Isnin, 23 Julai 2012

Sakmongkol 47 : United Munafik National Organization

Orang UMNO masih tidak faham. Yang tidak mahu menerima UMNO sebagai satu2 nya wadah perjuangan politik Melayu ialah orang Melayu sendiri. Janganlah merasa hairan. Bukan semua orang Melayu bersetuju dengan UMNO dan bila mereka tidak dan enggan bersetuju, mereka tetap juga Melayu. UMNO boleh mendepankan apa hujjah sekali pun, tapi jika orang Melayu enggan menerima posisi UMNO sebagai suara mutlak orang Melayu, tidak ada apa2 yang UMNO boleh lakukan. UMNO tidak boleh paksa orang Melayu mesti menyokong nya.  Fakta ini nampak nya tidak di fahami oleh pimpinan UMNO.

Taubat Daripada Minum Arak & Main Pil Kuda - Ustaz Azhar Idrus

Bantuan Wang Ehsan/BR1M Kepada Rakyat - Ustaz Azhar Idrus

Raba 'Angry Bird'..Bergurau Tahap Kritikal - Ustaz Azhar Idrus

Ustaz Azhar Idrus - Saya Ada Dua Bini..'Wa Caya Lu!'

Ustaz Azhar Idrus - Bini Malas Jimak...'Sudoh Daahh???'

'Chat' Dengan Bini Orang..'Bini Gila Facebook' - Ustaz Azhar Idrus

PASAR CHOW KIT DIMONOPOLI PEKERJA DAN PENIAGA INDONESIA...RAKYAT SENDIRI JADI PENDATANG DI KUALA LUMPUR...!!!


Barangkali ramai pernah mendengar perihal Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur. Pasar menawarkan pelbagai barangan mentah seperti ikan, daging, ayam dan sayur-sayuran.

Namun mungkin tidak semua berpeluang berkunjung ke pasar terkenal itu. 

Jom kita telusuri di entri ini.  

Fear now in Najib's heart as Sabah BN break up begins with Wilfrid & Lajim


Fear now in Najib's heart as Sabah BN break up begins with Wilfrid & LajimIt looks like Sabah leaders Wilfrid Bumburing and Lajim Ukin have finally decided to break away from the vicious political cycle that the Umno-BN has become after 5 decades of political hegemony and unchecked power.
Sabah, along with Sarawak, have been among the most marginalized states with the federal government giving tacit agreement to the scores of BN leaders who have so far led the two East Malaysian states, plundering from its massive natural resources and enriching themselves so long as they also benefited their colleagues in the peninsula.
Wilfrid, the UPKO deputy president and Tuaran MP, threw in his resignation letter on Monday, quitting as the BN chief for the area. He is due to make an "important announcement on Sunday. Lajim, the Beaufort MP, is expected to follow suit.
"I have hereby effective today, July 23, 2012, resigned from the post as Barisan Nasional chairman for P170, Tuaran. My resignation will enable the new BN leadership of Tuaran to make preparation for the coming 13th general election," said Bumburing in his resignation letter. Independent Pakatan-friendly bloc

Dalam Tekanan : Cukai GST-Kerajaan Tidak Laksanakan GST Sehingga Diterima Rakyat

GST Malaysia 2012 Cukai GST Kerajaan Tidak Laksanakan GST Sehingga Diterima Rakyat 
Menurut Menteri Kewangan ke-2, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah memberi jaminan bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sehinggalah ianya diterima oleh rakyat.Sekali lagi, adakah penagguhan pelaksanaan tersebut hanya bersifat populis?
KUALA LUMPUR-Kerajaan memberi  jaminan tidak akan melaksanakan cukai barangan  dan perkhidmatan (GST) sehingga sistem itu  diterima rakyat.
Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad  Husni Hanadzlah berkata, kerajaan akan terus  mendapatkan maklum balas dan input daripada  pelbagai kumpulan untuk memastikan GST  difahami secara keseluruhannya.

Liga Arab tawar jalan selamat bagi Presiden Syria


Presiden Bashar al-Assad DOHA - Liga Arab menawarkan 'jalan keluar selamat' kepada Presiden Syria, Bashar al-Assad dan keluarganya jika beliau setuju untuk melepaskan kuasa serta meninggalkan negara itu, menurut pegawai organisasi antarabangsa tersebut.

Difahamkan, tawaran itu diputuskan menerusi satu mesyuarat tergempar yang diadakan di Qatar.

Bagaimanapun, tiada butiran lanjut diberikan kerana beliau tidak dibenarkan memaklumkan mengenai perkara tersebut kepada media.

Di sebalik spekulasi, Lajim jumpa Nik Aziz di KB


Di sebalik spekulasi, Lajim jumpa Nik Aziz di KB
Lajim (kiri) ketika mengadakan pertemuan dengan Nik Aziz di Kota Bharu, hari ini.
 
KOTA BHARU – Di sebalik spekulasi bahawa akan meninggalkan Umno, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukim muncul di Kota Bharu hari ini - mengunjungi Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di pejabat beliau di sini.

Pada perjumpaan tengah hari itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Beaufort mengambil masa kira-kira 40 minit mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan dalam suasana yang mesra.

Turut serta bersamanya 25 orang lagi anggota rombongan, lapor Harakahdaily.

Perjumpaan KM Penang bersama President CEUPAC

TPM - Langat 2 diteruskan walaupun tanpa kerjasama Selangor

Kerajaan Persekutuan tidak benarkan S'gor ambil alih SYABAS

Isu SYABAS: Pakatan akan terus desak kerajaan

Charles Santiago: Gerrymandering, The Malaysian Experience

Krisis Air Selangor - Catu Air Adalah Perbuatan Yang Amat Zalim

Apakah Sufian Makinuddin tidak menjumpai 'anasir jahat' dalam isu mencatu air yang mencukupi di Selangor?

Perlu diketahui bahawa air adalah survival rakyat. Ia sangat penting demi untuk hidup dan mati rakyat. Menjadikan air keperluan rakyat sebagai mainan politik murahan untuk menghasut rakyat menyusahkan kerajaan pilihan rakyat demi kepentingan keuntungan peribadi dan kroni parti pemerintah adalah perbuatan zalim.

Lebih zalim dan kejam malah penipuan yang tidak wajar dimaafkan apabila pihak yang diamanahkah menyediakan air terawat bertindak mencatu keperluan air yang terbukti cukup dan banyak. Keperluan air terbukti mencukupi apabila Timbalan Perdana Menteri mengumumkan keperluan air tidak perlu dicatu di Selangor, WP dan Putrajaya. Penipu ini membahayakan keselamatan negara!

Ismail Sabri: Jangan salahkan kami harga makanan naik....ha..ha..lontar batu sorok tangan..!!!

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak boleh dipersalahkan dalam masalah kenaikan harga barangan makanan yang dimasak, kata Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, ini kerana kementeriannya tidak mempunyai kuasa untuk mengambil sebarang tindakan terhadap peniaga yang menjual barangan makanan dengan harga yang tinggi.

"Kementeriannya hanya sekadar boleh memberikan nasihat kepada peniaga.

Terpulang kepada kebijaksanaan pengguna untuk membuat pilihan bijak," katanya kepada pemberita selepas melawat bazar Ramadan di Presint 2 di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan akhbar hari ini, mengenai terdapat hotel yang mengenakan harga yang mahal dalam buffet Ramadan mereka.

Bagaimanapun katanya, kementerian sentiasa memantau bagi memastikan semua peniaga di bazar Ramadan meletakkan tanda harga.

Isu Syabas: Selangor timbang referendum

PUTRAJAYA - Kerajaan Selangor akan tetap meneruskan rancangannya untuk mengambil alih pengurusan air daripada syarikat konsesi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), kata Exconya, Dr Xavier Jayakumar.

Untuk menamatkan krisis air antaran kerajaan pusat dan negeri, Dr Xavier berkata, kerajaan negeri Pakatan juga bersedia mengadakan referendum di mana rakyat negeri itu boleh membuat keputusan untuk menyelesaikan masalah itu.

"Kami bersedia jika perlu untuk mengadakan referendum di mana rakyat boleh mengundi dan mempunyai hak untuk bersuara sama ada menerima atau menolak niat kerajaan negeri untuk mengambil alih Syabas," kata beliau pada sidang media selepas melawat Loji Sg Semenyih di sini hari ini. Turut hadir Pengurus Besar (Operasi) loji itu, Basar Ishak.

Isu komunis: Ahmad Maslan kait negara Israel, Anwar...makin terdesak "senjata makan tuan"

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan yang diasak dengan isu hubungan kerajaan dengan komunis China menimbulkan semula isu negara Israel yang seterusnya dikaitkan dengan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahmad Maslan dalam laporan Berita Harian berkata, tidak salah bagi kerajaan membuat hubungan diplomatik dengan negara komunis seperti China kerana negara itu bukan seperti negara Israel.
"(Pemimpin komunis seperti di China) kita tidak menjajah negara lain. Mereka tidak memaksa ideologinya diterima negara ini atau meminta rakyat di sini menumbangkan kerajaan yang sah melalui cara tidak berdemokrasi," katanya.
Beliau seterusnya mendakwa Anwar dalam laporan Wall Street Journal telah menyebut untuk melindungi negara Israel.

Kos Untuk Menjadi Seorang Batman

Pimpinan UMNO makin terdesak, kali ini ugutan tragedi 13 Mei


KOTA KINABALU, 23 JULAI: DAP mencadangkan penubuhan jawatankuasa kebangsaan yang dianggotai semua parti politik dan NGO utama untuk memastikan tragedi hitam 13 Mei tidak akan berulang.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang yang mengemukakan cadangan itu berkata, beliau masih menunggu respon daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Menurutnya, beliau juga menanti jawapan kedua-dua pemimpin itu terhadap cadangannya untuk Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat bekerjasama bagi memastikan dan menjamin bahawa tragedi 13 Mei tidak akan berulang dalam pilihanraya umum akan datang.
“Jika Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat berjanji dengan ikhlas untuk memastikan tragedi 13 Mei tidak akan berulang dalam pilihanraya umum yang akan datang, ertinya, peristiwa hitam ini pasti tidak akan berlaku.

Jenayah: Kerajaan BN terlepas pandang


Dalam satu jawapan bertulis Parlimen kepada Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera Liew Chin Tong pada tahun lalu, laporan Statistik dari Kementerian Dalam Negeri menunjukkan sehingga bulan Januari 2011, hanya 9,346 pegawai polis daripada 105,929 pegawai polis seluruh negara terlibat dalam penyiasatan kes jenayah.
Ini bermakna, bagi setiap orang anggota polis yang menguruskan kes jenayah, enam anggota yang lain ditugaskan untuk menguruskan kes bukan jenayah.
Rata-rata kalangan masyarakat sivik dan NGO berpendapat, ia merupakan satu fakta yang menyedihkan malah mengejutkan.
Persoalan yang timbul ialah, bagaimana hanya 8 peratus sahaja dari 105,929 anggota polis seluruh negara ditempatkan jabatan siasatan jenayah? Memberi respon kepada statistik kementerian tersebut, Liew berkata, “Tidak hairanlah kalau kita merasa tidak selamat.”

Duit Baru Malaysia VS Duit Neraka

Nampaknya duit negara kita rekaanya sama macam rekaan duit neraka.Laporan asal Twitter @yeirKIF

Ramadan bulan memansuh ISA!

Oleh ALI BUKHARI AMIR
Ramadhan menjelang. Bulan depan ini, beberapa tahun nan lalu, gugusan kenangan pun kembali hadir, terpacak teguh seperti tiang-tiang yang kukuh bercerita mengenai hal-hal kezaliman dan penindasan ISA yang dikenakan ke atas kaum keluarga di Sandakan itu.


Memang saya dan Ketua Pengarang Harakah pernah berkunjungan ke bumi Sandakan di bulan Ramadhan untuk mengirim bantuan kepada keluarga bekas tahanan ISA. Dan, itu sebuah kisah lama yang perlu dihidupkan semula agar semangat yang lena, terus bangun dari istirehatnya di lembah perkuburan. Semangat pemansuhan tidak boleh dibiar mati!

Artis perlu ‘berjihad seni’ jatuhkan BN

Oleh RUHI HAYATI THANI
PADA September ini akan ditayangkan sebuah filem mengenai kesakitan yang dideritai oleh Perdana Menteri Kedua, Tun Abdul Razak Hussein menjelang tempoh akhir pemerintahannya. Turut disebutkan perihal kesakitan yang dialami oleh pembantunya, Tun Dr Ismail Abdul Rahman.Tetapi, kedua-dua mereka dengan bijaknya menutup kelemahan diri. Tiada yang mengetahui hal kesakitan kedua-dua mereka itu.

Pemuda PAS anjur Xpresi Profesional Muda Ke Putrajaya, 11 Ogos

KUALA LUMPUR, 23 JULAI - Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) akan menganjurkan Xpresi Profesional Muda Ke Putrajaya pada 11 Ogos 2012, bermula jam 2 petang hingga 8 malam di Kediaman Rasmi MB Selangor, Shah Alam, sebagai medan pemantapan peranan alumni dan profesional muda dalam agenda mengisi kemenangan.

Mengimbau kembali perpecahan Umno paling besar !

BERSERABAI ATAU HURA-HARANYA UMNO ADALAH ANGKARA MAHATHIR!   IA BERMULA PADA 1998  APABILA MAHATHIR MENGGUNAKAN  TAKTIK KOTOR DAN  LICIKNYA !!  MAHATHIR MENUKAR DENDAM   PERIBADINYA MENJADI  DENDAM PARTI UMNO KEPADA ANWAR!    AKHIRNYA SEMUA AHLI UMNO TERTIPU!!!  

SAMPAI KIAMAT PUN DENDAM DAN BUSUK HATI MAHATHIR PADA ANWAR TAK AKAN HABIS!!!   BERBALOIKAH?   ANWAR DIMALUKAN,  DIPENJARA  DAN DIPUKUL,   HANYA  KERANA DOSANYA MENENTANG  KECURANGAN MAHATHIR ??
 

Jadi Pendatang Di Negara Sendiri : Peniaga Bazar Ramadhan Setiawangsa ‘naik angin’

DBKL seperti menindas peniaga Melayu sedangkan warga asing diberi kelonggaran berniaga dengan bebas di pasar borong tempatan dan di Jalan Chow Kit.
KUALA LUMPUR: Kira-kira 110 peniaga Bazar Ramadhan Setiawangsa hari ini berang dengan tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang enggan meluluskan tapak perniagaan atas alasan mengganggu lalu lintas.
Wujud kira-kira 15 tahun lalu, DBKL pada tahun ini tidak lagi membenarkan bazar itu dibuka di Jalan Setiawangsa 9, malah tidak pula menyediakan tapak alternatif untuk peniaga terbabit.
Keadaan itu menyebabkan peniaga bingung dengan tindakan DBKL yang turut menghalang mereka membuka gerai walaupun memiliki lesen sah.
Peniaga terbabit mula memasang khemah gerai sejak 2.30 petang tadi di sebuah kawasan lapang milik persendirian di Jalan Setiawangsa 13 dalam keadaan sempit dan tidak selesa.

MP Bumburing resigns as Tuaran BN chairman: IMPORTANT announcement Sunday

MP Bumburing resigns as Tuaran BN chairman: IMPORTANT announcement SundayKOTA KINABALU - United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO) deputy president Datuk Seri Wilfred Bumburing, who has been rumoured to be ditching Barisan Nasional (BN) to join Parti Keadilan Rakyat (PKR) for quite some time, today resigned as BN chairman for Tuaran amidst new speculation that a snap general election is likely to be called in September this year.
"I have hereby effective today, July 23, 2012, resigned from the post as Barisan Nasional chairman for P170, Tuaran. My resignation will enable the new BN leadership of Tuaran to make preparation for the coming 13th general election," said Bumburing in his resignation letter, which was made available to the press, here, today.
Bumburing, a former state cabinet minister, also thanked the BN leadership for having the confidence in him leading BN Tuaran all this while.

Selangor Rancang Usaha Tingkatkan Air Terawat Berjumlah RM 500 Juta

SHAH ALAM 23 JULAI : Kerajaan Selangor telah memohon RM 225 juta dari Kerajaan Pusat bagi meningkatkan penjanaan air terawat di Loji Rawatan Sungai Selangor 1 (SSP1) dan Sungai Selangor 3 (SSP3).
Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata melalui projek ini, hasil air terawat mampu ditingkatkan sehingga lebih 222 juta litre sehari (MLD).
Tegasnya adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan Pusat dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk menyelenggara dan meningkatkan kemampuan semua aset-aset air di Selangor seperti loji-loji tersebut, kerana ia dipajak kepada mereka.
“Sekiranya Kerajaan Pusat tidak meluluskan permohonan dana berkenaan, Kerajaan Negeri bersedia mengeluarkan belanja untuk memenuhi keperluan kerja-kerja tersebut.
“Ini bagi memastikan rakyat Selangor mendapat air secukupnya,” Xavier dalam kenyataan medianya di sini.

MB Terengganu tiada hak saman Adun Pas

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi memutuskan kerajaan negeri Terengganu tidak mempunyai hak di sisi undang-undang untuk meneruskan saman terhadap Anggota Dewan Undangan Negeri Batu Buruk Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dari parti PAS dan tiga lagi berhubung sebuah artikel berkaitan pembelian uniform sekolah di negeri itu.

Hakim Datin Yeoh Wee Siam membuat keputusan itu dalam kamar selepas membenarkan bantahan awal Syed Azman dan tiga defendan lain bagi membatalkan kerajaan negeri Terengganu sebagai pihak dalam saman tersebut.

Langat 2 diteruskan untuk kayakan kroni BN, tindas rakyat dakwa PR

KUALA LUMPUR, 23 Julai – Pakatan Rakyat (PR) hari ini menegaskan tindakan Putrajaya menghalang kerajaan Selangor daripada mengambil alih Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dan meneruskan rancangan pembinaan loji ‘Langat 2’ adalah sebagai membelakangi rakyat, dan menunjukkan kerajaan Barisan Nasioanal (BN) lebih mengutamakan syarikat korporat yang ada kaitan langsung dengan Umno.
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Elizabeth Wong (gambar) dalam kenyataannya menegaskan, Putrajaya juga masih lagi tiada perancangan khusus bagaimana loji Langat 2 akan menyelesaikan masalah kekurangan air berbanding kerajaan Selangor yang telah pun merangka pelan untuk mengatasi masalah air di negeri berkenaan.

Saman fitnah: NFC diberi tempoh hingga 20 Sept

National Feedlot Corporation (NFC) diberi tempoh sehingga 20 September untuk memfailkan kenyataan fakta dan dokumen berkaitan samannya ke atas Public Bank Bhd kerana didakwa melangar Akta Bank dan Institusi Kewangan 1989.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk John Louis O'Hara, menetapkan tarikh itu selepas bertemu kedua-dua plaintif dan defendan di dalam kamar hari ini.

O'Hara juga memberi amaran untuk menggugurkan saman berkenaan sekiranya tarikh tersebut tidak ditepati.

KGT: Utusan berdepan tindakan undang-undang


KOTA BHARU: Akhbar Utusan Malaysia sekali lagi bakal berhadapan tindakan undang-undang berikutan laporan ‘fitnah’ terhadap pengurusan Kelantan Golden Trade (KGT).
Turut bakal dikenakan tindakan yang sama, bekas Pengarah Eksekutif KGT, Nik Mahani Mohamad, yang didakwa turut memfitnah berhubung KGT.

Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa, pada sidang medianya memberitahu tindakan berkenaan diambil bagi membersihkan nama baik KGT yang sering dijadikan sasaran fitnah oleh dua pihak tersebut di samping pihak lain.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat khas di pejabat PMBK Sawit, di sini petang tadi.

Umno bukan tempat orang agama, tempat cari makan

KUALA LUMPUR: Umno bukan tempat orang agama untuk menegakkan idealisma perjuangan seorang ulamak, sebaliknya ia hanya parti untuk mencari makan dan ikut telunjuk pemimpin Umno.

Demikian kata Ustaz Idris Ahmad, AJK PAS Pusat dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Beliau yang tertarik dengan cadangan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya yang mahu majlis ulama Umno diwujudkan.

Namun, persoalannya mahukah pemimpin Umno hendak mengikut garis panduan yang ditentukan oleh majlis ini, soalnya.

Pasca Bersih 3.0 ; Adik dibelasah akibat pertahan abang – Peserta

KUALA LUMPUR 23 Julai: Saksi memberitahu, beliau turut dibelasah dan dikejar sekumpulan polis gara-gara cuba menghentikan keganasan anggota terbabit dari terus memukul abang kandungnya pada Himpunan Bersih 28 April lalu.
Hanafi Ahmad Zainuddin, 34, merupakan adik kepada saksi pertama pendengaran awam sidang keempat oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini, Hanif Ahmad Zainuddin, 36.
“Ketika kami sedang duduk dalam kumpulan, tiba-tiba datang sekumpulan polis ke arah kami dan kemudian menarik abang saya,” kata Hanafi.
“Kumpulan polis dalam lingkungan 10 hingga 15 orang itu terus menerus membelasah abang saya sampai dia tak berdaya,” katanya lagi.

May 13: Umno’s election weapon

The 2008 general election was the closest to BN losing federal power so you can bet May 13 will be used in an even more blatant way in the impending 13th general election.

By Kua Kia Soong
The “May 13 Incident” was a pogrom. It was not a “racial riot”. This was how it all started after the results of the 1969 general election were known:
“Late on Tuesday afternoon (May 13, 1969), young Malays from the whole of Selangor began to assemble outside the residence of the Selangor Mentri Besar, Dato Harun. A retaliatory march had been planned by the Umno Youth to end in a rally at Suleiman Court near Batu Road, but police permission was withheld. While people were still assembling for this parade, trouble broke out in the nearby Malay section of Kampung Baru, where two Chinese lorries were burnt. By 6.30pm, a crowd was raging down Jalan Raja Muda towards Batu Road. Another group came out of Kampung Baru into Jalan Hale, another exit from the Malay section into the Chinese areas. By 7.15pm, I could see the mobs swarming like bees at the junction of Jalan Raja Muda and Batu Road. More vehicles were smashed and Chinese shop houses set on fire…” (Malaysia: Requiem for democracy? By Bob Reece, FEER, 18/24 May 1969)

Wilfred Bumburing Letak Jawatan Pengerusi BN Tuaran! Sabah makin bergegar...!!!

Desas-desus yang mengaitkan dua ahli parlimen Barisan Nasional yang akan keluar ekoran pergolakan dalaman parti masing-masing semakin menjadi kenyataan.

Sebentar tadi, ahli parlimen Tuaran, Wifred Bumburing mengisytiharkan meletak jawatan sebagai pengerusi BN Tuaran, satu lagi petanda bahawa BN negeri kini dalam keadaan kelam-kabut menyusun jentera pilihanraya di saat spekulasi pilihanraya umum akan diadakan dalam bulan September sempena Hari Malaysia pada 16 haribulan.

Wilfred yang juga timbalan presiden United Pasokmomogun Kadazandusun Organization (UPKO) dijangka akan mengumumkan perletakan jawatannya dalam parti Dalam waktu terdekat.

Zahid: Simulasi pilihan raya dalam modul PLKN (kantoi akhirnya)...!!!!


KUALA LUMPUR - Simulasi proses pilihan raya, di mana proses pemilihan pemimpin kerajaan dibuat secara praktikal bermula daripada pembubaran Dewan Rakyat sehingga pilihan raya selesai, adalah antara penambahbaikan yang dilakukan dalam modul kenegaraan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, simulasi dengan  kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu akan dimasukkan dalam modul kenegaraan di semua 79 kem PLKN di seluruh negara bermula tahun depan dengan 14 kem dipilih sebagai perintis pada tahun ini.
"Simulasi ini merupakan penambahbaikan dalam modul kenegaraan yang diharap dapat memberi kefahaman kepada pelatih-pelatih PLKN tentang pentingnya penglibatan mereka di dalam proses pilihan raya serta demokrasi yang diamalkan di negara ini," katanya selepas melancarkan pemilihan PLKN siri 10/2013 di sini hari ini.

Kes Bersih: Pak Samad, Isham Rais minta disaman


KUALA LUMPUR 23 Julai: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said, aktivis Hishamuddin Rais dan empat lagi Anggota Jawatankuasa Penganjur Bersih 2.0 memohon supaya turut disaman dalam kes saman kerajaan terhadap 10 yang lain dalam jawatankuasa tersebut.
Empat lagi anggota tersebut merupakan Yeo Yang Poh, Ahmad Syukri Che Razab, Subramaniam Pillay dan Liaw Kok Fah.
Pak Samad yang juga Pengerusi Bersama Bersih 2.0, tidak disertakan dalam saman berkenaan.

Cuepacs gesa SPA wujud mekanisme ambil semua penjawat awam......


Presiden Cuepacs, Omar Osman KUALA LUMPUR - Tindakan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mengambil semula penjawat awam yang telah berhenti untuk berkhidmat, perlu melalui satu mekanisme, saran Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam
Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata cadangan SPA itu baik, bagaimanapun satu mekanisme bagi memastikan kriteria mereka yang boleh diambil semula bekerja dengan perkhidmatan itu perlu diadakan.

Ini supaya tidak menjejaskan kelayakan pegawai yang sedang berkhidmat dalam sektor awam untuk mendapat kenaikan pangkat, katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Cuepacs: Kaji semula pekeliling perkhidmatan lapuk..!!


GEORGETOWN - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di DalamPerkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan kerajaan supaya menyemak semula pekeliling perkhidmatan awam yang dilihat tidak relevan dengan keadaan semasa.
 Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, terdapat beberapa pekeliling perkhidmatan awam yang diamalkan sehingga kini tidak melambangkan perkhidmatan awam yang baik dan mendatangkan kesukaran kepada penjawat awam.

"Banyak dasar yang lama dulu dah tak relevan lagi, pekeliling-pekeliling lama dah tak sesuai lagi...perlu dibuat penambahbaikan seperti yang disebut Ketua Setiausaha Negara (Datuk Seri Dr Ali Hamsa) iaitu merakyatkan  perkhidmatan awam.

"Contohnya, kalau penjawat awam ditawar satu jawatan awam dan dia tidak terima dia kena senarai hitam selama setahun. Ini semua tidak menggambarkan perkhidmatan awam. Ini semua perkara yang sedang kita lihat," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan bersama Ketua Menteri Lim Guan Eng di sini hari ini.

Cuepacs gesa kerajaan naik gred gaji guru..???


Cuepacs gesa kerajaan naik gred gaji guru
Omar (dua, kiri) pada sidang media di Pejabat Bomba dan Penyelamat Malaysia, Bayan Baru, hari ini.
BAYAN BARU – Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menggesa kerajaan menaikkan gred gaji guru yang telah tamat pengajian dalam bidang Ijazah sejak dua tahun lalu kepada DG41 secepat mungkin.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, kenaikan gred gaji guru harus dilaksanakan segera bagi menjamin kualiti pendidikan pada masa hadapan.

Egyptian farmers seek return of land

Why is the world ignoring Myanmar's Rohingya?

Fears Syrian conflict may evolve into sectarian fighting

Nisreen El Shamayleh reports on the latest news from Syria

MB : SYABAS Tiada Upaya Urus Air Selangor dan Wilayah

Pro Pakatan supporters want Selangor to take over Syabas

Pakatan berhimpun sokong ambil alih SYABAS

'Federal gov't lets Syabas hold people to ransom'

Pas Terengganu pulau tema Hari Kebangsaan 'Janji Ditepati'

KUALA TERENGGANU – Pas Terengganu berkemungkinan tidak akan mengikut tema yang ditetapkan Kerajaan Pusat dalam program khusus Pas negeri jika pihak tersebut terus menggunakan tema 'Janji Ditepati' pada sambutan Hari Kebangsaan nanti.

Pengarah Penerangan Pas Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah, berkata, tema tersebut dianggap sebagai kempen pilihan raya Umno dan Barisan Nasional (BN) serta tidak sesuai digunakan pihak lain, khususnya di negeri Pakatan Rakyat (PR).

Hanya BN mampu cetus kekecohan jika kalah PRU

Aspan Alias,
Selalu saya terfikir yang negara perlu memulakan ‘facet’ yang baru dalam politiknya kerana dengan isu perkauman yang sedang digendang oleh pihak pemerintah sekarang ini amat merbahaya untuk kestabilan dan keselamatan negara. Pihak BN tidak mahu menerima hakikat dan semangat demokrasi dan kekalahan dalam pilihanraya merupakan satu perkara yang mereka tidak dapat hendak terima sedangkan itulah perkara yang biasa yang berlaku di dalam mana-mana negara demokrasi.
Nampaknya cita-cita negara untuk mendapatkan sebuah negara yang mencapai ‘national unity’ tidak mungkin tercapai sampai bila-bila selagi BN masih memainkan isu perkauman yang terlalu besar. Isu perkauman ini tidak akan dapat diselesaikan sampai bila-bila kerana itu pun isu yang digunakan oleh pihak BN terutamanya UMNO untuk meneruskan cengkaman terhadap pemikiran rakyat kerana tamakkan kuasa.

Wassatiyah Umno: Antara dua darjat(Anda saksikan bagaimana anak yatim hanya duduk kat lantai..)

Gambar ini dihantar ke email aku sebentar tadi.Tak sampai sehari aku kata aku bukan lagi penyokong Umno/BN dah datang info jenis ini yang selama ini tak pernah singgah.

Gambar taraf HARAMJA ini mungkin sehari dua yang lalu bila Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan konon nya meraikan 100 anak anak yatim sempena bulan Ramadhan yang mulia.Niat meraikan anak yatim itu kira oklah dan akan ramai lagi PEMIMPIN UMNO yang akan buat promo diri sendiri macam ini sambil memperkudakan anak yatim sempena Ramadhan ini...itu pasti.

Samseng Politik : Polis didesak ambil tindakan terhadap keganasan MIC

BRICKFIELDS 23 Julai: Polis didesak supaya mengambil tindakan terhadap dua laporan berkenaan kes pukul Ketua Cabang Puchong, S Murali dan ugutan terhadap Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.
Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Port Dickson, M Ravi yang kesal dengan sikap tidak peduli polis menyifatkan pihak berkuasa itu sengaja tidak mahu mengambil tindakan kerana melibatkan sekutu Umno Barisan Nasional (BN).
“Apa yang berlaku pada Murali di Putrajaya yang diserang, tapi tiada tindakan diambil. Sehingga kini tiada tangkapan. Dia dipukul dan dibelasah, dan apa yang berlaku pada Surendran, laporan polis juga dibuat tapi tiada tindakan.

MB: Kegagalan Syabas sudah dijangkaMenteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim SHAH ALAM - Kegagalan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dalam pengurusan bekalan air Selangor sudah dijangka Kerajaan Negeri sejak dua tahun lalu, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Berikutan itu, beliau berkata, rancangan penstrukturan semula operasi air dikemukakan kepada Kerajaan Pusat bagi menyelesaikan masalah itu, namun skim berkenaan telah ditolak.

“Kalau buat (penyusunan semula air) dua tahun lepas, perkara ini (masalah pengurusan air) tidak akan timbul. Dalam rancangan itu, kita sudah beritahu bahawa Syabas, Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas), Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Puncak Niaga (M) Sdn Bhd (Puncak Niaga) akan terkeluar.

Bongkak dan Angkuh : Projek Langat 2 diteruskan tanpa Selangor


Umno muzakarah dengan NGO jika Pas tak sedia PUTRAJAYA - Kerajaan Pusat memutuskan bahawa Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2), yang menjadi kontroversi sejak kebelakangan ini, akan diteruskan walaupun tidak disertai oleh Selangor dan tawaran akan dibuka dalam tempoh sebulan akan datang.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Peguam Negara akan mengkaji undang-undang tanah agar Langat 2 yang akan mempunyai kapasiti 1,130 juta liter sehari (MLD) dapat diteruskan untuk membekalkan air kepada penduduk di Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur.

"Mesyuarat hari ini  berpendapat walau apa keadaan sekali pun, projek ini (Langat 2) perlu diteruskan. Walaupun kerajaan Pusat telah menyediaka peruntukan, namun sampai hari ini kerajaan negeri (Selangor) tidak memberi kebenaran," katanya dipetik Bernama.

With Shahrizat vanquished, Nong Chik focuses on finishing off Nurul - 'at all costs'

Since her startling allegations of her former Returning Officer's grossly biased behavior, Lembah Pantai MP Nurul Izzah has sent a written complaint to the Federal Territory Elections Director on concerns that this might threaten her chances at the coming general election, but till now she has not received any response.
With Shahrizat vanquished, Nong Chik focuses on finishing off Nurul - 'at all costs'This has swiveled the spotlight on the unpopular Raja Nong Chik, the FT Minister whose aspirations to challenge Izzah for her Lembah Pantai parliamentary seat is well-known.
Indeed, speculation is rife that Nong Chik was abusing his ministerial power and playing hard ball to ensure that Nurul lost in the 13th general election. He is accused of giving orders that a rogue RO - someone supportive of his political ambitions - got appointed to head the election process at Lembah Pantai during the upcoming ballot, widely expected to be held soon.
"RNC may be small in physical size but he has a huge ambition and ego. He is going all out to win the seat no matter how dirty the going gets. He has also been throwing money everywhere in the various guises of 'bantuan' (aid)," an Umno watcher told Malaysia Chronicle.

JI: Hisham perlu arah Sofian tarik balik demi PDRM


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Hishammuddin Hussein seharusnya mengarah Cawangan Khas PDRM untuk menjadi satu agensi yang bebas daripada politik perpartian dan menarik balik tuduhan yang tidak berasas kepada Pakatan Rakyat demi nama baik PDRM.
Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok (gambar) berkata, kenyataan Hishammudin selaku pemimpin Umno dan Menteri Kerajaan BN bahawa komunis dan pengganas Jemaah Islamiah (JI) telah meresapi ke dalam parti Pakatan Rakyat menunjukkan BN telah ketandusan modal politik dan terpaksa menggunakan pegawai PDRM untuk menyebarkan pembohongan.

Kenyataan itu dibuat selepas Datuk Mohd Sofian Md Makinuddin, Ketua Penolong Pengarah E2 (M), Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Bukit Aman mengatakan bahawa terdapat pengganas Jemaah Islamiah (JI) dan individu yang pernah dikaitkan dengan gerakan komunis  meresapi parti politik pembangkang dan cuba menjadi calon pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Lajim jumpa Nik Aziz di Kota Bharu...moga2 keberkatan ramadhan memberikan sinar buat Lajim dan Sabah..!!

(Lajim dan Tuan Guru Nik Aziz penuh ceria dalam pertemuan mereka di Kota Bharu hari ini)

KOTA BHARU: Ketika panas cerita tentang kedudukan Datuk Seri Panglima Lajim Ukim dalam Umno, tiba-tiba hari ini Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu mengunjungi Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Kedua-duanya kelihatan berbual mesra di pejabat Menteri Besar Kelantan itu hari ini.

Bulan lalu, Lajim mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Ketua Cawangan Umno Kerambai Kebatu.

Kerajaan negeri belanja RM225 juta untuk projek tebatan sungai di Selangor

PUTRAJAYA, 23 Julai — Kerajaan negeri Selangor akan membelanjakan RM225 juta jika kerajaan Pusat melalui Kementerian Kewangan enggan memberi dana untuk projek tebatan melalui Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) di loji Sungai Selangor 1 (SSP1) dan loji Sungai Selangor 3 (SSP3) di Sungai Selangor.
Menurut Exco Dr Xavier Jayakumar, pemohonan untuk pinjaman bagi projek itu telah dipohon pada awal tahun ini tetapi masih tiada sebarang respon dari Kementerian Kewangan.
Dr Jayakumar mengadakan sidang akhbar selepas melawat loji rawatan air di Precint 19, Putrajaya. Di sebelah kanan adalah Pengurus Besar Operasi ABBAS, Basar Ishak. — Foto oleh Saw Siow Feng
Dr Jayakumar berkata, projek ini penting untuk memastikan kadar air tidak dirawat (NRW) mesti dikurangkan dan tarif air mestilah adil dan mampu dimiliki oleh rakyat, dan memastikan bahawa kenaikan harga air hanya sekitar 12 peratus sahaja. Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Andalas itu lagi, kenaikan harga oleh SYABAS sepanjang satu setengah tahun dari 2010 ialah sebanyak 34 peratus, dan 5 peratus sepanjang tahun ini.
Katanya lagi, kerajaan negeri juga bersedia untuk membelanjakan hingga RM300 juta untuk belanja tambahan untuk meningkatkan teknologi untuk meningkatkan pengeluaran air terawat untuk tambahan 100 ke 150 juta liter sehari (MLD).

Kenyataan Muhyiddin Bukti Selangor Tiada Krisis Air...!!! Tapi ada " Krisis Pelobi Langat 2".......

SHAH ALAM, 23 JULAI – Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa tidak ada keperluan catuan air dalam masa terdekat jelas menujukkan Selangor tidak mengalami krisis bekalan air sekaligus menafikan keperluan pembinaan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 seperti yang didesak oleh kerajaan persekutuan.
Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dalam reaksinya berkata, sehingga kini Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) masih gagal mengemukakan bukti kepada umum yang menyatakan keperluan catuan air dilakukan.

'RM225j pada SYABAS jika Rozali dan Ruslan letak jawatan' 
Exco negeri Selangor, Ronnie Liu berkata kerajaan negeri tidak akan memberi peruntukan RM225 juta kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) selagi dua pegawai tertinggi syarikat pemegang konsesi air itu tidak meletak jawatan.

Liu berkata, peruntukan tidak akan diberi bagi membina loji rawatan air baru untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran air terawat sekiranya pengerusi eksekutif, Tan Sri Rozali Ismail dan ketua pegawai eksekutif Datuk Ruslan Hassan berbuat demikian.

"Kita akan beri RM225 juta kalau Rozali dan Ruslan letak jawatan. Kalau tak letak (jawatan), kita takkan bagi duit. Kerana, kalau kita bagi, dia akan kawal duit itu dan tidak akan lakukan projek itu," katanya selepas menghadiri perhimpunan di hadapan pejabat SYABAS.

Hipokrit, MoU bukti Umno jalin hubungan dengan komunis

KUALA LUMPUR 23 Julai: Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua menempelak sikap hipokrit pemimpin Umno BN yang tidak mengaku menjalinkan hubungan dengan komunis.
Ahli Parlimen Batu itu berkata, Umno BN terang-terangan menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Parti Komunis China (CPC) pada Oktober tahun lalu.
“Saya nasihatkan supaya pemimpin Umno BN tidak hipokrit dalam isu ini,” katanya ketika dihubungi.
Semalam, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilapor berkata, Umno dalam sejarahnya tidak pernah menjalinkan hubungan dengan golongan fahaman komunis.
Bagaimanapun, kenyataan Zahid bercanggah dengan laporan Umno Online yang menyatakan pemeteraian MoU bertujuan mengeratkan hubungan kedua-dua parti.
Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pula berkata, salah satu kandungan dalam MoU itu ialah penukaran pegawai parti untuk mempelajari pelaksanaan program kedua-dua parti.