Isnin, 4 Jun 2012

Bersih 3.0, Mahatma dan dharma

Tidak akan tercapai kebaikan sekiranya tidak ada sesiapa yang berani mengetengahkan kebenaran.
Demikian kata-kata hikmah oleh Mahatma Gandhi (2 Oktober 1869 – 30 Januari 1948) yang menjadi pegangan dan panduan saya sejak dahulu. Gandhi turut mengingatkan: “Jadilah perubahan yang mahu anda saksikan di dunia ini.”
Pejuang kemerdekaan India itu turut dikenali di seluruh dunia atas perjuangan tanpa kekerasan (ahimsa) yang diamalkannya. Sebagai seorang penganut dan pengamal ajaran agama Hindu, mendiang sentiasa berpegang pada konsep dan peraturan “dharma”.
Pada 18 Mei 2012, Kughan Nadarajah, Jawatankuasa Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) yang melakukan pemantauan media telah memanjangkan kepada saya suatu berita dalam talian (online) di laman sesawang Bernama.
Gandhi mengetuai perarakan Satyagraha pada 1930 demi menuntut hak dan keadilan.
Berita itu bertajuk “Perhimpunan Atau Demonstrasi Kini Bukan Jalan Penyelesaian Bagi Masyarakat India” dan ditulis oleh Kisho Kumari Sucedaram. Sebagai seorang pengamal dan perunding media, saya mengandaikan bahawa berita itu dilaporkan secara objektif dan tepat berdasarkan sumber yang sahih dan benar. Apa yang dilaporkan adalah amat “menarik” kerana secara amat khusus menggunakan agama Hindu untuk “mewajarkan” pandangan yang dikemukakan beberapa tokoh.
Kavyan tidak terlibat dalam perhimpunan besar-besaran Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011 mahupun Bersih 3.0 pada 28 April 2012 walaupun Datuk A. Samad Said (Pak Samad) adalah Penasihat Agung Kavyan sejak 2003.

Matlamat Bersih demi keselamatan negara

Majlis Syura Ulamak PAS,

Mukadimah

Demonstrasi Bersih 3.0 telah berlansung dengan jayanya sekalipun berlaku beberapa insiden yang sengaja dirancang oleh pihak tertentu agar ianya dianggap bercanggah dengan kehendak rakyat. Lantaran itu timbullah isu berkenaan hukum demonstrasi sama ada haram atau wajib. Kenyataan dari MAJLIS SYURA ‘ULAMA sengaja dilewatkan sedikit supaya suasana kembali tenang dan semua dapat membacanya dengan hati yang terbuka dan berlapang dada.

Tulisan ini akan cuba merungkaikan permasalahan ini dari segi tujuan demonstrasi serta asasnya di dalam sunnah dan sejarah Islam bagi membuang kekeliruan yang sering menghantui golongan yang cintakan keadilan dan bencikan kezaliman.


Realiti Demontrasi Dari Perspektif Dunia Moden

K-Pop, drifter dan Azhar Idrus

Selepas perhimpunan belia anjuran BN, dua perkataan menjadi popular, K-Pop dan “drifter”. 
“Korean Pop” atau K-Pop adalah menjadi minat anak-anak muda kini. Dengan membawa artis K-Pop ke perhimpunan belia BN, ia mampu menarik kehadiran besar anak-anak muda.
Akan tetapi, kerana “singkat”nya kain gadis-gadis Korea yang membuat persembahan, ia mendatangkan bala kepada BN.
Apabila terbongkar jutaan RM dibelanjakan untuk membawa masuk kumpulan K-Pop tersebut, dua kali bala kepada BN.
Sukan bermotor “drift” memang telah lama menarik minat anak-anak muda Malaysia. Seorang “drifter” akan dilihat cool oleh gadis-gadia muda yang cun melecun.
Malang tak berbau, kemalangan berlaku ketika sukan drift sedang berlangsung.
Facebook dan Twitter menjadi medan untuk mengutuk tindakan BN membawa artis K-Pop serta kemalangan yang berlaku ketika sukan drift berjalan.

Mahathir,Daim Dan Nor Yakcop Adalah Dalang Skandal Kerugian Bank Negara RM30 Bilion


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad khuatir jika Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya kerana skandal kewangan sepanjang 22 tahun pemerintahan beliau akan didedahkan.

Dr Mahathir telah mengarahkan Gabenor Bank Negara ketika itu, Jaafar Hussein  untuk mengundurkan diri ekoran dari krisis kerugian RM30 bilion akibat urusniaga pertukaran asing pada 1992.

Namun begitu Dr Mahathir selaku perdana menteri ketika itu mempertahankan skandal berkenaan, meskipun ia menyebabkan negara menanggung kerugian.

"Setelah lebih 20 tahun isu kerugian wang yang amat besar ini tidak mendapat tindakan yang sewajarnya dari pihak pemerintah yang diterajui oleh Barisan Nasional.

Akhirnya Kerajaan Jual Maruah Negara Pada PATI

Klik Untuk imej Lebih Jelas

Loceng amaran Muhyiddin kepada komponen BN?


Loceng amaran Muhyiddin kepada komponen BN?

ANALISIS - Dua bulan lalu, Datuk Seri Najib Tun Razak minta maaf atas kesilapan-kesilapan lalu Barisan Nasional (BN). Langkah itu tidak pernah diambil oleh mana-mana ketua BN, yang lazimnya bertindak sebagai perdana menteri.

Semalam, timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU) sebagai penentu hidup atau mati BN.

Mesej Muhyiddin itu ditafsir dari perspektif dan sudut masing-masing. Ada yang mengatakan BN bimbang, panik dan risau akan masa depannya.

Paling jelas, kenyataan terbuka orang nombor satu dan dua semasa BN itu membawa mesej yang jelas - BN perlu kekal berkuasa dan mahukan mandat untuk terus mentadbir negara ini.

Got money... Got Pilihan raya


Ramai bertanya.... bilakah pilihan raya akan diadakan??

Banyak spekulasi tentangnya sebelum ini semuanyer tinggal spekulasi saja. Satu pun tak menjadi kenyataan.

Tapi.... banyak juga yang akan ketawa apabila diajukan soalan tentang tarikh PRU 13. 

Kah kah kah kah kah....

Najib tak berani nak bikin pilihan raya lagi. Banyak sebab...

Dia tak yakin dia boleh menang dalam suasana rakyat banyak membencinyer. Popularitinyer merudum. Banyak kes-kes rasuah dan skandal peribadi yang menghantuinyer. On top of that..... UMNO/BN dilihat sebagai tidak mempunyai ongkos untuk membiayai perbelanjaan mereka bagi menghadapi pilihan raya. 

Kerana Takut Terpaksa Buat Gimik

688 Ahli Pas Sertai Umno: Fauzi Tanding Larut?

Penyertaan bekas Ketua Siasatan Jenayah (KSJ) Bukit Aman Fauzi Shaari ke dalam perjuangan Pas dua minggu lalu telah dirasai dan mula memberi kesan kepada Umno khasnya Umno Perak. Walaupun penyertaan Fauzi itu atas kesedaran diri untuk memperjuangkan Islam tetapi ia sudah mula dibaca oleh orang Umno Perak terutamanya di kawasan kelahiran Fauzi di parlimen Larut, kononya Fauzi bakal diletak bertanding di kerusi Parlimen Larut.

Fauzi bersama pemimpin Pas di pentas Himpunan Hijau.
Keresahan ini tergambar apabila Umno bahagian Larut Perak yang diketuai oleh seorang timbalan menteri terpaksa membuat gimik mentah stail lama untuk melemahkan Pas Perak kononnya 688 orang ahli Pas menyertai Umno. 
Mereka itu 360 dari Titi Kasai dan 328 dari Felda Ijok keluar kerana kecewakan dengan perjuangan Pas yang tidak Islamik lagi.

Berita kemasukan ahli Pas itu dilaporkan oleh PB utama negara ini, Utusan Malaysia yang kini edarannya semakin merudum. Khabarnya edaran Utusan di bawah 80,000 setiap hari.

Himpunan Tunjuk Kuat ; Politik Keahlian UMNO Dan PAS

"Sengaja diletakan pic Himpunan Hijau kerana jelas Hijau paling kuat berbanding Merah..
SEKALUNG TAHNIAH
Tahniah kepada Parti PAS..ahli-ahli PAS dan penyokong-penyokong PAS dan tidak lupa juga kepada peminta-peminat Ustaz Azhar Idurs kerana berjaya menjayakan "Himpunan Hijau Ke Putrajaya" yg bertempat di Stadium Darulaman..

Sebelum itu tahniah juga kepada Parti UMNO..ahli-ahli UMNO dan penyokong-penyokong UMNO kerana berjaya menjayakan "Sambutan Ulang Tahun UMNO ke 66" di Stadium Bukit Jalil.

Disini bukan utk membicarakan tentang jumlah kehadiran ahli dan penyokong atau pengisian yg ada ketika berlangsungnya kedua-dua acara yg melibatkan dua buah parti besar yang telah lama berada diarus arena politik tanahair..
Disini berlegar satu persoalan yg bermain diminda yang mana ianya hanya mampu dijawap oleh setiap jiwa yang mencari alternatif disebalik berlangsungnya acara kedua-dua pihak iaitu UMNO dan PAS..
TUNJUK KUAT

Peneroka NS juga tidak puas hati pembahagian saham FGVH

Biro Felda PKR menerima banyak aduan dan minta Felda menyiasat perkara tersebut.
PETALING JAYA:  Biro Felda dan Orang Asal PKR mendakwa peneroka Felda yang tidak puas hati mengenai pembahagian saham Felda Global Ventures Holding bukan hanya di Pahang tetapi juga peneroka di Negeri Sembilan.
“Saya menerima aduan melalui telefon dari peneroka Felda Lui di Jelebu memberitahu mereka menerima saham hanya 800 unit untuk melabur dalam FGVH.
“Tetapi yang paling banyak berlaku di kalangan peneroka-peneroka Felda di Pahang,” kata Ketua Biro Felda dan Orang Asal PKR, Suhaimi Said .
Suhaimi meminta pihak berkenaan khususnya Felda menyiasat mengapa perkara tersebut boleh berlaku.
“Peneroka Felda Jengka 22 memberitahu saya mreka merasa peneroka telah tertipu. Mereka bertanya apa yang mereka dapat dari saham sebanyak itu?

Panel Bersih bukan ‘pendua’ inkuiri Suhakam, kata Hanif

PUTRAJAYA, 4 Jun – Panel penasihat bebas berkenaan perhimpunan Bersih 3.0 menegaskan, siasatan yang dilakukan mereka bukanlah bersifat “pendua” kepada inkuiri yang dijalankan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), kata pengerusinya Tun Mohammed Hanif Omar.
Beliau menegaskan siasatan yang dilaksanakan panel tersebut lebih bersifat menyeluruh berbanding Suhakam yang lebih menjurus kepada pelanggaran hak asasi manusia.
“Siasatan kami tidak bertindih dan bukan duplikasi inkuiri Suhakam.
“Suhakam memberikan tumpuan kepada pelanggaran hak asasi manusia. Sebaliknya terma rujukan 10 perkara kami merangkupi satu inkuiri yang lebih luas, tidak terhad terhadap pelanggaran hak asasi manusia,” bekas ketua polis negara ini (gambar) kepada media selepas mesyuarat panel tersebut di sini.

Dr M: Bawa saya ke mahkamah, saya tak takut...agahnya..!!!!


Dr M: Bawa saya ke mahkamah, saya tak takut CYBERJAYA - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak gentar dengan dakwaan Penasihat DAP Lim Kit Siang untuk mendedahkan apa yang dikatakan skandal kewangan sepanjang 22 tahun pemerintahannya.

Dipetik Bernama,  Dr Mahathir berkata, Kit Siang boleh berbuat apa sahaja sekarang juga untuk membuktikan berlakunya skandal kewangan sepanjang pemerintahan beliau.

"Dia (Kit Siang) boleh buka apa-apa fail, sekarang pun tak apa. Nak bawa saya pergi ke mahkamah pun boleh. Saya tak takut apa-apa pun," katanya ketika merasmikan KRU Academy di sini hari ini.

Hukum TIKAM Di FUN FAIR - Ustaz Azhar Idrus

Hukum SOKONG Orang Benar ARAK Bebas CUKAI Di PULAU - Ustaz Azhar Idrus

Hukum ADA Ramai Secret ADMIRE - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Ambil GAMBAR Majlis PERTUNANGAN - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Anak ANGKAT Bin / Binti BAPA Angkat - Ustaz Azhar Idrus

Two panellists drop out of Bersih inquiry

Bersih 3.0: Sidang Media Pengerusi Panel Penasihat Bebas

Syrian Leader Likens Bloody Crackdown to Surgery

Nik Aziz: Doa penutup Himpunan Hijau ke Putrajaya

Hadi: Mereka kata mustahil ini adalah jawapannya.

Mat Sabu: Parti Islam menjunjung dasar demokrasi

Pak Samad: generasi yang gagah

Ustaz Azhar Idrus: Semua Kerajaan yang ada adalah kecil belaka, Takbir...

Dato Nik Zahid: KSU yang tidak berjaya dibuang oleh Dr.M

Fauzi Shaari (Mantan Pegawai Polis)

Aisha: Jangan lupa kami golongan penggiat seni

Muhammad Zaid Tandang: Selamat Hari Keamatan & Hari Gawai

Azizan: Kali pertama Azan dilaungkan sejak 60 Tahun!

WWW 1: Pemuda PAS Perak kesal sikap polis

Rampasan dadah RM1.1 juta lumpuhkan tiga sindiket

Musa tolak IPCMC sebab isu rayuan polis

Re-taking FT: ‘Dream on’ BN

Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin's confidence in winning more seats in the Federal Territories, where he is the BN chairman, has set tongues wagging
PETALING JAYA: Over the weekend, Barisan Nasional expressed confidence of doing better in the Federal Territories (FT) in the 13th general election.
FT Umno liaison secretary Syed Ali Alhabshee even said BN could wrest back at least five parliamentary seats in FT which it lost in 2008 – Batu, Titiwangsa, Wangsa Maju, Lembah Pantai and Bandar Tun Razak.
However, Syed Ali’s prediction of a “reverse tsunami” did not sit well with Pakatan Rakyat leaders in the FT.
Cheras MP Tan Kok Wai said firmly that the “tide” was still with the opposition coalition, which always had a upper hand in the FT.

Malacca: It’s hard but not impossible

Pakatan Rakyat leaders in Malacca claim that they can get enough votes to wrest the state from Barisan Nasional in the coming election, albeit with a slim majority.FMT recently interviewed three opposition figures – one from each of the Pakatan parties – and they all expressed a similar confidence.There are six parliamentary and 28 state seats in Malacca. In the 2008 general election, neither PAS nor PKR won any seat although the former contested in one parliamentary and 13 state constituencies and the latter in two parliamentary and seven state constituencies.
DAP won the Kota Melaka parliamentary seat and the state seats of Kesidang, Kota Laksamana, Bandar Hilir, Bachang and Ayer Keroh.
Kesidang, Kota Laksamana and Bandar Hilir fall under the Kota Melaka parliamentary seat. Bachang and Ayer Keroh are within the Bukit Katil parliamentary constituency.
DAP is aiming high this time, hoping to win three additional state seats.
Calculated risk
State DAP chairman Goh Leong San told FMT said he would spearhead his party’s fight by contesting for a seat currently held by BN.

Disebalik keengganan Majlis Peguam, panel siasatan Bersih akan atur pertemuan

KUALA LUMPUR, 4 Jun – Walaupun Majlis Peguam enggan untuk melibatkan diri dengan panel siasatan Bersih 3.0 yang dipengerusikan Tun Mohammed Hanif Omar, panel enam anggota itu akan tetap mengaturkan pertemuan dengan Majlis Peguam untuk berbincang dengan mereka berhubung siasatan perhimpunan tersebut yang sedang dilaksanakan mereka.
“Kami mengalu-alukan perjumpaan antara panel dengan Majlis Peguam. Malah kami akan aturkan pertemuan dengan mereka,” kata Hanif (gambar) kepada pemberita selepas mesyuarat panel tersebut.

Menteri pertahan bida RM24,200 untuk WWW15...kereta rasmi..sape bayar eh..!!!

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mempertahankan bidaan RM24,200 yang dibuatnya untuk nombor pendaftaran WWW15 baru-baru ini.

Katanya, tindakan itu diambil kerana nombor baru itu untuk kereta rasmi baru yang sudah melepasi jangka hayat.

liow tiong lai and healthcare in malaysiaMenurut laporan media berbahasa Cina, Liow menjelaskan bahawa bidaan itu dijalankan oleh pegawainya.

Katanya, kementerian terpaksa menggantikan kereta rasmi yang digunakan sekarang dan oleh yang demikian nombor pendaftaran baru perlu dibida.

Beliau bagaimanapun dilihat mengelak soalan berhubung siapa yang membayar jumlah besar itu.

"Ini kereta rasmi... ia rasmi," beliau dipetik sebagai berkata.

Hishammudin dakwa PR cetus hura-hara...lagi jawapan bocor 'UMNO@BN akan lakukan huru-hara"...!!!!

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberi jaminan pihak keselamatan akan melakukan segala yang terdaya mengikut undang-undang, demi memelihara keselamatan awam di negara ini sebelum dan selepas pilihan raya umum ke-13.Katanya andai ada pihak yang bertindak mencetuskan huru-hara ketika negara menghadapi pilihan raya umum, polis akan memastikan ketenteraman awam terjaga, sekalipun ketika itu negara hanya ditadbir kerajaan sementara.
“Apabila mereka sanggup memperalat dan memperkuda pelajar, tidak mustahil sekiranya pilihan raya umum tidak memihak mereka, mereka sanggup menghuru- harakan jalanan di atas nama hak, di atas nama kebebasan atau di atas nama hak asasi. Saya tidak tolak kemungkinan perkara ini berlaku,” katanya, Isnin.

UNBELIEVABLE DR M: The law is not fair - it favours the Opposition!

UNBELIEVABLE DR M: The law is not fair - it favours the Opposition!One of the nonsense that we believe in is equality before the law. Of course this is one of the great fictions that democracy is said to uphold. But then democracy itself is often not even democratic. The people, the ordinary citizens never really govern themselves. But that is another story.
Now, about equality before the law that democracy is said to uphold. It is not upheld at all. Some people are actually above the law and some are far below it, i.e. they don’t really get the benefit or the protection of the law.
Smart lawyers
I will deal with those who do not benefit first. The democratic legal system gives the power to the courts to decide on disputes between individuals or organisations. The courts are presided over by legally qualified but very human judges. The contestants have to convince the presiding judge of their innocence.

Panel penasihat teliti 43 klip video Bersih 3.0


Panel penasihat teliti 43 klip video
PUTRAJAYA - Panel Penasihat Bebas Berkenaan Perhimpunan di Dataran Merdeka akan meneliti 43 klip video yang disediakan oleh polis, yang menunjukkan kelakuan peserta Bersih 3.0 di sekitar Kuala Lumpur termasuk kemusnahan harta benda dalam perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Pengerusinya, Tun Mohammed Haniff Omar berkata, rakaman yang disedikan oleh polis terbabit merangkumi semua aspek termasuk rakaman membabitkan individu yang mengajak orang ramai untuk berhimpun pada hari berkenaan.

Menurutnya, rakaman yang dipertontonkan kepada ahli panel bermula sehari sebelum berlaku perhimpunan sehingga pada hari kejadian tersebut.

NOT ANOTHER DEATH IN CUSTODY! Now, who's responsible?

NOT ANOTHER DEATH IN CUSTODY!  Now, who's responsible? SUARAM expresses regret and is disappointed at the latest death in custody involving deceased, Isparan a/l Subramaniam, 37, on the 29th May 2012. Isparan was pronounced dead at about 10:30AM at Sungai Siput Utara Police Station’s lock-up.
The post mortem result from Ipoh Hospital indicates that Isparan died of “Perforated Peptic Ulcer with Peritonitis”. Isparan was suspected as a drug addict and was arrested and detained at Sungai Siput lock-up before his premature demise. He is survived by his wife and three children. Isparan’s family members are in grief and were haunted by many questions left unanswered:-

2 anggota panel siasat Bersih 3.0 tarik diri.....tanda tiada keyakinan kepada Panel...!!!!


2 anggota panel siasat Bersih 3.0 tarik diri
PUTRAJAYA - Dua anggota panel siasatan khas yang dilantik oleh kerajaan untuk menyiasat dakwaan berkaitan perhimpunan Bersih 3.0 telah memutuskan untuk menarik diri.

Mereka ialah Ketua Hakim Sabah dan Sarawak, Tan Sri Steve Sim dan Pengurus Besar Kanan Hal Ehwal Korporat Petronas, Datuk Medan Abdullah.

Dr M: Himpunan besar PAS tak akan jadi undi 
Jumlah besar yang membanjiri program PAS di Kedah tidak akan diterjemahkan di kertas undi, kata Tun Dr Mahathir Mohamad sambil menegaskan peserta dibayar untuk menghadirinya.

NONEBeliau sendiri pernah berceramah dalam majlis yang dihadiri tidak sampai seratus orang tetapi masih mampu menang dalam pilihan raya, katanya dalam sidang media di Cyberjaya hari ini.

Anak kelahiran Kedah itu berkata, perkara itu akan dapat dilihat apabila pilihan raya berlangsung tidak selepas ini.

PAS mendakwa, dalam acara yang dinamakan "Himpunan Hijau ke Putrajaya" Sabtu lalu dihadiri lebih 100,000 orang. Ia dilihat cuba menyanyi perhimpunan besar Umno di Bukit Jalil dua minggu sebelum itu.

Selangor : 25% potongan cukai pintu pangsapuri kos rendah


SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor hari ini mengumumkan pemberian potongan 25 peratus cukai pintu kepada semua pemilik pangsapuri kos rendah di seluruh Selangor.


Potongan itu akan berkuatkuasa serta merta selepas Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) mengesahkan pemberian diskaun berkenaan pada  Rabu ini, lapor Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar.

Bagaimanapun, potongan 25 peratus itu hanya layak kepada pemilik pangsapuri kos rendah yang mendiami rumah mereka manakala pemilik yang menyewakan kepada orang lain, tidak layak  menerima pemberian istimewa ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) berkata, pemilik boleh memohon kepada Badan Pengurusan Bersama (JMB) yang dipertanggungjawab untuk memastikan hanya yang layak sahaja yang mendapat diskaun tersebut.

YDP PAS Jeli saman blogger UMNO RM1 juta


KOTA BHARU: Blogger mesra Umno, Wan Mohamad Shukri Wan Yusof kini berdepan dengan tindakan saman sebanyak RM1 juta ekoran menyiar berita berunsur fitnah terhadap Yang Dipertua PAS Jeli, Mohd Apandi Mohamad.

Defendan yang beralamat di 876, Kampung Jelutong, Kota Bharu merupakan pemilik blog http://www.kelatekito.net dianggap menyebarkan berita fitnah yang bertajuk “YDP PAS Jeli samun tanah rakyat” pada 8 November 2011.

Dalam tuntutannya Apandi menyifatkan artikel tersebut tidak benar dan tidak berasas bertujuan memburuk-burukkan plaintif sebagai seorang pemimpin PAS.

Nurul Izzah bahas usul tergempar penjualan dokumen rahsia negara berkaitan Scorpene

KUALA LUMPUR 4 Jun: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dijangka membahaskan usul tergempar berhubung penjualan dokumen rasmi sulit Kementerian Pertahanan Malaysia mengenai kapal selam Scorpene kepada syarikat pertahanan Perancis pada sidang Parlimen Jun ini.
Permohonan usul bagi menangguhkan mesyuarat di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) dan 18 (2) itu akan diserahkan beliau kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam masa terdekat.
“Saya akan memohon agar satu usul tergempar pada sesi Parlimen akan datang seperti yang didakwa Suaram (Suara Rakyat Malaysia) di Bangkok pada 30 Mei lalu yang menggugat keselamatan dan kedaulatan negara,” katanya dalam satu kenyataan.
Nurul Izzah berkata, rakyat juga berhak menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi kenyataan segera berhubung perkara ini kerana ia membabitkan keselamatan negara.

Sokongan Najib menjunam, tangguh lagi la PRU13?


Kalau tengok ke laporan kaji selidik yang Merdeka Center buat memang nampak sangat sokongan kepada Najib sebagai Perdana Menteri turun menjunam.

Kalau tengok ke angka dalam jadual macam yang aku salin tampal kat bawah tu nampak sangat penurunan mendadak terutama sekali untuk segmen pengundi cina dan juga untuk segmen berpendapatan sederhana.

Tapi kalau tengok ke peratus yang sokong Najib tu nampak macam Umno BN masih boleh menang, masih boleh menguasai Putrajaya kalau buat pilihanraya sekarang.
Tapi taktau la pulak, kalau Najib harap untuk dapat balik 2/3 parlimen, kalau takat sokongan macam jadual kat bawah tu nampak macam payah la nak dapat, kalau takat nak menang majoriti mudah memang boleh.

Undi mahasiswa penentu hala tuju negara

KUALA LUMPUR 4 Jun: Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, mahasiswa perlu membuat pilihan dan keputusan yang tepat dalam menentukan hala tuju pentadbiran negara.
Katanya, ia penting supaya hak dan kebebasan mahasiswa dikembalikan semula selepas sekian lama dinafikan kerajaan Umno Barisan Nasional.
“Mahasiswa mesti membuat keputusan menjelang pilihan raya bagi memanfaatkan setiap undi. Jika tidak, mereka akan terus berada di bawah legasi Umno dan mahasiswa akan terus ditekan,” kata Shamsul.

Himpunan Hijau dan Himpunan Belia mula dibanding


(Perbandingan antara Himpunan Hijau dan Himpunan Sejuta Belia dari kacamata Bob Lokman)

KUALA LUMPUR: Berikutan Himpunan Hijau Menuju Putrajaya Jumaat lepas di Alor Star, rakyat negara ini mula membuat perbandingan antara majlis anjuran Umno dan PAS.

Mereka membandingkan himpunan itu dengan Himpunan Sejuta Belia di Putrajaya yang berjalan tidak lama sebelum ini.

Kedua-dua program itu dijadikan titik pertemuan dan perbezaan antara pendekatan Umno yang mewakili Barisan Nasional dengan PAS yang mewakili Pakatan Rakyat.

Kuota haji: Kerajaan Malaysia ‘lebih sudu daripada kuah’

KUALA LUMPUR 4 Jun: Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) sengaja memperbesarkan isu kuota haji kononnya untuk
menggambarkan betapa buruk penganjuran Bersih 3.0 di Arab Saudi.
Inilah gambar Bersih 3.0 di Madinah yang dipolitikkan oleh kerajaan Malaysia
Biro Pemantapan dan Pemahaman Agama KEADILAN (Bippa), Ahmad Kassim berkata, Umno sebenarnya mahu mencetuskan panik di kalangan bakal jemaah haji, walaupun hakikatnya isu tersebut tidak dipandang begitu serius oleh Kerajaan Arab Saudi.

Tiada pilihan lain kecuali UBAH untuk kebaikan kita bersama


IPOH, 4 JUN: Rakyat Malaysia pelbagai kaum dan agama perlu bersatu hati untuk ubah kerajaan dalam pilihan raya umum yang akan datang bagi membersihkan negara daripada amalan korup, ganas dan zalim yang telah menyebabkan kesengsaraan dan penderitaan sejak beberapa dekad lalu.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, rakyat perlu bergerak bersama dalam satu suara perpaduan untuk menghapuskan wajah hodoh rusuhan 13 Mei yang digunakan sebagai satu senjata untuk menanam perasaan takut dan untuk menimbulkan rasa gentar kepada para pengundi.
Katanya, rakyat juga perlu memecahkan hegemoni politik UMNO-BN yang telah membenarkan golongan elit dan kroni mereka mengeksploitasikan rakyat semua kaum untuk kepentingan agenda politik dan ekonomi mereka sendiri.
Menurutnya, rakyat juga mesti berani menghentikan politik perkauman yang diamalkan UMNO-BN yang menggunakan kaedah “pecah dan perintah” di mana selama ini masyarakat masih hidup dengan rasa was-was antara satu sama lain.

Untuk menikmati pembangunan sebagai kebebasan, Malaysia perlu bebas rasuah


Dalam buku Development as Freedom (Pembangunan sebagai Kebebasan), pemenang anugerah Nobel, Amartya Sen, yang juga merupakan ahli ekonomi tersohor kerana tumpuannya terhadap warga miskin, telah menulis bahawa pembangunan itu adalah proses perkembangan kebebasan.
Beliau telah mengenal pasti 5 kebebasan yang menyumbang ke arah keupayaan seseorang untuk hidup dengan lebih bebas:

Kaki bakar "Jambatan" ni mahu Anwar jadi Gentlemen?

Buta ke,. pekak badak? menteri yang hanya pandai cakap ni?
Rais anak Yatim mamat dari Jelobu ni, rupa-rupanya buta celik dan pekak badak, sebab itu dia tak tahu apa yang berlaku dikelilingnya. Anwar kena pukul semasa dalam penjara dia tak tahu!   Kawan-kawan Anwar ditahan bawah ISA dan dibelasah dia tak tahu!  Penyokong-penyokong Anwar dilanyak polis dalam demonstrasi dia tak tahu. 
Setelah Anwar hari-hari dilanyak luar dan dalam,.. tiba-tiba hari ini Rais menjadi seorang manusia yang sangat mengetahui apa akan berlaku. Anwar katanya nak rampas kerajaan secara paksa!  Anwar akan menggunakan kekerasan untuk mengambil alih Putrajaya.  “ Itu tak wajar ! Jadilah pemimpin yang gentlemen” katanya.  Nampaknya kenyataan beliau sama macam kenyataan  Mahathir dan Muhyiddin baru-baru ini. Dah tak ada idea nak cakap lalu di ciplaknya idea orang lain! walau pun idea orang lain itu sebijik macam kartun!  Itu sajalah tahap mentaliti pemimpin Umno. 
 

Debat : Najib takut,.Rosmah pula kata jangan !


Bagaimana pula dengan orang no.2 BN
 
Nampaknya cabaran Ketua Pembangkang DS Anwar Ibrahim kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak agar berdebat dengannya untuk menyelesaikan beberapa permasaalahan dan hala tuju Negara tidak berani disambut oleh Najib. Maka sahlah Najib seorang PM yang tak ada teloq,..  Najib jangan marah, kalau rakyat menuduhnya  bukan anak jantan!! 

Perang psikologi: Sandiwara Muhyiddin untuk halalkan keganasan BN

KUALA LUMPUR 4 Jun: “Kita khuatir kenyataan Muhyiddin itu hanya justifikasi atau sandiwara mereka (BN) untuk membuat pelbagai muslihat dan keganasan seperti yang banyak berlaku sejak kebelakangan ini,” kata Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kedudukan BN pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU 13) kini dalam bahaya dan menyeru jentera BN agar bekerja keras bagi memastikan mereka tidak tewas.
Tian menyifatkan, peringatan Muhyiddin kepada jentera pilihan raya BN bahawa PRU 13 kali ini adalah penentu ‘hidup dan mati’ parti tersebut menggambarkan sandiwara Umno untuk membenarkan keganasan bagi mempertahan kuasa.

PRU perlu pemantau antabangsa, Suhakam sahaja tak memadai – Fuziah

KUALA LUMPUR 4 Jun: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) tidak akan dapat menjadi pemantau yang berkesan untuk Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13), kata Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh.
Katanya, ini disebabkan Suhakam tidak mempunyai sumber dan tenaga kerja yang mencukupi untuk menjalankan pemantauan menyeluruh di setiap kawasan pilihan raya.
“Kita alu-alukan kesediaan Suhakam (menjadi pemantau), tapi ia belum memadai dan kita masih perlukan pemantau antarabangsa dan juga dari NGO.
“Apatah lagi PRU akan datang bakal menjadi sangat kotor, selepas Umno BN mengatakan akan buat apa sahaja untuk pertahan Putrajaya dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, PRU ini menentukan hidup mati BN,” katanya dihubungi Keadilan Daily.

Johor ‘kubu kuat Umno’ akhirnya hanya akan menjadi sejarah

Oleh Abd Shukur Harun
PAS Johor bersikap sangat realistik dalam jangkaan pertambahan kerusi kemenangannya di negeri itu dalam PRU Ke-13, walaupun ada gambaran bahawa negeri tradisi Umno itu akan menjadi pusat kepada gelombang perubahan pada pilihan raya umum akan datang itu.


Malah Pengarah Eksekutif, Dewan Perdagangan Amerika-Malaysia (Amcham), Fui K. Soong pernah mendakwa, gelombang itu juga mungkin akan merebak ke Melaka sehingga ke Negeri Sembilan.

Pejabat Umno Ampang ‘megah’ atas tanah rezab sekolah

KUALA LUMPUR 4 Jun: Jika sebelum ini, heboh diperkatakan Umno Selangor menjual tanah rezab Melayu di negeri itu sehingga tanah milik Bumiputra habis tergadai kerana kerakusan mereka mentadbir.
Namun ternyata semakin lama Pakatan Rakyat (PR) memerintah, sedikit demi sedikit ‘dosa’ Umno berjaya dibongkar.
Terbaru, Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Razali Ramli, tampil mendedahkan di sebalik kemegahan bangunan pejabat Umno Ampang, rupa-rupanya ia dibina atas tanah milik Sekolah Agama Kampung Melayu Ampang.

WWW 1: Pemuda PAS Perak kesal sikap polis


IPOH: Dewan Pemuda PAS Perak kesal dengan sikap Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang seakan-akan memilih ‘bulu’ dalam mengenakan sesuatu tindakan.

Timbalan Ketuanya, Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss berkata, Pemuda PAS berasa hairan bagaimana pihak polis boleh mengenakan tindakan kepada satu kenyataan berbentuk umum dan pendapat seorang rakyat biasa oleh Mantan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin berhubung isu bidaan plat WWW 1 yang sedang hangat diperkatakan.

Adakah hidup Mahathir tenang,aman dan gembira ?

Oleh: tokpepijat

" Kuasa menentukan PRU 13 adalah di tangan PMNajib. Barangkali hanya Najib dan isterinya Rosmah sahaja tahu tarikh itu.
Muhyiddin dan sekalian Menteri tidak tahu. Mahathir lagilah amat tidak tahu. Mengapa?
Sekarang gabungan 2M timbul semula selepas Team 2M Mahathir-Musa 30 tahun lampau.. Team Mahathir-Muhyiddin sedang bersiap jatuhkan PMNajib.

Cuba lihat setiap kali Mahathir "berkokok", Muhyiddin menyahut kokokan Mahathir. Team 2M tidak sabar-sabar lagi menunggu PRU 13. Mengapa ? Kerana keputusan PRU 13 akan menjadikan UMNO "bangkai" dan atas alasan itulah Najib diminta ucap "sayonara" kepada jawatan Presiden UMNO.Sama seperti Gabungan Mahathir - Najib minta Pak Lah berambus dari jawatan Presiden UMNO selepas PRU 12

Nak Tanya Sikit Hampa Pi Ke Alor Staq..Pas Bayar Ke..?


"

Muhyiddin: Peserta Himpunan Hijau mungkin dibayar Timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata peserta Himpunan Hijau anjuran PAS di Alor Setar, Kedah mungkin dibayar supaya hadir. Katanya, peserta berkenaan mungkin dibayar supaya hadir dari seluruh negara, katanya.

PAS juga terpaksa membuat perhimpunan tersebut untuk menunjukkan bahawa mereka masih mempunyai sokongan, katanya yang mendakwa sokongan parti itu di Kedah semakin menurun. Perhimpunan pada Jumaat lalu menyaksikan penyokong PAS yang berpakaian hijau membanjiri Stadium Darul Aman. Malaysiakini menganggarkan 50,000 hadir di perhimpunan tersebut dan beberapa akhbar harian berbahasa Cina menganggarkan 100,00 yang hadir.Penganjur bagaimanapun menganggarkan jumlah kehadiran seramai 150,000 orang. PAS mengadakan perhimpunan itu kira-kira tiga minggu selepas perhimpunan Umno di Stadium Nasional Kuala Lumpur dengan kehadiran didakwa seramai 100,000 orang.Apa la punya..tak reti..ahli PAS dari dulu lagi pi tang mana pun pakai duit sendiri, sapa pun tak bagi , kalau UMNO tak bagio duit sory la..kami tak pi, Buat demo tunjuk bontot pun minta duit kopi...Tahniah kepada ahli PAS..kita dari dulu sampai kini dan selamanya insyallah duit sendiri kut."

Tun, kami nampak jelas Umnolah yang dapat keistimewaan buat jenayah

Hari ni Harakah daily melaporkan berita bertajuk "Batu Burok: Azman dan Suwandi tak bersalah". Persoalannya, jika mereka tak bersalah, adakah polis yang tembak dan cederakan mereka tak bersalah juga?

Hari ni juga MI melaporkan berita bertajuk "Dr M: Opposition is ‘privileged’ in committing criminal acts". Dalam keadaan polis Umno yang mengganas di sana sini sehingga ke peringkat menembak sesuka hati dan selepas itu kita tak nampak tindakan kecuali satu dua wayang, siapa yang dapat keistimewaan buat jenayah?

Bagi yang dah tak ingat peristiwa berdarah Batu Burok, sila baca "'Polis kejar orang macam perhambat anjing'" dan "Jika rusuhan dirancang pembangkang, mengapa tolak usul? – Salahuddin".

Media bebas: MCA tak layak tuding jari

NONEMCA tidak layak melaungkan perjuangan kebebasan media kerana parti itu sendiri mempunyai kepentingan dalam beberapa media dan diketahui umum menggunakan pengaruh politik terhadap keputusan dan liputan berita, kata ahli majlis DAP.

Ahli Majlis Perbandaran Pulai Pinang (MPPP) Ong Ah Teong berkata, dengan kawalan politik dan kewangan, MCA tidak menghormati prinsip asas tidak campur tangan dalam perjalanan media.

"Saya rasa pelik apabila MCA bercakap tentang kebebasan media apabila ia memiliki akhbar dan agensi berita.

PKR gesa PKNS batal projek di padang penduduk

KUALA LUMPUR, 4 Jun — PKR hari ini mendesak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) supaya membatalkan hasrat mereka untuk membangunkan kawasan padang PKNS Kelana Jaya demi kepentingan masyarakat setempat.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam satu kenyataannya berkata, projek itu juga jelasnya bercanggah dengan Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976.
“Pendedahan oleh Jawatankuasa Selamatkan Padang Rakyat bahawa cadangan pembangunan Kompleks Sukan PKNS di Kelana Jaya berdasarkan versi tidak sah Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ2) mempunyai implikasi besar bukan sahaja untuk projek tersebut tetapi Petaling Jaya secara keseluruhan,” kata Nik Nazmi.

SPRM, apa makna rasuah?

SPRM sering kali berbangga bahawa ia merupakan sebuah institusi bebas yang bertanggungjawab untuk membenteras rasuah tanpa rasa takut maupun pilih kasih.

Bahagian Pertama
Pengumuman serentak pada 31 Mei oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan tiga isu rasuah sekali lagi menjadi tumpuan kritikan terhadap integriti dan kebebasan institusi itu.
Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan juga Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, di mana suami dan anak-anaknya dianugerahi projek mewah kerajaan bernilai RM250 juta beberapa tahun lalu didapati tidak bersalah setelah beberapa bulan projek itu dilanda kontroversi.
Tetapi kes tuduhan rasuah 17 tahun yang lampau terhadap Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali, yang dibuang dari siasatan lanjut pada ketika itu kerana kekuangan bukti, secepat kilat dibuka semula untuk siasatan lanjut berikutan pendedahan seorang blogger dalam laman webnya.

Harga Geran Tanah Umno-BN : RM24,000, Harga Pakatan : RM1,000

BESTARI JAYA 04 JUN : Jika di bawah Umno-BN dulu, seorang penduduk Kampung Jaya Setia perlu membayar sampai RM24,000 jika mahukan geran tanah.
Harga yang tinggi bagi mendapatkan geran adalah sebab utama 320 orang kampung itu tidak mendapat hak milik kepada tanah yang ibubapa mereka teroka selama lebih 40 tahun.
Namun, keresahan mereka bertukar menjadi kesyukuran apabila Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran Kerajaan Selangor.

Ribuan di Merdeka Rakyat Permatang Pauh

Ribuan di Merdeka Rakyat Permatang PauhPERMATANG PAUH- Siri ke lima Jelajah Merdeka Rakyat yang dikendalikan oleh Chegu Bard dan juga anak-anak muda dari SAMM ini telah berlangsung di Padang Awam, Taman Guar Perahu malam tadi, 3 June 2012.
Apa yang menarik kali ini ialah kemunculan bekas Bendahari UMNO Permatang Pauh sebagai pengacara majlis.
Lebih dikenali sebagai Cikgu Mustaffa, beliau telah meninggalkan UMNO Permatang Pauh kini bersama PKR Permatang Pauh telah menawarkan diri untuk mengacarakan majlis.

PRU 13 : Pas yakin peluang ke Putrajaya cerah


Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man SHAH ALAM - Pas yakin laluan ke Putrajaya makin mudah setelah melihat kejayaan serta peningkatan sokongan rakyat terhadap beberapa program besar yang dianjurkan parti di bawah pimpinan Pakatan Rakyat (PR).

Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pas kini berada di landasan yang betul dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13). “Melihat kepada 'mood' selepas perhimpunan hijau kelmarin, peluang kita  semakin cerah.

'PR harap naik turun pemimpin dengan sopan'


Sesi penamaan calon PRU13 pendek, selesai awal TARIKH Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) masih dalam ramalan berbagai pihak. Beginilah sifatnya demokrasi di Malaysia. BN yang berketuakan Umno mempunyai kuasa penuh untuk mewajibkan kemenanganya dengan segala cara, daripada menggunakan media sebelah pihak, menabur politik wang rasuah, menyalahggunakan duit negara, memaksa jentera kerajaan, menambah pengundi dengan pelbagai cara, sehinggalah menentukan tarikh pilihanraya.

Seluruh dunia yang menghayati sistem demokrasi yang memberi hak kepada rakyat manjadi hakim yang bebas dan adil, hanya badan bebas yang mengandalikan pilihan raya menentukan tarikh pilihan raya. Bukan sahaja dipilih tarikh paling selesa kepada rakyat dan semua parti politik yang berhak, bahkan tempoh yang lama telah diketahui umum.