Selasa, 19 Jun 2012

Bebas Pasir Mas Bahas Laporan JK Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas

Debat PR vs Umno Bahas Laporan JK Pilihan Khas Projek Lynas

YB DAP Klang Bahas Laporan JK Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas

YB PKR Indera Mahkota Bahas Laporan JK Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas

YB PAS Kuala Selangor Bahas Laporan JK Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas

YB PKR Batu Bahas Laporan JK Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas

Mati LEMAS Mati SYAHID ? - Ustaz Azhar Idrus

Hukum NON MUSLIM Masuk MASJID - Ustaz Azhar Idrus

SUAMI Bergurau Pakai TELEKUNG Isteri - Ustaz Azhar Idrus

Ustaz PERFORM Lagu BOB MARLEY (Redemption Song) - Ustaz Azhar Idrus

Pindah wang RM308,700 ke akaun CEO Tabung Haji tidak jelas

Melayu Binasa Jika Budayanya Dilanggar

"Speak Your Mind": Tindak Malaysia

Sidang Media Khas Dato' Husam Musa

MB S’gor sokong penuh tindakan Faekah

Sedar dengan kewujudan gerakan tersebut, Abdul Khalid menganggap usaha itu tidak penting. 

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus mempertahankan setiausaha politiknya sambil menyifatkan Faekah Husin sebagai seorang yang menjalankan tugas dengan baik, komited dan penuh dedikasi.
Beliau yang mengakui sedar kewujudan satu gerakan untuk menjatuhkan setiausaha politiknya itu, menganggap usaha itu tidak penting.
“Saya pun ada gerakan nak jatuhkan Barisan Nasional. Politik yang dinamik banyak juga kenyataan yang berbentuk spekulasi. Saya tidak anggap usaha (gerakan tersebut) sebagai usaha penting. Jika kita lihat saudara Anwar (Datuk Seri Anwar Ibrahim) banyak kes yang dilaluinya.
“Tapi apa yang beliau buat? Beliau tidak ambil peduli sebab ia tidak memberi nilai tambah kepada objektif Pakatan Rakyat untuk menawarkan kerajaan alternatif,” katanya ketika diaju pemberita mengenai gerakan yang menggesa agar Faekah dipecat.

Buatlah apa yang patut Nazri,…..


UMNO dan SPRM adalah adik beradik sebapak !
“ Walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) telah membersihkan nama Datuk Nik Aziz Nik Mat, siasatan berhubung tajaan ibadat hajinya masih boleh dibuka semula.  Panel penilaian operasi suruhanjaya itu mempunyai hak menilai semula kes itu dan jika perlu merujuknya kepada pihak pendakwaan,   demikian kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz kepada Dewan Rakyat semasa sesi soal jawab semalam..
Buat lah apa pun wahai Nazri !.  Kes Anwar yang telah ditutup 12 tahun dulu pun, kalian nak bukak balik,.. kes Azmin Ali yang mahkamah sudah pun membersihkan namanya kalian nak selongkar semula !  Jadi apa peliknya jika kes Nik Aziz yang mahkamah sudah sahkan namanya bersih dari sebarang rasuah,  kalian nak ungkit balik?. 
Itulah saja kerja yang kalian tahu! Benda yang sudah selesai kalian kusutkan , benda yang sudah masak kalian mentahkan, Benda yang seluruh dunia kata benar kalian tetap kata salah. Perangai buruk kalian memang tak akan berubah melainkan setelah Umno masuk lubang kubur ! 
Oleh : rahimothman

UMNO Terkangkang dalam Isu Karpal Singh

Oleh: ruhan

"UMNO menjadikan isu ucapan Karpal Singh, iaitu “jika PAS ingin laksana hudud, langkah mayat saya dulu” sebagai satu tangkal untuk melaga-lagakan PAS dengan DAP.
Ucapan ini telah disalahtasfirkan oleh Utusan Malaysia dan melaporkan dalam akhbarnya “MAHU WUJUDKAN NEGARA ISLAM – LANGKAH MAYAT KAMI DULU –  Karpal Singh.

Sepertimana biasa, lain yang disebut oleh Karpal, lain pula yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia yang sahamnya dimiliki oleh UMNO-BN. Inilah fitnah Utusan Malaysia, salah satu akhbar UMNO. Karpal menyebut perkara lain tetapi dilaporkan dengan tidak jujur untuk melaga-lagakan PAS dan DAP.

Bagaimana Bersih boleh tumbangkan rejim BN

Oleh HARIS ZALKAPLI

Sejak demonstrasi pertama pada 2007 hingga yang terkini pada April lalu, gabungan pertubuhan dan parti politik yang membentuk Bersih menjadi kerjasama menentang rejim Barisan Nasional yang paling kohesif dan berkesan.

Selepas disifatkan sebagai satu penyumbang penting kepada kejayaan parti-parti yang kemudian membentuk Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya Umum ke-12, Bersih kini menjadi senjata paling berkesan gabungan PR dan kumpulan-kumpulan bukan kerajaan untuk mengubah rejim di Malaysia.

Najib wajib bersuara segera

Oleh NURUL IZZAH ANWAR
Bercakap benar bukan sahaja tuntutan agama malah terhadap pemimpin negara khususnya apabila menyentuh perihal keselamatan dan kedaulatan negara.

Mutakhir ini, tiga isu utama menggamit fikiran ramai, iaitu perihal penjualan rahsia kerajaan melibatkan kapal selam Scorpene; keupayaan sistem kawalan ruang udara yang dipersoalkan; dan keganasan politik yang masih belum dapat kecaman jelas pimpinan atasan.

Mat Isa Samad , Berundurlah Secara Terhormat

Oleh Mohd Sayuti Omar
Ke hadapan Mat Isa Samad yang dihormati.... surat senja saya ini ringkas sahaja untuk menyatakan sesuatu kepada saudara demi parti saudara dan juga perdana menteri saudara yang juga perdana menteri kita semua Ha Najib Razak. 


Ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini yang membekukan sementara perlantikan saudara sebagai pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) dan keahliannya dalam koperasi tersebut swajarlah audara berfikir mengenai kedudukan saudara sebagai Pengerusi Felda.

Siasat Nizar: Polis tidak perlu keterlaluan(Gambar fail: Sidang media Nizar tentang isu WWW 1)

KUALA LUMPUR: Polis tidak sepatunya bersikap keterlaluan dalam siasatannya ke atas Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berhubung nombor pendaftaran WWW1, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

"Kita tidak ada halangan jika polis hendak menjalankan tugas mereka dengan rasional mengikut peruntukan undang-undang, tidak kisahlah Akta Hasutan atau apa-apa sekalipun.

"Tetapi janganlah bertindak melampau sehingga merampas telefon dan komputer," kata beliau.

Isu Nizar - UMNO Sedang Menggali Kubur Sendiri? - Undi Anda di PRU 13 Nanti?


Teman secara peribadi melihat isu Nizar-Istana Johor ini adalah sesuatu yang sangat baik dan positif buat rakyat Malaysia..

Tiada apa cacat celanya twitter oleh DS Nizar dan respons daripada Istana Johor pun adalah sesuatu yang boleh dijangka oleh majoriti rakyat! Apa lagi respons yang kita harapkan daripada Istana Johor?

Bagaimanapun sangat-sangat jelas, UMNO telah memainkan isu ini terlalu garing sehinggakan kini seolah-olah bakal hangus! (overcook).

Respons daripada DS Nizar adalah sangat-sangat 'humble' dan menyerlahkan sifat beliau yang sememangnya semua orang sedia maklum.. seorang yang sangat dekat dengan rakyat dan low profile.
 

Orang ramai berebut berlakon filem Lembu NFC

KUALA LUMPUR 19 Jun: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menerima banyak tawaran dari orang ramai untuk menjadi pelakon filem komedi bercorak satira tentang skandal National Feedlot Corporation (NFC).

“Ramai hubungi saya. Ada yang telefon, tanya kalau ada peluang jadi pelakon. Lebih-lebih lagi selepas saya berceramah. Ini lucu. Orang ramai begitu bersemangat.
“Tapi, masih pada peringkat awal. Proses memilih pelakon pun belum dimulakan,” katanya yang menjangka durasi filem dijangka selama 45 minit.

Beliau berkata, pengarah filem itu, Hishamuddin Rais tidak mahu publisiti meluas kerana mengganggu penulisan skrip dan tumpuan proses pengambaran.

Bengoh natives, MP furious over logging activities

The Sarawak Forestry Department issued logging licences to BN cronies for land earmarked for resettlement of natives affected by the construction of the Bengoh Dam. 

KUCHING: Two timber licences issued by the State Forestry Department have put a spoke in the state’s scheduled timeline to complete Bengoh Dam.
The licences were issued to leaders in Taib Mahmud-led Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB) and to the cronies of Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP) president William Mawan Ikom.
The land area in question was earmarked for the relocation of native settlers affected by the Bengoh Dam.
The angry settlers have now refused to move out of the Bengoh Dam reserve and into the resettlement area, alleging that logging activities on the proposed land have damaged the land and made it unfit for farming and had caused massive environmental degradation.

Pilihan raya kampus pun mahu dipolitikkan


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) supaya menyegerakan pilihan raya kampus (PRK) yang telah lama tertangguh.


“DPPM difahamkan, PRK sepatutnya diadakan pada bulan Mac lepas tetapi ditangguhkan di semua kampus sehingga September depan kerana alasan remeh yang tidak boleh diterima,” kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor.

Katanya, DPPM melihat tindakan KPT dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) menangguhkan PRK merupakan suatu perjudian terhadap masa depan mahasiswa.

Perpecahan Blogger Umno yg Makan Rasuah!!

Oleh S.J.

Ada sedikit maklumat mengenai pepecahan blogger Umno dan perangai kurang ajar Papagomo!!

Semalam 18hb Jun 2012 kira2jam 2ptg satu perjumpaan bloggers dgn Dato Menteri KBS Shabery Cheek di Bukit Kiara telah diadakan.Tujuan perjumpaan ini adalah sesi round up hari belia yang lepas dan sesi ambik upah. Dikatakan blogger pro BN "PAPAGOMO" telah bertengkar dan menumbuk seorang blogger UMB "APA a.k.a Aku Peduli Apa (link)"

Isu nya adalah dendam lama Papagomo terhadap Blogger APA. Papagomo (Nama sebenar Wan Azri) seorang blogger yang bongkak dan angkuh ini, pada kejadian itu dikatakan berada diluar dewan lalu menumbuk blogger APA.

Mahkamah gantung sementara keahlian Isa Samad


KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memberi kebenaran kepada lima orang peneroka Felda Jengka, Pahang untuk mencabar keputusan Panel Pertikaian Suruhanjaya Koperasi Malaysia yang memutuskan mengekalkan keanggotaan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai ahli Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad ( KPF )  meskipun Panel tersebut juga memutuskan keanggotaan Isa Samad adalah bercanggah dengan undang-undang kecil KPF.

100 penduduk Kuantan demo depan Parlimen bantah operasi Lynas

KUALA LUMPUR 19 Jun: Kira-kira 100 penduduk Kuantan mengadakan demonstrasi di hadapan pintu masuk bangunan Parlimen bagi membantah laporan Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen (PSC) berhubung projek radiokatif Lynas di Gebeng.
Mereka menyifatkan laporan yang telah dijangka itu tidak mengambil kira pandangan penduduk mengenai bahaya bahan radioaktif tersebut.
Naib Pengerusi Kumpulan Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) yang mewakili penduduk, Ismail Abu Bakar mahu operasi Lynas dihentikan segera atau berdepan kemungkinan desakan menukar kerajaan.
“Kami tidak berpuas hati dengan projek Lynas ini kerana mereka tidak pernah berbincang dengan kami secara telus.

Missing man, Russian Mafia & NFC condo: Najib sunk by Maira and Scorpenes

Missing man, Russian Mafia & NFC condo: Najib sunk by Maira and ScorpenesPrime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor must surely be the latest members anointed to the club of the world's richest and most infamous, thanks in part to their future in-law Maira Nazarbayev plus their own scandal-ridden lifestyle.
Sad for Malaysians but when the names of their leader and his family are mentioned, it is with the same sort raised eyebrows and derision that accompany conversations regarding Imelda Marcos' notoriously free-spending ways. The latest international scandals - and there are more than one - surrounding Maira, the former 'wife' of the brother of Kazakhstan's despotic president does not help.
So thick is the public cynicism that when Najib's office announced on Monday he would be traveling to Saudi Arabia to pay his last respect to the late Crown Prince Nayef bin Abdul Aziz Al Saud, the first thoughts were whether Najib and his wife had timed their trip to meet Maira, who is reported to be in the same region. The jet-setting Maira had made it know through her publicist that she was at the Dubai airport en-route to a "long-planned" family vacation in Europe. Najib is however due to return to Kuala Lumpur on Wednesday.

Kerajaan Syria sudah bunuh 60,000 rakyatnya

SHAH ALAM: Sejak 40 tahun memerintah Syria, regim Basyar telah membunuh seramai 60,000 orang di tidak kurang daripada 100 tempat di seluruh negara itu.

Demikian beritahu seorang ulama Syria yang juga pembantu khas kepada Dr Yusuf Al-Qardhawi, Dr Khaled Hindawi  dalam satu syarahan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam baru-baru ini.

Syarahan itu dibuat beliau dalam rangka lawatannya ke Malaysia. Syarahan itu bertajuk  'Syria: The Inside Story'  anjuran Ikram, Abim dan Haluan.

Fitnah: Anwar menang kes saman Datuk Nalla


Anwar_Ibrahim SHAH ALAM - Datuk Seri Anwar Ibrahim menang kes saman fitnah yang dibawa Ketua Pembangkang itu ke atas bekas rakan sukan tenisnya, Datuk S. Nallakaruppan berhubung kenyataan kononnya menerima wang sebanyak RM60 juta.

Satu kenyataan dikeluarkan hari ini menyebut, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuat keputusan memihak kepada Anwar petang ini.
Peguam Anwar, Latheefa Koya berkata, selepas mendengar hujah kedua-dua pihak di kamarnya, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Su Geok Yiam mengetepikan pernyataan pembelaan pembela.

Time to ‘Seshan’ the EC

In India, one election commissioner refused to compromise on his principles. Perhaps his counterparts in Malaysia can learn from him.

The Malaysian Election Commission has an outstanding reputation for discharging its duties without fear or favour, unparalleled professionalism and independence.
While the EC and the government would agree with the above statement, a great number of Malaysians however would feel revolted. And that is both unfortunate and disheartening.
In the democratic sphere, the EC is an institution of paramount importance as it is entrusted with the noble task of safeguarding the citizens’ fundamental right to free and fair elections.
The shadow of aspersion must never be cast on its neutrality for that in turn would raise doubts on the legitimacy of an elected government and its leaders.

Suaram stands by subpoena claim despite 'U-turn' by Baginda's aide: Memories of P.I. Bala?

Suaram stands by subpoena claim despite 'U-turn' by Baginda's aide: Memories of P.I. Bala?
Malaysian NGO SUARAM is sticking to its claim that the French court has issued a subpoena to Jasbir Singh Chahl, a former close aide of Razak Baginda, to testify in the Scorpene corruption trial.
"We have information from our lawyers that a subpoena was issued. We don't have any further information on how long it will take to be served," SUARAM co-ordinator Cynthia Gabriel told Malaysia Chronicle.
Jasbir had sprung a surprise when he denied he was asked to testify in a trial in which Prime Minister Najib Razak is among Malaysian officials accused of taking a 114 million euros or RM570million illicit kickback to seal the procurement of two submarines from French arms maker DCNS.

PAS kecewa Dewan Rakyat tolak usul Rohingya

KUALA LUMPUR: PAS melahirkan kekecewaan berikutan penolakan Dewan Rakyat untuk membincangkan isu pelarian Rohingya yang semakin meruncing.

Usul yang dikemukakan ahli parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar  itu ditolak dalam kamar oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, hari ini.

Kamarudin, yang ditemui di lobi parlimen berkata adalah penting bagi Dewan Rakyat membincangkan isu berkaitan keganasan etnik yang berlaku sekarang dan menyatakan pendirian Malaysia berhubung isu tersebut.

"Isu berkaitan warga Rohingya ini perlu dibincangkan, sekaligus Malaysia perlu menyatakan pendirian atau menghantar nota bantahan," tegas beliau.

4 aset NFC disita bantu siasatan pecah amanah RM49.7j

Empat aset milik National Feedlot Corporation (NFC) melibatkan kes pecah amanah bernilai RM49.7 juta disita mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001.
  
Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam) Bukit Aman ACP Ramli Mohamed Yoosuf dalam kenyataan hari ini berkata bahagian Siasatan Pencegahan Wang Haram, Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) Bukit Aman sedang menjalankan satu siasatan berkaitan syarikat NFC di bawah Seksyen 4(1) AMLATFA 2001 bersabit laporan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.

Tuduh seleweng: KGT kaji tindakan perundangan


KUALA LUMPUR: Anak syarikat kerajaan Kelantan, Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. (KGT) sedang mengkaji tindakan perundangan terhadap pihak yang membuat laporan fitnah kononnya wujud salah laku pengurusan kewangan membabitkan seorang pegawai kanan syarikat itu.

(Exco Kelantan, Datuk Husam Musa menunjukkan laporan  fitnah terhadap KGT sebelum ini)

Dalam satu kenyataan penafian hari ini Pengurus Besar KTG Mahadi Mokhtar berkata, sepanjang pengetahuan pihaknya, tidak ada laporan polis pernah dibuat ke atas mana-mana pegawai syarikat itu, khususnya KGT sendiri sebagai sebuah syarikat.

"Bilangan pegawai KGT juga adalah kecil.

Mahkamah beku sementara keahlian Isa dalam KPF

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur telah membekukan sementara pelantikan Tan Sri Isa Abdul Samad sebagai pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) dan keahliannya dalam koperasi tersebut.

Hakim Abang Iskandar Abang Hashim berkata terdapat merit untuk membenarkan empat peneroka Felda mencabar keahlian Isa dan sebagai pengerusi KPF.

Hakim Datuk Abang Iskandar juga menolak semua bantahan awal yang dibangkitkan oleh Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan, kata peguam peneroka berkenaan, Mohamed Hanipa Maidin kepada pemberita.

PRU13: Lakukan perubahan tanpa was-was

PRU13: Lakukan perubahan tanpa was-wasBerbagai-bagai analisis yang kita dengar berhubung dengan keputusan pilihanraya yang akan datang ini. Banyak pihak yang membuat analisis ini secara formal atau secara rambang berdasarkan kepada ‘mood’ yang berada di bawah ini. Saya tidak membuat apa-apa analisis secara formal tetapi saya tahu PR akan menawan mandat rakyat kali ini. Lain-lain perkataan ianya adalah pertukaran kerajaan dari BN kepada Pakatan Rakyat.
Pertukaran ini tidak boleh dianggap ganjil kerana mana-mana kerajaan akan bertukar akhirnya jika kita memilih demokrasi sebagai cara pentadbiran negara. Negara yang tidak demokratik pun mesti mengalami pertukaran kerajaan tetapi negara-negara seperti ini selalunya berhadapan dengan keadaan huru hara sebelum pertukaran itu dapat dilakukan.
Di negara-negara Arab demokrasi tidak wujud dan kebanyakan negara-negara rantau itu dikuasai oleh absolute monarchy yang autokratik. Tetapi dengan berlakunya Arab Spring baru-baru ini di beberapa buah negara rantau itu, terbukti yang kerajaan tetap bertukar walaupun cara mana sekali sesebuah negara itu diperintah. Memang ‘natural’ yang segala-galanya akan berubah dan tidak ada yang kekal. Perubahan merupakan fenomena yang tidak dapat kita elakkan dalam dunia ini.

Jelaskan pindah wang CEO Tabung Haji RM308,700


KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom diminta mengemukakan syarat-syarat dan terma yang terkandung dalam skim perkhidmatan Tabung Haji berkaitan isu perpindahan wang ke akaun Ketua Pengarah Eksekutifnya, Datuk Ismee Ismail.

"Lebih-lebih lagi jika pindahan wang tersebut dilakukan menurut undang-undang dan tiada apa yang wajar dirahsiakan, tegas Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar (gambar) di parlimen, hari ini.

Kantoi : Kedutaan M'sia 'tak tahu arahan daftar undi SPR'

azlanBeberapa rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara tampil mempertikaikan dakwaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa gesaannya kepada warganegara ini yang tinggal di luar negara supaya mendaftar sebagai pengundi di kedutaan dan pesuruhjaya tinggi masing-masing, mendapat sambutan dingin.

Sebaliknya, mereka mendakwa, kedutaan dan suruhanjaya tinggi Malaysia tidak tahu menahu mengenai arahan SPR itu.

Berikutan itu, mereka menggesa SPR supaya memberi arahan dan
maklumat yang jelas kepada kedutaan dan suruhanjaya tinggi Malaysia.

FGVH: Siri pengkhiana​tan Melayu terbesar

Umno meneruskan siri-siri mengagalkan bangsa sendiri setelah sekian lama menghapuskan tulisan jawi, bahasa Melayu yang dipinggirkan dalam Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dan kegagalan dalam Dasar Ekonomi Baru.

Terbaru, aset Felda yang berharga milik rakyat Malaysia yang majoritinya orang Melayu menjadi mangsa penggadaian seterusnya.

Ladang, tanah dan segala perniagaan milik sepenuhnya warga Felda dan negara, difaraidkan sesama sendiri dan syarikat asing melalui usaha penyenaraian di Bursa Saham.

WWW 1: Polis rampas komputer, telefon Nizar


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) memberitahu tiga barang miliknya telah diambil pihak Polis Johor semalam.

Ianya sebuah komputer pejabat, komputer riba dan telefon bimbit yang diambil dalam tiga operasi geledah di tiga tempat berlainan.

Komputer pejabat diambil sewaktu polis menggeledah di Pusat Khidmat Dun Pasir Panjang semalam.

Komputer riba pula dihantar oleh anaknya semalam selepas polis menggeledah kediamannya di Sungai Rokam, manakala telefon bimbit dirampas malam tadi ketika beliau berada di sebuah hotel di ibu negara sempena menghadiri sidang parlimen.

Suu Kyi returns to Britain after 24 years

Tanah Adat Sabah

Sabah : Perkara 20 tetap relevan

Anti-Lynas group demands right to address Parliament

ANTI LYNAS - MAHKAMAH JALAN DUTA

Arman: Adam Adli and I

Malam Keinsafan bersama Selebriti Abby Abadi

Mahathir: Pesara berjiwa tidak tenang

Shahbudin Husin
Mahathir mungkin satu-satunya pesara jawatan tertinggi di Malaysia dan dunia, yang tetap memenuhkan setiap hari yang dilaluinya dengan kesibukan mengkritik dan memikirkan tentang politik.Jika pesara lain yang pernah menjadi Perdana Menteri atau Presiden mana-mana negara, mereka hanya lebih banyak menjalani kehidupan santai bersama keluarga dan anak cucu serta sesekali menghadiri jamuan selepas meletakkan jawatan, ini tidak berlaku kepada Mahathir.
Sejak melepaskan jawatan pada 2003 dan kemudian berlaku episod Anwar dibebaskan dari penjara, perselisihannya dengan pengganti yang dipilihnya sendiri iaitu Pak Lah dan keputusan buruk pilihanraya 2008, Mahathir menjadi seorang pesara yang tidak pernah duduk diam.

Perlukah mahasiswa bertanding pilihan raya?

Tidak boleh tidak, kita harus akur dan berlapang dada dengan kenyataan bahawa dewasa ini, gerakan mahasiswa sudahpun mencapai ke suatu tahap yang berlainan jika dibandingkan dengan siri-siri dan episod gerakan yang terdahulu.  Benar, pada satu segi, jika mahu dibandingkan dengan gerakan era 1960-an atau 1970-an, ianya seolah membandingkan Abdullah Badawi dengan Najib Razak; masing-masing berdiri dalam kelas yang berlainan walaupun dari parti dan posisi yang sama.  Walau bagaimana cara sekalipun digunakan untuk membuat perbandingan, akhirnya kita akan sedar bahawa kedua-duanya tidak boleh disamakan mahupun dibezakan.

Jawatankuasa PSC terima bulat2 propaganda Lynas

KUALA LUMPUR 19 Jun: Ahli Parlimen Batu, Tian Chua menempelak Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen (PSC) kerana menerima bulat-bulat pandangan syarikat Lynas Corporation (Lynas) mengenai projek loji nadir bumi untuk dimuatkan dalam laporan jawatankuasa tersebut.
Naib Presiden KEADILAN itu berkata, hampir separuh daripada 200 muka surat laporan jawatankuasa tersebut merupakan propaganda yang diterbitkan oleh Lynas sebelum ini.
“Kita tugaskan PSC untuk mencari kebenaran…Barisan Nasional (BN) memang tak berminat nak cari kebenaran. Laporan ini hanya meluluskan keputusan yang telah diputuskan,” katanya pada perbahasan pembentangan laporan PSC di Dewan Rakyat hari ini.

Anti-Lynas campaign sprouting Malaysia’s green movement

A group of anti-Lynas protesters demonstrating outside the courts in Jalan Duta, Kuala Lumpur on June 19, 2012.
KUALA LUMPUR, June 19 — Unprecedented public anger against the Lynas plant in Kuantan appears to be fertilising Malaysia’s green movement that could affect voter sentiment ahead of key national polls that must be called soon, a New York Times (NYT) report suggested today. In an article titled “Environmental Protest Becomes Rallying Point in Malaysia”, the influential US daily reported that local environmental awareness had been rising and had sparked a number of public demonstrations against the government.

Orang Umno boleh demam lalu depan bangunan ini

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/599407_257218554380059_262565850_n.jpg

Peneroka cabar pelantikan Isa Samad 
Satu semakan kehakiman difailkan ke atas keputusan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) membenarkan pelantikan pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad sebagai ahli lembaga dan pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF).

Semakan kehakima yang difailkan empat peneroka Felda - Abdul Talib Ali, Abdul Mubin Abdul Rahman, Abdul Razak Mohammad dan Muhamad Nor Atan - menamakan KPF, SKM dan satu jawatankuasa suruhanjaya sebagai responden dalam permohonan berkenaan.

Permohonan kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu bagi menyemak semula keputusan SKM yang membenarkan Isa dilantik ke dalam KPF, walaupun mengetahui bahawa pelantikan tersebut tidak sah.

PAS ramal PRU13 tahun hadapan....


KUALA LUMPUR, 19 Jun: PAS menjangkakan pilihan raya umum ke-13 berkemungkinan besar akan diadakan pada tahun hadapan, sehingga habis tempoh penggal.

Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali (gambar) berkata, Parlimen tidak akan dibubarkan pada tahun ini kerana Selangor tidak akan membubarkan Dun dan bersama-sama dengan Kerajaan Persekutuan.

Mustafa berkata, Umno BN tidak akan berpuas hati jika Selangor tidak turut serta dalam PRU kerana mereka memang mahu merampas kembali Selangor.

What? A Bersih 4.0 in the offing?

Most of the participants for the June 23 rally would be hawkers, burger sellers, ikan bakar operators and shopowners who suffered heavy losses during the two-hour rally on April 28.

Former DAP vice-chairman Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim’s rejection of the Bersih 3.0 rally could be the reason why his senatorship was not renewed and this subsequently led to his unexpected resignation. It had nothing to do with Bersih 2.0 as Bersih is apolitical.
The charges against PKR leaders – Anwar Ibrahim, Azmin Ali and Badrul Hisham Saharin – have nothing to do with politics. It is not a government conspiracy to pin them down or to prevent them from contesting. They simply broke the law on public assemblies. The public should not view that as political in nature.

Adakah Mahathir mahu hidupkan semula Mahathirisme?

“Dr M: Najib mesti tegas”
“Dr M: Najib must be firm”
“Proses pembaharuan boleh membawa kepada ektremisme, amaran Dr M kepada Najib”
“Reforms could lead to extremism, Dr M warns Najib
“Dr M: Pembaharuan boleh mencetus pergolakan”
“Dr M: Reforms could spark unrest”
Ketiga-tiga kenyataan tersebut menjadi tajuk utama portal media internet dalam temubual bersama bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersama agensi media asing, AFP
Mesej Mahathir amat jelas.

Khaled says he’s willing to stay near Lynas plant

The PSC chairman says "why not" when asked if he would stay near the Lynas plant himself. 

KUALA LUMPUR: Lynas Parliamentary Select Committee (PSC) chairman Khaled Nordin said today that he saw no reason why he himself could not stay near the controversial rare earth plant as the PSC has found it to be safe based on scientific facts.
“Why not?” replied the Higher Education Minister when asked by a reporter if he regarded the plant in Gebeng, Kuantan, safe enough to stay near it.
Khaled, who was speaking to reporters during break while PSC’s report was being debated in Parliament today, said that “some people” could even hold thorium in their hands and “there’s nothing [dangerous]“.
The PSC report was tabled in Parliament yesterday after a two-month-long study led by Khaled, together with four other Barisan National (BN) MPs and one independent MP. The opposition had boycotted the panel since its formation in March.
The report had recommended that the Lynas plant be given a temporary operating licence as it has met all requirements. The panel came up with 31 recommendations based on public hearing sessions, a working visit to the plant and expert views, among others.

Enter the ugly Malaysian

Enter the ugly MalaysianWhile it is supposedly the Nile civilization that was the first to be established in the world way back in time immemorial, the process and nature of being civilized human beings does not seem to be prevalent nor present widely in a number of societies across the earth today.
In Malaysia, the ugly Malaysian is rampant and widespread, lurking at almost every nook and cranny of the country to spew their ugly behavior. The nature of a significant and growing number of Malaysians is ugly and signifies that the beast in us is ever present.

Anti-Lynas group: PSC report mere hogwash

Lynas opponent SMSL has deemed the parliamentary panel's study and report on the controversial plant 'predictably pitiful and lack credibility'.
KUALA LUMPUR: Save Malaysia Stop Lynas(SMSL) has dismissed the Parliamentary Select Committee (PSC) report on the Lynas project as mere “government hogwash”.
“The report is predictably pitiful and lack credibility. It is nothing more than hogwash put forward by the government in a last-ditch effort to appear democratic,” the resident group against the rare earth plant told FMT.
The report was tabled in Parliament yesterday after a two-month-long study led by PSC chairman and Higher Education Minister Mohamed Khaled Nordin, four other Barisan National (BN) MPs and one independent MP. The opposition has boycotted the panel since its formation in March.

Between Maira and French Scorpenes, Najib meets his Waterloo

Between Maira and French Scorpenes, Najib meets his Waterloo Prime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor must surely be the latest members anointed to the club of the world's richest and most infamous, thanks in part to their future in-law Maira Nazarbayev plus their own scandal-ridden lifestyle.
Sad for Malaysians but when the names of their leader and his family are mentioned, it is with the same sort raised eyebrows and derision that accompany conversations regarding Imelda Marcos' notoriously free-spending ways. The latest international scandals - and there are more than one - surrounding Maira, the former 'wife' of the brother of Kazakhstan's despotic president does not help.
So thick is the public cynicism that when Najib's office announced on Monday he would be traveling to Saudi Arabia to pay his last respect to the late Crown Prince Nayef bin Abdul Aziz Al Saud, the first thoughts were whether Najib and his wife had timed their trip to meet Maira, who is reported to be in the same region. The jet-setting Maira had made it know through her publicist that she was at the Dubai airport en-route to a "long-planned" family vacation in Europe. Najib is however due to return to Kuala Lumpur on Wednesday.

RM26 juta kos lawatan PM ke luar negara..!!!KUALA LUMPUR: Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke luar negara dalam tempoh empat tahun sejak 2009 telah menelan belanja sebanyak RM26,080,144.39.

Demikian dimaklumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Jumlah itu mewakili keseluruhan 74 kali lawatan Najib yang turut diiringi para pegawainya.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong yang meminta perdana menteri menjelaskan senarai semua lawatannya ke luar negara sejak April 2009, saiz rombongan dan kos terlibat.

Mengikut pecahan tahunan, Nazri memaklumkan bahawa pada 2009 perdana menteri melakukan 22 kali lawatan ke luar negara dengan 306 orang pegawai yang menelan kos RM3,442,343.68.

Pada 2010 pula sebanyak 17 kali dengan 252 pegawai dengan kos RM5,133,875.99.

Tahun 2011 adalah paling kerap iaitu sebanyak 27 kali dengan 425 pegawai mengiringi dengan kos RM12,568,227.49.

Manakala untuk separuh tahun 2012, sebanyak 8 kali lawatan bersama 125 pegawai dengan kos RM4,935,697.23.

Naik had umur persaraan mudahkan BN seleweng KWSP?

KUALA LUMPUR 18 Jun: Cadangan menaikkan had umur persaraan pekerja swasta kepada 60 tahun bertujuan melengah-lengahkan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Pengerusi Biro Pekerja KEADILAN, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, langkah itu memudahkan Umno BN
menggunakan sewenang-wenangnya caruman KWSP untuk survival politik mereka.
“Pada masa ini, had umur mengeluarkan KWSP adalah 55 tahun. Apabila dinaikkan persaraan kepada 60 tahun, had umur
pengeluaran KWSP juga akan dilanjutkan.
“Apabila lebih banyak wang terkumpul, maka wang itu akan disalah guna untuk dilabur dalam syarikat kroni mereka,” katanya.

Pengundi atas pagar bukan kelebihan


Menjelang PRU 13 SHAH ALAM – Penganalisis politik berpendapat faktor pengundi atas pagar kini bukannya merupakan satu kelebihan bagi Pas dan Pakatan Rakyat (PR), sebaliknya menjadi satu cabaran besar terutama bagi Kerajaan
Negeri Selangor.

Ini disebabkan golongan yang akan menjadi penentu dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) ini, kini lebih rasional dan akan memilih calon dengan lebih berhati-hati.
Pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Samsul Adabi Mamat berkata, pengundi atas pagar akan mengundi berdasarkan isu semasa dan hal ini akan memberi cabaran besar buat Pakatan Rakyat (PR).

Projek Lynas kilang kimia, bukan loji nuklear?

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa khas mengenai projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) menegaskan projek Lynas yang diadakan di Gebeng, Kuantan merupakan kilang kimia yang menghasilkan nadir bumi dan bukannya loji nuklear atau aktiviti perlombongan.

Menurut laporan jawatankuasa tersebut, hujah mereka itu berdasarkan fakta-fakta saintifik, takrifan undang-undang dan maklumat yang diperolehi daripada pakar-pakar berhubung perojek berkenaan juga mendapati projek LAMP akan menggunakan teknologi termaju.

Jawatankuasa Khas itu juga berpuas hati bahawa projek LAMP telah memenuhi keperluan standard dan perundangan di Malaysia yang setaraf dengan amalan dan standard antarabangsa.

PSC: Hantar sisa keluar M'sia jika tiada kajian kitar semula

Jawatankuasa terpilih khas parlimen (PSC) berhubung loji Lynas mengesyorkan supaya syarikat tersebut menghantar bahan buangannya keluar dari Malaysia sekiranya tidak dapat mengemukakan laporan kajian untuk mengitar semula sisa itu.

Syarikat itu juga disyorkan berbuat demikian sekiranya tidak dapat mewujudkan kawasan untuk pembuangan kekal, menurut laporan yang dikemukakan ke Parlimen semalam.

Syor berkenaan dibuat berdasarkan jaminan oleh syarikat berkenaan untuk membawa keluar sisanya daripada negara ini sekiranya perlu berbuat demikian, menurut laporan yang dikenakan embargo sehingga jam 10.30 pagi ini.

Bersih gesa Kayveas beri bukti penyokong dibayar atau minta maaf

KUALA LUMPUR, 19 Jun —  Bersih 2.0, gerakan menuntut pilihan raya adil dan bersih, telah menolak dakwaan Datuk M. Kayveas bahawa peserta perhimpunan pada 28 April adalah peserta yang dibayar, dan mencabarkan
pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) itu untuk mengemukakan bukti atau minta maaf kerana membuat dakwaan tersebut.
The Malaysian Insider telah menerbitkan temuduga eksklusif dengan presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) kelmarin, di mana beliau mendakwa kanak-kanak sekolah, penyokong anti Barisan Nasional (BN) dan peserta yang dibayar adalah peserta perhimpunan Bersih 3.0 untuk pilihan raya yang adil dan bersih. Beliau mendakwa 99 peratus yang menyertai perhimpunan itu tidak mengetahui tujuan perhimpunan tersebut pada 28 April.

Saari Sungib sahkan seksaan ISA ala Guantanamo

KUALA LUMPUR 19 Jun: Bekas tahanan, Saari Sungib mengesahkan wujud pelbagai deraan mental dan fizikal sepanjang
ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) termasuk dibogel dan kemaluan dijolok dengan kayu serta seksaan lain.
Bercakap kepada Keadilan Daily, beliau menyalahkan polis atasan kerana menerapkan anggota bawahan dengan pendekatan deraan menyerupai ala Guantanamo terhadap tahanan yang belum dibuktikan bersalah.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang itu berkata, banyak ketidakadilan berlaku, antaranya dihalang bertemu ahli keluarga dan tidak dibenar berjumpa peguam.

Petronas kurang hasil kalau beri royalti kepada Kelantan?

Bertahun rakyat Kelantan menuntut royalty minyak. Kali ini Sultan Muhammad ke V (Sultan Kelantan) turut sama menyokong tuntutan royalti.

SUMBER HARAKAHDAILY


Bertahun Kerajaan Persekutuan menafikan hak rakyat Kelantan tanpa alasan munasabah. Adakah Petronas akan berkurang hasilnya kalau Kelantan diberi royalty minyak? Sudah tentu tidak. Cuba lihat jadual prestasi Petronas dari tahun 2007 - 2011 di bawah.
Ranking Petronas meningkat, asset meningkat dan stakeholders equity meningkat. Petronas takkan bankrap asalkan diurustadbir dengan amanah.
Kita nak tanya kemana pergi semua duit tu? (Catatan dalam dollar US).
BN DERHAKA KEPADA SULTAN KELANTAN KALAU MASIH MENGHALANG ROYALTY MINYAK UNTUK KELANTAN.

SUMBER CNN MONEY