Khamis, 19 April 2012

Mob of 40 attacking students at Dataran Merdaka

Politik Mafia : 80 samseng serang, pukul mahasiswa di Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR: Sekumpulan antara 40 hingga 80 samseng berkelakuan biadap apabila menyerang perkhemahan mahasiswa di Dataran Merdeka, kira-kira jam 2.30 pagi.
Berpakaian serba hitam, samseng itu turut meroboh khemah, memukul mahasiwa dan orang ramai yang menyokong perkhemahan dengan menumpu sasaran terhadap mereka yang membawa kamera dan perakam video.
Mahasiswa dan orang ramai berkumpul menceritakan detik-detik cemas, namun semangat mereka tidak luntur.
Kejadian itu menyebabkan seorang lelaki terpaksa dihantar menaiki ambulans ke hospital manakala beberapa orang termasuk mahasiswa, ditendang, ditampar dan ditumbuk.

(Bersih 3.0 Countdown) Pak Samad: Kita Yang Bersalah Kalau Tidak Membersihkan Demokrasi Yang Kotor

PBS: Tubuh Suruhanjaya Diraja ‘sucikan’ daftar pemilih


PBS: Suruhanjaya Diraja perlu ‘suci’ daftar pemilih
KOTA KINABALU -  Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Radin Malleh berpendapat satu-satunya cara untuk mengatasi kewujudan 22,000 nama meragukan dalam daftar pemilih ialah dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja.
Oleh itu, kata beliau, Kerajaan Persekutuan perlu menubuhkan suruhanjaya berkenaan dengan segera untuk menunaikan tanggungjawabnya dengan berhemah, cermat, teliti serta tanpa takut dan pilih kasih.
"Kami dalam PBS mahu suruhanjaya ini ditubuhkan demi kepentingan kedaulatan, keselamatan negara dan untuk manfaat generasi akan datang kami, rakyat Malaysia
sebenar yang berasal dari Sabah," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

SMM terima debat Pemuda Umno, tapi 2 syarat


dataran smm
KUALA LUMPUR - Sementara kempen di Dataran Merdeka menuntut pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) masuk hari yang kelima, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berkata, mereka bersetuju untuk menerima pelawaan debat daripada Unit Pidato Pemuda Umno, tetapi dengan syarat hanya mahu bertemu dengan Ketuanya, Khairy Jamaluddin.
Hari ini masuk hari kelima aktivis mahasiswa berkhemah di Dataran Merdeka berhubung isu PTPTN. Semalam, SMM menolak nasihat Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abddulah agar mereka mengosongkan Dataran Merdeka dan menghormati pihak lain.

Two letters, which is true? Is Shafee in Sydney or on assignment by Najib and Rosmah

Two letters, which is true? Is Shafee in Sydney or on assignment by Najib and Rosmah
A second letter surfaced today from Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah’s legal firm, this time claiming that the prominent Umno lawyer has to be in Sydney for a law conference this month, instead of the “sensitive legal assignment” commissioned by the prime minister and his wife.
The letter was raised today in the Court of Appeal during an appeal hearing in which Shafee was the appointed counsel.
According to the letter, sighted this evening by The Malaysian Insider, Shafee’s firm had written on April 9 seeking to postpone today’s hearing, citing his participation in the law conference as reason.
“Please note that Dato’ Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah will be in Sydney for the Commonwealth Law Conference as a participant from 18th to the 22nd of April 2012,” the letter read.

Mustahilkah Myanmar pintas Malaysia?

Oleh LIM HONG SIANG
PERCAMBAHAN demokrasi di Burma (Myanmar) mungkin lewat daripada masanya, namun pada kadar yang menakjubkan. Bayangkan, negara yang diperintah rejim militan sejak tahun 1962 ini menduduki tangga ke-171 daripada 178 negara di dunia, dalam hal kebebasan media. 

Hanya satu media dalam 1-Burma dibenarkan menyentuh kandungan politik yang dianggap sensitif, misalnya menyebut nama "Aung San Suu Kyi", pemimpin pembangkang di Burma. Malah, pada tahun 2009, ketika Suu Kyi dibicarakan di mahkamah, media rasmi tidak melaporkan langsung hujah pembelaan beliau, sebaliknya memberi liputan penuh untuk menyahut tuduhan kerajaan terhadap Suu Kyi. Entahlah sama ada media rasmi Burma itu bernama Utusan Burma jika diterjemahkan, tetapi apa yang penting, pilihan raya pada tahun 2011 telah menjadi titik pemisah dalam sejarah demokrasi Burma.

Kotor, kotor, kotor...

Oleh SELENA TAY
MENURUT pandangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Suee Lim daripada DAP, "Jawatankuasa Khas Parlimen untuk membaik pulih proses pilihan raya hanya merupakan satu tipu muslihat kerajaan BN untuk meyakinkan rakyat bahawa kerajaan BN berminat untuk mengadakan pilihan raya yang bersih, adil dan telus.


Hakikatnya jika pilihan raya adalah sedemikian, BN sudah lama dikuburkan. Oleh itu, adalah mustahil untuk kerajaan BN melaksanakan pilihan raya yang bersih, adil dan telus. Justeru itu, transformasi yang dilaunglaungkan oleh Perdana Menteri, Najib Tun Razak adalah retorik kosong sahaja."

Terkini : Khemah revolusioner Occupy telah dirobohkan oleh SAMSENG

SEBARKAN ! TINDAKAN BANTUAN SEGERA ! DAPAT INFO GANGSTER UPAHAN SEKITAR 50 ORG DATANG HALAU MEMUKUL MAHASISWA AKTIVIS YG KHEMAH BANTAH PTPTN DI DATARAN MERDEKA SEBENTAR TADI.
 Samseng sedang meoboh khemah dan memukul mahasiswa
 

Syria: Violence and Diplomacy Continuing

RM1.4 juta Pampasan Tanah Wakaf Surau Salihiah

(Bersih 3.0 Countdown) Nizar jamaluddin: Kita Akan Bersama-sama Rakyat Untuk Menyelamatkan Negara

(Bersih 3.0 Countdown) Tian Chua: Rakyat Tak Sanggup Ditipu, Rakyat Berani Untuk Melakukan Perubahan

PKR Sokong BERSIH 3.0, Ajak Rakyat Turun Beramai - ramai

(Bersih 3.0 Countdown) Mat Sabu: Mereka Tidak Dapat Membunuh Jiwa Untuk Menuntut Kebebasan

(Bersih 3.0 Countdown) Adam Adli: Mahasiswa Akan Hadir & Tunggu Rakyat Malaysia Di Dataran Merdeka

Umno Member - Don't Let BN Pawn Our Country

countdown bersih 3.0...lagu khas bersih 3.0

A SAMAD SAID - Epik 'Tidurlah Kamu Anak Muda dengan Mimpi-Mimpi Indah.

(Bersih 3.0 Countdown) Hishamuddin Rais: UMNO Adalah Musuh Negara

COUNTDOWN 10Hari Himpunan Bersih3 170412 - Nurul Izzah Anwar

PKR dakwa menteri beri RM1.5 juta kepada artis

(Bersih 3.0 Countdown) Tamrin Ghafar Baba: Jangan biarkan BN gadaikan Malaysia.

Selangor tiada pilihan raya selagi daftar tak bersih

Universiti Dataran Merdeka

RM1.5mil affair with actress: Sivarasa and Zuraida give Cabinet minister 7 days to clarify

RM1.5mil affair with actress: Sivarasa and Zuraida give Cabinet minister 7 days to clarifyPKR leaders Sivarasa Rasiah and Zuraida Kamaruddin have given a federal minister 7 days to come clean on a police report that revealed he was having an affair with an actress and had paid her more than RM1.5million over the past 3 years.
They also want him to explain how he managed to support such a lifestyle on his minister's pay.
“Reading the report, I believe their intimate relationship has been going on longer than three years, so imagine how much (the minister) has spent,” Sivarasa, the PKR MP for Subang, told a press conference at the Parliament lobby on Tuesday.
Driver's police report: Najib too dogged by scandal

Pengarah Suaram beri keterangan perbicaraan Scorpene

KUALA LUMPUR 18 April: Pengarah Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Dr Kua Kia Soong dijadualkan memberi keterangan dalam perbicaraan skandal pembelian Scorpene di mahkamah Perancis esok.
Perbicaraan itu akan berlangsung di mahkamah Paris Tribunal Grande Instance dan diadili dua hakim penyiasat (investigative judge) Roger Le Loire dan Serge Tournaire.
Perkara itu disah dan dinyatakan Pengarah Eksekutif Suaram, Nalini Elumalai sewaktu bercakap kepada KeadilanDaily sebentar tadi.
“Esok siasatan akan bermula dan wakil Suaram, Dr Kua Kia Soong akan memberikan keterangan sebagai saksi dalam perbicaraan itu,” kata Nalini.
Suaram adalah organisasi hak asasi manusia yang bertanggungjawab memfailkan kes terhadap DCNS, syarikat pembuat kapal selam Perancis yang membina dan menjual kapal selam kepada negara dunia ketiga termasuk Malaysia.

Mohd Sabu dalam Paluan Gendang PRU13 di Sabah


KOTA KINABALU, 18 April: PAS Negeri Sabah mengalu-alukan kehadiran beberapa pimpinan pusat ke negeri ini bagi bersama dalam program Paluan Gendang Pilihanraya Umum ke-13 peringkat Negeri Sabah pada Sabtu, 21 April ini.

Ketua Penerangannya, Hisammuddin Sulaiman berkata, kehadiran beberapa pimpinan utama pusat merupakan satu peluang yang disediakan kepada rakyat Sabah dalam mengenali lebih dekat kepimpinan utama PAS selain memahami dan mengetahui perjuangan yang dibawa oleh PAS khususnya di negeri ini.

Kerajaan 'sembelih diri' jika bentang RUU GST


KUALA LUMPUR, 18 April: Sidang Mesyuarat Pertama, Penggal Kelima Parlimen Kedua Belas dikatakan sidang terakhir sebelum PRU ke-13, dan esok adalah hari terakhir pembentangan dan perbahasan rang undang-undang. Bagaimanapun sebanyak sembilan rang undang-undang masih belum dibahaskan lagi, di mana antara rang undang-undang tersebut akan menjadi perhatian umum.
Rang undang-undang berkenaan yang dijangka menjadi perbahasan hangat termasuklah Rang Undang-undang Universiti dan Kolej Universiti, Rang Undang-undang Institusi Pendidikan Tinggi Swasta, rang undang-undang kesalahan pilihan raya dan rang undang-undang institusi-institusi pelajaran (tatatertib) pindaan 2012.