Rabu, 18 April 2012

Mansuh PTPTN, tapi yang kaya mesti bayar

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa golongan kaya perlu membayar semula pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) walau Pakatan Rakyat komited untuk memansuhkan bayaran itu.

Anwar berkata, Pakatan akan berusaha untuk menyediakan rangka kerja untuk memberi pendidikan percuma dan memansuhkan pinjaman semula itu.

Akta Mesin Cetak Hanya Untuk Pembangkang?

KUALA LUMPUR, 18 APR :  Kerajaan pusat diminta memansuhkan Seksyen 8A di dalam Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana didakwa akta tersebut hanya dikenakan kepada pihak pembangkang dan bukan bagi mewujudkan suasana adil dan kebebasan media di negara ini.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa seksyen itu disalahgunakan kerajaan pimpinan Umno-BN sebagai senjata politik terhadap pemimpin pembangkang.
“Seksyen 8A ini sepatutnya dimansuhkan kerana ia digunakan sebagai senjata politik oleh kerajaan terhadap pemimpin pembangkang. Ia bagi menimbulkan ketakutan kepada pihak pembangkang untuk menerbit dan menyiarkan berita yang sebenarnya (tidak memihak kepada kerajaan),” katanya dalam sidang media di Parlimen di sini hari ini.

A test of notions: Are you so sure how GE-13 will pan out

A test of notions: Are you so sure how GE-13 will pan outTHE results of the March 8, 2008 general election was beyond anybody’s imagination. Not a single political pundit accurately predicted that Penang, Selangor, Perak, Kedah and Kelatan would all fall to Pakatan Rakyat.
I remember prior to the election, talking to a political analyst who had pegged PR’s chances in Penang at 1%. I also remember talking to Lim Guan Eng a few days before the polls and his prediction was that at best they could deny Barisan Nasional a two-thirds majority in Penang. Turns out, not only did PR win Penang, they did so with a two-thirds majority.
All the old assumptions – about Malaysian voters having short-term memories, about ghosts of May 13, about Chinese voters preferring the devil they know than the devil they don’t – turned out to be wrong. The big question is will today’s new conventional wisdom hold sway or will it prove to be wrong too? Let’s have a look at some of it.

Ubah- Lagu Tema Kempen DAP Pilihanraya ke-13

Malam Ubah : Lagu tema pilihanraya DAP dilancarkan


KUALA LUMPUR, 18 April – Satu lembaran baru dicatatkan DAP apabila parti ini menganjurkan satu konsert mini bagi melancarkan lagu tema rasmi parti tersebut untuk Pilihan Raya Umum 13.
Acara yang bermula pada jam 8 malam itu menyaksikan 2000 orang awam membanjiri Dewan Perhimpunan Cina KL dan Selangor bagi memberikan sokongan.
Acara berlangsung dalam suasana yang meriah ini mencatatkan sejarah baru bagi DAP kerana mini konsert sebegini adalah yang pertama bagi DAP dan buat kali pertama juga acara DAP disiarkan secara langsung di internet.

Dengar Suara Mahasiswa; Gempur Berdemo Depan Wisma Darul Iman

COUNTDOWN 10Hari Himpunan Bersih3 170412 - Elizabeth Wong

Khalid Samad: Hubungan DAP dan PAS semakin kukuh

Nurul Izzah: Let us change the country together

Kit Siang: Election would be held within 60 days

Guan Eng: BN would try to scare the Chinese

YAB Tuan Guru Dato Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat - Kuliah Maghrib

MAT SABU DI COUNTDOWN BERSIH 3.0 DI KAMPUNG BARU

COUNTDOWN 10Hari Himpunan Bersih3 170412 - DrSitiMariah & Makcik BERSIH 2

COUNTDOWN 10Hari Himpunan Bersih3 170412 - Prof Aziz Bari

SPRM,Audit Negara Diminta Siasat Isu Tanah UITM Perlis

 
SHAH ALAM,18 APRIL : Pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Audit Negara diminta untuk menyiasat isu pembelian tanah yang melibatkan penggunaan wang daripada Universiti Teknologi Mara (UITM) Arau Perlis.
Ahli Parlimen Shah Alam,Khalid Samad berkata tanah yang dibeli oleh UITM Arau Perlis di Langkawi untuk pembinaan kampus itu didakwa menggunakan duit daripada Dana Penyelidikan UITM Perlis digunakan atas nama peribadi.

Salleh Man akan mula tugas pengerusi MAINPP

Pesuruhjaya PAS Negeri Datuk Salleh Man akan mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) dalam tempoh tiga bulan dari tarikh watikah pelantikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang dikeluarkan pada 10 Februari.

Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mansor Othman berkata watikah pelantikan itu telah memberi perkenan kepada Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Abdul Malik Abul Kassim sebagai Yang Dipertua MAINPP bagaimanapun kerajaan negeri telah membuat permohonan agar tempat itu diisi oleh Salleh.

"Kerajaan negeri memang mencalonkan Abdul Malik untuk jawatan itu kerana nama Salleh tidak terpilih untuk tempoh 2010 hingga 2011 dan diganti dengan pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) Ellias Zakaria," katanya kepada pemberita dalam sidang media yang diadakan di Georgetown hari ini.

The polls edge closer

PSM MP Dr Michael Jeyakumar says the prime minister may dissolve Parliament by this weekend but others claim the polls are coming, but not so soon.
KUALA LUMPUR: Barisan Nasional flags are beginning to appear in various places, sparking off speculation that the general election is around the corner.
And Parti Sosialis Malaysia (PSM) leader Dr Michael Jeyakumar did not rule out the possibility of Prime Minister Najib Tun Razak dissolving Parliament by the end of the week.
The Sungai Siput MP said it would be the right time for the premier to do so since there was a feel- good factor prevaling for BN.
“Najib may do this to pre-empt the Bersih 3.0 rally [slated for April 28] as well,” he told FMT.
Jeyakumar said Najib might announce the polls by this weekend as he could convince the rakyat that he had fulfilled his promise to abolish the Internal Security Act (ISA) made last year.

Umno-BN Sengaja Hidupkan Propoganda Murahan

KUALA LUMPUR, 18 APR : Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menyatakan isu penghinaan terhadap Raja-raja Melayu oleh pemimpin pembangkang yang digembar-gemburkan Umno-BN dan media kawalannya adalah satu cubaan menghidupkan sentimen propaganda murahan.
Sebaliknya Ahli Parlimen Gombak itu tegas dengan pendiriannya bahawa tiada apa yang berlaku ketika berlangsungnya majlis istiadat pertabalan Yang Dipertuan Agong di Istana Negara pada 11 April lalu.
“Saya tidak tahu. Tidak ada apa-apa yang berlaku,” katanya kepada TVSelangor ketika diajukan persoalan itu di Parlimen hari ini.
Katanya lagi Umno-BN terlalu ketandusan isu sehingga terpaksa mencipta apa sahaja asalkan bertujuan menfitnah pemimpin-pemimpin pembangkang

Permit BERSIH 3.0 – DBKL,Polis Belum Beri Jawapan

 
SHAH ALAM, 18 APR : Pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) masih belum memberikan jawapan mengenai permohonan mengadakan Perhimpunan BERSIH 3.0.
Menurut Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Ambiga Sreenivasan, surat pemberitahuan bagi mengadakan BERSIH 3.0 dikemukakan kepada pihak DBKL dan PDRM pada hari Isnin 16 April lalu dan sehingga ke hari ini pihak berkenaan masih belum memberikan jawapan mengenainya.
Katanya, surat kepada DBKL bertujuan mendapatkan kebenaran menggunakan Dataran Merdeka sebagai lokasi himpunan.

Umno Masih ‘Gila Talak’

SHAH ALAM, 18 APR : Tindakan  pemimpin Umno yang sengaja menimbulkan semula isu perpaduan antara PAS dan Umno untuk meraih undi rakyat menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) digambarkan sebagai ‘gila talak’.
Kenyataan itu disuarakan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Idris Ahmad ketika dihubungi TVSelangor hari ini.
Sambil menyifatkan tindakan Umno seperti  ‘hidung tak mancung pipi tersorong-sorong’, Idris menegaskan pendirian PAS bahawa parti itu tidak sesekali akan berkompromi dengan Umno.
“Takkan kita hendak berpadu dengan parti yang hampir tenggelam? Umno itu diibaratkan seperti kapal bocor, malah barang-barang mereka juga tamat tempoh.
Mereka cuba nak lelong kepada PAS, tetapi kita tidak mahu. Kita sudah ada barang baru,” sindir Idris.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan  hari ini mengambil peluang untuk menimbulkan semula isu perpaduan antara PAS dan Umno dalam pertemuan dengan sekumpulan imam dan bilal dari Terengganu.

Pinda akta: NUJ mahu kerajaan bentuk PSC


KUALA LUMPUR, 18 April: Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) mendesak kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) untuk menilai tiga undang-undang baru termasuk meminda Akta Penerbitan dan Mesin Cetak.

NUJ mencadangkan PSC juga dibentuk untuk menilai dua lagi pindaan undang-undang iaitu Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi.

Demikian kata Setiausaha Agung NUJ, V Anbalagan dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Sedangkan beruk pun takut memanjat pokok tua dan tinggi, takkanlah .......

Secara peribadi, saya menyokong tuntutan mahasiswa supaya PTPTN dimansuhkan. Saya telah menulis tentang isu ini sejak dua tahun yang lalu apabila kita semua nampak PTPTN ini sebenarnya merupakan satu perkara yang boleh membantutkan pembentukan ‘human capital’ seperti yang disebut-sebut oleh pemimpin kita. Setakat ini seramai 130,000 orang graduan telah disenaraihitamkan oleh PTPTN kerana gagal membayar balik pinjaman yang mereka terima dari PTPTN ini.

Hari-hari saya terbaca pemimpin-pemimpin kita, baik menteri-menteri atau pun penyokong UMNO yang seperti biasa sentiasa menyebelahi pemimpin yang tidak prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh graduan-graduan muda kita yang bermasalah ini. Setengah dari penyokong membuta tuli dan pengampu UMNO sekarang ini menyokong kata-kata pemimpin untuk mendapat ‘point’ untuk termasuk ke dalam senarai ‘winnable candidate’ dalam pilihanraya yang semakin hampir ini. Menjadi calon adalah perkara yang ‘ultimate’ bagi ramai pemimpin UMNO sekarang ini

Yang pandai masuk PAS, samseng masuk Umno


TEMERLOH, 18 April: Trend terbaru golongan muda pada masa ini ialah yang pandai masuk PAS, yang cerdik masuk PKR, yang pintar masuk DAP dan yang samseng masuk Umno.

Bekas Timbalan Menteri Penerangan Datuk Fauzi Abdul Rahman (gambar) berkata, beliau bukan mereka-reka cerita tetapi mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed sendiri yang mengatakan Umno sudah berpuluh tahun tidak dimasuki orang pandai sebaliknya mereka memilih PAS.

“Dr Mahathir sendiri mengatakan Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk, sebab itu kebanyakan doktor masuk PAS sehingga akhirnya menyukarkan Umno mencari calon sesuai bagi menentukan kemenangan pada pada pilihan raya.

“Dr Mahathir akui sejak zamannya Umno tidak memberi peluang kepada golongan cerdik pandai itu kerana keengganan ahli Umno di bahagian itu sendiri untuk menyokong calon seumpamanya.

Pakatan anjur 'konsert politik' Ubah

Untuk satu malam sahaja, pemimpin Pakatan Rakyat naik ke pentas bukan untuk berceramah, tetapi menyanyi dalam "konsert politik" seumpamanya yang dipercayai julung-julung kalinya berlangsung.

Selamat tinggal, ISA; selamat datang, ISA

Sesuatu itu sering dikaitkan dengan nilai yang terkandung di dalamnya. Contohnya apabila kita mengatakan seseorang itu “macam firaun”, kita bukan bermaksud rupanya tetapi amalan kezaliman yang dilakukan oleh seseorang kerana Firaun adalah lambang kezaliman.
Sesuatu atau seseorang itu diumpamakan kerana sinonim akhlak perilaku dan perangainya. Apabila kita mahu menggambarkan seorang yang cukup baik hati budinya pula, kita akan katakan “macam malaikat” kerana malaikat adalah lambang kemuncak segala kebaikan.
Demikianlah bahasa memainkan peranan penting dalam hidup kita bagi menggambarkan luahan seseorang terhadap nilai-nilai terpuji dan nilai yang terkeji. Ada juga perumpamaan itu dilokalkan kerana sesuai dengan pengetahuan masyarakat setempat terhadap sesuatu yang diumpamakan.
Contohnya kalau di kampong, kita akan menggambarkan betapa lurus dan bodohnya seseorang dengan dikaitkan sifat itu yang ada pada peribadi orang kampong seperti Man atau Said. Contohnya: “Kamu ni lurus macam Man” atau “Bodoh macam Said”.

Pak Samad : Umno-BN Tidak Mampu Sekat Bersih 3.0

KUALA LUMPUR 18 APR : Rakyat secara menyeluruh akan turun menentang rejim zalim Umno-BN walau apapun halangan yang kerajaan itu cuba adakan bagi menyekat kemaraan rakyat.
Sasterawan Negara, A. Samad Said yang juga orang kuat di sebalik gerakan Bersih 3.0 berkata, rakyat tanpa mengira kedudukan dan darjat hari ini sudah bijak menilai dan berani untuk menentang serta membantah.

Bebaskan tahanan ISA serta-merta - GMI

KUALA LUMPUR, 18 April: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengulangi pendirian agar kerajaan membebaskan semua tahanan ISA, selaras dengan akta penganttinya Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 yang diluluskan semalam.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh, berkata langkah membebaskan semua tahanan itu adalah yang terbaik memandangkan sebelum ini kerajaan tidak berusaha membawa semua tahanan ke muka pengadilan.

"Selama ini mereka ditahan di bawah ISA, yang tidak pernah dibicarakan. Ia satu tindakan zalim dan kerajaan wajib membebaskan mereka serta-merta," tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien yang membayangkan kemungkinan tahanan ISA dibicarakan di mahkamah.

Dr Rani: Serangan Nazir Masjid Di Bangi Di Dalangi Umno

 
SHAH ALAM,18 APRIL : PAS Selangor mengecam tindakan serangan ke atas Nazir Masjid As-Solehin Teras Jernang, Bandar Baru Bangi, Abdul Basir Alias yang mana tindakan itu dikenalpasti di dalangi oleh pemimpin Umno setempat.
Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata tindakan tersebut perbuatan tidak bertamadun yang membangunkan budaya samseng di mana akan menjejaskan keharmonian masyarakat.

Daripada 'tetek', seluar dalam wanita dan Ahmad Zahid Hamidi

Daripada 'tetek', seluar dalam wanita dan Ahmad Zahid Hamidi
Saya tidak sabar untuk diberitahu bahawa saya tidak patut ‘gotten my knickers into a knot’ untuk "perkara yang remeh temeh" itu. Ya, saya maksudkan seluar dalam wanita. Mungkin kini artikel ini akan menarik perhatian orang yang seksis.
Pada hari Selasa, 13 Mac 2012, kira-kira 30 orang aktivis wanita mewakili 15 pertubuhan wanita telah ke Parlimen dengan 2 hajat: a) untuk menyatakan hasrat mahukan kerajaan bersih, bebas rasuah penting untuk melindungi kebebasan asasi dan hak-hak wanita, dan semua;
b) untuk menjelaskan bahawa wanita mempunyai suara, pendapat, pemikiran dan kuasa untuk mempengaruhi perubahan - dan bahawa ia adalah tanggungjawab wakil rakyat untuk mendengar suara wanita dan memastikan wanita turut mengambil bahagian dalam politik dan membuat keputusan dalam negara ini.
Pada hari Selasa, 13hb Mac 2012, yang mulia Ahmad Zahid Hamidi, wakil rakyat dan pemimpin salah satu kementerian yang paling berkuasa dalam kerajaan (Kementerian Pertahanan) menghina dan menolak suara dan kehadiran wanita yang sepatutnya menjadi tanggungjawabnya.

Masa PRU-13 tak bagus bagi Umno, terlalu banyak bergantung pada Najib

Anwar: Masa PRU-13 tak bagus bagi Umno, terlalu banyak bergantung pada NajibKUALA LUMPUR - Bagaimana seorang budak kampung Islam yang setia menghadiri kelas Al-Quran dan pulang ke rumah kepada karya-karya Lao Tzu dan Confucius, membesar melihat dunia - dan negara? Skop pandangan Dato 'Seri Anwar Ibrahim dipadankan oleh lebar cita-cita politik beliau. Setelah bangkit dari kejatuhan, pemimpin pembangkang Malaysia bersemangat untuk membuktikan keberanian beliau pada pilihanraya akan datang.
Ketua penyunting Asia360 News Goh Chien Yen berjumpa dengan Anwar Ibrahim dalam satu temu bual eksklusif di Rumah Parlimen, untuk membincangkan bagaimana sebenarnya ahli politik tersebut merancang untuk berbuat demikian.

Zulkifli Noordin pelampau agama

Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusoff menyifatkan ucapan tidak bertanggungjawab Zulkifli Noordin sebagai batu penghalang terhadap semangat wasatiyyah yang disemaikan oleh Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak.


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusoff (PKR) melabelkan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin sebagai pelampau agama yang perlu dibanteras.
“Ucapan Zulkifli menampakkan benih-benih kesalahan keselamatan. Beliau ialah contoh pelampau agama yang perlu dibanteras  memandangkan Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak sedang berusaha mewujudkan semangat wasatiyyah,” kata Yusmadi dalam sidang media tengah hari tadi di Parlimen.

Shafee went overseas for Scorpenes case, says PKR: Will he also meet Altantuya's dad?

Shafee went overseas for Scorpenes case, says PKR: Will he also meet Altantuya's dad?The cat is out of the bag. Umno lawyer Shafee Abdullah has allegedly gone overseas in connection with the upcoming Scorpenes corruption trial involving arms-maker DCN and Prime Minister Najib Razak, who had authorized the Malaysian government's controversial purchase of two French submarines.
Najib has been accused of receiving kickbacks amounting to RM570 mil corruptly paid by DCN to induce him to seal the RM7bil acquisition. Top Malaysian NGO SUARAM had filed a complaint in Paris in 2010 after failing to get the Malaysian authorities to respond to angry public demands for a full-scale probe.
After more than a year of investigations, the French authorities have appointed an investigative judge and the case due to be heard in open court shortly.
"It's definitely connected in one way or another. We believe that Shafee is going overseas in relation to the Scorpenes trial," PKR MP for Batu Tian Chua told Malaysia Chronicle.

Akta Mesin Cetak: DAP gesa batal Seksyen 8A


Lim Guan Eng
KUALA LUMPUR - DAP mendesak kerajaan memansuhkan Seksyen 8A dalam Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 bagi menggelakkan ia digunakan sebagai senjata politik terhadap pembangkang.
Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, pengguguran seksyen tersebut juga untuk membuktikan kerajaan serius mewujudkan kebebasan media dan penyebaran maklumat di negara ini.
Menurutnya, ia hanyalah agenda politik kerajaan dan mendakwa Seksyen 8A itu bersikap “double standard” dan tidak berlaku adil kepada mereka selaku pembangkang.

Skandal Shafie Afdal - Zahida Rafik : Pada setiap kali perjumpaan itu Datuk akan menyerahkan wang tunai antara RM100,000 hingga RM200,000.- Bekas Pemandu

KUALA LUMPUR 18 April: Pemandu peribadi pelakon terkenal, Zahida Rafik mendedahkan skandal Menteri Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Shafie Apdal dalam satu laporan polis pada 13 Mac lalu.
Noor Azman Azemi, 38, yang bekerja sebagai pemandu peribadi Zahida sejak tiga tahun lalu mendedahkan skandal itu dalam laporan polis terhadap Zahida yang menuduhnya melarikan wang RM200,00 milik Zahida.

Khalid Samad dakwa Rahman Kadir ‘bohong’


Khalid Samad dakwa Rahman Kadir ‘bohong’
SHAH ALAM – Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mempertikaikan kebenaran dakwaanseorang pegawai perubatan, Dr Rahman Kadirmenerusi laman web sosial kononnya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) telah mempersendaRaja-Raja Melayu semasa majlis Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Istana Negara, Rabu lalu.
Khalid berkata, beliau mempersoalkan dakwaan ditimbulkan itu kerana mendapati beberapa kenyataan dikeluarkan Rahman mengenai Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Naib Presidenparti itu, Tian Chua sebagai mengelirukan.

PR Selangor Gerak Audit Senarai Pemilih


SHAH ALAM,18 APRIL : PAS Selangor akan bekerjasama dengan PKR dan DAP melalui Sekretariat Pakatan Rakyat bagi melaksanakan gerak kerja audit untuk membersihkan senarai pemilih bagi setiap DUN.
Pesuruhjaya PAS Selangor,Dr Abdul Rani Osman berkata, pertambahan pengundi yang amat luar biasa di setiap DUN dan kawasan Parlimen lebih 300,000 sejak 2008 diragui ketelusannya.

Kami tetap di sini, jawab SMM kepada Saifuddin


KUALA LUMPUR, 18 April: Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Safwan Anang berkata pihaknya akan tetap berkampung di Dataran Merdeka selagi kerajaan tidak mengemukakan satu kaedah yang jelas berhubung tuntutan memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

"Kita tidak akan berganjak. Kita tetap akan bertahan di sini selagi kerajaan tidak memberi jaminan untuk menangani isu ini dan tidak mengadakan perbincangan dengan mahasiswa," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.


(Gambar: Safwan ketika bercakap kepada media ketika himpunan mansuh PTPTN Sabtu lalu)


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah agar menghentikan tindakan berkhemah di Dataran Merdeka yang diadakan sejak Sabtu lalu itu kerana 'tuntutan mereka sudah pun didengari'.

'PM patut jelaskan misi sulit Shafee di luar negara'

NONEPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mesti menjelaskan tujuan menggunakan peguam kanan Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah bagi tugasan "sulit" di luar negara seperti didakwa, kata PKR.

Setiausaha agungnya Datuk Saifuddin Nasution yang membuat dakwaan itu semalam berkata, penjelasan itu mesti diberikan kerana ia melibatkan kepentingan awam ekoran dakwaan Muhammad Shafee dilantik oleh kerajaan.

Saifuddin yang juga anggota parlimen Machang juga mempersoalkan kenapa Muhammad Shafee itu mesti dilantik sedangkan kerajaan sudah mempunyai Jabatan Peguam Negara.

Mahasiswa Terus Berkampung Di Dataran Merdeka


KUALA LUMPUR, 18 APRIL: Protes mahasiswa mansuhkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) diteruskan pada hari kelima hari ini.
Bagaimanapun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) hanya membenarkan dua buah khemah didirikan di kawasan perkampungan mahasiswa di samping meminta mereka menjaga kebersihan kawasan sekitar.
Persetujuan ini dicapai kedua-dua pihak selepas perbincangan dibuat dan mahasiswa sendiri mengambil keputusan untuk menurunkan sendiri khemah tanpa sebarang kekasaran daripada pihak berkuasa.
Pada jam 8.30  pagi,  Pegawai Bertugas DBKL, Tuan Zawaye,  hadir meminta mahasiswa mengosongkan tempat perkhemahan kerana melanggar peraturan Undang-undang kecil Dataran Merdeka dan meminta mereka berbuat demikian dalam tempoh lima minit.

'Demo khemah' di Terengganu pula

NONESekumpulan mahasiswa dan NGO tempatan hari ini mengadakan perhimpunan membantah keputusan kerajaan Terengganu menarik balik pinjaman kepada mahasiswa tajaan negeri itu yang kerana menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.

Perhimpunan yang disertai aktivis Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis), Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Gerakan Mahasiswa Pantai Timur (GEMPUR) dan Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) itu bertujuan menuntut supaya pinjaman pelajaran diberikan semula kepada mahasiswa terbabit.

SPR enggan buang 40000 pengundi meragukan

KUALA LUMPUR 18 April: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata SPR enggan membuang lebih 40,000 nama meragukan dalam daftar pemilihnya atas alasan tidak dapat mengenalpasti status mereka.
“SPR enggan membuang kesemua nama meragukan atas alasan peguam mereka menasihatkan sedemikian dan suruhanjaya itu juga memberi alasan tidak dapat mengenal pasti status pengundi-pengundi itu samada sudah meninggal dunia atau masih hidup,” katanya kepada KeadilanDaily.
“Saya melihat SPR tidak melakukan apa-apa pembaharuan berhubung desakan rakyat agar melakukan penambahbaikan termasuk tuntutan pembersihan daftar pemilih.
“Sebab itu himpunan Bersih yang dirancang 28 April ini semakin sangat relevan ekoran sikap SPR ini,” tegasnya.

Selangor tiada p'raya selagi daftar tak bersih(Sidang media pemimpin utama Pakatan Rakyat di bangunan Parlimen)

KUALA LUMPUR, 18 April: Pakatan Rakyat mencadangkan Kerajaan Negeri Selangor tidak mengadakan pilihan raya serentak dengan Kerajaan Persekutuan selagi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak membersihkan daftar pemilih.

Mind-games: But Mahathir is wrong, there won't be another May 13 tragedy

Mind-games: But Mahathir is wrong, there won't be another May 13 tragedyThe country is now blessed with a two-party system that bodes well for the country. Unlike political parties of those years, both the present coalitions – Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR) – are well represented by Malaysians of all races, with both dominated by ethnic Malays who form the majority race in the country.
Wisdom of the people has brought about this political sanity. For a better choice of government, this system should prevail in the country. UMNO or BN cannot be seen as the only political party that should represent all Malaysians.
To save UMNO
With each coalition well represented by all ethnic groups, Malaysians cannot be easily strayed into another bloody racial clash like the 1969 provoked riots. Mahathir Muhammad’s regular view on the May 13 issue, as reported, is still coloured by his old incongruous school of thought, which has become irrelevant in the present political context. Reminding the May 13 trouble before a general election is Mahathir’s way to jolt the people into not voting for the Opposition – a political scheme to save UMNO from sinking.

A.Samad Said di tengah gelombang rakyat

Malam Selasa lalu, kami dari Seniman Paksi Rakyat (Paksi) dan Markas Madrasah Tarbiyah, Kampung Bandar Dalam, Kuala Lumpur, pimpinan Cikgu Ishak Surin,  telah mengadakan sambutan hari lahir Sasterawan Negara, A. Samad Said yang ke 77 dalam suasana penuh shahdu dan sederhana.

Kami meraikan beliau bukan semata-mata kerana menyambut hari lahirnya itu, tetapi bahkan kerana kehadirannya di tengah-tengah medan perjuangan yang membara, malah menjadi antara tokoh penggerak utama kebangkitan rakyat, selaku Pengerusi Bersama Bersih 3.0.

Beliau telah mencetuskan sebuah phenomena yang menarik terutama di kalangan golongan muda.

Hadir sama di majlis tersebut, penyair/dramatis Dinsman, Prof. Dr. Siti Zainon Ismail, Kasim Muhamad (Bara Jiwa), Hasni Abas, Pak Saleh Bakar, Kumpulan Rahmat, Yeoh dari kumpulan Anak Muda Sri Petaling dan ramai lagi.

Saya sendiri diminta menyampaikan sedikit kata-kata dengan menyebutkan bahawa dalam umur 77 tahun, A. Samad Said dapat menyaksikan suasana politik dan kemasyarakatan yang sedang menuju ‘arah yang tidak tentu arah’.


(A Samad bergambar dengan rakan-rakannya selepas diraikan)

Bersih 3.0 serentak di 47 bandar dan 15 negara

KUALA LUMPUR 18 April: Ahli Jawantakuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata, himpunan Bersih 3.0 akan diadakan di 47 bandar di 15 buah negara, dan bilangan itu terus bertambah.
Beliau memaklumkan perkara itu pada sidang media di Kelab Sultan Sulaiman, sejurus usai rapat rakyat ’10 Hari Menjelang Bersih 3.0′ semalam.
Katanya lagi, penganjur Bersih 3 di Kuala Lumpur sudah memaklumkan polis akan himpunan itu pada 28 April.
Sementara di Sabah dan Sarawak, pihak polis di sana mengizinkan himpunan berlangsung di kedua-dua tempat itu, kata Maria.
Sasterawan Negara Datuk A Samad Said pada sidang media sama menyatakan keyakinan perhimpunan Bersih 3.0 yang akan diadakan di seluruh dunia ini akan berjaya menarik lebih daripada 500,000 peserta.
“Ini bukan sekadar gembar-gembur, tapi reaksi masyarakat yang kami terima sebelum ini menjadikan kami berani menyatakan angka ini, dan sudah pasti kita harap lebih lagi,” katanya.

PAS Selangor hantar 50,000 ke Bersih 3.0(Dr Rani bersama timbalan dan setiausaha beliau dalam sidang media pagi ini)

SHAH ALAM, 18 April: PAS Selangor hari ini menyokong penuh himpunan 'Duduk Bantah' Bersih 3.0 pada 28 April nanti dan akan menghantar 50,000 peserta.

Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dr Ab Rani Osman menjelaskan PAS Selangor telah menerima arahan daripada PAS Pusat agar menggerakkan 50,000 ahli dan penyokong PAS dari Negeri Selangor untuk menyertai himpunan tersebut.

Misteri tugasan luar negara Shafee

Peguam terkemuka Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah didakwa dilantik oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor untuk tugasan sulit di luar negara daripada 2 hingga 25 April.

Dalam satu surat bertarikh 23 Mac, beliau dikatakan memohon kepada ketua hakim negara, presiden Mahkamah Rayuan dan hakim besar Malaya – dengan salinan kepada Najib dan Rosmah – supaya semua kesnya antara tarikh itu dikosongkan.

Sebahagian kandungan surat itu didedahkan di Dewan Rakyat oleh Datuk Saifuddin Nasution (PKR-Machang) semasa membahaskan Rang Undang-undang Kanun Keseksaan 2012 semalam.

PTPTN: Universiti rumah kedai dari ahli politik dungu

Pendidikan ialah subjek yang sentiasa dekat dengan kerajaan. Dekat, dalam lingkungan dasar, belanjawan, infrastruktur, latihan, kawalan dan pengurusan.

Dalam erti kata lain, kerajaan sentiasa berperanan besar dalam bidang pendidikan; cara anak-anak kita dididik, di mana, mengapa, bila, bagaimana dan oleh siapa mereka dididik amat bergantung kepada kerajaan dan dasar pendidikannya.

Politik Masjid : Imam dikempen isu perpaduan Umno-PAS

NONEimbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan hari ini mengambil peluang untuk menimbulkan semula isu perpaduan antara PAS dan Umno dalam pertemuan dengan sekumpulan imam dan bilal dari negeri Terengganu.

Dalam kempennya kepada pemimpin masjid berkenaan, Ahmad antara lainnya mendakwa perpaduan itu ditolak kerana majoriti pemimpin PAS didakwa bukan daripada kalangan ulama.

"Saya tak pasti kenapa PAS tidak sambut salam perpaduan daripada Umno. Bagi saya, tidak pernah perpaduan itu merugikan dan perpecahan itu menguntungkan.

Kumpulan 16 Umno dakwa pendirian Ku Li tak ikhlas


Kumpulan 16 Umno dakwa pendirian Ku Li tak ikhlas
GUA MUSANG - Ketua Umno bahagian Gua Musang,Tengku Razaleigh Hamzah sekali lagi menerima desakan daripada Kumpulan 16 Umno bahagian itu supaya pemimpin tersebut menyatakan pendirian dengan jujur dalam perjuangannya.

Kumpulan yang diketuai Ahli Jawatankuasa Umno bahagian itu, Abdul Wahab Yunus mendesak pemimpin tersebut tidak berdolak dalih dalam menyatakan pendiriannya demi untuk memantapkan perjuangan Umno.

Katanya, ini sekaligus dapat menarik semula sokongan rakyat jika pemimpin tersebut memperbetulkan keadaan khususnya menjalang persiapan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

M'sians go global in quest for greater democracy: Bersih 3.0 in 41 cities,14 countries

M'sians go global in quest for greater democracy: Bersih 3.0 in 41 cities,14 countriesGlobal Bersih, the international chapter of the Malaysian movement for free and fair elections, will hold sister rallies in 41 cities in 14 countries around the world on April 28.
"The Malaysian government must understand that the Bersih movement will not cease till meaningful and sustainable democratic and electoral reforms are implemented," Yolanda Augustin, Global Bersih's representative in Britain said in a statement.
A polls pressure group, Bersih held its first rally in 2007 after failing to get Prime Minister Najib Razak's Umno-BN governmemt to clean up the electoral system. The Malaysian balloting process is notorious for shady practices where the Election Commission, police and other authorities have long been accused of conspiring to help the Umno-BN win.

Tee Keat harap siasatan PKFZ tidak disia-siakan


Datuk Seri Ong Tee Keat
KUALA LUMPUR - Bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat berharap kerja keras oleh Jawatankuasa Ad-hoc yang ditugaskan menyiasat dakwaan salah laku atau 20 anomali di Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang dikenalpasti oleh Laporan PricewaterhouseCoopers (PwC) tidak disia-siakan.
Hasil siastan sulit PwC telah diserahkan kepada pihak penyiasat dan pendakwa sebagaimana dijadualkan pada Ogos 2009, katanya dalam satu kenyataan selepas pelancaran buku, "PKFZ: A Nation’s Trust Betrayed" oleh bekas Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang Datuk Lee Hwa Beng, semalam.

Time to separate govt and political party

Umno, which has been weaving deceit and spinning 'falshehood', is no longer able to defend its legitimacy.

A political party does not own the government. A political party may legislate but the implementation is carried out by civil servants who are beholden to the constitutional ruler.
We should be able to separate government and political party.
Development is not something unique to Umno. Every party that has power can carry out development.
As such, Umno can’t go around claiming only they can bring on development. The governments in Penang, Kelantan, Selangor, and Kedah also carry out development, indeed the development there has been achieved on more meritorious grounds.
These states have better reserves, operated and achieved surplus budgets and have been able to avoid wasteful spending. Those are sterling qualities of good governments.

Crushed bones, lost lives and winning at all costs: Is Najib a civilized man?

Crushed bones, lost lives and winning at all costs: Is Najib a civilized man?It is an established fact made known without shame or guilt that BN is bent on winning the 13th GE “at all cost”. No political party in the democratic world of the 21st century has made such blatant statements and pronounced a similar war-cry to its citizens.
But we have!
When a political party leader screams for blood and “crushed bones’, is it not tantamount to treason against nationhood?
When a political party unashamedly parades its determined efforts to retain power by any means, is it also not against democratic nationhood?
And if the actions spell treason to the nation, is it also not a violation to our Constitutional Monarchy and Council of Rulers?
Then how come no action nor reprimand was served on such leaders and political parties that appeared bent on winning the elections at all cost?

Pakatan mahu panel khas siasat dakwaan hina Raja-Raja Melayu


Tian Chua
KUALA LUMPUR - Pakatan Rakyat (PR) memohon supaya Dewan Rakyat menubuhkan jawatankuasa Parlimen untuk menyiasat dakwaan menghina Raja-Raja Melayu semasa majlis pertabalan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, Rabu lalu.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata, merujuk Peraturan Mesyuarat 80A jawatankuasa itu perlu dibentuk bagi menyiasat perbuatan menghina majlis di bawah Ordinan Majlis-Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952.

“Penerbitan berita itu adalah palsu dan bersifat fitnah terhadap perilaku saya sebagai seorang yang menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen yang menerima undangan Yang di-Pertuan Agong.

Countdown Bersih 3.0 semarak semangat rakyat


(Orang ramai yang memenuhi padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam tadi)

KUALA LUMPUR, 18 April: Kepelbagaian acara dan tetamu dalam program Ceramah Countdown 10 hari Bersih 3.0 di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam tadi menyemarakkan lagi semangat rakyat untuk menyertai 'Duduk Bantah' pada 28 April ini.

Bermula daripada wakil mahasiswa dan anak muda, aktivis masyarakat hingga ahli politik termasuk ahli Umno, masing-masing memfokuskan ucapan kepada menyeru rakyat untuk 'Duduk Bantah' di Dataran Merdeka.

Pakatan akan siapkan 'filem Altantuya'


NIBONG TEBAL, 17 April: "Filem Altantuya" adalah filem yang tergantung tanpa kesudahan dan Pakatan Rakyat (PR) akan menyiapkannya jika dipilih dalam pilihan raya umum akan datang, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Sekarang, ke mana-mana pun saya berceramah, saya terangkan bahawa cerita pembunuhan Altantuya Shaariibuu sama seperti seperti filem yang tidak siap kerana tidak diketahui siapa yang mengarahkan pembunuhannya.

SMM sahut cabaran debat Pemuda BN

NONEKumpulan pelajar pro-Mahasiswa, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menyahut cabaran Unit Pidato Pemuda BN untuk mengadakan debat dalam isu pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Setiausaha media SMM Ahmad Shukri Kamarudin berkata pelajar berkenaan bagaimanapun menetapkan syarat supaya Pemuda BN menurunkan ketua pemuda pergerakan itu, Khairy Jamaluddin untuk berdebat.

Katanya, SMM juga menetapkan syarat supaya debat itu diadakan di Dataran Merdeka – lokasi yang kini terus menjadi medan gerakan "occupy" pelajar berkenaan selepas berhimpun dan berarak di pusat bandar Kuala Lumpur, Sabtu lalu.

Masih dalam Umno tapi sokong Bersih 3.0


KUALA LUMPUR, 18 April: Menjelang perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April ini, dua lagi tokoh di luar Pakatan Rakyat menyatakan sokongan terhadap usaha melakukan transformasi pilihan raya.

Meskipun mengakui masih bersama-sama Umno, namun anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tamrin Ghafar berkata beliau sudah tidak sanggup melihat sistem pilihan raya diperkotak-katikkan Umno BN semata-mata untuk mengekalkan kuasa.

Menyentuh mengenai isu pemberian kerakyatan kepada warga asing, Tamrin yang pertama kali muncul di pentas Pakatan Rakyat berkata, beliau sangat sedih apabila kerajaan sanggup 'menjual' negara kepada warga asing.