Rabu, 25 Julai 2012

Terbesar : Kerajaan Malaysia menguasai ekonomi?

Penyenarian IHH bernilai AS$2 bilion hari ini — tawaran awam permulaan (IPO) ketiga terbesar di dunia tahun ini selepas Facebook dan Felda Global Ventures Holdings (FGVH) — membantu meletakkan Malaysia di mata dunia, akan tetapi turut menarik perhatian terhadap penguasaan kerajaan dalam ekonomi serta keadaan perusahaan swasta yang suram di negara ini.Tidak seperti Facebook yang pada mulanya berlegar disekitar bilik kolej sebelum menjadi fenomena global dan menjadi salah satu daripada 30 syarikat di Amerika Syarikat (AS), IHH dan FGVH, adalah syarikat yang dirancang pengelibatannya dalam perniagaan oleh kerajaan, akan memperlihatkan perbezaan besar antara Malaysia dengan negara ekonomi terbesar dan paling maju di dunia itu.

Perbandingan antara senarai entiti senaraian awam yang terbesar di Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia sudah boleh memberikan jawapan.
Sepuluh syarikat terbesar di AS dalam pasaran kapitalisme adalah semua perusahaan swasta termasuk Apple, Exxon, Microsoft, IBM dan Google — merupakan syarikat-syarikat yang memimpin teknologi dan merupakan pemimpin dalam bidang masing-masing.
Berbeza di Malaysia, 10 syarikat teratas pada bulan Mei adalah syarikat berkait kerajaan (GLC) seperti Malayan Banking, Sime Darby, CIMB Group, Petronas Chemicals, Tenaga Nasional dan Kumpulan Axiata.

Makin Panas : ADUN BN Sarawak keluar parti

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meluan, Wong Judat yang juga Naib Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), salah satu sekutu BN di negeri itu mengumumkan akan keluar parti.Menurutnya, tindakan itu dibuat secara rasmi hujung Julai ini.“Pada 30 Julai nanti, saya akan bertemu dengan Presiden (SPDP), Tan Sri William Mawan dan Timbalannya, Datuk Seri Tiong King Sing di Kuala Lumpur untuk membincangkan keputusan saya ini dengan mereka.
“Saya akan meletak jawatan daripada parti pada keesokan harinya (31 Julai). Bagaimanapun, hasil mesyuarat nanti tidak akan menjejaskan keputusan saya. Tiada apa pun yang boleh mengubah pendirian saya dan tiada siapa boleh menghalangnya,” katanya, lapor Borneo Post.

MB arah semua permohonan Langat 2 perlu melaluinya

MB Selangor - SYABAS Beroperasi Dibawah Keupayaan

MEDIA, PDRM dan Menteri KDN insaflah !!


lepas ini jangan lagi jadi bangang !!

Kelmarin,  Mahkamah Tinggi Kuala LumpUr secara prinsipnya telah mempertahankan hak untuk berhimpun,  berpersatuan  atau gabungan yang diinisiatif oleh NGO (badan bukan kerajaan).

Jadi selepas ini mana-mana persatuan atau badan NGO tidak perlu risau lagi apabila mengadakan himpunan aman yang bertujuan menegakkan kebenaran, keadilan serta memberi manafaat kepada orang ramai.
                                               Tahniah kepada pengerusi bersama BERSIH Datuk S Ambiga dan Datuk Samad Said kerana berani dan bersungguh-sungguh dalam mengetuai BERSIH  untuk menuntut ketelusan dan keadilan dalam pilihanraya!!  Perhimpunan aman yang dibuat oleh BERSIH tempoh hari tidak sis-sia!   Dan keputusan Mahkamah Tinggi KL  membatalkan  pengisytiharan  Menteri Dalam Negeri bahawa gabungan Bersih sebagai pertubuhan ‘haram’ adalah sangat wajar dan tepat !  Dengan itu,  sah, gabungan BERSIH adalah halal,.. bukan pertubuhan haram!

Penghapusan duti eksais kereta: sekali lagi BN kata tidak wajar

Niat Pakatan Rakyat untuk menghapuskan duti eksais dan berbagai cukai terhadap kereta-kereta adalah usaha yang patut mendapat sokongan. Ini adalah kerana kereta adalah perkara keperluan oleh rakyat negara ini yang masih terlalu jauh ketinggalan dalam menyediakan kemudahan pengangkutan awam. Sesungguhnya rakyat telah terlalu terbeban dengan kos pembelian kereta kerana sebahagian besar dari harga jualan kereta di negara ini adalah disebabkan oleh elemen cukai-cukai seperti duti eksais yang tinggi yang di kenakan oleh pihak kerajaan kita.
Jika duti eksais diturunkan ketahap minima maka kereta import yang berharga sebanyak RM150,000 itu akan boleh didapati dengan harga RM120,000 misalnya. Malahan kalau kita kaji harga kereta di banyak negara maju ia adalah jauh lebih rendah dari harga kereta yang rakyat kita terpaksa bayar. Harga kereta di negara ini terlalu tinggi dan kita adalah bersamaan dengan negara-negara seperti Singapura dan segelintiran negara di-rantau ini.

Kajian "rumus" Umno, BN punya kelebihan menang PRU 13

KUALA LUMPUR - Umno dan Barisan Nasional (BN) mempunyai kelebihan untuk memenangi pilihan raya umum ke-13 (PRU 13) dan merampas kembali beberapa negeri yang ditadbir pembangkang, demikian menurut kajian yang dilakukan beberapa ahli akademik.

Prof Madya Dr Fuad Mohd Jali dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata kajian itu, yang dilakukan terhadap 1,400 responden di Kedah dan Selangor pada Mac hingga Mei tahun ini, menyimpulkan bahawa rakyat Malaysia setakat ini memilih BN.
"Di Selangor, pengundi cenderung untuk memilih BN manakala di Kedah kedudukannya 50-50 tetapi ia mungkin berubah," katanya pada Perbincangan Meja Bulat 'PRU 13: Malaysia Pilih Siapa' anjuran Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa, Majlis Profesor Negara (MPN) di sini hari ini.

PRU 13 : Sabah Sarawak bukan lagi 'fix deposit' BN

KUALA LUMPUR - Peranan Negeri Sabah dan Sarawak penting untuk memberikan imbangan dalam senario politik di negara ini sejak 50 tahun lalu.

Ahli Panel, Prof Dr Jayum anak Jawan berkata, ia sudah menjadi tugas kepada kedua-dua negeri tersebut bertindak sebagai penyelamat kepada parti pemerintah dan tugas ini digalas buat pertama kali pada tahun 1948.

Menurutnya, perkara yang sama berlaku sekali lagi pada 1963, seterusnya pada 1969 sebelum Barisan Nasional (BN) menghadapi masalah majoriti pada pilihan raya umum 2008.

”Tugas kami menyelamatkan Melayu, Umno dan BN setiap kali mereka mengalami masalah. Bagaimanapun apa yang menyedihkan kami sering dijadikan anak tiri dalam apa jua bidang di negara ini.

Pakatan has mixed views on May 13 probe

PAS backs Suaram adviser Kua Kia Soong's proposal for a truth commission, but PKR and DAP say Malaysians must move on.
PETALING JAYA: Suaram adviser Kua Kia Soong’s call for a Truth and Reconciliation Commission to investigate the May 13 incident has drawn mixed reactions from Pakatan Rakyat leaders.
While PAS backs the call for a public inquiry, PKR and DAP say Malaysians must move on from one of the darkest episodes of Malaysian history.
PAS vice president Salahuddin Ayub said he was in support of Kua’s call, saying that a public inquiry would stop irresponsible quarters from raising the spectre of May 13 for selfish political agenda.
“The young generation needs to know what happened on that day,” said Salahuddin.
However, the PAS leader said it was more important for Barisan Nasional, particularly Umno, to stop playing the May 13 card in an attempt to scare voters into voting BN back to power.

PM: Bonus raya setengah bulan...untuk pilihanraya sekali lah..!!!

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

Bayaran itu akan dibuat pada 9 Ogos ini, katanya dalam kenyataan di sini.
Pemberian bonus dan bayaran khas itu akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

NOT EMOTION BUT INDISCIPLINE: Cops 'manhandled' female journo, Suhakam told

KUALA LUMPUR - The police were "emotional" and "manhandled" a female journalist despite her being identified as a media personnel at the Bersih 3.0 rally, the Human Rights Commission (Suhakam) inquiry panel was told today.
NOT EMOTION BUT INDISCIPLINE: Cops 'manhandled' female journo, Suhakam told Panel chairman Prof Datuk Dr Khaw Lake Tee said it was "very visible" that Merdeka Review assistant editor Chen Shaua Fui was a media personnel, when the latter testified that she had held a camera and shown her media tag to a policeman.
"I identified myself as a journalist, (when) he (the police) said don't take pictures. 'I am a reporter', I said and showed him my media tag.
"But the policeman pointed his finger at me, and said that I should stop taking pictures," said Chen, who was doing real time reporting at Jalan Tun Perak around 7.30pm on the day of the rally.
She said she was taking pictures of over 10 policemen arresting people and beating up a man, who was having his meal at a hawker stall at the intersection of Jalan Hang Lekiu and Jalan Tun Perak on April 28.

Bob Lokman: Umno terdesak dan tak faham konsep dakwah

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Umno tidak memahami apa itu dakwah lalu menuduh PAS terdesak dalam mencari populariti dalam pilihan raya yang semakin hampir, yang ternyata sebenarnya parti memerintah itu terdesak, kata Mohammad Hakim Lokman yang dikenali sebagai Bob Lokman, penulis lirik dan pelawak yang menyertai PAS.
Katanya, Umno yang menghina artis yang mahukan seni berunsurkan Islam, kerana enggan memberi permit dan ruang kepada mereka yang menjadi aktivis PAS.
“Dalam PAS, kita berdakwah. Tidak ada salahnya kita mendakwah kerana kerja ini adalah kerja yang mulia. Tak kiralah artis atau bukan, yang penting kita sama-sama menjalankan dakwah,” kata Bob Lokman (gambar).

Raja Komando : Saman Ummi Hafilda RM10 Juta


KLANG 25 JULAI : Aktivis Pakatan Rakyat, Raja Kamaruddin Raja Abdul Wahid kini dalam proses menyaman agen Umno-BN, Ummi Hafilda Ali dan UmnoOnline kerana memfitnahnya.
“Proses ini akan siap dalam tempoh terdekat. Dulu Ummi mencabar saya untuk mengambil tindakan saman dan membuat laporan polis ke atas beliau dan sekarang saya sudah menunaikan janji.
“Jumlahnya mungkin lebih RM10 juta. Bagaimanapun jumlah tidak penting, saya mahu membersihkan nama saya dari fitnah Ummi itu.

Tok Guru seru rakyat doa untuk royalti Kelantan

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyeru masyarakat Islam khususnya rakyat Kelantan memperbanyakkan doa sempena bulan Ramadan ini termasuk doa untuk royalti Kelantan.

Katanya, rakyat Kelantan perlu berdoa semoga Allah memberikan petunjuk kepada pihak yang menyekat pemberian royalti Kelantan agar tidak terus melakukan kezaliman terhadap negeri ini.

“Oleh yang demikian saya minta kepada rakyat doa beramai-ramai moga kezaliman ini diangkatkan dan minta Allah memberi kefahaman kepada menteri terbabit termasuk pegawai Petronas. Kerja menyekat itu suatu dosa,” ujarnya.

"Kalau boleh sebutkan nama menteri atau pegawai terbabit sewaktu sujud ketika solat," katanya lagi.

MB: K'jaan negeri tiada kuasa pecat bos SYABAS

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri itu hanya mampu untuk mengemukakan cadangan kepada lembaga pengarah Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) supaya memecat dua orang pegawai tertinggi syarikat berkenaan.

Katanya, kerajaan negeri tidak berkuasa untuk memecat  pengerusi eksekutif  syarikat itu Tan Sri Rozali Ismail dan ketua pegawai eksekutifnya, Datuk Ruslan Hassan.

Tambahnya, beliau akan mengemukakam cadangan tersebut kepada lembaga pengarah bagi meminta supaya perkara itu dilakukan oleh lembaga berkenaan.

Provokasi Jahat : Peserta Bersih 3.0 dipukul khabar angin polis mati

KUALA LUMPUR: Seorang peserta Bersih 3.0 memberitahu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini bahawa sekumpulan polis memukulnya dalam keadaan marah kerana khabar angin seorang anggotanya mati pada 28 April lalu.

Karam Singh, 50 berkata, kira-kira jam 7 petang, beliau masuk ke A&W Jalan Pudu selepas polis mengejar peserta Bersih sebelum kakitangan A&W mengunci pintunya apabila melihat situasi huru-hara di luar.

Exco S'gor: Lot pejabat dibeli zaman k'jaan BN...kantoi lagi MCA..!!!

NONEExco kanan kerajaan negeri Selangor, Teresa Kok berkata lot pejabat di Menara Pandan yang didakwa telah dibeli oleh kerajaan Pakatan Rakyat dengan kos RM1.89 juta sebenarnya dibeli semasa pentadbiran BN.

Katanya, ketua biro profesional muda MCA, Datuk Chua Tee Yong sepatutnya membuat semakan terlebih dahulu sebelum membuat dakwaan seperti itu.

"Orang yang membuat dakwaan ini tidak membuat semakan terlebih dahulu mengenai jual beli ini kerana perjanjian telah dibuat pada 12 Januari 2006 di mana, semasa itu Selangor di bawah kerajaan BN," kata Teresa dalam sidang media selepas mesyuara Exco di Shah Alam petang ini.

Chua semalam mendakwa, kerajaan Selangor membeli unit pejabat tersebut dari syarikat pemaju perumahan Talam Corporation Sdn Bhd (kini Trinity Corporation) dengan membuat bayaran lebihan sebanyak RM 1.9 juta berbanding harga rizab lelong.

Nik Aziz tetap pertahan laksana Hudud


Nik Aziz KOTA BAHARU - Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata parti itu tetap akan melaksanakan hukum hudud walaupun ada tentangan daripada pihak lain termasuk anggota pakatan pembangkang iaitu DAP.
  
Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan berkata semua pihak telah mengetahui hasrat PAS berhubung pelaksanaan hukum hudud terutama di negeri ini.
  
Beliau berkata tiada sebab PAS tidak melakukan sesuatu yang dianggap untuk kepentingan agama walaupun ada pihak yang tidak bersetuju.
  
"Rasanya saya tak perlu sebut kali kedua, kerana ia (cadangan itu) sudah lama dah, semua orang tahu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di sini, hari ini.
  
Beliau ditanya mengenai kedudukan PAS dan DAP yang nampak tidak sehaluan dan berbeza pendapat mengenai dasar negara Islam dan hukum hudud.

JK Pemantau: 'SYABAS beroperasi di bawah keupayaan'

Pemantauan  Jawatankuasa Pemantauan Air yang diketuai oleh setiausaha kerajaan Selangor terhadap operasi Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) telah mendapati SYABAS 'beroperasi di bawah keupayaan', kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Katanya, dalam laporan pertama jawatankuasa itu yang dihantar kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri hari ini mengandungi tiga penemuan utama yang perlu diberi perhatian "agar rakyat tahu kedudukan sebenar".

Menurut menteri besar, tiga penemuan utama tersebut ialah:
  • Keupayaan pengeluaran semua 34 loji ialah 4,807 juta liter   sehari berbanding  keupayaan agihan SYABAS 4,371 juta liter sehari iaitu lebihan 436 JLH. Ini bermaksud, katanya, SYABAS beroperasi di bawah keupayaan sebenar.

Bersih 3.0: Kerajaan BN bertanggungjawab atas kecederaan mata Asrul Wadi


KUALA LUMPUR, 25 JULAI: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein perlu  bertanggungjawab terhadap keganasan perhimpunan aman BERSIH 3.0 yang telah mengakibatkan Asrul Wadi Ahmad, 27, buta sebelah mata akibat ditembak dengan gas pemedih mata polis.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang menggesa kerajaan agar memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul yang juga seorang jurutera mekanikal.
“Sebelum insiden tersebut, penglihatan Asrul sempurna 20/20 tetapi kini tahap penglihatan mata kanannya hanya 15 peratus. Akibatnya, beliau mungkin tidak boleh diambil bekerja sebagai jurutera mekanikal walaupun mendapat ijazah dalam kejuruteraan mekanikal daripada Universiti Tun Hussein Onn dalam bulan Februari,” katanya.
Menurutnya, Asrul telah berunding dengan dua hospital swasta serta tiga hospital kerajaan ttapi   malangnya diberitahu bahawa kecederaan yang dialami pada mata kanannya adalah serius malah penglihatannya tidak dapat dipulihkan semula melalui prosedur perubatan.

Air hak negeri Selangor, bukan milik kroni UMNO-BN

Oleh Hafiz Zainuddin

Di sebalik kemelut kerajaan negeri Selangor dan syarikat air swasta SYABAS, satu perkara yang harus lihat kembali ialah pokok pangkal  tujuan pengambilalihan pengurusan air di negeri tersebut, iaitu:
* Untuk mengekalkan tarif air yang rendah;
* Memberi perkhidmatan yang lebih cekap serta berkesan; dan
* Meneruskan perkhidmatan air percuma sebanyak 20 meter padu pertama.
Sekiranya kerajaan negeri tidak mengambil alih SYABAS secara penuh, rakyat negeri Selangor bakal berhadapan dengan kenaikan tarif air yang membebankan dan perkhidmatan yang kurang memuaskan.
Untuk mencapai maksud tersebut, kerajaan Negeri Selangor telah mengumumkan untuk mengambil alih SYABAS dan melakukan rombakan terhadap pengurusan kanan SYABAS. Tindakan itu adalah selari berdasarkan Perkara 32 dalam perjanjian konsesi air.
Perkhidmatan SYABAS tidak memuaskan?
SYABAS tidak mampu menguruskan operasi rawatan dan pengedaran air seperti yang tertakluk di dalam perjanjian konsensi antara SYABAS dan Kerajaan Negeri. Apa yang dilihat oleh rakyat ialah SYABAS tidak dapat menyediakan air terawat yang mencukupi dan gagal mengurangkan jumlah air yang tidak membawa hasil (NRW–non revenue water).

“Cakap-cakap belakang” wartawan mengenai UMNO.....

Oleh SHIRZAD LIFEBOAT
SEHARI sebelum menulis kolum ini, saya telah menemui beberapa orang rakan penulis. Dua daripadanya adalah penulis senior dan secara konsisten menyokong Umno sejak awal 1980-an lagi. Seorang lagi adalah kolumnis sebuah akhbar harian yang sering memuji dan memuja pemimpin Umno dan mengkritik parti pembangkang.
Walaupun kami dari kem politik berbeza, persahabatan tetap persahabatan. Kita boleh bertegang urat mengatakan itu benar dan ini salah. Namun semua itu tidaklah sampai ke peringkat menjadi emosional hanya semata-mata untuk memenangi debat.
Pada pertemuan itu, melainkan seorang penulis yang pengkhususannya lebih kepada persoalan sosial dan bersifat non-partisan, hanya saya seorang sahaja yang berada di pihak pembangkang.
Walaupun mereka yang lainnya masih jitu memperjuangkan Umno namun semuanya bersetuju betapa kuasa pemerintahan yang selama ini dinikmati oleh parti tersebut kini sedang menempuhi hari-hari terakhirnya.

MB: Operasi SYABAS bawah keupayaan sebenar

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) beroperasi di bawah keupayaan sebenarnya apabila hanya mengagihkan sebanyak 4,371 juta liter air sehari pada masa ini.
Sedangkan, pemegang konsesi air itu mampu mengeluarkan sebanyak 4,807 juta liter air sehari melalui kesemua 34 lojinya di negeri itu, katanya.
"Kekurangan agihan SYABAS ini bermaksud SYABAS beroperasi di bawah keupayaan sebenar," kata Khalid pada sidang media selepas mesyuarat Exco Selangor di Shah Alam.

Mengulas dakwaan oleh kerajaan persekutuan bahawa jumlah rizab simpanan air Selangor pada kadar 2 peratus, Khalid berkata fakta tersebut tidak tepat.

Katanya, rizab kapasiti pengeluaran sebenar pada masa kini ialah sebanyak 11 peratus dan akan meningkat kepada 18 peratus.

PRU 13 : 'BN mungkin hilang separuh daripada kerusi Sabah'


 
BN mungkin tewas lebih daripada 60 peratus kerusi parlimennya di Sabah dalam pilihan raya umum akan datang, kata seorang penganalisis politik dari negeri itu.

NONEPensyarah UiTM Sabah, Arnold Puyok berkata BN mungkin tewas di 14 daripada 22 kerusi yang diwakilinya di negeri tersebut.

Pembangkang mungkin berpeluang mudah di kerusi seperti Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan, katanya.

"Saya tidak fikir deposit tetap itu akan kekal" katanya lagi yang merujuk kepada gelaran popular untuk Sabah dan Sarawak yang secara tradisinya menjadi kubu kuat BN.

Beliau bercakap dalam majlis perbincangan meja bulat di Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh kluster politik, keselamatan dan hubungan antarabangsa Majlis Profesor Negara.

KPPPUAS bantah hasrat Selangor ambil alih Syabas.....berapa orang kaya tu bayor...???

SHAH ALAM - Seramai 170 ahli Kesatuan Pekerja-Pekerja Perbadanan Urus Air Selangor Berhad (KPPPUAS) termasuk pekerja Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menyerahkan memorandum bantahan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung hasrat kerajaan negeri untuk mengambil alih pengurusan syarikat pembekal air itu.
Memorandum itu diserahkan oleh Presiden KPPPUAS Abd Aziz Ali kepada Pegawai Akhbar Menteri Besar Selangor, Tuan Nazuri Tuan Ismail di Bangunan Setiausaha Kerajaan negeri Selangor (SUK) di sini pada pukul 1 tengah hari ini.
Kumpulan berkenaan turut mengadakan demonstrasi secara aman di hadapan bangunan SUK kira-kira sejam.

Umno Kelantan bermasalah di 5 Parlimen..??

Tokoh-tokoh lama masih berminat bertanding walaupun sudah kali beberapa kali kalah.

PETALING JAYA: Menurut sumber Umno Kelantan menghadapi masalah meletakkan calon sekurang-kurangnnya lima kerusi Parlimen kerana perebutan antara tokoh lama dengan muka baru.

Kawasan Parlimen terbabit ialah Ketereh; Kuala Krai; Rantau Panjang; Machang; dan Pasir Puteh. Kesemua kerusi berkenaan dimenangi oleh Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum (PRU) 2008.

Syrians return after crossing into Turkey

Tazkirah Qaryah 4 Ramadhan 1433H

Tazkirah Malam Pertama Qaryah Ramadhan 20 Julai 2012

Rumah terbengkalai: Menteri gagal guna kuasa lindungi pembeli

KJ: Cheaper foreign cars will kill Proton

Seksi : 'Kelab Taat Suami bukan untuk rekrut ahli Al-Arqam'

Khairy: Court decision doesn't absolve Bersih

Mobile phones in schools?

Post Islamist Revolutions - Prof Tariq Ramadan

Today in History for July 25th

Two worlds at Umno leader's 'buka puasa' for orphans

Two worlds at Umno leader's 'buka puasa' for orphansTwo days after declaring that he was no longer supporting Barisan Nasional, a blogger has posted pictures from a buka puasa (iftar) event hosted by deputy minister in the Prime Minister's Department Ahmad Maslan, decrying double standard in treatment to guests.
The event, held last night at Ahmad's residence, was ostensibly to treat orphans to a buka puasa meal, but the blog called 'Aku Tak Perduli' uploaded several photographs showing how the children were made to sit on the floor while other guests entertained themselves seated on chairs facing better decorated tables.
"The intention to treat the orphans is all good and there will definitely be more UMNO leaders indulging in self-promotion this Ramadan by making use of orphans.
"(But) orphans who are supposed to be the guests are made to sit on the floor while the hosts and VIPs were on comfortable chairs eating at the table.
"I detest such scenes involving orphans which are repeated every time Ramadan comes," said the texts accompanying several pictures of the event.

Bebas Jenayah : 4 kali disamun, peniaga minta polis pertingkat rondaan....

 Gambar Hiasan :  Penjenayah di Seberang Jaya...

KUALA LUMPUR - Seorang peniaga aluminium di Jinjang Selatan di sini yang disamun buat kali keempat dalam tempoh 20 tahun, meminta polis meningkatkan rondaan di kawasan itu.
Phaang Jing Fatt, 34, berkata dalam kejadian terbaru Ahad lepas, beliau kerugian kira-kira RM10,000 selepas kedainya dipecah masuk dan barangan serta sebuah skuter dilarikan penjenayah.
"Saya menyedari kejadian itu semasa ingin memulakan perniagaan," katanya pada sidang media yang dianjur Ketua Biro Perkhidmatan dan Aduan Aawm Gerakan Wilson Lau Hoi Keong, hari ini.
Phaang yang mewarisi perniagaan itu daripada ayahnya, berkata kehadiran lebih kerap pasukan keselamatan di situ perlu bagi mengurangkan rasa bimbang masyarakat.

The Najib-Kay Hock-Thales trinity: Behind the Ampang LRT tender

The Najib-Kay Hock-Thales trinity: Behind the Ampang LRT tender Not all of us are lucky enough to enjoy enduring friendships that begin from school but Tan Kay Hock, the controversial chairman of George Kent Bhd, has taken care to maintain close ties with Prime Minister Najib Razak, and today, he is reaping the benefits. For this, Kay Hock must surely be given straight 'As'.
Whether he admits it or not, his George Kent is now the frontrunner to get the billion-ringgit Ampang LRT extension project - even though it is possibly the weakest in terms of technical expertise and experience amongst the list of tender candidates.
As far back as July last year, Kay Hock told reporters after the company’s annual general meeting in Petaling Jaya that the chances of getting the Ampang LRT deal were "very good". That was one year before the tender closed in July this year.
Of course, it may have been the usual false optimism that corporate captains are fond of exuding but on hindsight, many business and political pundits now question - did Kay Hock have inside information?
Sinister French Connection

Water war’s central theme is ‘money’

Klang MP and Coalition Against Water Privatisation coordinator Charles Santiago speaks to FMT about the water spat between the federal and Selangor state governments.
PETALING JAYA: Central to the “water war” in Selangor is an abundance of money, Umno cronies and the lack of proper information.
This was the summary according to DAP’s Charles Santiago, who, aside from being the Klang MP, also has an activist background and has been at the forefront of the water issue in the state for some time.
The Coalition Against Water Privatisation (CAWP) coordinator spoke to FMT about why he insisted that a “water crisis” was one that was “manufactured”; what he predicted would happen after this; and how he thinks it can be resolved.
The people of Selangor, he admitted, would suffer from this prolonged standstill between the state and the federal governments, which Santiago described as a “water war”.
He said the best way to resolve this would be to hold an independent audit on Syabas by a company from another country without any vested interests.

BERSIH 3.0: Kit Siang tuntut pampasan seumur hidup untuk mangsa keganasan polis

Hishammuddin patut mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan agar memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul, seorang jurutera mekanikal sebagai token kebertanggungjawaban dan penyesalan diatas insiden kekejaman polis dan keganasanpada perhimpunan aman BERSIH 3.0 yang telah mengakibatkan Asrul kini "buta" dan tidak boleh diambil bekerja.
Gambar diambil selepas dicederakan dalam perhimpunan BERSIH 3.0
Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein patut mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan agar memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul Wadi Ahmad (gambar kanan), 27, seorang jurutera mekanikal sebagai satu kebertanggungjawaban dan penyesalan di atas insiden kekejaman polis dan keganasan apabila peserta perhimpunan aman BERSIH 3.0 ditembak dengan kanister gas pemedih mata pada 28 April yang telah mengakibatkan Asrul "buta" dalam diagnosis klinikalnya dan tidak boleh diambil bekerja.

Asrul, dalam keterangannya dalam siasatan SUHAKAM berhubung dengan keganasan dalam perhimpunan BERSIH, telah berkongsi kisah dan pengalaman beliau yang menyayat hati apabila terkena tembakan kanister gas pemedih mata semasadalam perhimpunan aman BERSIH 3.0.

Sebelum insiden tersebut, penglihatan Asrul sempurna 20/20 tetapi kini tahap penglihatan dalam mata kanannya hanyalah 15%.  Akibatnya, beliau mungkin tidak boleh diambil bekerja sebagai jurutera mekanikal walaupun mendapat ijazah dalam kejuruteraan mekanikal daripada Universiti Tun Hussein Onn dalam bulan Februari.

Mapim, NGO Asean jumpa Presiden Myanmar bincang isu Rohingya

BUTTERWORTH - Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) akan menyertai beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dari negara Asean berjumpa Presiden Myanmar Rabu depan, bagi membincangkan isu Rohingya.

Setiausaha Agung Mapim Mohd Azmi Abdul Hamid berkata antara agenda pertemuan itu ialah mendesak Presiden Thein Sein membenarkan misi kemanusiaan masuk ke Myanmar untuk membantu pelarian Rohingya.

"Kami juga akan berjumpa pemimpin Liga Demokrasi Kebangsaan Aung San Suu Kyi bagi membincangkan isu sama," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Najib dicabar ambil tindakan terhadap Muhyiddin isu 13 Mei

KUALA LUMPUR 25 Julai: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dicabar mengambil tindakan terhadap Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung kenyataan beliau menghasut rakyat konon tragedi 13 Mei berulang jika Pakatan Rakyat diberi mandat sebagai Kerajaan Persekutuan pada pilihan raya umum ke 13.
Justeru, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mendesak Najib memberi jaminan peralihan kuasa berjalan lancar jika Umno BN tumbang pada pilihan raya kali ini.
“Sudah empat hari Najib membisu dan gagal bertindak terhadap kenyataan Timbalannya, (Muhyiddin) yang menggesa ‘anak muda bersatu memastikan negara stabil dan aman bagi mengelak tragedi 13 Mei 1969 berulang’,” katanya dalam kenyataan.
Pada 20 Julai lalu, Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur semasa berucap di Sepanggar, Sabah mengulas kenyataan Muhyiddin itu dan hanya tiga pemimpin BN memberi respon, namun Najib masih membisu.

Rafizi Dakwa KJ Akui Kerajaan Tiada Upaya Hapus Cukai Bebankan Rakyat


SHAH ALAM 25 JULAI : Bagi memajukan ekonomi negara rakyat seharusnya tidak dibebankan dengan cukai melampau sebaliknya sumber keuntungan negara sepatutnya datang daripada pertumbuhan ekonomi yang sihat.
Perkara ini dilontarkan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli yang mahu kuasa beli rakyat dipertingkatkan kerana kuasa beli rakyat yang kuat akan meningkatkan dapatan ekonomi negara.
Rafizi berkata demikian bagi mengulas pandangan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang menyatakan penghapuskan duti import dan eksais bagi kereta akan melesapkan RM4.6 bilion hasil dari cukai pendapatan negara.

Polis tutup kes KGT: Tindakan undang2 kekal


KOTA BHARU: Tindakan undang-undang akan tetap dikenakan kepada pihak tertentu sebagaimana yang telah didedahkan sebelum ini berhubung dakwaan skandal Kelantan Golden Trade (KGT) walaupun isu itu telah berakhir.(Husam ketika menunjukkan laporan akhbar Umno, Utusan sebelum ini)

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa, berkata walaupun Polis Kelantan telah menutup kes terbabit, namun tindakan undang-undang terhadap pihak tertentu sama ada melalui KGT atau dirinya sendiri tetap akan diteruskan.

Pada masa yang sama beliau mengucapkan terima kasih kepada akhbar Sinar Harian, kerana meletakkan di muka hadapan akhbar berkenaan hari ini.

Pasca Bersih 3.0 : Polis sepak kad media, cuba rampas kamera


KUALA LUMPUR: Seorang petugas media memberitahu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini bahawa empat anggota polis memegang tangannya secara kasar dan merampas begnya ketika beliau sedang menjalankan tugas pada Perhimpunan Bersih 3.0, 28 April lalu.

Pembantu Editor Merdeka Review Edisi Bahasa Cina,  Chen Shaua Fui (gambar) berkata, beliau memaklumkan kepada polis bahawa beliau seorang petugas media sambil menunjukkan kad medianya namun polis bertindak menarik dan menyepak kad medianya yang bertulis wartawan.

Kroni lagi : George Kent juga akan bida untuk projek Langat 2?

George Kent Bhd, syarikat yang dikaitkan dengan projek sambungan LRT Ampang, mungkin akan menyertai bidaan untuk projek rawatan air loji Langat 2 bersama kumpulan pembina infrastruktur terkemuka Gamuda Bhd dan Loh & Loh Corporation Bhd.

NONEGeorge Kent, menurut Star Biz, mempunyai pengalaman untuk menjalankan projek saluran air mentah Pahang-Selangor.

Laporan yang memetik sumber itu berkata, Gamuda telah menyatakan minat untuk membida projek tersebut, tetapi mungkin tidak akan berbuat demikian kerana telah mendapat projek My Rapid Transit dan turut mensasarkan projek pembinaan MRT2 dan MRT3.

Sumber berkenaan berpendapatan bahawa loji rawatan Langat 2 perlu dibina serentak dengan infrastruktu saluran air mentah Pahang-Selangor, untuk membolehkan penyaluran air sebaik struktur itu disiapkan.

Star Biz juga melihat isu tanah mungkin menjadi masalah kepada Langat 2 memandangkan kerajaan Pakatan Rakyat Seangor boleh menggunakan tanah bagi projek tersebut untuk menangguhkan arahan pembangunan.

Pasca Bersih 3.0 : Polis serang pelanggan di restoran A&W ketika Bersih, saksi beritahu Suhakam

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Polis telah menyerbu masuk ke dalam restoran A&W semasa perhimpunan 28 April dan menyerang peserta Bersih yang sedang makan di situ, kata seorang saksi kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dalam inkuiri hari ini.
Karam Singh Charan Singh, 50, seorang pemandu pelancong, mendakwa bahawa dia dan yang lain diserang oleh pegawai polis ketika sedang minum di restoran A&W di Jalan Tun Perak selepas perhimpunan itu.
“Polis telah menunjukkan kad kuasa mereka dan mengarahkan staf restoran itu untuk membuka pintu. Saya beritahu pekerja itu supaya jangan membuka pintu, tetapi staf restoran itu enggan mendengar kata saya dan membenarkan polis masuk.

Dr Dzulkefly: Khairy, Nazri tidak layak beri penghukuman terhadap Bersih

KUALA LUMPUR, 25 Julai ― Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad hari ini mempersoalkan kenyataan Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang mengatakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) masih belum bebas sepenuhnya walaupun mahkamah semalam telah memutuskan kumpulan yang menuntut pilihan raya adil dan bersih itu bukanlah pertubuhan haram kerana mereka masih lagi melakukan kesalahan ekoran menjadi penganjur perhimpunan haram.
Jelas Dzukefly (gambar), kedua-dua pemimpin Barisan Nasional (BN) itu masing-masing “tidak berhak untuk mempertikaikan salah betulnya Bersih” dalam perhimpunan pada 28 April lalu kerana hanya Peguam Negara yang berhak menentukan siapa yang benar dan bersalah.

Munajat perdana bantah kekejaman atas umat Islam Rohingya

NONESempena bulan Ramadan, Dewan Pemuda PAS dengan kerjasama NGO Islam, akan mengadakan munajat perdana dan bantahan kekejaman ke atas umat Islam Rohinya, selepas solat Jumaat depan di masjid-masjid negeri.

"Dewan Pemuda PAS Malaysia mengharapkan seluruh umat Islam bangkit berdoa dan bermunajat kepada Allah Azza wa Jalla agar menyelamatkan umat Islam Rohingya," kata ketuanya, Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan semalam.

Katanya, Dewan Pemuda PAS Malaysia juga turut menggesa agar kerajaan Malaysia supaya mengambil satu langkah berkesan untuk memastikan ummat Islam Rohingya tidak lagi disembelih dan dibantai sedemikian kejam.

"Melalui Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Malaysia,  memorundum rasmi akan dihantar ke Wisma Persekutuan dan juga kepada pihak bertanggungjawab antarabangsa seperti OIC, NAM dan lainnya untuk segera mengambil tindakan menghentikan kekejaman tersebut," katanya.

Agihan Ramadhan: Staf KTMB dikerah jadi alat kempen BN

KUALA LUMPUR 25 Julai: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) sekali lagi menjadi alat kempen kerajaan, kali ini melalui pengagihan kurma di beberapa stesen komuter terpilih.
Tinjauan di Stesen KTM Shah Alam petang semalam mendapati kira-kira 15 pekerja terlibat dalam program tersebut, kesemuanya memakai baju korporat BN.
Di bahagian depan kiri baju tersebut tertera tulisan ‘BN’ manakala di bahagian belakang pula ‘Nurani Rakyat’ dan ‘Sayangi Selangor Yakini BN’.
Sumber dipercayai memberitahu, BN telah memperalat program tradisi syarikat itu pada setiap kali Ramadhan.

Pak Samad: Diisytihar Sah, BERSIH 2.0 Teruskan Tuntutan

SHAH ALAM 25 JULAI : Pengerusi Bersama Bersih 2.0 , Datuk A Samad Said berasa lega dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam yang mengisytiharkan gabungan itu sah.
Dengan keputusan itu, beliau yang dihubungi melalui panggilan telefon berkata, Bersih 2.0 akan meneruskan agenda memperjuangkan tuntutan pilihan raya yang bersih dan adil.
“Kita akan mengadakan rundingan dan perbincangan untuk menentukan pelan tindakan yang selanjutnya.
“Sekiranya ada keperluan untuk mengadakan sebarang tindakan mahupun perhimpunan aman, kemungkinan besar ia hanya akan berlaku selepas bulan puasa ini,” jelasnya yang lebih mesra dipanggil Pak Samad.

KGT tiada penyelewengan: Terima kasih polis - Nik Aziz

(Keratan berita Sinar Harian hari ini)

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengucapkan terima kasih kepada pihak polis yang telah membersihkan nama Kelantan Gold Trade (KGT) dari tuduhan penyelewengan sebelum ini.

"Terima kasih Polis Kelantan, kerana bersih sangkaan tidak baik pihak tertentu terhadap KGT," kata beliau melalui twitternya hari ini.

Media hari ini melaporkan, Polis Kelantan mengesahkan tiada unsur jenayah komersial yang dikaitkan dengan dalam isu penyelewengan KGT.

Ketua Polis Negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, pihaknya telah menjalankan siasatan terhadap empat laporan polis yang mendakwa KGT terlibat dengan penyelewengan.

Najib kecut perut, Wilfrid & Lajim keluar dari BN Sabah

Najib kecut perut, Wilfrid & Lajim keluar dari BN SabahNampaknya pemimpin-pemimpin Sabah Wilfrid Bumburing dan Lajim Ukin akhirnya memutuskan untuk berpisah daripada senario politik ganas Umno-BN setelah 5 dekad melalui hegemoni politik dan penyalah gunaan kuasa.
Sabah dan juga Sarawak, telah menjadi antara negeri yang paling terpinggir dengan kerajaan persekutuan memberikan lampu hijau kepada pemimpin-pemimpin BN yang sudah sekian lama memimpin kedua-dua negeri di timur Malaysia dengan merompak hasil semulajadi dengan begitu banyaknya untuk menjadikan diri mereka kaya raya selain memberi manfaat kepada rakan-rakan mereka di Semenanjung.
Wilfrid, Timbalan Presiden UPKO yang juga merupakan MP Tuaran, menghantar surat peletakan jawatannya pada hari Isnin, dan berhenti sebagai ketua BN bagi kawasan itu. Dia dijangka membuat "pengumuman penting" pada hari Ahad untuk mendedahkan langkah seterusnya. Lajim, MP Beaufort pula, akan menyusul kemudian.

Cops attacked A&W patrons during Bersih chaos, Suhakam panel told

Police officers detain a participant at the Bersih rally, in Kuala Lumpur April 28, 2012.—File pic
KUALA LUMPUR, July 25 ― Policemen stormed into an A&W fast-food outlet last April 28 and attacked Bersih supporters having their meals there, the Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam) was told today. Karam Singh Charan Singh, 50, a tourist guide, alleged that he and others were attacked by a group of policemen while having drinks at an A&W restaurant in Jalan Tun Perak after attending the rally.
“The policemen flashed their authority cards and ordered the restaurant staff to open the door. I told the staff not to do so but the staff ignored my pleas and let the police in.

Saksi dakwa lihat ejen provokasi di BERSIH 3.0

Seorang peserta BERSIH 3.0 memberitahu inkuiri Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini bahawa beliau melihat beberapa orang pemuda berpakaian biasa cuba memprovokasi polis upaya bertindak ke atas peserta perhimpunan pada 28 April.

Pemandu pelancong, Karam Singh mendakwa kumpulan pemuda itu memprovokasi polis yang membentuk benteng manusia di sepanjang jalan Tuanku Abdul Rahman di Kuala Lumpur.

Bersih: Majlis Fatwa Kebangsaan cepat melatah


Sikap cepat melatah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung isu perhimpunan Bersih (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) dikesali dan sekaligus merendahkan martabat dan kewibawaan institusi agama itu di mata rakyat.

Ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam yang mengisytihar bahawa pertubuhan Bersih 2.0 adalah sebuah pertubuhan yang sah di sisi undang-undang.

Sewaktu membuat penghakiman, hakim Rohana Yusof berkata arahan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein (untuk mengharamkan Bersih) yang dibuat tahun lalu ditolak.

“Pada pandangan saya, keputusan diambil (untuk mengharamkan Bersih) telah dicemari dengan ketidak-rasionalan. Keputusan untuk mengharamkan Bersih dibuat tanpa mengambil kira fakta-fakta yang relevan atau mengambil kira fakta-fakta yang tidak relevan,” katanya.

Pasca Bersih 3.0 : Mata kanan rosak akibat kanister gas pemedih mata

KUALA LUMPUR 25 Julai: Seorang lagi saksi siasatan awam Bersih 3.0 tampil menceritakan kezaliman polis hingga menyebabkan mata kanannya rosak dan berisiko hilang penglihatan gara-gara terkena kanister gas pemedih mata.
Asrul Hadi Ahmad, 26, memberitahu, beliau ditimpa kejadian malang itu pada lebih kurang jam 3.00 petang, 28 April lalu sejurus selepas menunaikan solat Zohor di Masjid Jamek dan keluar untuk mencari bapanya.
“Saya cuba hubungi ayah tapi talian terganggu. Saya keluar dan berdiri di hadapan masjid untuk mencari kelibat ayah saya, waktu itu juga tembakan gas pemedih mata dilepaskan polis lalu kelongsongnya tepat kena pada mata kanan saya,” kata Asrul.
Asrul kemudian dibantu peserta lain yang melihat kejadian itu dan dibawa ambulans ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapat rawatan.
“Saya menerima 9 jahitan di sekeliling mata dan mengalami kerosakan mata yang serius sehingga sekarang,” katanya.

'Kelab Taat Suami bukan untuk rekrut ahli Al-Arqam'..!!!

Kelab Taat Suami (KTS) mencuri perhatian ramai dan mengundang pelbagai reaksi apabila ia pertama kali dilancarkan pertengahan tahun 2011.

NONESewaktu mula bergerak, KTS tampil dengan panduan seks ranjang yang berani dengan bertajuk "Seks Islam, perangi Yahudi untuk kembalikan seks Islam kepada dunia".

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bertindak mengharamkan buku itu walaupun ia dikhaskan bacaannya untuk ahli KTS sahaja )

Hampir setahun selepas penubuhannya, KTS melalui Global Ikhwan Sdn Bhd kembali dengan penerbitan panduan seks baru dengan tajuk "Risalah roh suci dan seks suci Islam" - kali ini untuk bacaan orang ramai.

Global Ikhwan merupakan sebuah entiti korporat yang dibangunkan oleh bekas anggota pertubuhan Al-Arqam.

Abby jawab Zunar, ‘Kami akan mula berkarya selepas BN tumbang’

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Pelakon yang baru-baru ini menyertai PAS, Arbaiyah Abdul Manan (gambar), yang popular dengan panggilan Abby Abadi menjawab kenyataan Zulkiflee Anwar Ulhaque (Zunar) mengenai “artis sertai Pakatan Rakyat (PR) hanya berceramah tetapi tidak berkarya” dengan mengatakan beliau hanya akan kembali berkarya selepas Barisan Nasional (BN) ditumbangkan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Abby Abadi juga berkata, dunia seni yang Islamik hanya akan wujud selepas PAS mengambil alih tampuk pemerintahan negara.
“Dalam situasi artis yang berhijrah (menyertai PAS) seperti saya sekarang ini, En Zunar kena faham keadaan artis-artis yang menyertai PAS khususnya wanita.
“Jadi bila berhijrah ruang untuk berkarya agak terbatas, yang berlakon dan menyanyi, memerlukan filem, drama dan rancangan yang bercorak Islamik.
“Artis-artis seperti kami hanya akan berkarya semula dalam bidang seni apabila sudah disediakan ‘padang’ yang bersesuaian dengan Syariah Islam.

'Kempen misteri p'raya' muncul di media.....misterinya....!! 
Ketika spekulasi bertiup kencang bahawa pilihan raya umum boleh diadakan awal September,  satu kempen pilihan raya, yang dipercayai ada kaitan dengan BN dan dianggarkan menelan belanja berjuta-juta ringgit, muncul di semua platform media.

NONEBermula minggu lepas, iklan setengah muka dan iklan penuh warna itu muncul dalam semua akhbar arus perdana, serta pada
waktu perdana di semua saluran TV utama.

Bagaimanapun, kempen, yang dinamakan 'Saya Pilih Malaysia' itu tidak jelas menyatakan kecenderungan kepada mana-mana parti politik.

Bagaimanapun, warna tema - biru tua dan putih - ditambah pula dengan kata kunci yang ditonjolkan dalam iklan - keamanan, kemajuan, kestabilan dan perpaduan - dilihat senada dengan BN.

Promosi laman peminat Facebook 'Saya Pilih Malaysia' oleh Media Umno Malaysia - organ rasmi talian parti pemerintah -  dilihat sebagai satu lagi petanda kempen itu ada kaitan dengan BN.