Selasa, 1 Mei 2012

Akhirnya… Polis Cemarkan Himpunan BERSIH 3.0


KOMENTAR  Dianggarkan lebih 300,000 rakyat pelbagai kaum membanjiri ibu negara ketika Himpunan BERSIH 3.0 yang berlangsung pada Sabtu lalu.
Angka tersebut merupakan satu sejarah melibatkan kebangkitan rakyat terbesar di negara ini melampaui era reformasi pada penghujung tahun 1990 an lalu..
Walaupun pihak polis memaklumkan 58 pintu masuk ke ibu negara telah ditutup kepada semua jenis kenderaan sejak awal pagi. Begitu juga dengan pelbagai ugutan dan amaran oleh pihak polis, pemimpin Umno-BN serta media perdana namun tidak menghalang penyertaan rakyat untuk berhimpun secara aman.
Ramai yang datang membawa keluarga dan anak-anak kerana menyedari himpunan tersebut dijanjikan keamanan tanpa sebarang rusuhan dan provokasi.
Himpunan tersebut ibarat sebuah pesta untuk menyatakan hasrat dihati dan memprotes ketidakadilan dan penipuan yang menimpa rakyat negara ini.

Today in History for May 1st

Ucapan Menteri Besar Selangor Sempena Hari Pekerja 2012

HUKUM Makan KETAM Nipah - Ustaz Azhar Idrus

PEMIMPIN Bersalam Dengan PEREMPUAN - Ustaz Azhar Idrus

Baca AL Quran 30 JUZUK Di KUBUR - Ustaz Azhar Idrus

UMPAT Tapi Tak Sebut NAMA - Ustaz Azhar Idrus

DOA Selamat Untuk Bukan ISLAM - Ustaz Azhar Idrus

Bar mulls civil action against brutality

Kena Labi Dengan Polis | BERSIH 3.0

Bar council: Police brutality worst in Bersih 3.0

Bar council: Police brutality worst in Bersih 3.0

Penang Padang Kota Lama Bersih 3 0 Part 2-2

Tuntutan di Hari Buruh: Gaji minimum RM1,500

Polis Kacau Orang Makan di Restoran | BERSIH 3.0

BERS✔H 3.0:KEKEJAMAN POLIS DI masjid INDIA

Penang Padang Kota Lama Bersih 3.0-Part 1-2

Bersih3 Msians walk for free and fair elections

Hari Mei Satu: Hari Kuasa Pekerja

Tahun ini, Hari Mei Satu disambut dalam satu suasana politik yang amat menarik di Malaysia.  Kita berada di persimpangan jalan di mana kebangkitan kuasa rakyat telah menggegarkan pemerintahan UMNO-BN yang penuh dengan kepincangan dan korupsi.

Tiga hari sebelum Hari Mei Satu, himpunan raksasa BERSIH 3.0 pada 28 April 2012 telah mencipta sejarahnya tersendiri dengan rekod kehadiran 200,000 rakyat turun ke jalanraya menuntut demokrasi dan menentang penyelewangan pemerintah.  Pada masa yang sama, kita juga menyaksikan kebangkitan anak muda dalam perjuangan menuntut pendidikan percuma dan juga gerakan Occupy Dataran yang cuba menuntut kembali ruang demokrasi rakyat.

NFC tidak menghormati undang-undang dan mengkhianati amanah rakyat - Rafizi

NFC tidak menghormati undang-undang dan mengkhianati amanah rakyat - RafiziSaya sedia maklum bahawa keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil sedang berusaha untuk menyabitkan saya dengan tuduhan melanggar Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA) di samping tindakan saman yang telah dibuat setakat ini.
Saya menghormati hak mereka membuat laporan sekiranya dirasakan ada peruntukan undang-undang yang telah dilanggar. Saya sedia bekerjasama jika ada siasatan demi menjamin proses undang-undang berjalan dengan sebaiknya.
Malangnya, sementara Dato’ Seri Salleh Ismail dan keluarganya begitu tegas dalam soal Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA), keadaannya cukup berlainan apabila mereka sendiri dilihat tidak menghormati undang-undang dan mengkhianati amanah rakyat. Sehingga hari ini, mereka masih terus menggunakan dana rakyat sewenang-wenangnya. Mereka juga belum menyerahkan mana-mana harta mewah yang telah dibuktikan dibeli atau disyaki dibeli menggunakan dana RM250 juta yang sepatutnya digunakan bagi tujuan lain.

It's NOT over, y'hear me: Bersih 3.0 is NOT just a protest!

It's NOT over, y'hear me: Bersih 3.0 is NOT just a protest!Pat Lu and my fellow pahlawans arrived as early as 9am on April 28th, they stayed with colleagues of WAO and Abimga at Pasar Seni. Because I only landed in Kuala Lumpur the night before and was suffering from a slight vertigo from pressure change during flight; I only got into Pasar Seni at about 2.15pm.
The journey on the LRT into the city center was a breeze, the trains were light in passenger traffic and many young people in yellow were taking the same train from the Paramount Garden station where I boarded the train. I found that this time around, people are very comfortable wearing yellow; be it the official Bersih 3.0 T-Shirt or any tinge of yellow they can put on.

Occupy Dataran berkhemah lagi, DBKL buat rampasan

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pagi ini bertindak merampas barangan dan khemah yang didirikan aktivis Occupy Dataran di hadapan bangunan Majlis Peguam di Kuala Lumpur.

Seorang aktivis berkenaan Lew Pik-Svonn berkata, pegawai DBKL tiba sekitar jam 10.20 pagi dan merampas satu-satunya khemah mereka di tapak itu.

NONEBarangan seperti beg tidur, tikar, poster, dan alat kelengkapan diri yang diletakkan di dalam khemah berkenaan turut dirampas, katanya.

Lew berkata DBKL bertindak demikian sebaik sahaja mereka beredar dari tapak khemah untuk menyertai perarakan Hari Buruh di tapak letak kereta Pasar Seni pagi ini.

"Kami berpesan kepada pengawal keselamatan Majlis Peguam agar segera maklumkan kami jika ada apa-apa yang mencurigakan berlaku di tapak khemah.

"Beliau kemudian didatangi pegawai DBKL yang bertanya ke mana kami pergi. (Jadi) kami rasa kami memang diperhatikan.

Police brutality far worse this time around

Bar Council chief, Lim Chee Wee, says cops use of excessive force and the sheer brutality display was far worse than last year, during the Bersih 2.0 rally.
KUALA LUMPUR: The police force failed to adhere to best international practices when handling the Bersih 3.0 rally on Saturday, said the Bar Council.
Council president Lim Chee Wee said that the use of excessive force and the sheer brutality of the police were far worse than last year, during the Bersih 2.0 rally.
“The police must exercise restraint and act in proportion to the seriousness of the offence,” said Lim.
Lim referred to the five stages used by the New York Police Department which was also recommended by Suhakam.
They five stages are: Verbal persuasion, Unarmed physical force, Force using non-lethal weapons, Force using impact weapons, and Deadly force.

A fine job, a fine mess

Fooling the rakyat is a trick the BN can no longer use, no thanks to its foolishness in abusing the powers of the police.
Prime Minister Najib Tun Razak has lauded the police for doing a fine job in handling last Saturday’s Bersih 3.0 rally. What really is the premier pleased about: the manner in which the police abused the protesters or the federal government’s pathetic attempt at discrediting the rally?
Either way, the premier, who also helms Barisan Nasional, the country’s federal ruling political force, is not going to win the rakyat’s mandate; sabotaging the April 28 protest speaks of BN’s desperation in painting the opposition coalition of Pakatan Rakyat in a bad light.
The Bersih 3.0 protest will go down in history as the day when BN played villian in bringing in “trouble-makers” to turn the protest into a chaotic affair. Let it be said that BN’s role in the April 28 incident is not going down well with the true defenders of this nation.

Pak Samad rakam kehampaan dalam puisi

Pengerusi bersama BERSIH, Datuk A Samad Said sekadar mampu menyatakan kekecewaannya melalui bait puisi kerana dihalang polis daripada melalui satu jalan ketika perhimpunan Sabtu lalu.
Dalam tulisannya di Facebook, beliau juga hampa kerana tidak dibenarkan melalui jalan tersebut untuk pergi menunaikan solat Zohor di Masjid Negara.
Pada ketika itu, beliau hanya mampu duduk di atas sebuah jambatan pejalan kaki dan tidak menyertai peserta lain di Dataran Merdeka kerana polis membuat sekatan di jambatan yang menghubungkan stesen LRT Pasar Seni dan Dayabumi.
Berikut gambaran sikapnya:

PAS Mahu Suhakam Siasat Keganasan Polis

Pakatan Rakyat mnyokong saranan dibuat Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya satu jawatankuasa ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan wujudnya provokasi polis hingga tercetusnya tindakan ganas pihak berkuasa itu terhadap peserta yang menyertai perhimpunan Bersih 3.0 di Kuala Lumpur pada Sabtu lalu.
Saranan tersebut dibuat Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berhubung penubuhan jawatankuasa tersebut apabila berlaku insiden tidak diingini melibatkan peserta Bersih 3.0 dengan pihak polis dalam usaha mereka melepasi halangan untuk memasuki kawasan Dataran Merdeka.
Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi TVSelangor berkata pihaknya bersetuju dengan cadangan dibuat jawatankuasa BERSIH supaya siasatan secara menyeluruh dapat dilakukan oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

Bersih 3.0 : Timbakan ketua cabang PKR Rasah direman

Naib presiden PKR N Surendran berkata seorang ketua cabang parti itu di Negeri Sembilan ditahan polis dalam satu operasi tengah malam tadi, dipercayai berhubung perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April.

Surendran berkata, timbalan ketua cabang PKR Rasah, R Thangam itu ditahan di kediaman lelaki berkenaan di Seremban.

BBC selar siaran liputan Bersih 3.0 ditapis

KUALA LUMPUR, May 1 —  British Broadcasting Corporation (BBC) menyelar tindakan penapisan Malaysia berhubung liputan mereka sewaktu Bersih 3.0 Sabtu lalu apabila liputan mereka dikeluarkan daripada laporan Astro.
“Ketika minggu Hari Keamanan Media Dunia, adalah bagus sekiranya kebebasan dan berita yang tidak berat sebelah dipaparkan.
“Kami menyelar terhadap sebarang tindakan menghalang berita yang dipercayai yang kami siarkan seluruh dunia termasuk rakan penyiaran,” kata wakil BBC melalui emel kepada  The Malaysian Insider.
Syarikat penyiaran British itu menambah, mereka membuat “permohonan segera” kepada Astro agar memberikan sebab mengapa menapis siaran dua minit terhadap protes ganas tersebut.
“BBC meminta penjelasan segera kepada Astro untuk mengemukakan alasan mereka.

Bersih 3.0: PRU13 mungkin dianjak lagi

SEMUA dugaan mengira PRU13 akan berlangsung dalam masa sebulan setengah ini - antara Mei dan Jun jika dilihat tandanya begitu banyak.


Report antarabangsa menyebut rating  Najib untuk memenanginya begitu tinggi dibandingkan dengan masa sebelumnya, lalu bendera Dacing mula dipasang di sana sini.

Tetapi agensi berita antarabangsa mendapati rating Najib jatuh balik berikut dengan reaksi kerajaan dan polis terhadap unjuk rasa Bersih 3.0 Duduk Bantah yang mendapat sokongan rakyat luar biasa pada petang 28 April lalu.

Majlis Peguam: Tindakan polis 'sangat buruk'

NONEPresiden Majlis Peguam Lim Chee Wee berkata tindakan pihak polis ke atas peserta perhimpunan BERSIH 3.0 diperhatikan "lebih ganas" berbanding ketika menangani perhimpunan sebelum ini.
Perkara itu merupakan antara yang dimuatkan dalam laporan awal badan itu, berdasarkan pemerhatian ke atas perjalanan perhimpunan tersebut.
Laporan awal itu disusun daripada laporan oleh seramai 78 orang sukarelawannya yang membuat pemerhatian di enam lokasi semasa perhimpunan tersebut.
"Pemerhati kami menyaksikan lebih banyak keganasan polis (tahun ini), lebih banyak penggunaan meriam air dan gas pemedih mata sesuka hati, dan lebih banyak kepungan terhadap peserta himpunan," katanya dalam satu sidang media hari ini.

Gaji minimum RM900 tak relevan – Fuziah

KUALA LUMPUR 1 Mei: Gaji minimum kebangsaan bagi sektor swasta RM900 sebulan yang diumumkan kerajaan tidak memadai jika mengambil kira peningkatan kos sara hidup masa kini.
Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh berkata, kadar paling relevan adalah RM1,100 seperti dicadangkan Pakatan Rakyat.
“RM900 memang tak cukup. Kita dah buat kira-kira, kadar paling ideal adalah RM1,100. Jumlah ini dipersetujui oleh semua pihak. Ia tidak terlalu membebankan majikan dan cukup untuk menampung kos sara hidup pekerja,” katanya dihubungi Keadilan Daily hari ini.
Beliau mengulas respon terhadap pengumuman gaji minimum oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sempena sambutan Hari Pekerja.
Kadar gaji minimum itu RM900 sebulan atau RM4.33 sejam bagi Semenanjung, manakala Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan RM800 atau RM3.85 sejam.

Dr Dzulkefly: Gaji Minimum, “Too Late Too Few”

SHAH ALAM, 1 MEI : Pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung pelaksanaan gaji minimum pada kadar RM900 untuk semua sektor pekerja di negara ini kecuali perkhidmatan domestik dilihat tidak ubah seperi melepaskan batuk di tangga.
Sambil menyifatkan keputusan itu tidak munasabah, MP Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad turut mempersoalkan kesungguhan kerajaan pusat untuk membantu rakyat seperti yang diuar-uarkan dalam program transformasi negara.
Dr Dzulkefly berkata, penyelarasan gaji minimum itu tidak mencapai sasaran atau hasrat kesatuan sekerja walaupun kerajaan pusat dilihat cuba memenuhi permintaan mereka.
“Ini perkara yang cukup mengecewakan. Baguslah ada gaji minima, tetapi ia diibaratkan seperti “too late too few”. Sudahlah lambat, jumlahnya pun terlalu sedikit.
Kita bukan tidak mahu berterima kasih, tetapi isunya apakah gaji itu munasabah untuk mengizinkan rakyat hidup secara bermaruah tanpa perlu mencari kerja sampingan?
Kita sangat kecewa dengan angka itu kerana setelah 50 tahun menunggu, akhirnya keputusan yang dibuat itu macam acuh tak acuh sahaja,” katanya.
Tambahnya, situasi ini jelas berbeza daripada keputusan Pakatan Rakyat yang mengumumkan sejumlah RM1,100 sebagai gaji minima jika berjaya mentadbir negara satu hari nanti.

Bersih 3.0: Apa arahan Hisham kepada media


KUALA LUMPUR, 1 Mei: Naib Presiden PKR, N Surendran (gambar) meminta Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein mendedahkan dalam masa 24 jam butir-butir lengkap arahan yang diberikan kepada editor media pada 27 April berhubung Bersih 3.0.


Beliau menyatakan demikian sebagai merujuk kepada perhimpunan Bersih 3.0 dan keganasan pihak polis terhadap wartawan.

“Kami telah mendedahkan bukti bahawa arahan untuk mengganggu, menghalang dan menahan wartawan yang melaporkan tentang perhimpunan Bersih 3.0 datang dari peringkat tertinggi Kementerian Dalam Negeri,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, pada 27 April, Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein Onn telah mengarahkan kesemua ketua editor akhbar-akhbar utama untuk datang bertemu beliau.

Dr Mariah: Keganasan Polis Meningkatkan Kebencian Rakyat

SHAH ALAM, 1 MEI : Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud kesal dengan tindakan ganas polis yang dilaporkan menyerang dan mengkasari peserta BERSIH 3.0 terutama wanita dalam perhimpuan di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Dr Siti Mariah yang juga Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat Pas Pusat berkata keganasan pihak polis akan meningkatkan kebencian selain menghapuskan keyakinan rakyat terhadap institusi yang diamanahkan untuk menjaga keamanan negara.

Bersih 3.0: NUJ mahu panel bebas siasat polis serang media


Bersih 3.0: NUJ mahu panel bebas siasat polis serang media
Kesatuan Kebangsaan Wartawan Semenanjung Malaysia (NUJ)
KUALA LUMPUR - Kesatuan Kebangsaan Wartawan Semenanjung Malaysia (NUJ) meminta kerajaan supaya menubuhkan satu jawatankuasa bebas bagi menyiasat insiden serangan yang didakwa melibatkan anggota polis terhadap wartawan dalam perhimpunan yang dianjurkan oleh badan bukan kerajaan (NGO) dan disokong pembangkang Sabtu lepas.

Rafizi: Saya rela didakwa, hormati hak NFCorp


Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli
Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli
SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli menuduh NFCorporation (NFCorp), yang mengambil langkah susulan dengan membuat laporan polis dan Bank Negara, tidak menghormati undang-undang dan mengkhianati amanah rakyat dan rela didakwa.

Police arrest PKR's Thanggam in bid to pin Bersih blame on Azmin and Anwar

Police arrest PKR's Thanggam in bid to pin Bersih blame on Azmin and AnwarIt looks like Umno is finalizing its trap to nail Opposition Leader Anwar Ibrahim and his deputy Azmin Ali for the enormously successful Bersih 3.0 rally for free and fair elections.
PKR Rasah division leader Thanggam Raju, who is now in the police lockup at the Balai Polis Jinjang, is due to be remanded. No details are available yet.
Thanggam is the 'Indian man' that Umno bloggers have accused of opening the barricade gates after receiving instructions from Azmin and Anwar.
"They are linking him with the breaking of the barricade and using him to get to Azmin," PKR vice president N Surendran told Malaysia Chronicle.
"Thanggam's arrest is a propaganda move by the BN to portray Pakatan Rakyat as the agressors at the Bersih 3.0 rally. I expect they may be more such unlawful propaganda arrests.

Serang wartawan: Najib perlu bertanggungjawab – KEADILAN

N Surendran, Chua Jui Meng melawat wartawan The Sun, Radzi Abdul Razak yang dipukul polis. Turut serta, Latheefa Koya.
KUALA LUMPUR 1 Mei: Naib Presiden KEADIILAN, N Surendran berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak perlu bertanggungjawab terhadap serangan polis ke atas wartawan ketika himpunan Bersih 3.0.
“Serangan yang diselaras sebegitu dan juga serangan yang dialami tidak mungkin dijalankan tanpa arahan daripada pemimpin polis dan Menteri Dalam Negeri.
“Kami (KEADILAN) menuntut supaya Najib mengeluarkan jaminan segera bahawa kerajaan BN akan menghormati kebebasan media dan menghentikan segala campur tangan dengan media yang menjalankan tugas mereka.

Rakyat boleh dibelasah kerana mahu jaga Dataran?


Perhimpunan Duduk Bantah – Bersih 3.0 ternyata telah berjaya mencapai matlamatnya. Mesej dan tuntutan yang mahukan pilihanraya yang bersih dan adil telah disampaikan dengan jelas dengan berkumpulnya lebih 250,000 orang penyokong pada 28 April 2012 yang lalu. Rakyat telah berkumpul di tempat-tempat yang telah ditentukan oleh pihak penganjur. Mereka kemudiannya bergerak menuju ke Dataran Merdeka.

Pergerakan menuju ke Dataran Merdeka berjalan lancar dan dilakukan bagai sebuah pesta. Ada yang memukul gendang, ada yang bernyanyi dan ada yang membawa pelbagai kain rentang dan poster yang mempamerkan tuntutan agar pilihanraya dilaksanakan dengan besih dan adil.

Tuntutan di Hari Buruh: Gaji minimum RM1,500

NONESeramai kira-kira 700 orang menyertai perarakan di pusat bandar Kuala Lumpur hari ini dalam perhimpunan tahunan Hari Buruh dengan mesej utama – gaji minimum yang diumumkan perdana menteri semalam tidak memadai.

Kumpulan itu mendesak supaya kadar gaji minimum ditetapkan pada kadar RM1,500 – bukan hanya RM900 di semenanjung dan RM800 di Sabah dan Sarawah.

Kumpulan berpakaian merah itu berarak dalam suasaran meriah sambil memukul gendang dan melaung slogan untuk menuntut "gaji minimum RM1,500."

Umno Cipta Skrip Fitnah Untuk Lari Isu BERSIH 3.0

SHAH ALAM, 1 MEI : Umno-BN kembali dengan fitnah seks melibatkan pimpinan Pakatan Rakyat dan terbaru melibatkan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali.
Sehubungan itu, Azmin Ali hari ini membidas kenyataan dikeluarkan oleh Utusan Malaysia memetik sumber blog pro Umno-BN yang menyebarkan beberapa keping gambar beliau bersama seorang wanita di tandas.
Sebelum ini, beliau dan ahli keluarganya difitnah berkaitan isu status ibu bapa kandung terhadap anaknya disusuli dakwaan memiliki saham dan dituduh menghina Raja- Raja Melayu dan terbaru dituduh mencetuskan provokasi dalam Bersih 3.0.
” Skrip fitnah Umno-BN ini sudah berulang selama 14 tahun walaupun bukti sudah jelas nyata bahawa tuduhan mereka merupakan pembohongan semata-mata,” ujarnya dalam kenyataan medianya hari ini.

Police brutality more widespread during Bersih 3.0, says Bar Council

Bar Council president Lim Chee Wee at the briefing. — Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, May 1 — The Bar Council has blamed the police for the violence of last Saturday’s Bersih 3.0 rally, accusing the authorities of human rights violations and widespread brutality. Lim Chee Wee, who is Bar Council president, said that its monitoring team found more instances of police brutality compared to last year’s Bersih event.
A highly critical Lim said the authorities had failed to take heed of criticisms and recommendations outlined by the Malaysian Human Rights Commission (Suhakam) with regards to police conduct during Bersih’s first two rallies, and lamented on how “little has changed.”

Cedera di mata tidak halang Asrul ke Bersih 4.0


BUKIT MERTAJAM, 1 Mei: "Saya sedia ke perhimpunan Bersih 4.0 sekiranya diadakan lagi kerana yang penting ialah tuntutan dilaksanakan bukan dipermainkan," tegas Asrul Wadi Ahmad, 26, kepada Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali ketika melawat beliau di Wad Mata, Hospital Bukit Mertajam tengah hari tadi.


Beliau yang mengalami kecederaan di bahagian mata kanan akibat terkena kelongsong gas pemedih mata yang ditembak oleh pasukan keselamatan kira-kira 100 meter dari tempat berkumpul.

Katanya, tiba-tiba sahaja benda keras terkena mata dan membuatkan beliau terjatuh dan separuh pengsan.

Menurutnya, orang  ramai yang ada di situ terus mengangkatnya ke dalam masjid dan membalut luka di mata sementara menunggu dibawa  ke lokasi untuk rawatan yang disediakan oleh pasukan kesihatan serta dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

BERSIH 4.0; Pemuda Terengganu Bersedia!

Polis Lauk Demonstran | BERSIH 3.0

BBC News on Bersih 3.0 - What the government doesn't want you to know

Bersih 3.0- Victims of Police Brutality 4

Bersih 3.0- Victims of Police Brutality 3

Bersih 3.0- Victims of Police Brutality 2

Bersih 3.0: Victims of Police Brutality 1

‘I was surrounded by 30 policemen…’

June Rubis

MAY 1 — There were about 30 policemen and DBKK (Kota Kinabalu City Council) personnel surrounding us. Some of us were clad in yellow Bersih T-shirts, and all of us felt very intimidated.
Their faces were grim and silent. They were awaiting orders from the head of KK Police before making their next move.
"This is a trap," whispered my friend next to me.
Finally, the Head of Police spoke, "So we are here today to discuss the venue of the Bersih 3.0 rally. I'd like to introduce you to the representatives of DBKK, Likas Stadium and the District Officer of Penampang to talk about possible alternative venues..."
This was pre-Bersih 3.0, about a week to go before the big day.

'Apa salahnya Aziz, Wan Omar jadi ahli Umno?' Tok Ki Det

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menolak gesaan pembangkang supaya Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Yusof dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar meletakkan jawatan, kerana mereka dikatakan menjadi ahli Umno.

"Dalam kerajaan, ada juga ahli PAS, mereka tak aktif kerana kerajaan tidak benarkan mereka aktif," katanya dalam sidang media hari ini.

"Jadi apa yang salahnya dengan beberapa kakitangan kerajaan berkata mereka adalah ahli parti, tetapi mereka tak aktif?"

Beliau berkata demikian selepas melancarkan versi Melayu memoir beliau 'Doktor di Dewan: Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad'.

Dulu diganggu, kini jadi buruan penerbit


kak limah
Mazlan dan menantunya, Misyani Mat Tahir, 22, dan dua cucunya, Salwa, 3, serta Nurul Badriah, 6 bulan, di rumah anaknya di Temiang, Marang, kini lebih aman.
MARANG – Empat bulan selepas rumah usang diperbuat daripada kayu cengal dihuni keluarga Mohd Syawal Mazlan, 23, yang diganggu lembaga misteri berambut panjang di Kampung Temiang di sini, ia kembali mendapat perhatian.

Sebulan lalu, sekumpulan kru penerbitan berkampung sehari di situ untuk penggambaran dan temu bual bersama keluarga Syawal, termasuk bapanya, Mazlan Ali, 56, mengenai gangguan misteri yang dialami itu.

At Bersih rally, a convergence of angry youths and Lake Club members

KUALA LUMPUR, May 1 — At the Lake Club's Buttery cafe, the sight of nearly a dozen members in bright yellow Bersih t-shirts talking excitedly after taking part in last Saturday's rally for electoral reforms pointed to how dissatisfaction with government had penetrated one of the city's oldest stomping ground of Malaysia's conservative business and political elite
But it was the image of these conservative Malaysians - long associated with the establishment and traditionally pro-government - joining together with many younger, mostly Malay youths to converge on Dataran Merdeka that underscores the depth of frustration that prompted such a discordant group to protest for free and fair elections.
Among the tens of thousands of Bersih supporters were businessmen, corporate leaders, retirees, Barisan Nasional (BN) party members and at least one former diplomat.
And they walked toward Dataran Merdeka together with many angry, Malay youths in an unlikely combination that will be cause for concern for Datuk Seri Najib Razak as he considers when he should call elections.
Analysts suggest that frustration over the government's aloofness to calls for democratic reforms led to a surge in numbers at Saturday's Bersih rally when compared to the previous assembly on July 9 last year.
Najib announced a raft of reforms including a parliamentary committee on electoral improvements and laws to give Malaysians more freedom after tens of thousands marched for free and fair elections last year.
But despite the prime minister's assertion that he wants to make Malaysia the "world's best democracy," many of his reform bills have been labelled cosmetic and Bersih called for last week's rally saying the findings of the parliamentary select committee were disappointing.
Analysts and those who participated in Saturday's aborted sit-in at Dataran Merdeka told The Malaysian Insider they have been "given the runaround" by Najib's administration that has been trying to balance "public expectations and preserving power."
"The people feel they have no other choice. The government's public engagement is process-oriented, involving only a handful of people.
"But the vast majority feel they don't have the opportunity to speak to the government and the desire to see real change isn't met," said Ibrahim Suffian, who runs independent pollsters Merdeka Centre.
This was affirmed by Jared Koh, a 22-year-old Universiti Kebangsaan Malaysia undergraduate who said he attended the rally as "there is not much alternative" to voice out his dissatisfaction with the government which "bans everything."
James Chin, who heads social sciences at the Monash University in Sunway, pointed out that frustration over lagging reforms has conquered the sense of fear that has kept the general public in check for decades.
"The sentiment has always been there but they have always been afraid to speak up. But now they are in open defiance," he said.
Syed Muhammad Shafiq Al-Husaini, a 24-year-old student, related how he and his friends "saw a man alone beaten up by police... we chased them out."
Janette Koh, a 62-year-old retiree, also felt "the government is not serious about reforms and being there speaks louder than words."
Ibrahim noted the increase in the number of young Malays and their "energy," pointing to how "they're not willing to wait any more for promises to be fulfilled."
"I joined because I believe that our country's election system is extremely flawed and needs to be fixed," said Aisya Shurfa, 26.
Deputy Higher Education Minister Datuk Saifuddin Abdullah, who is also an Umno supreme council member, told The Malaysian Insider on Sunday the rally was noticeably more multiracial and pointed to an "angry and divided" nation.
Bersih chief Datuk Ambiga Sreenevasan said she too sensed a "palpable anger" and pointed out that "it is not easy to get the Chinese middle-class to come out and rally."
"People have been getting the runaround and are growing impatient. They feel they have no choice but to go to the streets due to the accumulated grouses," Ambiga told The Malaysian Insider.
At the Lake Club last Saturday, a young Malay waiter also joined in the excited chatter with the club members who took part in the rally.
"Last year the club was empty during the Bersih rally. This year the club is full. Lots of yellow t-shirts," he told some members as he served them drinks.

Kantoi...Gambar Polis Wanita Pakai T-Shirt Bersih Pengsan..

Apa persepsi anda terhadap polis wanita ini....

BERSIH 3.0 : LENSA - PILIHAN 2

Bersih 3.0… Kelmarin Dalam Sejarah

Protesters march down a street during a rally in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fire tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months. Picture taken April 28, 2012.
Protestors march during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim (C) speaks to the protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Malaysian police drag away a protestor during an anti-government rally in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protestors  look at an overturned car during a mass rally organized by Bersih 3.0 calling for electoral reform in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Police look at a damaged police car during a mass rally organized by Bersih 3.0 calling for electoral reform in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Bukti kezaliman polis yang merempuh rakyat jelata…cerita sebenar dengan Video yg jelas berlambak kat Youtube
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim's daughter Nurul Izzah (L) waits to address the crowd during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim (2nd R) along with his wife Wan Azizah (R) wave as they march towards the historical Merdeka Square during a mass rally organized by Bersih 3.0 calling for electoral reform in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A protestor listens to speeches by the leaders during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Anti-riot police block protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protesters man scaffolding on a building near Merdaka Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester kicks away a tear gas canister fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Police unleashed tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators who staged one of Malaysia's largest street rallies in years, demanding fair rules for national elections expected soon.
Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim (C) speaks to protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protesters take cover inside a building after Police Federal Reserve Unit (FRU) charged and fired tear gas towards protesters on a street near Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Protestors cover their noses and mouths from tear gas during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protestors challenge police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protestors take refuge after being tear gased by police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Opposition leader Anwar Ibrahim addresses protesters near Merdaka Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Protesters charge at a police vehicle as it sprays them with its water cannons in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester throws back a tear gas canister fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies they call biased ahead of national polls expected soon.
Protesters burst through the razor wire barricades outside Merdaka Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Malaysian police fired tear gas at protesters in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester throws a tear gas canister back at police in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester throws a tear gas canister back at police in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester throws a tear gas canister back at police in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester throws a tear gas canister back at police in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Protesters hold Malaysian national flag and shout at Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Malaysian riot police form a barricade to stop protesters in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Riot police spray water cannon at protesters at Independence Square in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
A protester kicks a tear gas canister back to the police during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Protesters run away from tear gas fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protestor throws back a tear gas canister towards the police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A protester, center,  is taken by a Malaysian police officer during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies they call biased ahead of national polls expected soon.
Protesters run away from tear gas fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Protesters run away from tear gas fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Police Federal Reserve Unit (FRU) spray water cannon at protesters after they breached the barbed wire perimeter around Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Hundreds of anti-government protestors march towards the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Malaysian police fired teargas and water cannon as crowds of protesters demanding electoral reforms surged into a central square in Kuala Lumpur. The rally follows one that was crushed by police last July, when 1,600 people were arrested, and marks a major test for Prime Minister Najib Razak, who has sought to portray himself as a reformer ahead of widely expected polls.
Police Federal Reserve Unit (FRU) fire tear gas towards protesters after they breached the barbed wire perimeter around Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Protesters run for cover from water cannon used by police during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months. Riot police reacted after some protesters among the crowd of at least 25,000 tried to break through barriers, in defiance of a court order banning them from entering the city's historic Merdeka Square. They fired several dozen tear gas rounds, sending the protesters scattering through nearby streets.
A protester runs amidst the tear gas and water cannon fired by the police during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Thousands of protesters who had been confronting police outside the city's historic Merdeka Square were scattered after riot police fired water cannon and then at least 10 rounds of tear gas into the crowd. The police said they had been forced to react after protesters tried to force their way through barriers and enter the square.
Protesters march down a street during a rally near Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Thousands of protesters calling for fair elections converged on Kuala Lumpur's centre on Saturday for a major demonstration that will test the Malaysian government's reformist credentials and may affect the timing of national polls. Police have shut down much of the city centre and closed off the historic Merdeka (Independence) Square with barriers and barbed wire, enforcing a court order that the protesters should not enter the symbolically important site.
Thousands of anti-government protesters gather near an intersection near the Pudu bus station, before marching on to Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months. Riot police reacted after some protesters among the crowd of at least 25,000 tried to break through barriers, in defiance of a court order banning them from entering the city's historic Merdeka Square. They fired several dozen tear gas rounds, sending the protesters scattering through nearby streets.
A protester lies on the road to stop a riot police vehicle firing water cannon from advancing during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Thousands of protesters who had been confronting police outside the city's historic Merdeka Square were scattered after riot police fired water cannon and then at least 10 rounds of tear gas into the crowd. The police said they had been forced to react after protesters tried to force their way through barriers and enter the square.
A protester throws back a tear gas canister at riot police during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Thousands of protesters who had been confronting police outside the city's historic Merdeka Square were scattered after riot police fired water cannon and then at least 10 rounds of tear gas into the crowd. The police said they had been forced to react after protesters tried to force their way through barriers and enter the square.
A protester throws back a tear gas canister at riot police during clashes in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Thousands of protesters who had been confronting police outside the city's historic Merdeka Square were scattered after riot police fired water cannon and then at least 10 rounds of tear gas into the crowd. The police said they had been forced to react after protesters tried to force their way through barriers and enter the square.