Jumaat, 8 Jun 2012

Ribuan hadir Demo Stadium Runtuh

‘Suasana tidak aman’: Kerajaan Umno takut hilang kuasa

KUALA LUMPUR 8 Jun: Kerajaan Umno sekarang takut kehilangan kuasa dan tampuk pemerintahan kerana mereka sedar Pakatan Rakyat (PR) menawarkan sesuatu yang lebih baik kepada rakyat.
“Persoalannya apakah Umno dan kerajaan sudah mula dapat membayangkan kejatuhan mereka sehingga terlalu terdesak mengeluarkan kenyataan yang bersifat jahat dan fitnah seperti ini,” kata Ketua Srikandi KEADILAN, Siti Aishah Shaik Ismail.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan beberapa pemimpin Umno termasuk mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang menyebut jika PR tidak dapat mengambil alih kerajaan dalam Plihan Raya Umum (PRU) ke 13, maka akan tercetuslah kekecohan dan suasana tidak aman.
“Ia kenyataan amat tidak berasas sama sekali dan satu cara yang dirancang oleh pemimpin Umno untuk mengaburi pemikiran rakyat khususnya orang Melayu untuk berprasangka buruk terhadap PR,” bidas beliau.
Aishah berkata, PR tidak mungkin menimbulkan kekacauan kerana lebih maklum soal demokrasi yang diamalkan.
Justeru, Srikandi menyeru agar rakyat khususnya golongan muda dan masyarakat Melayu untuk tidak terikut serta percaya kepada permainan politik kotor Umno dan matang dalam menilai senario politik di negara ini.

Johari Abdul: Najib Bersendirian dan Hilang Arah

SHAH ALAM 08 JUN : Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kerajaan akan terus menyediakan pendidikan yang berpatutan dan berkualiti tinggi kepada pelajar, di samping mengimbangi keperluan rakyat dengan memupuk bakat masa hadapan jelas membuktikan pemimpin itu ‘berseorangan’ dan ‘hilang arah’.
Hal ini kerana kenyataan beliau berhubung perkara itu tidak diikuti oleh Kementerian Pengajian Tinggi yang membekukan pinjaman PTPTN kepada pelajar Unisel.

Anwar’s maths may just add up

Political analysts say that although it is not impossible for Pakatan Rakyat to win 122 seats, the opposition coalition still has a lot of work to do.
PETALING JAYA: Opposition Leader Anwar Ibrahim has spoken of forming a government with a 10-seat majority but some analysts say it will not be that easy.
Going by Anwar’s calculations, Pakatan Rakyat, which currently holds 82 seats, will need an additional 40 seats to form a simple majority of 122 seats.
Given the current political climate, some political analysts say that this may be achievable. However, they are of the opinion that Pakatan does have its work cut out if it wants a simple majority.
Speaking to FMT, analysts say that if Pakatan can retain its 82 seats, the additional seats will most likely come from seats in Sarawak, Sabah and Johor.

'WWW' : Kalau Agong & Sultan bayar, Liow Tiong Lai pun kena bayar jugak!

Diberitakan bahawa tender kenderaan nombor WWW 15 dimenangi oleh Menteri Kesihatan. Juga diberitakan bahawa urusan menender atau membida nombor berkenaan diuruskan oleh pegawai-pegawai Menteri berkenaan.

Juga diberitakan bahawa Menteri tersebut tidak tahu-menahu siapa yang membayar tender tersebut.

Kemudian, telah diberitakan bahawa bayaran bagi tender nombor tersebut telah dibayar oleh Kementerian Kesihatan.

Akhirnya, setelah tepis, tolak, terajang dan kuntau, dan setelah ditegur oleh Perbendaharaan Malaysia bahawa tiada peruntukan membeli nombor kenderaan yang diluluskan dalam bajet, diberitakan bahawa Menteri mengakui memperoleh nombor plat kenderaan WWW 15 itu “secara percuma”.

Ertinya “Aku dapat nombor plat WWW 15 secara percuma!” atau “JPJ bagi nombor WWW 15 kat aku secara percuma!”

Group finds 84 voters with same old IC numbers

Today in History for June 8th

Video reportedly leaked from Syrian Army in Idlib

UiTM gantung Khalid Ismath tiga semester

WWW1: Pemuda PAS bongkar agenda Kosmo

Malaysia didesak halau duta Syria

Himpunan Selamatkan Syiria ( سوريا) : June 2012-V5

Himpunan Selamatkan Syiria ( سوريا) : June 2012-V4

Himpunan Selamatkan Syiria ( سوريا) : June 2012-V3

Himpunan Selamatkan Syiria ( سوريا) : June 2012-V2

Himpunan Selamatkan Syiria ( سوريا) : June 2012-V1

Tarik balik sekatan PTPTN: BN cemas Selangor mampu beri pendidikan percuma

KUALA LUMPUR 8 Jun: Melihat kemampuan kerajaan Selangor menyelesaikan masalah sekatan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melalui pengumuman Universiti Selangor (Unisel) mencairkan aset bagi membantu mahasiswanya, BN mula cemas dan mengubah taktik dengan menarik semula pembekuan pinjaman berkenaan.
Presiden Kelab Anwar Ibrahim (AIC), Saifuddin Shafi Muhammad berkata, pada peringkat awal BN menjangkakan golongan mahasiswa yang terlibat akan cemas dan panik lalu menolak dasar pendidikan percuma dan mengangkat PTPTN sebagai tunjang yang membolehkan pendidikan tinggi berlangsung.
“AIC sebagai sebuah organisasi anak muda hari ini menyelar tindakan ‘flip-flop’ kerajaan Umno BN yang cuba bermain tarik tali dan berpolemik tentang pinjaman PTPTN kepada dua IPTS yang dinaungi kerajaan Selangor iaitu Unisel dan Kuis (Kolej Universiti Islam Selangor),” katanya dalam kenyataan segera.

Tangguh Tayang Video BERSIH 3.0 Bukti KDN Hilang Punca

SHAH ALAM, 8 JUN : Kegagalan Kementerian Dalam Negeri(KDN) menyiarkan kompilasi video kononnya berlaku keganasan semasa perhimpunan BERSIH 3.0 membuktikan KDN ada menyembunyikan sesuatu daripada masyarakat.
Perkara ini dinyatakan oleh Pengarah Propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Edy Noor Reduan yang menyifatkan usaha penyiaran video itu semakin tidak relevan kerana dua bulan kejadian itu berlalu.

Umno dapat penyokong palsu, dakwa PAS

Mujahid Yusof Rawa berkata, mereka menghadiri program kerana diupah atau dikerah.
Fokus Perak
PETALING JAYA: Terkini Umno Perak mendakwa mereka telah mendapat semula pengundi Melayu yang sebelum ini menjadi punca utama parti itu kalah besar dalam pilihan raya umum 12.
Perkiraan itu berdasarkan kehadiran ahli dalam mesyuarat cawangan Umno yang sedang diadakan di seluruh negeri itu.
Ketua Umno Bukit Gantang, Datuk Rosli Husin berkata, mereka yang tidak pernah datang dari 2008 kini sudah kembali.
“Lebih mengejutkan orang PAS turut datang ke program kita, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” katanya.

UMNO KINI DIHINGGAPI PENYAKIT GILA BABI


Punyalah nak tunjukkan kepada dunia,  kononnya Parti KeADILan Rakyat sudah hilang pengaruh dan sokongan,..UMNO bahagian Beaufort Sabah telah mengadakan majlis masuk UMNO sampai dua kali.

Pada 25hb Mac 2012, 37 ahli "PKR" telah keluar parti dan masuk UMNO kerana kagum, kaget dan terpukau dengan Transformasi Ekonomi yang dibawa oleh DS Najib Razak

Pada 7h Jun 2012, kira-kira 3 bulan kemudian...orang-orang yang sama telah masuk UMNO lagi sekali...kali ini atas alasan percaya amat sangat dengan kepimpinan DS Musa Aman, KM Sabah..

Ertinya mereka telah keluar UMNO masuk semula UMNO.

Dalam 3 bulan saja boleh melompat kedalam UMNO dengan berlainan alasan tapi orang yang sama.


BELUM PERNAH TERJADI DIMANA-MANA NEGARA DI DUNIA HATTA DI NEGARA PALING MUNDUR SEKALI, ORANG MELOMPAT PARTI MASUK PARTI YANG SAMA, TETAPI DI MALAYSIA BOLEH BERLAKU....MALAYSIA BOLEH!

INI BERMAKNA UMNO AKAN BERKUBUR SELEPAS PRU KE-13 NANTI!

Demo di SUK: Umno malu sendiri, kata Nik Aziz


Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat KOTA BHARU - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan yang dilakukan sekumpulan penyokong proUmno di pekarangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) kelmarin hanya akan menyebabkan riwayat Umno berakhir.

“Teruskanlah dengan budaya politik seperti ini jika inilah cara Umno ingin mengakhiri hayat mereka,” kata Nik Aziz yang dipetik menerusi facebooknya, semalam.

Kelmarin, seramai 400 ahli badan bukan kerajaan (NGO) menyertai demonstrasi sukarelawan 'Tukar Acu Test Sepenggal' atas dasar protes terhadap projek pembinaan Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai (KB-KK) di bawah Kerajaan Negeri yang menggunakan wang rakyat.

Sekatan PTPTN Ke Atas Unisel Ditarik Balik, Sahkan Balas Dendam Kenyataan Anwar...pelajar nak dijadikan mangsa UMNO@BN...!!!


PTPTN tarik balik pembekuan pinjaman siswa Unisel, KUIS

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengambil keputusan untuk menarik balik pembekuan pemberian pinjamannya kepada siswa Universiti Selangor dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS).

Sebelum ini, PTPTN telah membekukan pinjaman kepada Unisel dan KUIS - kedua-duanya di bawah kerajaan Pakatan Rakyat Selangor - sehingga mencetuskan pelbagai reaksi bantahan pelbagai pihak terhadap tindakan tersebut.

Kelantan tidak terdesak ambil duit rakyat


Kerajaan Negeri tidak terdesak ambil duit rakyat
Nik Aziz menyampaikan risalah penerangan berkaitan PRU13 kepada wakil
Ahli Dewan Undangan Negeri, semalam.
KOTA BHARU - Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa menafikan Kerajaan Kelantan mengutip derma daripada rakyat untuk menampung kos pembinaan Lebuh Raya Kota Bharu-Kuala Krai.

Husam berkata, sepatutnya Umno malu setelah pelbagai tuduhan dilemparkan seolah-olah menunjukkan Kerajaan Negeri tidak mampu membina lebuh raya tersebut sehingga terdesak untuk mengambil duit daripada rakyat.

JPJ diberi 48 jam perjelas isu WWW 15 percuma..!!!!


JPJ diberi 48 jam perjelas isu WWW 15
Keh Yew (tengah ) bersama ahli cawangan menunjukkan surat rasmi yang
dihantar kepada JPJ Wilayah Persekutuan, semalam.
KUALA LUMPUR – DAP Cawangan Taman Segambut mendesak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan memberikan maklum balas berhubung nombor pendaftaran WWW 15 milik Menteri Kesihatan, Datuk Seri Leow Tiong Lai yang didakwa diberikan secara percuma.

Pemuda PAS gesa Malaysia tutup kedutaan Syiria


KUALA LUMPUR: Hampir 100 orang menyertai demonstrasi di hadapan bangunan Kedutaan Syiria hari ini bagi membantah tindakan kejam regim Bashar Assad melakukan pembunuhan beramai-ramai ke atas rakyatnya.

Himpunan anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat itu bermula dari Masjid Tabung Haji sejurus selesai solat Jumaat sebelum berarak ke bangunan kedutaan itu di Jalan U-Tant.

Pembekuan PTPTN ditarik balik, kebimbangan tindak balas politik terhadap kerajaan UMNO@BN...

KUALA LUMPUR, 8 Jun — Kerajaan persekutuan telah mengundurkan langkah untuk membekukan pinjaman pelajar universiti milik kerajaan Selangor selepas menerima kecaman daripada ahli-ahli politik Pakatan Rakyat (PR) dan juga beberapa pemimpin Barisan Nasional (BN).
Pegawai Universiti Selangor (Unisel) mengesahkan pembekuan pinjaman itu ditarik balik hari ini, hanya sehari selepas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan sebagai langkah itu adalah “adil” dan jelas sebagaimana kempen PR untuk memberikan pendidikan universiti percuma.
Sinar Harian melaporkan Naib Canselor Universiti Selangor, Prof Anuar Ahmad, sebagai berkata bahawa “ini adalah hasil perbincangan dengan PTPTN ... pada jam 11 pagi. “
Ia dilihat berlaku selepas kritikan daripada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (gambar) dan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah hari selepas Muhyiddin

Naib Canselor: Khalid Ismath jadi alat pembangkang, malukan UiTM...jadi alat UMNO@BN tak pe eh..!!! tak salah....!!!


Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Sahol Hamid Abu Bakar
Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Sahol Hamid Abu Bakar
 
SHAH ALAM - Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Sahol Hamid Abu Bakar mendakwa  penuntut undang-undangnya, Khalid Mohd Ismath, yang dikenakan hukuman digantung pengajian tiga semester, menjadi alat kepada pembangkang ekoran penglibatan dalam politik.   

Khalid, 22,  dijatuhkan hukuman digantung pengajian selama tiga semester bermula sesi akademik September ini. Dia berhadapan dengan tiga tuduhan.

"Tindakan Khalid jelas memalukan pihak universiti," ulas beliau.

"Sebelum memasuki universiti ini, semua pelajar berikrar untuk berkelakuan baik sepanjang pengajian tetapi Khalid jelas melanggar peraturan," kata beliau pada sidang media sempena Festival Filem dan Video Pelajar Malaysia Kesembilan bermula 21 hingga 23 Jun ini.

Sejauh manakah kesahihan kerajaan BN yang terpilih?

Sejauh manakah kesahihan kerajaan BN yang terpilih?Pelbagai khabar angin tersebar baru-baru ini mengenai berkemungkinan besar pilihanraya umum ke-13 (PRU13) akan diadakan tidak lama lagi pada tahun ini dan jika ia benar-benar berlaku, rakyat akan sekali lagi keluar mengundi dan parti yang memperolehi jumlah kerusi parlimen yang paling banyak akan mengambil-alih tampuk pemerintahan kerajaan pusat.
Keputusan PRU yang lalu
Berbalik kepada pilihanraya umum ke-12 (PRU12) yang diadakan pada tahun 2008 yang lalu, daripada jumlah pengundi berdaftar seramai 10.9 juta orang, dilaporkan hanya 70 peratus sahaja yang telah keluar mengundi pada pilihanraya tersebut.
Berdasarkan keputusan PRU12 yang lalu, Barisan Nasional (BN) memperoleh lebih kurang 52 peratus undi dan memenangi 140 daripada 222 kerusi parlimen, manakala Pakatan Rakyat (PR) pula berjaya memperoleh 48 peratus undi dengan kemenangan sejumlah 82 kerusi parlimen.

Menteri Perlu Beri Jaminan Jangan ‘Mangsakan’ Pelajar Lagi

SHAH ALAM 8 JUN : Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin disaran memberi jaminan bahawa Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan membekukan pembiayaan kepada mana-mana institusi atau pelajar yang layak menerimanya.
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, parti itu akan terus mendesak menteri terbabit mengeluarkan jaminan agar tindakan kebudakan-budakan oleh PTPTN di Unisel tidak akan berulang lagi.
“Pun begitu, suka saya mengingatkan Datuk Seri Khaled Nordin supaya jangan sekali-kali cuba memperjudikan masa depan dan kebajikan pelajar demi kepentingan politik Umno,” kata Rafizi dalam kenyataan medianya.

Isu PTPTN: Kerajaan BN Takut dengan Keberanian, Keupayaan PR

SHAH ALAM, 8 JUN: Terkejut dengan keberanian dan keupayaan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang bersedia untuk menampung pembiayaan pendidikan pelajar Universiti Selangor (Unisel) selain desakan [elbagai pihak, akhirnya Kerajaan Pusat akur dan menarik semula pembekuan pinjaman Perbadanan Tinggi Pinjaman Tabung Nasional (PTPTN).
Speaker Dewan Negeri Selangor(DNS) Selangor, Datuk Teng Chang Kim dalam reaksinya berkata, tindakan bolak balik(flip flop) Kerajaan Pusat ini jelas menunjukkan mereka sebenarnya takut dengan keupayaan Kerajaan Negeri yang akhirnya membuatkan pemimpin Umno-BN menjilat air liur mereka semula.
Tindakan kononnya ingin ‘menguji’ Kerajaan Negeri sebenarnya mampu menjadi ‘senjata makan tuan’ kepada Umno-BN memandangkan sebelum ini mereka begitu mendabik dada mampu merampas kembali Selangor dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Sekat PTPTN, Mahasiswa mahu undi BN lagi?


KUALA LUMPUR: Biarpun pembekuan pinjaman PTPTN terhadap pelajar baru Universiti Industri Selangor (Unisel) ditarik balik, namun anak muda kini kenal siapa itu BN, kata Mohd Azmi Abdul Hamid.

Beliau yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras) berkata, tindakan PTPTN yang direstui Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin itu hanya mendedahkan perangai kebudak-budakan kerajaan.

Pembekuan itu juga katanya menjelaskan bahawa slogan transformasi politik dan rakyat diutamakan, hanyalah kata-kata kosong yang tidak mempunyai nilai selain dendam politik murahan.

"Dengan bertindak seperti itu, generasi muda pasti akan mengenal dasar hipokrit BN.

Beku PTPTN: Umno tunjuk lagak tak kena tempat

KUALA LUMPUR: BN dilihat sengaja menunjukkan kuasanya apabila mencabar kerajaan negeri Selangor berhubung isu pembekuan PTPTN terhadap pelajar Unisel.

Bagaimanapun, tindakan itu hanya menunjukkan sikap sombong dan angkuh BN kerana cabaran itu dibuat tidak kena pada masa dan tempatnya.

Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik, berkata cabaran itu tidak kena pada tempatnya memandangkan tanggungjawab memberi pendidikan terletak kepada kerajaan pusat.

Demo anti PTPTN: UiTM gantung Khalid 3 semester

KUALA LUMPUR, 8 Jun: Penuntut jurusan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM), Khalid Mohd Ismath digantung pengajian selama setahun setengah selepas didapati bersalah menyertai perhimpunan anti-PTPTN.

Hukuman yang disampaikan oleh panel disiplin UiTM itu berkuat kuasa September depan sehingga suku pertama 2014.

Khalid dibicara pagi tadi oleh lembaga tatatertib UiTM atas tiga pertuduhan ke atasnya iaitu kesalahan ponteng kelas dan peperiksaan, tulisannya di facebook ke atas pasukan polis dan juga penglibatan dalam perhimpunan anti PTPTN di Dataran Merdeka April lalu.

WWW 15: Liow ada tiga pilihan, kata JPJ..ha..ha..kantoi lagi...Sultan pun kena bayar....apa istimewanya menteri sengal nie boleh free..!!!!

NONEJabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menjelaskan hari ini bahawa Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai mempunyai tiga pilihan berhubung tawaran mendapatkan nombor WWW 15.

“Beliau boleh mendapatkannya secara percuma sesuai dengan kelayakan yang diberikan kepadanya oleh kerajaan iaitu sebagaimana yang dipohon dengan pihak JPJ atau membayar dengan harga tertinggi yang ditawarkan. Jika tidak berminat, beliau boleh menolak tawaran tersebut,” kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Solah berkata, JPJ telah menerima permohonan untuk mendapatkan nombor WWW 15 daripada Liow bagi kegunaan kenderaan rasmi.

Katanya, ia dibuat melalui surat permohonan bertarikh 14 Mei 2012, iaitu pada hari terakhir siri nombor pendaftaran WWW dibuka untuk bidaan.

PKR mahu jaminan Khaled isu PTPTN-Unisel tak berulang


Isu PTPTN SHAH ALAM - PKR menyambut baik keputusan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menarik balik pembekuan pinjaman kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), tetapi mahu jaminan Menteri Pengajian Tinggi bahawa perkara yang sama tidak akan berulang.

Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, pengumuman tidak rasmi bahawa PTPTN telah membatalkan arahan pembekuan pinjaman kepada pelajar Unisel disambut dengan lega.

"Saya mengingatkan Khaled supaya jangan sekali-kali cuba memperjudikan masa depan dan kebajikan pelajar demi kepentingan politik Umno.

PTPTN-Unisel: Pengerusi sahkan batal sekatanIsu PTPTN SHAH ALAM - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengesahkan pembekuan kemudahan pinjaman agensi itu kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel) ditarik atas alasan kurang kemampuan kerajaan Negeri Selangor untuk menyediakan pendidikan percuma.

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, kemudahan PTPTN yang disekat terhadap Unisel telah ditarik balik ekoran ketidakmampuan Kerajaan Negeri Selangor untuk memberi pendidikan percuma di negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat (PR) itu.

Sedutan ucapan Tan Sri Kadir puji PAS

Skandal Scorpene: Najib malukan Malaysia

UALA LUMPUR 8 Jun: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah memalukan Malaysia kerana enggan menjawab skandal Scorpene walaupun ia semakin mendapat perhatian antarabangsa.
Naib Presiden KEADILAN, N Surendran menempelak tindakan Najib yang turut mengelak dan mempertahankan diri berhadapan Mahkamah Perancis sedangkan isu ini menjadi buah mulut masyarakat antarabangsa.
“Ia sudah menjadi isu antarabangsa, bukan isu dalam negara. Kalau benar beliau tidak terlibat, buktikan di Mahkamah Perancis…tidak cukup dengan penafian dalam media propaganda Umno BN sahaja,” katanya dihubungi Keadilan Daily.

LAPORAN KHAS: Lebuhraya Malaysia - Memudahkan Atau Membebankan?

LAPORAN KHAS: Tawaran Pinjaman Tanpa Faedah - Membaiki Yang Pincang, Memperkasa Yang Baik

SHAKEUPS COMING: Pak Lah the 1st Umno elder dropped from Najib's 'winnable' list?

SHAKEUPS COMING: Pak Lah the 1st Umno elder dropped from Najib's 'winnable' list?It looks like former prime minister Abdullah Badawi is pre-empting his successor Najib Razak's move to oust him from his long-held Kepala Batas seat so as to make way for Najib's own men as the latter scrambles to consolidate his waning grip on their Umno party.
"Najib and Mahathir are making their move now. It is clear they will hold the Umno party election before the country's 13th general election. They have enough excuses to give to party's Supreme Council that if they rush into GE-13, they may lose the federal government," PKR MP for Batu Tian Chua told Malaysia Chronicle.
"That may be true but they are also hedging their bets. This way, they can get rid of all their enemies inside Umno and put all their own men on board the state and parliamentary seats. Then, even if they don't do well in GE-13, they won't have to face an ouster and can still hang onto their party posts and have a say in national politics."

Menteri peroleh no plat percuma bukti kerajaan tak telus

KUALA LUMPUR 8 Jun: Pemberian nombor pendaftaran WWW15 kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai secara percuma membuktikan tender terbuka kerajaan Umno BN tidak telus, kata Wong Chen.
Pengerusi Pelaburan dan Perdagangan KEADILAN itu berkata, tender tersebut mudah dieksploitasi Menteri dan kroni mereka.
“Ia menimbulkan persoalan tentang tadbir urus kerajaan dalam tender terbuka. Menteri boleh memberi apa-apa arahan sesuka hati.
“Jadi bagaimana rakyat boleh mempercayai tender terbuka kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan.
Tiong Lai merupakan salah seorang yang berjaya membida ‘nombor panas’ berharga RM24,200 melalui tender terbuka Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
Bidaan nombor kenderaan rasmi kerajaan itu didakwa diurus oleh kementeriannya.

50 – 50 tapi Cina tetap sokong Pakatan Rakyat

Mereka menyokong pembangkang kerana merasakan pembangkang akan membentuk kerajaan selepas ini.
PETALING JAYA: Pilihan umum 2008 mencatat keputusan mengejutkan di Perak. Dan men jelang PRU  13, Perak masih menjadi rahsia sama ada kekal kepada BN atau dirampas semula Pakatan Rakyat sebagaimana 2008.
Pakatan Rakyat iaitu PAS, PKR dan DAP merampas  kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Mohd Tajol Rosli dalam pilihan raya bersejarah itu.
Bagaimanapun,  angkara  dua PKR dan seorang DAP belot, BN merampas semula Perak dalam bulan Mac 2009.
BN meramalkan mereka akan menang dalam pilihan raya umum 13 dengan mendakwa tidak ada lagi kawasan hitam bagi mereka.
Manakala Pakatan Rakyat sangat yakin mereka akan merampas kembali kerajaan negeri kerana menganggap negeri itu merupakan sasarannya.

Kantoi : PTPTN batal beku pinjaman pelajar Unisel....baru UMNO&BN tahu PR mampu atasi ....senjata makan tuan..!!!!


Isu PTPTN SHAH ALAM - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membatalkan pembekuan kemudahan pinjaman kepada penuntut-penuntut Universiti Selangor (Unisel). Perkara ini disahkan oleh Pemangku Naib Canselor Unisel,  Prof Dr Anuar Ahmad sebentar tadi.

"Ini hasil perbincangan bersama pihak PTPTN yang dipengerusikan Ketua Eksekutif PTPTN, Agos Cholan di pejabat PTPTN jam 11 pagi tadi. "Saya kini dalam perjalanan untuk bertemu dengan Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul  Khalid Ibrahim) memaklumkan perkara ini," katanya kepada Sinar Harian.


ha..ha..ha.. PTPTN kena gi Kelantan la jika nak jumpa MB Selangor...padan muka buat keje ikut kepala lutut..!!!

MB S’gor kunjungi Nik Aziz sempena lawatan rasmi

KOTA BHARU: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini bertemu Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sempena lawatan rasminya ke negeri itu hari ini.

Pertemuan itu diadakan tertutup di Kediaman Rasmi Menteri Besar di JKR 10, selepas tuan guru selesai mengadakan kuliah dataran dataran ilmu sebentar tadi.

Selain melakukan lawatan ke beberapa cabang dan ranting petang ini, Khalid akan menyampaikan ceramah Malam Merdeka Rakyat peringkat negeri Kelantan.

Ceramah berkenaan akan di adakan di padang Majlis perbandaran ketereh bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Turut dijangka menyampaikan ceramah yang akan bermula 9 malam ini, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Pengarah Strategi Rafizi Ramli dan peguam scorpine Fadiah Nadwa Fikri.

Sementara itu turut hadir mengiringi Khalid, Timbalan PKR Negeri Abdul Aziz Kader dan Setiusaha Mohd Hisomuddin Bakar.

Unisel: Gamis desak PTPTN keluar kenyataan rasmi

KUALA LUMPUR: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) mendesak Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional (PTPTN) segera mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung isu pembekuan pinjaman ke atas mahasiswa Universiti Industri Selangor (Unisel) dengan menyatakan sebab-sebab pembekuan tersebut dibuat.

Presidennya, Akram Ikrami Taib Azamudden turut mendesak PTPTN dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) segera menamatkan polisi pembekuan tersebut serta membuka semula dan menerima permohonan yang dibuat oleh mahasiswa Unisel.

Unisel: Politik dendam sebelum Umno BN dikuburkan

KUALA LUMPUR: Pendekatan politik dendam yang terus 'diperkukuhkan' oleh Umno dan BN pada hari ini menggambarkan Umno semakin terdesak untuk mempertahankan pemerintahan parti tersebut menjelang PRU13 yang akan datang.

Demikian tegas Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din ketika mengulas tindakan politik dendam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan kerajaan Pusat terhadap para pelajar Universiti Industri Selangor (Unisel).

Katanya, tindakan dendam PTPTN yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan Umno terhadap Selangor sungguh memalukan dan memualkan seluruh rakyat Malaysia.

PTPTN: Pelajar Kuis juga dibekukan


Isu PTPTN SHAH ALAM - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menyekat dananya bukan sahaja kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel), malah turut membabitkan penuntut-penuntut Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis).
Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said yang dihubungi Sinar Harian Online semalam mengesahkan kemudahan kewangan PTPTN turut dibekukan kepada pelajar Kuis buat sementara waktu seperti arahan yang dikeluarkan ke atas Unisel.
"Ya, pembekuan PTPTN tetap dilakukan (dikenakan) kepada Kuis.
"Alasannya juga sama seperti yang dikenakan terhadap Unisel," kata beliau dalam satu kenyataan SMS.

Suaram anjur majlis makan malam 'Ops Scorpene 2.0'

NONESuaram akan mengadakan majlis makan malam kedua 'Ops Scorpene 2.0', untuk mengumpul lebih banyak dana bagi membiayai tindakan undang-undangnya terhadap firma pembuat kapal Perancis, DCNS, di mahkamah Perancis, berhubung kontroversi kapal selam Scorpene.

Majlis makan malam itu, yang akan diadakan Jumaat depan, 15 Jun, di
Pusat Sivik Petaling Jaya, adalah yang kedua dianjurkan oleh NGO tersebut. Majlis kali pertama diadakan Julai lalu, yang berjaya mengumpul kira-kira RM250,000.

Majlis kali ini, yang diumumkan oleh Pengarah Suaram, Cynthia Gabriel (kiri) dan Fadiah Nadwa dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya kelmarin, mensasarkan kutipan sebanyak RM300,000.

PTPTN: PR Selangor mahu sumbang dana AdunIsu PTPTN SHAH ALAM - Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor sanggup menyalurkan peruntukan bahagian masing-masing jika Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) meneruskan sekatan pinjaman ke atas pelajar-pelajar baru Universiti Selangor (Unisel).

Pendirian itu dilahirkan oleh Speaker Dun, Datuk Teng Chang Khim menerusi laman sosial Facebook dan mesej Twitter malam tadi, yang ditujukan kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Tan Sri, sekiranya perlu, setiap Adun PR sudi menggunakan peruntukan kawasan untuk menaja seorang pelajar Unisel," kata beliau di sebalik kontroversi terbaru berkaitan dengan kemudahan pinjaman kepada penuntut-penuntut Unisel.

Beku PTPTN: Ada rancang berhenti, ada pindah IPT

Tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membekukan pinjaman kepada mahasiswa baru Universiti Industri Selangor (Unisel) milik kerajaan Selangor menyebabkan beberapa pelajar merancang dan terpaksa berhenti belajar kerana tidak mendapat pinjaman.

Tindakan itu juga menyebabkan pelajar baru di universiti tersebut terbeban dan terpaksa bergantung dengan keluarga untuk mendapatkan wang.

Seorang pelajar daripada Fakulti Seni dan Rekaan yang mahu dikenali sebagai Edy berkata, beliau mengalami kesukaran untuk menyiapkan tugasan apabila tidak mendapat bantuan kewangan.

Beku PTPTN: Umno BN amal politik ‘zaman batu’


Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengecam tindakan zalim, angkuh dan biadap kerajaan Pusat terhadap pelajar-pelajar baru Universiti Industri Selangor (Unisel) yang ingin memohon pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hanya kerana disebabkan oleh perbezaan ideologi politik di antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.


Hanya disebabkan ‘dendam politik’ maka Umno dan Barisan Nasional bertindak membekukan pinjaman kepada pelajar-pelajar Unisel tersebut.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor menganggap ‘keseronokan’ Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mohamed Khaled Nordin di atas arahan untuk ‘membekukan’ pinjaman tersebut dan kenyataan dangkal Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar yang menyatakan bahawa pinjaman tersebut akan hanya disambung sekiranya PKR mengaku salah secara jelas menunjukkan bahawa Umno dan Barisan Nasional mempraktikkan budaya politik ‘zaman batu’ yang cukup jijik.

Senarai Penyelewengan Mahathir Sepanjang Beliau Menjadi Perdana MenteriSenarai penyelewengan dan salah guna kuasa yang telah dilakukan oleh Mahathir dan juga ahli-ahli kabinetnya sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri :

1. Menyekat penyiasatan atau pendakwaan ke atas kroni-kroni kanan BN seperti kes:

    * Pemberian saham oleh Rafidah Aziz, ketika itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kepada menantunya yang telah disiapkan kertas pertuduhan oleh Peguam Negara, tetapi tidak didakwa kerana ditutup failnya oleh Peguam Negara kononnya kekurangan bukti.
    * Penyiasatan ke atas bekas Ketua Menteri Melaka, Abdul Rahim Tamby Chik tentang penglibatan beliau dalam kes rogol pelajar bawah umur dan pengamal rasuah yang tersohor.
    * Sekatan ke atas siasatan BPR dalam kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara, Ali Abul Hassan Sulaiman yang didedahkan secara bersumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

2. Kegagalan dan melambatkan proses penyiasatan ke atas kroni-kroni BN

Peneroka Felda kini bagaikan ayam daging?

Nasib peneroka Felda akibat penyenaraian FGVH ke Bursa Malaysia, kian kelam. Rupanya selama ini para peneroka Felda seolah-olah bagai diternak seperti menyternak ayam daging sehingga berisi dan berdaging kenyal untuk kemudiannya ‘dikorbankan’. Esok pagi ayam-ayam daging yang sedang duduk rehat menikmati sedikit imbuhan itu bakal ‘disembelih’ untuk dijual di pasaran para cukong dan kapitalis haloba.

Namun walaupun suara mengingatkan para peneroka akan nasib yang bakal menimpa mereka, mereka terus khayal dengan kekeyangan. Asalkan kenyang bermakna selamat bagi sebahagian besar peneroka yang bersikap tidak mengambil tahu. 

Malam kian larut, fajar siddik kian menghilang, ufuk timur semakin hampir menjelmakan mega merah, riuh rendah pisau diasah bermakna leher ayam daging semakin dekat untuk dicecah kilauan pisau tajam cukong dan kapitalis. 

PTPTN: Bukti Khaled Nordin Bertindak Macam Budak Tadika

Dangkal sungguh pemikiran bakal menteri besar Johor yang nak menggantikan Ghani Othman sekiranya rakyat negeri itu masih berkehendakkan Umno-APCO.

Dengan pengakuannya memberikan arahan menyekat pinjaman pelajaran ternyata mentaliti Khaled Nordin yang juga ahli parlimen Pasir Gudang umpama budak tadika.

Tindakan Khaled pantas diselesaikan Khalid Ibrahim yang memahami politik balas dendam ekoran arahan Khaled ini.

Dan paling pasti, rakyat Selangor semakin jauh dari Barisan Nasional akibat tindakan mereka sendiri.

BERSIH 2.0 : Polis Mengaku Tangkap Pemimpin Pas Di Luar Kawasan Larangan

KUALA LUMPUR 07 JUN : Seorang pegawai kanan polis mengaku telah menangkap dua pemimpin Pas pada hari perhimpunan BERSIH 2.0 tahun lalu di luar kawasan larangan yang ditetapkan Mahkamah Majistret.
Inspektor Mohd Zaidi Mad Zizat juga mengaku naib presiden Pas Datuk Mahfuz Omar dan dan Salahuddin Ayub tidak terdiri daripada peserta perhimpunan itu.
Dalam keterangannya di mahkamah tinggi sivil Kuala Lumpur hari ini, Zaidi juga mengaku tangkapan dibuat berdasarkan alasan untuk mencegah Mahfuz dan Salahuddin daripada menyertai himpunan itu.
Mahfuz, Ahli Parlimen Pokok Sena dan Salahuddin, Ahli Parlimen Kubang Kerian memfailkan saman pada 8 Ogos tahun lalu berhubung penahanan mereka semasa Bersih 2.0.

Beku PTPTN: Politik ugut ketinggalan zaman


KUALA LUMPUR: “Politik ugut seperti ini sebenarnya sudah ketinggalan zaman, kerana rakyat sudah semakin cerdik politik dan memilih parti politik yang mampu memberikan tawaran dan kebajikan terbaik kepada mereka,” kata Riduan Mohd Nor (gambar).
Sehubungan itu, katanya Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) merasa kesal dengan pihak Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana membekukan mahasiswa Universiti Industri Selangor (Unisel) daripada mendapat pinjaman PTPTN.

Ketua Penerangan DPPM itu berpandangan kerajaan tidak wajar menafikan hak mahasiswa Unisel dalam mendapatkan pinjaman bagi membiayai pendidikan mereka kerana tindakan ini dikhuatiri akan menjejaskan masa depan mahasiswa tersebut.

Nothing is FREE, Liow Tiong Lai ...ha..ha..ha...so funny maa....!!!!

Nothing is FREE, Liow Tiong LaiMCA's Deputy President and Health Minister Liow Tiong Lai said that he got his favourite number plate "WWW 15" for free from the Road Transport Department.
This, however, contradicted a report by China Press today, which quoted the Federal Territory RTD spokesperson as saying that everyone who bids for the plate numbers needs to pay for them.
He said that ministers can request for number plates for free from the Transport Ministry, but this does not apply for ‘hot numbers’ like the one for which Liow had made a bid.
There is no free lunch in this world. When Liow refused to pay, the government via RTD has to pay through a lost of revenue through another successful bidder. This is what we called an opportunity cost.

Satu lagi IPT di S'gor berdepan risiko PTPTN dibeku?

ptptn one stop centre kl sentral 260307 boothsAda kemungkinan pembekuan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) terhadap pelajar Universiti Selangor (UNISEL) diperluaskan ke atas sebuah lagi pusat pengajian tinggi di bawah kerajaan negeri Selangor.

Dalam satu kenyataan PTPTN semalam mempertahankan
keputusannya menghentikan pinjaman kepada UNISEL, badan itu juga menyebut Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS).