Jumaat, 1 Jun 2012

Amanat Khas Presiden PAS : Munajat dan Himpunan Hijau Menuju Putrajaya

Firman Allah :

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّ ة
Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)
1. Mukadimah
PAS menyertai PRU ke-13 ini bersama-sama Pakatan Rakyat (PR) dengan matlamat untuk membentuk kerajaan yang dapat menunaikan amanah dengan baik berpandukan petunjuk Allah, dengan menumbangkan Barisan Nasional (BN), seterusnya mendirikan sebuah pemerintahan yang adil dan mendapat keredhaan Allah s.w.t., insyaAllah. Sudah tiba masanya BN diundurkan , kerana tempuh masa terlalu panjang sehingga terdedah banyak kesilapan memalukan. Kalau dibiarkan berterusan menambahkan lagi perkara-perkara yang membebankan rakyat dan membanyakkan dosa-dosa pemimpinnya.
Sejak mencapai kemerdekaan, PRU kali ini adalah peluang terbaik bagi PAS untuk merealisasikan cita-cita murni tersebut, justeru saya menyeru seluruh ahli-ahli PAS dan pendukung kebenaran supaya bersiap sedia ke arah itu.
Dalam menghadapi PRU ke-13 seluruh ahli-ahli PAS perlu bersedia dari segi rohani dan jasmani, dan juga dari segi dalaman organisasi dan luaran, kerana pertembungan dalam PRU kali ini mungkin yang paling sengit akan kita hadapi.
Marilah kita mengambil iktibar dari peringatan Sayyidina Umar bin al-Khattab r.a. kepada panglima tentera Islam Sa`ad ibn Waqqas r.a. dalam menghadapi tentera Farsi sebelum meletusnya Perang al-Qadisiyyah:

فإني آمرك ومن معك من الأجناد، بتقوى الله على كل حال، فإن تقوى الله أفضل العدة
مع العدو، وأقوى المكيدة في الحرب، وآمرك ومن معك أن تكونوا أشد احتراساً من
المعاصي منكم من عدوكم، فإن ذنوب الجيش أخوف عليهم من عدوهم، وإنما ينصر
المسلمون بمعصية عدوهم لله، ولولا ذلك لم تكن لنا بهم قوة، لأن عددنا ليس كعددهم،
ولا عدتنا كعدتهم فإن استوينا في المعصية كان لهم الفضل علينا في القوة
Sesungguhnya aku memerintahkan engkau dan seluruh tentera yang bersamamu agar bertaqwa kepada Allah swt dalam apa jua keadaan. Sesungguhnya Taqwa adalah sebaik - baik persediaan dan strategi yang paling kuat di dalam peperangan. Aku perintahkan engkau dan siapa jua yang bersamamu bahawa kamu mestilah benar-benar berwaspada daripada maksiat yang tercetus dikalangan kamu sendiri , lebih dari maksiat musuh-musuh kamu. Sesungguhnya dosa yang dilakukan oleh tentera lebih ditakuti ke atas mereka berbanding musuh - musuh mereka. Sesungguhnya orang - orang Islam diberi kemenangan dengan maksiat yang dilakukan oleh musuh mereka kepada Allah swt. Jika tidak demikian , tidaklah kita memiliki kekuatan untuk mengatasi mereka. Kerana bilangan kita tidaklah sama berbanding jumlah bilangan mereka dan persediaan material kita jua tidak lah sama berbanding persediaan material yang mereka miliki. Andai kita juga turut melakukan maksiat sebagaimana mereka melakukan maksiat nescaya mereka lebih kuat dan hebat daripada kita.
2. Kandungan
2.1 Allah menjanjikan kemenangan kepada para pendukung perjuangan Islam sebagaimana Firman Allah s.w.t.:

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan RasulNya, serta kamu berjihad menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga "Adn". Itulah kemenangan yang besar. Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya di-dunia ini) dan sampaikanlah berita yang menggembirakan itu kepada orang-orang yang beriman. (al-Saff: 10 – 13)
Allah s.w.t. akan mengurniakan kemenangan kepada penolong-penolongNya dalam dua bentuk, iaitu kemenangan yang besar (الفو الغ يِم ) di akhirat dan kemenangan yang hampir (فت قريب ) di dunia.
Kemenangan akan diperolehi dengan bantuan Allah s.w.t. (نصر من الله ) setelah kita mempersiapkan ahli-ahli parti yang beriman dan berakhlak , komited, pimpinan-pimpinan parti yang berilmu, jentera-jentera parti yang tersusun dan strategi-strategi parti yang tepat.

2.2 Menegaskan kembali usaha PAS untuk membangunkan Negara Berkebajikan yang akan memberi keadilan kepada semua manusia dan alam sejagat.
Tiada percanggahan antara usaha membangunkan Negara Berkebajikan dengan dasar perjuangan PAS sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan PAS Perkara 5(1):

“Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah”.

Memenuhi ciri-ciri kumpulan Islam yang dinyatakan oleh Firman Allah :

104. Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang berjaya.
PAS sedia berdailog dengan mana-mana pihak kalangan kumpulan Islam (NGO) yang membuat tuduhan bahawa PAS telah lari dari perjuangan, untuk menerangkan pendirian PAS yang sentiasa beristiqamah.
Membangunkan sebuah Negara Berkebajikan adalah iltizam PAS sejak penubuhannya untuk menyampaikan rahmat (kasih sayang) Allah s.w.t. bukan sahaja kepada manusia, malah kepada seluruh alam sejagat.
PAS menyeru kepada semua pihak memahami takrifan Negara Berkebajikan sebagai yang dikemukakan:
“Kerajaan beramanah yang berpaksikan prinsip-prinsip adil dan ihsan (العدل والإحسان ) di dalam seluruh sistem pemerintahan termasuklah pentadbiran, perundangan, kehakiman, politik, ekonomi, sosial dan lain-lain, seterusnya membawa kepada pembinaan sebuah masyarakat yang berlumba-lumba melakukan kebajikan (فاستبقوا الخيرات ) dan saling bekerjasama (التعاون ) ke arah kejayaan (الفلاح ) pemerintah dan rakyat di dunia dan di akhirat.”

Allah membuat perbandingan dengan firmannya :

200. Maka di antara manusia ada orang yang bendoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia", dan tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat.

201. Dan di antara mereka ada orang yang bendoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka"

Model Negara Berkebajikan yang ingin dibangunkan oleh PAS telah membimbangkan UMNO dan BN, kerana sejak 54 tahun yang lalu melakukan diskriminasi bukan sahaja terhadap kaum-kaum lain, tetapi juga terhadap sesama kaum Melayu dan Bumiputera.
 Model Negara Berkebajikan yang bersumberkan al-Quran dan al-Sunnah ini, diyakini akan memberi keadilan kepada semua manusia tanpa mengira kaum dan agama termasuklah kepada alam sekitar.
2.3 PAS telah bersedia untuk menggantikan UMNO sebagai parti utama masyarakat Melayu-Islam di negara ini.
UMNO sebagai parti yang menjadi teras PERIKATAN dan BN yang telah memerintah negara sejak selepas kemerdekaan semakin terbukti gagal membawa keadilan dan perpaduan yang sebenar kepada seluruh rakyat Malaysia.
Dasar perjuangan sempit UMNO yang berteraskan kebangsaan Melayu seperti yang termaktub dalam Perkara 3 Perlembagaan UMNO bukan sahaja tidak berupaya mengangkat martabat kaum Melayu, bahkan gagal membangunkan peradaban Islam di Malaysia. Bahkan mencalarkan imej Islam yang murni dan mengancam perpaduan rakyat yang berteraskan adil kepada semua .
Dengan semangat kebangsaan Melayu tersebut, UMNO telah membelakang al-Quran dan al-Sunnah yang sepatutnya menjadi teras utama politik Islam. Hukum-hukum Allah dan nilai-nilai peradaban Islam dipinggirkan dalam pemerintahan negara.
Apabila Islam tidak menjadi dasar politik dan pemerintahan, martabat Melayu juga tidak dapat dipertahankan.
UMNO juga bertanggungjawab
- Menghakis kuasa Raja-raja Melayu melalui pindaan Perlembagaan tahun 1983 dan 1993 yang menghakis peranan Raja-raja Melayu sebagai kuasa semak-imbang (check and balance) kepada Legislatif dan Eksekutif.
- Meminggirkan bahasa Melayu dan tulisan Jawi
- Merampas tanah-tanah orang Melayu sehingga Tanah Rizab Melayu berkurangan daripada 3 juta hektar pada tahun 1957 selepas merdeka, menyusut hampir separuh kepada 1.7 juta hektar pada tahun 1995.
- Menggadai tanah Felda Plantation seluas 360,000 yang juga termasuk tanah rezab Melayu untuk dipajakkan dalam proses penyenaraian FGVH sehingga membolehkan pemilikan oleh warga asing.
- Merosakkan sistem Fedralisme dengan mendiskriminasikan kerajaan-kerajaan negeri Melayu seperti Kelantan dan Kedah , antaranya dengan menafikan hak kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu terhadap Royalti Petroleum, serta cuai terhadap Sabah dan Serawak.
Pemerintahan UMNO juga gagal memelihara jatidiri masyarakat Melayu sehingga berlaku keruntuhan akhlak yang semakin membimbangkan. Salah satu petunjuknya, kadar kelahiran anak luar nikah meningkat setiap tahun. Pada tahun 2009, seramai 17,703 anak luar nikah telah didaftarkan.
PAS benar-benar bersedia untuk memimpin perpaduan ummah berdasarkan anjuran al-Quran dan al-Sunnah.
2.4 PR juga telah bersedia untuk menggantikan BN untuk memimpin Malaysia.
Negara Malaysia di ambang keruntuhan apabila tunjang-tunjang utama politik negara semakin runtuh dengan:
   - Terhakisnya semangat federalisme
   - Kuasa yang terlalu besar kepada Perdana Menteri selepas hakisan kuasa Raja-raja Melayu.
   - Tidak menghayatai sistem pemisahan kuasa , sehingga Institusi Kehakiman tidak lagi berwibawa dan hilang keyakinan .
   - Agensi-agensi penting untuk keadilan dan keamanan seperti SPRM, Jabatan Peguam Negara, PDRM dan lain-lain dipaksa tunduk kepada kuasa eksekutif Perdana Menteri.
   - Media massa yang dicengkam oleh Kerajaan.
   - Pilihanraya yang tidak lagi bersih sehingga kemungkinan untuk berlaku penipuan adalah begitu besar.
   - Ketika orang lain mengambil contuh daripada Islam dengan memelihara hak rakyat , BN yang berketuakan Umno menipu dan mrasuah rakyat untuk mengekal kuasa dengan apa sahaja .
 Masa depan ekonomi Negara juga semakin suram.
   - Hutang Negara semakin meningkat sehingga berada di paras RM 430 biilion melebihi 53% KDNK Negara.
   - Hutang isu rumah juga semakin meningkat sehingga mencecah RM 577 billion, iaitu 77% dari KDNK, merupakan yang tertinggi di Asia.
   - Kos sara hidup rakyat juga semakin tinggi.
   - Jurang kekayaan yang semakin melebar antara golongan kaya dan miskin. 40% isi rumah berpendapatan RM 1500 ke bawah, manakala 60% isi rumah berpendapatan RM 3000 ke bawah.
Amalan rasuah dan salahguna kuasa semakin menjadi-jadi sehingga berlaku pembaziran dan ketirisan. Kedudukan Malaysia dalam ranking Indeks Persepsi Rasuah semakin merosot kepada tangga ke-60 tahun 2011 berbanding tangga ke-56 tahun 2010.
Dasar dan polisi yang kerajaan juga tidak dikaji sedalam-dalamnya sehingga berlaku flip-flop dalam membuat keputusan seperti keputusan kerajaan berkaitan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan yang terbaru isu pembelian saham MAS oleh Air Asia.
Begitulah kehancuran boleh berlaku apabila amanah diberikan kepada mereka yang bukan ahlinya.
 فإذا ضيعت الأمانة فانت رِ الساعة

2.5 Roadmap ke Putrajaya
PAS menyertai PRU ke-13 dengan tujuan untuk mencapai kemenangan. Sehubungan dengan itu, PAS dan PR mesti memperkukuhkan penguasaan kerusi kita di Semenanjung Malaysia di samping melipatgandakan penguasaan di Sabah dan Sarawak.
PR perlu memenangi sehingga sekurang-kurangnya 100 kerusi parlimen dari 165 kerusi di Semenanjung Malaysia. Untuk mencapai jumlah tersebut PAS perlu:
   - Mengekalkan semua kerusi parlimen yang dimenangi pada PRU ke-12 2008
   - Menambah lebih banyak kerusi di Terengganu, Perak dan Selangor berbanding PRU ke-12 2008.
   - Memenangi sekurang-kurangnya satu kerusi Parlimen di Perlis, Pulau Pinang, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk mempertahankan kemenangan di negeri-negeri yang sedia di perintah oleh PR iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk memenangi semula negeri Perak dan Terengganu di samping berusaha menawan negeri Perlis.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk melemahkan penguasaan UMNO dan BN di kubu mereka, Johor, Melaka, Pahang dan Negeri Sembilan.
PAS juga mestilah bersedia menerima dan mengalu-alukan penyertaan golongan al-mala’ yang ingin menegakkan Islam bersama PAS, antaranya seperti golongan penjawat awam, kelompok budayawan, artis dalam berbagai bidang, pemimpin masyarakat dan pentadbiran kerajaan dan sebagainya.
PAS mesti memberi tumpuan untuk menambah sokongan pengundi-pengundi Melayu sehingga menambah secara purata 3 - 4 % dengan langkah-langkah berikut:
   - Meyakinkan masyarakat Melayu bahawa PAS benar-benar bersedia untuk memimpin Negara dan akan martabat martabat masyarakat Melayu dengan mendaulatkan Islam.
   - Menyedarkan masyarakat Melayu dengan isu-isu yang mereka mempunyai kepentingan langsung seperti isu FELDA, pengambilan dan rampasan tanah, majoriti masyarakat Melayu yang terpinggir dan salah urus wang zakat.
   - Menjadikan masyarakat Melayu bandar dan golongan Melayu kelas pertengahan sebagai agen perubah penting kepada pengundi-pengundi Melayu luar Bandar. Kesempatan bulan Ramadan dan Eidul Fitri perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk tujuan tersebut.
  - Mendekati golongan-golongan yang berpengaruh besar dari kalangan pengundi-pengundi Melayu seperti penjawat awam dan pertubuhan masyarakat sivil.
PAS melalui Dewan Pemuda perlu memberi tumpuan yang besar kepada pengundi-pengundi Muda yang sebahagian besar mereka berada di bandar-bandar. 
PAS melalui Dewan Muslimat perlu mengekang dan mengurangkan sokongan kaum wanita kepada BN dan juga mendekati dengan berakhlak penggerak-penggerak KEMAS yang sebahagian besarnya dari kalangan kaum wanita.
PAS melalui Dewan Ulama perlu mendekati golongan agamawan dan NGO-NGO Islam untuk meyakinkan mereka bahawa PR bersedia memikul amanah ke arah pemerintahan yang adil dan ihsan.
PAS melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) akan terus mendekati para pengundi bukan Islam untuk meyakinkan mereka dengan slogan “PAS for All”.
Semua ahli-ahli PAS mesti mendekati para pegawai kerajaan termasuk ahli-ahli pasukan keselamatan seperti anggota tentera, polis dan RELA di samping

penyokong-penyokong UMNO dengan akhlak yang terpuji supaya mereka beralih menyokong perjuangan Islam yang dipelopori oleh PAS. Sekiranya PAS dan PR diberi kepercayaan memimpin Malaysia kesemua mereka akan dilayan sama adil sebagaimana tuntutan Islam, dan seperti yang dipelajari dari Sirah Rasulullah s.a.w. tidak akan wujud gejala membalas dendam terhadap mana-mana pihak.
2.6 Persiapan Ahli-ahli PAS
Firman Allah:

يَٰٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُو ا ٱصۡبِرُو ا وَصَابِرُو ا وَرَابِطُو ا وَٱتَّقُو ا ٱللهَّ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan melaksanakan tugas masing-masing) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (Ali Imran: 200)
Berdasarkan ayat di atas seluruh ahli PAS perlu mempersiapkan diri dengan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi PRU ke-13 yang merupakan pertembungan yang paling sengit.
Para petugas PAS perlu mempertingkatkan akhlak kita dalam menghadapi pertembungan sengit ini walaupun menghadapi provokasi yang melampau daripada pihak lawan.
Usaha yang bersungguh-sungguh perlu dilakukan untuk memperkukuhkan jentera parti daripada peringkat pusat sehingga ke peringkat cawangan dengan mengelakkan khilaf yang tidak perlu dan mengutama semangat shura dalam membuat keputusan di setiap peringkat.
Mempereratkan hubungan dengan Allah s.w.t. dengan terus bermunajat dan bertawakkal kepadaNya bagi memenuhi ciri-ciri golongan yang mendapat pertolongan Allah.
3. Penutup
Saya menyeru semua ahli-ahli PAS menjadikan gerakkerja dalam PRU ke-13 sebagai sebahagian dari jihad dan ibadah dengan membetulkan niat kita , melaksanakan tugas dengan Istiqamah dan Iltizam , semata-mata mencapai keredhaan Allah.
 الله أكبر ولله الحمد

Show us trust fund for settlers!

DAP leader Tony Pua accused Felda chairman Isa Samad of blatantly lying about the supposed trust fund set up to channel profits from the listing of Felda Gloval Ventures Holdings Bhd (FGVH).Pua, the party’s national publicity chief, said the trust fund was clearly “an afterthought” designed to cover up Putrajaya’s attempt to contain a potential backlash from concerns that settlers may be “shortchanged” in the plantation giant’s initial public offering.
Felda or the National Land Development Scheme denied yesterday that settlers were sidelined after opposition leaders pointed out the meagre shares allocated to settlers.
Isa said the government had wanted more shares for the settlers and allocated 37% from the total shares to the Felda Settlers Cooperative (KPH) but it refused participation in the IPO (initial public offering).

Sarawak to be an ‘equal partner’ under Pakatan rule, says Anwar

KUALA LUMPUR, June 1 — Pakatan Rakyat (PR) will adhere to the proper spirit of federalism and ensure that Sarawak is accorded as much rights and privileges as other states should the opposition come to power in the future, Datuk Seri Anwar Ibrahim said.
The PR de facto leader said today his coalition does not view the state as a “fixed deposit” for any party, and that Sarawak is more important than just winning votes.
“Sarawak for us is an equal partner in the Federation of Malaysia. In our vision of the future, Sarawakians will shape their state while aiding the wider federation to become more unified and strong.
“This is the true spirit of federalism Malaysia espoused when it was formed in 1963,” Anwar (picture) said in a special Gawai address today.

Critical thinking not allowed!

Trying to silence critical voices is not going to work, as more and more Malaysians begin to open up to honest and no-nonsense minds.
Jeswan Kaur
 
The country takes the “Malaysia Boleh!” motto seriously, be it when it comes to scaling the highest peak or jumping into the cold waters of the English Channel.
However, what the country has never been big on is on nourishing critical thinking among its people, emphasising only on academic excellence.
What is just as pathetic is the government’s meddling and deciding for the rakyat what books they should and should not read, alleging that certain books “threaten national security”.
The most recent incident saw the Home Ministry seizing New York University professor and author Irshad Manji’s “Allah, Liberty and Love” book which has been translated into Bahasa Malaysia because the Islamic Development Department (Jakim) has concluded the book contains “elements which could confuse the public and against the syariah as stated in the Quran and Hadith”.

Dunia Tidak Laku Di Akhirat.

Oleh Idris Hj Ahmad
Semua makhluk yang hidup akan mati dan mati pula biarlah dengan Islam. Ini adalah suatu perintah dari Allah SWT terhadap hambanya supaya mati di dalam agama Islam. Sebab agama Islam itu ialah agama yang diakui Allah dan diakui sebagai agama yang benar di dalam kitabnya al-Quran. Allah tidak menerima selain daripada Islam.

Firman Allah SWT “Sesungguhnya Agama yang diredhai oleh Allah ialah Islam” (al-Imran:19) 
Firman Allah yang lain
“Barangsiapa yang menganut agama selain daripada Islam, maka tidaklah akan diterima darinya , di hari akhirat kelak ia tergolong di kalangan orang yang rugi” (Al-Imran 85)
Memanglah manusia tidak berkuasa untuk mematikan dirinya di dalam Islam. Tetapi Allah telah meluangkan kepada manusia. Sekiranya ia inginkan yang demikian maka hendaklah ia menjalankan perintah yang diwajibkan keatas dirinya serta menurut perintah Allah SWT. Memilih mati di dalam Islam adalah cita-cita manusia yang bertaqwa kepada Allah SWT. Ia hendaklah membenci mati di dalam kepercayaan selain kepercayaan Islam. Kita mesti terus menerus berdoa dan memohon dengan rendah diri dan meminta dari Allah SWT agar dia mewafatkan sebagai seorang Muslim.
Dengan sebab itulah Allah mensifatkan para Nabi dan orang solihin yang sentiasa berusaha untuk menjadi hamba yang mati di dalam keadaan Islam. Firman Allah SWT
“Engkaulah (Allah) pelindungku di dunia dan di akhirat, wafatkanlah aku sebagai seorang Muslim dan kumpulkanlah aku bersama-sama orang-orang Soleh” (Yusuf:101).

Sampai masanya UMNO mangambil giliran duduk di bawah

Dua hari yang lepas beberapa orang penggiat UMNO dari dua bahagian di NS datang menemui saya untuk berborak-borak kerana sudah begitu lama tidak bersua. Mereka adalah AJK kepada UMNO bahagian-bahagian tersebut dan mereka datang dengan hajat untuk belanja saya minum petang. Saya menerima mereka dengan senang hati walaupun saya sudah meninggalkan UMNO buat selama-lamanya.

Hampir dua puluh tahun tidak berjumpa mereka kerana sebelum saya menyertai DAP saya sudah tidak lagi bergiat dan mengambil tahu tentang apa yang berlaku di dalam UMNO itu. Walaupun saya tidak mengambil tahu, berita dan cerita sebenarnya yang berlaku di dalam UMNO itu tidak putus-putus sampai kepada saya melalui mereka-mereka yang datang berjumpa dengan saya di Subang Jaya, kariah tempat saya tinggal sejak tiga puluh tahun yang lalu.

Scorpene: Jual dokumen sulit TLDM gugat keselamatan negara

KUALA LUMPUR 1 Jun: Naib Presiden KEADILAN, N Surendran  mempersoal bagaimana Abdul Razak Baginda yang merupakan kenalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memperoleh dokumen sulit Tentera Laut Malaysia (TLDM) untuk dijual kepada DCNS.
“Saya terkejut mendapat tahu dokumen sulit TLDM boleh terlepas ke pihak luar. Ini sangat berbahaya kerana boleh mengancam keselamatan negara. Ia dijual oleh Razak yang merupakan sahabat baik Najib,”
“Saya khuatir adakah Najib juga terlibat kerana secara kebetulan beliau ketika itu adalah Menteri Pertahanan,” katanya kepada Keadilan Daily.

'Lynas Busters' JB mula kayuhan ke Kuantan


 
Kumpulan berbasikal dari Johor Baru memulakan perjalanan tiga hari pagi semalam - berkayuh dari bandar di selatan Semenanjung itu menuju ke Kuantan bagi menyokong kempen anti-Lynas.

johor people in support of anti lynas 300512 02Dengan menggelar diri mereka sebagai 'Lynas Busters', kumpulan
kira-kira 15 penunggang basikal itu berlepas pada kira-kira jam 6.30 pagi dan dijadualkan tiba di Teluk Chempedak di Kuantan, Pahang, sekitar jam 10.30 pagi 3 Jun.

Menurut pengerusi kumpulan anti-Lynas Himpunan Hijau, Wong Tack kumpulan berbasikal itu terdiri daripada individu dari Johor Yellow Flame, Millipede Bikers Team dan Footprint Bicycle Team.

Dialog dengan Umno tunggu dulu - Presiden PAS


ALOR SETAR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, PAS bersedia untuk berdialog dengan mana-mana kumpulan Islam yang menjadikan al-Quran, Hadis, Ijma' dan Qias sebagai sumber perjuangan.

Bagaimanapun, kepada kumpulan yang mengaku Islam tetapi tidak menjadikan al-Quran dan hadis sebagai panduan perjuangan, beliau secara sinis berkata 'tunggu dulu'.

"Saya ulangi PAS sedia berdialog dengan kumpulan Islam yang menjadikan al Quran, Hadis, Ijma' dan qias sebagai rujukan.

Antara ratu dan rakyat

Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Queen Elizabeth II
SAMBUTAN Jubli Intan sempena 60 tahun pemerintahan Queen Elizabeth II yang menaiki tahta sejak 1952 akan berlangsung UK beberapa hari lagi. Dikatakan beberapa negara yang masih mendaulatkan Monarki British itu seperti Australia, Canada, New Zealand dan lain-lain akan turut menyambutnya. Di UK, sambutan kelihatan agak besar. Masih nampak perasaan sayang rakyat pada Ratu.

Bangga
  
Saya sendiri merasakan, jika saya rakyat British yang asal, tentu saya juga akan berbangga dengan sumbangan yang pernah diberikan oleh keluarga diraja British itu. Di samping pelbagai sudut yang dikritik, British pernah menjadi empayar yang begitu hebat dan luas sehingga disebut ‘The Sun never sets on The British Empire’. Sebahagian kekayaan dan kemakmuran yang dirasai oleh rakyat British hari ini adalah hasil usaha ‘penjajahan’ yang dilakukan oleh keluarga diraja British.

Malaysia after regime change

Malaysia after regime change – Ong Kian MingWhat happens in the unlikely event that Pakatan Rakyat (PR) wins and maintains control of the federal government after the 13th general election? This is a question which few people have tried to address systematically. In this article, I want to highlight what I think will be the five main challenges facing a PR federal government as a way to contextualise the policy options which such a government will have to address.
I have summarised these five main challenges into five ‘P’s: (i) Dealing with the ‘Past’ (ii) Distributing
‘Power’ between the federal and state governments (iii) Coming up with a new set of ‘Plans’ in the economic, political and social arenas (iv) Focusing on a smaller number of ‘Priorities’ which can be delivered within 100 days and one year and finally (v) Finding a set of ‘Procedures’ to deal with disagreements within the PR coalition.
(i) Past

Global Economy: Ignore the politicians' optimism, the outlook is DEPRESSING

Global Economy: Ignore the politicians' optimism, the outlook is DEPRESSING Well folks, since our last analysis on Global Stock markets, I think it is time for us to look at what is in store for us in the Global Economy. As everyone knows we are certainly living in some exciting times. There are too many problems going on around the world and it seems to be getting from bad to worse with each passing day.
We have seen problems in Greece’s inability to form a government, contagion being spread to Spain with its 4th largest bank needing a bailout, bond spreads are sky rocketing in Spain, Italy and Portugal - almost too much to mention! So how do we view the Global Economy going forward? What indicator can we use to gauge the health of the global economy?
Baltic Dry Index
So what is the Baltic Dry Index?

Hukuman Pancung Ke Atas Jenayah Hina Allah Dan Rasul

"HUKUMAN DI SANA AMAT KETAT DAN SEBAB ITULAH MAKSIAT,JENAYAH DAN PENGHINAAN KE ATAS RASULULLAH DAN ALLAH SWT HAMPIR TIADA.

Parlimen Kuwait pada Khamis lalu, 3 Mei bersetuju penggubalan undang-undang yang membuat penghina Allah atau Nabi Muhammad SAW boleh dihukum mati. Keberanian ini mencetuskan perdebatan panas mengenai kebebasan bersuara di negara kecil di Teluk Arab tersebut. "Kami tidak mahu melaksanakannya kerana orang berpendapat atau berfikir kerana Islam menghormati orang-orang ini," kata anggota parlimen dari pembangkang Ali al-Deqbasi, Agence France-Presse (AFP) melaporkan. "Tapi kita perlu undang-undang ini kerana kejadian penghinaan terhadap Allah meningkat. Kita harus mencegah mereka."

Kenapa SPR Fobia Sangat Dengan 'KARTUN' ??Kah!kah!kah! inilah berita yg paling lucu utk tahun ini..kenapa SPR takut sangat dgn pengaruh 'KARTUN' ??..tapi dgn 'PENGUNDI HANTU' tak takut dn tak seram pun!! mcm2 idea pelik dn undang2 gila yg dibuat oleh SPR aka perkakas umno/apco nih dlm mengekang kebangkitan rakyat dlm pru ke 13 nanti..nampak sangat tahap kebodohan perkakas umno/apco nih..gua sebagai rakyat Malaysia yg celik akal dh rasa muak dn menyampah dgn tindak-tanduk ala2 haram jadah SPR nih..di zaman langit terbuka seperti ini SPR masih diterajui oleh saki baki manusia kuno yg dangkal dn bebal..sekarang baru korang tau betapa hebatnya pengaruh karikatur dlm mencelikkan akal rakyat Malaysia..persetankan dgn undang2 gila SPR ini..kpd Saudara Zunar and the gang...teruskan perjuangan kalian tanpa rasa takut..kerana karya2 kritis dn lucu kalian telah banyak membuka minda rakyat Malaysia..

Scorpenes: Too much for Najib to remain silent on & too obvious for MACC to ignore

Scorpenes: Too much for Najib to remain silent on & too obvious for MACC to ignoreA bombshell was dropped at the Suaram's press conference in Bangkok on the Scorpene case which is on trial in Paris, France.
French lawyer Joseph Breham, who is acting on behalf of human rights NGO Suaram, revealed that the company paid 36 million euro (RM142 million) to Terasasi (Hong Kong) Ltd, ostensibly for "commercial engineering" works. However, the company was paid for selling top secret military intelligence on the Scorpene submarines to the French company.
Breham, who based his expose on the French prosecution papers, said the act of "selling" top secret papers to a foreign country such as this is considered treason.
In France, he stressed, it would be absolutely illegal to sell such reports as it could either be considered a breach of defence secrets or high treason.
"It's treason because you are selling to a competitor or a foreign country what you think about a specific weapon, and your plan on how to use this specific weapon," replied Breham, when asked by a journalist if it was legal for an individual to sell such reports.

Kawalan Media Baru - Ugutan Atau Ketakutan?


Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab?? terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.

Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka.

Bad faith to use sedition pending review, law experts tell Putrajaya

Nizar posted three tweets on the Sultan of Johor’s record RM520,000 bid for the WWW1 number plate. — File pic
KUALA LUMPUR, June 1 — The authorities should stop sedition probes pending Putrajaya’s review of the controversial law, say legal experts following an investigation into reports lodged against Datuk Seri Nizar Jamaluddin for allegedly criticising the Johor Ruler’s RM500,000 purchase of the WWW1 car registration number plate. News that Johor police are investigating the former Perak mentri besar for sedition has reignited debate on the archaic law that critics say is being used as a political tool to suppress legitimate dissent against the government.

KDN akan siar rakaman Bersih 3.0 tanpa tapisan...!!!

Menurut Hishamuddin, Menteri Dalam Negeri, kementerian beliau akan menayangkan video himpunan Bersih 3.0 secara menyeluruh.

Apa yang menarik di sini, beliau memberi jaminan bahawa video yang akan disiarkan itu bebas dari sebarang tapisan, superimpose atau lain-lain aspek yang boleh menimbulkan kesangsian.


Syria releases findings of Houla investigation

Rafizi: Why me and not NFC chief?

Anwar Ibrahim: Curi Salah, Curi Ayam Salah, Tapi Menteri Curi Lembu

Anwar Ibrahim: Kalau Saya Tak Hormat Hak Orang, Saya Tak Layak Jadi Pemimpin Di Negara Ini

Hapuskan kadar faedah PTPTN kata pensyarah

Anwar Ibrahim: Najib, Jangan Bimbang!

Israel returns remains of Palestinians

Indian anger over economic woes

Syria on brink of sectarian civil war, West says

A bloody crackdown on what began 14 months ago as a peaceful mass uprising has increasingly turned it into an armed conflict. — Reuters pic
BEIRUT, June 1 — Syria is nearing full-blown sectarian civil war that would be catastrophic for the entire Middle East, Western nations said yesterday, urging Russia to end its support for President Bashar al-Assad and put pressure on him to stop the bloodshed. With anti-Assad rebels urging international envoy Kofi Annan to declare his peace plan dead, freeing them from any commitment to the tattered truce, US Secretary of State Hillary Clinton said the prospect of spiralling violence presented “terrible” danger.

Perkasa merapu, kenyataan berbaur hasutan

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) disifatkan sudah hilang pertimbangan apabila bertindak membuat kenyataan berbaur hasutan.

Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al Jundi berkata, Perkasa secara terang-terangan membuat tuduhan berbaur hasutan dengan mengatakan Pakatan Rakyat akan mencetuskan huru-hara jika kalah PRU-13.

"Kenapa tidak kata Perkasa juga adalah penghasut, sedangkan secara jelas kenyataan itu ada unsur-unsur hasutan," katanya.

Hakikatnya, tegas Athirah, Perkasa sebenarnya takut jika BN yang akan kalah dalam PRU nanti kemudian timbul huru-hara.

Buktinya, tambah Athirah akibat kekalahan BN dalam PRU 2008 lalu, mereka bertindak mengarak kepala lembu untuk mencetuskan sentimen perkauman.

Harussani Yang Miang Dan Gatal Mulut

Saya nak perbetul fahaman Harussani’

KOTA BHARU: “Saya nak perbetul fahaman Mufti. Orang tua itu (Harussani), miang (gatal mulut) selalu serang saya tak pasal-pasal,” kata Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang berang terhadap kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, apabila menyifatkan beliau sebagai keras hati dengan mengenakan pelbagai syarat untuk mengadakan muzakarah antara Umno dan Pas.

Nik Aziz yang ‘naik angin’ dengan perkara itu menjelaskan bahawa beliau hanya bersifat istiqamah atau berpegang teguh kepada akidah Islam dengan mempertahan tindakannya dalam isu muzakarah, baru-baru ini.

RM2 juta untuk bawa artis K-Pop kepada belia?

KUALA LUMPUR: Seorang blogger, Amno World mendakwa dalam blognya, Kerajaan Malaysia membayar RM2 juta untuk membawa artis dari  Korea, K-Pop ke himpunan belia di Putrajaya baru-baru ini.

Dengan menunjukkan resit tuntutan dari pembekal untuk program ini, blog itu menunjukkan senarai tuntutan yang dihantar kepada Kementerian Belia dan Sukan.

Bagaimanapun Harakahdaily tidak dapat pastikan adakah bil tuntutan dari syarikat StadiumFirst Sdn Bhd ini benar atau tidak.

Najib! Buktikan anda berani berdebat dengan saya – Anwar

“Keengganan beliau (Najib) untuk berdebat dengan saya (Anwar) berkaitan dasar-dasar ekonomi hanya mengesahkan dakwaan mutakhir ini bahawa beliau (Najib) sememangnya memimpin sebuah kerajaan yang lemah – baik dari aspek ekonomi, moral dan juga intelektual,” kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan hari ini berikutan keengganan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sehingga kini enggan berdebat bersamanya walaupun tawaran debat itu berlarutan sejak tahun lalu.
Ketua Umum KEADILAN itu turut menempelak tindakan Najib yang juga Menteri Kewangan menipu rakyat kononnya Pakatan Rakyat (Pakatan) menjanjikan gaji minimum sebanyak RM4,000.
“Satu daripada penjajaran semula ekonomi yang dicadang (Pakatan) ialah mengubah dasar yang menumpu kepada sasaran ekuiti 30 peratus Bumiputera yang disalahguna BN kepada sasaran ekonomi berteraskan pendapatan minima RM4,000 sebulan untuk setiap isi rumah bagi setiap keluarga dalam tempoh lima tahun pentadbiran Pakatan Rakyat.

FGVH : Saham rugi, tanah peneroka boleh tergadai

TEMERLOH: Seorang peguam menegaskan, peneroka-peneroka Felda yang membeli saham Felda Global Ventures Holding Bhd (FGVH) boleh kehilangan tanah ladang mereka kerana telah menandatangani borang tanggung rugi.

Harris Abdullah yang baru saja memenangi kes injunksi 154 peneroka daripada Mahkamah Tinggi Kuantan bagi menghalang bank memproses dokumen pinjaman, berkata ia boleh dilakukan melalui pelaksanaan penghakiman.

“Kita tahu proses pembelian saham oleh peneroka ialah melalui pinjaman bank dan peneroka telahpun menandatangani borang tanggung rugi yang telah diedarkan melalui pejabat-pejabat Felda baru-baru ini.

Benarkah karikatur tidak boleh diguna pada PRU13?

Dr Zulqarnain Lukman,
Beberapa laporan akhbar pada 31 Mei menyiarkan berita bahawa Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar menyatakan bahawa gambar karikatur tidak dibenarkan sepanjang tempoh kempen PRU 13 nanti. Dalam respon segera oleh kartunis terkenal, Zunar beliau mengatakan bahawa beliau akan terus berkempen menggunakan karikatur.
Pertamanya, agak tidak tepat laporan Utusan dan Bernama itu kerana semakan saya mendapati tidak wujud Akta Pilihan Raya 1994. Yang ada adalah Akta Pilihan Raya 1958. Tetapi kandungan seksyen 4(a) itu tidak menjurus kepada maksud pengharaman itu. Saya fikir mungkin wartawan tersalah dengar atau tersalah catat. Yang sebenarnya mungkin seksyen yang menjadi taruhan Timbalan Pengerusi SPR adalah seksyen 4A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954. Seksyen tersebut menyatakan:

Kesalahan mengembangkan perasaan jahat atau permusuhan

Stadium Darul Aman sedia terima peserta Himpunan HijauALOR SETAR: Stadium Darul Aman dekat sini mula dipersiapkan untuk menerima lebih 100,000 peserta Himpunan Hijau Menuju Putrajaya esok.

Para peniaga mula memenuhi perkarangan stadium ini dengan pelbagai jenis bahan perniagaan.