Isnin, 21 Mei 2012

ANAK mahu Bank Negara tarik balik borang pinjaman


Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) akan mendesak Bank Negara Malaysia (BNM) supaya memberi perhatian serius kepada isu melibatkan borang pinjaman kepada peneroka untuk membeli saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

NONEPresiden ANAK, Mazlan Aliman (kiri) berkata borang yang dikeluarkan itu dalam bahasa Inggeris dan sukar difahami peneroka.

"Kita mohon perhatian serius supaya borang-borang yang dikeluarkan oleh tujuh bank tersebut dapat ditarik balik serta merta," katanya yang akan bertemu dengan wakil Bank Negara pada Rabu ini.

Mazlan yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata antara perkara yang akan dibangkitkan dalam pertemuan itu nanti adalah berkaitan proses pemberian borang pinjaman oleh bank kepada peneroka untuk pembelian saham FGVH.

Today in History for May 21st

Do not underestimate Malaysians, says Ambiga

Millions Watch Eclipse Crossing Asia, US

FGVH: PM jangan campur tangan urusan Suruhanjaya Sekuriti

ANAK akan hantar notis tuntutan pada PM

NONEPersatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) akan menghantar notis tuntutan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya beliau menarik balik dan memohon maaf kerana didakwa mengeluarkan perkataan "haram jadah" dalam ucapan pemberian durian runtuh kepada peneroka 8 Mei lalu.

Presidennya Mazlan Aliman (kiri) berkata notis itu akan diserahkan selepas Najib pulang daripada luar negara dan beliau diberi tempoh tujuh hari untuk berbuat demikian.

"Ucapan perdana menteri ini dijadikan bahan cemuhan oleh peneroka Felda... Peneroka yang yang tidak menandatangani (untuk persetujuan) penyenaraian (turut) berasa sedih," katanya dalam sidang media hari ini.

Rupa-rupanya Penganjur BERSIH 4.0 Adalah Pemilik Sekinchan Ikan Bakar


Jom boikot Sekinchan Ikan Bakar!!
Inilah dia Datuk Jamal

Hanya 22,270 Orang Sahaja Sertai BERSIH 3.0 - Rais Yatim....ha.ha..ha...satu dunia ketawakan anak yatim..!!!

KUALA LUMPUR: Perhimpunan di ibu negara bulan lepas disertai oleh 22,270 orang dan bukan ratusan ribu seperti yang didakwa pembangkang, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim, Isnin.

Beliau berkata rumusan tentang jumlah mereka yang menyertai perhimpunan pada 28 April itu dibuat oleh Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) dengan menggunakan sistem blok fotografi.

“Jumlahnya 22,270, agak hampir dengan konfigurasi British Broadcasting Corporation (BBC) (25,000), tetapi, yang pasti ia jauh daripada (jumlah) yang diumumkan (penasihat PKR dan Ketua Pembangkang) Datuk Seri Anwar Ibrahim ke seluruh dunia.

Debat Sinar: Harapan wakil mahasiswa


debat sinar terkini

SHAH ALAM – Debat Sinar berkenaan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli malam esok harus digunakan sebaiknya oleh mereka bagi memberi penjelasan kepada rakyat khususnya kaum pelajar.

PKR Mahu Kerajaan Telus Tangani MAFTASHAH ALAM 21 MEI : Sempena Majlis Menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Australia (MAFTA) esok, PKR menuntut Kerajaan Pusat bertindak secara integriti dan telus demi kepentingan rakyat dalam memeterai perjanjian berkenaan.
Menurut Timbalan Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, PKR menyokong mana-mana Perjanjian Perdagangan Bebas asalkan ianya dilakukan berdasarkan prinsip yang adil dan tidak merugikan.
“PKR menyokong mana-mana FTA (Perjanjian Perdagangan Bebas) andai semua pihak yang berkepentingan terlibat dalam proses selain perlunya laporan kajian dan ratifikasi oleh sidang Parlimen.
“Semua FTA juga haruslah berlandaskan perdagangan adil tanpa menjejaskan sfera sosio-ekonomi, alam sekitar, domain budaya, hak asasi buruh , keselamatan awam dan keselamatan negara,” jelas Nurul dalam kenyataan akhbarnya.

BERSIH 3.0: Suhakam adakan siasatan awam

azlanSuruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengumumkan akan menjalankan siasatan awam berhubung dakwaan penggunaan kekerasan tidak sepatutnya oleh pihak polis semasa perhimpunan BERSIH 3.0.

Dalam satu kenyataan, Suhakam berkata ia memutuskan untuk menjalankan siasatan awam tersebut setelah membuat pertimbangan yang serius.

Panel siasatan akan dipengerusikan oleh Naib Pengerusi Suhakam, Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh Pesuruhjaya Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi b Haji Abdul Majid dan Pesuruhajaya Detta Samen.

Muzakarah Umno-PAS tidak akan berlaku, kata Hadi

KUALA LUMPUR, 21 Mei – PAS hari ini menegaskan tidak akan berlaku muzakarah antara parti Islam tersebut dengan Umno, sebaliknya, menegaskan, perkara berkaitan muzakarah itu telah di salah lapor oleh media.
Jelas Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang (gambar) ketika sidang media di Ibu Pejabat PAS di sini menegaskan, isu utama yang dibangkitkan dalam pertemuan beliau dengan pertubuhan bukan kerajaan baru-baru ini adalah berkenaan dakwaan yang mengatakan parti itu sudah menyimpang dari landasan asal mereka.
“Perkara pokoknya adalah PAS bersedia mengadakan muzakarah untuk menjelaskan perkara itu, bukannya muzakarah dengan parti seperti Umno. Isu muzakarah ini hanyalah helah politik Umno yang berlarutan sejak sekian lama.

Apabila UMNO Berjaya Jadikan Majlis Fatwa dan Mufti Setaraf dengan JKKK

Oleh: Tok Janggut.
Setelah habis agensi-agensi penting kerajaan diperkudakan oleh UMNO untuk kepentingan politik kotornya dan yang terkini memperkudakan pula Majlis Fatwa dalam isu Bersih 3, kini bos Perkasa pula mengambil peluang untuk memperkudakan Majlis Fatwa dalam kenyataanya meminta Majlis Fatwa dan Mufti supaya mengeluarkan Fatwa agar nama Islam tidak lagi dibenarkan untuk digunakan oleh PAS.

Sebelum ini Majlis Fatwa dihormati oleh umat Islam walaupun ada antara Fatwa yang dikeluarkan diperlecehkan oleh UMNO malahan ada yang dicabar di mahkamah kerana tidak selari dengan selera dan dasar perjuangan UMNO. Namun begitu yang amat mendukacitakan sekali ialah apabila sejak akhir-akhir ini Majlis Fatwa seolah-olah menjadi alat UMNO sepertimana SPR, SPRM, Polis dan JPN.

Kes Scorpene : Lebih baik media arus perdana siar,..

nampak sikit anak jantan
Sampai kucing bertanduk pun media milik Umno dan media pro kerajaan tidak akan menyiarkan berita perbicaraan “kes scorpene”/ pembelian kapal selam secara di bawah meja yang sedang berjalan di mahkamah Perancis sekarang. 

Mereka fikir mereka tak keluarkan berita penglibatan Najib dengan kes rasuah itu rakyat tak tahu apa yang berlaku?  Rakyat tahu !!!  Jangan menganggap rakyat Malaysia bodoh!,..jangan anggap rakyat Malaysia masih di zaman tv hitam putih. Ini zaman IT, zaman dasar langit terbuka. 
 

Nasib si penipu,..Najib bagaimana?

 Sedarlah Najib,.. rakyat mahukan seorang PM yang beriman,….  Jauh dari sifat-sifat munafik, kufur dan mungkar !!

 Kita nak nasihatkan Najib, cukup-cukuplah tu menipu rakyat. Selama ini SPR kamu buat macam rumah kamu sendiri,.. kamu peralatkan SPR semahu-mahunya. Kamu dan SPR bersultan di mata beraja di hati,.. Kerakusan sikap kalian bagaikan tak boleh dibendung lagi. Permintaan rakyat kamu abaikan!, Ada sesetengah kes,. lain yang rakyat minta , lain yang kamu buat !  Rakyat minta bersihkan daftar pengundi,.. rupa-rupanya itulah yang paling kamu takut nak buat!  .

Polis tua ni dah gila atau nyanyuk?

Rahim Noor dan Najib sama saja,.. 2x5 !  Sebagai bekas KPN sepatutnya beliau berfikiran luas, sihat dan matang !!

Rahim Noor bekas Ketua Polis Negara (KPN) mendakwa bahawa tujuan Himpunan BERSIH 3.0 yang lalu sememangnya berniat supaya berlaku pertumpahan darah. Najib pula kata BERSIH nak gulingkan kerajaan. Kalau benar dakwaan bekas KPN ini,.. agak-agaknya berapa banyak senjata tajam, senjata api, bom buatan sendiri dan buluh runcing yang dia dah jumpa,.. malangnya dia tak umum pun. Berdusta betul si polis tua ni.  

Kamu sebenarnya telah menghina dan memfitnah perjuangan suci rakyat Malaysia yang terdiri dari berbagai kaum dimana matlamatnya ialah menuntut keadailan dan demokrasi sebenar.  Kamu jangan buat-buat tak tahu bahawa semua para pemimpin BERSIH adalah orang-orang cerdik! Semua peserta BERSIH juga merupakan rakyat cerdik dan matang. Mereka bukan bodoh! Mereka bukan jahat,.. yang bodoh dan jahat ialah tangan dan mulut kamu wahai si tua pencen ! 

Wibawa perjuangan Islam PAS cuba dirobek

Ahmad Lutfi Othman
Tersasar sekali lagi ramalan tarikh Pilihan Raya Umum Ke-13.
Daripada bulan November 2011 (sebenarnya teka-teki itu bermula lebih awal lagi) kepada Mac 2012, seterusnya beralih Jun (lebih tepat 9 Jun), dan kini Dr Mahathir Mohamad menjangkakan selepas Aidilfitri pula (1 Syawal 19 Ogos), walaupun lebih ramai yang  berhati-hati bahawa Parlimen boleh dibubarkan selepas Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, 2 Jun nanti.


Begitulah adatnya ... Perdana Menteri berkuasa mutlak mencadangkan kepada Agong tarikh yang difikirkannya paling sesuai. Dato' Seri Najib Razak sengaja membiarkan "permainan" ini berterusan, antara lain, untuk memerangkap Pakatan Rakyat, atau sekurang-kurangnya meletihkan saingan yang digeruninya itu.

Nabi Adam pun dikeluarkan dari syurga, Najib jangan takut keluar dari putrajaya

Apa yang dikatakan oleh Dr Mahathir di Jitra semalam mendapat perhatian saya. Beliau meminta supaya pemimpin UMNO serta ahli-ahli partinya tidak sabotaj UMNO dalam pilihanraya nanti. Beliau berkata yang beliau yakin BN akan menang jika semua pihak dalam UMNO membuang sikap suka mensabotaj parti.
Kenyataan Dr Mahathir ini membuktikan yang apa yang saya katakan selalu yang pada PRU yang lalu lebih dari 1.5 juta ahli UMNO telah mengundi parti-parti pembangkang dan telah menunjukkan kepada semua yang UMNO sudah tidak lagi boleh mengaku yang parti itu adalah parti yang mewakili orang Melayu dalam politik negara.

Votes for aid: What about non-Malay businesses?

Chinese and Indian business associations comment on the Bumiputera Manufacturers and Service Industry Association's request for RM25 million.
PETALING JAYA: Chinese and Indian businessmen are wagging their tongues over a Malay business organisation’s offer of votes to Barisan Nasional in return for capital grants.
They wonder how the government would react if a non-bumiputera organisation were audacious enough to offer a similar deal. They note that there has been no report of the government accepting or rejecting the offer from the Bumiputera Manufacturers and Service Industry Association, made in a speech last Thursday by its president, Abdul Rahim Abu Bakar.
“Of course we wish that the government would provide support to Small and Medium Enterprises (SMEs) and Small and Medium Industries (SMIs) without regarding issues like race,” said Leong Kai Hin, who sits in the national council of the Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry of Malaysia (ACCCIM), which represents close to 30,000 businessmen.

Semua ahli PAS wajib hadir Ijtimak PiIihanray​a dan Munajat Perdana

Mesyuarat PAS Pusat yang diadakan pada 13 Mei yang lalu telah membuat keputusan menangguh Muktamar yang dijadualkan awal Jun dan menggantikannya dengan Ijtimak Pilihanraya dan Munajat Perdana yang akan diadakan pada 1 Jun 2012 di Stadium Darul Aman, Alor Star, Kedah.

Seluruh kepimpinan parti perlu membuat persiapan awal bagi memastikan matlamat himpunan lebih 100,000 ini mencapai kejayaan.  Setiap ahli perlu mengambil inisiatif sendiri untuk hadir dalam himpunan perdana ini.

Ijtimak bermula dengan satu taklimat tertutup kepimpinan tertinggi parti seluruh negara dan ahli yang berhormat bersama Presiden bermula jam 10 pagi di kompleks PAS negeri.

Datuk Fauzi ingin menyumbang dalam Islam


KUALA LUMPUR: Rasa bertanggungjawab untuk sama-sama menyumbang dalam Islam, membuka hati bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Fauzi Shaari menyertai PAS.

Percaya PAS sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam, tindakannya menyertai parti itu secara rasmi semalam, bukan petanda beliau baru 'sedar'.

"Ketika saya berkhidmat dalam PDRM, saya sudah meneliti senario politik negara. Saya berhubungan dengan semua pihak, cuma saya belum menjadi ahli kepada mana-mana parti politik," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Mengakui selalu mengikuti perkembangan PAS ketika masih berkhidmat di PDRM, Fauzi berkata tindakan beliau menyertai PAS melangkaui kepentingan dan keselesaan yang dinikmatinya kini.

Melumpuhkan PAS atau Umno yang terhapus?


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menganggap pandangan Datuk Zainuddin Maidin atau Zam supaya PAS dilumpuh dan dimusnahkan sebagai melucukan.
“Bagi DPPM, kenyataan Zam tidak berpijak di bumi nyata serta mengenepikan realiti.

“Beliau seakan dikejar bayang-bayang hitam yang menghantui beliau dan merasa gelisah dengan kebangkitan rakyat yang mahu bersama PAS dan menolak Umno secara terang-terangan,” kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar).

Katanya, dalam keadaan sokongan kepada PAS semakin meningkat apabila berbondong-bondong pemimpin masyarakat, bekas pegawai tinggi kerajaan, pemimpin Umno, selebriti dan artis ternama menyertai PAS, beliau pula berpandangan sebaliknya.

Skim Pemilikan Kediaman Persendirian (Versi MELAYU)

It's Goverment That Is Immoral!

Tidak timbul isu muzakarah dengan Umno - Presiden PAS

PAS: Tiada muzakarah dengan Umno

Dato Fauzi Shaari serah borang PAS - 20.5.12

Datuk Hj Fauzi Shaari di Ulu Sepetang, Batu Kurau - 20.5.12 (Part 1)

Suhakam to probe Bersih 3.0 for police violence

A Bersih demonstrator is surrounded by police officers near Dataran Merdeka, in Kuala Lumpur April 28, 2012. — Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, May 21 — The Malaysian Human Rights Commission (Suhakam) has agreed to conduct a public inquiry into the Bersih 3.0 rally, saying today it could “no longer wait” for Putrajaya’s independent panel to release its terms of reference. The commission, in a brief statement here, added that its decision to conduct the inquiry was made “upon serious consideration”, following its receipt of numerous accusations that excessive police force had been used against civilians during the April 28 event.

Muzakarah: Kenapa tolak Islam?

ika kamu berselisih faham dalam sesuatu perkara maka kembalilah kepada Allah dan Rasul, petikan Surah An-Nisaa':59.
“Tukar kebangsaan dengan Islam”, nasihat Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Aziz kepada golongan ultra Melayu-Umno sebagai syarat utama untuk bermuzakarah.
Kata Menteri Besar Kelantan itu, kalau Umno nak bersatu (dengan PAS), tukar dasar kebangsaan dia, bubuh (letak) Islam. Bukan buat keputusan secara berseorangan, tetapi perlu buat secara rasmi bahawa Umno tukar dasar kebangsaan kepada Islam.
Beliau menyarankan demikian apabila isu muzakarah di kalangan orang-orang Melayu dibangkitkan semula oleh orang-orang Melayu dalam parti perkauman itu yang berusaha mencari jalan untuk menyambung tali hayat mereka pasca pilihan raya umum ke13.

Demo di rumah Ambiga: Penganjur lelong petak penjaja

Perbincangan dengan NGO, bukan muzakarah Umno


KUALA LUMPUR, 21 Mei: PAS hari ini menjelaskan bahawa parti itu bersedia mengadakan perbincangan dengan badan bukan kerajaan (NGO) berhubung salah faham mengenai Islam, bukan muzakarah dengan Umno.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata demikian sebagai membetulkan salah lapor media pro kerajaan yang mengatakan PAS bersedia mengadakan muzakarah dengan Umno.

"Masa itu saya nyatakan perbincangan deng an NGO yang menuduh PAS menyeleweng dari dasar dan matlamat Islam.

"Perkataan muzakarah mungkin disebut pada masa itu tetapi muzakarah terjemahannya perbincangan, penjelasan tapi disalah tafsir PAS nak muzakarah dengan Umno. Itu tak timbul," kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Ambiga: Kempen BERSIH tetap diteruskan

Pengerusi bersama BERSIH Datuk S Ambiga berkata program penerangan untuk mendidik pengundi akan diteruskan walau selepas menerima ancaman seperti yang berlaku di Melaka pada Sabtu lalu.

Beliau menjadi sasaran dalam insiden serangan tersebut, namun kempen BERSIH akan diteruskan, katanya ketika dihubungi hari ini.

Ambiga berkata beliau diberitahu supaya mengelakkan daripada menghadiri acara di Merlimau itu, memandangkan beberapa laporan polis dibuat oleh kumpulan yang membantah kehadirannya.

Menuju ke Putrajaya hanya mimpi kosong?

Sudah tiga minggu perhimpunan BERSIH 3.0 berlalu, sebuah perhimpunan yang menuntut agar Pilihanraya Umum dijalankan dengan bersih dan telus.  Ketakutan pemerintah dengan kebangkitan hampir 300 ribu rakyat memenuhi jalan-jalan dan lorong di ibu kota daripada diketahui umum khususnya pengundi atas pagar segera ditangkis dengan mengalih isu kepada keganasan demonstran yang mencetuskan ketegangan awam.  Media dan segala jentera digunakan bagi menggambarkan betapa jahatnya perhimpunan ini yang kemudiannya dikaitkan pula semua ini adalah agenda rakus Pakatan Rakyat.

100 peneroka Kesedar Chalil isytihar keluar Umno


GUA MUSANG: Impian Umno mahu menawan Kelantan semakin tergugat apabila 100 lagi ahli dan penyokong parti itu mengisytiharkan keluar parti dan menyertai PAS.

Malam tadi seramai 100 bekas ahli dan penyokong Umno di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar Chalil dekat sini menyerah borang menyertai PAS yang diketuai bekas anggota jawatankuasa Umno Cawangan Chalil, Mat Ali Ibrahim, 62.

Mat Ali yang menyertai RKT Chalil pada 1983 mewakili rakan-rakan menyerah borang kepada Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah.

32 anggota polis serbu rumah Chegu Bard serah waran hadir mahkamah esok

SEREMBAN 21 Mei: Ketua Cabang KEADILAN Rembau, Badrul Hisham Shaharin memberitahu, sebanyak tujuh kenderaan polis dengan lebih kurang 32 anggota menyerbu ke rumahnya dekat sini kira-kira 30 minit lalu.
Menurut kiriman twitter beliau, anggota terbabit kemudian menyerahkan waran meminta beliau hadir ke Mahkamah Jalan Duta esok pada jam 9.00 pagi.
“7 buah kenderaan polis tiba dengan lebih kurang 32 anggota ke rumah, serah ‘waran’ esok akan dihadapkan ke Mahkamah Jalan Duta 9 pagi,” katanya yang lebih dikenali Chegu Bard.

Sebelum muzakarah, bersih p'raya dahulu - Presiden PAS


 
(Datuk Fauzi menyerahkan borang menyertai PAS kepada Abdul Hadi)

TAIPING: Umno perlu tunjukkan komitmen dan keikhlasan dalam merealisasikan pilihan raya yang  bersih dan adil sebelum bermuzakarah dengan PAS.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang berkata, muzakarah tiada makna jika pilihan raya di negara ini kotor dan belum dipulihkan.

Pas anjur Ijtimak Pilihan Raya ganti muktamar

SHAH ALAM - Pas yang memutuskan untuk  menangguhkan muktamar tahunan akan mengadakan Ijtimak Pilihan Raya dan Munajat Perdana di Stadium Darul Aman, Alor Star, 1 Jun ini.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ijtimak bermula dengan satu taklimat tertutup kepimpinan tertinggi parti seluruh negara dan wakil rakyat-wakil rakyat bersama Presiden bermula jam 10 pagi di Kompleks PAS negeri.

SMM mahu letak calon PRU13


MENJELANG PRU 13 - PARLIMEN SHAH ALAM - Dilihat sebagai perkembangan terbaru dalam arena politik tempatan, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), pergerakan tidak formal pelajar institut pengajian tinggi, memutuskan untuk meletakkan wakil mereka dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Pendirian itu diputuskan dalam sesi pemukiman dua hari pergerakan mahasiswa itu yang berakhir semalam.

Setiausaha SMM, Haziq Abdul Aziz berkata, pihaknya akan menurunkan wakil mereka sama ada sebagai calon Bebas ataupun bertanding atas tiket mana-mana parti komponen Pakatan Rakyat (PR).

Najib semakin lemah selepas ulang tahun Umno, manakala pengaruh Dr M meningkat

Najib semakin lemah selepas ulang tahun Umno, manakala pengaruh Dr M meningkatkanSekarang Umno sudah sedar bahawa ia telah menjadikan dirinya tidak popular akibat mengguna pakai nasihat presidennya, Perdana Menteri Najib Razak yang telah memilih untuk memberi perhatian pada dirinya dan bukan parti.
Rasional yang digunakan oleh Najib yang berusia 58 tahun kepada Umno dan BN yang diketuainya adalah bahawa Umno dan BN sudah menjadi jenama yang tidak baik dan satu-satunya cara untuk memenangi undi adalah untuk membina personalitinya. Namun, cara ini ternyata telah gagal.
Baru-baru ini, pada sambutan Ulangtahun ke 66 Umno di stadium Bukit Jalil, Najib telah membelanjakan wang yang agak banyak untuk menarik semua ahli dari seluruh Malaysia. Namun, dia masih gagal untuk memenuhkan walau separuh dari stadium yang boleh menampung sehingga 100,000 orang manusia. Ini sangat berbeza daripada perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April yang mampu menarik seramai 250,000 orang rakyat Malaysia dari segenap lapisan masyarakat walaupun tiada insentif seperti duit mahupun kenderaan percuma diberikan, sejumlah 250,000 orang rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat memenuhi kawasan Dataran Merdeka untuk menggesa Najib membersihkan proses pilihanraya yang meragukan.

PR umum calon PRU13 bulan depan


Azmin (tengah) bersama wakil PKR Selangor selepas pelancaran SISMEP3.0
Azmin (tengah) bersama wakil PKR Selangor selepas pelancaran SISMEP3.0 dan
penyerahan Bahan Kempen PRU13 yang mengandungi pelbagai maklumat
berkaitan pilihan raya.
PETALING JAYA - Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menjangkakan Pakatan Rakyat (PR) bakal mengumumkan pengagihan kerusi dan calon yang bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) awal bulan depan.

Menurutnya, PR akan menampilkan ramai muka baru dalam kalangan anak muda, namun calon yang mempunyai pimpinan akar umbi tidak diketepikan.

Kenyataan merapu, Rahim Noor lagi baik diam! – Saifuddin

KUALA LUMPUR 21 Mei: Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menyarankan bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Rahim Noor berdiam diri daripada terus mengeluarkan kenyataan merapu.
Beliau berkata, Rahim tidak berpijak di dunia nyata dengan mengatakan Pakatan Rakyat menggunakan ‘pertumpahan darah’ semasa Bersih 3.0 untuk menawan Putrajaya.
“Kenyataan Rahim paling mengarut dan tak masuk akal. Dalam pilihan raya sebelum ini menyaksikan kita banyak mengalami kekalahan demi kekalahan.
“Apabila kemenangan semakin hampir, timbul dakwaan kononnya Pakatan Rakyat mahu merampas kuasa,” katanya dihubungi Keadilan Daily.
Dalam wawancara dengan akhbar Berita Minggu 20 Mei lalu, Rahim menuduh Pakatan Rakyat menggunakan ‘pertumpahan darah’ semasa Bersih 3.0 kononnya kerana tidak yakin menawan Putrajaya.
Beliau juga menuduh NGO yang terlibat dalam Bersih kini berubah menjadi gerakan massa ‘ala-Marxist’ – berniat membangkit kemarahan rakyat dan mengguling kerajaan.

There must be HOPE

There must be HOPEJust checked my twitter, an MP is following me, one whom I don’t think I care for. I wonder if I scare easily? Hmmm…
I would like to think I’m non-partisan. I’ll just call a spade a spade, like what my father-in-law told someone ages ago. God knows, truth needs to prevail during such trying times when there’s much more out there than meets the eye.
I’m going to be 52 by the end of this year. It’s about time to age gracefully. I hope to age somewhat like Md Kian Sit Har, the septuagenarian Malacca MCA Wanita Chief. She insists that the party must stand up against any BN wrongdoing. By bravely taking part in Bersih 3.0 in Malacca, she saw how many were united in wanting fair and free elections. She was also taken aback by the youthful participation. She gave a very honest, candid and realistic take on what Bersih was all about.

Nik Aziz: Jangan ragui niat saya


Nik Abdul Aziz Nik Mat KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta mana-mana pihak yang mempertikaikan beliau agar tidak meragui keikhlasannya mahu bermuzakarah dengan sesiapa sahaja termasuk Umno.

Bagi tujuan itu, beliau menegaskan, tidak perlu ada pihak yang mempertikaikan Pas meletakkan syarat-syarat tertentu dalam mengadakan muzakarah.

"Setiap perjumpaan mesti ada syarat, nak kahwin  pun ada syarat, mana boleh muzakarah tak ada syarat," kata beliau di sini, hari ini.

Kembalikan isu sebenar Bersih yang dipesongkan!


Ahmad Lutfi Othman,
Umum sedia maklum kepentingan dan fungsi media massa dalam pilihan raya, apatah lagi bagi aktivis politik. PAS selepas beralih di bawah era kepimpinan ulamak, dan buat kali pertama menghadapi pilihan raya umum, tahun 1986, mendapat pengajaran cukup bermakna apabila difitnah dan ditohmah media dengan dahsyat sekali.

Dalam pilihan raya itu, PAS hanya memperolehi satu kerusi Parlimen di Pengkalan Chepa, Kelantan. Di muktamar tahunan parti, di Rusila, pada 1987, suasana waktu itu mendorong PAS melancarkan boikot terhadap akhbar-akhbar harian yang dikuasai Umno. Lidah rasmi, Harakah, yang baru mendapat permit turut digerakkan .

Tolak salah laku BN, kata veteran MCA

NONEKetua Wanita MCA Melaka, Kian Sit Har, yang ditegur Presiden parti itu, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kerana menghadiri perhimpunan BERSIH 3.0 di Melaka pada 28 April lalu, bertegas bahawa parti itu mesti bangun menentang sebarang salah laku BN.

"Pada masa ini, kita tidak boleh bersikap neutral. Kita perlu membuat pilihan antara yang benar dan yang salah.

"Parti mungkin ada pendiriannya sendiri, tetapi kita mesti memihak
kepada keadilan. Kita tidak boleh mengikut secara membuta tuli jika BN atau MCA melakukan sesuatu yang salah.

Pru 13 : Ibrahim Ali akan pertahankan kerusi Pasir Mas

KUALA LUMPUR, 21 Mei — Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali mengesahkan akan mempertahankan kerusinnya di parlimen berkenaan dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang yang dijangka berlaku tidak lama lagi.
Dipetik Sinar Harian Online, Ibrahim (gambar) yang juga Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) itu berkata, masih lagi terdapatnya sokongan daripada masyarakat di sana supaya beliau mempertahankan kerusinya itu.
“Ada permintaan supaya saya mempertahankan kerusi Pasir Mas. Insya-Allah kalau panjang umur saya akan bertanding di situ pada PRU13 ini,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Makan Malam Ulang Tahun Keempat pertubuhan Jaringan Gerak Usaha Pasir Mas (Jaguh) di sini, malam tadi.

Demo di rumah Ambiga: Penganjur lelong petak penjaja

Penganjur demonstrasi 24 dan 25 Mei di hadapan kediaman Datuk S Ambiga akan melelong tapak perniagaan di lorong tersebut bermula pada harga RM2,000.

NONEPengerusi Majlis Bertindak Peniaga-peniaga Kuala Lumpur Datuk Jamal Md Yunus berkata lelongan itu untuk menampung kos mereka untuk menganjurkan demonstrasi berkenaan.
Katanya, mereka juga akan memohon kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk demonstrasi dengan membuka gerai tersebut.
Kataya lagi, mereka akan tetap meneruskannya tindakan demonstrasi di hadapan kediaman pengerusi bersama BERSIH itu walau tanpa kebenaran DBKL.
Jamal berkata, mereka akan bertindak demikian memandangkan BERSIH tetap mengadakan perhimpunan pada 28 April walau tanpa kebenaran pihak berkuasa.

Baju Bersih 3.0 koyak disentap siak dalam masjid

NILAI: Berang dengan tindakan seorang jemaah yang memakai baju Bersih 3.0, seorang siak di sebuah masjid di Kampung Jijan di sini didakwa bertindak menyentap baju pemuda tersebut hingga koyak.

Kejadian berlaku malam tadi ketika pemuda terbabit sedang bersalam-salaman dengan jemaah lain sejurus selesai solat Maghrib berjemaah di Masjid Saidina Abu Bakar di sini.