn Bhd (Seaport).
Kebenaran untuk mengambil-alih pengurusan pelabuhan tersebut selewat-lewatnya Disember tahun ini.
“Lebih malang, penganugerahan ini dilakukan tanpa sebarang pendedahan maklumat yang berkaitan selain tiada jaminan kepada penduduk Pulau Pinang bahawa ia amalan telus.
“Persoalannya juga, mengapa Kerajaan Pusat membantah sebelum ini tetapi akhirnya menswastakan pelabuhan itu.

Kenyataan Najib melucukan, bercanggah realiti


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Pusat mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kini sedang berusaha menarik sokongan orang Melayu dengan menggunakan isu agama.

Terbaru Najib menyatakan falsafah dan prinsip beliau mengurus tadbir Negara adalah berpaksikan Al Quran dan Sunnah semasa berucap pada majlis berbuka puasa bersama rakyat di Masjid At Taqwa, Paroi  semalam.

Bagi Pengarah Jabatan Pilihan Raya Dewan Pemuda PAS, Sany Hamzan, kenyataan terbaru Najib itu sangat lucu dan tidak berpijak kepada realiti yang sebenarnya.

"Adakah dengan menzalimi hak negeri Pakatan Rakyat boleh dianggap sebagai pemerintahan yang berpaksikan semangat berteraskan kepada agama?

"Adakah melaksanakan undang-undang yang bertentangan dengan ajaran Islam seperti ISA, OSA dan sebagainya dituntut oleh Islam?

94% tolak tema Merdeka: Poll Malay Mail terus menekan Rais


(Poll yang dibuat The Malay Mail pagi tadi. Ketika dimasuki sekali lagi, ia sudah 'off-line')

KUALA LUMPUR: Satu pungutan suara Malay Mail untuk meninjau kesukaan pembacanya antara tema Merdeka ‘Janji Ditepati’ dan ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’ bakal membawa tekanan pada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Setakat ini, pungutan suara yang berumur sehari itu telah menunjukkan satu keputusan yang jelas bahawa tema Merdeka, yang juga slogan kempen Barisan Nasional ditolak hampir sepenuhnya oleh pembaca Malay Mail.

Pagi tadi, daripada 265 undi, 94 peratus atau 248 undi memilih tema Pakatan Rakyat sebagai tema yang lebih disukai untuk sambutan Hari Kebangsaan tahun ini.

Ketika cuba dimasuki sekali lagi pada jam 4.00 petang, laman The Malay Mail di alamat http://www.mmail.com.my didapati laman itu 'off-line'. (gambar kanan bawah)

Anak muda tolak logo & lagu kemerdekaan ke-55

Shara Shazana,
Usia 55 Tahun Kemerdekaan seharusnya melahirkan satu tempoh kematangan yang unggul. Namun menelusuri paparan pelbagai blog, facebook dan twitter, menampakkan wacana perbincangan yang gamat memperkatakan mengenai kritikan terhadap lagu dan logo kemerdekaan yang ke-55 tahun ini.

Kematangan minda dan gaya fikir serta definisi patriotik telah mula dijiwai oleh segenap lapisan masyarakat yang ingin turut sama membaikpulih imej yang telah mencalarkan mood sambutan ulang tahun kemerdekaan kali ke-55.

Pertama kali dalam sejarah, Ameerah melihat dangkalnya pemikiran pemerintah yang cuba membawa propaganda dalam nada yang agak keterlaluan dalam tema kemerdekaan. Namun pastinya hal ini tidak disambut baik oleh generasi media baru kini dan jelas dizahirkan dalam kritikan di media baru yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan layaknya.

Bantuan guaman Rafizi guna geran pembasmian rasuah penyelewengan


SHAH ALAM: Exco Selangor, Dr Yaakob Sapari,  menafikan dakwaan Datuk Seri Noh Omar kononnya Kerajaan Negeri menyalahgunakan wang rakyat untuk membiayai kos guaman Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Menurut Dr Yaakob, dana itu diperolehi menerusi peruntukan Geran Selangorku bernilai RM5 juta bagi Program Pembasmian Rasuah dan Penyelewengan.

“Noh tidak layak berbicara soal wang rakyat kerana beliau sendiri tidak mampu menyelamatkan penyelewengan dana Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) berjumlah RM250 juta oleh pemimpin Umno-BN,” kata Sapari.

DAP: PEMANDU Gagal Tingkat Urus Tadbir Korporat


SHAH ALAM 02 OGOS : DAP hari ini mempertikaikan penubuhan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) Jabatan Perdana Menteri yang hanya dilihat merugikan wang rakyat.
Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua berkata berjuta-juta wang rakyat dibazirkan dengan penubuhan itu kerana Kerajaan Pusat mengabaikan dasar kecekapan unit itu dalam meningkatkan urus tadbir korporat.
Katanya, hal itu dapat dilihat dalam kes kontrak untuk projek sambungan LRT Ampang dianugerahkan kepada syarikat kerjasama George Kent-Lion Pasific Venture (JV).

PENZINA INI DI HUKUM TEMBAK DI KHALAYAK RAMAI

 

Pemuda ini dihukum tembak kerana didapati merogol dan membunuh mangsa (kanak-kanak perempuan). Cara ini nampak kejam tetapi dapat mengurangkan kadar jenayah supaya menjadi pengajaran kepada orang lain. Pemuda ini di tiarapkan ke tasa tanah


Pemuda ini ditembak di kepala ..

PAS tidak halang wakil rakyatnya kahwin ramai, kata Nik Aziz

Nik Abdul Aziz: “Islam asalkan ikut peraturan.” — Foto fail
KOTA BAHARU, 3 Ogos — PAS tidak menghalang wakil rakyatnya untuk berkahwin lebih daripada satu asalkan berkemampuan dan memenuhi syarat-syarat untuk berpoligami, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. “Kita tidak boleh sekat mereka (wakil-wakil rakyat PAS) nak kahwin berapa pun, walaupun sampai empat orang, itu masalah peribadi dan ia tidak bercangah dengan Islam asalkan ikut peraturan dan syarat-syaratnya,” kata Menteri Besar Kelantan itu.
Nik Abdul Aziz berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguannya di Dataran Ilmu di sini, hari ini.
Abby Abadi: Adun didakwah telah mengahwini selebriti. — Foto fail
Beliau mengulas senario ramai wakil rakyat dari parti itu berkahwin lebih daripada satu termasuk dakwaan melalui blog dan Twitter yang mendakwa seorang anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) di negeri itu telah mengahwini selebriti Abby Abadi yang baru-baru ini menyertai PAS. Bagaimanapun, Adun berkenaan menafikan beliau berkahwin dengan selebriti itu.
Nik Abdul Aziz berkata berkahwin ramai tidak menjadi kesalahan kerana ia menjadi hak peribadi seseorang.
Ditanya apakah tindakan sesetengah pemimpin politik PAS yang kahwin ramai itu boleh menjejaskan politik mereka, Nik Abdul Aziz berkata: “Itu dia punya pasal.
“Berkahwin boleh tapi biar dia fahamlah syarat, jangan semata-mata nak puaskan nafsu, jangan... (kerana) isteri hamba Allah juga. Kewajiban kita jaga hamba Allah... Dia (isteri) izin, dia puas hati tak apa,” katanya.
Dalam perkembangan lain, Nik Abdul Aziz berkata kerajaan negeri Kelantan juga akan membayar setengah bulan gaji dan bonus RM500 kepada kakitangan awamnya sebagaimana dilaksanakan kerajaan pusat, sebelum hari raya ini.
“Perkara ini telah diputuskan di dalam perbincangan di peringkat negeri dan saya sendiri tanda tangan (kelulusan),” katanya. — Bernama

George Kent menghina proses bidaan dan perolehan negara, kata Rafizi

KUALA LUMPUR, 3 Ogos — Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli menyatakan, kenyataan pengarah eksekutif George Kent, En Cheong Thiam Fook yang mendakwa konsortium tersebut lulus penilaian teknikal dan kewangan dalam bidaan sebagai menghina proses bidaan dan perolehan negara.
Menurut Rafizi, kenyataan Cheong itu terang-terang membelakangkan laporan penilaian rasmi yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan kontraktor bagi kerja-kerja tambahan sistem LRT Laluan Ampang.
“Malah, Encik Cheong Thiam Fook dan George Kent telah berbohong apabila beliau mengeluarkan kenyataan-kenyataan berikut:
“1. Bahawa Konsortium George Kent-Lion Pacific telah LULUS penilaian kewangan.
“2.Bahawa Konsortium George Kent-Lion Pacific telah MEMATUHI semua syarat-syarat kontrak.
“3. Bahawa Konsortium George Kent-Lion Pacific telah LULUS semua syarat teknikal,” kata Rafizi dalam sebuah kenyataan yang diemailkan kepada The Malaysian Insider sebentar tadi.

Isu hudud: DAP tidak mahu layan Ostaz MCA


Dr Tan Seng Giaw SHAH ALAM - DAP tidak akan melayan sebarang desakan Naib Presiden MCA, Datuk Seri Chor Chee Heung  yang mencabar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng agar secara terbuka menjelaskan polisi bersama pakatan pembangkang bagi membuktikan ia benar-benar menentang pelaksanaan hukum hudud.

Menurut Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr Tan Seng Giaw, desakan MCA tidak sedikit pun akan menjejaskan pendirian DAP mengenai pelaksanaan hukum hudud di negara ini.

“Isu ini sudah lapuk, MCA sengaja timbulkan isu ini untuk meraih undi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU),” kata Ahli Parlimen Kepong ini.

LRT-Ampang: George Kent bohong, kata Rafizi


Saya memandang berat kenyataan En Cheong Thiam Fook, Pengarah Eksekutif George Kent yang mendakwa konsortium tersebut lulus penilaian teknikal dan kewangan dalam bidaannya.

Kenyataan itu terang-terang membelakangkan laporan penilaian rasmi yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan kontraktor bagi kerja-kerja tambahan sistem LRT Laluan Ampang.

Malah, En Cheong Thiam Fook dan George Kent telah berbohong apabila beliau mengeluarkan kenyataan-kenyataan berikut:

1.      Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah LULUS penilaian kewangan

2.      Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah MEMATUHI semua syarat-syarat kontrak

3.      Bahawa Konsortium George Kent – Lion Pacific telah LULUS semua syarat teknikal

Saham FGVH merudum: Peneroka rugi, tanah tergadai..!!!

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Harga saham Felda Global Vantures Holdings (FGVH) Berhad terus mencatat penurunan sehingga mencecah RM 5.00 awal pagi semalam.
FGVH yang baru disenaraikan pada 28 Jun lalu diapungkan pada harga RM4.55 seunit, dan hanya pernah sekali mencecah RM5.50 pada minggu awal disenaraikan sebelum terus merudum sehingga hari ini.
Menurut Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said, penurunan harga saham itu secara berterusan akan memberi kesan jangka panjang yang buruk kepada peneroka Felda.
“Kesan jangka panjang jika saham berterusan merudum, peneroka menanggung risiko bakal kehilangan 850,000 ekar tanah yang telah digadaikan kepada FGVH.

Dihalang SPR : Tugas Mafrel Pantau Pilihan Raya Tidak Terjejas


SHAH ALAM 3 OGOS : Tugas Badan Malaysia Untuk Pilihan raya Bebas dan Adil (Mafrel) tidak akan terjejas walaupun pihak Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) tidak mengiktiraf tugas badan itu bagi memantau pilihan raya umum ke-13 (PRU) yang dijangka berlangsung dalam tempoh terdekat.
Pengerusi Mafrel, Syed Ibrahim Syed Noh berkata untuk penambahbaikan proses demokrasi sewajarnya pihak SPR mengalu-alukan mana-mana pihak untuk melaksanakan pemantauan dan memberikan input dan maklum balas yang baik untuk memperbaiki perjalanan pilihan raya.
“Mafrel akan meneruskan kerja dan kini sedang rancak untuk melaksanakan pemantauan semasa PRU-13, bagi Mafrel sendiri kita akan bertindak berdasarkan pengalaman dan perancangan yang sudah kita buat.

Senator BN isytihar keluar parti, sokong Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Senator Datuk Maijol Mahap mengisytiharkan keluar Barisan Nasional (BN) hujung minggu lalu.
Maijol kanan sekali pada majlis penubuhan Angkatan Perubahan Sabah Ahad lalu.
Beliau turut menyertai Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) yang juga Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing yang meletak jawatan dalam BN Ahad lepas.

Panel khas kaji keaslian lagu tema Merdeka

SHAH ALAM - Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, sebuah panel khas ditubuh bagi menentukan keaslian lagu tema sambutan Hari Kemerdekaan.
Sehubungan itu, beliau meminta pembangkang supaya jangan membuat tuduhan secara sembarangan.
"Panel khas ditubuh bagi menentukan betulkah lagu Janji Ditepati (sempena sambutan) merdeka tu lagu tiruan. Pembangkang jangan pandai tuduh saja," kata beliau dalam satu mesej menerusi twitter pagi ini.
Dalam mesej twitter terdahulu, dihantar sekitar jam 7 pagi tadi, Rais menulis, "penggubah lagu Janji Ditepati menafikan mereka menciplak. Harap tiada isu lagi."

Royalti Kelantan: Mustapa mahu jadi juara pula


KOTA BHARU: Kenyataan terbaru Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang tiba-tiba berkata kononya akan berusaha menyelesaikan tuntutan royalti negeri itu dianggap sesuatu yang pelik.

Ini kerana sebelum ini, Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri adalah antara pemimpin Umno terawal mengeluarkan dua sebab kenapa Kelantan tidak layak menerima bayaran royalti.

Royalti: Umno risau hilang undi orang muda


KUALA LUMPUR: PAS Kelantan yakin kesediaan Umno Kelantan untuk menyelesaikan tuntutan royalti minyak sebelum pilihan raya umum ke-13 disebabkan kebimbangan terhadap kebangkitan anak muda yang menyokong tuntutan tersebut.

Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Wan Nik Wan Yussof berkata, Umno Kelantan berasa ketinggalan dalam menjaga kebajikan rakyat negeri itu dan berusaha mengambil hati mereka semula.

"Umno Kelantan rasa rugi kalau tak turut serta dalam isu ini. Apatah lagi bila melihat mood orang muda yang menyokong NGO menuntut royalti minyak ini dikembalikan. Umno fikir mereka kena beri perhatian isu yang mendapat sokongan pengundi muda," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed bahawa Umno Kelantan akan berusaha menyelesaikan isu berbangkit termasuk tuntutan royalti minyak.

Lagu Hari Kemerdekaan ke-55 (Ganti Lagu Janji Ditepati)

Today in History for August 3rd

Syrian rebels strengthen hold on Aleppo

Himpunan Hijau Raub 2 Sept untuk kehidupan lebih sihat

Skandal George Kent-LRT Ampang: Najib perlu sedia disiasat

Dhaka bans NGOs from helping Rohingya

2 tema merdeka tak pecah belah - Anwar

Annan quits as Syria peace envoy

Bangladesh arah NGO henti bantuan kepada Rohingya

DHAKA - Tiga agensi bantuan antarabangsa di Bangladesh diarah berhenti memberi bantuan kepada pelarian Rohingya Islam dari negara jiran  Myanmar kerana pihak berkenaan didakwa beroperasi di luar mandat pihak berkuasa.

Menurut pihak berkuasa negara itu, pekerja bantuan yang terlalu ramai memburukkan keadaan di kem-kem sepanjang di sempadan.

Beribu-ribu melarikan diri dari keganasan kaum di negeri Rakhine Myanmar sejak Mei lepas.

Bantuan Agensi Doktor Perancis Tanpa Sempadan dan Tindakan Kelaparan dan Agensi British Muslim adalah mereka yang tertakluk kepada perintah berkenaan.

Badan amal berkenaan menyediakan penjagaan kesihatan, makanan dan air kepada beribu-ribu pelarian di daerah Cox Bazar Bangladesh, lapor BBC semalam.

ALTANTUYA SHOCKER: Deputy minister asked me to plead guilty - P.I. Bala

LATEST ALTANTUYA SHOCKER: Deputy minister asked me to plead guilty - P.I. BalaP Balasubramaniam, the private investigator who exposed Prime Minister Najib Razak's alleged involvement with murdered Mongolian national Altantuya Shaariibuu, is back in the spotlight.
The former police officer has revealed that a serving deputy minister, whom he secretly met twice last year, had offered to let him and his family return to live in peace in Malaysia, promising to get him the minimum possible fine and jail time.
"Maybe he feels the BN is not safe and at least he should put things in order, close my case," Malaysiakini reported Bala as saying.
In 2008, fearing for his life, Bala and his family had fled to Chennai, India after he made a statutory declaration exposing the relationship between Najib, Altantuya and Razak Baginda.
According to Bala, Altantuya came to Kuala Lumpur to collect her share of commission from the Scorpenes purchase sanctioned by Najib, who was then the defense minister in charge of arms procurements. Bala also said it was Najib who introduced her to Bagina and that both men had been lovers with her.
Bala was hired by Baginda to stop Altantuya from blackmailing him. A close friend of Najib's, Baginda had brokered the Malaysian government's RM7.3 bil purchase of 2 Scorpene submarines from French arms giant DCNS.

Malaysia, where the price of a car is equivalent to the price of a HOME!

Malaysia, where the price of a car is equivalent to the price of a HOME!Pakatan Rakyat’s recent announcement that it would cut excise duties on new cars have caught the Federal Government off-guard, leading to a flurry of rebuttals from government leaders stung by its refreshing proposal.
Opposition Leader and PKR adviser Anwar Ibrahim has promised to bring down car prices if the opposition pact wins the general election widely expected to be held soon (read We won't burden the people with high CAR PRICES - Anwar).
A can of worms
The plan reiterated last week by PKR strategic dirctor Rafizi Ramli has opened a can of worms, with Malaysians coming to the stark realization that they have been suckered into paying ridiculously high prices for a set of wheels.
While, most Malaysians are contented with a new Proton, there are those who would spare no money and effort to acquire an imported car to reflect their upcoming lifestyle.
But look at the difference between buying an imported car in this country and one in a first world country like the USA and Great Britain. For example a Volkswagen Golf costs RM60,000 in other countries, while in Malaysia it costs RM150,000 or a Toyota Camry at RM90,000 while in Malaysia it costs RM180,000. It is too big a sum to shrug off, and people certainly do feel ripped off.

Mukhriz terlebih perasan bapaknya hebat


Mukhriz Mahathir nampak mula meniru gaya dan bermain politik 'anak ayam kesejukan’ untuk mengukuhkan diri seperti mana dilakukan Ha Najib Razak dengan memainkan sentimen ayahnya. Najib sebelum ini berbangga dengan bapaknya sebagai perdana menteri dan sering kali menjual pencapaian bapaknya di mana dan ke mana saja dia pergi.
Terutamanya dalam majlis-majlis membabitkan Felda, Najib selalu menyebut Felda adalah jasa dan ilham bapaknya. Beliau pula sebagai anak akan meneruskan idea berkenaan dan ia kononnya satu amanat. Najib beberapa kali cuba menonjolkan dirinya seolah-olah dia dilahir untuk meneruskan tarikan nafas politik ayahnya.

Keghairanan Najib dalam memuji bapanya sehingga terlupa untuk beliau menyebut nama orang lain yang juga terlibat sama dalam membangun Felda. Najib lupa kepada pegawai kerajaan yang memerah otak siang malam sewaktu membangunkan Felda.

Rafizi akan bongkar lagi kontrak LRT Ampang

SHAH ALAM: Biarpun pendakwaan terbaru terhadap Rafizi Ramli dilihat sebagai usaha menyekat pembongkaran terhadap pemberian kontrak LRT Ampang, namun Pengarah Strategi PKR itu bertegas akn terus melakukan pembongkaran.

Katanya, tindakan pendakwaan terbaru di bawah Akta Istitusi Perbankan dan Kewangan (Bafia) terhadapnya itu tidak menghalang beliau untuk terus melakukan pembongkaran terhadap penyelewengan melibatkan pemimpin tertinggi negara.

Beliau meletakkan keyakinan yang tinggi bahwa pendakwaan terhadapnya itu adalah berkaitan pemberian kontrak LRT Ampang kepada George Kent yang didedahkannya sebelum ini.

"Apa yang berlaku semuanya dalam keadaan yang tergesa-gesa dan saya pasti ini berkaitan dengan pendedahan kontrak LRT Ampang yang saya dedahkan sebelum ini," jelasnya.

Prasarana harus tunjukkan dokumen bidaan George Kent, kata Pua

KUALA LUMPUR, 3 Ogos — Setiausaha publisiti DAP, Tony Pua hari ini berkata Syarikat Prasarana Negara Bhd (Prasarana) harus menunjukkan dokumen berkenaan dengan projek kontroversi pembinaan tambahan LRT Ampang, dengan membuktikan mengapa konsortium George Kent patut mendapat kontrak tersebut.
Prasarana pada Selasa lalu telah mengumumkan bahawa George Kent-Lion Pacific (GKLP-JV) telah berjaya mendapat kontrak tersebut, dengan George Kent berkata semalam ia bernilai RM956 juta.

Konvoi royalti simbolik sambut Najib ke Kelantan 5 Ogos..


KOTA BHARU: Selepas berjaya menganjurkan konvoi dari Kota Bharu ke Gua Musang, NGO Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (Royalti) hari ini pula meneruskan Konvoi Royalti dari Kota Bharu ke Pasir Puteh.

Menurut satu kenyataan NGO itu hari ini, pihaknya juga akan mengadakan sidang media jam 2.45 petang di Masjid Kubang Kerian.

Presidennya Nazri Deraman berkata, konvoi hari ini juga sebagai simbolik kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Kelantan yang dijadual 5 Ogos ini.

Gagal selamatkan penyelewengan NFC, Noh Omar lebih baik diam!

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar tidak layak bercakap soal penyelewengan kerana terbukti beliau tidak mampu menyelamatkan wang rakyat daripada digunakan sewenang-wenangnya oleh pemimpin Umno dan kroni, kata Exco Selangor, Dr Yaakob Sapari.
Beliau merujuk kenyataan Noh kononnya kerajaan Selangor yang ditadbir Pakatan Rakyat menggunakan wang rakyat untuk membiaya kos guaman Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
“Rafizi ditangkap dan didakwa di mahkamah kerana mendedahkan penyelewengan serta kepincangan dalam Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang melibatkan salah guna dana rakyat berjumlah RM250 juta,” katanya dalam kenyataan.

Terdesaknya BN : Timbalan menteri tawar untuk 'selesaikan' kes Bala

NONESeorang timbalan menteri yang masih berkhidmat telah menawarkan untuk mengakhiri kehidupan penyiasat persendirian P Balasubramaniam dalam buangan di India jika dia bersedia untuk didakwa dan mengaku bersalah memalsukan akuan sumpahnya (SD) yang pertama.

Balasubramaniam mendakwa timbalan menteri berkenaan, yang secara rahsia menemuinya sebanyak dua kali tahun lalu - sekali
"di Singapura dan kali kedua di Kuala Lumpur - telah menjanjikan dia (Balasubramaniam) dikenakan denda seminima mungkin dan bersetuju untuk menyelamatkannya daripada hukuman penjara jika dia bekerjasama.

"Mungkin dia merasakan BN tidak selamat dan sekurang-kurangnya dia (perlu) memperbetulkan keadaan... (dan) menutup kes saya," kata Balasubramaniam kepada Malaysiakini dalam satu temubual awal bulan lepas.

Hantu Bernyawa : ‘Sudah 11 tahun dimatikan oleh JPN"

‘Saya sudah 11 tahun mati’
JOHOR BAHRU: “Saya umpama hantu bernyawa. Walaupun masih hidup, tetapi ‘dimatikan’ oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN),” kata Siti Salbiah Kasmori, 45, yang mengalami pelbagai kesukaran dalam kehidupan kerana di dalam rekod JPN, dia sudah meninggal dunia 11 tahun lalu.
Ibu tunggal itu berkata, sejak kesilapan itu berlaku 11 tahun lalu, dia sudah membuat aduan kepada kepada JPN tiga kali pada 2001, 2006 dan 2008, namun masalah itu belum diselesaikan.
“Masalah ini menyukarkan hidup saya. Lebih teruk, saya tidak boleh menerima pencen arwah suami kerana secara rasminya saya sudah mati. Selain itu, saya risau keluar rumah kerana bimbang ditahan polis.

Pemberontak Syria bedil pangkalan tentera

GAMBAR menunjukkan seorang lelaki membawa barangnya dari kedai miliknya di Aleppo kelmarin.- REUTERS


BEIRUT – Kumpulan pemberontak Syria semalam membedil Pangkalan Tentera Udara Menagh di Aleppo dengan menggunakan sebuah kereta kebal yang dirampas daripada askar-askar tentera Presiden Bashar Al-Assad.
Penggunaan kereta kebal itu menunjukkan kumpulan pemberontak mula menempatkan senjata berat yang dirampas sejak beberapa minggu lalu daripada tentera Syria.
Pangkalan tentera Menagh di utara Syria itu digunakan helikopter dan pesawat untuk mengebom kumpulan pemberontak.
Bandar Aleppo dianggap penting buat kumpulan pemberontak yang menentang kepimpinan Bashar.
“Jika Aleppo jatuh (menjadi milik pemberontak) kami akan menubuhkan ibu pejabat di Istana Presiden,” kata seorang anggota Majlis Kebangsaan Syria, Burhan Ghalioun lewat kelmarin di Paris.
Tentera Bashar turut melakukan serangan dekat Damsyik, Syria menyebabkan 43 orang terbunuh.
Serangan itu dilakukan kelmarin di daerah Jdaidet Artuz.

Ajaran Pak Habib terpesong, anggap al-Quran kitab lama..!!


Kegiatan ajaran Pak Habib yang terletak di atas tanah seluas kira-kira 1.2 hektar.
Kegiatan ajaran Pak Habib yang terletak di atas tanah seluas kira-kira 1.2 hektar.
 
RAWANG - Nabi Muhammad SAW dianggap tuhan, al-Quran hanya sebuah salinan buku lama, solat hanya perlu pada hari Khamis dan tidak perlu berpuasa di bulan Ramadan adalah antara amalan yang jelas terpesong dilakukan sekumpulan pengikut ajaran Pak Habib yang bergiat aktif sejak beberapa tahun di Bandar Country Homes (BCH) di sini.

Demikian maklumat yang didedahkan seorang individu yang hampir terikut dengan ajaran sesat itu.

Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Zaidi, 42, berkata, pengikut Pak Habib menganggap Nabi Muhammad yang layak dijadikan tuhan kerana dalam Islam ada menyebut ‘barang siapa memuji ke atas Muhammad maka darjat mereka diangkat’.

Sabah defections: All eyes on Ghapur

Speculations are rife that Anwar Ibrahim's next visit to Sabah is to 'welcome' more defectors.
KUALA LUMPUR: Even as Opposition Leader Anwar Ibrahim has promised to deliver “more positive news” from Sabah, escalating rumours from Kota Kinabalu have named former Sabah deputy chief minister Ghapur Salleh as the next Umno MP likely to defect.
Speculations are rife that Ghapur will be among others whom Anwar will meet when he travels to Sabah on Aug 12.
Ghapur is Kalabakan MP and no newcomer to controversy. His involvement in state politics goes back to the 1970s.
He was once Sabah’s deputy chief minister until he quit the post in 1997. In 2004, he returned to “active” politics after winning the Kalabakan parliamentary seat.

Pergolakkan dalam MIC di atas senarai calon-calon ‘boleh menang’ PRU

KUALA LUMPUR, 3 Ogos — Terdapat pegawai-pegawai MIC yang kecewa dengan tindakan presiden parti, Datuk Seri G. Palanivel untuk bertanding di kerusi Cameron Highlandsdan pengarah Pemandu, Ravindran Devagunam, akan diletakkan di Kapar dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang walaupun anak-anak tempatan di kedua-dua tempat yakin mereka boleh merampas kembali kerusi yang mereka kalah pada pilihan raya 2008.
The Malaysian Insider difahamkan, kedua-dua nama berada dalam senarai baru yang dihantar kepada pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak selepas senarai pertama ditolak.
Ravindran, pengarah Pemandu, dilatih untuk bertanding kerusi Kapar. — Foto fail
“Kedua-dua nama Palanivel dan Ravindran berada dalam senarai baru yang diberi kepada Najib,” kata seorang sumber kepada The Malaysian Insider. “Palanivel untuk Cameron Highland dan Ravindran untuk Kapar.” Najib telah memberitahu sekutunya dalam BN yang dia mempunyai kata pemutus dalam senarai pemilihan calon, termasuk pembahagian kerusi kepada 13 parti komponen BN lain dimana pada pilihan raya 2008 kehilangan majoriti dua pertiga di parlimen serta kehilangan empat negeri.
Ketua BN dan perdana menteri (PM) pada ketika itu, Tun Abdullah Badawi memberi laluan kepada Najib untuk menggantikannya pada April 2009. Najib yang menyatakan keyakinannya untuk merampas kembali empat negeri dan kerusi parlimen untuk mandatnya sebagai PM dalam pilihan raya yang perlu diadakan selewat-lewatnya pada April 2013.

Lebong : Umno Kelantan sedia selesai isu royalti sebelum PRU13..!!!

KOTA BHARU- Umno Kelantan akan berusaha menyelesaikan isu berbangkit termasuk tuntutan royalti minyak yang kini menjadi modal kempen pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata sebarang isu-isu yang dibangkitkan itu tidak boleh diselesaikan dengan  mudah kerana negara mempunyai undang-undang yang perlu dipatuhi.

Menurutnya, Kerajaan Pusat tidak berdiam diri dalam soal hak rakyat kerana kita sebuah negara demokrasi malah isu terbabit sudah dibincangkan pada peringkat dalaman.

“Menyentuh soal tuntutan royalti minyak, apa jua tindakan tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya sebab negara kita ada peraturan. Memang akan ada orang tidak berpuas hati tetapi kita berusaha menyelesaikan isu ini secara berhemah,” katanya kepada pemberita ketika majlis ‘Makan Colek Bersama Media’ bersama pengamal media di sini, malam tadi.

Penghasilan Filem "Tanda Putera" - Bukti Nyata UMNO Begitu Takut Hadapi Pilihanraya


Tanda Putera’ mampu cetus rusuhan kaum

Sebuah filem bertajuk ‘Tanda Putera’ mengalami situasi yang aneh kerana dikritik hebat sebelum ianya ditayangkan kepada umum.

Filem ini menempah kontroversi kerana ia menyentuh isu yang sangat sensitif dan berbaur perkauman kerana memfokuskan kepada tragedi rusuhan kaum 13 Mei 1969, satu peristiwa yang berlaku empat dekad yang lampau.

Peristiwa 13 Mei adalah tragedi berdarah yang tercetus di antara orang-orang Melayu dengan orang-orang Cina dan kini tercatat sebagai titik hitam dalam lipatan sejarah tanah air.

Dalam peristiwa itu seramai 196 orang dilaporkan terbunuh walaupun angka sebenar mungkin lebih dari jumlah itu.

Bersih 3.0 : Polis marah ditanya tindakan halang jurugambar rakam aksi

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Polis yang merupakan saksi ke 23 pendengaran awam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) marah apabila panel siasatan menyentuh tindakan mereka menghalang media merakam gambar aksi anggota itu semasa bertugas pada Himpunan Bersih.
“Kalau ambil gambar saya, saya pun marah!” kata Assistan Superintenden (ASP) Zahari Yusof penuh emosi.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peguam pemerhati berhubung tindakan polis menghalang pihak media daripada merakam, dan pada tahap merampas kad memori jurugambar ketika membuat liputan pada 28 April lalu.
Ditanya sama ada menjadi kesalahan untuk polis berbuat demikian, beliau menjawab ia bergantung kepada anggota yang berhadapan situasi berkenaan.

Tema Hari Kebangsaan ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’ Seru Rakyat Bersatu

SHAH ALAM 3 OGOS: Tema Hari Kebangsaan ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’ yang diumumkan Pakatan Rakyat(PR) merupakan sebuah tema yang mengajak semua rakyat bersatu dalam sebuah negara merdeka.
Demikian menurut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang medianya di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya semalam.
Selain itu beliau turut menganggap pengumuman tema Hari Kebangsaan oleh PR itu sebagai satu cabaran kepada pemimpin negara yang menggunakan pendekatan kepartisan mereka.
“Bagaimana kamu katakan moto kami yang menggesa ke arah satu negara, satu jiwa sebagai memecahbelahkan?

Not all joy in Johor for BN: Pakatan can REALLY win 9 to 15 more seats

I have deliberately left out analyzing my home state Pahang for the moment. Let’s leave the best to last. I want to do a Johor analysis.
Not all joy in Johor for BN: Pakatan can REALLY win 9 to 15 more seatsNow Johor has always been touted as the bastion of UMNO. The Johor Malays seem to have a peculiar obsessive trait with UMNO. Since UMNO was said to be born on the steps of the Johor Istana, Johor is considered as the natural home for UMNO. It’s nearly invincible.
But is it so?
Each morning, the Johor Malay after the subuh prayers will have his cup of coffee with his breakfast. What does he read over all else. He reads Utusan Malaysia- the propaganda mouthpiece of UMNO. The dispossessed, the downtrodden Malay masses appeared enamored with UMNO.
But was the figure we read during the last elections? There was a 14% swing to the opposition. What has happened to that swing? It is increasing and getting stronger.

Biar gambar berbicara... dulu. kini dan selamanya...